×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(א) יְהֹוָ֤היְ⁠־⁠הֹוָ֤ה אֱלֹהַי֙ אַתָּ֔ה אֲרֽוֹמִמְךָ֙ אוֹדֶ֣ה שִׁמְךָ֔ כִּ֥י עָשִׂ֖יתָ פֶּ֑לֶא עֵצ֥וֹת מֵרָחֹ֖ק אֱמ֥וּנָה אֹֽמֶן׃
O Hashem, you are my God, I will exalt you. I will praise your name. For you have done wonderful things, even counsels of old, in faithfulness and truth.
תרגום יונתןרס״ג תפסיר ערביתרש״יר״י קראאבן עזראר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלר״ע ספורנומצודת ציוןמצודת דודשד״למלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובותעודהכל
יְיָ אֱלָהַי אַתְּ אֲרוֹמְמִינָךְ אוֹדֵי שְׁמָךְ אֲרֵי עָבַדְתָּא פְרִישָׁן מִלְכִין דַאֲמַרְתָּא לְאַיְתָאָה מִלְקָדְמִין בְּכֵן אַיְתֵיתָא וְקַיַמְתָּא.
תקול אלאמהֿ אללהם אנת רבי ארפע אסמך ואשכרך אד׳ צנעת אלאעג׳ובאת ואלתקדיר אלד׳י סבקת בה מן זמאן בעיד צאר חקא מחקקא.
עצות מרחוק אמונה אומן – עצות שיעצת מרחוק לאברהם בין הבתרים.
אמונה אוֺמֶן – אמונה נאמנת, אֹמֶן כמו אֺהֶל אֺכֶל, אינו לשון פוֺעֵל, אלא לשון מִפְעַל, אַבֵֿירֵימֶנְט בלעז.
counsels from long ago in true faith Counsels that You advised from long ago to Abraham in the Covenant between the Parts.
true faith (אֱמוּנָה אֹמֶן). אֹמֶן is like אֹהֶל, tent, אֹכֶל, food, and it is not a verb in present tense but an expression of a noun, obrement (truth) in Old French.
ואז יאמרו ישראל: י״י אלהי אתה ארוממך אודה שמך כי עשית פלא עצות מרחוק אמונה אומן – עיצות שיעצת מרחוק וסודך שגילית לעבדיך הנביאים, שאתה עתיד לגאולא את ישראל משיעבוד המלכיות.
מאותה אמונה – אתה נאמן, הרי קיימתה הבטחתך.
א. כן בכ״י מינכן 5, פריס 163, לוצקי 777. בכ״י לוצקי 778 חסר: ״לגאול״.
י״י – דברי הנביא או כל אחד מהזקנים.
עצות מרחוק – מימים קדמונים והטעם דבק עם עשית.
והנה נראו באמונה – ובאה מלת אמונה אומן כמו י״י עזי ומעוזי (ירמיהו ט״ו:י״ט).
My God. The first person singular refers to the prophet, or these are the words which every one of the ancients is represented speaking (24:23).
עצות מרחוק Counsels of old. Objective case governed by עשית thou hast done.—The counsels of oldare the plans of God predicted by the prophets.
אמונה אמן With faithfulness and truth.⁠1 As to the repetition אמונה אמן comp. עזי ומעזי my strength and my fortress (Jer. 16:19).⁠2
1. A. V., Are faithfulness and truth. According to Ibn Ezra the meaning of the phrase is: God has fulfilled His prophecies with faithfulness and truth.
2. A word is sometimes repeated either in the same or in a different form for the sake of emphasis. Comp. iii., Note 1, and xxiv., Note 27.
כי עשית פלא – הפלאת לעשות.
ומהו הפלא, עצות – שיעצת על האומות מרחוק – מימים רבים ביד עבדיך הנביאים.
אמנה אמן – נאמנו דבריך בהם וקיימתם.
