×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(א) וַתִּתְפַּלֵּ֤ל חַנָּה֙ וַתֹּאמַ֔ר עָלַ֤ץ לִבִּי֙ בַּֽיהֹוָ֔הי⁠־⁠הֹוָ֔ה רָ֥מָה קַרְנִ֖י בַּֽיהֹוָ֑הי⁠־⁠הֹוָ֑ה רָ֤חַב פִּי֙ עַל⁠־א֣וֹיְבַ֔י כִּ֥י שָׂמַ֖חְתִּי בִּישׁוּעָתֶֽךָ׃
And Hannah prayed, and said, "My heart exults in Hashem; my horn is exalted in Hashem. My mouth is enlarged over my enemies, because I rejoice in Your salvation.
מקבילות במקראתרגום יונתןמדרש שמואלילקוט שמעונירש״יר״י קראמיוחס לר״י קרארד״קרלב״גרלב״ג תועלותאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודמלבי״םהואיל משהמקראות שלובותעודהכל
וְצַלִיאַת חַנָה בְּרוּחַ נְבוּאָה וַאֲמַרַת כְּבַר שְׁמוּאֵל בְּרִי עֲתִיד לְמֶהֱוֵי נְבִיָא עַל יִשְׂרָאֵל בְּיוֹמוֹהִי יִתְפָּרְקוּן מִידָא דִפְלִשְׁתָּאֵי וְעַל יְדוֹהִי יִתְעַבְּדַן לְהוֹן נִסִין וּגְבוּרָן בְּכֵן תְּקוֹף לִבִּי בְּחוּלְקָא דִיהַב לִי יְיָ וְאַף הֵימָן בַּר יוֹאֵל בַּר בְּרִי שְׁמוּאֵל עָתִיד דִיקוּם הוּא וְאַרְבַּעַת עֲשַׂר בְּנוֹהִי לְמֶהֱוֵי אָמְרִין בְּשִׁירָה עַל יְדֵי נִבְלִין וְכִנוֹרִין עִם אֲחֵיהוֹן לֵיוָאֵי לְשַׁבָּחָא בְּבֵית מַקְדְשָׁא בְּכֵן רָמַת קַרְנִי בְּמַתַּנְתָּא דְמַנִי לִי יְיָ וְאַף עַל פּוּרְעָנוּת נִסָא דַעֲתִיד לְמֶהֱוֵי בִּפְלִשְׁתָּאֵי דַעֲתִידִין דְיֵיתוּן יַת אֲרוֹנָא דַייָ בַּעֲגַלְתָּא חֲדַתָּא וְעִמֵיהּ קוּרְבַּן אֲשָׁמָא בְּכֵן תֵּימַר כְּנִשְׁתָּא דְיִשְׂרָאֵל אֶפְתָּח פּוּמִי לְמַלָלָא רַבְרְבָן עַל בַּעֲלֵי דְבָבַי אֲרֵי חֲדִיתִי בְּפוּרְקָנָךְ.
(הקדמה) [פרשה ד]
מצרף לכסף וכור לזהב ובחן לבות ה׳ (משלי י״ז:ג׳). אמר רב לא נתנו מצוות אלא לצרף בהן את ישראל. מה הצורף הזה מכניס את הזהב לכור ומסננו פעם ראשונה שניה ושלישית עד שהוא מעמידו על בריו. כך הקב״ה מייסר את הצדיקים כל אחד ואחד לפי כחו. יש תפלה שהיא נענית למאה שנה. מאברהם. שנאמר ואברהם בן מאת שנה וגו׳ (בראשית כ״א:ה׳). יש תפלה שהיא נענית לתשעים שנה. משרה. שנאמר ואם שרה הבת תשעים שנה תלד (בראשית י״ז:י״ז). יש תפלה שהיא נענית לשמנים שנה. ממשה. שנאמר ומשה בן שמנים שנה וגו׳ (שמות ז׳:ז׳). יש תפלה שהיא נענית לששים שנה. מיצחק. שנאמר ויצחק בן ששים שנה בלדת אותם (בראשית כ״ה:כ״ו). יש תפלה שהיא נענית לחמשים שנה. משמואל. שאמרה וישב שם עד עולם (שמואל א א׳:כ״ב). אין עולמן של לויים אלא חמשים שנה. דכתיב ומבן חמשים שנה וגו׳ (במדבר ח׳:כ״ה). והא אינון חמשים ותרתין אמר רבי יוסי בר אבין שתי שנים שגמלתו אינן מן המנין.
