×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(י) וְנִקְרָ֥א שְׁמ֖וֹ בְּיִשְׂרָאֵ֑ל בֵּ֖ית חֲל֥וּץ הַנָּֽעַל׃
His name shall be called in Israel, 'The house of him who has his shoe removed.'
מדרש תנאיםתרגום אונקלוסתרגום ירושלמי (ניאופיטי)תרגום ירושלמי (יונתן)תרגום ירושלמי (קטעים)ילקוט שמעונירס״ג תפסיר ערביתרס״ג תפסיר תרגום לעבריתרש״ילקח טובר״י קראר״י בכור שורקיצור פענח רזאר״י אבן כספיעקדת יצחק פירושמזרחיאברבנאלגור אריהשפתי חכמיםר׳ י״ש ריגייושד״לנצי״ברד״צ הופמןתורה תמימהעודהכל
ונקרא שמו בישראל להוציא בית דין של גרים עד שיהא אביו ואמו מישראל:
ד״א ונקרא שמו בישראל למה נאמר לפי שהוא אומר ונגשה יבמ׳ אליו לעי׳ הזק׳ אין לי אלא זקנים הדיוטות מנ׳ ת״ל ונקרא שמו בישראל מיכן אמ׳ החליצה צריכה שלשה שיודעין להקרות ואם היו הדיוטות כשרים (ומצותה בחמשה כדי לפרסם הדבר ואותן השנים אפלו היו עמי הארץ):
בית חלוץ הנ׳ בינו לבינה מנ׳ ת״ל ונקרא שמו ביש׳ בית חלוץ הנעל אלא שחליצתה פסולה:
בית חלוץ הנ׳ מיכן אמ׳ החלוצה קונה את עצמה בחליצה ובמיתת היבם:
בית חלוץ הנ׳ ר׳ יהודה אומ׳ מצוה על כל העומדים שם לומר חלוץ הנעל חל׳ הנ׳ שלשה פעמים:
כיצד סדר חליצה קוראה היא תחלה מאן יבמי להק׳ לא׳ שם ביש׳ לא אבה יבמי וצריכה לקרות לא אבה בנשימה אחת ואחר כך תאמר יבמי ואחר כך קורא הוא לא חפצתי לקחתה ואחר כך תחלוץ ואחר כך תרוק ואחר כך תקרא ככה יעשה לאיש אש׳ לא יבנה את בית אח׳ ונקרא שמו בישר׳ בית חל׳ הנ׳ ואין הסדר מעכב:
ונקרא שמו בישר׳ ר׳ שמעון בן אלעזר אומ׳ הוא לא רצה להקים לאחיו שם בישראל אף הוא יבוא ויטול לו שם מתוך שם מה יקרא ונקרא שמו ביש׳ בית חלו׳ הנ׳:
וְיִתְקְרֵי שְׁמֵיהּ בְּיִשְׂרָאֵל בֵּית שְׁרִי סֵינָא.
And his name shall be called in Israel, The house of the loosed shoe.
ויתקרי שמיה בישראל בייתה דשלפיא סנדלה ומבטלה מצוות יבומהב.
א. בגיליון כ״י ניאופיטי 1 מובא (במקום ״דשלפי״) גם נוסח חילופי: ״שלופי״.
ב. בגיליון כ״י ניאופיטי 1 מובא (במקום ״מצוות יבומה״) גם נוסח חילופי: ״מצוותה דיב׳⁠ ⁠⁠״.
וכל דקיימין תמן יכרזון עלוי ויקרון שמיה בישראל שליף סנדלא.
And all who are standing there shall exclaim against him, and call his name in Israel the House of the Unshod.
ויתקרי שמיה בישראל ביתא שלופי סנדלא ומבטלי מצותיה דיבמה.
And his name in Israel shall be called the House of him whose shoe was loosed, and who made void the law of Yibbum.
רַבִּי עֲקִיבָא אוֹמֵר הַנּוֹשֵׂא קְרוֹבוֹת חֲלוּצָתוֹ הַוָּלָד מַמְזֵר, דְּאָמַר קְרָא ״בֵּית חֲלוּץ הַנָּעַל״, הַכָּתוּב קְרָאָהּ בֵּיתוֹ.