י״י אלהי – ואז יאמר בימים ההם כל אחד מהזקנים שזכר, ונגד זקניו כבוד (ישעיהו כ״ד:כ״ג), יאמר: י״י אלהי אתה – כלומר אתה שופטי, כי לקחת משפטי מאומות העולם, עתה אני מכיר שאתה אלהי באמת, על כן: ארוממך אודה שמך – כלומר אתן לך הרוממות בתהלתי לפי שהתרוממת ונשאת על כל הגוים.
ואמר: ארוממך, ואמר: שמך, כי הוא שמו, ושמו הוא.
כי עשית עמנו פלא – דבר נפלא בעינינו, כי לקחתנו מבין הגוים שהיינו נפזרים ביניהם ועובדים להם, ועוד אחרי קבוץ גליות, שיתקבצו עלינו גוג ומגוג ועמים רבים אשר אתו יפילם על הרי ישראל כולם, כמו שכתוב בנבואת יחזקאל ובנבואת זכריה, פלא גדול יהיה זה.
עצות מרחוק אמונה אומן – העצות שאמרת מזמן רחוק על ידי נביאיך נתקיימו קיום חזק, זהו: אמונת אומן, כמו: רעים ונאמנים (דברים כ״ח:נ״ט), שפירושו: חזקים וקיימים, וכן: במקום נאמן (ישעיהו כ״ב:כ״ג,כ״ה) – חזק וקיים.
כי עשית פלא – לירושלים להושיעה מכל הערים.
אמונה אמן – הפלגת קיום.
י״י אלהי אתה ארוממך וגומר עד אורח לצדיק משרים (כו, ז), כתב הרב אברהם אבן עזרא שהשם אלהי אתה וגומר הם דבר כל אחד מהזקנים שזכר למעלה, ולפי דרכי אחרי שזכר הנביא מה שהראהו הקדוש ברוך הוא מן הגאולה והתחיה אשר זכר, נתן לו יתברך שבח והודאה עליו, באומרו ה׳ אלהי אתה ארוממך אודה שמך, ורצה בזה שהנפלאות בכלל הנה יסודם הוא האמונה בחדוש בעולם, כי בה אמות החדוש הכולל ברצון מוחלט יהיה מקום למעשה הנסים והנפלאות, ולכן אמר ה׳ אלהי אתה כי מימים קדמונים היית לי לאלהים והייתי חייב להודות את שמך, אבל עתה בפרט ארוממך אודה שמך, כי עשית המסות הגדולות והנפלאות ההם, כי בהם יודעו ויתאמתו שהעצות שהיו מרחוק, שהוא חדוש העולם ובריאתו שנזכרו בתחילת התורה הם אמונה אומן, רוצה לומר אמונה אמתית קיימת. ורש״י פירש עצות מרחוק על מראת בין הבתרים שהראה הקדוש ברוך הוא לאברהם, ממשלת הארבעה מלכיות וגלות ישראל וגאולתו באחרונה, ושזה היה אמונה אומן, רוצה לומר אמונה קיימת כי אומן אינו פועל אלא לשון נפעל, ושאר המפרשים פירשו עצות מרחוק על נבואות הנביאים שייעדו על הגאולה, והתחיל הנביא לבאר הדברים שעליהם היה נותן רוממות והודאה לש״י, ראשונה על חרבן האומות שזכר למעלה בפרשה הנה ה׳ בוקק הארץ ובולקה.
[ה׳], אֱלֹהַי אַתָּה. עתה1, ואז2 אֲרוֹמִמְךָ בין האומות3: [אוֹדֶה] שִׁמְךָ. המיוחד, מורה כח ההוויה והאחדות4: כִּי עָשִׂיתָ פֶּלֶא. נגד המערכת5, עשית עֵצוֹת מֵרָחוֹק, ׳בצלמנו כדמותנו׳ (בראשית א כו) ו׳גוי קדוש׳ (שמות יט ו)6, ומה שהוא7 אֱמוּנָה - עדות נאמנה מקויימת במופתים שכליים נגד הכופרים - עשית אותה אֹמֶן, חיזוק לאמת בחוש ההשגחה והיכולת8:
1. בזמן הזה בגלות, אתה ׳אלוה׳ שלי, אלהי ישראל, שרק הם מכירים באלהותך.
