[יח] 1לא תהיה אחרי רבים לרעות ולא תענה על ריב, ממשמע שאין אתה הווה עמהם לרעה, אבל אתה הווה עמהם לטובה, כיצד, שנים עשר מזכין ואחד עשר מחייבין, זכאי. י״ג מחייבין ועשר מזכין, חייב. או אחד עשר מזכין וי״ב מחייבין (י״א מחייבין) שומע אני יהא חייב, תלמוד לומר לא תענה על ריב [לא תהיה אחרי רבים לרעות, רמב״ם בסהמ״צ], אמרה תורה הרוג על פי עדים, הרוג על פי מטין, מה עדים בשנים, אף מטין בשנים. (מכילתא)
[יט]
2לא תהיה אחרי רבים לרעות... אחרי רבים להטות, משנה: סנהדרין גדולה היתה של שבעים ואחד, וקטנה של עשרים ושלשה וכו׳. ומנין לקטנה שהיא של עשרים ושלשה, שנאמר ושפטו העדה והצילו העדה
(במדבר ל״ה:כ״ד-כ״ה), עדה שופטת (עשרה מחייבין) ועדה מצלת (עשרה מזכין) הרי כאן עשרים וכו׳. ומנין להביא עוד שלשה, ממשמע שנאמר לא תהיה אחרי רבים לרעות (אם הרוב מחייבין לא תלך אחריהם להרוג), שומע אני שאהיה עמהם לטובה (דלטובה לזכות הלך אחריהן שאפילו מיעוט המזכים ורבים המחייבין כתיב לא תהיה אחרי רבים לרעות), אם כן למה נאמר אחרי רבים להטות (משום זכות לא איצטריך ליה אלא אפילו לחייב הלך אחריהם), לא כהטייתך לטובה הטייתך לרעה, הטייתך לטובה על פי אחד הטייתך לרעה על פי שנים (וה״ק לא תהיה אחרי רבים לרעות על פי אחד, אבל אחרי רבים בשנים אפילו לרעות, הלכך על כרחך כ״ב בעינן). ואין ב״ד שקול מוסיפין עליהם עוד אחד הרי כאן עשרים ושלשה. (משנה סנהדרין ב.)
[כ]
3לא תהיה אחרי רבים לרעות... אחרי רבים להטות, מנין לסנהדרי קטנה שהיא של כ״ג, שנאמר ושפטו העדה והצילו העדה
(במדבר ל״ה:כ״ד-כ״ה), עשרה מזכין ועשרה מחייבין, שלשה מניין, ת״ל לא תהיה אחרי רבים לרעות, מכלל שאי אתה הוה עמהם לרעה, אבל הוה עמהם לטובה, יכול לא תהא עמהם לרעה כל עיקר, ת״ל אחרי רבים להטות אף לרעה, אמור מעתה הואיל ואמרה תורה הרוג עפ״י עדים, הרוג עפ״י מטין, מה עדים שנים, אף מטין שנים, אין ב״ד שקול מוסיפין עליהם עוד אחד הרי כ״ג. רבי אומר ממשמע שנאמר לא תהיה אחרי רבים לרעות, שומע אני שאהיה עמהן לטובה, א״כ למה נאמר אחרי רבים להטות, שלא כהטותך לטובה הטותך לרעה, הטותך לטובה עפ״י אחד, לרעה עפ״י שנים, אין ב״ד שקול מוסיפין עליהן עוד אחד, הרי כ״ג. (תוספתא (מכתי״ע) סנהדרין ג׳:ד׳)
[כא] 4לא תהיה אחרי רבים לרעות, ומנין שאנו מוזהרין שלא יחזיק אדם את יד הרשעים, שנאמר לא תהיה אחרי רבים לרעות. (מדרש)
[כב] 5לא תהיה אחרי רבים לרעות, ללמדך שאם נעשית העיר נדחת, אל תמשך אחריהם, אלא צא מביניהם. (מדרש אגדה)
[כג]
6לא תענה על רב, מתני׳: דיני ממונות הטמאות והטהרות מתחילין מן הגדול (שואלין תחילה לגדול שבדיינים מה הוא אומר בדבר), דיני נפשות מתחילין מן הצד (מן הקטנים). גמ׳: מנא הני מילי, אמר ר׳ אחא בר פפא אמר קרא לא תענה על ריב, לא תענה על רב (כתיב בלא יו״ד משמע לא תחלוק על מופלא של ב״ד, הלכך לא מתחילין מיניה דלמא חזא ליה חובה ולא פלגינא עילויה ומתחילין מן הצד שמא ישמע אחד מן המזכים ויסכים עמו – רש״י). (
סנהדרין לב,
לו.)
[כד]
7ולא תענה על רב, אין מושיבין מלך בסנהדרין וכו׳ דכתיב לא תענה על ריב, לא תענה על רב (אינך רשאי לסתור את דברי מופלא שבדיינים ואי אמר מלך חובה תו לא מצי אינך למיחזי ליה זכותא).
(סנהדרין יח:)
[כה]
8לא תענה על רב, רבי אומר לא תענה על ריב, רב כתיב, שלא תענה אחר הרב, אלא קודם לרב (מפרש על מלשון והחונים עליו
(במדבר ב׳:ה׳), וקרא קאי בדיני נפשות). רבי יוסי בן חנינא אמר לא תענה על ריב, רב כתיב שלא תענה קודם לרב אלא אחר הרב (מפרש על לשון לפניו כמו ממעל, וקרא קאי אדיני ממונות). רב אמר לא תענה אפילו אחר מאה דברי ר׳ פנחס (דרש רב לשון רבוי וה״ק אפילו רבים חולקים אל תטה דעתך אחריהם אם נראה לך שהדין עמך – ק״ע).
(ירושלמי סנהדרין פ״ד ה״ז)
[כו]
9ולא תענה על ריב, תניא ר׳ יהודה אומר המתרגם פסוק כצורתו (שבא לחסר תוספת התרגום שלנו לומר לא אתרגם פסוק זה אלא כצורתו כגון לא תענה על ריב לא תסהיד על דינא) הרי זה בדאי. והמוסיף עליו (שבא לומר הואיל וניתן רשות להוסיף אוסיף גם אני בכל מקום שארצה) הרי זה מחרף ומגדף (מבזה את המקום משנה את דבריו, ואונקלוס כשהוסיף לא מדעתו הוסיף, שהרי בסיני ניתן אלא שנשתכח וחזר ויסדו).
(קדושין מט.)
[כז] 10ולא תענה על רב, ובכלל אזהרה זו שלא יורה הלכה בפני רבו, לכך כתיב רב חסר, כלומר לא תענה על רב. (מדרש הבאור כת״י)
[כח] 11ולא תענה על ריב לנטות, אחד עשר מזכין ואחד עשר מחייבין ואחד אומר איני יודע, הרי זו אזהרה לדיין שלא יטה אלא לכף זכות שנאמר לא תענה על ריב (וגו׳). (מכילתא)
[כט] 12ולא תענה על ריב לנטות, שלא ילמד חובה מי שלימד זכות בדיני נפשות. (מדרש הגדול)
[ל] 13ולא תענה על ריב לנטות, מכאן שאין פותחין בדיני נפשות תחילה לחובה אלא לזכות. (מדרש הגדול)
[לא] 14ולא תענה על ריב לנטות, מכאן שמחזירין לזכות ואין מחזירין לחובה. (מדרש הגדול)
[לב]
15[לא תענה על ריב] לנטות אחרי רבים להטות, שלא תאמר בשעת הדין דיו לעבד שיהא כרבו, אמור מה שבדעתך (בכתי״ע הגי׳: דיי שאראה כרבי אלא אמור מה שבדעתך).
(תוספתא סנהדרין פ״ג ה״ד)
[לג]
16לנטות אחרי רבים להטות, תניא רבי אלעזר בנו של רבי יוסי הגלילי אומר, מה תלמוד לומר לנטות אחרי רבים להטות, התורה אמרה עשה לך ב״ד נוטה.
(סנהדרין ג׳:)
[לד]
17אחרי רבים להטות, מנא הא מילתא דאמור רבנן זיל בתר רובא, מנלן, דכתיב אחרי רבים להטות, רובא דאיתיה קמן כגון ט׳ חנויות (כולן מוכרות בשר שחוטה ואחת מוכרת בשר נבלה ונמצא בשר בארץ הלך אחר הרוב, דהא קמן חזינא דרובא דהיתרא) וסנהדרין (דתנן י״ב מזכין וי״א מחייבין זכאי) לא קא מיבעיא לן, כי קא מיבעיא לן רובא דליתיה קמן וכו׳.
(חולין יא.)
[לה]
18אחרי רבים להטות, תנן התם, חתכו חוליות (תנור העשוי חוליות מצרפו בכבשן כדרך כלי חרס ואח״כ צירף החוליות) ונתן חול בין חוליא לחוליא. רבי אליעזר מטהר וחכמים מטמאין, וזה הוא תנור של עכנאי, מאי עכנאי, אמר רב יהודה אמר שמואל שהקיפו דברים כעכנא (נחש) זו וטמאוהו. תנא באותו היום חשיב רבי אליעזר כל תשובות שבעולם ולא קבלו הימנו וכו׳, חזר ואמר להם אם הלכה כמותי, מן השמים יוכיחו, יצאתה בת קול ואמרה מה לכם אצל ר״א שהלכה כמותו בכל מקום, עמד ר׳ יהושע על רגליו ואמר לא בשמים היא
(דברים ל׳:י״ב), מאי לא בשמים היא, אמר ר׳ ירמיה שכבר נתנה תורה מהר סיני, אין אנו משגיחין בבת קול, שכבר כתבת בהר סיני בתורה אחרי רבים להטות.
(בבא מציעא נט:)
[לו]
19אחרי רבים להטות, אמר ר׳ ינאי אילו ניתנה התורה חתוכה (בפסק הלכה בלא נטיית דעת לכאן ולכאן) לא היתה לרגל עמידה (לא היה קיום לעולם). מה טעם, וידבר ה׳ אל משה (ואמר לו כל הדינים התלויים בכל פרשה ופרשה והדרשות הנוטות לכאן ולכאן), אמר לפניו רבונו של עולם, הודיעני היאך ההלכה, אמר לו אחרי רבים להטות, רבו המזכין זכו, רבו המחייבין חייבו, כדי שתהא התורה נדרשת מ״ט פנים טמא ומ״ט פנים טהור, מניין, ודגל״ו
(שיר השירים ב׳:ד׳), וכן הוא אומר אמרות ה׳ אמרות טהורות כסף צרוף בעליל לארץ מזוקק שבעתים
(תהלים י״ב:ז׳) (שבעה פעמים שבעה), ואומר מישרים אהבוך
(שיר השירים א׳:ד׳).