ר׳ עקיבא פתח אנוש כחציר ימיו (תהלים ק״ג:ט״ו). מעשה ברבי ישמעאל ורבי עקיבא שהיו מהלכין בחצות ירושלים והיה עמהן אדם אחד. פגע בהן אדם חולה אמר להן רבותי אמרו לי במה אתרפא. אמרו לו קח לך כך וכך עד שתתרפא. אמר להן אותו האיש שהיה עמהן מי הכה אותו בחולי. אמרו לו הקב״ה. אמר להן ואתם חכמים הכנסתם עצמיכם בדבר שאינו שלכם הוא הכה ואתם מרפאין. אמרו לו במה מלאכתך. אמר להן עובד אדמה אני והרי המגל בידי. אמרו לו מי ברא את האדמה מי ברא את הכרם. אמר להם הקב״ה. אמרו לו ואתה מכניס עצמך בדבר שאינו שלך הוא ברא אותו ואת אוכל פריין שלו. אמר להן אין אתם רואין המגל בידי אלולי שאני יוצא וחורשו ומכסהו ומזבלהו ומנכשו לא העלה מאומה. אמרו לו שוטה שבעולם ממלאכתך לא שמעת מה שכתוב אנוש כחציר ימיו (תהלים ק״ג:ט״ו). כשם שהעץ אם אינו נזבל ונתנכש ונחרש אינו עולה ואם עלה ולא שתה מים אינו חי והוא מת. כך הגוף הוא העץ. הזבל הוא הסם. איש האדמה הוא הרופא. אמר להם בבקשה אל תענישוני. הגוף הזה תולדות זה בזה. ואם אין זה אין זה. וכיון שהן מתפרקות אחד נגוע ומת כמו הבית הזה שיש לו ארבע צדדין אם נתפרק אחד מהן הבית כלו נופל. יש תפלה שהיא נענית לשלשים שנה. מיוסף. שנאמר ויוסף בן שלשים שנה בעמדו לפני פרעה (בראשית מ״א:מ״ו). יש תפלה שהיא נענית לשלשה ימים. מיונה. ויהי יונה במעי הדגה שלשה ימים ושלשה לילות (יונה ב׳:א׳). יש תפלה שלא הספיקה לצאת מפי אמרה עד שנענית ממשה ויאמר ה׳ אל משה מה תצעק אלי וגו׳ (שמות י״ד:ט״ו). אבל בחנה לא שמענוה. אמר ר׳ שמעון בן לקיש ממאה דכתיב באברהם ותשעים דכתיב בשרה. רבי שמואל בר נחמן בשם ר׳ יונתן בת מאה ושלשים נפקדה חנה כשם שנפקדה יוכבד.
(א) ותתפלל חנה ותאמר – רב אמר התחילה סודרת דברים עם וידויה. ודכוותה ומתפלל עזרא וכהתודותו (עזרא י׳:א׳). רב אמר התחיל סודר דברים עם ודויו.
עלץ לבי בה׳ – אמר רבי ירמיה בר אליעזר גדול כחן של צדיקים שאין כל העולם כולו ומלואו מקלסין את הקב״ה אלא מחצי השם. שנאמר כל הנשמה תהלל יה הללויה (תהלים ק״נ:ו׳). אבל הצדיקים מקלסין להקב״ה בשם שלם. שמחו צדיקים בה׳ (תהלים צ״ז:י״ב), רננו צדיקים בה׳ (תהלים ל״ג:א׳), עלץ לבי בה׳.