2. לקץ הימין, שעל זה התנבא הנביא בסוף הפרק הקודם.
3. שכולם יכירו בכך, ואוכל לרומם אותך בין כולם. [כי זה תפקיד ישראל שיתקיים בהם לעתיד, וכמו שכתב רבינו בבמדבר (כד יט): ׳וירד מיעקב - כל אחד מזרעו ישלוט באומות, כאמרו (להלן יב ח) וְהָיָה הַנִּכְשָׁל בָּהֶם בַּיּוֹם הַהוּא כְּדָוִיד, וכאמרו וְהָיָה שְׁאֵרִית יַעֲקֹב בַּגּוֹיִם בְּקֶרֶב עַמִּים רַבִּים כְּאַרְיֵה בְּבַהֲמוֹת יַעַר כִּכְפִיר בְּעֶדְרֵי צֹאן, והאביד שריד מעיר, כאמרו (מיכה שם) וְרָמַס וְטָרַף וְאֵין מַצִּיל, תָּרֹם יָדְךָ עַל צָרֶיךָ וְכָל אֹיְבֶיךָ יִכָּרֵתוּ׳, ובזכריה (י ח-ט) מבואר שתכלית כל זה הוא כדי ׳להורותם׳ – שישראל ילמדו את הגויים, כי כל תכלית השלטון שינתן אז לישראל על האומות אינו אלא כדי להורות להם דרך ה׳ וללמד אותם להכיר בבוראם, כי תפקיד עם ישראל הוא להיות ׳ממלכת כהנים - להבין ולהורות לכל המין האנושי לקרוא כולם בשם ה׳ ולעבדו שכם אחד׳ (לשון רבינו בשמות יט ו), וזה יתקיים בקיבוץ גלויות, כמו שכתב רבינו בשמות (שם), וכן בויקרא (כו מה) ׳וזכרתי להם בקיבוץ גליות, אשר הוצאתי וגו׳ להיות להם לאלהים, שהוצאתים כדי שאהיה להם לאלהים, כאמרו וְאַתֶּם תִּהְיוּ לִי מַמְלֶכֶת כֹּהֲנִים וְגוֹי קָדוֹש, ומה שהשחיתו אז יתקיים אחר קיבוץ גליות לימות המשיח ועולם הבא׳. ודומה לפירוש פסוק זה פירש רבינו בתהלים (צט ב-ג): ׳ה׳ בציון גדול - מעולם בישראל גדול שמו, [אך לעתיד] ורם הוא עתה על כל העמים, שגם האומות יכירו זה, [ואז] יודו שמך גדול ונורא - יהי רצון מלפניך ׳גדול ונורא׳, ש׳יודו שמך׳ המורה כח הבריאה, קדוש הוא - ויודו כמו כן שהוא לבדו ה׳קדוש׳ ונצחי בהחלט מצד עצמו׳.
4. שם הוי״ה המכונה בלשון חז״ל ׳שם המיוחד׳, מורה שה׳ בורא ומקיים את כל המציאות מאין, ושהוא אחד ואין זולתו. וכן כתב רבינו באור עמים (סוף פרק ׳בריאה׳): ׳השם השלישי לאל יתברך הוא השם המיוחד בן ארבע אותיות, המורה שהוא המציא המציאות בכללו אחר העדר מוחלט ומקיים אותו, כי גם אחרי שהמציא אותו - לא היה לו קיום מציאות אם לא היה שופע עליו מציאות מאת הממציאו, מבלי אין שום יסוד מציאות זולתי הנמשך מאת הסיבה הראשונה הפועלת אשר הוא הממציא ובורא ונותן קיום למציאות בהשכילו את עצמו, ומזה יתחייב שהוא בורא