×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(ח) וַיִּקְרָ֧א אֱלֹהִ֛ים לָֽרָקִ֖יעַ שָׁמָ֑יִם וַֽיְהִי⁠־עֶ֥רֶב וַֽיְהִי⁠־בֹ֖קֶר י֥וֹם שֵׁנִֽי׃
God called the expanse "sky". There was evening and there was morning, a second day.
תורה שלמהתרגום אונקלוסתרגום ירושלמי (ניאופיטי)תרגום ירושלמי (יונתן)בראשית רבהרס״ג תפסיר ערביתרס״ג תפסיר תרגום לעבריתרש״יר״י קרארשב״םדייקות לרשב״םאבן עזרא א׳ליקוט מחכמי צרפתרד״קפענח רזאפענח רזא ב׳רמב״ןהדר זקניםמושב זקניםרלב״ג ביאור הפרשהעקדת יצחק פירושמזרחיאברבנאלר״ע ספורנוגור אריהכלי יקרשפתי חכמיםאור החייםאדרת אליהו לגר״אר׳ נ״ה וויזלר׳ י״ש ריגייוהכתב והקבלהשד״לרש״ר הירשמלבי״םאם למקרארד״צ הופמןתורה תמימהעודהכל
[תצב] 1ויהי ערב ויהי בקר יום שני. ואמר רבי בנאה בריה דרבי עילא מפני מה לא נאמר כי טוב בשני בשבת מפני שנברא בו אור של גיהנם. (פסחים נד):
[תצג] 2כתיב (דברי הימים ב ג׳:ב׳) ויחל לבנות בחדש השני בשני בשנת ד׳ למלכותו כו׳ או אינו אלא שנים בשבת לא מצאנו חשבון זה מן התורה והא כתיב ויהי ערב ויהי בקר יום שני אין למידין מברייתו של עולם (ירושלמי ר״ה פ״א הלכה א׳)
[תצד] 3ויקרא אלהים לרקיע שמים, רב אמר אש ומים, רבי אבא ב״כ אמר משום רב נטל הקב״ה אש ומים ופתכן זה בזה ונעשו שמים (בראשית רבה ד׳).
[תצה] 4שאלה מטרונה אחת את ר׳ יוסי אמרה לו למה אין כתיב בשני כי טוב אמר לה אעפ״כ חזר וכללן כולם בסוף, שנא׳ וירא אלהים את כל אשר עשה והנה טוב מאד. אמרה לו משל ששה בני אדם באין אצלך ואת נותן לכל או״א מנה ולאחד אין את נותן מנה, ואת חוזר ונותן לכולם מנה אחד, לא נמצא ביד כל אחד מנה ושתות וביד אחד שתות, אתמהא, חזר ואמר לה כההוא דאמר ר׳ שמואל בר נחמן לפי שלא נגמרה מלאכת המים לפיכך כתיב בשלישי ב׳ פעמים כי טוב, אחת למלאכת המים ואחת למלאכת היום. (בראשית רבה ד׳):
[תצו] 5רבי לוי בשם רבי תנחום בר חנילאי אמר כתיב (ישעיהו מ״ו:י׳) מגיד מראשית אחרית. מתחלת ברייתו של עולם צפה הקב״ה משה קרוי טוב, ועתיד ליטול את שלו מתחת ידיהם לפיכך לא כתיב בהם כי טוב, רבי סימון בשם ר׳ יהושע בן לוי אמר משל למלך שהיה לו לגיון קשה, אמר המלך הואיל ולגיון זה קשה אל יכתב שמי עליו כך אמר הקב״ה הואיל והמים הללו לקו בהם דור המבול ודור אנוש ודור הפלגה לפיכך אל יכתב בהן כי טוב. (בראשית רבה ד׳):
[תצז] 6המלך שלמה (שיר השירים ג׳:ט׳) זה הקב״ה ששם שלום בין אש למים ופתכן זה בזה ועשה מהן רקיע שנאמר ויקרא אלהים לרקיע שמים שהוא אש ומים וכו׳ עמודיו עשה כסף (שיר השירים ג׳:י׳) זה הרקיע כמה דתימא (איוב כ״ו:י״א) עמודי שמים ירופפו ולמה קרי ליה כסף שהוא מכסף על כל מעשה בראשית וכה״א (תהלים י״ט:ב׳) השמים מספרים וגו׳ (במדב״ר י״ב):
[תצח] 7שמנה דברים נבראו ביום השני ואלו הן, הבאר, והמן, והמטה, והקשת, והכתב, והמכתב, והכתונת, והמזיקין. (פרד״א פ״ג):
[תצט] 8והמים אשר מעל השמים, אלו המים אותן מי בראשית שנא׳ ויקרא אלהים לרקיע שמים שא מים. (מדרש תהלים פרשה קמ״ח)
[תק] 9ביום שני פלג את המים, מהם לקח למעלה והמים שלקח כונן עליהם שבעה תהומות וכל מדות שבהן – עשה הרקיע על פני המים בין המים העליונים ובין המים התחתונים ומפני מה הפרישם הקב״ה שהמים העליונים זכרים והמים התחתונים נקבות, וכשבקשו להשתמש זה בזו בקשו להחריב את העולם, באותו שעה היו המים עולים להרים ויורדים לגבעות, המים הזכרים היו רצים אחר הנקבות עד שגער בהם הקב״ה שנאמר מן גערתך ינוסון וגו׳ (תהלים ק״ד:ז׳) ומנין ששם לכל אחד ואחד גבול בפני עצמו שנאמר גבול שמת בל יעבורון (תהלים ק״ד:ט׳) ואין בין מים העליונים למים התחתונים אלא ג׳ אצבעות בלבד, וכפת הרקיע מוקפת ביניהם כדי להבדילם זו מזו (סדר רבה דבראשית):
[תקא] 10ד״א לפיכך לא נאמר כי טוב בשני לפי שהי׳ בו מחלוקת שכאשר נתחלקו המים התחתונים מן העליונים געו בבכי׳ שיהיו במקום טומאה אמר להם הקב״ה שתקו ואני אצוה עליכם ניסוך המים ולא נתפייסו כי אינם כי אם פעם אחת בשנה וכרת להם הקב״ה ברית שימלחו הקרבנות שנאמר (ויקרא ב׳:י״ג) על כל קרבנך תקריב מלח ולא תשבית מלח וכיון שהי׳ בו מחלוקת לא נאמר בו כי טוב שנאמר (דברי הימים ב כ׳:כ״א) ובצאתם לפני החלוץ אומר הודו לה׳ כל״ח ולא נאמר כי טוב. (מדרש):
[תקב] 11ולא עוד אלא ששקלו הקב״ה (למשה) עם כל מעשה בראשית שברא בששת ימי בראשית והיה משה מכריע אותם, ביום השני ברא הקב״ה רקיע וכתיב ביה ויקרא אלהים לרקיע שמים, ובמשה כתיב (שמות כ״ד:ט״ז) ויקרא אל משה, הרי ששניהם שוים, משל לשני בני אדם האחד היה לו רשות לילך בתוך חצרו של חבירו והאחד אין לו רשות לילך, כך הרקיע אין לו רשות לילך בארץ אבל משה עלה לרקיע, הרי משה גדול מן הרקיע. (מדרש פטירת משה רבינו):
[תקג] 12א״ר יהודה מהכא כל מחלוקת דאיהו לשם שמים סופה להתקיים דהא הכא מחלוקת דאיהו לשם שמים הוה ושמים בהאי אתקיים לבתר דא דכתיב ויקרא אלהים לרקיע שמים וכו׳ דהא תנינן כתיב (שמות כ״ו:ל״ג) והבדילה הפרכת לכם בין הקדש ובין קדש הקדשים דייקא דהא איהו רקיע דמפרש בגו באמצעיתא. (זח״א ל״ג).
[תקד] 13וע״ד תלת אינון אור, מים, רקיע, לקבל תלת דרגין (אינון) אלין דכלהו חמש דרגין אתכלילו בהו ועל דא בכלהו כתיב חמש זמנין בכל חד וחד, הכא רזא דרזין באלין תלתא אתצייר ואתגליף בגלופי רזא דיוקנא דאדם דאיהו אור בקדמיתא לבתר מים לבתר אתפשיט בגווייהו רקיע דאיהו גליפא דגליפו דיוקנא דאדם כגוונא דגליפו ציורא דדיוקנא דאדם בתולדתיה, דהא בתולדתא דבר נש בקדמיתא זרע דאיהו אור דהא נהירו דכל שייפי גופא איהו ההוא זרע ובגין כך איהו אור וההוא אור אקרי זרע דכתיב (תהלים צ״ז:י״א) אור זרוע ההוא זרע ממש לבתר ההוא זרע דאיהו אור אתפשט ואתעביד מים בלחותא דיליה אגליף יתיר ואתפשט פשיטו גו אינון מים פשיטו דגופא לכל סטרין, כיון דאתצייר ואגליף ציורא ודיוקנא דגופא אקריש ההוא פשיטו ואקרי רקיע ודא איהו רקיע בתוך המים, ולבתר דאקריש כתיב ויקרא אלהים לרקיע שמים דהא אקריש ההוא לחותא דגופא דהוה גו אינון מים. (זח״ב קס״ז):
[תקה] אר״י בא וראה למה לא נאמר כי טוב בשני, מפני שענין זה חוזר על יחודו, להורות כי אין שני לנגדו, ואין טוב בשני, ע״כ נאמר ביום הראשון, יום אחד. דתני ר״י למה לא נאמר ראשון במקום אחד, להורות, דאלו נאמר ראשון, עכ״פ היה ראוי להיות שני, כי ראשון מחרת לשני, אבל אחד, אינו מחרת לשני. (זהר חדש ט.):
[תקו] ר׳ יוסי בר חלפתא, ור׳ יהודה בן פזי, ור׳ יצחק הוו אכלי בסעודתא בהילולא דר״א ב״ר שמעון, ר׳ חייא רבה הוה ינוקא הוה יתיב תמן, א״ר יוסי לר״ש למה לא נאמר כי טוב בשני, א״ל מפני שלא נגמרה המלאכה (נ״א מלאכת המים) בשני, וכשנגמרה בשלישי, אמר כי טוב תרי זימני אמרו נשאל להאי ינוקא, דמשחרב בית המקדש נמצאת הנבואה בפי התינוקת אולי נמצא דבר בפיו א״ל חייא ברי אימא לן למה לא נאמר כי טוב בשני, אמר להם מפני שאין טוב אלא באחד, אתא ר׳ שמעון ונשקיה קרי עליה (ירמיהו א׳:ט׳) הנה נתתי דברי בפיך. (זהר חדש ט.):
[תקז] 14א״ר יהודה רקיע אחד עשה הקב״ה וממנו נתהוו השמים, שנאמר ויקרא אלהים לרקיע שמים. א״ר יהודה לא זו בלבד אלא כל מה שעשה הקב״ה במעשה בראשית לא עשה אלא דבר אחד מהכל, ואותו דבר הוציא כל פעולותיו למינו, כגון השמים עשה ממנו אחד אותו המשובח מכולם, וארץ עשה אחד. ת״ש א״ר יהודה מהכל עשה אחד, אותו המשובח מכולם, וזהו (יחזקאל א׳:כ״ב) הרקיע כעין הקרח הנורא, שממנו נתהוו השמים, הה״ד ויקרא אלהים לרקיע שמים. (מדרש הנעלם בז״ח י.):
[תקח] א״ר יוחנן האי רקיע שנברא בשני הוא הרקיע העליון, ותנא הוא הפרגוד המפסיק בנתים, דכתיב (יחזקאל א׳:כ״ב) ודמות על ראשי החיה רקיע כעין הקרח הנורא. ומזה הרקיע נעשו כל שאר הרקיעים, הסובבים ושאינם סובבים וכולם אדוקים בזה הרקיע, וקרא לו רקיע, וקרא לו שמים, דכתיב ויקרא אלהים לרקיע שמים. על שנתהוו ממנו. (מדרש הנעלם בז״ח י.):
[תקט] 15א״ר הונא א״ר, לשלשה קרא הקב״ה שמותם במעשה בראשית, ואלו הן, השמים, והארץ. והמים. השמים מנ״ל, דכתיב ויקרא אלהים לרקיע שמים. הארץ מנ״ל דכתיב, ויקרא אלהים ליבשה ארץ. המים מנ״ל, דכתיב ולמקוה המים קרא ימים. ולמה לעשות בהם כל מלאכתו, ומה שיצא מהם, הניחו לאדם לקרוא להם שמות. (מדרש הנעלם בז״ח יג.):
שערי ציון: לעיל מאמר רלה, שנב, תיג, תכו, תכז, תק״ז עה:
1. בגמ׳ שם פריך מהא דחשיב גיהנם בין ז׳ דברים שנבראו קודם שנברא העולם, וכאן מבואר דנברא בשני בשבת ומתרץ אלא חללה קודם שנברא העולם ואור דירי׳ בשני בשבת ומאמר זה מובא גם בב״ר פ״ד עי״ש ובב״ר פי״א, ופכ״א, שמ״ר פט״ו, תנחומא חיי שרה ותנחומא ישן בראשית - ופרדר״א פ״ד ופ״ג ועי׳ זהר ח״א מו.
2. אין למדין. בתוס׳ ר״ה ג׳ ד״ה שני בשבת לא אשכחן הביאו הירושלמי וכ׳ לפרש דיום שני לאו אשבת קאי אלא שהי׳ יום שני לברייתו של עולם, והריטב״א בחי׳ כ׳ עוד לפרש דהכא אכתי לא הוה מצי למימר לא חדש ולא שבת והוצרך למימר שני של שבת ראשונה, והא דלא אשכחן בלשון הכתוב שמות לימי השבוע כמו בשאר לשונות מפורש במדרש הטעם כדי שנזכור תמיד יום השבת כשנמנה כל ימי השבוע וכן במכלתא זכור את יום השבת רי״א לא תהא מונה כדרך שאחרים מונים ומזה הטעם אין לנו שמות לחדשים אלא שאנו אומרים חדש ראשון וחדש שני לפי שחשבון החדשים הוא ליציאת מצרים וכו׳ והטעם כדי שנזכור תמיד יציאת מצרים וז״ש בב״ר שמות החדשים עלו מבבל וכו׳ עכ״ל ועי׳ ברמב״ן יתרו שם וז״ל וישראל מונים כל הימים לשם שבת כי זו מן המצוה שנצטוינו בו לזכרו תמיד בכל יום וזהו פשוטו של מקרא ע״כ ועפ״ז ניחא מה שראיתי לח״א שהניח בצ״ע מנהגנו בכתובות וגיטין וקנינים לכתוב הדבר לימות השבוע באחד בשבת בשני בשבת מדברי הירושלמי אלו דלא מצינו חשבון לשבוע מן התורה, אבל לפמ״ש הרמב״ן דזה נרמז בקרא א״ש אע״ג דלא מצינו בתורה כן מ״מ עושים כן מטעם דנצטוינו כן מקרא דזכור את יום השבת, ומדברי הריטב״א מוכח דמפרש המכלתא כדרך שאחרים מונים אותו למעט שלא יקרא שמות לימי השבוע ועי״ז כשנרצה להזכיר ימי השבוע נזכור את יום השבת אבל אין חיוב להזכיר את ימי השבוע ויכולים למנות לימי החדש, - וצ״ע לפענ״ד דברי הריטב״א מ״ש שאנו אומרים חדש ראשון וכו׳ דהרי מצינו בכה״ק האחרונים זכריה, נחמיה, אסתר, שמות החדשים שהעלו מבבל ולא מנין החדשים ליצ״מ, וע״כ מוכח מזה דעל שמות החדשים אין קפידא. ורק על ימי השבוע אע״ג דלא מצינו מוזכר בתורה לימי השבת ס״ל להרמב״ן דנצטוינו מקרא וראיה לזה דלא מצינו מוזכר בתורה שמות ימי השבוע ועפ״ז ניחא מנהגנו וכדמצינו לחז״ל בדבריהם שהזכירו את ימי השבוע לימי השבת. שו״ר בפי׳ הרמב״ן בא (י״ב ב׳) בפ׳ החדש הראשון עמד בזה וכ׳ דגם בשמות אלו יש זכר לגאולת בבל וסמכו בזה על קרא דירמי׳ עייש״ה וברש״י דה״י שם מ״ש מירושלמי.
3. עי׳ לעיל אות רכ״ה ומ״ש בביאור וארבע דרשות שיש עוד בב״ר כאן על תיבת שמים נדפסו לעיל באות רלב, רלג, רלד, רלה, ועיי״ש מ״ש בביאור.