וְנִקְרָא שְׁמוֹ בְּיִשְׂרָאֵל – נֶאֱמַר כָּאן יִשְׂרָאֵל וְנֶאֱמַר לְהַלָּן (לעיל פסוק ז) בְּיִשְׂרָאֵל מַה בְּיִשְׂרָאֵל הָאָמוּר לְהַלָּן פְּרָט לְבֵית דִּין שֶׁל גֵּרִים, אַף בְּיִשְׂרָאֵל הָאָמוּר כָּאן פְּרָט לְבֵית דִּין שֶׁל גֵּרִים. בֵּית חֲלוּץ הַנָּעַל מִצְוָה בְּדַיָּנִין וְלֹא מִצְוָה בְּתַלְמִידִים. רַבִּי יְהוּדָה אוֹמֵר מִצְוָה עַל כָּל הָעוֹמְדִין שָׁם לוֹמַר ״חֲלוּץ הַנַּעַל״. אָמַר רַבִּי יְהוּדָה פַּעַם אַחַת הָיִינוּ יוֹשְׁבִין לִפְנֵי רַבִּי טַרְפוֹן וְאָמַר לָנוּ עֲנוּ כֻּלְּכֶם וְאִמְרוּ חֲלוּץ הַנַּעַל חֲלוּץ הַנַּעַל.
וליסם אסמה פי אלאסראיל בית מכ׳לוע אלנעל
וייקרא שמו בישראל בית חלוץ הנעל.
ונקרא שמו בישראל – מצוה על כל העומדים לומר: חלוץ הנעל.
תקרא שמו וגו'‏ AND HIS NAME SHALL BE CALLED [IN ISRAEL "THE HOUSE OF HIM THAT HAS HIS SHOE LOOSED"] – It is a duty of all those standing there to exclaim: חלוץ הנעל "O, you who have had your shoe drawn off!⁠" (Sifre Devarim 291:10; Yevamot 106b).
פס׳: ונקרא שמו בישראל – פרט לבית דין של גרים.
בית חלוץ הנעל – מצוה לענות כולם חלוץ הנעל. אמר רבי יהודה פעם אחת היינו יושבין לפני רבי טרפון ובאת יבמה לחלוץ ואמר לנו ענו כולכם חלוץ הנעל חלוץ הנעל חלוץ הנעל. תנו רבנן מצות חליצה בשלשה שיודעין להקרות. תנו רבנן חליצה מוטעת כשרה כגון שאומר לו חלוץ לה בכך אתה כונסה. גט מוטעה פסול. חליצה מעושה פסולה. גט מעושה כשר ובלבד כדין:
סידור חליצה: ברישא צריך למיקבע בית דין דוכתא ביממא ועבדין סנדלא דאית ליה עקב ושנאצי ודלא תפיר בכיתנא ומשוו ליה ברגלא דימינא. ומקרו ליבמה מאן יבמי וגו׳ בלשון הקדש ומקרו ליבם לא חפצתי לקחתה. וצריך יבם לרחוסי רגליה בארעא ואתיא יבמה ושריא שנאצי דסנדלא ושלפא ליה מרגליה. ושדיא רוקה מפומה. ובתר הכי מקרו לה ככה יעשה לאיש אשר לא יבנה את בית אחיו.
