×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(א) דְּבַר⁠־יְהֹוָ֣היְ⁠־⁠הֹוָ֣ה׀ אֲשֶׁ֣ר הָיָ֗ה אֶל⁠־הוֹשֵׁ֙עַ֙ בֶּן⁠־בְּאֵרִ֔י בִּימֵ֨י עֻזִּיָּ֥ה יוֹתָ֛ם אָחָ֥ז יְחִזְקִיָּ֖ה מַלְכֵ֣י יְהוּדָ֑ה וּבִימֵ֛י יָרׇבְעָ֥ם בֶּן⁠־יוֹאָ֖שׁ מֶ֥לֶךְ יִשְׂרָאֵֽל׃
The word of Hashem that came to Hosea the son of Beeri, in the days of Uzziah, Jotham, Ahaz, and Hezekiah, kings of Judah, and in the days of Jeroboam the son of Joash, king of Israel.
תרגום יונתןילקוט שמעונירש״יר״י קרא א׳אבן עזרא א׳אבן עזרא ב׳ר״א מבלגנצירד״קאברבנאלמנחת שימצודת דודמלבי״ם ביאור העניןהואיל משהעודהכל
פִּתְגַם נְבוּאָה מִן קֳדָם יְיָ דַהֲוָה עִם הוֹשֵׁעַ בַּר בְּאֵרִי בְּיוֹמֵי עֻזִיָה יוֹתָם אָחָז יְחִזְקִיָה מַלְכַיָא דְבֵית יְהוּדָה וּבִימֵי יָרָבְעָם בַּר יוֹאָשׁ מַלְכָּא דְיִשְׂרָאֵל.

רמז תקטו

דבר ה׳ אשר היה אל הושע בן בארי וגו׳ – חזון ישעיהו בן אמוץ וגו׳, דברי עמוס אשר היה בנוקדים וגו׳, דבר ה׳ אשר היה אל מיכה המורשתי וגו׳. מלמד שכלם נתנבאו בפרק אחד. ואם אי אתה יודע מי קדם כתיב תחלה דבר ה׳ בהושע, בעמוס הוא אומר שנתים לפני הרעש. בישעיהו הוא אומר וינועו אמות הספים שנתנבא ביום הרעש. דבר ה׳ אשר היה אל מיכה מלמד שכלם קדמו אל מיכה (כתוב ברמז רנ״ה). א״ר יוחנן אוי לה לרבנות שמקברת את בעליה שאין לך כל נביא ונביא שלא קפח ארבעה מלכים שנאמר בימי עזיהו יותם אחז יחזקיהו – וכה״א חזון ישעיהו וגו׳. א״ר יוחנן מפני מה זכה ירבעם בן יואש לימנות עם מלכי בית דוד מפני שלא קבל לשון הרע על עמוס. וממאי דאימני דכתיב דבר ה׳ אשר היה אל הושע בן בארי בימי עזיה יותם אחז יחזקיהו מלכי יהודה ובימי ירבעם בן יואש מלך ישראל – וממאי דלא קביל דכתיב וישלח אמציה כהן בית אל אל ירבעם מלך ישראל לאמר קשר עליך עמוס בקרב בית ישראל לא תוכל הארץ להכיל את כל דבריו כי כה אמר עמוס בחרב ימות ירבעם וישראל גלה יגלה מעל אדמתו, א״ל ח״ו שאמר אותו צדיק כך ואם אמר מה אעשה לו שכינה אמרה לו.
דבר י״י אשר היה אל הושע בן בארי בימי עוזיה יותם וגו׳ – ארבעה מלכים הללו קפח בימיו שהאריך שנים בחיי כולם מכאן אמרו אוי לה לרבנות שמקברת את בעליה.
ובימי ירבעם בן יואש – מבני יהוא ואף הוא מלך עם עוזיה ויותם אלא שגרמה לו זכות להמנות עם הצדיקים הללו לפי שלא קבל לשון הרע על עמוס כמו שמפורש בפסחים בפרק האשה (בבלי פסחים פ״ז:) שנאמר וישלח אמציה וגו׳ קשר עליך עמוס וגו׳ (עמוס ז׳:י׳).
The word of the Lord which came to Hoshea the son of Beeri in the days of Uzziah, Jotham, etc. He buried these four kings during his lifetime, for he outlived them all. From here they derived the maxim: Woe is to authority, for it buries its holders [from Pesachim 87b].
and in the days of Jeroboam the son of Joash He was of the sons of Jehu [i.e., a great grandson of Jehu], and he too reigned with Uzziah and Jotham, but a meritorious deed caused him to be counted with these righteous men, since he did not heed slander concerning Amos, as is explained in Pesachim, in the chapter entitled הָאִשָּׁה, "The woman" (87b), as it is stated: "And Amaziah sent etc. 'Amos has conspired against you etc.' (Amos 7:10)"
אדבר י״י אשר היה אל הושע בן בארי בימי עזיהו יותם אחז יחזקיהו מלכיב יהודה ובימי ירבעם בן יואש מלך ישראל – מבני יהוא היה, שניבא בימי אילו חמשה מלכים. ואמרו רבותינו ז״ל: מפני מה זכה ירבעם מלך ישראלג לימנות עם מלכי יהודה, אלא מפני שלא קיבל לשון הרע מן אמציה, כמו שמפורש במסכת פסחים (בבלי פסחים פ״ז:), כמו שנאמר: וישלח אמציה כהן בית אל אל ירבעם מלך ישראל לאמר קשר עליך עמוסד בקרב {בית} ישראל לא תוכל הארץ להכיל את כלה דבריו. כי כה אמר עמוס בחרב ימות ירבעם וישראל גלה יגלה מעל אדמתו (עמוס ז׳:י׳-י״א). ואמציה שמע ונזדעזע, שהרי עמוס אמר: וקמתיו על בית ירבעם (עמוס ז׳:ט׳), שזהו זכריה בנו שהרגו שלום בן יבש. כששמע כן ירבעם, אמר: חס ושלום לא אמר כן אותו צדיק, ואם אמר, מפי הקב״ה אמר ולא חשש בו. אמר לו הקב״ה לירבעם: חייך, הואיל וכן דיברת הנני משיב לך ארצותז מארץ ישראל מימים נלקחו מישראל. וכן הוא אומר בספר מלכים: הוא השיב את גבול ישראל מלבוא חמת עד ים הערבה כדבר י״י אלהי ישראל אשר דברח ביד עבדו יונה בן אמתי הנביא אשר מגת החפר (מלכים ב י״ד:כ״ה). ואומר: ויושיעם ירבעם בן יואש (מלכים ב י״ד:כ״ז).
א. מהדורה זו של פירוש ר״י קרא מבוססת על כ״י ברסלאו 104 עם הוספות ותיקונים על פי כ״י לוצקי 777, פירנצה II.24, פריס 162, פרמא 2994.
ב. כן בפסוק ובכ״י פריס 162, פרמא 2994. בכ״י לוצקי 777, ברסלאו 104: ״מלך״.
ג. כן בכ״י לוצקי 777. בכ״י ברסלאו 104 חסר: ״מלך ישראל״.
ד. כן בפסוק ובכ״י לוצקי 777. בכ״י ברסלאו 104: ״עמוס עליך״.
ה. כן בפסוק ובכ״י לוצקי 777, פירנצה II.24. בכ״י ברסלאו 104 חסרה מלת: ״כל״.
ו. כן בפסוק ובכ״י לוצקי 777. בכ״י ברסלאו 104: ״וקמתם״.
ז. כן בכ״י לוצקי 777. בכ״י ברסלאו 104: ״את ארצך״.
ח. כן בפסוק ובכ״י לוצקי 777. בכ״י ברסלאו 104: ״דיבר״.
(א-ב) זה הושע מנביאי השם הנכבדים, כי היצחקי דבר סרה בספרו עליו, שאמ׳ שהוא בן אלה. כי בארי הוא אלה, כי מצא כתוב ״ובאר אלים יללתה״ (ישעיהו ט״ו:ח׳).
ואין אלה – אילים, כי בעבור אות נוסף ישתנה השם כמו ״זיף זיפה״ (דברי הימים א ד׳:ס״א). ועוד, כי אין משפט לשון הקדש לאמר על שם פרט שהוא בן עיר – רק אם היה על דרך כלל, כמו ״בת ציון״ (ישעיהו א׳:ח׳) – רק יתיחס אל העיר כמו ׳שמרוני׳. ושני דברים דחקוהו: האחד, שמצא בדברי הימים ״בארה בנו, אשר הגלה תגלת פלאסר מלך אשור, הוא נשיא לראובני״ (דברי הימים א ה׳:ו׳), והוא היה אבי זה הנביא. והשיני, שאמ׳ ״ולפקד על יעקב כדרכיו״ (הושע י״ב:ג׳), כי הוא יפרש זה על יעקב אבינו, שהסיר הבכורה מראובן, ואין פירושו כאשר חשב. והנה שכח הכת׳ על הושע בן אלה: ״ויעש הרע בעיני י״י״ (מלכים ב י״ז:ב׳). והיצחקי אמר, שלקח אשת זנונים, וזה המכה בסנורים הלא ראה כתוב: תחלת דבר י״י בהושע, ויאמר י״י, והנה לא מרה פי השם חלילה חלילה! רק הושע בן בארי איננו הושע בן אלה, כמו חנוך – שם כולל לארבעה אנשים בתורה, ושאול מרחובות הנהר ושאול בן הכנענית ושאול בן קיש, ורבים ככה. והתחלת נבואת זה הנביא – על מלכות ירבעם בן יואש מלך ישראל, ארבעים שנה לפני גלות שומרון, אם היתה נבואתו בסוף ימי ירבעם, כי לא מלך זכריה בנו אחריו רק ששה חודשים, ונשבתה מלכות בית יהוא, שהיו מלכות ישראל. ומפרש אחר אמ׳, כי קח לך, דבור הוא כטעם ״לקח טוב״ (משלי ד׳:ב׳). ופרש ותהר כמו ״תהרו חשש, תלדו קש״ (ישעיהו ל״ג:י״א), ואומר כי גומר – גמורה בזנות, ובת דבלים – רמז ליהודה וישראל. ואחר אמ׳ קח לך אשת זנונים, שאם באתה לקחת אשה הגונה לא תמצא, שהרי זנה תזנה הארץ – כל עם הארץ זונים מאחרי השם. ומפרש אחר אמ׳, קח לך אשת זנונים וילדי זנונים – שהרי דוגמתו זנו יושבי הארץ מאחרי י״י, ו״דיו לעבד י״י להיות כרבו״.
נאם אברהם המחבר: חלילה חלילה שיצוה השם לקחת אשת זנונים ולהוליד ילדי זנונים. והאומר ״דיו לעבד להיות כרבו״, לא נאמ׳ על זה, כי זנות מאחרי השם – דרך משל, רק באדם הוא במעשה. והנכון בעיני, כי זה הנביא היה רואה במראות נבואה בחלום הלילה, שהשם אמר לו: לך קח לך אשת זנונים, והלך ולקח אשה ידועה והרתה וילדה. כל זה במראות הנבואה, כאשר פירש השם: ״אם יהיה נביאכם״ – לבד ממשה רבינו לבדו – ״י״י במראה אליו אתודע בחלום אדבר בו״ (במדבר י״ב:ו׳). ואל תתמה: איך יראה בחלום – וילך ויקח? והנה בחלום אדם בלא נבואה – ״ותאכלנה הפרות״ (בראשית מ״א:ד׳). וככה על ישעיהו הנביא ״כאשר הלך עבדי ישע׳ ערום ויחף״ (ישעיהו כ׳:ג׳) – זה היה בדרך נבואה. כי למה ילך הנביא ערום בעבור כוש ומצרים? וככה ״קח לך לבנה״ (יחזקאל ד׳:א׳), גם ״שכב על צדך השמאלי״ (יחזקאל ד׳:ד׳), גם ״ואתה קח לך חטין״ (יחזקאל ד׳:ט׳), גם דבר הזקן (יחזקאל ה׳:א׳-ד׳). והעד על כל זה, שאמ׳ יחזקאל בתחילת ספרו ״ואראה מראות אלהים״ (יחזקאל א׳:א׳), ואומר ״במראות אלהים הביאני אל ארץ ישראל״ (יחזקאל מ׳:ב׳). ואל תתמה, בעבור שלא הזכיר בתחילת הנבואה ׳מראות׳, כי הנה כתוב: ״דבר י״י אשר היה אל זכריה״ (זכריה א׳:ז׳), ושם כתוב אחריו: ״ראיתי הלילה״ (זכריה א׳:ח׳), ״ואשא עיני ואראה״ (זכריה ב׳:ה׳). והנה כתוב באברהם ״במחזה״ (בראשית ט״ו:א׳), וכן היתה כל נבואתו. והנה אמ׳ לו בדרך הנבואה למה אשת זנונים? – כי זנה תזנה הארץ.
(א-ב) דבר י״י אשר היה אל הושע. אומ׳ כי כל הנביאים לא היו שוים בנבואתם, כי היה נביא, שדיבר לו הקב״ה פה אל פה, כמו שדיבר למשה, שנ׳ ״פה אל פה אדבר בו״ (במדבר י״ב:ח׳), והיה נביא, שדיבר לו הקב״ה במראה ובחלום, שנ׳ ״אם יהיה נביאכם״ וגו׳ (במדבר י״ב:ו׳). ויתכן כי להושע לא דיבר לו הקב״ה אלא בחלום, כי זה שנ׳ תחילת דבר י״י בהושע, ויאמר י״י אל הושע: לך קח לך אשת זנונים. חס ושלום שיקח הנביא אשת זנונים, אלא כך נראה לו בחלום, שילך ויקח אשת זנונים, ויוליד ממנה ילדי זנונים. למה? כי זנה תזנה הארץ מאחרי י״י. ובאמרו בימי ירבעם בן יואש מלך ישראל, על כן נזכר, כי תחילת הנבואה לא היה כי אם על בית יהוא, כמו שנ׳ ״כי עוד מעט ופקדתי את דמי יזרעאל על בית יהוא״ (הושע א׳:ד׳).
בימי עזיה – שבימיו פסקה מלכות בית יהוא. שעזיה קיפח ירבעם בן יואש וזכריה בנו, שבו פסקה המלכות.
דבר י״י אשר היה אל הושע – והנה דברי נבואתו היה דברי תוכחה לישראל ויהודה שעשו הרע בעיני י״י בימי המלכים האלה כמו שכתוב.
(הקדמה) הנבואה הראשונה תחלתה דבר ה׳ אשר היה אל הושע בן בארי וגומר עד והוא יאמר אלהי. ויש בה ארבע פרשיות. הראשונה, דבר ה׳ אשר היה. השנית, והיה מספר בני ישראל. השלישית, והיה ביום ההוא נאם ה׳ תקראי אישי. הרביעית, והיה ביום ההוא אענה נאם ה׳. עם היות שיש בספרים רבים הפסק בין תחלת דבר ה׳ בהושע ובין ויאמר ה׳ אל הושע.
והנה ראיתי לשאול בפסוקים האלה שש השאלות:
השאלה הראשונה מה ענין אומרו קח לך אשת זנונים וילדי זנונים כי אם היו הילדים האלה הנזכרים בפרשת יזרעאל ולא עמי ולא רוחמה כמו שפירשו המפרשים שבעבור שהיתה זונה אמם היו הם בספק ממזרות, יקשה אומרו בלקוחים וילדי זנונים כי הוא אשת זנונים יקח ועל לקוחיה היתה הצוואה ואמנם הבנים נמשכו אחרי זה ואיך יצוה עליהם שיקחם בראשונה, גם כי אחרי שלקח הנביא אותה לאשה הנה הבנים אשר תלד לא יהיו כבר ילדי זנונים כי עם היות שהיתה זונה קודם שלקחה הנה כיון שאחרי נשואיה לא זנתה תחתיו כשרים היו הבנים אשר תוליד מהנביא ולא בני זנונים המה:
השאלה השנית בספר הכתובים וצרכם שאחרי שאמר ראשונה והשבתי ממלכות בית ישראל למה חזר לומר והיה ביום ההוא ושברתי את קשת ישראל האם לא היה השברון בכלל השבתה, וגם אומרו אחר כן קראה שמה לא רוחמה כי לא אוסיף עוד ארחם את בית ישראל מה צורך היה בייעוד ההוא הנרמז בשם הבת ציון שזה עצמו הוא מה שנאמר ברמיזת שם הבן יזרעאל והושבתי ממלכות בית ישראל:
השאלה השלישית מה ענין שם יזרעאל הנזכר בדברי הנביא הזה פעמים, כי הנה אומרו ראשונה ופקדתי את דמי יזרעאל על בית יהוא מפורש ענינו שהוא שיפקוד הדמים אשר שפך יהוא מבית אחאב בעמק יזרעאל ויפקדם על ביתו במות זכריה שהיה מבניו והעדר מלכות ישראל עוד מבית יהוא, אבל אומרו ושברתי את קשת ישראל בעמק יזרעאל אין ענין לו כי הוא נאמר על חרבן שמרון ע״י מלך אשור שהיה בימי פקח בן רמליהו ובימי הושע בן אלה שלא היו כבר מבית יהוא ומה להם בעמק יזרעאל, ויותר קשה מזה אומרו אחר כן כי גדול יום יזרעאל שהוא רמז ליום קבוץ הגליות ולמה יקראהו יזרעאל ויהיה שם הגאולה בשם החרבן עצמו, גם אמר אחר כן והארץ תענה את הדגן ואת התירוש ואת היצהר והם יענו את יזרעאל וזה אי אפשר לפרשו לא על יום החרבן ולא על יום התשועה אלא על ישראל:
השאלה הרביעית באומרו ותגמל את לא רוחמה והוא כי מה ראתה הנבואה להודיעו שגמלה לא רוחמה והיה די שתאמר ותהר עוד ותלד בן כי כן בראשונה כשזכר לידת יזרעאל לא אמר ותגמול את יזרעאל אבל אמר ותהר עוד ותלד בת כי בידוע שההריון השני יבוא אחרי גמול הראשון:
השאלה החמישית היא מה שאמרו בספרי דבי רב על והיה מספר בני ישראל כחול הים אמרו שם רבי אומר יש פרשיות סמוכות זו לזו ורחוקות זו מזו רחוק מזרח ממערב כי אתם לא עמי ואנכי לא אהיה לכם והיה מספר בני ישראל כחול הים מה ענין זה לזה, וכן התעוררו עליו בפסחים (פז, ב) ומה שהושיבו ע״ז דרך דרש הוא וכזה עצמו יש להקשות במאמר אמרו לאחיכם עמי שהיא נחמה וסמיך ליה ריבו באמכם ריבו שהוא זכרון פשעיהם ואורך הגלות הנגזר עליהם:
השאלה הששית היא באומרו וארשתיך לי לעולם וארשתיך לי בצדק וגו׳ וארשתיך לי באמונה, והוא כי למה אמר שלשה פעמים וארשתיך והיה די בא׳ כולל לכולם, והמפרשים אמרו שהם כנגד שלש גלויות מצרים בבל ואדום, אבל וארשתיך הוא תמיד לשון עתיד ולכן אין ראוי לפרשו על גלות מצרים וגם לא על גלות בבל לפי שבגאולה העתידה נאמרו הדברים כולם כמו שאוכיח. והנני מפרש הפסוקים באופן שיותרו השאלות כלן:
הכוונה הכוללת בנבואה הזאת היא ליעד על גלות מלכות ישראל וגם כן על גלות בני יהודה וירושלם, וייעד עם זה על פקידת בית שני ושעשרת השבטים לא ישובו בה והודיע עוד הגלות האחרון הזה אשר הלכו בו בני בית שני, וייעד שבאחרית הימים ירחם השם את ישראל ועל יהודה ויקבץ הגליות כולם על אדמת הקדש ולא יהיו עוד לשתי ממלכות אבל יתאחדו במלכות אחת ואחריתם ישגא מאד בדבוק האלהי ובברכת התבואות יותר מכל אשר היה בימים הראשונים וזה ביאור הפסוקים על הכוונה הזאת:
(א) דבר ה׳ אשר היה וכו׳ עד ויאמר ה׳ אל הושע לך קח לך אשת זנונים. חכמים זכרונם לברכה אמרו (פסחים פז, א) שישעיהו והושע עמוס ומיכה כולם נתנבאו בפרק אחד.
