×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(א) וְהָיָ֣ה אַחֲרֵי⁠־כֵ֗ן אֶשְׁפּ֤וֹךְ אֶת⁠־רוּחִי֙ עַל⁠־כׇּל⁠־בָּשָׂ֔ר וְנִבְּא֖וּ בְּנֵיכֶ֣ם וּבְנוֹתֵיכֶ֑ם זִקְנֵיכֶם֙ חֲלֹמ֣וֹת יַחֲלֹמ֔וּן בַּח֣וּרֵיכֶ֔ם חֶזְיֹנ֖וֹת יִרְאֽוּ׃
It will happen afterward, that I will pour out My spirit on all flesh; and your sons and your daughters will prophesy. Your old men will dream dreams. Your young men will see visions.
תרגום יונתןר׳ משה אבן ג׳יקטילהרש״יר״י קראאבן עזרא א׳ר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמנחת שימצודת ציוןמצודת דודמלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןהואיל משהעודהכל
וִיהֵי בָּתַר כֵּן אֶשְׁפּוֹךְ יַת רוּחַ קוּדְשִׁי עַל כָּל בִּסְרָא וְיִתְנַבּוּן בְּנֵיכוֹן וּבְנָתֵיכוֹן סָבֵיכוֹן חֶלְמִין יַחְלְמוּן עוּלֵמֵיכוֹן חֶזְוָנִין יֶחֱזוּן.
והיה אחרי כן – אמר רבי ישועה: כל זאת הנבואה היא לעתיד. ואם כן למה אמר: אחרי כן, ולא ׳והיה באחרית הימים׳. אולי זה הנביא היה בימי יהושפט על כן יזכיר עמק יהושפט (יואל ד׳:ב׳,י״ב). והנביאים ובני הנביאים היו רבים כי רבים יצאו לדבר עם אלישע (מלכים ב ב׳:ג׳), ועובדיה לבדו החביא מהם מאה (מלכים א י״ח:ד׳). (מובא בראב״ע)
והיה אחרי כן – לעתיד לבא.
על כל בשר – על מי שנעשה לבו רך כבשר דוגמת ונתתי לכם לב בשר (יחזקאל ל״ו:כ״ו).
And it shall come to pass afterwards – in the future.
upon all flesh – I.e, upon anyone whose heart becomes soft as flesh. Comp. "And I will give you a heart of flesh" (Yechezkel 36:26).
חלומות יחלומוןא – שבחלומות ובחזיון לילה ידבר הקב״ה עמהם.
א. כן בפסוק ובכ״י ברסלאו 104, פריס 162. בכ״י לוצקי 777: ״יחלימון״.
והיה אחרי כן. אמ׳ ר׳ ישועה: כל זאת הנבואה לעתיד.
ור׳ משה הכהן אמ׳: אם כן, למה אמ׳ אחרי כן ולא ׳והיה באחרית הימים׳? אולי זה הנביא היה בימי יהושפט, על כן יזכר ״עמק יהושפט״ (יואל ד׳:ב׳,י״ב). והנבאים ובני הנבאים היו רבים, כי רבים יצאו לדבר עם אלישע, ועובדיהו לבדו החביא מהם מאה.
על כל בשר בארץ ישראל, שהיה ראוי להנבא.
והיה אחרי כן – שאכרית ארבעת מלכיות האלה.
אשפך את רוחי על כל בשר – לדעת אותי ועל ידי כן
ונבאו בניכם ובנותיכם – הקטנים.
והיה אחרי כן – כמו והיה באחרית הימים (ישעיהו ב׳:ב׳). ואמר אחרי כן, לפי שאמר וידעתם כי בקרב ישראל אני (יואל ב׳:כ״ז), אמר עתה תדעו, ולא ידיעה שלמה, כי עוד תשובו תחטאו לפני, אבל אחרי זאת הידיעה יבא זמן שתדעו אותי ידיעה שלמה ולא תחטאו עוד, והוא בימות המשיח שנאמר כי מלאה הארץ דעה את י״י (ישעיהו י״א:ט׳).
אשפוך רוחי על כל בשר – פירוש בישראל, כמו שאמר במקום אחר כל בשר ואינו לכל בעלי חיים אלא האדם לבדו, אמר ויברך כל בשר (תהלים קמ״ה:כ״א), יבוא כל בשר (ישעיהו ס״ו:כ״ג), כן פרט הנה כל בשר על ישראל הראויים להיות רוח הקדש עליהם. ואמרו כל, ר״ל הגדולים והקטנים כמו שנאמר כי כלם ידעו אותי למקטנם ועד גדולם (ירמיהו ל״א:ל״ג). ורוחי היא רוח דיעה והשכל, כמו שאמר ונחה עליו רוח י״י (ישעיהו י״א:ב׳) ואחר כן פרש רוח חכמה ובינה רוח עצה וגבורה רוח דעת ויראת י״י (ישעיהו י״א:ב׳). ומפני שיזדכך שכלם ויגבר במקצתם כח הדברי עד שיתנבאו, כי לא אמר כי כולם יתנבאו אלא ונבאו בניכם ובנותיכם, ובשפיכות הרוח אמר על כל בשר אבל בנבואה לא אמר כל, אלא ונבאו בניכם ובנותיכם, ואמר זקניכם, בחוריכם, לא כולםא. והוא על דרך שכתב החכם הגדול הרב ר׳ משה ב״ר מיימון ז״ל (מורה הנבוכים ח״ב פל״ב) כי לא תבוא לאדם הנבואה, ואפילו עם ההתלמדות, אלא אם כן יקדם לו טבע בעת היצירהב.
והבנים והבנות יתנבאו בנערותם כמו שמואל הנביאג.
והנבואה תהיה להם במראה החלום כמו שאמר חלומות, חזיונות. וכן היתה נבואת רוב הנביאים, כמו שאמר אם יהיה נביאכם י״י במראה אליו אתודע בחלום אדבר בו (במדבר י״ב:ו׳).
וכן יהיו בהם מעלות, זה למעלה מזה, כמו שהיו בנביאים שעברו, עד שאולי יהיה בהם כמשה רבינו. והנה זכר שלשה המעלות אשר בשנות האדם, ימי הנערות וימי הבחרות וימי הזקנה.
א. מפרש נבואה ממש, וכמו שמשמע בספר המצות להרמב״ם סוף כלל יד, ודלא כמו שמדייק במורה נבוכים ח״ב פל״ב מהמשך הקרא יחלמון, שאין הכוונה לנבואה (ואולי משום כך טרח הרד״ק לפרש להלן שהנבואה תהיה בחלום).
ב. אף כאן לא יתנבאו אלא אלו שיזדכך שכלם וכו׳. ראה עוד ברד״ק ירמיה א׳:ה׳, מה שביאר בדברי הרמב״ם.
ג. וכן כתב בירמיה (א׳:ו׳) ״שמואל היה נער בתחילת נבואתו״. וכתב עוד שם: ״ואפשר כי נער ר״ל משרת, ואע״פ שהוא גדול בשנים יקרא נער וכמו שכתוב ומשרתו יהושע בן נון נער״. וזה דעת הרמב״ם במורה הנבוכים ח״ב פל״ב ע״ש.
