×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(טז) כִּֽי⁠־יָק֥וּם עֵד⁠־חָמָ֖ס בְּאִ֑ישׁ לַעֲנ֥וֹת בּ֖וֹ סָרָֽה׃
If an unrighteous witness rise up against any man to testify against him of wrongdoing,
ספרי דבריםמדרש תנאיםתרגום אונקלוסתרגום ירושלמי (ניאופיטי)תרגום ירושלמי (יונתן)מדרש אגדה (בובר)רס״ג תפסיר ערביתרס״ג תפסיר תרגום לעבריתרש״ילקח טובאבן עזראר״י בכור שורר׳ בחיירלב״גמזרחיאברבנאלגור אריהמנחת שישפתי חכמיםאדרת אליהו לגר״אהרכסים לבקעהר׳ י״ש ריגייוהכתב והקבלהרש״ר הירשמלבי״םנצי״באם למקרארד״צ הופמןתורה תמימהעודהכל
[פיסקא קפט]
כי יקום עד חמס באיש לענות בו סרה – אין חמס אלא גזלן.
לענות בו סרה – אין סרה אלא עבירה שנאמר (דברים י״ג:ו׳) כי דבר סרה, ואומר (ירמיהו כ״ח:ט״ז) השנה אתה מת כי סרה דברת על ה׳.
[לענות בו] – מגיד שאינו חייב עד שיכחיש את עצמו מיכן אמרו אין העדים נעשים זוממים עד שיזומו את עצמם כיצד מעיד אני באיש פלוני שהרג את הנפש וכו׳.
סליק פיסקא
[Piska 189]
"If there arise a witness chamas against a man to testify against him sarah": "chamas" connotes a robber, and "sarah,⁠" as in (Ibid. 13:6) "for he has spoken sarah,⁠" and (Jeremiah 28:16) "This year you shall die, for you have spoken sarah of the Lord.⁠"
We are hereby taught that he is not liable until he falsifies himself — whence they ruled: Witnesses do not become zomemin ("scheming witnesses") until they falsify themselves. How so? A says: I testify that that man killed someone (on a certain day). B. says: How can you say that? That slain man (or that slayer) was with us on that day in this and this place? — These are not zomemin. But if they said: How can you testify thus? You were with us on that day in that place — These are zomemin, and they are killed for their testimony.
[End of Piska]
כי יקום עד חמס באיש אין חמס אלא גזלן:
לענות בו סרה אין סרה אלא עבירה שנ׳ (ירמיהו כ״ח:ט״ז) השנה אתה מת כי סרה דברת על ה׳:
אֲרֵי יְקוּם סָהִיד שְׁקַר בִּגְבַר לְאַסְהָדָא בֵיהּ סָטְיָא.
If a false witness stand up against a man to testify against hima with perversity,
a. Samaritan Version, "to afflict him.⁠"
ארום יקום שהד דשקר בגבר למסהדה עלוי סהדי דשקר.
ארום יקומון סהדין שיקרין בבר נש לאסהדא ביה סטיא.
When false witnesses stand up against a man to testify wrong things against him,
כי יקום עד חמס באיש – בשני עדים הכתוב מדבר.
וַאִן קַאםַ שַׁאהִדֻ טֻ׳למֵ עַלַי׳ אִנסַאןֵ לִיַשׁהַדַ עַלַיְהִ בִּמִחַאלֵ
ואם קם עד קפוח על אדם להעיד עליו בענין של תפקוד לא ראוי.
לענות בו סרה – דבר שאינו, שהוסר העד הזה מכל העדות הזו. כיצד?⁠א שאמרו להם: והלא עמנו הייתם אותו היום במקום פלוני.
א. כן בכ״י לייפציג 1, מינכן 5, ליידן 1, אוקספורד 34. בכ״י אוקספורד 165: ״כיוון״. בכ״י המבורג 13: ״כיון״. בכ״י לונדון 26917, דפוס רומא: ״כגון״.
לענות בו סרה [IF A WITNESS FOR VIOLENCE RISE UP AGAINST A MAN] TO TESTIFY AGAINST HIM סרה – i.e. a thing which does not exist at all; this term is used because this witness is far removed (הוסר) from having anything to do with this testimony. How is this? (Give an example of such a case)?! That two other witnesses say, "But were you not with us on that day (when you say you saw the defendant committing this crime) in such and such a place (different from that where the alleged crime, according to you, has taken place)?!⁠" (Makkot 5a).
פס׳: כי יקום עד חמס באיש1אין חמס אלא גזלן.
לענות בו סרה2מלמד שאינן חייבין עד שיוזמו מעצמן. כיצד מעיד אני באיש פלוני שהרג את הנפש באו שנים ואמרו והלא אותו נהרג היה עמנו באותו היום אינם זוממין אבל אמרו להם האיך אתם מעידין והלא אתם עמנו הייתם במקום פלוני הרי אלו זוממין ונהרגין על פיהם שנאמר לענות בו סרה וגו׳ במסכת מכות:
1. אין חמס אלא גזלן. דכתיב (שמות כ״ג) אל תשת ידך עם רשע להיות עד חמס. וכצ״ל בספרי. והז״א ציין קרא שלא נמצא ועיין (סנהדרין כ״ז) אל תשת רשע עד אל תשית חמס עד אלו הגזלנין קיצר הגירסא בלישנא דקרא כדרכם באיזה מקומות:
2. מלמד וכו׳. עד שיזמו מעצמן (מכות ה׳) הלשון לענות בו סרה. עד שתסרה גופא של עדות (פי׳ שיאמרו עמנו הייתם) ואז סרה כל גוף העדות (הגר״א בא״א) ועיין במזרחי:
לענות בו סרה – כמו: עבודה זרה.
TO BEAR PERVERTED WITNESS AGAINST HIM. Such as accusing him of idol worship.