דבר ה – כן נקוד ובמקף.
ירבעם – אין מאריך ברי״ש.
דבר ה׳ וכו׳ – ר״ל בזה הספר יסופר דבר ה׳ אשר היה אל הושע.
בן בארי – ארז״ל שזהו בארה הנשיא לראובני הנזכר בד״ה א׳ שגלה לאשור.
בימי עוזיה וגו׳ – כי בימי אלו המלכים ניבא.
ובימי ירבעם – שמלך בימי עוזיה ועל שניבא גם עליו בארצו כי היה מבני עשרת השבטים לכן אמר ובימי ירבעם.
דבר ה׳ אשר היה אל הושע וכו׳ ובימי ירבעם בן יואש – כבר בארתי בפי׳ מלכים (ב׳ ט״ו) שמעת שכבש יואש את אמציה מלך יהודה היו מלכי יהודה נכנעים תחת מלכי ישראל ונקרא המלוכה ע״ש מלכי ישראל, וזה נמשך עד כ״ד שנים למלכות עוזיה שהוא כ״ז לירבעם בן יואש שאז התחזק עוזיה ומלך מלכות שלמה בפ״ע בלתי נכנע תחת ירבעם, ובזה תבין מה שבנבואת הושע ובנבואת עמוס נזכר שנבאו בימי ירבעם, שמלבד שלא מצאנו שיזכיר אצל שום נביא רק מלכי יהודה שנבא ביניהם, יפלא אם רצה להזכיר גם מלכי ישראל שהיו בימים ההם מדוע לא הזכיר רק ירבעם והלא בימים ההמה מלכו בישראל גם זכריה בן ירבעם ומנחם ופקח?. אולם מ״ש בימי ירבעם היינו טרם התחזק עוזיה למלוך מלכות בפ״ע שאז נקרא המלכות כולה ע״ש ירבעם, ומ״ש בימי עוזיה היינו אחר כ״ד למלכותו, שמאז נקרא המלכות ע״ש עוזיה, ואחר שהתחזקות עוזיה היה קרוב לפני הרעש (כמו שבארתי במלכים שם) לכן גם עמוס שנתנבא שנתים לפני הרעש התנבא כערך שנה בימי ירבעם, והושע שכתוב בו סתם שנתנבא בימי ירבעם דהיינו בעת שמלך ירבעם מלכות כללי גם על יהודה, מסתמא היה זה כמה שנים קודם, ובנבואת ישעיה שלא נזכר רק שהתנבא בימי עוזיה יותם וכו׳ ולא נזכר ירבעם מבואר (שאף אם נאמר שמ״ש בשנת מות המלך עוזיה (שם ו׳) היה בעת שנצטרע) שאז כבר היה עוזיה מולך בפ״ע, ולכן לא הזכיר שנבא בימי ירבעם, ובזה תראה איך צדקו חז״ל במ״ש שהושע נבא תחלה לארבעה נביאים שהיו בימיו, אף אם לא נפרש שמ״ש תחלת דבר ה׳ בהושע פירושו תחלה לארבעה נביאים שהיו בימיו.
דבר ה׳ וגו׳ – כל נבואות הנביא הזה, הן בפרט על מלכות ישראל, ואם בא זכר ליהודה בתוכן הוא דרך העברה ומקרה; וקצת קשה מה שתולה כאן נבואותיו לימי ארבעת מלכי יהודה, וכדבר טפל לימי ירבעם בן יואש מלך ישראל; וגם קצת קשה בחשבנו כי משך מלכות ארבעת מלכים אלה הוא קי״ג שנה, ובוודאי מאחר שתחלת דבר ה׳ בהושע היתה שיקח לו אשה, לא התחיל להנבא בילדותו כמו שמואל; מ״מ בשנה השלישית לחזקיה נלכדה שומרון, ומזה (כמו שמעיר החכם פיליפזאהן) לא בא שום זכר בדברי הנביא, א״כ לא נמשכה נבואתו בימי חזקיה כי אם זמן קצר, וימי שלשת המלכים האחרים בין כולם פ״ד שנה; ואם הנביא האריך ימים עד קרוב למאה שנה ובן עשרים שנה היה בתחלת נבואתו אין כאן עוד קושיא, לפי שי״ד משני ירבעם מובלעים בין השנים הראשונים של מלכות עזיה (מלכים ב׳ ט״ו:א׳).
יחזקיה – בחסרון ו״ו החיבור ובתוספת יו״ד כמו שנכתב שם זה תמיד בספר דברי הימים, ומדוע חסרה הו״ו אין טעם אם לא נפנה להשערות רחוקות (עיין בראש ביאור ישעיה לשד״ל); אבל לתוספת היו״ד נוכל לתת טעם, שמאחר שהמלך הזה נקרא ג״כ בשם יחזקיה בשלשת המקומות (ראש ישעיה, הושע ומיכה) שבא לפניו שם אחז נתנו בין שתי הברות ח ז אות יו״ד להנעים הקריאה; ולהניח שבשלשה מקומות באה יו״ד במקום ו״ו וראויה לקרי-כתיב, נ״ל רחוק.
תרגום יונתןילקוט שמעונירש״יר״י קרא א׳אבן עזרא א׳אבן עזרא ב׳ר״א מבלגנצירד״קאברבנאלמנחת שימצודת דודמלבי״ם ביאור העניןהואיל משההכל
 
(ב) תְּחִלַּ֥ת דִּבֶּר⁠־יְהֹוָ֖היְ⁠־⁠הֹוָ֖ה בְּהוֹשֵׁ֑עַ אוַיֹּ֨אמֶר יְהֹוָ֜היְ⁠־⁠הֹוָ֜ה אֶל⁠־הוֹשֵׁ֗עַ לֵ֣ךְ קַח⁠־לְךָ֞ אֵ֤שֶׁת זְנוּנִים֙ וְיַלְדֵ֣י זְנוּנִ֔ים כִּֽי⁠־זָנֹ֤ה תִזְנֶה֙ הָאָ֔רֶץ מֵאַחֲרֵ֖י יְהֹוָֽהיְ⁠־⁠הֹוָֽה׃
When Hashem began to speak to Hosea, Hashem said to Hosea, "Go, take for yourself a wife of prostitution and children of prostitution; for the land commits great prostitution, turning away from Hashem.⁠"
א. ‹פפ› א=רווח של שורה ריקה
תרגום יונתןילקוט שמעונירש״יר״י קרא א׳אבן עזרא א׳אבן עזרא ב׳ר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודמלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןהואיל משהעודהכל
שְׁרָיוּת פִּתְגָמָא דַייָ בְּהוֹשֵׁעַ וַאֲמַר יְיָ לְהוֹשֵׁעַ אֱזֵיל אִתְנַבֵּי נְבוּאָה עַל יָתְבֵי קַרְתָּא טַעֲוָתָא דְאִינוּן מוֹסִיפִין לְמֶחְטֵי אֲרֵי מִטְעָא יִטְעוּן דַיְרֵי אַרְעָא מִבָּתַר פּוּלְחָנָא דַיָי.
תחלת דבר ה׳ בהושע – א״ל הקב״ה להושע חטאו ישראל היה לו לומר בנייך הם בני בחוניך הם בני אברהם יצחק ויעקב הם גלגל עליהם רחמים, לא די שלא אמר כך, אלא אמר לפניו רבש״ע כל העולם שלך הוא העבירם באומה אחרת, אמר הקב״ה מה אעשה לזקן זה, אומר לו קח לך אשה זונה ותלד לך בני זנונים ואח״כ אומר לו שלחה אם הוא משלח אותה מעל פניו אף אני אשלח את ישראל, מיד ויאמר ה׳ אל הושע לך קח לך אשת זנונים וילדי זנונים וגו׳ וילך ויקח את גומר בת דבלים. מאי גומר אמר רב שהכל גומרים בה.
תחלת דבר י״י בהושע – רבותינו אמרו: תחילה לארבעה נביאים שנתנבאו בימים הללו: הושע ישעיה עמוס ומיכה. ישעיה נתנבא שנאמר וינועו אמות הסיפים וגו׳ (ישעיהו ו׳:ד׳) והוא היה יום שנתנגע עוזיה שנכנס להיכל שרעשו העליונים לשורפו ותחתונים לבולעו כעונשן של עדת קרח שהיו בהם בלועין ושרופים בעמוס נאמר שנתים לפני הרעש (עמוס א׳:א׳) והושע קדם לכולם ומיכה היה אחרון לכולם שנאמר בו בימי יותם אחז יחזקיה (מיכה א׳:א׳) ולא נאמר בו עוזיה, ופשוטו של מקרא תחילת דיבור שנדבר הקב״ה עם הושע אמר לו כן.
קח לך אשת זנונים – רבותינו אמרו: כמשמעו לפי שאמר על ישראל החליפם באומה אחרת כמו שמפורש בפסחים ריש פרק האשה.
וילדי זנונים – שתלד לך ילדים שיהיו ספיקי ממזרות.
ויונתן תירגם: איתנבי נבואה על יתבי קרתא טעוותא וקח האמור כאן לשון לימוד הוא למד אותן לשוב בתשובה.
כי זנה תזנה – לשון הווה הוא.
At the beginning of the Lord's speaking to Hoshea Lit. in the beginning the Lord spoke to Hoshea. Therefore, our Rabbis stated: The first of the four prophets who prophesied (in these days): Hoshea, Yeshayahu, Amos, and Mikhah. [Parshandatha reads: in the days of Uzziah. Michah, in fact, is not mentioned as having prophesied in the days of Uzziah, but only in the days of Jotham, Ahaz and Hezekiah; this will be explained further. In Pesachim 87a, we read: at that time] Yeshayahu prophesied [at the time of the earthquake (Parshandatha)], as it is stated: "And the doorposts quaked etc.⁠" (Yeshayahu 6:4). And that was the day that Uzziah was stricken when he entered the Temple, for the ethereal beings clamored to burn him, and the earthly beings to swallow him as the punishment of Korah's company, among which there were [some] swallowed up and [some] burned. Concerning Amos, it is stated: "Two years before the earthquake" (Amos 1:1). [Amos, accordingly, preceded Yeshayahu.] And Mikhah was the last of all of them, for it is said concerning him: "In the days of Jotham, Ahaz, and Hezekiah" (Mikhah 1:1), and Uzziah is not mentioned in his regard (Cf. Pesachim 87a; Seder Olam 20; Tanhuma Tzav 13; Rashi, Yeshayahu 6:4). But the simple meaning of the verse is: At the beginning of the speech which the Holy One, blessed be He, spoke to Hoshea, he said this to him.
take yourself a wife of harlotry Our Rabbis said: This is to be explained according to its apparent meaning: Since he said about Israel, "Exchange them for another nation,⁠" as is explained in Pesachim at the beginning of the chapter entitled האשה, "The woman" (87a).
and children of harlotry For she will bear you children who will be of possible illegitimacy. And Jonathan paraphrased: Prophesy a prophecy about the inhabitants of the cities of idolatry. The word קַח, stated here is an expression of teaching, [derived from לֶקַח, doctrine]. Teach them to repent.
goes astray Heb. תִּזְנֶה. This is the present tense.
תחילת דברא י״י בהושע – והלא כמה נביאים ניבאו לפניו שדיבר הקב״ה עימם, אלא הוא ניבא תחילה לארבעה נביאים הללו שניבאו בפרק אחד בימי עוזיה יותם. שהרי ירבעם קדם לעזיה ויותם כמה ימים, ועמוס ניבא שנתים לפני הרעש, וישעיה ניבא ביום הרעש, ומיכהב המורשתי ניבא בימי יותם. וזהו שאמרו רבותינו (סדר עולם רבה כ׳): כולן קדמו את מיכה, שהרי הם ניבאו בימי עוזיה, וזה לא נתנבא עד בימי יותם.
תחילת דברג י״י בהושע – עדיין יש לנו לדקדק ממקרא זה, שאם היה כתוב: תחילה דברד י״י בהושע, היה משמע שדיבר תחילה עמו קודם שדיבר עם חביריו, אבל ממשמע שנאמר: תחילת דברה י״י בהושע, שומע אני שהוא כמו שאמרו רבותינו ז״ל: תחילת תשובה שהשיב הקב״ה לדבריו. אמר לו: לך קח לך אשת זנונים. לפי שאמרה לו רוח הקודש: מה תהא עליהן על ישראל שהן עוברין על תורתי, אמר הושע: החליפם באומה אחרת. אמר לו הקב״ה: מה תהא לזקן זה שלא לימד סניגורייא על בניי, היה לו לומר: בניך הם, בני בחוניך, בני אברהם יצחק ויעקב, וכולן זרע אמת, גלגל עליהן מידת הדין למידת רחמים. השיב לו הקב״ה: קח לך אשת זנונים ותוליד ממנה ילדי זנונים. ואף על פי שתדע שהיא זונה, אין אתה מגרש אותה, ואני אגרש את בניי שהן זרע אמת? כך שנויה בסדר עולם ובמסכת פסחים (בבלי פסחים פ״ז:).
וכך הוא פשוטו של מקרא: תחילת דברו י״י בהושע – תחילה שדיבר י״י בהושע אמר לו שיקח אשת זנונים וילדי זנונים – שזה מופת ודמיון לישראל שזנו מאחרי י״י.
א. כן בפסוק ובכ״י לוצקי 777. בכ״י ברסלאו 104: ״דיבר״.
ב. כן בכ״י לוצקי 777. בכ״י ברסלאו 104: ״מיכה״.
ג. כן בפסוק ובכ״י לוצקי 777. בכ״י ברסלאו 104: ״דיבר״.
ד. כן בפסוק ובכ״י לוצקי 777. בכ״י ברסלאו 104: ״דיבר״.
ה. כן בפסוק ובכ״י לוצקי 777. בכ״י ברסלאו 104: ״דיבר״.
ו. כן בפסוק ובכ״י לוצקי 777. בכ״י ברסלאו 104: ״דיבר״.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

דבר – כמו והדבר אין בהם (ירמיהו ה׳:י״ג). לי נקם ושלם (דברים ל״ב:ל״ה). הקטר אשר קטרתם (ירמיהו מ״ד:כ״א). וכשכב בראש חבל (משלי כ״ג:ל״ד). וקבל היהודים (אסתר ט׳:כ״ג).
בהושע – בי״ת טפלהא אחר דבור נבואה. כמו רוח י״י דבר בי (שמואל ב כ״ג:ב׳). לא דבר י״י בי (מלכים א כ״ב:כ״ח). הרק אך במשה דבר {י״י} הלא גם בנו דבר (במדבר י״ב:ב׳).
והטעם לפי שרוח אלהים נכנסת בקרבם ומשימה הדבר בפיהם כדכתיב וישם י״י דבר בפי בלעם (במדבר כ״ג:ה׳). והיהב בלבי כאש בוערת (ירמיהו כ׳:ט׳). נמצא הרוח מדבר בנביא בקרבו.
א. כן בפסוק. בכ״י: טפלת.
ב. כן בפסוק. בכ״י: ויהי.
תחלת דבר י״י בהושע – מצאנו לשון דבור שהוא ענין נבואה, קשור עם בי״ת השמוש, כמו הרק אך במשה דבר י״י הלא גם בנו דבר (במדבר י״ב:ב׳), רוח י״י דבר בי (שמואל ב כ״ג:ב׳), פה אל פה אדבר בו (במדבר י״ב:ח׳). ואפשר שתהיה מלת דבר י״י פועל עבר, רוצה לומר תחלת אשר דבר י״י בהושע, זה היה שאמר לו קח לך אשת זנונים. או יהיה דבר שם, כמו והדבר אין בהם (ירמיהו ה׳:י״ג).
