ואך את דמכם לנפשותיכם אדרוש – [כתב רש״י] ״אעפ״י שהתרתי לכם נטילת נשמה בבהמה, את דמכם אדרוש מהשופך דם עצמו. ״לנפשותיכם״, אף החונק עצמו אעפ״י שלא יצא ממנו דם״. מפירוש רש״י ז״ל. ולפי הפשט אמר כי דמכם שהוא לנפשותיכם שהנפש תלוי בו אותו אדרוש, והוא מכת מות ורציחה. אבל הפוצע בחברו והוציא דמו, או להקיז דם אעפ״י שהוא דם אדם, לא ידרשנו לפי שאינו דם נפש. ולפי שלא פירש מכת נפש או רציחה, יראה עוד שכל שופך דם שהוא לפעולת הנפש אעפ״י שאין בו יצירת נפש גם הוא דָרֵשׁ יִדָרֵשׁ. כגון שסטרו בזדון על ראשו ונשתטה, הנה פגע בדם שהוא לנפש, כי בעבור שינוי שגרם לו בדמו, לא תפעל נפשו בו עוד פעולתה הראשונה, וכן בכל דבר. וזה קרוב למה שפרשנו על חותך אבר מן החי שנקרא ״בשר בנפשו״, וכמו שהכתוב יפרש הטעם. והנה למדנו מפסוק זה שהאדם הוא הנפש והכוונה שכל פעולות הנפש ע״י הדם, כי בו החלקים הדקים המקבלים פעולות כחות הנפש כולם. ובפתרוננו על ״קול דמי אחיך צועקים אלי״. גם רמב״ן ז״ל אמר ״והנכון שיאמר ׳הדם שהוא לנפש בכם אדרוש׳, הגיד כי הדם הוא הנפש. ורמז כי על שופך דם הנפש הוא מחייב מיתה, לא על דם האברים שאין הנשמה תלויים בהם״. [עכ״ל]. וזה קרוב לדברינו והוא המחוור שבפירושים.
ותחלה פירש [רמב״ן] ״דמכם לנפשותיכם״ כמו ״השלשי לאבשלום״1 הוא אבשלום.2 וכן ״דמכם שהוא נפשותיכם״. או שיפתר כמו [אות] בי״ת ״דמכם בנפשותיכם״ וכמו ״דמו בנפשו הוא״, ויהיה כענין ״וכל דם לא תאכלו בכל מושבותיכם לעוף ולבהמה״,3 שהוא כמו ״בעוף ובבהמה״. [עכ״ל רמב״ן]. וכל זה רחוק, אכן ישרים דברי רבותינו ז״ל שדרשו מפסוק זה ״שופך דם עצמו״. ואין הדרשה סותרת את הפשט. ויאמר רמב״ן ז״ל שדרשו את דמכם ״מנפשותיכם אדרוש״. ולדבריו אתמה שלא מצינו שמוש הלמ״ד תחת מ״ם. אולי שלכן אמר ראב״ע ז״ל ״והמפרש דמכם ׳לנפשותיכם׳ זה ההורג נפשו, הוא רחוק בעיני״. ואני אומר שקבלת אבותינו נאמנה וקרובה היא בפשט הכתוב, וכמו שאפרש בעז״ה בסמוך.
