×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(ז) וַיִּתֶּן⁠־ל֥וֹ הַכֹּהֵ֖ן קֹ֑דֶשׁ כִּי֩ לֹא⁠־הָ֨יָה שָׁ֜ם לֶ֗חֶם כִּֽי⁠־אִם⁠־לֶ֤חֶם הַפָּנִים֙ הַמּֽוּסָרִים֙ מִלִּפְנֵ֣י יְהֹוָ֔היְ⁠־⁠הֹוָ֔ה לָשׂוּם֙ לֶ֣חֶם חֹ֔ם בְּי֖וֹם הִלָּֽקְחֽוֹ׃
So the priest gave him holy bread; for there was no bread there but the showbread that was taken from before Hashem, to be replaced by hot bread on the day when it was taken away.
תרגום יונתןילקוט שמעונירש״יר״י קראמיוחס לר״י קרארד״קרי״דרלב״גאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודמלבי״םהואיל משהמקראות שלובותעודהכל
וִיהַב לֵיהּ כַּהֲנָא קֻדְשָׁא אֲרֵי לָא הֲוָה תַמָן לְחֵם חוֹלִין אֱלָהֵין לְחַם אַפַּיָא דְמַעְדָן מִן קֳדָם יְיָ לְשַׁוְיוּתֵיהּ לְחֵם חַמִים בְּיוֹם אִתְנְסִיבוּתֵיהּ.
לשום לחם חם ביום הלקחו – אמר רבי יהושע בן לוי נס גדול נעשה בלחם הפנים סלוקו כסדורו שנאמר לשום לחם חם ביום הלקחו. וכשהיו ישראל עולין לרגל היו מוציאין אותו ומראין אותו לעולי רגלים ואומרים להם ראו חבתכם לפני המקום.
לשום לחם חם – אחר, ביום הלקח זה.
ורבותינו אמרו (בבלי יומא כ״א.): חם ביום הלקחו – גם ביום סלוקו, חם כיום סדורו.
In order to put hot bread. Other warm bread on the day this was removed. Our Rabbis said, that it was warm on the day it was taken, i.e., it was as warm on the day it was removed as it was on the day it was arranged.⁠1
1. See Maseches Menachos 96a and Chagigah 26b which describes the miracle of the showbread; it retained its warmth and freshness after lying on the table more than a week. The preservation of warmth and freshness symbolized that Hashem preserves the strength of the Bnei Yisroel and never allows it to fully dissipate.
ויתן לו הכהן קודש כי לא היה שם לחם חול כי אם לחם הפנים המוסרים מלפני י״י – כלו׳ שעתידין להסיר היום מלפני י״י.
לשום לחם חום ביום הלקחו – הלחם הפנים המוסרים, כלומ׳ ביום שמסלקין לחם הפנים הנערך על השולחן כבר שבעת ימים משימים לחם חום תחתיו. ורבותינו פירשו לשום לחם חום ביום הלקחו סילוקו כסידורו. אבל פשוטו של מקרא אינו כן מפני שני דברים אחד שתיבת חום מנוקד בזקף ועוד אין כתיב כאן: כיום הלקחו, אלא: ביום הלקחו.
ומדרש חכמינו: מה יש תחת ידך חמשה לחם (שמואל א כ״א:ד׳) – לחם הפנים שאל לו כמו ששנינו כהן גדול נוטל ארבע או חמש מלחם הפנים וכול׳ כדאיתא במנחות ובמסכת יומא. אבל ראית מימיך אדם שואל לחבירו פת חיטים והוא משיבו: ׳אין פת שעורים תחת ידי כי אם פת חיטים יש׳. בנוהג שבעולם כשאדם שואל מחבירו פת חיטים ואם אין אצלו פת חיטים כי אם פת שעורים הוא משיבו ואומר לו: ׳אין לי פת חיטים כי אם פת שעורים יש׳. אבל ראית מימיך אדם שהוא שואל פת חיטים וחבירו משיבו: ׳אין לי פת שעורים כי אם פת חיטים יש׳? כך דוד שואל את אחימלך היש תחת ידך חמשה לחם מלחם הפנים ואחימלך משיבו אין לחם חול כי אם לחם קודש יש, והלא אינו מבקש ממנו לחם חול שהוא משיבו אין לחם חול אל תחת ידי.
