×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(ב) כִּ֤י אִ֥ם בְּתוֹרַ֥ת יְהֹוָ֗הי״י֗ חֶ֫פְצ֥וֹ וּֽבְתוֹרָת֥וֹ יֶהְגֶּ֗ה יוֹמָ֥ם וָלָֽיְלָה׃
But his delight is in the law of Hashem; and in His law he meditates day and night.
תרגום כתוביםמדרש תהליםילקוט שמעונירס״ג תפסיר ערביתרס״ג תפסיר תרגום לעבריתהערות הרב קאפח על תפסיר רס״גרס״ג פירושרס״ג פירוש ערביתר׳ משה אבן ג׳יקטילהרש״יר״י קראאבן עזרא א׳אבן עזרא ב׳רד״קר״ע ספורנושיעורי ספורנומנחת שימצודת ציוןמצודת דודמלבי״ם ביאור העניןהואיל משהעודהכל
אֱלָהֵן בְּנִימוּסָא דַייָ רְעוּתֵיהּ וּבְאוֹרַיְתֵיהּ מְרַנֵן יֵמָם וְלֵילֵי.
Instead his pleasure is in the law of the LORD, and in his Torah he meditates day and night.
כי אם בתורת ה׳ – אמר ר׳ לוי שש מצוות שנתן הקב״ה לאדם הראשון שנאמר (שם ב׳:ט״ז) ויצו ה׳ אלהים על האדם. ובתורתו יהגה אלו שש מצוות שנתן לו.
(ג-ו)
והיה כעץ שתול – שנטלו הקב״ה ושתלו בגן עדן. אשר פריו יתן בעתו זה קין. ועלהו לא יבול זה הבל. וכל אשר יעשה יצליח זה שת. לא כן הרשעים זה נחש. על כן לא יקומו רשעים במשפט הכל מתרפאין לעתיד לבוא חוץ מן הנחש וגבעוני. שנאמר (ישעיהו ס״ה:כ״ה) זאב וטלה ירעו כאחד. גבעוני שנאמר (יחזקאל מ״ח:י״ט) והעובד העיר יעבדוהו מכל שבטי ישראל יאבדוהו. שלש מדות טובות נתן הקב״ה לישראל רחמנים ביישנים וגומלי חסדים. שנאמר (דברים י״ג:י״ח) ונתן לך רחמים. וכתיב (שמות כ׳:ט״ז) ובעבור תהיה יראתו על פניכם לבלתי תחטאו. מכאן אמרו כל מי שאין לו בשת פנים ברי לנו שלא עמדו אבותיו על הר סיני. וכתיב (דברים ז׳:י״ב) ושמר ה׳ אלהיך לך את הברית ואת החסד וגו׳. ראה דוד בגבעונים שאין בהן אחד מכל אלה עמד ורחקם. שנאמר (שמואל ב כ״א:ב׳) והגבעונים לא מבני ישראל המה. ואף עזרא רחקם שנאמר (נחמיה י״א:כ״א) והנתינים יושבים בעופל. ואף הקב״ה מרחקן לעתיד לבוא שנאמר (יחזקאל מ״ח:י״ט) והעובד העיר יעבדוהו יאבדוהו כתיב. שהעובדים הם הגבעונים יעבדוהו לעתיד לבוא. שנאמר (יהושע ט׳:כ״ז) ויתנם יהושע חוטבי עצים וגו׳. כי יודע ה׳ דרך צדיקים זו אדם וחוה. ודרך רשעים תאבד זה נחש שאין לו רפואה לעתיד לבא.
דבר אחר: כעץ שתול – נטוע אינו אומר אלא שתול. ללמדך שאפילו כל הרוחות שבעולם נושבות בו אין מזיזות אותו ממקומו. (יהושע א׳:ח׳) לא ימוש ספר התורה הזה מפיך אם עשית כן (שם) אז תצליח את דרכך בעולם הזה. ואז תשכיל לעולם הבא. אמר שלמה (משלי ו׳:כ״ב) בהתהלכך תנחה אותך. בעולם הזה. (שם) בשכבך תשמור עליך בקבר מן הרמה. (שם) והקיצות היא תשיחך לעולם הבא.
(א-ו)
דבר אחר: אשרי האיש – מדבר בנח איש צדיק שלא הלך בעצת שלשה דורות דור אנוש ודור המבול ודור הפלגה. על דעתיה דר׳ יהודה דאמר בעצת רשעים זה דור אנוש. ובדרך חטאים דור המבול. ובמושב לצים זה דור הפלגה שהיו כולם ליצנים. כי אם בתורת ה׳ חפצו אלו שבע מצוות שנצטוו בני נח. ובתורתו יהגה יומם שהגה דבר מתוך דבר ואמר מה טעם ריבה המקום בטהורין יותר מן הטמאין אלא שהיה רוצה להקריב לו מהן. מיד (בראשית ח׳:כ׳) ויקח מכל הבהמה הטהורה. והיה כעץ שתול ששתלו בתיבה. דאמר ר׳ יהושע בן לוי ארבעה חדשים היתה התיבה עומדת במים כספינה הצפה על פני המים. אשר פריו יתן בעתו. אמר ר׳ יודן כל בני גילו היו מולידין בני חמשים שנה בני שבעים ושמונים והוא בן חמש מאות שנה. שנאמר (שם ה׳:ל״ב) ויהי נח בן חמש מאות שנה. רבי חייא בשם ר׳ אבא אמר כבש המקום מעיינו שלא יוליד בן שהוא בן ק׳ בדור המבול ויאבד עמהן לפי שאין בית דין של מעלה עונשין אלא לבן ק׳ שנה ואם היה לו באותו זמן בן של ק׳ שנה היה מת עמהן. א״ר שמעון בן לקיש עתידה לחזור לעיקרה לימות המשיח. שנאמר (ישעיהו ס״ה:כ׳) כי הנער בן מאה שנה ימות. אם תאמר שהיו בדור המבול פחות ממאה שנה ואבדו. אני אומר בעוון אבותם נענשו שנאמר (בראשית ו׳:י״ב) כי השחית כל בשר.
דבר אחר: למה כבש מעיינו שלא יוליד וירבה זרעו ויאבדו בדור המבול ומתעצב בהן. ואם תאמר צדיקים יהיו היה צריך לעשות תיבות הרבה. לכך כבש הקב״ה מעיינו עד חמש מאות שנה הוי אומר אשר פריו יתן בעתו זה שם. ועלהו לא יבול זה חם. וכל אשר יעשה יצליח זה יפת. לא כן הרשעים זה דור המבול. כההיא דתנינן דור המבול אין להם חלק לעולם הבא ואין עומדין בדין. כי יודע ה׳ דרך צדיקים זה נח ובניו. ודרך רשעים תאבד זה דור המבול.
