to love Hashem your God, to obey his voice, and to cling to him; for He is your life, and the length of your days; that you may dwell in the land which Hashem swore to your fathers, to Abraham, to Isaac, and to Jacob, to give them.
to love the Lord your God, to be obedient to His word, and to keep close to His fear, for He is your life, and the prolonger of your days, to abide upon the land which the Lord swore to your fathers, to Abraham, Izhak, and Jacob, to give to them.
א. בגיליון כ״י ניאופיטי 1 מובא (במקום ״למרחום״) גם נוסח חילופי: ״{למר}חם״.
ב. בגיליון כ״י ניאופיטי 1 מובא (במקום ״ואריכות״) גם נוסח חילופי: ״ואו׳ ״.
למירחם ית י״י אלקכון לקבלא במימריה ולמקרב לדחלתיה ארום אורייתא דאתון עסיקין בה היא חייכון בעלמא הדין ואוגדות יומיכון בעלמא דאתי ותתכנשון בסוף גלוותא ותיתבון על ארעא דקיים י״י לאבהתכון לאברהם ליצחק וליעקב למיתן להון.
that you may love the Lord thy God, to obey His Word, and keep close unto His fear; for the law in which you occupy yourselves will be your life in this world,a and the prolongment of your days in the worldb that cometh; and you shall be gathered together at the end of the scattering,c and dwell upon the land which the Lord swore to your fathers, to Abraham, Izhak, and Jacob, to give it unto them.
FOR THAT IS THY LIFE.1 According to the commentaries this refers to the voice of God. I believe that the reference is to God,2 as the poet says,3 the Lord is my salvation;4The God of my mercy(Ps. 59:11); My shield(Ps. 18:3); and my sword.5
1. Hebrew, ki hu chayyyekha.
2. Literally, ki hu chayyyekha, which reads, for he is your life. Hence this interpretation.
3. We should not be surprised that the Torah refers to God by the term life. For Scripture terms God my sword, my shield, my mercy, my salvation.
4. Compare Ps. 18:47: The God of my salvation.
5. Compare, Deut. 33:29: The Lord is the sword of thy excellency.
לאהבה את י״י {אלהיך לשמע בקלו} ולדבקה בו כי הוא חייך – וזה דרך החיים, כי י״י אלהיך מלמדך להועיל.1
לאהבה את י"י {אלהיך לשמע בקלו} ולדבקה בו כי הוא חייך – TO LOVE HASHEM {YOUR GOOD TO OBEY HIS VOICE} AND TO CLING TO HIM FOR HE IS YOUR LIFE – And this is the way of life, because He is Hashem your God who teaches you for your benefit.
כי הוא חייך – אהקב״ה קאי.1
שלימא סדרא דפרשת נצבים
1. בדומה באבן עזרא.
כי הוא חייך, "for He is your life;" a reference to Hashem.
לאהבה את י״י אלהיך לשמוע בקולו ולדבקה בו כי היא חייך – אמר כי זה הוא בעצמותו חיי האדם והוא מבואר במה שאין ספק בו כי השגת השם יתעלה אשר בה תשלם אהבת האדם אותו לשמוע בקולו ובה ישלם לו הדבקות בו הוא החיים הנצחיים אשר לא יכלו ואמר אחר זה ואורך ימים לשבת על האדמה כי זה הטוב ימשך ממנה גם כן עם שהוא מישיר אל שיושגו החיים ההם באופן יותר שלם מפני היות הארץ מוכנת אל שידבק בה לאדם השפע האלהי כמו שזכרנו פעמים רבות.
למען תחיה אתה וזרעך – לאהבה את ה׳ אלהיך. ואמרתי שתבחר בחיים, לא כעובד על מנת לקבל פרס, אבל אמרתי שתבחר מה שהוא חיים באמת בלבד, ״למען״ תחפוץ בחיי שעה לזה התכלית בלבד, שתאהב את ה׳ אלהיך, בהכירך טובו עם רוב גדלו.