והיה אחרי כן אשפוך את רוחי וגו׳ – כבר העירנו המורה (מורה נבוכים ב׳:ל״ב) על דברי הנביא, וגם פירוש ענין אמרו: ונבאו בניכם וגו׳, ואיך שיהיה. הנה הכונה מזה עד סוף הספר כמ״ש, כי אחר זמן המאורע שקדם, שהיה בזמן בית שני ואולי בעת ממשלת החיה השנית, הנה אחר כך זמן אם מעט או הרבה, כי זה לא יתבאר, הנה יהיה דור נכבד בעמנו בארץ ישראל. וכן תמורת ענין הדורות תמיד בכל ארץ פעם לרעה פעם לטובה. וגם יזכור וייעד כי השם ית׳ בזמן זה הדור, יתן מופתים ואותות עליונות ותחתונות מצרות ומאורעות רעות שיבאו, והוא יקרא יום י״י הגדול והנורא (יואל ג׳:ד׳) – רוצה לומר עת המלט ישראל מאלה הצרות. וזה ענין קום החיה השלישית שהיא ממשלת יון הרשעה, ובפרט מלכות אנטיוכס, כי היה המלך העליון כמו שמבואר ביוסיפון. ואמר יחזקאל: והיה ביום ההוא ביום בוא גוג על אדמת ישראל וגו׳, אם לא ביום ההוא יהיה רעש גדול על אדמת ישראל (יחזקאל ל״ח:י״ח-י״ט), וכן כתב: ונשפטתי אתו בדבר ובדם (יחזקאל ל״ח:כ״ב). ובכלל הנה מליצת זה הנביא עם יחזקאל אחד במין על זה המאורע, ואיך נפלא על אמרו אלו המאורעות הרעות וכל אלו הפליאות אף בגשמיים השמיימים, והנה אמר כן על המאורע ביאת הארבה. ואם משה נזהר מזה תאר, אבל אמר קצת, והוא וכסה את עין הארץ (שמות י׳:ה׳), ותחשך הארץ (שמות י׳:ט״ו), וזה מעט בערך כל הנביאים. וכבר ביאר זה המורה (מורה נבוכים ב׳:כ״ט).
(הקדמה) הנבואה השנית תחילתה והיה אחרי כן אשפוך את רוחי וגומר עד סוף הספר. ויש בה שלשה פרשיות. האחד, והיה אחרי כן אשפוך. השני, קראו זאת בגוים. השלישי, והיה ביום ההוא יטפו ההרים עסיס: וראיתי לשאול בה שש השאלות:
השאלה הראשונה באמרו אשפוך את רוחי על כל בשר, כי איך יתכן שעל כל בשר שהוא שם כולל למין האנושי תחול הנבואה ורוח אלהים ואם היתה ההכנה תנאי הכרחי במציאות הנבואה כמו שהסכימו הרב המורה וסיעתו איך יהיה אפשר שכל בני אדם כקטן כגדול כחכם כסכל ינבאו, ורש״י פירש על כל בשר על מי שעשה רך בלבו כבשר דוגמת ונתתי לכם לב בשר והוא דרך דרש, והראב״ע ושאר המפרשים פירשו על כל בשר על ישראל והנה בשר שם כולל לכל אדםא כמו שנאמר לשחת כל בשר (בראשית ו׳:י״ז), יגוע כל בשר (איוב ל״ד:ט״ו):
השאלה השנית באומרו זקניכם חלומות יחלומון ובחוריכם חזיונות יראו, וזה כי למה יחס החלומות לזקנים והחזיונות ייחד לבחורים כי הנה הנבואה בחזון או במראה היא מדרגה יותר עליונה ונכבדת מהחלום הנבואיי ולכן היה ראוי ליחס החזיונות לזקנים שקנו חכמה והחלומות לבחורים שלא הושלמו כ״כ בנבואה:
השאלה השלישית במ״ש השמש יהפך לחשך והירח לדם וכן אמר אח״כ שמש וירח קדרו וכוכבים אספו נגהם, כי הנה בייעוד החרבן מצאנו ראינו שאמר כזה עצמו זה הנביא בנבואה של מעלה ואיך יאמר כמוהו בענין הגאולה והתשועה שהיה ראוי להיות הדבר בהפך שיתוסף אז נגהם אם אפשר וכמ״ש ישעיהו (ל, כו) והיה אור הלבנה כאור החמה ואור החמה יהיה שבעתים כאור שבעת הימים:
השאלה הרביעית באומרו כי הנה בימים ההמה ובעת ההיא אשיב את שבות יהודה וירושלם וקבצתי את כל הגוים והורדתים אל עמק יהושפט וגומר, כי הנה הייעוד הזה יראה מענינו שהוא על תחיית המתים ויום הדין ולכן אמר ונשפטתי אתם ויחסו אל עמק יהושפט המפורסם באומה לאותו דין וכמ״ש עליו ג״כ העירו הגבורים וגומר יעורו ויעלו הגוים אל עמק יהושפט שהתעורה והיקיצה לישני אדמת עפר יוחסה בכתוב ואיך אפשר שבימים ההמה ובעת ההיא שתהיה הגאולה יהיה תחיית המתים שאם באחת תהיה עם הגאולה וקבוץ הגליות יתחייב שלא יהיה זמן כלל לימות המשיח והוא הפך מה שהסכימו בפ׳ חלק כשחלקו כמה יהיו ימות המשיח:
השאלה החמישית במה שעשה עיקר ייעוד נקמת השם בצור וצידון וכל יושבי פלשת, וידוע שהם לא החריבו ירושלם ולא שרפו את בית השם לא בחרבן ראשון ולא בחרבן שני ולמה א״כ זכר אותם האומות צור וצידון כ״ש שצור כבר נחרב ולא זכר הבבליים והרומיים שעשו אותם החרבנות:
השאלה הששית באומרו ומעין מבית השם יצא והשקה את נחל השטים, כי מה יהיה ענין המעין הזה שיצא מבית השם ומה צורך שישקה את נחל השטים כי הנה הנחל מלא מים מה ענין הייעוד הזה והנני מפרש הכתובים באופן יותרו השאלות כולן:
הכוונה הכוללת בנבואה הזאת אינה לדעתי כדברי רבי משה הכהן כפי מה שספר ממנו הראב״ע שכתב בשמו שהיתה הנבואה הזאת על המקרים הטובים אשר היו בימי יהושפט מלך יהודה שאז נתרבו הנביאים ונעשו אז נסים הרבה והיו לקיות במאורות מורים על המלחמות שקרו לו, ושעל המלחמה שעשו בני עמון ומואב ושעיר בחיל לרוב מאד על יהושפט באותו עמק שקרא עמק ברכה אמר וקבצתי על כל הגוים והורדתים אל עמק יהושפט וגו׳, ומפני שפלשתים היו מביאים ליהושפט מנחה וכסף משא לאות שגברה ידו עליהם ולכן אמר וגם מה אתם לי צר וצידון וגו׳, ולפי שצר וצידון היו עושים כנגד בני יהודה מלחמה בראשונה ושוללים ממונם ושובים את בניהם לכן באו דברי הנביא בפרשה הזאת כולם על אותה מלחמה שעשה יהושפט וכמו שביאר כל זה הראב״ע בפירושו, ומאשר לא תפסו על זה דבר אמרתי כי גם הראב״ע היה במרד הזה לפרש הנבואה העתידה על מה שכבר היה לעולמים עד שבעל ספר העיקרים אמר בספרו שרבים מהמפרשים יפרשו כל הנבואות על זמן בית שני ושאין בהם הכרחה מוכרחת לעתיד, ולהרוס שינמו בפימו באפיקורוסות הזה עשיתי אני ספר משמיע ישועה לבאר בו כל הנבואות המוכרחות לעתיד שיש בדברי הנביאים ושם פירשתי הנבואה הזאת, ובכלל אומר לך שאין זה כי אם ממיעוט אמונה מאותו ר׳ משה כהן והנמשכים אחריו בפנת ביאת המשיח עד שהוצרכו לסלף דברי הנביאים לאחור ולעשות את האותיות והעתידות שהיו מגידים