×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(ג) וְלֹ֥א תִתְחַתֵּ֖ן בָּ֑ם בִּתְּךָ֙ לֹא⁠־תִתֵּ֣ן לִבְנ֔וֹ וּבִתּ֖וֹ לֹא⁠־תִקַּ֥ח לִבְנֶֽךָ׃
You shall not make marriages with them; your daughter you shall not give to his son, and you shall not take his daughter for your son.
מוני המצוותתרגום אונקלוסתרגום ירושלמי (ניאופיטי)תרגום ירושלמי (יונתן)תרגום ירושלמי (קטעים)רס״ג תפסיר ערביתרס״ג תפסיר תרגום לעבריתלקח טובחזקוניר׳ בחיימושב זקניםרלב״גרלב״ג תועלותמלבי״םנצי״ברד״צ הופמןמשך חכמהתורה תמימהעודהכל
וְלָא תִתְחַתַּן בְּהוֹן בְּרַתָּךְ לָא תִתֵּין לִבְרֵיהּ וּבְרַתֵּיהּ לָא תִסַּב לִבְרָךְ.
Neither shalt you intermarry with them; you shalt not give your daughter to his son, nor take his daughter for your son.
ולא תתערבון עמהון בנתכון לא תתנון לבניהון ובנתהון לא תסבון לבניכון.
לא תתחתנון בהון בנתיכון לא תתנון לבניהון ובנתיהון לא תסבון לבניכון דכל מאן דמתחתן בהון כמתחתן בטעוותהון.
You shall not intermarry with them; your daughters you shall not give to their sons, nor take their daughters for your sons; for whosoever marrieth with them is as if he made marriage with their idols.
לא תתערבון.
You shall not be commixed with them.
וַלַא תֻצַאהִרהֻם פַלַא תֻעטִ אִבּנַתַּךַּ לִאבּנִהִ וַלַא תַּאכֻ׳ד׳ אִבּנַתַּהֻ לִאבּנִךַּ
ולא-תתחתן בם, אל תתן את בתך לבנו ולא-תקח את בתו לבנך.
פס׳: ולא תתחתן בם – כי יסיר את בנך מאחרי. בנך מן הישראלית קרוי בנך ואין בנך הבא מן הכנענית קרוי בנך אלא בנה:
ולא תתחתן בם – עליו נאמר מן הגויים אשר אמר י״י וגו׳ (מלכים א י״א:ב׳).
לא תתחתן בם, "do not intermarry with them.⁠" The nations referred to are the ones mentioned in Kings I 11,2.
ולא תתחתן בם – אפילו אחר גרות, לפי שהם רעים וחטאים ומקולקלין בעברות יותר משאר האומות, ולכך החמיר עליהם יותר משאר האומות שהן מותרין אחר גרות.
ולא תתחתן בם, "and you must not intermarry with them.⁠" This means even after conversion of the other partner to Judaism. (Compare Yevamot 76, according to which the term התחתנות would be inappropriate for people who had not converted, and with whom marriage in the legal sense does not exist for Jews.) Seeing the Canaanites were guilty of more sins than any of the other nations, the Torah applied stricter yardsticks to them than to our marrying proselytes from other nations.
