(הקדמה) כבר זכרתי בסדר בראשית ובסדר נח ג״כ שזכר התורה האלהית שלש התחלות באומה הישראלית הראשונה והיא היותר כוללת היה אדם הראשון ובא ספור ענינו בסדר בראשית כי הוא היה לאומה כערך הצומח לחי.
וההתחלה הב׳ היא מיוחדת היה נח וסופר ענינו בסדר נח והוא היה בערך האומה כצורה המרגשת לחי.
וכן אומר עתה שההתחלה השלישית היותר מיוחדת היה אברהם ובאו ספורי עניניו בסדר הזה ובסדרים הבאים אחריו והיה ערכו אצל האומה בערך הצורה האנושית המשכלת לחי מדבר. וכבר יורו על זה עשרה דברים אחרים מספוריו.
הא׳ מפאת המצוה שצווה בה לך לך מארצך וממולדתך ומבי׳ אביך כי כן הנפש המשכלת תעזוב הדברים החמריי׳ מהארץ והקרובים כדי להתעסק בשלמות׳ להיותם מעיקים אליה ומטרידים אותה.
הב׳ מפאת המלכי׳ שנצח אברהם כי כמו שהד׳ מלכים נצחו את הה׳ ואברהם משל בכלם כן ד׳ איכיות הראשונים מושלים בחושים החמשה והצורה המשכלת תמשול בחושים ובאיכיות כלם.
השלישי מפני בזות והקנינים והממונות כמ״ש הרימותי ידי אל ה׳ וגו׳ אם מחוט ועד שרוך נעל ואם אקח מכל אשר לך כי כן דרך הנפש המשכלת שתבזה הממונות והקנינים המדומים ותרים ידיה אל ה׳ להדבק בו.
הד׳ מפאת קריאת אברם בשם ה׳ כמ״ש
(בראשית י״א ל״ט) ויבן שם מזבח לה׳ הנראה אליו ויקרא בשם ה׳. ויקרא שם אברם בשם ה׳. כי כן דרך הנפש המשכלת להתבודד באלהיה ולהדבק בו כל מה שאפשר.
הה׳ מפאת בניו שהיו לו שני בנים א׳ מהגר השפח׳ וא׳ מהגבר׳ שרה וכן הצורה האנושית תתחלק לשכל מעשי ולשכל עיוני והיה השכל המעשי נולד מהשפחה כי הנהגת הדברים החמריים המפורסמים הוא הגרות והעבדות. אמנם השכל העיוני היה בן שרה הגברת מעיינת באל ית׳ ובמעשיו שהיא השררה האמתית וכמו שהשכל המעשי קודם בזמן לשכל העיוני וכאמרם ז״ל י״ג שנה קדם יצר הרע ליצר הטוב שנאמר לפתח חטאת רובץ. כן ישמעאל קדם י״ג שנים ליצחק בן שרה.
הו׳ מפאת המילה שצוה השם לאברה׳ שיכרו׳ את בשר ערלתו להתרחק מהתאוו׳ המותריו׳ כי כן ראוי לנפש המשכלת להרחיק הערלה והמותרות הנמאסי׳ אצלה.
הז׳ ממה שנראה השם אל אברהם באלוני ממרא והודיעו הדברים העתידי׳ להיות אם מהד׳ מלכיות ואם מענין סדום ועמורה כי כן הנפש המשכלת תראה את האלהים ותשיג את אלהותו ואופני מעשיו ותזכה לדעת העתידות בדרך נבואיי ולכן תמצא שלא נאמר לאדם ולא לנח וירא אליו ה׳ אלא לאברהם כמו שלא תיוחס ההשגה האלהית אל הנפש הצומחת ולא לחיונית אלא לנפש המשכלת.
הח׳ מפאת מה שאמרה שרה לאברהם
(בראשית כ״א י׳) כי לא יירש בן האמה הזאת עם בני עם יצחק ואמר לו השם כי ביצחק יקרא לך זרע כי כן השכל העיוני הוא לבד יורש הנצחיו׳ והחיים המתמידי׳ המאושרי׳. אמנם השכל המעשי בן האמה לא יירש נצחיות כלל כי יפסד בהפסד האיש ולכן ביצחק יקרא לך זרע אשר יירש את ארץ חיים לא בבן האמה.
הט׳ מפאת העקידה שעקד אברהם את יצחק בנו ורצה לשחטו לקיים דבר השם וכן השכל העיוני כאשר במחשבותיו והקשיו יטה מדרך התורה ואמונותי׳ יעקוד אותו אדם על גבי מזבח השם ויכניעהו לקבל תורתו ואמונתו.
הי׳ מפאת נשואי יצחק שצוה אברהם לאליעזר שלא יקח אשה ליצחק כי אם ממשפחתו ומבית אביו וכן ראוי שהשכל העיוני לא ישים תכלית עיונו בחכמות חצוניות שהם באמת מורת רות לתור׳ האלהית כבנות הכנעני אבל תהי׳ בתורת ה׳ חפצו כי היא היתה אשר הוכי׳ השם להשיג אל השלמו׳ האנושי ובהיות התור׳ אלהית כבר תתיחס אל הנשמה השכלי׳ והיא ממשפחת׳ ומבית אביה.
