×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(ד) עַל⁠־כֵּן֙ תָּפ֣וּג תּוֹרָ֔ה וְלֹא⁠־יֵצֵ֥א לָנֶ֖צַח מִשְׁפָּ֑ט כִּ֤י רָשָׁע֙ מַכְתִּ֣יר אֶת⁠־הַצַּדִּ֔יק עַל⁠־כֵּ֛ן יֵצֵ֥א מִשְׁפָּ֖ט מְעֻקָּֽל׃
Therefore the law is paralyzed, and justice never goes forth; for the wicked surround the righteous; therefore justice goes forth perverted.
תרגום יונתןרש״יר״י קראאבן עזרא א׳ר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלר״ע ספורנומצודת ציוןמצודת דודאדרת אליהו לגר״אמלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןהואיל משהעודהכל
עַל כֵּן פָּגַת אוֹרַיְתָא וְלָא נָפֵיק לְאַפְרַשׁ דִינָא אֲרֵי רְשִׁיעַיָא מְסַלְעֲמִין לְצַדִּיקַיָא עַל כֵּן לָא נָפֵיק דִינָא כֵיוָן.
על כן תפוג תורה – על זה שישראל רואין הצלחתו שלו תפיג ותעבור תורה מהם וישמעו לו וישתחוו לצורה בבקעת דורא.
ולא יצא לנצח משפט – הדת להמיתו.
מכתיר – סובב כמו אבירי בשן כתרוני (תהלים כ״ב:י״ג).
Therefore Torah is slackened Because of this, that Israel sees his [the wicked man's] success, the Torah will slacken and leave them; and they [Israel] will obey him [the wicked man] and prostrate themselves before the idol in the valley of Dura.
and justice does not go out forever I.e., the true decision of the Law.
surrounds surrounds, as in: "Strong bulls of Bashan have surrounded me (כִּתְּרוּנִי)" (Tehillim 22:13).
על כן תפוג תורה – על כן שעושה לישראל שוד וחמס לפיכך נתחלפה התורה ומשפט מישראל שאינן יכולין לעשות כראוי.
כי רשע מכתיר את הצדיק – נבוכדנצר הרשע סובב את ישראל ככתר הסובב את הראש, שהוא הגלה את ישראל שלש גליות: גלות יהויקים וגלות יכניה וגלות צדקיה, ושרף את בית המקדש.
על כן יצא משפט מעוקל – על כן ישראל עושין משפט מעוות שהם לא יכולים להיטיב.
עלתפוג – כמו: ויפג לבו (בראשית מ״ה:כ״ו), כל זמן שאדם חי דופק לבו בקרבו. ובשעה שהזכירו לו יוסף וידם לבו ולא דפק, כי נבהל כמו: אל תתני פוגת (איכה ב׳:י״ח). והעד: ותחי רוח יעקב אביהם (בראשית מ״ה:כ״ז).
וטעם תפוג תורה – תדם, כאילו אין דין תורה בעולם.
מכתיר – סובב מגזרת כתר, שהוא עגול.
ויפת אמר: כי רשע מכתיר עם הצדיק.
וזה שדבר הנביא, על דבר נבוכדנצר שהרג חסידים, ועתה החל נבואתו.
תפוג – תנוח ותתרפה.
ולא יצא – ולא יגמר, כמו ויצא לצרף כלי (משלי כ״ה:ד׳), והוציא כאור צדקך (תהלים ל״ז:ו׳). לשון בירור וגמר. נוֹן אִירְט אָשוביץ. לעולם אין משפט נחמס מבורר ונגמר ביניהם,
כי החייב החומס, מכתיר – מצפה ומיחל שהזכאי יטעון טענתו בדין, ולפי דבריו ומתוכם ילמד לשקר ולהפך עליו דברים בתחבולות ובמרמות ובעידי שקר, ואם הזכאי מביא שני עדים החייב מביא ארבעה,
ונמצא משפטו של זכאי מעוקל – ואפילו יכיר הדיין בו ובעדיו שהם בני בליעל מזכהו.