ונקרא שמו בישראל בית חלוץ הנעל – וכל דיתבין תמן ענו בתריה חלוץ הנעל שלשה זימני. וכדכתבינן. גט חליצה צריך לסרגולי למגלתא במסרגלא ולא בדיותא וצריך למיכתב במותב תלתא הוינא ומחתם עליה תלתא ובלבד שיודעין להקרות גט:
גט חליצה: ביום פלוני בירח פלוני דהוא כדין וכדין לבריית עולם במניינא די רגילנא ביה למימני במתא פלו׳ אנחנא דייני דמקצתנא חתימין לתתא במותב שלשה כחדא הוינא בבי דינא וסליקת קדמנא פלניתא בת פלוני אלמנת פלוני בר פלוני והוי קרבת קדמנא גברא חד דשמיה פלוני בר פלוני וכן אמרת פלוני בר פלוני אחוהי דפלוני דנן מאבוהי הוינא נסיבנא ליה ושכיב. וחיי לרבנן ולכל ישראל שביק. והדין פלוני אחוהי חזי ליבומי יתי בען רבנן אמרו ליה אם צבי ליבומי יבם. ואי לא ליטלע לי קדמיכון רגליה דימינא ואשרי סיניה מעל רגליה. ואירוק באנפוהי. ואשתמודענוהי לפלוני דנן דאחוה דההוא פלוני מותנא מן אבוהי הוא. ואמרנא ליה אם צבית ליבומי יתה יבם ואי לא אטלע לה רגלך דימינא קדמנא ותשרי סינך מעל רגלך ותירוק באנפך אתיב ואמר לית אנא צבי ליבומי יתה מיד אקרינוהי לפלנית דא מאן יבמי להקים לאחיו שם בישראל לא אבה יבמי ואף להדין פלוני הקרינוהי לא חפצתי לקחתה. ואטלע לה רגליה דימינא ושרת מיניה מעילוי רגליה, ורקת באנפוהי רוק דמתחזי לנא מפומה על ארעא. ותוב אקרינוה לפלנית דא ככה יעשה לאיש אשר לא יבנה את בית אחיו. ועוד אקרינוהא.
ונקרא שמו בישראל בית חלוץ הנעל – ואנחנא דייני וכל דהוו יתבין קדמנא ענינא בתריה ואמרנא חלוץ הנעל תלתא זימני ומדאיתעבד עובדא דיכי קדמנא אשרינוה לפלנית דא למהך להתנסבא לכל מאן די תיצבי ואיניש לא ימחא בידהא מן יומא דנן ולעלם ובעת מיננא פלוניתא דא גיטא דחליצותא וכתבנא וחתמנא ויהבנא לה להוי לה לזכו כדת משה וישראל. וחתמי עליה תלת סהדי ולא בעיא לאמתוני בתר חליצה תלתא ירחי אלא שריא לאלתר. נחזור לענין:
ונקרא שמו בישראל בית חלוץ הנעל – למעלה הוא אומר: והיה הבכו⁠[ר אשר תלד יקום על שם] אחיו (דברים כ״ה:ו׳), וכאן הוא אומר: ונקרא שמו בישראל בית חלוץ הנעל, אמ׳ הק׳ב׳ה׳ לא ביקשת להק⁠[ים שם לאחיך] אשר לא יכרת1 שתייבם את אשת אחיך ותלד יבמתו בן ותקים שם עולם לאחיך [תקים לו שם] עולם2 מועט, שנאמר: ונקרא שמו בישראל בית חלוץ הנעל, על ידי חליצה יזכר שם המת. [... ... ...] (כ״י בולוניה 469.1)
1. השוו ללשון הפסוק בישעיהו נ״ו:ה׳.
2. השוו ללשון הפסוק בישעיהו נ״ו:ה׳.
אונקרא שמו בישראל בית חלוץ הנעל – שכולם אומרים (משנה יבמות י״ב:ו׳): חלוץ הנעל, חלוץ הנעל. כלומר: מי שחולץ מנעלו ואין מי שינעלנו לו, כלומר: מבזין אותו כך, ותתיישב דעתה.
א. בכ״י מינכן 52 הביאור על פסוק י׳ ״ונקרא״ קודם לדרשות על פסוקים ט׳-י׳.
ונקרא שמו בישראל בית חלוץ הנעל – HIS NAME SHALL BE CALLED IN ISRAEL “THE HOUSE OF HIM WHO HAS HIS SHOE REMOVED” – That everyone says (Mishna Yevamot 12:6): “He who had his shoe removed, he who had his shoe removed.” Meaning: Someone who has been relieved of his shoe and there is no one who will put his shoe on him, meaning: They degrade him like this, and her mind shall be eased.
