(הקדמה) הנבואה השישית תחילתה אשר היה דבר ה׳ אל ירמיהו על דברי הבצרות והיא עד הדבר אשר היה אל ירמיה מאת ה׳ לאמר קום וירדת בית היוצר ושמה אשמיעך את דברי, ויש בנבואה הזאת י״ט פרשיות. האחד, אשר היה דבר ה׳ אל ירמיהו על דברי הבצרות. הב׳, כה אמר ה׳ לעם הזה כן אהבו לי וגו׳. הג׳, ויאמר ה׳ אלי אל תתפלל. הד׳, ויאמר ה׳ אלי שקר הנביאים נבאים. הה׳, לכן כה אמר ה׳ על הנביאים. הו׳, ויאמר ה׳ אלי אם יעמוד משה ושמואל לפני. הז׳, אוי לי אמי כי ילדתני. הח׳, אתה ידעת ה׳ זכרני ופקדני. הט׳, לכן כה אמר ה׳ אם תשוב ואשיבך. הי׳, ויאמר ה׳ אלי לאמר לא תקח לך אשה. הי״א, כי כה אמר ה׳ אל תבא בית מרזח. הי״ב, כי כה אמר ה׳ אלהי ישראל הנני משבית מן המקום הזה. הי״ג, לכן הנה ימים באים נאם ה׳ ולא יאמר עוד חי ה׳. הי״ד, ה׳ עוזי ומעוזי. הט״ו, חטאת יהוד׳ כתוב׳. הי״ו, כה אמ׳ ה׳ ארור האיש. הי״ז, קורא דגר. הי״ח, רפאני ה׳ וארפא. הי״ט, כה אמר ה׳ אלי הלוך ועמדת בשער בני העיר. והנני מעורר בדבר הנבואה הזאת ששת השאלות כדרכי:
השאלה הראשונה באמרו אשר היה דבר ה׳ אל ירמיהו על דברי הבצרות, והיא כי לא מצינו כאן דבר ה׳ שיהי׳ לו על זה לא בייעודו אותם ולא בדבר אחר אבל הכל הוא ספור מה שהיה אז ותפלת ירמיהו עליו ומה היא אם כן דבר ה׳ אשר בא אליו על דברי הבצרות, והרד״ק כתב להשיב על זה שה׳ אמר לירמיהו מהרעב קודם בואו ושיהיה באופן כך ואלה הם דברי רוח כי לא נזכר בכתוב דבר ממנו:
השאלה השנית אם השם צוה לנביא פעמים שלש ואתה אל תתפלל בעד העם הזה ואל תשא בעדם רנה ותפלה איך מלאו לבו להתפלל עליהם, והיה אם כן הנביא עובר על נבואתו וחייב מיתה:
השאלה השלישית באומרו ונתתים לזעוה לכל ממלכות הארץ בגלל מנשה בן חזקיהו וגומר וזה כי איך יתכן שבעון מנשה יענשו כל בני יהודה האיש אחד יחטא ועל כל העדה יקצוף, וכבר ידענו משורת הדין שהנפש החוטאת היא תמות כ״ש שמנשה עשה תשובה ונתכפרו לו עונותיו ויאשיהו בנו היה ירא את ה׳ במצותיו חפץ מאד ואיך אם כן יענשו בני יהודה בגלל מנשה ולא בעונותי׳:
השאלה הרביעית למה צוה ה׳ לירמיהו שלא יקח אשה ולא יוליד בנים במקום ההוא האם בעבור שנגזרה גזרה שימותו כולם והלא ירמיהו היה חסיד וכדאי שיחיו בניו בזכותו כל שכן שהבנים הקטנים אינם מתים אלא בעון אביהם גם שלא מתו כולם כי רבים מהם נצולו והלכו בשביה, ובביאור הפרשה אבאר עוד הפסוק הזה ואזכור דעות המפרשים בתשובתו ואקשה עליהם:
השאלה החמישית במה שצוה ה׳ לנביא שלא ילך לספוד למת ולנחם אבלי׳ וכן שלא ילך לשמח חתן וכלה ולא לאכול ולשתות בבית משתיהם, והנה הדברים האלה כולם רוצה לומר לקבור מתים ולנחם אבלים ולשמח חתן וכלה הם מצות ולמה אסרם עליו האם מפני שהיו עתידים כולם למות ושיצא מהם כל ששון ושמחה דיה לצרה בשעתה ולמה קודם יום הרעה ינהג כמו בהיותה ביניהם:
השאלה השישית במאמר כסא כבוד מרום מראשון מקום מקדשנו והיא כי בין שיפורש הפסוק הזה על כסא הכבוד שנברא קודם שנברא העולם כדרך חכמים ז״ל, או שיפורש על ב״ה ושהיא תורה על השגחת השם ומציאותו בשמים העליונים כמו שפירש ה״ר שמואל בן תבון אין ספק שאין לו קשור עם מה שקדם אליו ולא עם מה שאחריו בפרשה. והנני מפרש הפסוקים באופן יותרו השאלות כולם:
הכוונה הכוללת בנבואה הזאת היא לספר שבאה שנת בצורת בארץ יהודה ורעב גדול ולא היה להם לחם לאכול ולא בשר וירקות וגם מים אין לשתות, ושהתפלל על זה הנביא והשיבו ה׳ שמפני רשעת הדור לא יקבל תפלתו ולא ישוב מחרון אפו, ושהנביא הליץ בעדם שהנביאים היו מטעים אותם וה׳ השיבו שאינם נביאים כי כל דבריהם שקר ולכן ישפוך חמתו על נביאי השקר ההם ועל השומעים אותם וייעד על צרותיהם שיבאו עליהם, ולפי שהנביא היה מתרעם מהשנאה שהיו שונאים אותו על הייעודים האלה ייעדו ה׳ שישאירהו לטוב ושהאויב בבואו יחמול עליו, ובעבור שיתפעלו עוד בני יהודה צוה ה׳ לנביא שלא יקח אשה ולא יוליד בנים ולא יספוד למת ולא יאכל וישתה במשתה של שמחה כי מהרה ישבות מהם ששון ושמחה ולא יספדו למת, אבל הנה ימים באים שינחם ה׳ ויגאלם מארצות אויביהם ויהיה זה כאשר האומות כולם יודו באלהותו ושאלהיהם הבל המה, אוי להם לבני יהודה שאינם אומרים עתה כן ואם הם בוטחים במצרים ארור הגבר שיבטח באדם וברוך הגבר שיבטח בה׳, וכדי לפרסם עוד רשעם צוה ה׳ לנביא שיוכיחם על חלול שבתות וכמו שיתבאר כל זה בפסוקים:
(א) אשר היה דבר ה׳ אל ירמיהו על דברי הבצרות וגומר עד ואומר אהה ה׳ אלהים הנה הנביאים אומרים וכו׳. כתבו המפרשים שבצרות אפשר לפרשו מלשון צרה כלומר על דברי הצרות שבאו עליהם, אבל יותר נכון לפרשו מלשון מניעה שכאשר יעצרו הגשמים יקרא בכתוב שנת בצורת, האמנם מה הם הבצרות האלה בלשון רבים כתב הרד״ק שהיו יוקר מעות ויוקר הפירות, ואינו נכון כי לא נזכר בכתוב דבר מהמעו׳, והנכון בכונת זאת הנבואה הוא שבזמן ההוא עצרו השמים ולא היה מטר ונמנע כל כך הגשם שלא די שחסר הלחם לאכול אבל גם המים לשתות לא היו נמצאים כי מרוב החום והעצר הגשמים נתכו המים שבנחלים ולא היה להם מים לשתות, גם הכבשים והכרים נעדרו מן הארץ לפי שלא היה בה עשב ומתו הבהמות כולם וגם הבהמות המדבריות ושעל זה התפלל ירמיהו אל האלהים ואז על תפלתו באה לו דבר ה׳ כן אהבו לנוע וגומר ואתה אל תתפלל בעד העם הזה וכו׳, הנה אם כן אומרו בראש הנבואה אשר היה דבר ה׳ אל ירמיהו על דברי הבצרות ענינו ופירושו זהו ספור הענין אשר עליו היה דבר ה׳ אל ירמיהו על דברי הבצרות והספור הוא מה שיזכור מהבצרות ותפלת הנביא אם עוננו ענו בנו וגומר, ודבר ה׳ שהשיבו על זה בענין הבצרות הוא מה שיזכור אחר זה כן אהבו לנוע וגומר וכמו שיתבאר כללות כונת הפרשה הזאת, ונפרש עתה על פי הפסוקים.