ונגשה יבמתו – הקטנה שחלצה תחלוץ משהגדיל, מאי טעמא איש כתיב בפרשה ומקשינן אשה לאיש.
1 (יבמות ק״ה:)
לעיני הזקנים – אמר רבא, צריכי דייני למחזי רוקא כי נפיק מפומא דיבמה, דכתיב לעיני הזקנים וירקה
3.
(יבמות ק״ו:)
וחלצה נעלו – חלצה באנפליא חליצתה פסולה, מאי טעמא, מידי דמגין בעינן, דכתיב נעל, ונעל מידי דמגין הוא, דכתיב
(יחזקאל ט״ז) ואנעלך תחש.
4 (יבמות ק״א א׳ וברש״י)
וחלצה נעלו – בעי ר׳ ינאי, קרעתהו מהו, שרפתהו מהו,
5 מי בעינן גלויי כרעי והא איכא, או דילמא חליצה בעינן וליכא, תיקו.
6 (יבמות ק״ב.)
וחלצה נעלו – אמר ליה רב כהנא לשמואל, ממאי דהאי וחלצה נעלו משלף הוא ואימא זרוזי הוא וכדכתיב
(ישעיהו נ״ח) ועצמותיך יחליץ ואמר רבא זרוזי גרמי,
7 אמר ליה, א״כ לכתוב וחלצה נעלו ברגלו, מאי מעל רגלו, ש״מ משלף הוא.
8 (יבמות ק״ב:)
וחלצה נעלו – אמר רב יהודה אמר רב, סנדל התפור בפשתן אין חולצין בו, שנא׳
(יחזקאל ט״ז) ואנעלך תחש, ואימא תחש אין, מידי אחרינא לא, נעל נעל ריבה
9. (שם שם)
וחלצה נעלו – ת״ר, נעלו, אין לי אלא נעלו, נעל של כל אדם מניין, ת״ל נעל נעל מכל מקום,
10 א״כ מה ת״ל נעלו – נעלו הראוי לו, פרט לגדול שאין יכול להלך בו ופרט לקטן שאינו חופה רוב רגלו, ופרט לסנדל המסויים שאין לו עקב.
11 (יבמות ק״ג:)
וחלצה נעלו – הגידמת מותרת לחלוץ בשיניה, מאי טעמא, דהא לא כתיב וחלצה בידה.12 (שם ק״ה.)
מעל רגלו – שני מנעלים על רגלו, זה על גב זה, ושלפתיה לעילאי וקאי תתאי, פסול, מאי טעמא, מעל אמר רחמנא ולא מעל דמעל.13 (שם ק״ב.)
מעל רגלו – חלצה מן הארכובה ולמטה חליצתה כשרה,14 ואע״פ דכתיב שלש רגלים תחוג ודרשינן רגלים פרט לבעלי קבין, שאני הכא דכתיב מעל רגלו, אי הכי למעלה מן הארכובה נמי, מעל כתיב ולא מעל דמעל.15 (שם ק״ג:)
מעל רגלו – חלצה בשמאל חליצתה פסולה, מאי טעמא, אמר עולא, ילפינן רגל רגל ממצורע, מה להלן דימין אף כאן דימין.16 (שם ק״ד.)
וירקה – רקקה דם חליצתה כשרה, דמי כתיב וירקה רוק, והני מילי כשמצצה ורקקה, לפי שאי אפשר לדם הנמצץ בלא צחצוחי רוק.17 (שם ק״ה.)
וירקה – אכלה תומא או גרגושתא ורקקה, לא עשתה ולא כלום, מאי טעמא וירקה מעצמה בעינן וליכא.18 (שם ק״ו:)
וירקה בפניו – אמר אביי, רקקה וקלטתו הרוח לא עשתה ולא כלום, מאי טעמא, וירקה בפניו בעינן20. (שם שם)
וירקה בפניו – יכול בפניו ממש, ת״ל לעיני הזקנים21 (ספרי).
וירקה בפניו – הסומא אינו חולץ שנאמר וירקה בפניו, ואין זה רואה הרוק22 (רמב״ם פ״ד ה״ח מחליצה).
וענתה ואמרה – נאמר כאן וענתה ואמרה ונאמר להלן (פ׳ תבא) וענו הלוים ואמרו, מה להלן בלשון הקודש אף כאן בלשון הקודש.
24 (סוטה ל״ב.)
