כי תדר נדר – אין לי אלא נדר, נדבה מניין, נאמר כאן נדר ונאמר להלן (פ׳ צו) אם נדר או נדבה, מה להלן נדבה עמו אף כאן נדבה עמו.
1 (ר״ה ה׳:)
לה׳ אלהיך – אלו הדמים הערכין והחרמות וההקדשות.2 (שם שם)
לא תאחר – תניא, אחר הנודר ואחד המקדיש ואחד המעריך, כיון שעברו עליו שלש רגלים עובר בבל תאחר
4.
(ר״ה ד׳:)
לא תאחר – תניא, בן עזאי אומר, אע״פ שהוא בבל תאחר אינו בבל ירצה.
5 (ר״ה ו׳.)
לא תאחר – ת״ר, צדקה הרי היא כנדר שעובר עליה בלא תאחר לשלמו.
6 (ערכין ו׳.)
לשלמו – אותו ולא חלופיו.
7 (ר״ה ה׳:)
כי דרש וגו׳ – כי דרש ידרשנו – אלו חטאות ואשמות עולות ושלמים,8 לה׳ אלהיך – אלו צדקות ומעשרות ובכור.9 (שם שם)
מעמך – זה לקט שכחה ופאה.10 (שם שם)
מעמך – תנא ר׳ חייא, מעמך – פרט ליורש.
11 (ר״ה ו׳:)
והיה בך חטא – בך חטא ולא בקרבנך חטא.
12 (ר״ה ה׳:)
והיה בך חטא – בך חטא ולא באשתך חטא
13.
(ר״ה ו׳.)
1. עיין מש״כ בר״פ מטות בענין זה.
2. שהן קדשי בדק הבית וכולן לה׳ ואין לכהנים בהן כלום, דבכולהו כתיב לה׳, גבי ערכין כתיב בערכך נפשות לה׳ (פ׳ בחקתי) ובחרמין כתיב (שם) קדש קדשים הוא לה׳, ובהקדשות כתיב איש כי יקדיש את ביתו קדש לה׳.
3. היינו הך דדרשה הקודמת בשנוי לשון יעו״ש.
4. כלל דין איסור בל תאחר הוא שמ״ע מה״ת שיביא נדריו ונדבותיו ברגל שפגע בו תחלה שנאמר (פ׳ ראה) ובאת שמה והבאתם שמה עולותיכם וזבחיכם ונדריכם ונדבותיכם, דהכונה היא בעת שתבא לחוג תביא כל מה שאתה חייב בו ותתן כל חוב שעליך לשם, וכשהגיע הרגל ולא הביא הרי זה בטל מ״ע, ואם עברו עליו שלש רגלים ולא הביא קרבנותיו שנדר או שנדב הרי זה עובר בל״ת שנאמר לא תאחר לשלמו. וענין השלש רגלים שבעינן בזה מבואר לפנינו ס״פ ראה בפ׳ שלש פעמים, ודעת ר׳ שמעון בגמרא דבעינן שלש רגלים כסדרן וחג המצות תחלה ולא קיי״ל כן.
ועיין בתוס׳ כאן שכתבו דהא דבלקט שכחה ופאה אינו עובר בבל תאחר רק לאחר שלש רגלים הוא רק היכי דלא קיימו עניים, אבל היכי דקיימו עניים ואינו נותן עובר מיד כמו בצדקה, עכ״ל. ולפי סברא זו צריך לפרש כן דברי הרמב״ם בפ״ח הי״א ממתנ״ע לענין צדקה דחייב ליתנה מיד ואם עבר הרי זה עובר מיד על בל תאחר, ובדין שלפנינו בפי״ד הי״ג מקרבנות דימה דין מתנות עניים לקרבנות דאינו עובר רק אחר ג׳ רגלים, ולכאורה פסקיו סותרין זא״ז, ואך עפ״י סברת התוס׳ צ״ל דבהלכות מתנ״ע איירי דקיימו עניים ובהלכות קרבנות איירי דלא קיימו עניים, אמנם לא הונח לי בזה שהרמב״ם יסתום פרט ועיקר כזה.
ולכן נראה דס״ל כמש״כ איזו מהראשונים דיש חלוק בין צדקה שנתחייב על פיו ובין מתנות עניים שנתחייב ממילא כמו לקט שכחה ופאה, דהיכי דנתחייב עפ״י דבורו קבל עליו לתתם מיד ולכן מכיון שלא נתנם מיד עובר על בל תאחר, אבל היכי שנתחייב ממילא הרי זה ככל החיובים שבתורה שמשתמש בהן עפ״י הזכות שזכתה לו התורה שלא לעבור עד אחר ג׳ רגלים, ויתיישב לפי״ז הלשון שכתב הרמב״ם כאן בהלכות קרבנות מתנות עניים, דרומז בזה למתנות עניים קבועות דהיינו לקט שכחה ופאה, ובהלכות מתנ״ע כתב מפורש צדקה, וזה כמש״כ. וע״ע מש״כ בזה בר״פ ראה בפסוק ובאת שמה.