רמה קרני בה׳ – עשר קרנות הם: קרנו של אברהם אבינו – כרם היה לידידי בקרן בן שמן (ישעיהו ה׳:א׳), קרנו של יצחק – והנה איל אחר נאחז בסבך בקרניו (בראשית כ״ב:י״ג), קרנו של משה – ומשה לא ידע כי קרן עור פניו (שמות ל״ד:כ״ט), וקרנה של תורה – ונגה כאור תהיה קרנים מידו לו (חבקוק ג׳:ד׳), וקרנו של יוסף – בכור שורו הדר לו וקרני ראם קרניו (דברים ל״ג:י״ז), וקרנה של כהונה – פזר נתן לאביונים צדקתו עומדת לעד קרנו תרום בכבוד (תהלים קי״ב:ט׳), וקרנה של לויה – כל אלה בנים להימן חוזה המלך בדברי האלהים להרים קרן וגו׳ (דברי הימים א כ״ה:ה׳), וקרנה של נבואה – רמה קרני בה׳, וקרנו של בית המקדש – ומקרני ראמים עניתני (תהלים כ״ב:כ״ב), וקרנו של ישראל – וירם קרן לעמו (תהלים קמ״ח:י״ד).
רחב פי על אויבי כי שמחתי בישועתך – אמר רבי אבהו זה אחד מן המקראות שישועתן של ישראל ישועתו של הקב״ה. רבי פנחס בשם ר׳ לוי ושם דרך אראנו בישע אלהים (תהלים נ׳:כ״ג). לראות בטובת בחירך וגו׳ (תהלים ק״ו:ה׳) לפני אפרים ובנימין ומנשה עוררה את גבורתך וגו׳ (תהלים פ׳:ג׳).
ותתפלל חנה – ומכאן אנו למדים שנשים חייבות בתפלה שכן חנה היתה מתפללת י״ח ברכות. רמה קרני בי״י מגן אברהם. י״י ממית ומחיה – מחיה המתים. אין קדוש כי״י (שמואל א ב׳:ב׳) – האל הקדוש. כי אל דעות י״י (שמואל א ב׳:ג׳) – אתה חונן. ונכשלים (בעונם) אזרו חיל – הרוצה בתשובה. מוריד שאול ויעל (שמואל א ב׳:ו׳) המרבה לסלוח. שמחתי בישועתך – גואל ישראל. מקימי מעפר דל רופא חולים. שבעים בלחם – מברך השנים. רגלי חסידיו ישמור (שמואל א ב׳:ט׳) – מקבץ נדחי עמו ישראל. י״י ידין אפסי ארץ (שמואל א ב׳:י׳) – אוהב צדקה ומשפט. ורשעים בחשך ידמו (שמואל א ב׳:ט׳) – מכניע זדים. ויתן עוז למלכו (שמואל א ב׳:י׳) – בונה ירושלים. וירם קרן משיחו (שמואל א ב׳:י׳) – את צמח דוד. ואין צור כאלהינו (שמואל א ב׳:ב׳) – שומע תפלה. אל תרבו תדברו גבוהה (שמואל א ב׳:ג׳) – שאותך לבדך ביראה [נעבוד]. יצא עתק מפיכם (שמואל א ב׳:ג׳) – הטוב שמך ולך נאה להודות. ויתן עוז למלכו (שמואל א ב׳:י׳) – עושה השלום. הרי שמונה עשרה ברכות שהתפללה.
עלץ לבי בי״י – ע׳ שבעים ל׳ שלשים צ׳ תשעים הרי ק״צ. אמרה לאברהם נתת בן למאה שנה ולשרה לתשעים שנה לכך עלץ לבי. א״ר ירמיה בן אלעזר גדול כחן של צדיקים שאין כל העולם ומלואו מקלסין להקב״ה בשם שלם שנאמר רננו צדיקים בי״י (תהלים ל״ג:א׳), עלץ לבי בי״י.