ונקרא שמו בישראל בית חלוץ הנעל – שכולם אומ׳ (משנה יבמות י״ב:ו׳): לו לחלוץ הנעל, כלומ׳: מי שחלוץ מנעלו ואין מי שינעלנו מבזין אותו כך, ותתיישב דעתה. בכור שור.
בית חלוץ הנעל – לגנאי, כי החביב אצלם הוא היבום, כי כן היה מנהג פשוט ביניהם גם לפני מתן תורה, ואם הוא דבר נתעב בארץ הזאת, ואין בעולם רק הסכמה.
וכן אמר ונקרא שמו בישראל בית חלוץ הנעל – כלומר בית המתנכר לאחיו ולא רצה להקים שמו בישראל.
ונקרא שמו וגו׳ מצוה על העומדים לומר חלוץ הנעל. בספרי ובשלהי פ׳ מצות חליצה אליבא דר׳ יהודה וכמעשה דר״ט ולא ידעתי למה אומרים חלוץ הנעל ולא בית חלוץ הנעל כלישנא דקרא.
ושמא יש לומר דרז״ל סבירא להו דקרא דונקרא שמו בישראל לא קאי אלא על חלוץ הנעל לחודיה ואגב אורחיה נכתב בו בית ללמד בית א׳ הוא חולץ ולא שתים דומיא דאשר לא יבנה את בית אחיו שדרשו בו בית א׳ הוא בונה ולא שתים שכיון שייבם את יבמתו אסור לו לייבם את צרתה וזהו ששנינו מי שהיה נשוי שתי נשים ביאתה או חליצתה של אחת מהן פוטרת צרתה:
ואמרו ונקרא שמו בישראל בית חלוץ הנעל, אפשר שיהיו גם כן מדברי האשה. שתאמר מכאן והלאה קראו לאיש הזה ערירי גבר לא יצלח בימיו. ויקרא ביתו בישראל בית חלוץ הנעל שלא רצה לבנות בית אחיו כאלו לא היה לו עמו אהבה ואחוה שהו׳ אכזריו׳ גדול ושם רע בישראל. או שתהיה מצוה שיקראוהו כן על שם המעשה המגונה אשר עשה והוא ענין הרוקקות בפניו. וקושי דבריה מבואר מענינם שהוא כדי להכלימו על אשר לא בנה את בית אחיו, כדי שמפני אותה בושה ואות׳ כלימה שתכסה פניו יחדל מעשות זה וייבם אותה.
אבל חליצת הנעל יראה שאין בו טעם, יען אינו קנין הדבר כשליפת הנעל הנאמר בבעז. והרמב״ן כתב בית חלוץ הנעל, כי עתה חלץ מהם. וראוי שתעשה המצוה הזאת בחליצת הנעל, ר״ל בזה ימנע גלגול נפש המת הישראלי לא ישוב עוד לביתו ולא יכירנו עוד מקומו. והוא אמרו כי עתה חלץ מהם ר״ל נפטר מעם קרוביו ולא יבא עוד בתוכם. ושלזה תרמוז עשיית המצוה בחליצה הנעל לרמוז אל ענין ההליכה. ואחרי׳ אמרו שטעם חליצת הרגל שהוא עקר הירך הראוי להוציא ממנו הבנים וזה טעם חלוש אין ראוי לסמוך עליו:
ואני אחשוב בזה אחד מארבעה דברים. האחד הוא שהיבמה רצתה להכלים ולבייש לחרף ולגדף ליבם על אשר לא יבנה את בית אחיו, ולכן תחלוץ נעלו בידיה וירקה בפניו. ר״ל בפני הנעל מהצד העליון לא מהצד התחתון אשר בו הנוגע בארץ ואחרי אשר ירקה בפני הנעל תאמר ככה יעשה לאיש. רוצה לומר הקלון והחרפה אשר אנכי עושה לבעל הזה בתתי הרוק בפניו היה ראוי שיעשה לאיש אשר לא יבנה את בית אחיו שירוקו בפניו כאשר עשיתי אני בפני הנעל הזה. כאלו תאמר שהחרפה אשר היא עושה לכלי ההוא מהיבם היתה ראוי להעשות לו, ובזה אליו החרפה והקלון וכדי בזיון וקצף. ולא תרחיק בהאמר פנים אל הנעל בהיותו דבר שאין בו רוח חיים, כי פעמים רבות נמצא בלשון הקדש פנים ואחור גם בדברים שאינם בעלי חיים. אמר יחזקאל (סימן ב׳) במגל׳ והיא כתובה פנים ואחור, על פני האדמ׳, ורבים ככה. כן פירשו רבי אברהם:
