[תקפב]
1ותוצא הארץ דשא עשב מזריע זרע ר׳ יהושע אומר מנין שבניסן נברא העולם שנאמר ותוצא הארץ דשא עשב מזריע זרע ועץ עושה פרי איזהו חדש שהארץ מלאה דשאים ואילן מוציא פירות הוי אומר זה ניסן ואותו הפרק זמן בהמה וחיה ועוף שמזדווגין זה אצל זה שנאמר
(תהלים ס״ה:י״ד) לבשו כרים הצאן וגו׳, ואידך נמי הא כתיב עץ עושה פרי ההוא לברכה לדורות הוא דכתיב, ואידך נמי הא כתיב עץ פרי ההוא כדר׳ יהושע בן לוי דאמר כו׳ כל מעשה בראשית בקומתן נבראו כו׳.
(ר״ה י״א).
[תקפג]
2בעי רבינא הרכיב שני דשאים זה ע״ג זה לר״ח בר פפא מהו כיון דלא כתיב בהו למינהו לא מיחייב או דלמא כיון דהסכים אידיהו, כמאן דכתיב בהו למינהו דמייא תיקו.
(חולין ס.):
[תקפד]
3ר׳ אסי רמי כתיב ותוצא הארץ דשא בתלת בשבתא וכתיב
(בראשית ב׳:ה׳) וכל שיח השדה טרם יהיה בארץ במעלי שבתא, מלמד שיצאו דשאים ועמדו על פתח קרקע, עד שבא אדם הראשון ובקש עליהם רחמים וירדו גשמים וצמחו, ללמדך שהקב״ה מתאוה לתפלתן של צדיקים.
(חולין ס.):
[תקפה]
4באותה שעה [כשעברו את הים] ברא להם הקב״ה ארץ חדשה כמו בבריאת העולם בששת ימי בראשית, ביום הראשון ברא ארץ חדשה מתוך המים, אף כאן קרע להם הים וברא ארץ חדשה מן הים, ביום שני ברא רקיע אף כאן פרש עליהם ענני כבוד, בשלישי ברא דשאים שנאמר עשב מזריע זרע זו היא החטה, אף כאן הנני ממטיר לכם לחם מן השמים
(שמות ט״ז:ד׳) ברביעי היו מאורות, אף כאן נתן להם שני עמודי אש אחד מהלך לפניהם ואחד עומד על המשכן, בחמשי ברא עופות, אף כאן נתן להם שליו, בששי דבר עם אדם בג״ע אף כאן דבר עם בני אברהם בהר סיני, בשביעי שבת שבת וינפש
(בראשית ב׳:ד׳) (פסיקתא חדתא):
[תקפו]
5ותוצא ג׳ מלא ואחד חסר וסי׳ ותוצא הארץ דשא, ותוצא את עמך ישראל
(ירמיהו ל״ב:כ״א) ותוצא ותתן לה את אשר הותירה
(רות ב׳:י״ח) אנ״ך. (מסורה גדולה):
[תקפז] תא חזי כמה הוא חביבותא דקב״ה לגבי דאברהם דהא לא נפק מניה יצחק עד דאתגזר לבתר דאתגזר אתבשר ביה ביצחק בגין דאיהו כדין זרעא קדישא ועד לא אתגזר לאו הוא זרעא קדישא וכדין איהו כמה דכתיב אשר זרעו בו למינהו. (זח״א ק״ג:):
[תקפח] ותוצא הארץ דשא, אימתי כד שמא אתנטע וכדין אוירא נפק ונצוצא אזדמן כו׳. (ספרא דצניעותא זח״ב קע״ז.):
[תקפט] 6ר״א אמר כל חילין הוו בארעא, ולא אפיקת חילהא ואינון תולדות עד יום הששי, דכתיב תוצא הארץ וגו׳ ואי תימא הא כתיב תוצא הארץ דשא, אלא אפיקת תיקון חילהא לאתישבא כדקא יאות, וכולא הוה גניז בה עד דאצטריך, דהא בקדמיתא כתיב צדיא וריקניא כתרגומו, ולבתר אתתקנת ואתישבת ותיקינת זרעא ודשאין ועשבין ואילנין כדקא יאות, ואפיקת לון לבתר, הכי נמי מאורות לא שמשו נהורא דילהון עד דאצטריך. (זהר חדש א:):
