1. כי לא מצינו שהמצריים או הבבלים היו מתיהדים, כפי שנמצא בגאולת פורים.
2. לשונו למעלה פ״ו [לאחר ציון 439]: ״עמלק מבטל האחדות, שאין השם אחד עד שיכרות זרעו של עמלק [רש״י
שמות יז, טו], שתראה מזה כי עמלק מבטל האחדות מן השם יתברך״. וכן כתב כמה פעמים בספר זה [שעמלק מתנגד לאחדות ה׳]. וכגון, למעלה פ״ה [לאחר ציון 231] כתב: ״ ׳יבא המלך והמן היום׳ וגו׳ [שם]. ולכך קאמר ׳היום׳, כי ראש התיבות הוא השם המיוחד, ורמז בו כי השם המיוחד גם כן יבא, והשם המיוחד הוא ילחם כנגד המן, שהוא זרע עמלק. ואין השם שלם עד שימחה זכר עמלק [רש״י
שמות יז, טז]. ומפני כי עתה הוא התחלת הגאולה להפיל אותו, ולכך הזכירה את שם המיוחד, שהוא יפיל המן״. ושם פסוק ח [לאחר ציון 290] כתב: ״כל זמן שעמלק בעולם לא נאמר שהוא יתברך אחד ושמו אחד, עד שיכלה זרעו של עמלק, כדכתיב [עובדיה א, כא] ׳ועלו מושיעים וגו׳ ׳. מפני כך ראוי להם הכליון לעתיד, כאשר יהיה השם יתברך אחד, כאשר עמלק וזרעו יוצא מן האחדות של השם יתברך, ודבר זה הוא הפלת עמלק״. ולהלן ט, י, כתב: ״כי זרע עמלק... מתנגדים אל השם יתברך מצד שהוא אחד, כמו שהתבאר במגילה הזאת הרבה פעמים. ומצד שהוא יתברך שמו אחד, בא האבוד לזרע עמלק. שכל זמן שזרע עמלק בעולם, אין נראה אחדותו בעולם... שהיה זרע עמלק מתנגד לשם המיוחד המורה שהוא יתברך אחד... כי הוא יתברך אחד ואין עוד, וממנו בא המפלה לזרע עמלק, שהם נגד אחדותו יתברך״.
ובגו״א שמות פי״ז אות יג כתב: ״שאין השם שלם ואין הכסא שלם וכו׳. וביאור ענין זה, כי תמצא דבר בזרע עשו, שהוא עמלק, מה שלא תמצא בכל האומות, שהם מתנגדים לישראל
תמיד עד שלא ישוו בגדולה, כשזה קם זה נופל [רש״י
בראשית כה, כג]. וענין זה מורה שהם הפכים לגמרי מכל וכל, כיון שלא יוכלו להשתתף יחד. ולפיכך אמרו [תנחומא כי תצא יא] כל זמן שזרעו של עשו בעולם אין השם שלם ואין הכסא שלם, שנאמר ׳כי יד על כס יה מלחמה לה׳ בעמלק וגו׳ ׳. וביאור ענין זה כי השם של הקב״ה הוא ׳אחד׳, כדכתיב [דברים ו, ד] ׳שמע ישראל ה׳ אחד׳, השם הזה נקרא שם המיוחד, שלא תמצא שם זה לשום נמצא בעולם. ומפני כי השם הזה מיוחד, לכך כל זמן שאין אחדות בעולם, ונמצא זרעו של עשו בעולם שהם מתנגדים, והנה השניות בעולם, אין השם הזה נמצא בשלימות בעולם הזה, כי השניות והחלוק בעולם הזה, והחלוק אינו שלם. ואילו היו משתתפים עם ישראל כמו שהוא בשאר אומות, לא היה זה מעכב שיהיה השם נמצא בעולם הזה בשלימות, אבל לא ישוו יחד. ונמצא כי יש כאן חלוק, וכל חלוק במה שהוא חלוק אין בו שלימות, ואם כן איך יתכן שימצא בעולם הזה השם המיוחד בשלימות, כי במה שהשם זה הוא מיוחד, יש בו השלימות שאין עוד זולתו, ולפיכך אין השם שלם. ואין הפירוש חס ושלום שאין השם שלם בעצמו, חס ושלום לומר כך, כי שלימתו בעצמו, אך אין השם בשלימות נמצא אצלינו כל זמן שזרע עשו בעולם״. וראה למעלה בפתיחה הערה 211, פ״ג הערות 546, 552, פ״ה הערות 235, 291, 294, 474, ופ״ו הערה 440.
3. ופסוק זה מורה על מפלת עמלק, וכמו שפירש רש״י בעובדיה שם ״והיתה לה׳ המלוכה - לימדך שאין מלכותו שלימה עד שיפרע מעמלק״, וכמבואר למעלה פ״ג הערה 559, ופ״ה הערה 291. ומלכות ה׳ מורה על אחדות ה׳, וכמבואר למעלה הערה 234. ובגו״א במדבר פכ״ח אות יא [תסו.] כתב: ״ויש לך לדעת, כי המלך הוא המקשר את מלכותו עד שהכל אחד. ולפיכך צריך שיהיה מלך אחד, ולא שני מלכים, כי איך יתקשר להיות אחד על ידי שנים, כי שנים הם מחולקים. וקראו רז״ל [
ברכות יג.] ׳שמע ישראל ה׳ אלהינו ה׳ אחד׳ [דברים ו, ד] קבלת מלכותו, ומה ענין ׳שמע ישראל ה׳ אלהינו ה׳ אחד׳ אל מלכותו, רק כי אין אחדות אלא למלך, שהוא יחיד בעמו, ועל ידו יתקשר הכל להיות כלל אחד. וכן הכתוב קראו אותו שהוא שני למלך ׳משנה׳ [בראשית מא, מג], וזה כי המלך הוא כמו האחד במספר, ואותו שהוא אחריו שני״ [הובא למעלה בפתיחה הערה 285, ופ״ה הערה 291].
4. צרף לכאן דבריו למעלה [פ״ב לאחר ציון 47, פ״ו לאחר ציון 442, ולהלן לאחר ציון 300, ופ״י לאחר ציון 52] ש״יהודי״ הוא לשון ״יחידי״, ״כלומר שהוא מזרע יהודים, שעל ידם נראה אחדותו של הקב״ה״ [לשונו בפ״ו שם]. לכך כאשר אחדות הקב״ה מבהיקה [בעקבות מפלת עמלק], אזי ״רבים מעמי הארץ מתייהדים״, ״מתייהדים״ דוקא, ולא ״מתגיירים״. וכן כתב להלן [ראה ציון 301]. ואם תאמר, הרי לפי דבריו כאן מתבאר ש״רבים מעמי הארץ מתייהדים״ מחמת שנתגלתה אחדות ה׳, אך בפסוק לכאורה נאמר טעם אחר, והוא ״כי נפל פחד היהודים עליהם״, ולא ״כי ראו כי ה׳ אחד״. והיה אפשר לומר שהפסוק נוקט בטעם הנגלה, ואילו המהר״ל מבאר את הטעם הפנימי, וכמבואר להלן הערה 290. אך אפשר לומר עוד, שהפחד מהיהודים אינו אלא ביטוי לאחדות ה׳ [יבואר בסמוך], וכשם שעמלק מבטל גלוי אחדות ה׳ בעולם, כך עמלק מבטל הפחד מישראל בעולם. ומקרא מלא הוא [דברים כה, יח] ״אשר קרך בדרך ויזנב בך כל הנחשלים אחריך וגו׳ ״, ופירש רש״י שם ״אשר קרך בדרך - לשון קור וחום, צננך והפשירך מרתיחתך. שהיו האומות יראים להלחם בכם, ובא זה והתחיל, והראה מקום לאחרים. משל לאמבטי רותחת שאין כל בריה יכולה לירד בתוכה, בא בן בליעל אחד קפץ וירד לתוכה, אע״פ שנכוה, הקרה אותה בפני אחרים״. אך לפני שבא עמלק נאמר [שמות טו, יד-טז] ״שמעו עמים ירגזון חיל אחז ישבי פלשת אז נבהלו אלופי אדום אילי מואב יאחזמו רעד נמוגו כל ישבי כנען תפל עליהם אימתה ופחד בגדול זרועך ידמו כאבן עד יעבור עמך ה׳ עד יעבור עם זו קנית״. ואודות שאחדות ה׳ מביאה לפחד מהיהודים, כן ביאר בגו״א דברים פ״כ אות ו בביאור דברי רש״י [דברים כ, ג] שכתב ״שמע ישראל - אפילו אין בכם זכות אלא קריאת שמע, כדאי שיושיע אתכם״, וז״ל: ״טעם הדבר כי זכות קריאת שמע די להם לנצח, כי האחדות שהם מאמינים בו, בזה ישראל מנצחים את כח האומות. לפי שהם דבקים בכח אחד, שהאחד מורה על שאין מבלעדו. ומאחר שאין מבלעדו, נמצא כי הוא גובר על הכל, עד שאין הכל נחשב אצלו, רק כח אחד. וישראל דבקים באחד, לכך הם גוברים על האומות, כמו שהוא יתברך אחד על הכל ומנצח הכל בכח אחדות, וכח אחדות גורם שאין אתו נחשב שום אלהים, כדכתיב [דברים לב, לט] ׳ראו כי אני אני הוא ומבלעדי אין אלהים׳ ״ [הובא למעלה פ״ו הערה 442, ולהלן פ״ט הערה 291]. ולמעלה בהקדמה [לאחר ציון 104] כתב: ״כי מפני כי שם ה׳ נקרא עליהם, יראו ויפחדו מהם״. וצרף לכאן דבריו בנר מצוה [יא:], שכתב ״רמז הכתוב [ישעיה מג, כא] ׳עם זו יצרתי לי תהלתי יספרו׳, כי מה שאמר עם ׳זו׳ במספרו י״ג, והוא מספר ׳אחד׳ ״ [הובא למעלה פ״ו הערה 444]. והרי גם בשירת הים נאמר [שמות טו, טז] ״עד יעבור עם זו קנית״, וזה מורה באצבע שהפחד מישראל [שהוזכר בשירה שם] נובע מאחדות ה׳. אמור מעתה, מה שנאמר לפני בא עמלק ״שמעו עמים ירגזון חיל אחז ישבי פלשת אז נבהלו אלופי אדום אילי מואב יאחזמו רעד נמוגו כל ישבי כנען״, ומה שנאמר כאן לאחר מפלת עמלק ״כי נפל פחד היהודים עליהם״, הינם בטויים זהים כשהעולם נקי מהשפעת עמלק. זאת ועוד, כי רק פעמיים נאמר במקרא ״נפל פחדם״; כאן [להלן ט, ב], ובתהלים [קה, לח] ״שמח מצרים בצאתם כי נפל פחדם עליהם״ [ראה להלן הערה 303]. והם הם הדברים. וראה למעלה בהקדמה הערה 104, שנקודה זו ממש נתבארה גם שם. וראה להלן פ״ט הערה 191, ופ״י הערה 3.
5. בדפוסי אור חדש דיבור זה מופיע לאחר מה שכתב על תחילת פרק ט [פסוק א], וכאן צירפנו אותו למקומו, בסוף פרק ח [פסוק יז].
6. בא לבאר את הצורך בשלשת הפסוקים האלו, ואת ההבדלים ביניהם.
7. ״ואתם כתבו על היהודים כטוב בעיניכם בשם המלך וחתמו בטבעת המלך וגו׳ ״ [למעלה פסוק ח].
8. פירוש - הוא האויב המובהק של ישראל, והכל מבינים שמה שנתלה היה מחמת שהוא אויב היהודים, ולא משום סבה אחרת. לכך ממנו ניתן ללמוד מה יעלה בסופם של שאר שונאי ישראל.
9. אע״פ שלמעלה [לאחר ציון 281] ביאר שגלוי אחדות ה׳ בעולם [לאחר מפלת המן] היא זו שהביאה לכך שעמי הארץ היו מתייהדים, ואילו כאן מבאר טעם אחר, אין זה קשיא, כי למעלה בא לבאר את הסבה הפנימית מדוע עמי הארץ היו מתייהדים כי ״דבר זה לא נמצא בשאר גאולות״ [לשונו למעלה לפני ציון 282]. אך כאן בא לבאר את הסבה הגלויה. והסבה הגלויה אינה מספיקה לענות על השאלה מדוע לא מצינו מתייהדים בגאולות האחרות. ואודות שיש לחתור למצוא במאורעות דברי הימים את הסבה הפנימית, כן כתב בבאר הגולה באר הששי [שיב:], וז״ל: ״אני אומר כי אין דברי חכמים ספר דברי הימים, שכותבים הסופרים המעשים שהיו... אבל לא באו חכמים לספר מזה, רק מה שהגיע לישראל ולארץ הקדושה״. ושם בבאר הרביעי [תיא:] כתב: ״חכמים לא יביטו אל הטבע... מכל מקום אין ראוי שיהיה נתלה הדבר בטבע בלבד, כי אם בהשם יתברך״.
10. בא לבאר את שלשת סוגי האנשים שנפל פחד היהודים עליהם; (א) עמי הארץ [שהוזכרו בפסוקנו]. (ב) אנשי החיל [הוזכרו להלן ט, ב]. (ג) השרים והחשובים [הוזכרו להלן ט, ג].
