[תקמו]
1ויקרא אלהים ליבשה ארץ. למה נקרא שמה ארץ שרצתה לעשות רצון קונה רבי נתן בשם ר״א ור״ב בשם ר״י אמר
(בראשית ל״ה:י״א) אני אל שדי אני שאמרתי לשמים וארץ די שאלמלא כן היו מותחים והולכים עד עכשיו.
(בראשית רבה ה׳):
[תקמז]
ולכך הקריב קערה (בקרבן הנשיאים) כנגד הים שהוא מקיף את העולם כולו ודומה לקערה. למה היה שלשים ומאה משקלה לפי שכשהקוה הקב״ה ביום השלישי של יצירת העולם כל המים למקום אחד קראן ימים שנאמר ולמקוה המים קרא ימים וימים בגמטריא הוא מאה (יו״ד יו״ד עשרים מ״ם מ״ם שמונים הרי מאה), בא שלמה והוסיף ים אחד למלאכת המקדש לטבול בו הכהנים כמה דתימא
(דברי הימים ב ד׳:ב׳) ויעש את הים מוצק עשר באמה משפתו אל שפתו וגו׳ וכנגד אותן שלשים אמה שהיה קו הים שעשה שלמה סביב הוסיף על משקל הקערה שלשים שקלים כנגד הים של שלמה הרי ק״ל שקל משקל הקערה כנגד הימים וים של שלמה. (במדב״ר י״ג):
[תקמח] 2ולמקוה המים קרא ימים, אלו ים סדום, ים סלית, ים ירמוך, ים המלח, ים הערבה, ים טברי׳, וים הגדול, שאע״פ שהם תחומי מי אוקיינוס הם קרויין ימים שנאמר ולמקוה המים קרא ימים. (מדרש כונן):
[תקמט] גימ״ל מזויינת בשלשה זיינין מלעיל כנגד ג׳ ימים שנשתמש העולם לאורו של הקב״ה, ועוד הג׳ מזויינת בג׳ זיינין. לפי שביום ג׳ היו ג׳ דברים נבראת היבשה ונקראה ארץ, ונתלבשה לבושי עשבים, וכל מימות שבעולם חזרו למקומם ונבראו ימים ונהרות. (מדרש עקיבה בן יוסף).
[תקנ]
ביום השלישי הוציא האדמה מבין המים ואסף המים למקום אחד וקרא להם ימים והתנה עם הים שיעברו ישראל בתוכו ליבשה ולטבוע את המצריים כו׳. ועוד התנה לארץ שתפתח את פיה במחלוקת קרח ותבלע לקרח וכן הוה דכתיב
(במדבר כ״ו:י׳) ותפתח הארץ את פיה ותבלע אותם וגו׳. (מדרש יונה):
[תקנא]
הניחן והלך אצל ים סוף, וכן השיבו, בתחלה כתיב ולמקוה המים קרא ימים, ולבסוף כתיב
(ישעיהו י״א:ט״ו) והחרים ה׳ את לשון ים מצרים. (מדרש פטירת משה):
[תקנב]
ביום השלישי ברא את המים שנאמר ולמקוה המים קרא ימים ובמשה כתיב
(שמות כ״ד:ט״ז) ויקרא אל משה, הרי שניהם שוים, משל לשני איפרכין שהיו מהלכין בדרך אחד מהם הטמין לגיונותיו מפני חבירו והאחר עבר, כך משה כשראה אותו הים ברח שנאמר
(תהלים קי״ד:ג׳) הים ראה וינס הרי משה גדול מן הים. (מדרש פטירת משה):
[תקנג] פקודא תליתאה למנדע דאית אלהא רברבא ושליטאה בעלמא ולייחדא ליה בכל יומא יחודא כדקא יאות באינון שית סטרין עלאין ולמעבד לון יחודא חדא בשית תבין דשמע ישראל ולכוונא רעותא לעילא בהדייהו, וע״ד אחד אצטריך לארכא ליה בשית תבין ודא הוא דכתיב יקוו המים מתחת השמים אל מקום אחד יתכנשון דרגין דתחות שמיא לאתאחדא ביה (יראה) למהוי בשלימו לשית סטרין כדקא יאות ועם כל דא בההוא יחודא אצטריך לקשרא ביה יראה דאצטריך לארכא בדל״ת דאחד דדל״ת דאחד גדולה והיינו דכתיב ותראה היבשה דתתחזי ותתקשר דל״ת דאיהו יבשה בההוא יחודא ולבתר דאתקשר תמן לעילא איצטריך לקשרא לה לתתא באכלוסהא בשית סטרין אחרנין דלתתא בשכמל״ו דאית בה שית תבין אחרנין דיחודא כדין מה דהות יבשה אתעבידת ארץ למיעבד פירין ואיבין ולנטעא אילנין, והיינו דכתיב ויקרא אלהים ליבשה ארץ בההוא יחודא דלתתא ארעא רעוא שלים כדקא יאות ועל דא כי טוב כי טוב תרי זמנין חד יחודא עלאה וחד יחודא תתאה כיון דאתאחיד בתרין סטרין מכאן ולהלאה תדשא הארץ דשא אתתקנת למעבד פירין ואיבין כדקא יאות. (הקדמת הזהר ח״א יב.):