[תקצ]
7שאל ר׳ חגי לר׳ דוסתאי א״ל הא כתיב ותוצא הארץ דשא, עשב מזריע זרע עץ פרי עושה פרי למינו. אי ארעא אפיקת אילנין ופירין, מה כתיב לאחר כן
(בראשית ב׳:ה׳) וכל שיח השדה טרם יהיה בארץ, וכל עשב השדה טרם יצמח, ומשמע טרם כתרגומו, וא״ל כך הוא, אבל כחות להוליד באותו הזמן לא היה להם, ומפני מה, מפני שלא המטיר ה׳ אלהים על הארץ ואד לא היה שיעלה מן הארץ, שאלמלי היה כך כל כחותם היו להוליד ולהצמיח, אבל מפני זה לא היה בארץ הכח המוליד. (מדרש הנעלם בז״ח י״ג:)
[תקצא]
8היהודי בחייו טהור ובמותו טמא, בשביל שנשמתו עולה למקום גבוה ונשאר נפש הבהמית בגוף, ועל דא זה נקרא טמא במותו, והגוי טהור. למה״ד לתרין אילנין חד קדישא וחד מסאבא וכו׳. בדוגמא דא אינון ישראל ואומות עולם, תרי אילנין דאינון נטיעין בארעא, רוח דקדישא ורוח דמסאבא, דא הוא האילנות, ואינון בארעא חדא, דאינון מן גופא אחונא עמנא ולחד אית מיין ועביד איבא, דהא אית אורייתא קדישא דישראל שנמשלה למים, שנאמר
(ישעיהו נ״ה:א׳) הוי כל צמא לכו למים. ואין מים אלא תורה. ועל גופא דישראל אמר ועץ עושה פרי אשר זרעו בו על הארץ וגו׳. (ז״ח רות ע״ח:)
[תקצב] 9ד״א עשב מזריע זרע ועץ עשה פרי כי כל מעשה בראשית בקומתן נבראו כמו האילנות בניסן מלאים ולא כמו שהן בתשרי ולמה בראן הקב״ה כך בקומתן כדי שימצא אדם לאכול וכו׳ שכן דרך כל העולם מתקן סעודה ואח״כ מכניס אורחים. (פסקתא זוטרתי):
[תקצג]
10וירא אלהים כי טוב מלמד שנבראת גן עדן לצדיקים שנאמר מה רב טובך אשר צפנת ליראיך
(תהלים ל״א:כ׳) (פסקתא זוטרתי):
שערי ציון: לעיל אות תצה. תקו. תקכח. תקס. תקסד. תקסח. זח״א א: רלח. ז״ח א. יג. טז. לג:
1. מלאה בש״ס כת״י בד״ס מביא הגי׳ מוציאה דשאים ואילן עושה וכ״ה בילקוט וכ״מ מדברי רש״י שהגירסא כמ״ש הב״ח בדברי ר״י לעיל אות תקנ״ח צ״ל מליאה וכאן מוציאה כלישנא דקרא, אמנם בר״ח ובמדרש הגדול כמו שלפנינו, ועץ עושה פרי, ולא עץ פרי גמור. ברכה לדורות. עושה ברכה לדורות ומיהו השתא עץ פרי הוו. בקומתן נבראו, והיינו עץ פרי ראוי היה לטעון פרי מיד, (רש״י) ועי׳ לעיל בביאור אות תקנ״ח ותוס׳ ר״ה כז ולקמן תקצב - וראיתי להעיר בכאן מה שראיתי מביאים על הא דתרגום יוב״ע בפי״א עץ פרי מתרגם ואילן בויו ובקרא כתיב עץ בלי ויו, וכן ת״א אילן והביאו מהספרים שבעקד ראססי שבהם ״ועץ״ והנה לפנינו בגמ׳ בפי״ב הביאו בעצמם מתחלה הפסוק ועץ עושה פרי ולבסוף הביאו בלשון עץ עשה וגו׳ ולא הקפידו בזה, ובאמת בתיב״ע הנדפס מכת״י כתיב כמו בת״א אילן כמו שציינתי בהגהות וגי׳ זו נכונה וברורה.