ויאמר י״י אל הושע לך קח לך אשת זנונים – כל זה הענין היה במראה הנבואה (מורה הנבוכים ב׳:מ״ו) שאמר לו שיקח אשת זנונים ולקחה והרתה וילדה ממנו שלש פעמים, וזה משל לישראל הזונים מאחרי י״י, וזהו שאמר כי זנה תזנה הארץ.
ופירוש וילדי זנונים, ויהיו לך ממנה ילדי זנונים כי אשת זנונים היא. כן ישראל והנולדים מהם באלה הדורות זנו מאחרי י״י.
וכל זה היה במראה הנבואה, לא שלקח הושע הנביא אשת זנונים, ואע״פ שנמצא בדברי רבותינו ז״ל (פסחים פז:) שהעניין כמשמעו, שאמרו ויאמר י״י אל הושע אמר לו הקב״ה להושע חטאו ישראל, אמ׳ היה לו לומר לפניו רבונו שלעולם בניך הם, בני בחוניך הם בני אברהם יצחק ויעקב, גלגל עליהם רחמים, לא דיי שלא אמר לו כך אלא אמר לפניו רבונו שלעולם כל העולם שלך הוא העבירם באומה אחרת. אמר הקב״ה מה אעשה לו לזקן זה, אומר לו לך קח לך אשת זנונים ואחר כן אומר לו לך שלחה מעל פניך, אם הוא יכול לשלח אף אני אשלח את ישראל. לאחר שנולדו לו ממנה שני בנים ובת אחת אמר לו הקב״ה להושע לא היה לך ללמוד מעשה ממשה רבך, כיון שדברתי עמו פרש מן האשה, בדול עצמך ממנה. אמר לפניו רבונו שלעולם יש לי בנים ממנה ואיני יכול לגרשה, אמר לו הקב״ה ומה אתה שאשתך זונה ובניך בני זנונים כך, אני שישראל בני הם, בני בחוני אברהם יצחק ויעקב, והם אחד משלשה קניינים, ואתה אמרת העבירם באומה אחרת. כיון שידע שחטא עמד לבקש רחמים על עצמו, אמר לו הקב״ה עד שאתה מבקש רחמים לעצמך בקש רחמים על ישראל. מיד פתח בברכות ואמר והיה מספר בני ישראל כחול הים (הושע ב׳:א׳).
ויונתן תרגם העניין על דרך משל, ונכון הוא פירושו, וכן תירגם הפסוק: שריות פתגמא די״י להושע, ואמר י״י להושע אזיל איתנבי נבואה על יתבי קרתא תעותא דאינון מוסיפין למחטי, ארי מטעא יטעון דיירי ארעא מבתר פולחנא די״י.
תחלת דבר י״י בהושע – בזה יש הפסקה נפלאה בין זה ובין אמרו אחר כך: ויאמר י״י אל הושע. וזה היה לסבה ולטענות נפלאות. וכבר מניתי אותם עם י״ד הפסקות שהם בתורה ובנביאים.
קח לך אשת זנונים וגו׳ – לפי דעתי זה כלו נתקיים בהקיץ, ואולם איך זה נכון, הוא ענין דק לפי בקיאות העברי וההגיון וגם זה אוצר י״י יבוא.
ושהושע ניבא ראשונה שנאמר תחלת דבר ה׳ בהושע וכי עם הושע דיבר תחלה והלא ממשה ועד הושע הוו כמה נביאים אמר רבי יוחנן תחלה לארבעה נביאים שניבאו באותו הפרק ושעמוס ניבא אחריו וישעיהו אחר עמוס, והביאו ראיה על זה ממה שנאמר בישעיהו (ישעיה ו, ד) וינועו אמות הספים ואותה נבואה היתה בשנת מות המלך עזיהו בהתחלת נבואת ישעיהו וכמו שזכרתי שם ובעמוס נאמר שנתים לפני הרעש שמורה שעמוס ניבא קודם שנת מות עזיהו, ומיכה היה אחרון לכולם שנאמר בימי יותם אחז יחזקיהו ולא זכר שניבא בימי עזיהו, וכבר כתב רש״י שזה שדרשו בתחלת דבר ה׳ בהושע שהיה תחלה לאותם הנביאים מדרש אגדה הוא, ושפשט הכתוב הוא שתחלת הדבור שדבר ה׳ בהושע היה שא״ל קח לך אשת זנונים וכן פירשו שאר המפרשים והוא האמת בעצמו, ובא הכתוב להגיד שהיה זה תחלת הדבור עם היות שלא נאמר כזה בשאר הנביאים לפי שהיתה הצוואה הזאת דבר זר וקשה שיצוה השם יתברך לנביא ובתחלת נבואתו שיחלל כבודו בלקחו אשת זנונים וילדי זנונים, וגם היה ראוי מפני זה שיספק הנביא בנבואתו בהיות שלא נסה ללכת בה ולא באתהו עד הנה נבואה פעם אחת ויאמר בלבו החלומות שוא ידברו שאי אפשר שיצוה האלהים בכך, על כן ראה הכתוב להודיענו שהדיבור הראשון שבא בנבואה להושע היה בלא ספק החזות הקשה הזאת קח לך אשת זנונים, ושעם כל זה לא ספק הנביא בנבואתו והאמין בה׳ וילך ויקח את גומר בת דבלים, והוא מה שיוכיח שהיה הרוח הנבואיי מגיע לנביאים באופן כך מהאמור וחוזק הרושם שהם היו מרגישים בעצמם כי דבר ה׳ הוא בלי ספק ולכן לא עבר הושע על דברי נבואתו ולא ספק בה.
וכבר כתבתי בהקדמתי לפירוש ישעיהו שאין להקשות על פירוש רש״י בתחלת דבר ה׳ בהושע לא מפאת הוי״ו שבא בגזרת הכתוב באומרו ויאמר ה׳ אל הושע והיה לו לומר אמר ה׳ אל הושע, ולא גם כן ממה שבאה הפסקה בין תחלת דבר ה׳ בהושע ובין ויאמר ה׳ אל הושע וההפסקה ההיא תורה שהן גזרות מתחלפות, כי הנה פעמים רבות מצאנו בכתוב שתבא הגזרה עם וי״ו ועם הפסקה בין הנושא ובין הנשוא כמו שתראה בפרשת וארא (שמות ו, כח) ויהי ביום דבר ה׳ אל משה בארץ מצרים ויש שם הפסקה ואחריו כתוב וידבר ה׳ אל משה לאמר אני ה׳ דבר אל פרעה שהוא גזרת הכתוב, וכן בפרשת פנחס (במדבר כה, יט) ויהי אחרי המגפה ושם הפסקה ואחריו ויאמר ה׳ אל משה ואל אלעזר בן אהרן הכהן לאמר שאו את ראש שהוא גזרת הכתוב בלא ספק, וכן בסדר אלה הדברים (דברים ב, טז - יז) ויהי כאשר תמו כל אנשי המלחמה למות מקרב העם ויש שם הפסקה ואחריו וידבר ה׳ אלי לאמר אתה עובר היום וגומר שהוא גזרת המאמר, והגזרות האלה כולן הן באות אחר ההפסקה. וככה הענין בנדון שלנו שעם היות הפסקה אחרי תחלת דבר ה׳ בהושע היתה גזרת המאמר ויאמר ה׳ אל הושע, וכדי שלא נטעה באותה הפסקה לחשוב שהיא לחלוף הגזרות לכן לא הושם סוף פסוק אחרי תחלת דבר ה׳ בהושע עם היות שם הפסקה לומר לך שויאמר ה׳ אל הושע הוא גזרת המאמר באמת.
ואפשר אצלי לפרש עוד בזה שאף שנודה שהן שתי גזרות אחת תחלת דבר ה׳ בהושע ושנית ויאמר ה׳ להושע, שלא יתחייב שתהיה פירושו שתחלת נבואת הנביאים שניבאו באותו פרק היה מה שדבר ה׳ בהושע, אבל יהיה פירושו שבעבור שסיפר הכתוב שניבא הושע בימי ארבעה ממלכי יהודה והם עזיהו ויותם ואחז יחזקיהו ובימי ירבעם בן יואש מלך ישראל וידענו שעזיהו מלך בשנת עשרים ושבע לירבעם בן יואש, והיה ראוי אם כן שכמו שזכר הכתוב בהמשך זמן נבואתו המלכים שמלכו ביהודה אחרי עוזיהו שככה יזכור שאר מלכי ישראל כולם שמלכו אחרי ירבעם בן יואש, לכן אמר הכתוב פה אחרי אומרו בימי ירבעם בן יואש מלך ישראל תחלת דבר ה׳ בהושע להגיד שלא נחשוב שלא ניבא הושע כי אם בימי ירבעם בן יואש מלך ישראל בלבד כי הנה גם עד הושע בן אלה המלך האחרון מישראל נמשכה נבואתו כיון שניבא בימי חזקיהו מלך יהודה אשר בימיו נחרבה שומרון ומלכי ישראל ספו תמו, אבל שזכר הכתוב בנבואתו ממלכי ישראל ירבעם בן יואש בלבד להגיד שבימיו התחיל הושע להנבא, ויהיה אם כן תחלת דבר ה׳ בהושע נמשך עם מה שלמעלה ממנו לא עם מה שאחריו כאילו אמר ובימי ירבעם בן יואש מלך ישראל היה תחלת דבר ה׳ בהושע. ואין להקשות ממה שבאו סוף פסוק אחרי מלך ישראל ולא בא אחרי תחלת דבר ה׳ בהושע כי כבר הוכחתי לך על פי שנים עדים שתבא פעמים גזרת הכתוב אחרי סוף פסוק וכן יבא פעמים רבות שתי גזרות בפסוק אחד, ואחשוב אני שזה עצמו היה דעת הרבי אברהם בן עזרא במה שכתב בפירושו לזה המקום וז״ל והתחלת נבואת זה הנביא על מלכות ירבעם בן יואש מלך ישראל ארבעים שנה לפי גלות שומרון ע״כ, א״כ הושע בזמן ישעיהו כיון שניבא בימי אותם ארבע מלכי יהודה שניבא ישעיה, אבל קדמו ישעיה בהתחלת הנבואה והושע נמשך אחריו, וכאשר יעיינו דבריהם יראה הסכמתם בסגנון הדברים ועניני הנבואות ואולי שלזה נקרא הושע מלשון ישעיהו.
ואמנם מי היה הנביא הזה כבר התבאר בדברי הימים (מלכים ב טו, כט) שתגלת פלאסר מלך אשור הגלה בארה אשר הוא נשיא לראובני, ואמרו בפסיקתא (פסיקתא דרב כהנא גנט): זש״ה מפרי פי איש ישבע בטנו זה ראובן וישב ראובן אל הבור (בראשית לז, כט) אמר לו הקדוש ברוך הוא אתה בקשת למחזרא ברא חביבא לאבוי חייך שבן בנך מחזיר את ישראל לאביהם שבשמים ואיזה זה הושע הדא הוא דכתיב דבר ה׳ אשר היה אל הושע בן בארי, וכתיב בארא בנו למה נקרא בארא שהיה בארה של תורה ולמה מת בארא בגולה בשביל שיחזרו עשרת השבטים בזכותו ולמה מת משה במדבר בשביל שיחזרו מתי מדבר בזכותו, רבי ברכיה אומר אמר לו הקדוש ברוך הוא אתה פתחת בתשובה תחלה חייך שבן בנך פותח בתשובה תחלה שובה ישראל. הנה בארו שהיה הנביא הושע משבט ראובן וכן נשיאו בארא. והנה כתב ה״ר רבי אברהם בן עזרא שחכם אחד יועץ בליעל שנקרא יצחקי כתב שהיה זה הנביא הוא הושע בן אלה המלך האחרון מישראל, והשיב עליו החכם דברים נכוחים כי הושע בן אלה היה רשע וגס רוח כמו שנאמר (מלכים ב יז, א - ב) ויעש הרע בעיני ה׳ והושע זה היה נביא קדוש הוא לאלהיו ומה לתבן את הבר לעשות הושע בן בארי הושע בן אלה האם נשתבש בשתוף השמות, הנה חנוך שם כולל נאמר בתורה על ארבע אנשים חנוך בן קיץ וחנוך בן ירד וחנוך בן מדין וחנוך בן ראובן, וכן שאול מצאנו שאול מרחובות הנהר ושאול בן הכנענית ושאול בן קיש ורבים ככה, וכבר אמרו חז״ל במסכת פסחים בפרק האשה (פז, א) שהושע זה האריך ימים גם עד זקנה ושיבה ולכן ניבא בימי ארבע מלכים שמלכו ביהודה זה אחר זה, והוא אמרם א״ר יוחנן אוי לה לרבנות שמקברת את בעליה שאין לך כל נביא ונביא שלא קפח ארבע מלכים שנאמר בימי עוזיהו יותם אחז יחזקיהו וכה״א חזון ישעיהו בן אמוץ וגומר רצו בזה שיראת ה׳ תוסיף ימים בנביאים ושנות המלכים המתעסקים במחשבות הדמיוניות בכבודות ובממשלות תקצורנה וכבר אמרו כזה ביוסף:
ויאמר ה׳ אל הושע וכו׳ עד וילך ויקח. הנה הרב המורה כתב שהנבואה הזאת והדומות אליה כולן היו במראה הנבואה שנראה לו כאילו צוהו השם כן וכאילו עשה הדבר ההוא בפעל אבל שלא בא הדבר הזה לידי מעשה כי חלילה חלילה שיצוה השם לנביאו לקחת אשת זנונים ולהוליד ילדי זנונים כי חרפה היא לו, עוד שנתן הרב בזה גזרה כוללת מוחלטת בפרק ארבעים וששה חלק שני מספרו שכל דבר שהוא משל לדבר אחר היה במראה הנבואה ולא בהקיץ, וכבר קדמו בזה ה״ר אברהם בן עזרא שכתוב בפירושו לזה המקום שכל זה רוצה לומר המצוה והמעשה היה במראה הנבואה ושכן הוא בשאר הפעולות כלם הזרות שנמצאו בנביאים, ואין לתמוה מהאנשים האלה שלמים הם אתנו מהדעת הזה כי הנה גם יב״ע תרגם הנבואה הזאת בדרך משל לא שיאמר שראה כל זה במראה הנבואה כדרכם כ״א שצוהו השם שינבא וימשל ענין ישראל לענין האשה הזונה כי הוא כתב ואמר השם להושע אזיל אתנבי נבואה על יתבי קרתא טעיתא דאינון מוספין למחטי ארי מטעא יטעון דיירי ארעא מבתר פולחנא דה׳ וילך ויקח ואזל ואיתנבי עליהון אמר דאם יתובון ישתביק להון ואם לא כמנתר עלי תאנין יתרון ואוסיפו ועבדו עובדין בישין. ואמנם רז״ל במסכת פסחים (פז, א) הבינו הדבר הזה כולו שנצטוה ונעשה כמשמעו, ואולי לכוין לפי׳ הזה כתב הראב״ע בזה המקום. ומפרש א׳ אמר כי קח לך דבור הוא כטעם כי לקח טוב, ופירש ותהר כמו תהרו חשש תלדו קש (ישעיה לג, יא), ושגומר עניינו גמורה בזנות, ובת דבלים רמז ליהודה וישראל. ע״כ שבלי ספק המפרש ההוא היה מדעת המתרגם. אמנם רז״ל במסכת פסחים הבינו הדבר הזה כולו שנצטוה ונעשה כמשמעו לפי שהושע אמר להקב״ה על ישראל החליפם באומה אחרת, אמרו שם אמר לו הקב״ה להושע חטאו ישראל היה לו לומר בניך הם בני בחוניך הם בני אברהם יצחק ויעקב הם גלגל עליהם רחמים, לא די שלא אמר כך אלא אמר לפניו רבונו של עולם כל העולם כולו שלך הוא החליפם באומה אחרת אמר הקב״ה מה אעשה לזקן זה אומר לו קח לך אשה זונה ותלד לך ילדי זנונים ואח״כ אומר לו שלחה אם הוא משלח אותה מעל פניו אף אני אשלח את ישראל מיד ויאמר ה׳ אל הושע וכו׳ לאחר שילדה לו שני בנים ובת אחת אמר לו הקב״ה הושע לא היה לך ללמוד ממשה רבך שכיון שדברתי עמו פירש מן האשה אמר לפניו רבונו של עולם יש לי בנים ממנה ואיני יכול לגרשה ולא להוציאה אמר לו ומה אתה שאשתך זונה ובניך זנונים ואין אתה יודע אם שלך הם אם של אחרים הם כך אני שישראל בני בני בחוניי בני אברהם יצחק ויעקב א׳ משלשה קנינים שקניתי בעולמי תורה שמים וארץ וישראל אתה אומר העבירם לאומה אחרת כיון שידע בעצמו שחטא בקש רחמים על עצמו אמר לו הקב״ה עד שאתה מבקש רחמים על עצמך עמוד ובקש רחמים עליהם שגזרתי עליהם שלש גזרות עמד ובקש רחמים ובטל הגזרות וברכן שנאמר והיה מספר בני ישראל כחול הים וכתיב וזרעתים לי בארץ ורחמתי את לא רוחמה. הנה התבאר מזה שיש לנו בדבר הזה ג׳ דעות הא׳ שהלקוחין במצוה ובמעשה הכל היה כמשמעו והוא דעת רז״ל. ואחשוב אני שבעבור זה פירשו רז״ל תחלת דבר ה׳ בהושע שדיבר אליו תחלה וקודם לשאר נביאי דורו ולא פירשו הכתוב כפי פשוטו שהיתה הנבואה הראשונה שבאה אליו לך קח לך אשת זנונים ויעלה זנוניה לפי שלא סבל דעתם הקדוש שתהיה זאת הנבואה הראשונה שניבא הושע כי היא היתה אות ומופת על דברים שכבר נאמרו ראשונה אליו, שמפני מה שכבר נאמר להושע ומה שהשיב על תוכחת השם יעשה השם עמו הבחינה הזאת לא שתהיה היא תחלת נבואותיו ולא שיצוהו הקב״ה על זה, כ״א מפני רוע תשובתו אשר אמר העבירם באומה אחרת ולכן ברחו מלפרש תחלת דבר ה׳ בהושע על לקיחת אשת זנונים ופירשוהו על דבר אחר שניבא תחלה לנביאי דורו:
והדעת הב׳ הוא ליונתן שהיה זה כולו מדברי הנביא בהקיץ שהיה עושה משלו מעניין האשה וילדיה:
והדעת הג׳ הוא להראב״ע והרמב״ם ואחריהם מהמפרשים בפיהם ירצו שהיה כל זה במראה הנבואה שנדמה לו כאילו השם היה אומר לו כך ונדמה לו כאילו היה עושה אותו בפעל ולידת הבנים והשמות כולם:
ואני כבר כתבתי בפירוש ישעיהו בנבואה הי״ג שיש לתמוה מאד מהחכמים המחברים האלה איך נתנו גזרה כוללת כזאת בספורי הנביאים ואם יש לנו פתח פתוח להכחיש פשוטי הספורים ולומר זה היה במראה הנבואה מפעל הדמיון וזה היה בפעל איש ככל הישר בעיניו או אם יש בדבר בחינת אות או מופת בו נדע ונכיר מהו הדבר המדומה ומהו הנמצא בפעל, או אם נאמר בהחלט כדברי הרב שכל מה שהיה משל לדבר אחר זה היה או בלתי זר כולו היה במראה הנבואה לא נעשה בפעל, ויתחייב א״כ שנאמר כזה בישעיהו (ישעיה ח, ג) בואקרב אל הנביאה ותהר ותלד בן ויאמר ה׳ אלי קרא שמו מהר שלל חש בז שלא נולד לו הבן הזה: ובירמיהו (ירמיה כז, ב) בעשה לך מוסרות ומוטות ונתתה על צוארך ושלחתה אל מלך אדום ואל מלך מואב ושלא עשה המוטות והמוסרות ההם בפעל ושלא לקח חנניה את המוטות מעל צואר ירמיהו וישברהו ולא באה עליו הנבואה מוטות שברת ועשית תחתיהם מוטות ברזל, וכן מה שנאמר ליחזקאל (יחזקאל כד, טז) הנני לוקח ממך את מחמד עיניך במגפה וגומר ותמת אשתי בערב וגומר ויאמר אלי העם הלא תגיד לנו מה אלה לנו כי אתה עושה וגומר והיה יחזקאל לכם למופת וגומר נאמר שלא מתה אשתו, והוא הכחשת רוב ספורי הנביאים כי הנה הסימנים והאותות האלה היה ממנהג הנביאים לעשותם תמיד בפעל כדי שיראו בני אדם ויתפעלו מהם האם נכחישם כולם או נבאר לנו כרצונינו זה אמת וזה שקר או נאמר נאמין מה שאין בו זרות וקושי ולא נקבל מה שיש בו מהזרות, ומי נתן בידינו הבחירה הזאת אם אין שם אות או מופת יורה עליו הכתוב, ועוד אם הדברים האלה לא היו נעשים בפעל כ״א בחלום או במראה הנבואה מה האות והמופת אשר היה עושה בזה לעם ולמה יתפעלו מדברי הנביאים וספורי חלומותיהם ואיך לא ישיבו אלה השומעים החלומות שוא ידברו גם אני חלמתי חלמתי ואין חלום בלא דברים בטלים, ואיך יאמר ע״ז ישעיה (ישעיה ח, יח) הנה אנכי והילדים אשר נתן לי ה׳ לאותות ולמופתים בישראל ויחזקאל אמר (יחזקאל כד, כד) והיה יחזקאל לכם למופת בכל אשר תעשו ואמר כאשר הלך עבדי ישעיהו ערום ויחף כן ינהג מלך אשור וגומר, האם נאמרו הדברים אשר כאלה על הסעיפים וחזיונות לילה בנפול תרדמה על אנשים אדרבה שתשובתו בצדו כמו שישעיהו לא הלך ערום ויחף בפעל ואשת יחזקאל לא מתה בפעל והיה הכל במראות הלילה או בחזון כן לא ינהג מלך אשור את שבי מצרים בפעל ולא נמות אנחנו בפעל אבל נחלום כחלומות הנביא אם היה שנתדמה אליו ומה האיום אשר ישאר מזה.
