איש כי ידר נדר – תניא, איש להוציא את הקטן, שומע אני להוציא אף בן י״ב שנה ויום אחד, הרי אני דן, נאמר כאן נדר ונאמר בנזירות נדר (פ׳ נשא) מה להלן כי יפליא אף כאן כי יפליא, מכאן אמרו בן י״ג שנה ויום אחד נדריו קיימין, בן י״ב שנה ויום אחד נדריו נבדקין1 (ספרי).
כי ידר נדר לה׳ – כי ידר נדר – אינו אסור עד שידור בדבר הנדור, לאפוקי בכור דדבר האסור הוא, לה׳ – לרבות המתפיס בחטאת ואשם.
3 (נדרים י״ג.)
נדר לה׳ – ואלו נדרים מותרין,4 האומר הרי זה עלי כבשר חזיר, כעבודת כוכבים, כנבילות וטריפות כשקצים ורמשים וכו׳, דאמר קרא כי ידר נדר לה׳ – עד שידור בדבר הנדור5. (שם י״ד.)
נדר לה׳ – מלמד שהנדרים חלין אפילו לבטל את המצוה, כיצד, אמר קונם סוכה שאני עושה, לולב שאני נוטל, תפילין שאני מניח, אסור בהן6. (שם ט״ז:)
או השבע שבועה – מה ת״ל שבועה, מלמד שכנויי שבועות כשבועות.8 (שם פ״א ה״א)
לאסר אסר – תניא, איזה הוא איסור האמור בתורה,
9 אמר הריני שלא אוכל בשר ושלא אשתה יין כיום שמת בו אביו, כיום שמת בו רבו, כיום שנהרג בו גדליה בן אחיקם, ביום שראיתי את ירושלים בחרבנה.
10 (נדרים י״ב.)
לאסר אסר – תניא, נדר שאמר בלשון שבועה ושבועה שאמר בלשון נדר, ר׳ יוסי פתר לה מן הדא, לאסר איסר, בין הרי הוא עלי ובין הרי אני עליו – אסור.
11 (ירושלמי נדרים פ״א ה״א)
לאסר אסר – תניא, יכול אפילו נשבע לאכול נבילות וטריפות שקצים ורמשים קורא אני עליו ככל היוצא מפיו יעשה, ת״ל לאסר איסר, לאסור המותר ולא להתיר האסור12 (ספרי).
על נפשו – במי שנפשו קנויה לו, יצא עבד שאין נפשו קנויה לו.
14 (נזיר ס״ב:)
לא יחל דברו – אמר רב יהודה אמר שמואל, רמז להתרת נדרים מן התורה, דכתיב לא יחל דברו, הוא אינו מיחל, אבל אחרים מחלין לו.
15 (חגיגה י׳.)
לא יחל דברו – האומר קונם שאני ישן שאני מדבר שאני מהלך, וכן האומר לאשתו קונם שאיני משמשך, הרי זה בלא יחל דברו
16.
(נדרים י״ד:)
לא יחל דברו – תניא, דברים המותרים ואחרים נהגו בהן איסור אי אתה רשאי להתירן בפניהם שנאמר לא יחל דברו.17 (שם ט״ו.)
לא יחל דברו – אמר רב גידל אמר רב, מניין שאין נשבעין לעבור על המצות, ת״ל לא יחל דברו, דברו לא יחל אבל מיחל הוא לחפצי שמים18. (שם ט״ז:)
לא יחל דברו – מכאן שאין החכם מתיר נדרי עצמו
19.
(נדרים פ״א:)
לא יחל דברו – מכאן לחכם שאין מתיר אא״כ חל הנדר.20 (שם צ׳.)
לא יחל דברו – הנזיר שעבר על נזירותו לוקה על לא יחל דברו.
21 (נזיר ל״ח:)
לא יחל דברו – קונמות עובר בלא יחל דברו.
22 (שבועות כ׳:)
לא יחל דברו – כי אחא רבין א״ר יוחנן, אכלתי ולא אכלתי – שקר, אוכל ולא אוכל – עובר בלא יחל דברו23. (שם כ״א.)