דברים שכבר עברו הלא יבושו מדבריהם כי איך יפרשו מאמר הנביא והיה אחרי כן אשפוך את רוחי על כל בשר ונבאו בניכם וגומר על הנביאים שהיו בימי יהושפט כי הנה לא נתרבו בימיו יותר ממה שהיה קודם לכן, ואם לא נפסקה עדיין הנבואה מביניהם מהו הייעוד שתשוב לקדמותה, ומה ענין ונתתי מופתים בשמים ובארץ דם ואש ותמרות עשן האם היה דבר מזה בימי יהושפט הלא יכלמו מדבריהם אחרי שהכתוב אומר בפירוש בימים ההמה ובעת ההיא אשיב את שבות יהודה וירושלם ואמר ונשפטתי עמם שם על עמי ונחלתי אשר פזרו בגוים ואת ארצי חלקו והנה בימי יהושפט לא גלה יהודה וירושלם ולפזרו בגוים את עמו ולא חלקו את ארצו, ומה אוסיף עוד לדבר והנה הנבואה הזאת כולה מוכחת על אמתתה שהיא לעתיד לבוא ושעל כל האומות נאמרה לא על עמון ומואב בלבד אשר באו להלחם על יהושפט וכמו שנאמר מצרים לשמה תהיה ואדום מדבר שממה, וחותם הנבואה כולה אמרו והיתה ירושלם קדש וזרים לא יעברו בה עוד וכן ויהודה לעולם תשב וירושלם לדור ודור, וידוע שאחרי מות יהושפט שנים רבות נחרבה ירושלם פעמים ובעלוה אדונים זולתו יתברך וכל זה ממה שיוכיח שקרות דעת האומרים האלה:
ושהכוונה האמתית בנבוא׳ הזאת היא ליעד על הגאולה העתידה אשר קוינוה בקבוץ הגליות וייעד הנביא עליה בנבואה הזאת י״ב יעודים. הא׳ שתמלא הארץ דעה את ה׳ ויכירו כל בשר שם אלוהותו, הב׳ שתשוב לחול הנבואה באומה אשר פסקה ממנה זה לנו היום קרוב לאלפים שנה, הג׳ שהמופתים והנפלאות שהיו נעשים לישראל בהיות בית המקדש בתוכם ונסתלקו מהם בהסתלקות השכינה מביניהם ישובו להעשות כימים הראשונים שהיו טובים מאלה, הד׳ שהמלחמה העצומה אשר תהיה בזמן הגאולה בין אדום וישמעאל ונקמת השם מהם עם היות שתהיה עת צרה ליעקב הנה ממנה יושע, הה׳ שיהיה נצב לריב ה׳ ועומד לדין עמים ולתת גמולם בראשיהם על כל אשר הרעו לישראל, הו׳ שכדי שתהיה הנקמה ההיא כוללת ועצומה יעיר השם יתברך את לבות מלכי הגוים לעלות אלו על אלו למלחמה על ירושלם כדי שבמקום הרשע שעשו שמה יהיה משפטם וענשם, הז׳ שגם באותו זמן מנקמת האויבים תהיה תחיית המתים שרבים מישיני אדמת עפר יקיצו, הח׳ שבזמן הגאולה תתברך ארץ ישראל תחת אשר בזמן הגלות נתקללה מאד, הט׳ שיש עת מוגבל וזמן קצוב ומחוייב לגאולה לא יעבור שלא תהיה בו וכמו שאמר הנביא אני השם בעתה אחישנה, הי׳ שעם היות שבשבת ישראל על אדמתם היתה ירושלם נעדרת המים הנה בזמן הגאולה יתחדש בה מקור מים חיים וממנו יצא לכל הארץ ונכלל בזה כי מציון תצא תורה ודבר השם מירושלים לכל העולם שהוא הנמשל במעין בית השם, הי״א שמלבד הנקמה הכללית לכל האומות בזמן ההוא הנה בפרט תהיה במצרים ובאדום שוממות וכלייה נחרצת, הי״ב בטחון מוחלט שאומת ישראל לא תשוב עוד לכסלה ולא תלך עוד בגלות אחר. ובביאור פסוקי הנבואה יתבארו הייעודים האלה:
(א) והיה אחרי כן וגומר. אחר שהנביא בסוף הפרשה של מעלה ייעד על הגאולה העתידה בא עתה בנבואה הזאת לבאר וליעד על הטובות וההצלחות אשר תזכה בהם אז האומה, ולכן התחיל באומרו והיה אחרי כן כלומר אחרי זמן הגלות אשר יעדתי בזמן הגאולה יהיה זה, והנה המשורר התרעם שאבדו ישראל בגלותם מארצם שלשה מתנות נכבדות שהיו להם נבואה ומופתים וידיעה אלהית וכמו שאמר אותותינו לא ראינו אין עוד נביא ולא אתנו יודע עד מה (תהלים עד, י), ומפני זה ייעד הנביא פה על שלש אלה שיחזרו לאומה כי באמרו אשפוך את רוחי על כל בשר רמז אל הידיעה והכרת אלהות השם יתברך שהיא הנקראת רוח השם כמו שנאמר ונחה עליו רוח השם רוח חכמה ובינה (ישעי׳ יא, ב) כי בעבור שהיתה החכמה נשואה ברוח השכלי תקרא היא עצמה להיותה דבר רוחני ולא גשמי ולכן אמר על כל בשר שהוא באמת כולל לכל בני אדם מאיזה אומה שתהיה כמו שנאמר (שם סו, כג) יבא כל בשר להשתחוות לפני, ויברך כל בשר שם קדשו (תהלים קמה, כא) וענין הידיעה הוא שכל בני בשר יקראו בשמו ויכירו אלהותו כמו שנאמר אז אהפוך אל עמים שפה ברורה לקרא כולם בשם השם (צפניה ג, ט), ועל זאת ההכרה והידיעה שתתחדש בעולם מלכותו אמר כאן אשפוך את רוחי על כל בשר, ואמר גם כן וגם על העבדים ועל השפחות בימים ההמה אשפוך את רוחי כי אין ראוי לפרש הרוח הזאת על הנבואה כי אם על הידיעה וההכרה באלהותו כמו שאמרתי, והותרה בזה השאלה הראשונה, וזהו הייעוד הראשון שעשה הנביא כאן רוצה לומר שתמלא הארץ דעה את ה׳:
והייעוד השני הוא, אומרו ונבאו בניכם ובנותיכם כלומר שאע״פ שמיום שנחרב ב״ה ונגנז הארון ע״י ירמיהו בזמן החרבן אין עוד נביא ובזמן בית שני לא חלה נבואה בשום אדם וכ״ש בגלות שלא מצאו חזון מהשם, הנה בזמן הגאולה תשוב הנבואה לחול בעם ישראל רוצה לומר במוכנים מהם מה שלא היה ולא יהיה בשאר הגוים, ולפי שהנבואה היא בב׳ מינים חלום נבואיי ומראה נבואיי כמו שנאמר בתורה במראה אליו אתודע בחלום אדבר בו (במדבר יב, ו), לכן אמר במספר מדרגות הנבואה אשר תמצא בהם שהזקנים שבהם יזכו לחלומות הנבואיים והבחורים לחזיונות שיראו שהם ממין המראה הנבואיית, והיה זה לפי שהזקנים לרוב לחותם המקריי מתחדש בהם הזקנה ולטרדת כחם המדמה מרוב האנשים אשר ראו וידעו יגבר בהם הדמיון ולכן כשיבואם השפע יהיה בחלום, אמנם הבחורים שאינם כל כך לחים וכחם המדמה אינו כ״כ טרוד ומלא מהצורות אשר ראה תבואם הנבואה במראה והוא אמרו חזיונות יראו, והותרה בזה השאלה הב׳, ולא אמר הנביא הנה שכל הזקנים ינבאו בחלום ולא שכל הבחורים חזיונות יראו אבל אמר בלשון סתמי זקניכם בחוריכם לרמוז אל המוכנים מהם והראויים לנבואה שהם יקבלוה
א. בכ״י אסקוריאל נוסף כאן: ״גם לכל חי״, אך הועבר קולמוס על המלים האלה.