לשום לחם – אחר חם ביום הלקחו – זה. ומדרש סילוקו הם כסידורו.
המוסרים – מן סר.
ויתן לו הכהן קדש – לחם קדש, כלומר לחמי תודה, כי לא היה שם לחם אחר, אלא לחם הפנים המוסרים מלפני י״י ואותו אסור לזרים, לפיכך נתן לו לחמי תודה כי לא היה שם לחם חולין. כך פי׳ אדוני אבי ז״ל.
ורבותינו ז״ל פירשו כי לחם הפנים נתן לו, ופירשו: והוא דרך חול (שמואל א כ״א:ו׳) - על לחם הפנים, כי אחר הקטרת בזיכים היה, כמו שאמר: המוסרים מלפני י״י, ואין מעילה בלחם הפנים אחר הקטרת בזיכים. ופי׳: ואף כי היום יקדש בכלי (שמואל א כ״א:ו׳) – אין צריך לומר זה שנוכל לאכלו כי רעבים אנחנו ומסוכנים, אלא אפילו זה שהושם עתה על השלחן שהוא קדוש בכלי, שהשלחן מקדשו ויש בו מעילה, אף על פי כן נוכל לאכלו מאחר שאין לך לחם אחר שתתן לנו, ואנחנו רעבים ומסוכנים. ואמרו שאחזו לדוד חולי הנקרא בולמוס מחמת רעב, ואין לך דבר שעומד בפני פיקוח נפש אלא עבודה זרה וגלוי עריות ושפיכות דמים.
לשום לחם חום – חום תואר, בפלס: מעוז לתם דרך י״י (משלי י׳:כ״ט). ופי׳ כי בעת שהיו לוקחים אותו מעל השלחן היו משימין עליו האחר חם, כמו שאמרו: טפחו של זה בצד טפחו של זה, שנאמר: לחם פנים לפני תמיד (שמות כ״ה:ל׳), שלא יהא שלחן בלא לחם. ופי׳ ביום הלקחו – בעת הלקחו, כמו: ביום הכותי כל בכור (במדבר ח׳:י״ז), יום צעקתי בלילה נגדך (תהלים פ״ח:ב׳). לפיכך אמר: לשום, כלומר היו מוסרים הראשונים לשום במקומם אלו החדשים.
ומה שאמר: לשום לחם חם – יש לשאול איך היה חם ביום סדורו, והלא לחם הפנים לא היתה אפייתו דוחה שבת, ומערב שבת היו אופין אותו ומסדרין אותו בשבת, כמו שכתוב: ביום השבת יערכנו (ויקרא כ״ד:ח׳)? ועוד, היאך נתן לו לחם הפנים, ולחם הפנים ביום השבת שהיו מסלקין אותו היה נחלק בין משמר היוצא ומשמר הנכנס, והיו אוכלין אותו, ודוד בודאי לא היה בא בדרך בשבת? ואם תאמר מפני סכנת נפשות היה בא בדרך בשבת, עד שתמה עליו אחימלך ואמר לו: מדוע אתה לבדך (שמואל א כ״א:ב׳) היה לו לתמוה יותר איך היה בא בשבת! ועוד יש לשאול, אם עם אחימלך לא היה לחם חול, לא היה בכל העיר לחם חול שישאל דוד מאחד מבני העיר עד שהוצרך אחימלך לתת לו לחם קדש? וא״ת לא רצה דוד לגלות עצמו בעיר ובסתר בא אל אחימלך, היה לו לאחימלך לבקש לחם חול מאחד מבני העיר להאכיל לישראל, וכי היו חוקרים לאחימלך בעבור מי מבקש אותו?
ותשובת אלו השאלות: כי נוב עיר הכהנים היתה כלה כהנים, לפיכך נקראת עיר הכהנים, ולפיכך צוה שאול להרוג כל העיר, כי לא היה לו קצף אלא על הכהנים בעבור אחימלך, וכיון שהיתה כלה כהנים ולא היה ישראל זר שוכן ביניהם היו כל העיר אוכלי תרומה, והתרומה היא לזרים בעון מיתה, והמסוכן מחמת רעב מאכילין אותו דבר האסור אם אין לנו מותר, ומשני דברים האסורין מאכילין אותו הקל. לפיכך נתן לו אחימלך לחם הפנים המוסרים מלפני י״י שאין בהם מעילה אחר הקטרת בזיכי לבונה.