ואמרה – מלמד שהאלמת שחלצה חליצתה פסולה, לפי שאינה בואמרה.
25 (יבמות ק״ד:)
ככה יעשה לאיש – חלצה ולא רקקה ולא קראה חליצתה כשרה, דאמר קרא ככה יעשה לאיש – כל דבר שהוא מעשה באיש מעכב
26.
(יבמות ק״ד:)
אשר לא יבנה – החולץ ליבמתו נאסרה החלוצה וצרותיה על החלוץ ועל שאר האחין, דאמר קרא אשר לא יבנה את בית אחיו, כיון שלא בנה שוב לא יבנה.27 (שם ז׳:)
את בית אחיו – הבא על יבמתו ובא הוא או אחד מן האחין על צרתה עובר בעשה [דכתיב אשר לא יבנה את בית אחיו, בית אחד הוא בונה ואינו בונה שני בתים].28 (שם י׳ ב׳ וברש״י)
את בית אחיו – מי שהיה נשוי שתי נשים ומת, ביאתה או חליצתה של אחת מהן פוטרת צרתה, ונייבם לתרווייהו, א״ר יוחנן, אמר קרא, אשר לא יבנה את בית אחיו, בית אחר הוא בונה ואינו בונה שני בתים.29 (שם מ״ד.)
את בית אחיו – מי שמת אחיו והניח שתי נשים, ואחת אסורה עליו משום ערוה, שתיהן פטורות מן החליצה ומן הייבום, שנאמר אשר לא יבנה את בית אחיו, בית שיכול לבנותו כולו בונה מקצתו, ובית שאינו יכול לבנות כולו אינו בונה אף מקצתו30 (רמב״ם פ״ו הי״ד מיבום).
1. דאין מעשיה כלום, ויש בענין זה גירסות ופירושים שונים.
2. ואע״פ דבלא״ה אסור לבעלי מומין שיהיו דיינים אצטריכא דרשה זו מפני דבחליצה קיי״ל דמותר גם להדיוטים לסדר החליצה כמבואר בפסוק הקודם.
3. ר״ל בעת שיצא הרוק צריכים לראות, אבל לא את הרוק עצמו בשעה שהוא על הארץ, וכ״מ מטעם הדרשה לעיני הזקנים וירקה דמשמע הרקיקה צריכה להיות לעיני הדיינים, ובאה״ע סי׳ קס״ט סעיף ל״ח כתב שיראו הדיינים את הרוק עד שיגיע לפני היבם, ולא נתבאר המקור לזה, וי״ל משום דהלשון לעיני הזקנים מוסב גם אתחלת המעשה, וירקה, גם על סופו – בפניו, והיינו ששניהם צריכים להיות לעיני הזקנים. ועיקר טעם הדבר מהא שצריכים הדיינים לראות את הרוק נראה דהוא לתכלית זה לראות אם לא רקקה דם [בלא מציצה], דבכהאי גונא אינו כלום, כפי שיתבאר בסמוך.
והנה הרמב״ם בפ״ד הכ״ג מחליצה פסק דחיוב ראיה זו היא רק לכתחלה, אבל בדיעבד אם לא ראו הדיינים את הרקיקה כשרה החליצה, ובאה״ע סי׳ קס״ט סעיף ל״ח דעות אחרונים חולקים על זה וס״ל דאפילו בדיעבד פסולה החליצה, ולפי מש״כ בעיקר טעם ראיה זו שהוא כדי לראות אם לא רקקה דם ראיה נאמנה לדעת הרמב״ם דבדיעבד כשרה, משום דרוב אנשים אין רוקקין דם, ולכן אם חוששין אנו לכתחלה פשיטא שאין לחוש בדיעבד שהיא ממעוטא או גם ממעוטא דמעוטא, ודו״ק.
4. אנפליא הוא מנעל של בגד, ועיין בדרשה שבסמוך מענין זה.
5. בעוד שהנעל ברגלו וכגון שהשליכה גחלת בעודו כרוך ונשרף.
