בני יפת – התחיל במאיא דסליק1 ושב לאחור,2 כי כן נכון, ופעם כראשון ואחר כסדר.3 מצורף לזה כי היה יותר נכון,4 בעבור שיסיים בשם אבי אברהם לצרף לו ספור אברהם.5
והנה אלה
בני יפת כבר התבארו יותר ביוסיפון,
6 ומבואר לנו משם ומן התורה מי הם: יון; ורומי שהוא ״כתים ודודנים״ (ד),
7 או ״רודנים״ כמו שכתו׳ דברי הימים
(דברי הימים א א׳:ז׳); וגוג ומגוג הם התחלת בני יפת;
8 וכן אשכנז.
9 ואמר יחזקאל
(יחזקאל ל״ח:ב׳) על גוג ומגוג: ״נשיא ראש משך ותובל״.
10 ומה נבקש מה שהוא לפנינו ובין ידינו, כי יון ורומי וכל אחיו אשר ראשם הוא יפת, מבואר שכולם חרדו לקראתנו ובאו לארצנו לגור ולסחורה בעת הצלחתנו, כי גם אלו מהנכרים שזכר שלמה בתפלתו במקדש
(מלכים א ח׳:מ״א).
11 וגם זה היחס הרע לנו אחרי כן, כי היא החיה השלישית שזכר דניאל ונחשת הצלם שהיה התחלת זה אלכסנדר בימי חשמונאי בזמן בית שני ואחריהם אחיהם בני רומי שהחריבו בית שני.
12 ולכן מבואר כי אנחנו בכל אקלימנו
13 זה – בגלות בני יפת, כי רומי היה הראש.
14 ואשר מעבר לים הם תחת ישמעאל ורבים תחת מלכות בבל ואשור הנקרא היום תת״ר, ומה לנו לאדום.
15 והנה נבוכד נצר לא הניח לו שארית כמו שמבואר בישעיה בספור מופלג אין כמוהו בכל התורה והמקרא.
16 ומה יחס אדום ושעיר שהוא סמוך לארץ ישראל, אל רומי שהגלתנו על יד אספסינוס וטיטוס, וזה מיחס יון ויפת הראש. כל שכן שכתב על זה לנו נותן התורה כי הכל צפוי לפניו ומבואר, שעוד כתו׳: ״וצים מיד כתים וענו אשור וענו עבר״
(במדבר כ״ד:כ״ד), כי הם כבשו כל הארץ שלנו וגם שלטו על מלכות אשור, וכל זה מבואר ביוסיפון.
17 ושם אפרש.
18
1. על פי ב״ק יז, ע״ב: ״איידי דסליק מרגל פתח ברגל״, ובדומה בכמה מקומות בש״ס.
2. פתח בפירוט סדר תולדות יפת, שהוא האחרון שנזכר ברשימה בפסוק א, והמשיך בפירוט התולדות בסדר הפוך לסדר הרשימה בפסוק א – יפת, חם, שם.
3. לפעמים התורה בחזרה על סדרה אינה מסדרת כמו כאן בסדר הפוך, אלא מתחילה מהראשון ברשימה השנייה, וממשיכה אחר כך לפי סדר ישר מקביל, ושני הדרכים לגיטימיות (׳נכון׳).
4. הסידור ההפוך כאן הוא לא רק מתאים (׳נכון׳), אלא צריך להיות דווקא כך (׳יותר נכון׳).
5. סיבה נוספת לכך שתולדות בני נח סודרו בסדר הפוך לסדר לידתן היא רצון הכתוב לסיים דווקא בתולדות שֵם, כדי שפרק התולדות יסתיים בתרח אבי אברהם, ומשם ימשיך בסיפור אברהם (פרק י״ב).
6. יוסיפון, עמ׳ 9-3. יוסיפון, הולך ומבאר את זהויות העמים השונים שנקראו בשמות הנזכרים בתולדות בני נח.
7. בזיהוי רומי כ׳כיתים ודודנים׳, ריא״כ חולק על יוספוס, המזהה את ׳כיתים׳ עם קפריסין. יוספוס אינו מזכיר את ׳דודנים׳ כלל, וכותב שליוון היו רק שלושה בנים – אלישה, תרשיש וכיתים. אמנם מבואר ביוספוס לגבי ארץ בני יפת בכלל, שהיא נמשכה מערבה ״לאירופה עד גדירה״. ׳גדירה׳ זו מזוהה עם העיר קדיס בספרד. לפי זה איטליה אכן שייכת לתחום הכללי של בני יפת. שיטה זו של ריא״כ, שכיתים הוא רומי, מבוססת על מסורת חז״ל בב״ר ל״ז, א (כגרסת תיאודור-אלבק): ״ובני יון אלישה ותרשיש כתים ודודנים – אלס וטרסוס איטליא ודדניא״. וכן בתרגומים לבמדבר כ״ד, כד.