ודוד בודאי בחול בא אל אחימלך. ואם תאמר כיון שבא בחול, היאך היה לאחימלך לחם הפנים המוסרים מלפני י״י, והלא כבר נאכל בשבת שעברה בין שני המשמרות? אפשר שמצא דוד ממנו שלא היה נאכל כלו כי שתים עשרה חלות היו שהיו נחלקות לכמה כהנים, והיה מגיע לכל אחד דבר מועט כזית או יותר מעט, עד שאמרו כי הכהנים הצנועים היו מושכין את ידיהם והגרגרנים חולקין ואוכלין. ואחר שהצנועים מושכין את ידיהם ממנו ולא היו אוכלים, היה נשאר ממנו פעמים אחר השבת, והנשאר שמצא דוד נתן לו אחימלך. ואם תאמר כי מה שהצנועים היו מניחין היו האחרים אוכלין! אפשר שהיו אוכלים חלקם וחלק הצנועים, וכן פירשו: חולקין – חוטפין, ואפשר שהיה חלק הצנועים מונח, וכן אמרו מעשה באחד שחטף חלקו וחלק חבירו, והיו קורין אותו בן חמצן, נראה כי רובן לא היו עושין כן. והנכון לומר עוד כי חלק אחימלך נשאר כי כהן גדול היה חולק עם המשמרות בחלות, שנאמר: והיתה לאהרן ולבניו (ויקרא כ״ד:ט׳), מחצה לאהרן ומחצה לבניו.
ומה שאמר: לשום לחם חם ביום הלקחו מצאנו מחלוקת בין רבותינו ז״ל אם היו חלות אלה נאפות בשבת או בחול, כי רבי יהודה אומר כי בשבת היו נאפות, ולדבריו פשוט הוא כי חם היה הלחם בעת סדורו, ולדברי חכמים שאומרים כי לא היתה אפייתו דוחה את השבת, ומערב שבת היה נאפה, אפשר שהיה חם בעת סדורו למחר, כי בערב שבת היו אופין אותו ומחר בבקר אחר הקרבת המוספין היו מסדרין אותו, ואפשר שהלילה היה בתנור, ולא היו מוציאין אותו מן התנור עד שעת סדורו והיה חם עדיין, אולי היו סותמים פי התנור כדי שישאר בחמותו עד מחר. ומרז״ל שאמרו כי במעשה נס היה הלחם חם כל זמן שיהיה בשלחן, שאמרו אמר רבי יהושע בן לוי: נס גדול נעשה בלחם הפנים סלוקו חם כסדורו, שנאמר: לשום לחם חום ביום הלקחו.
ואמרו רז״ל גדולה לגימה ששגגתה עולה זדון, שאלמלא הלוהו יהונתן לדוד שתי ככרות לחם, לא נהרגה נוב עיר הכהנים ולא נטרד דואג האדומי ולא נהרג שאול ושלשת בניו.
לשום לחם חום ביום הלקחו – פירוש: בשבת היו מסירים לחם קר ומשימים הלחם חם.
ויתן לו הכהן קדש – רוצה לומר: כי לא היה שם לחם אחר לתת לו כי אם לחם הפנים שאינם מוסרים מלפני שולחן הזהב כי אם לשום לחם חום תחתיו ביום הלקחו באופן שיהיו בשלחן תמיד שתי מערכות לחם הפנים והנה לא היו מסירים אותו כי אם ביום השבת כמו שנתבאר בתורה ואז היה מתחלק לכהנים ולזה לא היה דרך לאחימלך לתת לדוד מלחם הפנים וידמה שאמר זה להורות שאם היה אפשר לו זה היה יותר נכון לו לתת לו לדוד מלחם הפנים כי אחר הקרב׳ מכשיריו והם בזיכי הלבונה אין בו מעילה כלל וידמה לפי זה המאמר שהיה בקדש שנתן יותר מהנטייה מדרכי התורה ממה שיהיה בלחם הפנים אחר הקרב׳ מתיריו ולזה ידמה שזה הקד׳ שנתן לו הוא תרומה או מנחה והתיר הכהן אכילתה לזר ולא אכילתה בטומאה כי הזרו׳ יתכן שיותר מפני פקוח נפש כי האכילה היא בעצמותה מסירה הסכנה שתהיה מהרעב ואולם הטומאה אין ראוי שתדח׳ מפני זה אחר שאינה בעצמותה סבה להסיר הסכנה ולזאת הסבה בעינה יותר לכבות את הנר בשבת בשביל החולה שיישן כשהיה בחליו סכנה ולא יותר לטלטל את הנר להוציאו חוץ מחדר החולה כמו שבארנו במקומו והנה קרא הלחם שישימו תחת הלחם המוסר לחם חום כי הוא היה נאפה מחדש סביב יום השבת עם שהוא אפשר שהיה עומד בדפוסיו של זהב שהיה נאפה בהם עד עת המערכה ואז היה נשמר חומו קצת לזאת הסבה.