(ירושלמי סנהדרין פ״ד ה״ב)
[לז]
20אחרי רבים להטות, ומילדין את האשה בשבת וכו׳ וקושרין את הטיבור (של ילד שהוא ארוך שאם לא יתקשר ויכרך בשום דבר, יצאו מעיו אם יגביהו התינוק – רש״י), רבי יוסי אומר אף חותכין כו׳ (רבי יוסי חייש לאינתוחי ורבנן לא חיישי לאינתוחי, הלכתא כמאן, הלכה כרבנן, דהא יחיד ורבים הלכה כרבים, דכתיב אחרי רבים להטות, או דלמא הלכה כרבי יוסי דמסתבר טעמיה, דהא זימנין דמינתח והוי ספק נפשות, וספק נפשות להקל – שאילתות שמות סי׳ לח). אמר רב נחמן אמר רבה בר אבוה אמר רב הלכה כרבי יוסי.
(שבת קכח:-קכט:)
[לח] 21אחרי רבים להטות, אמר ר׳ אלעשא גוי אחד שאל את ר׳ יהושע בן קרחה כתיב בתורתכם אחרי רבים להטות, אנו מרובים מכם מפני מה אין אתם משוין עמנו בע״ז, אמר לו יש לך בנים, א״ל הזכרתני צרתי, א״ל למה, א״ל הרבה בנים יש לי, בשעה שהן יושבין על שולחני זה מברך לאלהי פלוני וזה מברך לאלהי פלוני ואינם עומדים משם עד שמפצעין את מוחן אלו את אלו, א״ל ומשוה אתה עמהן, א״ל לא, א״ל עד שאתה משוה אותנו לך השוה את בניך. נדחף והלך לו. (ויק״ר פ״ר–ו)
1. בא״צ וש״י גורסים כמ״ש הרמב״ם בסהמ״צ, מובא להלן, והגי׳ שלפנינו: לא תענה על ריב, מפרש בבה״מ, או י״א מזכין וי״ב מחייבין שומע אני יהא חייב (דגם ע״ז נאמר אחרי רבים להטות, והא דכתיב לא תהיה אחרי רבים לרעות הייתי אומר כמו שפירש״י עפ״י פשוטו כו׳) ת״ל לא תענה על ריב לנטות, שלכך נאמר בנטיה לשון תענה ללמד כשם שהריגה עפ״י עדים וכו׳, ע״ש. אבל עכ״פ גם למסקנא עיקר הדין נלמוד מלא תהי׳ אחרי רבים לרעות שאין מטין עפ״י אחד, רק כדי שלא נפרש פירוש אחר נלמוד מלא תענה וגו׳. וי״ג במכילתא או י״א מזכין וי״א מחייבין יהא חייב, ונדחקו לפרשה ומחקוה. כן יש גי׳ תמוהה בילק״ש והעיקר כגירסא הנ״ל. וראה להלן כח. ובלק״ט: לא תהיה אחרי רבים לרעות, יכול תהיה אחריהם לטובה, ת״ל לא תענה על ריב לנטות וכו׳ ולשונו צריך תיקון, ראה מ״ש רחש״ה. ובסהמ״צ להרמב״ם לאוין רפב: הזהיר השופט שלא לנטות אחרי רבים כשתהיה התוספת איש אחד לבד ובאור זה כי כשתהיה המחלוקת בין הדיינין בחוטא ואמרו קצתם שהוא חייב מיתה, וקצתם שהוא פטור, והיו המחייבין יותר ממזכין במנין איש אחד, הנה אינו מותר להמית החוטא ההוא, והזהיר האל את הדיין מהמית אותו עד שיהיו המחייבין יותר מן המזכין שנים, והוא אמרו לא תהיה אחרי רבים לרעות, ר״ל לא תמשך אחרי איזה רוב שקרה במשפט מות, וזה ענין יחדו לרעות, ולשון מכילתא אחד עשר מזכין ושנים עשר מחייבין שומע אני יהא חייב ת״ל לא תהיה אחרי רבים לרעות וכו׳, ע״כ. וראה להלן אות יט-כ. מדברי המכילתא: הרוג ע״פ מטין, יש לה״ר להדין המבואר ברמב״ם פ״ט ה״ג מסנהדרין, ב״ד שבא להם מחלוקת בין בדיני נפשות וכו׳ והולכין אחר הרוב שלהן, ואם בדין אחד מן הנהרגין נחלקו וכו׳, ומפרש בשו״ת הרדב״ז ח״ה ללשונות הרמב״ם דכוונת הרמב״ם דדיני נפשות כלומר שדנו הלכה לדורות ולא למעשה שבא לפניהם, בזה שוה לממונות דדי ברוב מחייבין, אבל בדין אחד מן הנהרגין שבא לפניהם הלכה למעשה, בעינן שנים המכריעין. בס׳ מים חיים להפר״ח הביאו ותמה מנא לן זה ע״ש, ומלשון המכילתא הרוג ע״פ עדים הרוג ע״פ מטין נראה דדוקא היכא דדנין הלכה למעשה להרוג, אבל בדנין דין לדורות ולא למעשה לא דמי לעדים ולא בעינן שנים, ועי׳ ירושלמי סנהדרין פ״ד ה״ו כאן להלכה כאן למעשה, עיי״ש במפרשים. עי״ל סברא לפ״מ דמבואר בראשונים הטעם דלממונות די ברוב, משום דכתיב לא תהיה אחרי רבים לרעות, משמע דוקא בדיני נפשות, אבל בדיני ממונות טובה לזה רעה לזה ולהיפך ג״כ. וכעי״ז י״ל הסברא ג״כ דלרעות משמע כשדנין אדם לפנינו, אבל בדין קבוע הלכה לדורות ולא למעשה לא מקרי לרעות מפני שההלכה כשהיא לעצמה אי אפשר לקרותה ״לרעות״ שהרי פקודי ה׳ ישרים, ולהיפך י״ל שהפסק הלכה של הסנהדרין שיש חיוב מיתה בפעולה ידועה, ימנע את בני אדם מלעבור על הדין ולא יגרום מיתה כלל, ואם מי שהוא עבר הדין הוא מתחייב בנפשו, משא״כ כשדנין למעשה על דיני נפשות.
2. לעיל אות יח. ברמב״ם הל׳ סנהדרין פ״ח ה״א: בית דין שנחלקו, מקצתם אומרים זכאי ומקצתם אומרים חייב, הולכין אחר הרוב, וזו מצות עשה של תורה, שנאמר אחרי רבים להטות, בד״א בדיני ממונות ובשאר דיני אסור ומותר וטמא וטהור וכיוצא בהן, אבל בדיני נפשות אם נחלקו בזה החוטא אם יהרג או לא יהרג, אם היו הרוב מזכים זכאי, ואם היו הרוב מחייבים אינו נהרג עד שיהיו המחייבין יתר על המזכים שנים. מפי השמועה למדו שעל זה הזהירה תורה ואמרה לא תהיה אחרי רבים לרעות, כלומר אם הרוב נוטים לרעה להרוג, לא תהיה אחריהם עד שיטו הטייה גדולה ויוסיפו המחייבין שנים, שנאמר לנטות אחרי רבים להטות, הטייתך לטובה עפ״י אחד, לרעה עפ״י שנים, וכל אלו הדברים קבלה הם, ע״כ. וע״ע שם פ״ה ה״ג. ובסהמ״צ מ״ע קעה. ובמשנה שם לב.-: דיני ממונות מטין עפ״י אחד בין לזכות בין לחובה ודיני נפשות מטין עפ״י אחד לזכות ועפ״י שנים לחובה, וברש״י שם. ובתוס׳ ג: ד״ה מוקי, דמה דדרשינן לא כהטייתך לטובה וכו׳ לא שייך בדיני ממונות דרע לזה וטוב לזה, וכ״ה בסמ״ג לאוין קצה, קצו, וע״ע פכ״ב אות רי, ריב. ולהלן אות לג. ולענין היכי משכחת רוב שנים במחייבים ע״ש בגמרא יז: שמוקי לה לענין הדין שמוסיפין על הסנהדרין, ושם מ. ובמהרש״א שם, ובמאירי (עמוד ח). ובתוי״ט פ״ק דסנהדרין מ״י ד״ה מוסיפין, ומלאכת שלמה סוף פ״ק וסוף פ״ה. ובזהר הרקיע מצוה נב כ׳: והרמב״ם הביא במנין המצות לנטות אחרי רבים והביא ראיה מאמרם רובא דאורייתא. ולולי שאמרה הרב הייתי אומר שזהו דקדוק א׳ מדקדוקי הדיינים שנשפוט בצדק, והצדק הוא ללכת אחרי הרוב כו׳, ע״כ. ובהגהות הרי״פ (כת״י על הגליון): צע״ג בזה דהרי זה כולל כל התורה, דהרי באיסורין ובדיני עריות המצוה לילך אחר הרוב וא״כ אין לומר שאינו אלא דקדוק למצוה, וכעין שכ׳ הרמב״ם בשורש יב עי״ש, ע״כ. וראה מה שהאריך בספרו סה״מ לרס״ג עשה צו. – בשיר השירים רבה פ״ז ב: עיניך ברכות בחשבון, עיניך אלו סנהדרין שהם עינים לעדה וכו׳ ברכות בחשבון מילי דחושבן ל״ו מזכין ל״ה מחייבין, על שער בת רבים זו ההלכה שיוצאה מבית שער ומרווחת לרבים, ר׳ יהודה ברבי אומר שיכן לנטות אחרי רבים, ע״כ. ובפי׳ רס״ג בשה״ש שם (בס׳ גאון הגאונים) קכד): והמשילם בראשונה לעינים יפות ובאחרונה לעינים גדולות, מפני שזקני בית שני הם יותר חכמים והם אנשי כנסת הגדולה, ולכך אמר עיניך ברכות בחשבון והם שער בת רבים שנאמר אחרי רבים להטות, ע״כ.
3. מובא במדרש הגדול כאן ומשם במכילתא דרשב״י (הופמן-אפשטין) וירושלמי סנהדרין פ״א ה״א. ובחסדי דוד פירש דת״ק דהכא היא ברייתא במכילתא (לעיל אות יח) ומלתיה דרבי היינו סתם מתני׳
(לעיל יט). ונראה דרבי סבר דלא ילפינן דיינים מעדים, דמה לעדים שכן שווה בהם דיני ממונות לדיני נפשות, דאפילו בדיני נפשות סגי בתרי כמו בדיני ממונות משא״כ בדיינים דד״מ בג׳ וד״נ בכ״ג, וכיון דמיעט הכתוב דלא תהיה אחרי רבים לרעות, הוה סד״א דאפילו הטיה דשנים לא סגי אלא תיבעי טפי, הלכך אצטריך למילף מגופא דקרא לא כהטייתך לטובה כו׳ והיינו דבקרא כתיב תרי זימני, לנטות אחרי רבים להטות, והיינו דלזכות סגי בחדא הטייה דסתמא משמעו היינו אפילו חד דמ״מ איכא הטייה קצת, אבל לחובה הוסיף הטייה אחרת והיינו שנים. אבל ת״ק, דהיינו תנא דמכילתא, יליף שפיר הטייה לחובה מעדים ואה״נ לדידיה אייתר ליה לנטות דבקרא ודריש לה כדרשת ריה״ג עשה לך ב״ד נטוי והיינו ללמד דאפילו בד״מ בעי ב״ד נוטה וכו׳, ע״כ.