8. גוג לא נזכר כאן, אלא שביחזקאל ל״ח, ב גוג מובא יחד עם מגוג: ״אל גוג ארץ המגוג״. נראה שריא״כ מזהה את ׳גוג׳ ביחזקאל עם ׳גומר׳ כאן, וכוונתו כאן היא שגוג ומגוג הם בניו הראשונים של יפת.
9. גם אשכנז בן גומר (כאן פסוק ג) הוא מהתחלת בני יפת, שהרי אשכנז הוא בכור בכורו של יפת. משמע שריא״כ מזהה ׳אשכנז׳ זה עם האשכנז של ימיו, האירופאית. יוספוס זיהה את האשכנזים כ׳רגינים׳. זיהוי ה׳ריגינים׳ אינו ברור. חז״ל בב״ר ל״ז, א מזהים את ׳אשכנז׳ כ׳אסיא׳, כלומר ׳אשכנז׳ היא באסיה הקטנה (תורקיה).
10. שם ביחזקאל מבואר שגוג ומגוג ישעבדו את ישראל. ריא״כ מוכיח שהגלות הנוכחית היא גלות גוג ומגוג המתוארת ביחזקאל, מהעובדה שגלות גוג ומגוג היא גלות של בני יפת (שהרי גוג ומגוג שייכים לבני יפת, וביחזקאל גוג ומגוג נזכרו כ״נשיא ראש משך ותבל״, ומשך ותובל אף הם בני יפת), ואף הגלות הנוכחית האירופאית, היא מחמת מלכויות יוון ורומי, שהם מבני יפת, ועתה באשכנז, שהוא בכור בכורו של יפת. בהמשך דבריו ריא״כ מביא ראיות נוספות לכך שהגלות הנוכחית היא גלות בני יפת.
11. אף יוון ורומי ויתר בני יפת הם בכלל הנכרים הנזכרים שם במלכים.
12. יוון ורומי שניהם הם המלכות השלישית בספר דניאל, שהיא הנחושת בצלם בחזון בדניאל ב׳, והיא החיה השלישית בחזון בדניאל ז׳. חז״ל כנראה זיהו את המלכות השלישית עם יוון בלבד, ואת רומי זיהו כמלכות הרביעית (ראה במבוא לדעת מקרא דניאל, עמ׳ 89-87). ריא״כ לעומת זאת מאחד את יוון עם רומי, כאמור, ואת המלכות הרביעית מזהה כערבים בני ישמעאל, לקמן על ט״ז, יב. ריא״כ כאן הולך בעקבות ראב״ע (ראה ראב״ע ל
בראשית ט״ז:י״ב) שמזהה את החיה הרביעית עם הישמעאלים. הרמב״ן חולק עליו, ומזהה את החיה הרביעית עם אדום (ראה רמב״ן ל
בראשית ל״ו:מ״ג). ב׳תם הכסף׳ בדרוש השמיני כותב ריא״כ: ״ועוד הנה הארץ הזאת, רצוני ארץ ישראל וירושלים, אנחנו לקחנוה מיד כנען, כי כן רצה האל, ואחר לקחוה מידנו בני החיה הראשונה, ואחר לקחוה מידם החיה השנית ונתנוה לנו, ואחר לקחוה מידם בני החיה השלישית היא מלכות רומי שהוא מאבדי יון…״.
13. סביבתנו.
14. רומי היה הגורם הראשון לגלות, ולכן נחשבת הגלות לגלות רומי (ולכן, גלות בני יפת, גלות גוג ומגוג), אף על פי שחלק מן העמים המשעבדים אינם בני יפת.
15. היהודים בצפון אפריקה (מעבר לים התיכון מאירופה) הם תחת שעבוד הערבים בני ישמעאל, ויהודים רבים חיים תחת שעבוד האימפריה המונגולית (המונגולים הכובשים כונו במערב ׳טטרים׳), ובכל מקרה אין זה גלות אדום כפי המקובל.
16. בישעיה י״ג-י״ד מבואר שנבוכדנצר השמיד לגמרי את אדום, ולכן לא ייתכן שרומי הוא אדום.
17. רומי כבשה את ארץ ישראל וגם את הארצות שהיו לפנים מממלכת אשור, כפי שניבא בלעם על כתים, שיענו את אשור וגם את עבר, כלומר ישראל בני אברהם העברי, ומזה מוכח שרומי הוא כתים (ולא אדום).
18. לקמן על במדבר כ״ד, כד.