דבר אחר: אשרי האיש. זה אברהם שנאמר (שם כ׳:ז׳) ועתה השב אשת האיש כי נביא הוא. אשר לא הלך בעצת רשעים זה דור הפלגה. שנאמר (שם י״א:ד׳) הבה נבנה לנו עיר. ואין הבה אלא עצה שנאמר (שופטים כ׳:ז׳) הבו לכם דבר ועצה הלום. ואין עיר אלא אלוה דכתיב (דניאל ד י-כ) עיר וקדיש. נחלקו לג׳ כתות אחת אומרת נעלה ונשב שם ואחת אומרת נעשה עמו מלחמה ואחת אומרת נעלה ונעבוד שם עבודה זרה. ושלשתן לקו אחת נעשו קופין רוחין ושדין ואחת בלע ה׳ פלג לשונם ואחת נפץ ה׳ אותם הדא הוא דכתיב (משלי י׳:כ״ד) מגורת רשע היא תבואנו. ובדרך חטאים לא עמד אלו סדומיים. שנאמר (בראשית י״ג:י״ג) ואנשי סדום רעים וחטאים. ובמושב לצים זה אבימלך. שנאמר (שם כ׳:ט״ו) הנה ארצי לפניך ולא קבל. כי אם בתורת ה׳ חפצו זה אברהם. שנאמר (שם י״ח:י״ט) כי ידעתיו למען אשר יצוה. ובתורתו יהגה. א״ר שמואל בר נחמני אברהם לא היה לו אב שילמדו תורה מאין למד. תני רבי שמעון בן יוחאי מלמד שזימן לו הקב״ה שתי כליותיו כשני רבנן והיו נובעות ומלמדות אותו חכמה כל הלילה. הדא הוא דכתיב (תהלים ט״ז:ז׳) אברך את ה׳ אשר יעצני אף לילות יסרוני כליותי. ור׳ שמואל בר נחמני בשם רבי יונתן אמר קיים אברהם אבינו אפילו עירובי תבשילין ועירובי חצירות. שנאמר (בראשית כ״ו:ה׳) עקב אשר שמע אברהם בקולי. והיה כעץ שתול על פלגי מים שנטלו הקב״ה ושתלו בארץ ישראל.
דבר אחר: שנטלו הקב״ה ושתלו בגן עדן. אשר פריו יתן בעתו זה יצחק. ועלהו לא יבול זה ישמעאל. וכל אשר יעשה יצליח אלו בני קטורה. על כן לא יקומו רשעים במשפט זה נמרוד וחבריו.
דבר אחר: אשרי האיש. זה שבטו של לוי שלא הלך בעצת מעשה העגל שנאמר (דברים ל״ג:ח׳) תומיך ואוריך לאיש חסידך. ובדרך חטאים לא עמד שכן כתיב (שמות ל״ב:ל״א) אנא חטא העם הזה חטאה גדולה. ובמושב לצים שנאמר (שם ו׳) וישב העם לאכל ושתו ויקומו לצחק. ובני לוי כתיב בהן (שם כ״ו) ויאספו אליו כל בני לוי. ר׳ ברכיה בשם ר׳ שמואל בר נחמני אמר מאן לא בעי למיהוי בר ביתא דמלכא. אלא משה אמר מי שלא נתן נזם לעגל יבוא אצלי. מיד ויאספו אליו כל בני לוי. כי אם בתורת ה׳ חפצו זה שבטו של לוי. שנאמר (מלאכי ב׳:ו׳) תורת אמת היתה בפיהו ועולה לא נמצא בשפתיו. והיה כעץ שתול ששתלו הקב״ה בארץ ישראל. שכולם נכנסו לארץ. ר׳ זעירא אמר בשם ר׳ יהושע מכל שבטו של לוי לא מתו אלא אהרן ומרים.
דבר אחר: אשרי האיש – אלו בניו של קרח שלא הלכו בעצת אביהם שנאמר (במדבר ט״ז:כ״ו) סורו נא מעל אהלי האנשים הרשעים האלה. ובדרך חטאים (שם י״ז:ג׳) את מחתות החטאים. ובמושב לצים זה קרח שהיה מתלוצץ על משה ועל אהרן. מה עשה כינס כל הקהל שנאמר (שם ט״ז:י״ט) ויקהל עליהם קרח את כל העדה. התחיל לומר ליצנות ואומר להן אלמנה אחת היתה בשכונתי ועמה שתי נערות יתומות והיתה לה שדה אחת. באתה לחרוש אמר לה משה (דברים כ״ב:י׳) לא תחרוש בשור וחמור יחדו. באתה לזרוע אמר לה משה (ויקרא י״ט:י״ט) שדך לא תזרע כלאים. באתה לקצור ולעשות ערימה אמר לה הניחי לקט שכחה ופאה. באתה לעשות גורן אמר לה תני תרומה ותרומת מעשר ומעשר ראשון ומעשר שני. הצדיקה עליה את הדין ונתנה לו. מה עשתה מכרה את השדה ולקחה שני כבשות ללבוש מגזותיהן וליהנות מפירותיהן. כיון שילדו בא אהרן ואמר לה תני לי את הבכורות שכך אמר לי הקב״ה (דברים ט״ו:י״ט) כל הבכור אשר יולד בבקרך ובצאנך הזכר. הצדיקה עליה את הדין ונתנה לו. הגיע זמן גיזה וגזזה אותן אמר לה תני לי ראשית הגז שכן אמר לי הקב״ה (שם י״ח:ד׳) וראשית גז צאנך תתן לו. אמרה אין לי כח לעמוד באיש הזה הרי אני שוחט אותן ואוכלתן. כיון ששחטן אמר לה תני לי הזרוע והלחיים והקיבה. אמרה לו אפילו ששחטתי אותן לא נצלתי מידו. הן עלי חרם. אמר לה תנה לי שכך אמר הכתוב (במדבר י״ח:י״ד) כל חרם בישראל לך יהיה. נטלה והלך לו. הניחה בוכה היא ושתי בנותיה. אריך כדין הא ביזתא עלובתא. כ״כ הם עושים ותולין בהקב״ה. מכאן שהיה ליצן. כי אם בתורת ה׳ חפצו אלו בניו שאמרו שירה ואמרו חייבין אנו בכבוד אבינו נחלוק כבוד למשה רבינו עמדו והכריעו עצמן בשביל כבודו של משה. ובתורתו יהגה אלו בניו של קרח. כיון שנבלעו עדת של קרח נמצאו בניו כתורן של ספינה שנאמר (שם כ״ו:י׳) ויהיו לנס. רבי אומר נקרעו כל סביבותיהן ואותו מקום שהיה תחתיהן לא נקרע. רבי שמואל בר נחמני אמר לא היו שלשתן עומדין על מקום אחד אלא כל אחד ואחד היה עומד בפני עצמו ודומין כג׳ עמודים. והיינו דאמרי ברייתא על מאן קאים עלמא על תלתא עמודי. איכא דאמרי שלשה אבות ואית דאמרי חנניה מישאל ועזריה ואית דאמרי תלתא בני קרח. לא כן הרשעים זה קרח ועדתו. כי יודע ה׳ דרך צדיקים אלו בניו של קרח. ודרך רשעים תאבד זה קרח ועדתו.