4. הובא במנורת המאור אלנקוה ח״ד עמ׳ 288 בשם מדרש. וראה במשנה שביעית פ״ה מ״ט: שאין מחזיקין ידי עוברי עבירה.
ובגיטין סא. ופיהמ״ש להרמב״ם שם מ״ו, ורמב״ם הל׳ רוצח פי״ב הי״ד. וראה להלן אות כב. ובכת״י מדרש החפץ: לרעת חסר, שאפילו עשו רעה אחת אל תהא עמם, ע״כ. ובשערי תשובה לר״י ש״ג אות נ: לא תהיה אחרי רבים לרעות, הוזהרנו בזה שלא לחזק ידי עוברי עבירה בדברים, ושלא להתחבר אל המסכימים אל העולה וכענין שנאמר
(ישעיה ח) לא תאמרון קשר לכל אשר יאמר העם הזה קשר. (ראה להלן אות לח בביאור) עו״ש באות נא: ואסור להתחבר אל הרשע בעסקי העולם שנאמר
(ד״ה ב כ) בהתחברך עם אחזיהו פרץ ה׳ את מעשיך, ואפילו לדבר מצוה אסור להתחבר לרשע, שנאמר
(משלי ג) אל תקנא באיש חמס ואל תבחר בכל דרכיו, וארז״ל באבות של ר׳ נתן אל תהי חבר לרשע אפילו לדבר מצוה, ורבו דרכי מות הנמצאים בחברת הרשעים, וכבר גלינו על העון הזה וכובד עונשו, ע״כ. ועי׳ מג״א סי׳ שמז סק״ד, וירושלמי שביעית פ״ד ה״ג וה״ה וש״נ.
5. לעיל אות כא. ובפי׳ רבינו בחיי: ע״ד הפשט אפילו ראית רבים מבני אדם שאין נוהגים כשורה לא תהיה עמהם. וכעי״ז בכת״י מושב זקנים. ובמדרשי התורה להקדוש אנשלמה אשתרוק זק״ל: רמז בזה ג״כ שאם תראה רבים בעלי תכונות רעות ובעלי גאוה גם כי יבזוך כי תשנא פעולותיהם ותהיה שפל רוח אל תמית טוב ממך ואל תלך בנתיבותם ר״ל ג״כ בתכונות רעות אהבת הנצות וגזל משפט וצדק תראה במדינה ברובם הרחק דרכיך מעליהם פן תנקש אחריהם, ע״כ. וברמב״ם הל׳ דעות פ״ה ה״א: וכן אם היה במדינה שמנהגותיה רעים ואין אנשיה הולכים בדרך ישרה ילך למקום שאנשיה צדיקים ונוהגים בדרך טובים וכו׳, ע״ש. ובזה מבואר מה שאמר המדרש ״אל תמשך אחריהם״, דפשיטא דכבר מוזהר שלא לעבוד ע״ז רק הכוונה שיצא משם אפילו אם דעתו שלא לעבוד ע״ז כי בודאי ימשך אחריהם. ובפי׳ רבי יוסף קרא (תלמיד רש״י): לא תהיה אחרי רבים לרעות, וע״ז אמר כי אתם הרבים
(מלכים א יח, כה) יכול היה לומר כי אתם רבים אלא לכך כתב הרבים שכך אמר להם אליהו אתם מאותן הרבים שנאמר בהם לא תהיה אחרי רבים לרעות, ע״כ. וראה להלן אות לח, ועי׳ מג״א סי׳ שז סק״ג.
6. ובמדרש הגדול (מכדרשב״י הופמאן): לא תענה על רב לנטות, מכאן אין מתחילין בדיני נפשות תחילה אלא מן הצד לא מן הגדול, על רב כתיב, ע״כ. וכעי״ז בלק״ט כאן. ובכת״י מדרש החפץ: ועוד למדו מזה שאין מתחילין אלא מן הקטן בדיני נפשות שכיון שאמר הגדול חייב או פטור אנו מוזהרין שלא להמרותו שנאמר לא תענה על רב. וע״ע תו״ש בראשית לח אות צה וצח, ולהלן אות כד-ז. ובגמרא שלפנינו מוקי לה בדיני נפשות, וכ״כ רש״י
גיטין נט. ד״ה מן הצד, וביד הרמ״ה כאן, וביראים סי׳ רמה, ועי׳ תוס׳
סנהדרין לו. ד״ה דיני, ושם ג: ד״ה מוקי. ובשו״ת הרדב״ז ח״א סי׳ שח כתב דלמ״ד דבעינן ב״ד נוטה גם בד״מ (להלן אות לג) קרא איירי בין בדיני ממונות בין בדיני נפשות, אבל הך דרשה דלא תענה על רב לא איירי אלא בד״נ משום דבעינן ושפטו העדה והצילו העדה, א״נ דכתיב על רב וקרינן על ריב וסתם ריב היינו דיני נפשות, ע״כ. ראה להלן אות כה. וברש״י במשנה שם כתב: שמא יחייבנו הגדול ולא ירצו לחלוק על דבריו משום לא תענה על רב. ובדף יח: ד״ה (לא תענה) כ׳ ״אינך רשאי״ לסתור את דברי המופלא שבדיינין וכו׳, וזהו הבנת המהרש״ל בדעת רש״י בסנהדרין לו, ועי״ש במהר״ם. ובנמוק״י: וכתבו המפרשים ז״ל לאו למימרא דאסור לענות על רב דאדרבה אסור לו לשתוק וכו׳, אלא הכי קאמר קרא שראוי לעשות בענין שלא יצטרכו לענות על רב, כלומר שידברו הם תחילה ולא מפני כבודו, אלא שיש לחוש שמא לא ירצה התלמיד לחלוק אח״כ על הרב, כי יתבייש ממנו ויכניס דבריו ומפני כך חששו לזה בדיני נפשות מתוך חומר שבהם, אבל בד״מ אין אנו חוששים כל כך לפיכך אם רצו מתחילין בגדול ומיהו טוב הדבר להתחיל לעולם מן הצד וכו׳, עי״ש. וכ״כ גם בשו״ת הרדב״ז שם: ושיעור הכתוב כך הוא, לא תתחיל לדבר כי שמא לא יענה על רב ונמצא מתחייב שלא כדין והאזהרה על הגדול. וכ״כ בשם רבינו דוד ז״ל תלמידו של הרמב״ן, ע״כ. וכ״כ הר״ן שם משמו, וכ״כ הריטב״א
בגיטין נט. בשם רבינו פנחס הלוי, ע״ש. וביד רמ״ה כאן: שאם אתה מתחיל מן הגדול אפשר שיאמר טעם לחובה ואין אתה יכול להשיב על דבריו וכו׳ אבל כי מתחילין מן הקטן וכו׳ כיון דאמר הנך סברא מעיקרא הא איכא מנינה לזכות, ותו דאפילו משום לא תענה נמי ליכא דמאי דאמור אמור, ויש לי לפרש לא תענה על רב לא תתחיל מן הגדול שלא תצטרך לענות על דבריו ודוקא בד״נ, ע״כ. וכ״כ החינוך מצוה פג: לא תענה על גדול אלא הוא יענה אליך, שאתה תדבר תחילה, והענין הוא כדי שלא יסמכו על דברי הגדול. ובסמ״ע חו״מ סי׳ יח סק״א דייק כן מלשון רש״י במשנה המובא לעיל. וראה מש״כ עליו בחי׳ הפלא״ה שם. וברמב״ם פ״י ה״ו מהל׳
סנהדרין כ׳: מפי השמועה למדו שאין מתחילין בד״נ מן הגדול שמא יסמכו השאר על דעתו ולא יראו עצמן כדאין לחלוק עליו, ע״כ. וכתב הלח״מ שדעת הרמב״ם כהנמוק״י. וכ״כ הפר״ח בס׳ מים חיים: משמע דמדינא שרי לחלוק עליו, וכן נראה מדבריו לעיל פ״ב ה״ד וכו׳, ועי׳ בתוספתא פ״ז ב דסנהדרין מפני מה בד״נ מתחילין מן הצד שלא יהיה סמוך על דברי רבו, ע״כ. ראה להלן אות כה, וברבינו יונה סנהדרין שם ובתוס׳ יו״ט פ״ד ב. – וברבינו בחיי כאן: ודרשו עוד לא תענה על ריב, לא תענה על רב, לפי שהוא חסר יו״ד, ולמדך הכתוב שאין לך לעמוד בדין לפני רבך או לפני מי שגדול ממך, ע״כ. והלשון לעמוד בדין צ״ע דהול״ל אין לך לחלוק וכו׳ ודו״ל שכוונתו דאסור לעמוד בדין עם רבו דלא מצינו מיעוט על זה. ואולי כוונתו להדרש להלן אות כו. – ובפי׳ הרע״ב: מן הצד, מן הקטנים שבחכמה שהיו יושבים מן הצד, ובתוס׳ יו״ט כ׳ שמלשון הר״ב מובן שהכוונה על יותר קטן שבחבורה. ובדעת הרמב״ם בפ״י ופי״א מחבורו ופירושו אין הכרע אם להתחיל דוקא בקטן שבקטנים אם לא. ונ״ל שזה תלוי בשני הפירושים ברש״י
גיטין נט. ד״ה ממני שאלו כו׳ והוא היה בינוני לא מן הגדולים ולא מן הקטנים ואני שמעתי שקטן שבהם הי׳, ע״כ. ובגמ׳ לק׳ כה בביאור: שאני מנינא דבי רבי דכולהו מנינייהו מן הצד הוו מתחילין. ולהפי׳ שהוא היה בינוני הרי שמן הצד אינו מתכוון דוקא להקטן שבקטנים אלא אפילו בינונים שיושבים מן הצד ואין הכרח מלשון הר״ב. ואדרבה מזה שכ׳ ׳מן הקטנים׳ מוכח יותר שסובר כפי׳ הראשון ברש״י שאין הכוונה דוקא להיותר קטן אלא מן הקטנים שיושבים מן הצד. ועפ״ז מדויק לשון מן הצד, ולא אמר היותר קטן. וראה במהרש״א כאן ובחנוך מצוה פג. ומדברי הירושלמי סנהדרין פ״ד ה״ח מובא בתו״ש בראשית פל״ח צה ראיה לפי הא׳ ומדברי הירושלמי סנהדרין פ״א ה״א מר״י שהיה קטן שבכולם אין הכרע שי״ל מעשה שהיה כך היה אבל אפילו בינוני ג״כ הדין כן דמקרי מן הצד. אמנם בתנחומא מובא בתו״ש פל״ח צח מפורש דיני נפשות מתחילין מן הקטן ולא כתיב מן הצד, ע״ש בבאור וצרף לכאן. ומזה ראיה לפי׳ ב׳ ברש״י.