וכו׳, ולכן נקרא זה השם אצלנו ׳שם המיוחד׳, כי בכל הוראות זה השם לא ישתתף עם האל זולתו׳. כלומר, שם המיוחד מורה על הפעולה שרק ה׳ לבדו יכול לעשות, והיא הבריאה יש מאין, וכיון שאין שום נמצא שיכול לברוא, נקראת פעולה זו ׳מיוחדת׳ אליו, ולכן השם המורה שהוא הבורא נקרא ׳השם המיוחד׳. ועוד כתב רבינו באור עמים (סוף פרק ׳אחדות׳): ׳וזה האחדות המיוחד לבורא יתברך ביאר בתורתו במופת באמרו ׳וידעת היום והשבות אל לבבך כי ה׳ הוא האלקים בשמים ממעל ועל הארץ מתחת אין עוד׳, כלומר, שבהנהגתו וסדרו המוחש בעליונים ובתחתונים הנרמז במילת ׳האלהים׳ יוודע שהוא ׳הוי״ה׳, בורא ומהווה, ובזה יוודע ש׳אין עוד׳ [כלומר, ממה שה׳ הוא הבורא מוכח גם עניין אחדותו], כי מן הנמנע להיות בורא שני קדמון כקדמותו או שוה לו, וזה כי בסדר המוחש אשר בו יתהוו הווים ׳על הארץ מתחת׳ באמצעות גרמים אשר ׳בשמים ממעל׳ נדע היות הנהגת כולם וסדרם ממנהיג אחד מכווין כל זה הסדר, ובזה יתחייב שהוא בעצמו המציאם, כי לא יתכן שקרה מקרה למסדר שמצא כל כך נמצאות בלתי מכוונות מאתו שהיו בלתי סדר עם היותם מוכנות אל סדר וקשר מכוון עתה מאתו, ומזה יתחייב שברא אותם אחר אפיסות מוחלט, כי לא יתכן מציאות חומר או נושא קודם להם שיחשב שנתהוו ממנו כמבואר למעלה, אם כן התבאר שהוא הבורא הנרמז בשם המיוחד, ושהוא אחד יחיד במציאות באופן שאין כמציאותו מציאות שום נמצא זולתה׳. וראה בבראשית (יז א) שכתב רבינו שהפעולה ׳המיוחדת׳ של ה׳ היא הבריאה יש מאין, ׳שלא יפול בה נושא מתפעל, ולכן לא יצטרך הבורא בפעלו שיהיה זולתו שום נמצא במציאות, והיפך זה יקרה לכל נמצא זולת הבורא, כי אמנם לא יפעל שום פועל זולתו, אם לא נמצא איזה נושא מתפעל ממנו, וכן לא יתפעל שום מתפעל, אם לא ימצא איזה פועל שיפעול בו, ומזה יתחייב במופת ראייה מציאות הבורא ויחודו ושלמות פעלו על כל פועל זולתו אצל כל מתבונן, וכל זה הורה האל יתברך לאבות, אמנם מופת סיבה על הבריאה היוצא מן השם המיוחד לא הודיע עד משה רבינו, באמרו ׳וָאֵרָא וגו׳ וּשְׁמִי ה׳ לֹא נוֹדַעְתִּי לָהֶם׳⁠ ⁠׳. ולדבריו שם אולי שם הוי״ה נקרא ׳מיוחד׳ כי הוא מורה על ׳אחדותו׳ או ׳יחודו׳ כלשון רבינו שם. וכ״כ רבינו בשמות (ג טו) בביאור שם הוי״ה ׳מצד פעולתו המיוחדת לו, אשר יורה עליה השם המיוחד׳.