על כן אמרתי שהמופת החותך המורה על אמתת זה הוא אם העיד הכתוב שיהיה ונעשה כן בפעל שאז אין לנו לזוז מפשוטו ולא לעשות צורות ולגלות פנים בפסוקים שלא כהלכה. ועוד אומר לך שאף שנקבל דעתם בדברים אשר יגידו הנביאים שראו ושעשו כמאמר ירמיהו באזור (ירמיה יג, ה) ואלך ואטמנהו בפרת שהיה במראה הנבואה אין ראוי להאמינו כן במקומות שהכתוב מעיד שנעשה כן וכמו שכתב הרב עצמו בפי׳ אונקלוס הגר שיש הפרש בין מה שיספר הנביא שקרה לו ובין מה שיעיד הכתוב שכך היה, והנה כאשר יגיד הכתוב שהיה הדבר בנבואה כמו באברהם שנאמר בתחלת הפרשה (בראשית טו, א) היה דבר ה׳ אל אברם במחזה נקבל מהרבנים האלה שאמרו ויוצא אותו החוצה היה במראה הנבואה, וכן וארא וארא שנאמר ביחזקאל אחרי שנאמר בתחלתו (יחזקאל א, א) ואראה מראות אלהים וכן ותשא אותי רוח בין השמים ובין הארץ ותבא אותי ירושלם במראות אלהים (שם ח, ג), וכן בנבואת העצמות שבבקעה אחרי שנאמר בתחלתה (שם לז, א) היתה עלי יד ה׳, בכל אלה ודומיהם שגילה הכתוב בתחלה או בסוף שהיה בנבואה נקבל שהמעשים כולם גם כן היו בנבואה, אמנם במקומות שלא נזכר בהם זה אם לא העיד הכתוב שנעשה בפעל כמו ואתה קח לך חטין ושעורים (שם ד, ט) וגומר ואתה בן אדם קח לך חרב חדה והעברת על ראשך ועל זקנך (שם ה, א) כל זה גם כן אפשר שיפורש שהיה במראה הנבואה וכן בענין זכריה (זכריה יא, ז) וארעה צאן ההרגה ולקיחת המקלות ואשליכהו אל בית היוצר שלא העיד הכתוב שנעשה כן נוכל לומר שהנביא סיפר מה שראה בנבואתו, אבל במקומות שהעיד הכתוב עדות ברורה שנעשה הדבר בפעל כמו שנאמר בישעיהו (ישעיה כ, ב) ויעש כן הלך ערום ויחף וכך בנדון שלפנינו שהעיד הכתוב וילך ויקח את גומר בת דבלים ותהר ותלד לו בן וגומר ותהר עוד ותלד בת אין ראוי להכחיש הכתוב, לא כדרך יונתן שממשל משלים הוא שהוא הדרך היותר מתיישב הכתובים ולא כדרך הראב״ע והרב המורה כי הוא באמת זמה ועון פלילי להכחיש פשוטי הכתובים, ואם כה נעשה להם פשה תפשה הצרעת בכתובים כולם לגלות בהם פירושים מכחישים אמתתם, ואין למפרשים האלה טענה באמרם שהיה מזלזל הקדוש ברוך הוא בכבוד הנביא בצוותו שיקח אשת זנונים וילדי זנונים כי הנה הנביאים לא נכחדו מהשם יתברך מפאת עצמם להעלותם במעלות לכבוד ולתפארת כמלכים אבל היו שלוחי האל לישר את עמו ולכן היה מצוה אותם לעשות מה שיצטרך לתקונם ולא יחוש השם לענין הנביא כי אם למה שיצטרך להישרת עמו, ולכן היתה מיתת אשת הנביא יחזקאל לעשות ממנה מופת על ייעוד השם ומה שהיה עתיד לבא עליהם ושאר מעשי הנביאים שהיו בחוקם זרים היו בערך צורך ההישרה טובים ונכוחים, ולא היה מהגנות שילך הנביא ישעיהו ערום ויחף ושיקח הושע אשת זנונים כדי שיראו בני ישראל ויקחו מוסר כי הדברים הנראים יותר פעלים בלבבות מהדברים הנשמעים שכל זה נעשה כדי להרחיק את העם מדרכי הע״ז שהיה להם כי כדי היה התכלית הנכבד הזה לעשות הושע בעבורו מעשה זר וקשה אליו יותר מזה.
הנה התבאר אם כן שעל זה אמר לו הש״י לך קח לך אשת זנונים וגומר רוצה לומר שיקח לו בפעל לאשה לא בתולה מעמיו כ״א אשה שהורגלה בזנונים וזהו אומרו וילדי זנונים רוצה לומר שזנתה עם אנשים אחרים בלא קידושין ובלא כתובה ושהיו לה כבר מהאנשים הזונים ההמה ילדי זנונים כי הוא המורה בבירור מבלי הכחשה על זנותה וכמו שנאמר (בראשית לח, כד) זנתה תמר כלתך וגם הנה הרה לזנונים כי ההריון והילידה לאשה שאינה בעולת בעל הם עדים נאמנים על זנותה. וכאילו צוה האל לנביא ג׳ דברים זרים בחקו. האחד שיקח לו אשה כי הנביא מצד שהוא נביא היה ראוי שיפרד ממנה כמו שצוו אבותינו במעמד הר סיני אל תגשו אל אשה (שמות יט, טו) ואמנם משה נפרד מאשתו בעבור נבואתו: והב׳ שלא תהיה בתולה כי אם אשה שכבר נבעלה לאיש אחר והיא א״כ אשת זנונים וכמה היה רחוק זה מכבוד הנביא וטהרתו: והג׳ שכאשר יקחה כבר יהיו לה ילדי זנונים וידוע הוא כמה קשה לכל אדם להזדווג לאשה שיהיו לה בנים מבעל אחר כל שכן ילדי זנונים, ולכן נתן הסבה בכל זה באומרו כי זנה תזנה הארץ מאחרי ה׳ רוצה לומר כי כמו שהיו ישראל בימים הראשונים מיוחדים לו יתברך קדושים ודבקים עמו והמה זנו אחרי אלהי נכר הארץ ויעשו להם אלהים אחרים על פניו על כן הנביא בהיותו קדוש לאלהים יקח אשת זנונים דמיון מה שעושין ישראל ושהיו לה כבר ילדי זנונים שהוא כולו משל לענייני האומה וחטאתיה באלוהות אשר בחרו להם. והמפרשים פירשו וילדי זנונים על דרך מה שזכרתי בשם רז״ל שהם הבנים שיולדו לנביא ושקראם כן להיותם בספק ממזרות, וכפי דרכם יאמר הכתוב שיקח לו אשת זנונים ומזה ימשך שיולדו לו אחר כך ילדי זנונים כי בהיותה זונה גם אחרי לקוחיה תזנה תחתיו וילדו לו ילדי זנונים או יהיו אצלו תמיד בספק ממזרות ויהיה כל זה רמז אל כנסת ישראל שלקחם הש״י לו לעם עם היות שקודם לכן בהיותם במצרים היו עובדים אלהים אחרים כמו שמפורש ביחזקאל ונמשך מזה שהיו הבנים בהיותם על אדמתם ילדי זנונים כי זנו מאחרי ה׳ והוא אומרו כי זנה תזנה הארץ מאחרי ה׳, והראב״ע פירש קח לך אשת זנונים שאם באת לקחת אשה הוגנת וצנועה לא תמצאה שהרי זנה תזנה הארץ ר״ל כל עם הארץ זונים מאחרי ה׳, הנה הותר הספק הא׳ כפי כל אחד מהפירושים:
זנונים – מלשון זונה.
זנה תזנה – ענין הסרה ועש״ז תקרא המנאפת זונה כי סרתה מדרכי הצניעות.
תחלת דבר ה׳ וגו׳ – ר״ל תחילת דבורו של ה׳ בהושע היה זה שאמר ה׳ אל הושע לך קח לך וכו׳.
אשת זנונים – אשה שהורגלה בזנות וילדה ילדים בזנות שזהו מופת ואות שהיא זונה באמת וארז״ל לפי שהושע אמר להקב״ה על ישראל החליפם באומה אחרת לכן צוהו לקחת זונה למען הראות לו איך יקשה בעיניו לגרשה לרמז לו שקשה לפני המקום לשלח את ישראל מעל פניו.
כי זנה תזנה – ר״ל להיות לאות שאנשי הארץ זונים וסרים מה׳ ללכת אחרי אלהי עכו״ם כזונה ההולכת אחרי המנאפים.
תחלת דבר – רש״י ז״ל, פי׳ תחלת הדבור היה שה׳ אמר אל הושע, וכתב רי״א שאין להקשות על זה לא מפאת הוי״ו שהיה לו לומר אמר ה׳. ולא ממה שבא הפסקה בין תחלת דבר ה׳ בהושע ובין ויאמר ה׳, שמצינו כן פעמים רבות, כמו ויהי ביום דבר ה׳ אל משה בארץ מצרים (ויש שם הפסקה) וידבר ה׳ אל משה, וכן ויהי אחרי המגפה ויאמר ה׳ אל משה, אולם הסמיכות אל הפעל קשה, ובהכרח שמלת תחלת טעמו כטעם תחלה, וכבר בארתי בספר התורה והמצוה (ויקרא סי׳ ג׳) בהבדלים שבין דבור ואמירה, שהדבור יבא על הדבר הסתמי, ר״ל שדבר עמו דברים, ובמלת ויאמר יציין מה שאמר אליו, ור״ל שתחלה דבר ה׳ להושע איזה ענין שלא נזכר בכאן, וע״י הדבור הזה נסתבב שאמר ה׳ אליו קח לך אשת זנונים ובהשקפה זו בא מלת תחלת בסמיכות, ר״ל ע״י תחלת הענין שדבר ה׳ עמו נסתבב האמירה הזאת, ומבואר אצלי תמיד שדבור שאחריו ב׳, יבא על דבור שידבר ה׳ להנביא לצרכו, ר״ל דבור הרוח הקדש ברוח הנביא לצרכו לא לצורך שליחות, כמו רוח ה׳ דבר בי. בחלום אדבר בו וגם בא על דבור של תלונה או גנאי, כמו כי דברנו בה׳ ובך, ובא פה על שתי הכוונות כמ״ש בפי׳.
אשת זנונים – יש הבדל בין זנות ובין זנונים ובין תזנות, זנות, הוא הרגיל. זנונים, הוא אשר זנוניה מפורסמים, כמ״ש הנה הרה לזנונים, ותסר זנוניה מפניה. ותזנות, ששופכת זנות ותאוה על אחרים (עי׳ יחזקאל כ״ג כ״ט).
תחלת דבר ה׳ בהושע – דיבור שאחריו ב׳ בא על רוה״ק שדובר בהנביא לצרכו לא לצורך שליחות לכללות העם, וגם בא על דבור של תלונה ותרעומת, ומזה הוציאו חז״ל שהיה תחלת דבור של רוה״ק אל הושע שהתוכח עמו איזה ויכוח ושהיה הדבור הזה ענין של תרעומת ור״ל שתחלת דבר ה׳ והתוכח עם הושע והתרעם עליו, ומן הויכוח הזה נסתבב שה׳ אמר אל הושע לך קח לך אשת זנונים, ומסתמא היה הויכוח מתיחס אל הציוי שבא אחריו, ודרשו שה׳ אמר להושע שישראל חטאו והושע השיב לו החליפם באומה אחרת, וה׳ אמר שא״א לו להחליפם כי הם בניו, וע״כ צוה לו לקחת אשה זונה ואח״כ כשילדה לו בנים צוה לו לגרשה והושע אמר איך אפשר לי לגרשה הלא יש לי ממנה בנים ומזה ברר לו ה׳ שכן אא״ל לגרש את ישראל, וחזר הושע וברכם, וזה היה התשובה על הויכוח שה׳ אמר לו שישראל חטאו, היינו שרצה שילך בשליחות להוכיחם ולהחזירם למוטב שזה מוטל על הנביאים כמ״ש אח״כ ריבו באמכם ריבו, והושע לא רצה לילך בשליחות לנבאות ולהוכיח, וא״ל שלא ישתדל להחזירם למוטב כי אחר שזנו אל אלהי נכר ראוי שינהג עמהם כעם אשר זונה שישלחה הבעל מבית ולא ישוב אליה עוד, וא״ל ה׳ א״כ אחר שאתה אינך רוצה להוכיחם ולהחזירם למוטב ואני איני רוצה לגרשם אחר שיש לי מהם גם בנים צדיקים היה אתה כמוני וקח לך אשת זנונים ר״ל אשה מפורסמת בזנות, וילדי זנונים היינו שיש לה ילדים שילדה בזנות מכבר שזה העדות שהיא זונה, כמ״ש זנתה תמר כלתך וגם הנה הרה לזנונים, או כפי׳ קצת מפ׳ שהבנים שתוליד ממך יהיו בספק זנות, כי זנה תזנה הארץ מאחרי ה׳ א״כ הכנסיה היא אשת זנונים לע״ז, וילדיה אשר תוליד נולדים בזנות במחשבת מינות וע״ז כאבותם, ובכל זה אני מחזיק אותה כאשתי וכן תעשה אתה. והנה המפ׳ נתקשה להם הענין איך צוה ה׳ להנביא לקחת אשת זנונים? וע״כ יאמר הראב״ע שזה היה רק במראה הנבואה, והת״י יפרשו בדרך משל ואין מזה הכרח. כי הושע לא היה כהן וזונה אינה אסורה לישראל. והלא מצאנו שצוה ה׳ להנביא גם דברים שלא יאותו כפי חקי התורה והיה הוראת שעה, כמו שצוה ליחזקאל לגלח בתער פאת ראשו וזקנו, ואליהו הקריב בשעת איסור הבמות.