{מכתיר – כמו} כתרו את בנימין (שופטים כ׳:מ״ג) – נתנו לו מקום לרדוף אחריהם עד שנתקוהו מן העיר. אבירי בשן כתרוני (תהלים כ״ב:י״ג) – מצפים ומיחלים ללכדיני. כתר לי זעיר (איוב ל״ו:ב׳) – תוחיל עד דברי דברי. בי יכתירו צדיקים (תהלים קמ״ב:ח׳) – בשבילי שתוציאני ממסגר גדול כזה יכתירו ויצפו וייחלו צדיקים לישועתך בתוך צרתם ולא יתיאשו מחסדך לתת לך תפלה. ואין לפרש מכתיר זה בצפוי מארב ללכוד ולהרג, שאין המקרא מדבר אלא בדין.
על כן – לפי שאין אתה עושה דין ברשעים תרפה התורה ותחלש כי רבים מרפים ידיהם ממנה ולפי שרואים הצלחת הרשעים ורעת הצדיקים.
תפוג – ענין רפיון וחלישות וכן כל אשר בשרשו.
ולא יצא – לפי שהם רואים שלא יצא לנצח משפט הרשעים.
כי רשע מכתיר את הצדיק – מקיף אותו להרע לו תמיד כענין כתרו את בנימין (שופטים כ׳:מ״ג).
על כן יצא משפט מעוקל – על כן אומר כי המשפט מעוקל ומעוות וכן תרגם יונתן על כן אמר לא נפיק דינא כיון.
על כן תפוג – כטעם: ויפג לבו (בראשית מ״ה:כ״ו), והוא העדר תנועה וחולשת הדבר.
מכתיר – כטעם: כתרו את בנימין (שופטים כ׳:מ״ג), וכן: נקבה תסובב גבר (ירמיהו ל״א:כ״א).
מעקל – מעוות.
ואומרו על כן תפוג תורה אינו חוזר למעלה כי אם למה שאחריו יאמר על כן תפוג התורה מידי לומדיה ולא יחזיק בה ולא יצא לנצח משפט ישר בין האנשים, והסבה בזה כולו היא לפי שהרשע מכתיר את הצדיק ועל כן יצא משפט מעוקל ומכתיר ענינו מקיץ וסיבב אותו להרע לו כענין כתרו את בנימין. ואפשר לפרש עוד שיש בכתוב שתי סבות לשני מסובבים כי הראשון הוא מ״ש ושוד וחמס לנגדי רומז על חרבן ירושלם וגלות יהודה ועליו אמר על כן תפוג תורה ולא יצא לנצח משפט כי בגלות העם תבטל התורה שביניהם ומשפטיה, אמנם בראותו עוד רע שני והוא שחורבנם יהיה ע״י נבוכדנצר הרשע כמ״ש כי רשע מכתיר את הצדיק על כן יצא המשפט מעוקל ומעוות, כי על הראשון אמר לא יצא לנצח משפט לפי שיהיו בני אדם מסופקים בדבר אם הוא השגחיי אם לא אמנם בהיות הרשע מכתיר את הצדיק יאמרו בני אדם לית דין ולית דיין עזב את הארץ, והנה לא קרא הנביא את מלכות יהודה צדיק אבל אמר מכתיר את הצדיק כמתוכח המניח הנחה להקשות עליה כאומר כאשר ימצא הרשע שהוא מכתיר את הצדיקים בעולם אז יצא המשפט מעוקל בין האנשים לא שיקרא את יהודה צדיק, ואפשר לומר שאמר צדיק כפי המפרשים כנגד חסידי ישראל שהרגו הכשדים והגלו אותם, גם שמלכות יהודה בהתיחסה לנבוכדנצר היה יהודה צדיק בדינו באמונותיו ותורותיו ונבוכדנצר בהפך.