11. לשונו בגבורות ה׳ פס״ד [רחצ.]: ״ ׳כל גוים סבבוני בשם ה׳ כי אמילם, סבוני גם סבבוני בשם ה׳ כי אמילם, סבוני כדבורים דועכו כאש קוצים בשם ה׳ כי אמילם׳ [תהלים קיח, י-יב]. זכר ג׳ פעמים ׳סבבוני׳ כנגד הגוים אשר הם מתנגדים לישראל בג׳ התנגדות; האחד, מצד החילוק שיש ביניהם, שהרי אינם אומה אחת, כי כל אומות בעולם שהם מחולקים מתנגדים זה אל זה, וזה אף באומות עולם עצמם. ולפיכך אמר ׳כל גוים סבבוני בשם ה׳ כי אמילם׳. ועוד יותר יש התנגדות לישראל עם האומות בפרט, כי ישראל ואומות מובדלים לגמרי, שאין להם השתתפות יחד. ושאר האומות, אף על גב שיש חילוק ביניהם מפני שהם מחולקים, יש להם השתתפות גם כן, שהם אומות מתדמים. אבל ישראל והאומות אינם משתתפים כלל בשום דבר, והם נבדלים, כנגד זה אמר ׳סבוני גם סבבוני בשם ה׳ כי אמילם׳. ועוד יותר יש התנגדות ישראל והאומות, כי יש אומות אשר הצלחת ישראל לא ימצא כאשר אותם האומות בהצלחה. וכן כאשר ישראל בהצלחה, אין אותם האומות בהצלחה, וזה שאמר הכתוב [יחזקאל כו, ב] ׳אמלאה החריבה׳, לא נתמלא צור אלא מחורבנה של ירושלים [
מגילה ו.]... וכל התנגדות הוא התנגדות יותר מן הראשון, לכך בראשון [התנגדות האומות להדדי מצד החילוק] נאמר [תהלים קיח, י] ׳כל גוים סבבוני בשם ה׳ כי אמילם׳. בשני [התנגדות האומות לישראל] הוסיף לומר [שם פסוק יא] ׳סבוני גם סבבוני׳. בג׳ [התנגדות אדום לישראל] הוסיף לומר [שם פסוק יב] ׳סבוני כדבורים דועכו כאש קוצים בשם ה׳ כי אמילם׳ ״ [הובא למעלה בהקדמה הערה 273, פתיחה הערה 186, פ״א הערה 1158, ופ״ב הערה 364]. ודבריו כאן מוסבים על שתי ההתנגדיות הראשונות שהזכיר בגבורות ה׳.
12. ״ועוד יש חלק שהם גבורים ואנשי חיל, ואינם נכנעים שיהיו תחת אחר עד שיהיה אחר מושל עליו, וכנגד זה אמר ׳ואיש לא עמד בפניהם כי נפל פחדם על כל העמים׳ ״ [לשונו בסמוך].
13. לשונו למעלה פ״ב [לפני ציון 43]: ״כי שם ׳איש׳ נאמר על מי שהוא זריז מאוד מאוד, וכאשר בא פרצה אחת, והוא עומד כנגד זה בכח שלו, זה נקרא ׳איש׳ ״. ואודות ש״איש״ מורה על הכח והגבורה, כן כתב בכמה מקומות, וכגון, בדר״ח פ״ד מ״ד [סח.] כתב: ״כי שם ׳איש׳ נאמר בכל מקום על הכח... כי תמצא שם ׳איש׳ בכל מקום נופל על זה; כמו ׳איש מלחמה׳ [שמות טו, ג], ׳והלא איש אתה׳ [ש״א כו, טו]״. וזהו יסוד נפוץ בספר גור אריה. וכגון בבראשית פל״ז אות כח כתב: ״גבריאל נקרא ׳איש׳, שנאמר [דניאל ט, כא] ׳והאיש גבריאל׳, כי נקרא גבריאל ׳איש׳ שהרי נקרא ׳גבריאל׳ מלשון ׳גבר׳, וגבר הוא איש״. ושם שמות פי״ז אות ד כתב: ״לשון ׳איש׳ בא על הגבורה, כדכתיב [מ״א ב, ב] ׳וחזקת והיית לאיש׳... ומי שהוא ירא אלקים אינו מתפתה לשום אדם, ולא ליצרו, לכך נקרא ׳איש׳ [רש״י
שמות יז, ט]. וזהו שאמרו [אבות פ״ד מ״א] ׳איזה גבור הכובש יצרו׳, רוצה לומר שראוי להיות נקרא ׳איש גבור׳ מפני שהוא עומד נגד יצרו, ואינו מתפתה אחריו״. ושם דברים פ״א אות כט [יז:] כתב: ״לשון ׳אנשים׳ משמש על גבורים ויראי חטא, כי לשון ׳איש׳ בא על גבור, וזה ידוע. וכך איתא במכילתא [שמות יז, ט], והביאו רש״י בפרשת בשלח אצל ׳בחר לנו אנשים׳ [שם]. ומפני שהיו דתן ואבירם בעלי מחלוקת הגדולים, שחלקו על ה׳ ועל משה, ובשביל זה נקראו ׳אנשים׳ [שמות ב, יג], שרצו להתגבר על משה במחלוקתם... וכן מה ש׳אנשים׳ סתם בכל מקום כשרים [רש״י
במדבר יג, ג], והיינו יראי אלקים, מפני שבהם גבורה, שאין דעתן קלות, והם מתגברים על יצרם. היפך הנשים, כי הנשים דעתן קלות [
שבת לג:], ואילו יראי אלקים אין דעתן קלות. לכך אמרו במכילתא [שמות יז, ט] אין ׳אנשים׳ אלא גבורים ויראי אלקים, רצה לומר גבורת הגוף והנפש. ודברים אלו ברורים״. וראה למעלה פ״ב הערות 44, 132.
14. פירוש - אצל שרי המדינות הפחד מהיהודים התבטא בזה שהיו מנשאים אותם [ולא בזה שהיו מתייהדים], וכמו שמבאר בהמשך דבריו. ויש בזה הטעמה נפלאה; דוקא על החשובים נאמר ״כי נפל פחד מרדכי עליהם״, בעוד בשתי הפעמים הקודמות לא נתפרש מרדכי, אלא נאמר ״כי נפל פחד היהודים עליהם״, וכן ״כי נפל פחדם על כל העמים״ [עיין ראב״ע נוסח ב שעמד על כך
(להלן ט, ג), וכן הוא בדבריו להלן (מציון 305 ואילך)]. אך לפי דבריו הענין מיושב היטב, שנאמר בשירת הים [שמות טו, טו] ״אז נבהלו אלופי אדום אילי מואב יאחזמו רעד נמוגו כל יושבי כנען״, ופירש רש״י שם ״אלופי אדום אילי מואב - והלא לא היה להם לירא כלום, שהרי לא עליהם הולכים. אלא מפני אנינות, שהיו מתאוננים ומצטערים על כבודם של ישראל״. ובגו״א שם [אות יז] כתב: ״ויש ראיה גדולה לדברי רז״ל [מכילתא שם], דגבי אלו נאמר ׳אז נבהלו אלופי אדום אילי מואב׳, כתב לך האלופים והאלים, כי לא היו מקנאים בם אלא האלופים והחשובים, ולפיכך באלו שנים בלבד כתיב ׳אלופי אדום אילי מואב׳. ואין להקשות דעדיין יקשה למה היו אלו שני אומות מתקנאים בחשיבותן של ישראל יותר משאר אומות, דאין זה קשיא, דאדום הם מזרע אברהם, וכן מואב מבן אחיו של אברהם, והיו סבורים שהם ראוים לגדולה גם כן, ולפיכך היו מתקנאים בהם ונבהלו על חשיבותן״. הרי ש״נבהלו על חשיבותן״ הוא רק בין אלו השוים בחשיבות, כי ״כלום מתקנא אלא חכם בחכם וגבור בגבור ועשיר בעשיר״ [
ע״ז נה.]. לכך על החשובים נפל פחד מרדכי עליהם דוקא, כי זהו מחשוב לחשוב. וראה להלן הערה 306.
15. חשובים בעצם. ולעומת הגבורים שאינם חשובים מצד עצמם, אלא מצד גבורתם. ובח״א
לסוטה מט. [ב, פו:] כתב: ״גברו בעל זרוע, שהם חשובים מצד כח הזרוע שלהם, לא מצד עצמם״.
16. נראה שכל אחד ואחד מראה את נשיאת עיניו כלפי המרומם ממנו באופן התואם למהותו; העם הפשוט מראה זאת בכך שהוא מתחבר אליו, כי ״עָם״ מלשון ״עִם״ [״שבו לכם פה עִם החמור״
(בראשית כב, ה), ״עָם הדומה לחמור״
(יבמות סב.)], שזהו התחברות. והרד״ק בספר השרשים, שורש עִם, כתב: ״המלה הזאת ענין חבור ודבוק... ויהיה ממנו עָם... לפי שאסיפת האנשים וחבורם זה עִם זה יקרא ׳עָם׳ ״ [הובא למעלה פ״ג הערה 398]. והגבורים מורים זאת בכך שנותנים למרומם למשול ולגבור עליהם. והחשובים מראים זאת בכך שנותנים למרומם חשיבות והתנשאות, כי כל אחד משבח לפי השגותיו של עצמו. ונאמר [משלי כז, כא] ״מצרף לכסף וכור לזהב ואיש לפי מהללו״, ופירש רבינו יונה שם ״ ׳ואיש לפי מהללו׳. פירושו, מעלות האדם לפי מה שיהלל; אם הוא משבח המעשים הטובים והחכמים והצדיקים, תדע ובחנת כי איש טוב הוא, ושורש הצדק נמצא בו. כי לא ימצא את לבו לשבח את הטוב והטובים תמיד בכל דבריו, ולגנות העבירות ולהבזות בעליהן, מבלי מאוס ברע ובחור בטוב... והמשבח מעשים מגונים או מהלל רשעים, הוא הרשע הגמור... שכל מי שמדבר טוב על הטובים ועל החכמים, שמוחזקים בו שהוא צדיק. וכל הדן אותם לכף חובה, וחולק במעשיהם לומר שאינם מכוונין, ואינו רואה להיות להם זכות, וכשמדברין לפניו מן הרשעים מצדיק את מעשיהם, בידוע שיש בו שמץ רשעות. ובזה אל תסתפק, כי בזה הדבר תוכל להבחין לבות האדם... ׳ואיש לפי מהללו׳, כלומר לפי מה שהוא מהלל״. וראה פחד יצחק, פורים, ענין א.
17. מתיהדים, מפחדים, ומנשאים.
18. כי ״יהודי״ הוא מלשון ״יחודי״, וכמו שיבאר בסמוך.
19. לשון הגמרא [
פסחים נו.] ״אמר רבי שמעון בן לקיש, ׳ויקרא יעקב אל בניו ויאמר האספו ואגידה לכם׳ [בראשית מט, א]. ביקש יעקב לגלות לבניו קץ הימין, ונסתלקה ממנו שכינה. אמר, שמא חס ושלום יש במטתי פסול, כאברהם שיצא ממנו ישמעאל, ואבי יצחק שיצא ממנו עשו. אמרו לו בניו, ׳שמע ישראל ה׳ אלקינו ה׳ אחד׳, אמרו, כשם שאין בלבך אלא אחד, כך אין בלבנו אלא אחד״. ובנצח ישראל פמ״ד [תשנ:] הביא מאמר זה, ובהמשך דבריו [תשנב:] כתב: ״וביאור ענין זה, שלכך תלו עצמם ביעקב, כי בודאי יעקב הוא דבק באחדות השם יתברך לגמרי, כי מדריגת יעקב בין אברהם ובין יצחק, והוא פנימי נסתר, לכך יעקב דבק באחדותו לגמרי. ולפיכך אמרו ׳שמע ישראל ה׳ אלקינו ה׳ אחד׳, ׳כשם שאין בלבבך אלא אחד, כך אין בלבנו אלא אחד׳. שאין ספק שיעקב הוא דבק לגמרי בו יתברך במה שהוא אחד, כמו שאמרנו, ולפיכך אין בלבו אלא אחד. וכך ׳אין בלבנו אלא אחד׳, שגם השבטים דבקים באחדות השם יתברך על ידי יעקב״. ובנתיב העבודה פ״ז [א, צט.] כתב: ״כשהיו בני יעקב מקבלים מלכות שמים, לא היו רק באמצעות יעקב, כמו שאמרו ׳שמע ישראל ה׳ אלקינו ה׳ אחד׳. לפי שיעקב אחד לגמרי, וראוי יעקב לקבל מלכות שמים, שהוא אחד. ועל ידו גם כן השבטים הם אחד, מקבלים מלכות שמים שהוא יתברך אחד... כי יעקב הוא אחד בעצמו, כך אין בלבנו אלא אחד. כי אלו י״ב שבטים הם כמו יעקב שאין בלבו אלא אחד, כי על ידי יעקב נעשו השבטים ג״כ אחד לגמרי. והוא דבר מופלג, כי מספר שלהם כמו מספר אחד, כי היה יעקב נגד האל״ף של ׳אחד׳, וח׳ בני אמהות וד׳ בני השפחות, הרי מספר שלהם הם ׳אחד׳... ולכך אמרו כשם שבלבך אינו רק אחד, כי יעקב יחיד היה, ובודאי אין בלבו אלא אחד. כך אף אם אנו הם יותר, מכל מקום אנו מצטרפין לאחד, כי כך מספר שלנו עם יעקב, שאנו מתחברים אליו במספר ׳אחד׳, ולכך אמרו ׳שמע ישראל ה׳ אלקינו ה׳ אחד׳ ״. ובגו״א בראשית פכ״ח אות יז [ס.] כתב: ״דע כי מעלת יעקב מעלה נפרדת ומיוחדת מאוד, ידוע לחכמים ולמשכילים בחכמה שהיה קדוש ונבדל מכל עניני העולם. ולפיכך נאמר אצלו [ישעיה כט, כג] ׳והקדישו את קדוש יעקב׳, נקרא השם יתברך ׳קדוש יעקב׳ על שם שהיה יעקב הקדוש והנבדל, ודבר זה ידוע למשכילים בענין יעקב. ודבר שהוא קדוש ונבדל הוא דבר שלא יתחלק, והוא אחד, כאשר ידוע לחכמים. וידוע כי יעקב עיקר האחדות, ולפיכך אמרו בני יעקב אל יעקב ׳כשם שאין בלבך אלא אחד כך אין בלבבינו אלא אחד׳ ״. ובח״א
לחולין צא: [ד, קו:] כתב: ״יעקב הוא מאחד את כל ישראל, ועל ידו הם גוי אחד בארץ, שעל ידו נקראו ׳ישראל׳ והם עם אחד, וזה מורה כי יעקב ראוי לאחדות. ודבר זה מצד מעלת יעקב, אשר היה נבדל מן הגשמי, וכל דבר שהוא נבדל הוא אחד. ולפיכך ישראל שהם עם אחד בלתי מחולקים, אינם אחודים רק מצד שיצאו מן יעקב, ולפיכך נקראו על שמו שהוא אחד. ועוד, מצד כי יעקב בפרט מיוחד לאחד ולקשר הכל. כי אברהם הוא האב הראשון, ויצחק הוא האב השני, ויעקב השלישי. ואין הראשון גם השני מיוחד לאחד ולקשר הכל, רק השלישי, כי הוא מכריע בין השנים המחולקים, והוא מכריע ביניהם ומאחד את המחולקים. לכך יעקב בפרט הוא מאחד ישראל לעם אחד, לכך נקראו על שמו ׳ישראל׳ ״. וראה גבורות ה׳ ס״פ יג.