ולא תתחתן בם וכו׳ – פר״ש בן בתך קרוי בנך וכו׳ מדלא נקיט כי תסיר. וא״ת נימא אפילו בן בנו יקרא בנו והאי דלא נקט כי תסיר משום דכל התורה כולה בלשון זכר נאמרה. בן הבא מבנך ומהגויה קרוי בנך דשמא נזנית מאחר וכשר לבא בקהל לכשיתגייר כגוי דעלמא, אבל בן בתך הבא מהגוי דודאי בן בתך ובודאי לא נזנית קרוי בנך, ר״ל הוא כשר קצת מצד בתך וקצת פסול מצד הגוי ופליגי ביבמות, י״א ממזר הוא ופסול לבא בקהל, וי״א פסול הוא לכהונה אבל כשר הוא בקהל פרק כיצד, (כ״ג א׳) וע״כ בן בתך הבא מהגוי לבד קרוי בנך ואין בן בנך הבא מהגויה קרוי בנך אלא בנה מדנקט כי יסיר מאחרי. דאת״ל שגם בן בנך הבא מהגויה קרוי בנך הל״ל כי תסיר את בנך, מאן דסליק מיניה והיה משמע בן בנך הבא מהגויה וגם בן בתך הבא מהגוי קרוי בנך, והאי דנקיט כי תסיר לאו משום למעוטי בן בתך הבא מהגוי שאינו קרוי בנך אלא נקט הכי משום מאן דסליק מיניה. אבל השתא שנדחק ונקט כי יסיר דומייא דרישא דקרא, יש לנו לומר משום למעט נקט הכי. ולא תוכל לומר דאי נקט כי תסיר הייתי טועה לומר כי תסיר הגויה לבנך ממש דהיינו לבעלה. ולא הייתי שומע מכאן שבן בנך קרוי בנך. דא״כ הל״ל כי תסירו מאחרי אלא מדנקט בנך יתירא ש״מ דקאי על בן בנך. וא״ת מ״ל לר״ש דבן בתו דווקא יקרא בנו אבל בן בנו לא, מדלא נקט כי תסור. תאמר לעולם אפילו בן בנו של ישראל יקרא בנו. ומשום הכי נקט בן בתו של ישראל לאשמעינן, דלא תימא דלא יקרא בנו משום דלמשפחותם לבית אבותם כתיב, ומאחר שהבעל הוא גוי נלך אחריו קמ״ל, אפילו בבן בנו של הגוי, וכ״ש בבן בנו של ישראל. וי״ל דלא אמרינן למשפחותם היכא דאחד מהן הוא גוי. וראייה לזה מדאמר אם אדוניו יתן לו אשה, האשה וילדיה תהיה לאדוניה, ואי אמרינן למשפחותם לבית אבותם הני בני ישראל נינהו. אלא ודאי מדהם לאדוניה ש״מ לא אמרינן הכי. ולא נהירא דאדרבה אמר לבית אבותם ושאני בני עבד משום דהוי כמעשה ידי עבד, או מציאתו דזכאי בהן האדון, ועוד שנולדו לו מכספו של האדון דהיינו משפחה כנענית להכי (מותרין) [הם] לאדון ולא משום דאזלינן בתר האשה.
ולא תתחתן בם בתך לא תתן לבנו ובתו לא תקח לבנך כי יסיר את בנך מאחרי וגו׳ – ידוע כי החתונות לא יתכן לאלו וזה מבואר ממה שנזכר בשפחה כנענית בפרשת משפטים שבניה אינם למי שהוליד אותם והוא העבד העברי אבל הם בניה והם עבדים כאמרו האשה וילדיה תהיה לאדוניה ולהורות שלא יהיה עמה חתונות לישראל אמר לא יומתו כי לא חופשה בשפחה חרופה ואם הענין בשפחה כנענית כן שנכנסה בקצת מצות התורה כל שכן באלו שלא נכנסו בגדר מצות התורה כלל ואמנם רוצה לומר: באמרו לא תתחתן בם שלא יעשה עמהם דבר דומה לחתונות והוא שתהיה מיוחדת לו כמנהג האשה עם בעלה והוא מבואר מזה שאם נתן ישראל בתו לאחד מאלו הגוים הנה ולדה כשר כמוה ואולם מנע זה כי הגוי שהוליד אותו יסיר הבן ההוא שילדה בת הישראל מאחרי השם יתעלה וכל שכן שימנע מנתינת בן ישראל לנכריה כי הוא יוליד בנים לעבודה זרה כי בניה הם כמוה ולזה אמר ועבדו אלהים אחרים רוצה לומר: זרע הבן וזרע הבת והנה לא הזהירה תורה אלא דרך חתנות אבל אם בא עליה שלא כדרך חתנות אינו לוקה מן התורה אך נתבאר בסוף פרשת בלק שקנאין פוגעים בו אם מצאוהו בשעת מעשה כמו שעשה פנחס בדבר זמרי וכזבי.