לענות בו סרה – שתסרה גופו של עדות (בבלי מכות ה׳.), שיאמרו המזימים: והלא במקום פלוני עמנו הייתם. ולא מן ההורג ומן הנהרג, ומיהו הוא ניצול בכך, אם אמרו: ההורג או הנהרג היה עמנו במקום פלוני, אבל העדים אינם נהרגים אלא הוי בהכחשה. ואינם נהרגים עד שיזומו כולם (בבלי מכות ה׳:).
לענות בו סרה – TO TESTIFY AGAINST HIM OF WRONGDOING – that the body of the testimony is rendered perverted (Bavli Makkot 5a:9), that the impeaching witnesses will say: “But you were with us in such-and-such place!” And not from the killer or from the killed [if the witnesses testified that they were with them in a different place]; nonetheless, he [the accused] is saved with this, if they say: the killer or the killed was with us in such-and-such place. However, the [initial] witnesses are not executed, but are rather considered contradicting witnesses. And they are not executed unless all of them are impeached (Bavli Makkot 5b:18).
כי יקום עד חמס באיש – כל מקום שנאמר בתורה עד הם שנים עד שיפרוט הכתוב עד אחד. וענין הכתוב כי יקומו שני עדי שקר באיש לענות בו כלומר להעיד בו מה שאינו, זהו לשון סרה, שהוסר העד מאותו עדות, כגון שבאו שנים ואמרו להם והלא באותו היום עמנו הייתם במקום פלוני, והיאך ראיתם זה במקום אחר.
כי יקום עד חמס באיש, "If a false witness stands up against a man, etc.;⁠" whenever the Torah speaks of עד without identifying the number of witnesses, 2 witnesses are meant. The meaning of our verse is that if two false witnesses testify against someone, i.e. claiming that something had been done which had never occurred that is the meaning of the word סרה, i.e. the witness is removed, הוסר, from such testimony. For instance, if two witnesses confront the original witnesses saying "how could you testify to an occurrence in such and such a place on such and such a date when in fact you were in our company on that date in a totally different place?⁠" (Makkot 5)
כי יקום עד אחד באיש לענות בו סרה – ראוי שתדע שזה העד הוא שנים כי בזולת זה לא יהיה עדות ולא יתכן בו לומר בו כאשר זמם כי עד אחד לא יאמן להביא עליו עונש והנה אלו העדים העידו דבר שהוא סר מדרך האמת.
שהוסר העד הזה מכל העדו׳ הזו כיצד שאמרו לה׳ והלא עמנו הייתם אותו היום במקום פלוני. פי׳ שהעד הזה שנמצא זומם קורא אותו הכתוב עונה בו סרה מפני שהוא סר מכל העדות הזו ואין לו בה אפילו קצת מהעדות כגון שאמרו להם העדים האחרונים והלא עמנו הייתם באותו יום במקום פלוני שנמצא שבאותו יום לא נמצאו כלל עם אותו שהעידו עליו ולא ידעו מענינו מאומה אם לוה מפלוני או לא לוה מה שאין כן בהכחשת העדים שהם מסירין אותו מכללות העדות שאם העידו הראשונים ראובן לוה משמעון מנה ביום פלוני אמרו האחרונים שלא לוה ראובן משמעון באותו יום כלום שנמצא שבעדות זו לא הסירו העדים הראשונים מכללות העדות שאפשר שגם הראשונים שם היו באותו יום וראו שראובן לא לוה משמעון כלום כמו שראו האחרונים אלא שהם משקרים בעדותן זו ומפני שהעד זומם הוא מוסר מכל העדות הזה בכללו קראו הכתוב לענות בו סרה:
ונראה לי שלא בא הכתוב הזה לצורך עצמו כי אם להיות התחלת דברים אל מה שיאמר אחריו כי יקום עד חמס, כאלו אמר לא יתקיים דבר על פי עד אחד, כי אם על פי שנים עדים או שלשה יקום דבר, אבל כשיהיה שהב׳ עדים ההם יקומו עדי חמס באיש להעיד בו דברי שקר יהיה דינם כך שזהו הענין הנדרש בכאן כשיבאו עדים אחרים להזימם. ואין ספק שבא הכתוב הזה קצר מאד ואין לנו לסמוך כי אם על הקבלה האמתית, ויהיה פירוש הכתוב לדעתם כן. כי יקום עד חמס באיש שהם שני העדים הראשונים שהעידו בדבר. כאלו תאמר שראובן הרג את שמעון.
ואמרו לענות בו סרה הוא מעדים אחרים שיבאו להעיד כנגד העדים הראשונים לענות בהם סרה. רוצה לומר כמו שפרש״י ז״ל דבר שהוא סר העדות הזה מעדותו. רוצה לומר מכל העדות ההיא. כיצד שאמרו להם והלא עמנו הייתם במקום פלוני ביום ההוא.