20. פ״ב לאחר ציון 47, ופ״ו לאחר ציון 442, ״כלומר שהוא מזרע יהודים, שעל ידם נראה אחדותו של הקב״ה״ [לשונו בפ״ו שם]. וראה למעלה הערה 285, להלן הערה 367, פ״ט הערה 52, ופ״י הערה 53. ויש בזה הטעמה מיוחדת; בגו״א במדבר פכ״ב אות מ פירש את דברי רש״י שם [במדבר כב, כו] שהמלאך הראה לבלעם סימני האבות, וז״ל: ״פירוש, שמתחלה היה עומד המלאך בדרך שאין שם שום גדר [שם פסוק כב], אלא הכל יכול לעמוד שם, וזהו אברהם אבינו שיצאו ממנו הרבה אומות, ישמעאל ועשו ובני קטורה [בראשית כה, א-ד], שהיו אומות הרבה, וישראל. ולבסוף היה יצחק, שלא היו בו רק שני אומות, ישראל ואדום. ולפיכך עמד המלאך במקום [במדבר כב, כד] ׳גדר מזה וגדר מזה׳. ושני הגדרים היו יעקב ועשו. ואחר כך [שם פסוק כו] ׳ויעמוד במקום צר שאין לנטות׳, זה יעקב ובניו, שהיו כולם קדושים, ולא היה פסולת בזרעו, ולא עבר שם זר, רק ישראל בלבד, וזה ׳במקום צר׳ שאין לנטות ימין ושמאל... שבא אצל יעקב, שיצא ממנו ישראל בלבד, ובמקום הזה לא היה אפשר לבלעם לעבור״. ובח״א
לסנהדרין קו. [ג, רמז.] כתב: ״אברהם ויצחק, היו לאומות חיבור אליהם, שהרי מן אברהם יצאו כמה אומות, ומיצחק יצא אדום. ומן יעקב, הוא השלישי, היה זרעו נבדל לגמרי מן האומות״. לכך פשיטא ש״מתיהדים״ יכול להיות רק בזכות יעקב, כי אברהם ויצחק לא יחייבו זאת, כי אף לגוי יש שייכות אליהם.
21. לשונו בנצח ישראל פס״ב [תתקמא:]: ״וזכר [דברים לג, כט] ׳ואשר חרב גאותיך׳ נגד זכות יצחק, דכתיב [בראשית לא, מב] ׳ופחד יצחק היה לי׳, ומשם יבוא הפחד על אויבי ישראל כאשר יוצאים למלחמה, עד שפורחים מן החרב״. ומעין זה כתב בגבורות ה׳ פנ״ו [רנ.], וז״ל: ״ ׳בזרוע נטויה׳ [דברים כו, ח], זו החרב [הגדה של פסח]. זו זכות יצחק וממדתו, שנטה צוארו להיות נשחט מן החרב, בזכותו הביא הקב״ה על מצרים חרב״. אמנם במקרא מצינו מדה זו גם אצל יעקב, שנאמר [בראשית לה, ה] ״ויסעו ויהי חתת אלקים על הערים אשר סביבותיהם ולא רדפו אחרי בני יעקב״. ואולי לפי דבריו כאן, חתת אלקים זו באה ליעקב מיצחק אביו.
22. קצת תמוה, כי נאמר במקרא ״נפל פחדם״ בעוד מקום; [תהלים קה, לח] ״שמח מצרים בצאתם כי נפל פחדם עליהם״.
23. לשונו למעלה פ״ה [לאחר ציון 393]: ״כי אברהם היה לו הגדולה, שהרי נקרא ׳אב המון גוים נתתיך׳ [בראשית יז, ה], וכמו שאמרו ׳נשיא אלקים אתה בתוכינו׳ [שם כג, ו]... ולכך אמר [למעלה ה, יא] ׳ואשר נשאו המלך על השרים׳ ״. ובח״א
לסנהדרין צח: [ג, רכ.] כתב: ״חשיבות והגדולה... מעלת אברהם, שזכה לחשיבות והתרוממות, שנקרא ׳נשיא אלקים׳, וכל ענינו היה גדולה וחשיבות״. ובגו״א שמות פ״ד אות יד [עז:] כתב: ״אברהם כל ימיו בגדולה והתרוממות, כמו שאמרו [ב״ר מג, ה] ׳עמק שוה׳ [בראשית יד, יז], שהושוו בו כל העולם והמליכו את אברהם למלך, והכל הוא בשיעור אלקי״ [הובא למעלה פ״א הערה 182, ופ״ה הערה 396]. וראה נצח ישראל ר״פ מא.
24. כי לא נאמר אצל החשובים ״כי נפל פחד היהודים עליהם״, או ״כי נפל פחדם על כל העמים״ כפי שנאמר בשתי הפעמים הקודמות, אלא נאמר ״כי נפל פחד מרדכי עליהם״.
25. והטעם שהיה להם פחד ממרדכי הוא מפאת חשיבותו, שחשיבותו מפילה פחד על חשובים אחרים, וכמבואר למעלה הערה 295, קחנו משם.
26. פירוש - מפלתו ותלייתו.
27. כפי שהולך ומבאר. ומדגיש זאת כדי שנדע שהפחד שנפל על האומות היה מהקב״ה, ולכך ניתן לבאר שזה נובע משלשת האבות.
28. ״לבוש מלכות״ [מתנו״כ קה״ר ה, א]. וכן יבאר המהר״ל בסמוך.
29. נראה שכוונתו היא שאצל המלך עצמו הפחד ממנו אינו נופל אלא רק על בני עמו הקרובים אליו, ולא על אלו המרוחקים ממנו. ואם הגדולה שהיתה למרדכי באה מן המלך, הרי [
ב״ק כד:] ״דיו לבא מן הדין להיות כנדון״, וכיצד יפחדו ממרדכי במרחקים גדולים יותר מהמלך עצמו. ואודות שיראת המלך נופלת רק על הקרובים אליו, כן כתב בדר״ח פ״ב מ״ה [תקע.], וז״ל: ״דבר זה ברור, כי כאשר האדם קרוב אל המלך, הוא ירא ממנו. ולא ירא ממנו כאשר האדם הוא רחוק ממנו, שאז אינו מתפעל ואינו ירא כלל״. ושם פ״ב מ״ט [תרצז.] כתב: ״כי מי שהוא רחוק מן המלך, בודאי אינו ירא ממנו. רק מי שהוא קרוב אליו, והוא אצלו, ואז הוא ירא ממנו״. ושם פ״ג מי״ז [תלב:] כתב: ״כי מורא מלכות הוא מצד הקירוב אל המלך, שכאשר האדם עם המלך, אז מקבל יראתו. אבל הרחוקים מן המלך, אין יראה להם מן המלך״ [הובא למעלה פ״א הערה 241, וראה להלן הערה 319, ופ״ט הערה 191].
30. לשונו למעלה [לאחר ציון 20]: ״ואלו שני דברים, דהיינו בית המקדש והתורה, שניהם מגיע מעלתם עד שער החמשים, אשר משם בא מפלת המן הרשע״. ו״כאשר היו גוברים על המן, זכו ישראל למדריגה עליונה מאוד, וזכו לתורה... כי כאשר גברו על כח המן, היו דביקים לגמרי במעלת יום טוב ובמעלת המילה ובמעלת התפילין״ [לשונו למעלה לאחר ציון 255]. וראה למעלה הערות 26, 256, ולהלן ציון 337, ופ״ט הערה 270.
31. אודות מעמדו הנבדל של המלך, ראה בסמוך הערה 316. ויש בזה הטעמה מיוחדת; אמרו חכמים [
ב״ב ד.] ״שאני בית המקדש דאי לא מלכות לא מתבני״. ובח״א שם [ג, נח.] כתב: ״דבר זה מבואר ממה שאמרו ז״ל סנהדרין [כ:] ג׳ מצות נצטוו לישראל בכניסתן לארץ; למנות להם מלך, ולהכרית זרעו של עמלק, ולבנות להם בית הבחירה... כי נתלה בנין בית המקדש במלכות דוקא. ועוד מבואר ממה שאמרו במסכת גיטין בפרק הניזקין [נו:] אברא מלכא אתה, דאי לאו מלכא אתה לא אמסר בית המקדש בידך... מזה תראה כי לא נמסר בית המקדש רק ביד מלך, כי בית המקדש נבדל מכל העולם, וזהו ענין מלכות... כי המלך יש לו מעלה נבדלת. ולפיכך אין ראוי לבנין בית המקדש, וכן לענין נפילתו, רק המלך. כי איך ישלוט הדיוט בבית המקדש שהוא נבדל מכל העולם, ואין ההדיוט מגיע עד שם. אבל המלך שהוא נבדל, מגיע עד שם. וכן לענין בנין, אין ראוי לבנות אותו רק המלך, ודבר זה מבואר״ [הובא למעלה פ״ה הערה 142]. והרי למעלה פ״ז [לפני ציון 170] ובפרק זה [לפני ציון 21] ביאר שמעלת בית המקדש באה משער החמשים [ראה למעלה הערות 21, 26]. והעולה מכך הוא שמעלת המלך העליונה גם כן באה משער החמשים. וראה בסמוך הערה 321.
32. כפי שכתב למעלה פ״א [לאחר ציון 401] לגבי בגדי כהונה, וז״ל: ״כי כהן שלבש בגדי כהונה הוא תפארת אלקי. וכך היה אחשרוש שלבש יקר תפארת, עד שהיה לו תפארת אלקי. כי היה מוכן אחשורש בפרט לכבוד הבגדים, שהבגדים שהם על האדם הם צניעות וכבוד, שהאדם מתכסה בהם... כי בגדי כהונה כבוד אלקי הם״. ובהמשך שם [לאחר ציון 464] כתב: ״הכבוד הוא על ידי מלבושי כבוד, כמו שאמר רבי יוחנן ׳מימי לא קריתי לבגדי רק מכבדותי׳ [
שבת קיג.]. ולכך אמר שהראה להם בגדי כהונה, שכל כך היה מגיע כבודו, עד שלבש בגדי כהונה, שהוא כבוד אלקי. וכך היה לאחשורש כבוד אלקי... שלבש בגדי כהונה״. ובנר מצוה [קכ:] כתב כן לגבי ציצית, וכלשונו: ״ציצית מלבוש שהוא כבודו, יש בו מצוה אלקית [במדבר טו, לז-מא], ובשביל כך כבוד הזה הוא כבוד אלקי. והחוטין הם ל״ב, כמספר ׳כבוד׳ ״.
33. לכאורה למעלה פ״א [לאחר ציון 1073] כתב להיפך, וכלשונו: ״באותה שעה שאינה לובשת בגדי מלכות כאילו אינה מלכה... אף על גב שיש עליה כתר מלכות, אין הכתר מורה רק סימן שהיא מלכה, אבל אינה בכבוד מלכות, כי הבגדים הם כבוד המלכות״. הרי ששם ביאר שבגדי המלכות הם יותר כבוד המלכות מאשר הכתר, שהוא רק סימן למלכות, ואילו כאן מבאר להיפך. ויש לומר, שהכתר מורה על מעלת המלכות, אך בגדי מלכות מורים על כבוד המלכות. וכן ביאר למעלה פ״ו הערה 153. וראה למעלה פ״א הערה 1075.