והפן השני מהרמז וההערה, הוא שענין דבוק האדם לאשתו דומה אל דבוק וקשור הנעל ברגל בקשריו ורצועותיו. אל אשר יהיה שמה הרוח ללכת הרגל שמה ילך הנעל וימשך אחריו וכן האש׳ תמשך אחרי האיש ותלך אחריו לרצונו. וגם חכמינו זכרונם לברכה אמרו בהשוכר את הפועלי׳ שענין הבועל את האשה שהו׳ עד שיכניס כמכחול בשפופרת. ולפי שהיבם אמר לא חפצתי לקחתה, צותה התור׳ שתעשה היבמה פעל יורה על פרידת היבם ממנה ותסיר הקשורים והרצועות הרומזים אל הצוויים האלהיים שהיו עליו ליבמה. וירקה בפניו רוצה לומר לפני היבם כאילו הוא דבר נמאס ומתועב ותאמר לבני האדם אל תאשימוני על הפועל הזה המורה פריצות ומיעוט הצניעות, כי הנה רוע תכונת האיש הזה חייבהו לזה. וזהו אמרה ככה יעשה לאיש אשר לא יבנה את בית אחיו:
והפן השלישי הוא נמשך אל המקובלי׳ בטעם היבום והוא שחבור הנפש בגוף הישראלי ובואה שמה בגלגול דומה להכנסת הרגל בנעל. כי הרגל הוא החי הוא המתנועע וההולך, כמו שהנשמה היא החיה והיא בעלת הרצון והפעולו׳ כלם. וכמו שהנעל הוא כלי לרגל להתנועע עמו ועליו, והוא נבדל ממנו בעצמו ונמצא עמו בהקשר, ככה הנשמה נמצאת עם הגוף ונבדלת ממנו בטבעה והוא כלי לפעולת׳. וכמו שהרגל האחד יכנס בנעל אחד ויעזבהו ויכנס בנעל אחר אחריו, כך ענין הנפש עם גופות העברי׳ בגלגולה וכאלו תורה שנפש המת תבא בגוף המתילד. ותכנס שמה כמו אותו הרגל הנכנס בנעל ושעתה בעון היבם וסבתו יתפרד הנעל ויותרו הקשורים, כלומר שימנע הגלגול, ולא יבא הנפש אל הגוף ההוא. ובסבת אותה הרעה אשר הוא עושה וירקה בפניו ואמרה ככה יעשה לאיש אשר לא יבנה את בית אחיו. ואם לזה עצמו כוון הרמב״ן בדברים שזכרתי בשמו ואם לא בא בדבריו מבואר, הנה היטיב לראות ברמז הענין והמשלו.
וגם כפי שטחיות הענין נוכל לתת טעם וסבה אחרת רביעית והוא שלפי שהוא אמר לא חפצתי לקחתה המור׳ שלא היה חפץ בה ושבעבורה היה מונע עצמו מן היבום ובנין בית אחיו. לכן היא תורה במעשי׳ שהיתה אשה ראויה לעבדו, לא בגובה וגאון ודרך רע כנשים ההוללות, אבל בהכנע׳ רבה כי הוא אדוני׳ ותשתחו׳ לו. ולכן תחלוץ נעלו כאלו היא אמה ושפח׳ לפניו והוא כשר ומושל הארץ, והיא נכנע׳ ומשתעבדת אליו כאלו היא שפחה נחרפת לאיש. האמנם כיון שביזה אותה ואמר לא חפצתי לקחתה, היא גם כן תבזה אותו וירקה בפניו. ותאמר שאינה חוששת לעצמ׳ כי אולי תנשא לאדם טוב אבל היתה חוששת ודורשת זה בעבור כבוד אחיו המת, וזהו אמרה ככה יעשה לאיש אשר לא יבנה את בית אחיו ר״ל כי על זה אחריד לא עלי. ולכן תבקש בתחנה שיקרא שמו בישראל בית חלוץ הנעל, לא בית מי שלא נשא האשה הפלונית. כי לא יזכר ולא יפקד כי אם ענין המת ותועלתו אשר נמנע בעבורו, והיה כל זה בשער נגד הזקנים כדי שיתבייש על זה ולא יבא לחליצה.