לא יחל דברו – תניא. מניין לארבעה מיני נדרים [זירוזין, הבאי, שגגות, אונסין] שאע״פ שהם מותרין אסור לאדם להיות נודר בהן על מנת לבטלן, ת״ל לא יחל דברו, לא יעשה דבריו חולין.24 (תוספתא פ״ד דנדרים)
ככל היצא – מכאן לידות נדרים שהן כנדרים.
25 (נדרים ג׳:)
היצא מפיו – תניא, רבי ישמעאל אומר, מניין שאין נשבעין לעבור על המצות, ת״ל ככל היוצא מפיו – ולא היוצא מפי שמים.27 (שם פ״ב ה״ב)
היצא מפיו – אין לי אלא שהוציא בפיו, קיבל עליו נדר ושבועה בלבו מניין, ת״ל לאסר אסר על נפשו28 (ספרי).
1. השם איש יונח רק על בן י״ג שנה ויום אחד כמבואר לפנינו בפ׳ וישלח בפסוק ויקח שמעון ולוי איש חרבו, והתואר כי יפליא מורה שהשיעור הוא שידע להפלות ולהבין לשם מי נדר, כמבואר לפנינו בפ׳ נשא, וזה יצוייר לפעמים גם בפחות מבן י״ג שנה שהוא בר דעת ישרה, ולכן הכריעו חז״ל דבן י״ג שנה ויום אחד נדריו קיימין בסתם וא״צ לבדוק אם הוא בר הפלאה, יען כי כבר הוא מכונה בשם איש, ובן י״ב שנה ויום אחד נדריו נבדקין אם יודע להפלות נדרו נדר ואם לא – לא, אבל קודם י״ב שנה קטן גמור הוא ואפילו הפלאה אינה מועלת כיון דדעתו לא נתכוננה עדיין. וע״ע מש״כ בענין זה בפ׳ וישלח שם ובפ׳ בחקתי בריש פ׳ ערכין ובפ׳ נשא בריש פ׳ נזירות ובריש פסוק הסמוך בדרשה ואשה.
2. ענין כנויי נדרים [וכן כנויי שבועות שבסמוך] הוא, דיש מקומות שאנשיהם עלגים שמפסידים את הלשון הצח ומכנים דבר ידוע בשם כנוי [מלשון המכנה שם לחבירו], ואז הולכין אחר שם הכנוי, ולכן האומר דבר זה עלי קונם קונח קונס הוי כאלו אמר דבר זה עלי בנדר משום דשמות אלו הן כנויים לעקרי שמות נדרים, אבל כנויים שרחוקים הרבה מעיקר לשון נדרים אינן כלום, ועיין ביו״ד סי׳ ר״ז.
3. עיין מש״כ בדרשה הבאה בבאור דרשה זו.
4. כתב התוי״ט וז״ל, הלשון אינו עולה יפה, דאטו הני דפרק קמא אסורין הן שלא ידור בהן וכו׳, יעו״ש. ולא ידעתי מה קשה לו, כי הלא הלשון והכונה פשוטים מאוד, אלו נדרים מותרין מאליהן שאינן חלין כלל ואינן צריכין התרה כלל, וצ״ל דכונתו שאין הלשון מדוקדק כ״כ דהול״ל ואלו שאין נדריהם נדר.
5. באור הענין, כי קבלת נדר יצוייר בשני לשונות, בלשון איסור ובלשון תפיסה, לשון איסור הוא שאומר יאסר דבר זה עלי או דבר זה עלי אסור [ועיין בסמוך], ולשון תפיסה הוא שמתפיס החפץ שרוצה לידור ממנו בדבר האסור והיינו שיאמר יהא ככר זה עלי כאותו חפץ האסור, ואמר בזה דצריך לתפסו בדבר הנדור, כלומר בדבר שאפשר לו לאסרו עליו בנדר, והוא דבר שהיה מתחלה חולין ואח״כ הקדש, והיינו שיאמר ככר זה עלי כקרבן, כמזבח, כהיכל וכדומה בדבר הקדוש בקדושת הפה, אבל באומר כנבילות וטריפות כשקצים ורמשים אין זה כלום, מפני שדברים אלו הם אסורים בעיקרם ואינם תלוים באיסור בפה, וזה טעם דרשה הקודמת לאפוקי בכור דדבר האסור הוא, כלומר שהוא קדוש מתולדתו.