ובנתיכם – יש ספרים ובנותיכם מלא וא״ו.
אשפוך – ר״ל אתן בשיעור מרובה כשופך דבר מה.
כל בשר – ר״ל כל אדם כמו לכל בשר (ישעיהו ס״ו:כ״ד).
חזיונות – מלשון חזון ומראה נבואה.
והיה אחרי כן – ר״ל אחרי ימים מרובים בזמן המשיח.
אשפוך את רוחי – ר״ל רוח חכמה והכרת אלהות אשפוך על כל בשר כי אף העכו״ם יכירו אז וידעו שה׳ הוא האלהים.
ונבאו בניכם ובנותיכם – לא כמו בימי הגולה שנעדרת הנבואה מישראל כי אז ינבאו בניכם ובנותיכם עם כי האבות לא נבאו.
חלומות יחלומון – ר״ל חלום נבואי.
חזיונות יראו – גם הוא ענין מראה נבואה.
אשפוך את רוחי – רוח בשתופו כולל רוח גבורה רוח חכמה רוח נבואה רוח הקדש כמ״ש בכ״מ, ושפיכת הרוח מורה שיבא בשפע רב כמים הנשפכים בפעם א׳ וממלאים כל המקומות.
נבאו יחזו יחלמו – החזון מדרגה קטנה מן הנבואה, שכח הדמיון גובר בו יותר ויחזה מחזות בדמיונו עד שהאור מתלבש במעטפות רבות. והחלום קטן מן החזון, ואמרו חז״ל החלום א׳ מששים בנבואה, ואמר ודניאל הבין בכל חזון וחלומות, שקשה יותר להבין את החלום שמעורב בו תבן יותר מן החזון, ויש חלום חזיון לילה, החלום שבא עם חזון שרואה בעת השינה, ואמר וידד כחזיון לילה, ויש מחזה שיראה בהקיץ בביטול כחות הגופניות, אשר מחזה שדי יחזה.
והיה אחרי כן – מוסב על מה שאמר שיבא עת שידעו את ה׳ בידיעה ברורה שה׳ יהיה בקרבם שוכן בשכינה מתמדת שזה יהיה באחרית הימים, ינבא מה שיהיה בימים ההם, והנה מהרי״א הוכיח מזה שגם הנבואה הראשונה הוא על ד׳ מלכיות, וד׳ מיני ארבה הוא משל ומליצה אל ד׳ מלכיות שונות אשר יאכלום בכל פה, ולכן דמה את הארבה כעם רב וגוי עצום וכסוסים ופרשים ומרכבות וחיילות מזוינים לוחמים וכובשים שהכל יצדק כפי הנמשל, אולם פשטות כל הנבואה מורה שלא כפירושו, אם לא נאמר כי מדי נבא אל הארבה שהיה באמת בימים ההמה, שוטטה ברוחו פי שנים גם נבואת הד׳ מלכיות שדומה אליו במספר הארבעה, אולם למ״ש אין כל קושיא מסמיכת הנבואה הזאת שנמשך למ״ש וידעתם כי בקרב ישראל אני, שזו נבואה עתידה, ועל זה אמר שבאחרית הימים שתרבה ידיעת ה׳ למטה תתער גם אתערותא דלעילא וישפוך את רוחו עליהם, אשפך את רוחי על כל בשר – רוח ה׳ כולל כל המעלות הנפשיות כמ״ש ונחה עליו רוח ה׳ רוח חכמה ובינה רוח עצה וגבורה רוח דעת ויראת ה׳, שכל שפע רוחנית שתחול על האדם מאת ה׳, בין על כח הגוף בגבורה בין על כח המדמה בעצה והשערה אמתיית, בין על כח בשכל חכמה ובינה, בין השפע הנבואיית ברוח דעת ויראת ה׳ אשר למעלה מהשכל, יכונה בשם רוח ה׳, ואז ישפוך רוחו על כל בשר בשפע רב ועצום כשופך מים שהם מתפשטים בכל מקום ויכסו את הכל בשוה, אולם בכ״ז יהיה הבדל ביניהם לפי הכנת המקבלים, והוא ונבאו בניכם ובנותיכם – כי יש שלש מדרגות, א] הנבואה הגמורה, ב] החזון שהוא למטה מהנבואה שיראה מחזות בהקיץ ע״י שיחול השפע על כח דמיונו, ג] החלום הצודק שהוא למטה מן השפע, ומעורב בו תערובות תבן וסיגים יותר מן החזון, כמ״ש הנביא אשר אתו חלום יספר חלום וכו׳ מה לתבן את הבר (ירמיהו כ״ג), ובזה יאמר שהבנים והבנות הצעירים שהם נולדו בדור המשיח המוכן לרוח אלהי, הם ינבאו נבואות גמורות, והזקנים שהם נולדו בדור קדום רחוק מדור המשיח, לא יושפע עליהם רק החלומות הצודקים שהוא למטה מן החזון וכ״ש מהנבואה, והבחורים שהם נולדו ג״כ לפני בא המשיח ולידתם היה קרוב לזמנו יותר מן הזקנים, הם חזיונות יראו שהוא שפע ממוצע בין הנבואה והחלום.
אחרי כן – עיין מה שאכתוב עליו בעהי״ת בסוף דבר על ספר זה.
אשפוך – בשופע – ע״כ לא כתב אתן או אשים.
ונבאו וגו׳ – יכשרו מעשיהם כל כך עד שיהיו ראוים לנבואה.
חלמות – שיש בהם ממש כעין חזיונות שאחריו.
תרגום יונתןר׳ משה אבן ג׳יקטילהרש״יר״י קראאבן עזרא א׳ר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמנחת שימצודת ציוןמצודת דודמלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןהואיל משההכל
 
(ב) וְגַ֥ם עַל⁠־הָעֲבָדִ֖ים וְעַל⁠־הַשְּׁפָח֑וֹת בַּיָּמִ֣ים הָהֵ֔מָּה אֶשְׁפּ֖וֹךְ אֶת⁠־רוּחִֽי׃
And also on the servants and on the handmaids in those days, I will pour out My spirit.
תרגום יונתןאבן עזרא א׳רד״קאברבנאלמצודת דודמלבי״ם ביאור העניןעודהכל
וְאַף עַל עַבְדִין וְעַל אַמְהָן בְּיוֹמֵי הָאִנוּן אֶשְׁפַּךְ יַת רוּחַ קוּדְשִׁי.
וגם. העבדים ששבו לתורת השם וככה השפחות.
וגם על העבדים – כמו שאמר ועמדו זרים ורעו צאנכם ובני נכר אכריכם וכורמיכם (ישעיהו ס״א:ה׳), וגם אותם לפי שיעמדו בארץ ישראל ויעבדו את ישראל, תהיה להם רוח דעה והשכלא. ועניין שפיכות הרוח, ר״ל שתהיה בהם רוח לרוב כעניין השפיכה, וכן אמר ושפכתי על בית דוד ועל יושב ירושלם רוח חן ותחנונים (זכריה י״ב:י׳).
א. אבל לא נבואה.
ואמנם העבדים והשפחות שמפני עבודתם יהיו תמיד בעצבון לא יוכלו להנבא אבל ישפוך השם את רוחו עליהם רוצה לומר רוח דעת ויראת השם.