רמז פא

רמה קרני בי״י – עשר קרנות הם, קרנו של אברהם כרם היה לידידי בקרן בן שמן (ישעיהו ה׳:א׳), קרן של יצחק אחר נאחז בסבך בקרניו (בראשית כ״ב:י״ג). קרנו של משה כי קרן עור פניו (שמות ל״ד:ל״ה). קרנה של תורה קרנים מידו לו (חבקוק ג׳:ד׳). קרנו של יוסף וקרני ראם קרניו (דברים ל״ג:י״ז). קרנה של כהונה פזר נתן לאביונים צדקתו עומדת לעד קרנו תרום בכבוד (תהלים קי״ב:ט׳). קרנה של לויה כל אלה בנים להימן חוזה המלך בדבר האלהים להרים קרן (דברי הימים א כ״ה:ה׳). וקרנה של נבואה רמה קרני באלהי. וקרנו של בית המקדש ותרם כראם קרני (תהלים צ״ב:י״א). וקרנו של משיח וירם קרן משיחו (שמואל א ב׳:י׳). וכלם היו נתונות בראשן של ישראל וכיון שחטאו ניטלו מהם ונתנו לעובדי אלילים, דכתיב ועל קרניא עשר די ברישיה (דניאל ז׳:כ׳), הה״ד גדע בחרי אף כל קרן ישראל (איכה ב׳:ג׳), למחר כשעושין ישראל תשובה קרנו של חי העולמים גודע את כלן הה״ד וכל קרני רשעים אגדע תרוממנה קרנות צדיק (תהלים ע״ה:י״א), אותם עשר קרנות שגדען צדיקו של עולם. ואימתי הקב״ה מחזירן לכשיתן עוז למלכו כשירומם קרנו של משיח שנאמר וירם קרן משיחו (שמואל א ב׳:י׳).
רמה קרני – ולא רמה פכי דוד ושלמה שנמשחו בקרן נמשכה מלכותם שאול ויהוא שנמשחו בפך לא נמשכה מלכותם.

רמז פב

רחב פי על אויבי א״ר אבדימי זה אחד מן המקראות שישועתן של ישראל ישועתו של הקב״ה, וכן הוא אומר לפני אפרים ובנימן ומנשה עוררה את גבורתך ולכה לישועתה לנו (תהלים פ׳:ג׳), ושם דרך אראנו בישע אלהים (תהלים נ׳:כ״ג). גילי מאד בת ציון הנה מלכך יבא לך צדיק ונושע הוא (זכריה ט׳:ט׳). אמר רבי כתיב ויושע י״י. א״ר ברכיה הכהן צדיק ומושיע1 אין כתיב כאן אלא צדיק ונושע, וכה״א אמרו לבת ציון הנה ישעך בא (ישעיהו ס״ב:י״א) הנה מושיעך אין כתיב כאן אלא ישעך. א״ר אמי משה מקלס את ישראל אשריך ישראל מי כמוך עם נושע בי״י (דברים ל״ג:כ״ט). צרה לישראל כאלו צרה לפניו יקראני ואענהו עמו אנכי בצרה (תהלים צ״א:ט״ו), וכל זמן שישראל בנס כביכול הנס לפניו ויקרא שמו י״י נסי (שמות י״ז:ט״ו). אמר משה הנס הזה שעשה המקום בגינו עשאו, שמחה לישראל שמחה לפניו שנאמר כי שמחתי בישועתך.
1. השוו ללשון הפסוק בישעיהו מ״ה:כ״א.
רחב פי על אויבי – על פנינה.
My mouth is enlarged. Against Penina.
עלץ לבי בי״י – בתשועת י״י.
רמה קרני בי״י – בתשועת אלהים, שהייתי עקרה והושפל קרני ועתה פקדני בבן והרים קרני.
רחב פי על אויבי – שהיו מחרפין אותי וקוראין לי עקרה, כנגד פנינה שכעסתה ומונה לה כי סגר י״י בעד רחמה (שמואל א א׳:ו׳) היתה אומרת.
ותתפלל חנה ותאמר – לברך ולשבח להקב״ה בתפילה זו על שזיכה אותה לבן זכר ופקדה ושיבחתו על נפלאותיו וגבורותיו שהוא מפליא לעשות.
עלץ לבי – שהיה שבור ועלוב באנחות ומוסב על והיא מדברת על לבה (שמואל א א׳:י״ג) וקשת רוח אנכי.
רמה קרני – שהיתה כפופה עתה היה זקופה בתשועת זוקף כפופים.
רמה – טעמו לעיל לשעבר.
רחב פי על אויבי – פנינה וכל מי שהיה קורא אותי עקרה.
כי שמחתי בישועתך – כנגד מה שאמרה מרוב שיחי וכעסי (שמואל א א׳:ט״ז).