[תקנד]
3דבר אחר
(תהלים מ״ו:ט׳) לכו חזו מפעלות אלהים. א״ר פנחס מה ראה דוד דאמר מפעלות אלהים, ולא אמר מפעלות ה׳, אלא בשמא דאלהים אשתכלל עובדא דבראשית, וכד ברא קב״ה עלמא הוו מיא אזלין ונחתין. וכד חמא ארעא לתתא, רמא לה בין מיא, והות טמירתא, ואתקרש בין מיא, ועבד הקב״ה את בגו את, אורחיה וטבעיה דעלמא, דמיא קלילן, וארעא יקירא, ומאן דאיהו יקירא נחית לתתא וקלילא סליק לעילא, אבל הקב״ה לאחזאה אתוהי ועובדוי לבני נשא, ארכין ואנחית מיא דקלילן לתתא, וארעא דאיהי יקירא, סליק לעילא על קלילא, הה״ד
(תהלים קל״ו:ו׳) לרוקע הארץ על המים. כלומר מיא דאינון קלילין לתתא, וארעא דאיהי יקירא, לעילא, ועוד דבין מיא אחזי ואפיק יבשתא, דלית ארח ארעא לאסקא מגו מיא יבשתא, אלא לחותא, וכד אסיק יבשתא מבין מיא, קרא שמה ארץ, הה״ד ויקרא אלהים ליבשה ארץ. (מדרש הנעלם בז״ח יב.):
[תקנה]
4הקורא למי הים
(עמוס ה׳:ח׳) ים אחד והן שבעה רבי כרוספדאי אומר הלא ים אחד בעולם הוא, א״ר רחומאי ימים כתיב דכתיב ולמקוה המים קרא ימים. וכולן נכנסין לים הגדול, והם שבעה, וכלם נכנסין בו זה למטה מזה עד התהום עד שתמצא ים הגדול שבעה זו על זו וכלם תלוים במאמר אחד. (ז״ח רות ע״ו.)
[תקנו] שאל ר׳ יצחק לר׳ אלעזר כד הוו אזלי במדברא אמר אנא בעי למשאל חד שאילתא, אי לאו הוה חטאה. א״ל יאות אנת למשאל באורייתא מה דאת בעי שאל אמר האי דאמר קרא וירא אלהים כי טוב, אי קודם הפעולה הוה יאות ושפיר, אלא מה דאמר לאחר הפעולה, משמע דלא הוה ידע קודם לכן עיקר הפעולה ותיקונה ויופיה, וכשהיתה הפעולה נגמרת משמע דהוה מעיין בה כמות שהיא עומדת ואז הוא אומר כי טוב, דכתיב וירא ואח״כ אמר כי טוב, א״ל לא חטאה הוא ואת צריך למשאל דא ודא היא אזהרה לבר נש, דא״ר יהודה כשילמוד אדם במעשה בראשית פעולתו של כל יום ויום, אין לו לשאול על מה שאינו מצווה, ולומר פעולה זו למה נעשית כך בדמות זו, וזו נעשית כך בדמות זו, אמור לו תדע מה וירא אלהים כי טוב, לעשותו, ועל כן אל תשאל יותר ועוד כדי להזהיר לבני אדם, ולהורות להם הדרך הנכון כי גלוי וידוע לפניו הפעולה קודם שיעשה ולא רצה לומר טוב הוא זה עד גמר המלאכה וכך אין ראוי לאדם לשבח הדבר עד סיומו, שמא ימצא בו גרעון, ויתבדה ויאחז בדבריו. (מדרש הנעלם בז״ח יב:):
[תקנז] עד דהוו יתבי חמי לר׳ אבא דהוה אתי אמר ממאריהון דמתניתין אתי, קריבו גביה שאילו האי שאילתא, אמר כך פסקו מארי דמתניתין דכל מה דעבד קב״ה עבד ליה בפיקודוי על ידא דאמצעי, אמר לארעא עבידי כך עבדת כמא דאתפקדת ולא שנייא מיניה אמר למיא עבידו כך ועבדו מיא עבידתהון דאתפקדי ולא שנו מינה וכן לרקיעי כך כי האי גונא, וכד היה עביד שום חד מנהון עבידתיה כמו דאתפקד, הוה חזי ליה קב״ה, דעבד כההוא גוונא דפקיד לי׳ והוא משבח ליה ההוא עובדא, הה״ד וירא אלהים כי טוב. כלומר וירא באותו המעשה עשאוהו כמו שצוה והיה אומר כי טוב, כלומר כי טוב עשה כמה שנצטוה וזהו וירא אלהים כי טוב. (מדרש הנעלם בז״ח יג.):
שערי ציון: לעיל אות תצה. תקו. תקט. תקכח. תקלא. זח״א לג. זח״ב כח: תק״ז מו. נד. פב. קז.