4. שלא נגמרה. בספר חזקוני כאן לאחר שהביא דרש זה כ׳ אמרו רבותינו אין מתחילים בב׳ והטעם כשם שמעשה בראשית דבר שהותחל בו נשתהתה גמירתו עד למחרתו כך כל דבר שמתחילין אותו בו מאחרין לגמרו וכמו כן אומרים אין מסיימין בד׳ והטעם לפי שבו נגמרו כל ענייני העולם אלא שמשם ואילך נבראו כל בעלי חיים ומשסיים הקב״ה בניני עולם שוב לא התחיל בו אחר עכ״ל והנה עיקר ד״ז מובא בש״ע יו״ד סי׳ קע״ט ס״ח אך בשינוי שכ׳ נהגו שלא להתחיל בב׳ וד׳ ומקורו מדברי השו״ת רמב״ן אין מתחילין בב״ד ולפ״מ דמבואר כאן רק בשני אין מתחילין ואין גומרין בד׳ וכלשון זה איתא גם בזהר עקב רעג. והא תנינן אין מתחילין בשני ואין מסיימין בד׳ (ועי׳ בזהר ח״ג רל״ד לית סימנא טבא בשני וברביעי) וכן מבואר מדברי הרבינו בחיי כאן שכ׳ טעם אחר וז״ל כיון שמחלוקת וגיהנם נבראו בו ביום ולכן אסרו חז״ל להתחיל כל מלאכה בו ואמרו אין מתחילין בשני ולכך אסרו ג״כ לאכול זוגות כי הוא דבר מזיק וכו׳ ע״כ ומבואר ג״כ דרק בשני אין מתחילין וצ״ע ע״ז שמובא בש״ע על שני ורביעי ומקור הדבר מ״ש מחז״ל נעלם מאתנו מלבד בזהר הנ״ל, ומדברי הרב״ח שכ׳ דמזהו הטעם הוא שאסרו זוגות י״ל אותן אנשים שלא נהגו להקפיד בזה הוא כמו דמצינו בפסחים ק״י לענין זוגות כללא דמלתא כל דקפיד קפדי בהדיה ודלא קפיד לא קפדי בהדיה. ה״נ לענין זה כיון דחד טעמא הוא.
5. ליטול את שלו ר״ל שלקה משה במים (פס״ז) והיינו ע״י מי מריבה, ועי׳ לעיל אות שפ״ז ובביאור.
6. עי׳ לעיל אות רכ״ה, תצ״ד, ופר״א פ״ג.
7. בפ״ה דאבות מונה אלו דברים בין עשרה דברים שנבראו ע״ש בין השמשות, וכ״מ גם בפרדר״א פי״ט, ועוד בכ״מ ומטעם זה כתב הרד״ל בפי׳ דנראה דהיה כתוב בר״ת ״ביה״ש״ וטעה המעתיק דר״ל ״ביום השני״ וראה בפרק דר״א בן הורקנוס הנדפס מכת״י בקובץ מדרשים קטנים והוא כולל פ״ג דפרדר״א ושם ליתא כל הלשון הזה רק אחר שחושב השמנה דברים שנבראו ביום ראשון מתחיל מים מהיכן נבראו, ומוכח מזה כדברי הרד״ל שאין כאן מקומו של דברים אלו דאין להם שייכות ליום שני גם מ״ש הכתנת סי׳ צ״ב.
8. עי׳ לעיל אות רל״ו.
9. עי׳ לעיל אות רצג, תנ, תנה, תסב, תפה.
10. מאמר זה העתקתי מתוספי הרא״ש עה״ת הנדפס בס׳ הדר זקנים (ליוורנו ת״ר) ולא נמצא לפנינו במדרש גם רש״י בפי׳ ויקרא ב׳ י״ג, כ׳ שהברית כרותה למלח מששת ימי בראשית שהובטחו המים התחתונים ליקרב במזבח במלח וניסוך המים בחג ע״כ ומבואר דהיה לפניו באיזה מדרש אשר נאבד מאתנו, ועי׳ בלקוטים לס׳ זכור לאברהם מ״ש בזה וציין לס׳ דרשות שם בן ש״ט שהביא ג״כ זאת, ונעלם ממנו דהתחלת דברי המדרש דלמה נקרא שמם בוכים מבואר במדרש עשרת הדברות ומדרש הגדול העתקתי לשונו בביאור לעיל אות תס״ב ומ״ש בפנים מדברי המדרש כונן ולפי הנראה הי׳ לפניהם הגירסא במדרש עשרת הדברות בסופו, לשון זה דהובטחו לקרב במזבח וניסוך המים ולפנינו חסר ועי׳ אות תע״ד.
11. עי׳ לעיל אות תכ״ט.
12. עי׳ לעיל אות תע״ד.
13. חמש זימנין. חמשה פעמים אור כתיב במעשה יום ראשון וחמשה פעמים מים וחמשה רקיע כתיב במעשה יום שני, דאינון חמש דרגין מסטרא דימינא ומסטרא שמאלא, ורזא דאמצעיתא עיי״ש בזהר.
14. עי׳ בפסקתא זוטרתי כאן דהרקיע שעשה ביום שני הוא חוץ מן השמים שנבראו ביום ראשון שנאמר על פני רקיע השמים ואעפ״כ קראן שמים, ועי׳ חגיגה י״ב, וברמב״ן כאן ובמהרי״א שהאריך בזה.
15. לשלשה ומה דמבואר דקרא לאור יום ולחשך לילה י״ל דזה נכלל בכלל שמים. ועי׳ בראשית ה. א. ובאע״ז כאן חמש דברים קראן השם.
וּקְרָא יְיָ לִרְקִיעָא שְׁמַיָּא וַהֲוָה רְמַשׁ וַהֲוָה צְפַר יוֹם תִּנְיָן.
Hashem called the canopy heaven. It became evening and it became morning, the second day.
וקרא ממרא די״י לרקיעא שמיא והוה רמש והוה צפר סדר עבד בראשית יום תניין.
וקרא אלקים לרקיע שמייא והוה רמש והוה צפר יום תניין.
And the Lord called the expanse the Heavens. And it was evening, and it was morning, the Second Day.
[ז] וַיִּקְרָא אֱלֹהִים לָרָקִיעַ שָׁמָיִם – רַב אָמַר אֵשׁ וּמָיִם, רַבִּי אַבָּא בַּר כַּהֲנָא אָמַר מִשּׁוּם רַב, נָטַל הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא אֵשׁ וּמַיִם וּפְתָכָן זֶה בָּזֶה וּמֵהֶן נַעֲשׂוּ שָׁמַיִם.
דָּבָר אַחֵר: שָׁמִים כְּתִיב, שֶׁהֵן שָׁמִים מַעֲשֵׂיהֶן שֶׁל בְּרִיּוֹת, אִם זָכוּ: (וְ)⁠הִגִּידוּ הַשָּׁמַיִם צִדְקוֹ (תהלים צ״ז:ו׳), וְאִם לָאו: יְגַלּוּ שָׁמַיִם עֲוֹנוֹ (איוב כ׳:כ״ז).
דָּבָר אַחֵר שָׁמַיִם, שֶׁהַבְּרִיּוֹת מִשְׁתּוֹמְמִים עֲלֵיהֶן לֵאמֹר, שֶׁל מָה הֵן, שֶׁל אֵשׁ הֵן, שֶׁל מַיִם הֵן, אֶתְמְהָא. רַבִּי פִּינְחָס בְּשֵׁם רַבִּי לֵוִי אָמַר, הוּא אָתָא וְקָם עָלָיו: הַמְקָרֶה בַמַּיִם עֲלִיּוֹתָיו (תהלים ק״ד:ג׳), הֱוֵי שֶׁל מַיִם הֵן. סַמִּים, מַה סַּמִּים הַלָּלוּ, מֵהֶן יְרֻקִּין וּמֵהֶן אֲדֻמִּים, מֵהֶם שְׁחֹרִים וּמֵהֶם לְבָנִים, כָּךְ שָׁמַיִם פְּעָמִים יְרֻקִּין, וּפְעָמִים אֲדֻמִּים, פְּעָמִים שְׁחֹרִים, וּפְעָמִים לְבָנִים. רַבִּי יִצְחָק אָמַר, שָׁמַיִם, שָׂא מַיִם, טְעוֹן מַיִם. מָשָׁל לְחָלָב שֶׁהָיָה נָתוּן בִּקְעָרָה, עַד שֶׁלֹא תֵּרֵד לְתוֹכוֹ טִפָּה אַחַת שֶׁל מְסוֹ הוּא מְרַפֵּף, כֵּיוָן שֶׁיָּרַד לְתוֹכוֹ טִפָּה אַחַת שֶׁל מְסוֹ, מִיָּד הוּא קוֹפֵא וְעוֹמֵד, כָּךְ: עַמּוּדֵי שָׁמַיִם יְרוֹפָפוּ (איוב כ״ו:י״א), עָמְדוּ שָׁמַיִם נִתַּן בָּהֶם אֶת הַמְּסוֹ, וַיְהִי עֶרֶב וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שֵׁנִי, אַתְיָא כִּדְאָמַר רַב, לַחִים הָיוּ בָּרִאשׁוֹן וּבַשֵּׁנִי קָרְשׁוּ.
וסמא אללה אלג׳לד סמאא ולמא מצ׳י מן אלליל ואלנהאר יום ת׳אני.
וקרא ה׳ לרקיע שמים. וכאשר עבר מן הלילה והיום יום שני,
ויקרא לרקיע שמים – שא מים, שם מים, אש ומים שעירבן זה בזה ועשה מהם שמים.
ויקרא אלהים לרקיע שמים AND GOD CALLED THE EXPANSE HEAVEN – The word "שמים", Heaven, may be regarded as made up of שא מים "Carry water", or שם מים "There is water", or אש ומים "Fire and water". He mingled fire with water and of them He made the heavens (Chagigah 12a).
ויקרא אלהים לרקיע שמים ויהי ערב ויהי בקר יום שני – אע״פ שעדין לא נגמרה מלאכת המים הואיל ונגמרה בו מלאכת הבדלת המים על ידי הרקיע ונראה כאילו נגמרה בו מלאכתו כתב בו ויהי ערב ויהי בקר כמו בשאר הימים. (תולדות יצחק לר׳ יצחק די לאטש, שערי ציון, שער ט״ז בשם ר׳ יוסף ב״ר שמעון קרא)⁠1
1. עיינו י. צייטקין, ״ר׳ יצחק די לאטש – מחבר מיימוני פרובנסלי ופירושו לתורה״, שנתון לחקר המקרא והמזרח הקדום כ״ב (תשע״ג), עמ׳ 237. הביאור מופיע כמעט מלה במלה בחזקוני א׳:ז׳: ״ואף על פי כן הואיל ונגמרה בו מלאכת הבדלת המים על ידי הרקיע, ונראה כאילו נגמרה בו מלאכתו, כתב בו: ויהי ערב ויהי בקר.⁠״
ויקרא אלהים לרקיע שמים – כמו שפירשתי למעלה (רשב״ם בראשית א׳:ה׳), כלומר: הוא נקרא שמים, ובכל מקום בתורה. ושמים העליונים היו בכלל שמיא השמים וכל צבאם (נחמיה ט׳:ו׳), וכן: לי״י אלהיך השמים ושמי השמים {הארץ} וכל {אשר} בה (דברים י׳:י״ד).
ויהי ערב ויהי בקר יום שיני – שנטה היום לערוב, ואחר כך ויהי בקר, בקר של יום שיני. הרי נגמר יום שיני מששת הימים שאמר הקב״ה בעשרת הדברות, והתחיל עתה יום שלישי בבקר.
א. בכ״י מינכן 5: ושמי.
Vayyiqra' GOD CALLS THE EXPANSE, SKY: As I explained previously,⁠1 this means that the expanse is called shamayim throughout the Bible. However, "the uppermost heavens" [were created before the first day and are something entirely different. They are] included in such phrases as (Neh. 9:6), "The highest heavens and all their host,⁠" and (Dt. 10:14), "The heavens and the highest heavens belong to the LORD, your God.⁠"2
Vayhi THERE WAS EVENING AND THERE WAS MORNING, THE SECOND DAY: The day declined towards evening3 and then later there was the morning of the second day. Now the second of the six days that God mentioned in the Decalogue (Ex. 20:11) was completed and, in the morning, the third day began.⁠4
1. Ad vs. 5, s.v. vayyiqra׳.
2. See my notes on 1:6, s.v. raqia'.
3. Rashbam's language alludes to Judges 19:8-9.
4. Just as in his commentary to vs. 1 and to vs. 5 (s.v. vayhi), Rashbam here again emphasizes that the creation story serves to prepare the reader for the sabbath commandment in the Decalogue.
לרקיע. הנזכר למעלה, כמו אל הרקיע.
ויקרא – חמשה דברים קראם השם כי אין אדם: אור וחושך (בראשית א׳:ה׳), ושמים (בראשית א׳:ח׳) וארץ (בראשית א׳:י׳), וימים (בראשית א׳:י׳), ואדם (בראשית ה׳:ב׳) כן.
AND GOD CALLED. There are five things which God named because there was then no man to name them. They are: light, darkness, heaven, earth and the seas. In addition, God named man.⁠1
1. Scripture explicitly tells us that God named the Light, the Darkness, etc. Ibn Ezra points out that God also named Adam, even though this is not expressly stated in our chapter.
שמים – לפי שהוא מאש וממים קראו אף שמים כמו העליון של מעלה הימנו (מאש וממים כמו העליון של מעלה הימנו קראו שמים). (כ״י לונדון 26924)
ויקרא אלהים לרקיע שמים – אחר שחזק הרקיע והיה ראוי לקבל המאורות קראו שמים לפי שהיה ראוי לקבל המאורות כמו השמים שמקבלים התחתונים שבהם מאורות העליונים וכן הרקיע מקבל המאורות ובו יראו לפיכך קראו שמים לפי שהמאורות נראות בו כאלו הם תקועות כמו בשמים שהם בו.
ובדברי רבותינו ז״ל (בראשית רבה ד׳:ז׳): ויקרא אלהים לרקיע שמים – רב אמר אש ומים, רבי אבא בר כהנא בשם רב נטל הקב״ה אש ומים ופתכן זה בזה ומהם נעשו שמים, והוא מה שכתבנו למעלה.
ובזה לא נאמר כי טוב ואמרו רבותינו ז״ל (בראשית רבה ד׳:ו׳) לפי שלא נגמרה מלאכת המים לפיכך כתוב בשלישי שני פעמים כי טוב אחד למלאכת המים ואחד למלאכת היום. וכבר כתבנו כי מלאכת המים נגמרה בשני, ופרשנו ויאמר אלהים יקוו המים (בראשית א׳:ט׳) – וכבר אמר. ומלאכת יום שלישי לא היה אלא תדשא הארץ כמו שפירש החכם ר׳ אברהם בן עזרא.
והרב רבי משה כתב: כי לא נאמר כי טוב בפרשת יהי רקיע לפי שהרקיע ומה שעליו הנקרא בשם שמיםא הוא דבר נסתר מרוב בני אדם ואיך יאמר כי טוב על דבר שלא נגלה טובו, ולפי שהקוות המים והראות היבשה היה כדבר אחד עם דשיאת הארץ כי זה תלוי בזה לפיכך ערבן בפרשה אחת, ואף על פי שהעשות הרקיע הוא סבה לדשיאת הארץ הוא דבר נסתר אבל הראות היבשה ודשיאת הארץ הוא דבר נגלה.
א. כן בכ״י מינכן 28, פריס 194. בכ״י מוסקבה 495: ״מים״.
ויקרא אלוהים לרקיע שמים, after the rakia had become firm, substantial, and it was capable of supporting the luminaries, God called it שמים, “heaven.” The name is appropriate, seeing that the rakia was now capable of absorbing luminaries just as heaven is reputed capable of receiving the creatures from the “lower” regions who possess something originating in the “higher” regions, i.e. their souls. One reason why these regions are called שמים is the fact that the luminaries are visible in the sky, heavens.
Our sages, (Bereshit Rabbah 4,7) when commenting on these words, quote Rav as saying that the word שמים means a region in which fire and water coexist. Rabbi Acha son of Kahane, quoting Rav, says God took fire and water and thoroughly mixed the two, the result being shamayim. This is the reason why, as we mentioned already, the words כי טוב that it was good, do not appear in the report of God’s creative activity on the second “day.” Our sages, (Bereshit Rabbah 4,6) also say that seeing God’s activity on the second “day” was not completed on that day, the day’s work did not qualify for the description “it was good.” In order to compensate for this omission, we find the words וירא אלוהים כי טוב, “God saw that it was good,” twice in connection with His activity on the third “day.” The first such mention refers to the completion of God’s activity involving the waters, whereas the second mention “that it was good,” refers to the earth producing vegetation, the only activity which occurred on the third “day,” according to Ibn Ezra.