התועלת השש עשרה הוא במצות והוא מה שהזהירתנו מהתחתן בעובדי עבודה זרה ותועלת זאת האזהרה כי זה יהיה סבה אל שיהיה הזרע עובד עבודה זרה כמו שזכרה התורה.
ולא – ר״ל ויש שעכ״פ יבואו עמהם בחתון ועז״א ולא תתחתן בם:
ולא תתחתן בם: לדעת סתמא דגמרא (עבודה זרה לו,ב) קאי בגיות1, ודרך חתנות אסרה תורה2, כדאיתא במסכת עבודה זרה (שם), ומיקרי ׳נשואין׳3 אע״ג שאין קידושין תופשין בה, כדאיתא בסנהדרין (נא,א)4 ׳ניסת ללוי וכו׳, לעובד כוכבים׳ וכו׳, ועיין פירוש רש״י שם5. והא דכתיב ״כי יסיר וגו׳⁠ ⁠⁠״ מיותר6, ללמדנו דכל האומות עובדי כוכבים7 אסורין משום שמסירין, ואפילו לרבנן דר״ש דלא דרשי טעמא דקרא8 מ״מ כאן עיקר המקרא מיותר9 ׳לרבות כל המסירים׳ (קדושין סח,ב) [וזהו פסק הרי״ף יבמות פ״ב והרמב״ם ז״ל, כמו שכתבתי בהעמק שאלה סימן קל״ד בס״ד].
אבל רבא ביבמות פרק הערל (עו,א) סבירא ליה ד״לא תתחתן״ מיירי בגירות10, דתפשי קידושין ושייך חתנות. ואיסור גיות11 מ״כי יסיר״ נפקא ליה12. [ולפי זה דעיקר קרא ד״כי יסיר״ אינו מיותר לרבות שארי עובדי כוכבים13, א״כ תליא14 אי אזלינן בתר טעמא במחלוקת ר״ש ורבנן. והיינו סוגיא דקידושין (סח,ב) ויבמות (כג,א). והדברים עתיקים].
לא תקח לבנך: ״לבנך״ (בי״ת בחיריק) מיבעי. ובא לרמז, דהנושא גויה בכרת15, והיינו מיתה לפני זמנו, ונישאת16 לבנו השני17, שהרי איסור אשת אח אין כאן משום שאין קידושין תופשין בה.⁠18
1. ואף שאין קדושין תופסין בנכרית.
2. לאפוקי דרך זנות שאינו אסור מדאורייתא.
3. ״תתחתן״.
4. בדיון על הפסוק ״ובת איש כהן כי תחל לזנות״.
5. שאע״ג שיש מ״ד שקדושין תופשין בחייבי לאוין, אך בעכו״ם יש לאו ד״לא תתחתן בם״.
6. כי אם בגיות עסקינן אין צורך להסביר מדוע התורה אוסרת זאת.
7. ולאו דוקא שבעה אומות.
8. כלומר, אין אפשרות להוציא נ״מ ומסקנות הלכתיות מטעם המצוה, ובמקרה דנן לאסור על כל אומות עכו״ם בגלל הטעם של ״כי יסיר״ – כל המסירים. אלא מה שאסרה תורה (ז׳ אומות) אסרה ולא יותר.
9. כי אם בגיות עסקינן אין צורך להסביר מדוע התורה אוסרת זאת.
10. הדר אמר רבא, לאו מילתא היא דאמרי, בגיותן לית להו חתנות, נתגיירו אית להו חתנות (רש״י: אלא ודאי קרא ד״לא תתחתן בם״ בגרים כתיב ומשום קדושה היא).
11. להתחתן עם שבעת האומות.
12. כי הטעם ״כי יסיר״ אינו שייך לעיקר האיסור של ״לא תתחתן בם״ העוסק בגירות.
13. שאינם משבעה אומות.
14. האיסור בשאר אומות שאינם שבעת עממין תלוי...