5. ר״ל שהקרבן כשר ולא נחשב כמצוה הבאה בעבירה, וטעם הדרשה פשוט דלא ירצה שייך רק אם הפסול בגוף הקרבן, משא״כ איסור בל תאחר הוא רק בהבעלים, ובפ׳ צו ז׳ י״ח נתבאר ענין זה יותר ברחבה.
6. דהכי משמע דצדקה עובר בבל תאחר מדדריש בסמוך פסוק כ״ד בפיך זו צדקה וזה קאי בענין בל תאחר ש״מ דגם על צדקה קאי צווי זה.
7. כגון אם הקדיש בהמה למזבח ועבר עליו שני רגלים ונפל בה מום ופדאה בבהמה אחרת אינו עובר בל״ת עד שיעברו על האחרת שלש רגלים, והרבותא בזה דהו״א הואיל ומכח קמא קאתי הוי כמאן דעברו עלי׳ ג׳ רגלים, קמ״ל.
8. חטאות ואשמות הן נדרשין ממך שהרי חובה הם עליך, ועולות ושלמים כגון עולות ראי׳ ושלמי חגיגה שהם חובה, דאלו דנדר ונדבה ברישא דקרא כתיבי.
9. לכאורה היה אפשר לרבות גם אלה מהלשון כי דרש ידרשנו כמו חטאות ואשמות עולות ושלמים כמבואר באות הקודם שהרי גם הם חובה, אך מפני כי יש לחלק בין החיובים דמעשרות ובכור דאי לית להו לא מתחייב בהו, לכן יליף מן ה׳ אלהיך דגם ענינים אלה יש בהם קדושת ה׳. אמנם רש״י פירש דגם בכור ומעשר ילפינן מן דרש ידרשנו, וצ״ע שהרי מפורש מבואר בגמרא דילפינן מן לה׳ אלהיך, ואולי היה לפניו גירסא אחרת וכדמשמע קצת מדבריו בסמוך בד״ה ה׳ אלהיך, ועיין בתוס׳ ובמהרש״א.
10. שהן חלקו של עני דכתיב ביה את העני עמך (פ׳ משפטים).
11. שהיורש אינו עובר בבל תאחר על נדר אביו. ואעפ״י דבדרשה הקודמת מעמך זה לקט שכחה ופאה מפרש בגמרא קרי ביה עמך וקרי ביה מעמך, ופירש״י דההיא דרשה ילפינן מלשון עמך ומעוט יורשין ילפינן מן מ׳ יתירה, ולא נתבאר איך שייך לדרוש מן מ׳ דמעמך אחרי דלא סגי בלא״ה לכתוב בלא מ״ם, כי הלא הלשון דרש ידרשנו עמך אינו דבוק כלל, ואולי ט״ס בגמ׳ וצ״ל קרי בי׳ ממך וקרי בי׳ מעמך ור״ל דהיה יכול לכתוב ממך.
12. ר״ל שאם איחר להביא קרבנו לאחר שלש רגלים אין הקרבן נפסל בכך ולא אמרינן דהוי ככל נעשה שלא כמצותו ושלא בזמנו, ולעיל באה דרשת בן עזאי בענין זה מדרשה אחרת, יעו״ש. ולדידיה איצטריך הדרשה בך חטא לענין דרשה הבאה ולא באשתך חטא.
13. מפרש בגמרא ס״ד אמינא הואיל ואמר ר׳ יוחנן אין אשתו של אדם מתה אלא א״כ מבקשין ממנו ממון ואין לו שנאמר
(משלי כ״ב) אם אין לך לשלם למה יקח משכבך מתחתיך, והו״א דבעון בל תאחר נמי אשתו של אדם מתה קמ״ל בך חטא ולא באשתך חטא. ונראה דהא דאשתו מתה בעון נדרים היינו כל עת שמשהא דאז הלא אינו משלם, אך אחר ששילם לא תמות בעון האיחור.
ובזה יתבארו שנויי הלשונות במ״ר, שבפ׳ בחקתי (פל״ז) איתא הלשון כל מי שנודר ומשהא נדרו קובר את אשתו, הדא הוא דכתיב ואני בבואי מפדן מתה עלי רחל [רומז למ״ש במדרשים פ׳ וישלח שאיחר יעקב נדרו ומבואר לפנינו ר״פ ויחי], וברבה קהלת פ״ה איתא כל הנודר ואינו משלם גורם שתמות אשתו דכתיב ואני בבואי מפדן וגו׳, ולכאורה לפי הלשונות סותרים הענינים זא״ז, דלפי נוסחא ראשונה מבואר שמתה מחמת שיהוי הנדר, ונוסחא שניה מורה דמתה רק כשאינו משלם, אבל לפי שבארנו אין שינוי ענין בשינויי הלשונות, משום דכל זמן שמשהא הרי הוא בכלל נודר ואינו משלם, ודו״ק.