כי אם בתורת ה׳ חפצו – זה שאמר הכתוב (תהלים מ״ה:ה׳) והדרך צלח רכב. הדור הוא המלמד בשעה שמקבץ את החכמים ולא להחניפם אלא על דבר אמת. הדורות הן ומשובחות שמועתן של רבי יוחנן ורבי שמעון בן לקיש שהן יושבין ומפלפלין בהן. (שם) ותורך נוראות ימינך. רבי חייא אמר אם חפצת בתורה שנכתבה בנוראות ושנתנה בימין שנאמר (דברים ל״ג:ב׳) מימינו אש דת למו. את עתיד שתהא יושב ודורש ומורה הוראות. ר׳ אבא אמר אם חפצת בתורה סופה נקראת על שמך כגון משנתו של רבי הושעיא ובר קפרא וכיוצא בהן. ולמה נקראת על שניהם לפי שיגעו בה. תדע לך שכן התורה של הקב״ה היא שנאמר (תהלים י״ט:ח׳) תורת ה׳ תמימה. ומשה עלה למרום ועשה שם מ׳ יום ונתן נפשו עליה לפיכך נקראת על שמו. שנאמר (מלאכי ג׳:כ״ב) זכרו תורת משה עבדי.
דבר אחר: כי אם בתורת ה׳ חפצו – שכל מי שעוסק בתורה הקב״ה עושה לו חפציו. ר׳ אליעזר אומר אמרו ישראל לפני הקב״ה רבונו של עולם רוצין אנו ליגע בתורה יום ולילה אבל אין לנו פנאי. אמר להם הקב״ה קיימו מצות תפילין ומעלה אני עליכם כאילו אתם יגעים בתורה יומם ולילה. ר׳ יוחנן אמר מהדא מלה (שמות י״ג:ט׳) והיה לך לאות על ידך ולזכרון בין עיניך. ר׳ יהושע אמר מה שאומר ר׳ אליעזר אינו אלא פרט ללילות שאין מצות תפילין מתקיימת אלא ביום שנאמר (שם י׳) ושמרת את החוקה הזאת למועדה מימים ימימה. אמר לו ר׳ אליעזר ומה את מקיימת ובתורתו יהגה יומם ולילה. אמר לו רבי יהושע זו קרית שמע. שאם אדם קורא אותה שחרית וערבית מעלה עליו הקב״ה כאלו יגע בתורה יומם ולילה. בר קפרא אמר כל מי שהוא קורא שני פרקים שחרית וערבית קיים ובתורתו יהגה יומם ולילה. אמר רבי ברכיה אף אבות הראשונים קבעו את המשנה שהיו יושבים ביום שהוא נוטל מן הלילה ובלילה שהוא נוטל מן היום. שאלו את ר׳ יהושע מהו שילמוד אדם חכמה יונית. אמר להן צאו וראו שעה שאינה לא מן היום ולא מן הלילה ומותרין אתם. משום שנאמר (יהושע א׳:ח׳) והגית בו יומם ולילה. חזר ואמר להם לא ילמד אדם את בנו חכמה יונית ואפילו אומנות שלא יבטל מדברי תורה אפילו שעה אחת שנאמר (דברים ל׳:י״ט) ובחרת בחיים. תנן בשחר מברך ב׳ לפניה ואחת לאחריה ובערב מברך ב׳ לפניה וב׳ לאחריה. שתהא הגיית יומם ולילה שוין על שם (יהושע א׳:ח׳) והגית בו יומם ולילה. רבי יוסי אומר על שם (תהלים קי״ט:קס״ד) שבע ביום הללתיך. ר׳ יוסי בר אבין בשם רבי יהושע אמר כל המקיים שבע ביום הללתיך כאילו קיים והגית בו יומם ולילה.
דבר אחר: כי אם בתורת ה׳ חפצו – זה שאמר הכתוב (ישעיהו נ״ה:א׳) הוי כל צמא לכו למים. מה המים מן השמים שנאמר (ירמיהו י׳:י״ג) לקול תתו המון מים בשמים. כך דברי תורה נתנו מן השמים שנאמר (שמות כ׳:י״ח) אתם ראיתם כי מן השמים דברתי עמכם. מה המים חנם לעולם כך דברי תורה חנם לעולם. שנאמר (ישעיהו נ״ה:א׳) לכו שברו ואכלו ולכו שברו בלא כסף ובלא מחיר יין וחלב. מה המים יורדין בעולם בקולות וברקים שנאמר (תהלים כ״ט:ג׳) קול ה׳ על המים. כך דברי תורה (שמות י״ט:ט״ז) ויהי וגו׳ בהיות הבקר ויהי קולות וברקים. מה המים חיים לעולם כך דברי תורה חיים לעולם. שנאמר (משלי ד׳:כ״ב) כי חיים הם למוצאיהם. וכתיב (דברים ל״ב:מ״ז) לא דבר רק הוא מכם. מה המים יורדין טיפין טיפין ונעשו נחלים כך דברי תורה אדם לומד הלכה אחת היום והלכה אחת למחר עד שנעשה כמעין נובע. א״ר אוניא מה המים עשויין לגנות ופרדסים יכול אף דברי תורה כן תלמוד לומר (הושע י״ד:י׳) כי ישרים דרכי ה׳. א״ר מה המים מכסין ערותו של ים כך דברי תורה מכסין ערותן של ישראל. שנאמר (משלי י׳:י״ב) ועל כל פשעים תכסה אהבה. מה המים אין הגדול מתבייש לומר לקטן השקני מים כך דברי תורה אין הגדול מתבייש לומר לקטן למדני פרק אחד או הלכה אחת. מה המים אם אדם צמא להם אין אדם מתעצל לשתותן כך דברי תורה אין התלמיד מתעצל לילך אצל הרב ללמוד הימנו. מעשה היה בר׳ יוסי שהלך אצל רבו ללמוד וכו׳. הדא הוא דכתיב (דברים ל״ג:ד׳) מורשה קהלת יעקב. לכל מי שמתקהל ביעקב. ואפילו הגרים שעוסקים בתורה שקולים ככהן גדול שנאמר (ויקרא י״ח:ה׳) אשר יעשה אותם האדם וחי בהם. כהנים לוים ישראלים לא נאמר אלא האדם. חזי מה כתיב ביתרו (דברי הימים א ב׳:נ״ה) ומשפחות סופרים יושבי יעבץ וגו׳. ושמעיה ואבטליון מבני בניו של סיסרא היו ולמדו תורה ברבים כאנשי כנסת הגדולה. לכך כתיב (דברים ה׳:י״ח) את הדברים האלה דבר ה׳ אל כל קהלכם.
כי אם בתורת ה׳ חפצו – אמר ר״ל אלו שש מצות שצוה הקב״ה לאדם שנאמר ויצו ה׳ אלהים על האדם. ובתורתו יהגה – באלו שש מצות שנתן לו.