[על כן] תפוג תורה. בגלות יהויכין, שגלו החרש והמסגר1: ולא יצא לנצח משפט, לאמיתו2, שלא נשארו זולתי דלת עם הארץ3, ובכן באותם הדלים הנשארים היה הרשע סובב את הצדיק מכל צד4 להכריחו לעשות כרצון הרשע שלא כדין5: על כן יצא משפט מעוקל. בירושלים שהיתה קודם לכן ׳מלאתי משפט׳ (ישעיה א כא)6:
1. ׳תפוג׳ ענין רפיון וחלישות (רד״ק), שהתורה נחלשה עוד לפני החורבן כאשר גלה יהויכין, וכמבואר במלכים ב׳ (כד יד), כי אתו גלו החרש והמסגר, ובגיטין (פח.) איתא ׳חרש, שבשעה שפותחין [בתורה] נעשו הכל כחרשין [לשמוע דבריהם], מסגר, כיון שסוגרין שוב אינן פותחין [הלכה שהם סגורים בה, שאינם יודעים להשיב לשואליהם, שוב אין לה פותחין אחרים (רש״י שם)]׳. וכיון שגלו החרש והמסגר שהם רוב חכמי התורה, פגה התורה מבני ארץ ישראל. וגלות זו היתה על ידי נבוכדנצר והכשדים.
2. מתוך שפגה ונחלשה התורה, לעולם לא יצא שוב משפט לאמיתו. אך רש״י ורד״ק פירשו שמשפטו של נבוכדנצר הוא שלא ייצא, שלא ייענש על מה שעשה.
3. ע״פ לשה״כ במלכים ב׳ שם בגלות יהויכין: ׳והגלה את כל ירושלים ואת כל השרים ואת כל גיבורי החיל עשרת אלפים גולה וכל החרש והמסגר לא נשאר זולת דלת עם הארץ׳, והיינו שנשארו רק אלה שהם עניים בתורה.
4. ׳מכתיר׳ פירושו סובב מכל צד כמו כתר המקיף את הראש.
5. ולכן לנצח לא יצא משפט לאמיתו, כיון שהצדיק שרוצה להוציא את הדין לאמיתו מתיירא מן הרשעים המקיפים אותו מכל עבר. והכוונה לרשעי ישראל שהתרבו כאשר נחלשה התורה בישראל, וכיון שהצדיקים בודדים, הם מוקפים רשעים רבים.
6. ירושלים היתה מתחילה מלאה משפט צדק, אך כיון שהגלה נבוכדנצר את תלמידי החכמים שבה, תפוג תורה, וממילא יצא כל משפט מעוקל, כי הרשעים הם הרוב, ומקיפים את הצדיק ומכריחים אותו לפסוק כרצונם.
תפוג – ענין רפיון וחלשות כמו נפוגותי ונדכיתי (תהלים ל״ח:ט׳).
מכתיר – מסבב ככתר המסבב את הראש וכן אבירי בשן כתרוני (תהלים כ״ב:י״ג).
מעוקל – ענין עקום כמו ארחות עקלקלות (שופטים ה׳:ו׳).
על כן תפוג תורה – הואיל שיצליח נ״נ תחלש התורה ותפול ולא יעשה משפט לנצח ר״ל זמן רב כל ימי ממשלתו כי יאמרו הכל לפי המקרה ואין משגיח.
כי רשע – על כי נ״נ מכתיר את הצדיק להצר לו בכל עבריו כי אף כי חטאו ישראל נחשבים המה לצדיקים למולו.
על כן – בעבור זה מעקמים את המשפט ולא יעשוה על צד היושר כי חושבים שאין דין ואין דיין (ואף כי חטאו ובע״כ נפרע מהם מתלונן שהיה להם לפול ביד ה׳ ולא בידו).