(א-י) ויהונתן תירגם ותתפלל חנה – וצליאת חנה ברוח קודשא ואמרת ברי שמואל עתיד למיהוי נבייא על ישראל ביומוהי יתפרקון מידא דפלישתאי ועל ידוהי יתעבדן להון ניסין וגבורן בכן תקף לבי בחלקא דיהב לי י״י ואף הימן בר בריה דשמואל עתיד דיקום הוא וארבע עשר בנוהי. אין קדוש כי״י – על סנחריב מלכא איתנביאת. אל תרבו תדברו – על נבוכדנצר מלכא דבבל אמרת אתון כשדאי קשת גבורים חתים – קשייתא דגיברייא דיונאי יתברון וכן הוא אומר כי דרכתי לבני יהודה קשת מלאתי אפרים עוררתי בניך ציון על בניך יון (זכריה ט׳:י״ג). שבעים בלחם נשכרו – על בנוהי דהמן איתנביאת. עד עקרה – כד ירושלים דהוות כאיתתא עקרה עתידה דאיתמלי מעם שבי גלוותא ורומי דהוות מליא סגי עממיא יסופון משירייתה ותצדי ותיחרוב.
ותתפלל חנה ותאמר – התפללה לפני י״י ונתנה לו שבח והודאה על הבן שנתן לה, והתפללה לי״י שיחיה ויהיה לי״י.
ותרגם יונתן: וצליאת חנה ברוח נבואה, ואמרת כבר שמואל ברי עתיד למיהוי נביא על ישראל וגו׳. וכן תירגם יונתן שירה זו על מלכי אומות העולם ועל כנסת ישראל. ובפסוק: אין קדוש כי״י (שמואל א ב׳:ב׳) – אמר על סנחריב מלכא דאתור אתנביאת ואמרת. ובפסוק: אל תרבו – אמר על נבוכדנצר מלכא דבבל אתנביאת ואמרת. ובפ׳: קשת גבורים חתים (שמואל א ב׳:ד׳) – אמר על מלכות אנטיוכוס אתנביאת ואמרת. ובפ׳: שבעים בלחם (שמואל א ב׳:ה׳) – על בנוהי דהמן אתנביאת ואמרת. ובפסוק: י״י ממית ומחיה (שמואל א ב׳:ו׳) עד: י״י יחתו מריביו (שמואל א ב׳:י׳) – אמר על גמול הצדיקים בגן עדן ועל פורענות הרשעים בגיהנם. ובפ׳: י״י יחתו מריביו – אמרת דין גוג ומגוג ומלכות משיחנו.
ולפי הפשט פתחה חנה בשירה זו על שלוי עולם ומתגאים ועל ענוי ארץ ושפלים, כי הקב״ה רואה הכל ומשפיל גאים ומגביה שפלים, כמו שהיה הדבר עליה ועל פנינה צרתה.
עלץ לבי בי״י – לבי שהיה עצב עתה עלץ ושמח, וקרני שהיתה שפלה, שלא היה לי להרים ראש לפני צרתי, עתה רמה.
רמה קרני בי״י – התוקף יקרא קרן לפי שהוא המקום הגבוה שבבהמה, גם הקרנים תוקף החיה, כמ״ש: בהם עמים ינגח (דברים ל״ג:י״ז). והוא באדם דרך משל, וכאילו אמר רם ראשי, כמ״ש: ועתה ירום ראשי על אויבי (תהלים כ״ז:ו׳) וכל זה בי״י שהיה בעזרי.
רחב פי – מלעיל, מפני שהוא מלה זעירא.
על אויבי – על פנינה ועל המכעיסי׳ אותה בהיותה עקרה.
בישועתך – שהושעת לי מצרתי ונתת לי בן.
והנה התפללה חנה לש״י על דבר בנה שבח והודאה לש״י כעל כל אשר גמלה רב טוב וידמה שזאת התפלה היתה על דרך הנבואה ואם נתערב בה קצת ממה שהורגש לה בחוש, וזה ענין התפלה לפי מה שאחשוב.
עלץ לבי בי״י – אמרה כל זה בעד כנסת ישראל כשיבא שמואל בנה לעבוד את י״י לבדו ולהסיר הבעלים והעשתרות שאם לא יעשה לישראל טוב אחר די בו שמחה.
