״ביום ההוא וגו׳ ״ (פסוק יא). הוצרך לכתוב ״ביום ההוא״1, מפני שבא לומר אף שאין הדעת נותן לבא באותו יום מספר הרוגים לפני המלך, שיהיו נמנים ההרוגים מיד באותו יום של הריגה ולבא לפני המלך2, עם כל זה בא מספר ההרוגים לפניו באותו יום. ובודאי היה זה מפני שהוא חדוש להרוג חמש מאות איש בעיר אחת3. ועם כל זה אמר המלך (פסוק יב) ״מה שאלתך ומה בקשתך עוד ותעש״4. ולא אמר ״עד חצי המלכות ותעש״5, מפני שבא לומר אף בענין הריגה יהיה נעשה עוד6, וזהו בודאי יותר כאשר הרגו חמש מאות ונתן לה עוד יותר7. ולכך בקשה מן המלך שינתן להם עוד יום י״ד8.
ויש לשאול, למה לא הספיקה אסתר במה שהיה לה יום י״ג בשושן. ואין סברא לומר כי האויבים עדיין רבים, ורצו לעמוד על נפשם
9, אם כן בשאר מדינות המלך שלא נעשה ביום י״ד, אם כן לא סלקו עדיין האויבים, שהם אויבי ישראל
10. ועוד, הרי קורין המגילה בכרכים ביום ט״ו
(מגילה ב.), וכי בשביל שהרגו בשושן עוד יום אחד, מאי ענין שאר כרכים לזה. והר״ן ז״ל
11 האריך לתת טעם בדבר זה
12, שהביא הירושלמי
(מגילה פ״א ה״א), כמו שמבואר בדבריו
13.
אבל לי יראה לומר על פי הפשט, כי אסתר ידעה כי נשארו שונאים ואויבים ליהודים בשושן, אשר לא היו יכולין לכלות כל האויבים ביום אחד14. וטעם דבר זה15, מפני כי בשושן היו הרבה צוררים מן משפחות המן, ואצלו היו דרים בשושן16. וזה תדע כי בשושן הרגו ביום י״ד חמש מאות (למעלה פסוק ו), ואילו בכל מדינות המלך הרגו ע״ה אלפים (להלן פסוק טז), ובודאי לפי הסברא היה ראוי שיהיו יותר בשושן לפי ערך זה17. רק18 כי בשושן היו אוהבי* המן ובני משפחתו, ולכך היו שם הרבה19. וכאשר אסתר ראתה כי לא היו מכלין כל צוררי היהודים, בקשה מן המלך לתת להם עוד יום אחד. ולקמן נפרש20 כי רמז דבר זה הכתוב במה שאמר (להלן פסוק טז) ״ושאר היהודים אשר במדינות המלך״, כי למה אמר ״ושאר היהודים״21. אלא לומר כי שאר המדינות הם טפלים לשושן22, כי עיקר השונאים הם בשושן, ולכך היה המספר הרבה. אבל בשאר המדינות לפי ערך שושן היו מעט, ולכך בקשה אסתר עוד יום אחד בשושן23.
ומה שכל הכרכים אשר להם חומה עושים גם כן ביום ט״ו, אף שזה לא היה רק בשושן
24, הכל הוא זכר לנס
25. כי אם היה רק בשושן, אפשר שתהיה שושן חרב מאין יושב, כמו שמצאנו כמה כרכים שנחרבו
26. ואם כן יהיה בטל דבר אחד מן המגילה וכתיב (להלן פסוק כח) ש״לא יסוף מזרעם״
27. ולפיכך* הוצרכו לעשות שכל כרך שהיא מוקפת חומה מימות יהושע בן נון יהיה גם כן כמו שושן, שהיא כרך מוקפת
(מגילה ב:), כך יראה לומר על פי הפשט
28.