7. תוספתא סנהדרין סופ״ב. ובמדרה״ג (מכדרשב״י הופמן): לא תענה על רב, מכאן שאין מושיבין מלך בסנהדרין. ובמאירי מוסיף: ושמא תאמר יתחילו מן הצד, אין כבוד מלך בכך. וברמ״ה מפרש: שום תשים עליך מלך כתיב, שתהא אימתו עליך ואי הוו בסנהדרין על כרחך מיניה בעינן לאתחולי הלכך ליכא תקנתא אלא דלא להוי התם כלל, ע״כ. וראה לעיל אות כג. וע״ע במשנה שם: מלך לא דן ולא דנין אותו. ובגמ׳ מוקי לה רב יוסף במלכי ישראל אבל מלכי בית דוד דן ודנין אותו דכתיב בית דוד כה אמר ד׳ דינו לבקר משפט וכו׳. ובתוס׳ שם הקשו מהא דאין מושיבין מלך בסנהדרין, ותירצו דהכא מיירי דוקא לדון דיני ממונות דלא איכפת לן אם לא יוכלו לענות אחריו כדאמרינן דיני ממונות מתחילין מן הגדול. והרמב״ם בפיהמ״ש כ׳: המלך לא דן ולא דנין אותו וכו׳. זה במלכי ישראל בלבד, לפי שהיו עבריינין במלכותם, לא היו משבחין השפלות, ולא היו נכנעין לדברי תורה, אבל מלכי בית דוד דנין ודנין אותם, לפי שהם יודעים התורה, ולא היה רע בעיניהם השפלות וההכנע לדברי תורה, לפי שמלכותם על פי התורה, לא יגרע ממנו ענותנותם, אמר הכתוב על בית דוד כה אמר ה׳ דינו לבקר משפט ודוד ע״ה מכלל סנהדרי גדולה היה, ע״כ. וכ״כ בחי׳ הר״ן (
סנהדרין יח: ד״ה בן מלך), ולא כדעת התוס׳ הנ״ל ד״ה אבל. ובחדושי ר׳ יונה כ׳ שניהם, וראה להלן כה. וברמב״ם הלכות סנהדרין פ״ב ה״ה כתב: מלכי בית דוד אע״פ שאין מושיבין אותם בסנהדרין יושבים ודנים הם את העם וכו׳, ובלח״מ שם כ׳ שבדבריו מתורצת קושית התוס׳ הנ״ל, דאע״פ שאין מושיבין מלך בסנהדרין מ״מ דן לבדו. וראה בתוס׳ ד״ה והא. וברמב״ם פ״ב ה״ד: ואין מושיבין מלך ישראל בסנהדרין שאסור לחלוק עליו ולמרות דברו אבל מושיבין כה״ג אם היה ראוי, ע״כ. והפר״ח במים חיים כ׳ שמדברי רש״י והתוס׳
סנהדרין לו. משמע שאף עם כה״ג אסור. ולעיל אות כג הבאתי שיטת הרמב״ם דעל מופלא שבסנהדרין מותר לחלוק, ע״ש. בתוספתא סנהדרין פ״ג ד: ד״א לא תענה על ריב לנטות, הוסיף עליהן הכתוב עוד אחד. ובמנחת בכורים שם פירש: דרב כתיב והוא עוד אחד המופלא בכ״ב א״כ הוי כ״ג, א״נ מלנטות שיהא עוד אחד לנטות זולת החיוב של כ״ב. ועי׳
סנהדרין טז: ובתוס׳ ד״ה אחד. ובחסדי דוד: ומ״ש ד״א לא תענה על ריב הוסיף עליהם הכתוב עוד אחד, לא נמצא בשום מקום, אבל בדף טז: איתא: ת״ר מנין שמעמידין שופטים לישראל ת״ל שופטים כו׳ ר״י אומר אחד ממונה על כולן שנאמר תתן לך, וכתבו שם התוס׳ דא׳ ממונה על כולן זה מופלא שבב״ד ובכל ב״ד היה שם מופלא. ונראה דלא היה מחשבון הסנהדרין ע״ש, והשתא י״ל דהך תנא סובר דלא תענה על ריב על רב ומהכא נפקא ליה דהוסיף הכתוב עליהן עוד אחד, כלומר שזה הרב דהיינו המופלא צריך שיהא מוסיף על מנין סנהדרין שלא יהא בחשבון, שאם הוא בחשבון, אם הוא מזכה ורוב מנין מחייבין הרי ע״פ הנטיה נפסק הדין שלא כמותו ונמצאו עוברים על לא תענה על רב, ומכאן ראיה לפי׳ התוס׳, ע״כ. וראה
בסנהדרין ג: בתוס׳ ד״ה רבי יהודה, ומהרש״א, ובהגהות רצה״ח. ובסוכה נא (תוד״ה והיו). ובהגהות מצפה איתן (שם), ובמלאכת שלמה סוף פ״ק דסנהדרין.
8. רבינו יונה
סנהדרין לו. הביא דברי הירושלמי ומוכיח מדברי רבי שהאיסור על הגדול שלא יחוה דעתו. ראה לעיל אות כג. – רבי יוסי וכו׳, ראה להלן אות כז. ובירושלמי שם המשך המאמר מנלן דבדיני נפשות מתחילין מן הצד.
ובגיטין נט. אמר רב אני הואי במניני דבי רבי ומינאי דידי מנו ברישא (ממני שאלו תחלה בשורה כו׳ לא מן הגדולים) והתנן דיני ממונות וכו׳ מתחילין מן הגדול וד״נ מתחילין מן הצד, אמר רבה וכו׳ שאני מנינא דבי רבי דכולהו מנינייהו מן הצד הוו מתחילין, וברש״י, משום לא תענה על ריב וכתיב חסר בלא יו״ד ודרשינן לא תענה על רב, לא תחלוק על מופלא שבבית דין ולא מוקמי ליה לרישא דקרא בדיני נפשות ואע״ג דסיפא דקרא לא מתוקם אלא בדיני נפשות, ע״כ. ובתוס׳ שם: ואין נראה דלא מסתבר דפליג אמתניתין דאייתי אלא משום ענוה שלא להראות עצמו גדול היה עושה, ע״כ. וכ״כ הנמו״י בסנהדרין סוף פ״ד בשם הרא״ש, ושכן טוב הדבר להתחיל לעולם מן הצד, ע״ש. הובא ברמ״א חו״מ סי׳ יח סע״א. – אפילו מאה, ראה להלן אות לב.
9. תוספתא מגילה סוף פ״ג והובא ברי״ף סוף מגילה, וראה רש״י קידושין שם (הובא בפנים), וכ״פ התוס׳ והר״ן שם (בתוס׳ הוסיפו: הרי זה בדאי דאדרבה מצוה להוציא הדין לאורה אלא הכי מתרגם לא תתמנע מלאלפא למאן דמתבע מינך בדינא, ולפנינו בת״א גירסא אחרת, וגי׳ התוס׳ היא כמו שפי׳ רש״י, וראה להלן אות לב) ורוב הראשונים פירשו שהכוונה לפסוקים אחרים ראה תוס׳ שם בשם ר״ח ובתוס׳ הרא״ש, ובריטב״א ובמאירי ובאוצר הגאונים שם פיר״ח עמ׳ 34 והתשובות עמ׳ 129 ומה שהארכתי בביאור מאמר זה בתו״ש חי״ז במילואים סי׳ כג עמוד שיג. וראיתי להביא מה שכתבו הראשונים בפירוש פסוק זה: א) פירש״י בפשוטו של מקרא, וכ״נ בתרגום יונתן, וכעי״ז ברשב״ם, ספורנו, כת״י מושב זקנים בשם הרא״ש, סמ״ג לאוין קצה, קצו, ובליקוטים בפי׳ הר״א בן הרמב״ם, וראה לעיל אות יח, כא, כב. ב) הר״י בכור שור: ולא תענה על ריב, לא תלמוד סנגוריא על דברי הרבים לנטות אחרי הרבים להטות הדין, וכמו כפל מלה הוא, אלא לעולם אמור סברתך שמא יחזרו לומר כדבריך ויצא הדין לאמתו, (נראה שמפרש לא תענה מל׳ סיוע, וכ״ה במגילת המגילה עמ׳ 114: לא תהיה מסייע ועוזר, ראה להלן אות לב). ג) באע״ז: לא תענה על ריב, מצוה על כל ישראל ואף כי הדיין שהוא שהריב לפניו לעזור לרעהו (נראה שמפרש כן כוונת האונקלוס). ד) בחזקוני: ולא תענה על ריב, אפילו אם אתה חריף בעיניך להראות טעם לנטות הדין וחבריך אינן חריפין כמוך לירד לעומק הדין, הכתוב מזהירך שלא תענה אותו טעם לנטותם, אחרי רבים להטות, אלא צריך שיגמר הדין אחר הרוב. ראה לעיל אות כג. ה) ביראים סי׳ רמה: פשטיה דקרא הזהיר הכתוב שלא יחלוק אדם להקניט חברו להטות משפט, ואפילו אמר בלבו שאין כאן גזל כי לבסוף אודה לו לפסוק הדין ע״פ משפט מיד בעשותו עובר עליו. ועי׳ בחו״מ סי׳ יח ובברכ״י שם אות ג וד ופ״ת אות ד. ו) ברב״ח כאן: ולא תענה על ריב, אזהרה לדיין שלא יהיה טוען לבעל דין, ואזהרה ג״כ לכל היושבים לפניו שלא יטענו לאחד מבעלי הדין, ושלא יענו על ריב אלא בעל דין בלבד, התובע יתחיל והנתבע יענהו וזולתו לא יענה על ריב לא לו, ע״כ. וראה להלן אות צג. ז) בפי׳ רבינו מיוחס כאן: לא תהיה אחרי רבים, פשוטו על העדים שלא יתחברו עם עדים רבים רשעים להרע, ולא תענה ברעך עדות שקר על ריבו לנטות אחר הרבים ולהטות הדין זהו פשוטו, ע״כ. ועי׳ בפי׳ אור החיים והכוה״ק. – בפירש״י: אם ראית רשעים מטין משפט כו׳. ברבה״ז כ׳ על דברי רש״י: נראה שהוציא זה מהירושלמי
(ב״ב פ״ט ה״ד) שאם רואה שפסקו לאחד שלא כדין, רשאי לומר לו שפסקו לו שלא כדין, ונראה דמתורת השבת אבדה הוא כמ״ש בשו״ת הרא״ש כלל צט, כתובה בחו״מ קנד סט״ז.