15. כרת מדברי קבלה, כמבואר ברמב״ם הלכות איסורי ביאה (יב,ו), עיי״ש.
16. ואחרי מותו (לפני זמנו) של הבן שנשאה, היא תינשא לאחיו שהוא בנו השני של האדם שהוזהר בפסוקנו.
17. אף אם לאחיו הראשון היו ילדים.
18. והבן השני הזה מרומז בניקוד השונה ״בנך״ בסגו״ל.
התוצאה החמורה ביותר של כריתת ברית עם הכנענים יהיה החיתון בהם. ככתוב גם בשמות ל״ד:ט״ו והלאה. שם מודגש באופן מיוחד האיסור לבני ישראל לקחת נשים נכריות, על כן נזכרה גם כאן רק התוצאה הרעה של המקרה השני.
לא תתחתן בם – הגמרא פרק הערל דף ע״ט מסיק דבגירותן אית להו חתנות, וכתב הרמב״ן דמן התורה אינו אסור רק מי שהורתו שלא בקדושה אם נתגיר, אבל בניו מותרין כיון שנולדו בקדושה, דלא מנה בהם הכתוב דורות. והנה הטורי אבן במגילה דף י״ד הקשה, דא״כ ישאר קושיית התוס׳ בעו״ג, דלמא לא תתחתן קאי על כל העו״ג, כמו לא תחנם, ומצרי ואדומי דכתב רחמנא לאסור דור שני יעו״ש. והנה לשיטת רשב״י דדריש ביבמות ס׳ על מלחמת מדין החיו לכם ופנחס עמהם ודאי לק״מ, אבל לרבנן דסברי לעבדים ולשפחות נראה דא״כ איך התיר הכתוב יפ״ת להיות לו לאשה [ובמלחמת הרשות הכתוב מדבר, רש״י בשם ספרי] הלא קאי בלא תתחתן ואיך התירו הכתוב להיות באיסור כל ימיו, והלא לא הותרה, רק ביאה ראשונה מפני יצה״ר, וכאן לא שייך מאי דאמר רב בקדושין דף כ״א הואיל ואישתרי אישתרי גבי כהן, דהכא קודם גירות לא הותר לאו דלא תתחתן, רק בתר גירות וזה פשוט.
ולא תתחתן בם – בנתגיירו איירי, דשייך בהו חתנות, אבל בגיותם לית להו חתנות.⁠1 (יבמות ע״ו.)
ולא תתחתן בם – הנכרית אין קדושין תופסין בה, יאמר קרא ולא תתחתן בם.⁠2 (קדושין ס״ח:)
ולא תתחתן בם – מלמד שאינו אסור מן התורה אלא באישות דרך חתנות, ורבנן הוא דגזרו אפילו דרך זנות3. (ע״ז ל״ו:)
ולא תתחתן בם – רבי אבהו בשם רבי יוסי ב״ר חנינא אמר, לא יעשה שושבין לנכרי משום ולא תתחתן בם4. (ירושלמי ע״ז פ״א ה״ז)
1. עיין מש״כ בדרשה הבאה, ואע״פ דבנתגיירו לא שייך סיום הענין כי יסיר את בנך וגו׳ אחרי דבנתגיירו הרי הם כישראל ממש, אך כפי המתבאר במפרשים ובפוסקים פסוק זה לצדדין קתני, לא תתחתן בם איירי בגירותם, ובנך לא תתן לבנו וכו׳ איירי בגיותם, ועל זה מפרש כי יסיר, ועיין באה״ע סי׳ ט״ז ובדרישה.
