×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(י) יֻחַ֤ן רָשָׁע֙ בַּל⁠־לָמַ֣ד צֶ֔דֶק בְּאֶ֥רֶץ נְכֹח֖וֹת יְעַוֵּ֑ל וּבַל⁠־יִרְאֶ֖ה גֵּא֥וּת יְהֹוָֽהיְ⁠־⁠הֹוָֽה׃
Though favor is shown to the wicked, he will not learn righteousness; in the land of uprightness he will deal wrongfully, and he will not behold the majesty of Hashem.
תרגום יונתןילקוט שמעונירס״ג תפסיר ערביתרש״יר״י קראאבן עזראר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלר״ע ספורנומנחת שימצודת ציוןמצודת דודשד״למלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובותעודהכל
יְהַבְתָּא לְהוֹן אַרְכָּא לְרַשִׁיעַיָא אִם יְתוּבוּן לְאוֹרַיְתָךְ וְלָא תָבוּ כָּל יוֹמִין דַהֲווֹ קַיָמִין יַעְבְּדוּן קְשׁוֹט עַל אַרְעָא חֲווֹ שַׁקָרִין אַף אִינוּן לָא יֶחֱזוּן בְּתוּשְׁבְּחַת יְקָרָךְ יְיָ.
יחן רשע בל למד צדק – רבי שמלאי ואמרי לה בשם רבי אבהו בשעה שאמר יצחק לעשו ולכה אפוא מה אעשה בני, אמר יצחק לפני הקב״ה רבש״ע יוחן. א״ל רשע הוא, א״ל בל למד צדק לא כבד את הוריו, א״ל בארץ נכוחות יעול עתיד לפשוט ידיו בבית המקדש, א״ל אם כן השפע לו טובה בעוה״ז ובל יראה גאות י״י לעתיד לבא הוי משמני הארץ יהיה מושבך.
ואמא אלט׳אלם פקד יראף פלא יתעלם אלתעדיל ופי מכאן אלצואב יג׳ור אלקצ׳א ולא ירא קדרהֿ אללה בחקהא.
יוחן רשע בל למד צדק – וכי יש לחון לפניך את הרשע עשו אשר דר בין שני צדיקים ולא למד צדק, ובארץ נכחות – ירושלם ובית המקדש, יעול – לשלול ולבוז ולהשחית.
ובל יראה גאות י״י – לא חשב בעיניו גדלך וגאותך. ובל יראה – לשון רגילותו תמיד לא ראה ולא חשב, כמו ככה יעשה איוב (איוב א׳:ה׳).
Shall the wicked be favored who did not learn righteousness Should you favor the wicked Esau, who lived between two righteous men and did not learn righteousness?
in the land of uprightness Jerusalem and the Temple, he will deal unjustly, to pillage and spoil and to destroy.
and he does not see the pride of the Lord He did not regard Your pride and greatness. The expression, וּבַל יִרְאֶה, (lit., he shall not see,) is an expression of a habitual act, meaning: he did not see, he did not regard. Comp. "In this manner, Iyyov was wont to do (יַעֲשֶׂה)" (Iyyov 1:5).
יוחן רשע בל למד צדק – אתמהה: כך היא מידת הדין נותנת, שיהא נחנן רשע – זה עשו הרשע, בשביל שלא למד צדק.
בארץ נכוחות יעול – במקום המשפט, היא ירושלם, שם יעול שהחריבה.
ובל יראה גאות י״י – מי גרם לו שהחריב את ביתך והגלה את בניך, שלא ראה גאות י״י,⁠א לא ראה שנפרעת ממנו. שאילו נפרע ממנו, לא יסף עוד להרע לבניך.⁠ב
גאות י״יג – הוא כשהקב״ה נפרע מן האומה,⁠ד שכן הוא אומר במצרים: אשירה לי״י כי גאה גאה (שמות ט״ו:א׳), וכן בפרענות סנחריב הוא אומר: זמרו י״י כי גיאות עשה (ישעיהו י״ב:ה׳).