5. כלומר, לעתיד ארומם שמך המיוחד ואודיע על כך לאומות שאתה בורא יש מאין ושאתה יחיד ומיוחד ואין זולתך, ואוכל להוכיח להם זאת כי עשית דברים מופלאים נגד מערכת הטבע. [בשמות (טו יא) פירש רבינו ׳עושה פלא - עושה מה שיפלא מן הטבע לעשות בשום אופן, כגון עמוד הענן ועמוד האש׳. וראה בדבריו בפרשת אמור: ׳ונקדשתי בתוך בני ישראל - לעשות עמהם נפלאות כמו שנדרתי באמרי (שמות לד י) וַיֹּאמֶר הִנֵּה אָנֹכִי כֹּרֵת בְּרִית נֶגֶד כָּל עַמְּךָ אֶעֱשֶׂה נִפְלָאֹת וכו׳, ואעשה כמאז אם לא יהיו עונותיכם מבדילים ביניכם ובין אלהיכם, כאמרו (מיכה ז טו) כִּימֵי צֵאתְךָ מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם אַרְאֶנּוּ נִפְלָאוֹת׳. וראה מה שפירש רבינו בזכריה (ח ו): ׳גם בעיני יפלא - שאעשה מה שלא עשיתי מעולם בשנותי את טבע המציאות וסדרו, כי אסיר ממשלת שרי מעלה׳, והיינו הכוכבים והמזלות שהם שרי מעלה, ונקראים ׳עיניו׳ של ה׳, כמבואר בזכריה (ג ח, ד י), וזהו ׳בעיני יפלא׳, שאעשה פלאות במערכת הכוכבים בכך שאסיר את ממשלתם, והוא הנזכר בסוף הפרק הקודם].
6. כלומר, אודה גם על שעשית ׳עצות מרחוק׳, שכבר בתחילת בריאת העולם יצר את האדם עם עצות שיוכל להשיג שלימות וקיום נצחי, בכך שבראו ׳בצלמו כדמותו׳, וכפי שביאר רבינו שם ובמקומות רבים שניתן באדם ׳צלם אלהים׳ שהיא הנשמה המשכלת שהיא רוחנית, ואם האדם יוציא את כוחה אל הפועל, יקנה בכך חיי נצח, והאדם נברא גם ׳כדמות אלהים׳, שמכל הנבראים לא ניתנה הבחירה אלא לו, שהאדם דומה בזה לבוראו הפועל מתוך בחירה, וכל זאת עשה ה׳ כדי שיוכל האדם לבחור בטוב ולקנות חיי נצח. אך על אף שכוונת ה׳ בבריאת האדם היתה שהמין האנושי כולו ישיג מעלה זו, לא הושגה המטרה בגלל חטאו של אדם הראשון ודור המבול ודור הפלגה, ולכן בחר ה׳ בעם ישראל שהם ישיגו מעלה זו, ואמר להם לפני שנתן להם את תורתו ׳ואתם תהיו לי ממלכת כהנים וגוי קדוש׳, שנתן להם את ההכנה והאפשרות להפוך להיות נצחיים כפי שהיתה תכלית האדם, כי ׳קדוש׳ פירושו נצחי, ואילו לא חטאו ישראל אחרי מתן תורה לא היו מתים לעולם. ולכן נאמר כאן שה׳ עשה ׳עצות מרחוק׳, בלשון רבים, עצה ראשונה היתה בבריאת האדם, ובכוונה לזַכות את כל המין האנושי, ועצה שנייה שבה בחר בישראל ונתן להם את התורה כדי להביאם להשיג את התכלית.
7. אולי כתוב ׳מה שהיה׳.
8. ׳כי עשית אמונה - אומן׳, כלומר, דברים שהיו לפני כן בגדר ׳אמונה׳, שיש להאמין בהם מתוך עיון השכל, שבהתבוננות ישיג ראיות שכליות נגד הכופרים [׳האמונה היא ציור דבר בנפש, ועמו איזה טעם מטה לב לחשוב שיהיה כן חוץ לנפש כמו שיצייר בנפש׳ (לשון רבינו בכוונות התורה, וראה להלן מה יט מש״כ בזה)], ה׳ עשה אותם לדבר המושג בחוש על ידי מופתים שעשה נגד הטבע, ובכך הוכיח את השגחתו יתברך ויכולתו שהיא ללא תכלית. וזאת עשה ע״י ש׳עשית פלא׳ נגד המערכת, ולכן מעתה יוכלו לרומם את שם ה׳ גם אל האומות שאינם מתבוננים בעומק שכלם, כיון שראו את הפלאות בחושיהם הגשמיים. ולכן אחרי הנפלאות האלה ׳אודה שמך׳, אפרסם שמך המיוחד, ולא יהיה עוד ׳אלהי׳ בלבד, אלא כולם יכירו באלוהותו, כיון שאז ישיגו אותה גם ללא התבוננות, באמצעות חושיהם הגשמיים. [קרוב לזה פירש אברבנאל, שאחרי שהתנבא על הגאולה העתידה, נתן הנביא שבח והודאה ואמר שקיום הנפלאות מוכיח על בריאת העולם, ועל זה אמר שמקודם ׳אלהי אתה׳ והייתי חייב להודות לשמך, אבל ע״י ש׳עשית׳ את הנפלאות האלה יוודע לכולם שהעצות שהיו מרחוק, שהוא חידוש העולם שנרמז בפרשת הבריאה בתחילת התורה, נעשה אמונת אומן - אמונה קיימת ומוכחת].