תחלת דבר ה׳ – ע״ד קרית חנה דוד (ישעיהו כ״ט:א׳) ואין צורך לחשוב תיבת דִבֵּר כשם דָבָר כמו וְהַדִבֵּר אין בהם (ירמיהו ה׳:י״ג).
בהושע – הוראת אותיות בל״מ בראש תיבה אינה מוגדרת בדיוק, ופעמים רבות מצאנו אחת מהן משמשת להוראה קרובה לעניין חברתה, והדבר ידוע ואין צורך להביא משלים עליו; מ״מ מקור מליצת דִבֵּר⁠־בּ (פה אל פה אדבר בו, פרשת בהעלותך; רוח ה׳ דבר בי, מלכים ב׳ כ״ג:ב׳) הוא שהנביא מרגיש בעצמו הכרח לדבר בשם ה׳ כאילו רוח האל נכנס בקרבו ומעורר ומניע איברי הדבור שבו.
קח לך וגו׳ – דעת המפרשים חלוקה בענין אם משל הוא, כלו׳ שהנביא ספר לעם מראה נבואה שבא לו מאת האל ולא היו דברים מעולם, או אם הוא צווי ומאורע אמתי; דעת רבותינו הקדמונים (בבלי פסחים פ״ז.) שהדברים ככתבם, ואם יונתן תרגמם כמשל זה אינו מוכיח שדעתו מתנגדת לדעת התלמוד, כי הלא ידוע שכל התרגומים כולם המתיקו הדברים הקשים לשמוע, אבל אם הדבר קשה לשמוע כל שכן שקשה לראות; הן אמת שמצאנו נביאים אחרים עושים מעשים זרים, אבל לא נגד המוסר, ומן ההכרח היה בימיהם שימשכו עיני המון העם עליהם ע״י זרות מעשיהם, ובהזדמן ילמדום מוסר ויוכיחו על פניהם פשעיהם; אבל מאחר שגודל פיתוי עבודת האלילים היה מחמת זנות וניאוף העשוים לכבודם (עיין תשובת המלך מנשה לאותו חכם, בבלי סנהדרין ק״א:) איך יוכיח הושע דרכם על פניהם בעוד שהוא על פי צווי האל מזנה לא בלבד עם אשת זנונים (כפל הנו״ן בשם להוראת כפל הענין) כי גם אוהב כלו׳ מדבר דברי עגבים עם אשת איש הבוגדת בבעלה? (למטה ג׳:א׳); ועל ברית בין הבתרים כתבתי בספרי הואיל משה עה״ת שכולה במחזה אף על פי שמפשט הכתובים נראה בדבר שאירע ממש; ואם דברי שם אינם דברי הבל, יתכנו גם לנדון שלפנינו, וכל הספור הוא משל ומחזה נבואה אחת, מתחלת מקרא זה עד סוף סימן ג׳, ושלשת ויאמר ה׳ שבסימן זה כולם מחזה אחד נאמרו לו; יהיה איך שיהיה הנביא הוא שליח האל, ואשת הזנונים מציירת אומת ישראל, וילדי הזנונים מציירים מעשי בני ישראל הרעים; וקח לך יש לפתרו כמו ויקח את בת לוי (פרשת שמות) נישואין גמורין ולא קח לשעה או לזמן מה, ור״ל שברית כרת האל עם בני ישראל שלא יטשם לעולם גם כי יחטאו לו; וילדי זנונים אינו ר״ל קח אשה זונה שיש לה כבר ילדי זנונים וגדלם ופרנסם כאילו הם בניך, רק קחנה לך גם כי לא תוכל לבטוח בה כי מהיום תשמור דודיה לך לבדך, ובנים אשר יולדו ממנה מי יודע אם לך הם או לאחרים (כדעת רז״ל בתלמוד); ובנדון שלנו ר״ל בני ישראל לא ישובו לאלהי אבותיהם רק יוסיפו לזנות עוד אחרי הבעלים, וזהו שכתב כי זנה תזנה הארץ לשון עתיד ולא כתב כי זנתה, גם כי בית ישראל התעיבו כבר עלילה קודם דבר ה׳ אל הנביא.
תרגום יונתןילקוט שמעונירש״יר״י קרא א׳אבן עזרא א׳אבן עזרא ב׳ר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודמלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןהואיל משההכל
 
(ג) וַיֵּ֙לֶךְ֙ וַיִּקַּ֔ח אֶת⁠־גֹּ֖מֶר בַּת⁠־דִּבְלָ֑יִם וַתַּ֥הַר וַתֵּלֶד⁠־ל֖וֹ בֵּֽן׃
So he went and took Gomer the daughter of Diblaim; and she conceived, and bore him a son.
תרגום יונתןילקוט שמעונירש״יר״י קרא א׳אבן עזרא א׳אבן עזרא ב׳רד״קאברבנאלמצודת דודאדרת אליהו לגר״אמלבי״ם ביאור העניןהואיל משהעודהכל
וַאֲזֵל וְאִתְנַבֵּי עֲלֵיהוֹן דְאִם יְתוּבוּן יִשְׁתְּבֵיק לְהוֹן וְאִם לָא כִּמְתַּר עֲלֵי תֵינִין יִתְּרוּן וְאוֹסִיפוּ וַעֲבְדוּ עוֹבָדִין בִּישִׁין.
בת דבלים – דבה רעה בת דבה רעה, ושמואל אמר שהכל דשים בה כדבלה, ור׳ יוחנן אמר שמתוקה בפי הכל כדבלה. ד״א שבקשו לגמור ממונם של ישראל בימיה, ר׳ יוחנן גמרו ובזבזו שנאמר כי אבדם מלך אשור וישימם כעפר לדוש, ותהר ותלד לו בן ויאמר ה׳ אליו קרא שמו יזרעאל כי עוד מעט ופקדתי את דמי יזרעאל על בית יהוא והשבתי ממלכות בית ישראל, ותהר ותלד בן ויאמר קרא שמו לא עמי כי אתם לא עמי, לאחר שילדה ב׳ בנים ובת אחת א״ל הקב״ה הושע לא היה לך ללמוד ממשה רבך שכיון שדברתי עמו פרש מן האשה, אמר לפניו רבש״ע יש לי בנים ממנה ואיני יכול לגרשה ולא להוציאה, אמר לו ומה אתה שאשתך זונה ובניך זנונים ואין אתה יודע אם שלך הם אם של אחרים הם כך, אני שישראל בני בני בחוני בני אברהם יצחק ויעקב אחד משלשה קנינים שקניתי בעולמי תורה שמים וארץ וישראל, אתה אומר לי העבירם באומה אחרת, כיון שידע בעצמו שחטא עמד ובקש רחמים על עצמו, אמר לו הקב״ה עד שאתה מבקש רחמים על עצמך עמוד ובקש רחמים עליהם שגזרתי עליהם שלש גזרות, עמד ובקש רחמים עליהם ובטל את הגזרות והתחיל לברכן והיה מספר בני ישראל כחול היום, וכתיב וזרעתיה לי בארץ ורחמתי את לא רוחמה.

רמז תקטז

זה שאמר הכתוב מפרי פי איש ישבע בטנו זה ראובן וישב ראובן אל הבור, אמר לו הקב״ה אתה בקשת למחזרא ברא חביבא לאבוי חייך שבן בנך מחזיר את ישראל לאביהם שבשמים ואי זה זה הושע הה״ד דבר ה׳ אשר היה אל הושע בן בארי וכתיב בארה בנו, למה נקרא שמו בארה שהיה בארה של תורה. ולמה מת בארה בגולה בשביל שיחזרו עשרת השבטים בזכותו, ולמה מת משה במדבר בשביל שיחזרו מתי מדבר בזכותו. ר׳ ברכיה אומר אמר לו הקב״ה אתה פתחת בתשובה תחלה חייך שבן בנך בא ופותח בתשובה תחלה שובה ישראל.
את גומר – רבותינו אמרו: כך שמה על שם זנותה שהכל גומרין בה ודשין בה כדבלה.
ויונתן תרגם: גומר שאם ישובו מדרכם גמרה פורענותם ואם לאו יהיו כנובלת מתאנה.
ותהר ותלד – ואוסיפו למעבד עובדין בישין.
Gomer Our Rabbis (Pesachim 87a) said. That was her name by dint of her harlotry, for all would gratify their lust on her (גּוֹמְרִין) and they would tread upon her like a pressed fig (דְּבֵלָה). [That is a euphemism for sexual contact.] Jonathan, however, paraphrases: גֹּמֶר, that if they would return from their way, their retribution would be finished, and if not, they will be like unripe figs falling from the fig tree.
and she conceived and bore Jonathan paraphrases: And they continued to do evil deeds.
וילך ויקח את גמר בת דבלים – פשוטו של מקרא: כך שמה.
ומדרש חכמים: שהכל גומרין בה ודשין בהא כדבילה.
א. כן בכ״י לוצקי 777. בכ״י ברסלאו 104 חסרה מלת: ״בה״.
וילך ויקח האשה הנזכרה; כך היה רואה במראה. וטע׳ ותלד... בן – הדור הבא אחרי ירבעם בן יואש.
וילך ויקח את גמר – פי׳: נראה לו בחלום, שהלך ולקח את גמר, זונה שהיתה ידועה באותו מקום, ותהר ותלד לו בן.
וילך ויקח את גומר בת דבלים – שם זונה ידועה באותו הזמן.
ותהר ותלדא ׳בן׳ – אמר כי ירבעם בן יואש היה חזק במלכותו, כמו הזכר שהוא חזק מהנקבה, ומלך מ״א שנה (מלכים ב י״ד:כ״ג), והשיב גבול ישראל מלבוא חמת עד ים הערבה (מלכים ב י״ד:כ״ה).
ויונתן תרגם כן: ואזל ואיתנבי עליהון ואמר דאם יתובון ישתביק להון ואם לא כמיתר עלי תאנין יתרון, ואוסיפו ועבדו עובדין בישין. פירש גמר כענין גמרא, כלומר יגמור עליהם ויסלח עוונם. ופרש דבלים מן דבלת תאנים (מלכים ב כ׳:ז׳).
א. בנדפס נוסף כאן ״לו״.
וילך ויקח וגומר עד והיה מספר בני ישראל. חז״ל באותו מקום שזכרתי נתנו טעם לשמות האלה ואמרו שנקראת האשה גומר על שם זנותה שהכל גומרים בה בת דבלים שהכל דשין אותה כדבלה, ויונתן תרגם שאם ישובו מדרכם גמרה פורענותם ואם לאו יהיו כנובלות מתאנה. ודרך המפרשים בענין הבנים הוא שהיו רומזים על הדורות והמלכים אשר קמו אחרי הנבואה הזאת כי ירבעם בן יואש היה חזק במלכותו כמו שהזכר חזק מהנקבה ומלך מ״ח שנה והשיב גבול ישראל מלבא חמת, וכנגדו היה הבן יזרעאל ואחריו קם זכריה בנו שלא מלך אלא ששה חדשים ונהרג ופסקה מלכות בית יהוא ועל זה אמר כי עוד מעט ופקדתי את דמי יזרעאל על בית יהוא וגומר, וכנגד מלכות זכריה שהיה חלש וקטן קצר ימים ושבע רוגז רמזה לידת הבת לא רוחמה כי מיד בא תגלת פלאסר והגלה רבים מישראל ובימי הושע בן אלה נלכדה שמרון על כן קרא הדור הזה בת ובזה יעד על גלות השבטים, ושאומרו ואת בית יהודה ארחם עניינו שימלטו אנשי ירושלם מידי סנחריב ופירשו ותגמול את לא רוחמה שהולידו השבטים שגלו בנים בגלותם ושם עמדו ולא שבו לארצם על כן קראם לא עמי ואנכי לא אהיה לכם רוצה לומר לאלהים זהו דרך הראב״ע ומדברי רש״י התעורר אליו:
ואמנם הנ״ל בזה הוא שזכר הכתוב שעשה הנביא כאשר צוהו השם לקחת לו אשת זנונים ושהלך מיד ולקח את גומר בת דבלים שהיה שם אשה זונה ידועה באותו זמן, גם שכוון הנביא בענינה שתוף השם כי גומר הוא מגזרת כליון וגומר דבר לרמוז שתגמר ותכלה מלכות ישראל ותהיה עדת ה׳ כולם בת דבלים שהוא נגזר מדבלת תאנים כלומר צמוקים ויבשים בגלותם, ולפי שהרמז היותר גדול היה בענין הבנים ושמותיהם וכמאמר ישעיהו (ישעיה ח, יח) הנה אנכי והילדים אשר נתן לי ה׳ לאותות ולמופתים בישראל לכן זכר שאשת הנביא ילדה לו שני בנים ובת אחת שנולדה בנתים:
גומר בת דבלים – כן היה שם זונה ידועה באותו הזמן.
ותהר ותלד בן – הנה שלשה הילדים. רמז בהן לשלשה גליות סנחריב. גלות הראשון הקל ארצה זבולן וארצה נפתלי והאחרון הכביד עבר הירדן גליל הגוים (ישעיהו ח׳:כ״ג). ובשלישי. הגלה את כולם. והנה נגד גלות הראשון אשר הקל. אמר כאן על בן הראשון: ושברתי את קשת ישראל (הושע א׳:ה׳) ר״ל שנשבר מעט כחם לבד. ונגד גלות השני שבעבר הירדן. אמר כאן בלידה השניה ותלד בת וגו׳ לא רוחמה. והוא כי עבר הירדן. היא בת נגד א״י דכורא. ובשלישי. גלה את כולם. אמר בבן השלישי לא עמי. שגלו המונם ושאונם.
וילך ויקח את גומר בת דבלים – פי׳ חז״ל שנקראת כן על שהכל גומרים בה ודשים בה כדבלה, ר״ל כי בני ישראל נמשלו כתאנים, כמ״ש (ירמיהו כ״ד) הראני ה׳ והנה שני דודאי תאנים, והתאנה מתקלקלת תיכף אחר גמרה, אם לא כשמיבשין אותה ועושים ממנה דבלה שאז תתקים, ואבותיהם היו דומים כדבלה שנצטמקה בשמש לבל תתקלקל, והיא היתה כגומר היינו תאנה נגמרת שלא נתיבשה שמתקלקלת, ותהר ותלד לו בן – הבן הראשון היה עדיין מיוחד לו שנולד ממנו וע״כ לא קראו בשם שמורה על שנאתו אותו רק בשם יזרעאל, כי הדורות הקודמים הגם שזנו בחטאת ירבעם היו עדיין עובדים ה׳ בשיתוף והיו עדיין מיוחסים לה׳ ומצייר בבן הזה כל הדורות שהיו מימי יהוא עד סוף מלכות בני יהוא, שהאשה היתה אשת זנונים ובכ״ז הבנים היו עדיין מיוחסים לה׳, כי הגם שיהוא לא סר מחטאת ירבעם, בטל עבודת הבעל והאמינו בה׳, והעגלים היו להם כעין שיתוף או כאמצעים להורדת הרוחניות והשפע.
ויקח – התנה עמה שמהיום תהיה לו לבדו ואין לזרים אתו; ואולי רומז אל יהוא הנמשח ע״י נביא כאלו האל כרת ברית עמו בתנאי שירחק מדרכי אחאב, והוא עשה עצמו כאילו מקנא לכבוד ה׳, רק כוונתו באבדן בית אחאב לא היתה כי אם להחזיק הממלכה בידו; ולענין שם האשה, אם הדבר משל, יש להניח מ״מ שגמר בת דבלים זו היתה זונה מפורסמת בימי הושע; ורז״ל (תלמוד בבלי פסחים פ״ז), אף על פי שדעתם שהדבר היה ממש, דרשו שמה ושם אמה להוראת זנות; כל שכן שאם נניח שהדבר כולו משל שיש לנו להניח שהנביא המציא מדעתו שם ראוי לאשה זונה כפי הלשון הנהוג בימיו בין המון העם.
תרגום יונתןילקוט שמעונירש״יר״י קרא א׳אבן עזרא א׳אבן עזרא ב׳רד״קאברבנאלמצודת דודאדרת אליהו לגר״אמלבי״ם ביאור העניןהואיל משההכל
 
(ד) וַיֹּ֤אמֶר יְהֹוָה֙יְ⁠־⁠הֹוָה֙ אֵלָ֔יו קְרָ֥א שְׁמ֖וֹ יִזְרְעֶ֑אל כִּי⁠־ע֣וֹד מְעַ֗ט וּפָ֨קַדְתִּ֜י אֶת⁠־דְּמֵ֤י יִזְרְעֶאל֙ עַל⁠־בֵּ֣ית יֵה֔וּא וְהִ֨שְׁבַּתִּ֔י מַמְלְכ֖וּת בֵּ֥ית יִשְׂרָאֵֽל׃
Hashem said to him, "Call his name Jezreel; for in a little while I will visit the blood of Jezreel on the house of Jehu, and I will cause the kingdom of the house of Israel to cease.