ויתד תהיה לך על אזניך ולא תשמע לדברי הרב המורה שכתב בפרק ל״ב ח״ב וז״ל ואמנם אשר בא בייעודי הנחמות באמרו אשפוך את רוחי על כל בשר ונבאו בניכם ובנותיכם כבר פירש זה והגיד מה תהיה הנבואה באמרו זקניכם חלומות יחלומון ובחוריכם חזיונות יראו כי כל מגיד בנעלם מצד הקסם או אוב וידעוני ומצד הכהון או מצד נבואה צודקת הוא יקרא גם כן נביא ולזה נקראו נביאי הבעל ונביאי האשרה נביאים ע״כ:
ומי יתן איפה ולא יכתבון מליו אלה כי איך יהיה הנביא מיעד שלזמן הגאולה יהיה בישראל קוסם קסמים מעונן ומנחש ומכשף המלאכות האסורות בתורה, ואיך יקראם השם רוחי אם היה שאשפוך את רוחי על כל בשר נאמר על זה כפי פירוש הרב, אלא שדיבר הנביא מהנבואה האמתית שתשוב לחול באומה כימי קדם כפי שהיתה.
ואמנם מה שהביא הרב לדעת הזה והוא לכרחו שיהיו כל עם השם נביאים מבלי הכנה הפך שרשיו כבר בארתי שאינו מחוייב כי פירוש אשפוך את רוחי לא נאמר על הנבואה ונבאו בניכם ובנותיכם הרצון בו אותם שיהיו מוכנים אליו והוא על דרך מה שאמר עמוס (ב, יא) ואקים מבניכם לנביאים, ואולי שאין ההכנה שזכר הרב הכרחית לנבואה כמו שחשב וכמו שיתבאר.
אשפוך את רוחי – רוח חכמה לדעת את ה׳.
וגם על העבדים ועל השפחות אשר יהיו בימים ההמה, אשפך את רוחי הגם שלא ישיגו חלומות צודקים וכ״ש מה שלמעלה מזה, יחול עליהם רוח עצה וגבורה ויראת ה׳ וכדומה מהמעלות הנפשיות.
תרגום יונתןאבן עזרא א׳רד״קאברבנאלמצודת דודמלבי״ם ביאור העניןהכל
 
(ג) וְנָֽתַתִּי֙ מֽוֹפְתִ֔ים בַּשָּׁמַ֖יִם וּבָאָ֑רֶץ דָּ֣ם וָאֵ֔שׁ וְתִֽימְר֖וֹתא עָשָֽׁן׃
I will show wonders in the heavens and in the earth: blood, fire, and pillars of smoke.
א. וְתִֽימְר֖וֹת א=וְתִֽימֲר֖וֹת (חטף)
תרגום יונתןרש״יר״י קראאבן עזרא א׳אבן עזרא ב׳ר״א מבלגנצירד״קר׳ אברהם בר שלמהאברבנאלמנחת שימצודת ציוןמצודת דודמלבי״ם ביאור העניןהואיל משהעודהכל
וְאֶתֵּן אָתִין בִּשְׁמַיָא וּבְאַרְעָא דְמָא וְאֶשָׁא וִיטוּרִין דִתְנָן.
ותמרות עשן – זקיפות מעלה עשן בגובה.
and pillars of smoke Heb. וְתִימְרוֹת. Perpendicular pillars of smoke, as tall as a palm tree.
ונתתי מופתים בשמים ובארץ – אף זה מן הכפולים. כשהוא אומר: ונתתי מופתים בשמים,⁠א איני יודע מה מופתים יתן בשמים. וכשהוא אומר: בארץ, איני יודע מה מופתים יתן בארץ. הרי לך פתרונן בצידן: מופתים שאתן בשמיםאש ותמרות עשן, ובארץדם.
א. כן בכ״י ברסלאו 104. בכ״י לוצקי 777 נוספה כאן: ״ובארץ״.
ונתתי. מנהג אנשי לשון הקודש כאשר יזכירו שנים דברים, יחל לספר דברי השיני בתחלה, ואחר כן ישוב אל הראשון באחרונה. כמו ״לך יום אף לך לילה״ (תהלים ע״ד:ט״ז), ״ואתן ליצחק את יעקב ואת עשו״ (יהושע כ״ד:ד׳), וככה זה: ונתתי דם – בארץ, ובשמים – אש ותימרות עשן.
ותימרות עשן – כלומ׳: עשן שעולה ״בימים ההמה״ (יואל ג׳:ב׳).
ונתתי מופתים בשמים ובארץ – לשפוט את כל הגוים שהרעו לעמי.
ונתתי מופתים – באותו הזמן אתן מופתים על העתיד לבא, והמופתים יהיו בשמים ובארץ. הדם בארץ, לרוב ההרג שיהיה. אש ותמרות עשן בשמים, והם הברקים השורפים בנפלם, והשרפה תעלה עשן. והם יהיו מופת על מגפת הגוים הבאים עם גוג ומגוג על ירושלם.
תמרות עשן – עמודי עשן. ולפי שהתמר עץ גבוה וישר ושוה, ידמו הדבר הגבוה והישר אליו, לפיכך אמר ותמרות עשן על עמודי עשן. וכן בדברי רז״ל על העשן אמרו משתעלה תמרתו (ברכות מ״ג.), ואמרו בית אבטינס היו על מעשה הקטרת ולא רצו ללמדא, ושלחו והביאו אומנין מאלכסנדריא, והיו יודעין לפטם כמותם ולא היו יודעים להעלות עשן כמותם, שהללו מתמר ועולה כמקל והללו מפצל לכאן ולכאן (יומא ל״ח.).
ואלה הברקים שירדו שלא כטבעם, או השמש שיהפך לחשך והירח לדם (יואל ג׳:ד׳), פרשו המפרשים כמשמעו, כי באותו הזמן יהיו אלה המופתים, וכן דעת החכם רבי אברהם בן עזרא ז״ל. ואמר כי קדרות המאורות הוא מופת על מלחמות עצומות, וקדרות המאורות יהיה באותו הזמן לפני בא יום י״י (יואל ג׳:ד׳), והיא יום מגפת גוג ומגוג והעמים אשר אתו, והסימנים האלה יהיו מופתים על הדבר הזה. ופירוש והירח לדם, הוא קדרות הירח, וכשיהיה הקדרות שלם יהיה הירח שחור, וכשלא יהיה הקדרות שלם יהיה אדום כדם זהו שאמר והירח לדם.
והחכם הגדול הרב ר׳ משה ב״ר מיימון ז״ל פירש (מורה הנבוכים ח״ב פכ״ט) כי זה והדומה לו הוא על דרך משל על הצרות שיבאו על העמים, והמופתים שאמר בשמים ובארץ דם ואש ותימרות עשן וכן השמש יהפך לחשך והירח לדם (יואל ג׳:ד׳), כל זה הוא משל על הצרות ומלחמות, כמו שאמר על הארבה לפניו רגזה ארץ רעשו שמים שמש וירח קדרו וכוכבים [אספו נגהם (יואל ב׳:י׳), וכן יאמר על מפלת גוג ומגוג שמש ירח קדרו וכוכביםב] אספו נגהם (יואל ב׳:י״א, ד׳:ט״ו).