ולדבקה-בו – שתהיינה כל פעולותיך לשמו.
כי הוא חייך – כי הדיבוק בו הוא סבת החיים הנצחיים.
וארך ימיך לשבת על האדמה – ומזה ימשך גם כן ״ארך ימים לשבת על האדמה״ בחיי שעה, אשר בם תזכה לחיי עד בעיון ובמעשה, כאמרם ז״ל ׳התקן עצמך בפרוזדור, כדי שתכנס לטרקלין׳ (אבות ד׳:ט״ז).
ולדבקה בו, meaning that all of your activities during life on earth should be focused on giving glory to His name.
כי הוא חייך, for your cleaving to Him is your real life, the reason why you will enjoy eternal life;
ואורך ימיך לשבת על האדמה, during the transient life on earth, during which through study, serious contemplation of your duties, and your performance of them you will qualify for the life awaiting you in the hereafter. Compare Avot 4,16 where we have been told that life on earth is merely to be viewed as a vestibule to the hereafter, a place in which one makes suitable preparations for eternal life in the Palace.
וּלְדָבְקָה־בֿוֹ: הבי״ת רפה. [וּלְדָבְקָה־בוֹ].
כי הוא חייך וארך ימיך לשבת על האדמה אשר נשבע ה׳ לאבותיך וגו׳ לתת להם – לתת לכם לא נאמר? לפי ששתים הנה התועליות המגיעות מקנין ארץ ישראל אחד גופני ואחד רוחני כאשר אמרנו בפרשת וישלח בפסוק ואת הארץ אשר נתתי לאברהם וגו׳ והנה חיי העוה״ז הם חיי אבל הבל הבלים לפני חיי העוה״ב כי שמה החיים בעולם שכלו ארוך לחזות בנועם ה׳ ולהדבק בקונה אשר הוא החיים הנצחיים ואמנם מרע״ה בכאן מגלה טפחיים ביעוד חיי העוה״ב. ואמר שהי״ת הוא חיינו ואורך ימינו אבל לא לשבת על האדמה הזאת אשר נשבע ה׳ לתת לנו ירצה התועלת הגופני שחייהם אינם חיים אלא על האדמה אשר נשבע ה׳ לאבותיך לתת להם שהיא העולם שכלו טוב התועלת הרוחני שהרי האבות לא אכלו מעביר הארץ וגרים ותושבים היו כל ימי מגוריהם:
לאהבה את ה׳ וגו׳ – מאמר זה סמוך עם מה שלמעלה ממנו, שאמר למען תחיה אתה וזרעך, וגמר אומר לאהבה וגו׳, פירוש שטעם חפץ בחיים הוא לאהבה את ה׳ לשמוע בקולו וגו׳, ונתן טעם כי הוא חייך, כי מה לאדם חיים אם לא רצונו יתברך, שעשיית רצונו היא תסובב שידבק האדם בקונו, כאומרו ולדבקה בו, וזה הוא עצמו החיים בעולם הזה ואורך ימים לעולם הבא, והוא אומרו ואורך ימיך.
ואומרו לשבת על וגו׳ – כאילו אמר ולשבת וגו׳, ודבר זה גם כן הוא מהשגת השלימות, כי ישיבת הארץ היא מצוה כוללת כל התורה, צא ולמד ממאמרם ז״ל (כתובות קיא.) שכל ההולך בה ארבע אמות יש לו חלק לעולם הבא שכולו חיים.
חסלת פרשת נצבים
לאהבה את ה' אלוהיך, "to love the Lord your God, etc." This passage is a continuation of the thoughts in verse 19 "in order that you may live, you and your offspring." The purpose of this desire for life on this earth must be to learn to love God and to obey His commandments. When Moses concludes: "for He is your life, etc." Moses merely reflects that there cannot be a meaningful purpose in life on earth other than to cleave to God to the best of our abilities. This makes our life in this world a fitting prelude to our life in the celestial spheres., i.e. ארך ימים.