תרגום יונתןרש״יר״י קרא א׳אבן עזרא א׳אבן עזרא ב׳ר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודמלבי״ם ביאור העניןהואיל משהעודהכל
וַאֲמַר יְיָ לֵיהּ קְרָא שׁוּמְהוֹן מְבַדְרַיָא אֲרֵי עוֹד צִבְחַר כִּזְעֵיר וְאַסְעַר דַם פָּלְחֵי טַעֲוָתָא דַאֲשַׁד יֵהוּא בְּיִזְרְעֶאל דְקַטְלִינוּן עַל דִפְלָחוּ לְבַעֲלָא תָּבוּ אִינוּן לְמִטְעֵי בְּתַר עֶגְלַיָא דִבְבֵית אֵל בְּכֵן אֲחַשְׁבִינֵיהּ דַם זַכַּאי עַל בֵּית יֵהוּא וַאֲבַטֵיל מַלְכוּתָא מִבֵּית יִשְׂרָאֵל.
קרא שמו יזרעאל – קרי שומהון מבדריא, התנבא עליהן שיגלו ויהיו זרועין בארצות.
את דמי יזרעאל – כתרגומו את דמי בית אחאב שהרג יהוא ביזרעאל על שעבדו את הבעל והלכו הוא ובניו אחרי כן ועבדו עבודה זרה לכך אני חושב עליהם דמי בית אחאב כדם נקי.
על בית יהוא – ירבעם בן יואש מבני יהוא היה וזכריה בנו נהרג (מלכים ב ט״ו:י׳).
Name him Jezreel Jonathan renders: Call their name the scattered ones. I.e. prophesy over them that they will be exiled, and they will be sown among the peoples.
the blood of Jezreel To be understood according to its Aramaic translation: the blood of the house of Ahab, whom Jehu slew in Jezreel because they worshipped Baal, and he and his sons went afterwards and worshipped pagan deities; therefore, I account for them the blood of the house of Ahab as innocent blood.
upon the house of Jehu Jeroboam the son of Joash was of the sons of Jehu, and his son Zekharyah was assassinated.
קרא שמו יזרעאל כי עוד מעט ופקדתי את דמי יזרעאל על בית יהוא והשבתי ממלכות בית ישראל – כלומר לכן קרא שמו יזרעאל כי עוד לזמן מועט אפקוד את דמי יזרעאל, אריב על בית יהוא שהרגו ועל שהכה אותו, הואיל והרשיע לעשות על חטאות ירבעם אשר חטא (מלכים ב י׳:כ״ט,ל״א). לפיכך דם אחאבא שנשפך, יחשב ליהוא כדם נקייה. וגם לזמן מועט והשבתי ממלכות בית ישראל, וכן היה. שמשם לה׳ שנים, בשנת תשע להושע גלו עשרת השבטים.
א. כן בכ״י לוצקי 777. בכ״י ברסלאו 104: ״ירבעם״.
דמי יזרעאל הם בית אחאב.
על בית יהוא, שלא מלא אחרי השם גם יהואחז בנו, ויהואש בן בנו, גם זה ירבעם, גם זכריה בנו – כולם עשו הרע בעיני י״י, כי כן כתוב.
ויאמר י״י אליו: קרא שמו יזרעאל, כי עוד מעט ופקדתי את הדמים, אשר שפך יהוא ביזרעאל, כאשר נאמר ״ויך את כל הנשארים לבית אחאב ביזרעאל וכל גדוליו ומיודעיו וכהניו, עד בלתי השאיר לו שריד״ (מלכים ב י׳:י״א).
והשבתי ממלכות יהוא על בית ישראל – כי ד׳ מלכים מלכו אחר מותו מביתו: יהואחז ויואש וירבעם וזכריהו. ובימי זכריהו נפסק מלכות יהוא, ולא מלך כי אם ו׳ חדשים, כי קשר עליו שלום בן יבש והרגו, כאשר נאמ׳ ״ויקשר עליו שלום בן יבש ויכהו״ (מלכים ב ט״ו:י׳).
ופקדתי את דמי יזרעאל – דמים ששפך ביזרעאל הם דמי אחזיהו מלך יהודה ואנשים הרבה שלא היו מזרע אחאב, כי לא אמר לו הנביא להכרית כי אם מזרע אחאב.
ויש דרך אחרת זולתי זאת בדברי הפותרים הראשונים כי כל איש שהמקום מכה ומיסר אחרים על ידו והוא אינו כדי אלא ששעה עומדת לו סופו ללקות על כך, כאשר תמצא בנבוכדנצר ובבבל וכיוצא בו הרבה. ואין זאת, כי לא תמצא זה אלא במרבה להשמיד ולכלות, שהמקום קוצף מעט והוא למד לרעה, וכוונתו אינה לקיים מצות המקום אלא להתגדל ולהתפאר להרע לאחרים.
והשבתי – מביתו.
ממלכות בית ישראל – אבל זרעו לא יכרת כהכרית בית אחאב.
ויאמר י״י אליו קרא שמו יזרעאל – זהו ירבעם בן יואש כמו שפירשנו שהיה חזק במלכותו. [לפיכך אמר כי עוד מעט, כי לא פקד בימי ירבעם, כי הוא הצליח במלכותוא], אבל בימי זכריה בנו פקד דמי יזרעאל על בית יהוא שלא מלך אלא ששה חדשיםב ונהרג ופסקה מלכות יהוא. ומה שאמר דמי יזרעאל, הדמים ששפך ביזרעאל מבית אחאב, ואע״פ שעשה בזה הדבר הישר בעיני י״י, כיון שהוא לא שמר ללכת בתורת י״י ולא סר מכל חטאת ירבעם בן נבט (ראה מלכים ב י׳:ל״א) נחשבו לו הדמים ששפך לדם נקי. וכן ראינו כי בעשא נענש על דמי נדב בןג ירבעם ואע״פ שהיה רשע, כמו שאמר ועל אשר הכה אותו (מלכים א ט״ז:ז׳).
והשבתי ממלכות בית ישראל – כי מעט עמדה מלכות ישראל אחר כן, כיד בימי הושע בן אלה גלו כלם, כי בימי יהוא נאמר בימים ההם החל י״י לקצות בישראל וגו׳ (מלכים ב י׳:ל״ב).
ויונתן תרגם הפסוק כן: ואמר י״י ליה קרא שומהון מבדריא, ארי עוד צבחר כזעיר ואסער יתה דם פלחי טעוותא דאשד יהוא ביזרעאל דקטלינון על דפלחו לבעלא, תבו אףו אינון למיטעי בתר עגלא די בבית אל, בכין אחשבינהו דם זכיי על בית יהוא ואיבטיל מלכותא מבית ישראל.
א. נוסף עפ״י כ״י אוקספורד 33.
ב. כצ״ל וכ״ה בכ״י אוקספורד 33. ובכ״י וטיקן 71: ״שנים״.
ג. כ״ה בכ״י אוקספורד 33. ובכ״י וטיקן 71: על דמי ״בית״ ירבעם.
ד. תיבת ״כי״ נוסף בכ״י אוקספורד 33.
ה. תיבת ״ית״ נוסף בכ״י אוקספורד 33, וכלשון המקרא ״את״ דמי.
ו. תיבת ״אף״ נוסף בכ״י אוקספורד 33.
דמי יזרעאל – הטעם דמי נבות שנהרג בחלקתו שהיתה בחלק יזרעאל על ידי אחאב מלך ישראל עם הסכמות אנשי העיר וגדוליה, וזה היה עון מופלג למלך ולכל ישראל, ולכן זכר זה בפרט, ואמר ופקדתי את דמי יזרעאל.
ואמנם אמרו: על בית יהוא – שירבעם הרמוז היה בן הרביעי לו, והנה ידוע שמלת על בעברי משותפת, וכוון הנביא שיובן להמון הטעם ׳עם׳, ויובן ליחידים ׳על׳ ממש. וגם טוב להמון בצד מה שיובן ׳על׳ ממש לקיים השרש המונח שאין מיתה בלא חטא (בבלי שבת נ״ה.). ואיך שיהיה הנה מבואר בספר מלכים שיהוא וכל ביתו היו רשעים, רק שעשה יהוא מצות השם כי בער כל בית אחאב, כמו שעשה נבוכדנצר כי בער ירושלים, ודומה לזה כתיב בספר מלכים על בער בעשא וביתו שכתוב: להיות כבית ירבעם ועל אשר הכה אותו (מלכים א ט״ז:ז׳), וכבר פשטו הוא בלשון נאות לכל.
ואולם אם שם יזרעאל לזה הבן כמו שמות בן ישעיה מהר שלל חש בז (ישעיהו ח׳:ג׳) מורה בטולו מצד עצמו, או הונח להוראת שמו בלבד, הנה מצאנו: ואזרעם בעמים (זכריה י׳:ט׳), והפך זה יאמר עוד: וזרעתיה לי בארץ (הושע ב׳:כ״ה), ואם כן היה יזרעאל כמו משותף, ויהיה הביטול נרמז בבת ובבן הנולדים אחר כך. וכן אם נבחרה בפרט הזונה המכונה גומר בת דבלים (הושע א׳:ג׳), ואם הכתוב לא זכר זה כמו שלא זכר כמו כן במקומות אחרים רבים כזה. וכן מדוע היה הבן הנקרא לא עמי בן הבת ולא בן האם, וכן למה היה צריך אל זה הבן, וכן מה ענין אמרו וילדי זנונים (הושע א׳:ב׳) כי כל זה דיוקים דקים והכל אוצר י״י יבוא.
והתבונן רמזי שמות הבנים כפי עניניהם כי הנה אמר בראשונה ילדה לו בן וצוהו השם שיקרא שמו יזרעאל באומרו כי עוד מעט ופקדתי וגומר ואין הכונה שיפקוד השם על בית יהוא דמי אחאב וביתו כי הנה הנביא אמר ליהוא בעת שמשחו כה אמר ה׳ אלהי ישראל משחתיך למלך על עם ה׳ אל ישראל והכית את בית אחאב אדונך ונקמתי דמי עבדי הנביאים (מלכים ב ט, ו - ז) וגומר, ואם השם יתברך צוהו לשפוך דמי בית אחאב מה החטא אם כן אשר חטא יהוא בדבר הזה כל שכן שאחר שעשה יהוא כל הנקמה ההיא נאמר ויאמר ה׳ אל יהוא יען אשר הטיבות לעשות הישר בעיני ככל אשר עם לבבי עשית לבית אחאב בנים רבעים ישבו לך על כסא ישראל (שם י, לא), אבל פי׳ הכתוב הזה באמת כן הוא שמפני שבעמק יזרעאל נפקדו חטאת אחאב על ביתו ויצאה זרוע ה׳ להנקם בו לכן מפני גודל הנקמה ההיא באותו מקום נקראה כל נקמה ומשפט אלהי יזרעאל שהוא זרוע האל שיטה על עובדי ע״ז להחריבם יתנם לטבח ולכן צוה לנביא שיקרא שם בנו הגדול יזרעאל להיותו מבשר נקמתו באויביו וזרוע ה׳ על מי נגלתה, ובעבור שיהוא עשה הרע בעיני ה׳ ככל חטאת ירבעם לכן אמר כאן ופקדתי את דמי יזרעאל על בית יהוא רוצה לומר שיפקוד על בית יהוא מכת חרב והרג ואבדן כאותה פקידה שפקד על בית אחאב ביזרעאל, וביאר שהפקידה ההיא תהיה על בית יהוא בשלא יהיה עוד ממנה מלך על ישראל שהם עשרת השבטים וזהו אומרו והשבתי ממלכות בית ישראל לא שיאמר זה על חרבן שמרון וגלות י׳ השבטים כי אף על חרבן בית יהוא שישבית מן יהוא אשר זכר ממלכות בית ישראל.
ופקדתי – ענין זכרון כמו וה׳ פקד (בראשית כ״א:א׳).
והשבתי – ענין בטול כמו שבת נוגש (ישעיהו י״ד:ד׳).
כי עוד מעט – עוד זמן מועט ר״ל בזמן קרוב אזכור דמי אחאב שהרגו יהוא ביזרעאל הדם ההוא אזכור על בית יהוא לשלם גמול ועל זכריה בן ירבעם יאמר שהיה מבית יהוא ונהרג ע״י שלום בן יבש כמ״ש במ״ב ועם כי יהוא הרג לאחאב בדבר ה׳ על שעבד לבעל עכ״ז הואיל וגם יהוא חזר ועבד לבעל נחשב לו דם אחאב כדם נקי.
והשבתי – ואח״ז אשבית ממלכות ישראל מכל וכל כי מעט מן הזמן עמדה מלכות ישראל אח״ז.
קרא שמו יזרעאל – ובאר הטעם כי עוד מעט בימים מועטים, ופקדתי את דמי יזרעאל על בית יהוא – ר״ל העונשו הנקמה שעשיתי בחלקת יזרעאל בבית אחאב על שעבד ע״ז והעונש הזה נקרא בשם דמי יזרעאל, אפקוד את העונש הזה גם על בית יהוא שעבדו ג״כ ע״ז והשבתי ממלכות בית ישראל היינו מלכות בית יהוא שכבר היתה ממלכה קבועה כי נמשכה ארבע דורות, והוא השיב את גבול ישראל למקומו כמ״ש (מלכים ב יד) אשבית הממלכה הזאת ע״י שנהרג זכריה בן ירבעם.
ופקדתי וגו׳ – כל לשון פקידה (מגזרת קד) היא התלהבות לפעול בבוא הזמן המעותד לדבר; וה׳ חשבה כבר ליהוא לחטאת מה שהשמיד בית אחאב ואח״כ הלך בדרכיו הרעים ע״ד שנאמר בבעשא הורג נדב בן ירבעם ומשמיד כל ביתו (מלכים א׳ י״ו:ז׳), ועכשו שבני יהוא הרעו ממנו באה העת להשב גמולם בראשם; ולא רחמה ולא עמי הם שמות המורים עונש, אבל גם שם עמל יושאל מהוראת עני ולחץ להוראת חטאת ועון; א״כ הם שמות הגונים לילדי זנונים שהם עונות בני ישראל המושכים אחריהם עונש בדרך טבע.
והשבתי ממלכות וגו׳ – שאחר זכריהו בן ירבעם המלך האחרון מזרע יהוא לא היה בישראל עוד מלך בן מלך, רק ארבעת אחרוני מלכי בית ישראל קשרו זה על זה והחזיקו במלוכה בלי דין; ולענין גדר מלכות או ממלכות, וממלכה ומלוכה כתבתי באוצר נרדפַי – מלכות או ממלכות (תיבה זרה) היא זמן המשך המלוכה; ממלכה היא הארץ שהמלך מולך עליה; מלוכה היא שם מופשט, התנשאות איש על עמו והמשפטים הראוים לו בעבור זה; ויש איזה מקרא מתנגד לגדר זה, מ״מ נ״ל שגדרתי נכונה.
תרגום יונתןרש״יר״י קרא א׳אבן עזרא א׳אבן עזרא ב׳ר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודמלבי״ם ביאור העניןהואיל משההכל
 
(ה) וְהָיָ֖ה בַּיּ֣וֹם הַה֑וּא וְשָֽׁבַרְתִּי֙ אֶת⁠־קֶ֣שֶׁת יִשְׂרָאֵ֔ל בְּעֵ֖מֶק יִזְרְעֶֽאל׃
It will happen on that day that I will break the bow of Israel in the valley of Jezreel.⁠"
תרגום יונתןר״י קרא א׳אבן עזרא א׳ר״א מבלגנצירד״קאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודמלבי״ם ביאור העניןהואיל משהעודהכל
וִיהֵי בְּעִדָנָא הַהִיא וַאֶתְּבַר יַת תְּקוֹף עָבְדֵי קְרָב יִשְׂרָאֵל בְּמֵישַׁר יִזְרְעֶאל.
קשת ישראל – גבורתן של ישראל.
בעמק יזרעאל – וישלחא שומרון אל שרי יזרעאל (מלכים ב י׳:א׳) – שומרון הוא יזרעאל, ושם עשרת השבטים.
א. כן בפסוק. בכ״י ברסלאו 104 ובכ״י לוצקי 777: ״וישלם״.
והיה. קשת ישראל – מלכות זכריה, כי בו נפסק׳ מלכות יהוא.
והיה ביום ההוא – שתשבת מלכות בית ישראל מביתו.
ושברתי את קשת ישראל – היושבת בידו איתן, והפלתי אותה מיד שמאלו, ולא יעצור עוד כח לעמוד לפני אויביו. כי מיום שבטלה מלכות יהוא אתה מוצא שהתחילו מלכי אשור לפשוט בארץ עד הגלו אותם.
בעמק יזרעאל – בתוך ארץ ישראל אשבור קשתם מידם ולא יעצרו כח. וישראל קורא יזרעאל על שם הנער שניתן להם לאות. כיוצא בו קורא יהודה עמנואל על שם הנער עמנואל שניתן להם לאות וכאילו אומר בארץ זריעתם ובמקום מולדתם. וכן דרך המקרא כמו יהושפט מקום משפט הגוים, שאם יהושפט ממש היה לו לומר יותר עמק דוד ושלמה. ותדע שחוזר וקוראו באותו הענין עמק החרוץ (יואל ד׳:י״א), לשון כן משפטךא אתה חרצת (מלכים א כ׳:מ׳), וכן הוא והיה כמלקט שבלים בעמק רפאים (ישעיהו י״ז:ה׳), וכן הוא עמק עכור לפתח תקוה (לקמן ב׳:ז׳). וכן הוא אבחנך על מי מריבה (תהלים פ״א:ח׳), שמוצא לו שם מקום בעולם ומוציא שם המקום שיהיה בו המעשה על שם אותו המקום בשביל המעשה שנופל על השם.
ודרך קשתים לעמוד במקום גבוה לכונן אשוריהם על הסלע להושיב באיתן קשתם, וכן הוא אומר על במתי יעמידני ונחתה קשת נחושה זרועותי (תהלים י״ח:ל״ד-ל״ה), כי אז יתגבר על אויביו, וכאשר יעמיק לא יוכל להם. והראשון היה בן שראוי להתגבר ולנצח ונשברה קשתו, אות לדור העומד אחר זכריה בן ירבעם שיעמדו עליהם מלכי אשור ללוחצם ולא יעצרו כח.