ועוד יש לפרש והוא עיקר
29, כי בא לומר כי נס שעשה השם יתברך לישראל במגילה הזאת, היה נס בשלימות הגמור
30, ולא תאמר כי היה כאן נס, אבל לא היה בשלימות הגמור
31. ולכך יש לקבוע יום שבו ההנחה ליהודים ועשיית משתה ויום טוב
32 כאשר הירח מלא אורה והוא בשלימותו*
33, וכדכתיב
(למעלה ח, טז) ״ליהודים היתה אורה וגו׳ ״, על הטוב הגמור שעשה השם יתברך עמהם
34. והרי פסח וסוכות שהם ימים טובים לישראל, והם זמני שמחה
35, הם בט״ו
36, חוץ מן השבועות
37, מפני שהוא תלה בספירה של חמשים יום ממחרת השבת
(ויקרא כג, טז)38. אבל זמני שמחה הם בט״ו לחודש
39, שאז הירח מלא אורה
40. ומפני כי יותר ראוי שהימים שהם הנחה [יהיו] ביום ט״ו, לכך קבעו בכרכים, שהם דומים לשושן, מוקפת חומה מיהושע בן נון, שיהיה להם יום י״ד ויום ט״ו
41, שזה מורה על הנחה גמורה. ולא היה די שיהיה זה בשושן לבד, כי מה נחשב עיר אחד בכל העולם, ולכך קבעו שכל הכרכים שהם דומים לשושן יהיו כמו שושן
42. ואפשר לומר כי בשביל כך בקשה אסתר מן המלך שיתן לה עוד יום* י״ד
43, כדי שתהיה ההנחה ביום ט״ו, שהוא ראוי לזה מצד עצמו.
ועוד יש לך לדעת44 כי מן הראוי גם כן שתהיה ההנחה ויום טוב ליהודים ביום ט״ו, שאז הירח מלא אורה. רק שאין כרכים שיש להם חומה וכפרים שאין להם חומה שוים; כי הכפרים הם דומים לירח כאשר הוא ביום י״ד, כי יום י״ד עדיין אין גבול לירח, שהרי עדיין מוסיף והולך עד ט״ו45. רק הכפרים שאין להם גדר וגבול, והם דומים לירח כאשר הוא ביום י״ד שאין לו גדר עדיין וגבול, ולכך הנחת הכפרים ביום י״ד46. אבל יושבי כרכים שיש להם גדר וגבול, הוא החומה שהוא גדר וגבול לכרך, כי עד כאן הוא הכרך, ולכך הם דומים ליום ט״ו, שביום ט״ו יש גדר וגבול לאור הירח47. ולכך יושבי כרכים, הנחה ושמחה שלהם ביום ט״ו, שבו יש גבול וגדר לאורה, כי עד כאן הוא בא, ולא יותר48. ועל כל פנים ראוי שיהיה השמחה ויום טוב כאשר הירח הוא מלא אור, וראוי היה שיהיה בט״ו אל הכל, שבו הוא מלא אור. רק שאין דומה יום ט״ו שבו יש לאור הירח גבול וגדר, וזה דומה ליושבי כרכים שיש להם גדר, עד כאן הוא העיר. ולפיכך בקשה אסתר לתת לה בשושן, שהוא כרך שיש לו חומה, יום י״ד גם כן, ויהיה הנחה להם ביום ט״ו כראוי*49.
ויש לך לדעת כי בשביל זה היה בוחר המן הרשע יום י״ג בחודש אדר50, מפני שאמר כי ישראל, אשר הם אויבים וצוררים, ממעטים את אורה של המן51, כמו שהוא יום י״ג בחודש שאין האור במלואו ובשלימותו, וכך ישראל ממעטין את אור של המן, שאין אור שלו בשלימות. ולכך נפל הגורל בי״ג52, כי ביום י״ג יהרגו אותם שהם ממעטים אור של המן, ואז יהיה לו האור בשלימות מיד ביום י״ד, כי יום י״ד מלא אורה53. ואף כי לפני יום (-י״ד-) [י״ג] האור יותר מעט54, אמר עמלק* כי אין דומה לזה, כי על כל פנים אין יכולים למעט אורה שלו לגמרי, רק הם ממעטים מן אורו, והוא כמו יום י״ג שהירח ממועט מן אורו בשלימות, ומכל מקום אור (-י״ד-) [י״ג] גדול. וכך אמר המן, אף* כי ישראל ממעטין את אורו עד שאינו בשלימות אורו, מכל מקום עם זה אורו גדול55.
