בני יפת – החל מן הקטן וכלה בגדול, וכן דרך הכתוב כשיבאר הכללים יחל מן האחרון, וכתבנוהו בפירוש ״תהו ובהו וחשך״.1
גֹּמֶר – לדעתי מלבד הבנים הנולדים מכל אחד משלשה בני נח הנזכרים בפרשה, נולדו להם עוד בנים רבים לא זכרם הכתוב. ואי אפשר לך לומר שלא הולידו רק אלה, כי אם כן לא יולידו להם בנות, ומאין לקחו להם נשים? ועל כרחך לא זכר הכתוב רק אלה הברורים הנקובים בשמות שהיו לגויים ולאומים. אבל הבנות שהולידו עם יתר בניהם לא היה צורך לזכרם, כי התערבו בין זרע הנזכרים והיו לעם אחד. והסברא מכרעת שבהיות העולם תהו אחרי המבול, וה׳ ברך את בני נח ואמר להם ״פרו ורבו ומלאו את הארץ״, וימי חייהם היה אז בכמו שש מאות שנה, כנראה מחיי שֵׁם המפורשים, איך לא יוליד יפת בחמש מאות שנה כי אם שבעה בנים, וחם ארבעה, ושֵׁם חמשה? אך הולידו רבים מאד למלאות תבל, וראו בנים ובני בנים כחול הים, והתישבו בארצות, ונחלקו ללגיונות, ורבו הגלילות, וכלם תחת יד המפורשים בכתוב שהיו ראשיהם, ועל פיהם נקראו שמות הארצות. והנה גמר הנזכר בראשונה היה ממלכה גדולה, וארצות רבות תחתיה כלם בשֵׁם גמר יקראו, ואם ברוב הימים כאשר בלל שפת הארץ, גם גברו מלחמות בעולם, ובאו מלכים גדולים מארצות רחוקות אחרי דורות רבים וכבשו הממלכות זה מיד זה, ונהיו מוסבות-שם2 כחפץ הכובשים וללשונותם, ונשכחו השמות הראשונים מפי בני האדם, לפני ה׳ גלוי הכל, והוא לכולם בשמותם הראשון יקרא. ולכן כשנבא יחזקאל הנביא על ביאת גוג מלך מגוג, נשיא ראש משך ותובל, אמר ״גֹּמֶר וכל אגפיה, בית תורגמה ירכתי צפון ואת כל אגפיו״.3 שמענו כי ״גֹּמֶר״ שם ממלכה גדולה שיש לה אגפים ומחוזות רבות. וְהָבֵן כי שלשת בני נח חלקו ביניהם פאות העולם. בני שֵׁם כבשו להם מזרח העולם הר הקדם, וכמו שאבאר בעז״ה מן הכתובים. ובני חם כבשו בדרום העולם ממלכות מצרים וערביא. ובני יפת כבשו צפון העולם, והים4 במערב. ולכן כל שמות בני יפת הם ארצות וממלכות הנמשכות מדמשק עד צפון. ונחשוב האמצע5 שממנו התחילו סמוך לארץ ישראל או קרוב להרי אררט שהן בארמיניא. והחלוקה מיושרת כמו שיורו כתבי הקדש, כי יחזקאל קרא ״גוג משך ותובל... גֹּמֶר ותוגרמה״6 שהן כלם בני יפת ארץ צפון שאמר ״ירכתי צפון״. ואמר ״ובאת ממקומך מירכתי צפון״.7
ודע כי ממלכות הבנים האלה וארצותיהן בתחלה לא נסבו ורחבו כמו בדורות שאחריהן, שכאשר פרו ורבו והלכו לכבוש יתר המקומות. הנה תולדות אלה השבעה בנים ובניהם הנזכרים בפרשה הלכו וכבשו עד סוף הצפון, והמדינות שהתישבו בהן בני כל אחד מהן נקראת תמיד בכתבי הקדש על שם האב הראשון וכמו שיתבאר.
