כי תבא – נאמר כאן ביאה ונאמר להלן
(כ״ד ט״ו) לא תבא עליו השמש, מה להלן בפועל הכתוב מדבר אף כאן בפועל הכתוב מדבר.
1 (ב״מ פ״ז:)
כי תבא – יכול בכל אדם הכתוב מדבר, ת״ל ואל כליך לא תתן אבל אתה נותן לכליו של חבירך, ואיזה הוא – זה הפועל.
2 (ירושלמי מעשרות פ״ב ה״ד)
בכרם – אין לי אלא בכרם, כל מילי מנלן, גמרינן מכרם, מה כרם מיוחד דבר שהוא גדולי קרקע ובשעת גמר מלאכה פועל אוכל בו, אף כל דבר שהוא גדולי קרקע ובשעת גמר מלאכה פועל אוכל בו.
3 (ב״מ פ״ז:)
בכרם – אין לי אלא במחובר, בתלוש מניין, א״ר אמי, כתיב כי תבא בכרם, מי לא עסקינן ששכרו לכתף ואמר רחמנא ליכל.4 (שם פ״ח:)
בכרם – היה עושה בידיו ולא ברגליו, ברגליו ולא בידיו, ואפילו בכתיפו, הרי זה אוכל, דכתיב כי תבא בכרם – בכל מאי דעבד.5 (שם צ״א:)
בכרם רעך – בכרם רעך ולא בכרם עובר כוכבים ולא בכרם הקדש
6.
(שם פ״ז:)
ואכלת – ואכלת – ולא מוצץ.7 (שם שם)
ענבים – ענבים – ולא ענבים ודבר אחר.8 (שם שם)
ענבים – וכי אין אנו יודעים שאין בכרם לאכול אלא ענבים, ומה ת״ל ענבים, אלא מכאן שאם היה עושה בתאנים לא יאכל בענבים, בענבים – לא יאבל בתאנים.
9 (ירושלמי מעשרות פ״ב ה״ד)
ענבים – וכי עלה על דעתך שיאכל עצים ואבנים, ומה ת״ל ענבים, שלא יקלף בתאנים וימצמץ בענבים.
10 (ירושלמי ב״מ פ״ז ה״ב)
כנפשך – כנפשו של בעה״ב כך נפשו של פועל, מה נפשך אוכל ופטור אף נפשו של פועל אוכל ופטור, מלמד שאין הפועל אוכל בתלוש אלא בדבר שלא נגמרה מלאכתו למעשר.
12 (ב״מ פ״ז:)
כנפשך – כנפשו של בעה״ב כך נפשו של פועל, מה נפשך אם חסמת לך פטור אף פועל אם חסמת לו פטור אתה.13 (שם פ״ח:)
שבעך – מלמד שלא יהא מקלף בתאנים וממצמץ בענבים.18 (שם שם)
ואל כליך וגו׳ – בשעה שאתה נותן לכליו של בעה״ב אתה אוכל ובשעה שאי אתה נותן לכליו של בעה״ב אי אתה אוכל.
19 (ב״מ פ״ז:)
ואל כליך וגו׳ – תניא, מניין לפועל שאמר תנו לאשתי ולבני שאין שומעין לו, ת״ל ואל כליך לא תתן20. (שם צ״ב.)
1. וכן בדרשה הבאה דריש יכול בכל אדם הכתוב מדבר וכו׳. ולכאורה אינו מבואר איך ס״ד דאיירי בכל אדם עד שצריך לדרוש דאיירי בפועל, כי היתכן שיהיה רשות לכל איש לאכול מכרם איש אחד ובעה״ב לא יהיה רשאי למחות, ונראה דבא להוציא מדעת איסי בן יהודה דס״ל בב״מ צ״ב א׳ דהפסוק איירי בכל אדם ואיירי בעושין בסעודה, כלומר שבאים אנשים ועובדים שם ואוכלים, קמ״ל דאפ״ה ניחא לי׳ לאינש לאוגיר אגורי ונקטפי׳ לפרדיסיה ולא ניתו כולי עלמא ואכלו ליה, אלא איירי בפועל קבוע, ולתוספת ראיה דריש בגז״ש ביאה ביאה כדמפרש, ובדרשה הבאה דריש ענין זה בלמוד אחר.
2. נתבאר בדרשה הקודמת, יעו״ש וצרף לכאן.
3. ר״ל מה כרם שבכאן איירי בשעת גמר מלאכה, דכיון דכתיב ואל כליך לא תתן משמע דהוא בשעה שתולשין הענבים לתת לכליו של בעה״ב דהיינו בגמר מלאכה, אף כל דבר שהוא בשעת גמר מלאכה דהיינו כשתולשין מהקרקע. ופשוט דהיכי דהמנהג שפועל אוכל מכל עבודה או שהתנו כן אז אוכל בכל מקום וזמן ותבואה, וכמ״ש בירושלמי פ״ז דב״מ ה״א דבענין אכילת פועלים המנהג מבטל הלכה עיי״ש ובמרדכי.