הנה נתתי ארבע׳ טעמים בדבר הזה, והותר הספק העשרים וארבע:
מצוה על העומדים וכו׳. ואם תאמר, אם כן היה המצוה לקרא ׳בית חלוץ הנעל׳, שהרי כתיב ״ונקרא בית חלוץ הנעל״, ולמה הקריאה ״חלוץ הנעל״. ויש לומר, דאם היה המצוה שיקראו ׳בית חלוץ הנעל׳, הוי למכתב ׳ויקראו בית חלוץ הנעל׳, ומדכתיב ״ונקרא בית חלוץ הנעל״, פירושו כי הקריאה היתה ׳חלוץ הנעל׳, וכאשר יקראו ׳חלוץ הנעל׳ אם כן נקרא הבית ״בית חלוץ הנעל״ מעצמו ממילא, ושייך בזה ״ונקרא״, כיון שלא היתה הקריאה רק ׳חלוץ הנעל׳, ונקרא הבית מעצמו ״בית חלוץ הנעל״:
מצוה על כל העומדים כו׳. פי׳ דק״ל מלת בישראל ל״ל. ומתרץ מצוה וכו׳. ויהי׳ פירוש בישראל, במעמד ישראל, שיהיו שם בשעת חליצה לקרוא חלוץ הנעל. ואע״ג דכתיב בקרא בית חלוץ י״ל דמלת בית לדרשא אתי, בית אחד הוא בונה ולא שתי בתים, פי׳ שאם כונס יבמתו אסור לו לייבם את צרתה:
It is a mitzvah incumbent on all those standing there etc. [Rashi says this] since you might ask why the word "Yisroel" is needed? He answers, "It is a mitzvah, etc.,⁠" and "in Yisroel" means "in the assembly of Yisroel,⁠" that they should be there at the time of the chalitzah in order to declare, "The divesture of the shoe.⁠" Even though it is written "the house of the divesture,⁠" the explanation is that the word "house" comes to be expounded, "He builds one house and not two houses,⁠" meaning that once he married his yevamah, he may not perform levirate marriage with her co-wife.
שמו – שם כנויו דרך בזיון:
בית חלוץ הנעל – אין לחשוב שהיבם עצמו היה נקרא בית חלוץ הנעל, כי מה טעם לקרוא לו בית, ובפירוש שנינו ר׳ יהודה אומר מצוה על כל העומדים שם לומר חלוץ הנעל, ולא בית חלוץ הנעל, לכן יראה שכינוי ונקרא שמו מוסב על בית אחיו שבסוף הפסוק הקודם, יצוה שלעתיד תקרא המשפחה ההיא בישראל בית חלוץ הנעל, כלומר משפחה אשר איש מאנשיה היה חלוץ הנעל, אולם היבם עצמו היה נקרא חלוץ הנעל, וכך היו קוראים בפניו כל העומדים שם בשעת החליצה:
ונקרא שמו – נ״ל כי תחת שלא רצה להקים שם לאחיו, ימחה שמו, ובניו לא יקראו על שמו, אך יהיו נקראים בני חלוץ הנעל, ושם האיש ההוא לא יזכר בס׳ היחס. וקרוב לזה במגלת רות לא נזכר שם הגואל שלא רצה לגאול, ובועז לא אמר לו פלוני אלמוני {רות ד׳:א׳}, אך הכותב כתב כך.