וזכר שנתן לו הכהן לחם קדש, רוצה לומר לחמי תודה שהוא לחם קודש, ונתן הסבה למה נתן לו לחמי תודה, ואמר שלחם חול לא היה שם וגם כן לא היה שם כי אם לחם הפנים או לחמי תודה, ולפי שלא היה ראוי לתת להם לחם הפנים הוצרך לתת לו לחמי תודה, וזה שאמר ויתן לו הכהן קדש (שהוא התודה) כי לא היה שם לחם כי אם לחם הפנים, ר״ל לפי שלא היה שם לחם אחר כי אם לחם הפנים המוסרים מלפני השם היה אסור לזרים, לפיכך נתן לו לחמי תודה, זהו פירושו והוא מתישב כפי הכתובים, ואל זה נטה גם רלב״ג בפירושו לזה המקום. והיותר מתישב הוא מה שהסכימו חכמינו ז״ל במסכת מנחות (פרק י״א צ״ה ע״ב) שהלחם קדש היה לחם הפנים שהוסר ונסתלק מעל השלחן אחרי שכבר הוקטרו הבזיכין. ופירוש הפסוק כפי מה שפירש האפוד בפרק י״ג מספרו בדקדוק וכפי הנראה אלי הוא, שאחימלך אמר אל דוד שלא היה בידו כי אם לחם קדש, והוא לחם הפנים מאחר שנסתלק ואין ראוי להתירו לזרים אם לא יהיו פרושים והם האוכלים חולין בטהרה, ולזה אמר אם נשמרו הנערים אך מאשה, כי היא אשר השמירה ראויה בה יותר, והשיבו דוד ג׳ דברים. האחת כי באמת זה שלשה ימים אשה עצורה לנו ונמנעת מהם בסבת יציאתו לדרך, וזהו אומרו בצאתי, שהיו ג׳ ימים שיצאו לדרך ולכן היו כלי הנערים קדש, כלומר שהמה וכליהם היו בהכרח טהורים. והשני השיבו והוא דרך חול, רוצה לומר ועוד כי הלחם ההוא כבר היה חול משנסתלק מעל השלחן והוקטרו הבזיכין שיצא מידי מעילה. והג׳ אומרו ואף כי היום יקדש בכלי, רוצה לומר אף אל פי שהיה לחם הפנים הזה מונח היום ונתקדש על השלחן, הנה היה מותר לנו לאכלו להיותנו מסוכנים, (יומא פ״ב ע״א) ואין דבר עומד בפני פקוח נפש. ואמרו חכמינו ז״ל (תנחומא) שאחזו בולמוס והוא חולי הרעב. וזכר שאז נתן לו הכהן לחם קדש הנזכר, ונתן הכתוב סבה ואמר ולמה לא נתן לו לחם חול, (ולא נצטרכו לכל הטענות האלה) ואמר כי לא היה שם לחם כי אם לחם הפנים המוסרים מלפני השם, והוא אשר הסתלק כדי לשום במקומו לחם חם ביום הלקחו. הנה התבארו בזה הפסוקים והותרו הספקות, וידענו שהיה הלחם לחמי תודה כפי הפירוש הראשון, או לחם הפנים אשר הוסר ונסתלק מעל השלחן. וידמה שהיה לחם הפנים ההוא עדין אצל אחימלך מהחלק אשר לקחו ממנו אנשיו אשר במשמר הנכנס או היוצא, או היה החלק אשר לו כי היה הכהן הגדול חולק החלות עם המשמרות, שנאמר (ויקרא כ״ד ט׳) והיתה לאהרן ולבניו, מחצה לאהרן ומחצה לבניו, ואמרו חכמינו ז״ל (יומא פרק ד׳ ל״ט סוף ע״א) שלחם הפנים לא היו אוכלים אותו הכהנים כי אם דבר מועט כזית והיו מושכין את ידיהם ממנו, ולכן היה נשאר פעמים אחר השבת. וידענו מזה שלא נתן לו לחם החם, כי אם מה שנסתלק כאשר ערכו על השלחן הלחם החם. וכבר כתב רד״ק שהיתה נוב כלה עיר כהנים, והיו כל אנשי העיר אוכלי תרומה, ולזה לא היה בעיר לחם חול ונצטרך על כן לתת לו לחם הפנים. ואפשר גם כן לומר שדוד לא רצה שאחימלך ישלח לבקש בעיר לחם חול ולא יתמהמה שם כל כך, ולזה נתן