לשבת על האדמה, "to dwell in the land, etc." We have to read this as if the word לשבת had been prefaced with the conjunctive letter ו. Dwelling in the Holy Land is part of the attainment of completeness through performance of all parts of Torah observance. Our sages have so extolled the virtue of dwelling in the Holy Land that they said that anyone who walks in it a distance of four cubits qualifies for a share in the hereafter (Ketuvot 111).
כי הוא חייך – אהבת השם והשמיעה בקולו והדביקות בו, כל אחד מהדברים הללו הוא חייך, כלומר בו תלוים חייך הנצחיים:
נ״ל לאהב֞ה את ה֥׳ אלה֗יך לשמ֤וע בקולו֙ ולדבקה ב֔ו כי ה֥וא חי֖יך וא֥רך ימ֑יך, ה׳ הוא חייך, ואתה תבחר לאהבה אותו ולדבקה בו לשבת על האדמה.
ואמר כי הוא חייך מפני שאמר ולדבקה בו על דרך ואתם הדבקים בה׳ אלהיכם חיים כלכם היום {דברים ד׳:ד׳}.
לאהבה וגו׳ – משה חוזר ומסכם את מושג החיים וכולל אותו באהבת האדם לה׳. כל האוהב את ה׳ אין לו אלא שאיפה אחת: לשמוע בקול ה׳ ולדבוק בו ברגש פנימי עמוק, בימי שמחה וברגעי צרה, בשנות חייו וביום מותו. אהבת ה׳ היא תמצית חיינו ואושרנו, ״כי הוא חייך וארך ימיך״ וגו׳. אהבה זו מוצאת את סיפוקה בתוך עצמה, וחז״ל אומרים שהיא באה לידי ביטוי באופן מעשי כך: ״עשה דברים לשם פעלם ודבר בהם לשמם, אל תעשם עטרה להתגדל בהם ואל תעשם קורדום להיות עודר בו״ (נדרים סב.). הווי אומר: עשה את תפקידי חייך לשם שמים; למד אותם לשמם, ואל תעשה מהם כתר להתפאר בו, או קרדום לחפור בו.
לאהבה את ה׳ אלהיך: להיות בזו דרך המעלה דוקא1. ומבאר היאך להגיע לזה:
לשמוע בקולו: כבר ביארנו כמה פעמים2 לשון זה שהוא עיונה ועמלה של תורה. וכך הבינו חז״ל בנדרים (סב,א): דתניא, ״לאהבה את ה׳ אלהיך לשמוע בקולו״, שלא יאמר אדם אקרא כדי שאהיה חכם, אשנה כדי שאקרא רבי, כדי שאהיה זקן ויושב בישיבה. אלא למוד מאהבה וסוף הכבוד לבוא. הרי דפירשו ״לשמוע בקולו״ על לימוד התורה ושינונה.
ולדבקה בו: מי שאינו בר הכי להיות עמל בתורה, מ״מ יכול להשיג אהבת ה׳ ע״י ״ולדבקה בו״, וכפירוש התלמוד בכתובות (קיא,ב)3: המשיא בתו לתלמיד חכם ועושה פרקמטיא לתלמיד חכם ומהנה לתלמיד חכם מנכסיו, מעלה עליו הכתוב כאילו דבק בשכינה. אכן בזה שמתחבר ומתרועע לתלמיד חכם משיג שמץ אהבת ה׳, וכמו שביארנו בשיר השירים (ג,ג) בפסוק ״מצאוני השומרים וגו׳ ״.
כי הוא חייך וגו׳: בזה האופן הנעלה4 תהיה בטוח להתהלך לפני ה׳ בארץ החיים לאורך ימים.
1. שהיא אהבת ה׳. (כדי שלא יגיע לקצה השני של עבודה זרה, וכפי שביאר רבינו לעיל).
2. לאורך כל חומש דברים.