וצ״ל דכל ענין זה הוא מגזירת הכתוב, יען כי הסברא לבדה אינה מכרחת חילוק זה, יען כי אע״פ שאוסר עליו כנבילות וטריפות למה לא תהני לאיסור דהא עכ״פ משוי עליה חתיכה דאיסורא, ואע״פ שהרבו להסביר סברות בזה, עיין ברמב״ם פ״א ה״ח מנדרים ובחידושי ריטב״א ועוד, בכ״ז אין הכרח מוכרח להבין חילוק זה ע״פ הסברא ושקול הדעת, וצ״ע רב בזה.
והנה עיקר טעם דרשה זו כי ידר נדר עד שידור בדבר הנדור אין מבואר איפה מרומז זה, והר״ן טרח בבאורו, ולי נראה פשוט וברור דדרשה זו באה בקצרה כאן וצ״ל כמו שהוא בירושלמי בסוגיא זו [פ״ב ה״א] ואיש כי ידר נדר לה׳, לה׳ – אין אדם אוסר אלא דבר שהוא לה׳, והכונה מבוארת שאין אדם תופס נדרו רק בדבר שהוא נקדש בפה לה׳ כקרבן וכדומה, וכמש״כ, ודו״ק.
6. בגמרא מסיק דאיירי באומר ישיבת סוכה עלי וכו׳, ולא כן הדין בשבועות, דשם קיי״ל דאין חלין לעבור על המצות כפי שיתבאר בסמוך בדרשה לא יחל דברו, ואע״פ שאפשר להסמיך הלשון לה׳ גם על לשון או השבע שבועה דסמיך ליה, בכ״ז לא סמכינן ולא דרשינן כן בשבועה. וטעם הדבר הוא, משום דבנדרים הוא אוסר החפץ עליו, לכן אין זה נראה כנודר לבטל את המצוה, שהרי על עצמו לא קיבל מאומה אלא את החפץ אסר עליו, ואם יקיים המצוה הוי רק מצוה הבאה בעבירה, ודמי למי שחייב לאכול מצה בפסח ואין לו אלא מצה של טבל ושל הקדש שאסור לאכלה, ולכן דרשינן מכי ידר נדר לה׳ שהנדרים חלין על דבר מצוה, משא״כ שבועה ענינו הוא שאוסר את עצמו בדבר פלוני, שאומר שבועה שלא אשב בסוכה, ומכיון שהוא מושבע ועומד מהר סיני לעשות המצוה אין שבועה חלה על שבועה, ואינו יכול להפקיע גופו מחיובו, ולכן לא סמכינן הלשון לה׳ על שבועה ולדרשו כמו בנדרים, אלא קיי״ל אין נשבעין לעבור על המצות.
ועם סברא זו יתבאר הלשון דכתיב בשבועה לאסר איסר על נפשו, והיינו שאוסר וקושר את נפשו לבלי לעשות או לעשות דבר פלוני, וכן יתבאר הלשון הפסוק שבסמוך ואשה כי תדר נדר ואסרה איסר, דהכונה היא כי תדר נדר או כי תשבע, והוציא ענין שבועה בלשון איסור שענינו קשירה ואגידה כמש״כ, ודו״ק.
7. עיין לעיל אות ט״ז נתבארה דרשה זו, שהכונה שאין אדם תופס נדרו רק בדבר שהוא נקדש לה׳ והיינו שיאמר יאסר דבר זה עלי כקרבן וכו׳, ולא בדבר שאסור מעיקרו ותולדתו יעו״ש.
8. עיין מש״כ לעיל אות י״ג וצרף לכאן, וכנויי שבועות הם הלשונות שבותה שקוקה וכדומה.
