×
Mikraot Gedolot Tutorial
Loading text...
 
(א) וַיְהִ֡י בִּימֵ֣י אָ֠חָ֠ז בֶּן⁠־יוֹתָ֨ם בֶּן⁠־עֻזִּיָּ֜⁠הוּ מֶ֣לֶךְ יְ⁠הוּדָ֗ה עָלָ֣ה רְ⁠צִ֣ין מֶֽלֶךְ⁠־אֲ֠רָ֠ם וּפֶ֨קַח בֶּן⁠־רְ⁠מַלְיָ֤הוּ מֶֽלֶךְ⁠־יִשְׂרָאֵל֙ יְ⁠ר֣וּשָׁלַ֔͏ִם לַמִּ⁠לְחָמָ֖ה עָלֶ֑יהָ וְ⁠לֹ֥א יָכֹ֖ל לְ⁠הִלָּ⁠חֵ֥ם עָלֶֽיהָ׃
And it came to pass in the days of Ahaz the son of Jotham, the son of Uzziah, king of Judah, that Rezin, the king of Aram, and Pekah the son of Remaliah, king of Israel, went up to Jerusalem to battle against it; but they could not prevail against it.
מקבילות במקראתרגום יונתןילקוט שמעונירס״ג תפסיר ערביתר׳ יהודה אבן בלעםרש״יר״י קראאבן עזראר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמצודת דודאדרת אליהו לגר״אשד״למלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובות
(א-ט) אחז, פקח, ארם ואשור – מלכים ב ט״ז:ה׳-ט׳, דברי הימים ב כ״ח:ה׳-כ״ב
וַהֲוָה בְּיוֹמֵי אָחָז בַּר יוֹתָם בַּר עֻזִיָה מְלַךְ שִׁבְטָא דְבֵית יְהוּדָה סְלִיק רְצִין מַלְכָּא דַאֲרָם וּפֶקַח בַּר רְמַלְיָהוּ מַלְכָּא דְיִשְׂרָאֵל לִירוּשְׁלֵם לְאַגָחָא קְרָבָא עֲלָהּ וְלָא יָכִיל לְאַגָחָא עֲלָהּ.
ויהי בימי אחזויהי בימי – ה׳ הם כו׳ (כתוב בריש מגילה דרות ברמז תקצ״ו).
ויהי בימי אחז – א״ר אושעיה אמרו מה״ש לפני הקב״ה ווי שמלך אחז א״ל בן יותם הוא איני יכול לפשוט ידי בו.
ויהי בימי אחז – בשנת שלש למלכותו.
וכאן פי איאם אחז אבן יותם אבן עזיה מלך אל יהודה אן רצין מלך ארם ופקח אבן רמליה מלך אל אסראיל צעדא לירושלם ליחארבא אהלהא פלם יסתטיעא מחארבתהם.
ויהי בימי אחז בן יותם – הקישור הישיר של סיפור זה אחר שהקדים דרך הפיכתו לנביא הוא הוכחה ברורה למה שאמרנו, כי הקדשת ישעיהו לנביא היתה בשנת מות עזיהו, ובשום אופן לא לפניה.⁠
חזרה זו לנושא סדר הנבואות תוך הסתייעות בנימוקי הקשר היא בגדר קווי פרשנות הראויים לציון. ולא ידענו מפי מי אמרם אבן בלעם או כנגד מי.
ויהי בימי אחז וגו׳ – מה ראה הכתוב לייחסו, אלא [מפני שסופו של הכתוב לומר: ולא יכול להלחם עליה, ולימדך שזכות אבות עמדה לו.]⁠
הביאור בסוגריים המרובעים מופיע בכ״י ברלין 122, וטיקן 94. הוא אינו מופיע בכ״י לוצקי 778, לייפציג 1, אוקספורד 165, פרמא 3260, אוקספורד 34.
אמרו מלאכי השרת לפני הקב״ה: ווי הוא זה שמלך רשע זה? אמר להם: בן יותם הוא, בן עזיהו הוא, אבתיו צדיקים היו, לפיכך אי איפשי לפשוט ידי בו. הדא הוא: ולא יכול להלחם עליה – מפני זכות אבותיו. בבראשית רבא.
And it came to pass in the days of Ahaz What did Scripture see to trace his lineage? But, since the end of the verse states: "And he could not wage war against it,⁠" it teaches you that the merit of his forebears stood him in good stead. The ministering angels said before the Holy One, blessed be He, Woe! Who is this wicked man who has become king? He replied to them, He is the son of Jotham; he is the son of Uzziah. His forebears were righteous. I, therefore, do not wish to harm him. This is the meaning of the words, "and he could not wage war against it,⁠" because of the merit of his forefathers. [This is found in Bereshit Rabbah 63:1.]
ויהי בימי אחז – מתחילת הספר עד בשנת מות המלך עוזיהו (ישעיהו ו׳:א׳) היה מתנבא בימי עוזיהו, שהרי בימי עוזיהו
כן בכ״י לוצקי 777. בכ״י לוצקי 778 הושמט ע״י הדומות: ״שהרי בימי עוזיהו״.
התחיל להתנבאות, ומשנת מות המלך עוזיה עד ויהי בימי אחז בימי יותם בן עוזיה. ומשמת יותם בן עוזיה הוא אומר: ויהי בימי אחז בן יותם בן עוזיהו מלך יהודה עלה
כן בפסוק. בכ״י לוצקי 777, מינכן 5: ״ועלה״.
רצין מלך וגו׳,⁠
כן בכ״י לוצקי 777. בכ״י לוצקי 778 הושמט: ״עלה רצין מלך וגו׳⁠ ⁠⁠״.
והיה מתנבא והולך כל ימי אחז עד שמת אחז ועמד חזקיהו. כשמת לו אחז מה הוא אומר: בשנת מות המלך אחז היה המשא הזה (ישעיהו י״ד:כ״ח). כשמת, ניבא בימי חזקיהו, מהו אומר: ויהי בארבע עשרה שנה למלך חזקיהו (ישעיהו ל״ו:א׳). למדת שהתחיל למנות מעוזיהו שהתחיל להתנבאות בימיו, ומונה והולך על הסדר מלך אחר מלך כל ארבעה מלכים שקיפח בימיו.
וכן אתה מוצא כל נביא ונביא שעמד להם לישראל, מאותו חשבון שתפש מתחלה למנות בו, מונה והולך מתחילת החשבון עד שכלה נבואתו בסוף החשבון. בנבואת יחזקאל, בתחילת נבואתו מהו אומר: בחמשה לחדש היא השנה החמישית לגלות המלך יהויכין (יחזקאל א׳:ב׳). אחריו מהו אומר: ויהי בשנה הששית
כן בפסוק. בכ״י לוצקי 778: ״השנה השנית״.
בשישי באחד לחדש ואני יושב בביתי (יחזקאל ח׳:א׳) זה היה ששית לגלות יהויכין. אחריו מהו אומר: ויהי דבר י״י אלי בשנה התשיעית בחדש העשירי בעשור לחדש לאמר. בן אדם כתוב לך את שם היום הזה ואת עצם היום הזה סמך מלך בבל על ירושלם (יחזקאל כ״ד:א׳-ב׳) – זה היה שנה תשיעית לגלות יהויכין. אחריו מהו אומר: ויהי דבר י״י
כן בכ״י לוצקי 778. בפסוק חסר: ״דבר י״י״.
באחת עשרה שנה (יחזקאל כ״ו:א׳, ל׳:כ׳, ל״א:א׳). אחריו מהו אומר: ויהי בשתים עשרה שנה בן אדם נהה על המון מצרים (יחזקאל ל״ב:י״ז-י״ח). בסוף נבואתו מהו אומר: בעשרים וחמש שנה לגלותינו בראש השנה בעשור לחדש ארבע עשרה שנה אחרי אשר הוכתה העיר (יחזקאל מ׳:א׳). צא וחשוב משנה החמישית לגלות יהויכין עד לארבע עשרה שנה אחרי אשר הוכתה העיר ואתה מוצא עשרים וחמש שנה. נמצינו למידין שמחשבון שמתחיל הנביא למנות בו מונה והולך עד תכליתו.
אף כאן ישעיה התחיל למנות בימי עוזיהו והולך ומונה עד תום ארבע עשרה שנה לחזקיהו שהוא רביעי לארבעה מלכים שקיפח בימיו. ולפי שלמעלה בעניין הוא אומר: בשנת מות המלך עוזיהו (ישעיהו ו׳:א׳), שזה היה בימי יותם בן עוזיה, חוזר ואומר: ויהי בימי אחז בן יותם בן עוזיהו מלך יהודה עלה רצין וגו׳.
אמרו מלאכי השרת לפני הקב״ה (בראשית רבה ס״ג:א׳): ווי שמלך אחז. אמר להם: אף על פי כן, אבותיו צדיקים היו, בן יותם הוא, בן עוזיהו, ואי איפשי לשלוח ידי בו. בשנת שבע עשרה שנה
כן בפסוק ובכ״י לוצקי 777. בכ״י לוצקי 778 הושמט: ״עשרה שנה״.
לפקח בן רמליהו מלך אחז. בן עשרים שנה אחז במלכו (מלכים ב ט״ז:א׳-ב׳). באותה שעה: ויהרג פקח בן רמליהו מאה ועשרים אלף ביהודה ביום
כן בפסוק ובכ״י לוצקי 777. בכ״י לוצקי 778: ״יום״.
אחד וגו׳ (דברי הימים ב כ״ח:ו׳), כי הכניע י״י את יהודה בעבור אחז (דברי הימים ב כ״ח:י״ט). בשנת עשרים לפקח שהיא שנת שלש לאחז: עלה רצין מלך ארם ופקח בן רמליהו מלך ישראל ירושלם למלחמה עליה ולא יכול להלחם עליה.
ויהיולא יכול – רמז לפקח בן רמליהו, על כן כתוב אחריו נחה ארם על אפרים (ישעיהו ז׳:ב׳).
And he could not. Pekah ben Remaliahu is meant; comp. Aram is confederate with Ephraim, in the next verse.⁠
From this Ibn Ezra infers that Ephraim and its king Pekah were the principal enemies of Judah.
ויהי בימי אחז בן יותם בן עזיהו מלך יהודה – שנתנבאתי בימיהם כל אילו הנבואות. ולכך מנה אביו וזקנו לפי שמנה לך למעלה שבימי עזיהו חזה זה ובימי יותם בנו ראה זה.
וכשבא בימי אחז בנם עלה רצין... ופקח – על בית דוד.
ויהי בימי אחז – אמר בן יותם בן עזיהו, כי שניהם היו צדיקים, ואע״פ שהוא היה רשע והחטיא את יהודה עד שהענישם האל ונתנם ביד מלך ארם וביד מלך ישראל (דברי הימים ב כ״ח:ה׳), ומלך ארם שבה ממנו שביה רבה, ומלך ישראל הרג ביהודה מאה ועשרים אלף ביום אחד (דברי הימים ב כ״ח:ו׳), ועתה עלו שניהם להלחם עליה.
ולא יכול – רצין, כי הוא היה עקר המלחמה, והוא הביא עמו פקח. וכן אמר: עלה רצין, נראה כי הוא העקר.
ואמר: ולא יכול – לא מפני חוזק יהודה וירושלם, שהרי הם פחדו שלא יכבשו ירושלם, שנאמר: וינע לבבו ולבב עמו (ישעיהו ז׳:ב׳), אלא ולא יכול – כי לא רצה האל לתת את ירושלם ביד אויב כי זכות היתה עומדת להם עדין, כמו שאמר גם בימי חזקיהו: למעני ולמען דוד עבדי (מלכים ב י״ט:ל״ד), עד עת בא עתה וחרבה על ידי נבוכדנצר.
ובדרש: ויהי בימי אחז בן יותם בן עזיהו – מה ראה הכתוב ליחסו? אלא אמרו מלאכי השרת לפני הקדוש ברוך הוא: ווי
כן בכ״י לוצקי 849. בכ״י וטיקן 71: ״ודין״.
הוא זה שמלך זה הרשע? אמר להם הקדוש ברוך הוא: בן יותם הוא בן עזיהו, אבותיו צדיקים היו, לפיכך א״א לפשוט יד בו, הדא הוא דכתיב: ולא יכול להלחם עליה מפני זכות אבותיו.
ויהי בימי אחז – זה כבר נתבאר יותר בספר מלכים כל שכן שספורי המאורעים אינם מעיקר כונת ספר ישעיה, רק הם מליצות על יעודים, אבל הוא כתב זה בקיצור מופלג, כדי שיובן לשון נבואותיו. וכן עוד ויהי בארבע עשרה שנה (ישעיהו ל״ו:א׳), כמו שאפרש.
(הקדמה) הנבואה הששית תחילתה ויהי בימי אחז עד דבר שלח ה׳ ביעקב וכולי, ויש בה י״ב פרשיות: הפרשה הא׳ ויהי בימי אחז, השנית ויאמר ה׳ אל ישעיהו, הג׳ כה אמר ה׳, הד׳ ויוסף, הה׳ והיה ביום ההוא ישרק ה׳, הו׳ והיה ביום ההוא יחיה איש, הז׳ ויאמר ה׳ אלי קח לך גליון, הח׳ ויוסף ה׳ דבר אלי עוד, הט׳ רעו עמים, הי׳ כי כה אמר ה׳, ה׳, הי״א צר תעודה, הי״ב וכי יאמרו אליכם: וראיתי להעיר בפרש׳ הזאת ששת השאלות:
השאלה הראשונה באומרו עלה רצין מלך ארם ופקח בן רמליהו מלך ישראל ירושלם ויצר עליה ולא יכול להלחם עליה, כי הנה מצאנו בדברי הימים בספור אחז הפך זה, דכתיב ויתנהו ה׳ אלהיו ביד מלך ארם ויכו בו וישבו ממנו שביה גדולה ויביאו דרמשק, וגם ביד מלך בבל ויך בו מכה גדולה ויהרוג פקח בן רמליהו ביהודה מאה ועשרים אלף ביום אחד הכל בני חיל בעזבם את ה׳ אלהי אבותם, ויהרוג זכרי גבור אפרים את מעשיה ובן המלך ואת עזריקם נגיד הבית ואת אלקנה משנה למלך וישבו בני ישראל מאחיהם מאתים אלף נשים בנים ובנות וגם שלל רב בזזו להם ויביאו את השלל לשומרון וגומר, וזה סותר למה שאמר כאן, ולא יכול להלחם עליה:
השאלה השנית באמרו כי ראש ארם דמשק וראש דמשק רצין, וכן אמר וראש אפרים שמרון וראש שמרון בן רמליהו וגומר, ומה לנו בראשיות האלה כי אם היה הספק מביאתם להלחם בירושלם ויעדו הנביא שלא תהיה, מה היתה הטענה שראש ארם דמשק וראש דמשק רצין, ולא זכר אם יהיה זה סבה לשלא ילחם ארם בירושלם או להפכו, והנה באפרים אמר ובעוד חמש וששים שנה יחת אפרים מעם אבל לא אמר בארם דבר, גם כי הנבואה ההיא שבעוד ס״ה שנה יחת אפרים מעם אינה הבטחה לשלא ילחמו לירושלם ולא יבקעוה, אף על פי שתהיה אחרית אפרים להכרית אחרי ס״ה שנה:
השאלה השלישית במה שגנה הנביא תשובת אחז שאמר, לא אשאל ולא אנסה את ה׳ ואמר לו המעט מכם הלאות אנשים כי תלאו גם את אלהי, והנה לא היה לאות בזה כי הוא דבר כהוגן באומרו לא אשאל ולא אנסה, לפי שבא בתורה (דברים ו, יז) לא תנסו את ה׳ אלהיכם וגו׳, ונאמר במצות הנביא והיה האיש אשר לא ישמע אל דברי הנביא אשר ידבר בשמי, כ״ש אחרי שאמר הנביא, אם לא תאמינו, כי לא תאמנו, ומי ישמע הדבר הזה ויאמר אחריו אינני מאמין, תנו לכם מופת:
השאלה הרביעית באמרו לכן יתן ה׳ הוא לכם אות הנה העלמה הרה ויולדת בן וקרת שמו עמנו אל, ולא ידענו במה היה האות הזה, אם במה שהגיד שהיתה העלמה הרה, אבל זה אינו אות ולא מופת, כי האשה ההרה משלשה חדשים והלאה כל אדם יכיר בה כי הנה היא הרה, ואם באמרו שתלד בן, וגם זה לא היה מופת שרבים מהאנשים יכירו בפרצוף הנשים ההרות אם תלדנה בנים או בנות וקרוב הדבר לדעתו:
השאלה החמשית באמרו חמאה ודבש יאכל לדעתו מאוס ברע ובחור בטוב כי בטרם ידע הנער מאוס ברע ובחור בטוב תעזב האדמה וגומר, והמאמר הזה קשה מפני׳, מהם אמרו לדעתו מאוס ברע ובחור בטוב, כי אם באכילת הדבש והחמאה יורה על היותו בוחר בטוב, במה ידענו שהיה מואס ברע כי לא זכר שיעשה הילד מעשה בו יודע היותו מואס ברע. ומהם כי אם יעד שמיד כשנולד יאכל חמאה ודבש וידע מאוס ברע ובחור בטוב, איך אמר אחריו כי בטרם ידע הנער מאוס ברע ובחור בטוב, הנה יהיה אם כן הדבר קודם לעצמו, ומהם כי מה תועלת היה לאחז שמה ביעוד הזה, כי קודם שידע הנער מאוס ברע ובחור בטוב תעזב האדמה מהמלכים, כי הנה זה אי אפשר שיהיה כי אם אחר שלש או ארבע שנים, ובתוך זה הזמן מי המונע שילחמו המלכים בירושלם ויבקיענה אליה, ולא היה אם כן באות הזה ייעוד מתיחס לאיכות הצרה:
השאלה הששית באמרו קח לך גליון גדול וכתוב עליו בחרט אנוש וגומר, ואעידה לי עדים נאמנים את אוריה הכהן ואת זכריהו בן יברכיהו, כי הנה ענין הגליון היה מיד ולשעתו, וענין אלה העדים היה אחר כך שנים רבות, כי הנה אוריה בן שמעיהו מקרית יערים הוא הנזכר בספר ירמיהו שהרגו יהויקים, וזה היה קל״ג שנה אחרי אחז, וגם זכריהו בן יברכיהו נתנבא בשנת שתים לדריוש אחרי עבור שבעים שנה לגלות בבל, והיה זה קרוב למאתים שנה אחרי אחז, ואיך אם כן לקחם לעדים בדבר הגליון, ובביאור הכתובים ארחיב עוד המאמר בספיקות שיפלו בזה והנני מפרש הכתובים באפן יותרו השאלות כלם:
הכוונה הכוללת בנבואה הזאת היא להודיע הייעודים שייעד ישעיהו הנביא על עלות רצין מלך ארם ופקח בן רמליהו להלחם בירושלם אל אחז מלך יהודה, ומה שייעדו גם כן מביאת סנחריב על ירושלם ומפלתו ביד חזקיהו בנו והצלחת דור חזקיהו וחרבן דמשק ושמרון וכמו שיתבאר בכתובים:
(א) ויהי בימי אחז בן יותם בן עזיהו וגו׳, עד ויוסף ה׳ דבר אל אחז: הנה זכר הכתוב שהנבואה הזאת אשר יזכור היתה בימי אחז, וראה ליחסו לאביו יותם ולאבי אביו עוזיהו לפי שהיו צדיקים וטובים, וצדקתם הגין על אחז בעונה הזאת, כי מפני רשעו היו רבים קמים עליו ובוזזים את ארצו, ובזכות אבותיו הגין הקדוש ברוך הוא על ירושלם ועל מלכותו, וכן אמרו חז״ל בבראשית רבה (סג, א) שאמרו מלאכי השרת לפני הקב״ה ווי שמלך אחז, שמלך רשע הוא, ושהשיבם השם בן יותם בן עזיהו הוא אבותיו צדיקים היו לפיכך אי אפשר לפשוט יד בו, הדא הוא דכתיב ולא יכול להלחם עליה. וענין הספור הזה הוא, שאחז ברשעתו מצאוהו צרות ורעות, לפי שבימים הראשונים מלך ארם בפני עצמו עלה על ארצו וישב ממנו שביה רבה ויביאה דמשק, כמו שנזכר בדברי הימים (ב׳ כח, ו) וגם פקח בן רמליהו מלך ישראל בפני עצמו עלה על ערי יהודה ויך בהם מכה רבה ושביה עצומה, כמו שנזכר בדברי הימים גם כן אבל המלחמות האלה היתה כל אחת בפני עצמה, ועתה נועצו לב יחדו שני המלכים, רוצה לומר מלך ארם ומלך ישראל שילכו בחברה להלחם עם בני יהודה, ולא על הערים בלבד כמו שעשו בראשונה כי אם שיעלו על ירושלם בחשבם שבהיותם מחוברים יהיה כחם כפול ומכופל ולא יעצר כח מלך יהודה לעמוד בפניהם, ולכן בהכרח ילכדו ירושלם והיה ממפלאות תמים דעים כי כאשר הלך מלך ארם לבדו או מלך ישראל הצליחו במלחמה על בני יהודה, לפי שהיה כל אחד מהם שליח השגחתו יתברך, אמנם כאשר נתחברו יחד ובני ישראל התערבו בגוים כנגד אחיהם בני יהודה, וגם לפי ששלחו ידם ומחשבתם בירושלם ובמקדש ה׳ שהיה בתוכו, היה מחמלת השם שלא הצליחו במלחמה ההיא, וזהו מה שנכתב בכאן דרך כלל שבימי אחז עלה רצין מלך ארם ופקח בן רמליהו מלך ישראל רוצה לומר, שניהם באגודה ואחוה אחת אל ירושלם להלחם עליה ולתפשה, ושלא יכול אחד מהם או רצין שהיה העיקר לא לבד ללכדה, כי אם אפילו להלחם עליה, ואין בזה סתירה ממה שכתוב בדברי הימים, לפי שמה שנזכר שמה היו בפעמים אחרים שכל אחד מהמלכים ההם הלך להלחם בבני יהודה והצליחו במלחמותיהם, לפי שהיה כל אחד בפני עצמו, ושלא עלו על ירושלם ומה שנזכר כאן היה בפעם אחרת כאשר התחברו שניהם לעלות יחד והותרה עם זה השאלה הראשונה: וחכמי הנוצרים פירשו, ולא יכול להלחם עליה שחוזר לאחז, שלא יכול להלחם עם רצין ובן רמליהו בעד ירושלם למלטה מידם, כלומר שלא היה יכולת בידו להלחם בם ונכון הוא.
למלחמה עליה – לעשות מלחמה עליה ולא יכול מוסב על רצין כי הוא היה העיקר במלחמה.
להלחם עליה – להתגבר ולהתחזק במלחמה עם כי מאז כשנלחם פקח לבד התגבר במלחמה כמ״ש בד״ה ב׳, או מוסב הוא על אחז לומר שהוא לא היה יכול לעמוד למולם להלחם בעבור העיר.
ולא יכל – כמו ויבא משה ואהרן וכיוצא. ובדרך דרוש ולא יכל מדת הדין להלחם עליו כמו שכתב במדרש שהיה מדת הדין מקטרג והשיב הקב״ה שהוא בן יותם בן עוזיהו שהיו צדיקים גדולים שלא היה בהם שום חטא, עד כאן לשונו. וז״ש כאן אלו שני המלכים ולא חשב יותר, כי לא נאמר כן באמציה ויואש, א״נ חשב אלו השתים לעמוד זכותן, נגד רצין ונגד פקח.
(כו) וכל ההרים אשר במעדר וגו׳ – היינו לתבואה והוא ההכרח, לא תעזב הארץ מהם ויתעסקו בה על כן לא תבוא שמה יראת שמיר ושית (ישעיהו ז׳:כ״ה).
והיה למשלח שור ולמרמס שה – היינו עגלת בקר וב׳ צאן האמורים למעלה, שישארו לגדל להכרחי. והענין הוא למשל אל שני פינות היצר היינו תאוני כעסני, והוא אובד ומרי נפש. התאוני אובד כי כל באיה לא ישובון (משלי ב׳:י״ט). והכעסני מרי נפש, וז״ש תנו שכר לאובד
(אמר נכדו המסדר: אפשר רצה לומר מפני שכל באיה לא ישובון על כן הלעיטהו לרשע כו׳.)
ויין למרי נפש (משלי ל״א:ו׳) והם כנגד שמיר ושית.⁠
(אמר נכדו המסדר: אפשר המשילן לאלו, בבחינתם האמור לעיל, כמו השית לא יקרב איש אליהם כי אם יתנזק. כן התאוני אל תקרב אל פתח ביתה וגו׳ לא ינקה כל הנוגע בה.)
וז״ש אלף גפן כו׳ לשמיר ולשית תהיה היינו תנו שכר לאובד כו׳ (משלי ל״א:ו׳). וכל ההרים אשר במעדר, פירוש תלמידי החכמים שעוקרין הרים שנקראו הרים הרמים ועוסקים תמיד בתורה, לא תבא בהם יראת שמיר ושית.⁠
(אמר נכדו המסדר: אפשר לא כיון השומע והנראה שדעתו לפרש על דרך מ״ש חז״ל שיגיעת שניהם משכחת עון. וז״ש ההרים ויעדרון ל׳ רבים, במעדר היינו שתי ההרים, מעלת התורה ומעלת דרך ארץ. ושניהם אם יעשו ביגיעה לא תבא שמה יראת שמיר ושית.)
למשלח שור – היינו תלמידי חכמים יקראו בעלי תריסין בעלי קרניים.
ולמרמס שה – אלו בעלי מצות ההולכים בעקבי תלמידי החכמים לעשות כמותן.⁠
(אמר נכדו המסדר: כמ״ש ורעי את גדיותיך על משכנות הרועים.)
(הקדמה) פרקים ז׳–ח׳ עד פס׳ ט״ו – נבואה בתחלת ימי אחז, בבוא מלך ארם ומלך ישראל להלחם על ירושלים, והמלך והעם יראו מהם מאד, והנביא מבשר כי לא תקום עצתם. וגם יהיו הם עצמם לבז למלך גדול מהם, הוא מלך אשור.
(א) ויהי בימי אחז – פקח מלך בשנת מות המלך עזיהו (שנת כ״ב למלכו), ומלך עשרים שנה, ויותם מלך ט״ז שנים, אם כן לא מלך פקח בימי אחז רק ד׳ שנים, אם כן הענין המסופר פה היה באחת מארבע השנים הראשונות למלכות אחז, והוא מה שכתוב במלכים ב׳ (ט״ז:ה׳) אז {י}⁠עלה רצין מלך ארם ופקח בן רמליהו מלך ישראל ירושלם למלחמה ויצורו על אחז ולא יכלו להלחם. אבל מה שכתוב בדברי הימים ב כ״ח ה׳-ו׳ ויתנהו ה׳ אלהיו ביד מלך ארם ויכו בו וישבו ממנו שביה גדולה ויביאו דרמשק וגם ביד מלך ישראל נתן ויך בו מכה גדולה, ויהרג פקח בן רמליהו ביהודה מאה ועשרים אלף ביום אחד, היה קודם לכן, ונראה כי עכשו נגשו מלך ארם ומלך ישראל למלחמה על עיר ירושלם ולא יכלו להלחם עליה, כי ראו שלא יוכלו ללכדה, כי עיר חזקה היא מאד, ותמהו בראותם אותה ונבהלו נחפזו, וחזרו לארצם. ונראה לי כי על המאורע הזה נוסד מזמור מ״ח גדול ה׳ ומהלל מאד בעיר אלהינו הר קדשו, יפה נוף וגו׳, אלהים בארמנותיה וגו׳, כי הנה המלכים נועדו (מלך ארם ומלך ישראל) עברו יחדו (להלחם עליה), המה ראו כן (חוזק העיר), תמהו, נבהלו נחפזו, רעדה אחזתם שם וגו׳ (וחזרו לאחור מבוהלים ודחופים כאלו מלאך ה׳ דוחה אותם) ברוח קדים (אשר ברוב כחה) תשבר (אפילו) אניות תרשיש (ואז האויבים בשובם אחור אמרו בלבם) כאשר שמענו כן ראינו בעיר ה׳ צבאות וגו׳, דמינו אלהים חסדך בקרב היכלך (גם אלה דברי האויבים, והטעם ממה שראינו הדרת עיר ה׳ ותפארת גדולתה אשר נפל פחדה עלינו בבואנו להלחם עליה, אנחנו מדמים ומציירים בלבנו כמה יהיה גדול חסד ה׳ אשר יתראה ליראיו ועבדיו בקרב היכלו, שישמע ה׳ את תפלתם אשר יתחננו אליו במקום ההוא), כשמך אלהים וגו׳ (הם דברי המשורר שאומר כי על ידי התשועה הזאת תתפרסם גדולת ה׳ בין העמים הרחוקים), ישמח הר ציון וגו׳ סבו ציון וגו׳, המשורר מהתל באויבים ואומר להם מאחר שבאתם להלחם על ירושלם ולא יכלתם להלחם סבו אותה וראו אותה מבחוץ כדי שתוכלו להגיד יפיה לאנשי ארצכם, באופן שישאר הדבר למזכרת אצלם עד דור אחרון. ואחר כך המשורר חותם ואומר כי זה אלהים אלהינו עולם ועד וגו׳.
ולא יכול להלחם עליה – לא חש ישעיה להגיד איך היה הדבר, כי היה ידוע בימיו. והנה המלות האלה (ולא יכול וגו׳) כוללות סוף הענין, ומה שכתוב אחר כך (ויוגד לבית דוד וכו׳) הכל היה קודם לכן כלומר קודם שישובו האויבים אחור, ומלות ולא יכול וגו׳ הן כמו כלל שאחריו פרט, כמו וירא אליו ה׳ באלוני ממרא (בראשית י״ח:א׳), אלא שכאן השמיט הפרטים. וגיזניוס אומר שלא היה ישעיה הוא המסדר הספור הזה. והנה גם הוא מודה כי סימן ח׳ ישעיה כתבו, והנה אם לא הוא כתב גם סימן זה, יהיה סימן ח׳ כזנב בלא ראש. וגם הוא מודה כי יש בסימן זה מדברי ישעיה, אך נראה לי דבר ברור כי גם החלק הספורי מן הסימן הזה איננו אלא לשון הנביא, הלא תראה ויוגד לבית דוד, נחה ארם, וינע לבבו כנוע עצי יער, הכל לשון מליצת השיר, לא ספור בעלמא. ולדעת גיזניוס מי שכתב הפסוק הראשון העתיקו בלא תבונה מספר מלכים בלי הבין כי מלות ולא יכול להלחם עליה לא היה כאן מקומן כי אם בסוף הענין. ואני שואל: היתכן לאיש נעדר תבונה שיכתוב פסוק ויוגד לבית דוד? ואם נודה שכתבו ישעיה, נודה גם כן שלא התחיל ספורו במלות ויוגד לבית דוד, אבל התחיל בהודעת הזמן ושם המלכים הבאים למלחמה, ואם נודה שכתב ישעיה ויהי בימי אחז עד למלחמה עליה, נודה גם כן שהוסיף ישעיה עצמו מלות ולא יכול להלחם עליה, מאחר שלא מצאנו לו בסוף הספור איך נפל הדבר.
בן יותם – פי׳ חז״ל שהזכיר אבותיו, לאמר שזכותם הגינה בעדו עלה רצין – תחלה עלה רצין בפ״ע (דברי הימים ב כ״ח ה׳) ופקח בפ״ע (שם ו׳), וכ״א כבש את יהודה, אבל על ירושלים לא יכלו כ״א בפ״ע להלחם, כי הצילם ה׳.
וַיְהִי בִּימֵי אָחָז בֶּן יוֹתָם בֶּן עֻזִּיָּהוּ
שניהם היו צדיקים והוא (אחז) היה רשע והחטיא את יהודה עד שהענישו ה׳ (רד״ק). ומפני מה ראה הכתוב ליחסו? אלא מפני שסופו של הכתוב לומר ״ולא יכול להלחם עליה״ ולמדך שזכות אבות עמדה לו, אמרו מלאכי השרת לפני הקב״ה ווי הוא זה שמלך זה רשע, אמר להם הקב״ה, בן יותם הוא בן עזיהו, אבותיו צדיקים היו לפיכך אי אפשר לפשוט יד בו, הדא הוא דכתיב ״ולא יכול להלחם עליה״ מפני זכות אבותיו (רש״י, רד״ק, מלבי״ם).
מֶלֶךְ יְהוּדָה, עָלָה רְצִין מֶלֶךְ אֲרָם וּפֶקַח בֶּן רְמַלְיָהוּ מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל אל
תרגום יונתן.
יְרוּשָׁלִַם לַעשות
מצודת דוד.
מִּלְחָמָה עָלֶיהָ, וְלֹא יָכֹל היה רצין מלך ארם
המילים ״ולא יכול״ מוסבים על רצין כי הוא היה העיקר במלחמה והביא עמו את פקח (רד״ק, מצודת) דוד. או מוסב הוא על אחז לומר שהוא לא היה יכול לעמוד למולם להלחם בעבור העיר (מצודת דוד). ואבן עזרא ביאר שהמקרא רומז לפקח בן רמליהו.
לְהִלָּחֵם – להתגבר ולהתחזק
מצודת דוד.
עָלֶיהָ – על ירושלים במלחמה
מצודת דוד. ותחילה עלה רצין בפני עצמו (דברי הימים-ב׳ כח, ה) ופקח בפני עצמו (שם ו) וכל אחד כבש את יהודה, אבל על ירושלים לא יכלו כל אחד בפני עצמו להלחם כי הצילם ה׳ (מלבי״ם).
כי לא רצה ה׳ לתת את ירושלים ביד אויב
כי עדיין עמדה להם זכות כמו שאמר גם בימי חזקיהו (מלכים-ב׳ יט, לד) ״לְמַעֲנִי וּלְמַעַן דָּוִד עַבְדִּי״, עד עת בא עתה וחרבה על ידי נבוכדנצר (רד״ק).
:
 
(ב) וַיֻּגַּ֗⁠ד לְ⁠בֵ֤ית דָּוִד֙ לֵאמֹ֔ר נָ֥חָה אֲרָ֖ם עַל⁠־אֶפְרָ֑יִם וַיָּ֤⁠נַע לְ⁠בָבוֹ֙ וּלְבַ֣ב עַמּ֔⁠וֹ כְּ⁠נ֥וֹעַ עֲצֵי⁠־יַ֖עַר מִפְּ⁠נֵי⁠־רֽוּחַ׃
And it was told to the house of David, saying, "Aram is confederate with Ephraim.⁠" And his heart trembled, and the heart of his people, as the trees of the forest tremble with the wind.
מקבילות במקראתרגום יונתןילקוט שמעונירס״ג תפסיר ערביתר׳ יהודה אבן בלעםרש״יר״י קראאבן עזראר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודאדרת אליהו לגר״אשד״למלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובות
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