3. כיוצא בדבר אתה אומר, ״לאהבה את ה׳ אלוהיך... ולדבקה בו״, וכי אפשר לאדם לידבק בשכינה? אלא כל המשיא...
4. ״לאהבה... ולדבקה״.
לאהבה – הוא פירוש של ״ובחרת בחיים״, כלומר איזהו דרך החיים שעליך לבחור בו? אהבת ה׳ וכו׳.
כי הוא – היינו דרך החיים שבחרת בו.
חייך ואורך ימיך לשבת וגו׳ – כלומר על כך תזכה לשכר, שתשב לאורך ימים בארץ (דברים ד׳:מ׳, ל״ב:מ״ז).
כי הוא חייך ואורך ימיך וכו׳ – ברכות פ׳ הרואה דף ס״א אמר רבה כגון אנו בינונים כו׳. פי׳ דבינונים זה וזה שופטן, שיצר הטוב עם היצר הרע המה מנהיגים אותו כמו שמנהיגים שופטים להעדה, והנה רבה אמר על עצמו כי הוא אינו צריך להתגברות היצ״ט על הרע, כי אצלו יש גם ענין חיצוני אשר כח הטבעי מכריחו ללמוד תורה, וזה כמו שאמרו ברה״ש דף י״ח לכן נשבעתי לבית עלי אם יתכפר עון בית עלי בזבח ומנחה אינו מתכפר אבל בתורה מתכפר כו׳ רבה דעסיק בתורה חיה ארבעין שנין כו׳, א״כ הוא סגולה לחיות, ונמצא שאף כח החומר [אשר הוא יצה״ר] מסכים שיהא עוסק בתורה והוא בינוני.
חגיגה דף ד׳: ר״א כי מטי להאי קרא בכי ויאמר שמואל כו׳ דאזיל שמואל ואתיא למשה בהדיה, ובויקרא רבה פ׳ כ״ו והרי דברים ק״ו מה שמואל שכתוב בו וידע כל ישראל מדן ועד באר שבע כי נאמן שמואל לנביא לה׳ ע״י שהיה סבור שהוא יום הדין נתיירא אני עאכו״כ. הענין כי אם האבות סבה הן לחטא הבנים אז נענשין הן בעון הבנים ואם אין סבה לחטא הבנים אז אין נענשין, והנה בעלי כתיב ולא כיהה בהם, אבל שמואל שהוכיח לאנשי דורו ושפט לכל ישראל ועלה מביתו מימים ימימה, א״כ איך יתכן שיוכיח לאחרים ולא לבניו, רק כתיב ולא אבו הלך בדרכיו שהבחירה חפשית והם לא רצו, וכל ישראל ידעו כי נאמן שמואל לנביא לה׳ ואין בזה חלול השם שכל ישראל ידעו ששמואל אינו סבה לחטא בניו. והנה שמואל היה סבור שהוא נתבע לדין, שדימה כי עון בניו מתבקרים והוא נענש עבורם ואין הקב״ה דן אלא בשעת מעשה וכמו דכתיב באשר הוא שם, וכ״ז שבניו לא נתבקר פנקסם שלא חטאו כ״כ אינו מתבקש לדין, וכיון שחטאו אז נתבקש לדין, לכן קרא למשה בהדיה, וכדאמר במדרש סוף חקת זה אחד מג׳ דברים שאמר משה לפני הקב״ה ואמר לו כו׳ כשאמר לו הקב״ה פוקד עון כו׳ אמר משה רבש״ע כמה רשעים הולידו צדיקים כו׳ וכן נאה שיהיו הצדיקים לוקין כו׳ אמר לו הקב״ה למדתני חייך שאני מבטל דברי ומקיים דבריך שנאמר לא יומתו אבות על בנים וחייך שאני כותבן לשמך שנאמר ככתוב כו׳, לכן בקש שיבוא משה בהדיה שהוא נצח כביכול להשי״ת בדבר זה שכשאין סבה מהאבות לבנים אל החטא אינם נענשים לא בנים בעון אבות ולא אבות בעון בנים. ודו״ק.