א. כן בפסוק. בכ״י: משפטו.
והיה ביום ההוא ושברתי – ביום ההוא שאפקוד על דמי יזרעאל אֶשְבֹר קשת ישראל, כלומר חזקם ותקפם. ו״ו ושברתי תוספת על מה שאמר והשבתי.
בעמק יזרעאל – קשתם שהיה בעמק יזרעאל, כי ראש ממלכת אפרים שמרון ויזרעאל, כי בית מלכות אחאב היה בשמרון וביזרעאל, וכן המלכים הבאים אחריו.
ויונתן תרגם: ויהא בעידנא ההיא ואתבר ית תקוף עבדי קרב בישראל במישר יזרעאל.
וסיפר עוד שגם תרמוז לידת יזרעאל על חרבן ישראל כולו רוצה לומר מלכות בית ישראל ומלכות בית יהודה שלא יוכללו בשם ישראל שהוא השם הכולל לכולם ולזה בהפסד המלכות מבית יהוא אמר והשבתי ממלכות ישראל, אמנם כשניבא על גלות ישראל ויהודה בכלל לא אמר מלכות ישראל שהוא השם המיוחד אל מלכות עשרת השבטים אבל אמר ושברתי את קשת ישראל לפי שישראל הוא השם הכולל לכל בני יעקב, והיו סמוכים ודבוקים שני הייעודים האלה רוצה לומר שבירת המלכות מבית יהוא ושברון חוזק ישראל כולו להיותם דברים רצופים וזה שאחרי מות מלכי בית יהוא התחילו הגליות זה אחר זה ראשונה בראובן וגד וחצי שבט המנשה אשר מעבר לירדן ואח״כ גלות זבולון ונפתלי ואח״כ חרבן שמרון וגלות השבטים ואחר כך גלות בני יהודה, ועל כל הגליות שנמשכו אחר כך אמר בכלל והיה ביום הוא ושברתי את קשת ישראל בעמק יזרעאל רוצה לומר שבזמן ההוא שיבא אחרי שתשבות המלכות מבית יהוא ישבור השם יתברך חוזק ישראל ויהודה בכל גליותיהם, ואמר שיהיה זה בעמק יזרעאל כלומר שבאותה מדה שנפקדו חטאת אחאב בעמק יזרעאל על הע״ז שעשה וגם כן שנפקדו באותה מדה חטאת יהוא כן יפקוד השם עון בית ישראל ובית יהודה מפני עון הע״ז שהיה גם כן בידיהם כי פלס ומאזני משפט בזרוע ה׳ להעניש כולם על חטאתם באופן שוה בהיותם כולם נכשלים בחטא אחד. ואפשר לפרש בזה עוד שהודיע השם יתברך לנביא שיזרעאל בנו היה מבשר ג׳ חרבנות האחד חרבן בית יהוא שיפקוד השם יתברך עליהם כמו שפקד על בית אחאב ועל זה אמר כי עוד מעט ופקדתי את דמי ישראל על בית יהוא. והחרבן השני הוא במלכות ישראל שיבא סנחריב ויחריב שמרון ויוליך את השבטים בגולה וישבית אותו מלכות השבטים ועל זה אמר בפרט והשבתי ממלכות בית ישראל. עוד זכר חרבן ג׳ שירמוז עליו יזרעאל והוא חרבן בית יהודה וירושלם ולפי שבשבטי יהודה היתה הגבורה והתפארת לכך אמר והיה ביום ההוא ושברתי את קשת ישראל כי הנה קשת ישראל הוא בית יהודה שהיה קשת וגבורת ישראל כולו, וכמו שאמר עליו דוד בקוננו על יהונתן ללמד את בני יהודה קשת (שמואל ב א, יז - יח) וכן על בנימין נאמר בדברי הימים (דברי הימים א יב, א - ב) בבאים לדוד צקלג נושקי רומי קשת מימינים ומשמאילים באבנים ובחצים בקשת מאחי שאול מבנימין. הנה התבאר שבני יהודה ובני בנימן הנכללים במלכות יהודה כולם היו מכוונים בקשת ולכן אמר עליהם כאן ושברתי את קשת ישראל כי עשרת השבטים נקראו ממלכות ישראל או בית ישראל אבל מלכות יהודה נקראת קשת ישראל, ועם היות שנחרבה ירושלם אחרי חרבן שמרון קל״ז שנה הנה אמר והיה ביום ההוא לפי שכל זה נחשב לזמן מועט בערך אורך הגלות, ולפי שתמיד אחרי חרבן בית יהוא גם באותם השנים התמידו הגליות כמו שזכרתי. ולפי שכל שלשת החרבנות האלה היו בחטא הע״ז שהיה בבית יהוא ובמלכות ישראל ובמלכות יהודה לא אמר על כולם בעמק יזרעאל לא להגיד שיהיה כל זה באותו עמק ידוע שנהרג שם בית אחאב כ״א שיהיה כל המשפט הזה בעמק זרוע האל ומשפטו ודינו אשר יורה עליו שם יזרעאל ואפשר לפרש יזרעאל מלשון זריעה שיזריע האל נקמתו על אויביו וגם הוא קרוב למה שפירשתי ראשונה. הנה התבאר מזה שהבן הראשון אשר נולד לנביא הוא לבד היה רמז לכל הגליות שבאו על ישראל ועל יהודה והותרו בזה השאלות הב׳ והג׳:
קשת – ר״ל חוזק וגבורה.
ביום ההוא – ביום הגמול אשבור את קשת ישראל ר״ל אתיש כח ישראל בעמק יזרעאל הוא מקום מבצר מושב מלכי אפרים.
והיה ביום ההוא – ביום הפקודה, ושברתי את קשת ישראל בעמק יזרעאל – יל״פ שהכוונה על מלכות יהוא בכלל שתפס אותה ע״י הקשת שנצח בעמק יזרעאל ששם מלא יהוא את ידו בקשת ויך את יהורם ועי״ז תפס את המלוכה (כמ״ש מ״ב ט׳) ואשבור כח הקשת הזה, וגם י״ל שיכוין על הקשת שנתן אלישע ליואש מלך ישראל לירות בו חצים שיהיה חץ תשועה לנצח את ארם, וע״י הקשת הזה נצח ארם והתגבר במלכותו ולכן מציין תוקף בית יהוא בקשת הזה, אשבור אותו על ידי המשפט המיוחס לעמק יזרעאל ששם קבע לעשות משפט בעובדי ע״ז.
ושברתי וגו׳ – שתרפינה ידיהם מלהלחם עוד באומץ לב.
בעמק יזרעאל – לא סופר לנו משום מלחמה שהיתה במקום ובזמן הזה, א״כ הוא לשון מושאל לומר בעבור מעשה אכזריות שהתאכזר יהוא על בית אחאב ביזרעאל, ול׳ עמק יועיל להשאלה.
תרגום יונתןר״י קרא א׳אבן עזרא א׳ר״א מבלגנצירד״קאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודמלבי״ם ביאור העניןהואיל משההכל
 
(ו) וַתַּ֤הַר עוֹד֙ וַתֵּ֣לֶד בַּ֔ת וַיֹּ֣אמֶר ל֔וֹ קְרָ֥א שְׁמָ֖הּ לֹ֣א רֻחָ֑מָה כִּי֩ לֹ֨א אוֹסִ֜יף ע֗וֹד אֲרַחֵם֙ אֶת⁠־בֵּ֣ית יִשְׂרָאֵ֔ל כִּֽי⁠־נָשֹׂ֥א אֶשָּׂ֖א לָהֶֽם׃
She conceived again, and bore a daughter. Then He said to him, "Call her name Lo-Ruhamah; for I will no longer have mercy on the house of Israel, that I should in any way pardon them.
תרגום יונתןילקוט שמעונירש״יר״י קרא א׳אבן עזרא א׳ר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמנחת שימצודת ציוןמצודת דודמלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןהואיל משהעודהכל
וְאוֹסִיפוּ וַעֲבַדוּ עוֹבָדִין בִּישִׁין וַאֲמַר לֵיהּ קְרֵי שׁוּמְהוֹן דְלָא רְחִימִין בְּעוֹבָדֵיהוֹן אֲרֵי לָא אוֹסִיף עוֹד לְרָחָמָא עַל בֵּית יִשְׂרָאֵל בְּרַם אִם יְתוּבוּן מִשְׁבַק אֶשְׁבּוֹק לְהוֹן.
כי לא אוסיף עוד ארחם את בית ישראל – א״ר אלעזר אפילו בשעת כעסו של הקב״ה זוכר את ישראל שנאמר כי לא אוסיף עוד ארחם, ר׳ יוסי בר חנינא אמר מהכא כי נשא אשא להם.
לא אוסיף עוד ארחם – לרחם.
כי נשא אשא להם – אחלק להם מנת כוסם ופעולתם כמו וישא משאת (בראשית מ״ג:ל״ד).
I will not continue to grant clemency Heb. אֲרַחֵם, like לְרַחֵם, to grant clemency.
but I will mete out their portion to them I will mete out to them the portion of their cup and their deed. This expression is like, "And he gave out portions (וַיִּשָּׂא מַשְׂאֹת)" (Bereshit 43:34).
שמהא לא רחמה – לא אהובה, שמעצמך אתה למד שאשתוב מנאפת תחתיו כשהיא יולדת ואינו יודע אם היו בניו, לכך אינו מרחמה, וזהו דמיון לישראל.
כי לא אוסיף עוד ארחם את בית ישראל – שנשא אשא ואסבול להם מה שהן חוטאין לי, כי דרכם בראשם אתן.
כי נשא אשא – בלעז: כ״י אפור״טיר דא״י דפורטי״ר.
א. כן בפסוק ובכ״י פריס 162, פירנצה III.8. בכ״י ברסלאו 104 ובכ״י לוצקי 777: ״ושם רחם״.
ב. כן בכ״י לוצקי 777. בכ״י ברסלאו 104: ״שמאשתו״.
ותהר. ותלד בת – זה הדור הבא אחריו, וקראו בת, כי כתוב אחרי ירבעם ״הוא השיב את גבול ישראל״ (מלכים ב י״ד:כ״ה), ואחרי מות זכריה בנו מלך מנחם, ובימיו בא מלך אשור [ואין צורך להזכיר שלום, כי לא מלך אלא ירח ימים] ובימי פקח בן רמליהו הגלה תגלת פלאסר רבים מערי ישראל, ובימי הושע בן אלה נלכדה שומרון, על כן קרא זה הדור בת.
ופרש לא רוחמה – כי לא אוסיף עוד ארחם – תחסר שי״ן: לא אוסיף עוד שארחם, וכמהו: ״ונדעה נרדפה״ (הושע ו׳:ג׳), ״אל תרבו תדברו״ (שמואל א ב׳:ג׳). יש אומ׳ כי נשא – שהייתי עד עתה נושא להם עונם; ואין זיכר לעון! והנכון בעיני, כי זאת המלה באה כדרך ״הרגו לאבנר״ (שמואל ב ג׳:ל׳). והטעם – כדרך ״כמעט ישאני עושני״ (איוב ל״ב:כ״ב), והנה ספר גלות השבטים.
ואחריו ותלד בת – אות לדור העומד אחר הדור ההוא שישתלחו מארצם בימי יותם אחז וחזקיה כבת המשולחת מבית, וכמו שמפרש שלא יוסף עוד לרחמם,
כי לא אוסיף עוד – שארחם את בית ישראל, שלא להשליכם מעל פני כאשר עשיתי בימי מלכי בית יהוא, שכתוב בם ויחן י״י אותם וירחמם {וגו׳} ולא השליכם מעל פניו עד עתה (מלכים ב י״ג:כ״ג).
כי נשא אשא להם – סבול אסבול להם. כלומר הרבה נשאתי להם מעולם, ומה שאיני משחיתם עתה בימי ירבעם סובל ומאריך אפי אני להם, ולא בצדקתם וביושר לבבם, וכאשר תתמלא סאתם בימי פקח והושע עוד לא אשא להם.
ותהר עוד ותלד בת – אחר שילדה בן שהוא משל לירבעם בן יואש כמו שפירשנו, ילדה בת, והוא משל לזכריה בנו ולשלום בן יבש שמלך אחריו שהיו חלושים כנקבה, כי זכריה לא מלך אלא ששה חדשים ונהרג [ושלום לא מלך אלא ירח אחד ונהרגא].
כי לא אוסיף עוד ארחם בית ישראל – לא אוסיף עוד שארחם, וכן אל תרבו תדברו (שמואל א ב׳:ג׳) שתדברו, ונדעה נרדפה (הושע ו׳:ג׳), שנרדפה.
כי נשוא אשא להם – אשא האויב עליהם שיגלו אותם ויחריבו את ארצםב.
או יהיה פירוש להם כמו אותם, וכן הרגו לאבנר (שמואל ב ג׳:ל׳) כמו את אבנר, כלומר אשא אותם לארץ אויביהם.
ויש לפרש כי עד עתה הייתי נושא וסולח להם שהייתי מרחם עליהם ולא אוסיף עוד.
ויונתן תרגם ואוסיפו ועבדו עובדין בישין, ואמר ליה קרי שמהון דלא רחימין בעובדיהון ארי לא אוסיף עוד לרחמא על בית ישראל, ברם אם יתובון משבק אשבק להון.
א. נוסף עפ״י כ״י פריז 196.
ב. ״את ארצם״, כ״ה בכ״י אוקספורד 33. ובכ״י וטיקן 71: ״אותם״.
כי נשא אשא להם – גם זה מטעם הדומה כטעם והטלתי אתכם (ירמיהו ט״ז:י״ג), וכן יאמר עוד: אשא ואין מציל (הושע ה׳:י״ד), והטעם ארימם מארצם, והפך זה אמר לטובה: ועלו מן הארץ (הושע ב׳:ב׳), כי זאת מארץ אחרת אל ארצם, וזהו הוא ענין הפוך התנועות שאמרו כמה פעמים שהתבאר בהגיון.
ואמנם הבת שנולדה אחריו צוה ה׳ שיקרא לה לא רוחמה והיתה לדעתי רמז לפקידת בית שני שישובו שם בית יהודה שהיו בגלות בבל. אמנם בית ישראל והם השבטים שהגלה מלך אשור לא ישובו שמה וזהו אומרו כי לא אוסיף עוד ארחם את בית ישראל כלומר שבאותה פקידה לא ירחם עליהם ולא ישובו על אדמתם.
שמה לא רחמה – החי״ת בקמץ.
נשא אשא – ענין מחילת העון כמו ונשאתי לכל המקום (בראשית י״ח:כ״ו).
כי נשוא אשא להם – ר״ל כי עד הנה נשאתי עוונם על כי רחמתים אבל מעתה לא אוסיף עוד לרחם עליהם וישאר עוונם על עצמותם.
כי נשא אשא להם – ת״י ברם אם יתובון אשבק להון ורש״י פי׳ אחלק להם מנת כוסם, מענין וישא משאת מאת פניו אליהם, ורד״ק פי׳ אשא האויב עליהם שיגלם, ורי״א פי׳ מענין שבועה נשבעתי להגלותם, ולדעתי מלת כי משמש כטעם אשר, לא ארחם אשר אשא ואמחול להם, והנה נשיאת עון בא תמיד סמוך אל עון או חטאת או פשע, וכשבא על האדם או המקום, יכוון לומר שלא יביא את העונש הנגזר עליהם, כמו ונשאתי לכל המקום בעבורם (בראשית י״ח), ואל תשא להם (ישעיהו ב׳).
ותהר עוד ותלד בת – בזה מציין המלכים שקמו אחרי שנשבתה מלכות יהוא שהם היו מלכים חלשים שע״ז מורה ציור הבת ובזה לא אמר ותלד לו בת כי אז כבר התחילה לזנות עם אנשים אחרים והיה לו ספק אם הבת נולדה לו, ובנמשל שבדורות הללו נתמעטו הצדיקים יותר וכולם הרעו מעשיהם לזנות אחרי ע״ז ויאמר לו קרא שמה לא רחמה והשם הזה יורה כי לא אוסיף עוד ארחם את בית ישראל על ידי כי נשא אשא להם ואמחול להם עונותיהם ר״ל הגם שבימי ירבעם בן יואש רחם ה׳ עליה ונשא את עונם והושיע להם, כמ״ש (מלכים ב י״ד) כי ראה ה׳ את עני ישראל וכו׳ ולא דבר ה׳ למחות את שם ישראל ויושיעם ביד ירבעם בן יואש, עתה לא יוסף לרחם עליהם ולישא להם, כי יגלם בגולה, והנה בשם לא רוחמה כבר הראה הנביא שנאה על בתו ועל אשתו, אבל בכל זאת לא קראה עדיין בשם לא עמי שמורה שסר הקשר שבינו וביניהם לגמרי, כי הגם שלא ירחם את עשרת השבטים עדיין הם עמו ע״י שעוד נשארו יהודה ובנימין והשבטים הנלוים אליהם ועז״א.
כי נשא אשא להם – באופן שאשא חטאתם, רק לא ארחמם עוד (De Wette הביאו פיליפזאהן).
תרגום יונתןילקוט שמעונירש״יר״י קרא א׳אבן עזרא א׳ר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמנחת שימצודת ציוןמצודת דודמלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןהואיל משההכל
 
(ז) וְאֶת⁠־בֵּ֤ית יְהוּדָה֙ אֲרַחֵ֔ם וְהוֹשַׁעְתִּ֖ים בַּיהֹוָ֣הי⁠־⁠הֹוָ֣ה אֱלֹהֵיהֶ֑ם וְלֹ֣א אוֹשִׁיעֵ֗ם בְּקֶ֤שֶׁת וּבְחֶ֙רֶב֙ וּבְמִלְחָמָ֔ה בְּסוּסִ֖ים וּבְפָרָשִֽׁים׃
But I will have mercy on the house of Judah, and I will save them by Hashem their God, and I will not save them by bow, sword, battle, horses, or horsemen.⁠"
תרגום יונתןרש״יר״י קרא א׳אבן עזרא א׳ר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודאדרת אליהו לגר״אמלבי״ם ביאור העניןהואיל משהעודהכל
וְעַל דְבֵית יְהוּדָה אֲרַחֵם וְאַפְרְקִינוּן בְּמֵימְרָא דַייָ אֱלָהָהוֹן וְלָא יִתְפָּרְקוּן בְּקַשְׁתָּא וּבְחַרְבָּא וּבְעַבְדֵי קְרָבָא בְּסוּסְוָן וּבְפָרָשִׁין.