וְאִתְחַוָא לְבֵית דָוִד לְמֵימָר אִתְחַבַּר מַלְכָּא דַאֲרָם עִם מַלְכָּא דְיִשְׂרָאֵל לְמֵיתֵי עֲלוֹהִי וְזָע לִבֵּיהּ וְלִבָּא דְעַמֵיהּ כְּאִשְׁתְּדָיוּת אִילָנֵי חוּרְשָׁא מִן קֳדָם רוּחָא.
ויוגד לבית דוד כו׳ – (כתוב במלכים ברמז רמ״ו).
וינע לבבו ולבב עמו כנוע עצי יער מפני רוח – אומרים לפרת למה אין קולך הולך א״ל איני צריך מעשי מוכיחים עלי אדם נוטע בי נטיעה הוא עושה לשלשים יום זורע בי ירק הוא עושה לשלשה ימים, אומרים לחדקל למה קולך הולך, אומר להם הלואי גם כי קולי הולך שיהא נשמע ונראה, אומרים לאילני מאכל למה אין קולכם הולך אומרים אין אנו צריכין פירותינו מעידין עלינו, אומרים לאילני סרק למה קולכם הולך אומרים הלואי גם כי נשמיע קולנו שנשמע ונראה, אמר רב הונא לא מטעם הזה אלא אילני מאכל על ידי שהם כבדים בפירותיהם לפיכך אין קולם הולך, אילני סרק על ידי שהם כבדים בפירותיהם לפיכך אין קולך הולך, אילני סרק על ידי שהם רקים וקלים לפיכך קולם הולך, הה״ד וגו׳. מפני מה לא מנו את אחז, א״ר ירמיה מפני שמוטל בין שני צדיקים בין יותם לחזקיהו. רב אמר מפני שהיה לו בשת פנים מישעיה שנאמר צא נא לקראת אחז אתה ושאר ישוב בנך אל קצה תעלת הברכה העליונה אל מסלת שדה כובס, מאי כובס איכא דאמרי כבשינהו לאפיה, ואיכא דאמרי אוכלא דקצרא סחף ארישיה.
דבר אחר כשהיה הנביא בא לקנתרו היה יוצא למקום טומאה והופך פניו למקום טומאה כלומר שאין השכינה שורה במקום טומאה שנאמר אל מסלת שדה כובש שהיה כובש פניו.
דבר אחר על ידי שנתיסר בבנו הבכור שנאמר ויהרג זכרי גבור אפרים את בן המלך והוא שחזקיה אמר הנה לשלום מר לי מר, מר לי מפני אחז מר לי מפני מנשה. וזרע צדיק נמלט אין כתיב כאן אלא וזרע צדיקים זרע שהוא מוטל בין שני צדיקים.
פלמא אכ׳בר אל דאוד וקיל להם קד נזלת אלארמניהֿ עלי אל אפרים אצ׳טרב קלב אלמלך וקלוב קומה כאצ׳טראב שג׳ר אלשערא מן קבל אלריאח.
נחה ארם על אפרים – פועל עבר,⁠
גם רס״ג תרגם פועל זה בעבר.
נח בעה״פ, כמו ׳שמה׳ ׳קמה׳, ומובנו ׳קבע לו מקום׳, ׳השתקע׳, כמו ״ותנח התבה״ (בראשית ח׳:ד׳).⁠
השווה רס״ג על אתר ואלפסי בערך ׳נח׳.
ויגד לבית דוד – לפי שרשע היה לא הזכיר שמו.
נחה ארם על אפרים – נתחבר מלך ארם על מלך ישראל לבא עליך. נחה – לשון נקבה על שם המלכות. נחה – פּוֺשַד בלעז, לשון וינח בכל גבול מצרים (שמות י׳:י״ד).
וינע לבבו – לפי שכבר נלחם בו כל אחד מהם בפני עצמו ויכלו לו שנאמר ויתנהו י״י ביד מלך ארם וגו׳ (דברי הימים ב כ״ח:ה׳) ואומר: ויהרג פקח בן רמליה ק״כ
כן בכ״י לייפציג 1, אוקספורד 165, פרמא 3260, ברלין 122, וטיקן 94, וכן בפסוק. בכ״י לוצקי 778: ״כ״ג״.
אלף איש וגו׳ (דברי הימים ב כ״ח:ו׳) שניהם בדברי הימים.
כנוע עצי יער – קול אילני סרק נשמע יותר מקול אילני פירי כדאיתה בבראשית רבה.
And it was told to the House of David Since he was wicked, Scripture did not mention his name.
Aram has allied itself with Ephraim lit. has rested upon Ephraim. The king of Aram has joined the king of Israel to attack you. נָחָה is the feminine gender, since the kingdom (מַלְכוּת) joined. Posad in Old French, lay, comp. "And it rested (וַיָּנַח) in all the boundary of Egypt" (Shemot 10:14).
and his heart... trembled Since each one individually had already waged war with him and defeated him, as it is said: "And the Lord his God delivered into the hand of the king of Aram...⁠" (Divrei HaYamim II 28:5), and it states further: "And Pekah son of Remaliah slew 120,000 men" (v. 6). Both verses are in Divrei HaYamim.
as the trees of the forest tremble The sound of trees that do not produce fruit is heard more than that of all fruit trees [var. the sound of fruit trees], as is [found] in Bereshit Rabbah (16:3).
ויוגד לבית דוד לאמר – לא רצה הכתוב להזכיר את אחז.
נחה ארםנחה לשון נקבה על שם המלכות.
נחה ארם על אפרים – התחבר מלך ארם עם מלך ישראל לבא על אחז.
על – זה פתרונו: כמו: והקרבתם על הלחם (ויקרא כ״ג:י״ח), שפתרונו: עם הלחם. אבוק אפרים בלעז.
וינע לבבו ולבב עמו – לפי שכבר נלחם כל אחד מהם בפני עצמו על אחז, ויוכלו לו, כמה שנאמר: ויתנהו י״י ביד מלך ארם וגו׳ (דברי הימים ב כ״ח:ה׳), ואומר: ויהרג פקח בן רמליהו ביהודה
כן בפסוק ובכ״י לוצקי 777. בכ״י לוצקי 778 הושמט: ״ביהודה״.
מאה ועשרים אלף ביום אחד (דברי הימים ב כ״ח:ו׳), שניהם בדברי הימים.
כנוע עצי יער מפני רוח – כנוע עצי גנה אין כתוב כאן, אלא כנוע עצי יער – אילו אילני סרק. ועל ידי שהם קלים בפירותיהם
כן בכ״י לוצקי 778. בכ״י פריס 163: ״קלים שאין להם פירות״.
קולן הולך, אבל אילני מאכל שהם כבידים בפירותיהם אין קולן הולך.
ויוגד – בעבור היות המלך על עשרת השבטים בתחלה מאפרים תקרא המלכות כן.
על אפרים – כמו עם, וכן ויבאו האנשים על הנשים (שמות ל״ה:כ״ב).
Ephraim. The kingdom of the ten tribes is called Ephraim, because their first king Jeroboam was of that tribe (1 Kings 2:26).
עם═על With; comp. האנשים על הנשים The men with the women (Exod. 35:22)
וינע לבבו ולבב עמו – כי יָרְאו שמא הגיע הזמן שאילו הנבואות יתקיימו. שאילו ב׳ מלכים כבר נלחם בם כל אחד בפני עצמו בקושי וביד חזקה ולא יכלו בית דוד לעמד לפניהם קל וחומר שלא יעמדו בפני שניהם יחד. ואמר המקום לישעיהו אמר אליהם שאין להם לירא מאילו שעדיין לא הגיע זמן הנבואות הללו להתקיים, אבל מלך אשור יעלה על הארץ ואז יתקיימו. כן השטה.
נחה ארם – נחה ונתחברה מלכות ארם עם אפרים וכרתו ברית עליך. ועדיין לא עלו עליו אבל הסופר דרכו להגיד בתחלת דבריו גוף המעשה בקוצר. כיוצא בו ויצא יעקב מבאר שבע וילך חרנה. ואחר כך אמר ויפגע במקום לפרש הדבר. אף כאן תחלה אמר שרצין ופקח עלה. ואחר כך מפרש הדבר יפה שכשנתחברו יחד לעלות על בית דוד למלחמה הוגד לדוד וינע לבבו ואומר לו שאין לו לירא. ומה שאומר לבית דוד ולא אומר לאחז לפי שהיו רוצים לבטל מלכות בית דוד והיא היתה עצתם כמו שמוכיח למטה נעלה ביהודה ונמליך מלך בתוכה ולא להחריב את הארץ.
(Now, when it was reported to the House of David that Aram had allied itself with Ephraim), their hearts and the hearts of their people trembled: For they had feared lest the time had arrived during which those prophecies were to be fulfilled.⁠
Rabbi Eliezer does not specify which prophecies. He may be referring specifically to Isaiah 5:26–29 or, more likely, to any and all of Isaiah’s prophecies of doom in chapters 1–5. In his comment on Isaiah 7:1, in any case, he also uses the term “those prophecies” to refer more generally to the first chapters of the book.
For these two kings had fought with them, each one on his own, with fierceness and a strong hand, and the House of David was not able to withstand them, how much the more so they would not be able to withstand them now that they were allied together. And the Omnipresent said to Isaiah: tell them that they need not worry from them,⁠
I.e., tell the Judaeans that they need not fear the attack of the Aramaeans and the Israelites.
since the time had not yet come wherein those prophecies would be fulfilled. The king of Assyria would come upon the Land, and (only) then would they be fulfilled. This is the mode (of the passage).⁠
When Rabbi Eliezer uses the term for “mode,” it is not always clear whether he indicates the previous gloss, or an upcoming one. In the present case, it is possible to read it as either. Like many of his fellow northern French rabbinic exegetes, Rabbi Eliezer distinguishes between the sense of a passage and the mode through which that sense is achieved. Whereas those exegetes, since the time of Rashi in the late eleventh century, regularly used such terms as peshuto (or, later, peshat), mashma or ‘inyan to denote the sense of a biblical text, the only term they employed for the mode was an old rabbinic Hebrew word, shittah. The analogies among Christian exegetes were sensus litteralis for English “sense” and modus for “mode.” Further exploration of this distinction are featured in my forthcoming book, “I Have Only Come to Explain the Context of Scripture”: The Reinvention of Reading During the Twelfth Century Renaissance.”
Aram had allied: “The kingdom of Aram has allied and joined with Ephraim, and they have made an alliance against you.”
As he does frequently in his Isaiah commentary, Rabbi Eliezer supplements his understanding of Isaiah by relying on parallel or corresponding passages in the Book of Kings; here, he draws on the narrative of 2 Kings 16.
Now they had not yet attacked him, but as for the redactor,⁠
In a number of circumstances, Rabbi Eliezer explicitly references “the redactor”; the Hebrew term he employs is הסופר, ha-sofer. While it is true that the word can also mean simply “the scribe” (i.e. the copyist of a previously-written document), Rabbi Eliezer repeatedly employs the term with respect to the creative arrangement of prophetically-disclosed materials (including the Divine word). Rabbi Eliezer clearly learned this approach at the feet of his master, Rashbam; see the latter’s commentary on Genesis 1:1, an English translation of which may be found in Martin I. Lockshin, Rabbi Samuel Ben Meir’s Commentary on Genesis: An Annotated Translation (Lewiston, Lamperer, Queenston: The Edwin Mellen Press, 1989), 28–33.
his way is to relate at the beginning of his words the essential aspect of the matter briefly; this pattern is also found in Jacob left Beer-sheba, and he went to Haran
As will be made clear, Rabbi Eliezer does not understand this phrase to mean “towards Haran,” but that the verse states that Jacob reached Haran, and then the subsequent narrative goes on to describe an event that involved Jacob before he arrived at Haran (Genesis 28:11–22). Of course, the biblical narrator describes the events that took place in Haran only in Genesis 29ff.
(Genesis 28:10) and afterwards the text states He came upon a certain place (Genesis 28:11) and then later (does the narrator) make the matter beautifully explicit.⁠
The narrative pattern that Rabbi Eliezer observes has only imperfectly and infrequently been recognized, even among modern biblical expositors. In Harris (1997), 157–64, I termed this the “Summary and Elaboration” pattern. Rabbi Eliezer was likely influenced by the ancient rabbinic legal hermeneutic principle, כלל ופרט, kelal u-ferat, “a general statement and a specific statement”; whereas the rabbis had considered this a restrictive principle, Rabbi Eliezer applies the rule more broadly to narrative contexts. See Harris (2006), 182–83; and Harris (2009), 318–20.
First he said that Rezin and Pekah had attacked, and only later does he elaborate the matter: for when they joined forces to attack the House of David in war, it was told to (the House of) David, causing his (Ahaz’s) heart to tremble; then he (Isaiah) told him not to fear.⁠
Thus Rabbi Eliezer states that Isaiah 7:1 relates in miniature the entire narrative concerning the invasion of Aram and Israel against Judah, concluding “but they were not able to attack it,” thus, the invasion did not succeed. Isaiah 7:2ff relates the specific events on which the prophetic narrative centers.
ויגד לבית דוד – אמר לבית דוד כי לולי דוד כבר פסקה המלכות מזרעו בעונם ובעון זה המלך שהיה רשע.
נחה ארם על אפרים – כמו: ויבאו האנשים על הנשים (שמות ל״ה:כ״ב). והגד למלך כי מחנה ארם עם מחנה אפרים.
נחה – כלומר באו עד קרוב לירושלם, ותקעו אהליהם, ונחו שם לצור על ירושלם ולהלחם עליה. ואמר נחה לשון נקבה על המחנה או על עדת ארם, כמו: ותהי ארם (שמואל ב ח׳:ו׳), ותהי ישראל (שמואל ב כ״ד:ט׳).
וינע לבבו – פחדו מאד כי כבר נכשל לפניהם כי כן כתוב במלכים. וינע – מן הקל, ונפתחה הנון מפני העי״ן.
ואמר עצי יער – שכולם נעים מפני הרוח, ואחד מניע חברו, שנוגע בו מפני התנועה, והנה התנועה רבה מתנועת עץ יחידי מפני רוח, כן היו כל אחד מהם פוחדים והאחד מפחיד חבירו.
ויש דרש: קול אילני סרק נשמע יותר מקול אילני פירות, לפיכך אמר: עצי יער.
נחה ארם על אפרים – כטעם ויבואו האנשים על הנשים (שמות ל״ה:כ״ב), ואם הענין ההוא שם יותר נאות. והטעם נתחברו ארם ואפרים כנגד ירושלים.
וזכר הכתוב כאן שבפעמים הראשונים שעלו למלחמה כל אחד מהמלכים האלה, לא היתה עת צרה ופחד ורעדה כל כך לבני יהודה ולבית דוד שהוא המלך אחז ואנשי ביתו, אבל עתה בהתחברות שני המלכים, כאשר הוגד לבית דוד נחה ארם על אפרים, רוצה לומר שהתחברו שניהם בהסכמה, מרוב פחדם התנועע לבבם כנוע עצי יער מפני רוח כי ביער יעשה תנועה חזקה הרוח, לפי שאין שם מחיצה שתגין לפניו כמו שהוא בפרדס ובגן, והענין שאמרו בני יהודה הנה בהיות כל אחד מהמלכים אלה בפני עצמו עשו מה שעשו ומה גם עתה בהיותם מחוברים יחד שתהיה הצרה כפולה ומכופלת, וזכר הכתוב כל זה להודיע שהיו מתיאשים מהתשועה בבוא דבר הנביא ובשורתו וכנוי עמו חוזר לבית דוד שזכר.
נחה – ענין חניה.
על אפרים – עם אפרים כמו ויבאו האנשים על הנשים (שמות ל״ה:כ״ב).
וינע – מלשון תנועה.
ויוגד – טרם עלו למלחמה.
לבית דוד – הוא אחז ועל שהיה רשע לא רצה להזכירו בשמו.
נחה ארם וכו׳ – ארם עם אפרים חנו עליהם להלחם בהם.
וינע – מגודל הפחד נעה לבבו כמו עצי היער הנעים ברוח.
וינע לבבו וגו׳ כנוע עצי היער – המשיל הכתוב תנועת לבבם אל נוע עצי היער. והוא על דרך שאמרו חז״ל, שאלו לאילני מאכל מאי טעמא אין קולכם נשמע, והשיבו שכבר נשמעים על ידי פירותיהם; ושאלו לאילני סרק מאי טעמא משמיעים קולם והשיבו כי אינם נשמעים בלאו הכי. והענין כי אילני מאכל מפני כבדות פירותיהם לא ישובו מפני הרוח. אבל אילני סרק מפני קלותם מבלי פירות על כן תדפנו רוח כל שהוא. וז״ש כאן היו מתייראין מרוח כל שהוא. מפני קלותם מן המצות וזהו בחינת כנוע עצי היער. והנה הסירים פחיתותן יותר אף מכל עצי היער ואין קולם נשמע בעת גדילתן אלא בעת שרפתן שנשרפים תחת הסיר, משמיעים קולם לאמור, שראוים לשרפם תחת הסיר, ככל עצי הגן. ובדמיונם חלוקת אנשים, כי יתרון האדם על בעלי חיים זולתו החכמה, וכח השחוק שלא נמצא בשום בעל חיים כמותם. ובעלי החכמה לא ישמיעו קולם בשחוק כי לכבדות חכמתו אפילו כל רוחות ההיתול שבעולם אין מזיזין אותו ממקומו. אבל הכסיל רוח ההיתול וליצנות כל שהוא, יתנועע לבבו ודעתו למלאות פיו שחוק בקולי קולות, אף כי כי בשחוק יכאב לב (משלי י״ד:י״ג), ואש הגיהנם תוקד בפיו, משמיע קולו לאמר כי ראוי לשחוק תחת הסיר של גיהנם ככל בעלי החכמה, וז״ש המלך החכם כי כקול הסירים תחת הסיר כן שחוק הכסיל (קהלת ז׳:ו׳).
[ביאור לכל הפרק כלול בביאור פסוק א]

ויגד לבית דוד – דרך מליצת השיר אמר בית דוד, כמו למטה שמעו נא בית דוד (ועיין למטה ח׳:ו׳).
נחה ארם על אפרים – חיל ארם שוכן במלכות אפרים, וזה אות ששני המלכים נוסדו יחד על יהודה.
נחה על – לשון ותנח התבה על הרי אררט (בראשית ח׳:ד׳). וטעם המליצה הזאת כי מתחלה כששמע שמלך ארם יצא ממקומו לבא בארץ אפרים היה אחז שמח, אולי יבא להלחם בפקח שהיה אויבו ועל כן יחלש כחם של שניהם, אבל כששמע שארם נח ושקט בארץ אפרים, אז הבין כי שלום ביניהם, ושיש בלבם לבא עליו שניהם יחדו.
נחה ארם – וכן ותערוך ישראל (שמואל א יז כא), ותפול שבא (איוב א׳ טו).
אפרים – נקראו כן י׳ השבטים, בעבור שהיה מלכם הראשון מאפרים.
ויגד – אח״כ נודע לבית דוד כי ארם ואפרים נתחברו יחד, ויירא מפניהם כנוע עצי יער – אילני סרק שאין עליהם פירות יניעם הרוח יותר מאילני פירות שפירותיהם מכבידים עליהם, כן הם שהיו ריקנים מכל זכות ותקוה על ישועת ה׳, נעו מפחד אויב.
וטרם עלו למלחמה
מצודת דוד.
, וַיֻּגַּד לְבֵית דָּוִד הוא אחז
ולפי שהיה רשע לא רצה להזכירו בשמו (רש״י, ר״י קרא), מצודת דוד. ורד״ק ביאר שאמר לבית דוד כי לולי דוד כבר פסקה המלכות מזרעו בעוונם ובעוון זה המלך שהיה רשע.
, לֵאמֹר – וכך נאמר לו, נָחָה – התחבר
רש״י, מלבי״ם. ורד״ק ביאר שהגיעו עד קרוב לירושלים ונחו שם לצור על ירושלים ולהלחם עליה. ומצודת ציון ביאר חנה. ונאמר ״נחה״ בלשון נקבה על שם המלכות (רש״י, ר״י קרא). על שם המחנה או על עדת ארם (רד״ק).
אֲרָם עַל – עִם
ר״י קרא, אבן עזרא, רד״ק, מצודת ציון.
אֶפְרָיִם
כך נקראו עשרת השבטים בעבור שהיה מלכם הראשון מאפרים (אבן עזרא, מלבי״ם).
להילחם בך, ומגודל הפחד
מצודת דוד.
וַיָּנַע – נע
מצודת ציון.
לְבָבוֹ וּלְבַב עַמּוֹ שפחדו מאד
רד״ק.
כְּנוֹעַ – כמו שנעים
מצודת דוד.
עֲצֵי יַעַר
אלו אילני סרק (ר״י קרא). כי קול אילני סרק ישמע יותר מכל אילני פירי (רש״י, רד״ק). וכיון שאין להם פירות הם קלים והרוח מניעה אותם וקולן הולך, אבל אילני מאכל שהם כבידים בפירותיהם אין קולן הולך שפירותיהם מכבידים עליהם (ר״י קרא). כן הם שהיו ריקנים מכל זכות ותקוה על ישועת ה׳, נעו מפחד אויב (מלבי״ם). ואמר ״עצי יער״ שכולם נעים מפני הרוח ואחד מניע את חברו שנוגע בו מפני התנועה ולכך התנועה רבה יותר מתנועת עץ יחידי, כן היו כל אחד מהם פוחדים והאחד מפחיד (רד״ק). ואמר ביער לפי שביער תעשה הרוח תנועה חזקה, לפי שאין שם מחיצה שתגין לפניו כמו שהוא בפרדס ובגן (אברבנאל). ובמדרש, אומרים לאילני מאכל למה אין קולכם הולך? אומרים אין אנו צריכין, פירותינו מעידין עלינו, אומרים לאילני סרק למה קולכם הולך? אומרים הלואי גם כי נשמיע קולנו שנשמע ונראה (ילקוט שמעוני).
מִפְּנֵי רוּחַ, וזאת משום שכבר נלחמו באחז כל אחד מהם בפני עצמו ויכלו לו
כמו שנאמר עליו (דברי הימים-ב׳ כח, ה) ״וַיִּתְּנֵהוּ יְהוָה אֱלֹהָיו בְּיַד מֶלֶךְ אֲרָם וַיַּכּוּ בוֹ״ וכן נאמר (דברי הימים-ב׳ כח, ו) ״וַיַּהֲרֹג פֶּקַח בֶּן רְמַלְיָהוּ בִּיהוּדָה מֵאָה וְעֶשְׂרִים אֶלֶף בְּיוֹם אֶחָד הַכֹּל בְּנֵי חָיִל״ (רש״י, ר״י קרא).
:
 
(ג) וַיֹּ֣⁠אמֶר יְהֹוָה֮י״י֮ אֶֽל⁠־יְ⁠שַֽׁעְיָ֒הוּ֒ צֵא⁠־נָא֙ לִקְרַ֣את אָחָ֔ז אַתָּ֕⁠ה וּשְׁאָ֖ר יָשׁ֣וּב בְּ⁠נֶ֑ךָ אֶל⁠־קְ⁠צֵ֗ה תְּ⁠עָלַת֙ הַבְּ⁠רֵכָ֣ה הָעֶלְיוֹנָ֔ה אֶל⁠־מְ⁠סִלַּ֖⁠ת שְׂ⁠דֵ֥ה כוֹבֵֽס׃
Then Hashem said to Isaiah, "Go forth now to meet Ahaz, you and Shear-jashub your son, at the end of the conduit of the upper pool, in the highway of the fullers' field.
מקבילות במקראתרגום יונתןרס״ג תפסיר ערביתר׳ יהודה אבן בלעםרש״יר״י קראאבן עזראר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמנחת שימצודת ציוןמצודת דודאדרת אליהו לגר״אשד״למלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובות
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

וַאֲמַר יְיָ לִישַׁעְיָה פּוּק כְּעַן לִקֳדָמוּת אָחָז אַתְּ וּשְׁאָר תַּלְמִידָךְ דְלָא חֲטוֹ וּדְתָבוּ מֵחֶטְאָה לִסְיָפֵי מְזִיקַת בְּרֵיכָתָא עִלֵיתָא דִי בְּכֵבַשׁ חֲקַל מַשְׁטַח קְצִירַיָא.
פקאל אללה לישעיה אכ׳רג׳ תלקא אחז אנת ושאר ישוב ולדך אלי טרף קנאהֿ ברכהֿ אלמא אלעליא אלי מחג׳הֿ רוצ׳הֿ אלקצארין.
שדה כובס – צורה זו מוכיחה מציאות בניין קל של ׳כבס׳, גם אם לא נמצא בשימוש, בדומה להוכחה <של> ׳ואין דובר אליו׳ (איוב ב׳:י״ג) על מציאות העבר של בניין קל של ׳דבר׳.⁠
השווה ריב״ג באצול בערכים ׳כבס׳ ו׳דבר׳, בלא להסיק מכאן על נטיית פעלים אלה גם בזמן עבר. ניסוחו של אבן בלעם מגלה טפח מן הויכוחים על מותר ואסור בהסתמכות על צורות החורגות מן הסכימה. גם ת״י ורס״ג – ובעקבותיהם גם רד״ק – מתרגמים ׳כבס׳, בינוני, ולא כשם פרטי של מקום.
ושאר ישוב בנך – שארית מעט ששבו אלי על ידך והם כבניך.
אל קצה תעלת – שם תמצאהו.⁠
כן בכ״י לייפציג 1, אוקספורד 165, פרמא 3260, ברלין 122. בכ״י לוצקי 778: ״תמצאו״.
שדה כובס – שדה שהכובסים שוטחים בה בגדים לנגבם כך תרגם יונתן.
ורבותינו דרשו (בבלי סנהדרין ק״ד.): נכנע
כן בכ״י לייפציג 1, אוקספורד 165, פרמא 3260, וטיקן 94. בכ״י לוצקי 778, ברלין 122: ״נכנס״.
אחז לפני ישעיה ושם על ראשו אובלא
כן בכ״י לוצקי 778, לייפציג 1. בכ״י אוקספורד 165, פרמא 3260, ברלין 122, וטיקן 94: ״אוכלא״.
דקצרי, כפה עליו כלי.⁠
במקראות גדולות ונציה רפ״ה נוסף כאן: ״פירוש כלי מנוקב של כובסים שמזלפין בו מים על הבגדים״. הביאור אינו מופיע בכ״י לוצקי 778, לייפציג 1, אוקספורד 165, פרמא 3260, ברלין 122, אוקספורד 34, וטיקן 94.
תעלת – פושיד בלעז.
בריכה – כעין מקוה מים שעושין לדגים.
העליונה – במורד ההר ויש בריכה אחרת למטה בתחתיתו.
and Shear yashuv your son The small remnant that will return to Me through you, and they are like your sons.
to the edge of the conduit There you will find him. תְּעָלַת is fosed [a ditch] in Old French.
the upper pool A type of gathering of water that is made for fish.
upper On the incline of the mountain, and there is one below it at its base.
the washer's field A field in which the washers spread out laundry to dry. So did Jonathan render this. Our Rabbis expounded that Ahaz humbled himself before Yeshayahu and placed on his head a washer's utensil, i.e., he inverted a vessel on his head [i.e., a perforated vessel used by the washers, with which they sprinkle water on the clothing].
ויאמר י״י אל ישעיהו צא נא לקראת אחז אתה ושאר ישוב בנך – שארית שלא חטאו וששבו
כן בכ״י פריס 163. בכ״י לוצקי 778: ״ששבו״.
מחטא.
בנך
כן בכ״י פריס 163. בכ״י לוצקי 778 הושמט: ״בנך״.
– תלמידיך.
אל מסילת שדה כובס – בכבש חקל משטח
כן בכ״י פריס 163. בכ״י לוצקי 778: ״משטר״.
קצריא, במסילת שדה שבו שוטחין הכובסין בגדיהן לנגבן. קצריא פתרונו: כובסים, כי הא דגרסינן בשילהי בבא קמא (בבלי בבא קמא קי״ט:) קצרא שמיה וקצרא שקיל ליה.
ויאמרצא נא – כמו עתה.
שאר ישוב – שם בן הנביא כאשר אפרש, והאומרים כי בנך מגזרת בינה אין להן בינה בדקדוק.
תעלת – כמו אשר בתעלה לחכה (מלכים א י״ח:ל״ח), והמים רצים, ואין הברכה ככה, כי הברכה מקום חיבור מימי הגשמים. ורבים אמרו שנקראת כן בעבור שמימיה {מ}⁠מקום מבורך.
נא Now.⁠
See chap. v., note 1.
Shear Yashub. The name of the prophet's son, as I shall explain (ver. 14).
בנך Thy son. Those that derive בנך from בינה understanding understand nothing of grammar.⁠
Thine understanding would be in Hebrew בִּינָתְךָ.
תעלת Ditch (comp. 1 Kings 18:38), where the water is running; while בְרֵכָה pool signifies a gathering of rain water; many derive בְּרֵכָה from בְּרָכָה blessing, its water coming from a blessed place, from heaven.
צא נא לקראת אחז – חוץ לעיר.
אתה ושאר ישוב בנך – כמו רד אתה ופורה נערך דגדעון. ואתה מוכיח שושאר ישוב הוא שם בנו. ואף על פי שהטפחא בשאר הרבה טפחות יש שאינן חולקות כל כך.
אל קצה תעלת {ה}⁠ברכה העליונה – שהלך להסר את מימיה בין החומותים לחזק העיר מפחד שני המלכים שנתחברו עליו כמו שמוכיח למטה בפרשת משא גיא חזיון. והיא הברכה הישנה הנזכרת שם. וגם שלא ימצאו המלכים מים בבאם כדרך שעשה חזקיהו שסתם מימי גיחון.
ויאמרושאר ישוב בנך, שני בנים היו לו לישעיהו, האחד שמו: שאר ישוב, לאות ולסימן כי שאר יהודה ישובו עוד אחר הגלות, ולא כן עשרת השבטים שלא שבו אחר שבעים, ועדין לא שבו אף על פי שעתידין לשוב, ועוד כי לא מהרו לגלות יהודה כמו עשרת השבטים, והבן האחר קרא שמו: מהר שלל חש בז (ישעיהו ח׳:ג׳), לאות ולסימן עשרת השבטים שימהרו לגלות קודם שבט יהודה.
ודעת יונתן כי שאר ישוב לא היה בן ישעיהו, אלא פירוש: שאר ישוב – אנשים טובים שהיו תלמידי ישעיהו, ותרגם כן ושאר דלא חטן ודתבו מחטאה תלמידך.
תעלת הברכה – תעלה היא אמת המים הנמשכת מן הברכה, והברכה היא עשויה בבנין אבנים שמי המטר מכונסין בה.
ואמר העליונה – כי שתי ברכות היו שם, וזו היתה העליונה.
שדה כובס – שהיו שם מכבסים הבגדים ושוטחין הבגדים לשמש, לפיכך נקרא: שדה כובס.
ויונתן תרגם: חקל משטח קצריא, שהיו מכבסים הבגדים, לפיכך נקרא שדה בתעלה, והיו
כן בכ״י לוצקי 849. בכ״י וטיקן 71 הושמט ע״י הדומות: ״מכבסים הבגדים... והיו״.
שוטחין הבגדים לשמש בזה השדה.
אתה ושאר ישוב בנך – אין הכרח לכותבי הספרים שיכתבו הכל בפירוש אבל אין ספק שהשם צוהו שיוליך עמו זה הבן, לפי ששמו יורה על התשועות שארית ישראל, כטעם שאר ישוב שאר יעקב אל אל גבור (ישעיהו י׳:כ״א), ואם לא כתב ישעיה שזה השם הונח לזה הילד להוראה זה כמו שעשה באחרים (ישעיהו ח׳:ג׳).
וספר שצוה השם לנביא צא נא לקראת אחז אתה ושאר ישוב בנך, וכבר ידעת שהיו בני ישעיהו לאותות ומופתים, ולפי שהיה רוצה לבשר טובה ותשועה לאחז צוהו יתברך שיצא הוא לקראתו, ולא יחכה שיבא המלך לפניו כמו שהיו עושים המלכים יראי ה׳ וחושבי שמו בבוא עליהם צרה וצוקה שהיו הם הולכים לבתי הנביאים ומתחננים לפניהם, אבל אחז שהיה רשע וגס רוח לא יעשה כן, ולכן צוה השם לנביא שיצא אליו מחוץ לירושלם, והענין שאחז שמע השמועה הרעה הזאת בהיותו באחת מערי יהודה, ולכן מהר לבוא ולהכנס בירושלם כדי להשגב שם מפני האויבים, ונצטרך הנביא לצאת לקראתו בבואו לירושלם, וצוהו ית׳ שיוליך עמו בנו הנקרא שאר ישוב, להיותו סימן טוב לאחז שאחרי גלות השבטים שאר ישוב שאר יעקב, אל אל גבור ויתישבו בארץ וישובו בתשובה ויתדבקו בה׳ אלהיהם, וגם צוהו שיצא אל קצה תעלת הברכה העליונה, ואין ספק שהברכה היא חפירה גדולה קרובה לירושלם שמתקבצים שמה הגשמים, והתעלה היא כמין אמת המים נמשכת מהברכה העשויה בידי אדם, ונקראת הברכה העליונה לפי שהיתה שם אחרת תחתונה, ומסלת שדה כובס הוא היה מקום שאותם הבגדים שהיו מכבסים בתעלה היו שוטחים אותם באותה מסילה שהיתה מסוקלת מאד כדי שלא יהיה שם רפש וטיט בזמן הגשמים ולא עפר בימות הקיץ ויזיק לבגדים, אבל אין ספק שלא הגביל הקדוש ברוך הוא בצויו המקום הזה כי אם להעיר על שתוף השמות לענין הבשורה, כי כמו שצוהו שיצא עמו שאר ישוב בנו לתת למלך אחז סימן טוב בבשורתו רק צוה אותו שיצא לדבר לו הבשורה המתוקה הזאת בהקצה תעלת הברכה העליונה, רוצה לומר שהיה אז אחז בקצה החולי והצרה ואז יבואהו רפואות תעלה לצרתו לא בעזר אדם, כי אם מהברכה העליונה שהיא ההשגחה האלהית, וצוה אותו עוד שיהיה זה במסלת שדה כובס, כדי להעיר את אחז שירבה לכבס מעונותיו וחטאתיו יטהר ויסקל מסלת מעשיו מאבן נגף וכל פשע וחטאה, כל זה העיר הקב״ה במקומות אשר הגביל לנביא כדי שאחז יתן כל זה אל לבו. אמנם יונתן תרגם שאר ישוב בנך, על שאר ישראל השבים בתשובה שהם תלמידיו ובני הנביאים, והוא דרך דרש.
כובס – מלא ועיין מנ״ש מלכים ב׳ י״ח י״ז.
תעלת הברכה – הברכה הוא מקום בנוי באבנים ובסיד ושם מתכנסים המים והתעלה היא חפירה סמוך לה ובעת הצורך ממשיכים לה אמת המים מן הברכה וכן בתעלת הברכה (מלכים ב י״ח:י״ז).
מסלת – מלשון מסילה ושביל.
אתה ושאר ישוב בנך – גם אתה צא לקראתו גם בנך אשר נקרא שמו שאר ישוב לאות וסימן אשר שארית יהודה ישובו מן הגלות בימי עזרא.
אל קצה וכו׳ – כי שם תמצאנו.
העליונה – כי שתים היו אחת ממעל ואחת מתחת.
שדה כובס – השדה שהיו שוטחים שמה אל מול השמש את הבגדים המכובסים.
ושאר ישוב בנך – שבן היה לו נקרא שאר ישוב על שם שאר ישוב שאר יעקב (ישעיהו י׳:כ״א), שכל בניו נקראים על שם המופתים כמ״ש הנה אנכי והילדים כו׳ (ישעיהו ח׳:י״ח).
אל קצת תעלת וגו׳ – כמ״ש חז״ל מאי טעמא לא מנו את אחז איכא דאמרי מפני שהיה לו בשת פנים מישעיהו שנאמר צא נא לקראת אחז כו׳ ואיכא דאמרי אוכלא דקצרי סחף ארישיה וחלף. רצה לומר מפני מה זכה ותיקן מפני שהיה לו בשת פנים כו׳. ולכן אמר במשל אל קצה תעלת הבריכה, כלומר שעכשיו הוא תחלת תיקונו וכיבוסו.
[ביאור לכל הפרק כלול בביאור פסוק א]

ושאר ישוב בנך – כך היה שם אחד מבני הנביא שאר ישוב, על שם הנבואה שאר ישוב שאר יעקב אל אל גבור (ישעיהו י׳:כ״א), וכן לבן אחר קרא בשם מהר שלל חש בז (ח׳:ג׳). והנה אין ספק כי טעות סופר נפלה בטעמי הפסוק הזה, וצריך להגיה ושאר ישוב במרכא טפחא, ותלמידי מוהר״ר מרדכי מורטארה אומר כי נולדה הטעות מפני שלמטה (י׳:כ״ב) כתוב שא֖ר יש֣וב ב֑ו, על דרך שהעירותי בכרם חמד תשיעי עמוד י״ג שנשתבשו הטעמים במלות השמת לבך על עבדי איוב (א׳:ח׳) מפני דוגמתם במקום אחר (ב׳:ג׳). ועיין רש״י חולין ע״ד: {ד״ה חלבו דמאי}. והטעם שצוהו להוליך עמו בנו, כי בראות העם אותו יזכרו שמו והנרמז בו, ובראותם עת צרה להם אולי יתעוררו קצתם לשוב אל ה׳.
אל קצה תעלת הברכה העליונה – מצד דרומית מזרחית לירושלם, בתחתית הר ציון, היה יוצא מעין הנקרא גיחון (מלכים א א׳:ל״ג ודברי הימים ב ל״ג:י״ד) ונקרא גם כן שילוח, וממנו היו המים נמשכים לשתי ברכות (מקומות מקוה מים, ונקראות כן גם בערבי על שם שמבריכים שם הגמלים לשתות), האחת והיא הקרובה אל המעין, נקרא הברכה העליונה (מלכים ב י״ח:י״ז וישעיה ל״ו:ב׳), ואולי היא גם כן הנקראת הברכה הישנה (למטה כ״ב:י״א) וברכת השלח (נחמיה ג׳:ט״ו) וברכת המלך (שם ב׳:י״ד), ובדברי הימים ליוסף הכהן (De bello judaico, cap. 4) ברכת שלֹמֹה. והשנית נקראת הברכה התחתונה (ישעיהו כ״ב:ט׳). והנה מסלת שדה כובס היה מקום פנוי ומרֻוָח מחוץ לעיר, כי שם עמד רבשקה עם חילו (ישעיהו ל״ו:ב׳), ולדעתי בחר ה׳ במקום ההוא מפני שהיה אפשר למצוא שם המלך, וגם היה מקום אסיפת עם, ורצה ה׳ שידבר הנביא באזני המלך ובאזני העם יחדו.
תעלת הברכה – מי הברכה מכונסים ותעלה, חפירה סמוכה לה להגרת המים בעת שירצו, ואמר העליונה כי היתה עוד אחרת למטה כמ״ש לקמן (כ״ב ט׳ יא).
ומסלה – מענין רוממות בכ״מ ושם עמדו מכבסי הבגדים.
שאר ישוב בנך – ישעיהו קרא שם בנו שאר ישוב להתעוררות ששאר ישראל ישובו אל ה׳, וצוה ה׳ שיקח אותו עמו לעוררהו ברמז,
תעלת הברכה העליונה – היא התעלה והברכה שהסיב חזקיהו מפני מלך אשור, כמ״ש ואשר עשה את הברכה ואת התעלה ויבא המים העירה (מלכים ב כ״ב), וחכמי ישראל לא הסכימו עמו בזה (ברכות ט״ז), ויתכן כי גם אחז יצא למקום ההוא לסתום המעין והברכה לבל ימצא האויב מים לשתות וצוה ה׳ לישעיהו שיעכב על ידו.
וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל יְשַׁעְיָהוּ, צֵא נָא – עתה
אבן עזרא.
מחוץ לעיר
ר״א מבלגנצי.
לִקְרַאת אָחָז, אַתָּה וּשְׁאָר יָשׁוּב בְּנֶךָ
כך נקרא שמו של בן הנביא (אבן עזרא, רד״ק, מצודת דוד, מלבי״ם). ושני בנים היו לו לישעיהו, האחד שמו ״שאר ישוב״ לאות כי שאר יהודה ישובו עוד אחר הגלות, לא כמו עשרת השבטים שלא שבו אחר שבעים שנה ועדין לא שבו אף על פי שעתידין לשוב, ועוד כי לא מהרו יהודה לגלות כמו עשרת השבטים, והבן האחר קרא שמו (לקמן ח, ג) ״מַהֵר שָׁלָל חָשׁ בַּז״ לאות ולסימן שימהרו עשרת השבטים לגלות קודם שבט יהודה (רד״ק). ואמר שיצא לקראתו גם בנך לאות וסימן ששארית יהודה ישובו מן הגלות בימי עזרא (מצודת דוד). אולם רש״י ביאר שאין הכוונה לבנו אלא לשארית המעט שישובו אלי על ידך שהם כבנך. ותרגום יונתן ביאר ״כי שאר ישוב״ הם שאר תלמידי ישעיהו שלא חטאו.
אֶל קְצֵה תְּעָלַת הַבְּרֵכָה
הברכה הוא מקום בנוי באבנים ובסיד ושם מתכנסים המים, והתעלה היא חפירה סמוך לה, ובעת הצורך ממשיכים לה אמת המים מן הברכה וכן בתעלת הברכה (מצודת ציון).
הָעֶלְיוֹנָה
כי שתים היו, אחת ממעל ואחת מתחת, וזו היתה עליונה (רד״ק, מצודת דוד, מלבי״ם). והיא התעלה והברכה שהסב חזקיהו מפני מלך אשור כמו״ש (מלכים-ב׳ כ, כ) ״וַאֲשֶׁר עָשָׂה אֶת הַבְּרֵכָה וְאֶת הַתְּעָלָה וַיָּבֵא אֶת הַמַּיִם הָעִירָה״, וחכמי ישראל לא הסכימו עמו בזה (ברכות י:), ויתכן כי אחז יצא למקום ההוא כדי לסתום את המעין והברכה לבל ימצא האויב מים לשתות, וצוה ה׳ לישעיהו שיעכב על ידו (מלבי״ם).
, אֶל מְסִלַּת – שביל
מצודת ציון.
שְׂדֵה כוֹבֵס
הוא השדה שהיו שוטחים שמה אל מול השמש את הבגדים המכובסים (רש״י, רד״ק, מצודת דוד). ודרשו רבותינו (סנהדרין קד.) ומפני מה לא מנו את אחז בין אותם שאין להם חלק לעולם הבא? אמר רבי ירמיה בר אבא מפני שמוטל בין שני צדיקים, בין יותם לחזקיהו, רב יוסף אמר מפני שהיה לו בושת פנים מישעיהו שנאמר ״ויאמר ה׳ אל ישעיהו צא נא לקראת אחז... אל מסלת שדה כובס״. מאי כובס? יש אומרים מלשון ״כובש״ שמבושה אחז את פניו ועבר, ויש אומרים כלי הכובסים שם על ראשו שלא יכירנו הנביא לפי שהתבייש ממנו (רש״י, ילקוט שמעוני).
כי שם תמצאנו
רש״י, מצודת דוד.
:
 