מיד כל חיה אדרשנו – יפה תמה רמב״ן ז״ל ״אם הדרישה4 כמשמעה מיד החיה כמו מיד האדם לעונש על הדבר, אין בחיה דעת שתענש או שתקבל שכר״. [עכ״ל]. אבל השיב שלש תשובות, ולא התיישב לבי בכולן. אמר ״אולי יהיה כן בדם האדם לבדו, כי גזרת מלך היא, כטעם ׳סקול יסקל השור ולא יאכל בשרו׳,5 ואיננו להעניש את בעליו בממון, כי גם שור הַמִּדְבָּר חייב מיתה.6 וצוה כן בבני נח כמו בישראל. ויהיה טעם ׳שופך דם האדם׳, כל שופך, בין חיה בין אדם, והנה דמו נדרש בבית דין ובידי שמים״. ופירוש אחר7 שֶׁיִקוֹם ה׳ דם האדם מיד שופכו על ידי החיה. כי ישלח ברוצח כל חית הארץ, ואשלח בו גם האדם.8 ולפירוש זה תשמש המ״ם תחת בי״ת. ופירוש שלישי, שזאת הדרישה מיד החיה היא שלא תטרוף האדם. כי לפי שנתן עתה החיות טרף לשיני האדם לאכלם, הוצרך לצוות שיהיו שאר בעלי החיים לבני אדם טרף לשיניהם, והם ייראו מהם ולא יטרופו בהם.9 זהו תוכן דבריו. גם ראב״ע ז״ל אמר ״מיד כל חיה אדרשנו, שיצוה לאחרת שיהרגנה״. וטוב מכל הפרושים האלה מדרש רז״ל שאמרו בבראשית רבה10 ״ ׳ואך את דמכם׳ וגו׳ להביא החונק עצמו, ׳מיד כל חיה׳ זה המוסר את חברו לחיה להרגו. ׳מיד איש אחיו׳ זה השוכר את אחרים להרוג את חברו״. ולדבריהם בא הכתוב להזהיר על כל מיני רציחה שעונשן בידי שמים; הן שהרג את עצמו, או הרג חברו ע״י חיה, או ע״י שכיריו. והביאן הרמב״ם ז״ל בהלכותיו11 ולמדם מפסוק זה. ואחריו אמר ״שופך דם האדם״, זהו ההורג בעצמו שלא ע״י שליח. ״באדם דמו ישפך״ שהוא חייב מיתה בבית דין, והסדר מתוקן מאד.
ועתה אפרש פשט הכתוב כאשר חשבתיו אני. לדעתי יקשה לכל הפרושים שהפסיק בעל הטעמים במלת ״אדרשנו״. גם לדרשת חז״ל יקשה כן, שהיה לו להניחו12 תחת מלת ״אדרוש״ הראשון, שבו קיים הענין ההורג את עצמו. כי שארית הכתוב ענין אחר הוא, ומדבר בהורג את חברו על ידי שליח. והנני חושב כי מלת ״חיה״ שבכתוב זה איננה חיה רעה או חית השדה, אבל היא ״נשמת האדם״. כי היא מתוארת ״חיה״ בכתובים, כמו ״וחיתו באור תראה״,13 ״וחיתם בקדשים״,14 ״דכא לארץ חיתי״,15 ״חית עֲנִיֶּיךָ אל תשכח לנצח״.16 ויש לי בזה דברים וכללים. אבל בפירוש הכתובים לא ארחיב בדברים, רק זאת אשמיעך כי שם ״חיה״ לנשמת האדם תואר יקר, יורה על היותה חיה חוץ לגוף, ושהיא בעלת הכח להדבק בחיים עליונים. וכן ראויה לְהִתָּאֵר אחרי הִפָּרְדָהּ מהגוף, גם בהיותה (עדן) [עדיין] בגוף ודבקה בחיים העליונים בחכמה, ובזכות המחשבה שאין להן הקשר עם הנאות עולם הזה ותאוותיו. על כן אמר ״פדה נפשו מעבור בשחת, וחיתו באור תראה״.17 וכן ״כי רדף אויב נפשי, דכא לארץ חיתי״.18 כי מרוב צרת אויב לא תוכל חיתו לעלות במחשבותיה לחזות בנועם ה׳. והנה דכא לארץ חיתי שתחשוב כל היום מחשבות ארץ, על כן ״הושיבני במחשכים כמתי עולם״.19 ובספרינו על ״יסודות הלשון״20 פירשנו הכתובים כלם.