ואת בית יהודה ארחם – לאחר שאשבית את ממלכות ישראל שמשגלו עשרת השבטים היו בית יהודה בכלל הרחמים מחזקיהו עד צדקיהו.
But to the house of Judah will I grant clemency after I terminate the kingdom of Israel, for after the ten tribes were exiled, the house of Judah was the object of clemency from Hezekiah until Zedakiah.
ואת בית יהודה ארחם – יהודה ובנימין שנשארו בירושלם לאחר גלות עשרת השבטים קרוב למאהא שנה.
והושעתים בי״י אלהיהם ולא אושיעם בקשת ובחרבב ובמלחמה בסוסיםג ובפרשים – כלומר: על ידי מושיען, ולא על ידי מצרים שהן בוטחין בהן שיעזרום בקשת ובחרב ובמלחמה. וכן ישעיה אומר:⁠ד הוי היורדים מצריםה לעזרה ועלו סוסים ישענו ויבטחו על רכב כי רב ועל פרשים כי עצמו מאד ולא שענוז על קדוש ישראל ואת י״י לא דרשו (ישעיהו ל״א:א׳).
א. כן בכ״י פריס 162, פרמא 2994. בכ״י לוצקי 777, ברסלאו 104: ״ממאה״.
ב. כן בפסוק. בכ״י לוצקי 777, ברסלאו 104: ״בחרב ובקשת״.
ג. כן בפסוק. בכ״י לוצקי 777, ברסלאו 104: ״ובסוסים״.
ד. כן בכ״י לוצקי 777. בכ״י ברסלאו 104: ״אמר״.
ה. כן בפסוק ובכ״י פירנצה III.8. בכ״י ברסלאו 104: ״מצרימה״.
ו. כן בכ״י לוצקי 777, ברסלאו 104, ובהרבה כ״י של המקרא. בנוסח שלנו: ״על״.
ז. כן בכ״י לוצקי 777, ברסלאו 104. בנוסח שלנו: ״שעו״.
ואת בית. שנמלטו אנשי ירושלם מיד סנחריב.
והושעתים בי״י – שיצא מלאך השם והכה כל מחנה אשור.
ואת בית יהודה – הבטחים בי,
ארחם והושעתים – מיד מלכי אשור.
בי״י אלהיהם – שהיו בוטחים בו, ויהיו ימים רבים בארצם אחר ישראל וסוף גם הם יגלו כדמפרש והולך.
ואת בית יהודה ארחם – שהרי עמדה מלכות יהודה אחר גלות ישראל משנת שש לחזקיהו עד שחרב הבית, והושיעם מיד סנחריב לא בקשת ובחרב ובמלחמה ובסוסים ובפרשים, כי מלאך י״י הכה במחנה אשור כמו שכתוב (ראה מלכים ב י״ט:ל״ה).
ואת בית יהודה ארחם – כמ״ש, כי אחרי השחית עשרת השבטים נשאר יהודה בזכות חזקיה אף בעלות סנחריב ואחריו זמן מה.
ואמנם את בית יהודה ארחם וכבר ידעת שבנימין נכלל עמו ובעבור שהם שבו לירושלם ברשיון כורש מלך פרס שהעיר ה׳ ית׳ את רוחו לשלחם לכן אמר והושעתים בה׳ אלהיהם ולא אושיעם בקשת ובחרב וגומר, הנה ביאר שהבת הזאת תורה על פקידת בית שני ולחולשתה המשילה בבת וכאילו לא רוחמה תורה על השבטים שלא ירוחמו לשוב שמה, ומלת רוחמה בפני עצמה תורה על יהודה שירוחמו מן השמים, ואומרו על בית ישראל כי נשוא אשא להם ת״י ברם אם יתובון משבק אשבוק להון עשאו מענין סליחה וכפי פירושו העיקר חסר מן הספר והוא אם ישובו, ורש״י פי׳ נשא אשא להם אחלק להם מנת כוסם ופעלם כמו וישא משאות (בראשית מג, לד) ורחוק הוא, ואחרים פירשו עד עכשיו הייתי נושא וסולח להם אבל עתה לא אוסיף עוד ארחם. והראב״ע לא ישר זה בעיניו לפי שאין בכתוב זכר לעון. ונראה לי שאין צורך שהפרשה כולה תזכור כי זנה תזנה הארץ מאחרי ה׳ ומלת כי נשא אשא ראוי שיפורש כפי זה הפי׳ משמוש דלמא כאילו אמר דלמא נשוא אשא למלכות ישראל מה שעשו להכעיסני והיה כח המאמר שלא ישא להם מה שעשו וכשיפורש כן נכון הוא. והרד״ק פי׳ כי נשא אשא האויב עליהם שיגלם, ונראה לי לתקן פי׳ יונתן שתהיה מלת כי מלשון אלא שהוא אחד משמושיו יאמר לא אוסיף עוד ארחם את בית ישראל אלא כשנשא אשא להם כלומר כשאסלח אליהם עונותיהם באחרית הימים. והיותר נכון אצלי הוא שכי נשא אשא להם הוא מענין שבועה על דרך וגם אני נשאתי ידי להם במדבר להפיץ אותם בגוים ולזרותם בארצות (תהלים קו, כו - כז) יאמר שיגלה אותם ולא ירחם עליהם להשיבם בפקידת בית שני ושנשא ישא וישבע להם על זה בעת שנגלו.
ובפרשים – הם הרגילים לרכוב על הסוסים.
ארחם – על כי עדיין לא נתמלאה סאתם.
בה׳ אלהיהם – ר״ל התשועה תהיה בעזר ה׳ ולא בכלי מלחמה ויאמר על מפלת סנחרב שלא היתה ע״י מלחמה כי ה׳ הכה בהם ע״י המלאך.
ולא אושיעם בקשת ובחרב ובמלחמה בסוסים ובפרשים – חשב כאן ארבעה מינים נגד ד׳ מחנות של סנחרב. בקשת. היינו נגד שמונים אלף גבורים לבושי שריון. והוא מלומדי מלחמה בקשת. בחרב נגד ס׳ אלף שלופי חרב. ובמלחמה. נגד מ״ה אלף בני מלכים יושבי קרנות. והם המסדרין סדר מלחמה. בסוסים ובפרשים. היינו נגד שאר כל המחנה.
ואת בית יהודה ארחם והושעתים בה׳ כי חזקיה ועמו נושעו בה׳ ונצולו מידי סנחריב ע״י נס, ולא אושיעם בקשת וכו׳ כי יצא מלאך ה׳ ויך במחנה אשור ומצד זה הם עדיין עמי והאם היא אשתי.
והושעתים – הוראת הושיע מלט מכל צער ונזק טרם יבואו, והציל אחר בואם על האדם הסובלם זמן מה, ונכון כאן להוראת שבני יהודה לא יסבלו כלום מסבלות בני ישראל.
בה׳ אלהיהם – בעבור בטחונם בו, ע״י נס או השגחה אלהית (כמו בימי חזקיה) יושעו בלי הלחם.
תרגום יונתןרש״יר״י קרא א׳אבן עזרא א׳ר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודאדרת אליהו לגר״אמלבי״ם ביאור העניןהואיל משההכל
 
(ח) וַתִּגְמֹ֖ל אֶת⁠־לֹ֣א רֻחָ֑מָה וַתַּ֖הַר וַתֵּ֥לֶד בֵּֽן׃
Now when she had weaned Lo-Ruhamah, she conceived, and bore a son.
תרגום יונתןרש״יר״י קרא א׳אבן עזרא א׳ר״א מבלגנצירד״קאברבנאלמצודת ציוןמלבי״ם ביאור העניןהואיל משהעודהכל
וְדָרֵיהוֹן דְאִתְגְלִיאוּ לְבֵינֵי עַמְמַיָא אִשְׁתַּכָחוּ דְלָא הֲווֹ רְחִימִין בְּעוֹבָדֵיהוֹן וְאוֹסִיפוּ וַעֲבָדוּ עוֹבָדִין בִּישִׁין.
ותגמול את לא רוחמה – לפי תרגומו ויכלה אותו הדור בין העמים שגלו שם.
ותהר ותלד בן – ואוסיפו ועבדו עובדין בישין, ולפי פשוטו כמשמעו.
And she weaned Lo ruhamah According to the Targum, we explain: And that generation shall perish among the nations where they were exiled.
and she conceived and bore a son According to the Targum: And they continued and committed evil deeds. But according to its simple meaning, we explain it as it apparently means.
ותגמול את לא רוחמה ותהר ותלד – שכל זמן שהאשה מיניקת אינה מתעברת, אבל משנגמלה בתה מחלבה, מיד ותהר ותלד בן.
ותגמל. הולידו בנים השבטים שגלו בגלותם, ושם עמדו ולא שבו לארצם, על כן קראם: לא עמי (הושע א׳:ט׳).
ותגמל את לא רוחמה – שלא נתעברה בתוך ימי מניקותה, אבל בראשונה נתעברה בתוך ימי מניקותה, והפסק זה הוא אות להפסק השנים שיהיו בין גלות ישראל לגלות יהודה.
ותגמול את לא רוחמה ותהר ותלד בן – אמר ותגמול לפי שארכו ימי החולשה, בימי זכריה ושלום, גם בימי מנחם בן גדי שמלך עשר שנים כי בימיו בא פול מלך אשור (מלכים ב ט״ו:י״ט), גם בימי פקחיה בנו שמלך שנתים עד שעמד פקח בן רמליהו והתחזק במלוכה ומלך עשרים שנה והתגבר על מלכות יהודה והרג ביהודה מאה ועשרים אלף איש ביום אחד (דברי הימים ב כ״ח:ו׳), גם צר על ירושלם עם רצין מלך ארם, ועליו אמר בזה המשל ותלד בן. ועל דורו נאמר קרא שמו לא עמי (הושע א׳:ט׳), כי עליו נאמר ויעש הרע בעיני השם לא סר מן חטאת ירבעם (ראה מלכים ב י״ג:י״א).
והחכם רבי אברהם בן עזרא ז״ל פירש משל ותגמול אחר שגלו עשרת השבטים והולידו בנים בגלותם ושם עמדו ולא שבו לארצם, על כן קראם לא עמי. וכן תרגם יונתן ודריהון דאיתגליאו לביני עממייא אשתכחו דלא הוו רחימין בעובדיהון ואוסיפו ועבדו עובדין בישין.
ואמנם אמרו רז״ל (פסיקתא רבתי מה, ב) ותגמול את לא רוחמה הוא נתינת הסיבה למה לא ישובו עשרת השבטים לפקידת בית שני ואמר שיהיה זה גמול מעשיהם הרעים כי מפני שהם בדבר ה׳ מאסו ונתרחקו מלבא אל בית מקדשו היה מתגמולם שלא ישובו אל בית ה׳. ובעבור שהרמז אשר עשה בבן הראשון שקרא יזרעאל מהחרבן והגלות היה שוה לבית ישראל ולבית יהודה לא הוצרך לומר בו ותגמול את יזרעאל כי מבואר היה שהיה זה גמולם, אבל בעניין הבת לפי שהיתה מייעדת הרחמים לבית יהודה ושלבית ישראל לא ירחם הוצרך לומר בה ותגמול את לא רוחמה בעבור שתוף השם מענין הגמול להודיע למה ירחם לאלו ולא ירחם לאלו האם יש משוא פנים בדבר לכך הוצרך לומר שהבלתי רחומים היה כדין כפי גמולם הראוי, והותרה בזה השאלה הרביעית:
עוד זכר שילדה עוד בן אחר
ותגמול – כן יקרא זמן השלמת היניקה כמו ביום הגמל את יצחק (בראשית כ״א:ח׳).
ותגמול את לא רחמה – הילד השלישי לא ילדה תיכף בימי מניקתה כמו שילדה את השני רק אחר שגמלה את לא רוחמה אז נתעברה מן הילד השלישי, כי הילד השלישי שנקרא לא עמי מציין חורבן יהודה וגלותם וזה לא היה תיכף כי נתארך ימים רבים, ותהר ותלד בן כי מלכות יהודה היתה מלכות חזקה בימי חזקיה ויאשיה וע״כ מציירו בבן זכר.
ותגמל – תכף ומיד הרתה, רמז שהעונש יבוא מהר ולא יאחר.
תרגום יונתןרש״יר״י קרא א׳אבן עזרא א׳ר״א מבלגנצירד״קאברבנאלמצודת ציוןמלבי״ם ביאור העניןהואיל משההכל
 
(ט) וַיֹּ֕אמֶר קְרָ֥א שְׁמ֖וֹ לֹ֣א עַמִּ֑י כִּ֤י אַתֶּם֙ לֹ֣א עַמִּ֔י וְאָנֹכִ֖י לֹא⁠־אֶהְיֶ֥ה לָכֶֽם׃
He said, "Call his name Lo-Ammi; for you are not My people, and I will not be yours.⁠"
תרגום יונתןר״י קרא א׳אבן עזרא א׳ר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמנחת שימצודת דודמלבי״ם ביאור העניןעודהכל
וַאֲמַר קְרֵי שׁוּמְהוֹן לָא עַמִי אֲרֵי אַתּוּן לָא עַמִי בִּדְלֵית אַתּוּן מְקַיְמִין פִּתְגְמֵי אוֹרַיְתִי וּמֵימְרִי לָא הֲוָה בְּסַעֲדֵ יכוֹן.
קרא שמו לא עמי – כאדם שאמר: אין זה בני. שזה דמיון לומר לישראל: כי אתם לא עמי ואנכי לא אהיה לכם – לאלהים. והוא מקצורי כתובים.
ואנכי לא אהיה להם לאלהים, ומרוב הכעס לא הזכירו.
כי אתם – אף אתם בני יהודה שריחמתי עד עתה לא ארחם.
ואנכי לא אהיה לכם – להיות שוכן בתוככם.
ויאמר – מבואר הוא.
לא עמי – שם בלתי נשלם כמו לא רוחמה (הושע א׳:ו׳).
ואנכי לא אהיה לכם – הפך עמנואל (ישעיהו ז׳:ט״ו), ואם קרוב להפך זה לא עמי.
ושצוהו השם יתברך קרא שמו לא עמי ואחשוב אני שהבן הזה ושמו בא ליעד חרבן בית שני ולהגיד שעם היות שיושיע את בית יהודה וירחם עליהם בפקידה ההיא הנה גם שמה לא יתמידו בצדקתם ועוד ישובו לכסלה ולכן יחזרו לגלות אחר ועליהם אמר קרא שמו לא עמי כי הוא הבן הבא אחר הבת הרומזת על הפקידה, ויאמר שבני יהודה אשר בבית שני לא יהיו גם הם עם ה׳ במעשיהם ולכן לא יהיה ה׳ יתברך שומר ומשגיח אותם עד שישובו לגלות וזהו אומרו ואנכי לא אהיה לכם כלומר מושיע כמו שנאמר למעלה והושעתים בה׳ אלהיהם, וכבר קרא ישעיהו בתחלת נבואותיו את בני יהודה בפרט עמי כמו שאמר על מלכות בית ישראל ישראל לא ידע ועל מלכות יהודה אמר עמי לא התבונן (ישעיה א, ג) ולכן להושע אמר ה׳ יתברך על בני יהודה כי אתם לא עמי רוצה לומר עם היות שבניתם את ביתי ואת היכלי הנה אתם בזמן בית שני לא תהיו עם ה׳. והתבונן כי בבן הראשון אמר ותהר ותלד לו בן אבל בבת ובבן האחר לא אמר מלת לו כי אם ותלד בת ותלד בן, ואפשר לומר בסבת זה שהבן הראשון בעבור שהיתה הוראתו כוללת כפי הפירוש הראשון מבלי חלוף במלכות ישראל שתחרב אשר היה הושע ממנו משבט ראובן כמו שזכרתי לכן נתיחד בשורת ויעוד הבן הזה אליו רוצה לומר למלכותו ואמר בו ותלד לו להגיד שהיה אותו הבן מיוחד לאביו ולשבטו, אמנם הבת שלא היתה הוראתה על ישראל לבד כי אם גם על יהודה כמו שזכרתי, וכן הבן האחרון שהיתה הוראתו על גלות בית שני לבני יהודה בלבד לא נאמר בהם מלת לו כאילו היו ילדי אחרים:
לא אהיה – הה״א בשוא לבד ובלא מאריך באל״ף.
כי אתם לא עמי – אינכם חרדים על דברי לעשותם כדרך העם החרדים על דברי מלכם.
ואנכי – וגם אני לא אהיה לכם לאלוה להציל אתכם ולהושיע לכם.
ויאמר קרא שמו לא עמי – אז צוה אותו שיקרא אותו בשם שמורה שאינו בנו כלל וממילא אין האם אשתו, שאם יאמר האב לבנו לא עמי אתה נפסק גם הקשר שי״ל עם אשתו אחר שילדה לזנונים ובאר לו הטעם כי אתם לא עמי ואנכי לא אהיה לכם לאב ולאיש ולבעל, ועז״א שצוה להושע לגרש את אשתו, שע״ז מורה שם לא עמי, ואז כן יעשה ה׳ ג״כ לגרש את ישראל ולהחליפם באומה אחרת.
תרגום יונתןר״י קרא א׳אבן עזרא א׳ר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלמנחת שימצודת דודמלבי״ם ביאור העניןהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144