ומגוג – גם הוא בירכתי צפון, והיא מלכות ארץ המגוג וכאמרו ״שים פניך אל גוג ארץ המגוג ראש משך ותובל״.8
ומדי – אף היא צפונית לארץ ישראל. וזאת הארץ ידועה, והיא שהתחברה עם מלך פרס לכבוש את מלכות בבל, שנאמר עליהם ״הנני מעיר עליהם את מדי״9 וגו׳. ומפורש בנבואת ירמיה ״כי הנה אנכי מעיר ומעלה על בבל קהל גוים גדולים מארץ צפון״.10 והנה שלשה אלה עם שלשה בני גומר התפשטו מדמשק והלאה לצפון העולם ברוחב עד הים הקצר11 פאנ״טום עקסינוס. ובאורך כל יד הים שקורין מאר״ע נאר״ע12 עד מלכות געא״רגיא.13 והם ממלכות גדולות שהם כלם תחת ממשלת הטור״קוס היום, ואולי במלכות מגוג העיר רבתי קונסטנ״טינא ועל כן אמר ״אל גוג ארץ המגוג״, כי דרכי הלשון בל ידענו. ואין לנו טעם במלת ״מגוג״, מה הוראת השם הזה. והיודעו יבין שעל מלכה ראוי להניח מלת ״גוג״ נגזר מ״מגוג״. ואיננו שם העצם אלא תואר, כמו שלטון או עליון.
ויון – היא מדינה צפונית בחלק אירופה, והיא ממלכה גדולה והסכימו כל חכמי בני עמנו גם חכמי האומות שהיא גרע״קיא14 או גריכנלאנד. וזאת וזאת המלכות כוללת כל המקידוניא ושפארטא15 וכל איי הים. וחכמי האומות הביאו ראיה מספר יחזקאל שאמר ״יון תובל ומשך המה רוכליך, בנפש אדם וכלי נחשת נתנו מערבך״.16 ומדברי הימים שלהם נודע שבאו מארץ גריכנלאנד העבדים החשובים, והשפחות הטובות לכל המלכים, והיא המדינה יאניען.17
ותובל – גם היא מדינה ממדינות יון, הנוגעות לאיטליא. ואנחנו לא נדע לחלקם למחוזות, מה יון ומה תובל, לא כדעת חכמי האומות שסדרו תובל ומשך סמוך למגוג, לפי שהכתוב אומר ״נשיא ראש משך ותובל״, ואמרו שכלם בתוך סוריא סביבות אחלב כמו ארבעים פרסאות מצידון. ואם כן יון רחוק מהם הרבה, ואיך סמך הכתוב תמיד ״משך ותובל״ ליון? באמרו ״יון תובל ומשך המה רוכליך בנפש אדם״. וישעיה אמר ״ושלחתי מהם פלטים אל הגוים, תרשיש פול ולוד, מושכי קשת תובל ויון האיים הרחוקים״18 וגו׳. ומה ענין תובל ליון, ואין תובל ״רחוק״? ואמנם ״נשיא ראש משך ותובל״ לפי שמגוג מושלת עתה על תובל ומשך, כנראה מדברינו למעלה.
ומשך – לדעתי היא איטליא של יון, המשוכה בים, ועליה אמר דוד ״אויה לי כי גרתי משך שכנתי עם אהלי קדר״.19 זכר הקצוות, הגלות שגלינו לאיטליא, ושם גֵרִים אנחנו בארץ, והיא צפונית, ואהלי קדר הן בארצות הערב בדרום העולם. ואם כתוב על מגוג ״נשיא ראש משך ותובל״, אולי באחרית הימים ימלוך גוג גם על משך? ואין אנו יודעים עד מה.
ותירס – פירש רש״י ז״ל ״זו פרס״. ובבלבול לשונות נחלף השם,20 אבל הנביאים היו ראויין לזכרם בשמותם, כמו יחזקאל שזכר ״גמר״ ו״מגוג״. ובדבריהם [של חז״ל] יאמרו תמיד ״פרס״, לא ״תירס״. והדבר קרוב ששם הבן האחד ״מדי״ והשני ״פרס״ הסמוכה למדי. ואולי תירס החלק הצפוני של מלכות פרס, ונזכרו הבנים כסדר תולדותם, לא כסדר הארצות שהתישבו בהן.
4. בלשון חז״ל ״מדינות הים״ הם למערב ארץ ישראל, מדינות המקיפות את הים התיכון.
5. כלומר המקרא מתחיל לומר מהאזור הגיאוגרפי הסמוך לים התיכון, ומונה והולך צפונה.
7. שם לח, טו.
8. שם לח, ב.
11. כלומר ימה קטנה.
12. ים השחור.
13. Georgia.
14. Greece.
15. Sparta.
17. Ionia.
19. תהלים קכ, ה.
20. מתירס נהיה פרס.