שהוסר העד מכל העדות וכו׳. אבל אם לא היו מזימים אותם, רק שני עדים אמרו ׳לוה׳, ושנים אחרים אומרים ׳לא לוה׳, שלא הסירו את העדים מכל העדות, אין זה הזמה. ואם תאמר, ומאי טעם הוא זה לומר שאם היו מזימין את העדים לומר ׳עמנו הייתם באותו יום׳ נעשו זוממין, ומשלמין, ואילו מכחישים את העדים, אף על גב שהעדות בטילה, אין העדים נעשין זוממין. ובטור חושן משפט בהלכות עדות (סימן לח) מפרש הטעם, משום דכשהעדים האחרים אומרים ׳עמנו הייתם׳, הרי הם העידו על העדים עצמם ׳עמנו הייתם׳. וכאשר הם אומרים ׳לא היינו עמהם׳ לא מהני, שאין אדם יכול להעיד על עצמו, והוי כאילו באו שני עדים ואמרו שחללו שבת, שהאחרונים נאמנים, ואין (האחרונים) [הראשונים] נאמנים על עצמם לומר ׳לא היינו עמכם׳. אבל כשאמרו האחרונים לא היה המעשה כך, תרי ותרי הם (ב״ק עב ע״ב), והראשונים נאמנים כמו האחרונים, כך הם דברי הטור. ואין הטעם הזה עולה, שהרי אפילו אם העיד כי פלוני הרג פלוני, ואותו פלוני בא אחר כך ברגליו, אינם זוממין, וכאן לא שייך טעם הטור
:ונראה לי, כיון דקיימא לן דאף הזמה שלא בפניו לא הוי הזמה (כתובות כ.), שמע מינה דצריך שיעיד על העד עצמו. והכי נמי אם מכחישים העדים בלבד, אף על גב דהוא בפניו, כיון דלא באו להעיד על העד, רק שאומרים שאין העדות כמו שהעיד העד, (ו)⁠אין זה עדות על העד כלל, ולפיכך לא נעשו זוממין בהא. ואפילו אם בא הרוג ברגליו, אין כאן עדות על העד, ואין נעשים העדים זוממין אלא אם כן העידו עליהם בעצמם, ובין הכחשה ובין בא הרוג ברגליו אין כאן עדות על העדים. ופירוש זה ברור:
כי יקום: אין בו פיסקא.
שהוסר העד הזה מכל העדות כו׳. משא״כ בשני עדים המכחישים זה את זה, דהא מודים זה לזה דהיו במעשה, אבל אלו אומרים כך היה המעשה ואלו אומרים כך היה, אבל בעדים זוממים הוסר העד הזה מכל העדות זו, שאלו אומרים עמנו היית ולא היית אצל זו המעשה:
As the witness was dissociated from the entire testimony, etc. This is not the case where two [sets of] witnesses merely contradict each other, because each agrees that the other was present at the incident, except that one says that the incident was like this and the other says it was like that. Regarding conspiring witnesses however, the witness is disassociated from his entire testimony, because these witnesses say, "You were with us and you were not present at that incident.⁠"
לענות בו סרה – עד שתסרה גופה של עדות (פי׳ שיאמרו עמנו הייתם).
לענות בו סרה – להעיד נגדו סוררות, שעשה מעשה סורר.
עד חמס – נקרא כן על שם סופו:
לענות בו סרה – להעיד בו עדות שקר, כגון שראובן הרג את הנפש או שחילל את השבת, והוא נקי מזה, ורבותינו דרשו הכתוב הזה על שני עדים שניים, שיבואו להכחיש עדות הראשונים:
כי יקום עד חמס – ענינו יקומו עדי חמס, וכן עד שקר העד ענינו עדי שקר, וכן ועשיתם לו כאשר זמם כמו ועשיתם להם כאשר זממו, כי בשני עדים הכתוב מדבר, כמ״ש רש״י. אמנם הזכירם בלשון יחיד כי שניהם כאיש אחד הם בזה, ולדבר אחד נתכוונו, ע״ד ויחן שם ישראל (ע׳ רב״ח).
לענות בו סרה – שהוסר העד הזה מכל העדות הזאת, כיצד שאמרו להם והלא אתם עמנו הייתם באותו יום במקום פלוני (רש״י), והעד הזה שנמצא זומם קרא אותן הכתוב עונה בו סרה מפני שהוא סר מכל עדות זו ואין לו בה אפילו קצת מהעדות, כיון שבאותו יום לא נמצאו כלל עם אותו שהעידו עליו, ולא ידעו מענינו מאומה אם לוה מפלוני או לא לוה, משא״כ בהכחשת העדים שאין מסירין אותו מכללות העדות, שאם העידו הראשונים ראובן לוה משמעון מנה ביום פלוני ויאמרו האחרונים שלא לוה ראובן משמעון באותו יום כלום, שנמצא שבעדות זו לא הסירו את העדים הראשונים מכללות העדות, שאפשר שגם הראשונים שם היו באותו יום וראו שראובן לא לוה משמעון כלום כמו שראו האחרונים, אלא שהם משקרים בעדותם; ומפני שהעד זומם הוא מוסר מכל עדות זו בכללו קראו הכתוב לענות בו סרה (רא״ם), ומפני זה האחרונים נאמנים כיון שמעידים על גופן של העדים והוי כאלו העידו עליהם שהרגו נפש או שחללו שבת, והם אינם נאמנים על עצמם לומר לא עשינו כך וכך (הרמב״ן והטור). ועוד שמתוך כך ניכר שעדים אחרונים המזימים אומרים אמת וליכא למיחשבהו דמשקרי לאהבת הרוצח או משום ממון או מחמת שנאת העדים, דא״כ מה להם לצרה זו להעיז פניהם נגד שנים הראשונים בענין שאחד יודע מחברו, ויותר היה להם להעיד על כל אחד מהם שעבר עבירה שחייב בה מיתות ב״ד, ובזה האופן אין אחד מהראשונים יודע מחברו כלום (פני יהושע מלשון הרשב״ם), ועוד טעם מרווח