אומן – ענינו דבר המתקיים כמו יתד במקום נאמן (ישעיהו כ״ב:כ״ג).
ה׳ אלהי אתה – בראות הנביא הנבואה ההיא התחיל לקלס למקום ואמר ה׳ אלהי אתה וכו׳.
עצות מרחוק – העצות שיעצת מזמן רחוק אשר הבטחת ע״י הנביאים היא אמונה אמתית וקיימת כי כן נעשה.
ה׳ אלהי אתה וכו׳ – הוא שיר ושבח לאל על מפלת בבל.
ה׳ אלהי אתה – נראה לי להטעים ה֙׳ אל֣הי את֔ה, וכן פירשו רד״ק וגיזניוס. ועיין בפירושי על אנכי ה׳ אלהיך (שמות כ׳:ב׳).
עצות מרחוק אמונה אמן – עשית וקיימת באומן ואמונה את העצות אשר יעצת בימים קדמונים.
ארוממך, אודה שמך – ההבדל ביניהם, הוא, כי ידוע שהשם ב״ה נעלם ונגלה, נעלם מצד עצמו, ונגלה מצד מעשיו, ההודאה לה׳ יבא תמיד מצד מה שהוא נגלה ונודע מצד מעשיו וחסדיו, כמ״ש הודו לה׳ כי טוב, הפעם אודה את ה׳, כי ילדה לו בן רביעי, אודך לעולם כי עשית, וכדומה, אבל הרוממות לה׳ יהיה מן הצד שהוא נעלם, כמ״ש ומרומם על כל ברכה ותהלה (נחמיה ט׳ ה׳) כי מצד עצמו נעלה מכל תהלה שאין בו השגה כלל, וע״כ אמר רם על כל גוים ה׳, שאין משיגים ממנו כלל, בחושבם שעל השמים כבודו, ואין משגיח בשפלים ואמר אלי אתה ואודך אלהי ארוממך (תהלות קי״ח כח) אודך מצד חסדך וארוממך מצד עצמך. זה אלי ואנוהו אלהי אבי וארוממנהו (שמות טו ב׳) מצד שהוא אלי ונודע לי חסדיו ונפלאותיו אנוהו בנוה שלי לבנות לו משכן שישכון בתוכנו, אבל מצד שהוא אלהי אבי, מה שאני יודע ממנו מצד הקבלה מצד עצמו אשר קבלתי מאבי, ארוממנהו, כי בזה הוא מרומם מן הידיעה ונעלה מהשגת בני אדם.
אמן – מקור, לאמן האמונה, ואומר לשון חיזוק כמו יתד במקום נאמן, ר״ל למען אומן וחוזק האמונה, וגם אמונה עקר ענינו ענין חיזוק שיתחזק כן בלבבו, ויאמן כן בלב שלם.