(ד) וְ⁠אָמַרְתָּ֣ אֵ֠לָ֠יו הִשָּׁ⁠מֵ֨ר וְ⁠הַשְׁקֵ֜ט אַל⁠־תִּירָ֗א וּלְבָֽבְ⁠ךָ֙ אַל⁠־יֵרַ֔ךְ מִשְּׁ⁠נֵ֨י זַנְב֧וֹת הָאוּדִ֛ים הָעֲשֵׁנִ֖ים הָאֵ֑לֶּ⁠ה בׇּחֳרִי⁠־אַ֛ף רְ⁠צִ֥ין וַאֲרָ֖ם וּבֶן⁠־רְ⁠מַלְיָֽהוּ׃
And say to him, 'Keep calm and be quiet. Do not fear; do not let your heart be faint because of these two tails of smoking firebrands, for the fierce anger of Rezin and Aram, and of the son of Remaliah.
מקבילות במקראתרגום יונתןרס״ג תפסיר ערביתרס״ג פירושר׳ יהודה אבן בלעםרש״יר״י קראאבן עזראר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודאדרת אליהו לגר״אשד״למלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובות
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

וְתֵימַר לֵיהּ אִסְתַּמַר וְנוּחַ לָא תִדְחַל וְלִבָּךְ לָא יָזוּעַ מִן קֳדָם תְּרֵין רַבְרְבַיָא דְאִינוּן כְּאוּדַיָא מַתְנְנַיָא הָאִלֵין בִּתְקוֹף רְגַז רְצִין וַאֲרָם וּבַר רְמַלְיָהוּ.
וקל לה אטמאן וקר לא תכ׳ף וקלבך לא יסתרך׳ מן קבל הד׳ין אלרג׳לין אלשביהין בטרפי מחראך מדכ׳נין ד׳לך שדהֿ גצ׳ב רצין וארם ואבן רמליה.
(ד-ט) ... בן טבאל (ישעיהו ז׳:ו׳) שהוא בן רמליהו. ממנהגם להפוך לעתים את השמות... כדרך שהפכו [המקרא]. וכן... וכך בן טבאל... באלבם. וזה אחד מכללם המעיד... שהיא קדומה.
ידענו מפרשה זו מה שאירע בעניין המלכים הללו. ומה שדיבר האל בחזון על כל אחד מהם, כדי שנפיק תועלת מזה במה שנבין מפורענותם. סיפר [האל], שאחז כשפחד וחרד משניהם, אמר לו הנביא: אל תירא מהם. והמשילם כשתבער חמתם, לשני זנבות האודים. לא כל שכן בעת שהם שקטים מן הכעס, הם יותר חלשים ונקלים.
ומה שאמר יען כי יעץ עליך ארם רעה (ישעיהו ז׳:ה׳) מוסב על אל תירא ואל ירך (ישעיהו ז׳:ד׳). אמר: אל תירא ממזימתם הרעה אל תירא יען כי יעץ. ומה שאמר כי ראש אדם דמשק... וראש אפרים שמרון (ישעיהו ז׳:ח׳) כמו שאמרתי בכתוב על שתי אומות אלו, שמלכותם היא על ארצותיהם בלבד.
אשר למאמרו אם לא תאמינו (ישעיהו ז׳:ט׳), הוא דיבור שיש להקדימו לפני כה אמר ה׳ אלהים לא תקום ולא תהיה (ישעיהו ז׳:ז׳) ודברי ישעיה לא יהיה לכם ביטחון אחרי... ושארית הפרשה.
אשר למאמרו ובעוד ששים וחמש שנה יחת אפרים (ישעיהו ז׳:ח׳), אם נבוא לבדוק את התאריך נמצא ששבט אפרים גלה עשרים ושתים שנה לפני כן, ולא נותרו ששים וחמש אלא ארבעים ושלוש. על זה יש שתי תשובות: האחת, כי ראשית התאריך הוא של שישים וחמש, אבל משך הזמן הוא של ארבעים ושלוש. ויהיה מובנו ובעוד ששים וחמש ממוצא דבר. ואם הידיעה מוקדמת, בין על ידי עמוס ובין על ידי זולתו ארבעים ושלוש שנים, ויוסיפו עליהן שש עשרה לאחז ולחזקיה, יהיה סך הכול שישים וחמש. ויושלם מה שאמר. על כן נאמר וילכדה מקצה שלוש שנים בשנת שש לחזקיה (מלכים ב י״ח:י׳).
התשובה השנייה היא, שתחילת תאריך שישים וחמש שנה הוא הזמן שניתנה בו נבואה זו. אבל נאמר ששישים וחמש שנים נגזרו עליהם לפי שיעור העוונות שהיו להם אותה שעה. וכשהפליגו בהמריות חזרו אליהם היסורין, ואז השמיט ארבעים ושלוש מן השישים וחמש כמו שאמרנו, שאילו נמנעו מאותם חטאים היו מעבירים מהם ונעשים מאה שנה או יותר... הפרשה.
השמר והשקט – נפעל, גזור מן <השם> ׳שמרים׳
כלומר, פועל דינומינטיבי, וכך אומר אבן בלעם, שלשה ספרים, עמ׳ 185, והשווה ריב״ג באצול ערך ׳שמר׳; כך מצוטט גם אצל אלפסי ערך ׳שמר׳, והשווה ראב״ע ורד״ק על אתר.
(ישעיהו כ״ה:ו׳). כלומר: נוח על שמריך, אל תזוז ואל תעבור, וכבר הזכרתיו ב׳ספר האותיות׳.⁠
השווה אבן בלעם, שלשה ספרים, שם.
משני זנבות האודים – קצות אודים עשנים.⁠
השווה רס״ג על אתר. בכ״י של פירוש אבן בלעם כתוב: אקבאץ.
: המשיל את רצין ופקח ואת זעמם בבקשם להילחם בירושלים לאוד מעלה עשן. וכל כך בשעה שזעמם בכל עוז;⁠
השווה רס״ג, ראב״ע ורד״ק על אתר.
אמור מעתה, כאשר כעסם שוכך, לא יעשו כלום.⁠
זה בערך המובן של: ״לא יתחילו בדבר ולא יחזרו עליו״.
השמר – שב בשלום כיין על שמריו.
זנבות האודים העשנים – יהו בעיניך כזנבות אודים שכָבַת
כן בכ״י לוצקי 778, אוקספורד 165 (עם ניקוד), ברלין 122, אוקספורד 34, וטיקן 94. בכ״י פרמא 3260: ״שכבתה״.
שלהבתם.
אודים – טישונש.⁠
בכ״י ברלין 122 נוסף כאן: ״ואני המעתיק ראיתי בנימוקי רב סעדיה: כל זנב אודים עשינים הם מאחוריהם.⁠״
Feel secure Heb. הִשָּׁמֵר. Sit tranquilly like wine on its lees (שְׁמָרָיו).
smoking stubs of firebrands Consider them as stubs of firebrands whose flame has been extinguished. אוּדִים is tisons [embers] in French.
ואמרת אליו השמר והשקט אל תירא – השמר מפניו ושמע בקולו אל תמר בו (שמות כ״ג:כ״א) – המ״ם שלו
כלומר של ״השמר״ בפסוק שלנו.
נקוד בקמץ קטן,⁠
״קמץ קטן״ בלשון הראשונים = ׳צירה׳ בלשון ימינו.
והשמר זה
כלומר ״השמר״ בשמות כ״ג:כ״א.
המ״ם שלו בפתח קטן.⁠
״פתח קטן״ בלשון הראשונים = ׳סגול׳ בלשון ימינו.
הניקוד שלהם מלמדנו שאין פתרונם שוה: השמר מפניו (שמות כ״ג:כ״א) – פתרונו: הזהר מפניו שלא תמר בו. וזה שננקד בקמץ קטן, פתרונו: לשון שמרים. כלומר השמר והשקט – כלומר כיין המשוקט בשמריו שאין לחוש שלא יתחמץ, אף אתה לבבך אל ירך.
משני זנבות האודים העשנים האלה בחרי אף רצין וארם ובן רמליהו – חרי אף של רצין וארם ובן רמליהו שאתה ירא מפניהם שצרו עליך בחרי אף, חרי אף שלהם דומה לשני זנבות האודים אשר שני קצותם אכלה האש ותוכם נחרו שמעלים עשן ולהבה לא יבער בם. אף חרי אף של רצין וארם ובן רמליהו לא תעלה שלהבת שלא יוכלו להלחם על ירושלם. וכן תמצא בכל מקום שאתה מוצא חרון אף, מדמה את החרון לעשן ולאש. כשם שאתה קורא: עלה עשן באפו ואש מפיו תאכל (שמואל ב כ״ב:ט׳), וכן: כי אש קדחה באפי ותיקד (דברים ל״ב:כ״ב), וכן: תבער
כן בפסוק. בכ״י לוצקי 778: ״ותבער״.
כמו אש חמתך (תהלים פ״ט:מ״ז). וכן כשאדם כועס תראה כאילו מנחיריו תצא עשן. ואף חרון לשון שריפה הוא, כמו: וחרה נחושתה (יחזקאל כ״ד:י״א).
ואמרתהשמר – מלרע מגזרת שמרים (ישעיהו כ״ה:ו׳) כמו ושקט הוא על שמריו (ירמיהו מ״ח:י״א), והטעם שב על שמריך, כי לעולם השמר מלשון שמירה הוא מלעיל, והעד אל תירא.
והשקט – פועל יוצא והטעם נפשך או עמך.
ודמה אלה המלכים לזנבות אודים, כמו אוד מוצל מאש (זכריה ג׳:ב׳), והטעם שהם כמו הנשאר לאוד שיעלה עשן ואין כח לו לבער על כן בחרי אף כי בחרי אפם ידמו לזנבות.
חִשָּׁמֵ֨ר Accent on the last syllable. This word is to be compared with שמרים dregs, lees (25:6.), שמריו ושקם הוא על He has settled on his lees (Jerem. 48:11), and explained, Remain on thy lees (that is remain quiet), for הִשָּֽׁמֶר Take heed has the accent on the last syllable but one; and besides, the following Fear not proves the correctness of this explanation.⁠
השמר is parallel to אל הירא as השקט to לבבך אל ירך, and all these verbs appear to have a similar meaning, while Take heed, and Fear not are just the reverse in meaning the one of the other. השמר means therefore, according to Ibn Ezra, remain quiet.
והשקט Transitive verb Make quiet; supply נפשך thyself or עמך thy people.
Tails of smoking firebrands. The prophet compares these kings to the tails of firebrands—אודים firebrands comp. Zach. 3:2—because they are like the remnant of a firebrand that smokes, but cannot burn; and adds. In the fierce anger because it is by their fierce anger that they are like tails of firebrands.
ואמרת אליו השמר והשקט – עמוד על שמריך ומקומך. אל תנח לצאת להלחם בם שאין לך לירא מהם.
ולבבך אל ירך – להסב מימי התעלה בשבילם. וזהו שאתה מוצא רבשקה חונה על מי התעלה העליונה שישעיהו לא הניחו להסב את המים.
ואמרת, השמר – זה לבדו מלרע, לפיכך פירשנוהו ענין אחר, ענין שמרים, כלומר: שב על שמריך בנחת כיין היושב על שמריו.
ויונתן תרגם: ענין שמירה, כלומר: אסתמר.
וכן פירש רבינו סעדיה: השמר – מעשות מלחמה, והשקט לך אל תירא.
והשקט – פעל עומד או יוצא, פירוש: השקט לבך.
משני זנבות האודים – האוד הוא עץ שמנדדין בו האש.
ובדברי רז״ל ליטול אוד מבין העצים, ואינו עשוי להדליק אלא שנשרף מאליו מעט מעט כשמנדדין בו האש תמיד. וכשנשרף עד שחוזר קטן, שאין ראוי לאוחזו ביד ולנדד בו האש, משליכין אותו לצד אחד והוא עשן, ויקרא זנב האוד. וחרון האף נמשל לעשן, כמו: יעשן אף י״י (דברים כ״ט:י״ט), עד מתי עשנת (תהלים פ׳:ה׳), וכמו שזנב האוד אין בו כח להבעיר דבר, אלא שהוא עשן ומצער בני הבית מעט עד שיכלה העשן, כן אלו המלכים באו בחרון אפם, אבל אין כח בהם להבעיר ולכלות, ובמעט זמן יכלה עשנן וישובו להם ויכלו.
ובן רמליהו – פירוש: עם אפרים, כמו שאמר: רצין וארם, וקצר הכתוב דבריו וסמך על המבין כי בזכור המלך הוא הדין לעם, וכן אמר בפסוק הבא אחריו: יען (ישעיהו ז׳:ה׳)– שזכר ארם ולא זכר המלך.
השמר – לחנם התחכמו הקודמים בפרוש זה, אבל הוא צווי בכונה ראשונה מן השם ית׳ לאחז שיעשה שמירות מעולות ובזה ישקוט ולא יירא, אבל לבד עם בטחו בשם ית׳ כי הוא הפועל לכל והעד כל התורה והנביאים, ובפרט בספר זה עוד לך עמי בא בחדריך (ישעיהו כ״ו:כ׳), כמו שאבאר שם.
משני זנבות האודים – גם דרך משל נאמר כן לכוכבים בעלי הזנבות שהתבאר ענינם בספר אותות העליונות.
רצין וארם ובן רמליהו – זה פירוש למשל שני זנבות, והנה זכר בזה המלך והעם, והפך זה אפרים ובן רמליהו (ישעיהו ז׳:ה׳) והכל צח ונכון.
וצוהו שיאמר לאחז השמר והשקט וגו׳, והמפרשים פירשו, השמר לשון שמרים שיהיה שקט על שמריו, ויותר נכון מה שתרגם יונתן שהוא כפשוטו מלשון שמירה, יאמר אל תשים עצמך והשתדלותך לצאת להלחם עם המלכים האלה פנים בפנים מחוץ לעיר כדרך המלכים אנשי חיל כשיבאו עליהם אויבים שלא ירצו להסגר בעיר כי אם לצאת להלחם בשדה, וכמו שאמר (שופטים ה, יח) זבולון עם חרף נפשו למות ונפתלי על מרומי שדה, אבל אתה לא תעשה כן, אלא שתשים תכלית השתדלותך בשמירה ולשבת שקט ובוטח בירושלם, כי לא בחרבך תושע כי לה׳ התשועה, וצוהו שלא יפחד ולא ירך לבבו, משני זנבות האודים העשנים האלה שהם רצין וארם עמו אוד אחד, ופקח בן רמליהו אוד שני, הבאים בחרי אף, שעלה עשן באפם בגובה לבם, והנה לא קרא אותם מלכים לפי שכל אחד מהן לקח מלכותו בחזקה ולא באה לו מירושת אביו, ולכן קראו רצין ובן רמליהו, כי רמליהו לא היה מלך ופקח בנו הרג מלך ישראל ויקח המלכות בחזקה, והמשילם בזנבות האודים העשנים ההם, שהם העצים המוקדים בהם את האש, לפי שכמו שזנב האוד אין בו כח להבעיר ולשרוף דבר, אבל הוא מעלה עשן ומצער בני הבית מעט עד שיכלה העשן ההוא, כך אלה המלכים אין בהם כח להבעיר, אבל יצערו בעשנם ועוד מעט יכלה העשן ההוא ולא ישאר מהם אש כלל.
זנבות – מלשון זנב.
האודים – הם העצים שמנדנדין בהם האש לישבו על מקומו ונשרף מעט מעט על ידי החתיה באש וכשחוזר להיות קטן ואינו ראוי עוד להאחז ביד משליכים אותו ומעלה עשן רב וזהו נקרא זנב האוד וכן כאוד מוצל משרפה (עמוס ד׳:י״א).
השמר והשקט – השמר מעשות מלחמה והשקט לבך אל תירא ואל יבוא מורך בלבבך.
זנבות האודים – שהמה כמו האודים האלה שאין בהם כח לבער אלא לעשן כך אין כח בידם לעשות לך מאומה רע רק העם מפחידים.
בחרי אף – הבאים בחרי אף.
רצין – עכשיו מפרש מי הם האודים.
ובן רמליהו – פי׳ עם אפרים כמ״ש רצין וארם וסמך על המבין.
השמר והשקט אל תירא [...] אל ירך – והוא כנגד מ״ש אל ירך לבבכם (דברים כ׳:ג׳) מצהלות סוסים, ואל תראו מהגפת תריסין, ואל תחפזו מקול הקרנות, ואל תערצו מקול הצווחות.⁠
(אמר נכדו המסדר: ביאור הדברים לכוונם לכאן. כתבן הכותב בשפת יתר עד אשר קשה עלי לברר האוכל ואם כך מצוה שלא לכתוב דבר שלא נשמע על כן החדלתי מלהעתיקם.)
משני זנבות – על שם הנמשל, שפקח היה קרוב לסוף מלכי ישראל, ורצין סוף מלכי ארם.
האודים – האוד הוא עץ שמנדדין בו האש (כמ״ש רד״ק) כ״ה האש בחרי אף של רצין כו׳ וחרי הוא נגד האש, ואף הוא נגד העשן כמ״ש עלה עשן באפו (שמואל ב כ״ב:ט׳). והם נגד מעשה ומחשבה: אש וחרי הוא במעשה, ועשן ואף הוא במחשבה.
רצין וארם ובן רמליהו – ולא אמר ישראל ובן רמליהו, כי לא היה לישראל חרי אף על יהודה.
[ביאור לכל הפרק כלול בביאור פסוק א]

השמר – מלרע, ואיננו לשון שמירה אלא לשון ישיבה על השמרים, כטעם שאנן מואב מנעוריו ושקט הוא אל שמריו (ירמיהו מ״ח:י״א), והיא מליצה על הישיבה לבטח.
והשקט – הוא פירוש למה שנרמז במלת השמר, כדרך ישעיהו לומר הדברים תחלה דרך משל ולפרש אותם אחר כך.
זנבות האודים העשנים – המשיל המלכים לאודים שכבר נשרפו, ולא נשאר מהם אלא הזנב, שהוא מְצָעֵר בעשנו את אנשי הבית זמן מועט עד שיכלה.
בחרי אף – הוא פירוש זנבות האודים, והבי״ת להוראת הסבה, אל תירא בעבור חרי אף של רצין וגו׳, ודוגמתו ופן ירך לבבכם ותיראו בשמועה הנשמעת בארץ (ירמיהו נ״א:מ״ו). ואין לפרט שחרי אף חוזר למלת העשנים (כדעת Steudel), כלומר זנבות האודים האלה העשנים בחרי אף. כי אמנם יֵאמר על החי שיעשן ויחרה אפו, אך לא יתכן לומר על האוד שהוא עשן בחרון אף, ומה שהזכיר רצין וגם שם עמו ארם, והזכיר בן רמליהו ולא הזכיר שם עמו ישראל, נראה לי כי כן באמת אלה הנזכרים כאן היו קרובים לכליון, ולא כן ישראל, כי הנה בא תגלת פלאסר והמית את רצין והגלה את ארם, ובא הושע והמית את פקח, אבל מלכות ישראל נמשכה עוד כעשרים שנה.
ומה שהזכיר פקח בשם אביו ולא בשמו, הוא דרך בזיון, מפני שלא היה אביו מלך (דון יצחק {אברבנאל}).
השמר – הטעם מלרע ובכ״מ מלעיל כי נסוג אחור ע״י מלת לך שבא אחריו.
אל תירא ולבבך אל ירך – וכן איש הירא ורך הלבב ירא, מפני אויב. רך הלב, בטבע.
זנבות – שפולו של דבר וקצהו הפחות.
ואוד – עץ אחזה בו האש וב׳ בחרי. הוא ב׳ הכלי.
השמר – מעשות שום דבר והשקט – ברוחך אל תירא – מן האויב ולבבך אל ירך – מעצמך (כמי שסבל רעות רבות שנעשה רך לב בטבע),
משני זנבות האודים – המשיל מחנה ארם ומחנה אפרים לשני זנבות אודים עשנים – ר״ל אינם עץ חזק רק אוד אשר שני קצותיו אכלה האש, וגם לא ידמו כאמצעו של אוד שלא שלט בו האש רק כזנבות האוד וקצהו, וגם לא כאוד בוער באש שיוכל לשרוף הנוגע בו, רק כאוד שנכבה ומעלה עשן, שאינו יכול לסבב רק כאב עינים לבד, וגם אינו מתעשן ע״י אש, כי הוא מתעשן,
בחרי אף רצין וארם – ע״י חרי אף רצין, ור״ל אינו מתעשן ע״י אף ה׳ כענין אשור שבט אפי רק על ידי אף בני אדם להבל נדמו.
וְאָמַרְתָּ אֵלָיו הִשָּׁמֵר
יש מרבותינו שביארו ״השמר והשקט״ שב על מקומך בנחת, והוא מלשון שמרים כמו היין ששוקט על שמריו (רש״י, אבן עזרא, רד״ק). ויונתן תרגם ״אסתמר״ מלשון שמירה.
מעשות מלחמה
מצודת דוד.
וְהַשְׁקֵט לבך
מצודת דוד.
, אַל תִּירָא, וּלְבָבְךָ אַל יֵרַךְ
מלבי״ם מבאר שירא הוא מפני האויב, ורך הלב זה בטבעו.
מִשְּׁנֵי זַנְבוֹת הָאוּדִים
הם העצים שמנדנדין בהם האש לישבו על מקומו ונשרף מעט מעט על ידי שחותים עמם באש וכשחוזר להיות קטן ואינו ראוי עוד להאחז ביד משליכים אותו ומעלה עשן רב (רד״ק, מצודת ציון). והמשיל את מחנה ארם ומחנה אפרים לשני זנבות אודים עשנים דהיינו שאינם עץ חזק רק אוד שהאש אכלה את שתי קצותיו, שאין בו כח לשרוף והוא רק מעלה עשן שמצער ומכאיב בעיניים, כך גם המלכים הללו אין בהם כח לכלות ובמעט זמן יכלה עשנם, רד״ק. כי הוא מתעשן רק ע״י רצין וארם שהם בני אדם ולהבל נדמו ולא ע״י אף ה׳, ולכן אין לך לירא מהם (מלבי״ם).
הָעֲשֵׁנִים הָאֵלֶּה, שכשם שאין באודים כח להבעיר אש אלא להעלות עשן בלבד, כך אין כח בידם לעשות לך מאומה רע אלא רק להפחיד את העם בבואם עליהם
מצודת דוד.
בָּחֳרִי אַף, ושני זנבות האודים הללו הלא הם
מצודת דוד.
רְצִין וַאֲרָם עַמּוֹ
אברבנאל.
וּבֶן רְמַלְיָהוּ עִם אפרים
רד״ק, מצודת דוד.
:
 
(ה) יַ֗עַן כִּֽי⁠־יָעַ֥ץ עָלֶ֛יךָ אֲרָ֖ם רָעָ֑ה אֶפְרַ֥יִם וּבֶן⁠־רְ⁠מַלְיָ֖הוּ לֵאמֹֽר׃
Because Aram plotted evil against you, Ephraim also, and the son of Remaliah, saying,
מקבילות במקראתרגום יונתןרס״ג תפסיר ערביתרס״ג פירושר״י קראאבן עזראאברבנאלמצודת דודאדרת אליהו לגר״אשד״למלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובות
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

חֲלַף אֲרֵי מְלַךְ עֲלָךְ אֲרָם בִּישָׁא אֶפְרַיִם וּבַר רְמַלְיָהוּ לְמֵימָר.
ג׳זא מן אג׳ל מא דבר עליך אל ארם אלשר ואפרים ואבן רמליה קאילין.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

(ה-ו) יען כי יעץ עליך ארם רעה וגו׳ נעלה ביהודה ונקיצנה – נמנה בה קצין אחד.
יען – כמו בעבור, ויתכן היות היו״ד סימן העתיד.
יען Because. י is perhaps the preformative of the future.⁠
Literally, It will correspond, It will be according to. From this the meaning because is derived.
ולפי שהיה זה כלו משל, ביאר הנמשל בו באומרו יען כי יעץ עליך ארם רעה ובן רמליהו שהוא פקח באמרם באותו חבור שעשו שניהם.
ויען – בעבור שיעץ מחשבות כאלו נצחון המלחמה תלויה בכח חכמתו.
יעץ עליך ארם רעה אפרים וגו׳ – והוא רצה לומר כי יעץ ארם את אפרים רעה עליך.
לאמר – פירוש וכך אמרו לאפרים.
[ביאור לכל הפרק כלול בביאור פסוק א]

יען כי יעץ עליך ארם רעה – לא רצה להפריד הרבה מלת רעה ממלת יעץ, לכך סמכה לארם, והיה לו לומר: יען כי יעץ עליך ארם ואפרים ובן רמליהו רעה, או: יען כי יעץ עליך ארם רעה ואפרים ובן רמליהו יעצו עליך רעה. והנה מאחר שבפסוק הקודם הזכיר בארם שם המלך ושם האומה ובישראל לא הזכיר רק שם המלך, בחר להחליף המליצה בפעם השניה והזכיר בארם שם האומה לבדה ובישראל שם האומה ושם המלך.
רעה – עצה רעה לאמר – יעצו לאמר.
יַעַן – בעבור
אבן עזרא, מצודת דוד.
כִּי יָעַץ עָלֶיךָ אֲרָם עצה
מלבי״ם.
רָעָה בחושבו שנצחון המלחמה תלויה בכח חכמתו
מצודת דוד.
, כאשר יעץ את
ביאור הגר״א.
אֶפְרַיִם וּפֶקַח
אברבנאל.
בֶן רְמַלְיָהוּ מלכם לֵאמֹר – וכך אמר לאפרים
ביאור הגר״א.
:
 
(ו) נַעֲלֶ֤ה בִֽיהוּדָה֙ וּנְקִיצֶ֔נָּ⁠ה וְ⁠נַבְקִעֶ֖נָּ⁠ה אֵלֵ֑ינוּ וְ⁠נַמְלִ֥יךְ מֶ֙לֶךְ֙ בְּ⁠תוֹכָ֔הּ אֵ֖ת בֶּן⁠־טָֽבְאַֽל׃
'Let us go up against Judah and terrorize it; and let us make a breach in it for us, and set up a king in its midst, the son of Tabeel.'
מקבילות במקראתרגום יונתןילקוט שמעונירס״ג תפסיר ערביתרס״ג פירושרס״ג פירוש ערביתר׳ יהודה אבן בלעםרש״יר״י קראאבן עזראר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמנחת שימצודת ציוןמצודת דודאדרת אליהו לגר״אשד״למלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובות
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

נִסַק בְּאַרְעָא דְבֵית יְהוּדָה וּנְחַבְּרִינוּן וּנְשַׁוִינוּן עִמָנָא וְנַמְלִיךְ מַלְכָּא בְּגַוָהּ יַת מַן דְכָשַׁר לָנָא.
נעלה ביהודה ונקיצנה – (כתוב ברמז תקמ״ב).
נצעד אלי בלד יהודה נתטרפהא וננפד׳הא אלינא ונולי מלכא פיהא הו אבן טבאל.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

(ו-כה) [ו-ט, יח-כה]
[…] [בן] טבאל אן יכון בן רמליהו […] מן עאדתהם אן יקלבון אלאסמא אחיאנא ב⁠[…] כמא קלבה […] וכדאלך […] ים לבק⁠[…] כדאלך בן טבאל […] באלבם והדא מנהא ידל עלי אן […] הא קדימה.
ערפנא פי הדה אלקצה מא כאן מן אמר האולא אלמלוך ומא נזל אללה פי כל ואחד מנהם ללנתפע מן דאלך במא נפהמה מן כטובהם. פאכבר אן אחז חין גזע מנהמא והלע קאל לה אלנבי לא תכאף מנהמא ומתלהמא לה חין ישתד גצ׳בהמא בשני זנבות האודים. פכיף פי וקת סכונהמא מן אלחדה הם אצ׳עף ואהון.
וקו׳ יען כי יעץ עליך וג׳ הו מנעטף אל תירא ואל ירך. קאל לא תכאף מן אגל תדבירהם אלסו אל תירא יען כי יעץ. וקולה כי ראש ארם דמשק וראש אפ׳ שמ׳ עלי מא חכית פי אלנץ עלי האתין אלא⁠[מתין] עדא (?) תכון ריאסתהמא עלי בלד⁠[אהמא] פקט.
[וא]⁠מא קולה אם לא תאמינו. הו כלאם מקדם קבל כה אמר יי׳ אלהים לא תק׳ וג׳ וקול ישעיהו לם תעט אמאנא בעד אל⁠[…] וסאיר אלקצה.
ואמא קולה ובעוד [ששים וחמש שנה] יחת אפרים ונחן פאדא תצפחנא אלתאריך […] וגדנא אל אפרים קד גלו בער אתנין ועשרין סנה קבל הדא ולם יבקו ס׳ה׳ בל נקצו מנהא מ׳ג׳ [פעלי] דלך גואבין אחדהמא אן יכון אול תאריך הדה אל⁠[ביה] וקתה הדא מ׳ג׳ סנה פיכון מענאה פי ובעוד ששים וחמש מן מוצא דבר פאדא כאן אלכבר מקדמא אמא עלי יד עמוס או גירה מ׳ג׳ סנה ואצ׳יף אליהא י׳ו׳ לאחז ולחזקיה צאר אלגמיע ס׳ה׳ ותם מא קאלה. ולדלך קיל וילכדה מקצה שלוש שנים. בשנת שש לחזקיהו. ואלגואב אלב׳ הו עלי אן אול אלתאריך ס׳ה׳ סנה הו וקת נזלת הדה אלנבוה ולכנא נקול אן אלס׳ה׳ סנה אנמא פרצ׳ת להם חסב מא כאנו עליה פי הדא אלוקת מן מקדאר אלכטא פלמא אסרפו פי אלמעאצי, עאד [בהם] אלבלא פחדף מן אלס׳ה׳ מ׳ג׳ כמא נקול אנהם לו ארתדעו ען דאלך אלכטא לזאלת מ⁠[…]⁠הם וצארת ק׳ סנה או אכתר וכמא אנהם אלקצה קאל איצא ינבגי אן [אש]⁠רח הדה אלקצה שרחא בינא באכתצאר וכדלך [יגב] עלי אלקאר אן ינעם אלנט׳ר פיהא ודלך אן בעץ׳ אלנאס תוהמו אן הדה אלמעגזה פי איאם אסא […] איאם יהושפט ונצר אללה אמתה מ⁠[…] אסתחקאקא. וכמא ועד אנא סינצרה [פי חרב גוג] ומגוג.
פקו׳ ושבת עד יי׳י אלהיך וג׳ ושב יי׳י אלהיך את שבותך וג׳ ואכד דלך על יד אנביאה פק׳ עלי יד ישעיהו ונשא נס לגוים וג׳ וקאל איצ׳א פי אלפסו׳ אלמפ׳ בה אשרקה להם ואקבצם וג׳ פקו׳ אשרקה אי כמא יצפר ללחיואן פיג׳תמע כק׳ ויהיה ביום ההוא ישרוק יי׳י לזבוב אשר בקצה יאורי מ׳ וג׳ כדאך יחדת לנא אמרא מעג׳זא יג׳מע בה שמל אלאמה או אן יכון דלך סריעא כמתל מקדאר אלשריקה פיג׳תמעון אלי בלאדהם וקדסהם ותעלא לה דלך בקו׳ כי פדיתים אי ואן לם יסתחקו פאני אפתכהם ואפתדיהם מן אלדנוב ואפעל מן באב אלאחסאן ואלאפצ׳אל לא מן באב אלאסתחקאק וכק׳ יחל ישר׳ אל יי׳י וג׳ והוא יפדה וג׳.
[…] פסרת ישרק ינאדי אד׳ ישרק (?) הו אחד צ׳רו⁠[ב] […] ומן עאדה לגתנא אן תסתעמל […] ויתצרף הבתות […] ואלגמיע כת׳יר. ופסרת השכירה אלחאד מן […] אכרה […] […] מן אלשער מן תס⁠[…] באלשער אמא אנה מן חית מת׳ל אלקתל באלחצד […] תם מתל אלמקתולין באלמחצוד ומן חית לקבה⁠[…] תם מתלהם באלענב. לאן הד׳ה אלאשיא מצ׳אפה ישהד עליהא באב אלמצ׳אף. ומן ת׳ם איצ׳א מת׳ל אלסיף באלמוס כ׳ק׳ פי נבוכדנצר חרב חדה תער הגלבים וג׳ וכק׳ פי דואג כתער מלוטש עשה רמיה […] א⁠[…] ל⁠[…] גס אלחדיד פאד קד תבין אין אלגיוש אלמקתולין (?) ממתלין […] ולאן כמא אן פי אלגסד (?) בעצ׳א אשרף מן בעץ׳ ובעצ׳א אסתר מן בעץ׳ כד׳אך פי אלגיוש ואלאולי אן יומת׳ל אלאשרף באלאשרף מן אלגמיע פשער ואלראס ואללחם המא אלשריפאן […] פאמא קום מן אשור […] וחמל קום […] מעה חתי ואפא בהם […] ותאויל הדא אלחלק אלשער אלמנחגב אלא […] הו קתל גיוש סנחריב […] […]⁠ם אלכת׳יר ואין צאחבהא […] אן ינפק (?) […] אלנפקה אלכתירה לאחתמלהא דלך ואמא אל⁠[…] לה ראסאן או ג׳. פליס תחתמל אן יסתאת׳ר להא […] ואלאגדא (?) כתירין ידבו ענהא פהי אול האלך פי וקת אלחרב ואלפתנה. וכדלך אלקליל מן אלשגר ולו אכתר אן ימתל (?) באלשער או בגירהא לכאן דאלך גאיזא כמא מת׳לת דבורה אמן אלטריק תסיר אלקואפל פי אלטריק אלגדידה כמא קאלת רכבי אתונות צח׳ וג׳. תם בשרהם בכ׳צב אלבלד בקול והיה מרב עשות חלב וג׳.
לאן אללבן אנמא יכון כתרתה בכתרה אלכלא ואלעשב. תם וצף להם אן סנחריב ידכ׳ל בלד אלי׳ אסבאט ויכרב אכתרה. ומע ד׳לך ידכ׳ל בלד יהודה ובנימין ולא יכרב מנה שיא […] ידכ׳ל הנאך בסלאם וההנא בלא בלא ס⁠[…] [וצף בלד אלי׳] אסבאט באנה בלד אלכרום אלנפיסה אלתי […] מנהא מאלא כתירא אן קאם עליהם אן סא⁠[…] בחרב הוא קולה בחצים ובקשת יבוא [שמה] […] בקול יבוא יומי אלי מלך אשור יוסם ב⁠[…] כאנה בלד גבלי ירפק באלמר ויעוק […] וכל ההרים אשר במעדר […] שית בל יתזיד הו וקולה והיה […] הם וכר הדה אלבשארה פי אנצראף והמא מא יומאן בקול אכר הו קולה […]
[…] וכל ההרים אשר במעדר [יעדרון] […] ומאשיה בל תזיד הו קולה והיה […] תם וכר הד׳ה אלבשארה פי אנצראף […] דו והמא מא יומאן בקול אכר הו קולה […] ופסרת בחרט אנוש בכט אלעאמה לאן אלאצל פיה כרט וכרט אלכתאב הו אלכט. ועברת אנוש אלעאמה נטיר קולה ידעו גוים אנוש המה סלה. יעלמון אנהם עאמה ליס קצ׳אה כמא קדם קבלה וקאל ישפטו גוים על א׳נ׳ על פניך ושביה במא קאל ען שלמה והוכחתיו בשבט אנשים ובנגעי בני אדם. ועלי אלאצל אלדי אתבתתה פי ויראו בני האלהים את בנות האדם ואנמא אראד בכט [אלעאמה] אלכט אלמסתרסל אלדי יקראה כל אחד לא יסתעסר עליה. פהדא אלקול ידל עלי אן ישעיהו אכד צפיחה פכתב עליהא כתאבא בינא מהר שלל חש בז. תם דעי באוריה וזכריה פאשהדהמא עליהא ווצ׳עא כטוטהמא תחת דלך וכאן קום ישעיהו עארפין בצלאח הדין אלרגלין פקאל להמא לא בד מן אן יכון כתבה נט׳יר מא אט׳הר אללה סא כתאבא פי מגלס בלשאצר הוא מנה מנה תקל ופרסין. וקאל דניאל אנה לא בד מא יכון כמא גרי בה אלקלם חיניד. וכמא אעטאהם כלאמה פי ולד לאחז יסמי עמנואל עלי תאויל אן אללה מענא ינצרנא עלי אעדאנא כדלך אעטאהם עלאמה פי ולד לישעיהו יסמי מהר שלל עלי מא שרח אן פקח ורצין סיסלבאן וינהבאן וכמא געל אלאגל אלאמאם זכריה בן יברכיה.
[…] יערף תמייז אלטעאם אלטיב ואלכרה כקולה […] הנער מאוס ברע ובחור בטוב כדלך געל […] ישעיהו אלי אן יחסן ינאדי אבא ואמא לקו׳ [כי בטרם ידע] הנער קרא אבי ואמי: וקולה ישא ינצרף […] ישא כאן קול יבוא שמה מצרופא אליה ווכד בקול אכר […] ואתבעהא בקצה מקידה ובאלאתי […] פי סבב פקח ורצין וגעלהא מועט׳ה למא בעדהם קולה כחזקת היד יעני אן אללה אמר נביה וקומה כמא וצף בקוה ושדה מנה גימא וחתמא באלקול לא בגבר נט׳יר קולה אם לא ביד חזקה ובזרוע נטויה ובחמה ואלקום אלדין אשאר עליהם בקול העם הזה ובקול ישראל פי הדה אלקצץ [יעני] בהם אלי׳ אסבאט כאצה לא גמיע אלאמה: ואלעקד […]
נעלה ביהודה ונקיצנה – עתיד בבניין הפעיל של פועל נח בעה״פ,⁠
כך חיוג׳ בשרש ׳קוץ׳, ובאלנתף עמ׳ 16.
וכמוהו מצד המשמע, מנחי לה״פ, ״לקצות בישראל״ (מלכים ב י׳:ל״ב) – כלומר, להכרית את קצותיהם. ואם נתרגם ׳ונקיצנה׳ – ׳ננגוס בקצותיה׳,⁠
תרגום אטימולוגי זה הוא משל רס״ג. מבחינה סימנטית יש קרבה לתמונה של ׳ויזנב בך׳ (דברים כ״ה:י״ח).
אין זה רחוק. אבו זכריא
כך חיוג׳, שם, וכמוהו אלפסי, ראב״ע ורד״ק על אתר.
מזכיר מלה זו רק במשמעות של ״ואל תקוץ בתוכחתו״ (משלי ג׳:י״א), וזה בלתי מתאים, ואבו אלוליד לא עורר ספק בעניין זה ולא השיג עליו.
ונקיצנה – ונעוררנה במלחמה.
ונבקיענה אלינו – נשוה אותה עמנו כבקעה זו שהיא שוה. וכן תרגם יונתן: ונשוינון עמנא, שיהו שוים עם עשרת השבטים במלך אחד.
את בן טבאל – הטוב אלינו, כן תרגם יונתן.
ויש לפרש: טבאל – אשר לא טוב בעיני המקום ובגמטריא של אותיות א״ל ב״ם, טבאל הוא רמלא, טר בם אל.
בן טבאל – בן רמליה.
and provoke it Let us provoke them to war.
and annex it to us Heb. וְנַבְקִיעֶנָּה. Let us even it out with us like a valley (בִּקְעָה) that is even. And so does Jonathan render: And let us even them with us, that they should be even with the ten tribes under one king.
one who is good for us Heb. בֶּן טָבְאַל [a combination of the words: טוֹב אֶל,] good for us; so did Jonathan render it. It is also possible to interpret it as: טוֹב אַל, not good in the eyes of the Omnipresent, and according to the calculation of the letters of 'al-bam,' Tov'al is Ramla. 'Teth' equals 'resh'; 'beth' equals 'mem'; 'aleph' equals 'lammed.' Hence, "ben tov'al" equals 'ben Ramla.'
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ה]