יותר כ׳ הר״ן (בדרוש י״ח) מפני זה נאמנים המזימים יותר מהמוזמים אע״ג דתרי ותרי נינהו, לפי שיותר רחוק שישקרו המזימין מהמוזמין, אע״פ ששניהם מכניסים עצמן בדבר הראוי להתברר, אעפי״כ המזימין מכניסין עצמן בזה יותר מהמוזמין, כי אולי חשבו המוזמים שלא ראם שום אדם במקום אחר באותו זמן ולכן הכניסו עצמן בזה לשקר עם היותו זר, אבל המזימין אם אין אמת כדבריהם איך לא ייראו מהמוזמין שיודעין האמת בעצמם, שיוכיחו שהאמת אתם, ויעידו ע״ז אנשי אותו המקום שראום שם באותו זמן שאמרו שנעשה המעשה ההוא, היה המעשה או לא היה, הנה אין ספק שכ״ז שהמוזמין לא יבררו שהאמת כדבריהם, שראוי להאמין המזימין יותר; ולא יסתור מ״ש רז״ל דעדים זוממין חדוש הוא דמאי חזית דסמכית אהני? ר״ל שאין דרך התורה לסמוך על הנראה מהמעשה אם הוא אמת אם לאו כ״א על עדות שני עדים, שהרי האמינה התורה שני קלי עולם כל זמן שלא יהיו פסולים להעיד כמשה ושמואל שידענו בהם שלא ישנו שום דבר אפילו בשיחה קלה, הנה אם נסמוך כאן על המזימין יותר מהמוזמין מפני היות דברי המזימין יותר נראין שיהו אמת, הוא חדוש ויציאה מדרך התורה בשאר המקומות, ע״כ. (מנועם סברת ר״ן בזה יוטעם מאד דעת הרמב״ם בהכחשה והזמה דלא הוי אלא הכחשה, וגם נוכל לסלק ממנו התמי׳ הגדולה שהביא התומים בחוה״מ סי׳ ל״ח בשם הגאון מוהר״ח יונה מפלוני רבעני. ודברי התומים שם ביישוב קושי׳ זו במ״ש דכשהמזימין אומרים היינו עמכם ולא ראיתם דהוי הזמה הוא תמוה. וכבר העיר עליו בנתיבות המשפט שם). מכלל הדברים האלה כתב הרב בפני יהושע נתיישב ג״כ מה נשתנה דיני עדים זוממין מכל עברות שבתורה דקימל״ן דאין נהרגין ואין לוקין בלא התראה ובעדים זוממין חדוש דתרי ותרי ננהו דלא לבעי התראה, ואע״ג דבפ׳ אלו נערות יהיב טעמא דלא שייך התראה בגווייהו כמו בשאר עבירות, אפ״ה אטו משום הנך סברות נוקים ונקטול נפשות מספיקא, אמנם לסברות הנ״ל א״ש, שהרי עיקר התראה אמרי׳ בעלמא שאינו אלא כדי להבחין בין שוגג למזיד, שלפיכך חוקרין את העדים מכירין אתם אותו התריתם בו, וע״כ שצריכין להתרות בכל מה דאפשר למצוא צד זכות כדאמרן בספ״ק דמכות, וא״כ נראה דבעדים זוממין לא שייך הך מלתא כלל לפי המבואר למעלה, דכיון שאלו המזימין אומרים שהעדים הראשונים לא היו כלל עם ההורג וההרוג א״כ מה שוגג וצד זכות שייך כאן דבודאי בזדון דברו ואי משום מאי חזית כבר מיושב למעלה, ע״כ. הנה נתבאר שעיקר נאמנת עדים האחרונים אינו רק באופן זה באמרם על הראשונים עמנו הייתם לבד באותו יום ובאותו מקום, והמלוה והלוה או ההורג וההרוג לא היה שם, ובזה הוסרו העדים מכל העדות, ועז״א תורה. לענות בו סרה ותרגום סרה (אונאנוועזענדעס, אונגעזעהענעס), דכיון שלא היו באותו מקום לא ראו הענין הנעשה שם לפי מאמרם; ומן התימה שהראב״ע פי׳ לענות בו סרה כגון ע״ז, ויראה ברור שלא יצאו דברים אלה מפי החכם הראב״ע, שידע היטב בענין עדים זוממין שהוא נוהג בין שהעידו עליו שעבר על אחד מאיסורין בין מחוייבי מיתה בין מלקות, או שהעידו בעניני ממונא בין אדם לחברו, ובודאי הוא תוספת מתלמיד אחד שטעה והטעה אחרים אחריו לתרגם מלת סרה (איבער- טרעטונג) שלא כדת. וראיתי לריטב״א בחדושיו (מכות ה׳) דהא דילפינן מן לענות בו סרה ענין ההזמה בגוף העדים דוקא הוא מיתורא דמלת בו, דלא בעי למכתב בו דהא כתיב כי יקום עד אחד באיש, אלא ודאי ה״ק לענות בעצמו של עד סרה. ע״כ לדבריו חלק שני מן המקרא הוא ביאור לחלק הראשון כיצד נדע שהוא עד חמם ושקר, לפי שעונין בו סרה, עדים אחרים מעידים על הראשונים שעדותם היא עדות סרה, שמעידים על דבר שהיו סרים ממנו שלא היו במקום המעשה רק במקום אחר, ולמ״ד לענות כלמ״ד ללשוננו נגביר שענינו סבה כלומר ע״י לשוננו. וכן לענות טעמו ע״י ענות בו סרה.
עד חמס – ת״א סהיד שקר וכתיב״ע. ומדלא אמר קרא עד שקר (כבפסוק י״ח) רק עד חמס, נ״ל שהוא בעצמו לשון עד זומם שבפי רבותינו, דהיינו שהוזמו ע״י עמנו הייתם, דילפו ליה (מכות ז׳) מלענות בו סרה, שהוסר גופן של עדים, כי לא היו באותו מקום שאמרו עליו שנעשה שם המעשה שהעידו, ולשון חמס ישמש גם לענין הסרת דבר ממקומו, (ירמיהו י״ג) נחמסו עקביך, שפירשו הרשב״ם הוסר הכסות מעל העקב, וכן ויחמוס כגן שכו (איכה ב׳), ר״ל הסר סכת הגן, וכן חמסו תורתי (יחזקאל כ״ב) כלומר הסירו תורתי, והעיד שם בשם רבנו יונה כי ענין חמס בלשון ערבי הוא הסרת דבר ממקומו, ככה העד שהוסר ממקום המעשה נקרא עד חמס (אונאנוועזענדער צייגע), ומפרש אח״כ באיזה אופן ידעי, שהם עדי חמס, ואמר לענות בו סרה, שעדים אחרים יעידו עליהם שהיו סרים ממקום המעשה כי עמנו הייתם במקום אחר.