ונהפך הדבר56, כי המן הוא ממעט את אור ישראל, שאין אור שלהם במלואו
57. וכאשר היו מאבדין אויביהם ביום י״ג, שהם ממעטים את אורם, אז היה האור בשלימות, כמו שהוא הירח ביום י״ד, שאז מלא אורה. אף כי בט״ו יותר אורה
58, הרי ביום ט״ו כבר התחיל האור להתמעט, שאין עומד כל יום ט״ו מלא אורה, רק מתחיל להתמעט מיום ט״ו
59. ויום י״ד הוא מלא אורה, ואין בו מעוט אורה כלל. ומכל מקום יושבי כרכים שיש להם חומה גדר וגבול, יום הנחה שלהם הוא יום ט״ו, מפני כי ביום ט״ו יש גבול לאורה, ויש ללכת אחר הגבול והגדר שהוא ביום ט״ו, וזה ליושבי כרכים
60. אבל כפרים שהם פרוצים, ואין גדר וגבול לעיר
61, אין ללכת רק אחר היום, והיום שהוא מלא אורה הוא בי״ד, כי יום ט״ו אין כולו מלא אורה, שכבר התחיל האור להתמעט, ולכך יום ההנחה שלהם היה ביום י״ד, והכל הוא כסדר* נכון
62. ומפני כך בקשה אסתר בשושן, שהוא כרך מוקף
(מגילה ב:), עוד יום אחד, שהוא י״ד, ותהיה הנחה שלהם כמו שראוי להם.
ועוד יש לפרש מה שעשה הכתוב חילוק בין יושבי כרכים ויושבי כפרים
63. כי דבר זה שהיה ליהודים באותו* זמן שכבשו את האויב
64, ובפרט אויבים כמו אלו שהם זרע עמלק
65, מתנגדים וצוררים להם במה שאפשר להם
66, והשם יתברך עזרם שכבשו האויב לגמרי. וידוע כי ישוב הארץ נקרא כבישה, שכובש את הארץ ומתיישב בה, וכדכתיב
(בראשית א, כח) ״פרו ורבו ומלאו את הארץ וכבשוה״, שנאמר זה על שיהיו מיישבין את הארץ שכבשו
67. וכאשר יש דרך שהולכים בה רבים נקרא זה ׳דרך כבושה׳
68. וכל זה כי כאשר יש ישוב גמור מן בני אדם על הארץ, נקרא זה כבישת הארץ, כי הארץ נתן השם יתברך לאדם (עפ״י
תהלים קטו, טז), וכאשר יושבים עליה נקרא זה כבוש הארץ
69. ולכך יושבי כרכים, שהם יושבים בחוזק, שיש להם חומה
70, ונקרא זה כבישה גמורה ביותר
71. לכך ראוי להם כבישת האויב שיהיו כובשין את האויב כבישה גמורה, וצריכים לכבוש את האויב בכבישה גמורה
72, ולתת להם עוד יום אחד יותר על יושבי כפרים, שאין כבישה גמורה הם* כל כך, מפני שהם יושבי כפרים, ואין להם כבישה גמור, ודי להם ביום אחד
73.
ובשביל כך הדבר תלוי בכרך שהיא מוקפת מימות יהושע
(מגילה ב:), שכבש את ארץ ישראל
(דברים ג, כח). ולכך הכרך שהיתה בכבישה של יהושע, והיתה עיר מוקפת, וזה היה כבישה גמורה, אף כי אינו כרך
74, כי בטלו חומתיה, מכל מקום כבר היתה בכלל כבוש הארץ, ושם כרך עליה
(מגילה ג:)75. והפך זה גם כן, כי כאשר לא היה כרך בעת שכבש יהושע בן נון את הארץ, שלא היה לו חומה, אין זה כלום
76, כי לא היה בכלל כבישת הארץ
77.