Maimonides (Moreh, Kapach edition page 235) writes that the reason why the words “that it was good” do not appear in the report of God’s activities on the second “day,” is that because the rakia and all that is above it is part of the “waters,” and is called by that name. It is something concealed from most people, and how could one apply the words “it was good” to something that cannot seen by us to be good and useful? Seeing that the congregating of the waters to a single location, thus making the earth beneath appear could be observed universally, the expression “it was good” was withheld until the report about that stage of the creation. Even though the making of the rakia was the underlying purpose which made vegetation on earth feasible, something which is also concealed from us, the result of the achievement of this purpose was universally visible so that it qualifies as being described by the words “it was good.”
לרקיע שמים – שמים בא״ת ב״ש. בימי. לפי שאינם יודעים היכן יוצרם. לפי שבריות שמים סבורים שהקב״ה למטה בארץ ותחתונים סבורים שהוא בשמים. ובשמים אומ׳ מלא כל הארץ כבודו (ישעיהו ו:ג).
ד״א מ״י בי. נ׳ שערי בינה יש בי. אך לבני אדם לא נמסרו אלא מ״ט (ראש השנה כא:, נדרים לח.). ד״א בי ים. היינו מים העליונים.
לעיל (בראשית א:ח). ויהי ערב ויהי בקר יום שני. תימ׳ דבפ״ק דראש השנה (ג.) אמ׳ שני בשבת לא אשכחנא. ומתרץ בירושלמי (ראש השנה א:א) דלא ילפינן (מבירייתו) [מבריייתו] של עולם. כלומ׳ שני זה לאו אשבת קאי אלא שהיה שני לבריאת עולם. הר״י (תוספות ראש השנה ג. ד״ה שני בשבת לא אשכחן).
ויקרא אלהים לרקיע שמים – ביום השני קראם בשם הזה כאשר הלביש אותם צורת רקיע, כי בראשון היו שמים בבריאה, אבל אין השם נתפס בהם עד שלבשו הצורה הזו. ופירוש השם הזה כאלו הוא נקוד בסגול תחת השי״ן, כמלת: שלמה אהיה כעוטיה (שיר השירים א׳:ז׳), כאלו אמר: שמים הם, שנרקעוא ונמתחו כאהל בתוך מים העליונים והתחתונים, הודיע בשם הזה סוד יצירתם. ובגמרא חגיגה (בבלי חגיגה י״ב.) אמרו: מאי שמים, שם מים. ואם כן, יחסר מ״ם אחד להתחברות שתי אותיות שוות. כמלת: ירובעל (שופטים ו׳:ל״ב). ויאמר: שם מים, כלומר שם שקרא למים בלבשם צורה אחרת. וזה פשט הכתובים, על הדרך הזהב שכתב רבינו שלמה, והוא דעת רב שהזכרנו (רמב״ן בראשית א׳:ו׳).
ויהיה שם השמים והארץ בפסוק הראשון על העתיד לקרא להם, כי לא יתכן להודיעם רק בלשון הזה. אבל יותר נכון לפי פשט הכתובים שנאמר: כי השמים הנזכרים בפסוק הראשון הם השמיםג העליונים, אינם מכלל הגלגלים, אבל הם למעלה מן המרכבה, כענין: ודמות על ראשי החיה רקיע כעין הקרח הנורא נטוי על ראשיהם מלמעלה (יחזקאל א׳:כ״ב), ומהם נקרא הקב״ה: רוכב שמים (דברים ל״ג:כ״ו). ולא סיפר הכתוב בבריאתם דבר כאשר לא הזכיר המלאכים וחיות המרכבה, וכל דבר נפרד שאינו בעל גוף, רק הזכיר בשמים שהם נבראים, כלומר שקדמותם אפס. ואמר בשני שיהיה רקיע בתוך המים (בראשית א׳:ו׳), כלומר שיתהוה מן המים הנזכרים שהזכיר בריאתם, דבר מרוקע מבדיל ביניהם, וקרא גם לאלה הכידורים:⁠ד שמים, כשם השמים העליונים הראשונים, ולכן יקראם בפרשה: רקיע שמים – ויתן אותם אלהים ברקיע השמים (בראשית א׳:י״ז) לבאר שאינם הנזכרים בשם השמים, רק הרקיעים שקראם שמים.
וגם זה דעת רבותינו הזכירוהו בבראשית רבה (בראשית רבה ד׳:ב׳), אמרו: כל רבנין אמרין לה בשם רבי חנניה, רביה פינחס, רביו יעקב בר אבין בשם רבי שמואל ברבי נחמן: בשעה שאמר הקב״ה: יהי רקיע בתוך המים (בראשית א׳:ו׳) גלדה טיפה האמצעית ונעשו שמים התחתונים ושמי השמים העליונים, ומאמרם זה יתפשט לכידורי הגלגלים שבהם תחתונים ועליונים נקראים:⁠ז שמי השמים, כדכתיב: הללוהו שמש וירח הללוהו כל כוכבי אור הללוהו שמי השמים והמים אשר מעל השמים (תהלים קמ״ח:ג׳-ד׳). אבל השמים הנזכריםח בראשון, ששם כסאו של הקב״ה, דכתיב:⁠ט השמים כסאי (ישעיהו ס״ו:א׳), הם הנזכרים בתחלת זה המזמור: הללו את י״י מן השמים הללוהו במרומים הללוהו כל מלאכיו (תהלים קמ״ח:א׳-ב׳). וזה הלשון נכון בפשט הכתוב, עם מה שיש עוד בשם השמים ובשם הכסא סוד נשגב ונעלם, כי יש שמים לשמים וכסא לכסא, ומזה אומריםי החכמים (בבלי ברכות י״ג.): כדי לקבל עליו עול מלכות שמים, ואומרים (בבלי ברכות ז׳.): יראת שמים,⁠יא והכתוב אמר: די שליטין שמיא (דניאל ד׳:כ״ג). ויש להם מדרש נפלא במה שכתוב: ואתה תשמע השמים (מלכים א ח׳:ל״ב), וכל זה יראנו נרמז בפסוק הראשון הזוכה לו.
והנה בארו הכתובים כי הנבראים הראשונים הם מאין, והשאר מוצאין מן החומר הראשון הנברא. ואל יקשה עליך מאמר רבי אליעזר הגדול (פרקי דר׳ אליעזר ג׳): שמים מהיכן נבראו, מאור לבושו, וכן הוא בבראשית רבה עוד, כי בעבור שירצו החכמים לעלות החומר הראשון עד תכלית ולעשותו דק מן הדקים, לא יראו שהשמים שהם גוף מתנועע בעל חומר וצורה [הם הנבראים מן האין, אבל אור הלבוש הוא הנברא הראשון, ממנו יצא חומר הממש בשמים, ונתן לארץ חומר אחר, ואיננו]⁠יב בדקות הראשון, והוא שלג שתחת כסא הכבוד, כי כסא הכבוד נברא, וממנו היה השלג שתחתיו, וממנו נעשה חומר הארץ, והנה הוא שלישי בבריאה.
א. כן בכ״י מינכן 138, פולדה 2, דפוס ליסבון. בכ״י פרמא 3255: ״שנקרעו״.
ב. כן בכ״י מינכן 138, פולדה 2, דפוס ליסבון. בכ״י פרמא 3255 חסרה מלת: ״הזה״.
ג. כן בכ״י מינכן 138, פולדה 2, דפוס ליסבון. בכ״י פרמא 3255: ״שמים״.
ד. כן בכ״י פרמא 3255. בכ״י מינכן 138, פולדה 2, דפוס ליסבון: ״הכדורים״.
ה. כן בכ״י מינכן 138, פולדה 2, דפוס ליסבון. בכ״י פרמא 3255: ״ברבי״.
ו. כן בכ״י מינכן 138, פולדה 2, דפוס ליסבון. בכ״י פרמא 3255 (במקום ״רבי״): ״בן״.
ז. כן בכ״י מינכן 138, פולדה 2, דפוס ליסבון. בכ״י פרמא 3255: ״נקרא״.
ח. כן בכ״י מינכן 138, פולדה 2, דפוס ליסבון. בכ״י פרמא 3255 חסרה מלת: ״הנזכרים״.
ט. כן בכ״י מינכן 138, פולדה 2, דפוס ליסבון. בכ״י פרמא 3255: ״וכתיב״.
י. כן בכ״י מינכן 138, פולדה 2, דפוס ליסבון. בכ״י פרמא 3255: ״אמרו״.
יא. כן בכ״י פרמא 3255, דפוס ליסבון. בכ״י מינכן 138, פולדה 2 חסר: ״ואומרים יראת שמים״.
יב. הביאור בסוגריים המרובעים נוסף בגיליון בכ״י פרמא 3255 והוא אולי מהוספות רמב״ן במהדורה בתרא של פירושו. עיינו הוספות רמב״ן.
AND G-D CALLED THE FIRMAMENT HEAVEN. On the second day He gave them this name when He clothed them with the form of the firmament for on the first day the heavens were still in the process of creation, but the name was not attached to them until they took on this form.
The meaning of this name [shamayim — heavens] is as if it had the sign of a segol under the letter shin [the prefix shin thus voweled means "that" or "for"] just as in Shalamah (For why) should I be as one that veileth herself?1 It is thus as if He said that they [the heavens] are waters which have congealed and stretched like a tent in the midst of the upper and lower waters. By this name shamayim He has made known the secret of their creation.
In the Gemara Tractate Chagigah,⁠2 the Rabbis have said, "What is the meaning of the word shamayim? It means shem mayim.⁠"3 If so, there is one mem missing here in the word shamayim on account of the adjoining of two similar letters, just as in the word yeruba'al [which stands for yareb bo ba'al — let Baal contend against him].⁠4 The word shamayim is thus as if it said shem mayim, meaning that "heaven" is the name given the waters when they took on a new form. This is the plain meaning of the verses in accordance with the way of Rashi's writing,⁠5 and it conforms with the opinion of Rav6 which we have mentioned. Thus the names "heaven" and "earth" mentioned in the first verse point to the names by which they would be called in the future, as it would be impossible to make them known in any other manner. It is, however, more correct in accordance with the meaning of the verses that we say that the heavens mentioned in the first verse are the upper heavens, which are not part of the lower spheres but are above the merkavah (the Divine Chariot), just as it is stated, And over the heads of the living creatures there was the likeness of a firmament, like the color of the transparent ice, stretched forth over their heads above.⁠7 It is on account of these higher heavens that the Holy One, blessed be He, is called He Who rideth upon the heavens.⁠8 Scripture, however, did not relate anything concerning their creation, just as it did not mention the creation of the angels, the chayoth of the merkavah, and all Separate Intelligences which are incorporeal. Concerning the heavens, it mentioned only in a general way that they were created, meaning that they came forth from nought. On the second day He said that there should be a firmament in the midst of the waters, meaning that from the waters, the creation of which had already been mentioned, there should come forth an extended substance separating them [into two distinct waters]. These spherical bodies He also called "heavens" by the name of the first upper heavens. This is why they are called in this chapter "the firmament of the heaven" [rather than "heavens"] — And G-d set them in the firmament of the heaven9 — in order to explain that they are not the heavens mentioned by that name in the first verse but merely the firmaments called "heavens.⁠"
This likewise is the opinion of our Rabbis mentioned in Bereshith Rabbah,⁠10 who state, "All Rabbis say it in the name of Rabbi Chananyah the son of Rabbi Pinchas, and Rabbi Yaakov the son of Rabbi Avin says it in the name of Rabbi Shmuel the son of Rabbi Nachman: Let there be a firmament in the midst of the waters — the middle drop of water congealed, and the lower heavens and the highest heaven of heavens were formed.⁠" This saying of the Rabbis refers to the spherical bodies in which there are the lower heavens and the upper ones, called "the heavens of heavens,⁠" as it is written: Praise ye Him, sun and moon; praise Him, all ye stars of light. Praise Him, ye heavens of heavens, and ye waters that are above the heavens.⁠11 The heavens mentioned here in the first verse, in which is the Throne of the Holy One, Blessed be He, as it is written, The heaven is My throne,⁠12 are the ones mentioned in the beginning of that Psalm: Praise ye the Eternal from the heavens; praise Him in the heights. Praise ye Him, all His angels.⁠13
This interpretation is correct as far as the simple meaning of the verses is concerned. But there is yet a sublime and hidden secret in the name "the heaven" and in the name "the throne" for there is a heaven to the heavens, and a throne to the throne. Based on this, the Sages use the expressions, "In order that a man may first take upon himself the yoke of the kingdom of Heaven,⁠"14 and "the fear of Heaven.⁠"15 Scripture likewise says, That the heavens do rule.⁠16 The Sages also have a remarkable Midrash on the verse, And Thou hear in heaven.⁠17 The worthy one will see all this alluded to in the first verse.
Thus the verses have explained that the first created things were from nought, and the rest were derived from the first created substance.
See no objection to this explanation from the saying of Rabbi Eliezer the Great,⁠18 who states, "Whence were the heavens created? From the light of the garment of the Holy One, blessed be He.⁠" [This would apparently indicate that the heavens were not created from nought but from another preceding substance.] This opinion is also found in Bereshith Rabbah.⁠19 Since the Sages wanted to elevate the first substance to the utmost and make it ethereal, they did not find it feasible that the heavens, which are moving corporeal bodies possessing matter and form, were created from nought. Instead, they said "the light of the garment" was created first, and from it came forth the real substance of the heavens. And to the earth He gave another substance,⁠20 not as minute as the first [substance from which the heavens were formed], and that is "the snow under the Throne of Glory,⁠" for the Throne of Glory was first created, and from it came forth "the snow" under it, and from it [the "snow"] was formed the substance of the earth, which was third21 in the order of creation.
1. Song of Songs 1:7. The letter shin there stands for asher – asher lamah (for why). Similarly in Ibn Ezra, ibid. Likewise here, the word shamayim is as if it said asher mayim (that waters), as is explained further in the text.
2. 12a.
3. "It is a name for water.⁠" So clearly explained further on by Ramban.
4. Judges 6:32.
5. "The word shamayim [may be regarded as made up of either of these words]: sa mayim (carries water), etc.⁠" Rashi.
6. Mentioned above: that the heavens were in a fluid form on the first day, and on the second day they solidified.
7. Ezekiel 1:22.
8. Deuteronomy 33:26.
9. (17).
10. 4:1.
11. Psalms 148:3-4.
12. Isaiah 66:1.
13. Psalms 148:1-2.
14. Berachoth 13a.
15. Ibid., 7a.
16. Daniel 4:23.
17. I Kings 8:32. The Midrash referred to is in Sefer Habahir, 100, and found in Zohar 2, p. 271. See my Hebrew commentary, p. 19, note 58.
18. Found in Pirke d'Rabbi Eliezer, 3. See also Moreh Nebuchim II, 26, where Rambam discusses this saying of Rabbi Eliezer and concludes that he is not able to explain it sufficiently. Ramban, however, explains it further on in the text in a way which makes it consistent with the theory of creation from absolute nought.
19. 12:1.
20. This is based on the concluding statement of Rabbi Eliezer the Great: "Whence was the earth created? From the snow under the Throne of Glory.⁠" (See Note 123.)
21. The Throne of Glory, the snow, the earth. In the case of the heavens, however, creation was completed in the second stage: 'the light of the garment' and then the heavens. This accords with the theory explained above (see Note 35) that the substance of the heavens is unlike that of the earth.
ויהי ערב ויהי בקר יום ב׳ – למה לא נאמר כי טוב בשני לפי שעתיד הקב״ה להשחית העולם על ידי מים כשיביא מבול לעולם כך אמר הרב ר׳ יוסף לאופיסייאל. ד״א מפני שנברא בו גהינם שנא׳ כי ערוך מאתמול תפתה ואיזהו יום שיש לו תמול ואין לו שלשום הוי אומר זה יום שני. ד״א לפיכך לא נאמר כי טוב בשני לפי שהיה בו מחלוק׳ שכאשר נתחלקו המים התחתונים מן העליוני׳ געו בבכיה שיהיו במקום טומאה אמר להם הקב״ה שתקו ואני אצוה עליכם ניסוך המים ולא נתפייסו כי אינם כי אם פעם א׳ בשנה וכרת להם הקב״ה ברית שימלחו הקרבנות שנאמר על כל קרבנך תקריב מלח ולא תשבית מלח וכיון שהיה בו מחלוקת לא נא׳ בו כי טוב שנאמר ובצאתם לפני החלוץ אומר הודו לה׳ כל״ח ולא נאמר כי טוב. וגם מזה יש להשיב למינים מה שלא נאמר כי טוב בשני לפי שרוב העולם אובדין ע״י מים. וכן הוא נרמז בספר תהלים רק לשטף מים רבים אליו לא יגיעו.
ויהי ערב ויהי בוקר יום שני – תימה שמש׳ פרק קמא דר״ה (ר״ה ג׳.) אמרינן שני בשבת לא אשכחן. ומתרץ בירושלמי דלא ילפינן מבריתו של עולם, כלומר שני זה לא אשבת קאי אלא שהיה שני לבריאת עולם. ג״ן.