כי יקום וגו׳ – כבר נאמר בפסוק הקודם שבתביעה נגד אדם, עדותו של עד אחד פסולה. לפיכך, העדות הנידונה כאן יכולה להיות רק עדות של שני עדים. חז״ל אומרים (סוטה ב:) שכל מקום שנאמר ״עד״, ולא צוין שהוא ״עד אחד״ (כמו בפסוק טו), תמיד יש לפרשו כשני עדים: ״ממשמע שנאמר ׳לא יקום עד... באיש׳ איני יודע שהוא אחד, מה תלמוד לומר ׳אחד׳? זה בנה אב, כל מקום שנאמר ׳עד׳ הרי כאן שנים עד שיפרוט לך הכתוב ׳אחד׳⁠ ⁠⁠״. השם ״עד״ – כפי שרש״י מפרש שם (בסוטה) – הוא לשון עדות, ואין לעדות תוקף בדין אלא אם כן נאמרה על ידי שני עדים.
לשון היחיד שבה מתייחס הכתוב לשני העדים מלמדת אותנו שהם נחשבים לאחדות גמורה ותלויים זה בזה. לפיכך העונש על עוון עדים זוממים (פסוק יט) נוהג רק אם הוכח ששני העדים עשו את העבירה: ״אין העדים זוממין נהרגין עד שיזומו שניהם״ וכו׳ (מכות ה: ורש״י שם).
עד חמס הוא עד שעל פי התורה יפה כוחו להעיד, ואשר עושה שימוש לרעה בכוח זה כדי להרע לחבירו.
לענות בו סרה – ״סרה״: דבר שחסרה לו ההנחה הבסיסית הראשונה של האמת, שהוא לגמרי מחוץ למציאות, הוא ״רקוב״, נגזר מהפעלים ״סור״ או ״סרה״ (השווה פירוש לעיל יג, ו).
ההנחה הבסיסית הראשונה של כל הגדת עדות היא הימצאות העדים במקום ובזמן של המעשה שעליו הם מעידים. בלי הימצאות אישית במקום ובזמן של המעשה, שום אדם לא יוכל להיות עד על מעשה זה. ואם אף על פי כן אדם מעיד על כך בלא שהיה שם, עדותו היא ״סרה״, היא לחלוטין אינה במקומה; חסרה לה ההנחה הבסיסית הראשונה; ״תסרה גופה של עדות״ (מכות ה.). העובדה כשלעצמה יכולה להיות אמת או שקר, אך – כאמור בפסוק יח – ״עד שקר העד״, הוא עד שקר, ״שקר ענה״; לא תוכן הגדתו אלא הגדתו כשלעצמה היא שקר; הוא לא יכול לומר דבר על המעשה, שכן לא היה שם בשעת המעשה.
לפיכך, ״אין העדים נעשין זוממין עד שיזימו את עצמן״. עדות השקר שמדובר עליה כאן איננה שקר מבחינת העובדה שהעדים מעידים עליה, אלא מבחינת אישיותם של העדים המעידים: הוכח שלא היו שם בשעת מעשה. ״מנא הני מילי? אמר רב אדא דאמר קרא ׳והנה עד שקר העד שקר ענה׳, עד שתשקר גופה של עדות״; ״דבי ר׳ ישמעאל תנא ׳לענות בו סרה׳, עד שתסרה גופה של עדות״ (מכות ה.).
[פט] כי יקום עד חמס באיש – פי׳ עדי חמס, כי סתם עד הוא שם הקבוץ על העדים, כי עד אחד לא מקרי בשם עד ששם זה מציין שעדותו מועיל ועדות הבלתי מועיל נקרא בשם עונה או מגיד לא מעיד כמ״ש בפ׳ נשא (סי׳ מא), והלשון דומה עם מ״ש יקומון עדי חמס, ומ״ש לענות בו סרה, שם סרה נרדף עם שם שקר, רק שיש הבדל ביניהם שסרה מציין שאומר דבר שקר הסר מדרך הרגיל ואין לו אפשריות כלל, כמו כי דבר סרה על ה׳, היינו דבר שא״א להיות כלל, וכ״ה בגמ׳ מכות (דף ה) עד שתסרה גופו של עדות, דהיינו שיזימו את העדים עצמם לאמר עמנו הייתם במקום פלוני, והטעם שאם מכחישים אותם לאמר שלא לוה או שלא הרג הרי תרי לגבי תרי והוי הכחשה כי התורה נתנה נאמנות גם לראשונים, אבל אם אומרים עמנו הייתם אין מכחישים גוף הדבר כי אומרים שיוכל להיות שהמעשה אמת רק שמעידים שהם לא היו באותו יום במקום זה, והוא כמעידים עדות על כל א׳ בפ״ע שעבר עברה שהם נאמנים, כי בזה אין השנים מצטרפים להיות כעדות נגד עדות, רק כ״א יש עליו ב׳ עדים מעידים עליו שעשה עברה, שהעדים נאמנים, משא״כ אם ההכחשה הוא על העדות שמעידים שלא לוה מפלוני או שלא הרג, בזה עומדים שנים הראשונים נגד שנים האחרונים, כי העדות שמעידים מצרף שניהם כאחד והרי תרי לגבי תרי, אבל אם אין מכחישים גוף המעשה רק מעידים על העדים שהיו עמהם באותו יום במק״א בזה אין העדים מצורפים רק עדות המזימים היא מתחלקת על כ״א בפ״ע והוא כאלו שנים מעידים ע״ז בפ״ע וע״ז בפ״ע, וע״כ כתב הרמב״ם שאם אמרו עמנו הייתם וגם הלוה והמלוה וראינו שלא הלוה לו ה״ז הכחשה, כי אחר שבזה צריכים להכחיש גוף העדות, העדות מצרף שניהם כאשר והו״ל תרי לגבי תרי וע״כ אין נאמנים גם לענין ההזמה, ומזה יש לישב מה שהקשה על הרמב״ם מפלוני רבעני, שהרמב״ם מדבר רק אם אומרים עמנו הייתם וגם הלוה והמלוה שבזה צריך להוסיף ההכחשה ולאמר, וראינו שלא לוה זה א״ז, ובזה אין נאמנים כי הוי תרי לגבי תרי, אחר שמכחישים גם העדות ולענין זה שניהם מצטרפין לכת א׳, אבל אם אומרים עמנו הייתם וגם הלוה, שאז א״צ להכחיש את העדות רק להעיד שהזוממים היו עמהם וע״ז נאמנים כי אין העדים מצטרפין להיות כתרי אחר שהאחרונים אין מעידים על גוף הדבר כלל וע״כ בפלוני רבעני הו״ל עדות שאתה יכול להזימה כי המזימים לא יאמרו רק שהנרבע היה עמהם, ולא יצטרכו להזכיר מן המעשה כלל, והבן:
כי יקום וגו׳: ולא כתיב ׳כי יעיד׳1. ללמדנו שאין דין עדים זוממים עד שיהיה ׳מקיימי דבר׳2.