(ו) את בן טבאל – את אשר ייטב לנו. ופתרון את בן טבאל – את מי שייטב אל העם שמוטל עליהם שנמליך עליהם מלך בתוכה. הלא יכבשוה לה לירושלם, ומי הם העם שמוטל להמליך מלך בתוכה, הם רצין וארם ובן רמליהו והעם אשר אתם.
נעלהונקיצנה – פועל יוצא, עד שיקוצו מפנינו, והטעם על ירוש׳ על (כי) {כן} ונבקיענה.
את בן טבאל – יש אומרים כי הוא בתמורה רמלא והוא בן רמליהו, וזה הבל, (כי) בעבור שהזכיר בתחילה בן רמליהו והוא אומר עם ארם ונמליך מלך, יש אומר הטוב אלינו, ואין מלת אל כי אם כלא, כאילו אמרו את בן טוב לא, והנכון שהוא שם שר גדול מישראל או מארם.
ונקיצנה Transitive verb, let us cause her to be distressed because of us; the suffix נה her, refers to Jerusalem; the following, Let us make a breach therein, proves the correctness of this interpretation.⁠
Ibn Ezra seems to derive from this that the suffix נָה refers to a fortified town, as Jerusalem was, and not to the land or people of Judah. Comp. Targum and Rashi ad locum.
The son of Tobel. According to some
א and ב ,ג and נ ,מ and נ, and so on, are put for each other (אלפא ביתא דאל"בם).
טבאל is by a certain interchange of letters the same as רמלא, and בן טבאל therefore the same as בן רמליהו; this is nonsense, because Ben Remaliahu is mentioned before, and he says with Aram, Let us set a king in the midst of it, the son of Tobel. Others say that טָבְאַל means טׂב אֵלֵינוּ good for us, but אַל can only be taken as equal to לא, and בן טבאל would then be בן טבלא ═ good for nothing; but I conclude that it is the name of some famous prince in Israel or Aram.
ונקיצנה – נעוררנה ונסערנה מהשקט שלותה ומנוחתה.
ונבקיענה אלינו – שתהא בקועה ופרוצה אלינו בכל עת לבא אליה תמיד בלי עיכוב וסגירה.
ונמליך מלך בתוכה – ונעביר מלכות בית דוד.
בן טבאל – שם אדם.
נעלה ביהודה – במי שהוא ראש יהודה, והיא ירושלם.
ונקיצנה – נעשה לה מצור עד שיקיצו מפנינו ויפתחו לנו.
ונבקיענה אלינו – או נבקיענה, כלומר נבקיע חומותיה ונכנס בה ותהיה ברשותינו, ונמליך מלך בתוכה על ידינו וממנו, ומי יהיה זה? את בן טבאל, והוא היה איש מבני אפרים שהיו חושבים להמליכו בירושלם. זאת היתה עצתם. ולא תקום ולא תהיה (ישעיהו ז׳:ז׳).
ויונתן תרגם: ונקיצנה ונבקיענה אלינו – ונחברינון ונשוינון עמנא, ותרגם: את בן טבאל – ית מאן דכשר לנא עשה מלת טבאל נוטריקון הטוב אלינו.
ויש מפרשים: טבאל – רמלא, באלפא בית״א דא״ל ב״ם, ורמלא הוא אומר על בן רמליהו.
ונקיצנה – כמשמעו, כלומר נשימה קצה בחייה, כלומר שיהיה קץ כמו שיאמר עוד אשר אתה קץ (ישעיהו ז׳:ט״ז).
את בן טבאל – זה היה איש ידוע אצלם.
נעלה ביהודה ונקיצנה רוצה לומר, נעלה בראש מלכות יהודה שהוא ירושלם, ונעשה עצמנו קצינים בתוכה או נשימנה במצוקה ומצור, ונבקיענה אלינו רוצה לומר שיפילו חומותיה לארץ כאשר יכנסו בתוכה כדרך המלכים המנצחים שיבקעו חומות העיר אשר יכבשו להכנס בה ולא יכנסו בפתח העיר ובשעריה, ולפי שהיתה ביניהם קטטה מי משניהם ימלוך עליה היתה הסכמתם שאז אחרי שיכבושה ימליכו מלך בתוכה מי שיהיה טוב ונאות אצלם, וזהו אמרו ונמליך מלך בתוכה את בן טבאל כי הוא שם מורכב, ויש מפרשים אשר ירצה השם ויהיה טוב בעיני האל, והראב״ע כתב שהיה טבאל שם מורגל וידוע אצלם לאדם נכבד ורשום במעלה כאלו אמרו שימליכו בתוכה אדם נכבד ורשום.
והיתה גזרת המאמר והנבואה כולה.
טבאל – בדפוס ישן הטי״ת בפתח ולא טוב הדבר שכל שאר ספרים בקמץ ובמקצתן האל״ף בקמץ ויש מהן שהטי״ת מאריך.
ונקיצנה – ענין מאוס כמו קצתי בחיי (בראשית כ״ז:מ״ו).
ונבקיענה – מלשון בקוע.
ונקיצנה – ר״ל נעשה לה מצור עד שיקוצו מפנינו ויפתחו לנו שערי העיר.
ונבקיענה – אז נבקיע חומתה לצרכינו ליכנס בה ותהיה אם כן תחת ממשלתנו.
ונמליך מלך בתוכה את בן טבאל – והוא היה איש מהר אפרים.
נעלה ביהודה ונקיצנה ונבקיענה – הוא נגד ג׳ גליות: בגלות יהויקים כתיב בימיו עלה נבוכדנצר (מלכים ב כ״ד:א׳), ובגלות יכניה כתיב ויקצץ את כל כלי הזהב (מלכים ב כ״ד:י״ג), ובגלות צדקיהו כתיב ותבקע העיר (מלכים ב כ״ה:ד׳).
בן טבאל – שר אחד ידוע להם. וסוד בן טבאל.
[ביאור לכל הפרק כלול בביאור פסוק א]

ונקיצנה – כמו הפוך: ״ונציקנה״ ענין מצור ומצוק.
ונבקיענה אלינו – נכריח אותה לפתוח דלתותיה אלינו על ידי הרעב, כמו ויחזק הרעב בעיר ותבקע העיר (מלכים ב כ״ה:ג׳-ד׳), וכן ונא תהיה להבקע (יחזקאל ל׳:ט״ז).
את בן טבאל – יש אומרים שהוא שם ארמי ועקרו טברימון (כי רימון היה מאלהי ארם) ומצאנו שם זה לאביו של בן הדד (מלכים א ט״ו:י״ח). ואולי יש לומר כי אחד מחשובי ארם שהיה שמו טברימון בא בקהל אפרים ונשא ישראלית והסב את שמו בהתגיירו טבאל. וגיזניוס אומר כי הפתח באל״ף בעבור ההפסק, כי מצאנו טבאל בצירי (עזרא ד׳:ז׳). והנה לא מצאנו חלוף זה בשמות, כי לא ישתנה ״ישראל״ בהפסק. והנכון שהנביא (או החכמים מתקני הקריאה) שינה שמו דרך לעג, והמיר אֵל באַל, לומר שהוא טוב לכלום, או שהוא לא טוב. והנה שני המלכים נועצו לתת מלכות יהודה לאיש שהוא משתי האומות יחדו, שאביו ארמי ואמו ישראלית, ואולי היה קרוב לשתי המשפחות של רצין ושל פקח.
ותלמידי מוהר״ר מרדכי מרטארה אומר כי אולי היה איש נכבד באנשי יהודה, והיו הקושרים על בית דוד (עיין למטה ח׳:ו׳) רוצים להמליכו תחת אחז. ועל זה יש להוסיף כי אולי בן טבאל יצא מארץ יהודה והלך לו אצל רצין ופקח (כמו שאירע לירבעם שביקש שלמה להמיתו והוא ברח מצרימה, ואחר כך חזר ולקח חצי המלוכה מיד רחבעם), והם נועצו לתמוך ידו להמליכו על יהודה, למען יתן להם מס, וכיוצא בזה.
ונקיצנה – מלשון קוץ וסילון.
ונקיצנה – המשילו את ירושלים בגנות כמורסא מלאה מוגלא שמנקבים אותה בקוץ ומבקעים אותה ומוציאים המוגלא לחוץ כמו שהוא בלשון המשנה המפיס מורסא, וכן נכבוש אותה ונבזוז את רכושה אלינו בן טבאל – איש מבית אפרים שהיו חושבים להמליכו על ירושלים.
נַעֲלֶה בִיהוּדָה וּנְקִיצֶנָּה – ונעוררנה במלחמה
רש״י.
, ונעשה לה מצור עד שיקוצו מפנינו
אבן עזרא, רד״ק, מצודת דוד. ולביאור זה פירוש המילה ״נקיצנה״ הוא ענין מיאוס כמו ״קצתי בחיי״ (מצודת ציון). ומלבי״ם ביאר שהוא מלשון קוץ וסילון, דהיינו שהמשילו את ירושלים בגנות כמורסא מלאה מוגלא שמנקבים אותה בקוץ ומבקעים אותה ומוציאין המוגלא לחוץ.
ויפתחו לנו את שערי העיר
מצודת דוד.
, וְאז
מצודת דוד.
נַבְקִעֶנָּה – נבקיע חומתה
רד״ק, מצודת דוד. ורש״י ביאר נשווה אותה עמנו כבקעה זו שהיא שווה, דהיינו שיהיו שווים עם עשרת השבטים במלך אחד.
אֵלֵינוּ – לצרכינו להכנס בה ותהיה תחת ממשלתנו
רד״ק, מצודת דוד.
, וְנַמְלִיךְ מֶלֶךְ בְּתוֹכָהּ אֵת בֶּן טָבְאַל
יונתן תרגם שאין זה שם אדם אלא נוטריקון ״מי שטוב אלינו״. ורש״י ביאר מי שלא טוב בעיני ה׳. רד״ק מצודת דוד ומלבי״ם מבארים שהוא היה איש מהר אפרים שרצו להמליכו על ירושלים. ולדעת אבן עזרא הוא היה שר גדול מישראל או מארם.
, וכך נעביר את מלכות בית דוד
ר״א מבלגנצי.
:
 
(ז) כֹּ֥ה אָמַ֖ר אֲדֹנָ֣י יֱהֹוִ֑הי״י֑ לֹ֥א תָק֖וּם וְ⁠לֹ֥א תִֽהְיֶֽה׃
Thus says Hashem, God, 'It shall not stand and it shall not come to pass.
מקבילות במקראתרגום יונתןרס״ג תפסיר ערביתרס״ג פירושרס״ג פירוש ערביתרש״יר״י קראאבן עזראר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמצודת דודאדרת אליהו לגר״אשד״למלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובות
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

כִּדְנַן אֲמַר יְיָ אֱלֹהִים לָא תְקוּם וְלָא תֶהֱוֵי.
כד׳א קאל אללה רבי לא יקום ד׳לך ולא יכון.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

(ז-יט) אמר עוד {כאן מופיע תרגום פסוקים ז-יז}.
ראוי לפרש פרשה זו פירוש ברור בקצרה. וכן מחובת הקורא להעמיק עיונו. וזה שמקצת בני אדם דימו שמופת זה בימי אסא... ובימי יהושפט והנחיל האל נצחון לאומתו... לפי שהיו ראויים. וכדרך שהבטיח [האל] שינחיל לו ניצחון [במלחמת גוג] ומגוג ואמרו ושבת עד ה׳ אלהיך ושמעת בקולו (דברים ד׳:ל׳) ושב ה׳ אלהיך את שבותך ורחמך ושב וקבצך מכל העמים אשר הפיצך ה׳ אלהיך שמה (דברים ל׳:ג׳). והדגיש זאת בידי נביאיו. אמר על ידי ישעיהו ונשא נס לגויים ואסף נדחי ישראל (ישעיהו י״א:י״ב). ואמר בפסוק המפרש אותו אשרקה להם ואקבצם כי פדיתים (זכריה י׳:ח׳). ומה שאמר אשרקה, כדרך ששורקים לחיות ומתקבצות כאמרו והיה ביום ההוא ישרק ה׳ לזבוב אשר בקצה יאורי מצרים ולדבורה אשר בארץ אשור, ובאו ונחו כולם בנחלי הבתות (ישעיהו ז׳:י״ח-י״ט). כך יעשה לנו דבר פלא, שבאמצעותו יקבץ פזורי האומה. או שזה ייעשה במהירות כשיעור השריקה, ואז יתקבצו לארצם ולמקדשם. ומה שנימק זאת באמרו כי פדיתים, כלומר: אף על פי שאינם ראויים, הרי אני אתיר מאסרם ואפדם מן העוונות. ואעשה זאת מצד החסד והצדקה, לא מצד הזכות, וכאמרו יחל ישראל אל ה׳ כי עם ה׳ החסד והרבה עמו פדות והוא יפדה את ישראל מכל עונותיו (תהלים ק״ל:ז׳-ח׳).
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

לא תקום – עצתם זאת שתהא יהודה כבושה תחתיהם.
Neither shall it succeed This plan of theirs, that Judah should be subordinated under them.
כה אמר י״י אלהים לא תקום ולא תהיה – באותה שעה: וישלח אחז מלאכים אל תגלת פלאסר מלך אשור לאמר עבדך ובנך אני עלה והושיעני מכף מלך ארם ומכף מלך ישראל הקמים עלי ויקח אחז את הכסף ואת הזהב הנמצא באוצרות
כן בכ״י לוצקי 778. בנוסח שלנו אין מלת ״באוצרות״.
בית
כן בפסוק ובכ״י לוצקי 777. בכ״י לוצקי 778 הושמט: ״בית״.
י״י ובאוצרות בית המלך וישלח למלך אשור שוחד וישמע אליו מלך אשור ויעל מלך אשור אל דמשק ויתפשה ויגלה קירה ואת רצין המית (מלכים ב ט״ז:ז׳-ט׳). ואף באותו הזמן ובאותו הפרק הגלה סנחריב לעשרת השבטים באותה שנה עצמה, שהגלה עם ארם קירה ואת רצין המית, שכן תמצא באותו עניין ובאותה פרשה, בימי פקח מלך ישראל בא תגלת פלאסר מלך אשור ויקח את עיון ואת אבל בית מעכה ואת ינוח ואת קדש ואת חצור ואת הגלעד ואת הגלילה כל ארץ נפתלי ויגלם אשורה (מלכים ב ט״ו:כ״ט). ואף באותה שעה קשר קשר הושע בן אלה על פקח בן רמליהו ויכהו וימיתהו דכתיב ויקשר קשר הושע בן אלה על פקח בן רמליהו ויכהו וימיתהו וימלוך תחתיו בשנת עשרים ליותם בן עוזיהו (מלכים ב ט״ו:ל׳) היא שנת עשרים לפקח ושנת ארבע לאחז, תחילת שנת ארבע. נמצינו למידין שגלות עשרת השבטים ושנהרג פקח וגלות עם ארם קירה ושנהרג רצין ועליית רצין מלך ארם ופקח בן רמליהו מלך ישראל למלחמה על אחז, הכל אירע בפרק אחד. וכן שנינו בסדר עולם (סדר עולם רבה כ״ב), וכן חשבון המקראות בספר מלכים. וזהו שהנביא מבשר לאחז: כה אמר י״י אלהים לא תקום ולא תהיה.
כהלא תקום – זאת העצה כי כן הזכיר למעלה יעץ, וכבר הודעתיך כי כל פועל אם לא נזכר השם, הו׳ בכח הדבור.
תקום Shall stand. Supply זאת העצה this counsel; for יעץ he has taken counsel is mentioned above (ver. 5), and I stated already (5:2) that the verb contains implicitly a verbal noun, when it is not directly mentioned.
ויען אשר זאת יעצו כה אמר י״י... לא תקום ולא תהיה.
כה אמרלא תקום עצתם ולא תהיה.
לא תקום וגו׳ – זאת ההנחה או ההסכמה או המחשבה וכן כל מה שדומה לזה.
לא תקום ולא תהיה רוצה לומר, העצה ההיא שנתיעצו בה אינה עצת ה׳, ולכן כה אמר ה׳ וכה גזרה חכמתו שלא תצא לפעל ולא תהיה כן, ואולי רצה באמרו לא תקום ולא תהיה, לא תקום בפעם הזאת, ולא תהיה גם כן בימי בנך חזקיהו כשיבוא סנחריב על ירושלם. ואמנם אמרו אחר זה.
לא תקום – לא תתקיים עצתם ולא תהיה כן והוא כפול במ״ש.
לא תקום – היינו הקמת המלך את בן טבאל (ישעיהו ז׳:ו׳).
ולא תהיה – יהודה וירושלים תחת ממשלתם.
[ביאור לכל הפרק כלול בביאור פסוק א]

לא תקום ולא תהיה – עצתם זאת שאמרו נעלה ביהודה וגו׳ לא תקום ולא תהיה. כך הבינו כל המפרשים וכל המתרגמים, ורק מי שאין לו חך לטעום כח הדבור העברי יוכל לפרש (כפיליפסון) הענין דבק למטה, לא תקום ולא תהיה כי ראש ארם דמשק, לא יקום ולא יהיה עוד שדמשק תהיה ראש ארם ורצין יהיה ראש דמשק, ושתהיה שמרון ראש אפרים ויהיה בן רמליה ראש שמרון, כי אמנם כלם יכרתו ויאבדו.
תקום, תהיה – היה, הויית הדבר בתחלתו, יהי אור תקום, קיומו והעמדתו, הוא אמר ויהי, הוא צוה ויעמוד.
כה אמר ה׳ – אבל ה׳ אמר, לא לבד כי לא תקום – שלא יבצעו מעשיהם שיתקיים הדבר, אף גם ולא תהיה לא יהיה לה התחלה כלל כי לא ילחמו כלל.
כֹּה אָמַר אֲדֹנָי יְהוִה, לֹא תָקוּם עצתם זאת שתהיה יהודה כבושה תחתיהם
רש״י, רד״ק, מצודת דוד.
, וְלֹא תִהְיֶה!
וכפל במילים שונות (מצודת דוד). ומלבי״ם ביאר שלא תקום היינו שלא יתקיים הדבר, וגם לא תהיה לו התחלה כלל כי לא ילחמו. ואברבנאל ביאר לא תקום בפעם הזאת, וגם לא תהיה כן בימי בנך חזקיהו כשיבוא סנחריב על ירושלים. באותה שעה אירע מה שנאמר (מלכים-ב׳ טז, ז-ט) ״וַיִּשְׁלַח אָחָז מַלְאָכִים אֶל תִּגְלַת פְּלֶסֶר מֶלֶךְ אַשּׁוּר לֵאמֹר עַבְדְּךָ וּבִנְךָ אָנִי עֲלֵה וְהוֹשִׁעֵנִי מִכַּף מֶלֶךְ אֲרָם וּמִכַּף מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל הַקּוֹמִים עָלָי, וַיִּקַּח אָחָז אֶת הַכֶּסֶף וְאֶת הַזָּהָב הַנִּמְצָא בֵּית ה׳ וּבְאֹצְרוֹת בֵּית הַמֶּלֶךְ וַיִּשְׁלַח לְמֶלֶךְ אַשּׁוּר שֹׁחַד, וַיִּשְׁמַע אֵלָיו מֶלֶךְ אַשּׁוּר וַיַּעַל מֶלֶךְ אַשּׁוּר אֶל דַּמֶּשֶׂק וַיִּתְפְּשֶׂהָ וַיַּגְלֶהָ קִירָה וְאֶת רְצִין הֵמִית״, ואף באותו הזמן ובאותו הפרק הגלה סנחריב את עשרת השבטים באותה שנה עצמה, ואף באותה שעה הושע בן אלה קשר קשר על פקח בן רמליהו ויכהו וימיתהו, נמצינו למדים שגלות עשרת השבטים ושנהרג פקח וגלות קירה ושנהרג רצין ועליית רצין מלך ארם ופקח בן רמליהו מלך ישראל למלחמה על אחז, הכל אירע בפרק אחד, וזהו שהנביא מבשר לאחז ״כה אמר ה׳ אלהים לא תקום ולא תהיה״ (ר״י קרא).
:
 
(ח) כִּ֣י רֹ֤אשׁ אֲרָם֙ דַּמֶּ֔⁠שֶׂק וְ⁠רֹ֥אשׁ דַּמֶּ֖⁠שֶׂק רְ⁠צִ֑ין וּבְע֗וֹד שִׁשִּׁ֤⁠ים וְ⁠חָמֵשׁ֙ שָׁנָ֔ה יֵחַ֥ת אֶפְרַ֖יִם מֵעָֽם׃
For the head of Aram is Damascus and the head of Damascus is Rezin; and within sixty five years, Ephraim shall be broken, that it not be a people.
מקבילות במקראתרגום יונתןרס״ג תפסיר ערביתרס״ג פירושרס״ג פירוש ערביתר׳ יהודה אבן בלעםרש״יר״י קראאבן עזראר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודאדרת אליהו לגר״אשד״למלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובות
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

אֲרֵי רֵישׁ אֲרָם דַמֶשֶׂק וְרֵישׁ דַמֶשֶׂק רְצִין וּבְסוֹף שִׁתִּין וַחֲמֵשׁ שְׁנִין יִבְטְלוּן בֵּית יִשְׂרָאֵל מִמָלְכוּ.
בל אנמא ריאסהֿ ארם עלי דמסק פקט כמא אן ריס דמסק רצין ואלי סתין וכ׳מסהֿ סנין ינדק אל אפרים מן קומהם.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ז]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

ובעוד ששים וחמש שנה יחת אפרים מעם – קץ אותן השנים הוא השנה התשיעית למלכות הושע, ככתוב: ״וילכדוה מקצה שלש שנים בשנת שש לחזקיה היא שנת תשע להושע מלך ישראל נלכדה שומרון״ (מלכים ב י״ח:י׳).⁠
השווה ראב״ע ורד״ק על אתר.
אין אנו יודעים בדיוק את דרך החישוב של השנים, אלא מה שאנו יודעים הוא כי ״ובעוד ששים וחמש שנה״ פירושו אחרי תום השנים הללו, כמו ״בעוד שלשת ימים״ (בראשית מ׳:י״ג) וזולתו.
כי ראש ארם – היא דמשק ואין לירושלם עמהם כלום.
וראש דמשק רצין – בדמשק יהי ראש ולא בירושלם וגם פקח ועשרת השבטים, בעוד ששים וחמש שנה – ליום שנגזר בימי עמוס: וישראל גלה יגלה מעל אדמתו (עמוס ז׳:י״א).
יחת אפרים – יתרוצץ אפרים מעם – שיגלם סנחריב עם מלכם הושע בן אלה. צא וחשוב מנבואת עמוס עד שגלו עשרת השבטים ותמצאם ס״ה שנים. נבואת עמוס היתה שתי שנים לפני שנתנגע עזיהו, שנאמר שנתים לפני הרעש (עמוס א׳:א׳), ועזיה נתנגע עשרים וחמש שנים, ואילו שנתים הרי עשרים ושבע. ושש עשרה של יותם, ושש עשרה של אחז, ושש של חזקיהו, שנאמר: וילכדה בשנת שש לחזקיהו היא שנת תשע להושע וגו׳ (מלכים ב י״ח:י׳) ויגל את ישראל אשורה (מלכים ב י״ז:ו׳), הרי ששים וחמש. ומנין שימי חלוטו של עוזיהו כ״ה שנים, שנאמר: בשנת עשרים ושבע לירבעם בן יואש מלך ישראל מלך עזריה בן אמציה על יהודה (מלכים ב ט״ו:א׳). איפשר לומר? והלא עזיה וירבעם מלכו כאחת לפי חשבון שתמצא בספר מלכים? אלא שמלך מלכות מנוגעת, בשנת עשרים ושבע למלכו נתנגע, והוא מלך חמשים ושתים שנה.
ואי איפשר למנות ובעוד ששים וחמש שנה מיום שאמר ישעיה נבואה זו, שהרי בימי אחז אמרה, והם גלו בשנת שש לחזקיהו. וכן מפורש בסדר עולם (סדר עולם רבה כ״ח) שמנה הכתוב לנבואתו של עמוס.
For the head of Aram that is Damascus, and Jerusalem has nothing with them.
and the head of Damascus is Rezin In Damascus he shall be head, but not in Jerusalem, and also as regards Pekah and the ten tribes in another sixty-five years from the day it was decreed in the days of Amos: "And Israel shall surely be exiled from upon its land" (Amos 7:11).
Ephraim shall be broken, no longer to be a people Ephraim shall be shattered, no longer to be a people, for Sennacherib will exile them with their king, Hoshea son of Elah. Go out and calculate from Amos' prophecy until the ten tribes were exiled, and you will find them to be sixty-five years. Amos' prophecy was two years before Uzziah was stricken, as it is stated: "Two years before the earthquake" (Amos 1:1). And Uzziah was stricken for twenty-five years, plus these two years, giving us a total of twenty-seven years. Add the sixteen years of Jotham and the sixteen years of Ahaz and six years of Hezekiah, as it is stated: "And they captured it [at the end of three years]; in the sixth year of Hezekiah, which is the ninth year of Hoshea, king of Israel... And the king of Assyria exiled Israel to Assyria" (Melakhim II 18:10, 11). Here are sixty-five years. Now how do we know that the duration of Uzziah's state as a confirmed metzora was twenty-five years? For it is stated: "In the twenty-seventh year of Jeroboam the king of Israel, Azariah the son of Amaziah the king of Judah, became king" (ibid. 15:1). Is it possible to say this? Did not Uzziah and Jeroboam reign simultaneously, according to the calculation you will find in the Book of Kings (See Rashi Melakhim II 14:22)? Rather he reigned a plagued kingship. In the twenty-seventh year he was stricken, and he reigned for fifty-two years. It is impossible, however, to count "and in another sixty-five years" from the day that Yeshayahu said this prophecy, for he said it in the days of Ahaz, and they were exiled in the sixth year of Hezekiah. In this manner it is explained in Seder Olam (ch. 28), that Scripture counted from the prophecy of Amos.
(ח-ט) כי ראש ארם דמשק – ראש מלכות ארם הוא דמשק, וראש דמשק רצין – כוס עם ארם וכוס עם דמשק: באותו כוס ישתה רצין שכשם שתלכד דמשק ביד סנחריב ויגלה עם ארם קירה, באותו כוס ישתה רצין מלך ארם שיהרג.
וראש אפרים שומרון – ראש מלכות עשרת השבטים הוא שומרון. וראש שמרון בן רמליהו – כוס שישתה
כן בכ״י לוצקי 777. בכ״י לוצקי 778 חסר: ״שישתה״.
שומרון שהוא ראש לאפרים, אותו כוס ישתה גם פקח שהוא ראש לעשרת השבטים יחדיו כולם יכליון.
דבר אחר: כי ראש ארם דמשק – ולא ירושלם, שאין גבול ירושלם נחשב על גבול דמשק ואין הדין נותן שתיכבש ירושלם ביד עם
כן בכ״י לוצקי 778. בכ״י פריס 163, לוצקי 777: ״מלך״.
ארם. וראש דמשק רצין – בדמשק הוא ראש ירושה לרצין נתתי לו דמשק, אבל בירושלם אין לו אפילו
כן בכ״י לוצקי 777. בכ״י לוצקי 778 חסר: ״אפילו״.
עד מדרך כף רגל. וראש אפרים שומרון – ראש מלכות של עשרת השבטים הוא שומרון ולא בירושלם שהרי ירושלם על גבול יהודה תחשב. וראש שומרון בן רמליהו – בשמרון הוא ראש ולא בירושלם. כלומר מה להם בירושלם להלחם עליה שהרי אין להם חלק בה.
ובעוד ששים וחמש שנה יחת אפרים מעם – צא וחשוב מנבואת עמוס עד שגלו עשרת השבטים ותמצא ששים וחמש שנה. נבואת עמוס היתה שתי שנים לפני שנתנגע עוזיהו שנאמר בעמוס שנתים לפני הרעש ועוזיה נתנגע עשרים וחמש שנה ואילו שנתים הרי עשרים ושבע ושש עשרה של יותם ושש עשרה של אחז ושש של חזקיהו שנאמר וילכדה בשנת שש לחזקיהו היא שנת תשע עשרה להושע וגומ׳
כן בכ״י לוצקי 777. בכ״י לוצקי 778 חסר: ״וגומ׳⁠ ⁠⁠״.
ויגל
כן בפסוק ובכ״י לוצקי 777. בכ״י לוצקי 778: ״ויגלה״.
את ישראל אשורה (מלכים ב י״ח:י׳-י״א). הרי ששים וחמש, ומיניין ימי חלוטו של עוזיהו כ״ה שנים, שנאמר: בשנת עשרים ושבע לירבעם בן יואש מלך ישראל מלך עזריה בן אמציה מלך יהודה (מלכים ב ט״ו:א׳). איפשר לומר כן והלא עזריה וירבעם מלכו כאחת לפי חשבון שתמצא בספר מלכים? אלא שמלך מלכות מנוגעת בשנת עשרים ושבע שנה למלכו נתנגע והוא מלך חמשים ושתים שנה.
ואי איפשר לומר ובעוד ששים וחמש שנה מיום שאמר ישעיהו נבואה זו, שהרי בימי אחז אמרה, והם גלו בשנת שש לחזקיה. וכן מפורש בסדר עולם (סדר עולם רבה כ״ח): שמנה הכתוב לנבואתו של עמוס.
כי – טעם כי כמו כי עם קשה עורף הוא (שמות ל״ד:ט׳), אך על פי, והטעם בעבור רצין ופקח הצרים על ירושלם.
ובעוד – כאומר עוד נשארו שנים ויהיה כן, ותוספ׳ הבי״ת כבי״ת בטרם, ותחלת זה החשבון משנת הרעש שהיה בימי עוזיה שהתנבא עמוס וישראל גלה יגלה (עמוס ז׳:י״א), וכמוהו ויהי מקץ ארבעים שנה ויאמר אבשלום (שמואל ב ט״ו:ז׳).
יחת – מגזרת החתות (ישעיהו ט׳:ג׳) והוא מבנין נפעל, כמו ימס (ישעיהו י״ג:ז׳), והטעם שיהיה לו רע מעם שיבוא עליו, ויתכן היות יחת מבעלי הנו״ן כמו יגש, וכמוהו תחת גערה במבין (משלי י״ז:י׳) והנה נראה הנו״ן במלת הנחת י״י גבוריך (יואל ד׳:י״א), והטעם שירד מהיותו נחשב לעם.
כי Although, Comp. כי עם קשה ערף הוא Although they be a stiffnecked people. (Exod. 34:9.) This plan will not be realised, although Rezin and Pekah besiege Jerusalem.
And yet
A. V. Within.
threescore, etc. Comp. the common phrase so and so many years are still left before such and such an event will take place. ב in בעוד is superfluous as in (טרם═) בטרם before. These sixty-five years begin with the year of the earthquake, that happened in the days of Uzziah, when Amos prophesied
This is not quite correct, since Amos prophesied two years before the earthquake (Amos 1:1.)
And Israel will surely go into exile (Amos 7:11). Comp. And it was at the end of forty years (2 Sam. 15:7.)⁠
No mention is there made when the 40 years began, but it is certain that they did not begin with the event recorded immediately before; in the same way the sixty-five years here are not to be counted from the year of this prophecy, but, according to Ibn Ezra, from the year of the earthquake in the reign of Uzziah.
יֵחַת Shall be broken; comp. החתות Thou hast broken (9:3); it is Niphal, like יִמַּס (13:7) Will be melted מֵעָם By a people.⁠
A. V. That it be not a people.
Evil shall befall them by means of a people that will come against them. יֵחַת can also be Kal of a verb נחת ,פ"נ to go down, (like יִגַּשׁ he will approach; comp. תֵּחַת It comes down) (Prov. 17:9); הנחת Cause to come down (Joel 3:11), where the נ is not omitted. The meaning of יֵחַת מֵעָם is accordingly: They will go down and be no more considered as a nation.
אלא ראש ארם – תהיה דמשק – ולא ראש יהודה.
וראש דמשק – יהיה רצין – ולא ראש ירושלם.
ואפרים שהביאו עליך מחתת ארם ורצין ומוראם בעוד ששים וחמש שנה – עד שלא תצא שנת ס״ה מיום שנגזרה גזירה עליהם לגלות בימי עזיהו בתחלת נבואתי,
יחת – וירא גם הוא מעם – הבא עליו, הוא מלך אשור שיוליכם בגולה. והרי הם גלו בשנת שש לחזקיהו, ואחז ויותם מלכו ל״ב שנה הרי ל״ח שנה. נמצא ישעיה מתנבא כ״ז שנה בימי עזיהו.
כי ראש – לא יהיו הם ראש ומלך בירושלם כמו שחשבו, כי דמשק הוא ראש ממלכת ארם, וראש דמשק הוא רצין, ולא יהיה ראש ירושלם.
ועוד אני אומר להם כי בעוד ששים וחמש שנה יחת אפרים מעם, ופירושו: יחת עם אפרים, כלומר רצין וארם יחת עם אפרים מהיות זה עם זה, ויהיה חסר אפרים וי״ו השמוש, כמו: שמש ירח (חבקוק ג׳:י״א), ורבים כמוהו.
ופירוש: יחת רצין הנזכר, כי עליו היה מדבר ועל ארם, ואמר כי הוא יחת אפרים גם כן מהיות עם, ולא יהיה ראש רצין אפילו מארם, וגם ארם לא יהיה עיר שיוכלו להלחם ולעשות דבר מעצמם. וכן שמרון שהוא ראש אפרים היום, וראש שמרון היא בן רמליהו, לא יהיה זה לאורך זמן, כי יחתו ארם ואפרים מעם. וכן אמר: ישא את חיל דמשק ואת שלל שמרון לפני מלך אשור (ישעיהו ח׳:ד׳), ואמר: ושאר ארם ככבוד בני ישראל יהיו (ישעיהו י״ז:ג׳).
וחשבון ששים וחמש שנים אינו מתחיל מנבואה זו, שהרי בזה הפרק נולד הבן שנקרא עמנו אל, ואמר בטרם ידע הנער קרוא אבי ואמי ישא את חיל דמשק ואת שלל שמרון לפני מלך אשור (ישעיהו ח׳:ד׳) וכן נאמר במלכים: ויעל מלך אשור אל דמשק ויתפשה ויגלה קירה ואת רצין המית (מלכים ב ט״ז:ט׳). אלא פירושו: ובעוד ששים וחמש שנה – בהשלמות ששים וחמש שנה מנבואת עמוס שהתנבא על דמשק, ואמר: ושברתי את בריח דמשק וגומר, וגלו את ארם קירה אמר י״י (עמוס א׳:ה׳), וכן התנבא על גלות ישראל, והיתה נבואת עמוס לפי החשבון בשנת שבע עשרה לירבעם בן יואש מלך ישראל. כיצד? ירבעם מלך אחד וארבעים, ומנחם עשר, הרי אחד וחמשים, ופקחיהו בן מנחם שנתים, הרי חמשים ושלש, ופקח עשרים, הרי שבעים ושלש, והושע בן אלה תשע, ואז גלו ישראל, הרי שמנים ושנים, הסר מהם שבע עשרה הרי ששים וחמשה חשבון מכוון, ולא חשבנו ששה חדשים לזכריה וירח ימים לשלום.
כי ראש ארם דמשק וגו׳ – אין לו חלק ונחלה בירושלים כי להם נתן מהשם זה המלך כמו שהעיד משה על אדום ובני לוט (דברים ב׳:ט׳).
ובעוד ששים {וחמש} שנה יחת אפרים מעם – לא חשש זה הנביא לזכור השחתת דמשק ורצין כי נעשה זה [על ידי] שחד שנתן אחז למלך אשור כמו שמבואר במלכים (מלכים ב ט״ז:ח׳), אבל זכר מה שעשה השם לעמנו בעבור עוננו. ואולם מספר זה שענינו בסוף שנת ששים וחמש לא באר הכתוב התחלתו, כי אי אפשר היותו מזה המאורע, וגם לא מימות אחז כי הוא לא מלך רק י״ו שנה, ואחר שמת אחז כמה שנים היה גלות עשרת השבטים. ובכלל לא בארו כותבי הספרים בהרבה מקומות גם בתורה גם בנביאים הגבלות מספר, וזה לסבות וימצא בגביע. אבל לפי הנראה והנאות אצלי זה החשבון הוא מיום שמלך פול מלך אשור (מלכים ב ט״ו:י״ט) שהיה תחילת צמיחת תגבורת החיה הראשונה והתחלת מלכות זה היתה ידועה אצל ישעיה כל שכן אצל השם המדבר אליו.
כי ראש ארם דמשק וראש דמשק רצין פירוש בו המפרשים כי ראש ארם תהיה דמשק ולא תהיה ראש לירושלם, ובן רצין יהיה ראש לדמשק אבל לא לירושלם.
ובעוד – ר״ל בתוך משך זמן.
יחת – ישבר כמו חתתה קשתותם (ירמיהו נ״א:נ״ו).
ראש ארם – עיר המלוכה של ארם היא דמשק ואין לה כלום על ירושלם.
וראש דמשק רצין – הוא ראש ומלך על דמשק ולא על ירושלים.
ובעוד – ר״ל ואף מה שבידו לא ישאר כי במשך זמן ס״ה שנה מעת שנגזר הדבר בנבואת עמוס שאמר ושברתי בריח דמשק (עמוס א׳:ה׳) יחת וישבר מלכות ארם וכמ״ש ויעל וכו׳ דמשק ויתפשה (מלכים ב ט״ז:ט׳) וזה היה בימי אחז והרחיב הזמן בעבור שזכר גם אפרים.
אפרים מעם – תחסר הוי״ו ומשפטו ואפרים מעם ור״ל גם מלכות אפרים תשבר במשך זמן ס״ה שנה מהיות עוד עם כי ילכו גולה בימי הושע בן אלה והיתה בשנה הששית לחזקיה בתוך זמן ס״ה שנה מנבואת עמוס שניבא על ארם ועל מלכות אפרים כמ״ש הנה אנכי מעיק וכו׳ (עמוס ב׳:י״ג) וישראל גלה יגלה (עמוס ז׳:י״א) כי נבואתו היתה שתי שנים קודם שנצטרע עוזיה כמ״ש שנתים לפני הרעש (עמוס א׳:א׳) והרעש היה כשנצטרע עוזיה בכ״ו למלכו כמ״ש בשנת עשרים ושבע וכו׳ (מלכים ב ט״ו:א׳) וכמ״ש שם וכל ימי מלכותו נ״ב הרי נשאר כ״ה ושנתים לפניהם הרי כ״ז ימי יותם ט״ז ימי אחז ט״ז ושש של חזקיה הרי היתה בתוך זמן ס״ה שנה כי יותם ואחז מלכו שנים מקוטעות כמ״ש במ״ב וע״ש בחשבון הדורות.
(ח-ט) כי ראש וכו׳ – לא תהיה דמשק ראש יהודה, אלא ראש ארם.
וראש – לא יהיה רצין ראש לירושלים אלא דמשק. וסוד תקום הוא כללות ב׳ שמות הידועים שמה׳ צבאות. וכנגד השם השלישי אמר ובעוד ששים וחמש וכו׳.
ובעוד ששים וחמש וגו׳ – בעוד רצה לומר בתוך משך ס״ה וגם אחרי המשך. היינו שאחרי ס״ה יחת אפרים מעם, רצה לומר מהיות עם, אלא גלה יגלו. ובתוך ס״ה יהיה ראש אפרים שומרון ולא ירושלים, כי לא יהיה ירושלים תחת ממשלתם כלל וראש שמרון בן רמליהו ולא ראש ירושלים. וביאור חשבון ס״ה.⁠
(אמר נכדו המסדר: לא אכפיל הדברים כי כבר הדפסתים עלי לוח מסודר ומבואר בסוף דברי הימים בתוך ביאור שנות המלכים והשמיטות ועמידת הבית ע״פ דעת חז״ל, נאמנים לפי המקראות ונחמדים למי שעמל בו קודם ראות דברינו.)
[ביאור לכל הפרק כלול בביאור פסוק א]