10. כעי״ז בכת״י מדרש החפץ. וראה
סנהדרין ה: תלמיד אל יורה הלכה בפני רבו,
וברכות לא: ועירובין סג. כל המורה הלכה בפני רבו חייב מיתה. ובריטב״א שם וחייב מיתה מן התורה, כלומר מיתה בידי שמים. ונראה שהדרש שלפנינו הוא אסמכתא בעלמא, וראה לעיל אות כד, ובספר המצות להרמב״ם עשין רט ובהלכות תלמוד תורה פ״ה ה״ב, שנראה שדין זה נכלל בעשה של והדרת פני זקן, שהוא לכבד החכמים. ועי׳
כתובות ס: אמר אביי מנא הא מילתא דאמור רבנן אפילו ביעתא בכותחא לא לישרי אינש במקום רביה, לא משום דמיחזי כאפקירותא אלא משום דלא מסתייעא מילתא. ובתוס׳ שם ונפ״מ אפילו שהיכא שהרב מוחל על כבודו אפ״ה אל יורה כו׳, ע״כ. וראה בחי׳ הר״ן סנהדרין שם, אבל לאפרושי מאיסורא אפילו במקום רבו ובלא רשות חייב ולא רק מותר. ועי׳ רש״י שם. ונמוק״י ריש סנהדרין, והוא
מגמ׳ עירובין סג.11. בילק״ש כאן גורס בסוף המאמר: שנאמר לא תענה על ריב לנטות אחרי רבים להטות. מאמר זה לפי הגירסא שלפנינו במכילתא קשה להבינו והמפרשים נדחקו. בזי״ר פירש עפ״י הגמרא
סנהדרין מ. שמוסיפין עד שבעים ואחד ואם אח״כ הב״ד שקול פוטרין אותו. ובמ״ע פי׳ שהוא אליבא דר׳ יוסי (שם מב) שאין מוסיפין אלא פוטרין אותו מיד, וקרא הכי דריש לא תהיה נוטה שיהיו רבים כדי להכריע המשפט אלא פטרוהו מיד. ולפ״ד קשה הלשון, הרי זו אזהרה לדיין שלא יטה כו׳ דהו״ל לומר אזהרה לדיינים, ובמשך חכמה כתב על המכילתא: אבל פשוטו דהוא אזהרה שלא יהיה מצדד תמיד רק לכף זכות כנגד המכוון האמיתי, וזהו דקאמר שלא יטה אלא לכף זכות, פירוש דלהטות דוקא לכף זכות לא יעשה כן וכדאמר רשב״ג לרבנן מכות סוף פ״ק, אף הן מרבין שופכי דמים בישראל, יעו״ש ודו״ק, ע״כ. וזה דוחק דא״כ אין לזה שייכות לתחילת המאמר, וכן עיקר חסר מן הספר שלא יטה ׳תמיד׳ אלא לכף זכות, והמרכה״מ מבאר לשון המכילתא עפ״ד הרמב״ם פ״ט מסנהדרין ה״ב והפי׳ שאותו הדיין שאמר איני יודע אינו חוזר ומלמד חובה וכוון מדעתו לדברי הרדב״ז בפי׳ על הרמב״ם, וז״ל: ובמכילתא פ׳ משפטים: אזהרה לדיין שלא יטה אלא לכף זכות שנאמר לא תענה על ריב כו׳, וי״ל דהכי משמע כו׳ לא תענה על ריב לנטות מדעתך הראשונה, וכ״ת א״כ אפילו לימד חובה לא ילמד זכות הא כתיב והצילו העדה, ע״כ. וראה להלן אות ל.
12. הובא במכדרשב״י הוצ׳ הופמאן, וכ״ה בכת״י מדרש החפץ, ובמשנה סנהדרין לב.-: דיני נפשות, המלמד חובה מלמד זכות, אבל המלמד זכות אין יכול לחזור וללמד חובה. וברש״י: סברא היא, דבעינן והצילו העדה. וביד רמ״ה כ׳ דילפינן מקרא לא תחמול ולא תכסה גבי מסית, הא באינך כולהו חמול וכסה. וכ״כ רש״י עוד להלן לד. ד״ה לא שנו, ונמוק״י, והתיו״ט פ״ד מ״א. וחי׳ הר״ן שם כ׳ דילפינן מקרא ונקי וצדיק אל תהרג כבסנהדרין לג: להלן אות לא ואות קיד, ולפנינו הלימוד הוא מלא תענה על ריב לנטות, וכ״כ הרמב״ם בסהמ״צ לאוין רפג: ומזה הלאו ג״כ האזהרה למלמד זכות שלא יחזור וילמד חובה כאמרו ולא תענה על ריב (ועי׳ בזה״ר מל״ת יד). וכ״כ גם בהל׳ סנהדרין פ״י ה״ב: ובכלל לאו זה שלא יחזור המלמד זכות בדיני נפשות ללמד חובה שנאמר לא תענה על ריב לנטות. בד״א בשעת משא ומתן, אבל בשעת גמר דין יש לו למלמד זכות לחזור ולהתמנות עם המחייבים (עי׳ בהשגות הראב״ד ובכס״מ), וכן המאירי בסנהדרין עמ׳ 141 מביא הלימוד מקרא לא תענה על ריב, וראה בספרי ״הרמב״ם והמכילתא דרשב״י״ עמ׳ קכג, ובמראה הפנים סנהדרין פ״ד ה״ז ד״ה רב אמר.
13. הובא במכדרשב״י הוצאת הופמאן. ובמשנה סנהדרין לב: דיני נפשות פותחין (תחילה במשאו ומתנו של דין) לזכות ואין פותחין לחובה. ובגמ׳ שם: היכי אמרינן כו׳ אביי ורבא דאמרי תרווייהו אמרינן ליה אי לא קטלת לא תדחל וכו׳. תניא כותיה דאביי ורבא, רבי אומר אם לא שכב איש אותך ואם לא שטית
(במדבר ה, יט) מכאן שפותחין בדיני נפשות תחלה לזכות, ע״כ. והרמב״ם הל׳ סנהדרין פ״י ה״ז: כיצד, אומרים לזה שחטא, אם לא עשית דבר זה שהעידו עליך אל תירא מדבריהם. ובסהמ״צ הוצאת הר״ח הלר לאוין רפג: וכן אין פותחין בדיני נפשות לחובה ואמרו ית׳ לא תענה על ריב לנטות. ולפנינו בדפוס ליתא. וכ״כ בספר החנוך מצוה עז: כמו כן נכלל בו אין פותחין בדיני נפשות לחובה, ויבא הפירוש כן לא תענה על ריב לנטות, כלומר לא יהיה פתח דבריך להטות אותו לחובה כי על כרחינו בתחילת דברינו יש לנו לפרש אותו, שא״א לומר שבכל הדין יזהיר שלא תענה בו לחובה שא״כ לא יהיה שום אדם נידון לעולם, ע״כ. וכ״ה גם בלק״ט נאגרה. וכ׳ המהר״ם שיק מצוה עז, דהכוונה לא תענה על רב לנטות לרעות, האי לרעות קאי גם על מציעתא דקרא.
14. הובא במכדרשב״י הוצאת הופמאן, וכ״ה בכת״י מדרש החפץ. ובמשנה סנהדרין לב.-: דיני נפשות מחזירין לזכות ואין מחזירין לחובה. ובגמ׳ שם לג. מביא ברייתא דיליף לה מדכתיב ונקי וצדיק אל תהרוג, וכ״ה בירושלמי פ״ו ה״ג (להלן אות קיד.) ולפנינו הלימוד מלא תענה על ריב לנטות, וכ״ה בסהמ״צ להרמב״ם לאוין רפג: וכן מחזירין לזכות ואין מחזירין לחובה וכו׳ כל אלו הדברים אמנם נלמדו מאמרו לא תענה על ריב, ע״כ. וראה ברמב״ם פ״י ה״ט מהל׳ סנהדרין, ולעיל אות כט, ל. ובספרי שופטים פי׳ קמד דרשו כן מקרא צדק צדק תרדוף.
15. הוספתי תחלת הפסוק שליתא בתוספתא. בדפוס ווילנא הגי׳ ד״א לנטות וכו׳, ובכתי״ע ליתא המלה ד״א ויש ניקוד תחת המלים שאֵראֵה כרבי. ובחסדי דוד פירש: אם רואה הדיין שרוב חבריו הדיינים נטו לחייב הנידון, לא יאמר הואיל ורובם סברי הכי, אע״ג דלפי סברתי אינו כן, ש״מ שאני מוטעה בדעתי, שהרי הם גדולים ורבים, א״כ גם אני אענה אמן, ת״ל לא תענה לנטות אחרי רבים וכו׳, ע״כ. מלשון התוספתא שהביאה הפסוק אחרי רבים להטות מוכרח כפי׳ הח״ד שגם סוף הפסוק אחרי רבים להטות הוא בכלל דרשה זו, וכלשון הרמב״ם (בסהמ״צ מובא להלן): שתטה עם הרוב, והיינו שזה המשך מהקרא לא תענה על ריב לנטות אחרי רבים אלא אמור דעתך. אמנם הרמב״ם הביא דרש המכילתא שסוף הפסוק מיירי לענין דיני ממונות ולהלן הבאתי פי׳ ר״א בן הרמב״ם, שהפי׳ אחרי רבים להטות היינו אחרי שתגיד דעתך הדין הוא אחרי רבים להטות, ונראה לי שהדרש של התוספתא הוא הפשטא דקרא שכ׳ רש״י ושאר הראשונים לעיל אות כו, אלא שרש״י מפרש גם רישא דקרא לא תהיה אחרי רבים לרעות מיירי מענין זה. והגור אריה כ׳: דעת אונקלוס שאם יראה מחייבים או מזכים שהם הרוב, אל תאמר כיון שהם הרוב אטה אחריהם ואומר כמותם, לפיכך אמר לא תתמנע מלאלפא מה דבעינך על דינא, שיאמר דעתו בענין הדין, ולשון הכתוב כך הוא, לא תענה על ריב לנטות אחר אחרים, אלא יאמר דעתו, ע״כ. ועי׳ לשון הרשב״ם כאן. ובנל״ג כאן כוון לפי׳ הגו״א: לא תהי בתר סגיאין לאבאשא, ר״ל לא תהיה בדיני נפשות אחר רבים בהכרעת דיין אחד (לחובה) כמ״ש בש״ס