לענות בו סרה: ולא כתיב ׳לפני הכהנים והשופטים׳ כמו שכתוב בסמוך (פסוק י״ז) גבי העדים המזימים3. היינו, משום שעדים הראשונים שהעידו אפשר שלא העידו לפני מומחין4, לא מיבעי למאן-דאמר דיני ממונות כשרים בהדיוטות5, אלא אפילו למאן-דאמר דמהתורה בעינן מומחין6, מ״מ אם קבלו התובע והנתבע הדיוטות כשרין לכולי עלמא7. ואם קבלו8 עדים נעשים זוממין אם הזימו אותם. אבל הזמה בעינן דוקא מומחין לכולי עלמא9, אפילו למ״ד עדים זוממים ממונא10, מ״מ הרי הוא כגזילות וחבלות דלכו״ע דוקא מומחין11.
1. כפי שהעיר רבינו בפסוק הקודם.
2. כלומר, שנגזר הדין על פי עדותם זאת למעוטי שלב מוקדם יותר רק של הגדת עדות, וכן למעוטי ״כאשר זמם״ – ׳ולא כאשר עשה׳.
3. רש״י שם: ״ועמדו שני האנשים״ – בעדים הכתוב מדבר.
4. ועדיין יהיה להם דין עדים מוזמים.
5. סנהדרין (ג,א): דיני ממונות בשלשה הדיוטות, גזילות וחבלות בשלשה מומחין... (ועיין רש״י ד״ה תרתי קתני).
6. כך משמע בסוגיות בסוגיות דפרק החובל (ב״ק פח,ב).
7. לכן בפסוקנו העוסק בעדים הראשונים לא מוזכר ״לפני הכהנים והשופטים״.
8. בית דין של הדיוטות.
9. עיין מכות (ב,ב - ג,א).
10. בבא קמא (ה,א) ומפרש רש״י: דכל המשלם יותר על מה שהזיק... קרי קנס, וכגון כל דבר קצוב האמור בתורה... הוי קנסא, אבל מידי אחרינא ממונא.
11. משנה ריש סנהדרין, וגמרא שם על-אתר.
עד חמס. הוא העד שהגבילה התורה ר״ל ע״פי שנים עדים, וכן מצינו עד שענינו עדות כמ״ש והנה עד שקר העד וגו׳.
כי יקום עד – אין פירושו עד אחד, שהרי בסמוך מקודם נאמר: ״לא יקום עד אחד באיש״ ועד אחד הבא להעיד עדותו אינה מתקבלת כלל ואין על השופטים להזדקק לדבר. אם קייל אומר כי הכתוב מדבר בעד אחד ומשה מצוה להעביר עדותו אל בית הדין הגדול, הרי קשה שעיקר חסר מן הספר, כי לא פירש הכתוב באיזה ענין מתקבלת עדותו של עד אחד, ולא פירש הכתוב אלא עונשו ולא הכשרו.
עוד קשה לדבריו, מפני מה פתח הכתוב ״כי יקום עד חמס״, כאילו אין העדות מובאת בפני בית הדין הגדול אלא אם כן יש לשער שהוא עד חמס, והיה הכתוב צריך לומר ״כי יקום עד אחד וגו׳⁠ ⁠⁠״.
עוד קשה, כי לא היה הפסוק הקודם צריך לסתום דבריו ולומר ״לא יקום עד אחד באיש״, כיון שעדותו מובאת בפני בית הדין הגדול.
עוד קשה, למה הצריך הכתוב להביא דווקא מקרה זה לפני בית הדין הגדול, הרי מוטב היה לקבוע הוראות אשר על פיהן יוכלו הדיינים שבעיירות לקבל עד אחד.
הא אין לנו לומר אלא כדברי חכמינו זכרונם לברכה: ״כל מקום שנאמר עד הרי כאן שנים עד שיפרוט לך הכתוב וכו׳⁠ ⁠⁠״ (ראה רש״י). זאת אומרת, שתיבת ״עד״ כאן פירושה ״עדות״ של שנים, וכן תרגם אונקלוס ״עד שקר״ שבעשרת הדברות ״סהדותא דשקרא״, וכן גלעד נקרא בפי לבן ״יגר שהדותא״ (בראשית ל״א:מ״ז). על דרך זאת עלינו כנראה לפרש גם תיבת ״עד״ בשמות כ״ג:א׳: ״אל תשת ידך עם רשע להיות עד חמס״, כלומר שלא תתקשר עם הרשע ליצור יחד אתו עדות של חמס.