(ח-ט) כי ראש ארם דמשק וגו׳ וראש אפרים שמרון וגו׳ – שני המקראות הללו נלאו המפרשים יהודים ונוצרים להולמם ולא יכלו. והנה תחלה מליצת כי ראש ארם דמשק וראש דמשק רצין וכן וראש אפרים שמרון וראש שמרון בן רמליהו, פירשה רש״י ואחריו המפרשים כלם גם רוזנמילר וגיזניוס כאלו המכוון בה כי דמשק תשאר ראש ארם בלבד, ורצין ישאר ראש דמשק בלבד, וכן שמרון תשאר ראש אפרים בלבד, ובן רמליהו ישאר ראש שמרון בלבד, מבלי שתתרבה מלכות ארם ולא מלכות אפרים על ידי כבוש ארץ יהודה, ומבלי שישלוט אחד מהם בירושלם ובנותיה. והפירוש הזה לא יתכן, מפני שאם אתה אומר כן, נמצא הנביא מיחס עמידה וקיימא לשתי הממלכות ההנה, באמרו כי דמשק תשאר ותהיה ראש ארם, וכן השאר, והנה בתוך כדי דבור הוא אומר: כי בטרם ידע הנער מאוס ברע ובחור בטוב תעזב האדמה אשר אתה קץ מפני שני מלכיה, אם כן לא תהיה לממלכות ההן הויה וקיום. מלבד כי אמרו ראש ארם דמשק לא ישלול כבוש ארץ יהודה, כי גם אם יכבוש רצין את יהודה לא יניח רַבַת בני עמו לבא לשבת בירושלים, וגם אם תהיה ירושלים תחת ארם, לא ישתנה שם המלכות, כי ארם היא וארם יקראו לה, כמו שלא נשתנה שם מלכות ישראל בשעה שכבש דוד אדום ועמון ומואב.
ומלבד זאת, הנה כבר הודיע הנביא מחשבת האויבים שהיתה להמליך ביהודה את בן טבאל, לא לחלק אותה ביניהם, ואם כן לעולם ראש ארם לבד תהיה דמשק וראש דמשק לבד יהיה רצין וכו׳ גם אם יכבשו את יהודה.
וזאת שנית, מלות ובעוד ששים וחמש שנה יחת אפרים מעם, אינן מתישבות היטב בשום פנים. והנה דעת רז״ל {עיין ילקוט שמעוני חלק ב רמז תקמ״ז, תתרס״ו} (והלכו אחריהם כל המפרשים מבני עמנו, והזכיר דעתם גם יירונימוס בשם רבותיו היהודים) שהחשבון מתחיל מזמן שנבא עמוס וישראל גלה יגלה מעל אדמתו, ואמרו שנאמרה הנבואה ההיא שתי שנים קודם שנצטרע עזיה, שנ׳ שנתים לפני הרעש (מה שאינו אלא הגדה בעלמא, כי אין לנו שום ראיה מן הכתוב שכשנצטרע היה הרעש, והכתוב סִפר שעזיהו בחטאו נצטרע ולא הזכיר שרעשה הארץ), ואמרו שעזיהו נצטרע בשנת כ״ז למלכו (מה שאין עליו שום ראיה, וגם הוא מדרש אגדה על פסוק במלכים ב ט״ו:א׳, עיין שם רש״י ורד״ק), ולפי זה החשבון מכוון, כמו שכתב רש״י, אך עדיין זה פירוש בלתי צודק, כי הנה עמוס לא הזכיר בנבואתו שום סך שנים, ובהפך נראה מדבריו שהיתה נבואתו על צרות שתבאנה על מלכות ישראל במהרה בימיו, כי כן אמציה כהן בית אל אומר עליו שאמר בחרב ימות ירבעם וישראל גלה יגלה מעל אדמתו (עמוס ז׳:י״א) והוא עצמו כשקלל את אמציה אמר לו ואתה על אדמה טמאה תמות וישראל גלה יגלה מעל אדמתו {עמוס ז׳:י״ז}, הרי כי לעתים קרובות היה נבא, לא לאחר ס״ה שנה. ואפילו תמצא לומר שעמוס הגביל סך ס״ה שנִים, לא יתכן שיאמר ישעיהו ״ובעוד ששים וחמש שנה״, מאחר שכבר עברו מהם ארבעים ושלש, והיה לו לומר במלאות ששים וחמש שנה אשר דבר ה׳ ביד עמוס, כי כל השומע ״ובעוד״, יחשוב כי מהיום ההוא יתחיל החשבון. ועוד מה תנחומין נחם את אחז בהגידו אליו מה שיהיה באויביו לסוף ס״ה או לסוף כ״ב שנה שנשלמו אחרי מות אחז? והתשובה האחרונה הזאת יש להשיב גם כן לפירוש קצת מחכמי האומות (כגון Newton, Usserius, Des Vignoles, Lowth, Doederlein) האומרים כי החשבון מתחיל בימי אחז ומסיים בימי מנשה, כשהביא אסר חדון מלך אשור (עזרא ד׳:ב׳) את הכותים לשבת בערי שמרון, ואמרו שהיה זה בזמן שנלכד מנשה והוליכוהו בבלה (מה שאין עליו ראיה), ושזה היה בשנת כ״ב למלכות מנשה (כדברי סדר עולם {סדר עולם רבה כ״ד}, ולא מן הכתוב). והנה גם לפי זה אין בזה שום נחמה לאחז, מלבד כי אין שום טעם להגביל נפילת מלכות ישראל בזמן ביאת הכותים, מאחר שקודם לכן כבר גלו ישראל מארצם ונפלה מלכותם. גם אין הדעת מתיישבת במה שבקשו קצת מחכמי העמים לתקן במלות האלה, כגון Vitringa שאמר כי ישעיה כתב שש עשרה וחמש שנים (כלומר כ״א) והסופר כתב שש י׳ וחמש, ובא אחר וכתב ששי׳ וחמש, ובא אחר וכתב ששים וחמש, והנה אין מדרך הלשון לומר שש עשרה וחמש, מלבד כי גם בזה לא היו דברי הנביא נחמה לאחז. וכגון
Capellus, Grotius, J.D. Michaelis, שאמרו שישעיה אמר ובעוד שש וחמש שנה, וכוונתו בעוד י״א שנה, וגם זה שלא כדרך הלשון, להפריד המספר לשני חלקים, וגם היה לו לומר ״שנים״ ולא שנה, מלבד שגם אלה תנחומין של הבל לאחז. וכגון Hensler שאמר כי ישעיה אמר שש וחמש, והיתה כוונתו שש או חמש, והנה עדיין שנים היה לו לומר, גם או חמש היה לו לומר, וגם היה לו לומר בסדר הפוך חמש או שש. וכגון Houbigant שגורע ומוסיף ודורש, כאלו כתוב ובעוד שלש שנים יחת ארם מעם, ובעוד חמש עשרה שנה יחת אפרים מעם: וכגון Paulus שמוחק ששים וחמש ומגיה ובעוד שנה יחת אפרים מעמו, כלומר יפרד אפרים מעל ארם. וכגון Steudel שמפרש ובעוד ששים וחמשה ימים, שנה, ישתנה מצב הענינים האלה. ואת כל אלה ישא רוח יקח הבל. ורוזנמילר כתב (קרוב לפירוש רז״ל) כי ישעיה אמר נבואת נביא אחר שהיתה ידועה בימיו, והיה זה לשונה: ובעוד ששים וחמש שנה וגו׳. וגם זה לא יתיישב על הדעת, שיזכיר נבואה ישנה, ולא יזכיר שהיא ישנה, וצריך לנכּוֹת ממנה כל השנים שעברו, כי גם אם היתה הנבואה ההיא ידועה, לא יתכן שיהיה כל העם יודע כמה שנים עברו מיום שנאמרה. מלבד כי הנבואה הזאת נתקיימה אחר כך, או לא נתקיימה. ואם נתקיימה, איך החרישו כותבי מלכים ודברי הימים, ולא אמרו שנתקיים דבר ה׳? ואם לא נתקיימה, הנה ישעיהו היה חי כשגלו עשרת השבטים בימי חזקיה, והיה לו למחוק המלות האלה מספרו, כיון שהיו עדות שקר. ואיך באו אנשי חזקיה ואחר כך אנשי כנסת הגדולה, ולא מחקו אותן? וכן אם יאמר אדם כי ישעיה טעה, וחשב כי בעוד ס״ה שנה מזמנו תפול מלכות ישראל (מלבד שלא היה לו לומר דבר זה לאחז לנחמו באותה שעה), הנה לא יובן איך לא מחק המלות האלה כשגלו עשרת השבטים מקץ עשרים שנה בלבד, ואיך לא הוחזק נביא שקר, ואיך האמין בו חזקיהו גם אחרי גלות ישראל. ואמנם סברת Eichhorn וגיזניוס ופיליפסון ואחרים כי לא ישעיה כתב המלות האלה כי אם אדם אחר הוסיפן בגליון, ואחר כך בא אחר וכתבן בתוך הספר, ודעת גיזניוס בפרט היא כי מאז בימי ישעיה היה אדם אחד שהיה בידו ספר ישעיה, והיתה בידו גם כן נבואת נביא אחר שהיה לשונה: ובעוד שבעים שנה יחת וכו׳, וידע או חשב האיש ההוא כי הנבואה ההיא קדמה חמש שנים לנבואה זאת של ישעיה, ועל כן החליף המספר, והגיה ששים וחמש במקום ״שבעים״, וכתב הנבואה ההיא בגליון, ואחר כך הובאה בגוף הספר. וגם זה לא יתכן, כי איך יתקיים הנוסח המשובש הזה אחרי הוודע כי לא יצאה הנבואה ההיא לפועל, ולא נתקיימה, ונבואת שקר היתה? ואיך בהיות ישעיה עודנו חי ומוחזק לנביא אמת ומלכות ישראל כבר נפלה, ישכינו החכמים באהליהם עולה, ולא יחקרו אחר הדבר ויוציאו משפטו לאורה? מלבד שאף אם נודה כי מאז בימי אחז יצא מתחת ידי ישעיה ונתפרסם העתק מנבואותיו, הלא אין ספק כי העתק אחר יצא מתחת ידו אחרי כן בימי חזקיה, שהיה כולל נבואותיו הרבות על סנחריב, ואין ספק כי הנוסח אשר בידנו היום איננו מן ההעתק הראשון החסר אשר בימי אחז, אלא מן השני השלם אשר מימי חזקיה, והנה ההעתק השלם אשר יצא מידי ישעיה לא היו בו (לדעת גיזניוס) מלות ובעוד ששים וגו׳, וגם אי אפשר לומר שאדם אחר הוסיפן בגליון, מאחר שהיה יודע כי מלכות ישראל איננה עוד. ואין תשובה לגיזניוס בזה אלא בשיאמר כי לא עשה ישעיה מנבואותיו העתק אחד חסר, והעתק שני שלם, אלא שהוציא נבואותיו מתחת ידו אחת אחת, מגלה מגלה, ושבשתא כיון דעל על. אמנם אין לנו שום ראיה או חצי ראיה שהיו הנבואות מתפשטות בהמון אחת אחת, ומעולם לא שמענו שהיו הנביאים נותנים נבואות⁠{יה}⁠ם אל העם בכתב, וחדוש היה מה שהוכרח ירמיה כשהיה עצור וכלוא, לקרוא נבואותיו לברוך שיכתבם ויתנם אל השרים שיקראו אותן באזני המלך. על כן על כל הדברים האלה אני אומר כי שני המקראות האלה כוללים ארבעה מאמרים שהיו בימי אחז לשנינה בפי העם על ידי המחוללות, וכן מה שכתוב ושרים כחוללים כל מעיני בך (תהלים פ״ז:ז׳) ענינו לפי דעתי אתם המשוררים ואתם המחוללים למדו את העם המאמר הזה שהוא כל מעיני בך. והנה בימים האלה מנהג הנלחמים להדפיס מודעות ולפזרם בין האויבים, כדי להרפות לבבם ולהפחידם מעוצם צבאותם וגבורתם, ובימי קדם היו המודעות האלה מתפזרות בלא דפוס ובלא כתיבה, על ידי המשוררים והמנגנים שהיו משמיעים אל העם מאמרים קצרים, שהיו נחקקים יפה בזכרון העם. והנה כן ארבעת המאמרים האמורים כאן הם מאמרים שיריים ששוררו אותם קצת משוררים יהודים מעשרת השבטים, והם הפיצו אותם בקרב אנשי יהודה על ידי אנשי הכת שהיו שונאים בית דוד, כדי להרפות ידי אנשי המלחמה. וישעיה הביא את המאמרים האלה במקום הזה לומר לא תקום ולא תהיה עצת האויבים, אף על פי שהם מתפארים ואומרים כך וכך.
והנה כי ראש ארם דמשק ענינו כי אמרו ראש ארם דמשק, וידוע דרך ישעיה להתל באויבים ולהזכיר דבריהם וגם מחשבותם, ומה שהשמיט פועל ״אמר״ הנה כמהו למעלה ג׳:י״ד, וה׳:ג׳, ורבים זולת אלה. והנה המאמר הראשון הוא ראש ארם דמשק וראש דמשק רצין, והכוונה כי כמו שלא תחדל דמשק להיות ראש ארם לעולם, כן לא יחדל רצין וזרעו להיות ראש על דמשק. והנה וי״ו וראש דמשק רצין היא וי״ו ההשואה, כמו כי אדם לעמל יולד ובני רשף יגביהו עוף (איוב ה׳:ז׳), וכן מים קרים על נפש עייפה ושמועה טובה מארץ מרחק (משלי כ״ה:כ״ה), הלא אזן מלין תבחן וחך אכל יטעם לו (איוב י״ב:י״א). והמאמר השני הוא ״ובעוד ששים וחמש שנה יחת אפרים מעם״, ואין פירוש יחת אפרים מעם שישבר מהיות עוד עם, אלא ככל לשון מחתה שאחריו מ״ם שענינו יראה ופחד מפני אחרים, כמו מקולם לא יחת (ישעיהו ל״א:ד׳), והטעם יפחד אפרים מעם אחר. והנה היו אנשי אפרים מתפארים כי במשך כל הדור ההוא לא ייראו ולא יחתו משום אומה ולשון, מפני חכמת פקח מלכם וגבורתו, והיו אומרים דרך מליצה בעוד ס״ה שנה יחת אפרים מעם, לא קודם לכן, ומלת בעוד כמו בעוד שלשת ימים (בראשית מ׳:י״ג וי״ט) שענינו מקץ שלשת ימים. ואמנם הזכירו סך ששים להיותו סך חשבון מורגל אצלם, כמו שתין בלשון חכמים, ואמרו ששים וחמש לומר שלא יספיקו ששים שהוא סך חשבון מופלג וארוך, כי עוד צריך להוסיף על החשבון הזה עוד מספר אחר, וחמשה היה אצלם מורגל להורות מספר קטן, כמו ועתה מה יש תחת ידך חמשה לחם תנה בידי (שמואל א כ״א:ד׳), ורדפו מכם חמשה מאה (ויקרא כ״ו:ח׳), והנה ששים וחמש אצלם כמאה ועוד אצלנו (cento e piu) {באיטלקית: מאה ויותר}. והנה אחר המאמר הזה על מקומו יבא בשלום המאמר השלישי אשר היה בעיני כל המפרשים חוץ למקומו (כי לפי פירושיהם היה ראוי שיקדם למאמר ״ובעוד״), והוא ״ראש אפרים שמרון וראש שמרון בן רמליהו״, וטעמו כטעם המאמר הראשון, כלומר כמו שלא תחדל שמרון להיות ראש אפרים לעולם, כן לא יחדל בן רמליהו וזרעו להיות ראש על שמרון. והמאמר הרביעי הוא גם כן מאמר התפארות האויבים בגאותם, והוא אם לא תאמינו כי לא תאמנו, ולדעת המפרשים הם דברי הנביא המוכיח את בני עמו על חסרון אמונתם בה׳, והנה אחר כך הוא אומר שאל לך אות, וכעס על אחז שלא רצה לשאול לו אות, אם כן לא היה מבקש שיאמינו בדבריו בלי אות, ואיך אם כן יוכיחם על זה? ואף כי לדעת יונתן ואחריו ירונימוס ורוזנמילר וגיזניוס שהוא דרך קללה שאם לא יאמינו לדבריו לא תהיה להם קיימא, כטעם האמינו בה׳ אלהיכם ותאמנו (דברי הימים ב כ׳:כ׳), שהמכוון בו האמינו בה׳ ואז תתקיימו, מלשון ונאמן ביתך (שמואל ב ז׳:ט״ז), לא יובן איך יקללם, ואחר כך יאמר שאל לך אות. מלבד שאין זה מדרך הנביאים לכעוס על חסרון האמונה בהם אם לא אחרי רוב האותות והמופתים, וישעיה לא ידענו לו עדיין שום אות.
והנה לפירושי גם זה מאמר ארם ואפרים, וטעמו, אם לא תאמינו לדברים הקודמים ראש ארם דמשק וגו׳ בודאי לא תתקיימו במלכותכם, כלומר אם לא תאמינו לגבורתנו ולעצמת ידנו ותרצו להתגרות בנו מלחמה, דעו לכם כי לא תהיה לכם תקומה, כי תנגפו לפנינו ותפולו. ואחרי אשר חויתי דעתי בפירוש הכתוב הסתום הזה, לא אכחד תחת לשוני פירוש חדש על מאמר ובעוד ששים וחמש שנה, שכתב החכם היקר אד״ם הכהן (אברהם דוב בן חיים) מעיר ווילנא הי״ו, וזה הוא: הנביא היה עומד בשנת ד׳ לאחז, ואחר י״ז שנה היתה גלות אפרים, וצוהו ה׳ לחלק הי״ז שנה בין שני המלכים אחז וחזקיהו והנה הם י״ב לאחז וחמש לחזקיהו, למען ידע אחז כי יהיה הדבר בימי בנו. אך לא רצה להשמיע לאחז שימות בעוד י״ב שנה (בן ל״ו שנים), לפיכך התחכם ואמר ששים במקום י״ב, והיתה כוונתו במלת ששים ב׳ פעמים ו׳, כמו עשרים שהוא ב׳ פעמים עשרה, והניח לאחז שיאמין שהוא עתיד לחיות עוד ששים שנה. ומה שכתוב במלכים ב י״ח:י׳ בשנת שש לחזקיהו, הכוונה בתחלת שש, ומה שכתוב שם י״ז:א׳: בשנת י״ב לאחז, הכוונה בסוף י״ב.
והפירוש הזה נחמד ונעים מכל שאר הפירושים שהזכרתי למעלה, אלא שעדיין יקשה מה צורך לחלק הי״ז שנים לשני חלקים, מאחר שלא נזכרו בכתוב הזה לא אחז ולא חזקיה? וכיון שלא אמר ישעיה בעוד ששים לאחז וחמש לבנו, למה לא אמר בפירוש בעוד י״ז שנה? וסוף סוף מה תועלת לאחז אם ידע הרעה העתידה לבא על אויביו אחרי מותו, או אחר ס״ה שנה או אחר י״ז.
יחת – קל מבעלי הנו״ן והציר״י לתשלום הדגש ומ״ם מעם, אינו מ״ם השלילה רק מורה גבול שממנו כמו וירד מההר, ירד ממדרגתו שהיה עם.
כי ראש – עיר מלכותו של ארם הלא היא דמשק – שהיה אז רעתה מפורסמת, ומרעת עיר הממלכה נוכל לדון על רעת כלל העם והמדינה וראש דמשק ומלכם הלא הוא רצין שהיה ג״כ רשע, ובודאי כל משרתיו רשעים, וכל בני מדינתו בני בליעל, ואיך יעיזו אלה למשול על ירושלים וגם אפרים אין לו זכות לזה, שהלא כבר נחתם גזר דינם ע״י עמוס שהתנבא בעת הרעש (שם ז׳ י״ז), וישראל גלה יגלה מעל אדמתו, ונבואה זו שגורה בפי כל מאז, שאמר עליהם כי בעוד ״ששים וחמש שנים – מעת ההיא יחת אפרים מהיות עם״ – ואעפ״כ לא נתנו לבם לשוב מרשעם, כי הלא נודע רעת אפרים מרעת שמרון ופקח מלכה, כי הלא גם אחר נבואה זאת בכ״ז עדיין.
כִּי רֹאשׁ – עיר המלוכה של
מצודת דוד, מלבי״ם.
אֲרָם היא
מצודת דוד, מלבי״ם.
דַּמֶּשֶׂק שהיתה רעתה מפורסמת
מלבי״ם.
ואין לירושלים עמהם כלום
רש״י, מצודת דוד.
, וְרֹאשׁ דַּמֶּשֶׂק ומלכם הלא הוא
מלבי״ם.
רְצִין שהיה גם הוא רשע ואיך יעיזו למשול על ירושלים
מלבי״ם.
, מלך הוא על דמשק
מצודת דוד.
, ובדמשק יהיה לראש ולא בירושלים
רש״י, רד״ק.
, ואף מה שבידו לא ישאר כי אם לזמן של שישים וחמש שנה מעת שנגזר הדבר בנבואת עמוס על מפלת ארם
כמו שנאמר (עמוס א, ה) ״וְשָׁבַרְתִּי בְּרִיחַ דַּמֶּשֶׂק״ (מצודת דוד).
, וּבְעוֹד שִׁשִּׁים וְחָמֵשׁ שָׁנָה מנבואת עמוס
רש״י, אבן עזרא, ר״י קרא, רד״ק, מצודת דוד, מלבי״ם.
יֵחַת – יִשָּׁבֵר
מצודת ציון. ורד״ק ביאר יחסר, דהיינו שרצין יחסר ביחד עם אפרים ולא יהיה יותר למלך ואפרים לא יהיו עם.
וירד ממדרגתו
מלבי״ם.
אף אֶפְרַיִם מֵהיות עוד
מצודת דוד.
לְעָם כי יגלו עשרת השבטים
וזה היה בימי הושע בן אלה שהגלה סנחריב את עשרת השבטים, וכך החשבון: נבואת עמוס היתה שנתיים לפני שהתנגע עוזיה, וכ״ה שנים היה עוזיה מנוגע, הרי כ״ז שנים, שש עשרה שנים של יותם ושש עשרה של אחז ושש של חזקיהו הרי ס״ה (רש״י, מצודת דוד). והיה זה בתוך זמן ס״ה שנה כי יותם ואחז מלכו שנים מקוטעות (מצודת דוד). ורד״ק מחשב באופן שונה: ירבעם מלך וארבעים ואחד שנה ומנחם עשר הרי חמישים ואחד, ופקחיהו בן מנחם שנתים הרי חמישים ושלש, ופקח עשרים הרי שבעים ושלש, והושע בן אלה תשע ואז גלו ישראל הרי שמונים ושנים, הסר מהם שבע עשרה כי נבואת עמוס היתה בשנת שבע עשרה לירבעם בן יואש מלך ישראל, הרי ששים וחמשה חשבון מכוון, ולא חשבנו ששה חדשים לזכריה וירח ימים לשלום.
, ולכן גם לאפרים אין זכות למשול על ירושלים אחר שנחתם דינו ולא שב מרשעתו
מלבי״ם.
:
 
(ט) וְ⁠רֹ֤אשׁ אֶפְרַ֙יִם֙ שֹׁמְ⁠ר֔וֹן וְ⁠רֹ֥אשׁ שֹׁמְ⁠ר֖וֹן בֶּן⁠־רְ⁠מַלְיָ֑הוּ אִ֚ם לֹ֣א תַאֲמִ֔ינוּ כִּ֖י לֹ֥א תֵאָמֵֽנוּ׃
And the head of Ephraim is Samaria and the head of Samaria is Remaliah's son. If you will not have faith, surely you shall not be established.'"
מקבילות במקראתרגום יונתןרס״ג תפסיר ערביתרס״ג פירושרס״ג פירוש ערביתרש״יר״י קראאבן עזראר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודאדרת אליהו לגר״אשד״למלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובות
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

וְרֵישׁ אֶפְרַיִם שֹׁמְרוֹן וְרֵישׁ שֹׁמְרוֹן בַּר רְמַלְיָה אִם לָא תְהֵימְנוּן בְּמִלֵי נְבִיָא אֲרֵי לָא תִתְקַיְמוּן.
וריאסהֿ אפרים עלי שמרון פקט כמא אן ריס שמרון הו אבן רמליה אן כנתם לא תאמנון אד׳ לא תומנון.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ז]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

אם לא תאמינו – לנבואתי, אתם אחז ועמו, אשר ידעתי כי רשעים אתם.
ולא תאמנו – לא אמון בכם.
if you do not believe My prophecy, you, Ahaz, and his people, for I know that you are wicked.
it is because you cannot be believed There is no truth in you.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ח]

(ט) אם לא תאמינו – לנבואתי, אתם אחז ועמך אשר ידעתי כי רשעים אתם.⁠
כן בכ״י פריס 163, לוצקי 777. בכ״י לוצקי 778 הושמט: ״כי רשעים אתם״.
כי לא תאמנו – לא אמון בכם.
וראש – כאשר פרשתי.
אם לא תאמינו – תחסר מלת דברו, והטעם בקשו אות, על כן כתיב אחריו ויוסף י״י שאל לך אות (ישעיהו ז׳:י״א), והנה יראה כאשר אמר הנביא אם לא תאמינו שלא ענה.
וטעם כי לא תאמנו – בעבור שאין אמונה בכם כמו ויאמנו דבריכם (בראשית מ״ב:כ׳).
And the head of, etc. As I explained.⁠
In the preceding verse כי was explained to signify Although; this verse is the continuation of it, and וכי ראש═וראש And although the head, etc.
If you will not believe. Supply speak, or ask for a sign; wherefore immediately succeeds, And the Lord, etc., Ask thee a sign. But it appears that when the prophet said, If ye will not believe, etc., Ahaz did not answer.
כי לא תאמנו Because there is no truth in you
You do not believe, because your own words are not trustworthy. A. V., Surely ye shall not be established.
; comp. ויאמנו דבריכם So shall your words be verified (Gen. 42:20)
ומכל מקום גם עכשיו אף על פי שלא בא עדיין יומו לא תתקיים עצתו, שראש אפרים – תהיה שמרון ולא ראש יהודה.
וראש שמרון – יהיה בן רמליהו ולא ראש ירושלים. ולפי מה שאומר שלא יהיו פקח ורצין ראש ירושלם נראה פירוש טבאל כתרגומו מאן דכשר לנא, אך לפי צחות העברי נראה טָב לשון ארמית כשיחת רצין וארם. וכן הוא אומר יען כי יעץ עליך ארם שהוא ראשון לעצה. ואל שבסופו תיקון לשון ארמית. ובן לשון בן מות בן קשת. כלומר בן הגינות. אבל התרגום עושה אל כמו אלינו.
אם לא תאמינו – כלומר ואות לא נאמר לי ליתן לכם בכך, ואם אינכם מאמינים בדיבור לפי שאין בכם אמונה וכשם שאין בפיכם נכונה כך אתם סבורים מאחרים.
וראש אפרים – פירשתיו.
אם לא תאמינו כי לא תאמנו – אמר הנביא אם לא תאמינו לדברי אלה, למה היא זה? לפי שאין אתם נאמנים וקיימים באמונת האל.
תאמנו – ענין קיום, כמו: מימיו נאמנים (ישעיהו ל״ג:ט״ז).
אם לא תאמינו כי לא תאמנו – הטעם אם לא תאמינו אתם ביעודי זה מאת השם, הנה הסבה בזה כי אין אתם נאמנים, וכל שרש אמן הוא מקוים.
ובזה הדרך עצמו ראש אפרים יהיה שמרון, אבל לא תקום ולא תהיה, שיהיה שומרון ראש לירושלם, וראש שמרון יהיה בן רמליהו אבל לא יהיה הוא ראש ומלך בירושלם. והפירוש הזה בלתי נכון אצלי, לפי שמצינו שמלך אשור עלה על דמשק ולכדה והמית את רצין, ולא היה אם כן רצין עוד ראש דמשק, גם מצינו שבתוך הראשיות האלה שזכר הביא חרבן שמרון באמרו ובעוד חמש וששים שנה יחת אפרים מעם, ואיך יזכור עונש שמרון וישמיט עונש דמשק.
ולכן ראוי לפרש כי ראש ארם פירושו מלשון אלא, שהוא אחד מארבע שמושים שזכרו חכמים ז״ל שמשמש מלת כי, יאמר שמה שנועצו לב יחדו המלכים ההם לומר, נעלה ביהודה ונקיצנה ונבקיענה לא תקום ולא תהיה, אבל תהיה זה ראש ארם שהוא דמשק וראש דמשק שהוא רצין, ר״ל שיעלה עליהם מלך אשור וילכוד את דמשק וימית את רצין, וכמו שיעץ ארם על ירושלם לא יתקיים בה, אבל יתקיים בדמשק וברצין, ואחר שזכר בקוצר מפלת דמשק ורצין, זכר גם כן מפלת שמרון ובן רמליהו, ועליו אמר ובעוד חמש וששים שנה יחת אפרים מעם, וכבר ידעת שמלכות ישראל יכנה הכתוב בשם אפרים, לפי שירבעם שמלך ראשונה בישראל היה משבט אפרים, יאמר וגם כן תתקיים הגזרה הנזכרת על ראש אפרים שהוא שמרון ועל ראש שמרון שהיה פקח בן רמליהו, שיהרגהו הושע בן אלה, כמו שנזכר בספר מלכים (ב׳, טו, לא), הנה אם כן כלל הנבואה הזאת להבטיח את אחז שלא יזיקוהו ולא ילחמו בירושלם שני המלכים האלה כי עצתם לא תתקיים בירושלם, אבל ישוב עמלם בראשם ותתקיים עצתם בדמשק ובשמרון וברצין ובן רמליהו, והס״ה שנה אין ראוי שימנו מזמן הנבואה הזאת, אבל היתה התחלתם מעת שניבא עמוס על גלות ישראל, שנאמר (עמוס ז, יא - יז) וישראל גלה יגלה מעל אדמתו, וכן ניבא על ארם (שם א, ה) ושברתי את ברית דמשק וגומר, וגלו עם ארם קירה וגומר, וידמה שהיתה הנבואה ההיא מפורסמת מאד בישראל וביהודה, עד שישעיהו שהיה כבר נביא כמו שזכרתי בהקדמת זה הפירוש עשה חשבון ייעודו עליה, ונבואת עמוס היתה קודם שנתנגע עזיהו, כמו שכתוב (שם א, א) שנתים לפני הרעש, ועוזיהו נתנגע כ״ה שנים, הרי כ״ז, ויותם מלך י״ו שנים, וי״ו של אחז, ובשנת שש לחזקיהו נחרב שמרון, הרי לך שבעוד ס״ה שנה יחת אפרים מעם, והרצון בעוד שיעבור זה המספר מהשנים, ולא יעברו עוד.
והרד״ק הביא החשבון באופן אחר, ושניהם לתכלית אחד נתכוונו, ולפי שאחז היה עובד ע״ז ובלתי מאמין בדברי הנביא, עד שמפני זה לא בטח לבו ביעודיו, ושלח למלך אשור מלכים לאמר, (מלכים ב טז, ז) עלה והושיעני מכף מלך ארם ומכף מלך ישראל הקמים עלי, ושלח לו עליה מנחה לכן אמר לו הנביא אם לא תאמינו כי לא תאמנו רוצה לומר אם לא תאמינו אתה ועמך בנבואתי, הוא לפי שאתם מטבעיכם כזבנים, והכזבן זה דרכו שיחשוב שכלם כזבנים כמוהן, או יהיה פי׳ כי לא תאמינו, שאינם קיימים ונאמנים באמונתו יתברך, ויש מפרשים כי ראש ארם דמשק, מלשון ״דלמא״ שהוא גם כן אחד מארבע שמושיו, יאמר לא די שלא תקום עצתם אבל מה שיש להם עתה יבוזו אותם, כאלו אמר וכי ראש ארם יהיה דמשק וראש דמשק יהיה רצין, וכן ראש אפרים האם יהיה שמרון וראש שמרון האם יהיה תמיד בן רמליהו, והיתה גזרת המאמר בכח הדברים שגם זה לא יקום ולא יהיה, כי עוד מעט יחתו ארם ואפרים מעם. הנה התבארו הפסוקים והותרה השאלה השנית:
תאמנו – ענין קיום כמו אמונת עתיך (ישעיהו ל״ג:ו׳).
וראש – ואף עתה עיר המלוכה של אפרים היא שמרון ואין לה כלום על ירושלים.
וראש שמרון בן רמליהו – הוא ראש ומלך על שומרון ולא על ירושלים.
אם לא תאמינו – אם אינכם מאמינים לדברי אלה זהו לפי שאין אתם קיימים ומחוזקים באמונת האל.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ח]