34. אודות ההבדל בין הראש לבין הגוף, הנה אמרו חכמים [
עירובין נד.] ״חש בראשו יעסוק בתורה, שנאמר [משלי א, ט] ׳כי לוית חן הם לראשך׳. חש בגרונו יעסוק בתורה, שנאמר [שם] ׳וענקים לגרגרתיך׳. חש במעיו יעסוק בתורה, שנאמר [משלי ג, ח] ׳רפאות תהי לשרך׳. חש בעצמותיו יעסוק בתורה, שנאמר [שם] ׳ושקוי לעצמותיך׳. חש בכל גופו יעסוק בתורה, שנאמר [משלי ד, כב] ׳ולכל בשרו מרפא׳ ״. ובנתיב התורה פ״א [מג.] כתב: ״מה שאמר הראש בפני עצמו, מפני שהראש שם השכל, והוא קרוב אל התורה בעבור חשיבות הראש, הוא ראשון וקודם לקבל רפואה על ידי התורה. ולפיכך אמר בראשון ׳חש בראשו יעסוק בתורה׳. ואמר אחר כך ׳חש בגרונו יעסוק בתורה׳, הגרון הוא למטה מן הראש אשר שם השכל, והגרון יוצא ממנו הדבור, והגרון כלי אל שכל הדברי, והוא למטה מן שכל עיוני... ואמר אחר כך ׳חש בכל גופו׳, אף על גב שהוא רחוק יותר... והנה התחיל בראש, שהוא יותר ראשון ויותר קודם לקבל הויה ורפואה מן השם יתברך, ואחר כך הזכיר הגרון, שהוא למטה הימנו, ואחר כך בני מעיים, ואחר כך העצמות, ואחר כך כל גופו״ [הובא בחלקו למעלה פ״ו הערה 421]. וכן כתב בדר״ח פ״ו מ״ו [קכח.], ויובא בהערה 320. ולמעלה פ״ב [לאחר ציון 88] כתב: ״השבט הזה [יהודה] בין שאר השבטים דומה כמו הראש בשאר האיברים, והראש הוא עליון״. ובנצח ישראל פל״ז [תרפה:] כתב: ״יש באדם שני אברים, והם מלכים על כל האברים, והם הראש והלב. כי מלכות יהודה נגד הראש, וכדכתיב [שופטים א, ב] ׳יהודה יעלה בראש׳. ויוסף תמיד הוא באמצע, כנגד הלב. שכן תמצא בנשיאים, נשיא אפרים באמצע [הקריב קרבן ביום השביעי
(במדבר ז, מח)], דומה ללב שהוא באמצע האדם. וידוע כי הנשמה הנבדלת היא במוח, והנשמה היא יותר אלקית מן הלב״. ובגבורות ה׳ פמ״ד [קסח:] כתב: ״כי כל פאר ראוי לראש, שהוא הדבר הנכבד באדם. ולפיכך קרא הכתוב המלבוש שהוא לראש ׳פארי מגבעות׳ [שמות לט, כח]״, ושם ביאר שלכך מניחים תפילין על הראש. ובבאר הגולה באר הרביעי [תב.] כתב: ״אמנם מה שהתפילין הם על הראש, דבר זה כי הכבוד הזה הוא תוספת כבוד, לפי שהוא מצד השם יתברך, לא מצד האדם עצמו. וראוי שיהיה כבוד זה שהוא תוספת על הראש... שהראש הוא בתכלית הגובה״. וראה למעלה בהקדמה הערה 227, פ״ב הערות 89, 90, 99, פ״ו הערה 122, ובסמוך הערה 320.
35. אודות מעמדו הנבדל של המלך, כן כתב בח״א
לשבועות ט. [ד, יא.], וז״ל: ״המלך נבדל מן הכלל... ולכך יש בשביל זה מעלה אלקית... שהמלך מושל על הכלל, והכלל הוא נבדל. כי הגשמי הוא פרטי, ולכך כל מלך הוא אחד, שאין הכללי מתחלק״. ובנצח ישראל פ״ה [קט.] כתב: ״המלך הוא נבדל משאר העם, כי דבר זה ידוע כי המלך הוא נבדל מכל העם, ואין צריך לזה ביאור. ולפיכך היו המלכים נמשחים בשמן המשחה [
הוריות יא:], שהוא קדוש״. וראה עוד בהקדמה השלישית לגבורות ה׳ [כ], למעלה בהקדמה הערה 234, פתיחה הערה 285, פ״א הערות 359, 364, 855, פ״ב הערה 438, ופ״ו הערה 137.
36. בגבורות ה׳ פל״ט [קמד.] ביאר שתפילין של יד מורים על הדביקות, ותפילין של ראש מורים שה׳ נקרא עליהם, וכלשונו: ״תפילין על הזרוע, שישראל דבקים בהקב״ה, ולפיכך כתיב בהם [דברים ו, ח] ׳וקשרתם׳. וזה החילוק שיש בין תפילין של יד ובין תפילין של ראש; כי תפילין של יד הוא החבור והדבוק שיש לישראל אל הקב״ה, ומזה הצד אין יראה, כי אם חבור ודבוק בו יתברך, שבמקום שיש חבור אין יראה. אבל תפילין של ראש, ששם אין קשור, רק שהשם יתברך נקרא עליהם, ובמה שהשם נקרא עליהם הוא יתברך נבדל מהם, שנקרא ׳אלהי ישראל׳, ובמה שהוא אלקיהם הוא נבדל מהם, ובזה הצד יש יראה, שראוי להיות ירא מן אלהי ישראל אשר לו הגבורה, והבן זה״ [הובא למעלה הערה 277]. ובנתיב העבודה פי״ג [א, קכ.] כתב: ״העובד מאהבה הוא דבק בו... אבל היראה שהוא ירא מן השם יתברך, בזה אין דביקות בו יתברך, כי אדרבה, הירא מן האחד אינו מתחבר עמו, ולכך מצד היראה אינם דביקים בעילה״. וראה הערה הבאה.
37. לשונו בנתיב התורה פ״ט [שסז:]: ״כי יראת השם יתברך הוא מצד שהוא יתברך נבדל מן הכל, לכך שייך בו היראה, ואין שייך היראה מצד החבור, רק מצד שהוא נבדל מהכל, ואין לו שתוף עם זולתו״. ובדר״ח פ״א מ״ג [רל:] כתב: ״ולפיכך אמר, אף שהזהרתי אתכם על אהבה, לא יהיה השם יתברך נחשב כמו אוהבך אשר אתה רגיל עמו, אבל יהיה נחשב לו כי השם יתברך בשמים ואתה על הארץ, וכך יהיה נחשב לך הקב״ה בשמים, ואתה על הארץ, ובזה יהיה מורא שמים עליך, ולא תהיה האהבה מבטלת היראה. ולכך אמר [אבות פ״א מ״ג] ׳ויהי מורא שמים עליכם׳, ולא אמר ׳ויהי מורא המקום עליכם׳. ובכל מקום אצל המורא נאמר ׳יראת שמים׳, ולא נאמר ׳אהבת שמים׳, כי היראה צריך שיהיה נחשב אליו הקב״ה נבדל ממנו לגמרי, והוא יתברך יושב בשמים, והאדם על הארץ. אבל האהבה נחשב שהוא דבק בו יתברך, כדכתיב [דברים ל, כ] ׳לאהבה את ה׳ אלקיך ולדבקה בו׳ ״. ובדר״ח פ״ו מ״ב [נח.] כתב: ״וידוע כי המלך נבדל מן העם, ובשביל שהוא נבדל מן העם יש למלך מורא״. ובנתיב העבודה ס״פ יד [א, קכב:] כתב: ״ובזה מכיר עלתו שהוא נבדל ממנו, והוא בשמים והאדם על הארץ [קהלת ה, א], ובזה יש יראה״.
38. יש להעיר, כי כאן מבאר שיראת המלך נופלת רק על מי שנבדל מן המלך. וכן בגו״א דברים פ״י אות ט [קסה:] כתב: ״דרך משל, מי שראה מלך בשר ודם, כל עוד שיתקרב אליו, ויש לו קירוב ושייכות אליו, אין היראה כל כך״. אך בנתיב התורה פ״ה [רנו.] כתב: ״דומה למלך בשר ודם, אין האדם מקבל יראתו רק כאשר מתקרב אליו״. הרי שכתב בגו״א שהתנאי ליראה הוא התרחקות מן המתיירא, ואף הביא המשל ממלך להוכיח זאת. ואילו בנתיב התורה הביא המשל ממלך להוכיח את ההפך, שיראה זקוקה להתקרבות למתיירא. וכיצד יתכן להוכיח דבר והפוכו מאותו משל. וממו״ר שליט״א שמעתי לבאר, כי ישנם שני סוגי התקרבות אל המלך; יש התקרבות למלך שהיא כדי להתחבר ולהשתוות אליו, וכגון שבא לשוחח ולאכול עמו, ומתנהג עמו כשוה לשוה, והתקרבות מעין זו מבטלת את היראה. אך ישנה התקרבות למלך שכל כולה היא קבלת עולו של המלך, וזאת כאשר המתקרב יודע שאין הוא שוה למלך, אלא הוא נתינו, והיחס כלפיו הוא של נשלט לשולט. התקרבות מעין זו היא הכרחית להרגשת יראת הרוממות מהמלך, שהרי אז, אדרבה, מלכות המלך תחול עליו יותר מכאשר הוא מנותק לגמרי מן המלך, שאז אין המלכות חלה עליו כלל. ודוק ותראה, שבגו״א כתב ״יש לו קירוב ושייכות אליו״, ואילו בנתיב התורה כתב רק קירוב, מבלי לומר ״שייכות״. ודפח״ח. אזן מלים תבחן; בתפילת שלש רגלים אמרינן ״אתה בחרתנו מכל העמים, אהבת אותנו, ורצית בנו, ורוממתנו מכל הלשונות, וקדשתנו במצותיך, וקרבתנו מלכנו לעבודתך, ושמך הגדול והקדוש עלינו קראת״. הנה הוזכרו כאן שבעה אופני חיבה שהראה הקב״ה לישראל. ובאף אחד מהם לא ניתווסף כנוי אל ה׳, מלבד האופן הששי שנאמר בו ״וקרבתנו מלכנו לעבודתך״, ולא ״וקרבתנו לעבודתך״ גרידא, כפי שנאמר בשאר אופני החיבה [״אהבת אותנו״ ולא ״אהבת אבינו אותנו״, וכיו״ב]. והלא דבר הוא. אך הואיל ונתבאר כאן שיש שני סוגי התקרבות למלך; התקרבות שהיא חלק מגינוני מלכות, והתקרבות שמבטלת מורא מלכות, לכך ההדגשה היא שאיירי בהתקרבות הראויה למלכות, ולא בהתקרבות הסותרת למלכות, וזהו ״וקרבתנו מלכנו לעבודתך״, ״מלכנו״ דוקא. וראה בסמוך הערה 322.
39. והראש מורה על נבדלות ונכבדות, כי בראש נמצאת הנשמה הנבדלת, וכמו שכתב בדר״ח פ״ו מ״ו [קכח.], וז״ל: ״כי הכתר הוא תכשיט של כבוד על הראש, כי המעלה הנבדלת ראויה אל הראש, שהוא היותר עליון באדם, ושם הנשמה שהיא נבדלת, ולכך אל הראש ראוי תכשיט של כבוד. ולכך היו מושחין גם כן את הראש של מלך בשמן של קדושה [ש״א י, א]״. וראה למעלה הערה 315.
40. למעלה [לאחר ציון 15] הביא את המדרש [מדרש תהלים מזמור כב] שעושרו של עמלק נחלק לג׳ חלקים; שליש לבנין בית המקדש, ושליש לעמלי התורה, ושליש למרדכי ואסתר. וכתב לבאר שם בזה״ל: ״ופירוש זה, כי מצד אלו שלשה הם בטול לכח המן, דהיינו התורה, ובית המקדש, ומרדכי ואסתר... אלו שני דברים, דהיינו בית המקדש והתורה, שניהם מגיע מעלתם עד שער החמשים, אשר משם בא מפלת המן הרשע, כמו שנתבאר למעלה באריכות. ומרדכי ואסתר גם כן היה גוברין על המן. ומפני כי אלו ג׳ היו מבטלים כח המן, ולכך לאלו שלשה חלקים נחלק עושר של המן. כי לפי גודל כחו של המן, לא היה לו מבטל רק אלו שלשה, והבן זה מאוד״. ורהיטת לשונו מורה שאף מעלת מרדכי ואסתר מגיעה עד שער החמשים. לכך מעלות מרדכי שהוזכרו כאן [בגדי מלכות ועטרה] בעל כרחך שאף הן מיישך שייכי לשער החמשים. וראה למעלה הערות 26, 312, ולהלן הערה 337.
41. מציין כאן שני דברים שיש למלכות; (א) כבוד וגדולה. (ב) יראה. ולמעלה פ״א [לאחר ציון 350] הביא מחלוקת במדרש [אסת״ר א, כ], וביאר שנחלקו איזה דבר משני דברים אלו מאפיין יותר את המלכות, וכלשונו: ״לרבי אליעזר, חשיבות המלך כאשר מתנשא על העם, ודבר זה הוא עיקר למלך. ולכך אמר שהיה כל העם יושבים לפניו, והמלך היה עוד מתנשא עליהם, וזהו חשיבות מלכותו כאשר מתנשא עליהם. ולרבי שמואל דבר זה הוא חשיבות על העם, שיהיה יראת המלך עליהם, עד שיהיו שטוחים על פניהם. ולא יהיה המלך בעצמו מראה חשיבות וגדולה בעצמו, רק שיהיה במסיבה, ויהיו שאר העם שטוחים על פניהם מחמת יראה. כלל הדבר; למר, חשיבות מלכותו במה שהוא מתנשא עליהם. ולמר, חשיבות מלכותו במה שהם תחתיו לגמרי, משפילים לפניו מיראת פניו, וזהו עיקר מלכותו, ודבר זה ענין נפלא״. וראה שם הערה 364. וכן למעלה פ״ו [לאחר ציון 145] כתב: ״ואלו שלשה דברים [המלבוש הסוס והכתר] גם כן מורים על שלשה [דברים] שיש למלך; האחד, שהוא נישא למעלה מכל העם, שהוא יותר גדול ויותר עליון מהם. וזה מורה הכתר שהוא על הראש למעלה, מורה שהוא נישא למעלה. ועוד הוא רודה ומושל בכח שלו על העם, עד שנחשבים העם למטה ממנו. וזה יורה הסוס, שהוא רוכב עליו ורודה עליו. כי הסוס הוא מגביה עצמו בהליכתו, והוא רוכב ומושל עליו, וכך המלך מושל ורודה בעם אשר מגביהים עצמם. והמלבוש הוא מורה על כבוד עצמו, שהוא נבדל בכבוד מן שאר הבריות״. ומה שמבאר שם שהכתר מורה על עליונות המלכות, ואילו כאן מבאר שהעטרה מורה על מורא מלכות, הוי שני צדדים של מטבע אחת; הואיל ויראת המלך היא יראת הרוממות [וכמבואר בהערה 319], לכך בהכרח איירי ביראה ממי שהוא מרומם.