9. לא נתבאר כונת השאלה או הקושיא בזה, ונראה דמדייק פשוט יתור לשון זה דמה היה מקרא חסר אם היה אומר או השבע שבועה.
10. נראה כונת החידוש בזה דאע״פ דתלי נדרו בדבר שלא נאסר רק לו לבדו, כמו מיתת אביו ורבו וראיון ירושלים בחרבנה אפ״ה האיסור קיים, ואל״ה הו״א דבכהאי גונא צריך להתפיס בדבר איסור כללי, ויאמר שלא אוכל כיום הכפורים וכחמץ בפסח וכדומה, ומלשון לאסור איסר על נפשו משמע דדי אם התפיס בדבר האסור רק לנפשו לבד, אכן לא נתבאר ענין כיום שנהרג בו גדליה בן אחיקם, ויתכן דבזה מכוין לרבותא אחרת דאע״פ דמתסר ממילא אפ״ה מתפיס בו, ועיין בר״ן לנדרים י״ד א׳ וצ״ע.
11. עיין בר״ן לנדרים ב׳ ב׳ הביא דרשה זו ומחלוקת הראשונים בענין זה, ולעיל אות י״ז נתבאר דהחילוק בין נדרים לשבועות דנדרים אוסר החפץ עליו ושבועות אוסר גופו על החפץ, ולכן כתיב בשבועה לאסר איסר על נפשו, יעו״ש. וכונת הדורש הזה דאע״פ שאין הלשונות שוין, אך מכיון שפיו ולבו שוין לאסור אכילת ככר זה דבריו קיימין, ואם לא מעיקר דין נדר ושבועה מפני שלא אמר הלשון כתקונו, מ״מ מדין ידות קיים הנדר. ועיין בסמוך אות ל״ו מדין ידות נדרים ושבועות.
12. ועיין בנמוקי רמב״ן כאן אם גם בנדרים הדין כן שאין חלין על דבר איסור, וסברתו שחלין, וטעמו כיון דקיי״ל דחלוק נדרים משבועות שנדרים חלין על דבר מצוה כגון קונם הנחת תפילין עלי אסור להניח, משא״כ שבועות, כפי שנתבאר בסמוך, א״כ חלין גם על דבר איסור, יעו״ש. ואחריו נמשכו עוד פוסקים, ועיין ביו״ד סי׳ רט״ו.
אבל לדעתי לא דמי החלות על דבר מצוה לחלות על דבר איסור, כי אחרי דעיקר הטעם דרק נדרים תלין על דבר מצוה ולא שבועות הוא משום דנדרים איסור חפצא שאוסר החפץ עליו ואין זה נראה כנודר לבטל את המצוה שהרי על גופו לא קיבל מאומה, משא״כ שבועות שהן איסור גברא שאסר גופו במצות, כמו שנתבאר בסמוך אות י״ז.
והנה זה שייך רק בנודר שלא לקיים מ״ע, אבל בנודר לקיים דבר עבירה, כגון לאכול נבילות, כיון דהחפץ אסור בלא״ה הרי זה כמחייב גופו לעבור עבירה, וא״כ תו הוי זה כגדר שבועה שהוא איסור גברא ושוי בזה נדר לשבועה, וכן אם נדר שלא לאכול נבילות ג״כ א״א לחול אף דבנדרים בעלמא הוי איסור חפצא, בכ״ז בנדרים שעל דבר איסור הוי איסור גברא כמו שבועות, ונ״מ שאין חלין עליהם כמו שבועות כמבואר בדרשה שלפנינו, ודו״ק.