(סנהדרין מ.) או כפשוטו, לא תלך אחרי רבים לחייבו רק תגיד דין אמת אע״פ שהוא ללא הועיל. ואפשר יותר טוב לגרוס בתרגום ״לבישין״ שהוא התרגום של השם ״רעות״ ולא ״לאבאשא״ שהוא תרגום להרע. ולא תענה על ריב לנטות, ולא תתמנע מלאלפא מה דבעינך על דינא. ר״ל כמ״ש לעיל (ע״פ פשוטו) לא תמנע מהוציא בשפתיך מה שנראה בעיניך, או על מה ששאלו אותך, לגי׳ רש״י ״מה דמתבעי לך״ ובחומשי רוו״ה גם ברש״י הגי׳ ״מה דבעינך״, ופי׳ ״ולא תענה״ הוא כמו עינוי מלאכול או מלעשות, ע״כ. ובאוהב גר מביא שיש גירסא ברש״י: מה דמתבעי מנך, ע״כ. ראה לעיל אות כו. ובמדרה״ג (ומשם במכדרשב״י הופמאן): ולא תענה על ריב לנטות, שלא תאמר בשעת מנין דיי שאהיה כפלוני, אלא אמור מה שבפניך, והופמאן מוסיף ע״פ לשון ספר המצות להרמב״ם ל״ת רפג (יכול אף דיני ממונות כן, ת״ל אחרי רבים להטות). ובסהמ״צ להרמב״ם לאוין רפג: הזהיר הדיין מהטות לדעת דיין אחד על צד ההשען אליו בחיוב החייב, או זכות הזכאי, מבלתי שיהיה הדבר מובן אצלו לפי הקשו ושכלו מהקדמות התורה, והוא אמרו לא תענה על ריב לנטות, רצה בזה לא תבקש בריב הנטיה לבד והוא שתטה עם הרוב או עם הגדולים ושתשתוק במה שיש בנפשך בדין ההוא, ולשון מכילתא, לא תענה שלא תאמר בשעת מנין די שאהיה כאיש פלוני, אלא אמור מה שלפניך, יכול אף דיני ממונות כן ת״ל אחרי רבים להטות, ע״כ. וברמב״ם הל׳ סנהדרין פ״י ה״א: אחד מן הדיינים בדיני נפשות שהיה מן המזכין או מן המחייבין, לא מפני שאמר דבר הנראה לו בדעתו, אלא נטה אחר דברי חברו, הרי זה עובר בלא תעשה, ועל זה נאמר ולא תענה על ריב לנטות, מפי השמועה למדו שלא תאמר בשעת מנין, די שאהיה כאיש פלוני אלא אמור מה שלפניך (ברמב״ם ד״ו הגי׳: מה שבנפשיך). המגדל עוז והרדב״ז הביאו מקור לדברי הרמב״ם מהמכילתא הנ״ל שבספר המצות. ובספר לדוד צבי, ליקוטים מפי׳ ר׳ אברהם בן הרמב״ם כ׳: ולא תענה על ריב לנטות, לא תמשך אחרי אחרים בראיותיך ולנטות אחריהם, ובזה תמנע מלאמר מה שיש בדעתך ומה שנתאמת לך בחקירתך, רק אמור מה שנתברר לך והדין יופסק לפי דעת הרבים כי אחרי רבים להטות, ע״כ. ובספר החנוך מצוה עז: שלא ילך אחד מן הדיינין אחר דעת דיין אחד גדול, או אפילו אחר דעת הרוב על צד שיאמינוהו לחיוב או לזיכוי, מבלי שיהיה הדבר מובן אצלו בשכלו, ואם הוא דין התלוי בגזירת הכתוב או מצד גזירה שוה או היקש שיהא יודע אותו הוא, ולא יסמוך ויבטח על אחד מן הדיינין, ולא על הרוב, שנאמר לא תענה על ריב לנטות, רוצה לומר, לא תאמר על הריב דבר לנטות, כלומר, מצד הנטיה לבד, אחרי דברי דיין אחד גדול או אחר הרוב ולא מצד הבנתך או שתרצה להחריש ממה שבלבך על הדין ולהטות אחר דבריהם, לא תעשה כן, ולשון המכילתא, לא תענה על ריב לנטות, שלא תאמר די לי שאהיה כרב פלוני אלא אמור מה שלפניך, יכול אף דיני ממונות כן ת״ל אחרי רבים להטות, ע״כ. ורי״ן אפשטין בהערות למכדרשב״י דף 214 בהערה לשורה 22 כ׳ שבלק״ט נגארא ליתא להמלים ״בשעת מנין״, וכן צריך לומר במכדרשב״י שאהיה ״כרבי״ פלוני. נעלם ממנו שדבריו המה העתקה מספר החנוך הנ״ל, ובודאי אין שום מקום למחוק המלים ׳בשעת מנין׳, וכן מלשון התוספתא ׳בשעת הדין׳, וכן בכת״י מדרש החפץ: שלא תאמר ׳בשעת דין׳ שאהיה כפלוני אלא אמור מה שבפיך. ובכת״י אור האפלה: אלא ידון כפי מה שיראה הוא בעצמו, ע״כ. ויש כאן חמש גירסאות במכילתא דרשב״י: שבדעתך, שבפניך, שבנפשך, שלפניך (שבלבך), שבפיך. ובלק״ט נגארה העיר יפה שעיקר דרש זה הוא דעת המתרגם: ולא תתמנע מלאלפא מה דבעינך (וכ״ה בתיב״ע), וראה בהכתוה״ק כאן. וכ״כ לעיל מדברי הגו״א בפי׳ האונקלוס. ולשון הרמב״ם בספר המצות ״יכול אף דיני ממונות כן ת״ל אחרי רבים להטות״. ונתקשו המפרשים בזה, דמה טעם יש בדבר שבדיני ממונות לא יהיה חיוב לפסוק כפי ראות עיניו מה שלפניו. ראה במנ״ח שם שנשאר בצ״ע. ורחש״ה בקונטרסו על המכדרשב״י דף כה. כ׳ שמאמר זה: יכול וכו׳ שבספר המצות הוא שלא במקומו, וצריך להיות אחרי הדרש שלאחריו. ד״א לא תענה על רב לנטות, מכאן שמחזירין לזכות ואין מחזירין לחובה. ״יכול אף דיני ממונות כן ת״ל אחרי רבים להטות״. וכוונתו להמשנה ריש פ״ד דסנהדרין דיני ממונות המלמד זכות מלמד חובה ודיני נפשות המלמד זכות אינו יכול לחזור וללמד חובה. עיי״ש ברש״י ולעיל אות כט. ולפ״ז ללא צורך הוסיפו רד״ה ורחש״ה במכילתא דרשב״י פסקא זו כאן ע״פ הסהמ״צ, וילה״ר להגהה זו מזה שהרמב״ם בהלכה לא הביא דין זה. אמנם צ״ב איך נרמז בקרא אחרי רבים מיעוט לדין של מחזירין, ויש לפרש עפמ״ש בכת״י חמאת החמדה :לא תהיה אחרי רבים לרעות וכו׳ יכול תהיה אחרי רבים לטובה, ת״ל ולא תענה על רב לנטות, שלא תאמר עד שיגמר הדין שאהיה כרבי פלוני ואומר כמותו אלא אמור מה שלפניך, יכול אף דיני ממונות כן, ת״ל אחרי רבים להטות, בדיני נפשות הכתוב מדבר. ולפ״ד י״ל שהמיעוט הוא שקרא זה מיירי בדיני נפשות כמו שדרשו להלן אות לג. ובכת״י מדרש החפץ אחרי שמביא לשון הספהמ״צ הנ״ל כ׳ לכן רב חסר, כלומר אל תטה אחרי רב, וראה לעיל אות כה מירושלמי לא תענה אפילו אחרי מאה,
ובהוריות ג. מאה שישבו להורות. ובמל״מ פ״ט ה״ב מסנהדרין.
16. בילק״ש הגירסא: מה ת״ל אחרי רבים להטות, ומשמע שהלימוד אינו מלנטות אלא מלהטות, וכן משמע בפירש״י שם ד״ה אין ב״ד שקול, אין עושין ב״ד זוגות דצריך לקיים בו אחרי רבים להטות ואם יתחלקו לחצאין אין כאן רבים. (וכ״כ גם
בסוטה מד: ד״ה ואין) וכ״ה בערוך ע׳ שקל א: אין עושין ב״ד זוגות אלא עד שיהא אחד מכריע שנאמר אחרי רבים להטות. וכ״נ מל׳ הרמב״ם הל׳ סנהדרין פ״ה ה״ג: כדי שלא יהא ב״ד שקול ויהיה בו אחרי רבים להטות. ובתוספתא שם פ״ג ה״ד: ר׳ יוסי הגלילי אומר לא תענה על ריב לנטות עשה לך ב״ד נטוי. ומשמע שהלימוד הוא מלנטות. וכ״ה בפי׳ ר׳ מיוחס: לנטות כלומר לעולם עשה ב״ד שלך נוטה ומכריע דהיינו כ״ג שאם יבואו לחלק יהיו אלו מרובין על אלו אחד וכו׳. ובגמ׳ שם הקשו לר׳ יאשיה דלית ליה ב״ד נוטה: ואלא האי לנטות מאי עביד ליה מוקי לה בדיני נפשות אבל בדיני ממונות לא. ובתוס׳ שם ד״ה מוקי: משום דקרא משמע בדיני נפשות דכתיב לא תהיה אחרי רבים לרעות דמשמע דבר שהוא רע לכל דהיינו דיני נפשות אבל בדיני ממונות זכות לזה וחובה לזה וכו׳, וכ״כ בחי׳ רבינו יונה שם. ובגמ׳ שם: רבי יאשיה מייתי לה בקל וחומר מדיני נפשות, ומה דיני נפשות דחמירי אמר רחמנא זיל בתר רובא, דיני ממונות לא כל שכן. ובחסדי דוד כ׳ שכן צ״ל לרבי בתוספתא (לעיל אות כ ולהתנא במשנה לעיל אות יט) דכל הפסוק מיירי רק מדיני נפשות דד״מ ילפינן מק״ו. אך הקשה במתני׳ דר״פ אד״מ פירש״י דילפינן דיני ממונות דהטייתן ע״פ אחד מקרא דמייתי בגמרא שם לו. לא תטה משפט אביונך אבל מטה משפט שור הנסקל וכ״ש שאר דיני ממונות, ע״ש, ומי הכריחו לזה ואמאי לא קאמר דיליף מק״ו מד״נ כמ״ש בגמ׳ לר״י, ע״כ. ע״ש מה שתירץ. ועי׳ בראשונים שכ׳ שכל הק״ו הוא מהטיה בד״נ לרעה, עי׳ בר״ן, מאירי (עמוד ח), ורבינו יונה שהכריחו לזה והקשו א״כ נימא דיו להצריך דוקא רוב שנים, ובחי׳ רבינו יונה: ואיכא למימר דהכא ליכא למימר דיו, דהא כתיב אחרי רבים לרעות ואמרינן דה״ק לא תהיה אחרי (עשרה) [שנים עשר], כלומר, דוקא לרעות אני מצוך שלא תהיה אחרי רבים, כלומר אחר יחיד מטה, אבל בשאר דינין שאינן רעות, היה אחרי רבים, וכ״ת א״כ ק״ו ל״ל, מקרא נפקא, איכא למימר דאי לאו ק״ו הו״א דלרעות דקרא קאי בין אלא תהיה אחרי וכן אלנטות, וה״ק לא תהיה אחרי רבים לרעות, כלומר שמצוה אותו שלא יטה הדין ברעות על פי עד אחד בין על פי ב׳, קמ״ל בקרא דכי איתא לא תהיה אחרי רבים, לומר אחר יחיד, ע״כ, וצ״ב. ובשיטה שם תירץ שכל שנים לגבי אחד כהכרעת שנים היא, ע״כ. ויש להעיר מלשון הזהר ח״ב קיז: לית רבים פחות משלשה, ואי לית בית דין בשלשה לית להטות בתר דיניה, ע״כ. ונראה כוונתו כנ״ל, אין עושין ב״ד זוגות ובשלשה משכחת הטיה. ובניצוצי זהר שם פירש, הכוונה שאי אפשר הטייה לרעה אלא בי״ג מחייבין ועשרה מזכין, והם שלשה, וזה דוחק, עיי״ש, ולעיל אות יט בביאור. ובהקדמת תיקוני הזהר א: והיינו מצדיקי הרבים וכו׳ מאי הרבים אלין דאתמר עלייהו הלכה כרבים דאינן מסטר דאבהן דלית רבים פחות מתלת הלכה כרבים דא שכינתא וכו׳, ועי׳ זהר בראשית כב: ובניצוצי זהר שם.