ומפני כך יום ט״ו הוא ראוי ליושבי כרכים78. רק מפני כי לא היה אפשר שיהיה נודע שנתן המלך יום ט״ו גם כן רק בשושן, ששם היה המלך, לכך לא היה יום ט״ו רק בשושן בלבד79. מכל מקום כיון שהיה בשושן שהוא כרך80, כן ראוי שיהיה בכל שהם מוקפין חומה. ופירוש זה כאשר תבין אותו הוא נכון מאוד81.
ומה שבקשה ״ואת עשרת בני המן יתלו על העץ״, ודבר זה למה הוא לה אחר שנהרגו כבר82. אבל דבר זה כי אסתר בקשה שיהיה נעשה לכל אחד כפי מה שראוי83. וכבר בארנו למעלה כי ראוי להמן דוקא התליה, ולא מיתה אחרת84. וכך לבניו ראוי התליה דוקא, כמו שהתבאר למעלה באריכות85. ולפי פשוטו, בקשה אסתר שיהיה הדבר נראה ונגלה, וכל שאר אומות ישמעו ויראו, ולכך בקשה לתלות אותם86. ובזה יהיו נמחו לגמרי כאשר מקבל הצלם הזה מחוי87. ודבר זה בארנו בכמה מקומות מענין מחוי הצלם הזה, שזהו אבדון גמור88, כמו שהתבאר למעלה89. רק מפני90 כי אסתר אמרה באולי אחשורוש אינו רוצה שיהיה גלוי כל כך לכל91, לכך היתה מבקשת זה מן המלך92.
1. כן העיר היוסף לקח כאן, וז״ל: ״ ׳ביום ההוא׳, לא היה צריך לומר שהיה ׳ביום ההוא׳ ״. וכן המנות הלוי [רד.] רמז לקושי זה.
2. ״שאין להביא מספר ההרוגים אם לא הפסיקו [מלהרוג]״ [לשון היוסף לקח כאן]. ולכך בפשטות אין למנות את ההרוגים באותו יום שהרגו, ואעפ״כ מנין ההרוגים נעשה, וכמו שמבאר. והראב״ע [בנוסח ב] הסיק מכך ש״שונאי ישראל הגידו את הדבר למלך, אולי יכעס על ישראל״.
3. כי זהו מנין גדול של הרוגים לעיר אחת.
4. הרי המלך מעונין לקיים רצון אסתר, אף שזה נגד הסברה.
5. כפי שנאמר בפעמים הקודמות [למעלה ה, פסוקים ג, ו, ושם ז, ב]. וכן העיר המנות הלוי [רד.].
6. ו״ענין הריגה״ אינו ״חצי המלכות״. ונראה להטעים זאת על פי דבריו למעלה בפתיחה [לאחר ציון 262], שכתב: ״כי המלך מצד מלכותו הוא מבקש עבדים וממשלה עליהם, שאין מלך בלא עם. והמדינה שמורדת במלך מבקש המלך לייסרם, ולא לכלותם לגמרי״. וראה למעלה בהקדמה הערה 503, פתיחה הערה 263, פ״ג הערה 407, פ״ו הערה 23, פ״ח הערה 64, הערה הבאה, והערה 196. לכך המלך לא הוסיף כאן ״עד חצי המלכות״, כי הוספה זו היתה מגבילה ומצמצמת את הרשות הזאת, כי לפי הוספה זו יש לאסתר רשות לפעול רק במסגרת המלכות, ולא כנגד המלכות.
7. פירוש - לכך נאמר כאן ״ביום ההוא״, בכדי להדגיש שאף שהרגו חמש מאות איש, וזהו חידוש גדול להרוג כל כך הרבה אנשים בעיר אחת [שהרי לכך הידיעה הגיעה אליו באותו יום], עם כל זה המלך מוכן לקיים רצון אסתר אף בענין ההריגה.