6. נראה דאין ספק בבאור מלת וחלצה אם פירושו שליפה או גלוי, דבודאי פירושו שליפה וכמבואר בדרשה בסמוך, אלא הספק הוא בתכלית כונת החליצה שהוא כדי לביישו על אשר יסרב מלייבם, א״כ יש ספק אם עיקר הבזיון הוא מעשה החליצה עצמה ואז כמובן לא תועיל לא קריעה ולא שריפה, או דהבזיון הוא מה שנתגלה רגלו ברבים, וא״כ אין נ״מ באיזה אופן נתגלה, אם ע״י חליצה או ע״י קריעה ושריפה, כיון דעכ״פ נתגלה. ולדינא קיי״ל דבכהאי גונא אם קרעתו או שרפתו פסולה החליצה, וטעם הדבר, דכיון דהוי ספיקא דאורייתא תפסינן לחומרא.
7. והיינו שנטלתו מע״ג קרקע ומנעילתו ברגליו.
8. ואע״פ דבסמוך מצרכינן מעל רגלו להכשיר בחליצה למטה מן הארכובה, אך אי משום ההיא היה אפשר לכתוב במעל רגלו.
9. ר״ל ואימא אפילו לא של שאר בהמה וחיה זולת תחש, ת״ל עוד הפעם (פ׳ י׳) בית חלוץ הנעל ודי היה לכתוב בית החלוץ, אלא בא לרבות כל נעל שהוא, ורק שיהיה נקרא נעל דהיינו של עור.
והנה כתבו התוס׳ כאן בשם ר״ת וז״ל, ואנעלך תחש, מכאן אמר ר״ת שצריך שיהיה המנעל מעור בהמה טהורה, דתחש כתיב [עיין שבת כ״ח ב׳], ואין נראה, כי אין להקפיד אם חלץ במנעל בהמה טמאה, עכ״ל. וסתמו דבריהם, וצריך לפרש כונתם דכיון דמסקינן נעל נעל ריבה א״כ מרבינן כל מין עור שתופרין ממנו נעל דלא נתמעט אלא דבר שאינו של עור, ובדעת ר״ת י״ל עפ״י מה שמצינו בכמה מצות שצריך בהם מן המותר בפיך כמו תפילין ושופר אין כשרים אלא מבהמה טהורה, וכנגד זה דפנות סוכה מותרות אפי׳ מבהמה טמאה, ואע״פ שהם מדאורייתא כמו הסכך, והסברא בזה פשוטה דהיכי דצריך ממין בעלי חיים כמו תפילין ושופר אין כשרים אלא מבהמה טהורה כדי שיהיה שייך בהו מן המותר בפיך, משא״כ דפנות סוכה שכשר בהם גם דומם וצומח אז כשמשמשין בהם מבעלי חיים א״צ מן המותר בפיך וכשר גם מבהמה טמאה, משום דלא גרע מדומם וצומח, ולפי״ז בחליצה דצריך נעל מעור, כלומר מבע״ח, כמבואר לפנינו, בדין הוא שצריך מבהמה טהורה, ודו״ק, ועי׳ מש״כ בריש פ׳ תרומה חדוש דין עפ״י צרוף סברא זו, ולדינא קי״ל כתוס׳, ורק ראוי להדר לכתחלה אחר נעל מעור בהמה טהורה,
10. בית חלוץ הנעל (פ׳ י׳), והוי מצי למכתב בית החלוץ, ובגמ׳ מסיק דלכתחלה ראוי שיהיה המנעל שלו ואם אין לו מקנין לו ב״ד, ועיין בפוסקים.
11. כלומר מנעל נפחת.
12. ומכאן יש ללמוד דאין עכוב שתהא חולצת ביד אחרי שגם גדמת כשרה, וא״כ לא בעינן בכלל ביד ימין דוקא, ובאמת ברמב״ם פ״ד מחליצה לא מצאתי זכר שתחלוץ בימין, ורק בירושלמי איתא, כיצד היא עושה מתירתו בימין ותופסתו בשמאל ושומטת עקב בימין וגוררת בשמאל עד שתהא חליצה והתרה בימין, ואחרי שדרך הרמב״ם בכ״מ למלאות מירושלמי את הדינים החסרים בבבלי וכאן לא זכר מזה, י״ל דמפני שדין זה דגדמת היה נראה לו שהבבלי לא ס״ל כהירושלמי ולכן דחה אותו מהלכה. וגם נראה ראיה לזה דכאן אינו מעכב בימין מהא דקי״ל בבן סו״מ שאם היה האב או האם גדמין אינו נעשה בן סו״מ משום דבעינן ותפשו בו אביו ואמו, ולא אמרי׳ שיתפשו בו באופן אחר, משום דלא כתיב ותפשו בידם כמו דאמרי׳ כאן, וכאן אמרי׳ שהגדמת חולצת בשיניה ולא אמרי׳ שאינה חולצת כלל, הרי דלא בעינן ביד דוקא, וממילא גם ימין לאו דוקא, אבל בשו״ע אה״ע סי׳ קס״ט בסדר חליצה סעיף ע׳ קבע להלכה בפשיטות שחולצת בימין, ובלא סיוע השמאלית, ולפי המבואר פשוט דבדיעבד אינו מעכב. ועי׳ באה״ע שם סעיף ל׳ ובתוס׳ כאן.