לעיל: ברא׳ אלהים׳ את׳ – סופי תיבות אמת. וכן תמצא בכל ששת ימי המעשה ברמז: בראשון – ברא אלהים את, בב׳ – וירא׳ אלהים׳ את׳. בג׳ – אלהים׳ תדשא׳, בד׳ – ויעש׳ אלהים׳ את׳, בה׳ – ויברא׳ אלהים׳ את׳, בו׳ – וירא׳ אלהים׳ את׳, וגם בז׳ חתם אמת – ברא׳ אלהים׳ לעשות׳. והו׳ חותמות של הקב״ה מלמד שבכל יום היה חותם חותמו אמת. וא״ת מאי שנא אלו הג׳ אותיות שהם חותמו של הקב״ה יותר מכל האותיות. וי״ל שתפש אות הראשונה והאמצעית והאחרונה של אלפא בית׳. ויש י״ג אותיות הראשונות עד האמצעית, רמז למניין אח״ד שעולה י״ג. וכן מהאמצעית עד האחרונה אח״ד, לומר שהוא ית׳ אחד ושמו אחד וחותמו אחד. ועוד: אמת – כל אותיות יש להם יסוד, אבל שקר – אין לו יסוד חשוב, וזש״ר שקר אין לו רגלים, רק רגל אחד.
ולפי ש׳רקיע׳ הוא שם משותף לכל דבר נרקע, קרא ה׳ יתעלה זה הרקיע בשם ייחדהו, והוא ׳שמים׳. והנה היה זה השם לו מצד התנועה הסיבובית, כמו שקדם (בסוף הפתיחה לחלק א). ולפי שאין הגרם השמימיי מתנועע פעם ונח פעם, הנה מן הראוי שיהיה נקרא שמו ׳שמים׳, כי הוא תמיד עם התואר אשר בעבורו נקרא שמים; והעיר אותנו בזה השם כי תכף שנהיה - התנועע בתנועתו הסיבובית. וכבר נתיחסה זאת ההויה ליום שני לסיבה שזכרנו במה שקדם (סוף ביאור המלות, בפסקא ״והנה שׂם״).
והנה לא נאמר במה שנברא בשני ׳כי טוב׳, לפי שמה שנברא בו מענין זה החומר השפל היה כח והכנה לבד, כמו שביארנו, והטבע הוא אשר הוציא זאת ההכנה לפועַל, וענין שהוא כזה אין ראוי שיאמר בו ׳כי טוב׳, למיעוט חלקו במציאות. והגלגלים שנבראו בו היו גם כן בלתי שלמים, לפי שלא נבראו בהם הכוכבים, ולזה לא אמר במציאותם ׳כי טוב׳ עד שנשלמו. ואמרו בבראשית רבה (ד, ו): ״למה אין כתוב בשני ׳כי טוב׳?⁠״, ואמרו קצתם: ״לפי שנברא בו גהינם״; ואמנם היה זה כן, לפי שהכח וההכנה אשר לחומר השפל הוא סיבה באופן⁠־מה אל ההפסד וההעדר. וקצתם אמרו: ״מפני המחלוקת״ — רוצה לומר כי בזה הכח אשר ניתן לחומר השפל, קיבל הצורות היסודיות ההפכיות אשר הם סיבות ההפסד, כמו שהתבאר בחכמה הטבעית. וקצתם אמרו: ״לפי שלא נגמרה מלאכת המים״ — רוצה לומר שמה שנברא במים התחתונים — אינו פועַל גמור, אבל כח והכנה; והרקיע שעשאו מן המים לא נשלם ענינו עד יום רביעי שנבראו בו הכוכבים, ואז נאמר בגלגלים ׳כי טוב׳. ולזה כלל זה הענין בשאמר ״לפי שלא נגמרה מלאכת המים״, כי כבר אמרו (בראשית רבה ד, ב) שהרקיע מהמים נתהוה כשגלדה הטפה האמצעית, כמו שזכרנו במה שקדם.
הנה זה הוא מה שנראה לנו בביאור זאת הפרשה השנית, והוא נפלא כמו שתראה, והוא מסכים מאד לדברי רבותינו ז״ל, ולָאמת בעצמו, לפי מה שביארנו מבריאת העולם בספר מלחמות ה׳.
וראוי שתדע שאי אפשר שיובן זה ההבדל הנזכר בזאת הפרשה הבדל בְּמָקום, שאם היה הדבר כן — היה בזה המאמר מוֹתר. וזה, שהגשם שהוא באמצע המים אין ספק שהוא מבדיל בין מה שממעל ממנו ומה שמתחת, ולזה יהיה אומרו ׳וִיהִי מבדיל בין מים למים׳ מוֹתר, אין צורך לו; וכן יהיה מוֹתר אומרו ׳ויבדל בין המים אשר מתחת לרקיע ובין המים אשר מעל לרקיע׳. ועוד, שכבר יהיה אומרו ׳ויהי כן׳ בתכלית הזרוּת, כי אחר שעשאו אין צורך לומר שהיה כן; אמנם יצטרך לזה אילו לא זכר שעשה ה׳ יתעלה הרקיע, וזה, בשיאמר ״ויאמר אלהים יהי רקיע בתוך המים ויהי מבדיל בין מים למים ויהי כן״, וזה מבואר מאד. ולזה הוא מבואר שאומרו ׳ויהי כן׳ רמז בו אל הויה אחרת זולת מה שזכר תחילה, והוא מה שיצא לפועַל באמצעות הטבע מפני זאת ההכנה הנבראת בחומר השפל לפי מה שביארנו.

חלק ג: ויאמר אלהים יקוו המים וגו׳ (א, ט-יג)

ויקרא אלהים לרקיע שמים – [ט] ביאר בזה ב׳ דברים. האחד שהרקיע הנאמר הוא מה שיכלול כללות הגלגלים כלם אשר קראם שמים והם השמים המפורסמים בזה השם. והב׳ שכבר הורה שקרא אותם בשם שהיה עצמי וראשונה לדבר אחר. וכן הוא האמת שכבר העתיק להם השם עצמו שקרא ראשונה למניעיהם והם הנמצאים העליונים כמו שאמר. והוא השם אשר נתקיים להם אחרי כן. גם כי זה השם נאמר בכלל על השמים והמניעים. ה׳ אלהי השמים (בראשית כ״ד:ז׳). הודו לאל השמים (תהלים קל״ו:כ״ו). ובייחוד מכאן ואילך על אלו השמים הנזכרים. והוא הדרך שדרך בו הרב המורה בענין אלו השמות. והנה בהמשך ב׳ מלאכות אלו. האחת הרקיע שהיה המציאות הראשון החסר. והשנית עשייתו במה שנמתח ונעשו ממנו השמים ושמי השמים נשלם שיעור המשך ערב ובקר יום השני. והמלאכה החסרה יוחסה לערב והשלימה לבקר כמו שהיה כן ביום הא׳ ויהיה בשאר הימים כאשר יתבאר. ומה שלא נאמר במלאכת הזאת כי טוב כלם חשבו הטעם מפני שלא נגמרה מלאכתם אם מפני שעדין לא נתלו המאורות או שלא התנועעו או מפני טעמים אחרים מתחלפים כל איש הישר בעיניו יעשה כמו שיבא.
[י] ואני כבר גליתי דעתי את אשר היתה עמי רוח אחרת בזה בהפך. וזה כי לא נאמר כי טוב כי אם במלאכה שנמצאת ראשונה. מציאות חסר ונגמרה בו ביום כי אז נשלם טובו אשר היה חסר ממנה ראשונה כמו שהיה הענין באור שכתבנו ויהיה בארץ וצמיחותיה כאשר יתבאר. אמנם הנמצאים האלו האמצעיים הגלגלים אשר כן נעשו ביום הזה לא נבראו עדיין כלל. ועכשיו שנבראו בקומתן ובצביונן נבראו לא חסרו דבר ומי יאמר שלא התנועעו כלן דרך סבובן. ותליית המאורות הגדולים הוא דבר זולת שלימות הגלגלים.
ובמדרש מפני מה לא נאמר בשני כי טוב ר׳ יוחנן תני לה בשם רבי יוסי בן חלפתא לפי שבו נברא גיהנם שנאמר כי ערוך מאתמול תפתה (ישעיהו ל׳:ל״ג) יום שבו אתמול ולא שלשום. ר׳ חנינא אמר לפי שבו נברא המחלוקת שנאמר ויהי מבדיל בין מים למים. א״ר טביומי ומה מחלוקת שהיה לתקון עולם וישובו אין כתיב כאן כי טוב מחלוקת שהוא לערבוב העולם על אחת כמה וכמה. א״ר שמואל ב״ר נחמן שלא נגמרה מלאכת המים. מטרונה אחת שאלה לרבי יוסי למה לא כתיב בשני כי טוב אמר לה אעפ״כ חזר וכללו בסוף וירא אלהים את כל אשר עשה והנה טוב מאד. אמרה לו אמשל לך משל למה הדבר דומה לששה בני אדם שבאין אצלך ואתה נותן לכל אחד מנה ולאחר אי אתה נותן ואתה חוזר ונותן לכלם מנה לא נמצא לכל אחד מנה ושתות ולאחד שתות. חזר ואמר לה כדא״ר שמואל בר נחמן לפי שלא נגמרה מלאכת המים (בראשית רבה ד). ועתה ראה כמה דוחקים סבלו בזה לפי שקבלו שמה שלא נאמר כי טוב היה לחסרון המלאכה עד שרב טביומי תמה על זה בקל וחומר שדן על זה כשיובן ענינו. והיותר קרוב הוא מה שאמר ר׳ שמואל בר נחמן כי לפי הפרסום השמים יתנו רביבים כמ״ש למטר השמים תשתה מים (דברים י״א:י״א). יפתח ה׳ לך את אוצרו הטוב את השמים וכו׳ (דברים כ״ח:י״ב) וכתיב כי לא המטיר ה׳ אלהים על הארץ (בראשית ב׳:ה׳) וזה טעם שלא נאמר כי טוב וכל אלו הם עניינים דחוקים. אמנם ר׳ יוסי נראה שמסכים לדעתי במה שהשיב את המטרונה כהוגן ראשונה במה שאמר לה שהמלאכה ההיא לא לחסרונה מנע הטוב ממנה אדרבה שהיא נכנסת בכלל. והנה טוב מאוד. אלא מפני שאלצתו עוד דחה אותה בקנה כדאמר ר׳ שמואל בר נחמן נראה דליה לא סבירא ליה. מ״מ נראה כי לפי דרכנו בטלו השאלות כולן.
אמנם הרב המורה והנמשכים אחריו פירשו מאמר זה רצוני יהי רקיע בתוך המים. בדרך רחוקה מאד מהוראת הכתובים ואמרו שהרקיע הזה אשר כן נאמר במאמר הב׳ המבדיל בין מים למים הוא האויר הקרוב אלינו שהוא מבדיל בין אלו המים המיניים אשר בכאן בפועל ובין המים אשר בכח אשר מדרכן שיתהוו על זה האויר. ושאלו המים אשר בכח הם אבני שיש טהור שהזהיר עליהם ר׳ עקיבא לתלמידיו אל תאמרו מים מים כלומר שלא יגזרו עליהם שהם מים בפועל שאינם אלא בכח והביא ראיה מאמרם ז״ל הוגלדה הטפה האמצעית והשמיט סוף המאמר ההוא שאומר ונעשו השמים התחתונים ושמי השמים העליונים לפי שהוא סתירת פירושו לגמרי. כי זה מורה אמיתת מה שכתבנו בלי ספק. ואמר כי זה הרקיע אם אינו עצם השמים נאמר ויקרא אלהים לרקיע שמים כמו שנקרא השמים האמיתיים רקיע דכתיב ויתן אותם אלהים ברקיע השמים ונסתייע מאד במה שלא נאמר במלאכה הזאת כי טוב לפי שראה בחסרונותיה מה שיחייב זה ושבח מאד מאמר האומר לפי שלא נגמרה מלאכת המים אשר זכרנו כבר. והוא גם הוא נתן במה שלא נאמר כי טוב במלאכה ההיא שני טעמים לפגם. הא׳ מה שיש במאמר הזה מהבלבול והשבוש אם יובן כפשוטו ומן ההעלם וקושי ההבנה אם יובן כצורתו. והב׳ מצד שההוייה ההיא אינה מכוונת לעצמה כי אם לצמיחת האדמה ושדבר אשר לו תוארים אלו אין לומר עליו כי טוב. ומה מאד נפלא דעתם זה בעיני כי תלו פרשה נפלאה ועקרית ממעשה בראשית בענין נקל וחלוש שכמעט אין בו ממש בערך אל פלאי הבריאה כמו שהורה הרב בעצמו בטעמים אלו. גם כשתתבונן בכוונתם אין מאמר יהי רקיע בתוך המים וכו׳ רק מאמר יקוו המים בעצמו אחר שזה וזה אינו אלא הפנאת חלק האויר הזה אשר אנחנו שוכנים בקרבו שהוא הרקיע המבדיל בין אלו המים אשר בפועל למים אשר בכח כדי שיהא פנוי לשבת על פני האדמה והנה באמת א״כ בדין לא נאמר כי טוב.
האמנה כי מה שיראה שסייע על ידם מדברי חז״ל. ואם לא הזכירו הרב ז״ל הוא מה שנמצא פ״ק דתענית (דף ט׳:) תניא רבי אליעזר הגדול אומר כל העולם כלו ממי אוקינוס הוא שותה שנאמר ואד יעלה מן הארץ והשקה וכו׳. א״ל רבי יהושע והלא מי אוקינוס מלוחים הם א״ל ר״א ממתקים הם בעבים ור׳ יהושע אמר כל העולם כלו מהמים של מעלה הוא שותה שנאמר למטר השמים תשתה מים (דברים י״א:י״א). ומה אני מקיים ואד יעלה מן הארץ מלמד שענני כבוד מתגברות ועולות למעלה ופותחים פיהם כמין נאד ומקבלים מטר שנאמר כי יגרע נטפי מים יזוקו מטר לאידו (איוב ל״ו:כ״ז) עוד שם (י׳.) כמאן אזלא הא דתניא מים העליונים במאמר הם תלוים ופירותיהן גשמים שנאמר משקה הרים מעליותיו וכו׳ (תהלים ק״ד:י״ג). כמאן כרבי יהושע ורבי אליעזר כיון דסלקי להתם כמאן דאתו מהתם דמו. עוד שם כמאן אזלא הא דתניא משקה הרים מעליותיו א״ר יוחנן מעליותיו של הקב״ה כמאן כרבי יהושע ור׳ אליעזר. והנה לכאורה נראה שדעת רבי יהושע קאי כוותייהו. אמנם כשנתבונן בדבריהם לא נטה רבי יהושע ימין ושמאל מכל מה שאמרנוהו. וזה כי רבי אליעזר הגדול סובר שספוק העולם כלו מהמטר לצורך ההויות השפלות לא יעשה רק הנמצאים (נ״א עם המים) התחתונים כי מטבעם ע״י חום האש היסודיי אשר תחת הגלגל יעלה אד קר ולח ויתפשט בעננים ברום האויר ויהיו גשם על פני כל הארץ וכמ״ש החכם אם ימלאו העבים גשם על הארץ יריקו (קהלת י״א:ג׳) והוא מה שיראה לו מאומרו ואד יעלה מן הארץ והשקה את כל פני האדמה. ירצה כי יעשה זה מבלי צורך אל סיוע תנועות הגרמים השמימיים כלל ומה שאמרו הכתובים למטר השמים תשתה מים משקה הרים מעליותיו הוא על שם עליית האד ההוא המימיי לעליוני האויר אשר הם לצד השמים להתפזר על הארץ. אמנם ר׳ יהושע סובר בזה מה שיסברוהו המאמתים מן הפלוסופים הטבעיים בזה והוא שתנועות הגרמים השמימיים עם רוכביהם יניעו חלקי היסודות ויכריחום להדחות ולצאת ממקומם לעלות כבדים למעלה ולרדת הקלים למטה אשר עם זה ישתנו מזגיהם ויתהוו מהם מיני האידים כלם אשר מהם נעשו אותו השמים ואחד מהם הוא הקר והלח אשר בעלותו אל גבול ידוע מהאויר יושלם לקבל שם צורת מים ויהי הגשם על הארץ כמו שמבואר זה מספריהם. ולהיות ר׳ יהושע זה דעתו וראה שבזולת תנועות אלו השמים אי אפשר לגשם להתהוות כמו שנתבאר אמר שהעולם שותה מהמים של מעלה והם המים העליונים עצמן שכתבנו בפי׳ המקרה במים כי עליהם אמר בפירוש למטר השמים תשתה מים שמים ממש כמ״ש ויקרא אלהים לרקיע שמים לפי הפי׳ האמתי. והוא מה שנגמר פירושו בתניא אידך משקה הרים מעליותיו ואמר ר׳ יוחנן מעליותיו של הקב״ה. שיש לשאל אלא עליותיו של מי עלה על דעתנו. אלא שכיון לאמת שהם השמים ממש המכונים אליו ית׳ שנאמר השמים שמים לי״י (תהלים קט״ו:ט״ז). אמנם אמר הכתוב ואיד יעלה מן הארץ והשקה וכו׳ להורות על אופן ההויה והוא מה שביארו במליצה נאה מאד באומרם שענני כבוד מתגברות וכו׳. וזה כי האידים ההנה בתחלתן הן קצת חלקי הארץ והמים המתפזרים בכח התנועה הנזכרת ומתאחזים באויר ובעלותם עד גבולם בפגוש אותם חלקי האש היורדים לקראתם יותך מהם שם עפריותם ועבים וישארו ספוגיים בענינם ומקבלים שם צורת המים. ולזה דמה אותם לענני כבוד על שם כבדותם וכשיסתלק מהם כבדותם יסתפגו ונעשו כנאדות לקבל צורתם השלימה והוא מה שלמדו יפה מהפסוק כי יגרע נטפי מים וכו׳ ירצה כי יגרע מגסותן ועביין וישארו נטפי מים כי נעשו ספוגיים כמו נאדות כי מלת יזוקו הוא נאד בלשון התלמוד בע״ז (ס׳.) האי זיקא בין מליא בין חסרה. חמת מים (בראשית כ״א:י״ד) תרגום ירושלמי זיקא דמיא. ולזה אמרו דאזלא כותיה הא דאמרי מים עליונים במאמר הם עומדים ופירותיהם גשמים אי בעית אימא גשמים ממש כפי שאמרנו. ואיבעית אימא שכיון על כל הגופים הטבעיים המתמזגים ומתהוים בסבוביהם תחת השמים. כמו שאמר מפרי מעשיך תשבע הארץ (תהלים ק״ד:י״ג) כי ארץ לא שבעה מים לבד אבל מכל הנמצאות שבה תשבע ותתמלא דכתיב לה׳ הארץ ומלואה (תהלים כ״ד:א׳) ונאמר מלאה הארץ קניניך (תהלים ק״ד:כ״ד). כן נראה שהוא פירוש המאמרים האלו וכיוצא בהם להודיע ענינם האמיתי ושלא יהיו המעדת רגל להכריח בהם דברים מדומים אשר אין להם שחר במקום הזה הנכבד והנורא. וכמה ידחה דעתם זה מ״ש שם מעשה נס יש בדבר אדם כובר בכברה חטים או תבן עד שלא ירדו שתים או ג׳ אצבעות מתערבין ואלו מהלכין מהלך כמה שנים ואינן מתערבין (בראשית רבה ד׳). ואמרו עוד כגבהו של רקיע כך עביה של ארץ שנאמר היושב על חוג הארץ (ישעיהו מ׳:כ״ב). ומהידוע שאם כדבריהם אין מהרקיע עד לארץ מהלך שעה גם אין גבהו כעובי הארץ. אבל לפי מה שאמרנו ודאי שיערו הגובה אשר עד הרקיע כעובי הארץ ואף על פי שאינן יורדים כל השיעור ההוא מהגובה מ״מ כיון שמשם הם מושפעים נחשב כאלו משם יורדים ולישנא דקרא נקט למטר השמים תשתה מים (דברים י״א:י״א) לחם מן השמים (שמות ט״ז:ד׳).