עד חמס – יש הבדל בין עד חמס לעד שקר (השוה תהלים ל״ה:י״א). עד שקר הוא המעיד עדות שהוא שקר, מבלי שמתחשבים מה היו התוצאות המעשיות של עדותו; ואילו עד חמס הוא עד שעדותו גוררת חמס, אי⁠־צדק, אחריה. עד אחד יכול להיות ״עד שקר״, אבל לא ״עד חמס״, מפני שאין הדין נגמר על פיו ואין כאן חמס. בפרשה זאת נקרא העד ״עד חמס״ על שם כוונתו לעשות חמס, ומשבטלה כוונתו הרי הוא: נקרא שוב ״עד שקר״ (פסוק י״ח).
לענות בו סרה – ״ענה ב...⁠״ פירושו להעיד כנגד מישהו.
סרה – צריך פירוש. הראב״ע ורוב התרגומים והמפרשים אומרים שתיבה זאת מתייחסת אל החטא שהעדים מעידים עליו, כלומר הנידון עבר בעון ״סרה״ (הראב״ע מפרש עבודה זרה, אחרים מפרשים שסר מן המצוה). אבל הרי הפרשה מדברת אפילו כשמעידים על חוב ממון, שהרי זה הוא עיקר פירוש תיבת ״חמס״, ואין שייך לומר על זה ״סרה״.
עוד קשה, כי למעלה י״ג:ו׳, מוכח כי ״סרה״ היא הגדרת הדיבור (״כי דבר סרה״). ועל כן ודאי משמעות המקרא היא כדברי חכמינו זכרונם לברכה, שהעדות נקראת ״סרה״. העדים מעידים עדות שהיא סרה, דבר שסר מן האמת ורחוק ממנה, כלומר דבר שאינו נכון (ישעיהו נ״ט:י״ג).
אלא שצריכים אנו לפרש מפני מה נקראת העדות סרה, ולא שקר (כרגיל).
תנא דבי רבי ישמעאל מדקדק מכאן במכות ה׳.: ״לענות בו סרה עד שתסרה (קרי: שתוסר) גופה של עדות״ (כלומר, שגוף העדים היה סר מן המקום; לא היה בו. ראה להלן). דברי ספרי ברורים יותר: ״מגיד שאינו חייב עד שיכחיש את עצמו מכאן אמרו אין העדין זוממין עד שיזומו את עצמן כיצד מעידני את איש פלוני שהרג את הנפש וכו׳⁠ ⁠⁠״ (ראה כל הענין במשנה מכות א׳:ד׳ ובגמרא שם ה׳.). וכן שנינו בתוספתא דמכות א׳:ב׳: ״העדים שאמרו מעידים אנו באיש פלוני שלוה וכו׳ ובאו אחרים וכו׳ המלוה או הלוה היה עמנו וכו׳ אתם הייתם וכו׳⁠ ⁠⁠״.
נמצינו למדים, שהמשנה, התוספתא והספרי מסכימיםא לדבר אחד, ונראה לפרש לפי זה כי ״סרה״ היא עדות שדבר אין לה עם האמת והיא מוסרת ממנה לגמרי. העדים מעידים שדבר פלוני אירע בזמן פלוני במקום פלוני בעוד שהם לא היו באותו מקום ובאותה שעה כלל וכלל. עדות זאת אינה עדות שקר גרידא, אלא היא סרה מן האמת לגמרי, וכיון שלא יתכן שאדם שלא היה במקום המעשה כלל יבין מסברא בעלמא מה שאירע, על כן מסתמא עדותם היא שקר גמור ואין בה שום אמת כלל. נראה שכן יש לנו לפרש גם ״דבר סרה״ שנאמר למעלה י״ג:ו׳, כיון שהסית לעבודה זרה או לבטל שום מצוה לגמרי, הרי דבר זה הוא הסרה גמורה מהשי״ת.
״עד שתוסר גופה של עדות״ פירושו, שגוף העד היה רחוק מן המקום, זאת אומרת שעד זה אינו ראוי להעיד כלל. ״עד שיזומו את עצמן״, או בלשון יחיד (על פי המקרא שאמר ״עד״) ״עד שיכחיש את עצמו״, פירושו, שכל עצמו של עד הוא מוכחש ושקר, כלומר שלא היו נוכחים באותו מעשה ואינם ראויים לעדות כלל (השוה להלן). אומרים, עדים אלה אינם ראויים להיות עדים כלל, לא עדי אמת ואפילו לא עדי שקר.
מעתה עלינו להסביר למה אין עדים נענשים עונש הזמה אלא אם כן לא היו כלל במקום המעשה שהעידו עליו. הרמב״ן והרלב״ג (מובא ע״י ר״י אברבנאל) מבארים, כי בשלמא בשעה ששתי כתי עדים סותרות זו את זו בעדות עצמה, דהיינו שהללו אומרים שהיו באותו מקום וכך היה מעשה והללו אומרים שגם הם היו באותו מקום ולא כך היה המעשה, אז אי אפשר להאמין לאלה יותר מלאלה, וזו היא ״עדות מוכחשת״, שאף על פי שאינה מתקבלת, מפני הספק, אבל גם אי אפשר להעניש את העדים, מפני הספק מי מהם מעיד עדות אמת; אבל בשעה שהכת השניה אינה מעידה בעצם המעשה כלום, אלא שמעידים על גופם של עדי הכת הראשונה שהיו עמהם במקום אחר באותו יום, אז ודאי יש להאמין לכת השניה, שהרי אינם סותרים את דברי הכת הראשונה אלא שמעידים עדות בנוגע לגופם של עדי הכת הראשונה.