17. ראה לעיל אות יט ממשנה סנהדרין, ומ״ש רש״י
סנהדרין כט.-: שנים אומרים זכאי, ואחד אומר חייב, זכאי, דכתיב אחרי רבים להטות. וכן הוא בפיר״ח
יבמות קיט. (אוצה״ג עמ׳ 337). וראה להלן אות לה שמכאן ילפינן גם לכל התורה שיחיד ורבים הלכה כרבים. ובספהמ״צ להרמב״ם עשין קעה: היא שצוה לנטות אחרי רבים כשתפול מחלוקת בין החכמים בדין מדיני התורה כולה, וכן נמשך ונטה בדין פרטי בין ראובן ושמעון דרך משל כשתפול מחלוקת בין דייני עירם אם שמעון הוא חייב אם ראובן, נמשך אחר הרוב והוא אומרו יתעלה אחרי רבים להטות, ובבאור אמרו רובא דאורייתא, ע״כ. וברמב״ם הל׳ סנהדרין פ״ח ה״א לעיל יט. וכעי״ז בחנוך מ׳ עח. ומל׳ הגמ׳ כאן נראה שגם דין ט׳ חניות שהולכין אחר הרוב ילפינן מאחרי רבים להטות, וכ״כ התוס׳
בכורות יט: ד״ה ברובא, ועי׳ רש״י
ב״ב כג: ד״ה רוב וקרוב ואע״ג דתרווייהו דאורייתא רובא דאורייתא דכתיב אחרי רבים להטות. והראשונים כתבו שגם דין ביטול ברוב ילפינן מאחרי רבים להטות. וברש״י
ביצה ג: ומדאורייתא חד בתרי בטל דכתיב אחרי רבים להטות, וכ״כ
בב״מ נג. ד״ה דאורייתא,
חולין צח: ד״ה דמדאורייתא, תוס׳
ע״ז סז. ד״ה א״ר יוחנן, רא״ש חולין שם סי׳ לז, ר״ן שם, וכ״כ ביראים סי׳ קנ. ובתוע״ר סי׳ שצ וע״ע ט״ז יו״ד סי׳ קט סק״א, וש״ך שם סק״ו. (וראה בשטמ״ק
ביצה ד. מביא ראיה מירושלמי תרומות פ״ד ה״ב דכי אמרינן חד בתרי בטיל מדאורייתא לאו למימרא שיהא מן ההיתר כפלים מן האיסור אלא כל היכא שיהא השיעור היתר רבה על האיסור ואפילו משהו בטיל מדאורייתא כו׳, והא דאמרינן חד בתרי בטיל מאחרי רבים גמרינן לה וההוא קרא גבי סנהדרין כתיב שאם ב׳ מזכין וא׳ מחייב הולכין אחריהם, ע״כ. מובא בפרמ״ג בפתיחה לתערובות, ועי׳ בענין זה בשד״ח מערכת ח כלל עט ודרכי תשובה יו״ד סי׳ קט אות כב, ובהערות לשטמ״ק ביצה לר״מ שטערן). ועי׳ רשב״ם
ב״ב קז. בטל יחיד במיעוטו, כלומר בטלו דברי היחיד מפני שהוא המעט וכתיב אחרי רבים להטות. וראה תוס׳
ב״ק כז: ד״ה קמ״ל, דהא דהולכים בסנהדרין אחר הרוב גם בדיני ממונות אע״ג דאין הולכין בממון אחר הרוב, היינו משום דחשיב מיעוט דידהו כמי שאינו, ותוס׳
סנהדרין ג: ד״ה דיני ב׳ באופן אחר, והאחרונים דנו הרבה בביאור דבריהם. ובאע״ז: ואמר הגאון כי שתים מצות יש בפסוק הזה הא׳ מצות לא תעשה והשניה מצות עשה. כי אמר חייב אתה אחרי רבים להטות כי חשב כי מלת להטות כמו לנטות, ואינה כן רק הוא מהבנין הדגוש הכבד, כמו ארור מטה משפט גם נמצאת בלא משפט ומטה גר. וחז״ל פירשו כי מזה נלמוד כי הלכה כרבים. ומה שהעתיקו הוא האמת ואחר שהכתוב אמר לא תהיה אחרי רבים לרעות, מזה נלמוד כי אם יהיו הרבים לטובה שהיא מצוה ללכת אחריהם, ע״כ. לפ״ד האע״ז הלימוד שהלכה כרבים מרישא דקרא לא תהיה אחרי רבים לרעות, ואחרי רבים להטות נמשך לרישא דקרא לא תהיה אחרי רבים לרעות, והוא כפי׳ רש״י פשטא דקרא, וכן הוא לפי דרשת חז״ל בתוספתא אות לב. – בפי׳ רבעה״ת דברים יז, ו: על פי שנים עדים או שלשה עדים, לפי שכתוב גבי דין אחרי רבים להטות, פירש לך הכתוב גבי עדים דאין הולכים בהם אחרי הרוב אלא עדותן בטלה (כשנמצא אחד מהם קרוב או פסול) אפילו הן מאה וכו׳, עיי״ש. וראה משנה מכות ה: מה שלשה מזימין את השנים אף השנים יזומו את השלשה ומנין אפילו מאה, ת״ל עדים. וברמב״ם הל׳ עדות פי״ח ה״ג: שהשנים כמאה ומאה כשנים, וכן בב׳ כתי עדים המכחישות זו את זו אין הולכין אחר הרוב, אלא דוחין את שתיהן, ומבואר שהלימוד הנ״ל מהמלה ׳עדים׳ גם לענין הכחשה שאין הולכים אחר הרוב. וברבה״ז כאן: משמעות הגמרא דרובא דאיתא קמן בעינן בהכרעת דין, וכ״כ הר״א ששון סי׳ רז דרובו מתוך כולו, וכך הוא דעת הרשב״א ורלב״ח באגרת הסמיכה דף רעח, ודעת תשו׳ הרשב״א הובא בב״י חו״מ סי׳ יג בסופו, וביו״ד סי׳ רכח, וכ״כ בתשו׳ מהרי״ק סוף שורש קפא, ועיין בזה בכללי גט פשוט כלל א שהחזיק בסברא זו וחולק על הרדב״ז וכתב דאף רוב מתוך החיבורים הוי רוב.
ובהוריות ג. דרובו ככולו,
וע״ז לז. ועי׳ שו״ת מהרי״ט ח״א סי׳ צה, ושו״ת משפטים ישרים סי׳ רלח, רפד.
18. בירושלמי מו״ק פ״ג ה״א: כל הדין שבחא ולית הלכתא כר״א (בתמיה), א״ר חנינא משניתנא לא ניתנא אלא אחרי רבים להטות (לכך אין הלכה כר״א דמשניתנה התורה לכך ניתנה שהלכה כאשר יסכימו רוב החכמים שבדור, ק״ע), ולית ר׳ אליעזר ידע שאחרי רבים להטות (ולמה חלק עליהם), לא הקפיד אלא על ידי ששרפו טהרותיו בפניו, ע״כ. וראה להלן אות לו: רבו המזכין זכו כו׳, וכאן מבואר שגם אם הבת קול מסייע למיעוט הלכה כרבים. ובתוס׳ שם ד״ה לא: והא דאמר בפ״ק דיבמות
(יד.) דהלכה כבית הלל משום דיצאה בת קול, שאני הכא שבא לחלוק על דברי תורה דכתיב אחרי רבים להטות, אבל התם אדרבה ב״ה רובא, אי לאו דהוה מספקא לן אי אזלינן בתר רובא משום דב״ש הוו חריפי טובא, ועוד דכאן לא יצאה בת קול אלא משום כבודו של ר״א שאמר מן השמים יוכיחו. וכ״כ בריטב״א
עירובין ז. (וע״ע תוס׳
ברכות נב. ד״ה ורבי,
ועירובין ו: ד״ה כאן,
ויבמות יד. ד״ה ורבי). ובפי׳ רב נסים גאון
ברכות יט: וזה שאמרו יצאת בת קול ואמרה וכו׳ ראיתי בו ב׳ תשובות האחת כי בת קול לא אמרה שהלכה כמותו בדבר זה, אלא בכל מקום סתם היא שאמרה, ואפשר לומר כי בכל מקום זולתי זה המקום היתה כוונתה, או מה שדומה לו, שטעמו שאין הלכה כר״א בזה הדבר ויהיו דברי בת קול נכוחים וקיימים, והשנית שלא היתה הכוונה אלא לנסות את החכמים, אם יניחו הקבלה שבידם והגמרא שבפיהם בשביל בת קול ואם לאו, ודומה למה שכתוב
(דברים יג) כי מנסה ה׳ אלהיכם אתכם, והנה נודע עם כל זאת בירור קבלתם, וזה שאמר ר׳ יהושע לא בשמים היא, כלומר כי תורת ה׳ תמימה וכבר נתנה לנו בסיני והודיענו כי אינו מחליף ממנה דיבור אחד ואין בתורתנו חסרון ולא ספק כדי שנצטרך אל ראיה מן השמים, ע״כ. – בהקדמת הרמב״ם לפיהמ״ש (ד״ה והחלק השני): שהנביא כשיסבר סברא ויסבר כמו כן מי שאינו נביא סברא ויאמר הנביא כי הקב״ה אמר אלי שסברתי אמת לא תשמע אליו, רק אלף נביאים כולם כאליהו ואלישע יהיו סוברין סברא אחת, ואלף חכמים וחכם סוברין הפך הסברא ההיא אחרי רבים להטות וכו׳ שאין תורה נתונה אחרי הנביא הראשון ואין להוסיף ואין לגרוע כמו שנאמר לא בשמים היא, ע״כ (וע״ע הל׳ יסודי התורה פ״ד ה״ד ופ״ט ה״ג). וראה תו״ש בראשית פל״ט ה, וירושלמי תענית פ״ג ה״ד, אין הצבור נדון אלא אחר רובו, ועי׳
תענית ל: וספר חסידים מק״נ עמ׳ 483. – ובאגדות עתיקות מתימן ע׳ יז: אמרה מדת הדין לפני הקב״ה יוסף שהיה צדיק נצטער, ואחיו שגרמו לו לא יצטערו, מוטב שידונו ברעב, ומדת הדין אומרת אחרי רבים להטות. וראה תו״ש בראשית פל״ז קכא.