13. הנה קיי״ל דמתירין לאדם את נדרו בפתח, שפותחין לו היתר ואומרים לו אלו היית יודע שהנודר הוא חוטא בנפשו [כמ״ש כל הנודר כאלו בנה במה] האם היית נודר, והוא משיב לא, והותר הנדר, מפני שעל דעת כן לא נדר. ועל זה מביא כאן בירושלמי מעשה דרשב״ל פתח לאחד את נדרו לא בזה שבנפשו הוא חוטא אלא בזה שאת גופו הוא מצער, דהנודר הוי כאלו אוסר את גופו ונותן קולר על צוארו להשתעבד לנדרו לעשות כך או כך, משום דבכלל טוב לאדם שלא להיות משועבד בגופו, וא״כ אלו היה יודע שכן הוא קושי הנדר לא היה נודר, והותר לו בזה. ומביא ראיה שענין הנדר בכלל נקרא שעבוד קשה לאדם מלשון לאסר איסר דהוא מלשון אסור בזיקים, שהנודר הוא כמו אסור וקשור ומשתעבד למה שנדר. והמפרשים לא פרשו בזה ברחבה.
14. כלומר דמשועבד הוא לבעליו לעבודה, ולכן אם נדר דברים שיש בהם ענוי נפש או שמעכבים את המלאכה יכולים הבעלים למחות בו ולהפירם, דזה דומה לאוסר פירות אחרים עליהם. ועיין מש״כ לעיל בפ׳ נשא בפסוק כי נזר אלהיו על ראשו, ומטעם זה קיי״ל ביו״ד סי׳ רל״ד דנדריו של מלמד שיש בהם ענוי נפש או בטול עבודה אינם חלין מפני שאינו ברשותו ומושכר הוא לאחרים.
15. באור הענין, כי היתר נדרים בכלל מעט רמז יש במקרא שיוכל החכם להתיר הנדר ואין לסמוך עליו, אלא כך מסור לחכמים בתורה שבעל פה, ואע״פ דהפרת אב לבתו ובעל לאשתו כתיב מפורש בתורה, אך אין כל שייכות להפרתם עם התרת חכם. יען כי הם מפירים מפני שרשותם פרושה על הבת והאשה ואין להם רשות בפני עצמן כי משועבדים הן להאב ולהבעל, ואין זה בגדר התרה כלל, אלא דכיון שאין מקיימין הנדר הוי ממילא כמו שלא נדרו כלל, משא״כ באדם אחר וחכם שצריך התרה ואין זה מפורש בתורה, וסמכו זה על הלשון לא יחל דברו שאחרים מחלין לו. ויתכן דמדייק מדלא כתיב לא יחל בציר״י, דהיה במשמע שלא ישתנו דבריו בכל אופן, משא״כ הלשון לא יחל בפת״ח משמע שהקפידא רק עליו שלא ישנה הוא אבל אחרים משנים לו, ודו״ק. וע״ע משכ״ל בפ׳ נשא בפסוק איש כי יפליא לנדור נדר נזיר להזיר.
16. מסקנת הגמרא דאיסור בל יחל כאן הוא רק מדרבנן, ר״ל דמלקין אותו מכת מרדות מדרבנן, אבל מדאורייתא אין נדר חל כלל על דבר שאין בו ממש, ולכן אם אמר כל ענינים אלה בלשון שבועה אסור בהם מדין תורה, יען כי שבועה חלה גם על דבר שאין בו ממש.
ומה שאמר האומר לאשתו קונם שאיני משמשך מוקי בגמ׳ דאיירי באומר הנאת תשמישך עלי, וטעם הכרח אוקימתא זו משום דבלשון כמו שלפנינו קונם שאיני משמשך א״א לנדור כלל דמשועבד לה מה״ת כדכתיב ועונתה לא יגרע, אבל באומר הנאת תשמישך עלי אין מאכילין לאדם דבר האסור לו.
17. הא דאחרים נהגו בהן איסור הוא מפני סייג ופרישות ע״ד ושמרתם את משמרתי עשו משמרת למשמרתי. ובירושלמי כאן (פ״ב ה״א) מפרש טעם הדרשה שלא יעשו דבריו חולין, כלומר שלא יעשו חולין את הדברים המקובלים אצל אחרים, ודבר זה מדרבנן הוא ואסמכוהו אקרא, יען כי פשטות הכתוב הוא שלא ישנה את דברי עצמו, ועיין בדרשה הקודמת. ובהגהות הרש״ש כתב דדריש דברו מלשון וידבר עמים, [ורעו כבשים כדברם ישעיה ה׳] שהוא ענין הנהגה, ור״ל לא יעשה הנהגתו חולין, ועפ״י זה יתבאר מה דקי״ל דכל אדם שהוא נוהג לעצמו כ״פ דבר מצוה וקדושה [ואינו מפרש שעושה כן בלא נדר וקבלה] ורוצה לחזור בו מפני איזו סבה שא״א לו עוד לקיימו צריך התרה, יען כי גם זה בכלל לא יחל דברו שהוא הנהגתו.