ועתה אחר שנתיישב כל זה כדי לחזק ולאמת כל מה שכתבנו בשני אלה המאמרות והתקשרם במה שהוא עקר כוונתם אזכור מה שאמרו בהם חז״ל (חגיגה ט״ו.).
ת״ר מעשה בר׳ יהושע בן חנניה שהיה עומד על גב מעלה בהר הבית וראהו בן זומא ולא עמד לפניו א״ל מאין לאין בן זומא א״ל צופה הייתי בין מים עליונים למים תחתונים ואין בין זה לזה אלא ג׳ אצבעות שנאמר ורוח אלהים מרחפת על פני המים כיונה שמרחפת על בניה נוגעת ואינה נוגעת. אמר להם ר׳ יהושע לתלמידיו עדין בן זומא מבחוץ מכדי ורוח אלהים מרחפת אימת הוי ביום הראשון והבדלה ביום שני הוא דהואי דכתיב ויהי מבדיל בין מים למים. וכמה אמר רב אחא בר יעקב כמלא נימא. ורבנן אמרי כגודא דגמלא. מר זוטרא ואי תימא רב אסי אמר כתרי גלימי דפריסי אהדדי ע״כ. הנך רואה כי בן זומא היה חושש לגזור דין הבדלת מים עליונים מתחתונים מהכתוב שנאמר ורוח אלהים מרחפת על פני המים וסובר כי רוח אלהים הוא תנועת הגלגלים בכח הנמצאים העליונים הרוחניים שהיתה מרחפת על פני המים התחתונים שהם היסודות ומפני שאמר מרחפת משמע שאינן נושקין זה בזה. אבל שהיה ביניהם רוחק מה והוא מה שרמזו. יפה בשלשה אצבעות מספר הג׳ הרחקים והיה מצטער למה שחוייב משם הרקות או איזה דבר שלא יובן עניינו. אמנם ר׳ יהושע אמר כי עדיין הוא מבחוץ ותפס עליו מלמדו מהכתוב ההוא לענין הבדל׳ כלל כי אדרב׳ כוונת הכתוב שם לומר שלא היו נבדלים מים עליונים ותחתונים כל ערב ובוקר של יום ראשון כמו שפירשנו. אמנם אם סדר הבדלות הוא מונה ילמוד אותו מיום שני שנאמר בו יהי רקיע בתוך המים ויהי מבדיל. והכוונ׳ כי בו יספר ממה שהשלים מה שחסר ביום הראשון בזה ומה שהובדלו העליונים והתחתונים ומשם אין המעדת רגל לענין הרקות כלל כי אין ללמוד משם רק מה שחוייב מכח ההבדל׳ שהוא כמו שפירש רב אחא כמלא נימא והוא השטח שאין לו שיעור כלל. אמנם מי שאמר כגודא דגמלא שירצה כחיבור הלוחות או כתרי גלימי כיוונו לשלא יהיה השטח ההוא משותף לשני הגשמים כענין הגשמים המתדבקים. הנה זהו פירוש נכון לאלו המאמרים החמורים והם מכריעים הכרע׳ גמור׳ לכל מה שכתבנו בשתי פרשיות אלו והוא הנכון ביישובי הכתובים ודברי חכמינו האלהיים וזה מה שרצינו בכאן. והנה הוא מבואר שהרקיע הזה מצד שהוא רקיע מבדיל אינו דבר אחר אלא הגבלת המעל׳ והמט׳ להיות מקום העליונים למעל׳ ומקום התחתונים למטה כמו שאמר בפי׳ ויעש אלהים את הרקיע ויבדל בין המים וכו׳ לומר שהרקיע הזה היא ההגבל׳ המקומית הזאת אשר בין מים למים. והנה ודאי זה הוא עקר מציאות האנה שזהו ממש עניינו והוא אחד מהתשע׳ מאמרות הנקרא להם כן מאמר האנה וזה לשון החכם באלהיות. ואולם האנה הוא היות הדבר במקום כמו היותו מעל ותחת והוא התחלת סדר העצמים מצד מה שישיגום המקרים. ואפשר כי אע״פ שעיקר מה שנתחדש ביום השני הוא בריאת עצם השמים כלם כיון שנתחדש במאמר הזה בתחתונים ענין האנה שהוא ראשית כל התנועות והתחלתן וכל תנועה תורה על חסרון המתנועע מצד מה שהוא מתנועע כמו שהמנוח׳ תורה על שלימותו והגעת תכליתו כמו שיבא בפרשת ויכלו שער ד׳ ב״ה. [י] לזה גם כן לא תאות שיאמר עליה כי טוב וזה כשנמשך אל דעת הראשונים. אמנם כבר כתבנו שהנכון הוא שלא יאמר לפי ענין המלאכה.
שא מים שם מים אש ומים. ב״ר שא מים ובחגיגה אמר ר׳ יוסי בר חנינא שמים שם מים ובמתניתא תנא שמים אש ומים שהביא הקדוש ברוך הוא אש ומים וטרפן זה בזה ונעשה מהן שמים וה״פ שא מים נושא מים שכך אמרו בב״ר שא מים טעון מים והש״ין והסי״ן מתחלפין כמו שאמרו גבי ושם דרך אראנו אל תקרי ושם אלא משם והאל״ף שבמלת שא הוא הוא הכח שאחרי הקמץ של שי״ן שמים. ושם מים כי המ״ם משרת בעבור שנים כבי״ת ירובשת וירובעל ונקרא כן על שם השמי׳ האויריים שנקראו כן בפסוק הללו את י״י מן השמים כי אחריו הללוהו שמי השמים והוא מענין שם מים בעבור היות שם הווית המים אבל לא מפני המים שטרפן עם האש ונעשו מהן שמים כי היה ראוי להקרא בשם שניהם לא בשם האחד לבדו וכן כתב הרד״ק בשם אביו ז״ל ואם הוא מתחלף מסברת הרב בפי׳ ויקרא אלהים לרקיע שמים. ואש ומים כי השי״ן הקמוצה של מלת שמים אחריה אל״ף נחה ובהפוך האותיות יהיה אש מים כך פירש אותו בעל הפליאה ואמר שמה שאין האש מסודר בסדרו הוא להודיענו שכשם שאין מוקדם ומאוחר בפסוקים כך אין מוקדם ומאוחר באותיות:
והנה אמר הכתוב ויקרא אלהים לרקיע שמים להגיד שעם היות שהגלגלים הרקיעיים נבדלו מהכדור העליון ונעשה להם טבעים מחולפים ממנו שמפני זה היה בלתי ראוי לקראם שמים כמו הכדור הגדול ההוא כי הנה האל ית׳ קרא לרקיע שמים וענין הקריאה הזאת הוא שכל הגלגלים יתיחדו בכדור הכולל ועם כל הבדליהם נתאחדו כאיש אחד ראשו הכדור העליון הראשון וסופו גלגל הלבנ׳ האחרון גם שיתאחדו כלם בתנועה היומית שכל הגלגלים יתנועעו עם הגלגל הראשון בתנועה ההיא ולכן קרא את הרקיע בשם שמים שהוא שם הכדור הראשון שממנו יצאו ועל שם אביהם יקראו בנחלתם וזהו ענין קריאת השם לא להבדילו משתוף השם כדברי הרב המורה אלא להגיד טבעי הגלגלים והתאחדותם עם הגלגל הראשון והותרה בזה השאלה הו׳.
ובעבור שהיה הגלגל בעבור הכוכב והוא החלק המשובח שבו והיה מהמאורות כי עדין לא היו ברקיע עד היום הד׳ לכן לא נאמר כי טוב ביום השני לפי שנעשו בו הגלגלים מבלי המאורות והכוכבי׳. גם שלא נשלם הבדל היסודות כלם עד היום הג׳ שנקוו המים ונגלית היבשה והותרה בזה השאלה הז׳.
ולפי שביום השני הזה נעשו שני הבדלים הבדל בעליונים והבדל בתחתונים כמו שביארתי לכן אמר ויהי ערב ויהי בקר יום שני שייחס הבקר להבדלי העליונים והערב להבדלי התחתונים.
ואמנם מאמרם ז״ל שביום השני נברא אור דידן ואור גהינם והמחלוקת. יש טעם לדבריהם לפי שהם הבינו ויבדל אלהים בין המים אשר מתחת לרקיע כמו שפרשתי אני שהבדיל ית׳ היסודו׳ זה מזה כדי שיתחזקום באיכיותם ויפעלו בחזקה זה לזה מה שלא היה להם בהיותם בערבוביא שלא היה לאחד מהם כחו וחזקו. וכזה א״כ נברא המחלוקת שהוא התקוממות היסודות וחזקם זה בזה ובהיות האש נבדל בעצמו היה אז אור בפועל והוא אמרו אור דידן וגם אור דגהינם שהוא לדעתם אש דק שורף הנשמות כמ״ש הרמב״ן בשער הגמול. ואולי שאמרו גהינם על הפסד המורכב המתחייב מתגבורת אלו עם אלו ומפני שהבדל המים מהארץ היה מבלי הבדלו היסודות צדקו ג״כ באמרם שלא נגמרה מלאכת המים ביום הב׳ כי נשלמה בג׳ ולא נפל א״כ מכל דבריהם ארצה.
ואחרי פירוש הפרשה הזאת ותשובת שאלותיה חל עלי לאמת ולהסכים מה שביארתי בענין הרקיע עם דברי העדים שהעידו בענינו תורה נביאים וכתובים ומאמרי חז״ל כי ליוקר הענין הזה ומה שמעדו בו רגלי חכמי עמנו האחרונים אין ראוי להתעצל בו כי זה הוא א׳ מעקרי מעשה בראשית ואומר שהרקיע הנזכר בענין העופות על פני רקיע השמים אינו סותר למה שביארתי כי העופות יעופפו כלפי גלגל הלבנה שהוא מכלל הרקיע. ומה טוב, אמרו על פני רקיע השמים ולא אמר על רקיע השמים לפי שהעוף לא יגיע לקערורית הגלגל אבל יעוף למול פניו כלומר כלפי שטחו הפונה לארץ שהוא פני הרקיע באמת וכן במאורות אמר שהיו ושנתנו ברקיע השמים לפי שהם בגלגלים אשר בתוך הכדור שהם כלם נקראים רקיע והסתכל אמרו ברקיע השמים ולא אמר בשמים לפי ששם שמים נאמר כאן ביחוד על הכדור הראשון המקיף בכל ורקיע השמים הם הגלגלים שהם בתוך אותו כדור ראשון ואמנם מהנביאים הנה הרקיע הנזכר בדברי יחזקאל הוא הגלגל השמיני בעל הככבים הקיימים ועליו אמר ודמות על ראשי החיות רקיע וגו׳ כי החיה הנזכרת בפסוק ההוא הוא כפי דעת הרב המורה כלל גלגלי שבעה כוכבי הנבוכה והרקיע אשר עליהם היה הגלגל השמיני כי כיון שכל הגלגלים נקראו רקיע כפי דברי התורה היה ראוי שיקרא ג״כ השמיני שהוא היותר נכבד מהם והנטוי על ראשיהם בשם רקיע. והראיה המוכחת על זה אמרו וממעל לרקיע אשר על ראשם כמראה אבן ספיר דמות כסא ועל דמות הכסא דמות כמראה אדם עליו מלמעלה שא״א הכסא הזה אלא על הגלגל העליון שהוא הכסא רם ונשא ועל מניעו אמ׳ שראה עליו כמרא׳ אדם ויהיה א״כ הרקיע בהכרח הוא הגלגל השמיני אשר תחתיו ועל דעת המור׳ במרכבה צריך אתה לפירוש הזה בהכרח דאם לא כן ותפרש הרקיע על הגלגל ראשון מה יהיה הכסא אשר עליו האם נאמר שהוא גלגל השכל שקראו המקובלים שמי ההצלחה כמו שחשבו אנשים ממפרשי ספר המורה. זה באמת ממה שלא יקבל הרב ולא יאמתהו כי הוא ביאר בפרקיו בח״ב שאין שם כי אם ח׳ גלגלים לדעת ארסט״ו או תשעה לדעת בטל״מיוס לא גלגל עשירי כלל. ולהיות ענין הגלגלים הרקיעים כן אמר השלם ר׳ אליעזר איזו רקיע נברא בשני זהו הרקיע שעל ראשי החיות רומז אל הגלגל הח׳ שהו׳ התחלת הרקיע והחלק הנכבד שבו.