והכלל כל מקום שנזכרה מלת ״חיה״ אל החיה והבהמה סמכו אצלה שם לווי. ויאמרו ״חיה רעה״, כמו ״חיה רעה אכלתהו״.21 או ״חיתו ארץ״ כמו ״וחיתו ארץ למינה״,22 או ״חית יער״, כמו ״כי לי כל חיתו יער״,23 או ״חית השדה״, כמו ״פן תרבה עליך חַיַּת השדה״,24 וכן כלם. או שכתוב אצל בהמה ועוף ולמד מענינו, כמו ״ציד חיה או עוף״.25 אבל לא נזכר בכל המקרא שם ״חיה״ סתם מבלי שנסמך אל ענין לפניו או לאחריו המורה שמדבר על חיה רעה שאין לה דעת. כי שם ״חיה״ סתם הוראתה על נשמת האדם, או על הקדושים העליונים המשרתים לפני כסא הכבוד, כמו ״דמות ארבע חיות״,26 ״ודמות על ראשי החיה רקיע״.27 ולפי שבפסוק זה ועוד אחר שאזכרנו עוד בעז״ה מצינו שם ״חיה״ סתם, הדעת נותנת שענינו מורה על נשמת האדם.
ופירוש הכתוב,28 תפרשנו כמו שתרצה, יפה יהיה ענין ״חיה״ שנזכר בו אל נשמת האדם, כי אם ראש הכתוב כלל, ואמר ״אך את דמכם לנפשותיכם אדרוש״ למי שפוגע בכם, ואח״כ פירש ״מיד האדם, מיד איש אחיו אדרוש את נפש האדם״, יהיה אחיו או איש נכרי לא ימלט. וכמו שאמר ראב״ע ז״ל ש״פירושו התרתי לכם לשפוך דם כל חי זולתי דמכם של נפשותיכם, שאתם אדם, לא התרתי רק אדרשנו״. [עכ״ל]. כטעם ״דורש דמים״29 וזה כלל. ואחרי כך ביאר ״מיד האדם״ אם יהרגו רבים את היחיד, או יחיד את יחיד אני אדרוש הדם. הנה ״מיד כל חיה אדרשנו״ סמוך אל הכלל, שאם תראו רשע רוצח מאריך ימים ומת כמות כל אדם, אדרוש הדם ששפך מיד חיתו.30 כי לא יכופר העון ועתיד ליתן דין לפניו ית׳. ואפילו עושה צדקות גדולות לא יסלח לו השם העון הגדול הזה. וזה טעם ״מיד כל חיה אדרשנו״, ועל כן הושם הטעם המפסיק תחת ״אדרשנו״. ואולי גם אם יומת גם הוא, אינו מספיק לכפרה גמורה, ועוד ידרוש הדם מיד החיה. ואח״כ באר הפרט וכמו שאמרנו.
וכן אם תפרש ״את דמכם״ וגו׳ שטעמו על ההורג את עצמו וכדברי רז״ל שהאמת כדבריהם, ולא מטעם רמב״ן ז״ל שדורש ״דמכם מנפשותיכם״, אלא מיתורא דקרא שהיה לו לומר ״ואך את דמכם לנפשותיכם אדרוש, מיד כל אדם ומיד איש אחיו; עכשיו שאמר ״ואך את דמכם לנפשותיכם אדרוש״ בחלוקה בפני עצמה, ולא אמר ממי ידרוש, אין לך לפרש אלא על ההורג את עצמו. ותאמר ״אם כבר מת, ממי ידרוש דמו?״ ואינו דומה להורג חברו שבסוף המקרא, שדורש נפש המת מן הרוצח החי, לכן אמר ״מיד כל חיה אדרשנו״, אם הוא מת חיתו נשארת וּמִיָדָהּ אתבע דין. ולפי שרומז על חיי הנשמה שאחרי המות אמר ״חיה״, כי זה שמה בעבור שהיא נשמת חיים גם בלי גוף. והנה בכתוב זה מפורש השארת הנפש ושהיא עתידה ליתן דין וחשבון על מעשיה. ו[זה] נזכר בראשית התורה להיות בנין אב לכל המצות ואזהרות שקבעה