18. ר״ל מיחל דברו למען חפצי שמים. ועי׳ ביו״ד סי׳ רל״ו ס״ה דהא דאין שבועה חלה לבעל את המצוה הוא רק אם נשבע מפורש רק לבטל את המצוה, אבל אם נשבע בכלל חייל, כגון אם נשבע שלא לאכול מצה סתם אסור לאכול מצה בפסח, מיגו דחיילא על כל ימות השנה, ומקור הדין מירושלמי שבועות פ״ג ה״ד, ואע״פ דבגמ׳ דידן משמע שגם בכולל לא חיילא, כמבואר בשבועות כ״ג א׳ שבועה שלא אוכל ואכל נבילות וטריפות חייב, אף דנשבע סתם גם אדברים המותרים, תירץ הרמב״ן דשאני קום ועשה דאין אומרים לאדם עמוד וחטא כדי לקיים שבועתך, אבל בשב ואל תעשה ס״ל לגמ׳ דידן כירושלמי, דבכולל חיילא לבטל את המצוה, כמבואר, ע״כ תוכן דבריו, ואחריו נמשכו עוד מפרשים ופוסקים, זולת בעל המאור החליט מפורש דהירושלמי חולק עם הבבלי, ולא ניחא ליה לחלק כמש״כ רמב״ן, ולכן פסק להלכה דאף בכולל לא חיילא שבועה לבטל את המצוה, וכשיטת הבבלי.
ואני תמה, האיך אפשר לומר דהירושלמי לא ס״ל חילוק בין בטול מצוה בקום ועשה ובין בטול מצוה בשב ואל תעשה כסברת רמב״ן, והלא בירושלמי שם איתא כמעט מפורש חילוק זה, וז״ל, אמר ר״י, ותשמע מינה [מהא דאמרי׳ דבכולל חלה שבועה לבטל את המצוה], היו לפניו תשעה זתים של בשר שחוטה ואחד של נבילה ואמר שבועה שאוכל עשרה זתים אלו, כיון שפטור על הנבילה פטור אף על השאר, ע״כ. והנה לכאורה דברי הירושלמי סותרים זא״ז, דאחרי שאמר דבכולל חלה שבועה על איסורין א״כ אמאי פטור כאן על הזית דנבילה, והלא מיגו דחיילא שבועה על הזיתים דשחוטה ממילא צריכה לחול נמי על הזית דנבילה, אלא ע״כ הירושלמי מחלק בין בטול מצוה בקום ועשה ובין בטול בשב וא״ת, וכסברת רמב״ן.
ולפי זה ניחא כל הסוגיא בירושלמי, דבבטול אכילת מצה כיון דבטולה היא בשב ואל תעשה לכן חלה השבועה בכולל, משא״כ באכילת נבילה דבטולה היא בקום ועשה אין השבועה חלה לעולם אף בכולל, משום דאין אומרים לאדם עמוד וחטא כדי לקיים שבועתך, וכמש״כ רמב״ן, ומעתה אין לעשות מחלוקת בין הבבלי והירושלמי, ודברי הפוסקים המיוסדים על דברי רמב״ן נכונים בטעם וסברא, ודו״ק. וע״ע מש״כ בענין זה בפ׳ ויקרא בפסוק להרע או להטיב.
19. סמך על הדרשה דלעיל, הוא אינו מיחל אבל אחרים מחלין לו, וממילא מבואר שגם חכם בכלל, כיון שבכלל ענין התרת נדר צריך להיות ע״י אחרים. ותמיהני שנפקד דין זה ביו״ד ריש סי׳ רכ״ח, ובפרט שגם משנה מפורשת היא בנגעים פ״ב מ״ה כל הנדרים אדם מתיר חוץ מנדרי עצמו.