שם דף ה׳ כי הנה יוצר הרים ובורא רוח מגיד לאדם מה שיחו אמר רב אפילו שיחה יתרה שבין איש לאשתו כו׳ דברי שחוק שלפני תשמיש, רש״י. ולדעתי יצא להם מקרא מפורש דכתיב אל תאמינו ברע אל תבטחו באלוף, ברע זה היצה״ר אם יאמר לך היצה״ר חטא והקב״ה מוחל לך א״ת שנאמר אל תאמינו ברע זה היצה״ר וא״ת באלוף זה הקב״ה, כן דרשו בחגיגה ט״ז, וע״ז מסיים המקרא איך הדין משוכבת חיקך שמור פתחי פיך, וזהו אפילו מזה צריך לשמור פיו כי גם ע״ז יתן דין וחשבון לפני ממ״ה הקב״ה.
דין וחשבון, פירש הגר״א דין על העבירה שעשה וחשבון על המצות שהיה יכול לעשות בעת שעשה העבירה. ולפ״ז תסמר שערת אנוש ביום הכפורים דקיי״ל דעם תשובה מכפר גם על חמורות ובלא תשובה גם על קלות אינו מכפר, א״כ כמה גדול החשבון שביום שנענה גם היחיד ואין השטן שולט עליו כמאמרם השטן בגי״מ שס״ד, ונקל לעשות תשובה, ובדבר קל יוכל לזכות לחיים הנצחים ולהיות אהוב למקום, ואם חלילה לא עשה תשובה יוכל להיות העונש על החשבון היינו העדר עשייתו התשובה כמו שיענש על כל חטאיו ואפשר יותר מהם והאחרון הכביד, וכאשר ברך ברכת שהחיינו שזה באמת שמחה אמתית שהקב״ה נתן יום סליחה לכל פשעי בני אדם להסיר מעליהם השטן, ויאות לברכו ולהודות לשמו על גודל רחמיו מצדו יתברך, אולם אם לא שב אדם מדרכו הרעה מוטב לו שלא היה יום הקדוש הזה ומוטב לו שנהפכה שליתו על פניו בערב יום הקדוש הזה, כי היום הזה הכפיל עוד ענשו לבלי קץ בעונש חשבון העדר התשובה, ע״ז ידוו כל הדוים. השיבנו ה׳ ונשובה אליך באמת ובתמים.
כבני אימרנא. דכבשים ועזים מצטרפין לענין מעשר וכן תמימים ובע״מ, אבל חדש וישן לא מצטרפין, כן הדורות נכנסין כל דור בפני עצמו, כי ההבדל בין חדש וישן גדול ממין בשאינו מינו כאשר רואים אנו בעוה״ר בחוש. כמעלות ב״ח שאין מקדרין בהרים בערי מקלט לפי שהן תורה כך בדאורייתא מדקדקין הרבה בדינו.
ר״ה דף י״ז ורב חסד מטה כלפי חסד היכי עביד ר״א אמר כובשו, עיין טורי אבן. ויתכן דמי שהוא בנו של מלך אם חטא חטאים קלים אשר יוכלו להפרע ממנו במשך הזמן גובה מאתו, אבל אם חטא חטאים כבדים אשר אין בכחו להפרע ממנו, אז מוחל לו לגמרי, רק ביום פקדו פקדתי, וכמו שהיה בעגל מפני גודל החטא מחל להם לגמרי, לא כן במתאוננים וכיו״ב, ולכן אם אין בהן עון פושעי ישראל בגופן אם היו מחשיבן לרובן עונות הלא היו בגיהנם י״ב חדש וכמו דפירשו תוס׳ ד״ה כי לית להו תקנה, ולכן כובש העון היינו כאילו הוא כבד מאד עד כי אין להתפרע מהן ולכך מוחל להן לגמרי, וזה שאמר יכבוש עונותינו, ולכן ישליך במצולות ים כל חטאתינו, כי לא ימצה לנו הדין כלל, כי מי יוכל לעמוד בדין, ואף החטאים לא יפרע ממנו אעפ״י שחטאים קלים הם. ומיושב גם הגמ׳ דערכין, עיי״ש היטב.