א. כן בכ״י פריס 163, לוצקי 777. בכ״י לוצקי 778 הושמט ע״י הדומות: ״מי גרם לו... גאות י״י״.
ב. כן בכ״י מינכן 5, פריס 163, לוצקי 777. בכ״י לוצקי 778: ״לפניך״.
ג. כן בכ״י מינכן 5, פריס 163, לוצקי 777. בכ״י לוצקי 778 חסר: ״י״י״.
ד. כן בכ״י לוצקי 778. בכ״י מינכן 5, פריס 163, לוצקי 777: ״הרשעים״.
יחן – מפעלי הכפל כמו על כמון יוסב (ישעיהו כ״ח:כ״ז).
והנה הטעם כי השם יחן על הרשע והוא לא ילמד צדק, והטעם שיאריך לו אולי ילמוד.
בארץ נכוחות – במקום שיש שם יושר, יעשו עולה.
נכוחות – מגזרת נכח כמו טובים ונכוחים (שמואל ב ט״ו:ג׳), ולא ישים לב לראות גאות השם.
יחן Let favour be shewn. A verb ע"ע; it is a form like יוסב is turned (28:27).⁠1—God is merciful to the wicked, but they will not learn righteousness; He has patience with them for a long time, they might perhaps improve.
In the land of uprightness. In the place where the people are upright, they (the wicked) will do wrong.
נבחות Straightforwardness. It is related to נכח before (Ex. 26:35); comp. נכחים right (2 Sam. 15:3). And will not behold, etc. He does not wish to consider the greatness of God.
1. יֻחַן is future Hophal of יוסב ; חנן future Hophal of סבב.
ואז יוחן רשע בל למד צדק – שבארץ נכוחות ומישרים שעושין בה משפט וצדק יעול – ולא ילמד היטב.
ושאינו רוצה בחייו גיאות י״י – ומשפטו שיעשה בו ואתה שמכריתו מן העולם לאחר מותו בלי אחרית ותקוה והיה עולמך מתקיים אף בהם.
בל למד, ובל יראה – כלומר שלא למד צדק בארץ הנכוחות והצדק, וגם לא ראה מוסרך ותוכחותיך שישוב ויחיה.
יוחן רשע – ופירושו בתמיה. אמר: יוחן רשע? והוא לא למד צדק בעבור משפטיך, כי אמר: אינם למוסר אלא מקרה הוא בעולם, לית דין ולית דיין.
בארץ נכוחות יעול – בארץ ששבו לעשות נכחות ונוסרו בעבור משפטיך שנגעו בהם, הוא לא כן יעשה, אלא יעול – יעשה עול במשפטו.
ובל יראה גאות י״י – יש מפרשים אותו דרך תפלה לאל, שלא יראה הרשע גאות י״י, כלומר שלא יראה בטובה.
והנכון שהוא על דרך הוה, כמו שאמר: יעול, ולמה? שאינו רואה בגאות י״י, ולא יחשוב שהאל משגיח בעניני בני אדם ויגאה עליהם לגמלם כרשעם.
יחן רשע – גם זה אחד מסודות כתבי הקדש, רוצה לומר לכתוב מאמרים שלא יזכרו רק בתמה, וגם זה דרך הגיוני ונכון אצל בעלי ההגיון, ואולם אין זה בספרי החכמות אלא אם כן מפורש בכתוב מלת התמה, כמו הה״א או זולתו, אבל הנביאים הסכימו לעשות כן, ובכלל לדבר ולכתוב בכל מיני שתוף מובן שהם רבים לאין מספר, וכל זה להסתיר הסודות שם, כי אין ראוי לגלותם לכל, כי יזיק להם ולשרידים אשר י״י קורא, ובזה הסכימו כל הפילוסופים, ועל כלם הפליג אבן סינא, שאמר שאין ראוי לגלות להמון שאין השם גשם, אבל אין כן דעת תורתנו, וכבר באר זה המורה (מורה נבוכים) אבל בצד, ואלה ענינים יקרים מאד, והכל אוצר י״י יבוא.