הנה התבאר מעשרת הדמויי׳ האלה שהיה אבינו אברהם ביחס זרעו ואומתו בערך הנשמה השכלית באדם. וכבר ידעת שיש בנפש המשכלת שלש מדרגות זו למעל׳ מזו האחת נקראת אצל החכמים שכל היולאני והב׳ שכל נקנה. והג׳ שכל נאצל. וביאורם הוא כי הנפש המשכלת בראשונה בהיותה בכח לקנות הידיעות והמושכלות ומוכנת להשגת האמתיות תקרא שכל היולאני ר״ל כחני שטבעו לקבל המושכלות כדמות טבע ההיולי שהוא החומר הראשון לקבל הצורות הטבעיות. והשני ישתלם השכל ויצא מן הכח אל הפועל בקנין הידיעות והאמתיות ואז יקרא שכל נקנה או שכל ידיעיי וחכם. ואחרי השתלמו בזה יגיע למעלה יותר עליונה הפלא ופלא הוא מדרגת הדבקות האלהי ויביט כל האמתיות יחד בהביטו אל עצמו כי הוא יתעצם בידיעת כללות הנמצא ובזה יגיע להכרת הרוחניית בעצם הראשון ית׳ וזה נקרא שכל נאצל ומאוש׳ ואצלינו יקרא שכל נבואיי.
וראוי שתדע עם זה שהנפש השכלית בכלל תתחלק לעיונית ומעשית בכל אחת ממדרגותיה ובכל א׳ המעשי הוא כדמות נובלת העיוני וכצל הנוטה ממנו כי החלק השכלי הוא נפרד מן הגשמות וההפסד בכל חלקיו ואינו נתלה בפעולתו בעניני הגוף כפי טבע האפשר והנה אין כן השכל המעשי ממנו שהוא נתלה בדברים האפשריים מצרכי הגוף וטבעו אלא שהם מונהגים ומיושרים על פי השכל ולכן יפסד בהפסד הגוף.
אם במדרגה הראשונה שהוא השכל ההיולני יש הרצון שהוא החלק המעשי ממנו שכמו שהכח המעשי מיושר על האמתיות בכח כך הרצון מיושר אל קנין הפעלות הטובות בכח.
ובשניה שהוא השכל הנקנה יש המזימה הנקראת פרודינסיא״ה שהוא המעשי ממנו שכמו שהשכל הנקנה הוא קנין הידיעות האמתיות ככה מזימה הוא קנין הפעלות הנאותות ולכן נזכרו יחד בכתוב דעת ומזימה.
ובמדרגה השלישי הנבואיי׳ יש נבואות העתידות והישרת העם במוסרים והמעשים הטובים שהוא החלק המעשי ממנה כמו שהשכל הנאצל הנבואיי הוא שלמות ההשגה הרוחנית המתיחדת בנמצא בכלל ובהתחלותיו הרוחניות ככה המעשי ממנו הוא הודעת העתידות בדברים פרטיים ומטבע האפשרות והיישרת ההנהגה השלימה ועבודה אלהית.
והנה בדמות שלשה מיני שכל הנמצאים באדם השלם היו באומה שלש התחלות שכליות משתלשלות זו מזו והם אברהם יצחק ויעקב.
כי אברהם היה דוגמת ההתחלה הראשונה בדמות השכל הכחני המוכן מהשגת הדברים המדעיים והשגת האמתיות גם אל הדבקות האלהי והנבואיי השלם והיה נחלק לחלקים חלק נצחי שכלי והוא ביצחק בן הגבירה שרה וחלק מעשי נפסד והוא בן האמה ישמעאל כי המעשי נתלה בגוף שהוא שכחת השכלי.
ואמנם יצחק היה דוגמת השכל הנקנה ולכן היה עולה תמימה ונאמר לו אל תרד מצרימה והוא קנה השלמות בכח העקדה וגם הוא נחלק לשנים לחלק הקנין המדעי אשר השתלשל ביעקב ולקנין המעשי אשר השתלשל בעשו ושמו יוכיח עשו מלשון מעשה.
ויעקב הוא דוגמת השכל הנאצל שהוא תכלית השלמות וכן שם יעקב מלשון עקב שהוא נאמר אל התכלית. ולהיות בזה מדרגת הנבואה והדבקות האמתי בהתאחדות לכל המציאות עם ההתחלה ראשונה ית׳ ראה יעקב כלל המציאות במראת הסלם. ובתנחומא פרשת מקץ אמרו ז״ל אתה מוצא שלא נצב הקדוש ברוך הוא על אברהם ולא על יצחק אלא על יעקב שנאמר והנה ה׳ נצב עליו אמר ר׳ סימון אין המלך נצב על שדהו לא כשנזרעת ולא כשנחרשת ולא כשנעבדת אלא אימתי נצב עליה כשהיא עומדת בכרי כן אברהם עבד אדמה שנאמר קום התהלך בארץ יצחק זרע שנאמר ויזרע יצחק בארץ ההיא ולא נצב עליהם בא יעקב שהיה כרי של תבואה שנאמר קדש ישראל לה׳ ראשית תבואתו ועמד עליו שנאמר והנה ה׳ נצב עליו הוי אשרי שאל יעקב בעזרו.