ונקרא שמו בישראל בית חלוץ הנעל:⁠1 הוא לאות שאינו מכלל יראי ה׳ וחושבי עבודתו יתברך2, שהרי הוא ״חלוץ הנעל״, ולא הפשיט בעצמו3.
1. המשך הסבר רבינו על תהליך החליצה, עיין בפסוק הקודם.
2. היכולים להתגבר על טבעיהם למען עבודתו יתברך.
3. לא הפשיט טבע גופו להיות מיוחד לעבודת ה׳ יתברך.
ונקרא שמו בישראל – אמרו רבותינו בתלמוד, שגם זה מכלל דברי היבמה (יבמות ק״ו:). אבל מצוה על כל העומדים שם לומר שלש פעמים חלוץ הנעל (ספרי ויבמות שם). ממגילת רות ד מוכח, שמנהגן של ישראל היה, שבמקום שאין אח היה הקרוב המשפחתי הקרוב ביותר לוקח את האלמנה לאשה והיה גואל את נחלתו. בנוגע למצות גאולה ראה ויקרא כ״ה:כ״ה.
ונקרא שמו – מאן דאמר חליצה שבח הוא לו יליף גז״ש ונקרא שמו, ויקרא בהם שמי (פ׳ ויחי), מה קריאה דלהלן שבח אף קריאה שבכאן שבח1. (ירושלמי יבמות פי״ב ה״ו)
ונקרא שמו בישראל – מכאן שמצוה על העומדים שם לענות חלוץ הנעל.⁠2 (יבמות ק״א:)
בישראל – אמר רבא, אין הגר רשאי להיות דיין לחליצה ואפילו אמו מישראל, שנאמר ונקרא שמו בישראל, עד שיהיו אביו ואמו מישראל.⁠3 (שם ק״ב.)
בית חלוץ הנעל – מי שהיה נשוי שתי נשים ומת, ביאתה או חליצתה של אחת מהן פוטרת צרתה, ונחלוץ לתרווייהו, אמר מר זוטרא בר טוביה, אמר קרא בית חלוץ הנעל, בית אחד הוא חולץ ואינו חולץ שני בתים.⁠4 (שם מ״ד.)
בית חלוץ הנעל – בישראל בית חלוץ הנעל, כיון שחלץ בה נעל הותרה לכל ישראל, מכאן ליבמה שקונה עצמה בחליצה.⁠5 (קדושין י״ד.)
חלוץ הנעל – ותהא יבמה יוצאת בגט מק״ו, ומה אשת איש שאין יוצאת בחליצה יוצאת בגט, זו שיוצאת בחליצה אינו דין שיוצאת בגט, אמר קרא חלוץ הנעל, נעל אין, מידי אחרינא לא.⁠6 (שם שם)
1. נראה כונת הדרשה בכלל, כי הנה פשטות ענין החליצה וקריאת שמו בישראל בית חלוץ הנעל הוא ענין בזיון כדי לביישו על אשר לא ייבם אותה ואינו מקים שם לאחיו המת, וכמש״כ ככה יעשה לאיש אשר לא יבנה את בית אחיו, והנה זה ניחא בשעה שהברירה בידו לייבם או לחלוץ והוא בורר בחליצה אז צריך לסבול בזיון על זה, אבל לפי מה דקיי״ל דבזה״ז אפילו כשרוצה לייבם אין מניחין אותו אלא לחלוץ דוקא משום טעמים שונים בזה [שמא אינו מכוין למצוה וכדומה, וכן משום חרם דרגמ״ה שלדעת איזו פוסקים גזר שלא לישא שתי נשים אפילו במקום מצוה כמו יבום], וא״כ באופן כזה קשה למה יפרסמו בזיונו בשעה שמצדו רוצה לקיים המצוה כמאמרה, דהיינו לייבם, ורק אנו אין מניחין אותו, על זה אמר דמ״ד דבזה״ז מצוה בחליצה יותר מיבום, הוא יפרש דהלשון ונקרא שמו בישראל אינו לשון גנאי אלא שבח הוא לו שציית דינא וחולץ במקום שרוצה לייבם, ומסמיך זה בדרך גז״ש ללשון ויקרא בהם שמי ששם הוא ענין מכובד, ודו״ק.