התורה שכר לעושיהן ועונש לעוברים. אעפ״י שבעולם הזה יש רשע מאריך ברעתו, ויש צדיק אובד בצדקו, הנה מיד כל חיה ידרוש ה׳ את הטוב ואת הרע, ונאמן הוא לשלם שכר טוב לצדיקים ולהפרע מן הרשעים. וראיתי במדרש רבה31 ״ ׳שופך דם האדם באדם דמו ישפך׳. אמר רבי לוי, הרי שהרג ולא נהרג, אימתי הוא נהרג? לכשיבוא אדם״. כלומר לתחית המתים שיחיה הנהרג, ואז יֵהָרֵג זה. וזה קרוב לדברנו. והפסוק השני הוא בדברי אליהוא שאמר ״וביד כל אדם יחתום, לדעת כל אנשי מעשהו. ותבא חיה במו ארב ובמעונותיה תשכון״.32 ומה שפוּרָשׁ על זה תמצא בדברי זולתנו. ולדעתי לפי שנזכר שם ״חיה״ סתם איננו על חית הארץ, (וגם) [אלא גם] הוא על נשמת האדם, הודיע שה׳ ב״ה יחתום חותם צלם דמות תבניתו ביד כל אדם, וידע כל אנשי מעשהו. כי כלם נבדלין במראה ובקול, וככה נבדלו בנפשותיהן בין רב למעט. ומה שיש בכח זה לעשות איננו בכח זולתו. והנה החותם מיד כל אדם, אבל נשמת חיים היא באה מיד ה׳. ועליה אמר ״ותבא חיה במו ארב״, המשיל הגוף למארב חור עפר, שכן הגוף [הוא] לנשמה, ובגזרת ה׳ היא באה בו, ושוכנת במעונותיה. כי כלים רבים בגוף המקבלים כח הנשמה כידוע, מן המוח והלב והכבד והכליות, וכן כל אדם ואדם. והנה המשל נכבד, ועל כן תֵּאֵר אותה ״חיה״, גם בהיותה אז בלי גוף, כך נראה לי.
מיד האדם מיד איש אחיו – זכרנו דעת הראב״ע ז״ל על הכפל הזה, וגם פרשנו עוד טעם אחר, ועדיין המקרא בלי פשט ברור. ויראה בעיני שהאמת כדעת קדמונינו33 ז״ל שאמרו ״ואך את דמכם וגו׳ על ההורג את עצמו״. ועל כל פנים הוא כלל, וכולל ההורג עצמו, ו[ה]נהרג ע״י אחרים ועתה פורט שתיהן. על ההורג את עצמו אמר ״מיד האדם״, כלומר מיד עצמו אם הוא שפך את דמו. ועל נהרג מיד אחר אמר ״ומיד איש אחיו״ כלומר מיד מי שהרג [את] נפש חברו. וזה פשט נאמן וראיה על אמתת הקבלה.
את נפש האדם – בעבור שהשחית נפשו, כי באמצעות המות הפסיק הקשר שבין הנשמה והגוף, ואיננה עוד נפש אדם להשתמש בכחותיה תחת השמש, אעפ״י שהיא חיה.
1. דהי״א ג, ב.
2. רבינו בא לפרש שהאות ל׳ ״לנפשותיכם״ משמשת ללשון ״הוא״, כמו השימוש באות ל׳ של מלת ״לאבשלום״ ״השלישי שהוא אבשלום״.
4. על המלה ״אדרשנו״.
7. מכאן ולהלאה רבינו מנסח דברי רמב״ן בלשון עצמו.
8. וזהו פירוש המקרא ״ומד האדם״.
9. אותן בהמות הנאכלות לא יטרופו בבני אדם הבאים לאכול אותן.
10. לד, יג.
11. הלכות רוצח, פ״ב ה״ג.
12. טעם הנגינה.
14. שם לו, יד.
16. שם עד, יט.
19. סוף המקרא הנ״ל.
20. לא הגיע לידינו ספר זה.
22. שם א, כד.
27. שם א, כב.
30. הקב״ה יעניש את נשמתו אחרי מותו, בעולם הנשמות.
31. לד, יד.
33. במדרש רבה.