הנה בארו בדמות נפלא מה שאמרתי לך כי יחסו עבודת הארץ לאברהם שהוא הכנת ההישרה וההשגה האלהית. ויחסו הזריעה ליצחק כי הארץ תקבל הזרע ותקנהו בעצמה כמו שהנפש המשכלת תקבל המושכלות ויחסו ליעקב כרי התבואה שהוא התכלית ובו כל הידיעות והאמתיות יחד אשר נזרעו בקניית המושכלות ע״ד החקירה ודמות כרי התבואה הוא נכבד מאד אל מדרגת הדבקות שכמו שבכרי התבואה יתאחדו ויתקבצו כל גרעיני החטה עם כל רבויים ככה בהשגה אחת מהדבקות יושגו כלל המושכלות האמתיות יחד באופן אלהי נפלא מאד. וביארו היות כל זה בענין השכלי באמרם שהקב״ה לא נצב אלא על הכרי שהוא יעקב כי הוא ביחוד התחלת מדרגת הדבקות לאומה. ומראת הסלם היתה כדי שבה יתיחדו ידיעות הנמצא כלו ויתיחדו יחד בשכל הנאצל ולהיות גם בזאת המדרגה החלק השכלי המדעי והחלק המעשי היו מבניו של יעקב קצתם מן הגבירות וקצתם מן השפחות. וכבר ידעת שהספורים האלה כלם היו וקרו כלם כפשוטם לאנשים הרשומים ההם וראשי בני ישראל המה. האמנם למדנו מעניניהם למודים מועילים בחכמת המציאות ובעניני האומה וידענו שהאבות הקדושים ההם נבראו בצורת המציאות השכלי וכמ״ש חז״ל האבות הם הם המרכבה. ומזה הצד בדרוש כתרי אותיות היה עם חכם ונבון הגוי הגדול הזה והיו חכמי הקבלה מעמיקים עצה בדמותם התחתונים לעליונים וכלם דברי אלהים חיים. ואחרי ההצעה הזאת אשוב לפרש הפסוקים על פי אמתתם ופשוטם ואעיר ראשונה עליהם שאלות כדרכי.
ויאמר ה׳ אל אברם לך לך... אחר הדברים האלה היה דבר ה׳ אל אברם במחזה וכבר יכלו ספקות ושאלות בפסוקים ובסיפורים האלה כפי פשוטיהם.
השאלה הראשונה: באומרו לך לך מארצך וממולדתך ומבית אביך, כי הנה ארצו אשר נולד בה היא אור כשדים, והוא כבר יצא משם, כמו שנזכר למעלה. וכבר הודעתיך שאין מקום למה שכתב הראב״ע שהדיבור הזה נאמר לו באור כשדים, שהוא שקר מבואר. אבל רש״י פירש על זה שעניינו התרחק עוד, אבל בבית אביו שעדיין לא יצא ממנה, לא יכול עליו לפרש הרב התרחק עוד, ולכן אמר וצא מבית אביך. ואינו נכון. כי הכתוב השווה ההליכה מהארץ וממולדתו ומבית אביו. ועל כן יתחייב שעל כולם יפרש בשווה התרחק עוד, או על כולם יאמר שיצא מהם. גם שלשון לך לך לא יפול על התרחק עוד, אלא שיצא משם. ותישאר א״כ הקושיא שכבר יצא משם.
השאלה הב׳: למה אמר מארצך וממולדתך ומבית אביך. וידוע שכולם היו בחרן, והיה ראוי שיאמר לו לך לך מחרן, או מארצך אשר אתה יושב בה. כי ביציאתו ממנה, מבואר הוא שיצא ממולדתו ומבית אביו אשר שם, כי כשיצא מהכולל יצא מהפרטי בהכרח.
השאלה הג׳: למה זה לא ביאר הקדוש ברוך הוא לאברהם שילך מיד אל ארץ כנען, והעלימו ממנו ולא הגיד לו אנה ילך, אבל אמר אל הארץ אשר אראך. והנה כשיצא עם תרח אביו, היה ללכת ארצה כנען, ולכן לא תהיה ההליכה שמה דבר זר וקשה אצל אברהם, וכמו שיראה מהמעשה שהוא מעצמו הלך שמה. ורש״י
(בראשית י״ב) כתב מדברי המדרש, שהיה זה כדי לחבבה בעיניו. והוא טעם חלוש ובלתי מספיק.