ואם כי הכת הראשונה מכחישה אותם בזה, ואומרת שכן היו באותו מקום, אינם נאמנים להעיד על עצמם. הרי זה כאילו באו שני עדי הכת השניה והעידו על הראשונים שחללו את השבת או נפסלו לעדות בשום עבירה אחרת, אשר באופן כזה פשיטא שלא יועיל לעדי הכת הראשונה מה שמעידים על עצמם שלא עברו אותה עבירה (וכן נתבאר בטור חושן משפט סימן ל״ח). דון יצחק אברבנאל ושאר המפרשים משבחים פירוש זה מאד, אבל אף על פי כן יש לנו להקשות עליו, שסוף סוף אם אין נימוק מיוחד להאמין לכת השניה מאי שנא אם הכת השניה מעידה שהעדים היו עמהם או אם היא מעידה שההורג או הנהרג היה עמהם; ממה נפשך, אם עדות הכת הראשונה נחשבת כמעידים על עצמם ואינם נאמנים בכך, אם כן נאמר כן תמיד, שהרי תמיד נכללת בדברי הכת הראשונה גם הגדה לטובת עצמה כדי להנצל מן העונש (השוה גם את קושייתו של רש״ר הירש).
טעם אחר נמצא בדרשות הר״ן (מובא בפירוש אברבנאל) מפני מה האמינה תורה לכת השניה, המזימים, יותר מלכת הראשונה, שכן יותר מתקבל על הדעת שהכת השניה מעידה אמת, כי אמנם המוזמים אולי חשבו שלא ראה אותם שום אדם במקום אחר באותו זמן ולכן הכניסו עצמם באותה עדות שקר, אבל המזימין אותם, אם לא היה האמת כדבריהם, איך לא יראו מהמוזמין, שידעו האמת בעצמם, אולי יוכיחו שהאמת אתם ויביאו עדים אחרים שראו אותם באותו זמן באותו מקום שהעידו שנעשה המעשה ההוא.
גם פירוש זה שבחוהו רבים, ומכל מקום יש להקשות גם עליו, שהמזימים לא יפסידו כלום אם יבואו אחרים ויעידו שהראשונים היו במקום המעשה. ואשר לחשש הסיכון של הוכחת השקר, הרי אף הראשונים יש להם לחוש לכעין זה, ואדרבה, יותר יש להם לחוש שמא יכירו בשקרם על ידי שיבואו עדים אחרים שראו את ההורג או את הנהרג באותה שעה במקום אחר; שהרי אם העידו שקר, קרוב לודאי שההורג או הנהרג נראו באותה שעה על ידי אנשים אחרים, וקל להורג המדומה להוכיח ״אליבי״; מאידך המזימים אין להם לחשוש ביותר, שכן המוזמים קשה להם להביא עוד עדים אחרים, שהרי אם המעשה הוא אמת מסתמא לא הרג ההורג בפני עדים רבים.
עוד פירוש נמצא ב״פני יהושע״, כי אילו היו המזימים שקרנים, המבקשים להרוג את הכת הראשונה מחמת שנאה, מוטב היה להם להעיד על כל אחד מהראשונים בפני עצמו שעבר עבירה שיש בה מיתת בית דין, ולא להעיז פניהם להעיד שקר כנגד שנים המכירים בשקרם. אבל גם בפירוש זה עדיין לא נתקררה דעתנו. להלן נפרש את הנראה לעניות דעתנו בזה, אלא שמקודם אנו צריכים לגמור את פירוש כל הפרשה.
א. {בנדפס: מסמיכים.}
כי יקום וגו׳ – תנא רבי הושעיא, בשתי כתי עדים הכתוב מדבר, כי יקום עד חמס באיש, עד זומם שהוא עונה באיש,⁠1 לענות בו סרה – בו ולא בעדותו.⁠2 (ירושלמי מכות פ״א ה״ז)
לענות בו סרה עד שתסרה גופה של עדות, מלמד שאין העדים נעשין זוממין עד שיזומו את עצמן.⁠3 (מכות ה׳.)
1. ר״ל לא כדמשמע דאיירי בעד המעיד על בעל דין משום דזה כבר נתבאר ענינו, וגם הלשון אינו מכוון לענין זה שענינו כמו לענות בו שקר, ואין זה שייך בעדות על בעל דין רק אעדים, אלא איירי בעד זומם שמזים את העד שהעיד, וכדמפרש, וע״ע בתחלת פסוק הסמוך.
2. ר״ל לא שיכחיש את גוף העדות אלא את העדים עצמן, וכגון עדים שהעידו באחד שהרג את הנפש או לוה מנה מפלוני ביום פלוני ובמקום פלוני ובאו עדים אחרים ואמרו שפלוני זה היה עמהם ביום פלוני במקום פלוני ולא הרג זה את זה ולא לוה זה מזה, אין אלו נקראין זוממין אלא הוו שתי כתי עדים המכחישות זא״ז, כת אחת אומרת שהרג פלוני או לוה מפלוני וכת אחת אומרת שלא הרג ולא לוה, ולכן אין אלו המכחישים נאמנים משום דהוו תרי ותרי, ומאי חזית דסמכת אהני סמוך אהני, אבל אם אומרים אין אנו יודעים שזה הרג או לוה ביום זה בבבל אלא רק אנו מעידים שאתם עצמכם עמנו הייתם ביום זה בירושלים הרי אלו זוממין. וטעם הדבר דמהימנינן לאלו אעפ״י דהוו ג״כ תרי ותרי, יען דמעידים על גופן של עדים והם אין נאמנין על עצמן לומר שלא עשינו כך וכך, דהוו כמו בעלי דינין וכאלו העידו עליהם שהרגו את הנפש או חללו את השבת.
3. כבר נתבאר ענין זה בדרשה הקודמת יעו״ש.
ספרי דבריםמדרש תנאיםתרגום אונקלוסתרגום ירושלמי (ניאופיטי)תרגום ירושלמי (יונתן)מדרש אגדה (בובר)רס״ג תפסיר ערביתרס״ג תפסיר תרגום לעבריתרש״ילקח טובאבן עזראר״י בכור שורר׳ בחיירלב״גמזרחיאברבנאלגור אריהמנחת שישפתי חכמיםאדרת אליהו לגר״אהרכסים לבקעהר׳ י״ש ריגייוהכתב והקבלהרש״ר הירשמלבי״םנצי״באם למקרארד״צ הופמןתורה תמימההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144