תקעו בחדש שופר בכסה כו׳ כי חק לישראל הוא משפט לאלהי יעקב – הביאור ע״פ ג׳ הקדמות הנה ישראל הונח על אנשי המעלה כפי הוראתו ויעקב הונח על כללות ישראל הממוצעים כמו״ש רז״ל, ואיתא במדרש וירושלמי מכות שאלו לחכמה חוטא מה יעשה כו׳ שאלו לנבואה כו׳ ימות, ושאלו להקב״ה כו׳ יעשה תשובה, כי באמת התשובה אשר בחרטה ועזיבת חטא יתוקן מה שפגם בנפשו ובעולם הוא רק מצד חסד השי״ת. ואיתא ריש פרק ראוהו ב״ד שחק הונח על דבר שנגמר דינו ומשפט הוא תחילת דין. והנה הצדיקים נחתמין לאלתר לחיים והבינונים בר״ה רק תחלת דינם, וביוהכ״פ אם זכו הוי גמר דינם לחיים, וזה שאמר תקעו בחדש שופר כו׳ כי חק לישראל הוא, שמצד אנשי המעלה הוא יום גמר דין שנחתמין לאלתר לחיים, משפט לאלהי יעקב, שמצד אנשים הבינונים הוא רק משפט תחלת דין, וזה לאלהי יעקב שממתין לתשובתם שיעשו תשובה אשר אינו מצד החכמה ולא הנבואה מסכמת לזה רק מה שהבורא עושה מצד חסדו יתברך שהוא הסולח לכל עונם.
סנהדרין קי״א ופערה פיה לבלי חק אמר ר״ל למי שמשייר אפילו חק אחד אר״י כו׳ אלא אפילו לא למד אלא חק אחד. פירוש דרשב״ל קאמר דיודע ואינו מקיים נידון בגהינם אפילו שייר חק אחד, ור״י קאמר דאם אינו יודע היינו שלא למד רק אחד תו אינו נידון בגהינם, דמה שלא קיים השאר הוא משום שלא ידע, ולא הוי פלוגתא רחוקה, אולם בירושלמי קדושין תמצא שאלו ואלו דא״ח, וז״ל סוף פ״ק דשם למי שאין בידו מצוה אחת שיסייע לו לכף זכות הד״א לעולם הבא אבל בעולם הזה אפילו תתקצ״ט מלאכים מלמדים עליו חובה ומלאך אחד מלמד עליו זכות הקב״ה מכריעו לכף זכות, וטעמא נראה פשוט ע״פ דברי הכתוב כי נר מצוה, דכמו שמנר אחד יכול להיות נרות לאין מספר כן ממצוה אחת גוררת מצות הרבה, א״כ יש מה שיכול להתפשט בכח ספוגי לבלי תכלית ויהיה צדיק גמור ולכך ניצול מרדת שחת, אבל אחר המיתה דמה דהוי הוי, א״כ אם המאזנים שקולה נידון לגהינם י״ב חדש, ולפי מה דאיתא בספרי דאם עשה אדם מצוה ואל ישמח באותו מצוה לסוף גוררת מצות הרבה, הרי משכחת לפעמים דשמחה ששמח אדם על המצוה [ולא ידע דאם צדקת מה תתן לו כי אני ה׳ לא שניתי ולא העשיר כביכול להקב״ה רק ישמח שזכה לעשות בחרדת קודש] הורידהו לבאר שחת, דכיון דשמח במצוה לא תגרור מצות אחרות ושוב אינה מצלת בעוה״ז, הא אם לא שמח הרי בכח מצוה אחת להציל מרדת שחת ויחוננו ויאמר כו׳ מצאתי כופר. תסמר שערת המתבונן ע״ז.
