ודרשו השופטים1 היטב: ה״שופטים״ בכח החקירה2 המה חרוצים גם לחקור ולדרוש על האמת יותר מדיינים ״כהנים״3, משום הכי מחויבים בחקירות ודרישות לפי כוחם. אע״ג שאם היה בית דין כהנים ואינם בקיאים בחקירות ודרישות כל כך, היו דנים כפי יכולתם4, מ״מ ״השופטים״ מחויבים בחקירות ודרישות כפי כוחם הטוב.
והנה עד שקר העד, שקר ענה באחיו: כפל לשון
5. ללמדנו דאין נעשים זוממין אלא א״כ גם העדות היא שקר
6. לאפוקי אם כבר נגמר דינו
7 למיתה גם בלעדם
8, הרי לא העידו שקר, שהרי הוא חייב מיתה
9. וזהו מאמר רבא במכות
(ה,א)10, ומצד הסברא היה ראוי לומר דאפילו לא נגמר דינו
11, אלא שבאמת הרג את הנפש גם בלעדי עדותם
12, הרי לא העידו שקר
13. אבל אינו כן
14 במשנה, דתנן ׳הוא והן נהרגין׳
15. והיינו משום שלמדו מדכתיב ״שקר ענה באחיו״, והיה ראוי לכתוב ׳שקר העיד באחיו׳, אלא ״ענה״ משמעו אחר עדים אחרים שהעידו גם כן
16, מ״מ ניזומין, כמו שכתבתי בספר שמות
(כ,יג) בפסוק ״לא תענה ברעך עד שקר״
17, יעו״ש.
ועל כרחך הא דממעטינן מהכפל18 אם העידו אמת, היינו בנגמר דינו לקטלא או לקנסא או בדיני ממונות בעלמא19, ד׳לא איברי סהדי20 אלא לשקרי׳21, וכיון שהעידו אמת כבר נתחייב. מה שאין כן קטלא או קנסא, לא נתחייב ע״י עדים עד שיצא מפי בית דין גמר דינו. זהו היוצא מאותה סוגיא דמכות22 [ורש״י23 ותוספות24 נדחקו בטעמים אחרים לחלק בין דני ממונות לדיני קנסות ודיני נפשות. ולפי דעתי החילוק ברור כמו שכתבתי25. ואח״כ מצאתי שרבינו הגר״א כתב כן בספר אדרת אליהו] 26.
1. מדוע לא מוזכר ״הכהנים והשופטים״ כמוזכר בפסוק הקודם.
2. כמוזכר ברבינו בפסוק הקודם.
3. שדנים ע״י דימוי מילתא למילתא.
4. ובמקום שאין ״שופטים״, ישתדלו ״הכהנים״ לדרוש ולחקור כמיטב יכולתם, ואין פוסלים את פסק דינם עקב העדר דרישה וחקירה ברמת ״שופטים״.
5. ובספורנו כתב: שהיתה עדותו שקר (וגם) בכוונה ממנו לענות שקר על אחיו. לא כמוטעה או שוגג, כענין בטעות שעות יום המעונן, או בעיבורו של חודש.
6. הרי ׳שני דינים׳, גם העדים הם עדי שקר (׳עמנו הייתם׳) – וכך פירש ראב״ע את הכתוב ״לא תענה ברעך עד שקר״. כלומר, אתה כעד אינך יכול להעיד – וגם העדות היא שקר, כלומר, באמת לא הוא אשר עשה את המעשה המיוחס לו. עתה מיישם רבינו את חידושו בפשט להלכה.
7. של מי שעדים אלו זממו להמיתו ע״י עדותם.
8. על עבירה אחרת שעונשה אותו דין מות, או על ידי כת עדים אשר קדמו להם, ועל ידם נגמר כבר דינו.
9. ׳וגברא כבר בר קטלא הוא׳.
10. באו שנים ואמרו ׳בחד בשבחא נגמר דינו (בבית דין) של פלוני׳ (ליהרג), ובאו שנים ואמרו ׳בחד בשבתא עמנו הייתם, אלא בערב שבת נגמר דינו של פלוני׳. ולא עוד, אלא אפילו אמרו (הכת השניה) ׳בתרי בשבתא נגמר דינו של פלוני׳ (בבית דין ליהרג), אין אלו נהרגין, דבעידנא דקא מסהדי, בר קטלא הוא...