כי אם בתורת ה׳ חפצו – זה שבט לוי שנאמר תורת תורת אמת היתה בפיהו, והיה כעץ שתול וגו׳ זה שבטו של לוי ששתלו הקב״ה בארץ ישראל שכלן נכנסו לארץ. רבי זעירא בשם רבי יהושע כל האנשים והנשים לא מתו אלא משה ואהרן ומרים. ד״א אשרי האיש זה בניו של קרח שלא הלכו בעצת אביהם שנאמר סורו נא מעל אהלי האנשים הרשעים, וכתיב ובני קרח לא מתו. ובדרך חטאים לא עמד שנאמר את מחתות החטאים האלה בנפשותם, ובמושב לצים לא ישב זה קרח שהיה מתלוצץ על משה ואהרן, מה עשה כנס עליהם כל ישראל והקהיל עליהם קרח את כל העדה התחיל לומר לפניהם דברי ליצנות, ואמר אלמנה אחת בשכונתי ועמה שתי נערות יתומות והיה לה שדה אחת, בקשה לחרוש בא משה ואמר לה לא תחרוש בשור ובחמור יחדו, באת לזרוע בא משה ואמר שדך לא תזרע כלאים, באת לקצור ולעשות ערימה אמר הניחי לקט שכחה ופאה, עשתה גורן א״ל תני תרומה ומעשר ראשון ומעשר שני, הצדיקה עליה את הדין ונתנה לו, מה עשתה מיד עמדה ומכרה את השדה ולקחה שתי כבשות כדי ללבוש מגזותיהם וליהנות מפירותיהן. כיון שילדו בא אהרן לקחת הבכורות שנאמר כל הבכור אשר יולד בבקרך, הצדיקה עליה את הדין ונתנה לו את הולדות, הגיע זמן גזיזה א״ל תני לי ראשית הגז, אמרה אין כח לעמוד באיש הזה הריני שוחטן ואוכלתן, כיון ששחטה אותן א״ל תני לי הזרוע והלחיים והקיבה, אמרה אחר ששחטתי אותן לא נצלתי מידו, אמרה הרי הן עלי חרם, אמר חרם כלה שלי היא שנאמר כל חרם בישראל לך יהיה, נוטל והלך לו והניחה בוכה היא ובנותיה אריך כדין, הוי כולהון עבדין ותולין בהקב״ה. כי אם בתורת ה׳ חפצו – אלו בניו שאמרו שירה אמרו אנו חייבין בכבוד אבינו נחלוק על משה, עמדו והכריעו עצמן בשביל כבודו של משה. ובתורתו יהגה – אלו בניו של קרח. והיה כעץ שתול על פלגי מים כיון שנבלעו קרח ועדתו נמצאו בניו עומדין כתורן הזה של ספינה שנאמר ויהי לנס, רשב״ג אמר לא היו שלשתן עומדין במקום אחד אלא כל אחד ואחד היה עומד בפני עצמו והיו נראין כג׳ עמודים, והיינו דקאמר ברייתא על מה קאים עלמא על שלשה עמודים, אית דאמרי אבות העולם, ואית דאמרי חנניה מישאל ועזריה, ואית דאמרי שלשה בני קרח. לא כן הרשעים זה קרח ועדתו, על כן לא יקומו רשעים במשפט זה קרח ועדתו, כי יודע ה׳ דרך צדיקים אלו בניו, ודרך רשעים תאבד זה קרח ועדתו. אמר רבא לעולם ילמד אדם תורה ממי שהוא חפץ שנאמר כי אם בתורת ה׳ חפצו – אמר רבי אין אדם לומד תורה אלא במה שלבו חפץ. לוי ורבי שמעון ב״ר הוו יתבי קמיה דרבי קא פסקי סדרא, סליק פרקא, לוי אמר אייתו ספר משלי, רבי שמעון אמר אייתו ספר תהלים, כפייה ללוי אייתי תהלים כי מטו הכא פירש רבי אין אדם לומד תורה אלא ממי שלבו חפץ, קם לוי אכרעיה אמר לו רבי נתת לי רשות לעמוד. אמר רב דימי בר חמא כל העוסק בתורה הקב״ה עושה לו חפציו שנאמר כי אם בתורת ה׳ חפצו. ואמר רבא ליגמר אינש והדר ליסבר שנאמר כי אם בתורת ה׳ חפצו והדר ובתורתו יהגה. ואמר רבא בתחלה נקראת על שמו של הקב״ה שנאמר בתורת ה׳ חפצו ולבסוף נקראת על שמו שנאמר ובתורתו יהגה. והיה כעץ שתול אמר רבי ינאי כעץ שתול ולא כעץ נטוע, כל הלומד תורה מרב אחד אינו רואה סימן ברכה לעולם, ואמר להו רב חסדא לרבנן בעינא דאימא לכו מילתא ומסתפינא דשבקיתו לי ואזליתו כל הלומד תורה מרב אחד אינו רואה ברכה לעולם, שבקוהי ואזלי קמיה דרבא איקפד, אמר להו ה״מ גמרא אבל סברא מחד רבי מעלי כי היכי דלא ליטרוד. על פלגי מים א״ר תנחום בר חנינא לעולם ישלים אדם שנותיו שליש במקרא שליש במשנה שליש בגמרא, ומי ידע אינש כמה חיי, כי קאמר ביומיה. אשר פריו יתן בעתו אמר אמר רבא אם פריו יתן בעתו עלהו לא יבול ואם לאו על הלמד ועל המלמד נאמר לא כן הרשעים וגו׳.
דבר אחר: ובתורתו יהגה יומם ולילה – ר״א אומר אמרו ישראל לפני הקב״ה רבש״ע רצוננו להיות יגעים בתורה יום ולילה אבל אין לנו פנאי, א״ל הקב״ה קיימו מצות תפלין ומעלה אני עליכם כאלו אתם יגעים בתורה יומם ולילה, ר׳ יוחנן אמר מקרא מלא הוא שנאמר והיה לאות על ידכה וגו׳ למען תהיה תורת ה׳ בפיך, ר׳ יהושע אומר מ״ש ר״א אינו אלא פרט ללילות שאין מצות תפלין אלא ביום שנאמר ושמרת את החקה הזאת למועדה מימים ימימה, [א״ל ר״א] ומה אתה מקיים יומם ולילה, א״ל ר׳ יהושע זה ק״ש שחרית וערבית ומעלה עליהם הכתוב כאלו הן יגעין בתורה, בר קפרא אמר כל מי שהוא שונה שני פרקים שחרית וערבית קיים ובתורתו יהגה יומם ולילה. אמר רבי חייא בר אבא לא אמר בר קפרא אלא במי שהוא רגיל לפשוט בהן, מאן דמוסיף תרתי הלכות בצפרא ותרתי הלכות ברמשא כאלו יגע בתורה יומם ולילה. שאלו את ר׳ יהושע מהו שילמד אדם חכמת יונית, א״ל אם בשעה שאינה לא מן היום ולא מן הלילה מותר שנאמר והגית בו יומם ולילה, א״ל לא ילמד אדם את בנו אפילו אומנות שלא יבטל מד״ת, אמר ליה ובחרת בחיים. תנן בשחר מברך שתים לפניה ואחת לאחריה, ובערב מברך שתים לפניה ושתים לאחריה אחת ארוכה ואחת קצרה. ר׳ סימון בשם רבי שמעון בר נחמן שיהיו) [ותהא] הגיות יומם ולילה שוים, ע״ש והגית בו יומם ולילה, [אמר ר׳ יוסי] ע״ש שבע ביום הללתיך, רב נחמן אמר בשם רבי אבין כל המקיים שבע ביום הללתיך כאלו קיים והגית בו יומם ולילה.