4. ר״ל ששכרו לשאת הענבים וחביריו בוצרין דהוי מלאכתו בתלוש. וע״ע השייך לענין זה לקמן בפסוק לא תחסום שור בדישו (כ״ה ד׳).
5. טעם הדרשה מדלא כתיב כי תבא לבצור בכרם דאז היה במשמע רק כדרך הבוצרים.
6. ואעפ״י שכלולים שני המיעוטים יחד בכ״ז אין גדרי השלילות בהם שוים, והיינו דבכרם עובד כוכבים מותר לתת גם לכליו, לא כמו בכרם ישראל דכתיב ואל כליך לא תתן, ובכרם הקדש אסור גם לאכול בעת העבודה. והרבותא בזה לענין כרם עובד כוכבים הוא עפ״י מה דקיי״ל
(ב״ק קי״ג:) גזל עובד כוכבים אסור קמ״ל דבפועל שרי. ובטעם הדבר נראה עפ״י מש״כ לעיל בפסוק כ״א בדרשה לנכרי תשיך סוף אות ק״ח יעו״ש. ואיסור האכילה בכרם הקדש פשוט הוא משום דאסור ליהנות משל הקדש וכמ״ש במעילה י״ג א׳ הפועלים לא יאכלו גרוגרת הקדש, יעו״ש ובתוס׳ כאן.
ועיין בש״ך לחו״מ סי׳ של״ז ס״א שפירש הדרשה רעך ולא של עובד כוכבים דקאי על יאכלת, ור״ל דפועל העושה בכרם עובד כוכבים אסור לו לאכול כלל בשעת מלאכה, וכנראה כתב כן עפ״י זכרון לשון דרשה זו כמו שהיא בקצור רעך ולא של עובד כוכבים, יען כי בגמרא מפורש מבואר דכונת המעוט לענין היתר הנתינה לכליו, ואולי היה לפניו גירסא אחרת בגמרא, אך בסוגיא דסנהדרין נ״ז א׳ מבואר ג״כ דהפירוש הוא כמו הגירסא שלפנינו, יעו״ש בגמרא וברש״י, וכן ברמב״ם פי״ב ה״ה משכירות כתב, אין הפועלים אוכלים בשל הקדש שנאמר בכרם רעך, ולא הזכיר כרם עובד כוכבים, הרי דמפרש גם הוא דהמעוט רעך בעובד כוכבים לא קאי על ואכלת. ואמנם צ״ע שלא הביא הדין דבעובד כוכבים מותר לתת לתוך כליו, וע״ע בסוגיא וצ״ע.
7. ר״ל שלא ימצוץ היין לזרוק החרצנים, דבאופן כזה יאכל ענבים יותר מן המדה הראויה ויפסיד לבעה״ב הרבה. ובתוס׳ העירו בדרשה זו דהא קיי״ל בעלמא שתיה בכלל אכילה, ולפי מה שפרשנו אין טעם הדרשה כלל משום דמוצץ הוי כשותה ואינו בכלל ואכלת, אלא משום דבמוצץ מפסיד הרבה לבעה״ב, וראיה לזה שהרי קיי״ל היה עושה ביין שותה מן היין, א״כ מבואר דואכלת לאו דוקא, וא״כ א״א למעט מוצץ משום שותה, אחרי דבאמת פועל גם שותה, אלא כמש״כ, וכה״ג כתבנו באות הבא ובאות קמ״א וקמ״ו יעו״ש.
8. כלומר להמתיק את הענבים בדבר מתוק או לאכלם בפת משום דבאופן כזה יאכל הרבה מאוד ויפסיד לבעה״ב וכמש״כ באות הקודם יעו״ש.
9. ואפילו שכרו לעשות בשניהם.
ובבבלי ב״מ צ״א ב׳ משמע קצת דילפינן זה מלשון שבסמוך ואל כליך לא תתן, ממין שאתה נותן לכליו של בעה״ב אתה אוכל, וי״ל דהבבלי ס״ל דיתור לשון ענבים דרשינן לענין אחר, ענבים ולא ענבים ודבר אחר כבדרשה הקודמת או ענבים כמו שהן כבדרשה הבאה. ואמנם יש נ״מ בין הדרשות דלדרשת הירושלמי אסור לאכול רק ממין אחר, אבל אם עושה בגפן זה מותר לאכול מגפן אחר שהוא מינו, משא״כ לדרשת הבבלי אסור גם מגפן אחר, יען דאפשר לדרוש ממה שאתה נותן לכליו של בעה״ב אתה אוכל, וכמבואר בגמרא שם, ועיין בחו״מ סי׳ של״ז ס״י דבאמת אסור לאכול גם מגפן אחר, וחדוש הוא שכל המפרשים והפוסקים לא העירו מדרשת הירושלמי שלפנינו שיש לדון ממנה נ״מ לדינא כמש״כ, ועיין בתוי״ט פ״ז מ״ד דב״מ, וצ״ע.