8. פירוש - אסתר הבינה מתוך השמטת המלים ״עד חצי המלכות״ שהמלך רומז לה שאף אם תבקש להמשיך בהריגה, בקשתה תינתן לה. לכך אסתר קלטה את הרמז, ואכן ביקשה להמשיך בהריגה ו״ינתן גם מחר כדת היום״.
9. פירוש - היהודים רצו לעמוד על נפשם עוד יום. והביטוי ״לעמוד על נפשם״ נאמר למעלה [ח, יא] ״אשר נתן המלך ליהודים אשר בכל עיר ועיר להקהל ולעמוד על נפשם וגו׳ ״. וכן ביאר הרלב״ג כאן.
10. פירוש - אם בשושן היה צורך בעוד יום של מלחמה מחמת שהאויבים היו רבים, מן הסתם שכך היה גם בשאר מדינות המלך, ושם לא נלחמו יום נוסף, ויצא מזה שבשאר מדינות המלך לא סלקו את אויבי ישראל, ולא היה הנס מושלם. ומפרשי המגילה עמדו על שאלה זו [מה היה הצורך להוסיף עוד יום מלחמה לשושן], וראה חכמי צרפת, רלב״ג, והגר״א, ועוד מפרשים שרמזו לקושי זה.
12. אודות השאלה השניה [״מאי ענין שאר כרכים לזה״].
13. וזה לשון הר״ן שם: ״ויש כאן שאלה, מה ראו אנשי כנסת הגדולה לחלוק מצוה זו לימים חלוקים, ולקבוע יום מיוחד לפרזים, ויום מיוחד לכרכים, מה שאין כן בשאר מצות, שהרי התורה אמרה [במדבר טו, טז] ׳תורה אחת ומשפט אחד׳. יש לומר, שמפני שהיהודים היושבים בערי הפרזות והיהודים אשר בשושן לא נחו מאויביהם ביום אחד; שהרי היהודים הפרזים נחו בארבעה עשר, והיהודים אשר בשושן נחו בחמשה עשר, ועשו מאליהם כל אחד ביום מנוחתו משתה ושמחה. לפיכך כשקבעו עליהם יו״ט לדורות, קבעוהו לכל אחד ביום שנח בו. והשוו כל הכרכים המוקפים חומה לשושן שאינה מוקפת חומה, מפני שבה היה עיקר הנס. וכי תימא, תינח לרבי יהושע בן קרחה דאמר בגמרא [
מגילה ב:] דבמוקפין חומה מימות אחשורוש תליא מילתא. אבל לתנא דמתניתין דאמר מימות יהושע בן נון, הא לא דמיא לשושן, ומה ראו לקבוע להם יום חמשה עשר. יש לומר, דהיינו טעמא כדי לחלוק כבוד לארץ ישראל. כדגרסינן בירושלמי [
מגילה פ״א ה״א] רבי סימן בשם רבי יהושע בן לוי אמר, כדי לחלוק כבוד לארץ ישראל, שהיתה חרבה באותן הימים, ותלו אותה בימות יהושע בן נון. ופירוש הענין, שכיון שהוצרכו לחלוק בין מוקפין לשאין מוקפין, כשם שנחלקה שושן משאר עיירות. אילו תלו הדבר מימות אחשורוש, היתה ארץ ישראל, שהיתה חריבה באותן הימים, נידונת כפרזים, והיה גנאי בדבר. ולפיכך תלו הדבר בימות יהושע בן נון, כדי שתהא נדונת ככרכים, שאע״פ שעכשיו אין להם חומה, כיון שהיתה מוקפת מימות יהושע בן נון, הרי דינה כאילו יש בה חומה... [ו]לא היתה חוצה לארץ יתירה עליה בדין זה כלל. אבל אם נתלה הדבר לענין מגילה בימות אחשורוש, נמצאו כמה עיירות שבחוצה לארץ שנידונות כמוקפות חומה, ורוב ארץ ישראל כפרזים״.