ואמנם מהכתובים אמר דוד ע״ה השמים מספרים כבוד אל ומעשה ידיו מגיד הרקיע. שרצה בשמים הגלגל הראשון המקיף בכל שיספר כבוד אל בתנועתו היומית וכן יגיד מעשה ידיו של הקב״ה הרקיע שהוא שם כלל הגלגלים אשר בתוכו ומה טוב אמרו על הרקיע מעשה ידיו לפי שנאמר בהם ויעש אלהים את הרקיע וביאר שהרקיע הם הגלגלים באמרו בכל הארץ יצא קום ובקצה תבל מליהם ולשמש שם אהל בהם. וכן במזמור קמ״ז אמר הללו את ה׳ מן השמים וגו׳ כי הנה קרא שמים לכדור העליון ואמ׳ הללוהו במרומים כנגד הגלגל השמיני שבו המזלות כי הוא מרומים ישכון על גלגלי כוכבי הנבוכה ואמר הללוהו כל מלאכיו על השכלים הנבדלים מניעי הגלגלים ההם ואמר הללוהו כל צבאיו על גלגלי שבתי צדק ומאדים שהם צבא השמים אשר מעל השמש ואמר אח״כ הללוהו שמש וירח שהם שני המאורות הגדולים ובאר ואמר עוד הללוהו כל כוכבי אור על נוגה וגלגל חמה שמקבלי׳ אורם מאור השמש. ואחר שזכר אותם בפרט חזר לכלול אותם ולתת הסבה בהלולם ואמר הללוהו שמי השמים ר״ל השמים הרקיע ה׳ שהם אלו עם אלו שמים על שמים כי הנה הנרצה באמרו שמי השמים הוא על הגלגלים אשר בתוך הכדו׳ העליון והוא אמרו והמים אשר מעל לשמים שהוא הכדור המקיף בכל שהם וכל א׳ מהם יהללו את שם ה׳ משתי בחינות האחת כי הוא צוה ונבראו והב׳ ויעמידם לעד לעולם שלהיותו ית׳ סבה פועלת וסבה מתמדת שומרת אותם היה ראוי שיהללוהו. ומזה תדע שפעמים יקרא הכתוב הכדור העליון שמים ופעמים יקראהו מים שהכוונה שמים אם לא שיחס׳ השי״ן כי להיות שמים אש ומים ר״ל השכלים הנבדלים וגלגל העליון משכן הרוחניים פעמים יקרא מים בלי שי״ן שהוא מורה על אש הנבדלים ונשאר מים הנאמר על גרם הגלגל וכן הגלגלים מוקפים פעמי׳ יקראו רקיע. ופעמים שמים מהסבות שזכרתי. וכן אמר במזמור האחרון הללו אל בקדשו הללוהו ברקיע עוזו הללוהו בגבורותיו כי הנה אמר בקדשו על הגלג׳ העליון המקיף בכל להיותו ית׳ מניעו יחסו אליו וקראו קדשו. ועל שאר הגלגלים שבתוכו אמר הללוהו ברקיע עזו על עניני העול׳ השפל אמר הללוהו בגבורותיו ויש מפרשים קדשו על הגלגל הראשון ורקיע עזו על הגלגל השמיני וגבורותיו על גלגלי שבעה כוכבי לכת כי לא רצה המשור׳ במקום ההוא לסדר התהלו׳ כ״א מהגרמים השמיימיים בלבד. וכן בדברי דניאל (דניאל י״ב) והמשכילים יזהירו כזוהר הרקיע על שטח הגלגל הקערורי הפונה אלינו אמרו. הנה התבאר שלא ימצא בכל המקרא שם רקיע שלא נוכל לפרשו על הגרמים השמימיים המוקפים מהגלגל העליון פועל כל אחד מהם.
ואמנם מדברי חז״ל כשיעויין היטב לא תמצא סתירה למה שאמרת לא בענין הרקיע ולא בענין המים אשר עליו ראה בדבריהם בב״ר יהי רקיע כל רבנין בשם ר׳ חנני׳ ר׳ פנחס רבי יעקוב ר׳ בון בשם ר׳ שמואל בר נחמן בשע׳ שאמר הקב״ה יהי רקיע גלדה טפה אמצעי׳ ונעשה השמים התחתונים ושמי השמים העליונים רב אמר לחים היו ונקרשו ביום שני יהי רקיע יחזק הרקיע ר׳ יהודא בר׳ סימון אמר יעשה מטלי׳ הרקיע כמא דתימא (שמות ל״ט) וירקעו את פחי הזהב אמר ר׳ חנינא יצאת אש מלמעלה ולחכה פני הרקיע. ר׳ יוחנן כשהיה מגיע אל הפסוק הזה (איוב כ״ו) ברוחו שמים שפרה היה אומר יפה למדני רבי חנניה עכ״ל. והנה הרב המורה והרמב״ן והרלב״ג כל אחד מהם זכר זה המאמר וביארו על פי דרכו לא אחד בהם שיתן לב לדעת במאי קא מפלגי השלמי׳ האלה וראיתי בו פירושים רחוקים מאד מהאמת והנ״ל הוא שהשלמים האלה שערו בענין הרקיע כל שלשה הדיעו׳ שזכרתי בענינו בשאל׳ הא׳ מהפרשה וזאת אחרי ההודא׳ שהיה מכלל הגרמים השמיימיים ולא מהאויר ודבר יסודיי. הנה כל רבנין והאנשים אשר נקבו בשמות שהיו מזה הדעת קיימו וקבלו סברתי אשר זכרתי בענין הרקיע ר״ל שהוא כללות הגלגלים שבתוך הכדור המקיף והוא אמרם גלדה טפה אמצעית כלומר שלא היה הרקיע הגלגל הראשון כי הוא כבר נברא ביום הראשון אבל גלדה הטפה האמצעית והוא גשמותו הפנימי שנעשה אמצעי בין הכדור הראשון ובין היסודות ומאותו הטפה אמצעית נעשו השמים התחתונים ושמי השמים העליונים. שעליהם עד סוף השמיני וזהו אצלי הפירוש האמיתי. אמנם רב סבר הדעת שכתב רש״י והרמב״ן והרלב״ג ורבינו נסים שהיה הרקיע הוא עצמו הראשון עם כל שאר הגלגלים שבתוכו שכלם נבראו יחד ביום הא׳ אבל היו לחים בלתי שלמי המעשה וביום השני קרשו ונתחזקה הויתם ולפי שהיה סותר לזה יהי רקיע פי׳ בו יחזק הרקיע ורב יהודא ורב סימון לקח לו הדעת הא׳ שהיה הרקיע הוא הגלגל עליון בלבד כדברי חכמי האומות ולזה אמר נעשה מטלית הרקיע כלומר שהכדור הראשון המקיף נברא בראשונה כמטלת שטחיי ולא היה עדין עגול ובשני נשתטח ונעשה רקיע כי נתדקדק גופו באופן שקבל מרחק יותר גדול כדורי מלשון וירקעו את פחי הזהב שכבר היו הפחים אלא שפשטו אותם והגדילו מרחקיהם. אבל ר׳ חנניה לקח לו דרך אחרת והוא אשר זכר ואם לא זכרו בשמו בעל ספר ליסוד עולם ר״ל שהיה הרקיע השטח הקערורי מגלגל הלבנה והוא אמרו יצא אש ממעלה ולחכה את פני הרקיע והאש הוא רמז לגזרת האל כי אש אוכלה הוא שיצא מלמעלה ופעל ולחך את פני הרקיע שהוא שטת הגלגל האחרון המבדיל העליונים מהתחתונים וסמך הדעת הזה לפסוק ברוחו שמים שפרה לפי שממנו התבאר שהאש שאמר שיצא מלמעלה הוא רמז לרוחו ורצונו ית׳ ושבו עש׳ יפה שטח השמים הרי לך מבואר שכל הדעות שנזכרו בענין הרקיע בהיותו מטבע הגרמי׳ השמימיים יוכללו במאמר הזה אבל מאשר יחסו הדעת הראשון לכל רבנין ולשאר השלמים ראשי בני ישראל המה ידענו שהוא הדעת האמתי בלי ספק גם אמר׳ שהיה מהלך ת״ק שנה מהארץ עד לרקיע וכן בין הרקיע למים העליונים ושעביה של הארץ כעביו של רקיע ושאר דבריהם על זה כלם למה שביארתי כוונו ר״ל שהיה עובי עולם היסודות והמורכבים מהם כמרחק וכשעור שהיה מהארץ ועד לרקיע שהוא גלגל לבנה ושכן היה מן רקיע עד רקיע לפי שכל אחד מהגלגלים המוקפים יקראו רקיע ואמרם ג״כ יהי רקיע בתוך המים בינים ובנתים שהיה הרקיע בין המים התחתונים שבין היסודות ובין הכדור הראשון המקיף הראשון שהוא המים העליונים וכן מאמר ר׳ תנחומא שהיו המים העליונים תלוים במאמר הוא להודיע שהמים היסודיים אשר אתנו הם כבדים נסמכים ונשענים על הארץ אשר תחתיהם ואין כן המים העליונים שהנה לא אמר הכתוב שהם על הרקיע להיותם נסמכים עליו לכבדותם אבל כיון שאמר אשר ממעל לרקיע למדנו שהם עומדים בעצמם סובלים ומכילים את הכל וזהו הכדור העליון שהוא מקומו של עולם וזה הענין תלוי במאמר וכן פירש רש״י בפר״ק דתעניות.
עוד אמרו נטל הקב״ה כל מימי בראשית ונתן חצים ברקיע וחצים באוקינוס. ואמרו ג״כ שקצוות הרקיע דבוקים בקצוות ים אוקינוס ולא כוונו בזה למה שחשב הראב״ע וחבריו אלא להודיע שהיו במטר שתי סבות אחת היא הפועלת והה הגרמי׳ השמימיים שהם בתנועותיהם מולידי המטר. והשנית היא סבה חמרית והם האדים העולים מהימים והנהרות והדברים הלחים ולזה אמרו שנתן חצים ברקיע לרמוז שהם אח׳ מסבותיו ר״ל הפועלת וחצים באוקינוס ויהיה סבה החמרות וליחס הפועל למקבל הפעולה אמרו שהיו קצוות הרקיע דבוקו׳ באוקינו׳ וזהו ג״כ ענין מה שאמרו במדרש תהלי׳ שהיו המים העליונים זכרי׳ והתחתונים נקבות ושאומרים הזכרים לנקבות קבלו אותנו ושהם צנורות הקב״ה שנא׳ תהום אל תהום קורא לקול צנורך. והוא ג״כ מה שאמרו בב״ר שהרקיע דומה לברכה למעלה מהברכה כפה כי הכפה הוא רמז לגלגל הכוכבים הקיימים שהוא והרקיע הם הגלגלים שבתוכו. ואמרם מתחת הברכה טפה מזעת רצוי שכפי מצבי כוכבי הנבוכה שהם הרקיע הכפה שהוא הגלגל השמיני שעליהם מחייב המטר ונותן המי׳ ומזיעם על הארץ ונכלל כל זה בשני פסוקים הא׳ למטר השמים תשתה מים שהם סבה פועלות למטר בתנועתם. והב׳ ואד יעלה מן הארץ והשקה שהיא הסבה חמרית וכבר ביארו זה גם כן במסכת תענית פרק קמא.
עוד אמרו בב״ר (בראשית פרשה ה׳) לא פרשו המים התחתונים מהמים העליונים אלא בבכי שנאמר (איוב כ״ח) מבכי נהרו׳ חבש ר׳ תנחומ׳ מייתי ליה (ירמיהו יו״ד) לקול תתו המון מים בשמים ואין קול אלא בכי שנאמר (שם לא) קול ברמה נשמע נהי בכי תמרורים. ורמזו בבכי אל ההפסד המשיג לתחתונים וכאלו אמרו שהגרמים העליונים שקרא׳ התורה מים עליונים אינם נבדלים מהגשמים השפלי׳ ההווים בהבדל מקומו בלבד אלא בבכי שהוא רמז אל ההפסד שהתחתונים הם נפסדי׳ והעליונים הם קיימים עומדים וזהו ההבדל היותר עצמי שביניהם: עוד אמרו שם היכן חמה ולבנה נתונים ברקיע שני שנ׳ ויתן אותם אלהים ברקיע השמים וגו׳ שאלו נתנ׳ ברקיע הראשון אין כל בריה יכולה לעמוד מאשו של יום והיה דעתם בזה שהשמש והירח היו בגלגל אחד והוא הגלגל השני כי לא סברו שהיה השמש באמצעות אלא בגלגל השני ושהלבנה היתה שמה עמו ולכן יתיחסו בתנועותיה׳. ואמרו שלא רצה הקב״ה לתת אותם בגלגל הראשון ר״ל הסמוך אצלנו לפי שאם היה כן לא היתה שום בריה יכולה לעמוד מפני חום השמש כי לקרבתו יחמם בהפלגה עד שישרף וכבר ידעת שזה היה דעת הראשונים שאמרו שכדורי נוגה וכוכב היו למעלה מהשמש והיה א״כ השמש בגלגל השני וכמו שביאר הרב המורה בפ״ט ת״ב ומפני זה ג״כ אמרו במסכת (חגיגה טו) אמר רב יהודה שני רקיעים הם שנא׳ הן לה׳ אלהיך השמים ושמי השמים. וריש לקיש אמר ז׳ רקיעים וכבר ראית דברי הרב המורה בפרק הנז׳ ובפ׳ ס״ט ח״א שהמונים אותם ז׳ רקיעים יכוונו אל שבעה כוכבי הנבוכה בלבד והמונים אותם שנים שערו בכדור הראשון שאין בו כוכב כלל וקראוהו רקיע להיותו מרוקע ונטוי עליהם וכל הגלגלים המצויירים בעלי הכוכבים קראו רקיע א׳ וסמכו זה לאמרו הן לה׳ אלהיך השמים ושמי השמים שקראת לגלגל ראשון שמים כמו שקראתו התורה בפסוק הראשון ממנה ולשאר הגלגלים המוקפים קראו שמי השמים ר״ל השמים שבתוך השמים. ויותר נ״ל לפרש שני הרקיעים אחד על גלגל הכוכבים הקיימים שהוא שמי השמים ואחד על ז׳ כוכבי הנבוכה כי הכדור הראשון המקיף בכל לא יקרא רקיע.