[ביאור לכל הפרק כלול בביאור פסוק א]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ח]

אם – תמיהה כמו האם, ומלת כי משמש פה כמלת בעבור.
ראש אפרים שמרון – ולא שינו את דרכם כי עדן שומרון ראש הממלכה של אפרים, וכן רמלי׳ הוא מלכה וזה סימן על רוע העם אם לא תאמינו – יען שראה הנביא בו שאינו מאמין לדבריו, קצף עליו ואמר,
האם לא תאמינו – לדברי ה׳ בעבור כי לא תאמנו אתם? הכי בעבור שאתם אין אמון בכם תעיזו פנים לבלתי האמן גם לדברי ה׳?
וְאף עתה
מצודת דוד.
רֹאשׁ – עיר המלוכה של
מצודת דוד.
אֶפְרַיִם היא
מצודת דוד.
שֹׁמְרוֹן ואין לה כלום על ירושלים
מצודת דוד.
ולא שינו את דרכם
מלבי״ם.
, וְעדיין
מלבי״ם.
רֹאשׁ שֹׁמְרוֹן אשר מולך הוא פקח
מצודת דוד.
בֶּן רְמַלְיָהוּ וזה סימן על רוע העם
מלבי״ם.
, ומלך הוא על שומרון ולא על ירושלים
מצודת דוד.
; וכשראה הנביא שאינו מאמין לדברו קצף עליו ואמר
מלבי״ם.
, אִם לֹא תַאֲמִינוּ לנבואתי, אתם אחז ועמך אשר ידעתי כי רשעים אתם
רש״י, ר״י קרא.
, אין זאת אלא
מצודת דוד.
כִּי לֹא – אין אתם
מצודת דוד.
תֵאָמֵנוּ – קיימים ומחוזקים באמונת האל
רד״ק, מצודת דוד. ומלבי״ם ביאר שאמר בלשון שאלה, האם לא תאמינו לדברי ה׳ בעבור כי לא תאמנו אתם?! דהיינו בעבור שאתם אין אמון בכם תעיזו פנים לבלתי האמין גם לדברי ה׳?!.
:
 
(י) וַיּ֣⁠וֹסֶף יְהֹוָ֔הי״י֔ דַּבֵּ֥⁠ר אֶל⁠־אָחָ֖ז לֵאמֹֽר׃
And Hashem spoke again to Ahaz, saying,
תרגום יונתןרס״ג תפסיר ערביתרס״ג פירושרס״ג פירוש ערביתרש״יאבן עזראר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמצודת דודאדרת אליהו לגר״אשד״למקראות שלובות
וְאוֹסִיף נְבִיָא דַייָ לְמַלָלָא עִם אָחָז לְמֵימָר.
ועאוד אללה מכ׳אטבא נביה ען אחז קאילא.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ז]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

ויוסף י״י – ואוסיף נבייא די״י.
And the Lord continued [Jonathan paraphrases:] And the prophet of the Lord continued.
ויוסף דבר אל אחז – על ידי ישעיהו וכמוהו וידבר י״י אל מנשה ואל עמו (דברי הימים ב ל״ג:י׳).
Unto Ahaz. Through Isaiah; comp. And the Lord spoke unto Manasseh and unto his people (2 Chr. 33:10).⁠
The inference is drawn from the words unto his people, since it is evident that God spoke to the whole people only through the prophets.
וכששמע המקום דברי הנביא הוסיף עוד לדבר אל אחז – על ידו שגם אות יתן לו, כל אות שישאל או בעומק בארץ או הגבה בשמים.
ויוסף י״י דבר אל אחז – פירוש: על ידי ישעיהו.
ויוסף י״י דבר אל אחז – אין בזה העברה כלל אבל זה צח ואמת ופשוט כמו אם אמר ויוסף ישעיה דבר אל אחז. שאלה, כל זה השרש מטעם שאול שאל האיש (בראשית מ״ג:ז׳) ונקרא הקבר שאול ושאולה מצד היותו שואל ומבקש תמיד לשוב אליו כל הווה, כמ״ש שלמה עליו: הב הב (משלי ל׳:ט״ז), עם אחרים דומים לו. ואולם דעתי כי שאלה בכאן כמו כי ארד על בני אבל שאלה (בראשית ל״ז:ל״ה), אחר שנמצא משאול מטה (משלי ט״ו:כ״ד), עמוקה משאול (איוב י״א:ח׳), אם כן שאלה הוא הפך למעלה כי בה העמקה, והגבה גם כן ראוי לפי הלשון, וידוע בעברי כי שאלה ושאולה שוים בכל שמוש העברי, ואין תמוה להיות זה הנקוד משונה מכל השאר, כי כמו זה רבים ביחידות. ובכלל בא זה כדרך אם אסק שמים וגו׳ ואציעה שאול (תהלים קל״ט:ח׳), ולכן נטו המעתיקים לנוצרים כי העתיקו שאול גהינם.
ויוסף ה׳ דבר אל אחז וגו׳, עד והיה ביום ההוא ישרוק ה׳ לזבוב וגומר. יען וביען המפרשים נבוכו בפירוש הפרשה הזאת, ברצותם להגדיל ענין הנס הזה מהם שמוהו בהודעת הריון העלמה, לפי שלא היה עדיין נודע לשום אדם, ומהם שמוהו בהגדת שתלד בן שהיה בלתי נודע בעצמי בבטן המלאה, ומהם אמרו שהיה הנס שהנער תכף שנולד חמאה ודבש יאכל מעצמו, וכאלה הדעות עד שבאו הנוצרים להעיר שהיה הנס בהריון הבתולה בהיותה בתולה, ולפי שהם כלם דרכים זרים אצלי ראיתי לנטות מהם, אם השמאל ואימינה ואם הימין ואשמאילה ולבאר ענין האות הנזכר בכאן בשלמות:
אומר שהדברים אשר יעשו הנביאים בכח האל ית׳ כנגד הטבע, נמצא להם בכתבי הקדש שמות מתחלפים, כי פעמים יקראום אותות, כמו שאמר במשה (שמות ד, ח - ט) והיה אם לא יאמינו לקול האות הראשון והאמינו לקול האות האחרון והיה אם לא יאמינו גם לשני האותות וגומר, ופעמים יקראום מופתים, כמו שאמר (שם ד, כא) ראה כל המופתים אשר שמתי בידך ועשיתם לפני פרעה, ופעמים נסים או מסות שכלו לשון אחד, כמ״ש (דברים כט, ב) המסות הגדולות אשר ראו עיניך, ופעם יקראום פלאים, כמ״ש (דניאל יב, ו) קץ הפלאות, פלאות עדותיך (תהלים קיט, קכט), ויבא השם הזה פעם בסמיכות נו״ן כמו (שם קלט, יד) נפלאים מעשיך, שיחו בכל נפלאותיו (שם קה, ב), ופעמים בסמיכות מ״ם כמו (איוב טז, יז) מפלאות תמים דעים, כי הנה מוראים גדולים ענינו ענין הפלא שהוא המטיל אימה ויראה בלבות בני אדם, כמו שאמר (יואל ב, כז) אשר עשה עמכם להפליא, והפלא ה׳ את מכותך (דברים כח, נט), וכבר חשבו מפני זה אנשים שלא יאמרו בעצם וראשונה אלה השמות, רוצה לומר אות ומופת נס ופלא, כי אם על הפלאות, והם הדברים היוצאים מהמנהג הטבעי והוא דעת נפסד, לפי שכבר יאמר האות על הסימן אי זה שיהיה, אף על פי שיהיה בדרך טבע או בדרך הנחת ורצון, ולכן נאמר במאורות (בראשית א, יד) והיו לאותות ולמועדים, ועל הקשת ועל המילה והיו לאות, ועל התפלין (שמות יג, ט) והיו לך לאות על ידיך ולזכרון בין עיניך, ועל סימני הדגלים, שהיו צורות נעשות ברצון כמו צורות אריה ושור אמר, (במדבר ב, ב) איש על דגלו באותות, עד שמפני זה נקראו אותיות הכתב אותות ונאמר אות אל״ף אות בי״ת, ומה לנו להביא עוד ראיה בזה. והנה בישיעהו עצמו כתיב (להלן ח, יח) הנה אנכי והילדים אשר נתן ה׳ לי לאותות ולמופתים בישראל, ולא היתה מולדתם בנס כנגד הטבע, אבל שמותם בלבד היה סימן ואות לבני ישראל. ואמנם המופת גם כן מבואר מענינו, שענינו הראיה הטובה והיפה והחזקה שיביא בדבר, ומזה הצד נקראו הראיות העיוניות החזקות וההקשים הישרים מופתים, לפי שיש בהם מיופי האמו׳, ומזאת הבחינה היו גם כן בני ישעיהו מופתים בישראל, ונאמר (יחזקאל כד, כה) והיה יחזקאל לכם למופת, והוא אמר על עצמו אני מופתכם, לפי שהיה ראיה חזקה וסימן מוכרח על מה שיקרא אות, הנה אם כן האות והמופת הם מיני ראיה וסימן, אם לא שהמופת הוא סימן יותר חזק מהאות, ואולי שלזה אמר ונתן אליך אות או מופת, ואולם הנס כבר יאמר על הבחינה והנסיון, כמו שאמר (תהלים כו, ב) בחנני ה׳ ונסני, לא תנסו את ה׳ אלהיכם, ויאמר על ההרגל, כמו (דברים י, יז) לא נסיתי ללכת באלה, ויאמר על הדבר הנרשם שיביטו הכל בו, והוא הנס כמו שאמר ונשא נס לגוים, ומזה הצד נאמר (להלן יא, י) שורש ישי אשר עומד לנס עמים אליו גוים ידרושו, האמנם הפלא נאמר על כל דבר שיפלאו ממנו בני אדם, ומזה נאמר (להלן ט, ה) פלא יועץ ותרד פלאים וגומר, ועל כל דבר נסתר יאמר כן כמו (דברים יז, ח) כי יפלא ממך דבר לא נפלאת היא ממך וביחס היו״ד פלוני אלמוני. (רות ד׳ א) נפלאתה אהבתך לי. לפלא נדר או לנדבה. (ויקרא כ״ב כא) כי יפליא לנדור נדר (במדבר ו׳ א) שהם כולם ענין פלא, ואין בזה דבר יוצא מהמנהג הטבעי. וזה כלו מה שיורה שהשמות האלה אות ומופת נס ופלא, אין הנחתם הראשונה על הדברים הנעשים כנגד הטבע, כי גם כן יאמרו באופנים אחרים כמו שזכרתי, ואין ספק שיאמרו גם כן על דברי הנפלאות אשר יעשו הנביאים בזולת המנהג הטבעי, וגם בהם יאמרו השמות האלו בבחינות מתחלפות. כי על הנסים שיש בהם זרות מעט כפי שרשי הטבע יאמר שם אות להיותם סימן בלתי חזק האמור עד הדבר הנרצה בנבואה ההיא, ולכן נקראו פלאות המטה והדם אותות כמו שנאמר (שמות ד׳ ט) והיה אם לא יאמינו גם לשני האותות האלה, ואמר (שם ד׳, ל) ויעש האותות לעיני העם, לפי שלא היו נסים חזקים מאד כי לכן עשו כמותו החרטומים בלטיהם, אבל להיותם סימן מה בדבר נקראו אותות. והמופתים, הם הנסים החזקים היותר זרים אצל הטבע כמו שאמר (יואל ג׳ ג) ונתתי מופתים בשמים ובארץ, ולכן היה מאמר פרעה אליהם תנו לכם מופת (שמות ז׳ ט) לפי שהוא היה מבקש שיעשו נסים ונפלאות חזקים. והנסים, הם היותר חזקים ונרשמים מהם, ולכן נקראו נסים, לפי שהם כנס העומד למעלה ואליו גוים ידרושו, ולכן אמר המסות הגדולות אשר ראו עיניך (דברים ז׳ יט) שקראם גדולות כפי איכותם. ואמנם הפלא הוא היותר חזק, והיותר זר שבכולם, ויותר יוצא מהמנהג הטבעי ולכן יפלאו ממנו בני אדם מאד ויהיה ענינם וסבתם נעלמת ונסתרת, ועל זה נאמר (תהלים קי״ט קנט) פלאות עדותיך. (דניאל ו׳ יג) קץ הפלאות. ובתוספת מ״ם (איוב ל״ז טז) מפלאות תמים דעים. ובתוספת נו״ן (תהלים קל״ט יד) נפלאים מעשיך. (שם ק״ה ב) שיחו בכל נפלאותיו. ומזה גם כן (דברים כ״ח נט) והפלה ה׳ את מכותך. (יואל ב׳ כ״ז) אשר עשה עמכם להפליא.
והיוצא מזה כולו, שהשמות האלה ארבעתם עם היות שפעמים יאמרו על הדברים היוצאין מהמנהג הטבעי, הנה ברוב הפעמים יאמרו גם כן על הסימנים והראיות שיעשו בני אדם על עניניהם והיא ההנחה הראשונה שלהם, וכאשר יאמרו על הדברים אשר הם בזולת המנהג הטבעי, תהיה קריאתם כן על דרך השאלה, ובבחינת היותם ראיות וסמנים, ולפי זה שם האות בפרט שהוא המכוון במקום הזה, אינו מן המחוייב שנפרש אותו על הדבר היוצא מהמנהג הטבעי, כי אם על הסימן שהיא ההנחה הראשונה בשם אות, כי הוא יאמר כמו שזכרתי על האות והסימן הרצוני הבחיריי הנעשה במלאכה ועל הטבעי ועל הנסיי אשר יעשה כנגד הטבע. ואחרי שתדע זה תבין ענין הפרשה הזאת, והוא, שאחז כששמע נבואת הנביא, אשר הבטיחו שלא תקום ולא תהיה עצת רצין ובן רמליהו שתק ולא השיבו דבר, לפי שהיה בלתי מאמין בדבריו, עד שמפני זה שלח למלך אשור ספרים ומנחה כדי שיבא להושיעו. ומפני זה באה מאת השם נבואה אחרת לישעיהו על ענין אחז וזהו אומרו ויוסף ה׳ דבר אל אחז שדבר אל ישעיהו על ענין אחז. ויונתן תרגם ואוסף נביאייא דה׳, ויחסר אם כן בכתוב מלת נביא, או שתרגם הנביא בשם שולחו ה׳, ורחוק הוא.
דבר – ע״י ישעיהו.
[ביאור לכל הפרק כלול בביאור פסוק א]

ויוסף ה׳ דבר אל אחז – לפי שאמר למעלה ויאמר ה׳ אל ישעיהו: צא נא לקראת אחז ואמרת אליו, מייחס גם הדבור הזה אל האל, והכוונה שאמר לו על ידי ישעיה (כפירוש ראב״ע רד״ק ואחרים), והוא על דרך אשר
{כן בפסוק. בדפוס ראשון: ״כאשר״.}
דבר ה׳ אליהם ביד משה (ויקרא י׳:י״א), וכאן לא אמר ״ביד ישעיהו״ כי זה מפורש למעלה. וכיוצא בזה וידבר ה׳ אל מנשה ואל עמו (דברי הימים ב ל״ג:י׳) הכוונה על ידי נביא.
וַיּוֹסֶף יְהוָה דַּבֵּר
דיבור הוא בלשון קושי, כשראה שלא האמין לדבריו הוסיף לדבר אליו בלשון קשה ולא באמירה כמו בתחילה (אלשיך).
אֶל אָחָז על ידי ישעיהו
אבן עזרא, רד״ק, מצודת דוד.
לֵאמֹר – וכך אמר לו:
 
(יא) שְׁ⁠אַל⁠־לְ⁠ךָ֣ א֔וֹת מֵעִ֖ם יְהֹוָ֣הי״י֣ אֱלֹהֶ֑יךָ הַעְמֵ֣ק שְׁ⁠אָ֔לָה א֖וֹ הַגְבֵּ֥הַּ לְ⁠מָֽעְלָה׃
"Ask a sign of Hashem your God; ask it either in the depth, or in the height above.⁠"
תרגום יונתןילקוט שמעונירס״ג תפסיר ערביתרס״ג פירושרס״ג פירוש ערביתרש״יר״י קראאבן עזראר״א מבלגנצירד״קאברבנאלליקוטי ספורנומנחת שימצודת דודאדרת אליהו לגר״אשד״למלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובות
שְׁאַל לָךְ אָתָא מִן קֳדָם יְיָ אֱלָהָךְ שְׁאַל דִי יִתְעֲבֵיד לָךְ נֵס עַל אַרְעָא אוֹ תִתְחֲזֵי לָךְ אָת בִּשְׁמַיָא.
שאל לך אות – לשלשה נאמר להם שאל כו׳ (כתיב במלכים ברמז קע״ג).
שאל לך אות מעם י״י אלוהיך העמק שאלה או הגבה למעלה – העמק שאלה שיחיו המתים או שיעלו קרח ועדתו, או הגבה למעלה אם אתה מבקש שירד לך אליהו ז״ל. אמר יודע אני שיש בו כח לעשות אבל איני מבקש שיתכבד בשבילי שנאמר ויאמר אחז לא אשאל ולא אנסה את י״י.
אסאל לך איהֿ מן ענד אללה רבך אמא עמקת מסאלתך או רפעתהא עלוא.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ז]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

שאל לך אות – לדבר הזה, כי ידעתיך שאין אתה מאמין לדברי הקב״ה.
העמק שאלה – העמק ושאל שאלה, כמו שְמַעה סְלַחה (דניאל ט׳:י״ט).
שאל אות – בעמקי תהום, להחיות לך מת.
או הגבה למעלה – לשאל אות בשמים.
Ask for yourself a sign for this thing, for I know that you do not believe the words of the Holy One, blessed be He.
ask it in the depths Heb. הַעֲמֵק שְׁאָלָה. Go down to the depths and ask. שְׁאָלָה is like, "שְׁמָעָה, hear, סְלָחָה, forgive" (Daniel 9:19). Ask for a sign in the depths of the abyss, to resurrect a dead person for you, or go up to the heights above to ask for a sign in the heavens.
שאל לך אות – הואיל ואין אתם מאמינים שאל לך אות
כן בכ״י פריס 163, לוצקי 777. בכ״י לוצקי 778 הושמט ע״י הדומות: ״הואיל... שאל לך אות״.
שלא תקום ולא תהיה עצה הרעה שיעצו עליך ארם ואפרים ובן רמליהו שאמרו: נעלה ביהודה ונקיצנה ונבקיענה אלינו (ישעיהו ז׳:ו׳).
העמק שאלה – רצונך שיחיו המתים.
או הגבה למעלה – או שירד אליהו ויעשה לך נס בארץ או שיראה לך אות בשמים כך מפורש בתנחומא (תנחומא (בובר) פרשת ויצא).
שאל העמק שאלה – ציווי אחר ציווי בלא דבק וי״ו, וכמוהו התאחדי הימיני (יחזקאל כ״א:כ״א) ומלת שאלה על משקל י״י שמע׳ (דניאל ט׳:י״ט), כאילו אמ׳ שאל והעמק בשאל׳ שתהיה למטה או הגבה למעלה, ורבי׳ אמ׳ שמלת העמק גם הגבה שם הפועל.
העמק שאלה. Two consecutive imperatives without the conjunctive ו; comp. התאחדי הימיני Go thee one way, go on the right hand (Ez. 21:16). שְׁאָלָה Imperative, like שְׁמָעָה hear (Dan. 9:19). Ask, and touch the depth with the question, or ask on high above. Many take both העמק and הגבה as infinitives.⁠
As infinitives they must be connected with אות a sign, and שְׁאָלָה must then have the same meaning as שְׁאׂלָה grave.—Ask for a sign, that he do anything either below in the depth of the earth or on high in heaven.
שאלה – כמו וסעדה, שמעה, סלחה.
שאל לך אות – ידע שלא היה מאמין בדברי האל, והוא עצמו הוכיח שלא היה מאמין, ששלח מלאכים אל מלך אשור ואמר לו: עלה והושיענו מכף מלך ארם ומכף מלך ישראל הקמים עלי (מלכים ב ט״ז:ז׳), ואם היה מאמין בדברי האל לא היה עושה כן ולא היה שולח לו שחד, אלא מתוך שלא בטח בדברי האל שהבטיחו מהם שלח שחד למלך אשור לעזור לו (דברי הימים ב כ״ח:ט״ז) מהם.
י״י אלהיך – אמר לו: אלהיך, אף על פי שהוא לא היה מאמין בו. אמר: הוא אלהיך ושופטך מיד אלה המלכים, והאמן בו כי הוא אלהים, ענינו: אדון ומשגיח ושופט.
העמק שאלה – העמק לשאל איזה אות תרצה שיתן לך. שאלה – מקור במשקל הצווי: י״י שמעה י״י סלחה (דניאל ט׳:י״ט), ופי׳ העמק והגבה – אם תרצה אות בשמים או בארץ, וכתרגם יונתן: שאל דיתעביד לך נס על ארעא או תתחזי לך בשמיא, ואמר נס על אשר בארץ כי על ידי נס היה האות שנתן לו בארץ, להיות דעת והכרה לתנוק.
ואמר לו: שאל לך אות מעם ה׳ אלהיך, רוצה לומר שלא ילך לדרוש בבעל עקרון ולא בשאר אלהי העמים, וגם לא יבקש עזרה ממלך אשור, אבל ישאל מעם ה׳ אלהיו, רוצה לומר מהוה העולם ומשגיח בעם ישראל שהוא יכול על כל הדברים.
ואמר לו, שאל לך אות, רוצה לומר שאחז מעצמו ישאל מאת האלהים, שיתן לו אות וסימן שיכיר בו אמתת דבר הנביא ושיהיה האות הזה מיוחד לא ידע ממנו אדם, וזהו אמרו שאל לך אות כלומר, שיהיה האות אליו בייחוד מאת השם יתברך. וביאר לו עוד זה באמרו העמק שאלה או הגבה למעלה, רוצה לומר שיעמק השאלה בלבו שלא ידע ממנה אדם, או ישאל אותה בקול רם לפני הכל. והוא אמרו או הגבה למעלה, ואפשר לפרש העמק שאלה או הגבה למעלה על האות שיהיה, אם בדברים העליונים ואם בדברים התחתונים, וכן דרשו חז״ל בתנחומא (ילקוט שמעוני ת״ט) העמק שאלה להחיות את המת, או הגבה למעלה לשאול אות בשמים.
שְׁאַל לְךָ אוֹת מֵעִם ה׳ אֱלֹהֶיךָ הַעְמֵק שְׁאָלָה אוֹ הַגְבֵּהַּ לְמָעְלָה. ׳כי אנכי ה׳ אלהיך׳ - אשר אלי תתפלל, ׳הרחב פיך׳ - הַעְמֵק שְׁאָלָה אוֹ הַגְבֵּהַּ לְמָעְלָה, ׳ואמלאהו׳ - בלעדי שתצטרך להשתחוות לזולתי להשיג חפצך
ראה אברבנאל כאן שזו הכוונה גם בעניינינו, שהנביא אמר לאחז שלא האמין בה׳ שיכול לבקש אות מאת ה׳ ולא יצטרך לפנות לאל אחר.
. [פירוש תהלים (פא יא)]:
העמק שאלה – במקצת ספרים כתובי יד מדוייקים העי״ן בשוא לבדו.
אות – לעשות אות למען דעת שיתקיימו דברי.
העמק שאלה – שאל שאלה לעשות אות בעומק התהום או בגבהי השמים ממעל.
העמק שאלה – פירוש עמוקה בשאול ומפני שהוא נקוד חולם ונתוסף אות נשתנה לקמץ כמו קדש קדשים.
הגבה למעלה – רצה לומר כי נמצא גבוה וגבוה מעליהם, היינו שמים ושמי השמים, וז״ש כי ה׳ כו׳ בשמים ממעל, ז״ש כאן הגבה למעלה ובזה יתכן מ״ש בזהר שאל לך אות מעם ה׳ אלהיך, מה׳ ממש. וכן נאמר הארץ נקרא עמוק לגבי שמים כמ״ש השליך משמים ארץ (איכה ב׳:א׳) מאיגרא רמא לבירא עמיקתא. אבל השאול עמוק יותר, וז״ש ובארץ מתחת. והוא שאומר כאן העמק שאלה היינו בשאול. ומ״ש אלהיך הוא נגד בית דוד, וכן אמר שמעו נא בית דוד (ישעיהו ז׳:י״ג), וכן ויגד לבית דוד וגו׳ (ישעיהו ז׳:ב׳).
[ביאור לכל הפרק כלול בביאור פסוק א]

שאל לך אות – האות הוא דבר ההווה מיד לראיה על מה שיהיה, בין שיהיה דרך טבע (כמו ביום אחד ימותו שניהם (שמואל א ב׳:ל״ד)), או דרך נס, כמו ועשית לי אות שאתה מדבר עמי (שופטים ו׳:י״ז).
העמק שאלה – העמק לשאול, כלומר שאל שיהיה האות בעומק או במרום, בארץ או בשמים, בכל מקום שתרצה.
ועקילס סומכוס תיאודוציאון ויירונימוס תרגמו כאלו היתה הקריאה שאוֹלה, דרך התנגדות עם מלת למעלה שאחריו.
אות – סימן שיקיים הבטחתו, וישם ה׳ לקין אות, וא״צ שיהיה דבר היוצא מן הטבע שזה נקרא מופת, כמ״ש לקמן (ח׳ יח).
שאל לך אות – יען ראה בו שאינו מאמין העמק שאלה – שאל לך אות בעמק, שישנה דבר מן היסודות או הגבה למעלה – שיעשה לך אות בשמים, כהעמדת השמש וכדומה, כי המבקש אות, יהיה או לצרכו כדי שיאמין הוא, או כדי שיאמינו אחרים, וז״ש אם תבקש אות לצרכך העמק שאלה, כי בזה די לך, וטוב להקל בנס, ואם תבקשהו כדי שיאמינו אחרים הגבה למעלה כדי שיתפרסם לרבים.
שְׁאַל לְךָ אוֹת
שיעשה שתדע שיתקיימו דברי (מצודת דוד).
מֵעִם יְהוָה אֱלֹהֶיךָ לדבר הזה
שלא תקום ולא תהיה עצה הרעה שיעצו עליך ארם ואפרים ובן רמליהו (ר״י קרא).
, כי ידעתיך שאין אתה מאמין לדברי הקב״ה
רש״י, מלבי״ם. וההוכחה לכך ששלח מלאכים אל מלך אשור שיעזור לו ושלח לו שוחד, ואם היה מאמין לדברי ה׳ לא היה עושה זאת, ואף על פי שהוא לא היה מאמין בו אמר ״אלהיך״, כי הוא אלהיך ושופטך מיד אלה המלכים, והאמן בו כי הוא אלהים שהוא אדון ומשגיח ושופט (רד״ק).
, הַעְמֵק שְׁאָלָה – תעמיק ותשאל
רש״י, רד״ק.
לעשות אות בעומק התהום
מצודת דוד, מלבי״ם. שישנה דבר מן היסודות (מלבי״ם). ואברבנאל ביאר שיעמק השאלה בלבו שלא ידע ממנה אדם.
אוֹ הַגְבֵּהַּ – בגבהי השמים
מצודת דוד.
לְמָעְלָה – ממעל
מצודת דוד. דהיינו כהעמדת השמש וכדומה, כי המבקש אות מבקש או לצרכו כדי שיאמין הוא או כדי שיאמינו אחרים, ולכך אמר אם תבקש אות לצרכך ״העמק שאלה״, כי בזה די לך וטוב להקל בנס, ואם תבקשהו כדי שיאמינו אחרים ״הגבה למעלה״ כדי שיתפרסם לרבים. ובמדרש, ״העמק שאלה״ רצונך שיחיו המתים או שיעלו קורח ועדתו, ״או הגבה למעלה״ או שירד אליהו ויעשה לך נס בארץ או שיראה לך אות בשמים (ר״י קרא, ילקוט שמעוני).
:
 
(יב) וַיֹּ֖⁠אמֶר אָחָ֑ז לֹא⁠־אֶשְׁאַ֥ל וְ⁠לֹֽא⁠־אֲנַסֶּ֖⁠ה אֶת⁠־יְהֹוָֽהי״יֽ׃
But Ahaz said, "I will not ask, and I will not test Hashem.⁠"
תרגום יונתןרס״ג תפסיר ערביתרס״ג פירושרס״ג פירוש ערביתר׳ יהודה אבן בלעםרש״יר״י קראאבן עזראר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודאדרת אליהו לגר״אשד״למלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובות
וַאֲמַר אָחָז לָא אֶשְׁאַל וְלָא אֲנַסֵי קֳדָם יְיָ.
קאל אחז לא אסאל ולא אג׳רב אללה.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ז]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

לא אשאל ולא אנסה את ה׳ – אפשר היה לחשוב על פי דברים אלו שהוא נוהג דרך ענווה. אבל כיוון שמתוך הנבואה מתגלות מחשבות לבו, מתברר כי דבריו היו משום שהעריך את יכולת ה׳ לחלשה מדיי.⁠
השווה ראב״ע ורד״ק על אתר.
לא אנסה – אין רצוני שיתקדש שמו על ידי.
and I will not test I do not wish that His Name be hallowed through Me.
ויאמר אחז לא אשאל ולא אנסה את י״י – שאין רצוני שיתכבד שם שמים בשבילי.
ויאמר – מתשובת הנביא ידענו כי מחשבת אחז היתה לרעה וטעמו לא ארצ׳ לשאול ולנסו׳ כי אדע שלא יוכל לעשות מה שאשאל ממנו.
I will not ask, etc. From the answer of the prophet we conclude that the words of Ahaz must be taken in a bad sense: I shall not ask nor shall I try Him, for I know that He cannot do what I should ask Him.
לא אשאל ולא אנסה את י״י – כי לא אועיל בכך כלום. ומרוב צרה ומקוצר רוח שצרתו קרובה היתה לו ואין עוזר היה לבו זעוף עליו ולא רצה לשאול אות. אבל אם היה אות מובהק הדומה לדבר שמא היה לבו נמשך להאמין והיה מצפה לראות אם יתקיימו דבריו ואם לא.
ויאמר אחז לא אשאל ולא אנסה – כל זה היה מעט האמנה, ואף על פי שהוא אומר בלשון האמנה כי לא ינסה האל, אף על פי כן הנביא ידע את לבבו כי לא אמר אלא ממיעוט האמנה, כאומר איני חושש לנסותו בזה, לפיכך ענה לו הנביא: כי תלאו גם את אלהי (ישעיהו ז׳:י״ג).
ויאמר אחז לא אשאל – גם זה ממין הדברים שלא יובנו מן הכתוב ויובנו מצד תנועת המדברים כמו שהתבאר בספר ההטעאה, וקודם כל זה העירנו רז״ל שאמרו מפי סופרים ולא מפי ספרים. והנה השם אמר לא תנסו את י״י אלהיכם (דברים ו׳:ט״ז), ואולם אחז אמר זה דרך בזיון, ולכן השיבו הנביא שמעו נא בית דוד וגו׳. לכן יתן י״י הוא לכם אות וגו׳ (ישעיהו ז׳:י״ג-י״ד), כלומר המעצמו בזולת שאלתכם.
ואחז השיבו לא אשאל ולא אנסה את ה׳ והמאמר הזה אין תוכו כברו, כי הנגלה ממנו הוא חסידות ויראת שמים שהיה מאמין בדברי הנביא כראוי ולא היה צריך לנס אשר לא ישאל אותו השואל כי אם להבחין הנביא או לנסות את השם, ומאחר שהיה ישעיהו נביא מוחזק ישאר שתהיה השאלה לנסות את השם, אבל תוך המאמר הזה תעמוד הבהרת לפי שהנביא אמר לו שאל לך אות והוא השיבו לא אשאל ולא אנסה ר״ל לא אשאל האות כמו שאמרת שהוא סימן וראיה קטנה, וגם לא אנסה, כלומר לא שאצטרך לנס שהוא יותר גדול מאד, לפי שכל זה בלתי ראוי בשם יתברך, כי היה דעתו בהסתלקות ההשגחה מפרטים, ולכן לא היה מהראוי שיטריד זמנו, לא בשאלת האות ולא בשאלת הנס, כי אין בחקו יתברך להשגיח בדבר מזה. או היתה כוונתו בדבריו הרעים עם היות הנגלה מהם טוב, שהוא היה מוסר המאמין ביכולת האלהי, ולכן לא יבא לנסותו. וכבר זכרו אחרוני החכמים שמצות לא תנסו היא כאשר ינסה האדם להיותו בלתי מאמין ביכולת האל יתברך, כמו שאמר (דברים ו׳ טז) כאשר נסיתם במסה שאמרו שם (שמות י״ז ז) היש ה׳ בקרבנו אם אין, וכן היה הנסיון כמו שנאמר (תהלים ע״ב ב׳) הגם לחם יוכל תת. אבל כאשר ינסה האדם לדעת רצונו יתברך כנסיון גדעון אין בנסיון ההוא דופי כלל כשהוא מנסה לדעת הירצה ה׳ לעשות זה.
אנסה – מלשון נס וענינו התנשאות ורוממות כנס והוא כלונס ארוך.
לא אשאל וכו׳ – לא אשאל אות ולא ארומם את המקום בעשיית האות כי לא רצה שיתקדש שם שמים על ידו.
[ביאור לכל הפרק כלול בביאור פסוק א]

לא אשאל ולא אנסה את ה׳ – אחז דבר בלב ולב, ואמר בפיו לא אשאל אות לבלתי נסות את ה׳, ככתוב לא תנסו את ה׳ אלהיכם (דברים ו׳:ט״ז), אבל כוונתו היתה שלא לשאול אות מפחדו שמא יתקדש שם ה׳ על ידו (כדעת רש״י ואחריו מיכיליס ואחרים), כלומר אחז לא היה מאמין אמונה שלמה בה׳ ובישעיה, שהרי היה עובד אלילים, אך היה ירא שמא ישעיה יעשה דבר הדומה לאות שימשוך לבב העם אחריו. ואמנם כדי שלא להקניט את ישעיה ואת המאמינים בה׳, אמר דבריו דרך כבוד כלפי מעלה, כאלו אינו רוצה לנסות את ה׳. והנה הנביא קנס את המלך על שלא רצה לשאול אות, ולא נתן לו האות שהיה צריך לו כדי להשקיטו מפחד האויבים, כי לזה היה צריך אות שיתקיים מיד. והואיל ולא רצה אחז שיתקדש שם שמים על ידו, היה עונשו שלא יעשה לו אות, וישאר הוא בפחדו, ועל ידי כן יבזבז אוצרותיו לשלוח שחד למלך אשור, ועל ידי כך הביא עליו האויב הגדול והנורא ההוא. וגם בעלי הטעמים לא רצו שיהיה אחז הרשע נראה כחסיד, ולפיכך הדביקו לא אשאל עם ולא אנסה, כי לפי הפשט היה צריך להיות לא⁠־אשאל בזקף (לא⁠־אשא֕ל ולא⁠־אנס֖ה את⁠־יֽי:), אבל עכשו ששני הפעלים דבקים זה לזה, המאמר הוא דרך בזיון, אין רצוני לשאול את ה׳ ולא לנסות את ה׳. וכבר הייתי חושש שמא בטעות נתחלפו הטעמים, ובאו מרכא טפחא במקום טפחא מרכא, וכן מצא יוחן היינריך מיכיליס בכתב יד אחד כי לא⁠־אשא֖ל ולא⁠־אנס֥ה בטפחא מרכא, אך ראיתי כי להיות ולא⁠־אנסה מלה ארוכה, לא יתכן שתבא במשרת, אבל משפטה בטפחא, והטפחא שלפניה ישתנה לזקף, על פי הכלל שחדשתי בסוף ספר תורת אמת עמוד ע׳ {מובא בהערה על שד״ל ישעיהו א׳:כ״א.} (גם כי יש קצת מקראות היוצאים מן הכלל), ואם היה לא⁠־אשאל בזקף, רחוק הוא שיטעו הסופרים ויחליפוהו במרכא.
לא אשאל ולא אנסה – אם היה כונת דבריו שלא ישאל מפני שמאמין בלא אות ומופת היה צריך לומר לא אנסה ולא אשאל, והיה ענינו לא אנסה לצורך עצמי כי הוא מנוסה אצלי מכבר, ואיני מסופק כלל, ואף גם לא אשאל לצורך אחרים, יען שדבר ה׳ נאמן אצל כולם, אבל מסדר דבריו לא אשאל ולא אנסה מבואר שהיתה כונתו, לא אשאל לצורך אחרים, כי איני רוצה כלל שיתקדש שמו ושיאמינו בו אחרים, ואף גם לא אנסה לצורך עצמי, כי גם בכל האותות והמופתים לא אאמין לדבריו, (וכן מבואר במלכים ב׳ (ט״ז) שבאמת לא חשש לדבר הנביא שא״ל השמר והשקט ושלח שוחד למלך אשור, וזה היה לו וליהודה לצור מכשול, שעי״ז החל מלך אשור לבא על יהודה כפעם בפעם, וכמ״ש אח״כ מן פסוק י״ז עד סוף הפרשה).
וַיֹּאמֶר אָחָז לֹא אֶשְׁאַל וְלֹא אֲנַסֶּה
מל׳ נס וענינו התנשאות ורוממות (מצודת ציון).
אֶת יְהוָה כי אין רצוני שיתקדש שם שמים על ידי
רש״י, ר״י קרא, מצודת דוד, מלבי״ם. ואף על פי שאמר בלשון כאילו שהוא מאמין ולא רוצה לנסות את ה׳, אף על פי כן ידע הנביא את לבבו כי לא אמר זאת אלא ממיעוט האמנה, רד״ק. כי אם היה מאמין בלא אות ומופת היה צריך לומר ״לא אנסה ולא אשאל״, דהיינו לא אנסה לצורך עצמי כי הוא מנוסה אצלי מכבר ואיני מסופק כלל, ואף לא אשאל לצורך אחרים כי דבר ה׳ נאמן אצל כולם, אבל כיוון שאמר ״לא אשאל ולא אנסה״ מבואר שהיתה כוונתו לא אשאל לצורך אחרים כי איני רוצה כלל שיתקדש שמו ושיאמינו בו אחרים, ואף גם לא אנסה לצורך עצמי כי גם בכל האותות והמופתים לא אאמין לדבריו, וכן מבואר במלכים (ב׳ פרק טז) שבאמת לא חשש לדבר הנביא ושלח שוחד למלך אשור, וזה היה לו וליהודה לצור מכשול שעי״ז החל מלך אשור לבוא על יהודה כפעם בפעם (מלבי״ם). ואבן עזרא ביאר שאמר לא ארצה לשאול ולנסות את ה׳ כי אדע שלא יוכל לעשות מה שאשאל ממנו.
:
 