14. כן כתב הרלב״ג [בתועלות הרלב״ג תועלת חמישים (עמוד שמ בתורת חיים)], וז״ל: ״ ׳בשושן הבירה הרגו היהודים ואבד חמש מאות איש וכו׳ ׳. וידמה כי בבוא מספר ההרוגים ידעו מרדכי ואסתר כי לא נהרגו כל אויביהם הגדולים אשר בשושן. ובעת אשר יש לאל ידם השתדלו לכלותם, פן יהיו להם לקוצים במה שיבוא מהזמן״.
15. שדוקא בשושן נשארו שונאי ישראל, ולא כן בשאר המדינות.
16. לשון הרלב״ג [להלן פסוק יט]: ״ושם [בשושן] היו גדולי העמלקים ושריהם״.
17. נראה מדבריו שלמד שהעיר שושן היא מדינה אחת מתוך מאה עשרים ושבע מדינות [ראה למעלה ראב״ע (א, ג) נוסח א], ואז החשבון הוא כדלהלן; בכל המדינות [מלבד שושן] הרגו ע״ה אלף איש, נמצא שהרגו בכל מדינה קרוב לשש מאות איש [כי שבעים וחמשה אלף איש למאה עשרים ושש מדינות עולה 595 איש]. ואיך יתכן ששושן, שהיתה בירת המלך, ומן הסתם היתה גם גדולה יותר משאר מדינות, הרגו רק חמש מאות איש. וראה להלן הערה 113.
18. תיבת ״רק״ אינה מובנת במקום זה. ואולי במקומה יש לגרוס ״ועוד״.
19. פירוש - יש שני טעמים מדוע היה צריך להיות בשושן מספר ההרוגים יותר מחמש מאות איש; (א) שושן היא עיר הבירה ומושב המלך, ומן הסתם היא גדולה יותר משאר מדינות המלך. (ב) המן וחבר מריעיו התגוררו בשושן, ולכך היו בה יותר אויבי היהודים.
20. לא מצאתי היכן יפרש זאת להלן.
21. כי תיבת ״ושאר״ מיותרת, שהיה אפשר לומר ״והיהודים אשר במדינות המלך וגו׳ ״, וכפי שנאמר [להלן פסוק יח] ״והיהודים אשר בשושן״.
22. כי תיבת ״שאר״ מורה על הטפל, מלשון ״שיריים״ [מהרש״א
סנהדרין מט.].
ובסנהדרין קיא: אמרו ״עתיד הקב״ה להיות עטרה בראש כל צדיק וצדיק, שנאמר [ישעיה כח, ה] ׳ביום ההוא יהיה ה׳ צבאות לעטרת צבי ולצפירת תפארה לשאר עמו וגו׳ ׳... יכול לכל, ת״ל ׳לשאר עמו׳, למי שמשים עצמו כשירים״. ופירש רש״י: ״כשירים - שיריים שאין נחשבין, כך אינו חשוב בעיניו, ואינו מתגאה״. ובגו״א במדבר פ״ח אות ג [קיד:] כתב שלא יאמר ״נשאר״ על העיקר.
23. יש להעיר, שביום הנוסף למלחמה נהרגו עוד שלש מאות איש [להלן פסוק טו], ובסך הכל נהרגו בשושן שמונה מאות איש. ואין זה כל כך הרבה יותר משאר מדינות שנהרגו שם כשש מאות איש [ראה הערה 107].
24. שנלחמו בו גם בי״ד אדר, וכפי שהביא שאלה זו למעלה [לאחר ציון 100].
25. שהיה בשושן, וכמו שמבאר.
26. כמו סדום ועמורה [דברים כב, כט], יריחו [יהושע ו, כד-כו], בבל [ישעיה יג, יט-כ], וכך יהיה לאדום [ירמיה מט, יח]. ובספר גלילות הארץ פ״ה מביא שמות של ערים שנחרבו עד היסוד מחמת רעידות אדמה.