רמה קרני בי״י – לנגח את אויבי אחר כן כי כבר נפלו לו אז הפלשתים בידו.
רחב פי על אויבי – להיותם תמיד נופלים בידו כל ימי שמואל כמו שנזכר אחר זה והיתה סבת זה כי שמחתי בישועתך שהראית במלחמה הראשונה שהיתה לשמואל עם פלשתים להגלות בה ידך החזקה אשר חזקה והוסיפה אמונתי בך.
השבעה עשר הוא להודיע מה שנזכר במאמר חנה על דרך הנבואה שנתבאר בזה הפסוק עם מה שיבא אחריו שכבר נתקיים אחר זה לפי מה שפירשנו בפסוק ותתפלל חנה ובפסוק י״י יחתו מריביו.
ותתפלל חנה ותאמר עלץ לבי וגו׳. חכמינו ז״ל במסכת מגלה (מגילה י״ד.) מנו חנה מכלל הנביאות, וכן תרגם יונתן בן עוזיאל וצליאת חנה ברוח נבואה מן קדם ה׳. ותרגם כל דבריה בהגדת העתידות, אם בעניני שמואל והתשועות שיעשה בישראל מיד פלשתים ובבני בניו שיהיו משוררים לה׳ עלי עשור ועלי נבל, ואם במלכי האומות עם כנסת ישראל ומלחמותיהם. ותרגם אין קדוש כה׳ על מלך סנחריב, ופסוק אל תרבו תדברו על נבוכדנצר מלכא, ופסוק קשת גבורים חתים על מלך יון, ופסוק שבעים בלחם נשכרו על בנוהי דהמן, ופסוק ה׳ ממית ומחיה והפסוקים הנמשכים אליו על גמול הצדיקים בגן עדן ועונש הרשעים בגיהנם, ופסוק ה׳ יחתו מריביו על גוג ומגוג ומלך המשיח. ואין ספק שחנה דברה עתידות הרבה, אם במה שאמרה וישב שם עד עולם כפי מה שדרשו חז״ל על ימי חיי שמואל, (מ״ש פר׳ ג׳) ובמה שאמרה עוד כל הימים אשר היה הוא שאול לה׳ כמו שדרשו (שם) אותו על ימי חיי שאול. וגם כפי הפשט אין המלט משנאמר שנבאה על מלכות שאול ועל מלכות דוד ע״ה, במה שאמרה ויתן עוז למלכו וירם קרן משיחו כמו שאבאר ב״ה. אבל מה היתה מדרגת׳ בנבוא׳, ואיך היתה מנבאה בהשתמשו׳ החושים שהוא בחלוף מה שהסכימו עליו המחברים כלם, ולמה אמר הכתוב ותתפלל חנה, וקראו הכתוב תפלה ולא כנה הדברים כאלה בשם נבואה, הנה הוא אצלי לפי שאין ספק שחנה אחרי שילדה את שמואל בסבתו קבלה הכנה רבה לנבואה שלא היה לה קודם לכן ונצנצה בה רוח הקדש, לא לשתתנבא במדרגה שלמה כישעיהו וירמיהו ושאר הנביאים, וכדבורה אשה נביאה שדבר אליה האלהים ובאה בשליחותו לברק, כמו שאמרה (שופטי׳ ד׳ ו׳) הלא צוה ה׳ אלהי ישראל לך ומשכת בהר תבור וגו׳, כי חנה לא הגיעה למעלה כזאת, אבל היה ענינה מדרגת המדברים ברוח הקדש כדוד ושלמה, ולכן היו דברים בהשתמשות החושים, ומהבחינה הזאת כנה אותם בשם תפלה ואמר ותתפלל חנה, כי היו הדברים בבחינת עצמה תפלה ותחנונים לאל יתברך ומצד שעשה הקדוש ברוך הוא את כל שאלתה ושכל הדברים אשר בקשה בתפלתה קוימו ויצאו דבריה נבואיים, ומזאת הבחינה כתבו חז״ל שהיתה חנה נביאה, כמו שמנו שם גם כן דוד ושלמה. ומאשר היתה תפלתה כאשר הביאה