ולפירוש ה״ר משה מה שאמר לפני בא יום י״י (יואל ג׳:ד׳), היה לו לומר בבוא יום י״י. ואפשר שאמר שהצרה הזאת תהיה לישראל ויהיה להם האור לחשך לפני בא יום מפלת גוג שיעלה עם עמים רבים על ירושלם עד שילחמו עליה ויצא חצי העיר בגולה (זכריה י״ד:ב׳), וזהו החושך כמו שאמר בנבואת זכריה לא יהיה אור יקרות וקפאון (זכריה י״ד:ו׳), ויום מפלת גוג הוא יום י״י הגדול והנורא (יואל ג׳:ד׳) כמו שאמר בארבה כי גדול יום י״י ונורא מאד (יואל ב׳:י״א).
א. ״ללמד״, כן הוא בכת״י אוקספורד 33. בכת״י וטיקן 71: ״ללמוד״.
ב. המוקף נוסף מכת״י וינה 209. בכת״י וטיקן 71 אינו.
ונתתי / מופתים בשמים ובארץ דם ואש ותימרות עשן – דומה שרומז בזו הנבואה / למלחמת גוג ומגוג שיש בה כענין אלו הדברים וכן המלחמה שנזכרת על ידי / זכריה. ורומז ב״דם״. ההריגה בסיף. ואמרו ״בשמים ובארץ״ שמקצת אלו האותות / (5) יהיו בארץ כחרב בין העמים ומקצתה באויר כמו אש ועשן. ו״תימרות עשן״ / עמוד העשן וכן בדברי רז׳ל העשן משתעלה תימרתו ואמרו בית אבטינס היו / על מעשה הקטרת ולא רצו ללמד ושלחו והביאו אומנים מאלכסנדריא והיו / יודעים לפטם כמותם ולא היו יודעין להעלות עשן כמותם שלהללו מתמר ועולה / כלומ׳ עולה עמוד אחד ושלהללו מפצע לכאן ולכאן (יומא לח ע״א).
ונחזור לפי׳ הפסוקים ואומר שלפי שהיתה הנבואה באומתינו מכלל המופתים ואינה מדרך הטבע כמו שחשב הרב לכן סמך לזה ונתתי מופתים בשמים ובארץ להגיד שתהיה נבואותם מכלל המופתים, והמופתים הם הייעוד הג׳ שייעד הנביא כאן שיעשה הש״י בקרב ישראל כימי עולם וכשנים קדמוניות ומכללם יהיה בשמים ובארץ דם ואש ותמרות עשן, ואמנם מה המופתים ההמה אשר אמר דם ואש ותימרון עשן אין ספק כי הוא מה שביאר יחזקאל במלחמת גוג ומגוג שיהיה שם דם ההרג העצום בארץ ואש ותימרות עשן שימטיר השם עליהם מן השמים אש וגפרית ורוח זלעפות ולכן אמר כאן ונתתי מופתים בשמים ובארץ, וביאר מופת הארץ באמרו דם וביאר מופתי השמים באמרו ואש ותימרות עשן שימטיר השם עליהם ברד ואבני אלגביש אשר בתוכם האש, ומשם ימשוך תימרות עשן כי תימרות הוא העשן העולה למעלה בקו ישר שיעשה עמוד כמו התמר שהוא עץ גבוה ושוה בישרו
ותימרות – בספרים כ״י מדוייקים מלא יו״ד ומלא וא״ו וכן במסורת שיר השירים ג׳ מלא דמלא וסימן כתימרות עשן מקטרת. ואיליו ואילמיו ותימוריו. דם ואש ותמרות עשן ע״כ. וצריך להגיה שם וחלוניו ואילמיו ותימוריו שהוא ביחזקאל סי׳ מ׳ אך בספרים שלפנינו כתיב ותימריו חסר וא״ו ובקצת ספרים חסר גם היו״ד שאחר התי״ו.
קרא – במקצת ספרים קורא מלא וא״ו ולא יתכן כי במסורת נמנו י׳ מלא ואין קרא זה מהם.
ונתתי – כמו ואתן.
מופתים – מלשון מופת ואות.
ותמרות – מלשון אילן תמר.
דם – ר״ל בארץ ישפך דם הרבה ויאמר זה על גוג ומגוג.
ואש – מן השמים תרד עליו אש כמ״ש ונשפטתי אתו בדבר ובדם וגו׳ אש וגפרית אמטיר עליו (יחזקאל ל״ח:כ״ב).
ותמרת עשן – עשן השריפה תעלה למעלה זקוף כאילן תמר.
ונתתי מופתים – אחר שבאר שאז תתגלה דעת ה׳ בארץ ע״י הנבואה ורוה״ק, אומר כי גם יכירו את ה׳ ע״י חידוש האותות והמופתים היוצאים מן הטבע. והמופתים יהיו כוללים בשמים ובארץ – וזה יהיה ע״י שני ענינים, א] ע״י פורעניות הרשעים שיהיה דם ואש ותמרות עשן – המופת בארץ יהיה ע״י דם, שהוא החרב שתהיה בחיל גוג ומגוג כמ״ש בס׳ יחזקאל, והמופת בשמים יהיה ע״י אש שימטיר עליו אש וגפרית ואבני אלגביש עד שיעלה העשן מרוב התבערה, עד כי.
מופתים – והם יפתרום.
ותימרות – עשן עולה כתמר מראשי הרים מקיאי אש.
תרגום יונתןרש״יר״י קראאבן עזרא א׳אבן עזרא ב׳ר״א מבלגנצירד״קר׳ אברהם בר שלמהאברבנאלמנחת שימצודת ציוןמצודת דודמלבי״ם ביאור העניןהואיל משההכל
 
(ד) הַשֶּׁ֙מֶשׁ֙ יֵהָפֵ֣ךְ לְחֹ֔שֶׁךְ וְהַיָּרֵ֖חַ לְדָ֑ם לִפְנֵ֗י בּ֚וֹא י֣וֹם יְהֹוָ֔היְ⁠־⁠הֹוָ֔ה הַגָּד֖וֹל וְהַנּוֹרָֽא׃
The sun will be turned into darkness, and the moon into blood, before the great and terrible day of Hashem comes.
תרגום יונתןילקוט שמעונירש״יר״י קראאבן עזרא א׳ר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיר׳ אברהם בר שלמהאברבנאלמצודת דודמלבי״ם ביאור העניןהואיל משהעודהכל
שִׁמְשָׁא יִתְהַפָּךְ לְקִבְלָא וְסִהֲרָא לִדְמָא קֳדָם מַיְתֵי יוֹמָא דַעֲתִיד לְמֵיתֵי מִן קֳדָם יְיָ רַבָּא וּדְחִילָא.
השמש יהפך לחשך – ילמדנו רבינו מי שהוא רואה זיקים או ברקים היאך מברך עליהם. כך שנו רבותינו על הזיקים ועל הזוועות על הרעמים ועל הברקים הוא אומר ברוך שכחו וגבורתו מלא עולם, הרי מן המשנה, מן המקרא מנין המביט לארץ ותרעד ומה כתיב אחריו יהי כבוד ה׳ לעולם. שאל אליהו ז״ל את רבי נהוראי מפני מה זוועות באות לעולם, א״ל כשהקב״ה רואה שאין ישראל מפרישין מעשרותיהן כראוי אז זוועות באות לעולם, א״ל חייך כך הוא סברו של דבר, אלא זהו עקרו בשעה שהקב״ה מביט ורואה עו״א יושבים בטח ושאנן ובית מקדשו חרב באותה שעה מאפיל העולם ומזדעזע, אמר הקב״ה כל הרעש הזה שאני מביא לעולם כדי לקדש שמי שנאמר כל הנקרא בשמי, ובמה שאני ראוי לקלס העו״א מכעיסים אותי זה אומר לכוכבים אני עובד וזה אומר לשמש ולירח אני עובד, לפיכך אני מרעיש אותם שמכעיסין אותי בהם, לפיכך אף הם לוקים עמהם שנאמר השמש יהפך לחשך והירח לדם.