והוא אומרו יוחן רשע בל למד צדק, ולכן התפלל שלא יראה בגאות ה׳. ובבראשית רבה (ס״ז ה,) יוחן רשע בל למד צדק, ר׳ שמלאי ואמרי לה בשם רבי אבהו, בשעה שאמר יצחק לעשו (בראשית כז, לז) ולך איפה מה אעשה בני, אמר יצחק לפני הקדוש ברוך הוא ריבונו של עולם יוחן, אמר רשע הוא, אמר ליה בל למד צדק, לא כבד את הוריו, אמר ליה בארץ נכחות יעול, עתיד הוא לפשוט ידיו בבית המקדש אמר ליה אם כן השפע עליו טובה בעולם הזה, ובל יראה גאות ה׳ לעתיד לבוא, הוי (שם לט) ומשמני הארץ יהיה מושביך.
באומרו יוחן רשע בל למד צדק בארץ נכחות יעול ובל יראה גאות ה׳, רוצה לומר וכי דבר ראוי והגון הוא שירוחם ויוחן הרשע, שלא למד הצדק מימיו, ובארץ נכחות שהיא ארץ ישראל יעול, ויעשה חמס ולא יהלל גבורתך, ולא יודה יכולתך, אבל יאמר בכח ידי עשיתי, שאינו מיחס הצלחותיו ליכולת האלהי, כי אם לכחו, והוא אומרו ובל יראה גאות ה׳, וכיוון שהדבר ברשעתו.
לפיכך1 יֻחַן רָשָׁע, דור שכולו חייב2, בַּל לָמַד צֶדֶק בגולה3, בְּאֶרֶץ מי שנְכֹחוֹת יְעַוֵּל, ׳יוצר עמל עלי חק׳ (תהלים צד כ)4, ובארץ מי שלא יִרְאֶה גֵּאוּת ה׳ שמקיים בניו לבין האומות5:
1. מכיון שאף עמי הארץ שבישראל יעבדו את ה׳ כאשר יצאו מן הגלות.
2. בסנהדרין (צח.): ׳אמר רבי יוחנן, אין בן דוד בא אלא בדור שכולו זכאי או כולו חייב׳. ומתפלל הנביא שיחון ה׳ את ישראל גם אם יהיה הדור כולו חייב. [ושאר המפרשים שפירשו את העניין על הגויים נאלצו לפרש שהוא לשון תמיהה, ׳האם יוחן רשע׳].
3. כלומר, יוחן על אף שלא למד ׳צדק׳ כאשר היה בגלות בין האומות, כי בבוא הגאולה וכאשר יבואו משפטי ה׳ על הארץ, ילמד צדק, כמבואר בפסוק הקודם. ו׳צדק׳ היינו לעבוד את ה׳, כמו שביאר שם, שעל זה כתוב ׳תעבדון את האלהים על ההר הזה׳.