13. לכאורה גם בלא דרשה זו היה אפשר לומר דפסול משום דבעינן שתגלה הרגל, ומכיון דנעל אחד נשאר עדיין לא נתגלה הרגל, אך מפני כי בזה גופא איבעיא בגמ׳ אם כונת עיקר מעשה חליצת המנעל הוי המעשה גופא או התגלות הרגל כמש״כ לעיל אות קמ״ב, לכן סמך דין זה על דרשת הפסוק.
14. כלומר שהיו רצועות המנעל קשורות למטה מן הארכובה, ולדעת רש״י הוי הפי׳ שחלצה המנעל מהברך וכגון שנחתך הרגל.
15. בעלי קבין הוא מי שנחתך רגלו בפרק ראשון סמוך לשוקו וחוקק קב ונותן שוקו לתוכו, והלשון מעל משמע מה שעל רגלו דהיינו שוק עד הארכובה, וע״ע השייך לענין זה להלן בפ׳ תבא בפ׳ ובשלייתה היוצאת מבין רגליה.
16. במצורע כתיב מפורש על בהן רגלו הימנית, וע״ע באה״ע סי׳ קס״ט ס״מ.
17. ואע״פ דבטומאת הזב קי״ל דהדם היוצא מפיו אינו מטמא אף כי רוקו של זב מטמא וכמבואר בנדה נ״ו א׳, התם איירי בשותת הדם, דבכהאי גונא אפשר בלא צחצוח רוק, אבל במוצץ באמת טמא.
18. תומא הוא שום, וגרגושתא הוא מיני זרעונים המרבים רוק. ולפי המבואר בדרשה הקודמת דבמוצצת מותר אפילו בירקה דם משום דא״א בלא צחצוחי רוק, י״ל דה״נ במוצצת א״א בלא צחצוחי רוק שמטבע. והמנהג שביום החליצה מונעת החלוצה לאכול ולשתות עד אחר החליצה וממעטת בדבור שלא יהא דבר גורם לה לרוק ולא תתקיים בה וירקה מעצמה.
19. כבר נתבאר זה לעיל בדרשה לעיני הזקנים צריכי דייני למחזי וכו׳ ועיין מש״כ שם.
20. ולכן אם היה הוא גוץ והיא ארוכה שאז קלטתו הרוח קודם שהגיע נגד פניו צריכה לרוק פעם אחרת, אבל לאחר שהגיע הרוק נגד פניו אפילו לא הגיע לארץ כשרה, ולפיכך אם הוא ארוך והיא גוצה קרינן ביה שפיר בפניו.
וכלל דין זה צל״ע לפי המבואר בסמוך דרקיקה בכלל אינה מעכבא אלא אם חלצה לבד די בזה, א״כ למה נחשבת רקיקה זו ללא כלום, תיפק ליה דבלא״ה אין רקיקה מעכבת, ומה גרע בזה שקלטתו הרוח, ונ״ל משום דיש עוד נ״מ בזה לענין מה דקיי״ל שאחר שרקקה נפסלת להתייבם עוד, וקמ״ל שאין זו רקיקה לפסול ליבם, וממילא גם אינה נחשבת רקיקה לענין פטור חליצה, ודו״ק.
21. נסמך על המבואר בדרשה דלעיל רוק הנראה לעינים, וא״כ ע״כ איירי שתרוק ע״ג קרקע, דבפניו אין הרוק נראה כמו ע״ג קרקע, ומה דכתיב הלשון בפניו הכונה כמו לפניו, וכמו לא יתיצב איש בפניך, ואיש לא עמד בפניהם
(אסתר ט׳) וכך הוא מתכונת הלשון, וכמש״כ רש״י בפ׳ ואתחנן
(ד׳ ל״ז) ויוציאך בפניו כאדם המנהיג בנו לפניו.