יהפך לחשך – לבייש את המשתחוים לחמה.
shall turn to darkness – to embarrass those who prostrate themselves to the sun.
השמש יהפך לחושך והירח לדם – מפני שאומות העולם מונין להם ועובדים להם. וכן הוא אומר: {ו}⁠מאותות השמים אל תחתו כי יחתו הגוים מהמה (ירמיהו י׳:ב׳).
השמש. יספר קדרות שיהיה לשמש בהתחברה אל הלבנה, והירח יקדר ויהיה אדום, וזה יהיה בהיותו רחוק מראש התלי וזנבו קרוב משש מעלות. ולעולם הם אותות על מלחמות, והיה לאות כי ימותו עמים רבים.
השמש יהפך לחשך – הוא העשן ואין עשן בלי אש לעולם.
והירח לדם – הוא הדם. וכן הוא אומר ונתתי מופתים בשמים ובארץ.
ויראום בארץ, לפני בא יום י״י הגדול – הוא יום המשפט שיפרש למטה (יואל ד׳:ב׳).
השמש – פירשנוהו.
בכלל כי קרא הנה: הנה יום י״י הגדול והנורא – על נפילת זאת החיה ביד בני חשמונאי שהם ראשי השרידים אשר י״י קרא, אם שנושעו, שאין ספק שרבים מתו ורבים נשתמדו לדת יון, כמו שמבואר בארוכה בתלמוד ובספר יוסיפון.
השמש יהפך לחשך / (10) והירח לדם לפני בוא יום ייָי הגדול והנורא – כבר נזכר בספר הושע שהוא / ממשיל המלכות בכוכבים דרך השאלה. ואפשר שיאמר בזה הדבר בלבד / שהוא דומה למה שאמר זכריה ״לא יהיה אור יקרות וקפאון״ (יד, ו) ואמ׳ עוד ״והיה / יום אחד הוא יודע לייָי לא יום ולא לילה״ (שם, שם, ז) על דעת מי שאומ׳ שהוא הנקרא / בלשון ערבי כ׳ס׳וף [תרגום: ליקוי ירח] כמו שיתבאר במקומו כשנגיע אליו בעזרת שדי.
ואמנם אמרו השמש יהפך לחשך פי׳ הראב״ע שאמר זה על קדרות המאורות שיהיה בזמן ההוא שהמה יהיו מופתים מורים על מלחמות עצומות, והרב המורה פירש זה כולו דרך משל על הצרות והנקמה, והנכון בעיני שזכר השמש והירח בזה בלבד לפי שהמלחמה העצומה ההיא תהיה בין אדום וישמעאל אשר ילחמו זה עם זה על אדמת הקדש לירש אותה כמו שאבאר, וכבר כתבתי במעיין הי״א ממעייני הישועה שזה באמת הוא מלחמת גוג ומגוג שניבאו הנביאים, ובעבור שהשמש מורה על בני אדום והירח על הישמעאלים לכן אמר רומז על נקמתם השמש יהפך לחשך כי יהיה חשך אפלה לבני אדום והירח לדם בבני ישמעאל, וכמו שלמעלה על חרבן ישראל אמר רעשו שמים שמש וירח קדרו וכוכבים אספו נגהם כן על נקמת האומות יאמר הנביא אחר זה שמש וירח קדרו וכוכבים אספו נגהם שהוא רמז לביטול השפעותיהם, האמנם אמרו כאן בפרט השמש יהפך לחשך והירח לדם לרמוז לבני אדום וישמעאל כמו שפירשתי, ואולי לזה כיון השם יתברך באמרו השמש יהפך לחשך לבייש המשתחוים לחמה וזהו הייעוד הה׳ שייעד הנביא פה והותרה בזה השאלה הג׳: ולפי שהמלחמה והנקמה ההיא תהיה קודמת לגאולה סמוכה אליה לכן אמר לפני בוא יום השם הגדול והנורא שהוא יום גאולת עמו כי הוא גדול בתשועה ונורא בנקמת האויבים.
יהפך לחשך – ר״ל מגודל הצרה הבא עליהם יחשך להם מאור היום.
ודם – יהפוך למראה דם כי אז לא תאיר כדרכה והוא ענין מליצה כי כשאדם בצרה העולם חשוך בעדו.
לפני בוא יום ה׳ – כל זה יהיה לפני הגאולה וסמוך לה.
הגדול והנורא – כי אז יראה גדולת ממשלתו ומעשיו הנוראים.
השמש יהפך לחשך – כי השמש משפיע האורה ואז יהפך לחשך מפני השריפה והעשן שיצאו מחומו הבוער, כמ״ש הנה יום בא בוער כתנור וכו׳, והירח המושל על הליחות יהפך לדם תחת מים, ר״ל שסדרי המערכה ישתנו להורות על הריגות ושריפות וחורבן וכ״ז יהיה לפני בא יום ה׳ הגדול שהוא יום הדין הגדול.
לדם – למראה אדום.
יום ה׳ – יום צרה גדולה.
תרגום יונתןילקוט שמעונירש״יר״י קראאבן עזרא א׳ר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיר׳ אברהם בר שלמהאברבנאלמצודת דודמלבי״ם ביאור העניןהואיל משההכל
 
(ה) וְהָיָ֗ה כֹּ֧ל אֲשֶׁר⁠־יִקְרָ֛א בְּשֵׁ֥ם יְהֹוָ֖היְ⁠־⁠הֹוָ֖ה יִמָּלֵ֑ט כִּ֠י בְּהַר⁠־צִיּ֨וֹן וּבִירוּשָׁלַ֜͏ִם תִּהְיֶ֣ה פְלֵיטָ֗ה כַּֽאֲשֶׁר֙ אָמַ֣ר יְהֹוָ֔היְ⁠־⁠הֹוָ֔ה וּבַ֨שְּׂרִידִ֔ים אֲשֶׁ֥ר יְהֹוָ֖היְ⁠־⁠הֹוָ֖ה קֹרֵֽא׃
It will happen that whoever will call on the name of Hashem shall be saved; for in Mount Zion and in Jerusalem there will be those who escape, as Hashem has said, and among the remnant, those whom Hashem calls.
תרגום יונתןילקוט שמעונירש״יר״י קראאבן עזרא א׳אבן עזרא ב׳ר״א מבלגנצירד״קאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודמלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןהואיל משהעודהכל
וִיהֵי כֹּל דְצַלֵי בִּשְׁמָא דַייָ יִשְׁתְזֵיב אֲרֵי בְטוּרָא דְצִיוֹן וּבִירוּשְׁלֵם תְּהֵי שֵׁיזֶבְתָּא כְּמָא דַאֲמַר יְיָ וּבִמְשֵׁזְבַיָא דַייָ זַמֵין.