2. פירש״י לא תהא לך בהם תורת חיתון, עכ״ל. והתוס׳ הקשו דהא פסוק זה בגירות איירי כמבואר ביבמות ע״ו א׳ ובדרשה הקודמת, ולכן כתבו דהגמרא סמכה על סוף הפסוק ובתו לא תקח לבנך דמשמע לא יהא לך בהם ליקוחין, ולפי״ז צ״ל כדעת המפרשים דהפסוק הזה לצדדין קתני, לא תתחתן בגירותם ובתו לא תקח – בגיותם, אבל איני יודע למה צריך לזה, והלא אפשר לומר בפשיטות דזה גופא כונת הגמרא, דאחרי דחזינן דהגמרא ביבמות מוקי להפ׳ בגירות משום דבנכרים לא שייך חתנות, א״כ ממילא מוכח דאין תופשין בהו קדושין משום דלא שייך בהו חתנות, וי״ל. ונ״מ שאין קדושין תופסין בה הוא לענין שאם ילדה מישראל הוי ולדה כמותה וכפי שיתבאר בפסוק הסמוך.
3. הוכרח לחדש זה, יען כי מצינו שחכמי התלמוד נתאספו באסיפה וגזרו על איסור בנות עובדי כוכבים, ופריך והא מדאורייתא היא דכתיב ולא תתחתן בם ומשני מדאורייתא אסור דרך חתנות, כלומר דרך אישות, כמשמעות הלשון ולא תתחתן בם, ולא דרך זנות, ובאו חכמים וגזרו דאפילו דרך זנות לוקה מכת מרדות משום גזירה שמא יבא להתחתן.

ועיין בירושלמי שבת פ״א ה״ד, א״ר אלעזר, בשבעה מקומות כתיב לא תתחתן בם, א״ר אבין לאסור שבעה עממין, וכונת הדרשה שבזה חלוק דין התורה שבענין זה מגזירת חכמים שגזרו בזה כמבואר, שמדין תורה אין אסור אלא בז׳ אומות ורבנן גזרו בכל האומות, והנה מתחלה רצו גם בבבלי כאן לומר כן, אבל דחו זה ומסקינן דרק בזה החילוק, דמדאורייתא אינו אסור רק דרך חיתון ורבנן גזרו אפילו דרך זנות, וכמבואר בדרשה שלפנינו, ומטעם זה השמטנו דרשת הירושלמי.

ומה שאמר ר״א בשבעה מקומות כתיב לא תתחתן בם, טרח הק״ע למצוא אותן המקומות בתורה ונו״כ שרמוז בהן ענין חיתון. ויותר נכון לומר כי המלות ״בז׳ מקומות״ שפת יתר הוא וכנטול דמי והקושיא – הלא כתיב לא תתחתן, ומשני ההיא לאסור רק ז׳ עממין והם גזרו על יתר האומות.
4. י״ל פשוט דכונת הירושלמי לסוף הפסוק את בתך לא תתן לבנו וגו׳, מזה נראה כי לא רק שאסור בעצמו להתחתן כ״א גם להיות כמסייע לזה, כמו האב לבנו ג״כ אסור וה״ה שושבינן.

ועיין בבאה״ט ליו״ד סי׳ ב׳ ס״ק ט״ו בשם שו״ת ח״י דהמשדך שידוכין אין איסור בזה, ומ״ע יש לו קבלה מפי גדולים שהמתעסק באלה לא יצא נקי מזרע שאינו הגון ונרמז במש״כ ולא תתחתן בם וכו׳ כי יסיר וכו׳, עכ״ל. ואפשר רומז לדרשה שלפנינו מירושלמי וגם זה בכלל שושבין.

ואמנם נראה שמצד אחר יש נדנוד איסור בזה, כי עסק זה גורם לפאר ולהלל את המדוברים בנוי וביופי ולספר בשבחם וכדומה, ומבואר לפנינו לעיל דזה הוי בכלל איסור לא תחנם [ופשוט הוא דכל ענין זה הוא רק בשבעה אומות, לא בשאר אומות העולם וכמשכ״ל].
מוני המצוותתרגום אונקלוסתרגום ירושלמי (ניאופיטי)תרגום ירושלמי (יונתן)תרגום ירושלמי (קטעים)רס״ג תפסיר ערביתרס״ג תפסיר תרגום לעבריתלקח טובחזקוניר׳ בחיימושב זקניםרלב״גרלב״ג תועלותמלבי״םנצי״ברד״צ הופמןמשך חכמהתורה תמימההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144