השאלה הד׳: באומרו ואעשך לגוי גדול וגו׳. והיא: למה זה ייעדו בכל הטובות האלה, ומה זכות נמצא בו שבעבורו נתן לו כל השכר הזה? כי הנה הכתוב לא סיפר קודם לזה דבר מצדקת אברהם, כמו שסיפר מנח שהיה איש צדיק תמים. גם לא ביאר לו השם שהיה כל זה חלף העבודה שהיה עתיד לעשות. וחז״ל אמרו שהיה זה מכלל הניסיונות, ולא ידעתי מה הניסיון הזה, אם עליו נתנו לו כל הגדולות האלה.
השאלה הה׳: למה זה לא הודיעו האל יתברך התכלית המכוון בהליכה הזאת. ואם היה התכלית בה כדי שאברהם יפרסם אלהותו בעולם, ויצווה את בני אדם ושמרו דרך ה׳, כי אין ספק שהיה ראוי שיאמר לו השם בביאור או ברמז דבר מזה, כשציווהו בהליכה. אף כי בכל המקום אשר יזכיר את שמו יוכל אברהם לקרוא בשם ה׳ מבלי שיצא מארצו.
השאלה הו׳: מה עניין אמרו והיה ברכה. כי אם הייתה הכוונה שתחול הברכה בו, או שיהיו הברכות נתונות בידו, הרי כתוב ואברכך ואגדלה שמך ואברכה מברכיך וגו׳ ונברכו בך. ומה צורך בכל כך יעודים מהברכה, כל שכן שלשון והיה ברכה הוא לשון צווי, ואינו כמו: ברוך תהיה מכל העמים.
השאלה הז׳: באומרו ונברכו בך כל משפחות האדמה, לפי שאין ראוי לפרשו שיתברכו בו לאמר ישימך אלוהים כאברהם, שאם כן היה ראוי לומר והתברכו לא ונברכו. ואם פירושו שיהיו כולם מבורכים בעבורו, יתחייב שכל בני עולם יהיו מבורכים, והוא שקר. כי הכתוב אומר: כי לא יחדל אביון מקרב הארץ.
השאלה הח׳: באומרו וילך אברם כאשר דבר אליו ה׳ וילך אתו לוט. והוא כי מיד אחר זה נאמר ויקח אברם את שרי אשתו ואת לוט בן אחיו וגו׳. ומבואר הוא, שאחד משני המאמרים האלה הוא כפול ומותר. גם שמצד אחר יראו סותרים זה את זה, באומרו וילך אתו לוט, מורה שהוא מעצמו הלך עם אברם. ואמרו ויקח אברם, מורה שהוא לקחו והביאו עמו.
השאלה הט׳: באומרו ואברם בן חמש שנים ושבעים שנה בצאתו מחרן. והוא, כי מה צורך להודיע כמה שנים היו לאברהם בצאתו מחרן. ואם היה להגיד כמה שנים ישב בארץ כנען, עם שאין בזה גם כן צורך, כבר נודע ממה שאמר אחר זה: מקץ עשר שנים לשבת אברם בארץ כנען. ונאמר אחר זה כי בן פ״ז שנה היה כשהוליד את ישמעאל, ובן מאה כשהוליד את יצחק.
השאלה הי׳: אם הקדוש ברוך הוא אמר לאברהם אל הארץ אשר אראך, איך התעורר הוא מעצמו ללכת ארצה כנען קודם שיודיעהו אנא ילך ובאיזה מקום תהיה מנוחתו. ויקשה עם זה אמרו והכנעני אז בארץ שיראה שאין לו צורך בסיפור הזה. גם כי להלן אומר והכנעני והפריזי אז יושב בארץ, והם היו מבני חם. וסותר לזה נאמר: ומלכי צדק מלך שלם שהיה מלכי צדק מזרעו של שם מולך בירושלם, מיטב ארץ כנען.
השאלה הי״א: באומרו ויבן שם מזבח לה׳ הנראה אליו. והוא כי מה צריך לומר הנראה אליו האם יש ה׳ אחר זולת הנראה אליו שהוצרך לפרש כן? ולמה לא נתן לו הודאה על יעוד הזרע ועל ירושת הארץ, שאמר לו יתברך: לזרעך אתן את הארץ הזאת?! ולמה לא נאמר בבניין המזבח הראשון הזה: ויקרא בשם ה׳, כמו שאמרו בבניין המזבח השני.
השאלה הי״ב: מה ראה אברהם, אחרי שהלך אל ארץ כנען כאשר דבר אותו אלוהים, ושם נראה לו השם הנכבד להודיעו שהיא הארץ אשר הוכיח לשבתו עליה, ויעדו בו יעודים טובים, למה זה יצא משם ללכת מצרים מפני זלעפות רעב. והיה לו לבטוח בה׳ אשר צווהו לצאת מארצו, שברעב יפדהו ממות. וכמו שאמר: הנה עין ה׳ אל יראיו למייחלים לחסדו להציל ממות נפשם ולחיותם ברעב. וכבר כתב הרמב״ן שאברהם חטא בזה, ושעל זה החטא נגזר גלות מצרים. והוא דעת רחוק מן ההיקש השכלי כמו שיתבאר אחר זה.