לו מלחם הפנים לכסות הליכתו, ובמה שאמר לשום לחם חם ביום הלקחו, חלקו חכמינו ז״ל במסכת מנחות, (דף צ״ה פ״א) ר׳ יהודה אומר שהיו החלות נאפות בשבת, ולדבריו היה הלחם חם בעת סדורו, ולדעת חכמים שאמרו שלא היתה אפייתו דוחה את השבת ושבערב שבת היה נאפה, אפשר שהיה כל הלילה בתנור ולא היו מוציאין אותו מן התנור עד עת סדורו, ואולי היו סותמין פי התנור כדי שישתמר חמומו עד מחר. ודעת חכמינו ז״ל במסכת יומא (פרק א׳ כ״א ע״א) ובמסכת מנחות (פרק י״א צ״ו ע״ב) שהיה חם במעשה נס, אמר ר׳ יהושע נס גדול נעשה בלחם הפנים, סלוקו חם כסדורו, שנאמר לשום לחם חם ביום הלקחו, הנה הותרו השאלות ראשונה ושנית:
המוסרים – מלשון הסרה.
ויתן וכו׳ קדש וכו׳ – נתן לו לחם הפנים, כי לא היה לו לחם אחר כי אם אלו.
המוסרים – אשר נסתלקו מן השלחן, לשום במקומם לחם חם, בעת הלקח את אלו שהיו מונחים על השלחן כל השבוע [ואף שהלחם המסודר בשבת היה נאפה מערב שבת, מכל מקום היה מונח במקום שישמור חומו].
ויתן לו הכהן קדש שהוא תרומת לחמי תודה, ובאר הטעם שלא נתן לו לחם אחר,
כי לא היה שם לחם (כי היתה עיר שכולה כהנים) כי אם לחם הפנים המוסרים מלפני ה׳ לשום לחם חם אחר תחתיו משום דכתיב לפני תמיד, והגם שהלחם שלקחו מעל השולחן קל מהלחם שעל השולחן שאין בו מעילה וכ״ש שקל מתרומה שחייב עליו מיתה בכ״ז לא יכול לתתה לו כי אסורה לזרים, ולדעת חכמינו זכרונם לברכה נתן לו לחם הפנים המוסרים מעל השולחן כי דוד אחזו בולמוס, וכבר באר זה בפר״ד כי לכן נתן לו לה״פ המוסרים כדין מי שאחזו בולמוס שמאכילים אותו הקל הקל תחלה, ודוד א״ל שיתן לו חמשה לחם, כי הכ״ג היה נוטל חמש חלות כמ״ש ביומא וא״ל שיתן לו חמש חלות תיכף כי בהם תתישב דעתו, או יתן לו הנמצא אם נמצא בידו חולין טוב יותר, והשיב לו הכהן עמ״ש או הנמצא, אין לחם חול, תרגם יונתן כי אם לחם קדש, והוא לה״פ אחר הקטרת הבזיכין שהוא הקל מכולם, כי הסדר הוא תרומה חייב עליו מיתה, לחם הפנים קודם הקטרת הבזיכין קל יותר שהוא רק בלאו, ולה״פ אחר הקטרה קל מכולם שאין בו מעילה, אך בתנאי אם נשמרו הנערים אך מאשה, כי אם הם טמאים יתהפך הדבר, שאיסור קדש חמור מתרומה שטמא האוכל קדש הוא בכרת (כמ״ש הרמב״ם פי״ח מהלכות פה״מ) וגבי תרומה ליכא כי אם חיוב מיתה בידי שמים (כמ״ש הרמב״ם פ״ו מהלכות תרומות) וקל מכולם לה״פ קודם הקטרת הבזיכין שאינו חייב משום טומאה עד שיקרבו מתיריו (כמ״ש הרמב״ם פ״ב מהל׳ מעילה) ואז היה ראוי להאכילו תרומה, ואחריו לה״פ שעל השולחן, ואחריו לה״פ המוסרים מעל השולחן שחמור מכולם ודוד השיב כי אשה עצורה לנו וכלי הנערים קדש ואין חשש טומאה, ויען לא באר איזה קדש י״ל אם לה״פ שעל השולחן או לה״פ המוסרים, א״ל שהוא דרך חול נגד תרומה אף כי היום יקדש בכלי, רצה לומר גם לחם שעל השלחן קל נגד תרומה כנ״ל, אחר שהוא רק בלאו, לכן ויתן לו הכהן קדש לא תרומה, כי לא היה שם לחם אחר כי אם לה״פ המוסרים שהוא הקל מכולם.