10. עיין מש״כ להלן אות קמ״ח.
11. בגמרא ב״מ פ״ט ב׳ חקרו דלא מבעי הפועל עצמו אסור משום בטול מלאכה אלא אפילו בני ביתו י״ל דאסורים לעשות כן עבורו מפני שע״י זה יאכלו יותר מדי ויפסיד לבעה״ב, וכמו שאסור לו למוץ ענבים ולקלף בתאנים כפי שנתבאר לעיל ובסמוך. ולא נתבאר לי אם דרשה זו שכתב הרמב״ם מדנפשי׳ היא כאשר כן דרכו להסמיך דין מקובל על לשון התורה, כנודע, או כי היתה לפניו בחז״ל, ואנכי לא מצאתיה.
12. מפרש כנפשך כמו שהוא שלך, ויתכן דמדייק מדלא כתיב ואכלת ענבים דייך, כלשון הכתוב במשלי כ״ה דבש מצאת אכול דייך, ומפרש שתאכל אתה באופן שבעה״ב אוכל ופטור מן המעשר, והוא כמו דקיי״ל פירות שהגיעו לעונת המעשרות ונתלשו ועדיין לא נגמרה מלאכתן כגון שקצרה ודשה ועדיין לא זרה אותה ולא מרחה מותר לאכול מהן אכילת ארעי עד שתגמר מלאכתן, וכך הדין בפועל. והרבותא בזה דלא אמרינן הואיל ובשכרו אוכל על כרחו של בעה״ב הוי לי׳ כמקח וממכר דקובע למעשר אף דבר שלא נגמרה מלאכתו למעשר כיון דזבניה אחשביה, קמ״ל.
13. כלומר פטור ממלקות אבל איסור יש, וגם משלם לו כשיעור שהיה אוכל. וטעם הדרשה מן כנפשך עיין ריש אות הקודם.
14. כלומר שאם יש פירות גרועות ויפות מותר לו לאכול מן היפות יותר. ויתכן דמכאן קיי״ל דרשאי הפועל למנוע עצמו מלאכול עד שמגיע למקום היפות ואוכל כמבואר במשנה ב״מ צ״א ב׳ יעו״ש ובסמ״ע סי׳ של״ז ס״ק כ״ג.
15. עיין מש״כ לעיל סוף אות קמ״א וצרף לכאן. ומבואר במשנה צ״ב א׳ דאעפ״י כן מלמדין את האדם שלא יהא רעבתן ויהא סותם את הפתח בפניו, כלומר שימנעו מלשוכרו, והלשון רעבתן לאו דוקא הוא, דבאמת פירוש הלשון רעבתן בכל מקום הוא האוכל יתר מכפי הדרוש לו, וכאן הכונה שלא יהא אוכל יתר על השכירות שלו, אעפ״י שמעטה לו אכילתו, ותפס גם בזה לשון רעבתן משום דמדה יתירא היא לו מצד אחר, מצד השכירות.
16. כתבו התוס׳ דטעם הדבר משום דאכילה גסה לא שמה אכילה, ולפי״ז אין דין זה שייך ביחוד לפועל אלא בכלל דאסור לאכול אכילה גסה, ולדעתי קשה הדבר למה זכר כאן דין זה שהוא כללי לכל אדם ולכל עניני אכילות, וכן קשה למה לא מצינו דרשה זו לענין כמה לשונות של אכילה דכתיבי בתורה, כמו לענין קרבנות ותרומות ומעשרות ובכורים וכדומה הרבה, וכן לפי״ז היה אפשר למעט אכילה גסה מן ואכלת דלא שמה אכילה, ולמה תלי מעוט זה מלשון שבעך.
ולכן לולא דבריהם הי׳ נראה דבאמת מה שרגילים אנו לקרוא אכילה גסה אין בזה איסור ממש אלא רק מדה מגונה שאינה ממדות ד״א וצניעות, ולכן לא נקראת אכילה כזו אכילה משום דבטלה דעתו אצל כל אדם הנוהגים בנמוס וד״א, וכאן אין הכונה כלל שלא יאכל במדת אכילה גסה אלא שלא יאכל יתר על המדה הדרושה לו, דהיינו יתר כדי שביעה, משום הפסד דבעל הכרם, וכמו טעם הדין ואכלת ולא מוצץ, ענבים ולא ענבים ודבר אחר, כמבואר לפנינו למעלה בדרשות הקודמות דהטעם הוא משום הפסד דבעה״ב יעו״ש. וניחא מאוד מה דדריש כן מלשון שבעך, כלומר דהאוכל יתר על המדה הרי הוי זה יתר על כדי שביעה וזה לא התירה התורה, וקרי לאכילה זו בשם אכילה גסה, וחדוש בעיני על הפוסקים שסתמו באור דין זה.