42. פירוש - קינין הם הקרבנות של שתי תורים או שני בני יונה, כגון הזב והזבה והיולדת שמביאים קיני חובה, היו נותנים מעותיהם לשופרות [תיבות] שבמקדש, והממונים על השופרות לוקחים המעות ומביאים בהן את הקינים, היינו שתי תורים או שני בני יונה. והיה צורך בממונה על הקינין שיהא חכם גדול ובקי בדיניהם, כמו שאמרו [אבות ג, יח] ״קינין ופתחי נידה הן הן גופי הלכות״. והאיש הממונה על כך היה נקרא פתחיה.
43. בגמרא [
מנחות סד:] מסופר שם כיצד אנשים אמרו דברים סתומים ומוזרים, ומרדכי הצליח לפענח את דבריהם.
44. ״שירתתו מהן בעלי דינים, ולא ישקרו״ [רש״י שם].
45. ״שאם יהא הנדון מכשף והאור לא ישלוט בו, יעשו הן מכשפות וימיתוהו בכל מיתה שיוכלו״ [רש״י שם].
46. ״שלא יחליף טענותיו, ויחייבוהו״ [רש״י שם].
47. ״והיינו דכתיב במרדכי [נחמיה ז, ז] ׳בלשן׳ ״ [המשך לשון הגמרא]. ופירש רש״י שם ״דהוה בייל לישני בולל ומערבב הלשונות. ודורשן כגון ׳עין סוכר׳ ו׳גגות צריפין׳, והיינו דקרו ליה ׳מרדכי בלשן׳ ״. והגמרא קודם לכן [
מנחות סד:] הביאה מעשים שבני אדם אמרו את המלים ״עין סוכר״ ו״גגות צריפין״, ומרדכי הצליח לפענח את כוונתם. והמלים הללו הן עירבוב של שתי שפות [לשון הקודש וארמית], ומרדכי ידע להבינן. אמנם המהר״ל יבאר בסמוך שידע לפרש מילה אחת בכמה לשונות.
48. במה שהתגבר על עמלק, ובזה עולה על כל שבעים האומות [מתבאר להלן].
49. לשונו בתפארת ישראל ר״פ לא [תסב.]: ״כי הדבור שהיה יוצא מן השם יתברך היה מתחלק לשבעים, כי כן הדבר שהוא יוצא מן השם יתברך בעולם הזה, הוא מתחלק לשבעים. כמו שהם שבעים אומות, והלשונות הם שבעים לשון״. ובפרקי דר״א פכ״ד אמרו ״קרא הקב״ה לשבעים המלאכים הסובבים כסא כבודו, ואמר בואו ונבלבל את לשונם... וירד הקב״ה ושבעים המלאכים הסובבים כסא כבודו, ובלבל את לשונם לשבעים גוים לשבעים לשון״. ורש״י
דברים לב, ח כתב: ״למספר שבעים נפש של בני ישראל שירדו למצרים הציב גבולות עמים, שבעים לשון״. והרמב״ן
במדבר יא, טז כתב: ״אספה לי שבעים איש מזקני ישראל - כבר הזכירו רבותינו כי שבעים אומות הן בשבעים לשון... ולכן היה המספר ביורדי מצרים שבעים. וצוה המספר הזה בשופטי ישראל, כי המספר הזה יכלול כל הדעות בהיותו כולל כל הכחות, ולא יפלא מהם כל דבר. וכן במתן תורה ׳ושבעים מזקני ישראל׳ [שמות כד א]״.
50. אודות שהכולל בתוכו שבעים אומות יודע לדבר שבעים לשונות, הנה אמרו בגמרא [
סוטה לו:] ״בא גבריאל ולימדו [את יוסף] שבעים לשון... ולמחר כל לישנא דאישתעי פרעה בהדיה, אהדר ליה. אישתעי איהו בלשון הקדש, לא הוה קא ידע מאי הוה אמר... אמר ליה אישתבע לי דלא מגלית, אישתבע לו״. ובח״א שם [ב, עד:] כתב: ״ואם תאמר, וכי היה יותר מקפיד על ידיעת הלשון משהיה מקפיד על חכמת יוסף, שלא היה חכם כמוהו. ויראה דודאי היה ירא יותר מן הלשון, כי ראוי שיהיה מלך על כל אומה ולשון יודע לשון כל אומה ואומה... ולפיכך אל תתמה למה לא היה פרעה יודע בלשון הקודש, ובשבעים לשונות היה יודע. מפני שפרעה היה באותו זמן כולל כל הלשונות ומושל על כולם, ולכך ידע בע׳ לשונות. אבל לשון הקודש אין מתיחס לו כלל, ולפיכך לא למד פרעה לשון הקודש מיוסף או ממי שהוא, כי אין הלשון ראוי לו. ואם היה יוסף מדבר בלשון הקודש, היו יודעים ביוסף שהוא ראוי יותר למלוכה מפרעה, והיה זה פחיתות לו... ולפיכך השביעו שלא יגלה את הדבר. ובודאי אין הפירוש הלשון בלבד, רק הכוונה שהיא מגלה אל מצריים כי הוא ראוי מצד עצמו יותר מפרעה, ויהיו מורדים בפרעה וימליכו עליהם מי שהוא יותר ראוי למלוכה, וזהו יוסף. לכך היה משביעו שלא יגלה להם שהוא יותר ראוי למלוכה, במה שיוסף כולל כל הלשונות במעלה״.
51. כיון שהוא מעל לשבעים אומות [במה שהוא מעל לעמלק], והעליון כולל בתוכו את מה שתחתיו. ואודות שהעליון כולל את מה שתחתיו, כן כתב בדר״ח פ״ד מ״ט [קפב:], וז״ל: ״כי ראוי שתהיה התורה כוללת הכל, לפי שהוא עליונה על הכל. ולעולם הדבר שהוא עליון נכלל תחתיו כל מה שלמטה ממנו. והתורה מדריגתה על כל, ולפיכך עם התורה הכל, אם עוסק בתורה לשמה... נמצא עם התורה אריכות ימים, שהוא עולם הבא, וגם מדריגת עולם הזה. שאם יש עם התורה מדריגת עולם הבא, שהוא עליון, כל שכן שיש בתורה מדריגת עולם הזה, שהוא למטה הימנו״. ובגבורות ה׳ פ״ס [ער.] כתב: ״כל דבר שהוא יותר עליון במדריגה, הוא כולל כל דבר שהוא למטה ממנו במדריגה״. ובתפארת ישראל פ״ל [תנא.] כתב: ״כאשר נתנה תורה לישראל, והיה יוצא למציאות התורה שהיא הכל, היה נמשך שנוי בכל. והיו ׳קולות וברקים וענן כבד וקול השופר חזק מאד׳ [שמות יט, טז]... ואיך לא יהיו קול השופר וקולות וברקים וענן כבד, הרי התורה השכלית היא על עולם הגשמי, ואיך התורה באה אל העולם התחתון, שהיא למעלה מן העולם הזה, ולא יבוא גם כן אותו שהוא למטה ממנו״. וכן בנתיב אהבת ריע פ״ב [ב, נט.] נגע בנקודה זו [הובא למעלה פ״א הערה 615].
52. ונפילת הפחד הזו מורה שמרדכי נמצא מעל לשבעים אומות, ולכך הן יראות ממנו, כמו שהתחתון ירא מן העליון, והקטן ירא מהגדול. ורש״י [דברים לב, מג] כתב: ״אפילו חלש למעלה וגבור למטה אימת העליון על התחתון, וכל שכן שגבור מלמעלה וחלש מלמטה״ [הובא למעלה בהקדמה הערה 469, ופ״ב הערה 90]. ובנתיב יראת השם פ״א [ב, כג.] כתב: ״כאשר מכיר בגדולת ורוממות השם יתברך אי אפשר שלא יירא ממנו, כי אף מן מלך בשר ודם או כל גדול כתיב [איוב כט, ח] ׳ראוני נערים ונחבאו׳ ״.
53. ״מרדכי בלשן שעלה מן הגולה, ונקרא כן שהיה בולל לשונות הרבה״ [רע״ב שקלים פ״ה מ״א]. והר״ח
מגילה טז: כתב ״מרדכי בלשן, למה נקרא שמו ׳בלשן׳, שיודע ע׳ לשונות״.
54. לשונו למעלה בפתיחה [לאחר ציון 226]: ״כי ׳ראשית גוים עמלק׳, וכאשר הושיעם השם יתברך מהמן, שהוא מזרע עמלק, כאילו הושיע אותם מכל האומות״. ובפרק זה [לאחר ציון 163] כתב: ״כי כאשר גאלם השם יתברך [מהמן], כאילו יצאו ישראל מן שבעים אומות״ [ראה למעלה בהקדמה הערה 91, פ״א הערה 1158, ופרק זה הערות 157, 164]. והטעם הוא שהראשית כוללת את הכל. וכן כתב בקהלת יעקב, ערך עמלק [א], וז״ל: ״הנה עמלק כולל כל האומות, וזה שאמר ׳ראשית גוים עמלק׳, כי ראשית היא כולל האחרים, כמו ראש השנה כולל כל השנה. והוא שורש לד׳ מלכים, ועל כן ׳בבל׳ [34] ׳ומדי׳ [60] ׳ויון׳ [72] ׳ואדום׳ [57] וט״ז אותיות, והכולל, גימטריא ׳עמלק׳ [240]... עמלק כולל ארבע מלכיות, וזהו ׳ראשית גוים עמלק׳, כי הראשית כולל הכל, כענין הבכור ואח הגדול שכולל כל האחין״ [הובא למעלה בפתיחה הערה 226].
55. לשונו בח״א
לסוטה יג: [ב, נו:]: ״יש לך לדעת כי משה רבינו עליו השלום היה לו מעלת הצורה הנבדלת, והיה נבדל במעלתו מכל אדם, כמו שנקרא ׳איש אלקים׳. ובמסכת מנחות [נג:] יבא משה שנקרא ׳זה׳, ׳כי זה משה האיש׳ [שמות לב, א] ויקבל זאת וכו׳. ופירשנו לשם כי לכך נקא בשם ׳זה׳ כי לשון זה מורה על מעלת הצורה השלימה הנבדלת שהיה מיוחד בו משה. ומפני כי הצורה נותנת הכרה והבדל לכל דבר עד שיאמר עליו כי הוא זה, לכך נקרא משה בשם זה. וכן נקרא בשם ׳איש׳ בשביל זה, ׳והאיש משה עניו מאוד׳ [במדבר יב, ג], כי הצורה נקראת בשם ׳איש׳ כמו שידוע. והיה פורש מן האשה [
שבת פז.], ולא היה דבק בחמרי, שהחומר הוא אשה, כמו שהצורה הוא איש. ומפני שהיה צורה נבדלת, היה פורש מן האשה שהיא חומר״. ובדר״ח פ״ב מ״ה [תקעו.] כתב: ״משה... הוא ׳איש האלקים׳, והיה כמו מלאך, ונבדל מן החומר, שהוא רע. ולפיכך ראוי היה לקבל התורה, שהוא השכל האלקי, נבדל לגמרי מכל גשם״. ובגבורות ה׳ פט״ז [עו.] כתב: ״מעלת משה רבינו ע״ה, כי נשמתו היה קודש קדשים, נאצל מן המעלה הרמה והנשאה העליונה... שזה מורה על מעלת משה שהוא נבדל במעלתו מכל אדם על פני האדמה... עד שלא היה אדם נבדל מן החומר כמו משה רבינו עליו השלום״ [הובא למעלה בהקדמה הערה 237].
56. לשונו למעלה [לאחר ציון 310]: ״רק גדולתו [של מרדכי] היה שנתן לו השם יתברך מלכות, ולכך נפל פחדו על כל העמים. וכל זה כאשר הגיע למדריגה זאת להפיל את המן, ומפני שקנו מעלה העליונה כאשר הפיל מרדכי את המן, זכה מרדכי להיות מלך, אשר המלך מצד המלכות יש לו מדריגה חשובה עליונה״. וראה למעלה הערות 26, 321, שמעלת מרדכי באה משער החמשים.
57. וזה מורה שהמן נעשה ע״ז, וכמו שביאר למעלה פ״ג [לאחר ציון 82], וז״ל: ״וזה שאמרו במדרש [ילקו״ש אסתר תתרנג] ׳וינשאהו׳, שעשה לו בימה למעלה מבימתו של אחשורוש. והנה אחשורוש עצמו היה נוהג בו כבוד משום שעשה אותו עבדה זרה, ולכך היה מנשאהו עליו והיה נוהג בו כבוד. ומה שאמר במדרש [שם] ועד היכן היה מנשא אותו, עד ׳יעשו עץ גבוה חמשים אמה׳ [למעלה ה, יד]. ופירוש זה, במה שהיה מנשא אותו מכל השרים, דבר זה היה גורם לו שיהיה נתלה״. ולמעלה פ״ה [לאחר ציון 539] כתב: ״פירוש זה, כי גדלו המלך מעל כל השרים, שעשה אותו אלקות, וזהו דכתיב ׳מעל כל השרים׳... כלומר כי אחשורוש היה מגביה את המן עד שער החמשים כאשר עשה אותו עבודה זרה, ואין אדם מגיע לשם בעולם הזה. וכאשר הגדיל אותו עד שם, משם מתחייב לו התליה וההעדר שלא יהיה נמצא, כי אין לאדם מציאות עם שער החמשים״.