2.
לר׳ חנינא בר פפא דאמר מדעתן יצאו דשאים למיניהם ולא נצטוו על כך, רש״י, (ועי׳ לעיל אות תק״ס, ומ״ש דלא כתיב בהו למינהו במדרה״ג גורס למינו וזה מדויק) אידיהו, הקב״ה הסכים על ידן, והנה בתוס׳ כאן הקשה על איבעי דהכא ממשנה דכלאים פ״א ולא ירק בירק ותי׳ באופנים שונים עיי״ש ובר״ש וברא״ש, ובתוס׳ ושטמ״ק
ב״ק נה. והמרש״א כ׳ ליישב בפשיטות דהאיבעי לענין חיוב והמשנה מיירי לענין איסור אמנם מלשון רש״י מבואר דמפרש לענין איסור - ועי׳ בקו״א להפנ״י בענין חדש, גם תמהו על הרמב״ם שהשמיט בעי׳ זו ומתרצים עפ״ד הירושלמי מובא לעיל אות תקס״א כיון דלא כתיב למינהו גבי ציווי רק בהוצאה לא חיישינן לי׳ ודין דבגמ׳ איבעי ובירושלמי פשט ליה פסק כהירושלמי, ובגוף הקושיא אולי י״ל דהרמב״ם בפ״א דכלאים כ׳ דאין אסור משום כלאים אלא הראוי למאכל אדם (עיי״ש בכס״מ שכ׳ דאף מאכל בהמה בכלל) ועפמ״ש לעיל אות תקפ״א דדשא הוא דבר שאינו ראוי למאכל אדם א״כ י״ל דע״ז הייתה איבעית הגמ׳ כיון דלא הוי בכלל זרע (אך מלשון הרמב״ם שם ה״ה שהזכיר דשא ל״מ הכי) שו״ר בחי׳ הרמב״ן שכ׳ לתרץ דדשאים לא הוי בכלל תבואה וקטניות וזרעוני גינה ודמי לאילן דאסורים רק בהרכבה לכן איבעי בזה והביא תוספתא דמין דשאים הרי הם כלאים ודחי דאתיא כיחידאה, ויש שם טה״ד בלשון הרמב״ן עכ״פ נראה דגם כוונתו הוא בדרך זה וכעין מ״ש.
3. עמדו על פתח הקרקע, מתאוים למי גשמים כי לא המטיר עד שנברא אדם בששי, עי׳ זח״א א. ולק׳ תקפט ולעיל אות תקסד ובפי׳ הריב״א עה״ת.
4. עי׳ לעיל אות רמ״ה תקכ״ו.
5. אנ״ך ר״ת אורייתא, נביאים, כתובים, והפי׳ שג׳ פסוקים א׳ בתורה א׳ בנביאים א׳ בכתובים.
6. עי׳ לעיל תקפ״ד. ולק׳ תק״צ.
7. עי׳ לעיל אות תקפ״ד, תקפ״ט.
8. עי׳ מענין זה בזהר ח״א קלא. שכ׳ בזה״ל דהא ההוא יצה״ר כד נטיל רוחא דבר סאיב ליה ואשתאר גופא מסאב ושאר עמין עכו״ם כד אינון בחייהון אינון מסאבין דהא מסטרא מסאבא אית לון נשמתין וכד אתריק מיני׳ ההוא מסאבו אשתאר גופא בלא מסאבו כלל ע״כ.
9. עי׳ לעיל אות תקי״ח ותקפ״ב.
10. עי׳ ב״ר פי״א בשלישי ברא ג׳ בריות וכו׳ וג״ע ולעיל אות סז ותקפ״ו בביאור.