4. כלומר, כי הטעם שישראל לא למדו צדק, הוא מפני שנמצאים בארצו של מי ש׳יעוול נכוחות׳, שיעקם דברים הישרים. ובתהלים שם פירש רבינו שהכוונה לאדום, שהוא ׳יוצר עמל - הטעאות, מצייר דעותיו הנפסדות שהם עמל ואון אצל כל משכיל, עלי חק ומצוות התורה, באמרם שהם חידה והודאה על שקריהם׳. כלומר, בני אדום שביניהם ישראל נמצאים בגלות, דרכם להלביש את שקריהם בתוך התורה, כאילו שזו כוונתה האמיתית, וכאילו רמזה והודתה לשקריו. וזהו ׳נכוחות יעוול׳, שמעוול ומעקם את התורה שהיא ישרה. [ומדברים אלה נמצינו למדים פירוש חדש בדברי הגמרא (מגילה ו.): ׳ואמר רבי יצחק, מאי דכתיב יוחן רשע בל למד צדק, אמר יצחק לפני הקב״ה, רבונו של עולם, יוחן עשו, אמר לו [ה׳ ליצחק] רשע הוא, אמר לו [יצחק], בל למד צדק, אמר לו [ה׳], בארץ נכוחות יעול, אמר לו [יצחק], אם כן, בל יראה גאות ה׳⁠ ⁠׳. ופירש רש״י: ׳בארץ נכוחות יעול - את ירושלים יחריב׳. ולפירוש רש״י מה שאמר יצחק ׳בל למד צדק׳, הכוונה ששאל האם אין ללמד עליו זכות. אך לדברי רבינו יש לפרש שיצחק ישאל ׳בל למד צדק׳, האם לא למד תורה (ראה ח״א מהרש״א שם), וה׳ יענה לו ׳בארץ נכוחות יעוול׳, הוא אמנם למד תורה, אבל עשה כן כדי לעקמה ולזייפה, להכניס בה את דברי הבליו. ולזה יענה יצחק ׳אם כן בל יראה גאות ה׳⁠ ⁠׳. וראה בפירושו של רבינו לתהלים שם שכתב שמטעם זה לא תהיה לעשו זכות אבות מאברהם ויצחק, ולדברינו הוא נפלא מאוד, שזה מה שיגרום שלא ירצו ללמד עליו כל זכות].
5. זה שישראל קיימים על אף שבכל יום עומדים הגויים עליהם לכלותם, הוא מן הנפלאות הנגלות לכל מתבונן (ראה פירוש רבינו לעיל כה ג-ד, ובתהלים יד א), אלא שהגויים אינם רוצים להתבונן בכך, ׳ואינו מסתכל בגאות ה׳, ר״ל חושב שבא במקרה ולא מעשה ה׳ המה׳ (מצודות). ולעיל שם מבואר שרק הגויים יודעים כמה הקב״ה מצילנו מידם, וישראל עצמם אינם יודעים.
למד צדק – מלרע שלא כמנהג. מכלול דף ו׳ ושרשים.
יוחן – מלשון חנינה וחסד.
נכחות – ענין ישרות כמו נכוחים למבין (משלי ח׳:ט׳).
יעול – מלשון עול.
יוחן רשע – ר״ל וכי מהדין שיוחן הרשע הלא בל למד צדק אף מיראת המשפט.
בארץ נכחות יעול – עם כי הוא בארץ ששבו לעשות נכחות ונוסרו בעבור המשפט הבא הנה הרשע הזה לא כן יעשה כי יאחז דרכו לעול עוד.
ובל יראה – ואינו מסתכל בגאות ה׳ ר״ל חושב שבא במקרה ולא מעשה ה׳ המה שמתגאה לשלם גמול.
יחן רשע – אם הרשע יוחן תמיד ולא יהיה הדין נעשה בו, אז לעולם לא ילמד צדק. לא ירגיל עצמו להמנע מעשות חמס.
בארץ נכחות – כמו רוחך טובה תנחני בארץ מישור (תהלים קמ״ג:י׳), והטעם בראותו לפניו ארץ מישרים ודרך מסוקלת, כלומר בהיותו מצליח, יעוֵל תמיד, ולא יראה גאות ה׳, ולא יבין ולא יכיר גדולת ה׳ וכחו, עיין למעלה ב׳:ט׳. וראב״ע רד״ק וגיזניוס פירשו בארץ נכחות, בארץ שיש שם נכחות ומישרים, כלומר אף אם סביבותיו צדיקים לא ילמד מדרכיהם.
נכחות יעול – בארתי לקמן (נט יד) כי נכוחה פורט על ענינים שבין אדם למקום, והמטה עקלקלותיו מנכח ה׳ מלכוין דרכיו נגדו נקרא מעול, עיי״ש, והוא מגביל נגד צדק שפורט דוקא דברים שבין אדם לחברו, כנ״ל (א׳ כא) ור״ל בל למד צדק, בין אדם לחברו. בארץ נכחות יעול, בין אדם למקום.