לחם פנים המוסרים – כשיבאו שני שמות סמוכים זה לזה והשני לשון רבים, יבא לפעמים גם התאר שאחריהם בל׳ רבים, כמו קשת גבורים חתים (למעלה ב׳) מהמון רשעים רבים (תהלים ל״ז).
לחם חם – נקוד חולם וראוי לקמץ רחב, ולפי קבלת רז״ל ולפי הסברא היו אופים לחם הפנים מע״ש, וכאן הוא אומר שמשימים אותו חם כלו׳ ביום שאפוהו, א״כ גם בזה נטו מצווי התורה.
וַיִּתֶּן-ל֥וֹ אחימלך1 הַכֹּהֵ֖ן לחם קֹ֑דֶשׁ, הוא לחם הפנים2, כִּי֩ לֹא-הָ֨יָה שָׁ֜ם לֶ֗חֶם אחר3 כִּֽי-אִם-לֶ֤חֶם הַפָּנִים֙, הם הלחמים הַמּֽוּסָרִים֙ שהסירו4 מן השולחנות5 מִלִּפְנֵ֣י יְהוָ֔ה, כדי לָשׂוּם֙ לשים במקומם6 לֶ֣חֶם חֹ֔ם חם7 בְּי֖וֹם השבת, שהוא יום8 הִלָּקְחֽוֹ של הלחם הישן9, באופן שיהיו בשולחן תמיד שתי מערכות לחם הפנים10:
1. רד״ק.
2. מצודת דוד. וראה לעיל בפס׳ ה׳ בהערה שיש מפרשים כי היה זה לחמי תודה. רד״ק מסביר כי בגלל שנוב היתה עיר שכולה כהנים שאכלו תרומה (והתרומה לזרים בעונש מיתה) לא יכול היה אחימלך להביא מהם אוכל לדוד, והיה חייב לתת לו את לחם הפנים שהוא קל מאכילת תרומה לזרים. ומלבי״ם מבאר שנתן לו לחמי תודה כי לא היה לחם אחר חוץ מלחמי תודה אלא לחם הפנים, כי היתה עיר שכולה כהנים.
3. מצודת דוד.
4. מצודת ציון.
5. מצודת דוד.
6. כמו שאמרו (שבת קלג:) ״טפחו של זה בצד טפחו של זה״, שנאמר (שמות כ״ה ל׳) ״לחם פנים לפני תמיד״ שלא יהא שלחן בלא לחם, רד״ק.
7. ואף שהלחם המסודר בשבת היה נאפה מערב שבת, מכל מקום היה מונח במקום שישמור חומו, מצודת דוד. ורבותינו אמרו (יומא כא.) על הלחם שהסירו ״חם ביום הלקחו״, גם ביום סילוקו חם כיום סידורו, רש״י, מהר״י קרא.
8. רי״ד.
9. רי״ד.
10. רלב״ג.
תרגום יונתןילקוט שמעונירש״יר״י קראמיוחס לר״י קרארד״קרי״דרלב״גאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודמלבי״םהואיל משהמקראות שלובותהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144