58. כי מפלת המן באה אליו מהשער החמשים, ולכך זה מורה שמעלת מרדכי מגיעה עד לשם. ואודות שמפלת המן באה משער החמשים, כן כתב למעלה פ״ה [לאחר ציון 574], וז״ל: ״ויראה כי על זה רמז בשמו נו״ן בסופו של ׳המן׳, שרצה להגיע עד שער החמשים, והוא אדם, שמספר ׳אדם׳ מ״ה. ונקרא המן בפרט ׳אדם׳, כמו שדרשו עליו [
מגילה יא.] ׳לולי ה׳ שהיה לנו בקום עלינו אדם׳ [תהלים קכד, ב], ולא מלך, זה המן [רש״י מגילה שם]. וראוי שיקרא ׳אדם׳ מפני שרצה לעשות עצמו אלוה, והוא אדם, [ו]היה רוצה להגיע עד שער החמשים, וזה הוא ׳המן׳, ולכך הגיע לו המיתה לגמרי״. ולמעלה פ״ו [לאחר ציון 302] כתב: ״ודבר זה היה גורם מעלת ישראל שהיו גוברים על המן, שעשה עצמו עבודה זרה, והיה רוצה להגיע עד המדריגה של נ׳, כמו שהתבאר למעלה. וכאשר ישראל מביאין העומר לפני הקב״ה, הם מתעלים עד חמישים, שממנה נתנה התורה משער החמשים... ומשם היו גוברין על זרע עמלק, על ידי שדביקות ישראל לשם על ידי התורה״. וראה למעלה הערה 259.
59. למרדכי.
60. למעלה פ״ב [לאחר ציון 42] הביא מדרש זה, וכתב: ״פירוש, משה נחשב ׳איש׳, כי שם ׳איש׳ נאמר על מי שהוא זריז מאוד מאוד, וכאשר בא פרצה אחת, והוא עומד כנגד זה בכח שלו, זה נקרא ׳איש׳, כמו שעשה מרדכי שעמד בפרץ, לכך נקרא ׳איש יהודי׳ ״. ושם בהמשך הפרק [לאחר ציון 134] כתב: ״כי נקרא מרדכי ׳איש׳, כמו שנקרא משה ׳איש׳, כי מרדכי הוא שלימות ישראל וצורתם, כמו שהאיש צורת האשה. וכמו שהיה משה צורת ישראל, כך היה מרדכי צורת ישראל״. ולמעלה פ״ה [לאחר ציון 514] כתב: ״מרדכי היה לו משפט הצורה, לכך קרא מרדכי ׳איש׳, כמו משה שנקרא ׳איש׳, וידוע כי הצורה נקרא בשם הזה״. אמנם כאן יבאר שם ״איש״ בפנים נוספות.
61. כי תיבת ״איש״ אינה יכולה להאמר בלשון רבים, אלא רק בלשון יחיד, וכפי שהשריש בנתיב התורה פי״ג [תקח:], וז״ל: ״שם ׳איש׳ מורה על איש פרטי שהוא מיוחד בעצמו, ואין ללשון ׳איש׳ ריבוי, רק יאמר ׳אנשים׳ ולא ׳אישים׳. ומה שאמר [משלי ח, ד] ׳אליכם אישים אקרא׳, היינו שכל אחד מיוחד בחשיבות ובמעלה, ולכך כתיב ׳אישים׳ ״. ובגו״א שמות פי״ח אות יח כתב: ״ומה שנקרא משה ׳איש׳, מפני כי מלת ׳איש׳ בא על המיוחד, שהוא איש פרטי בדבר. ולפיכך ׳איש׳ לא יתרבה, ויאמר ׳אנשים׳ לשון רבוי, ולא ׳אישים׳. ומפני שמשה היה מיוחד פרטי, שנאמר [דברים לד, י] ׳ולא קם נביא כמשה עוד׳, נקרא משה ׳איש׳ ״. והעדר לשון רבוי לתיבת ״איש״ מורה שתיבה זו מופקעת מהרבוי, כי היא מורה על יחודיות מובהקת, ומן הנמנע לאומרה בלשון רבים.
62. שהרי נקרא גם כן ״איש״, וא״א לומר תיבה זו אלא בלשון יחיד, ולא בלשון רבים. והנה מצינו בלשון הקודש תיבה שאי אפשר לאומרה אלא בלשון רבים, ולא בלשון יחיד, והיא ״מים״. נמצא שתיבת ״איש״ היא להיפך מתיבת ״מים״; הראשונה אינה יכולה להאמר אלא בלשון יחיד, והשניה אינה יכולה להאמר אלא בלשון רבים. נמצא שמשה רבינו ומרדכי, הנקראים ״איש״, הם הפכים ל״מים״. ונקודה זו ממש מתבארת בגבורות ה׳ פי״ח [פב:], שעמד שם על השם ״משה״, שנקרא כך כפי שנאמר [שמות ב, י] ״מן המים משיתהו״, וז״ל: ״יש לדקדק במה שאמרה ׳כי מן המים משיתהו׳, והוי לה לומר ׳כי מן היאור משיתהו׳, להורות מאיזה מים הוציאה אותו. ואומר אני כי שם ׳משה׳ הוא הוראה על עיקר ענין משה ומעלתו, אשר הוא מסולק ומוסר מן המים. וזה כי המים אין להם צורה עומדת קיימת... כי מעלת משה רבינו ע״ה מעלת הצורה, לפי שהיה נבדל במעלתו מן החומר... ולכך היה משה רבינו ע״ה ענין צורה בלבד, מבלי חומר. והמים הם הפך, כי המים אין להם צורה גמורה, ולכך נקראים תמיד בלשון רבים, ולא תמצא לשון יחיד במים, לפי שכל אחדות מכח הצורה המאחד את הדבר, והמים הם בלי צורה גמורה... וזה הפך המים, שאין במים יחוד צורה. ומפני זה נקרא משה שהיה משוי ממים, כלומר שמשה מסולק מן המים, כי בעבור שיש למשה צורה נבדלת, היה משוי ונבדל מן המים. ומזה תדע כי המים הפך משה רבינו ע״ה, שאלו הם בלא צורה, ומשה רבינו ע״ה מעלתו הצורה המקויימת״. וכן כתב בגבורות ה׳ פ״ס [רסג:]. ובח״א
לנדה לא. [ד, קס.] כתב: ״כי המים הם חמריים ביותר, עד שאין בהם צורה כלל, ואין דבר שהוא רחוק מן הצורה כמו המים. ויורה זה שם ׳מים׳ שהוא לשון רבים בכל מקום, ולא תמצא בהם לשון יחיד בשום מקום. וזה מפני כי היחוד הוא בצורה, ואילו המים רחוקים מן הצורה, ולפיכך אין בהם אחדות, ולא יקראו רק בלשון רבים״.
63. אודות שמשה רבינו הוא משלים את ישראל, כן כתב בכמה מקומות, ואבוהון לכולהון הם דברי רש״י [שמות יח, א] ״למשה ולישראל - שקול משה כנגד כל ישראל״. ובגו״א שמות פי״ח אות ז [י:] כתב: ״והטעם מפרשים כי משה היה משלים את ישראל בכל דבר, ודבר המשלים שקול נגד הכל, בעבור שהוא משלים הכל. ואם לא היה משה משלים את ישראל, הן בתורה, הן בכל דבר, לא היו נחשבים לעם ישראל. ולפיכך היה משה נחשב ככל ישראל... שהמשלים הוא כמו צורה אל מי שהוא משלים אותו... ולפיכך היה שקול כמו כל ישראל, שהיה משלים אותם ונמצאים עמו... ולפיכך שקול נגד כל ישראל״. ובגבורות ה׳ פי״ט [פז.] כתב: ״וזה כאשר תדע כי שקול היה משה רבינו עליו השלום נגד כל ישראל, בעבור שהוא הצורה המשלים את כל ישראל. ולפיכך אמר הכתוב [שמות יח, א] ׳וישמע יתרו כהן מדין חותן משה את כל אשר עשה אלקים למשה ולישראל׳, שקול משה כנגד כל ישראל. וזהו שדרש הדורש [שיהש״ר א, פסוק טו, אות ג] אשה אחת היתה במצרים וילדה ששים רבוא בכרס אחד. והוו מחכו עליו צבורא, ואמר להם זו יוכבד, שילדה את משה, ששקלו הכתוב נגד ששים רבוא״. ובנצח ישראל פמ״ג [תשמו:] כתב: ״לא היה לישראל מציאות עד משה, ומשה הוא צורת ישראל״. וכן הוא בתפארת ישראל פי״ב [קצג:], שם ס״פ כט, באר הגולה באר החמישי [סו:], ועוד. וראה למעלה פ״ג הערה 302, ופ״ה הערה 515.
64. לשונו למעלה פ״ב [לאחר ציון 134]: ״כי נקרא מרדכי ׳איש׳ כמו שנקרא משה ׳איש׳, כי מרדכי הוא שלימות ישראל וצורתם, כמו שהאיש צורת האשה. וכמו שהיה משה צורת ישראל, כך היה מרדכי צורת ישראל״. וראה למעלה פ״ב הערה 45.
65. מביא מדרש זה להורות על תפקידו של מרדכי בגאולת פורים. וזהו המשך לדבריו עד כה, שעסק במעלת מרדכי העליונה, ובדמיונו למשה.
66. לפנינו במדרש איתא ״והיה גר במדי ופרס״. והרד״ל שם [אות ה] כתב ״זה שאמר [ויקרא כה, מז] ׳גר ותושב עמך׳, שגם ישראל היו גרים ותושבים עמו שם״.
67. לפנינו במדרש אין את התיבות ״מן המצות״, ורק אמרו ״שהיו דלים ומכים״.
68. לשון המתנו״כ שם: ״ו׳עקר׳ זה כומר לעבודת כוכבים, כמו שפירש רש״י בפרשת בהר [ויקרא כה, מז]״.
69. לשון הרד״ל שם [אות ו]: ״והוא שראוי לקרותו ׳אחד׳ המיוחד שבאחיו, שהיה אח לצרה יולד לכל אחד ואחד מישראל״.
70. אף על פי שגאולת מצרים מוזכרת להדיא בתורה [שמות יב, כט-מב], וכן נאמרה מראש לאברהם אבינו בברית בין הבתרים [בראשית טו, יד], אך כוונתו היא שגאולת פורים רמוזה באחת ממצוותיה של תורה, וזה מורה ״כמה גדולה הגאולה הזאת״ שהיא מגיעה עד למעלת התורה ומצוותיה, וזה לא מצינו בשאר גאולות.
71. לשונו בהקדמה [לאחר ציון 270]: ״ואסתר נרמז בלשון [דברים לא, יח] ׳אנכי הסתר אסתיר וגו׳ ׳ [
חולין קלט:], ולמה כתיב שני הסתרות. רק כי הסתר ראשון שהיו תחת מלכות אחשורוש, שהיו משועבדים לו, ויותר מזה תחת המן. ולכך אחר שכתיב [דברים לא, יז] ׳והסתרתי פני מהם׳, חזר לכתוב כי עוד יבא על ישראל שני הסתרות, וזה ׳ואנכי הסתר אסתיר וגו׳ ׳, לרמוז על שני הסתרים שאמרנו״. ושם [לאחר ציון 610] כתב: ״כי לכך היה בא הנס הזה לישראל ממדריגה עליונה מאוד, מפני כי היו ישראל באותו זמן בגלות, והצרה הזאת היתה צרה תוך צרה. לא כמו נס חנוכה, כי באותו זמן היה בית המקדש בנוי. ומפני כך היה צריך להיות גאולה באה ממדריגה עליונה נסתרת, ולכך לא היה כאן נס נגלה״.
72. לשונו למעלה בהקדמה [לאחר ציון 275]: ״וכיון שבימי המן היה כאן הסתר תוך הסתר, לא היה ראוי להיות הגואל רק אסתר. שמורה השם על גודל הצניעות שהיה בה, כי הצנועה נסתר בלתי נגלה... לכך הגיע תפילתה גם כן אל מקום עליון הנסתר, ושם יש בטול לכח המן. ולכך מה שכתיב [דברים לא, יח] ׳ואנכי הסתר אסתיר׳, שמורה זה על הסתר פנים, דבר זה עצמו מורה כי הגואל מן סתירת פנים הוא אסתר. וזה כי כאשר היו ישראל בהסתרות פנים, ראוי שיהיה הגואל אותם מן הסתרת פנים מי שיש לו המדה הראויה לזה, והוא הצניעות והסתר, כמו שהיה לאסתר הצניעות. וכך מרדכי, שנרמז בלשון [שמות ל, כג] ׳בשמים ראש׳ הכתוב אצל הקטורת [
חולין קלט:], מורה על ההסתר. כי הקטורת הוא נסתר כאשר ידוע, שהרי היו מקטירים אותו לפני ולפנים ביום הכפורים [
יומא נב:], ובשאר ימות השנה לא היו מקטירין אותו כי אם על המזבח בפנים [שמות ל, פסוקים ז, ח]. וכאשר היו מקטירין על המזבח, היו פורשין מן העזרה, שיהיה הקטורת בחשאי. וכן אמרו על הקטורת [
יומא מד.] יבא דבר שבחשאי, שהוא הקטורת, ויכפר על דבר שבחשאי, הוא לשון הרע. ומזה תבין כי אסתר בת זוג למרדכי, שנקרא על שם ׳מרי דכיא׳, והדברים האלו עמוקים מאוד, ואי אפשר לפרש יותר. וכאשר היו ישראל בהסתר פנים מן השם יתברך, ראוי שיהיה הגואל מרדכי ואסתר, שהם מגיעים בתפילתם אל הנסתר״. וראה הערה הבאה.