(יג) וַיֹּ֕⁠אמֶר שִׁמְעוּ⁠־נָ֖א בֵּ֣ית דָּוִ֑ד הַמְעַ֤ט מִכֶּ⁠ם֙ הַלְא֣וֹת אֲנָשִׁ֔ים כִּ֥י תַלְא֖וּ גַּ֥ם אֶת⁠־אֱלֹהָֽי׃
And he said, "Hear you now, O house of David! Is it a small thing for you to weary men, that you will weary my God also?
תרגום יונתןרס״ג תפסיר ערביתרס״ג פירושרס״ג פירוש ערביתרש״יר״י קראאבן עזראר״א מבלגנצירד״קאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודאדרת אליהו לגר״אשד״למלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובות
וַאֲמַר שְׁמָעוּ כְעַן בֵּית דָוִד הַזְעֵר לְכוֹן דְאַתּוּן מְהַלָן יַת נְבִייָא אֲרֵי תְהַלוּן אַף יַת פִּתְגָמֵי אֱלָהָי.
קאל אלנבי אסמעו יא אל דאוד אקליל ענדכם תעג׳יז אלנאס חתי תעג׳זון רבי איצ׳א.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ז]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

הלאות אנשים – נביאי י״י.
כי תלאו וגו׳ – לפי שהוא יודע שאין אתם מאמינים בו, הוגעתם לפניו ברשעכם.
to weary men God's prophets.
that you weary, etc. For He knows that you do not believe in Him, and you weary Him with your wickedness.
ויאמר שמעו נא בית דוד המעט מכם הלאות אנשים – שתמרו את פי הנביאים.
כי תלאו גם את אלהי – בדבריכם באמרכם: לא אשאל ולא אנסה את י״י
כן בכ״י פריס 163. בכ״י לוצקי 778 (במקום ״לא אשאל... י״י״): ״כו׳⁠ ⁠⁠״.
(ישעיהו ז׳:י״ב).
ויאמרהלאות – דבר שלא יוכל לעשותו, והנה טעמו בעבור שאתם מלכים ואין כח באדם כנגדכם תחשבו כי כן השם.
To weary men. To make them tired of a thing which they have tried to accomplish, so that they become unable to continue their efforts. Because you are kings, and people cannot resist you, you think the same about the ways of God.⁠
You think, that in the same way, as men become weary in their resistance against you, God is weary and unable to oppose your plans.
המעט מכם הלאות אנשים – נביאי י״י שלא להאמינם בדיבור,
אלא שתלאו גם את אלהי – לזעוף עליו שלא לשאל ממנו אות כאילו אינכם רוצים שיודיעכם שמאתו תהיה לכם עזרה ועל ידו תושעו ולהודות כי הוא אלהיכם מושיעכם.
והוא שאומר לו עתה אלהי – ומתחילה אמר לו אלהיך להאהיב המקום בעיניו שישאל ממנו אות. וכאשר ראה שהוא מואס באותותיו אמר אלהי ולא אלהיך.
(13-16)
Christian exegesis of Isaiah 7:14 is, of course, well-known. From the longer pericope of Isaiah 7:10–25, I have excerpted Rabbi Eliezer’s commentary, as indicated, to demonstrate to the reader the degree to which Rabbi Eliezer interprets strictly according to literary-historical considerations.
:
Is it not enough for you to treat men as helpless: (The word men refers to) the prophets of the Lord, whose words you did not believe, that you also treat my God as helpless, to glower at him, in not asking of him a sign, as if you do not want that it should inform you that it is from God that your help comes, and through God you will be saved, and that you should acknowledge that he is your God, your Deliverer! Now (the prophet) who now says my God, had above said: your God (Isaiah 7:11); (the earlier usage was) to make God more beloved in the king’s eyes, so that the king would request a sign from God. But when Isaiah saw that (the king) disparaged God’s signs, he said my God, and not your God. Therefore shall He (my Lord) give you of his own accord a sign, for the honor of His own name, and against your will shall you acknowledge and recognize that he is a God who saves and aids in (times of) trouble, and your salvation (shall come about) through none but Him. Behold the young woman: From this language shall you (the reader) understand she was known and identifiable to them.⁠
Thus in a stroke Rabbi Eliezer disclaims any long-term prophecy from being associated with this verse. While it ought not be claimed that Rabbi Eliezer engages here in overt anti-Christian polemics, it is nonetheless clear that Rabbi Eliezer firmly roots his interpretation in the context of eighth century, B.C.E. Israel — and thus effectively disallows Christian theological interpretations that use this passage to point forward to the birth of Jesus. On the effort among Jewish exegetes to discredit messianic interpretation, certainly for polemical purposes but also at the expense of potential Jewish messianic hopes, see Robert A. Harris, “Rashi and the ‘Messianic’ Psalms,” in Birkat Shalom: Studies in the Bible, Ancient Near Eastern Literature, and Postbiblical Judaism Presented to Shalom M. Paul on the Occasion of His Seventieth Birthday (C. Cohen, V. Hurowitz, A. Hurvitz, Y. Muffs, B. Schwartz, and J. Tigay, eds., Winona Lake, Indiana: Eisenbrauns, 2008), 845–62.
Moreover, I say that according to the (will of) the Omnipresent did he marry her,⁠
As his predecessors, Rashi and R. Yosef Kara, had interpreted, so does Rabbi Eliezer understand the woman involved to be Isaiah’s own wife; see Isaiah 8:3–4.
as a sign and a portent,⁠
Used in conjunction with prophetic acts and messages, see Deuteronomy 13:2.
as Hosea the son of Be’eri had done, who was of (Isaiah’s) generation,⁠
See Hosea 1:1.
only this one was not a wife of whoredom (Hosea 1:2). Shall conceive: She shall conceive now, that which is not usual with a young woman, for the way of a man with a young woman (Proverbs 30:19) is wondrous, and it was not known that she had engaged in intercourse, for she had not yet conceived, so did Solomon testify.⁠
See Proverbs 30:18–19.
And shall conceive means subsequently, as in the case of Manoah’s wife.⁠
See Judges 13:5. In other words, God’s angel announced she would get pregnant, and then she did so, in the very near future.
Moreover, the conception of a young woman, whose way is not to become pregnant, is usually quite difficult; and even if she becomes pregnant, the birth of a first-born is quite difficult. And when this one would suffer terrible travails during her pregnancy, and yet give birth and be relieved, so too shall you (Judaeans) be relieved in spite of the terrible travails (that you endure), like her. And it is the way of Scripture
On Rabbi Eliezer’s use of “the way of” to indicate general rules of poetics, see above at Isaiah 5:1 and below in his introduction to Ezekiel.
to compare trouble with pregnancy, and relief as birth, as in the context of: (Thus said Hezekiah: This day is a day of distress, of chastisement, and of disgrace.) The babes have reached the birthstool, but the strength to give birth is lacking (Isaiah 37:3). Thus, this (announcement of conception) was the sign given with respect to the relief (that would follow the invasion) of Rezin and Pekah. And how would it be known that this would be (the sign)? For she would herself call his name Immanuel, by agency of the Holy Spirit, as though to say “The Lord is with us” (and as was narrated with respect to): There are more on our side than on theirs (2 Kings 6:16),⁠
See the narrative in 2 Kings 6:8–18.
i.e., they shall not prevail against us. And this is what Scripture states further on: Hatch a plot — it shall be foiled; Agree on action — it shall not succeed. For with us is God! (Isaiah 8:10). Thus this is one sign that they (the Judaeans) shall be saved from these two kings. And one additional sign shall be the child, for even as his land shall be destroyed eventually by Sennacherib…Now, in the days of Ahaz, after the birth of Immanuel, forthwith, when the kings retreated from him (Ahaz), Tiglath-Pileser, King of Assyria, attacked Aram and exiled it to Kir, and thus they returned to their homeland,⁠
Literally, “the place of their implantation,” which Rabbi Eliezer himself goes on to explain.
to the place from which they had originally come, as it is written: (True, I brought Israel up From the land of Egypt), But also the Philistines from Caphtor And the Arameans from Kir (Amos 9:7). And he (Tiglath-Pileser) conquered Damascus and killed Rezin.⁠
See 2 Kings 16:9.
Also the Galilee and the Gilead, all of the land of Sihon and Og,⁠
See Numbers 21:21–35.
and Zebulon and Naphtali did he (Tiglath-Pileser) exile from their lands.⁠
See 2 Kings 15:29.
Thus this was the sign with regards to the destruction of the kings (who attacked Judah), that they would be destroyed and do evilly to them.
ויאמר, בית דוד – לגנותו לא קראו בשמו, כמו: שמע נא בן אחיטוב (שמואל א כ״ב:י״ב), וזכר דוד ולא זכר אביו כי בעבור דוד היתה לו המלוכה ובעבורו עושה עמו האל נסים, וכן: ויאמר משה אל קרח שמעו נא בני לוי (במדבר ט״ז:ח׳).
אנשים – כתרגומו: ית נבייא, וכן: את אלהי – ית פתגמי אלהי, כלומר שאין אתם מאמינים בהם ותחשבו בלבבכם כי הוא נלאה וחלש מלהקים את דבריו.
והלאות – היא היגיעה בדברים או בפעולות.
ולכן השבו הנביא שמעו נא בית דוד, כנגד אחז וקרוביו ואנשיו שהם היו כולם בית דוד, והוא על דרך מה שאמר משה רבנו ע״ה (במדבר ט״ז ח) שמעו נא בני לוי, כי הנה ישעיהו לקח בדבריו תמיד דרך אדוננו משה ודבריו כמו שנראה בנבואתו הראשונה.
ואמר עתה המעט מכם הלאות אנשים. כי תלאו גם את אלהי, רוצה לומר כל זה אשר אמר אחז אונאת דברים הוא, והנגלה הוא טוב והנסתר הוא כפירה עצומה, המעט מכם שתונו בני אדם בדבריכם, באמרכם בפה בהפך מה שיש בלבבכם, כי זהו לאות טורח גדול לדבר עמו דברים חנפים כאלה לבני אדם שיסמכו על דבריכם, וימצאו עצמם באונאה ושקר וכזב:
כי תלאו גם את אלהי, הכהתל באנוש תהתלו בו, שתאמרו אליו מה שאינו בלבבכם. והמפרשים פירשו המעט מכם הלאות אנשים, שבדבריכם תחלישו כח האנשים שתקראו הנביאים חסרי השכל ומשוגעים, כי תלאו גם את אלהי בשתיחסו לו העדר היכולת, והוא על דרך אחר, ומה שפירשתי הוא היותר נכון והותרה בזה השאלה הג׳:
הלאות – ענין יגיעה כמו ומה הלאתיך (מיכה ו׳:ג׳).
המעט מכם – וכי מעט לכם מה שאתם מייגעים אנשים בגאוה ורמות רוח כי גם תרצו ליגע לפני המקום ב״ה בדברי עזות כאלה.
כי תלאו גם – היינו הנביאים.
[ביאור לכל הפרק כלול בביאור פסוק א]

בית דוד – כנוי למלך, ודרך כבוד אמר לשון הכולל אחרים עמו, כדי שלא להטיח דברים כנגד המלך ביחוד.
המעט מכם הלאות אנשים – שהיוּ המלך והשרים מכבידים עלם על העם.
כי תלאו גם את אלהי – שלא תרצו שיתקדש שם שמים על ידכם.
הלאות – הפעיל, וכן תלאו, וגדרו פסיקת הכח כנ״ל (א׳ יד).
הלאות אנשים – שאתם מיחסים לאות ופסיקת הכח אל הנביאים, ולא תאמינו שיש בכח הנביא לעשות אות או מופת כי תלאו – עד שתיחסו לאות ופסיקת כח גם אל אלהי – לבלי האמן באותותיו.
וַיֹּאמֶר לו ישעיהו
אברבנאל.
, שִׁמְעוּ נָא בֵּית דָּוִד
ולגנותו לא קראו בשמו, והזכיר דוד כי בעבור דוד היתה לו המלוכה ובעבורו עושה עמו האל ניסים, רד״ק. ואלשיך ביאר שאז ישעיה הפך פניו אל גדולי המלכות מבית דוד, ואף על פי שדבריו כוונו אל המלך, מפני כבוד המלך או מפחדו לא דבר אליו אלא כלל אותו עם שאר בית דוד.
, הַמְעַט מִכֶּם – וכי מעט לכם
מצודת דוד.
הַלְאוֹת – מה שאתם מייגעים
מצודת דוד.
אֲנָשִׁים – את נביאי ה׳
תרגום יונתן, רש״י, רד״ק, מלבי״ם.
בגאווה ורמות רוח
מצודת דוד. שבדבריכם תחלישו כח האנשים שתקראו הנביאים חסרי השכל ומשוגעים (אברבנאל).
כִּי תַלְאוּ – תרצו ליגע
מצודת ציון.
גַּם אֶת אֱלֹהָי
ואמר לו עתה ״אלהי״, ומתחילה אמר לו ״אלהיך״ להאהיב המקום בעיניו שישאל ממנו אות, וכאשר ראה שהוא מואס באותותיו אמר ״אלהי״ ולא ״אלהיך״ (ר״א מבלגנצי).
– המקום ב״ה בדברי עזות כאלה
מצודת דוד.
שלא לשאול ממנו אות?!
כאילו אינכם רוצים שיודיעכם שמאתו תהיה לכם עזרה ועל ידו תיושעו ולהודות כי הוא אלהיכם מושיעכם (ר״א מבלגנצי).
כלומר שאין אתם מאמינים בנביאים ותחשבו בלבבכם כי הוא נלאה וחלש מלהקים את דבריו
רד״ק. מכיון שאתם מלכים ואין כח באדם כנגדכם תחשבו כי כן השם יתברך (אבן עזרא).
:
 
(יד) לָ֠כֵ֠ן יִתֵּ֨⁠ן אֲדֹנָ֥י ה֛וּא לָכֶ֖ם א֑וֹת הִנֵּ֣⁠ה הָעַלְמָ֗ה הָרָה֙ וְ⁠יֹלֶ֣דֶת בֵּ֔ן וְ⁠קָרָ֥את שְׁ⁠מ֖וֹ עִמָּ֥⁠נוּ אֵֽל׃
Therefore Hashem Himself shall give you a sign. Behold, the young woman shall conceive and bear a son and shall call his name Immanuel.
תרגום יונתןרס״ג תפסיר ערביתרס״ג פירושרס״ג פירוש ערביתרש״יהגהות ר״י קרא על פירוש רש״יר״י קראאבן עזראר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמנחת שימצודת ציוןמצודת דודאדרת אליהו לגר״אשד״למלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובות
בְּכֵן יִתֵּן יְיָ הוּא לְכוֹן אָתָא הָא עוּלֶמְתָּא מְעַדְיָא וּתְלִיד בַּר וְתִקְרֵי שְׁמֵיהּ עִמָנוּאֵל.
לכן יעטיכם אללה הו מן ענדה איהֿ הוד׳א לך ג׳אריהֿ חאמל סתלד אבנא ותסמיה עמנואל.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ז]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

ויתן לכם אות – יתן י״י הוא מאיליו, ועל כרחכם.
[הרה – אף הוא לשון עתיד, כמו שמצינו באשת מנוח שאמר לה המלאך: והרית וילדת בן (שופטים י״ג:ג׳), וכתיב: ויאמר לה הנך הרה ויולדת בן (שופטים י״ג:ז׳).]⁠
הביאור בסוגריים המרובעים מופיע בכ״י ס״פ I.12, ברלין 122. הוא אינו מופיע בכ״י לוצקי 778, לייפציג 1, אוקספורד 165, פרמא 3260, אוקספורד 34, וטיקן 94.
הנה העלמה – אשתי, הרה – השנה הזאת, והיא היתה שנת ארבע לאחז.
ויולדת בן וקראת שמו – רוח הקדש תשרה עליה, וְתִקְרא את שמו: עמנו אל – לומר שיהא צורנו עמנו. וזהו האות, שהרי נערה היא ולא נתנבאת מימיה, ובזו תשרה בה רוח הקדש. [וזהו שנאמר למטה: ואקרב אל הנביאה וגו׳ (ישעיהו ח׳:ג׳), ולא מצינו אשת נביא שנקראה נביאה אלא אם כן נתנבאה.]⁠
הביאור בסוגריים המרובעים מופיע בכ״י וטיקן 94, ברלין 122. הוא אינו מופיע בכ״י לוצקי 778, לייפציג 1, אוקספורד 165, פרמא 3260, אוקספורד 34.
ויש פותרים: על
כן בכ״י לוצקי 778, ברלין 122. בכ״י אוקספורד 165, פרמא 3260: ״שעל״.
חזקיהו נאמר. ואי איפשר, שהרי כשאתה מונה שנותיו, תמצא שנולד חזקיהו לפני מלכות אביו תשע שנים.
ויש פותרים: שזה האות שעלמה היתה ואין ראויה לִולד.
the Lord, of His own, shall give you a sign He will give you a sign by Himself, against Your will.
is with child This is actually the future, as we find concerning Manoah's wife, that the angel said to her: "And you shall conceive and bear a son" (Shofetim 13:3), and it is written, "Behold, you are with child and shall bear a son.⁠"
the young woman My wife will conceive this year. This was the fourth year of Ahaz.
and she shall call his name Divine inspiration will rest upon her.
Immanuel [lit. God is with us. That is] to say that our Rock shall be with us, and this is the sign, for she is a young girl, and she never prophesied, yet in this instance, Divine inspiration shall rest upon her. This is what is stated below: "And I was intimate with the prophetess, etc.⁠" (8:3), and we do not find a prophet's wife called a prophetess unless she prophesied. Some interpret this as being said about Hezekiah, but it is impossible, because, when you count his years, you find that Hezekiah was born nine years before his father's reign. And some interpret that this is the sign, that she was a young girl and incapable of giving birth.
לדברי ר׳: אין זו נבואה, שהרי אתה אומ׳: אחר יאמר לה שתקרא שמו עמנואל. (כ״י אוקספורד אופ׳ 34, ס״פ I.11)
ע״א: וזהו האות שהרי העלמה הרה ואינך יודע עצמים שבבטן המלאה אם זכר אם נקבה יהיה ואני אומ׳ לך שהוא זכר, וכשם שיאמת דברי לאלתר כשתלד זכר כך יאמת דברי על התשועה שאני מתנבא שכדבריי כן הוא. (כ״י אוקספורד אופ׳ 34, ס״פ I.11, עם החתימה ״יוסף״)
לכן יתן י״י הוא לכם
כן בפסוק ובכ״י פריס 163, לוצקי 777. בכ״י לוצקי 778 חסר: ״לכם״.
אות – ועל כרחכם יתקדש שם שמים על ידי האות. ומהו: הנה העלמה הרה ויולדת בן – העלמה שהיא הרה עכשיו תלד בן זכר. וזהו האות: שאין אדם יודע מה בבטן המלאה, אם זכר אם נקבה, וזו ממה שתלד בן זכר.
וקראת שמו עמנואל – האם עתידה שתקרא שמו עמנואל.
העלמה – היא אשתו של נביא, כשם שמצינו בסמוך בעניין, שאומר: ואקרב אל הנביאה ותהר ותלד בן (ישעיהו ח׳:ג׳). ואל תשיבני היכן מצינו באשה בעולת בעל שנקראת עלמה. בספר החכמות תמצאנו, שכן כתוב במשלי: דרך גבר בעלמה (משלי ל׳:י״ט).
וכן אמר לו ישעיה לאחז: זה לך האות מאת י״י ששני המלכים הללו שצרו עליך לא יבאו אל העיר הזאת: עד שאני עומד כאן אצלך וחוזר אל ביתי, אני מוצא את אשתי שהיא הרה עכשיו ממני שתלד בן, ותקרא שמו עמנואל, עד שלא אחזור אל ביתי, פן תאמר אני הוא שקראתי שמו כך. וכן תמצא בסוף העניין שהוא אומר: הנה אנכי והילדים אשר נתן לי י״י לאותות ולמופתים בישראל (ישעיהו ח׳:י״ח) – למדנו שהילדים ניתנו לו לאותות ולמופתים בישראל. ושני ילדים היו: האחד נקרא עמנואל על שם שיגן הקב״ה בעד יושבי ירושלם משני המלכים שצרו על אחז הם מלך ישראל ומלך ארם, ואת שם השיני קרא מהר שלל חש בז כי בטרם ידע הנער קרא אבי ואמי ישא את חיל דמשק ואת שלל שמרון לפני מלך אשור (ישעיהו ח׳:ד׳).
לכן – טעם ׳הוא׳ אע״פ שאתם לא תשאלו האות הוא יתננו לכם, והתימה מהאומרים שעל אלהיהם ידבר, והנה האות נתן לאחז ואותו נולד אחרי שנים רבות, ועוד שאמר כי בטרם ידע הנער טוב ורע תעזב האדמ׳, והנה היתה ארץ אפרים גם דמשק עזובה בשנת שש לחזקיהו, והכתוב אמר מפני שני מלכיה (ישעיהו ז׳:ט״ז), ורבים השתבשו ואמרו כי עמנואל הוא חזקיה, וזה לא יתכן שאם אמרנו שזאת הנבואה היתה בתחילת מלכות אחז, הנה כל מלכותו שש עשרה שנה וכאשר מת היה חזקיהו בן חמש ועשרים שנה, ואחרים אמרו שהוא בן אחז, ואחרים אמרו שהוא משל למלכות, ואם כן מה טעם לדעת הנער טוב ורע, ומה טעם למהר שלל לקר׳ אב ואם (ישעיהו ח׳:ד׳). והישר בעיני שעמנואל הוא בן ישעיהו, גם כן מהר שלל, והעד ואקרב אל הנביאה (ישעיהו ח׳:ג׳), גם כן שאר ישוב. וכל אחד מאלה השלשה בנים נקראו לאות מה שעתיד להיות, הנה עמנואל שהשם יעזרם ויהיה עמם בצר׳ שהם עומדים בעבור שני המלכים, ומהר שלל שבאה עת גלות שומרון, ושאר ישוב ששארית ישראל יעשו תשובה, והנה העד הנאמן על זה הפי׳, הנה אנכי והילדים אשר נתן לי (ישעיהו ח׳:י״ח) כמו הילדים אשר חנן אלהים, (בראשית ל״ג:ה׳), והמפרשים אותם תלמידים יראוני כמוהו במקרא, גם ישעיהו היה לאות ולמופת על מצרים (ישעיהו כ׳:ג׳), ויאמר הגאון כי האות הוא שיהיה זכר, ולפי דעתי שהאות חמאה ודבש יאכל (ישעיהו ז׳:ט״ו), כי אין מנהג הילדים שיאכלו בעת לדתם.
וידענו כי הקטן בשנים יקרא נער והנקבה נערה, גם כן עלמה והזכר עלם, והנה יתכן להיותה בתולה או בעולה, כי אין בטעם רק כנגד השנים, ועלם יוכיח והנה ודרך גבר בעלמ׳ (משלי ל׳:י״ט) ואיננה בתול׳ כלל, בעבור שאמר בראש לא ידעתים.
וקראת – העלמה כמו וחטאת עמך (שמות ה׳:ט״ז).
Therefore the Lord himself etc. Though you do not ask a sign, He will give it you. It is to me a matter of surprise that there are those who say the prophet here refers to Jesus, since the sign was given to Ahaz, and Jesus was born many years afterwards; besides, the prophet says, For before the child shall know to refuse the evil and choose the good, the land shall be forsaken; but the countries of Ephraim and Syria were wasted in the sixth year of Hezekiah, and
The following is added to show that The land shall be forsaken, can only refer to Syria and Israel; both kingdoms were successively conquered by Assyria in the time of Ahaz and Hezekiah.
it is distinctly said of whose two kings, etc. Many make the mistake of identifying Immanuel with Hezekiah; they cannot be the same, granting even this prophecy to have been uttered at the beginning of the reign of Ahaz; he reigned only sixteen years, and Hezekiah was at the death of Ahaz twenty-five years old. According to others, Immanuel is another son of Ahaz, and others again take the names (Immanuel, Maher Shalal and Shear Yashub) as symbolical of the kingdom; but if so, what meaning would be in the child's knowing good and evil and in Maher Shalal calling father and mother? (8:4). I think that Immanuel is the son of Isaiah, as well as Maher Shalal; the latter is proved by And I went unto the prophetess, etc. (8:3). Shear Yashub is similarly related to the prophet (ver. 3); each of the three sons received a name that contained some hint at future events; Immanuel implied that God would help them and be with them during the troubles caused by the two kings; Maher Shalal, that the time for the exile of Samaria had arrived; and Shear Yashub, that the remnant of Israel would repent; this explanation is well borne out by the words, Behold, I and the children whom the Lord hath given me, are for signs and for wonders. Comp. The children which the Lord hath graciously given to thy servant (Gen. 33:5).⁠
This quotation is to prove that the words, the children which the Lord has given me refer to the true children of the prophet, not to pupils, and that they are not used in any other figurative sense.
Those that in the former passage regard children as equivalent to pupils must produce us some analogy from Scripture.⁠
It is hardly necessary to refer to the great many instances, where the listener or reader is addressed as My son, but Ibn Ezra speaks of the whole phrase, children whom the Lord hath given me, and to take that in a figurative sense is not possible without some analogous examples.
Isaiah himself was a sign and an example concerning Egypt (20:3).—The Gaon says that the sign consisted in the child being a male child;⁠
This was foretold by the prophet (ver. 14).
but in my opinion the sign was that the child was to eat butter and honey; for it is not usual that children eat these things immediately after their birth.⁠
If this be the right explanation, the most important point in the sign is omitted from the text, namely, that the child will eat those things immediately after its birth.
We know that a male child is called נער, a female child נערה or עלמה—the feminine of עֶלֶם—whether she be a virgin or not; for עלמה signifies a person of a certain age, like the masculine עלם; and in דרך גבר בעלמה the way of a man with a young woman
A. V. the way of a man with a maid.
(Prov. 30:19) עלמה is certainly not a virgin; because at the beginning of that passage it is said, which I know not (ibid. 18).
וקראת And shall call. Subject is, העלמה; comp. וחטאת And it sinneth (Ex. 5:16).⁠
וקראה ,וחטאה═וקראת ,והטאת, third person sing. fem. past of Kal.
לכן יתן {אדני} הוא – מאליו אות לכבוד שמו. ובעל כרחכם תודו ותכירו כי הוא אלהים מושיע ועוזר בצרה ואין תשועתכם אלא ממנו.
הנה העלמה – מן הלשון הזה תבין כי ידועה היא ומבוררת היא להם. ואומר אני כי על פי המקום נשאה לאות ולמופת כמו שעשה הושע בן בארי שהיה בדורו אך זאת לא אשת זנונים היא.
הרה – תהיה הרה עתה מה שאין דרך עלמה. שדרך גבר בעלמה נפלאת היא ולא ידועה שהיא נבעלה כי אינה הרה. וכן העיד שלמה. והרה להבא משמע כשל אשת מנוח. והרי הריון עלמה שאין דרכה להתעבר קשה יהיה לה מאד. ואף אם דרכה להתעבר לידת מבכרת קשה היא מאד. וכשם שזאת תהא שרויה בצרה גדולה בהרונה ויולדת בן ומתרווחת כן א⁠{ת}⁠ם תתרווחו מצרה גדולה כזאת.
ודרך המקרא לְדַמות צרה להריון והרוחה ללידה. כענין כי באו בנים עד משבר וכח אין ללדה. הרי זה אות לרווחת רצין ופקח.
ובמה יודע איפה שכן הוא, שהיא מאיליה תקרא שמו עמנו אל – ברוח הקדש, לומר כי עמנו י״י ורבים אשר אתנו מאשר אותם ולא יוכלו לנו. וכן הוא אומר למטה עוצו עצה ותופר דברו דבר ולא יקום כי עמנו אל. הרי אות אחד שיושעו משני מלכים האילו. ועוד אות שיני יהיה בילד שאף ארצו תחרב לבסוף על יד סנחריב.
[An interpretation of this verse is included in the commentary on Verse 13]

לכן – הוא יתן לכם אות מעצמו אף על פי שאין אתם חפצים בו והוא יתננו לכם כדי שתאמינו בו על כרחכם.
הנה העלמה הרה – העלמה אינה בתולה כדברי התועים, אלא עלמה כמו נערה, תהיה בתולה או בעולה, והנה: דרך גבר בעלמה (משלי ל׳:י״ט) – היא בעולה, וכן לזכר קטן בשנים יקרא עלם: בן מי זה העלם (שמואל א י״ז:נ״ו), וזאת היתה קטנה בשנים, לפיכך נקראת עלמה. והעלמה הזאת היא אשת הנביא או אשת אחז, והוא הנכון, כי אם היתה אשת הנביא היה אומר הנביאה כמו שאמר: ואקרב אל הנביאה (ישעיהו ח׳:ג׳), ועוד שאמר: מלא רחב ארצך עמנואל (ישעיהו ח׳:ח׳), משמע כי בן מלך היה. אמר: עתה היא הרה ועתה היא יולדת בן, ותקרא אמו שמו עמנואל.
וקראת – על אמו הוא אומר, והיה מנהגם כי האמות
השוו רד״ק ספר השרשים ״אם״: ״או יהיה שרשו אמם, אִמּוֹ, אִמְּךָ, אִמִּי, ולרבים אִמּוֹת״.
היו קוראות שם לבניהן, ואמר: וקראת דרך צווי, כי הנביא היה מצוה שתקרא שמו כן, כי מיום שיולד יהיה לכם שלום, ויהיה האל עמכם לכך תקרא שמו עמנואל. ומהו האות:
הנה העלמה הרה – זאת היתה לפי דעתי אחת מן העלמות אשר למלך אחז מהיותר חביבות אצלו, כי כן לכל מלך בארץ ההיא נשים רבות ופלגשים אין מספר, וצוה אותו השם ית׳ שהיא תקרא שמו עמנואל לאות ולסימן ולזכרון, כי השם יהיה עמם ויצילם מכף ארם ואפרים. ואין קושיא איך זה אות וראיה גמורה אצל מי שהוא בקי בכל מיני האותות והמופתים הכתובים בתורה ובנביאים, ואלה ענינים גדולים ואוצר י״י יבוא.
לכן יתן ה׳ לכם אות, רוצה לומר מפני שאין אתם רוצים לשאול ממנו אות, הוא אלהינו ואין עוד אחר מעצמו מבלתי שתשאלוהו ממנו יתן לכם האות, והתבונן אמרו אות לא אמר נס ולא פלא וגם לא אמר מופת, לפי שלא היה עתיד לחדש הקדוש ברוך הוא על זה דבר נסיי יוצא מאד מהמנהג הטבעי, כיון שאחז ואנשיו לא שאלו אותו, ומבלי שאלה לא היה אחז ראוי והגון לשיעשה לו נס מופלג, ואם נמלט ממלך ארם וממלך ישראל, היה בזכות חזקיהו בנו ובזכות אבותיו ובזכות העיר ירושלם, והיה די בהצלתו, לא שיעשה לו השם יתברך עוד אותות ומופתים ונפלאות עצומות, ולכן אמר יתן ה׳ לכם אות, כלומר, סימן כדי שלא תשכח מפיכם הנבואה הזאת. ואמנם מה היה האות הזה אחשוב אני בו אחד משני דרכים, האחד הוא, שהאות הזה הוא אמרו הנה העלמה הרה ויולדת בן וקראת שמו עמנו אל, רוצה לומר, שאשת אחז או בתו אשר אהבה היתה הרה בתחלת הריונה, ואולי לא ידע עדיין זה אחז והודיעו שהיא הרה ויולדת בן, ושהיא מעצמה תקרא שמו עמנואל, וזה יהיה לו אות וסימן שיהיה השם יתברך עמו ובעזרתו ויצילהו מיד המלכים האלה. ורש״י פירש הנה העלמה הרה על אשת הנביא עצמה, והיה הסימן שתלד בן ושהיא תקרא שמו עמנו אל לסימן שיעזרם ה׳ ויפלטם. וקשה לפירוש הזה שקראה עלמה, והיה ראוי שיקראה נביאה כמו שאמר עליה (להלן ח׳ ג) ואקרב אל הנביאה כמו שאמר אחר כך, ולכן ראוי לפרשו על אשת אחז או בתו.
והנה קראה העלמה לפי שהיתה מועטת השנים כי הנער הקטן יקרא עלם, והנערה הקטנה תקרא עלמה, בין שתהיה בתולה או בעולה נשואה או פנויה, כי הנה השם הזה אינו אליה, כי אם כפי השנים. ועם זה אין ראוי שנחשוב שהבן הזה שקראו עמנו אל היה חזקיהו, כי הנה חזקיהו נולד קודם מלוך אביו תשע שנים, כי הנה אחז מלך י״ו שנה, וחזקיהו כשמלך היה בן כ״ה שנה, וידמה שהיתה הנבואה הזאת אחר עבור שנתים שנים למלכות אחז, אבל העלמה היתה אשה שנית שלקח לו אחז אחרי אמו של חזקיהו, והילד הזה יהיה בנה, או שתהיה עלמה כמו שאמרתי בתו של אחז שתהיה נשואה זה ימים מעטים, והיתה עלמה קטנה בת המלך אהובה לפניו, ועליה ניבא שהיתה הרה שלא היה יודע עדיין ושתלד בן, ושהיא תקרא שמו עמנו אל, בהתעוררות אלהי להיותו אות וסימן למה שיהיה בקרב הארץ, ואפשר שיהיה וקראת שמו שב אל אחז, ויהיה התי״ו, תי״ו הנכח לא תי״ו הנקבה, להגיד שעם כל רשעתו יקראהו כן, וכבר נמצא אות כזה בנשיא אשר בא מארץ יהודה שניבא על לידת יאשיהו, באמרו (מלכים א י״ג ב) הנה בן נולד לבית דוד יאשיהו שמו, והוא משלמות הנבואה שיבא בה פרטיות חזק כזה להגיד מה שיהיה, וגם שינבא וייעד בקריאת השם שהוא דבר בחיריי ורצוני:
עמנואל – פליגי ביה ספרי אי הוי חדא מלה או תרין מלין וכן כולם שבענין. ובמסכת סופרים פרק ד׳ מיירי מהדין עניינא ולית אנא שמע מינה מידי משום טעותא דחיישנא התם ויונתן תרגם וקראת שמו עמנואל. עמנואל. כי כשמו כן הוא ובספוק מלא רחב ארצך עמנואל תרגם מלי פתאי ארעך (ישראל) (ז״ל עמנואל וכן הוא בתרגום שלפנינו). ובפסוק עצו עצה וגו׳ כי עמנו אל תרגם ארי בסעדנא אלהא שמעינן מינה דתליתאה בלחוד קדש ואחריני חול ואי הכי תליתאה נחלק ואינו נמחק ואחריני נמחקין ואינן נחל כדכתבינן בספרא דתילים סוף מזמור ק״ד גבי הללויה.
העלמה – כן תקרא הרכה בשנים ואם היא בעולה וכן דרך גבר בעלמה (משלי ל׳:י״ט).
לכן – הואיל ואין רצונך שיתקדש שם שמים לזה יתן המקום אות מאליו ויתקדש שמו.
העלמה – היא אשת אחז.
הרה – עדיין לא היה נודע אם היא הרה.
וקראת – העלמה עצמה תקרא שמו עמנואל והשם הזה יורה שהאל יהיה עמנו ולא תשלוט בנו יד האויב.
לכן יתן כו׳ אות כו׳ – אות אינו מופת, אלא סימן לדבר שהוא מאת השם שמגיך מראשית אחרית שבו באותו הפרק יהיה. וז״ש חמאה ודבש כי באותו הזמן שידע מאוס ברע כו׳ יהיה הרבה חמאה ודבש וכמ״ש למטה והיה מרוב עשות חלב כו׳ (ישעיהו ז׳:כ״ב).
וקראת את שמו – פירש היא עצמה תקרא אף שאינה יודעת שהם ב׳ אותות.
[ביאור לכל הפרק כלול בביאור פסוק א]