רמז תקלז

והיה כל אשר יקרא בשם ה׳ ימלט – וכי אפשר לו לאדם ליקרא בשמו של הקב״ה, אלא נקרא המקום רחום שנאמר חנון ורחום ה׳ אף אתה עשה מתנת חנם, נקרא המקום צדיק כי צדיק ה׳ צדקות אהב אף אתה הוי צדיק, נקרא המקום חסיד כי חסיד אני נאם ה׳ אף אתה הוי חסיד, לכך נאמר כל אשר יקרא בשם ה׳ ימלט, ואומר כל הנקרא בשמי ולכבודי בראתיו, ואומר כל פעל ה׳ למענהו. ר׳ יהודה בשם ר׳ ירמיה אומר בשר ודם הנכנס לבית פטרון אינו נכנס לביתו פתאום אלא עומד על פתח חצרו וקורא לעבדו או לבן ביתו והוא אומר לו איש פלוני בחוץ, אבל הקב״ה אינו כן אם באת לך צרה לא תצווה לא למיכאל ולא לגבריאל אלא צווה לי ואני עונה לך. א״ר פנחס עובדא הוה בחד גברא דאתי מן חמתא, פגעו ביה רומאי א״ל מן דפופיינוס אנא ופטרוהו, ומה אם שנתלה בבשר ודם ניצול במי שאמר והיה העולם לא כ״ש, הה״ד כל אשר יקרא בשם ה׳ ימלט. א״ר אלכסנדרי עובדא הוה בחד ארכין דשמיה אלכסנדרי דהוה קאים ודאין לסטים, אמר ליה מה שמך א״ל אלכסנדרי, א״ל פנה אלכסדרי דלא לימרו אלכסנדרי לקה, ומה מי ששמו בשם בשר ודם כך ישראל ששמם בשם אלהיהם לא כ״ש.
והיה כל אשר יקרא וגו׳. כאשר אמר – והיכן אמר וראו כל עמי הארץ כי שם י״י נקרא עליך (דברים כ״ח:י׳).
ובשרידים – בשארית אשר יותיר.
אשר י״י קורא – לשון קרואים לסעודה או לעבודת המלך לשון הזמנה.
And it shall come to pass that whoever shall call etc. as... said – And where did He say it?, "And all the peoples of the earth shall see that the Name of the Lord is called on you" (Devarim 28:10). [from Mechilta, Shemot 12:25]
and among the survivors – And in the remnant that will remain.
whom the Lord invites Heb. קֹרֵא, an expression of those invited to a banquet or to the service of the king, an expression of invitation.
ובשרידים אשר י״י קורא – פתרונו: לאותן שנשארו לאותו יום שנגזר עליהם שיראו אותה נחמה.
קורא – רִישְשְנִית בלעז.
ובשרידים – הטעם כפול.
וטעם אשר י״י קורא – גוזר.
ובשרידים אשר י״י קורא – כלומ׳: ובשריד אשר יקרא לי״י, ודמיו׳ – ״שריד ופליט״ (ירמיהו מ״ב:י״ז).
והיה כל אשר יקרא בשם י״י – בצרה ההוא, לזעוק אליו לעזרה ימלט.
ובשרידים – ואיזה שריד, אותו אשר יהא קורא את י״י בצרתם.
והיה כל אשר יקרא – כי אז במלחמת גוג ומגוג תהיה צרה גדולה לישראל זמן מועט, כמו שאמר על אותו הזמן חבי כמעט רגע עד יעבר זעם (ישעיהו כ״ו:כ׳), ואז יכלו רבים מישראל, והקדושים ויראי האל באמתא ימלטו. כמו שאמר בנבואת ישעיה והיה הנשאר בציון והנותר בירושלם קדוש יאמר לו כל הכתוב לחיים בירושלם (ישעיהו ד׳:ג׳). וכן אמר כל אשר יקרא בשם י״י והוא שיקראהו באמת. כמו שאמר קרוב י״י לכל קוראיו לכל אשר יקראוהו באמת (תהלים קמ״ה:י״ח), והם השרידים אשר י״י קורא, כי הם יקראוהו באמת והוא קורא אותם עבדי ואהבי.
כי בהר ציון – כי שם יעלו הגוים.
ובשרידים – והפלטה תהיה בשרידים.
או יהיה פירוש קורא, קריאת הגדולה והכבוד, וכן שלישים וקרואים (יחזקאל כ״ג:כ״ג), קרואי העדה (במדבר א׳:ט״ז), וקראתי לעבדי לאליקים (ישעיהו כ״ב:כ׳).
ויונתן תירגם קורא – זמין.
א. ״באמת״ נוסף מכת״י אוקספורד 33. בכת״י וטיקן 71 אינו.
ועל הייעוד אמר והיה כל אשר יקרא בשם השם ימלט והוא רמז לעם ישראל אשר יאמר לה׳ אני שימלטו מאותה צרה אבל בתנאי שישבו אז בארץ ישראל ובירושלם כי שם תהיה הפליטה וההצלה, ואומרו כאשר אמר ה׳ חכמים זכרונם לברכה אמרו והיכן אמרו וראו כל עמי הארץ כי שם השם נקרא עליך, ולי נראה שלא אמר הכתוב זה כי אם על ירושלם ששם תהיה פליטה ושירמוז למה שניבא ישעיהו (א, כח) ציון במשפט תפדה ושביה בצדקה שבאותו משפט העמים תפדה ציון וכל יושביה, וזכר הנביא פה שגם שם לא תהיה לכל היהודים הנמצאים בירושלם כ״א בשרידים אשר השם קורא שהם הטובים והישרים בלבותם, ואמר אשר השם קורא אם שתחזור הקריאה להשם יתברך שקרא אותם לאותה סעודה ואם שיחזור אל ישראל שימלטו השרידים אשר כל אחד מהם קורא לה׳ וצועק אליו, וזהו הייעוד הד׳ שעשה כאן הנביא וכבר ביאר ישעיה (כו, כ) שהצרה ההיא התמיד זמן מועט באמרו חבי כמעט רגע עד יעבור זעם, וביאר גם כן שאז ימותו ויכלו הפושעים מישראל והקדושים יראי השם ימלטו שנאמר והיה כל הנשאר בציון והנותר בירושלם קדוש יאמר לו כל הכתוב לחיים בירושלם מסכם למה שאמר דניאל (יב, א) כשספר אותה מראה ובעת ההיא ימלט עמך כל הנמצא כתוב בספר:
פליטה – ענין הצלה כמו ומפלט לי (שמואל ב כ״ב:ב׳).
ובשרידים – ענין שארית כמו עם שרידי חרב (ירמיהו ל״א:א׳).
כל אשר יקרא בשם ה׳ ימלט – ר״ל הקוראים בשם ה׳ המה ימלטו מן הצרה הבאה על העכו״ם.
כי בהר ציון – ר״ל כי הפליטה תהיה בהר ציון לבד כמו שהבטיח ה׳ וגם שם לא לכולם כי רק בהנשארים המבוררי׳ שבהם אשר כל א׳ מהם קורא אל ה׳ וצועק אליו ומשים בו בטחונו.
אשר ה׳ יקרא – כל שריד שיקרא לה. ויל״פ אשר ה׳ יקרא ויפרסם שהם מזומנים לחיים.
והיה – והמופת השני יהיה ע״י הצלת הצדיקים שכל מי שיקרא בשם ה׳ ימלט ולא תשלוט עליו הרעה, וזה יהיה בשני אופנים, כי בהר ציון ובירושלים שם תהיה פליטה – ששם ינצלו כולם כמ״ש והיה הנשאר בציון וכו׳ כל הכתוב לחיים בירושלים, וגם בשאר מקומות ששם לא ינצלו כולם, תהיה פליטה בשרידים אשר ה׳ קורא – שהם הצדיקים. כל הקורא את ה׳ ומתפלל אליו.
פליטה – לא כל יושבי הר ציון וירושלים ימלטו, רק מיעוטם, הקוראים בשם ה׳ ועובדים אותו בתמים.
ובשרידים – אחד מעיר ושנים ממשפחה גם מיתר העמים.
אשר ה׳ קורא – אליו לעבדו בלב תמים; ומנהג ספרי הקדש ליחס כל דבר, ובפרט דבר נפלא, אל הבורא, גם אם הוא תלוי בבחירת האדם.
תרגום יונתןילקוט שמעונירש״יר״י קראאבן עזרא א׳אבן עזרא ב׳ר״א מבלגנצירד״קאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודמלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןהואיל משההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144