27. לשון הפסוק במילואו הוא ״והימים האלה נזכרים ונעשים בכל דור ודור משפחה ומשפחה מדינה ומדינה ועיר ועיר וימי הפורים האלה לא יעברו מתוך היהודים וזכרם לא יסוף מזרעם״, הרי שימי הפורים יתקיימו לעד [רש״י שם].
28. מה שמדגיש שדבריו הם ״על פי הפשט״ הוא משום שבגמרא [
מגילה ב:] למדו עניינים אלו מלימודים שונים. אמנם לא מתבאר לפי דבריו מדוע קבעו שמוקפות חומה יהיו לפי ימי יהושע בן נון, ולא לפי ימי אחשורוש, נקודה שהר״ן עמד עליה [למעלה הערה 103].
29. טעם שני מדוע שאר כרכים המוקפים חומה יהיו כשושן. ועד כה ביאר שעשו כן כדי לוודא שיהיה זכרון לנס שהיה בשושן, כי שושן עלולה להחרב. ומעתה יבאר שראוי לחוג את פורים בזמן שהירח במילואו.
30. לשונו למעלה פ״ב [לאחר ציון 318]: ״כל מעשה המגילה הזאת היו מן השם יתברך... ומן השם יתברך הכל בשלימות הגמור״. וכבר השריש בגו״א דברים פ״ח אות ג [קמו.] ״שלא בא דבר בלתי שלם מן השם יתברך״ [הובא למעלה פ״א הערות 483, 705, ופ״ב הערה 320].
31. כי לא היה נס נגלה, וזה נותן פתחון פה לומר שלא היה כאן נס גמור. ולמעלה בהקדמה לאחר [ציון 303] כתב: ״שלא תחשוב כי לא היתה הגאולה הזאת נס כמו שאר גאולות, שלא תמצא בגאולה זאת נס נגלה כלל, ולפיכך יש לחשוב כי הגאולה הזאת היה כמנהג של עולם״. ושם [לאחר ציון 587] כתב: ״ויש שואלין, כי אם היה הנס גדול כל כך, למה לא נעשה בכל המגילה הזאת נס נגלה... כאשר לא היה בכל מעשה של המן נס נגלה, ולא כן חנוכה שנעשה נס נגלה בנרות חנוכה״.
32. אודות שיום ההנחה הוא יום עשיית משתה ויום טוב, כן נאמר [פסוקים טז-יח] ״ושאר היהודים אשר במדינות המלך נקהלו ועמוד על נפשם ונוח מאויביהם והרוג בשונאיהם חמשה ושבעים אלף ובבזה לא שלחו את ידם ביום שלשה עשר לחודש אדר ונוח בארבעה עשר בו ועשה אותו יום משתה ושמחה והיהודים אשר בשושן נקהלו בשלשה עשר בו ובארבעה עשר בו ונוח בחמשה עשר בו ועשה אתו יום משתה ושמחה״.
33. וזהו בט״ו לחודש, וכמו שמבאר. ואמרו חכמים [
סנהדרין מא:] ״עד כמה מברכין על החודש [״על הלבנה בהתחדשה״ (רש״י שם)], עד שתתמלא פגימתה. וכמה, עד ששה עשר״. וכך היא ההלכה [שו״ע או״ח סימן תכו סעיף ג], ואין יום הששה עשר בכלל [שו״ע שם], שכיון שעברו ט״ו יום, הלבנה הולכת הלוך וחסור, ואין כאן חידוש [משנה ברורה שם ס״ק יח]. והמאירי [
ר״ה כ:] כתב: ״כבר ידעת מן החשבון ולמראית העין שביום חמשה עשר בחודש הירח מכוון לנוכח השמש, הירח במזרח והשמש במערב, ואז כל הירח מאיר במלואה, ואורו נמשך כל הלילה עד היום״. ואודות שביום ט״ו אור הלבנה מגיע לשלימותו, כן כתב בנצח ישראל פמ״ו [תשפג.] בשם המדרש. וזה לשון המדרש [שמו״ר טו, כו]: ״ ׳החודש הזה לכם׳ [שמות יב, ב]... עד שלא הוציא הקב״ה את ישראל ממצרים ברמז הודיע להם שאין המלכות בא להם אלא שלשים דור, שנאמר ׳החודש הזה לכם ראש חדשים׳. החדש שלשים יום, ומלכות שלכם שלשים דור. הלבנה בראשון של ניסן מתחלת להאיר, וכל שהיא הולכת מאירה עד ט״ו ימים, ודסקוס שלה מתמלא [״מין כלי עגול וקערה, פירוש שהעיגול שלה מתמלא״ (פירוש מהרז״ו שם)]. ומט״ו עד שלשים אור שלה חסר, בשלשים אינה נראית. כך ישראל, ט״ו דור מן אברהם ועד שלמה. אברהם התחיל להאיר וכו׳ ״. וכן הביא המדרש הזה בח״א
לסנהדרין צט. [ג, רכב:]. וראה למעלה פ״ג הערות 225, 228, ובסמוך הערות 135, 148.