17. יתכן דהכוונה שלא ינהוג כמנהג הרומאים שהיו אוכלים ומקיאים למען יאכלו שנית, וטעם הדבר משום פסידא דבעה״ב כמש״כ באות הקודם.
18. כלומר שיאכל הפירות כמו שהם אבל לא ימוץ היין ויזרוק החרצן ולא יקלף התאנים ויאכל רק הגרעין דבאופן כזה יאכל הרבה מאוד יתר על המדה ויפסיד לבעה״ב, וכבר זכרנו מענין זה. ובירושלמי ב״מ ש״ז ה״ב איתא הלשון בענין זה ואכלת ענבים וכי תעלה על דעתך שיאכל עצים אלא מה ת״ל ענבים, שלא יקלף בתאנים וימצמץ בענבים, ע״כ, ונראה הגירסא שבירושלמי מעשרות שלפנינו נכונה דעיקר למוד זה מן שבעך, משום דיתור מלת ענבים דרש הירושלמי לענין אחר שאם הי׳ עושה בתאנים לא יאכל בענבים, בענבים לא יאכל בתאנים כמובא לפנינו לעיל. וע׳ מש״כ לעיל אות קל״ט.
19. כלומר שאין רשאי לאכול אלא בשעת גמר מלאכה, דהיינו משנגמרה בשול הפירות דאז נותנין לכליו של בעה״ב, וכן אינו רשאי לאכול אלא בשעת מלאכה, וע׳ מש״כ בענין זה לעיל אות קל״ג. ומה שנוגע עוד ללשון פסוק זה ובעיית הגמרא בב״מ צ״א ב׳ ממין שאתה נותן לכליו של בעה״ב או ממה שאתה נותן וכו׳ עיין מש״כ לעיל אות קל״ט.
20. ר״ל אם אמר לבעה״ב תן לאשתי ובני מה שהי׳ לי לאכול אין שומעין לו משום דזה נקרא ואל כליך לא תתן. ובאור הדבר כתב הסמ״ע סי׳ של״ז ס״ק ל״ג משום דהא דהפועל אוכל אינו מכח זה דהתורה זכתה לו מכח תוספת שכרו דפועל דאלו הי׳ כן באמת הי׳ מותר ליתן את שלו למי שירצה, אלא הא דזכתה לו התורה לאכול הוא מחמת חנינה וחסד כשאר מתנות עניים לקט שכחה ופאה ואמרינן דלא זכתה לו אלא בשעה שנותנו לפיו, עכ״ל. ולדעתי אין זה מספיק דעכ״פ למה אינו רשאי ליתן חלקו לאשתו ובניו כאשר העניים במתנותיהם וכמו בלקט שכחה ופאה וכדומה.
אבל באמת נראה הבאור דהא דהתירה התורה לפועל לאכול בשעת מלאכה הוא לגרמי׳ ולטובתו של בעה״ב שלא יהא הפועל מקמץ כסף משכירתו למחית בני ביתו והוא בעצמו ירעב ויתענה בשעת מלאכה, וע״י זה יחלש כחו ויתרשל במלאכתו, וכמו דקיי״ל שאסור לפועל לישב בתענית וכן אסור לו לעשות מלאכה בלילה ולהשכיר עצמו ביום וכדומה מן הענויים והכל מפני בטול מלאכתו של בעה״ב, כמבואר בחו״מ סי׳ של״ז סי״ט, ולפי״ז בנדון דידן ממילא מבואר דרק לגופו ממש התירה התורה לאכול אבל לא לבני ביתו משום דאל״ה אין תועלת בתקנה זו, שעדיין יניח חלקו לבני ביתו והוא ירעב ויחלש.
ועל פי סברא זו יתבאר בפשיטות טעם הפוסקים דאפילו משהגיעו לידו הפירות אינו רשאי ליתנם לב״ב ולא אמרינן דמשהגיעו לידו זכה בהם ורשאי לעשות בהם כאדם בשלו כל מה שירצה, והסמ״ע טרח להסביר הענין עפ״י דרכו שכתבנו, אבל לפי מה שבארנו הדבר פשוט דכאן לא בזכיה תליא מילתא ורק כדי שיחזק כחותיו ויזדרז במלאכתו, ולכן מה לי אם קודם או לאחר שהגיעו לידו אסור ליתנם לב״ב, אחרי אשר לפי המבואר לא התירה התורה לאכול רק לו בלבד, ודו״ק.