יתן ה׳ הוא לכם אות – לא יעשה לכם נס, אחר שלא חפצתם בו, רק יתן לכם סימן במה שיארע בעוד שנה, כלומר לא רציתם שיאמת ה׳ את דבריו בנס שיעשה, לכן המאורע עצמו יאמת את דבר ה׳, ובבוא הדבר תדעו כי אמת דברתי, תחת שאם הייתם שואלים אות, אז מעכשו הייתם מאמינים בי.
העלמה – עֶלֶם ועלמה נגזרים מלשון ארמית, וענינם חוזק ותוקף (חזק ואמץ {דברים ל״א:ז׳,כ״ג} תרגומו תקיף ועלים, ומזה בלשון חכמים אַלָם), ונקראו כן הנער והנערה החזקים, בריאים וזריזים. וזה טעם בן מי זה העלם (שמואל א י״ז:נ״ו), הבחור הזריז ואמיץ, אשר מלאו לבו לצאת לקראת איש נורא כְגָלְיָת. וזה גם כן טעם ואם כה אמר לעלם הנה החצים ממך והלאה (שם כ׳:כ״ב), כלומר הנער שלי הוא חזק וזריז ובקי במלאכתו ואינו צריך שאזרזהו ואומר לו רוץ כי החצים ממך והלאה, מהרה חושה אל תעמוד: והנה אם עם היותו חזק וזריז כאשר ידעת, אומר אליו הנה החצים ממך והלאה, תבין כי לא מקרה הוא, אבל המכוון הוא לרמוז לך שתמהר לברוח. גם רבותינו אמרו (סוטה י״ב:) ותלך העלמה, שהלכה בזריזות כעלמה, ופירוש רש״י כעלמה שכל כחה עליה, כמו חזק ואמץ, תקיף ועלים. והנה עלמה הוא שם לנערה בריאה וזריזה, בין שתהיה בתולה בין שלא תהיה, כמו ודרך גבר בעלמה (משלי ל׳:י״ט) שהכוונה שהנואף בא עם אשת איש, ולא יישאר רושם ממעשהו, כמו שלא ישאר רושם מעופפות הנשר בשמים, ומהליכת נחש עלי צור, והליכת אניה בלב ים ועיין רד״ק בשרשים, ועמו הסכים גם גיזניוס. והנה מצאנו ששים המה מלכות ושמנים פילגשים ועלמות אין מספר (שיר השירים ו׳:ח׳), נראה שמלבד המלכות והפילגשים היו לקצת מלכי המזרח גם פילגשים אחרות שהיו למטה ממדרגת המלכות והפילגשים, ואולי היו כעין משרתות, ונקראו עלמות על שם זריזותן. ונראה שהיתה לאחז עלמה אחת ידועה ומפורסמת, ועליה אמר ישעיה הנה העלמה הרה. ואין הכוונה על אשת ישעיה (כדעת רש״י וראב״ע וגרוציוס וגיזניוס), כי למטה על הענין הזה בעצמו קרא שם בנו מהר שלל חש בז {ישעיהו ח׳:ג׳}, ולא יובן למה יכנה שנים מבניו על שם מאורע אחד בעצמו, ולמה למטה הזכיר בפירוש שבא אל הנביאה והרתה וילדה, וכאן לא פירש דבר מזה, גם איך יקרא אשתו בשם העלמה סתם? גם אין הדבר קרוב שיתן למלך שלא היה מאמין בו, אות ממה שיהיה בתוך ביתו, כי המלך לא יחקור אחר מה שיארע בבית הנביא. אמנם כוונת הנביא לומר, בעוד תשעה חדשים תלד לך הנערה אשר אהבת בן, ותהיה כל כך שמחתך ושמחת כל העם על תשועתכם מן האויבים אשר אתם יראים מהם עתה, כי תקרא שם הילד ״עמנואל״, כי גם אתה וביתך תכירו שהיה אלהים עמכם. והנה המפרשים כלם ראשונים ואחרונים, מולים וערלים, הבינו הענין כמשמעו, שהיתה כוונת הנביא לומר שאשה אחת תלד בן ותקרא שמו עמנואל, וכן הבינו כלם שכבר היה לישעיה בן הנקרא שאר ישוב, ובן אחר הנקרא ״מהר שלל חש בז״. אבל בדור הזה החוצפא פרצה כל גדר, וקם פיליפסון וכתב שכל הבנים הללו לא היו ולא נבראו, אלא הכל דרך משל נאמר, ומחשבות האדם נקראו בניו, וכשאמר ה׳ לישעיה צא נא לקראת אחז אתה ושאר ישוב בנך, הכוונה לך אליו עם הרעיון הנרמז במלות שאר ישוב, והוא יהיה עקר הדברים שתדבר אליו. וכשאמר ישעיה הנה העלמה הרה היתה הכוונה כי הזמן הקרוב לבא יוליד מאורע אשר ממנו יוודע כי עמנו אל.
והדרך הזה, דרך הרמזים, הוא טוב לכל מי שאינו מבקש להבין ספרי הקדש, אלא למשוך אותם למחשבותיו, ובדרך הזה הלכו כל בעלי הכתות והאמונות הזרות. ואנחנו בדרך הפשט נלך ובה נחזיק, וחלילה לנו להוציא ממשמעותם דברים הכתובים דרך הגדה פשוטה.
הוא – כפילות הכינוי ר״ל הוא מעצמו.
העלמה – נערה ועלמה, מציינים שנות הבחרות, בין בתולה בין בעולה, כי מצאנו נערה בתולה, מבואר שיש נערה בעולה, ומצאנו ג״כ, ודרך גבר בעלמה (משלי ל׳), רק עלמה מציין יותר חוזק הגוף מנערה וכן עלם מן נער, עמש״ש בפי׳ בראשית (כד מד).
לכן יתן ה׳ הוא (מעצמו) לכם אות – (הנה האות הזה לא היה בו איזה פלא ושינוי טבע, רק ר״ל אות וסימן כמו וקשרתם לאות על ידך, שע״י שצוה לקרא שם הילד עמנואל זה היה אות וסימן שיזכרו כי ה׳ עמנו וכן יתר האותות שנתן כמו קריאת הילד מהר שלל חש בז, וכתיבת המגילה (לק׳ ח׳) היה רק סימן לבד. והמפרשים שבקשו למצוא באות הזה שינוי טבע טרחו בחנם, כי באמת במה שיגיד הנביא אחרית דבר מראשית ובא הדבר אשר דבר בשם ה׳ הוא האות האמתי לאמתת נבואתו, רק יען שהנבואה לא תתקיים לפעמים, וזה ימצא בעת ינבא לרעה. שבשוב רשע מרשעתו תתבטל הנבואה כמ״ש ירמיה לחנניה בן עזור (ירמיהו כ״ח), אבל כשיצוה ה׳ אל הנביא לעשות איזה פעולה עם נבואתו, אז תבא הנבואה בכל אופן, כמו שבארתי זה במק״א באורך. ולכן מה שצוה ה׳ אל ישעיה שיקרא שם הילד עמנו אל ומהר שלל ולכתוב על הגליון. היה זה אות וסימן שנבואתו תתקיים ולא יחזור בה אף אם ישתנה ענין העם שהתנבא עליהם, וזה האות שכיון פה, וא״צ עמו מופת מחוץ לטבע).
הרה – שכבר היתה הרה העלמה – אשת הנביא וקראת – צווי, צוה ה׳ שתקרא כן שם הילד לסימן ואות שה׳ יהיה עמנו.
לָכֵן, הואיל ואין רצונך שיתקדש שם שמים
מצודת דוד.
, יִתֵּן אֲדֹנָי הוּא לָכֶם מאליו
רש״י.
אוֹת ויתקדש שמו
מצודת דוד.
, ותאמינו בו על כרחכם
רד״ק.
, הִנֵּה הָעַלְמָה – הנערה
כן תקרא הרכה בשנים גם אם היא בעולה (רד״ק, מצודת ציון, מלבי״ם). יש מרבותינו שביארו כי היא אשת אחז, רד״ק, מצודת דוד. ויש שביארו כי היא אשת הנביא (רש״י, ר״י קרא, אבן עזרא, מלבי״ם).
הָרָה
ועדיין לא היה נודע אם היא הרה (מצודת דוד).
וְיֹלֶדֶת בֵּן, וְהיא עצמה
אבן עזרא, מצודת דוד.
קָרָאת – תקרא את
אבן עזרא, מצודת דוד. שרוח הקודש תשרה עליה (רש״י). והמלבי״ם ביאר שהנה האות הזה לא היה בו איזה פלא ושינוי טבע, רק אות וסימן, שע״י שצווה לקרא שם הילד ׳עמנואל׳ זה היה אות וסימן שיזכרו כי ה׳ עמנו, וכן יתר האותות שנתן, כמו קריאת הילד ׳מהר שלל חש בז׳ וכתיבת המגילה (לקמן פרק ח) היה רק סימן לבד. והמפרשים שבקשו למצוא באות הזה שינוי טבע טרחו בחנם, כי באמת במה שיגיד הנביא אחרית דבר מראשית ובא הדבר אשר דבר בשם ה׳ הוא האות האמיתי לאמתת נבואתו. רק יתכן שהנבואה לא תתקיים לפעמים, וזה בנבואה לרעה, שבשוב רשע מרשעתו תתבטל הנבואה, כמ״ש ירמיה לחנניה בן עזור (ירמיהו כח), אבל כשיצווה ה׳ אל הנביא לעשות איזה פעולה עם נבואתו, אז תבא הנבואה בכל מקרה. ולכן מה שצווה ה׳ אל ישעיה שיקרא שם הילד ׳עמנו אל׳ ו׳מהר שלל׳ ולכתוב על הגליון, היה זה אות וסימן שנבואתו תתקיים ולא יחזור בה אף אם ישתנה עניין העם שהתנבא עליהם, וזה האות שכיון פה, וא״צ עמו מופת מחוץ לטבע.
שְׁמוֹ עִמָּנוּ אֵל
יש אומרים שהיה זה חזקיהו, ואינו נכון כי הוא נולד תשע שנים קודם שמלך אביו אחז (רש״י, אבן עזרא, רד״ק בפס׳ הבא).
, והשם הזה יורה שהאל יהיה עמנו ולא תשלוט בנו יד האויב
מצודת דוד. וזה האות שהרי נערה היא ולא נתנבאית מימיה, ויש פותרין שזה האות שעלמה היתה ואינה ראויה לולד (רש״י). ורד״ק ביאר שהאות הוא האמור בפס׳ הבא. ולדעת מלבי״ם אין הכונה למופת אלא לסימן שנבואתו תתקיים ולא יחזור בה אף אם ישתנה עניין העם שהתנבא עליהם, והאות הזה לא היה בו איזה פלא ושינוי טבע. (ראה דבריו בהרחבה בהערה 110).
:
 
(טו) חֶמְאָ֥ה וּדְבַ֖שׁ יֹאכֵ֑ל לְ⁠דַעְתּ֛וֹ מָא֥וֹס בָּרָ֖ע וּבָח֥וֹר בַּטּֽ⁠וֹב׃
Curd and honey he shall eat when he knows to refuse the evil and to choose the good.
תרגום יונתןרס״ג תפסיר ערביתרס״ג פירושרס״ג פירוש ערביתרש״יהגהות ר״י קרא על פירוש רש״יר״י קראאבן עזראר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמנחת שימצודת דודאדרת אליהו לגר״אשד״למלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובות
שְׁמַן וּדְבַשׁ יֵכוּל עַד לָא יְדַע עוּלֵימָא לְרָחְקָא בִישָׁא וּלְקָרָבָא טָבָא.
ויכון אלסמן ואלעסל יאכלהמא טבעא קבל מערפתה אלזהדהֿ פי אלשר ואלאכ׳תיאר ללכ׳יר.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ז]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

חמאה ודבש יאכל – הוולד, שתהא ארצינו מלאה כל טוב.
לדעתו מאוס ברע ובחור בטוב – כשידע למאוס ברע ולבחור בטוב. ומאַיִן לנו הטובה הזאת, הלא עתה הארץ חריבה בגדודי מלכי ארם ופקח בן רמליהו?
Cream and honey he shall eat [i.e.,] the child [shall eat,] for our land shall be replete with all good.
when he knows to reject bad and choose good Heb. לְדַעְתּוֹ [lit. to his knowledge], when he knows to reject bad and choose good. Now from where will we have this plenty? Is not our land desolate now from the troops of the kings of Aram and Pekah the son of Remaliah?
ד״א: חמאה ודבש יאכל – לא צרך הכתוב אלא כדי לשבר את האזן שסופו לומר מרוב עשות חלב יאכל חמאה כי חמאה ודבש יאכל (ישעיהו ז׳:כ״ב) וכן בפרק ימצא תינוק זה חמאה ודבש הרבה לאכול. (כ״י אוקספורד אופ׳ 34 עם החתימה ״יוסף״)
(טו-טז) חמאה ודבש יאכל לדעתו מאוס ברע בחור בטוב – הרי מתנבא שני דברים במקרא זה ולא פירש טעמן, כמשפט דברים הדבורים
כן בכ״י לוצקי 778. בכ״י פריס 163, לוצקי 777: ״המדברים״.
זה בצד זה והם קצרים שתמצא לעולם פתרונם בצדם, כשם שפירשתי בתחילת הספר בכמה מקומות (ר״י קרא ישעיהו ג׳:א׳, ג׳:ה׳, ג׳:י״ג-ט״ו, ו׳:ב׳). כמו בכאן שהוא אומר: חמאה ודבש יאכל, לא פירש אי זה דבר יגרום שחמאה ודבש יאכל. שנייה שהוא אומר: לדעתו מאוס ברע וגו׳ ולא פירש
כן בכ״י פריס 163, לוצקי 777. בכ״י לוצקי 778 הושמט ע״י הדומות: ״אי זה דבר יגרום... ולא פירש״.
מה צורך להזכיר כאן לדעתו מאוס ברע ובחור בטוב. והרי פתרון שניהם בצדם: את אשר הראני הנער הניתן לאות ולמופת שלדעתו מואס ברע ובוחר בטוב, זה דבר י״י אל אחז לאמר: כי בטרם ידע הנער מאוס ברע ובחור בטוב תעזב האדמה אשר אתה קץ מפני שני מלכיה – כלומר בטרם ידע הנער הנולד עכשיו בשנת ארבע לאחז מאוס ברע ובחור בטוב, תעזב אדמת שני המלכים אשר אתה קץ מפניהם, היא אדמת רצין, כשם שמצינו שצרו פקח ורצין על אחז, עלה סנחריב על דמשק ויתפשה ויגלה קירה (מלכים ב ט״ז:ט׳). ואותה שנה עצמה גלו עשרת השבטים, כשם שמצינו בימי אחז עלה תגלת פלאסר מלך אשור ויקח את עיון ואת אבל בית מעכה ואת ינוח ויגלם אשורה (מלכים ב ט״ו:כ״ט), וזה היה בשנת ארבע לאחז, וכן מפורש בסדר עולם (סדר עולם רבה כ״ב).
וזהו שאמר: תעזב האדמה אשר אתה קץ מפני שני מלכיה – פתרונו: בטרם ידע הנער מאוס ברע ובחור בטוב תעזב אדמת רצין ופקח אשר אתה יגור מפניהם. הרי פירש לך מה ראה לומר: לדעתו מאוס ברע ובחור בטוב, כי בטרם ידע הנער וגו׳.
חמאה – לדעתו מאוס, במאכל הרע כי הטוב הוא המתוק.
ברע The bad.⁠
A.V., the evil.
The bad food; as הטוב the good means the good food.
שלדעתו מאוס ברע – ובמגונה,
ובחור בטוב – וביפה כשיהיה לו ג׳ וד׳ שנה שיהיה לו לוכל לחם ומאכל שאר בני אדם,
יהא מואס בם ובוחר בחמאה ודבש – ואף על פי שכבר הוא גמול מחלב עתיק משדים ולא יאכל לחם ואוכל אחר. ועל ידי שיהא בו דעת גדולה מאוס ברע ובחור בטוב בשאר דברים ימאס במאכל אדם ובלחם ויבחור חמאה ודבש כעת יניקתו.
[An interpretation of this verse is included in the commentary on Verse 13]

חמאה ודבש יאכל – כלומר מיום שיולד יאכל לדעתו חמאה ודבש וכל דבר מתוק שיקריבו לפניו הוא יפתח פיו לו ויקחנו, ואם יקריבו לפניו מאכל רע ימאסנו ויסגור פיו לו ולא ירצה בו. וזהו: מאוס ברע ובחור בטוב, ויבחר במאכל הטוב, כמו שאמר: חמאה ודבש יאכל לדעתו. ומלת לדעתו היא נקשרת למעלה ממנה ולמטה ממנה.
וזה הבן לא נוכל לומר כי הוא חזקיהו, כי כשמלך אחז היה חזקיהו בנו בן תשע שנים, וזאת הנבואה נאמרה לאחז בימי מלכותו, והעלמה גם כן אינה אם חזקיהו כי לא היתה עלמה כשנאמר נבואה זו.
ויונתן תרגם פסוק חמאה ודבש כן: שמן ודבש ייכול עד לא ידע לרחקא בישא ולקרבא טבא.
ולהשיב למינים בזאת הפרשה מבואר בספר הברית שחבר אדוני אבי זכרונו לברכה בתשובת המינים, וענין הפרשה סותר דבריהם בפי׳, כי אחז היה מפחד בעבור שני המלכים האלה שלא ילכדו את ירושלם ונתן לו אות כדי להאמין שלא ילכדוהו, ואם האות הוא ענין ישו כאשר הם אומרים, מה אות היה זה לאחז, דבר שהיה אחר כן ליותר מארבע מאות שנה, ואיך יתחזק לבו בזה הדבר שלא היה בימיו. ושאר התשובות מסודרות שם בספר הברית.
חמאה ודבש יאכל – זה הוא מזון נהוג לילדים שהאומנות יתנו להם זה המזון כי הוא דומה למזגם כמו החלב, וכשיגדלו יאכלום מצד היות להם ידיעה והכרה בין טוב לרע, ולכן זכר ישעיה זה והודיעו שזה הילד יחיה ויגיע לזמן שיאכל אלה המזונות לדעתו. וקודם שיהיה זה תעזב וגו׳. וראה הפלגה כי זכר חמאה ודבש יאכל, כדי שנבין אמרו בכלל בטרם ידע הנער מאס ברע ובחור בטוב שזה פירוש גמור אל והייתם כאלהים יודעי טוב ורע (בראשית ג׳:ה׳), וכבר הודעתיך שעיקר הנביאים הוא לפרש דבר התורה.
ואמר חמאה ודבש יאכל לדעתו מאוס ברע ובחור בטוב וגומר, להגיד שהילד הזה תרגילהו האומנת המינקת אותו לאכול חמאה ודבש, כדי שמצד ההרגל והמנהג ידע מהרה למאוס ברע ובחור בטוב, רוצה לומר כי בהיותו מורגל לאכול דברים מתוקים וערבים כחמאה וכדבש, יתישב טבעו באותו מאכל המתוק המורגל אצלו ולמאוס ברע שהוא הפכו.
לדעתו מאוס ברע – במקרא גדולה הבי״ת בשוא ואין לחוש עלה כי בכל שאר ספרים בקמץ כחברו שבסמוך.
חמאה ודבש יאכל – מעת הוולדו יאכל חמאה ודבש כי יתאוה באלה.
לדעתו – לדעת עצמו ימאס ברע ויבחר בטוב עודו לא יבוא למספר הימים הראוים לדעת ולהבחין בין רע לטוב.
חמאה ודבש יאכל – היינו כי ארבעה חלוקי טעם הם: מתוק ומר, שמן וחד. והמובחר הוא מתוק ושמן, ז״ש דבש וחלב תחת לשונך (שיר השירים ד׳:י״א), וכן נשתבח ארץ ישראל זבת חלב ודבש. וחלב היינו שמן, וממנו יוצא חמאה. והענין הוא על דרך מ״ש חז״ל דברים המתוקין מדבש וחלב יהיה תחת לשונך. והיינו שבימיו לא היה תינוק ואשה שלא היו בקיאין בטומאה וטהרה.
לדעתו מאוס ברע ובחור בטוב – רצה לומר למתי יקוים האמור למעלה. כשיהיה לו דעת בטוב ורע, והוא מן הדעת כמ״ש עץ הדעת טוב ורע (בראשית ב׳:ט׳) ואז ומלאה הארץ דעה וגומר.
[ביאור לכל הפרק כלול בביאור פסוק א]

חמאה ודבש יאכל – יהיה הנער בסוף ימי היניקה, ויאכל חמאה ודבש.
חמאה – הוא שומן החלב שקולטין מעל פניו (רש״י בבראשית י״ח:ח׳).
לדעתו – כי ידע למאוס במאכלים שטעמם רע, ולבחור במאכלים המתוקים, כלומר כשיהיה הנער יודע למאוס ברע ולבחור בטוב, אז תעזב האדמה וגו׳. ואחר כך חזר בו הנביא (דרך מליצה ויפוי המאמר) ואמר לא כשידע הנער וכו׳ אלא בטרם ידע הנער וכו׳ יהיה הדבר הזה שאמרתי כי תעזב האדמה וגו׳. ואין צורך לומר כרד״ק שזה דרך נס, אבל דבר טבעי הוא בילדים לבחור המתוק אחר שיטעמו מתיקותו. ומיכיליס וגיזניוס ואחרים מפרשים על העם כלו שיאכלו חמאה ודבש להיות הארץ שממה מפני המלחמה. וזה לא יתכן כלל, כי הכתוב מדבר על הילד, לא על העם: אבל כוונת הנביא כי בעוד שתים או שלש שנים תהיה ארץ ארם וישראל שממה, וזה היה על ידי תגלת פלאסר, אלא שהאריך ה׳ לישראל ולא השליכם מעל פניו כלם, אלא קצת מהם (מלכים ב ט״ו:כ״ט). והנה תחלה הודיעו תשועת ארץ יהודה מיד האויבים המציקים להם באותה שעה, באמרו הנה העלמה וגו׳ וקראת שמו עמנואל, ואחר כך הודיעו נפילת דמשק וישראל על ידי מלך אשור באמרו חמאה ודבש וגו׳ תעזב האדמה וגו׳. אמנם ידע הנביא שלא יאמין לו אחז, ויבקש עזרה מבשר ודם, על כן סמך לנבואה זו נבואה אחרת קשה, רמז לו בה כי המלכות אשר יסמוך עליה לקוות ממנה עזרו, היא תבא עליו ותהפך לאויב משחית ליהודה.
חמאה – בעת שיגיע הנער לזמן שידע למאוס ברע ולבחור בטוב יאכל חמאה ודבש היערים, ור״ל שמצייר עם הילד ציור האומה בכללה, שכמו ששמו עמנו אל מצייר כלל האומה שה׳ עמהם, כן אכילתו חמאה ודבש מצייר כלל האומה שעמה אל שתאכל חמאה ודבש וכל זה מן האות והסימן שאף שעתה ארץ יהודה חרבה, ה׳ ברחמיו יותיר לה שארית - ואיך יהיה זה? מבאר.
מעת הוולדו
רד״ק, מצודת דוד.
חֶמְאָה וּדְבַשׁ יֹאכֵל הילד, וכל דבר מתוק שיקריבו לפניו הוא יפתח פיו ויקחנו
רד״ק.
, לסימן שתהא ארצינו מלאה כל טוב
רש״י.
, לְדַעְתּוֹ – לדעת עצמו בטרם יגיע לגיל שידע להבחין בין טוב לרע
מצודת דוד. ורש״י ומלבי״ם ביארו שכשיגיע לזמן שידע למאוס ברע ולבחור בטוב יאכל חמאה ודבש.
מָאוֹס – ימאס
מצודת דוד.
בָּרָע ובמגונה
ר״א מבלגנצי.
, וכשיקריבו לפניו מאכל רע ימאסנו ויסגור פיו ולא ירצה בו
רד״ק.
וּבָחוֹר – ויבחר
מצודת דוד.
בַּטּוֹב – במאכל הטוב
רד״ק. והילד הוא ציור לאומה בכללה, שכמו ששמו ״עמנו אל״ מצייר כלל האומה שה׳ עמהם, כן אכילתו חמאה ודבש מצייר כלל האומה שעמה אל שתאכל חמאה ודבש, וכל זה מן האות והסימן שאף שעתה ארץ יהודה חרבה, ה׳ ברחמיו יותיר לה שארית (מלבי״ם).
, ומאַיִן לנו הטובה הזאת, הלא עתה הארץ חריבה בגדודי מלכי ארם ופקח בן רמליהו?!⁠
רש״י.
:
 
(טז) כִּ֠י בְּ⁠טֶ֨רֶם יֵדַ֥ע הַנַּ֛⁠עַר מָאֹ֥ס בָּרָ֖ע וּבָחֹ֣ר בַּטּ֑⁠וֹב תֵּעָזֵ֤ב הָאֲדָמָה֙ אֲשֶׁ֣ר אַתָּ֣⁠ה קָ֔ץ מִפְּ⁠נֵ֖י שְׁ⁠נֵ֥י מְ⁠לָכֶֽיהָ׃
For before the child shall know to refuse the evil and to choose the good, the land whose two kings you abhor shall be forsaken.
תרגום יונתןרס״ג תפסיר ערביתרס״ג פירושרס״ג פירוש ערביתר׳ יהודה אבן בלעםרש״יר״י קראאבן עזראר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמנחת שימצודת ציוןמצודת דודאדרת אליהו לגר״אמלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןמקראות שלובות
אֲרֵי עַד לָא יְדַע עוּלֵימָא לְרָחָקָא בִישָׁא וּלְקָרָבָא טָבָא תִּתְרְטִישׁ אַרְעָא דִי אַתְּ מְעִיק מִן קֳדָם תְּרֵין מַלְכָּהָא.
עלי אנה קבל אן יערף אלצבי אלזהדהֿ פי אלשר ואלאכ׳תיאר ללכ׳יר תתרך אלבלדהֿ אלתי קד צ׳ג׳רת מן קבל מלכיהא.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ז]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

אשר אתה קץ – תואר, ומשורש זה ׳ויקץ מואב׳ (במדבר כ״ב:ג׳), ומובנו ׳להיות נטרד ונזעם׳.⁠
השווה רס״ג על אתר, אלפסי בערך ׳קץ׳ וחיוג׳ בערך ׳קוץ׳.
מפני שני מלכיה – כלומר פקח ורצין.
כי בטרם ידע הנער מאוס ברע ובחור בטוב תעזב – מיושביה, אדמת רצין ואדמת פקח.
אשר אתה קץ ויגור, מפני שני מלכיה – רצין ופקח. שבאותה שנה עלה מלך אשור על דמשק, כי שכרו אחז, כמה שנאמר בספר: ויתפשה ויגלה
כן בכ״י אוקספורד 165, ברלין 122, וכן בפסוק. בכ״י לוצקי 778, פרמא 3260 נוסף כאן: ״את״.
קירה ואת רצין המית (מלכים ב ט״ז:ט׳), ואותה שנה ויקשר קשר הושע בן אלה על
כן בכ״י ברלין 122, וטיקן 94, וכן בנוסח המקרא שלנו. בכ״י לוצקי 778, אוקספורד 165, פרמא 3260, אוקספורד 34: ״אל״.
פקח בן רמליהו ויכהו וימיתהו בשנת עשרים ליותם (מלכים ב ט״ו:ל׳) שהיא שנת ארבע לאחז.
For, when the lad does not yet know to reject bad and choose good the land shall be abandoned by its inhabitants, [i.e.,] the land of Rezin and the land of Pekah.
you dread and fear its two kings, Rezin and Pekah, for in that year the king of Assyria marched on Damascus since Ahaz hired him, as it is stated in the Book of Melakhim: "And seized it and exiled its inhabitants to Kir, and he slew Rezin" (Melakhim II 16:9), and in that very year, "Hoshea the son of Elah revolted against Pekah the son of Remaliah, and he struck him and slew him...in the twentieth year of Jotham" (ibid. 15:30), which was the fourth year of Ahaz.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק טו]

כי וגו׳ – יש אומרים בן עשרים שנה בעבור דברי משה מבן עשרים (שמות ל׳:י״ד), אם כן היתה זאת הנבואה אחר שתי שנים במלכות אחז, ויתכן היותו פחות מעשרים.
For before the child shall know, etc. Some assume that such is the case at the age of twenty years, because of the words of Moses, From twenty years old, etc. (Exod. 30:14); if so, this prophecy must have been delivered after the second year of the reign of Ahaz.⁠
Ahaz reigned sixteen years; the exile of Israel took place in the sixth year of King Hezekiah; from the second of Ahaz till the exile are twenty years.
But it is possible
Necessary is expected after Ibn Ezra's remark on ver. 15.
that an earlier age than twenty is meant.
ומפרש ראשון ראשון ואחרון אחרון למה הן אילו שני האותות.
כי בטרם ידע הנער מאוס ברע ובחור בטוב – בעודו יונק,
תעזב – מיושביה האדמה אשר אתה קץ – בחייך עתה ממורא וממגור,
מפני שני מלכיה – שכלפי שארצם עתה רבתי עם וסמוכה לך ואתה תגור מסביב מיושביה תהיה נעזבת מהם. כמו ורבה העזובה. נוה משולח ונעזב. והרי בימי אחז לאחר לידת עמנו אל לאלתר כששבו המלכים מעליו עלה תגלת פלאסר מלך אשור על ארם ויגלהו לקירה וחזרו למטעתם למקום שיצאו משם בראשונה. כדכתוב ופלשתים מכפתר וארם מקיר וכבש דמשק והרג רצין. גם הגליל והגלעד כל ארץ סיחון ועוג וזבולן ונפתלי הגלה מארצם. הרי זה אות לאיבוד המלכים שיאבדו ולא ירעו להם.
ואשר יאכל חמאה ודבש בעת שיגדל כעת יניקתו והיה לו לאכול לחם ומאכל שאר אדם זהו לפי שיביא י״י עליך וגו׳.
והרי בטרם ידע – מוסב על לידתו וקריאת שמו.
[An interpretation of this verse is included in the commentary on Verse 13]

כי בטרם – פי׳ אדוני אבי ז״ל: אמר לו כי בטרם שיגיע זה האות להם ילכו להם המלכים, זהו שאמר: תעזב האדמה – כלומר תעזב מהם, שילכו להם, אבל היה יכול שישוב אחרי כן וילכדו אותה, לכך נתן לו האות שכיון שיראה האות בנער יבטח לבו באל, כי כמו שהאות הזה שנתן לו נתקיים כן יתקיים דברו שלא ילכדו ירושלם ולא תקום עצתם ולא תהיה.
ומה שאמר מפני מלכיה והם לא היו מלכי האדמה ההיא, שהיא ירושלם, אלא מלכי דמשק ושמרון, כך פירוש: מפני אלה השנים שהיו מחשבים שיהיו מלכיה.
ויש לפרש הפסוק בענין אחר, ולא יהיה פירוש מאוס ברע השני כמו הראשון, אלא פירוש זה השני מאוס ברע ובחור בטוב – כשאר נערים שיגדלו ותכנס בהם דעת הבחירה מעת שיחלו לדבר, ואמר כי בטרם שיחל נער זה לדבר, שיהיה בעת בחירת הטוב ומאסו ברע, כשאר הנערים, וזה עד שלש שנים או קודם, תעזב אדמת שמרון ודמשק ותהיה שממה, אשר אתה קץ עתה מפני שני מלכיה, והם רצין ופקח. וכדי שתאמין זה נתן לך האל זה האות מעתה, כי מיד שיולד הנער יבחר במאכל טוב וימאס ברע לדעתו כמו שפירשנו.
תעזב האדמה – כי תשחת ארץ ארם וארץ עשרת השבטים על יד מלכי אשור כמו שמפורש במלכים. וגם יפרש אחר זה באמרו יביא י״י עליך וגו׳ את מלך אשור (ישעיהו ז׳:י״ז). זה באור לימים הבאים שזכר, כלומר כי באותן הימים יבא מלך אשור להשחית אדמת שני המלכים האלה. וגם מלך מצרים יהיה בעוכריהם כמו שיפרש והיה ביום ההוא וגו׳.
ואמר עליך – כי הוא יראה הכל.
וזכר שעם היות שמפאת ההרגל הזה ימהר הנער ההוא לדעת זה, הנה אותו הזמן הקרוב והממהר לבוא בטרם ידע הנער מאוס ברע ובחור בטוב עם כל תוקף ההרגל ההוא אשר הרגילוהו בו, תעזב האדמה רצונו לומר ארץ ישראל אשר היה קץ אחז בעבורה מפני שני מלכיה, רוצה לומר מלך ארם ומלך ישראל הבאים עליה, ואין ספק שאף על פי שנאמר שהיתה הנבואה הזאת בתחלת הריון המלכה או בת המלך יהיה שהות בזמן מאותו עת שתלד ועד שהילד מתוך ההרגל יבחר ויכסף לאכול הדברים הטובים המתוקים והערבים, ולמאוס הפכם בכמו שנתים ימים, והנבואה הזאת היתה קודם ביאת המלכים על ירושלם, בכמו אותו זמן בין רב למעט, והיה אם כן נבואתו מיעדת על הצלתו. והיותר נכון אצלי שאמרו תעזב האדמה, לא אמרו על ארץ יהודה, כי אם על מלכות ארם ומלכות ישראל שהיה אחז קץ מפני שני מלכיה, והודיעו הנביא שבטרם ידע הנער מאוס ברע ובחור בטוב, תעזב אדמת ארם מרצין, כי יבא עליו מלך אשור ויהרגהו ויקח את ארצו מידו, ותעזב גם כן שומרון ואדמת ישראל מפקח בן רמליהו, לפי שיהרג על ידי הושע בן אלה, ותעזב האדמה מהם אשר הם מולכים עליה. ואחרי שזכר התשועה הזאת, זכר תשועה אחרת שתהיה בימי חזקיהו בנו, שיבא סנחריב מלך אשור על ירושלם לשחתה, והשם ית׳ יגן על העיר. וזהו אמרו:
בטרם ידע הנער מאוס ברע ובחור בטוב – מקצת ספרים כ״י מאס ובחר חסר וא״ו ובספר אחר נגררו הואוי״ן וכן במקרא גדולה סוף איכה נמסר מאוס ג׳ וחסר אמנם ברוב הספרים מאוס ובחור דהבא כולהון מלאים וגם במסורת כ״י ובמקרא גדולה כאן נמסר מאוס ג׳ בקריאה ולא הזכירו כלום ממלא או חסר עוד במקרא גדולה שמואל א׳ ב׳ על ובחר אותו מכל שבטי ישראל נמסר שם ג׳ ב׳ חסר. וא׳ מלא ובמסורת כ״י לא אמרו אלא ג׳ בקריא.
קץ – ענין מאוס.
כי בטרם וכו׳ – אשר עד לא יבוא זה האות תעזב אדמתכם מהם כי ילכו להם ולבל ישובו שוב אמר לו אות.
אשר אתה קץ – האדמה אשר אתה קץ בה עכשיו מפני שני המלכים החושבים להיות מלכים ולמשול בה.
תעזב האדמה – על ידי סנחריב.
[ביאור לכל הפרק כלול בביאור פסוק א]

מפני – מסבת, כמו מפני אשר ירד עליו ה׳ באש (שמות יט).
כי בטרם – שהוא לזמן קרוב,
תעזב האדמה אשר אתה קץ בה – היא אדמת רצין ופקח אשר אתה קץ ומואס אותה תעזב מיושביה.
מפני שני מלכיה – מסבת רעת שני מלכיה ורשעתם, וממילא אחר שתחרב ארצם יהיה שארית לארץ יהודה.
הטובה הזאת תתקיים
רש״י בפס׳ טו.
כִּי בְּטֶרֶם יֵדַע הַנַּעַר מָאֹס – למאוס בָּרָע וּבָחֹר – ולבחור
יש אומרים שהיה הנער בן עשרים שנה ואם כן היתה זאת הנבואה אחר שתי שנים במלכות אחז, ויתכן שהיה בן פחות מעשרים, אבן עזרא. ורד״ק ביאר שהיה בגיל שלוש.
בַּטּוֹב כפי האות
דהיינו בטרם שיגיע האות, או יש לפרש בטרם שיחל נער זה לדבר שיהיה בעת בחירת הטוב ומאסו ברע (רד״ק).
, תֵּעָזֵב הָאֲדָמָה – אדמת רצין ופקח מיושביה
רש״י, רד״ק, מלבי״ם. ויש מרבותינו שביארו אדמת ירושלים אשר אתה קץ בה עכשיו מפני שני המלכים האלה רצין ופקח שחושבים למשול בה תעזב מהם (רד״ק בשם אביו, מצודת) דוד.
אֲשֶׁר אַתָּה קָץ – מואס
מצודת ציון.
ומפחד
רש״י.
, מִפְּנֵי – בגלל רעת
מלבי״ם.
שְׁנֵי מְלָכֶיהָ ורשעתם, וממילא אחר שתחרב ארצם יהיה שארית לארץ יהודה
מלבי״ם.
, ונתן לך האל את האות מעכשיו כדי שתאמין לזה
רד״ק. ואביו של רד״ק ר׳ יוסף קמחי ביאר, שבטרם יגיע האות ילכו להם שני המלכים והאדמה תעזב מהם, ונתן לו את האות שכיון שיראה האות בנער יבטח ליבו באל, כי כמו שהאות הזה שנתן לו נתקיים, כן יתקיים דברו שלא ילכדו ירושלים ולא תקום עצתם ולא תהיה, ולא יחשוש שהם ישובו וילכדוה. ואכן באותה שנה עלה מלך אשור על דמשק כי שכרו אחז, שנאמר (מלכים-ב׳, טז, ט) ״וַיִּתְפְּשֶׂהָ וַיַּגְלֶהָ קִירָה וְאֶת רְצִין הֵמִית״, ובאותה שנה (מלכים-ב׳ טו, ל) ״וַיִּקְשׇׁר קֶשֶׁר הוֹשֵׁעַ בֶּן אֵלָה עַל פֶּקַח בֶּן רְמַלְיָהוּ וַיַּכֵּהוּ וַיְמִיתֵהוּ וַיִּמְלֹךְ תַּחְתָּיו בִּשְׁנַת עֶשְׂרִים לְיוֹתָם בֶּן עֻזִּיָּה״ שהיא שנת ארבע לאחז (רש״י).
:

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144