השאלה הי״ג: במאמר אברהם לשרה והרגו אותי ואותך יחיו, אמרי נא אחותי את למען ייטב לי בעבורך. ומי האיש המעלה, שיבחר בחיים עם קלון נמרץ כזה, ויבקש תועלת והטבה בהיות אשתו מזנה עם אחרים? ויותר ראוי היה שיבחר במות לבלתי עשות נבלה. גם באומרו ואותך יחיו הוא מאמר קשה, לפי שיראתו לא הייתה אלא שמא יהרגוהו על דבר אשתו, לא שמא יחיו אותה. ולכן היה לו לומר בלבד והרגו אותי.
השאלה הי״ד: בתוכחת פרעה לאברהם. והוא כי הנה יראה שעשה בדבריו שתי תרעומות: הא׳ מה זאת עשית לי למה לא הגדת לי כי אשתך היא, וזה מורה שאברהם לא אמר לו כלום ולכן אין מקום לתרעומת. השני שאמר למה אמרת אחותי היא, והם כדמות סותרים זה לזה. גם כן שבראשונה אמר מלת לי לא כן בשני. ויקשה עם זה למה לא השיבו אברהם: כי אמרתי רק אין יראת אלוהים במקום הזה, כמו שאמרו לאבימלך בהיותו הוא ואנשי ביתו יראי שמים, כמו שאמר: הגוי גם צדיק תהרוג. והשם הודה לו בצדקתו כמו שאמר: גם אנכי ידעתי כי בתום לבבך עשית זאת.
השאלה הט״ו: במה שדיבר השם לאברהם אחרי הפרד לוט מעמו שא נא עיניך וגו׳ כי את כל הארץ וגו׳ ושמתי את זרעך וגו׳. והוא, כי אם כוח הדיבור הזה כלו להבטיחו על ריבוי זרעו ועל ירושת הארץ, ועל זה כלו כבר הבטיחו למעלה כשנראה אליו ראשונה ואמר לו לזרעך אתן את הארץ הזאת, ולמה א״כ הבטיחו כאן על מה שכבר הבטיחו למעלה? ומדוע ההבטחה הראשונה באה במלות קצרות: לזרעך אתן את הארץ הזאת, ובהבטחה הזאת האריך הרבה, אם בעניין הזרע ואם בירושת הארץ.
השאלה הט״ז: בסיפור מלחמת המלכים. כי לא ידענו מה הגיע אלינו מהסיפור הזה ומעבודת המלכים אלו לאלו ומחברותם וממלחמתם. ואם היה להודיענו עניין לוט ומלך סדום, היה לו להזכיר לבד שכדרלעומר והמלכים אשר אתו באו למלחמה עם מלך סדום וחבריו, וינצחום ויקחו את לוט. ושהוגד לאברהם כי נשבה אחיו, ומה שעשה על זה.
השאלה הי״ז: בסיפור מלכי צדק וברכותיו, ואיך נכנס בתוך סיפור המלכים. כי הנה הכתוב אומר ויצא מלך סדום לקראתו וגו׳, וקודם שהזכיר הכתוב מה שדיבר מלך סדום לאברהם, ומה שהשיבו, הכניס עניין מלכי צדק. ואחריו סיפר מה שאמר מלך סדום אל אברם. ויותר ראוי היה שיספר עניין מלך סדום שאלתו ובקשתו ושאלתו בפני עצמו, ועניין מלכי צדק וברכותיו אחר זה בפני עצמו. גם בדברי אברהם למלך סדום ולא תאמר אני העשרתי את אברם, יראה שהוא גסות הרוח, גאה וגאון ודרך רע, כי הוא קנה הכל במשפט וצדק, ולמה יניחהו. אלה הם השאלות שהעירותי בסיפורים אלו והנני מפרש הפסוקים האלו באופן יותרו כל השאלות.
(א) ויאמר ה׳ אל אברם לך לך וגומר. עד ואעשך לגוי גדול. כבר ביארתי למעלה סיבת יציאת תרח ובניו מאור כשדים כפי פשוטי הכתובים. אבל חז״ל סברו שיצא משם מפני עניין אברהם שהושלך לכבשן האש, והוצל משם, ומיראת המלך פן ישוב עוד עליו חרון אפו יצאו משם. והוא גם כן דעת רש״י והרמב״ן והר״ן. אמנם הראב״ע מאן ימאן להאמינו, באומרו שאם היה הדבר כן, היה הכתוב מספר אותו: אם להגיד צדקת אברהם שמסר עצמו ליהרג על קדושת השם, והוא יותר מבהיל ממעשה העקדה, ואם להודיע מעשה ה׳ כי נורא הוא, שהציל את אברהם אוהבו מתוך האש ובגדיו לא תשרפנה. ואנחנו לא נוכל להכחיש הדבר הזה בכללו: אם מפני קבלת ז״ל שקיימו וקבלו אותו בכמה מקומות, וידוע שאמת יהגה חיכם ועוולה לא נמצא בשפתם. ואם מפני שהתורה מעידה עליו בצד מה במאמר: אני ה׳ אשר הוצאתיך מאור כשדים. עם היותו מאמר סובל הפירוש, וכמו שביארתי למעלה. וגם יעיד על זה מה שכתוב בספרי האומות הקדומות, כמו שהעיד הרב המורה פכ״ט ח״ג, שמצא בספר עבודת הנבטיא בזה הלשון.