יעזוב רשע דרכו ואיש און מחשבותיו – מחשבות אדם המונחים בטבע כמו קנאה, תאוה כבוד, ותחבולותיו שיארג מהם חבילות חבילות, ויצרי מעללי איש המה המחשבות שנולדים מפעולות האדם אם ילך לטיאטראית וכיו״ב יולד בקרבו תאוות כאלה אשר אינם מונחים בטבע ועל מחשבות כאלה נידון שהוא עצמו גרם לזה, לכן אמר ואיש און שפעולתו און יעזוב גם מחשבותיו הנולדים בקרבו מפעולות האון.
ולדבקה בו – וכי אפשר להדבק בשכינה, אלא כל המשיא בתו לתלמיד חכם והעושה פרקמטיא לתלמידי חכמים והמהנה תלמידי חכמים מנכסיו מעלה עליו הכתוב כאלו מתדבק בשכינה.1(כתובות קי״א:)
כי הוא חייך – א״ר אלעזר, עם הארץ אסור להתלוות עמו בדרך, שנאמר כי הוא חייך ואם על חייו לא חס, על חיי חבירו לא כש״כ.2(פסחים מ״ט:)
חייך וארך ימיך – תלמוד תורה הוא אחד מהדברים שאדם עושה אותן אוכל פירותיהם בעוה״ז והקרן קיימת לעוה״ב, שנאמר כי הוא חייך ואורך ימיך.3(קדושין מ׳.)
וארך ימיך – א״ר יהודה, מי שנותנים לו ס״ת לקרות ואינו קורא מתקצרים ימיו, שנאמר כי הוא חייך ואורך ימיך.4(ברכות נ״ה.)
2. ויש לחוש שיהרגנו, ואעפ״י דערכי החיים שלהם שזכר כאן שונים הם, דהע״ה אינו חושש לחייו הרוחנים ולענין המתלוה איירי בחיי הגוף, נראה פשוט דעיקר הכונה הוא משום דאין בור ירא חטא, ומכיון דאין בו יראת ה׳ ממילא יש לחוש ממנו לסכנה, ועל דרך צחות הענין והלשון מדמי חיותא לחיותא, ודו״ק.
3. עיין לפנינו בפ׳ ואתחנן בפסוק למען ייטב לך ולמען יאריכון ימיך, דרשו שם למען ייטב לך בעוה״ז ולמען יאריכון ימיך לעולם שכולו ארוך, לעוה״ב. וה״נ דריש כפל הלשון חייך לעוה״ז ואורך ימיך לעולם שכולו ארוך וטוב.
4. לא נתבאר סבת הדבר שאינו קורא, דאטו ברשיעי עסקינן, ואפשר לומר עפ״י מה שידוע דבימי הגמרא היו הקרואים לתורה קוראים בעצמם הפרשה שאליה נקראו, ואיתא במ״ר ר״פ תשא ובטור א״ח ריש סי׳ קל״ט שאם לא סידר תחלה הפרשה לעצמו לא יעלה, ולכן אינו רוצה זה לעלות. והנה אעפ״י שמצד הדין אינו רשאי לעלות, בכ״ז נענש על שלא הכין עצמו מקודם לסדר הפרשה כדי שלא יהיה לו מניעה לעלות בעת שיקראוהו, ונראה דאיירי ברגיל בכך דבזה ניכר שאינו חושש לכבוד התורה, אבל לא באקראי בעלמא מאיזו סבה או אונס, וראיה לזה, שהרי במ״ר שם איתא דפעם אחת באו לפני ר׳ עקיבא ואמרו לו עמוד וקרא בתורה, אמר להו לא עברתי על הפרשה ושבחוהו חכמים וידוע הוא שר״ע האריך ימים, אלא ודאי דבאקראי שפיר דמי, וכמ״ש ושבחוהו חכמים.
May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.