רמז תרטו

תנו רבנן ואספת דגנך מה ת״ל, לפי שנאמר לא ימוש ספר התורה הזה מפיך והגית בו יומם ולילה יכול דברים ככתבן ת״ל ואספת דגנך תנהוג בהם מנהג דרך ארץ דברי ר׳ ישמעאל, רשב״י אומר אפשר אדם חורש בשעת חרישה וזורע בשעת זריעה וקוצר בשעת קצירה ודש בשעת דישה תורתו אימתי נעשית, אלא בזמן שישראל עושין רצונו של מקום מלאכתן נעשית על ידי אחרים שנאמר ועמדו זרים ורעו צאנכם, ובזמן שאין ישראל עושין רצונו של מקום מלאכתן נעשית על ידי עצמן שנאמר ואספת דגנך, ולא עוד אלא שמלאכת אחרים נעשית על ידם שנאמר ועבדת את אויביך, אמר אביי הרבה עשו כרבי ישמעאל ועלתה בידם, כרשב״י ולא עלתה בידם. א״ל רבא לרבנן במטותא מנייכו ביומי ניסן וביומי תשרי לא תיתו לבי מדרשא דלא תטרדו במזונייכו כולי שתא. אמר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן מה בין דורות הראשונים לדורות האחרונים, הראשונים שעשו תורתן קבע ומלאכתן עראי זה וזה נתקיים בידם, אחרונים שעשו תורתן עראי ומלאכתן קבע זה וזה לא נתקיימו בידם.
בל יכון פי שראיע אללה מראדה, ופי תוראתה ידרס אלנהאר מע אליל.
אלא יהיה חפצו בחוקי ה׳ ובתורה של ה׳ יהגה ימים עם הלילות.
בתורת ה׳, במצוות ה׳.
תרגמתי1 בתורת ה׳ הראשון מצות, ובתורתו השני תורה, כיון שאין המצות נהגות. וכן אינן נעשות ביום ובלילה גם יחד.
1. כל פירוש מזמור זה אינו בכ״י א, ק. והעתקתיו מהוצ׳ מרגליות. ונראה שאינו אלא תקציר מן הפירוש הארוך דלעיל.
אני עברת בתורת ה׳ אלאול שראיע, ובתורתו אלאכ׳ר תוראתה, אד׳ כאנת אלשראיע ליסת במדרוסה, ואיצ׳א לא תצנע אלנהאר ואלליל ג׳מיעא.
וגׄמע פי קו׳ כי אם בתורת ייי חפצו מע קו׳ ובתורתו יהגה1 אלעלם ואלעמל גׄמיעא. פקו׳ ובתורתו יהגה יעני אלעלם לאן בדרסה להא ומתׄאברתה עליהא יכון אלעלם בהא. וקו׳ בתורת ייי חפצו יעני אלעמל לאן עני הנא בקו׳ חפצו אלתי אלי גׄנבה תתקדמהמא גׄמיעא.
יהגה פי קול ובתורתו יהגה מתעד בראבט אלבא אבדא מתׄל והגית בו יומם (יהושע א:ח) בשמורות אהגה בך (תהלים סג:ז). ואמא קו׳ ולשוני אם יהגה רמיה (איוב כז:ד) וכדׄלך ומרמות [2א] כל היום יהגו (תהלים לח:יג). לשונכם עולה תהגה (ישעיהו נט:ג) ופאן אלמרמה ואלעולה הי אלהגיון בעינה וליס ממא תעדَّא בגיר ראבט באתפאק מעני.
1. יהגה (1) 1ב תהגה
The phrase, “the commandments of the LORD is his delight(Psalms 1:2) is connected to “and His teaching he contemplates(Psalm 1:2); knowledge and practice together. It states “and His teaching he contemplates(Psalms 1:2), meaning knowledge, as in through his study of it (Torah) and perseverance he acquires knowledge of it (teaching). It states “the teaching of the Lord is his delight(Psalms 1:2), meaning practice, this is the meaning of the phrase “his delight” here, which is alongside it (Torah). Therefore, it employs both of them together.⁠1
YęHGęH in the phrase “and His teaching he contemplates(Psalms 1:2) is always transitive with a particle B (Bęṯ) as in “contemplate it daily (we-hâḡîṯâ)” (Josh. 1:8), “I contemplate (ęHGęH)” (Psalm 63:7), whereas in the verse “speak (yęHGęH)” (Job 27:4), and also yęHGû (Psalm 38:13) and tęHGû (Isa. 59:3) (it is not). Now mirmâh and ʾawlâh are the ‘speech (HiGâYôn)’ itself and applicable to it without a particle in accordance with the meaning.⁠2
1. The double use of the word tôrâ is the fulfilling of the commandments, the second the study of Torah. RASAG translates it as שראיע (law) and תוראתה (Pentateuch) ad. locum.. Ibn Ezra. Ibn Chiquitilla’s explanation in his standard Psalm commentary ad. loc.
2. YęHGęH can mean either speak or think. According to Ibn Chiquitilla this is identifiable from the transitivity of the verb. YęHGęH means ‘speech’ when intransitive. The indirect object of YęHGęH and tęHGû are mirmâh (Psalm 38:13) and ʾawlâh (Isa. 59:3) respectively. RASAG offers no explanation though his translation of all the verses cited by Ibn Chiquitilla are from the same Arabic root D-R-S, which mean both contemplate and speak. From his commentary it is clear he understood this nuance to apply to Hebrew. Menahem translates words belong to the root H-G-H as מלל (speak, utter, say), (Maḥbereṯ, 134*). This too is Ibn Ezra’s conclusion, though he makes no mention of transitivity as the determinate of the meaning.
כי אם בתורת י״י חפצו – הא למדת שמושב הלצים מביאו לידי בטול תורה.
ובתורתו יהגה – מתחלה היא נקראת תורת י״י, ומשעמל בה היא נקראת תורתו.
יהגה – כל לשון הגה בלב הוא, כמה דאת אמר: והגיון לבי (תהלים י״ט:ט״ו), לבך יהגה אימה (ישעיהו ל״ג:י״ח), כי שד יהגה לבם (משלי כ״ד:ב׳).
But his desire is in the law of the Lord Hence you learn that the company of scorners brings one to neglect the study of Torah.
and in his law he meditates In the beginning, it is called the law of the Lord, and after he has toiled to master it, it is called his own Torah.
he meditates Heb. יהגה. Every expression of הגה refers to the heart, as you say: "and the meditation (והגיון) of my heart" (Tehillim 19:15); "Your heart shall meditate (יהגה) in fear" (Yeshayahu 33:18); "For their heart thinks (יהגה) of plunder" (Mishlei 24:2).