ואמנם אברהם שגדל בכותא, כשחלק עם ההמון ואמר שיש עושה בלתי השמש, טענו עליו כך וכך, וזכרו בטענותיהם מה שהוא מבואר נגלה מפעולות השמש. ואמר להם אברהם צדקתם, אבל הוא הגרזן ביד החוצב בו. אח״כ זכרו מטענותיו ע״ה, ובסוף העניין זכרו שהמלך שם אותו בבית הכלא, ושהוא התמיד לטעון עליהם ימים רבים והוא בבית כלאו, ושאח״כ פחד המלך שיפסיד עליו מלכותו וישיב בני אדם לאמונתו, וגרשו מקצות המזרח אחר שלקח את כל אשר לו וכו׳. וכבר נמצא מסכים לזה, כמו שכתב הרמב״ן שאברהם נחבא בכותא. ובהיות הדבר כל כך מפורסם, איך נוכל להכחישו בכללו, כי כמו שכתב הפילוסוף: המפורסם אצל הכל, אי אפשר שיכזב כולו. ולכן מה שלבי אומר בעניין הזה, שכל ארץ ארם שבכללה אור כשדים ועבר הנהר היו מכת הצאב״א שהיו מאמינים, כמו שזכר הרב המורה, שלא היה אלוה אחר בעולם אלא הכוכבים. ושהשמש היה האלוה הגדול מכל האלוהים. והיו מאמינים עם זה שהיה העולם קדמון מבלי התחלה זמנית. וכאשר התחכם אברהם אבינו, וזרח עליו אור האמת, הגיע מדרך התפלספותו ואיצטגנינותו לקיים ולאמת שצבא השמים והכוכבים היו סיבות אמצעיות למה שיפעלו, לא סיבות ראשונות. ושהיה עליהם בהכרח סיבה ראשונה, הוא הפועל והמשפיע הראשון בהם. כי הנה אחרי שהגרמים השמימיים כולם הם גשמים מתנועעים תמיד, יתחייב להם שיהיה להם מניע מחוץ נבדל. והיה אברהם עושה על זה מופתים וטענות חזקות. וכמו שאמר במדרש (ב״ר פרשת ל״ט): משל לאחד שראה בירה דולקת. אמר למי שהולך עמו, תאמר שאין מנהיג לבירה זו? וכו׳. ולזה כוונו ז״ל
(בבא בתרא ט״ז) שהייתה מרגלית תלויה בצווארו של אברהם, שכל חולה שהיה רואה אותה מיד נתרפא. וכיון שמת, תלאה בגלגל חמה. רצונו לומר, שהיה עושה מופתים וטענות למציאות האל, והיא המרגלית שהייתה תלויה בצווארו ובפיו, ושכל חולה מאמונות כוזבות שהיה רואה אותה ומעיין בה, מיד הוא מתרפא. כי ידיעת האל והאמנתו היא הרפואה האמיתית לנפש. וכאשר מת אברהם שהיה מלמד להועיל, נשאר לימוד מציאות האל מתנועת הגלגל, שתורה על המניע הנבדל, כמו שאמר הכתוב
(תהלים י״ט ב׳): השמים מספרים כבוד אל וזאת היא התליה בגלגל חמה. וכן היה אברהם מקיים שהיה העולם מחודש ופעול מאותו ית׳, בהראותו ביטולים והרחקות עצומות על דעת קדמותו. ולכן היה מרגליתא בפומיה אל עליון, רוצה לומר סיבה עליונה לשמים, קונה שמים וארץ ומחדשם. ולהיותו חולק בפרסום על אמונת דורו, הושם בבית הכלא. וגם שם היה טוען טענותיו לקיים אמיתת אמונתו, כי היה בלבו כאש בוערת. ואין ספק שהיה דינו בשריפה, כי היה יסוד האש ממשלת השמש. אבל המלך מפחדו שיפסיד אמונתו, שלחו לנפשו. ולא היה זה באמת למלך, כי אם מאת אלוהים שהעיר את רוחו לעשות כן. כי לב מלך ביד ה׳ לכל אשר יחפוץ יטנו. ושעל זה נאמר: אני ה׳ אשר הוצאתיך מאור כשדים, כלומר: ממני הייתה יציאתך, לא מאת המלך. ומסכים לזה הוא מה שכתוב בספר עבודת הנבטיה, ומה שכתוב שאברהם נחבש בכותא. ואינו רחוק אצלי מה שאמרו באותו ספר, ששלל המלך כל אשר לו וגרשו מארצו, כי הנה הכתוב מורה עליו במה שלא אמר ביציאתם מאור כשדים, שהוציאו כל רכושם ועבדיהם, כמו שכתב בצאתו מחרן. נראה שהלכו ריקם, ותרח הלך עמו מפני הסיבות שנזכרו בפרשה. וגם