22. בסוגיא דיבמות ק״ג א׳ חשיב בין יתר הדברים שם החולצת מן הסומא חליצתה כשרה, ולמד הרמב״ם מזה דדוקא בדיעבד כשרה ולא לכתחלה, והראב״ד כתב דרק אם יש אח אחר שיחלוץ אז לא יחלוץ הסומא, ומבואר דס״ל דאם אין אחר חולץ הסומא אף לכתחלה, ובאמת כך מסתבר, אחרי דרקיקה בכלל לא מעכבא כמו שיתבאר בסמוך, ופשוט הדבר דאפילו לדעת הרמב״ם אינו פסול אלא סומא בשתי עיניו, כיון דטעם הדבר דאינו רואה הרוק, והסומא באחד מעיניו רואה הוא.
23. כלומר שאחר מקרא אותה לומר מה שצריכה לומר.
ובבבלי יבמות ק״ה ב׳ משמע דרק הב״ד מקרין אותה ולא איש אחר. ומפרשי הירושלמי העתיקו דרשה שלפנינו בלשון אין עניה אלא מפי אחר, כלומר דמשמעות הלשון עניה הוא רק מפי אחר, והקשו על זה ממה דמצינו כמה פעמים הלשון עניה שאינה מפי אחר, כמו וענו הלוים ואמרו, וענו כל העם, אבל לא קשה, דבאמת הפי׳ עניה מפי אחר, משמעו גם על דברי השני, כמו ויען לבן ובתואל – על דברי אליעזר, ותען רחל ולאה – על דברי יעקב, וענו הלוים – הקללות על הברכות, וענו כל העם – על דברי הלוים, ויען איוב – על דברי חבריו, וה״נ הכונה עניה מפי אחר אף כי במובן אחר מבשם.
גם יש לפרש הכונה ע״פ הלשון המדוייק בירושלמי אין עונה ולא אין עניה כמו שהעתיקו המפרשים, ר״ל, שאין היא, החלוצה, עונה אלא מפי אחר, ואין זה דרשה אלא דין, והמלה עונה היא כמו מנוקדת בקמ״ץ תחת הנו״ן, והוא פעל קמוצי לנקבה, וכמו כי רֹעָה היא (פ׳ ויצא) ובתמורה כ״ט ב׳ אתנן זונה, זונה נקבה ולא זונה זכר, מאי טעמא זוֹנָה כתיב, ועיין בתוי״ט פ״ה מ״ח דטהרות.
24. שם בלוים כתיב וענו הלוים קול רם וכתיב במתן תורה והאלהים יעננו בקול וילפינן בגז״ש ממתן תורה שנאמרה בלה״ק, ועיין מש״כ לעיל בפסוק ז׳ בדרשה ואמרה אות קכ״ג. ותימא בעיני על הרמב״ם בפ״ד ה״ח מיבום שכתב הטעם שאומרת בלה״ק משום דכתיב ככה, ודרשינן ככה בלשון הזה, וזו דעת ר׳ יהודה, וחכמים דרשי ככה לענין אחר שהחליצה מעכבת, כפי שיתבאר בסמוך, וכך מבואר בסוגיא דסוטה ל״ג ב׳, וא״כ למה תפס דעת יחידאה, ויותר מזה שהוא בעצמו שם בהלכה י״ד מביא הדרשה ככה לענין עכוב, ואיך הוציא דרשה אחת לשני דינים, וזה דלא כמאן, וצע״ג.
25. עיין מש״כ לעיל בפסוק ח׳ בדרשה ואמר, והוא הדין לחרש וחרשת. ולדעת הרמב״ם בפ״ד הי״ג מיבום חליצת חרש וחרשת אינה כלום משום דאינם בני דעת, ונתבאר שיטתו בהה״מ שם, והחילוק בין אם החליצה פסולה ובין אם החליצה אינה כלום ידוע דחליצה פסולה אסורה אח״כ להתייבם וגם צריכה לחלוץ לכל האחין, וכשהחליצה אינה כלום הוי כמו שלא עשו כלום ומותרת להתייבם ולחלוץ כבראשונה.