ועיין בחגיגה י׳ א׳ דרשו הפ׳ דתהלים אשר נשבעתי באפי, באפי נשבעתי וחוזרני בי, והקשו התוס׳ בב״ב ע״ד סע״א האיך מיפר לעצמו והא קי״ל שאין חכם מיפר לעצמו, ונשארו בתימא. ונפלא הדבר שלא העירו מדברי רש״י בחגיגה שם שכתב וז״ל וחוזרני בי, יכול אני לישאל עליו לפי שמחמת אפי נשבעתי, עכ״ל, הרי דהרגיש רש״י בקושייתם, ולכן סבב פירוש הענין לכונה אחרת לענין שאלה.
20. משא״כ הבעל מיפר נדרי אשתו אע״פ שלא חלו עדיין, ומסמיך זה בגמ׳ על לשון הכתוב
(איוב ה׳) מיפר מחשבות ערומים, והבאור הוא עפ״י המבואר בדרשה שבריש פסוק הקודם דהבעל מבטל נדרי אשתו בלשון הפרה והחכם בלשון התרה, ולכן מכיון שמצינו לשון הפרה במחשבה לכן מפיר אף שהנדר עדיין במחשבה שלא חל עוד, וכגון אשה שנדרה בחודש ניסן שלא תאכל בשר מר״ח אייר והלאה יכול הבעל להפר מיד כשנדרה, אבל החכם בכהאי גונא אינו מתיר עד שנכנס אייר, ומסמיך זה על לשון לא יחל דברו, ודרשינן לעיל הוא אינו מיחל אבל אחרים מחלין לו, כלומר אחרים עוקרים חלות דבריו, אלמא דהתרה בעינן רק אז כשחל הנדר, דאל״ה לא שייך לעקר חלות הדברים.
21. ר״ל לבד הלאוין שבנזיר, ומבואר זה לפנינו בפ׳ נשא בר״פ נזיר.
22. לעיל בסוגיא אמר דהאומר מבטא שלא אוכל דבר פלוני הרי הוא כשבועה, והוא מלשון הכתוב לבטא בשפתים, ולכן בעברו עובר משום בל יחל ומשום שבועה, ועל זה אמר כאן דהאומר קונם עלי דבר פלוני אינו עובר רק משום בל יחל ולא גם משום שבועה.
23. ר״ל אם נשבע שאכל ובאמת לא אכל וכן להיפך נקרא שבועת שקר, ואזהרתיה מלא תשבעו בשמי לשקר (פרשה קדושים ועי״ש לפנינו), אבל אם אמר כזה בלשון להבא, שבועה שאוכל או שלא אוכל ועשה להיפך עובר בבל יחל, משום דלא יחל ע״כ להבא הוא, דאלו לשעבר כבר החל משנשבע.
ועיין ברמב״ם פ״א ה״ג משבועות פסק דגם באוכל ולא אוכל ג״כ הוא בכלל לא תשבעו בשמי לשקר, וטרח הכ״מ בישוב דבריו שהם לא כדברי הגמ׳ כאן דאמרו מפורש עובר משום בל יחל, ומשמע רק משום בל יחל עובר ולא משום לא תשבעו לשקר, יעוי״ש.
ולי נראה פשוט דהרמב״ם מפרש דזה ודאי שכל שבועה שאינה של אמת היא בכלל לא תשבעו בשמי לשקר, יען כי סוף סוף היא על שקר, ואין ענין יוצא מידי פשוטו, אלא שבגמ׳ הוסיפו דעל שבועת שקר שלהבא עוברין גם בלא יחל, משום דהלשון לא יחל מורה על להבא, כמש״כ, וא״כ צדק הרמב״ם שחשב כל השבועות שאינן של אמת בכלל שבועת שקר, יען דזה הלאו דשבועת שקר הוי יסוד עקרי לכל שבועות שאינן אמתיות, ורק באיזו מהן יש לאוין נוספות.