73. בהקדמה [לאחר ציון 210]. ושם לאחר ציון 270 כתב: ״ואסתר נרמז בלשון [דברים לא, יח] ׳אנכי הסתר אסתיר וגו׳ ׳ [
חולין קלט:], ולמה כתיב שני הסתרות. רק כי הסתר ראשון שהיו תחת מלכות אחשורוש, שהיו משועבדים לו, ויותר מזה תחת המן. ולכך אחר שכתיב [דברים לא, יז] ׳והסתרתי פני מהם׳, חזר לכתוב כי עוד יבא על ישראל שני הסתרות, וזה ׳ואנכי הסתר אסתיר וגו׳ ׳, לרמוז על שני הסתרים שאמרנו...שבימי המן היה כאן הסתר תוך הסתר״. ובהמשך ההקדמה [לאחר ציון 605] כתב: ״כי נס הזה היה כאשר כבר היו בגלות, ואינו דומה לנס חנוכה, שהיה בית המקדש נבנה וקיים, ולא היו ישראל בחשיכות הגלות כמו שהיו בימי אחשורש, שישבו ישראל תוך חשיכת הגלות, ותוך חשיכת הגלות באה צרה זאת. ואף כאשר השם יתברך היה מסלק הצר הצורר, הוא המן, עדיין אין אל ישראל הגאולה, שהרי יש כאן חשיכת הגלות״. וכן למעלה פ״ב [לאחר ציון 620] כתב: ״וזה כי גאולה זאת בפרט היתה משונה מכל הגאולות, כי היתה גאולה זאת כאשר היו ישראל בהסתרת פנים בגלות, לא כמו שאר גאולה, שבא השם יתברך לגאול אותם מתוך צרה. וכאן אף על גב שעשה השם יתברך גאולה זאת, מכל מקום נשארו ישראל בגלותם. כי פורעניות המן יותר קשה כאשר היה צרה תוך צרות הגלות כמו שאמרנו למעלה, שלכך אמרו בסוף מסכת חולין [קלט:] אסתר מן התורה מניין, שנאמר [דברים לא, יח] ׳ואנכי הסתר אסתיר וגו׳ ׳. ומה ענין אסתר לזה יותר משאר גליות. אבל רצה לומר כי דבר זה הוא הסתרת פנים לגמרי, אשר היה מעשה המן בגלותם... אבל המעשה [של המן], שהיו בגלות פרס ומדי, היא המלכות שהיו ישראל משועבדים תחתיו כבר, ובא עליהם פורענות מהמן, שהוא מאחר... ודבר זה בודאי הסתרת פנים כאשר הם תחת המן תוך הסתרת פנים שהם תחת אחשורוש, ונחשב זה סתירה תוך סתירה. ולכך נקראת ׳אסתר׳, על שם שהיו ישראל בהסתר פנים לגמרי״.
74. פירוש - אין זה אלא מפני החטא [״רק״ בלשון המהר״ל הוא כמו ״אלא״].
75. שהרי נאמר [דברים כח, א] ״והיה אם שמוע תשמע בקול ה׳ אלקיך לשמור לעשות את כל מצותיו אשר אנכי מצוך היום ונתנך ה׳ אלקיך עליון על כל גויי הארץ״. ובנצח ישראל פי״ד [שמו.] כתב: ״כי יש לישראל משפט הצורה הנבדלת, ולאומות משפט החומר. וידוע כי הצורה שהוא פועל ומושל בחומר. ולכך כאשר ישראל עושים רצונו של מקום, הם באמת מושלים על כל האומות, ואז מקוים ׳ונתנך ה׳ על כל גוים׳ [דברים כח, א]. ובשביל כך אין ראוי אל הצורה הפחיתות ויציאה מענין הראוי לה, כי זה הוא ענין עצם הצורה בעצמה, שהיא שלימה בלא חסרון. ואין ענין הזה בדבר שהוא חומרי, כי אין עצם החומר שהוא שלם. וכאשר אין הצורה כאשר ראוי להיות, הרי כאילו אין לה מציאות כלל. ולכך כאשר ישראל, שיש להם משפט ומדריגת הצורה, שראוי לה השלימות, והם במעלתם, הם על הכל. אבל אם יוצאים מן השלימות, שאז כאילו חס ושלום אין להם מציאות כלל, וכאילו הם נעדרים. כי הצורה, כאשר אינה בשלימות שלה, יש לה בטול, והכל מושלים עליה״ [הובא למעלה פ״ה הערה 504]. ובח״א
לשבת קיח: [א, נז.] כתב: ״או ישראל הם מתחתיהם [של האומות] כאשר אינם עושים רצון של מקום, או שהם עליהם, כדכתיב ׳ונתנך ה׳ עליון על כל גויי הארץ׳. אבל שיהיו שוים עמהם אי אפשר, כי ישראל והאומות הם הפכים, לא יתחברו בענין אחד״. ובח״א
לסוטה י. [ב, מא.] כתב: ״אין ראוי להם [לישראל] השעבוד, כדכתיב ׳ונתנך ה׳ עליון׳ ״. ובגו״א בראשית פל״ג אות טז [קסב:] כתב: ״כל האומות נתן הקב״ה תחת ישראל, כדכתיב ׳ונתנך ה׳ עליון על כל גויי הארץ׳, ואין ספק כי הם עליונים על כל האומות, וכל האומות תחת רשותם וממשלתם, בעשותם רצון בוראם״ [הובא למעלה פ״א הערה 282]. ובדרשת שבת הגדול [רג:] כתב: ״השם יתברך מגביה ישראל, כדכתיב ׳ונתנך ה׳ עליון׳. וזה מצד השם יתברך... ואם לא כן מצד השם יתברך מגביה אותם, הם שפלים בתכלית השפלות. וזה נראה בישראל, כי תיכף ומיד שאין ישראל עושים רצונו של מקום, הם שפלים בתכלית השפלות״. ובגבורות ה׳ פמ״ד [קע.] כתב: ״אמר [דברים כו, יט] ׳ולתתך עליון על כל גויי הארץ׳, כי במה שהם עליונים הם אדונים להנהיג כל האומות כרצונם, שהכל כפופים תחתיהם״ [הובא למעלה בפתיחה הערה 257, ולהלן פ״ט הערה 34].
76. בנצח ישראל פ״א [ט.-יג.] ביאר שיש שלשה מאפיינים לגלות; היציאה מן המקום הטבעי, הפיזור בין האומות, והשעבוד לאומות [ראה למעלה בהקדמה הערה 552, ולהלן פ״ט הערה 72]. וכאן נקט בשני המאפיינים האחרונים; הפיזור והשעבוד.
77.
מגילה יא. ״רב נחמן בר יצחק פתח לה פתחא להא פרשתא מהכא; ׳שיר המעלות לולי ה׳ שהיה לנו יאמר נא ישראל לולי ה׳ שהיה לנו בקום עלינו אדם׳ [תהלים קכד, א-ב], אדם ולא מלך״, ופירש רש״י שם ״אדם ולא מלך - זה המן״. ולמעלה בפתיחה [לאחר ציון 260] הביא מאמר זה וביארו. וכן הזכיר מאמר זה למעלה פ״ג [לאחר ציונים 534, 581], פ״ד [לאחר ציון 4], ופ״ה [לאחר ציונים 194, 575].
78. כן כתב כמה פעמים בספר זה. וכגון, למעלה בפתיחה [לאחר ציון 261] כתב: ״בא לומר כי ענין המן היה הפורעניות שלא היה בכל הצרות שעברו על ישראל, כי נמכרו להשמיד ולהרוג ולאבד את כלם. וזה מפני כי המן אדם ולא מלך, כי המלך מצד מלכותו הוא מבקש עבדים וממשלה עליהם, שאין מלך בלא עם. והמדינה שמורדת במלך מבקש המלך לייסרם, ולא לכלותם לגמרי... מלך שהוא עומד על ישראל, אינו מבקש לעקור את הכל״. ושם בהמשך הפתיחה [לאחר ציון 277] כתב: ״כי כאשר המתנגד הוא האדם ולא מלך, אז הוא מבקש לאבד את הכל, כמו שעשה המן. כי אמרו זכרונם לברכה [אבות פ״ג מ״ב] ש׳אם אין מורא מלכות איש את רעהו חיים בלעו׳. ודבר זה בארנו במקומו בחבור דרך חיים [שם] כי האדם מצד שהוא אדם אשר נברא שהוא מושל בתחתונים, נברא יחידי, כי כך ראוי מצד עצם הבריאה. ולכך כל אדם רוצה לבלעות את חבירו, שלא יהיה נמצא אחר זולתו. לכך המן, אילו היה מלך, לא היה מבקש לאבד את הכל. אבל זה היה אדם, לכך היה רוצה לבלעות את ישראל. ודבר זה נרמז בכתוב [תהלים קכד, ב-ג] ׳לולי ה׳ שהיה לנו בקום עלינו אדם אזי חיים בלעונו׳, כמו שאמר גם כן ׳איש את רעהו חיים בלעו׳. כמו שאמרנו כי האדם נברא יחידי, שתראה מזה כי כן בטבע בריאתו של אדם שיהיה יחידי. וזה מפני כי האדם הוא מלך בתחתונים, כי תחתיו כל הנבראים התחתונים, ואין שני מלכים משתמשים בכתר אחד [
חולין ס:]... המן לא היה מקבל מלכותו יתברך, והיה רוצה לבלעות הכל. וזה שאמר ׳לולי ה׳ שהיה לנו בקום עלינו אדם׳, כמו שבארנו״. ולמעלה פ״ג [לאחר ציון 529] כתב: ״ומצד כי הוא מלך אשר הכל הוא תחתיו, ובפרט מלכות כמו אחשורוש שהוא היה מולך בכיפה [
מגילה יא.], אשר מן השם יתברך [באה] אליו המלכות, שאין השכל נותן שיהיה בא ממנו האבוד אל האומה של ישראל, כי המלך הוא להעמיד הכל, לכך אין למלך לכלותם. והמן הוא היה מוציא אותם מרשותו של אחשורוש, כמו שאמר הכתוב [תהלים קכד, ב] ׳לולי ה׳ שהיה לנו בקום עלינו אדם׳, ולא מלך [
מגילה יא.]. כי המלך הוא להעמיד הקיום, ואין מצד המלך כליון. מה שאין כן באדם, כי האדם אדרבה, רוצה לכלות האחר, כמו שכתבנו למעלה״. ובהמשך שם [לאחר ציון 578] כתב: ״כי הנביאים מתנבאים על התוכחה מן השם יתברך שלא יבא עליהם. ומפני כי הוא יתברך חס על ברואיו, אינם יראים כל כך. אבל הסרת הטבעת מורה כי המלך מסלק מאתו דבר זה, ונותן אותו ביד האדם. וכל זמן שהוא ביד המלך, כבר התבאר כי הוא מוקים מלכים, ומפני שהוא יתברך מקים מלכים, והם כמו שלוחים מן השם יתברך, גם כן אין רצונם לכלות הכל. אבל כאשר נמסר לאדם הדיוט, מפניו הם יראים, כמו שהתבאר למעלה״. ולמעלה פ״ד [לאחר ציון 4] כתב: ״כי אילו היה הגזירה מן המלך אחשורוש, לא היה יראה כל כך, כי עיקר המלך להחיות את העם, ולא להמית אותם. אבל כאשר ידע כי המן הוא שעשה הכל, והוא אדם ולא מלך, ובשביל כך אדם הזה הוא מבקש לבלוע הכל. ומכל שכן שהוא ׳המן בן המדתא האגגי צורר היהודים׳ [למעלה ג, י], אשר היה מכיר במשפחתו ובאבותיו שהם קוץ מכאיב וסילון ממאיר מעולם אל ישראל״. ובהמשך הפרק שם [לאחר ציון 189] כתב: ״כי מרדכי בא לומר לאסתר כמה גדול הוא הצרה, כי אילו אחשורוש עשה זה מעצמו ככה, כבר אמרנו כי אין גזירת המלך קשה... אבל כבר יצאו ישראל מיד אחשורוש על ידי הכסף שנתן לאחשורוש, ואינם ביד המלך, רק ביד המן, ובשביל זה הצרה גדולה היא מאוד״ [ראה למעלה פ״ד הערה 6].
79. סברה זו מקבלת תוספת ביאור על פי מה שהשריש שהקרוב של אדם הוא נחשב כמו האדם עצמו, ולכך חסרון המיתה אינו רק חל על המת עצמו, אלא גם על המתאבלים עליו. וכן כתב למעלה בהקדמה [לאחר ציון 86]: ״יש אבילות על המת, שהוא חסרון שמגיע אל האדם בשביל מתו״. ובדר״ח פ״ו מ״ט [שכו:] כתב: ״אבל, שהגיע מיתה אל שאר בשרו, וכאילו הגיע המיתה אליו״. ובח״א
לסנהדרין כב. [ג, קמב:] כתב: ״כאשר מגיע המיתה לאדם אחד, קרובים שהם בשר מבשרו בוכים עליו, כי ההפסד הזה שייך לו כאשר הגיע [ההפסד] לאותו שהוא עצמו ובשרו״. וכן כתב בביאור מאמרם [
שבת קנב:] ״אלו ואלו [״רשעים ובינונים״ (רש״י שם)] לדומה נמסרין״, ובח״א שם [א, פה.] כתב: ״אלו ואלו נמסרים לדומה, הוא המלאך שהמתים תחת ידו, ונקרא ׳דומה׳ מלשון דמיה, שאין הדבור במתים, דכיון דכתיב [בראשית ב, ז] ׳ויהיה האדם לנפש חיה׳, ותרגם אונקלוס [שם] ׳לרוח ממללא׳, שתראה שהחיות הוא הדבור, והמיתה הוא הדמימה... הדמימה והשתיקה הוא שייך לאבל, אשר הגיע לו אבל ומיתה, אשר הוא שייך למיתה. ואמרו [ב״ר סג, יד] מה עדשה אין לה פה, אף אבל אין לו פה. והטעם שאין לו פה הוא דבר זה, שכל אשר יש לו פה נמצא בפעל, כי האדם מוציא הדבור לפעל. וכאשר הגיע לו העדר של מיתה מן קרובים אשר הם שייכים אליו, והם עצם מעצמו, סוף סוף קבל העדר מן המתיחס אליו, ולפיכך אינו בפעל, וכאשר אינו בפעל אין לו הדבור אשר על ידו נמצא בפעל״ [הובא למעלה בהקדמה הערה 87]. וראה למעלה פ״א הערה 1235, ופ״ג הערה 680.