אך עדיין אינו מיושב לפי״ז למה ישא בכלל בזיון סדר החליצה והרקיקה וכו׳ אחרי דאין בו האשמה מה שאינו מייבם, כמבואר, ויהיה לפי״ז ראיה למש״כ הרבה מראשונים דגוף ענין החליצה לבד תכלית התרתה לשוק יש בו ענין רוחני ותקון לנשמת המת, עיין ברמב״ן ורבינו בחיי ובספרי אחרונים, ולכן עיקר הקושיא רק מהפרסום ולא מגוף המעשה.
2. עי׳ מש״כ בדרשה הבאה.
3. נראה דס״ל כת״ק במשנה יבמות ק״ו ב׳ דהאי בישראל קאי על הב״ד ולא על הצבור העומדים שם, והיינו שהב״ד בעת סדורם את החליצה יכנוהו כן, ולכן פוסל את הגר אפי׳ כשאמו ישראלית, יען דשם ישראל מורה על מיוחס מכל צד. ומה שדרשו בדרשה הקודמת מלשון זה שמצוה על העומדים שם לענות חלוץ הנעל מפרש בקדושין י״ד א׳ דזה ילפינן מן ונקרא שמו, יעו״ש. וזו דעת ר׳ יהודה במשנה הנזכרת, ולפי אוקימתא דגמ׳ דקדושין לא ידעתי למה עשו המפרשים מחלוקת בין רבנן ור״י, אחרי דמקור דרשותיהם שונות, כמבואר, ורק רבנן מוסיפים שגם הב״ד מחויבים בקריאת זה השם, ואדרבה מסוגיא דקדושין דפריך והא מבעי ליה להא דמצוה על כל העומדים שם לקרוא מוכח דרבנן לא פליגי על דין זה, דאל״ה מאי קושיא, וצע״ג.
4. וה״ה שאינו מייבם לשניהן כמבואר בפסוק הקודם אשר לא יבנה את בית אחיו, בית אחד הוא בונה ואינו בונה שני בתים, וכן אינו מייבם אחת וחולץ אחת כמבואר לעיל בפסוק ז׳ בדרשה ואם לא יחפץ האיש, יעו״ש.
5. משום דכיון דאין ההיתר שלה מפורש בתורה יש סברא לומר דמצות חליצה היא מצוה לעצמה ואינה מתרת כלל, לכן דריש בישראל בית חלוץ הנעל ראויה להביאה בית משחלצה, ור״ל ביתה שתבנה יקרא על שם מאורע זו.
6. נראה דאין זה מטעם גזה״כ לבד אלא גם עפ״י הסברא, דכיון דעיקר כונת החליצה הוא לביישו על אשר לא ייבמה ואינו מקים שם לאחיו המת, כמ״ש ככה יעשה לאיש אשר לא יבנה את בית אחיו וכו׳, א״כ ממילא מבואר דרק החליצה שייך בזה, דבגט אין בו בזיון, ומסמיך זה על לשון הנעל, דדי היה לכתוב בית החלוץ, אלא מרמז דרק הנעל חולצתו ופוטרתו ממנה ולא דבר אחר, וטעם הדבר הוא מפני הסברא שכתבנו, ודו״ק.
מדרש תנאיםתרגום אונקלוסתרגום ירושלמי (ניאופיטי)תרגום ירושלמי (יונתן)תרגום ירושלמי (קטעים)ילקוט שמעונירס״ג תפסיר ערביתרס״ג תפסיר תרגום לעבריתרש״ילקח טובר״י קראר״י בכור שורקיצור פענח רזאר״י אבן כספיעקדת יצחק פירושמזרחיאברבנאלגור אריהשפתי חכמיםר׳ י״ש ריגייושד״לנצי״ברד״צ הופמןתורה תמימההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144