26. כגון חליצה שהאשה עושה מעשה בגופו של האיש לאפוקי רקיקה אע״פ דמעשה היא בכ״ז אינה בגופו של האיש. ויותר מזה נראה דהלשון ככה קאי בעקרו אך ורק על מעשה החליצה לבדה, ולא גם על הרקיקה, יען כי הרקיקה אינה מעשה בפני עצמה רק היא הכנה למאמר ככה, כאיש הרוקק בהתפעלות הנפש על הדבר המאוס וכמו שאומר מאוס הוא זה, וה״נ רוקקת ואומרת ככה, כלומר, כמו שנחלץ הוא, יעשה לאיש וכו׳, ולפי״ז ממילא מבואר שאין שייך שהרקיקה תעכב, אחרי שעיקר הענין הוא הוראת מעשה הבזיון של חליצת הרגל.
ונהירנא כי פעם אחת נצטרפתי לדיינים מסדרי חליצה, ואירע מעשה שהחלוצה מפני עגמת נפשה לא מצאה די רוק בפיה לרוק, ושלחוה הדיינים לחוץ לשאף מעט רוח כדי שמתוך כך תמצא רוק, ונתאחר שובה איזה זמן, ובין כה ישב החלוץ שלוף רגל, ותקרנו אם יוכל החלוץ שוב לנעול נעל שלו הרגיל ולא ישב יחף בבזיון, ואמרתי, דמכיון דכפי המתבאר מענין הפרשה מוסב הלשון ככה על החליצה ולא על הרקיקה, ומכיון שנאמר ככה הוי זה כמו הוראה באצבע על אותו הדבר, וכעין מש״כ בפ׳ בא בפ׳ בעבור זה עשה ה׳ לי וגו׳, בעבור זה לא אמרתי אלא בשעה שמצה ומרור מונחים לפניך, ואמרו במכילתא שם מונחים לפניך – על השלחן, והיינו משום דלשון זה מורה על ההוראה באצבע על הדבר [ועיין מנחות כ״ט א׳] וכן הלשון ככה הוי משמעות זו, וא״כ אחרי דהחלוצה צריכה לומר עוד זה המאמר ככה יעשה, שהכונה ככה – שליפת הרגל, ואחרי שינעול החלוץ את מנעול שלו הרגיל, על מה זה יחול הלשון ככה, ולכן בדין הוא שצריך לישב שלוף הרגל עד אחר המאמר ככה שהוא אחר הרקיקה, ודו״ק.
27. מדלא כתיב אשר לא בנה רק אשר לא יבנה משמע דשוב לא יבנה. והנה אע״פ דזה כתיב בהנחלץ והחולצת לבד, והיה אפשר לומר דשאר האחין והצרות כדקיימו קיימו באיסור אשת אח שהוא איסור כרת, בכ״ז קיי״ל דגם שאר האחין והצרות אינם אלא בל״ת, משום דסברא היא כיון דמעיקרא אי בעי האי חליץ ואי בעי האי חליץ ואי בעי לההיא חליץ ואי בעי לההיא חליץ והשתא קאי עליה בכרת, אלא צ״ל דאיהו שליחותא דאחים קעבד ואיהי שליחותא דצרות קעבדה.
28. ולאו הבא מכלל עשה – עשה, וכך פירש״י ועיין לפנינו לעיל בפסוק ה׳ בדרשה יבמה יבא עליה דהרמב״ם ס״ל דהעשה היא יבמה יבא עליה, עליה ולא עליה ועל צרתה, ובאמת הכי מסתבר, יען דאותו הפסוק איירי בצווי, משא״כ פסוק זה בשלילה איירי, וגם מפסוק זה שמעינן רק דליכא חיובא לייבם שתיהן אבל לא שמעינן איסורא, משא״כ מפסוק יבמה יבא עליה. ומש״כ הרמב״ם דרשה שלא נאמרה בגמרא פשוט הדבר, יען כי בגמרא נאמר סתם דעובר בעשה ולא נתפרשה איזו עשה ורק רש״י מפרש דהעשה היא אשר לא יבנה את בית אחיו וכו׳ כפי שמועתק לפנינו, אבל הרמב״ם מפרש ע״פ דרכו דהעשה היא יבמה יבא עליה, כמבואר.
29. והוא הדין שאינו חולץ לשתיהן כמבואר בפסוק הסמוך בית חלוץ הנעל בית אחד הוא חולץ ואינו חולץ לשני בתים, ועיין לעיל בפסוק ז׳ בדרשה ואם לא יחפץ האיש שגם אינו מייבם לאחת וחולץ לאחת, יעו״ש.
30. עיין מש״כ בענין דרשה זו לעיל בפסוק ה׳ בדרשה עליה אות ע״ה.