על כן תפוג תורה ולא יצא לנצח משפט כי רשע מכתיר את הצדיק על כן יצא משפט מעקל – רצה לומר על דרך מ״ש בישעיה למדו היטב דרשו משפט אשרו חמוץ עיין שם. וכאן אמר נגד תראני עמל ואון וא״כ כולו שקרים על כן תפוג תורה רצה לומר כמ״ש לאפוקי דין מרומה ונגד מ״ש שוד וחמס לנגדי רצה לומר בתמידות, על זה אמר ולא יצא לנצח משפט היינו כמ״ש משרבו הרצחנין בטלו כו׳. כי אין אפשר לעשות משפט בכל עת ובכל שעה. ונגד מ״ש ויהי ריב ומדון אמר כאן כי רשע מכתיר את הצדיק רצה לומר שהרשע נתן עליו בקולו בדברי ריבות ובווכוחים ודינים כאלו הדין עמו נסתתמו טענותיו של הצדיק וז״ש על כן יצא משפט מעקל.
תורה, משפט – תורה היא בדעות ואמונות ולמודים במצות שבין אדם למקום, ומשפט בין אדם לחברו, עי׳ ישעיה (מלכים ב ד׳, נ״א ד׳).
מכתיר – מלבישו כתר ונזר.
מעוקל – ההבדל בין עקל ובין עקש, העקל הוא רק החיצונית הדבר והוא ישר בפנימותו כמו נחש עקלתון, ילכו ארחות עקלקלות (שופטים ה׳), ר״ל שנראות כמעותות ולא עקשות ממש כי הם הולכים בארחות אלה רק מיראת האויב, משא״כ מ״ש אשר ארחותיהם עקשים, הם מעותות באמת, (ועמ״ש תהלות קכ״ה ה׳), וכן כאן ר״ל הגם שיהיה המשפט והיושר בלב השופט יצא מעוקל למראית העין מיראת הרשע המכתיר אותו ע״מ שיעקש משפט.
על כן – בני העולם טוענים נגדך לאמר, הלא על כן תפוג תורה – שעי״ז תפסק התורה שהיא מלמדת עקרי האמונה ושה׳ משגיח ושופט צדק, ועתה יכחישו בפנות התורה ממך שרואים שהרשע מצליח והצדיק אובד, וכן לא יצא לנצח משפט – גם המשפט הנימוסי בין אדם לחברו הגם שהשכל מחייבו (וא״א שיפוג מן הלב כי מוסדות המשפט קבועים בלב האדם בטבע) בכ״ז לא יצא מכח אל פועל המעשה, כי רשע מכתיר את הצדיק – ר״ל גם הצדיק שרוצה לעשות משפט לא יוכל לעשותו, כי הרשע הוא המכתיר את הצדיק, ר״ל שהוא המלביש אותו כתר ועטרה שהצדיק השופט הוא קבוע לשפוט מאת המלך הרשע שהוא נתן עטרת הנשיאות בראשו, וצריך הוא להתנהג כפי חוקי הרשע ומשפטיו שהם עוות ועקול הדין, על כן יצא משפט מעוקל. שגם המשפט שהוא מיושר בפנימיותו וקרוב אל היושר צריך להיות מעוקל בחיצוניותו, להפיס דעתו של הרשע המכתירו שאינו רוצה במשפטים ישרים, כ״ז דברי הריב והמדון שנושאים העולם על ההשגחה ועל הנהגת ה׳.
תפוג תורה – כיין המפיג טעמו כשנשאר גלוי, או כשחסר במקצת מן החבית, כן התורה תפיג טעמה כשהחמס גובר.
ולא יצא – לאור.
לנצח – כהוראתו בכל מקום, לעולם, ובלוית מלת לא, אפילו פעם אחת.
מכתיר – ככתר הסובב את הראש כן הרשע סובב הצדיק מכל צדדיו ואינו מניחו לעשות משפט צדק רק משפט מעוקל; הרשע מצייר הדברים לעיני הצדיק הפך ממה שהם, והצדיק חושב לעשות צדק.
תרגום יונתןרש״יר״י קראאבן עזרא א׳ר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלר״ע ספורנומצודת ציוןמצודת דודאדרת אליהו לגר״אמלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןהואיל משההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144