ה׳ אלהי אתה – הוא השיר שיאמרו הזקנים לעתיד לבא,
ארוממך – השם יתברך ניכר משני דברים,
א. מצד עצמו שמצד זה נקרא בשם הויה, היה הוה ויהיה והוא המהוה והמחדש את כל,
ב. מצד הנפלאות שעושה כנגד הטבע שמצד זה יכירו כל באי עולם כי לו העוז לשדד המערכה ולפעול בכל ההויה כחפצו, משא״כ השגתו מצד עצמותו לא יושג לבני בשר, והוא מתרומם מכל השגה ורעיון, ועל זה מורה שם אלהי בכינוי לישראל, שהנפלאות האלה עשה ויעשה מצד שהוא אלהי ישראל, ולתועלת עם קרובו, והוא מאמר מגביל,
ה׳ ארוממך – מצד שאתה ה׳ ארוממך מכל השגה ורעיון מכל ברכה והודאה,
אלהי אתה אודה שמך כי עשית פלא – ומצד שאתה אלהי וגלית לי אלהותך בעשותך נוראות ונפלאות גדולות מצד זה אוכל להודות שמך יען כי עשית נפלאות למעלה מן טבע ההויה,
עצות מרחוק – הנפלאות האלה עשית למען עצות שיעצת מזמן רחוק ע״י נביאיך למען אומן אמונה לחזק את האמונה ע״י שתראה כי תוכל להרס הטבע כרצונך.
בראות הנביא את הנבואה ההיא, התחיל לקלס למקום ואמר1, יְהוָה אֱלֹהַי אַתָּה שׁוֹפְטִי2 ועל כן3 אֲרוֹמִמְךָ!4 אוֹדֶה שִׁמְךָ5 כִּי עָשִׂיתָ עמנו6 פֶּלֶא שלקחתנו מבין הגויים שהיינו מפוזרים ביניהם, ועוד אחרי קיבוץ גלויות שיתקבצו עלינו גוג ומגוג ועמים רבים אשר איתו, תפיל את כולם על הרי ישראל7, עֵצוֹת – ההבטחות שהבטחת8 מֵרָחֹק – מזמן רחוק9 לאברהם בברית בין הבתרים10, וסודך שגילית לעבדיך הנביאים, שאתה עתיד לגאול את ישראל משיעבוד המלכויות11 אֱמוּנָה אֹמֶן – נאמנת היא12, אמיתית וקיימת13, שהרי קיימת הבטחתך14:
1. אברבנאל, מצודת דוד. רד״ק ומלבי״ם ביארו כי אלו דברי כל אחד מהזקנים שהזכיר באומרו (לעיל כד, כג) ״וְנֶגֶד זְקֵנָיו כָּבוֹד״. ואבן עזרא מבאר כי אלו דברי הנביא או כל אחד מהזקנים.
2. כי עשית משפטי מהעכו״ם, עתה אני מכיר שאתה אלהי באמת (רד״ק).
3. רד״ק.
4. כלומר אתן לך בתהלתי רוממות לפי שהתרוממת ונשאת על כל הגויים (רד״ק).
5. ואמר בתחילה ״ארוממך״ ואח״כ אמר ״שמך״, כי הקב״ה הוא שמו ושמו הוא (רד״ק). מלבי״ם מבאר כי ההודאה לה׳ היא תמיד מהצד שבו הוא נגלה לבריות ועושה עמהם חסדים, ואילו רוממותו היא מצד היותו מרומם ונעלה מכל תהילה שאין בו השגה כלל, וזהו שאמר ה׳ ארוממך, מצד שם הוי״ה שהוא היה הוה ויהיה והוא הַמְהַוֶה והמחדש את הכל, ומצד זה ארוממך מכל השגה ורעיון מכל ברכה והודאה, אולם מצד שאתה אלהי, כלומר אלהי ישראל שעושה להם נפלאות כנגד הטבע שמצד זה יכירו כל באי עולם כי לו העוז לשדד המערכה ולפעול בכל ההויה כחפצו, מצד זה אוכל להודות שמך כי גילית לי את אלהותך בעשותך נוראות ונפלאות גדולות למעלה מן הטבע, לחזק את האמונה ע״י שתראה כי תוכל להרוס הטבע כרצונך.
6. רד״ק.
7. רד״ק.
8. מצודת דוד.
9. רד״ק, מצודת דוד.
10. רש״י.
11. ר״י קרא.
12. רש״י.
13. מצודת ציון.
14. ר״י קרא, מצודת דוד. ורד״ק ביאר התקיימו קיום חזק.
תרגום יונתןרס״ג תפסיר ערביתרש״יר״י קראאבן עזראר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלר״ע ספורנומצודת ציוןמצודת דודשד״למלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובותהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144