כי אם בתורת יי׳ חפצו ובתורתו יהגה – פתרונו: ובתורתו יחשוב, וכן: ״והגיון לבי לפניך״ (תהלים י״ט:ט״ו).
כי – אין לו חפץ אפילו בדברי העולם כי אם בתורת השם לעשות ככתוב בה כי היא תענוגו.
ובתורתו יהגה – וזאת המלה תמצא על הלשון ועל הלב, כמו: לא יהגו בגרונם (תהלים קט״ו:ז׳), והגיון לבי לפניך (תהלים י״ט:ט״ו), על כן מלת לילה.
ובתורתו יהגה – כי אין לו עסק וחפץ בהבלי העולם, רק כל חפצו בתורת השם לעשות המצות.
וטעם תורה – כי תורנו הדרך הישרה.
ומלת יהגה – בלב, וכמוהו: והגות לבי תבונות (תהלים מ״ט:ד׳), גם בפה, כמו: ולשוני תהגה צדקךא (תהלים ל״ה:כ״ח).
ולאמר ובתורתו יהגה – ולא נכתב ובה יהגה, דרך צחות, כי הנה מלת ישראל חמש פעמים בפסוק אחד (במדבר ח׳:י״ט).
והזכיר יומם ולילה – כנגד ארבעה מתכונות הגוף.
א. כן בפסוק ובכ״י פרמא 1870. בכ״י מנטובה 13, לונדון 24896: ״צדקתך״.
AND IN HIS LAW DOES HE MEDITATE (yehege).⁠1 [The meaning of the latter is:] He2 is not interested in nor does he desire the vanities of this world. On the contrary all of his delight is in the Torah of God, to fulfill the commandments.
The Torah shows a person the right way.⁠3 Hence the term Torah.⁠4
The word yehegeh (meditate) means, to contemplate.⁠5 Compare, And the meditation of my heart (ve-hagut) shall be understanding (Psalms 49:4). It also refers to the utterance of the lips as in, And my tongue shall speak (tehegeh) of Your righteousness (Psalms 35:28).⁠6 Scripture reads: And in His law doth he meditate (V. 2). It does not read: “And in it doth he meditate.”7 The former reading is more poetic. Look, Scripture employs the word Israel five times in one verse.⁠8
Scripture mentions day and night in the Shema, in correspondence to the four positions of the body.⁠9
1. Yehege is a future form. Hence Ibn Ezra’s comment.
2. The righteous person.
3. Or, directs a person on the right way.
4. Which means teaching, direction and instruction.
5. Lit.,” to meditations of the heart.”
6. Thus, according to Ibn Ezra, And in His law doth he meditate day and night means, he contemplates on and speaks of God’s law day and night
7. When a noun is employed, normal usage requires that the noun be next referred to by a pronoun. Why then does Scripture repeat the word Torah?
8. Num. 1:19. See Ibn Ezra on Exodus 34:4.
9. Sitting and walking take place mainly during the day. Lying down to sleep and rising from sleep take place at night (before sunrise). See Jonah Filwarg’s Bene Reshef (Pietrekov: 1900) on Ps. 1:1.
כי אם בתורת י״י חפצו – אמר: אם סר מדרך הרע ולא עשה טוב הנה לא השלים מעשהו ולא יאמרו עליו אשריו. וכן אמר סור מרע ועשה טוב (תהלים ל״ד:ט״ו) ואף על פי שאמרו רבותינו זכרם לברכה (מדרש תהלים): ישב אדם ולא עשה עברה נותנין לו שכר כעושה מצוה. הם גם כן פרשו (שם): והוא שבא דבר עברה לידו ונצל ממנה שנאמר: סור מרע ועשה טוב (תהלים ל״ד:ט״ו), סור מרע על מנת לעשות טוב: וכן הוא אומר: אף לא פעלו עולה בדרכיו הלכו (תהלים קי״ט:ג׳). והם חשבו מי שכבש יצרו למעשה כאלו עשה מצוה כיון שבאה לידו העברה. וכן הוא מה שאמר: אף לא פעלו עולה וגומר: אף על פי שלא פעלו עולה צריך שילכו בדרכיו ויעשו מעשה טוב. וכן אמר: אשרי האיש אשר לא הלך (תהלים א׳:א׳). אלא מה יעשה? בתורת י״י חפצו. ובכלל החפץ הלמוד והמעשה כמו עשות חפצך (ישעיהו נ״ח:י״ג) ולא יכשר המעשה מבלי הלמוד.
ובתורתו – כפל בתורתו כמו נח נח ג׳ פעמים בפסוק אחד (בראשית ו׳:ט׳) וה׳ פעמים ישראל בפסוק אחד (במדבר ח׳:י״ט) ואחרים זולתם, כי כן דרך לשון עברי. ואמרו (המדקדקים): כי הוא דרך צחות.
ורבותינו זכרם לברכה דרשו (בבלי עבודה זרה י״ט.): בתחלה נקראת תורת י״י ולבסוף שנתחזק בה ללמוד נעשית תורתו ונקראת על שמו.
ופירוש יהגה – בלבו כמו הגיון לבי לפניך (תהלים י״ט:ט״ו), כי כבר זכר הלמוד והמעשה: ועתה זכר כונת לבו ומחשבתו, שתהיה היום והלילה מחשבתו על התורה ועל המצות. ולפיכך צוה עליהן בכל מעשה אשר יעשה. כמו שאמרו: וכל מעשיך יהיו לשם שמים (משנה אבות א׳:ג׳).
ובתורתו יהגה יומם ולילה – שיתעסק בלמוד. ואמרו בדרש (מדרש שוחר טוב): וכי אפשר להגות יומם ולילה? מלאכתו ואומנותו היכן ומתי יעשה? אלא כל המקים מצות תפלין מעלה עליו הכתוב כאלו למד יומם ולילה. ומהם אמרו (שם): כל הקורא קריאת שמע שחרית וערבית. ואנחנו נאמר על דרך הפשט: אם נפרש יהגה בלמוד הפה, יהיה פירוש יומם ולילה – כל עת שיהיה פנוי מעסקי מחיתו בין מן היום בין מן הלילה.
But his delight is in the law of the Lord – He says: if he has departed from the evil way and yet has not done good, behold, he has not performed his work completely and it is not said of him, "Happy is he!⁠" And so it says: "Depart from evil and do good" (Ps. 34:15). And although our teachers of blessed memory have said (Midrash, Shoher Tob, adloc.), "If a man sits and has not committed sin, he is rewarded as one who performs a mitzvah,⁠" they have also interpreted (ibid.) [Depart from evil and do good] applying it to the case of him to whom transgression has come and who has been delivered from it, as it is said "Depart from evil and do good,⁠" i.e. Depart from evil for the sake of doing good. And so it says (Ps. 119:3), "Yea, they do no unrighteousness; they walk in His ways.⁠" And they hold that he who has conquered his inclination in regard to an action is as one who has performed a mitzvah, when the temptation has befallen him, and so it is as is said, "Yea, they do no unrighteousness,⁠" etc.; although they have done no unrighteousness, still it is necessary that they should walk in His ways and do a good work. And so he says, Happy is the man that walketh not. But what does he do? His delight is in the law of the Lord. And included in delight is both learning and doing, as (in the text) "from doing thy delight" (Is. 58:13); and doing apart from learning is not sufficient.