והנה נשארו לבאר אותם המאמרים החמורים שבאו במסכת׳ חגיגה (חגיגה י״ד ע״ב) תנו רבנן ארבעה נכנסו לפרדס בן עזאי בן זומא ואחר ור׳ עקיבא אמר להם רבי עקיבא כשתגיעו לאבני שיש טהור אל תאמרו מים מים כי כן כתוב דובר שקרים לא יכון לנגד עיני. ת״ר (חגיגה ט״ז) מעשה ברבי יהושע בן חנניה שהיה עומד על גב מעלה בהר הבית וראהו בן זומא ולא עמד ממנו א״ל מנין ולאין בן זומא א״ל צופה הייתי בין מים העליונים למים התחתונים ואין בין זה לזה אלא שלש אצבעות שנאמר ורוח אלהים מרחפת על פני המים כיונה שמרחפת על בניה ונוגעת ואינה נוגעת אמר לו רבי יהושע לתלמידיו עדין בן זומא מבחוץ מכדי ורוח אלהים מרחפת על פני המי׳ כתי׳ ביו׳ הראשון והבדל ביו׳ השני הוא דהוה דכתיב ויהי מבדיל בין מים למים וכמה א״ר אחא בר יעקב כמלא נימא ורבנן אמרי כגודא דנמלא מר זוטרא ואיתימא רב אשי אמרי כתרי נמלא דפרסי אהדדי ואמרי ליה כתרי כסי דסחיפי אהדדי ע״כ ופרש״י גודא דנמלא כשמסדרין לוחות של גשר זו על זו אי אפשר שלא יהיה ריוח מעט בנתים וכן נמלי וכן כסי סחיפי כוסו׳ סחופים כפופים ע״כ. וכבר ידעתי מה שפירש הרב המורה ושאר האחרונים על המאמרים האלה שפרשו׳ על חלקי האויר והוית המטר ומה שיתחייב אליהם מהספקו׳ אבל אמתת הקדושים ההמה היה כפי מה שאומר הנה המה היו דורשים וחוקרי׳ מה הם המים אשר מעל לרקיע ובהיות דבר פשוט אצלם שהיה הרקיע גרם או גרמים שמימיים הוקשה להם מה הם המים אשר עליו ומהם חשבו שהיו המים העליונים ההם רומזי׳ לשכלי׳ הנבדלים מניע הגלגלים לכן אמר שהיו מעל לרקיע אמנם המאמתים מהם והמעמיקים בידיעת סתרי מעשה בראשית מצאו שאין הדבר כן ושלא נאמרו מים עליונים על הצורות הנבדלות כי הם יתוארו בדברי התורה והנביאים בשם אש או בשם רוח אבל לא בשם מים כי השם ההוא מים על הגשם השמימיי נאמר לא על הצורות הנבדלות וזהו מאמר ר׳ עקיבא בהכנסו בפרדס העיון ר״ל לעיין במעשה בראשית שאמר לחבריו כשתגיעו לאבני שיש טהור אל תאמרו מים מים שהנה קרא לצורות הנבדלו׳ אבנים להיותם התחלות ויסודות העולם כמו שהם האבנים בבנין ולכן נאמר משם רועה אבן ישראל שכנה אותו בשם אבן להיותו התחלה לחומה ואמר שיש טהור לפי ששיש הוא מלשון יש שהוא שם נרד׳ למציאות כי לכן נקרא שיש האבן הקיים ועומד ימים רבים וכאלו אמר כשתגיעו בעיונכם ובחקירתכם לעיין בצורות הנבדלות שהם התחלת המציאות הטהור והנכבד אל תאמרו מים מים כלומר אל תחשבו שהם המים הנזכרים במעשה בראשית לא המים התחתונים ולא המים העליונים כי הנה הצורות הנכבדות ההם אינם גשם ואיך תחליט עליהם התורה שם מים לא עליונים ולא תחתונים. ולפי שבן זומא נפל בטעות הזה כאשר שאלו ר׳ יהושע במה היה התבודדותו השיבו צופה הייתי בעיוני ואין בין המים העליונים לתחתונים אלא שלש אצבעות ור״ל שלא היו נבדלים המים אשר מתחת לרקיע שהיו לדעתו הגשמים כלם למים אשר עליו והם לדעתו השכלים הנבדלים מחומר כי אם בשלשת מרחקי המשיגי׳ לכל גשם אורך ורוחב ועומק והיו א״כ המים התחתונים הגשמים כלם אם נצחיים ואם הווים ונפסדים כאשר יכללום שלשת המרחקים במה הם כלם גשמים והיו המים התחתונים כלם גשמים והיו המים העליונים נמצאים הנבדלים שאין בהם גשמות כלל ולא שלשת מרחקי הגשם ויורה על היות זה כוונתו הראיה שהביא מפסוק ורוח אלהים מרחפת שיורה שהמים העליונים הם רוח אלהים והצורות הרוחניות ההם היה רוח אלהים המרחפת על פני המים ר״ל מניע הגשמים שהם המים התחתונים שבכללם הגרמים השמימיים וביאר הריחוף שהוא כיונה הנוגעת ואינה נוגעת כי להיותם רוחות וצורות לא דברים גשמיים היו בלתי נוגעים ולא נושקים אלו באלו כי לא יפול שם המתמששים ולא נוגעים במה שאינו גשם ולפי שבן זומא חשב לבאר הבדל המים העליונים מהתחתונים מפסוק ורוח אלהים מרחפת על פני המים שהיו העליונים רוח ושכל נבדל והתחתונים גשם ולכן אמר ר׳ יהושע לתלמידיו עדין בן זומא מבחוץ. כלומר עדין לא נכנס בפרדס החכמה והאמת והוא חוץ ממנו כי הנה המים העליונים לא נאמרו על הצורות נבדלות אלא על הגרמים השמימיים והפסוק שהביא בן זומא לראיה לא יובן ממנו ההבדלה כלל אבל בהפך שביום הראשון לא היו נבדלים המים העליונים מהתחתונים וההבדלה שנעשית ביניהם היתה ביום השני והוא ממה שיוכיח שלא נאמר ורוח אלהים מרחפת על פני המים לאותה ההבדלה שזכר בן זומא והנה רבי אחא שאל וכמה ר״ל כמה היה ההבדל מהמים העליונים שהם הגרמים השמימיים לדעת ר׳ יהושע למים התחתונים שהם היסודות השפלים לדעתו ובאו בתשובת זה ד׳ דעות, לארבעה כתות מחכמי׳ הא׳ כמלה נימא הב׳ כגודא דנמלא הג׳ כתרי נמלי דפריסי אהדדי הד׳ כהני כסי דסחיפי אהדדי. והנראה לי בזה הוא שרבי אחא ורבנן שהם בעלי שני הדעות הראשונים סברו שהיה ההבדל בין המים העליונים לתחתונים הבדל מקומי והיה דעת רב אחא שהשטח האחרון מגלגל הלבנה הוא היה המבדיל ביניהם ולזה כיון באמרו כמלא נימא שבעבור שאין לשטח שעור ולא עובי קראו כמלא נימא ורבנן סברי שאין ראוי ליחס אותו הבדל לשטת כי הוא מקרה אלא לכל גלגל הלבנה שהוא האחרון מהגלגלים והוא מבדיל אותם מהיסודות ועל זה אמרו כגודא דנמלא שהוא לוח הגשר ולא עשו המשל הזה מאותה בחינה שחשב רש״י אלא לפי שלוח הגשר הוא גשם בפני עצמו והאויר עומד תחתיו ותחת האויר המים שבנהר כן גלגל הלבנה הוא גשם בפני עצמו ותחתיו יסוד האש והאויר ותחתיו יסוד המים. אמנם מר זוטרא ורב אשי חשבו שלא היה ההבדל בין העליונים והתחתונים מקומי כי אם בטבע ובצורה ושלכן לא ראוי ליחסו לא לשטח ולא לגלגל הלבנה בלבד אלא שהמים העליונים שהם הגלגלים כלם וטבעם וצורתם הם נבדלים מהתחתונים וזהו כתרי נמלא דפריסי ר״ל שני לוחות רומז לשני הרקיעים כדעת האומר שני רקיעים הם ולכן עשו המשל בשני לוחות אשר בגשר זו למעלה מזו נפרדות זו מזו כי כן נפרד הרקיע האחת מהאחת אשר תחתיו ולפי שאלו כלם שמו משלים בלוחות הגשר מפני האויר והמים אשר תחתיו ראה הדעת האחרון שלא היה המשל הזה נאות בגרמים השמימיים להיות הלוחות גופים ישרים שמימיים ולכן עשה משלו בכסי דסחיפי שהם הכוסות העגולים הנכנסים זה בזה כי כן הוא מצד מה ענין הכדורים השמימיים. הנה התבאר שדברי ר׳ עקיבא ודברי ר׳ יהושע מסכימים לכל צד לכל מה שביארתי ושכלם בעליונים היו חוזרים ודורשים לא ביסוד האויר כי לא היה זה מחמת הפרדס. כן ראוי שיובנו דברי הקדושים האלו בענין הרקיע והמים אשר עליו ולא כדברי המתחכמים מבני עמנו שתלו פרשה כזאת עקרית במעשה בראשית בדרוש נקל וחלוש מאיכיות האויר והוית המטר שהשיג בעיון חלוש הקטנים מהפלוסופים ואין ספק שבזה המעדת רגל רב באמונת החדוש כי כאשר יפרשו ספורי הבריאה הראשונה המוחלטת על ההויה הטבעית בפירושים מרומים הלא תחלש אמונת חדוש העולם הכללי. ותפול אמת ארצה. על כן אמרתי אשרי מי שבא לכאן מפירוש כתובי מעשה בראשית ודברי חז״ל עליהם ואמונתו ולמודו בידו מבלי פקפוק ולא ספק כי הוא אשר יביאהו להבין דבר על בוריו ואמתתו. (טעם למה שחז״ל מדברים הם בדרך משל וחידות): ואין להפלא מאשר היו חז״ל מדברים בדרושים העמוקים האלה במשלים וחידות מאבני שיש טהור ושלש אצבעות וגודא דנמלא ושאר משליה׳ כי זה היה מנהג הקדומים כלם גם מחכמי האומות שבדברם בדרושים עמוקים יליצו אותם במשלים וכבר זכר אותם הרב המורה וכתב שאפ״לטון קרא לחומר הראשון נקבה ולצורה זכר. וגם חכמינו זה היה דרכם בענינים היקרים ולכן הזהיר שלמה להבין משל ומליצה דברי חכמים וחידותם. והנה הארכתי בביאר ענין הרקיע והמים אשר עליו ומאמרי חז״ל שדברו בו להיותם דברים עמוקים מאד וענינים זרים כפי פשוטיהם ושאנשים מבני ישראל נפלו בהם בדעות בלתי אמתיות ובענינם גלו פנים שלא כהלכה ואנכי מלאתי אחרי ה׳.
ויקרא אלהים לרקיע שמים – מפני שפעולות השמימיים יגיעו לנו באמצעותו, כאמרו ״ויתן אתם אלהים ברקיע השמים, להאיר על הארץ, ולמשל ביום ובלילה, ולהבדיל״ וכו׳ (בראשית א׳:י״ז-י״ח).
ויקרא אלוהים לרקיע שמים. Seeing that activities occurring in the celestial regions reach us by means of God’s agents and not directly, the Torah had to tell us that God named the phenomenon, otherwise we would not have known this,⁠a We know of this indirect activity of God when the Torah referred (verses 17-18) to “God placed them (the luminaries) in the רקיע השמים, and assigned to them the task to illuminate the earth, etc.”
a. would have considered it as a result of an evolutionary process.
שמים שא מים שם מים אש ומים וכו׳. בפרק קמא דחגיגה (יב.) ׳מאי שמים אמר רבי יוסי בר חנינא שם מים, במתניתא תנא אש ומים׳. ובב״ר (ד, ז) אמרו, ׳שמים שא מים טעון מים׳. פירוש ׳שא מים׳ שהרקיע הוא נושא את המים, שכאשר ברא הקב״ה הרקיע הוגלדה טיפה אמצעית ונעשה ממנו השמים (ב״ר ד, ב), אם כן הרקיע הוא נושא את המים. והא דהוצרך רש״י למכתב כלם ולא סגי ליה בחדא, מפני שהכתוב אמר ״ויקרא אלקים לרקיע שמים״, ואם כן משמע ששם ״שמים״ יותר נאות לקרא לו מן שם ׳רקיע׳, וקשיא הרי אדרבא איפכא, שלשון ׳רקיע׳ נאות יותר שהוא על דבר המרוקע ושטוח, ואילו שם ׳שמים׳ אין טעם להם, ולמה אמר ״ויקרא אלקים לרקיע שמים״ כאלו שם ׳שמים׳ יותר נאות, לפיכך תירץ ששם ׳שמים׳ נאות יותר לפי שבלשון זה דברים הרבה שמורה שם ׳שמים׳ על ה׳רקיע׳, לכך ראוי להיות נקרא ״שמים״:
ויראה כי אלו ג׳ לשונות הם שלשה דברים; ׳שם מים׳ רוצה לומר כי גוף הרקיע הוא מן מים ולא מן אש, מפני כי המים יש בהם ממש יותר. ׳שא מים׳ רוצה לומר כי הקב״ה בבריאת השמים העמיד המים כמו החלב שנתן בו דבר המקפיא ומעמיד אותו (ב״ר ד, ז), לכך נקראו ׳שא מים׳ שהעמיד המים שבהם עד שהם נשואים, כי השמים הם כמו דבר קפוי וזהו ׳שא מים׳. ׳אש ומים׳ רוצה לומר שהרקיע מורכב משניהם מאש ומים. ומפני כי שלשתן כאחד טובים ומתפרש בהם ענין השמים – כלל רש״י את כלם יחד, כי הנך לישני כל אחד מפרש ענין שמים בענין מיוחד; כי להך לישנא שדרש ״שמים״ ׳שם מים׳, רוצה לומר השם מורה מה עיקר השמים, וזהו ׳שם מים׳. ולמאן דאמר ׳אש ומים׳ רוצה לומר כי השם נופל מה הם חלקי השמים שנעשה מהם השמים, וזהו ׳אש ומים׳. והב״ר סובר כי השם נופל איך נעשה שמים, ולפיכך דרש ׳שא מים טעון מים׳, כי השמים דבר שהוא קפוי ונושא מים, לכך דרש כך. ומפני שאין כאן מחלוקת, כי על ידי שלשתן מתפרש ענין ״שמים״ כלל את כולם יחד, והכל כדי לפרש למה נאות יותר שם ״שמים״ מן שם ׳רקיע׳:
ויקרא אלהים לרקיע שמים – לא רצה ה׳ שיקרא בשם רקיע כי שם זה מורה על הפירוד והמחלוקת מלשון וירקעו פחי הזהב לרוקע הארץ. כי כל רקיע הוא מסך מבדיל בין שני דברים, ומטעם זה לא נאמר כי טוב בשני לפי שבו נברא המחלוקת, כי אין טובה כי אם במקום מציאת האחדות, ולכך נאמר בשלישי שתי פעמים כי טוב אחת למלאכת יום שלישי ואחת לגמר מלאכת המים שיש בו צד אחדות שנאמר יקוו המים אל מקום אחד ובעבור אחדות זה הזכיר כי טוב, אבל ביום ב׳ אשר ממנו יוצא כל שינוי והוא התחלה לכל שינוי ומחלוקת לא נאמר בו כי טוב ולא רצה ה׳ שיקרא בשם רקיע המורה על מסך מבדיל ובין אחים יפריד, ונקרא בשם שמים המורה על השלום כי שמים נגזר מלשון אש מים שעשו שלום ביניהם ונתחברו ונעשה מהם שמים והיינו שאמרו רז״ל (אבות ה׳:י״ז) כל מחלוקת שהיא לשם שמים כו׳ ר״ל מחלוקת שתכליתו השלום כהוראת שם שמים וק״ל. ולפי פשוטו לא נאמר כי טוב בשני לפי שלא היה בו בריאה חדשה כי הרקיע כבר נברא ביום ראשון וטעם לדבר לפי שיום שני התחלה לכל שינוי ופירוד על כן לא רצה הקב״ה להטביע טבע השינוי בשום נברא.
שא מים. ר״ל דאין חילוק בין ימין לשמאל כיון שיש אם למסורת א״כ כאילו נכתב שמים בשמאל בהדיא וכל קמ״ץ מביא אל״ף היינו שא מים:
שם מים. מ״ה נקט שם מים דלא תקשה איך מפרש שא מים דמשמע שהוא נושא המים ולעיל (בפסוק ו ד״ה בתוך) פירש״י שיש הבדל בין מים למים וע״ז פירש שם מים כלומר לאו דוקא שהוא נושא את המים עליו אלא כיון ששם מים על גביו ובהבדלתו הוי כאילו הוא נושא את המים אבל באמת ששם מים. ותו קשה לרש״י ולמה לא קרא אותו שם מים כדי שלא יבא לידי טעות לומר שהוא נושא מים ומתרץ אש ומים כלומר משום הכי כתיב שמים דפי׳ שא מים ושא אותיות אש דהיינו אש ומים שערבן יחד. וא״ת דילמא משום הכי נקראו שמים ומנ״ל לפרש שם מים וי״ל א״כ היה לו לקרותו אש מים. ואין להקשות למה לא פירש״י זה לעיל גבי שמים וי״ל דשמים הוא שם עצם אבל הכא כתוב ויקרא אלהים לרקיע שמים ש״מ דשמים הוא שם התואר ולא שם העצם מ״ה פירש רש״י הכי: שלא תאמר דיש מקום מיוחד לאש ומקום מיוחד למים וגם אינם מעורבין לזה פי׳ ג׳ שמות הנ״ל. [דברי דוד]:
Carrying of water. [This interpretation arises] because there is no difference between shin and sin when we explain the Torah as it is written [rather than how it is pronounced]. Thus, it is as if the Torah expressly wrote שָׂמָיִם. Furthermore, a kamatz is naturally followed by an alef, so it comes out שָׂא מָיִם.
There is water. This interpretation answers the question: How could we say that שמים means "carrying of water,⁠" when earlier (בפסוק ו ד"ה בתוך) Rashi explained that there is a separation between the waters [and the canopy]? Thus Rashi answers that שמים also means "there is water" — i.e., the canopy does not directly carry the water. In truth, the water is there above it, and through the separation it is as if the canopy carries the water. Then Rashi answers an objection: [If so,] why does the Torah not simply write שם מים, and then the error will not arise, to say that the canopy carries the water? Rashi answers that שמים also means אש ומים, and for this reason the Torah wrote שמים, which is interpreted as שא מים — and שא is the same letters as אש. Thus, the Torah teaches that Hashem blended fire and water to make the heavens. You might object: Perhaps the only reason why the Torah wrote שמים is for the meaning of אש ומים. How do we know that it means also שם מים? The answer is: Otherwise it should have been called אש ומים. We need not ask: Why did Rashi not mention these three interpretations before, [when the Torah first wrote] שמים? The answer is: שמים is [usually] a proper noun, but here it is an adjective, for it is written, "Elohim called the canopy שמים.⁠" That is why Rashi mentioned these interpretations here. [Alternatively,] Rashi cites all three explanations to teach that fire is not located in one place while water is in another, and to teach that they are [not merely in one place but are] mingled with each other. (Divrei Dovid)
ויקרא וגו׳ – כאן הודיע כי אלו הם האמורים בפסוק בראשית וגו׳, ומה שקראם בפסוק ראשון בשם שמים פירוש בריאה אחת שעתיד לקרותה שמים, ולעולם לא קרא ה׳ לו שם זה עד יום ב׳.
ולדברי רבותינו שאמרו (שם פ״ד) פירוש שמים הוא שא מים, יכוין הכתוב על זה הדרך ויקרא ה׳ לרקיע ואמר לו שא מים כדי שיהיה אויר למקום הנבראים כדי שיהיו הנבראים בין שמים לארץ, וזולת זה אין מקום ליושבי תבל עד שקרא לרקיע שישא המים שהיו מונחים עליו, ואמר למים התחתונים שיקוו למקום אחד ביום ג׳ ונתראית היבשה בזה הנה מקום ליושבי תבל. ואין סתירה לזה מדברי רבותינו שאמרו מים העליונים בנס עומדים, שהגם שהשמים הם נושאים אותם, עם כל זה לסדר תכונת השמים וסדורם הרגישו כי בנס עומדים כמו שכתבנו בפסוק ויעש.
ויקרא אלוהים לרקיע שמים. God called the sky heaven. Here the Torah informs us that we are talking about the same heaven which has already been referred to in the first verse as heaven. In verse one the Torah mentioned a creation which would eventually be named: "heaven.⁠" God Himself (as distinct from the Torah Ed.] had not called the sky "heaven" until the second day.