11. לקטלא בבית הדין.
12. וזה אמנם יתברר בעדות בבית דין, אבל אחר זמן עדותם.
13. כי התברר שעדות אינה שקר, רק העדים הם עדי שקר.
14. נגד כל ההנחה של רבינו עד כאן שצריך להיות מצב שגם העדות היא שקר.
15. היו שנים רואים אותו מחלון זה, ושנים רואים אותו מחלון זה, בזמן שמקצתן רואין אלו את אלו – הרי אלו עדות אחת, ואם לאו – הרי אלו שתי עדויות. לפיכך אם נמצאת אחת מהן זוממת – הוא והן נהרגים, והשניה פטורה... ומפרש הרע״ב: הוא נהרג דאכתי איכא כת אחרת שלא הוזמה, והם הניזומים נהרגין שהם הוזמו. (עכ״ל). הרי לא כדברי רבינו, שהרי העדות היא אמת לפי עדות הכת השניה.
16. מלשון ׳מענה׳ – תגובה לדבר קודם. אך נראה רחוק לענ״ד, כי הלשון הוא כהמשך לפסוק ט״ז ״
לענות בו סרה״ שהכוונה להעיד, וכן באונקלוס. ועיין בראשית
(ל,לג) ״וענתה בי צדקתי ביום מחר״.
17. שהכוונה ׳לא תענה ע״י רעך׳, היינו ששמע מחבירו ומגיד שראה בעיניו עיי״ש.
18. ״שקר העד שקר ענה״, על פי שיטת רבינו שגם העדות צריכה להיות עדות שקר.
19. גם לפני גמר הדין.
20. בדיני ממונות.
21. קידושין (סה,ב) רש״י ד״ה לשקרי: הכופרים בדברים לאמר לא כן היה (עכ״ל). כלומר, בדיני נפשות ובדיני קנסות אין העדים קובעים את הדין אלא גזר דין של בית דין. זאת לעומת ׳דיני ממונות בעלמא׳ שהעדים קובעים.
22. שבדיני נפשות וקנסות אם העידו אחרי גמר דין של בית הדין אין עדותם שקר, כי עדותם אינה קובעת מאומה, ולכן לא חל אצלם דין עדים זוממים.
23. ד״ה וכן לענין קנס.
24. ד״ה וכן לענין קנס.
25. שרק בדיני ממונות ׳כיון שהעידו אמת כבר נתחייב׳, בעוד בדיני קנסות ונפשות רק גזר בית דין מחייב (ועיין רבי עקיבא איגר בגליון הש״ס).
26. ד״ה והנה עד שקר העד שקר ענה באחיו: שבמלקות ומיתה ודיני קנסות אם העידו על האדם שהרג את חבירו וחייבו מיתה או מלקות או קנס, ועדים אומרים ׳עמנו הייתם׳, אף שעדים אחרים באו ואמרו שאמת הוא שהרג רק לא באותו היום, וביום אחר היה, אף על כל פנים יקויים בהם ״אשר זמם״, שבשעה שדיברו עליו לא היה חייב עדיין מיתה, שלא באו עדים עדיין, וקנסות לא היה חייב עד שיפסוק בית דין על פי עדות כשר, אבל בממון אינו חייב רק אם הוא שקר הדבר לגמרי, אבל אם עדים אחרים באים ואומרים ׳אמת שחייב ממון לחבירו׳, אע״פ שהכחישו עדים ראשונים ב׳עמנו הייתם׳, לא מקיים בהם ״כאשר זמם״ משום שלא הפסידו בזה (העדים הראשונים בעדותם), שממון חייב בלא בית דין, ולכך כתוב ״והנה עד שקר העד״ – ששקר הוא לגמרי (ואין עדות אחרת על חיובו) וקאי על ממון, ״שקר ענה באחיו״ – אף שאמת היה המעשה, רק שהוא (העדים הראשונים) אומר שקר עליו, שרצה לחייבו מה שעדיין אינו מחוייב (כי רק הכרעת בית דין מחייבת ולא העדות באשר היא, כמו בממונות) שלא באו עדיין עדים כשרים, ואינו מחוייב עדיין בבית דין (לכן במקרה כזה לפני הכרעת בית דין, לא יחול דין ״ועשיתם לו״) – הרי ממש כדעת רבינו בניסוחו של הגאון.