שמואל בנה אל המקדש, ראוי הוא שיפורשו הדברים בעניני שמואל ומעשיו לא במה שקרה אחרי מותו כדרך יונתן. והנ׳ אמר ותתפלל חנה ותאמר וגו׳, הנה התפלה בעצם ואמת היא בפסוק האחרון ה׳ יחתו מריביו. ולפי שאחז״ל (ברכות ל״ו ע״א) לעולם יסדר אדם שבחו של מקום תחלה ואח״כ יתפלל, ראתה חנה לעשות כן, כי היא סדרה ראשונה שבחי המקום ואח״כ עשתה תפלתה, ולזה אמר ותתפלל חנה ותאמר, רוצה לומר שחנה התפללה תפלתה ואמרה קודם התפלה עלץ לבי בה׳ וגומ׳, הנה אמרו ותתפלל חנה אמרו על הפסוק האחרון, ואמרו ותאמר היא האמירה הקודמ׳ לכל התפלה בספר׳ שבחו של מקום. ואמרו המפרשים בפי׳ הפסוק לבי שהיה עצב עתה ישמח בה׳ וכבודי שהיה שוכן לעפר עתה ירום ויגבהה קרני ומלכותי. או יהיה רמה קרני לנגח את אויבי, וכן רחב פי על אויבי שהם פנינה וקרוביה לפי ששמחתי בישועתך, ואמר׳ זה לפי שהעקרה לבה עצב ודל כבודה וקולה לא ישמע. ואני אחשוב שאמרה זה כדי להשיב ראשונה לדברי אלקנה אשר דבר אליה, ושנית לדברי עלי אשר אמר אליה שם, וזה לפי שאלקנה אישה היה מדבר על לבה דברים ניחומים ולא היו מתישבים אצלה, כי הוא אמר אליה חנה למה תבכי ולמה ירע לבבך וגו׳, לומר שתשמח עמו ולא תתעצב בהעדר הבנים, עוד אמר הלא אנכי טוב לך מעשרה בנים להגיד שגדול כבודה עמו, ולהשיב לזה אמרה חנה עלץ לבי בה׳, רוצה לומר עם כל דברי בעלי שאמ׳ ולמה ירע לבבך, הנה לא שמח לבי עמו ועם דבריו אבל עתה בה׳ עלץ ושמח לבי, ואף שבעלה אמר הלא אנכי טוב לך להעיר על הכבו׳, והנה לא היה כן כי לא רמה קרני וכבודי כדבריו כי אם בה׳ עתה. ואם עלי הכהן קללני קללה נמרצת על שהיו שפתי נעות וקולי לא ישמע הנה עתה רחב פי על אויבי, והסבה בכל זה כי שמחתי בישועתך כי התשועה האלהית היא המשמחת המכבדת המרחבת את פיה לא דבר אחר. והבן הדברים שחנה אמרה שלא יחשוב אדם שהיתה שמחתה וכבוד׳ עם הילד אינו כן כי אם בה׳ ובתשועתו מאשר בא מאתו הנער, לא בבחינת הילד עצמו כי אם בבחינת הנותן אותו ית׳:
עלץ – ענין שמחה, כמו: בעלוץ צדיקים (משלי כ״ח:י״ב).
רמה – גבהה.
ותתפלל חנה – עצם התפלה היא בסוף אמריה, ובתחלה סדרה שבחו של מקום, ולזה נאמר ותאמר.
עלץ לבי בה׳ – בתשועת ה׳ שמח לבי.
רמה קרני – לנגח בו אויבי, ועל פנינה ובניה אמרה, והוא ענין מליצה, לומר שמעתה לא יוכלו לצער אותה כמאז.
רחב פי – כי עד הנה הייתי כשה נאלמה לא תפתח פיה, ועתה רחב פי על אויבי, להשיב אמרים.
כי שמחתי בישועתך – שמחתי היא על אשר בא התשועה ממך, ויש די בזה להשיב אמרים.
השאלות:
כפי הגלוי אין כאן תפלה רק הלל ושבח שיר וזמרה והיה לו לאמר ותשר חנה, או ותדבר או ותהלל וכדומה, לא ותתפלל?