דוגמה נוספת; בנתיב הענוה פ״ד [ב, י:] ביאר לפי זה איסור ערוה, וז״ל: ״זה שאמר [
סוטה ד:] כל מי שיש בו גסות רוח כאילו בא על כל העריות. כלומר גס רוח שמתחבר לעצמו, ואין לו חבור עם אחרים, רק עם עצמו, ובזה דומה כאילו בא על העריות. כי כאשר בא על העריות אין זה רק החיבור לעצמו, כי הקרובים הם בשר מבשרו ועצמו הם. ולפיכך כתיב אצל העריות [ויקרא יח, ו] ׳שאר בשרו׳, ורצה לומר שהקרוב לאדם נחשב הנשאר מבשרו. וכל ערוה היא בשר מבשרו, והיא קורבה של מה. כי בודאי קורבה של אחותו אינו דומה לקורבה של אמו. וכן כל העריות היא קורבה מיוחדת בפני עצמה, כי אין זה כזה. ומי שהוא גס רוח הוא מחבר אל עצמו לגמרי, ולפיכך הוי כאילו בא על כל העריות. כי העריות כל אחד מקצת קירוב, עד שביחד הם כל הקירוב. וזה שהוא גס רוח מתחבר לעצמו בלבד, ובזה נחשב שבא על כל העריות״. לכך כאשר קרובו עבד והוא בן חורין, אין הוא בן חורין גמור לכשעצמו, אלא הוא כמו ״חצי עבד וחצי בן חורין״, ומוטל עליו להוציא את קרובו ממצב זה.
80. כי ״אין בכלל אלא מה שבפרט״ [
פסחים ו:], ולכך יש יחסי גומלין בין הפרט ובין הכלל, ודיני הפרט חלים על הכלל, ודיני הכלל חלים על הפרט. ומעין זה כתב בגבורות ה׳ פי״ב [סו:] בביאור שנשות ישראל במצרים היו יולדות ששה בכרס אחד [רש״י
שמות א, ז], וזה לשונו: ״כמו שתמצא בכללות שלהם מספר שש מאות אלף [שמות יב, לז], כך ראוי שיהיה כל אחד ואחד מישראל, במה שהוא פרטי, ראוי שיוליד ששה פרטיים, כי חלק הדבר יש לו סגולת הכל. כמו שתראה שטיפת מים, שהוא חלק יסוד מים, כאשר הוא תלוי באצבע נעשה כדורי, כמו שהיסוד המים בכללו הוא כדורי. וזה מפני כי חלק הדבר יש לו סגולת הכל״ [הובא למעלה פ״ה הערה 557].
81. מוסיף נקודה זו [״שעשה עצמו עבודה זרה״] כדי ליישב שאלה מתבקשת; הרי אף מרדכי הוא בכלל הנמכרים להמן, ומדוע הוא יחשב כקרוב בן חורין יותר משאר ישראל. וכדי ליישב זאת מבאר כאן שביחס להיות נמכר לעובד ע״ז כהמן, אין מכירה זו חלה לגמרי על מרדכי [שהוא משבט בנימין] כפי שהיא חלה על שאר ישראל, וכמו שמבאר והולך. וראה בסמוך הערה 366.
82. מה שכתב כאן ״כאשר בית המקדש
והמזבח הוא בחלקו של בנימין״, הוא קצת קשה, שלכאורה היה עדיף לומר שבחלק בנימין היה הארון, והוא מורה ביותר שהשכינה בחלקו, וכמו שאמרו [
יומא יב.] ״תניא, מה היה בחלקו של יהודה; הר הבית, הלשכות, והעזרות. ומה היה בחלקו של בנימין; אולם, והיכל, ובית קדשי הקדשים. ורצועה היתה יוצאה מחלקו של יהודה ונכנסת לחלקו של בנימין, ובה היה מזבח בנוי. ובנימין הצדיק היה מצטער עליה לבלעה בכל יום, שנאמר [דברים לג, יב] ׳חופף עליו כל היום׳. לפיכך זכה בנימין הצדיק ונעשה אושפיזכן לגבורה שנאמר [שם] ׳ובין כתפיו שכן׳ ״. ופירש רש״י שם ״אושפיזכן - שהיה הארון נתון בחלקו״. וכן
בסוטה לז. רש״י כתב ״אושפיזכן לגבורה - שבית קדשי הקדשים בנוי בחלקו״. הרי שהמזבח אינו נמצא לגמרי בחלקו של בנימין, וההוכחה להשראת השכינה בחלקו היא מהארון שבקודש הקדשים. זאת ועוד, הרי המזבח עמד בחלקם של יהודה ובנימין יחד [ראה ציור ברש״י
זבחים נג: כיצד יהודה ובנימין משתתפים יחד במקום המזבח], ואילו הארון עמד רק בחלקו של בנימין. לכך יקשה, שאם ההוכחה להשראת שכינה היא מהמזבח, הרי שזו תהיה הוכחה גם על יהודה, ומדוע מוכיח מהמזבח רק על בנימין ולא גם על יהודה. וראה למעלה פ״ו הערה 431 שקושיא זה נשארה בצ״ע. אך נראה שכאן מיהא לא קשיא, כי בעוד שלמעלה [שם] דובר על השראת שכינה, הרי שכאן מדובר על עבודת ה׳, וכלשונו ״שהוא בפרט מוכן שיהיה עובד השם יתברך״, והמזבח הוא מקום עבודה, לעומת הארון הנמצא בקודש הקדשים. ולכך כאן מובן היטב מדוע נקט במזבח, ולא בארון. ואודות שהמזבח הוא מורה על העבודה, כן מבואר למעלה פ״ה הערה 348.
83. כן נתבאר כמה פעמים. וכגון, למעלה פ״ג [לאחר ציון 132] כתב: ״כי בנימין הלא השכינה היתה בחלקו, וכדכתיב [דברים לג, יב] ׳ובין כתפיו שכן׳. ועוד, כי הוא נולד בארץ ישראל, שמזה תראה כי הוא שכן אל השם יתברך, וקשה להוציא אותו משם, באשר הוא עם השכינה״. ולמעלה פ״ה [לאחר ציון 345] כתב: ״השכינה לחלקו [של בנימין], כדכתיב [דברים לג, יב] ׳ובין כתפיו שכן׳... כי בנימין היה השכינה בחלקו, ומאחר שהשכינה בחלקו לכך הוא מיוחד לזה שיהיה מקדש השם במה שאפשר״. ולמעלה פ״ו [לפני ציון 428] כתב: ״אלו ג׳ שבטים, יהודה יוסף ובנימין, הם עיקר. וזה מפני כי באלו שבטים היה בחלקם השכינה; בחלק יהודה היה ירושלים [
יומא יב.], בחלק יוסף משכן שילה [
מגילה טז:], ובחלק בנימין היה מזבח״. ולמעלה פ״ז [לאחר ציון 168] כתב: ״כי בית המקדש היה בחלקו של בנימין, שהיה מרדכי מן בנימין, ועולה בית המקדש עד שער החמשים מצד מעלתו ומדריגתו, והוא שהיה גורם שנתלה המן. כי בית המקדש הוא לעבודתו יתברך, ולכך בית המקדש הפך המן, שעשה עצמו עבודה זרה״.
84. כמו שכתב למעלה שהבן חורין צריך לוודא שקרובו גם כן יהיה בן חורין כמוהו. וכך גם כאן ראוי שמרדכי, שהוא משבט בנימין שעובד את ה׳ בפרט, שיוציא את ישראל מידי המן שעשה עצמו ע״ז. ואודות שמרדכי הוא הפך הע״ז של המן, כן כתב למעלה פ״א [לאחר ציון 813], וז״ל: ״שהם שני הפכים, צדיק ורשע כמו מרדכי והמן, שזה צדיק גמור וזה רשע גמור, זה היה עושה עצמו עבודה זרה, וזה היה למקדש השם על עבודה זרה, והם הפכים גמורים״. וראה למעלה פ״א הערה 817, פ״ג הערה 148, פ״ה הערות 347, 474, ופ״ז הערה 172. ואודות ששבט בנימין הוא המנחיל את הגאולה לשאר ישראל, ראה למעלה פ״ב הערה 107 שנחלקו בזה האמוראים האם גאולת ישראל בפורים באה מצד שבט בנימין, או מצד כל ישראל, עיי״ש.
85. מכך משמע שהמכירה של ישראל להמן לא חלה על מרדכי. אך קשה, שלמעלה פ״ו [לאחר ציון 314] ביאר לא כן, שעמד שם על שאף לאחר כל הכבוד שנעשה למרדכי, מ״מ מרדכי שב לשער המלך כבראשונה [למעלה ו, יב], וז״ל: ״ואפשר כי אחשורוש היה מכוין שישב מרדכי בשער המלך, מפני כי אף על גב שעשה לו מרדכי כל הטובה הזאת, מכל מקום כיון שמכר להמן כל היהודים, היה מרדכי גם כן בכלל זה, ועדיין לא בטל גזירותו ממנו. וכל מה שעשה אחשורוש למרדכי, לא שהיה מבטל גזירותו״. ויש ליישב, שמ״מ הואיל ומרדכי הוא עבד ה׳ לגמרי, לכך אין המכירה להמן חלה עליו לגמרי, כי על כך נאמר [ויקרא כה, נה] ״כי לי בני ישראל עבדים עבדי הם אשר הוצאתי אותם מארץ מצרים אני ה׳ אקיכם״, ופירש רש״י שם ״כי לי בני ישראל עבדים - שטרי קודם״. ואמרו חכמים [
קידושין כב:] ״ ׳כי לי בני ישראל עבדים׳, ולא עבדים לעבדים״. לכך אע״פ שפסוק זה נאמר על כל ישראל, אך בפרט זה יאמר על שבט בנימין, ולכך אין המכירה להמן חלה על מרדכי באותו תוקף שהיא חלה על ישראל. ולמעלה פ״ג [לאחר ציון 518] כתב: ״בשביל שישראל היו תחת אחשורוש, והמן קנה אותם מן אחשורוש, והיה קניין זה חס ושלום לכלותם לגמרי, ולכך הקדים השם יתברך שקליהם לשקלי המן, כי בזה נודע כי ישראל הם להקב״ה, ולכך המן אין יכול לקנותם״.
86. מה שמזכיר ״קדוש שמו המיוחד״ יוסבר על פי דבריו למעלה פ״ב [לאחר ציון 45] שהביא שם את המדרש [אסת״ר ו, ב] שמרדכי נקרא ״יהודי״ [למעלה ב, ה] ״לפי שייחד שמו של הקב״ה כנגד כל באי עולם״, וביאר זאת שם [לאחר ציון 54] בזה״ל: ״ואמר מפני שהיה מקדש שם שמים נקרא בשם ׳יהודי׳. ופירוש זה, לפי שבשם ׳יהודה׳ שם של ד׳ אותיות משמו הגדול. ומי שמקדש שמו ברבים, ראוי שיהיה בשמו השם המיוחד. וכך אמרינן בסוטה [לו:] יהודה שקידש שמו ברבים, נקרא כולו על שמו. ולכך נקרא מרדכי ׳יהודי׳ על שם שקידש שמו יתברך״. וכן להלן פ״י [לאחר ציון 51] כתב: ״כי מרדכי היהודי שנקרא ׳יהודי׳ בשביל שמסר נפשו על קדוש שמו המיוחד״.
87. לשונו למעלה פ״ה [לאחר ציון 344]: ״מה שלא השתחוה מרדכי להמן, ואמר משום שעשה עצמו עבודה זרה [
מגילה י:]. ומפני כי עדיין קשה שהיה למרדכי לסלק עצמו משער המלך. ועל זה אמר אם הייתי מתירא מן הרשע הזה, ומאחר שהשכינה לחלקו, כדכתיב [דברים לג, יב] ׳ובין כתפיו שכן׳, אם כן היה זה חלול השם, שאינו בוטח בו יתברך, והוא ירא מן הרשע. ולכך מרדכי, שהוא מזרע של בנימין, אשר עליו נאמר ׳ובין כתפיו שכן׳, היה מקדש את שמו יתברך, אשר הוא עובד לו, שהוא יהיה מציל אותו מן המן הרע זה... כי בנימין היה השכינה בחלקו, ומאחר שהשכינה בחלקו לכך הוא מיוחד לזה שיהיה מקדש השם במה שאפשר״. וראה להלן פ״ט הערה 373.
88. פירוש - כשם שהגאולה שהוזכרה בתורה היא להוציא את העבד עברי מידיו של העובד ע״ז כדי להשיבו אל אביו שבשמים [״גאולה תהיה לו - מיד אל תניחהו שיטמע עד שנת היובל״
(רש״י ויקרא כה, מח)], כך גאולת פורים נעשתה כדי שישראל יצאו מרשות המן ולהשיבם אל אביהם שבשמים.