מה שאמרו ז״ל שנעשה לו נס להצילו מכבשן האש, רצונו לומר להיותו נדון להישרף. והיה זה נס נסתר בהערת לב המלך לשלחו. וכבר נתן הרמב״ן מקום לזה הדעת, במה שכתב שאין המלט, אם בהיות בזה נס נסתר בהערת לב המלך, ואם נס נגלה שהושלך בכבשן ויצא משם. האמנם למה לא נתפרש זה בתורה, שהיא קושיית הראב״ע, סיבתו אצלי שאברהם לא התעורר בראשונה לפרסם ולקיים דעתו בדבר השם שלא מפאת מעלה נבואיית, אלא מכח התפלספותו ואצטגנינותו. וכמה מקדמוני הפילוסופים היו מקיימים דעותיהם, וטוענים טענות לקיימם, ובטולים לדעת הסותר. ולא נחשב להם לצדקה ולא נכתבו עניניהם בתורה, אלא דברי נביאי השם וחסידיו הדבקים בו, ממה שעשו בעבודת האל ובמאמרו, לא מעיונם ושכלם. ואחשוב שלזה כוונו חז״ל באומרם שאברהם בן שלוש שנים הכיר את בוראו, שנאמר: עקב אשר שמע אברהם בקולי. ומנין עקב כשתסירהו מן קע״ה שחיה, נשאר שלש. ובמקום אחר אמרו שהיה בן מ״ח שנה כשהכיר את בוראו. וראוי לתת ציור וטעם לשני המאמרים האלה. וכבר נוכל לומר שבן שלשה שנים יעתק הנער מהמינקת ויכיר בקרוביו ואוהבי ביתו, כאלו אמרו על דרך המליצה שכבר התחילה לו ההכרה השכלית, נתיישר דעתו והוכן להכיר את בוראו. אבל היותר נראה הוא שהם רצו לומר שאברהם, בהיותו ערל קודם המולו, הכיר את בוראו. והוא מתמיה מאוד, וכינו הערלה בשם שלוש שנים, מפני שהכתוב אומר שלוש שנים יהיה לכם ערלים. כי להיות שלוש שנים זמן הערלה, כאילו אמרו בדרך מליצה וצחות: שלוש שנים יהיה על הערלה, כאלו אמר בהיותו ערל הכיר את בוראו. האמנם כפי דיוק השנים אמרו, שבן מ״ח שנים הכיר בוראו, שכן היו שנותיו בפלגה. וכאלו אמרו, שממה שראה אברהם שקרה שם הכיר שיש אלוהים שופטים בארץ. אבל היה זה כולו משכלו ודעתו, לא מכוח הנבואה. הן אמת שליושר שכלו של אברהם ושלמות חכמתו נעשה מוכן לחול עליו שפע האל הנבואיי. ואחרי שקבלו, זכרה התורה המעשים המשובחים שעשה, רוצה לומר אחר שנראה אליו האלוהים ודיבר אתו, לא מה שהיה קודם לזה. וכן לא זכרה התורה הנס שנעשה לו בהצלתו, לפי שלא היה נס נגלה כי אם נס נסתר, שהעיר השם את רוח המלך לפוטרו מעונש השריפה. והנה אנשי דורו כי היו אומרים שלא היה בזה נס כלל, אלא המלך מפחדו שיפסיד אמונתו שלחו לנפשו. לכן לא נכתב זה בתורה, כי אין דרכה לכתוב הנסים הנסתרים, כי אם המפורסמים והנגלים, כי אין הכחשה בהם. הנה התבאר מזה כולו שאין ראוי להכחיש קבלת חז״ל בזה, שאין טענה עליה מפאת קושיית הראב״ע. ושאינו רחוק שהייתה יציאת תרח מאור כשדים גם כן בעבור זה עם שאר הסיבות שזכרתי בפירוש הפרשה. ואחרי הקדימי הפירוש הזה אבוא לפרש הפרשה.
הנה ראה יתברך שתרח עם היות שיצא ללכת ארצה כנען התעכב והתיישב בחרן ימים רבים, ובסיבתו היה אברהם יושב שמה. ושלהיותו מוכן לשלמות גדול בעבודה האלוהית ומדרגת הנבואה, היו לו שם שלושה מונעים גדולים מלהגיע אליו: הא׳: הארץ שהיה יושב בה. לפי שכל ארץ קדם הייתה מלאה כישופים ועוננים, והיו כופרים במציאות האלוה ית׳. וכמו שאמר: כי מלאו מקדם ועוננים כפלשתים. ולכן: אל מעוננים ואל קוסמים ישמעו, וקסמים בידם, ובלעם משם היה. ולכן מפאת טבע הארץ היה מונע גדול לשלמות אברהם ולהדבק אל האלוהים בהיותו שמה.