19. בילק״ש ח״ב רמז תרנח: א״ר ינאי כל דבר ודבר שהקב״ה אמר למשה, א״ל מ״ט פנים טמא ומ״ט פנים טהור, א״ל רבש״ע מתי נעמוד על הברור של הלכה, א״ל אחרי רבים להטות, רבו המטהרים, טהור, רבו המטמאים, טמא, ע״כ. (הובא בריטב״א
עירובין יג.). ומקורו מדרש תהלים מזמור יב, ד, ועי׳ מס׳ סופרים פט״ז ה״ה. (ובאזהרות רס״ג: תט אחרי רבים במדרשי פנים שבע, כוונתו כנ״ל לקרא מזוקק שבעתים, וראה סידור רס״ג עמ׳ קס). מבואר בירושלמי דמאחרי רבים להטות ילפינן שיחיד ורבים הלכה כרבים בכל התורה. וכ״כ הרמב״ם בס׳ המצות עשין קעה ובחנוך מצוה עח (הובא לעיל אות יח בביאור), וברש״י
ב״ק קטז. ד״ה אין: והלכתא כתרי שאין עומדין דברי יחיד במקום שנים דאחרי רבים להטות כתיב. ובהקדמת הרמב״ם לסדר זרעים: וכשהיתה נופלת המחלוקת היו הולכים אחר הרוב כמו שאמרו אחרי רבים להטות, וע״ע רמב״ם הל׳ ממרים פ״א ה״ג, ומהרש״א מהדורא בתרא
ב״מ נט: וראה לעיל אות לה. ובחינוך מצוה עח: לנטות אחרי רבים וכו׳. ומשרשי המצוה זו שנצטוינו לחזק קיום דתינו שאלו נצטוינו קיימו התורה כאשר תוכלו להשיג כוונת אמתתה, כאו״א מישראל הוא אומר דעת נותנת שאמתת ענין פלוני כן הוא אפילו כל העולם בהופכו לא יהיה רשות לעשות הענין בהיפך האמת לפי דעתו, ויצא מזה חורבן שתעשה התורה ככמה תורות כי כ״א ידין כפענ״ד, אבל עכשיו בפירוש נצטוינו לקבל בה דעת רוב החכמים, יש תורה אחת לכולנו והוא קיומנו גדול בה ואין לנו לזוז מדעתם וכן בעשותנו מצותם אנו משלימים מצות האל, ע״כ. ראה המשך דבריו ודברי הראשונים בזה בתו״ש חי״ז במילואים סי׳ כב אות יג.
20. לפנינו בגמ׳ ליתא מה שהוסיף בשאילתות לפרש הטעם מה שאמר רב נחמן הלכה כרבי יוסי. ומצינו שש פעמים בבבלי לענינים שונים סגנון זה: יחיד ורבים הלכה כרבים, פשיטא, מהו דתימא מסתברא טעמא דרבי ישמעאל דקא מסייע ליה קרא, קמ״ל. כ״ה
בנדה ל: מט.
יבמות מז. יומא לו: ביצה יא. שבת ס: (מסה״ש
ברכות ט:)
ובבכורות לז. יחיד ורבים הלכה כרבים, מה״ד ר׳ יוסי נימוקו עמו,
גיטין סז. ר״י נימוקו עמו. ומבואר מכל אלה המקומות שלא מועיל הטעם של ״מסתברא טעמא״ נגד הכלל של יחיד ורבים רק בהס״ד הו״א כן. אמנם
בב״ק קב. מצינו כדברי השאילתות כאן: הלכה כר׳ יהושע בן קרחה כו׳ סד״א יחיד ורבים הלכה כרבים קמ״ל הלכה כיחיד. וכ״ה
בביצה יא. ועל יסוד זה פירש גם השאילתות הטעם שפסק רב נחמן כרבי יוסי. משום דמסתבר טעמיה וכמ״ש בגמ׳ ר״י נימוקו עמו. וצריך לבאר מהו באמת היסוד בהס״ד ש״מסתברא טעמא״ ידחה הכלל של אחרי רבים להטות כמבואר במקורות הנ״ל, ובשני מקורות הנ״ל גם למסקנא כן. ונ״ל עפ״מ דמבואר
ביבמות יד.-: כי אזלינן בתר רובא היכא דכי הדדי נינהו, הכא בית שמאי מחדדי טפי, ובשו״ת מהרשד״ם או״ח סי׳ לז כתב: מרגלא בפי העולם אחרי רבים להטות, אבל רואה אני שמה שאמרה תורה אין הפי׳ כפי הנשמע לבני אדם, שהם אמרו ביבמות
(יד.) מ״ד עשו כו׳ ב״ש מחדדי טפי, הרי בפי׳ דלא אמרה תורה אחרי רבים אלא כשהם שוים החולקים אז הוי מעלת הרוב מכרעת, אבל כשיש הבדל בין שתי הכתות אפשר שאיש אחד יעלה לאלף, והיכן כתוב בתורה, אלא שיש לנו לומר שמה שאמרה תורה אחרי רבים, אחרי רוב מנין או אחרי רוב בנין, כשהם שוין אחרי רוב מנין, בלתי שוין אחרי רוב בנין כו׳, ע״כ. ועי׳ רא״ש פ״א דע״ז סי׳ ג ובהגהות אשרי שם, ושו״ת הרשב״א ח״א סי׳ רנג, וש״ך ביו״ד סוף סי׳ רמב. ולפי״ז י״ל שמחדדי טפי, הפי׳ שטעמם מסתבר טפי, ומכאן היסוד שלפעמים הלכה כיחיד משום שמסתבר טעמיה. וראה במילואים כאן עוד הסבר לענין זה. ובשדי חמד (מערכת כ כלל קט), ובמהר״ם שיק מצוה עו. ובגליוני הש״ס לרי״ע ביבמות שם ובספרו לקח טוב כלל טו, מבאר דהפלוגתא היא אם אזלינן בתר רוב האיכות או בתר רוב הכמות, דבית הלל הוי רוב בכמות ובית שמאי הוי רוב באיכות.
21. המשך המאמר במדרש שם: כיון שיצא אמרו לו תלמידיו רבי לזה דחית בקנה רצוץ, לנו מה אתה משיב, א״ל בעשו כתיב ביה שש נפשות וכתיב ביה נפשות הרבה וכו׳ וביעקב שבעים נפש וכתיב ביה נפש אחת וכו׳, אלא עשו שהוא עובד לאלהות הרבה כתיב ביה נפשות הרבה, אבל יעקב שהוא עובד לאלוה אחד כתוב בו נפש אחת. (הובא בתו״ש בראשית פל״ו י ושמות פ״א מא) ובפי׳ מת״כ שם: לפיכך רובם אינו רוב כי כרובם יש להם אלהות הרבה, וכ״כ בסי׳ מהרז״ו: שמ״ש אחרי רבים להטות היינו במקום שהיחיד כך והרבים מסכימים לדעת אחת וחולקים על היחיד, וכאן אין כאן רבים בדעה אחת כלל כי המה נפרדים זה מזה בעבודתם והרי כולם יחידים, ע״כ. מאמר זה תמוה מאד, למה לא השיבו ר׳ יהושע כפשוטו וכהלכה מאותו פסוק עצמו ששאלו הרי כתוב לא תהיה אחרי רבים לרעות, והרי התורה אסרה ע״ז וזה נקרא לרעות, וכן הקשה ביפ״ת ונדחק לתרץ. וביותר קשה שהרי לפשטא דקרא, לרש״י ואע״ז וש״ר לעיל אות כו גם המלים אחרי רבים להטות נמשכין לקרא לא תהיה אחרי רבים לרעות וגם לדרש הנ״ל אות לב, א״כ קרא בא להדגיש פעמיים שלא לילך אחרי רבים לרעות, ולמה לא השיבו כן, ולכן נ״ל לפרש עפ״מ שמצאתי בילקוט המכירי תהלים מזמור קד עמ׳ 60 מביא מאמר הנ״ל ואינו גורס המלה ״לע״ז״ (ונתוסף על ידי הסופרים לשם ביאור). ולפי גירסא זו יש לומר שהשאלה: מפני מה אי אתם משוים עמנו, לא היתה השאלה שיעבדו ע״ז, שידע תחלת הפסוק לא תהיה אחרי רבים לרעות ולפי חק התורה זה נקרא לרעות, אלא שאלו למה עם ישראל שהוא נפוץ בגלות בכל העולם בין אומות העולם, מתבדל ומתרחק מהם בחיצוניותו והוא משונה בשמו בלשונו ובלבושו ומנהגיו וכ׳, ועל זה השתמשו בהבטוי אחרי רבים להטות, וכמ״ש הר״א אלדבי בקניזל: אחרי רבים להטות, ר״ל במנהגים הראויים לעולם הלך אחר הרוב. וכעין שאמרו בב״ר פמ״ח יד: עלית לקרתא אזיל בנימוסה, על זה השיבו, אם אין ביכולתך להשוות דעת בניך עם דעתך, איך אתה יכול להשוות דרכן וטבען של בני אדם מאומות שונות, ולתלמידיו השיב שיעקב נקרא נפש אחת, כלומר כל ישראל שבעולם כולו הם נפש אחת, וכתחלת המאמר במדרש, וכל ישראל ערבין זה לזה, ועי׳ בתו״ש שמות פ״א אות מא ממדה״ג לפי שהצדיקים כולן נקראו נפש אחת מפני שדעתם אחת כו׳ אבל אומות העולם כו׳, וכן הוא בלק״ט שם, ולפיכך יש להם דרך חיים מיוחדת ומנהגים מיוחדים להאומה כולה. ובעיקר השאלה של הגוי יש לפרש עוד, עפ״מ שמבואר לעיל אות לד, שלגבי עדות הלכה שאין אומרים אחרי רבים להטות, אלא תרי כמאה, ולשון הרמב״ם פ״ח ה״ב מיסודי התורה: כך משה רבינו, כל ישראל עדים לו אחר מעמד הר סיני ואינו צריך לעשות להם אות כו׳ לפי שנבואת משה רבינו כו׳ בעינינו ראינוה ובאזנינו שמענוה כמו ששמע הוא, ע״כ. ולפי״ז כיון שאבותינו ״קבלו תורה מהר סיני ובעיניהם ראו והם מסרו לנו הדבר מדור דור, א״כ הוי אצלנו בכלל דין עדות, שלא נכנס בכלל בגדר רוב ואפילו הרוב היה מכחיש ובפרט שהרוב הרי לא מעיד כלום שהרי לא ראינו אינה ראיה. ויש להעיר עוד שהרוב של רשעים לא הוי בכלל מנין של רוב מהא דמבואר
בסנהדרין כו. כי אתא סנחריב וצר עלה דירושלים כתב שבנא פתקא שדא בגירא, שבנא וסייעתו השלימו, חזקיה וסייעתו לא השלימו, שנאמר כי הנה הרשעים ידרכון קשת כוננו חצם על יתר
(תהלים יא) הוה קא מסתפי חזקיה, אמר דלמא חס ושלום נטיה דעתיה דקוב״ה בתר רובא, כיון דרובא מימסרי אינהו נמי מימסרי, בא נביא ואמר לו לא תאמרון קשר לכל אשר יאמר העם הזה קשר, כלומר, קשר רשעים הוא וקשר רשעים אינו מן המנין (אל תחשוב בדעתך חזקיהו שיהא מנינו של שבנא מנין ליחשב רוב – רש״י), וברש״י לעיל שם קשר רשעים כו׳ ואפילו אי הן עושין עבור כדין וכדת אין השנה מתעברת על ידיהן, דבעינן ב״ד נמנין וזה אינו מנין, ע״כ. והב״ח הגיה ״ב״ד נאמנין וזה אינן נאמנין״, ע״ש ובמהרש״א בח״א.