And in His law – He repeats in His law as "Noah, Noah" three times in one verse (Gen. 6:9) and "Israel" five times in one verse (Num. 8:19) and other instances besides, for such is the usage of the Hebrew language. And they say (i.e. the Grammarians and Commentators, in innumerable places) that it is by way of elegance (in diction). And our teachers of blessed memory comment (Bavli Abodah Zarah 19a): first it is called "the law of the Lord,⁠" and lastly, when one is firmly established in it by study, it is made "His law" and is called by His name. The interpretation of
doth he meditate – (is) "in his heart,⁠" as, "the meditation of my heart in Thy sight" (Ps. 19:15); for he has already spoken of learning and doing, and now he speaks of the intention and purpose of the heart, that day and night his purpose should be (fixed) upon the Law and the Commandments. And therefore an injunction is given concerning them in every action which he shall perform, as they say (Aboth, chap. 1:para. 3), "And let all thy actions be to the name (for the sake) of Heaven.⁠" And (as a matter of fact) in His law doth he meditate day and night because he occupies himself in study. In the Haggadic interpretation (Midrash, Shoher Tob, ad loc.) they say: "And how is it possible to meditate day and night? His work and his trade – how and when should he accomplish these? (Answer) But everyone who fulfills the commandment of the phylacteries, the Scripture gives him credit as if he had studied day and night.⁠" And some say (ibid.): "Everyone who recites the Shema morning and night.⁠" But we say, following the literal sense, if we explain doth meditate of learning by rote, then the interpretation of
day and night – will be: every time that he shall be free from his business occupations, whether of the day or the night.
כי אם בתורת ה׳ [חפצו]. בחלק העיוני, לדעת אותו1, ליראה ולאהבה2: ובתורתו. בחלק המעשי, אשר בו הורה האל יתברך ללכת בדרכיו3:
1. את ה׳.
2. שעל ידי ידיעת ה׳ בא לידי אהבה ויראה, כי מתוך ידיעת גדלו וגבורתו בא לידי יראתו, ומתוך התבוננותו בטובו בא לידי אהבתו, כמו שביאר בתחילת כוונות התורה.
3. התורה מתחלקת לשניים, ׳תורת ה׳⁠ ⁠׳ - הוא החלק העיוני, שעניינו ידיעת ה׳ ואהבתו ויראתו, ו׳תורתו׳ - הוא תורת האדם, החלק המעשי המוטל על האדם לעשות. ושני חלקים אלה נקראים ׳התורה והמצוה׳ במשנת רבינו, ראה ׳מונחי יסוד׳. והיינו, כי המעשים הטובים ׳הם אשר הם יתנו האושר ויַקְנו אותו, כי ההשכלה מקנה החיים הנצחיים - שהמה נושא האושר, והמעשים טובים יַקְנו האושר - שהוא צורת ושלימות הנצחיית׳. וכ״כ רבינו באור עמים: ׳כי אם בתורת ה׳ חפצו - וזה אמר בכל החלק העיוני המורה אמיתות הבורא גדלו וטובו אשר מהם תהיה אהבתו ויראתו באמת, אשר הם כוונת כל התורה בכללה, אמנם החלק המעשי יקרא ׳מצוה׳, כמו שביאר הוא יתברך באמרו (שמות כד יב) והתורה והמצוה אשר כתבתי להורותם׳. [וחז״ל דרשו (ע״ז יט.) שבתחילה התורה היא ׳תורת ה׳⁠ ⁠׳, ואחרי שעמל בה נעשית ׳תורתו׳ של האדם, ובשיעורים ביאר בזה ׳כי אחרי ששב אליו לקניין ולטבע שני - נקראת ׳תורתו׳, כי מאליו יוסיף כח ואומץ להשכיל להיטיב׳]. והאלשיך כתב: ׳כי הנה בתורה יש בחינה מתייחסת אליו יתברך - והיא בחינת סודה, ויש מתייחסת אל האדם - והיא פשטה, והנה הַשיג האדם הסוד לא כל אדם זוכה, אך יחוייב כי גם שלא ישיג אותה - יהיה חפצו בה, ולא יבצר ממנו דבר מה, ועל זה אמר בתורת ה׳ חפצו, ועל בחינת הפשט אמר ובתורתו יהגה, שהוא בתורתו של האיש הנזכר המתייחסת אליו, יהגה יומם ולילה׳. והנה, דוד המלך הורה לנו כאן הדרכים שבהם נשיג את האושר הנצחי, ׳בלמדנו לסור מרע ועשות טוב כמבואר, תחילה שנסור מרע - באמרו אשר לא הלך וגו׳, ועשות טוב - באמרו כי אם בתורת׳ וגו׳ (שיעורים).
ואחר שהורונו לסור ממוקשי מוות, הדריכנו לעשות טוב באמרו כִּי אִם בְּתוֹרַת ה׳ חֶפְצוֹ וּבְתוֹרָתוֹ יֶהְגֶּה יוֹמָם וָלָיְלָה, וכן כתוב (יהושע א׳:ח׳) ׳והגית בו יומם ולילה׳.
ואמר ׳בתורת ה׳⁠ ⁠׳ ואחר כך ׳בתורתו׳, כאמרם ז״ל (ע״ז יט.) בתחילה היא ׳תורת ה׳⁠ ⁠׳ – ולבסוף נעשית ׳תורתו׳, כי אחרי ששב אליו לקניין ולטבע שני – נקראת ׳תורתו׳1, כי מאליו יוסיף כח ואומץ להשכיל להיטיב. ובכלל עניין זה, סָתַם גם כן זולת פועל ההשכלה – המעשים טובים, כי הם אשר הם יתנו האושר ויַקְנו אותו, כי ההשכלה מקנה החיים הנצחיים – שהמה נושא האושר, והמעשים טובים יַקְנו האושר – שהוא צורת ושלימות הנצחיית2.
ומילת ׳יהגה׳ – ר״ל מחשבה, כמו ׳והגות לבי תבונות׳ (תהלים מ״ט:ד׳), גם כי לפעמים יורה צפצוף, כמו ׳המצפצפים והמהגים׳ (ישעיה ח׳:י״ט)3:
1. מהרש״א שם: ׳שלמדה מרבו כל כך עד שנעשית קנין בנפשו׳.
2. ההשכלה, שהיא החלק העיוני הנקראת ׳תורה׳, נותנת לאדם חיי נצח, אך איכות חיים נצחיים אלה והאושר שיזכה בהם האדם נקבע כפי מעשיו הטובים. וראה מש״כ להלן (תהלים מ״ה:ז׳), ובאבות (ב׳:ז׳, ג׳:ט״ו).
3. אך ראה להלן (תהלים קטו ד-ח).
ובתורתו – הוא״ו במאריך.