According to those of our sages (Rabbi Yitzchak in Bereshit Rabbah 4,7) who consider the word שמים as a combination of שא מים, "laden with water,⁠" the verse has to be understood as follows: God named the sky "heaven,⁠" saying to it: "carry waters in order that there should be air for the creatures that live between heaven and earth to breathe!⁠" Until the sky condensed, i.e. "carried" and supported the weight of this moisture that had previously permeated the atmosphere there had not been a place in the universe for any creatures to live in. On the third day God told the "lower" waters to be gathered into one area in order for the dry land to become visible so that the inhabitants of earth would have where to live. This concept does not contradict those sages who claim that the "upper" waters are only held in place by a miracle, because even though the sky carries those waters it still required a miracle to arrange and organise the heavens and everything connected with it. We explained this in connection with verse seven.
ויקרא אלהים לרקיע שמים – ויקרא גם לרקיע הזה שמים כנ״ל ויקרא רקיע השמים וז״ש בורא שמים הוא שמי השמים ונוטיהם הוא רקיע השמים ונגנז האור ע״י הרקיע הזה והוצרך למאורות להאיר על הארץ. ולכן נקרא שמים העליונים שמי השמים שהם רחוקים עוד מהשמים כאשר ביארנו לעיל במלת שמים. והשמים העליונים הנקר׳ שמי השמים הוא הנברא ביום הראשון. והרקיע השני הנקר׳ שמים הוא נברא מאש וממים. ובזה נסתל׳ הכרחת רש״י ז״ל בפסוק הראשון ורז״ל אמרו (פסחים צ״ד ב׳) ת״ר חכמי ישראל אומרים גלגל קבוע ומזלות חוזרין וחכמי א״ה אומרים גלגל חוזר ומזלות קבועין א״ר תשובה לדבריהם מעולם לא מצינו כו׳. זה המאמר יפלא מאד בעיני העם האיך אמרו חכמי ישראל דבר המנגד החוש אם הגלגלים קבועים מעולם היו השמש והירח מהלכם שוה. אבל יבנה ויתכונן דברי חכמים ז״ל בהקדמת ביאור רקיע הוא המורה על חומר כלול ש״ץ רקיעים ושבעה גלגלים הקבועים בו שצ״ם חנכ״ל. ולחכמי א״ה לא נגלה זאת תעלומות החכמה לכן אומרים גלגל חוזר ומזלות קבועים כפי ראות המוחש שהמהלך גלגלים אינם שוים. אבל חכמי ישראל אומרים שגלגל קבוע כונתם על גלגל הרקיע שבו קבועים גלגלי הכוכבים ומזלות חוזרים כונתם על הגלגלים שבו המזלות קבועים.
על דרך הרמז
ויהי ערב כו׳ – כנ״ל.
ויקרא אלהים לרקיע שמים – כמו שפרשנו שהבריאות האמורות במעשה בראשית אלהים הבין דרכו למה נתן למעשה הפרטי הזה שם ״שמים״ אעפ״י שהוא בכלל הארץ. ועל כן אמר ״ויקרא אלהים״ כי השם הזה כולל שמי השמים ומקומות שבהן המאורות וחוג הכוכבים והצבאות ומעונות העליונים. אבל ה׳ קרא גם ליסוד האויר ״שמים״ בעבור שהוא הולך וגבוה מרחק רב ממעל לנו. ולפי זה נבין מליצות רבות בתורה ובנביאים כמו ״ערים גדולות ובצורות בשמים״1 שהוא על האויר שיש בהן הֵיכָלוֹת ומגדלים גבוהים באויר. ״דרך הנשר בשמים״2 כי הנשר יעוף באויר, וכיוצא בהן. וכמו שאמרנו שמלת ״שמים״ על גובה מעל גבוהים וגבוה עליהם. ויתפרש בכל מקום לפי ענינו, והכל מטעם אחד.
ויהי ערב – בארנוהו למעלה. והודיע כי מלאכת היום השני נגמרה גם היא במדת הזמן היום שלפניו כי היה ערב והיה בקר. ואם מאד גדלו מעשי היום הראשון מן השני, מדת זמן העשייה שוה בשניהם. כי הוא ב״ה אינו צריך לזמן, ואם חפץ היה הכל עשוי כרגע. ועשה המעשים בששה ימים ברצונו ובחכמתו ללמד אדם דעת חכמה ומוסר. ועל כן מי שנתן לו י״י לב חכם הוא יתבונן למה קבע יום מיומו למלאכה זו, כמו בשני למלאכת הרקיע, וקבע יום שלישי לגמר מלאכת המים ולהוצאת דשא ופרי הארץ וכן בכלם. והדורש באלה ונותן בהם טעמים בחכמה וביראת י״י יבורך מן השמים.
1. דברים א, כח.
2. משלי ל, יט.
ויקרא אלהים לרקיע שמים – השמים שזכר בפסוק ראשון הם השמים העליונים הרוחניים, ולא פרט הכתוב בבריאתם דבר, כאשר כתבנו שלא הזכיר המלאכים וחיות המרכבה שקדמותם אפס, ורק בחפץ השי״ת יצאו אל היש, וכאן קרא לרקיע שמים בדרך השאלה על שם השמים העליונים הראשונים, וכן נקרא אח״כ בתורה הרקיע בשם שמים כמו וזרקו משה השמימה (שמות ט׳ ח׳), כלומר לאויר, ולפעמים זכרה שמים וגם שמי השמים לרמוז אל הרוחניים שאמרנו:
לרקיע שמים – לדעת הגר״א אין זה מ״ש ביום ראשון ברא את השמים, כי יש שמים ושמי שמים, כי שבעה רקיעים נחלקים לשנים, חמש בפני עצמן ושנים בפ״ע (ור״י שאמר, חגיגה י״ב, שני רקיעים הם, ור״ל שאמר שבעה, לא פליגי במציאות. אלא שזה חשב בכללות, והם נחלקים לשנים, שמים, ושמי שמים. וזה חשב בפרטות, והם שבעה) וחמשה רקיעים העליונים הם נבראו ביום ראשון ועליהם אמר ברא את השמים, ואלה נקראו שמי שמים, ורקיע התחתון שבו חמה ולבנה ככבים ומזלות נברא ביום שני, ועליהם אמר יהי רקיע ונקרא ג״כ שמים, כל הרקיעים יחד נקראו שמים והוא שם הכולל, וכל אחד לבדו יש לו שם פרטי, כמו שכל הככבים כלם בכלל נקראו ככבים וכל אחד יש לו שם פרטי בפ״ע כמו שצ״מ חנכ״ל, ויש בהם אחד ששמו הפרטי דומה לשם הכללי, והוא מזל ככב, ככה רקיע התחתון שם פרטי שלו שוה לשם הכללי ונקרא בעצמו ג״כ שמים, וע״ז התחתון אמר יהי מאורות ברקיע השמים וכן ועוף יעופף וגו׳ ע״פ רקיע השמים. כדי שלא לטעות שהוא השמים שנברא ביום ראשון, השמים העליונים שנבראו ביום ראשון נקראו שמי שמים לפי שהם רחוקים מאד בגבהם, כי מלת שמים נגזר ממלת שם המורה על דבר המקביל מרחוק, והוא לשון גובה, כמו ערים גדולות ובצורות בשמים וכן בל׳ חכמים, שמי קורה, ולשון שמי שמים ענינו גבוה על גבוהים, והרקיע התחתון הנקרא רקיע שמים זהו הנברא מאש וממים, וע״י רקיע שמים נגנז האור הנברא ביום ראשון, כי כאשר נשתטח רקיע השמים נשאר האור למעלה, לכן בא מאמרו ית׳ יהי מאורות ברקיע השמים, שיתהוו גופים מוכנים לקבל אור השמש הגנוז למעלה, הם מורידים האור לנו להאיר שבעת ימי המעשה. וכן מ״ש בורא שמים ונוטיהם, שמים הוא שמי השמים, ונוטיהם הוא רקיע השמים.
ויקרא – עיין למעלה פסוק ה׳; והנה אמר שהאל קרא שם לשמים להגיד כי הוא המושל בהם להוריד המטר ולמנוע אותו כרצונו, ואין לאדם שום יכולת על זה.
God called. See above on v. 3. The Torah states that God named the heaven in order to show that He rules it, causing the rain to fall or withholding it at His will, and that humankind has no power over it.
ויקרא אלקים לרקיע שמים – כדרך שה׳ קרא לאור וצווהו: ״יום!⁠״ ובכך קבע את תפקיד האור ביחס לארץ; כן קרא עתה לרקיע וצווהו: ״שמים!⁠״ ובכך קבע לו את תפקידו ביחס לארץ. תפקיד הרקיע הוא להיות ״שמים״ לארץ. כל מה שהארץ מקבלת ממרומי השמים, מגיע אליה באמצעות הרקיע. אף את האור אין הארץ מקבלת כמות שהוא, אלא הוא מסונן ונשבר דרך הרקיע, ורק בצורה זו מסוגל הוא לפעול את פעולתו בארץ.
לשמות ״יום״, ״ארץ״, ו״שמים״, יש משמעות כפולה. ״יום״ מציין את היום באופן כללי, אך הוא מורה בייחוד על אותו חלק מהיום שבו מתקיים תפקידו העיקרי. ״ארץ״ מציינת את כל כדור הארץ, אך היא מורה בייחוד על היבשה שבה מתפתחת החיות העיקרית של הארץ. ואף ״שמים״ מציינים את כל מה שמחוץ לכדור הארץ, אך הם מורים בייחוד על השכבה התחתונה הפונה אל כדור הארץ. שכבה זו היא האמצעי שדרכו מקבלת הארץ את כל השפע הבא לה מן החוץ.
ויקרא אלהים לרקיע שמים – משם מתחיל גבול השמים שאינו עוד גבול ברואי הארץ שא״י להתקיים שם. ופי׳ ויקרא שאז שם בו טבע זאת שיהיה שמים ולא יהי׳ ראוי לבני הארץ וכמו שאפרש זה במ״ש ויקרא אלהים ליבשה ארץ, ומה שאינו אומר וירא אלהים כי טוב מפני שזה היה רק הכנה למאמר יקוו המים שלא היה אפשר להקוות המים רק ע״י פעולת הרקיע הזה, כמו שיתבאר במאמר הבא וזה לא נגמר עד יום שלישי, ולא יכול לומר כי טוב שעוד לא נתגלה טובו, וז״ש חז״ל שלא אמר כי טוב מפני שלא נגמר מלאכת המים, ועתה שים עיניך על כל העדים והראיות שהביא הרי״א לדחות פי׳ זה ותראה שכולם מעידים על אמיתת מה שפירשתי, וגם מ״ש במדרש בשעה שאמר ה׳ יהי רקיע גלדה הטפה האמצעית ונעשו השמים התחתונים ושמי השמים העליונים, אינו סותר את דברינו, כי מה שלמעלה מן הרקיע הם שמי השמים כמו שתראה בפירושי לתהלים (סי׳ קמ״ח) שמ״ש הללוהו שמי השמים הוא למטה ממ״ש הללוהו שמש וירח וכוכבי אור, ששם חשב מלמעלה למטה עי״ש, והם המים העליונים שעל הרקיע שהוא שמים התחתונים [לבד שיקשה מש״ש את ה׳ מן הארץ וכו׳ ברד שלג וקיטור, והלא הברד והשלג הם ברקיע שנקרא שמים, בזה תראה חכמת חז״ל שאמרו בחגיגה דף י״ב מכון שבו אוצרות שלג וברד וכו׳ והני ברקיע איתנהו הני בארעא איתנהו דכתיב הללו את ה׳ מן הארץ ברד שלג וקיטור, ואמרו דוד בקש רחמים והורידם לארץ. מליצתם שהי׳ ראוי לסדרם בסדר הלול השמים כי הרקיע נקרא שמים, רק שאחרי שזמירות דוד הי׳ לעורר רחמים סדרם בין תולדות הארץ שממנה יעלו האדים לאמר שאין דבר רע יורד מן השמים].
לרקיע שמים. אין ספק כי שמים או רקיע יאמר בלשונינו על כל האויר הממצע מן הארץ עד הכוכבים והעד ועוף יעופף וגו׳, והגשם יאמרו עליו שיורד מן השמים ובצדק יחווה דעת אחד חכם שבזה נסתרה דרכם של התוכנים הקדמונים שהיו מאמינים לנצחיות גלגלים ספיריים יקראום שמים, ושאין החומר שתחת גלגל הלבנה שוה למה שלמעלה הימנו ותתבאר בזה קדושת התורה ואלהותה שהשיגה מה שלא השיגו הקדמונים Explication du livre de la Genese Paris 1732. volume 1. pag. 42. — ומה שיקשה לזה הוא אומרו בס׳ איוב התרקיע עמו לשחקים חזקים כראי מוצק יראה שדבר כדעת התוכנים הקדמונים שהאמינו במציאות גלגלים חזקים ספיריים. ולדעתי אין מזה הכרח כי כבר מצינו כיוצא בו בספר איוב שישא משלו מהדברים החומריים להורות כי כשל כח האדם לעשות כמעשיו יתברך, ומגשים הדברים לקרבם אל השכל וזה כמוהו, כמ״ש מי שם ממדיה כי תדע או מי ירה אבן פנתה, וכן אמר ויסך בדלתים ים אף כאן שאל התוכל לנטות הרקיע כדרך שיוכל האדם לנטותו ר״ל באופן גשמי אפי׳ על ידי דבר חזק כראי מוצק כמ״ש על הארץ אבן פנתה ואמר דלתים על הים, ואין שום אחד מהם כמשמעו, כן אין ראי מוצק כמשמעו.
ויקרא אלהים לרקיע שמים – ה׳ קבע לאטמוספירה את היעוד לרחף כשמים מעל לארץ ולפעול משם את פעולתה, כמו ״השמים״ שבפסוק הראשון, העולמות המרוחקים.
יום שני – אמר ר׳ בנאה בריה דרב עולא, מפני מה לא נאמר כי טוב בשני בשבת, מפני שנברא בו אור של גיהנם.⁠1 (פסחים נ״ד.)
יום שני – שני לבריאת עולם, אבל לא שני בשבוע, שלא מצינו חשבון לשבוע מן התורה2 (ירושלמי ר״ה פ״א ה״א).
1. ועי׳ המשך לדרשה זו לקמן בפסוק ל״א, ועיין מש״כ בסמוך פסוק י״ד לענין מה שנוהגים שלא להתחיל דבר ביום שני. ומה שכתב רש״י כאן (בפ׳ ז׳) דלכן לא נאמר בו כי טוב מפני שלא נגמרה בו מלאכת המים וכל דבר שלא נגמר ונתקן אינו נקרא טוב – הנה לבד שהסברא עצמה מורה על זה, י״ל עוד דזה מרומז בדרשת חז״ל בסוטה י״ב א׳ בהא דכתיב במשה ותרא אותו כי טוב הוא מלמד שנולד מהול, וזה מבואר עפ״י מ״ש בנדרים ל״א ב׳ דכל זמן שלא נימל אברהם לא נקרא שלם, והיינו טעמא, שלא נגמרה עוד שלמות קנין גופו, וא״כ במשה דכתיב בתולדתו כי טוב הוא ש״מ שלא היה חסר דבר לשלמות הקנין בגוף, דאל״ה לא יונח לשון טוב, והיינו שנולד מהול, וה״נ מכיון שלא נגמרה בו מלאכת המים אינו נקרא טוב.
2. ר״ל שלא מצינו שתציין התורה איזה מאורע למספר ימות השבוע, לומר שזה אירע ביום פלוני מימות השבוע כמו שתציין מספר ימות החודש. וצ״ע במנהגנו בכתובות וגיטין וקנינים וכן בכתבי רשות לציין הדבר ליום השבוע, באחד בשבת, בשני בשבת וכו׳, וזה דלא כנהוג בתורה ובכל המקרא. ועי׳ מש״כ בפ׳ יתרו בפ׳ זכור את יום השבת.
תורה שלמהתרגום אונקלוסתרגום ירושלמי (ניאופיטי)תרגום ירושלמי (יונתן)בראשית רבהרס״ג תפסיר ערביתרס״ג תפסיר תרגום לעבריתרש״יר״י קרארשב״םדייקות לרשב״םאבן עזרא א׳ליקוט מחכמי צרפתרד״קפענח רזאפענח רזא ב׳רמב״ןהדר זקניםמושב זקניםרלב״ג ביאור הפרשהעקדת יצחק פירושמזרחיאברבנאלר״ע ספורנוגור אריהכלי יקרשפתי חכמיםאור החייםאדרת אליהו לגר״אר׳ נ״ה וויזלר׳ י״ש ריגייוהכתב והקבלהשד״לרש״ר הירשמלבי״םאם למקרארד״צ הופמןתורה תמימההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144