יחן – אבל עקר שאלתי הוא איך יחן רשע? למה הרשע מצליח? ומבאר כי משני טעמים ראוי שיענש הרשע,
א. מצד עצמו לתת לו כרשעתו, ובשגם בשאין מענישים אותו מוסיף והולך ברשע, ועז״א איך יוחן רשע הלא עי״ז לא למד צדק רק מרשיע והולך,
ב. מצד אחרים שעי״ז רבים מתמוטטים מיראת ה׳, ועז״א הלא בארץ שעשו בה נכחות עד עתה יעול גורם שיעשו עולה ויסורו מן הצדק באופן שמחטיא את הרבים ולמה בל יראה גאות ה׳? שיש שופט הגומל לרשע כרשעתו?
וכי מהדין1 יֻחַן – שיוחן2 הָרָשָׁע?! הלא3 בַּל – לא4 לָמַד צֶדֶק אף מיראת המשפט5, ולמרות שהוא6 בְּאֶרֶץ בה חזרו לעשות7 נְכֹחוֹת – ישרות8 בגלל המשפט, הנה הרשע הזה לא כן יעשה כי יאחז דרכו9 יְעַוֵּל – לעשות עָוֶל במשפטו10, וּבַל – ואינו11 יִרְאֶה – מסתכל12 בְּגֵּאוּת יְהוָה להבין שמשגיח על בני אדם ומתגאה לשלם כגמולם13:
1. מצודת דוד.
2. מצודת דוד. מל׳ חנינה וחסד (מצודת ציון).
3. מצודת דוד.
4. רש״י, רד״ק.
5. מצודת דוד. כי הוא אמר שהמשפט אינו ללמוד מוסר אלא מקרה הוא בעולם, וחושב שאין דין ואין דיין (רד״ק). ואבן עזרא מבאר שהוא טעם למה ה׳ יחון על הרשע, כי הוא לא למד צדק ובעבור זה מאריך לו ואינו מענישו אולי ילמד.
6. רד״ק, מצודת דוד.
7. רד״ק, מצודת דוד.
8. מצודת ציון.
9. רד״ק, מצודת דוד.
10. רד״ק .
11. מצודת דוד.
12. מצודת דוד.
13. אלא חושב שבא במקרה (רד״ק, מצודת דוד). ורש״י ביאר ״יוחן רשע בל למד צדק״ וכי יש לחון לפניך את הרשע עֵשָׂיו אשר דר בין שני צדיקים ולא למד צדק?! ״ובארץ נכחות״ ירושלם ובית המקדש, ״יעול״ לשלול ולבוז ולהשחית ״ובל יראה גאות ה׳⁠ ⁠⁠״ שלא חשב בעיניו גדלך וגאותך. ומלבי״ם מבאר שהנביא שואל איך יוחן רשע? כלומר למה הרשע מצליח? ומבאר כי משני טעמים ראוי שיענש הרשע, הראשון מצד עצמו לתת לו כרשעתו שלא למד צדק, והשני הוא מצד אחרים בארץ שעשו בה נכחות עד עתה ״יעול״ שגורם שיעשו עַוְלָה ויסורו מן הצדק באופן שמחטיא את הרבים. ובמדרש, רבי שמלאי ואמרי לה בשם רבי אבהו, בשעה שאמר יצחק לעשיו (בראשית כז, לז) ״וּלְכָה אֵפוֹא מָה אֶעֱשֶׂה בְּנִי״ אמר יצחק לפני הקב״ה, רבש״ע יוחן עשיו, אמר לו רשע הוא, א״ל בל למד צדק?... א״ל בארץ נכוחות יעול עתיד לפשוט ידיו בבית המקדש, א״ל אם כן השפע לו טובה בעוה״ז ובל יראה גאות ה׳ לעתיד לבוא, מגילה ו. (ילקוט שמעוני).
תרגום יונתןילקוט שמעונירס״ג תפסיר ערביתרש״יר״י קראאבן עזראר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלר״ע ספורנומנחת שימצודת ציוןמצודת דודשד״למלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובותהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144