יהגה – פעם תשמש ענין מחשבה כמ״ש והגיון לבי (תהלים י״ט:ט״ו) ופעם תשמש ענין דבור כמ״ש ולשוני תהגה (תהלים ל״ה:כ״ח).
כי אם – לא סוף הדבר שחדל ונזהר מעצת רשע כ״א עשה גם את הטוב, כי כל חפצו היה בתורת ה׳.
ובתורתו – בכל עת יחשוב להתבונן במה שהמציא בלבו טעמים וציצים פרחים לתורה.
כי אם – אולם לא די במניעת הרע לבד כי מתנאי האושר שיעשה טוב, ולא שיעשה טוב נימוסי לבד כהפילוסופים שבדו דתות לעצמם, רק שישמור תורת ה׳ ומצותיו, וגם באר שמתנאי עשיית הטוב שיעשהו בעבור שהוא טוב ובעבור מצות ה׳ לבד, לא בעבור פניות אחרות שיקוה להשיג עבור עבודתו שכר ותועלת, שאז אין חפצו תורת ה׳ רק הערב והמועיל שמקוה שכר עבודתו, ע״כ התנה כי אם בתורת ה׳ חפצו – והנה שלמות הזה מתחלק לשנים, שלמות העיון ושלמות המעשה, שלמות העיוני נקרא תורת ה׳, כי היא תורהו דעת ה׳ ודרכיו ואמתתו, אבל חלק זה לא ישיגהו האדם עד תכליתו, ודי אם בתורת ה׳ חפצו ומאוייו ומשתדל להשיגו ודורש אחריו, הגם שלא ישיגהו ופניו לא יראו, ושלמות המעשי הוא תורת האדם, היא תלמדהו את אשר יעשה או לא יעשה, וזה נקרא תורתו – ובחלק זה יהגה יומם ולילה ללמוד על מנת לעשות.
ובתורתו – יש לתמוה מדוע כפל התיבה עצמה ולא כתב נרדפת לה כמו חקיו, מצותיו, פקודיו, משפטיו, כנהוג, רק אם נעמיק להבין דעת המחבר נראה שאי אפשר להשתמש בנרדף אחר להוראת מחשבתו, והוא תלמוד רצון ה׳ כלומר הגות בדברי פיו לרדת עד סוף עמקם וטובם, ותורה ר״ל לימוד מה שהאל יתברך שמו הורנו לטוב בשרנו ונשמתנו, וחוקי ה׳ אינם גזרות מלך על עבדיו ע״כ לא כתב במצות לא תעשה לשון אַל רק לשון לא, לא תגנב, כלומר אם אתה רוצה בתועלתך אני מלמדך להועיל שלא תגנב וכן בכל מקום, וכן דעת רז״ל שאמרו (מציעא פ״ה) על פסוק מי האיש החכם ויבן את זאת וגו׳ על מה אבדה הארץ וגו׳ ויאמר ה׳ על עזבם את תורתי אשר נתתי לפניהם ולא שמעו בקולי ולא הלכו בה (ירמיה ט׳:י״א⁠־י״ב) ״דבר זה אמרו חכמים ולא פירשוהו נביאים ולא פירשוהו עד שפירשו הקב״ה בעצמו שנ׳ ויאמר ה׳ על עזבם את תורתי״, וכי לא יכלו חכמים ונביאים שבאותו הדור להבין על מה אבדה הארץ עם כל תועבות יושביה! רק אם נפרש תורתי לשון תלמוד ולימוד אז נבין כונת רז״ל שהוסיפו אמר ר׳ יהודה אמר רב שלא ברכו בתורה תחלה ר״ל שלא חשבוה כמתנה ראויה לברך עליה; כלומר אין איש שם על לב איכה נהיתה זאת שבני ישראל בימי דוד היו לבני חיל והכבידו ידם על כל סביביהם ועתה הם מנוצחים לפני בזויי הגוים; איך בימי שלמה גדלה ההצלחה באומה ועתה הולכת לדלה בכל יום; הלא זאת עשו להם בחדלם מהעמיק החקירה בתורת ה׳ לא הבינו שהיא לא בלבד עונג הנפש רק ג״כ חיי בשרים, ובטבוע בני ישראל תוך טומאת שקוציהם צר כחם וכח אדמתם, ובשובם לחוקי ה׳ אזרו חיל והצליחו ואדמתם נתנה פריה, וכ״ז מדרך הטבע מבלעדי ברכת ה׳ והשגחתו; דוק ותראה שווי המליצות שם וכאן, אבדה הארץ – ודרך רשעים תאבד, עזבם את תורתי – בתורת ה׳ חפצו, ולא הלכו בה – אשר לא הלך בעצת רשעים, ואוי לנו כי גם בימינו חדלו מתלמוד התורה הם ובניהם ועל זה אטום שכלם ושכל בניהם ולא יצליחו במעשיהם וקוה לשלום ואין טוב.
חפצו – חימוד ותאוה הם במה שאין בידינו ורוצים אנו לקנותו וחימוד הוא תקיף מתאוה, וחשק וחפץ הם במה שישנו כבר בידינו, ואע״פי שהראשון הוא תקיף מהשני לא כתב כאן חשקו שהוא לשון וחשוקיהם כסף (תרומה) מה שאדם מחבק בשתי זרועותיו לבלתי יגזלוהו ממנו, וזה אי אפשר בתורת ה׳ שאין שם אורב לגזלה מאוהביה, ומ״מ אע״פי שלימוד אמתת הוראת הנרדפים הוא לימוד ישר ומועיל אין לך כותב ספר שלא ישתמש בהם לפעמים זה תחת זה, ולהפריד ביניהם אין לנו כי אם לחקור מקור שרשם, ואולי גם מקור חפץ הוא חבש בחילוף אותיות לשון קשירה.
יהגה – מלשון כאשר הגה מן המסילה (שמואל ב׳ כ׳:י״ד) הגו סיגים מכסף (משלי כ״ה:ה׳) מה שאדם מוציא ומסיר מלבו ודעתו ע״י עמל ויגיע הרבה.
יומם – הוא תאר הפעל מורה זמן האיר השמש על הארץ, אך מצאנוהו בירמיה (ל״ג:כ׳ וכ״ו) להוראת שם יום (ולבלתי היות יומם ולילה בעתם, אם לא בריתי יומם ולילה).
ולילה – כמו ובלילה, וכן יומם יצוה ה׳ חסדו ובלילה שירה עמי (למטה מ״ב:ט׳) וחסרה הבי״ת כמו והקול נשמע בית פרעה (ויגש) ודומיו.
תרגום כתוביםמדרש תהליםילקוט שמעונירס״ג תפסיר ערביתרס״ג תפסיר תרגום לעבריתהערות הרב קאפח על תפסיר רס״גרס״ג פירושרס״ג פירוש ערביתר׳ משה אבן ג׳יקטילהרש״יר״י קראאבן עזרא א׳אבן עזרא ב׳רד״קר״ע ספורנושיעורי ספורנומנחת שימצודת ציוןמצודת דודמלבי״ם ביאור העניןהואיל משההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144