והמונע הב׳: היו אוהביו שכניו ומכיריו, שהיו כולם עובדי ע״ג, וכאשר ראו מה שקרה לאברהם באור כשדים מהסכנה על טענותיו וויכוחיו, היו מונעים אותו לדבר עוד בעניין האלהות. והאדם בהכרח יפיק רצון אוהביו העומדים סביבו.
המונע הג׳, היה אביו תרח ונחור אחיו, כי היה תרח כמו שאמרו חז״ל (ב״ר פל״ח), עושה צלמים ועובד אותם. וכן היה נחור, וכמו שאמר: בעבר הנהר ישבו אבותיכם מעולם תרח אבי אברהם ואבי נחור ויעבדו אלוהים אחרים. ואברהם היה בוש ונכלם מלגעור בהם ומלהוכיחם על שיבושי אמונתם. והייתה א״כ חברתם מזקת אליו מאוד, ומונעת ממנו כל דבקות אלוהי. ומפני זה כולו ציוהו ית׳ לך לך מארצך וממולדתך ומבית אביך. ואין פירוש כפל לך להנאתך ולטובותיך, כדברי רש״י, וכמו שדרשו על: פסול לך, הפסולת יהיה שלך. כי שם ראוי לדרוש כן, בעבור שלא ביאר הכתוב תועלת בפועל הלוחות כלל, אבל כאן שהכתוב מבאר התועלות הגדולות שימשכו מהליכה, כמו שאמרו ואעשך לגוי גדול וגו׳, מה צריך לומר לו ברמיזות לך לך שתהיה ההליכה להנאתו ולטובתו?! גם מה שכתב הרמב״ן, שכן דרך הלשון אלכה לי אל הגדולים, ולך לך אל ארץ המוריה, אינו נכון. לפי שמצאנו בכתוב לשון הליכה לאלפים ולמאות, מבלי כפל לך ולא לי: לך נא ראה את שלום אחיך, קום לך אתם, לך מעמנו, לך אל פרעה וכה תדבר, וכאלה רבו מספר מבלי כפל. ולכן ראוי שנאמר כשמצינו בכתוב כפל, שהוא לעניין מה. כי הנה: ולך לך אל ארץ המוריה, עניינו שילך שם לבדו מבלי נעריו וכן עשה. ואלכה לי אל הגדולים, עניינו אלך אני אף על פי שלא ילכו אחרים. וכן עניינו בכאן, שאמר השם לאברהם לך לך, רצונו לומר איני חפץ בהליכה שהלכת מאור כשדים, לפי שהייתה עם אביך ואחיך, ולא שתשב בארצך שהיא עבר הנהר וכל ארץ קדם, אבל שאתה לבדך תלך ותעזוב ארצך, עם היותה נאותה למזגך, ומולדתך שהם אוהביך שנולדת ונתגדלת ביניהם. והוא מלשון גידול, כמו יוולדו על ברכי יוסף. ומבית אביך, עם היותו קשה בעיניך לעזוב את אביך בזקנותו, כי כולם צריך שתעזוב, כיון שהם לא ידעו דרך ה׳. הנה התבאר שלא אמר מארצך על אור כשדים שכבר יצא משם, אלא על עבר הנהר שהיא ארצו בכלל. והותרה בזה השאלה הא׳.
ושזכר מארצך וממולדתך ומבית אביך להעירו על המונעים שהיו לו בישיבתו שמה, והותרה בזה השאלה הב׳.
ולפי שהפלא ה׳ חסיד לו, והפרידו מאוהביו ומאביו ומאחיו, ורצה שלא ידעו הם לאיזה מקום היה הולך כדי שלא ילכו שם אחריו, לכן לא ביאר לו שם המקום אשר ילך אליו, ואמר לו אל הארץ אשר אראך. רצונו לומר כי בהתהלכו ינחה אותו אל המקום אשר יבחר בו. ואולי רמז לו במלת אראך, ששם יראה אליו האלוהים, כי היא הארץ הראויה למראות אלוהים, לא הארץ אשר הוא יושב עליה והותרה בזה השאלה הג׳.
וכבר זכר החבר לכוזר שהנבואה הייתה מעלה מיוחדת בארץ הקדושה, ושכל מי שנתנבא לא נתנבא אלא בה או בעבורה. הלא תראה כי הועתק אברהם מארצו, כאשר הצליח והיה ראוי להידבק בעניין האלוהי, והיה לב הסגולה ההיא, אל המקום אשר תגמר השלמתו. והיה זה כמו שימצא עובד אדמה אילן שפריו טוב במדבר, ומעתיקו אל אדמה נעבדת כדי שיצליח בה בשורש ההוא, ומגדלו שם באופן שישוב פרדסי אחר היותו מדברי, וירבה אחר שהיה מועט. וכן שרתה הנבואה בזרעו של אברהם בארץ כנען, רבו אנשיה הנביאים כל ימי עמדם בארץ כנען, עם העניינים העוזרים מהטהרות והעבודות וכו׳. ראה איך העיר החכם האלוהי הזה על העיקרים שזכרתי בדבר הזה.