1.
עי׳ לעיל אות ער״ה, והפי׳ שרצתה לעשות רצון קונה היינו כדמפרש רבי נתן ועי׳ לקמן פמ״ו
חגיגה י״ב. תנחומא ישן בראשית, לך, מקץ, ופרדר״א פ״ג, ובפי׳ מנח״י מכת״י יש איזה שינויים קלים.
2.
בגמ׳ ב״ב ע״ד: חושב ז׳ ימים וארבע נהרות שמקיפין ארץ ישראל, ובשינוי לשונות בירושלמי כלאים פ״ט ה״ג וכתובות פי״ב ה״ג (ועי׳ ירושלמי שקלים פ״ו ה״ב ותוספתא סוכה פ״ג) ובשוחר טוב פכ״ד ובביאור מהרש״ב האריך בזה והביא דעות כל החכמים שכתבו לבאר את שמות הימים אלו וע׳ בס׳ תבואת הארץ מ״ש בענין זה וכולם לא הביאו דברי המדרש כונן אלו, שיש בהם שינוי מכל המקומות הנ״ל, דחושב ים סדום, וים המלח לשנים ומהנ״ל משמע דהיא דבר אחד, כן מה שחשב ים ירמוך ובגמ׳ ב״ב הנ״ל נחשב זאת בין הד׳ נהרות ולא ימים כן מ״ש ים ערבה לא נחשב בשום מקום, ועי׳ פרדר״א פי״ח ולק׳ אות תקנה מ״ש בהא דשבעה ימים ונראה דדברי המדרש כונן אלו הם אליבא דר״מ לעיל אות תקמ״ב דס״ל כל הימים כמקוה והיינו דאף ימים אלו קרוין ים.
3. עי׳ ברמב״ן כאן שכ׳ כדברי המדרש אלו ובפי׳ מהרי״א כאן שהאריך לבאר דהענין שנתיבשה הארץ הי׳ ע״י גזרתו יתברך ולא ע״י אמצעות חום השמש, ולא ע״י שהעביר רוח עלי׳ אלא גזר על המים שהמה בעצמם יתנועעו לצד אחד באופן שתראה היבשה וזה היה נגד הטבע מפני שהמים בטבעם מקיפים את כל יסוד העפר שתחתיו וזה א׳ מהראיות היותר גדולות על חדוש העולם ועל ההשגחה התמידיות עייש״ה.
4. והם שבעה עי׳ מ״ש לעיל אות תקמח ובפרדר״א פי״ח איתא שבעה ימים ברא הקב״ה ומכולם לא בחר אלא ים כנרת והנחילו לשבט נפתלי וברד״ל כ׳ לפרש ע״פ הגמ׳ ב״ב הנ״ל והביא דעת הזהר בכ״מ שהחלזון נמצא בים כנרת והיא בחלקו של זבולון אע״פ שעיקר ים כנרת היא בחלקו של נפתלי מ״מ היה גם לזבולון רצועה אצל ים כנרת ומצד מערב היה גבולו הים הגדול, וגם מבואר בא״מ דהחלזון נמצא בים הגדול, - ולפענ״ד אולי י״ל דהא דשבעה ימים ברא הקב״ה אין הכוונה לז׳ ימים המקיפין ארץ ישראל דהא סתמא קאי ומשמע בעולם רק לפ״מ שנתברר היום יש בעולם שבעה ימים באופן זה האוקינוס נחלק לשלשה המערבי, המזרחי, הדרומי, ים הקוטב הצפוני, והדרומי, ימי הקרח, ים הגדול, ומכולם לא בחר אלא בים כנרת שבארץ ישראל וברד״ל הביא שם מהגר״א בפי׳ ספר יצירה שים הגדול חביב מז׳ ימים ועי׳ תקוני זהר דים אוקיינוס כלול מז׳ ימים. ובפסקתא זוטר׳ כאן כ׳ ולמקוה המים הוא מקום הים (וכן בתרגום ולבית כנשות מיא) ולא המים שבים כי המים נקראים ים שנא׳ הקורא למי הים, ועי׳ ברבינו בחיי מ״ש בזה והביא דקרא ימים ולא ים לפי שהם רבים כמו שדרשו רז״ל שבעה ימים הן ועי׳ במהרי״א.