וראיה מכרחת דגם כונת הגמ׳ כן מלשון הגמ׳ כאן, אכלתי ולא אכלתי שקר ואזהרתיה מלא תשבעו בשמי לשקר, אוכל ולא אוכל, עובר בלא יחל דברו. ולכאורה קשה למה לא אמר גם בסיפא ואזהרתיה מלא יחל דברו, אלא ודאי דעיקר האזהרה היא מן ולא תשבעו בשמי לשקר, והיא כוללת כל מיני שבועות שאינן אמת, בין לשעבר בין להבא, יען כי סוף סוף הן שבועות שקר כמש״כ, ולכן לא אמר בשבועת להבא שהאזהרה היא מן ולא יחל דברו, אלא רק שבכזה עובר גם משום לא יחל דברו, ודו״ק.
24. ארבעה נדרים אלו חשובין במשנה נדרים כ׳ ב׳, וטעם הדבר פשוט משום דעכ״פ הוא מיחל דברו, ועיין בירושלמי פ״ב ה״א דנדרים.
25. כבר נתבאר בדרשות הקודמות שהנודר צריך להתפיס בדבר הנדור, כלומר בדבר שהיה מתחלתו מותר ואח״כ נאסר, שיאמר למשל ככר זה עלי כקרבן או שיאמר ככר זה עלי אסור, וכשאומר בלשון כזה נקרא הנדר נדר שלם, אבל אם פתח בלשון כזה ולא סיימו, כגון שאמר ככר זה עלי או שאומר שאיני אוכל לך או מופרשני ממך ולא סיים כקרבן או שתפס הנדר שלא בדבר הנדור, כגון שאמר ככר זה עלי כבשר חזיר כשקצים ורמשים וכדומה דברים האסורים מעיקרן ותולדתן אין נדר כזה מעיקרי נדרים, והוא קיים רק מדין ידות נדרים, וענין זה דידות נדרים הוא ע״ד המשל כאדם האוחז ביד הכלי וע״י כן משתמש בכל הכלי, כך הכא אע״פ שלא גמר כל הלשון בכ״ז דין נדר עליו, ומרבה זה מלשון ככל, דלשון כל מורה בעלמא על מקצת, כמבואר לפנינו בפ׳ בא בפסוק קדש לי כל בכור ובפ׳ ויקרא בפסוק כל המנחה ועוד בכ״מ, ועיין מדין ידות נדרים ביו״ד סי׳ ר״ו.
26. דדריש ליה הכי, אם הנדר חל ככל היוצא מפיו אז יעשה אותו, ואם א״א לו לחול כולו רק מקצתו בטל כולו, וכגון אם נדר להתענות או שלא לאכול בשר זמן ידוע ואירעו בו שבתות ויו״ט אומרים לו אלו נתת ללבך שיארעו באותו הזמן שבתות ויו״ט כלום היית נודר ואומר לא, הותר הכל, או שאומר לחבורת אנשים קונם שאני נהנה לכולכם ונמצא אחד מהם אביו, וכדומה עניני נדרים שאם היה יודע הענין בפרטו היה מוציא את הפרט הותר הכל, וטעם הדבר משום דלא נדר מעיקרא אלא על דעת שיתקיים כולו, ועיין פרטי דינים ביו״ד סי׳ רכ״ט.
27. כבר נתבאר ענין זה לעיל בדרשה נדר לה׳, יעוי״ש.
28. עיין לפנינו בפ׳ ויקרא בפסוק לכל אשר יבטא האדם בשבועה, דהגומר בלבו ואינו מוציא בשפתיו מועיל רק בנדרי הקדש, אבל בנדרי חולין צריך שיוציא בשפתיו, אכן לענין זה מועיל הגמר בלב, שאם גמר בלבו להוציא פת חטין והוציא פת סתם אינו אסור רק בפת חטין, שעל זה כוון, יעוי״ש ובר״פ ויקהל, וכך צריך לפרש כונת הספרי כאן.