ותתפלל חנה בט׳ פסוקים הראשונים סדרה שבחו של מקום, ועקר תפלתה הוא הפסוק האחרון, וכמ״ש לעולם יסדר אדם שבחו של מקום ואחר כך יתפלל.
עלץ תחלה עלץ לבי בעת הובטחה מפי עלי אז שמח לבה ופניה לא היו לה עוד, ואח״ז רמה קרני בפועל בעת ראתה שנתעברה, ואח״ז רחב פי על אויבי בעת ילדה זרע אנשים, שצרתה קפצה פיה כי שמחתי רצה לומר ועקר שמחתי לא היה בהתשועה לבד רק בבחינת המושיע שהיה בישועתך בדרך נס ופלא שעל ידי ניכר השגחתך המופלאת כי אתה הושעת.
עלץ לבי בה׳ – ע״ד רננו צדיקים בה׳, שמח לבי כי יש לי חלק באלהי ישראל הקרוב לכל קוראיו באמת, או יהיה פירושו שמח לבי ע״י ה׳ וישועתו.
וַתִּתְפַּלֵּ֤ל חַנָּה֙ ברוח נבואה1, ובתחילה סדרה שבחו של מקום2, וַתֹּאמַ֔ר, כאשר הובטחה לי לידתו של בני ע״י עלי3, עָלַ֤ץ שמח4 לִבִּי֙ שהיה עצוב5, בַּֽיהוָ֔ה בתשועת ה׳6, וכשנתעברתי7, רָ֥מָה גבהה8 קַרְנִ֖י שהיתה שפלה9, בַּֽיהוָ֑ה בתשועת אלוהים10, לנגח בו אויבי, ומעתה לא יוכלו לצער אותי כמאז11, רָ֤חַב פִּי֙ עַל-א֣וֹיְבַ֔י להשיב להם, שעד עתה הייתי כְּשֶׂה אילמת שלא פותחת פיה12, אולם כעת לא כן הדבר כִּ֥י בלידתי את בני13 שָׂמַ֖חְתִּי בִּישׁוּעָתֶֽךָ אשר באה14 בדרך נס ופלא15, ויש בזה די כדי להשיב לאויבי16:
1. תרגום יונתן, רלב״ג. ואמרו חז״ל (מגילה יד.) חנה היתה אחת משבעת הנביאות שהיו לישראל, אברבנאל. ויש מרבותינו שביארו את תפילתה על כנסת ישראל שנאמרה בנבואה, רלב״ג. וכך ביאר הגר״א את תפילת חנה לפי מאורעות ישראל אשר הבאנו כאן בתמצית.
2. מצודת דוד, מלבי״ם.
3. מלבי״ם.
4. מצודת דוד, מצודת ציון.
5. רד״ק.
6. ר״י קרא, מצודת דוד. ובנבואתה אמרה את כל זה בעד כנסת ישראל, כשיבוא שמואל בנה לעבוד את ה׳ לבדו ולהסיר את הבעלים והעשתרות, רלב״ג. והגר״א ביאר שזה נאמר על אברהם אבינו כמו שאנו אומרים ״אברהם יגל״.
7. מלבי״ם.
8. מצודת ציון.
9. ׳קרן׳ הוא המקום הגבוה בבהמה ובה היא נוגחת באויבים, רד״ק. והגר״א ביאר שעל יצחק נאמר כמו שכתוב על יצחק (בראשית כב-יג) ״והנה נאחז בסך בקרניו״.
10. ר״י קרא. ובנבואתה אמרה זאת על נפילת הפלשתים ביד שמואל, רלב״ג.
11. אמרה זאת על פנינה ובניה ועל המכעיסים אותה בהיותה עקרה, רש״י, רד״ק, מצודת דוד.
12. מצודת דוד. והגר״א ביאר ״רחב פי״ על יעקב נאמר, ואויבי על עשו ולבן.
13. מלבי״ם.
14. מצודת דוד.
15. מלבי״ם.
16. מצודת דוד. והגר״א ביאר שעל יוסף נאמר.
מקבילות במקראתרגום יונתןמדרש שמואלילקוט שמעונירש״יר״י קראמיוחס לר״י קרארד״קרלב״גרלב״ג תועלותאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודמלבי״םהואיל משהמקראות שלובותהכל

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144