ולא נשא דויד מספרם למבן עשרים שנה ולמטה – כלומ׳: 1כל אלה שספר דוד – שנים עשר מחלקות, כל אחד מעשרים וארבעה אלף – לא ספר אלא מבן עשרים שנה ומעלה.
(כג-כד) כי אמר יי׳ להרבות וגו׳ –
2ואף כשאמ׳ הב״ה למנות את ישראל לא אמ׳ למנותם אלא מבן עשרים שנה ומעלה
(במדבר א׳:ב׳-ג׳), כי אמר להרבותם
ככוכבי השמים ואין להם מספר
3כמו שאמ׳ ״גם זרעך ימנה״
(בראשית י״ג:ט״ז). וכל אלה שספר דוד
4לא היו בכלל אותם שמנה
יואב, שהתחיל
למנות כל ישראל.
ולא כלה –
5כי שני שבטים לא ספר, ״כי נתעב דבר המלך אל יואב״
(דברי הימים א כ״א:ו׳) –
6כמו שכת׳
ויהי בזאת קצף על ישראל.
1. כל אלה שספר דוד – שנים עשר מחלקות. ר״ל: כל אלה שסיפר כדי לכלול אותם במחלקות.
2. ואף כשאמ׳ הב״ה...לא אמ׳ למנותם אלא מבן עשרים שנה ומעלה וכו׳. נוסף על מה שהקב״ה הבטיח להרבותם ככוכבי השמים – אשר משום כך לא רצה דוד למנות את כולם כי ״אין להם מספר״ – רד״ק מציע סיבה להחלטתו של דוד להימנע מלמנות דווקא אותם שהיו פחות מבני עשרים. לפי המיוחס לר״י קרא, משמעות ״כי אמר ה׳ להרבות...״ היא שכיוון שהיה מספרם גדול, לא ניסה דוד למנות את אלה שהיו פחות מבני עשרים.
3.
כמו שאמ׳ ״גם זרעך ימנה״. הערה זו מוסבת על כל הביטוי ״כי אמר להרבותם ככוכבי השמים ואין להם מספר״. ברם, בפסוק נמשלים בני אברהם לחול הים, ולא לכוכבים: ״אם יוכל איש לספור את עפר הארץ גם זרעך ימנה״. ואולי דעתו היתה על
בראשית ט״ו:ה׳: ״...וספר הכוכבים אם תוכל לספור אותם...כה יהיה זרעך״. המיוחס לרש״י אכן מצטט את שני הפסוקים.
4. לא היו בכלל אותם שמנה יואב. נראה שהוא אומר כן על פי דברי רז״ל בל״ב מידות דרבי אלעזר בנו של רבי יוסי הגלילי המצוטטים ע״י רד״ק לעיל כ״א:ה׳, אשר לפיהם יואב לא הוצרך למנות את בני המחלקות שמנה דוד כאן, כי היו רשומים כבר בספרי המלך. אך מה שראה רד״ק להזכיר כך כאן דורש עיון; כי מה שהניע את הזכרת מנינו של יואב בכּתוב כאן הוא, ככל הנראה, הבעיה הדתית במניית האוכלוסיה של עם ישראל הנזכרת בסוף פסוק כג (וכן נמצא במפורש במיוחס לר״י קרא, וראו גם המיוחס לרש״י), ונראה שאין כאן שום ענין בשאילה אם בני המחלקות נכללו במנינו של יואב או לא. ראוי לציין כאן את דברי המיוחס לר״י קרא על פסוקים כ״ג-כ״ד: ״ושני מקראות הללו דברי הסופר הם״.
6.
כמו שכת׳ וכו׳. מלשון זו היה נראה שאותו קצף שהיה על ישראל, היינו המגיפה שעל ידה העניש הקב״ה את דוד, הוא הסיבה שיואב החליט להפסיק ולא למנות את אלה שני השבטים. אבל מסיפור הדברים ב
שמואל ב פרק כד ולעיל פרק כא נשמע שהמגיפה התחילה רק אחר כך; ובכן, יותר נראה בכוונת רד״ק כאן ש״נתעב דבר המלך אל יואב״ כי דוד הבין שהמנין לא ימצא חן בעיני הקב״ה (השוו טענות יואב לדוד לפני המנין), ושהוא אמנם צדק בזה ״כמו שכת׳ ׳ויהי בזאת קצף על ישראל׳ ״.