34. פירוש - האופן להורות שהנס שעשה ה׳ לישראל בפורים היה נס שלם וגמור, הוא בכך שפורים יהיה נקבע ליום שבו הירח מלא אורה. והביאור הוא כפי שכתב למעלה בהקדמה [לאחר ציון 113], וז״ל: ״לכך החבור הזה ׳אור חדש׳, ובאור הזה יהיו הבריות נהנין, והודאה אל השם יתברך יהיו נותנין, כעל כל גמלנו, ומיד אויבי ה׳ הצלנו״. הרי כפי עומק ההודאה שלנו אל ה׳, כך הוא עומק הכרת הטובה שלנו על מה שה׳ עשה בשבילנו. ובנר מצוה [צו.] כתב: ״המצוה שקבעו חכמים על הנס [הדלקת נר חנוכה], כדי לתת הודאה ושבח אל מי שעשה לנו הנס, ראוי שתהיה נעשה בשלימות הגמור, כי הוא יתברך הפליא עמנו לעשות, ואיך לא נעשה המצוה שקבעו על זה בשלימות הגמור״. ובח״א
למכות כג: [ד, ו.] כתב: ״השכל באדם, וכנגד זה תיקנו מקרא מגילה, כי השכל מכיר בנס, ונותן שבח והודאה למי שעשה הנס. ודבר זה ידוע, כי השבח וההודאה לשכל, שמכיר בוראו״. הרי שהכרת הנס וההודאה על הנס עומדות צפופות יחדו [ראה למעלה בהקדמה הערות 115, 116]. לכך כאשר נקבע ששמחת הפורים תהיה באותו יום שהוא מלא אורה, בזה מתגלה שההכרת הטובה שלנו לה׳ היא שלימה, וממילא זה מורה שהנס שנעשה לנו היה שלם וגמור. והרמב״ם בהקדמתו ל״מנין המצוות על סדר ההלכות״ [מובא בתחילת משנה תורה, לפני ספר מדע, מיד לאחר מנין המצות שלו] כתב: ״וצוו לקרות המגילה בעונתה כדי להזכיר שבחיו של הקב״ה, ותשועות שעשה לנו, והיה קרוב לשועתנו, כדי לברכו ולהללו, וכדי להודיע לדורות הבאים שאמת מה שהבטיחנו בתורה [דברים ד, ז] ׳ומי גוי גדול אשר לו אלקים קרובים אליו כה׳ אלקינו בכל קראנו אליו׳ ״ [הובא למעלה בהקדמה הערה 393, פ״ה הערה 198, ולהלן הערות 477, 581].
35. הנה נאמר לשון שמחה בשבועות [דברים טז, יא] ובסוכות [שם פסוקים יד, טו], אך לא מצינו לשון שמחה בפסח. וכבר עמד על כך הבעל הטורים [דברים טז, יא], וז״ל: ״ושמחת - לא נאמר שמחה בפסח, שהתבואה עדיין בשדה. ובעצרת שהתבואה כבר נקצרת, ועדיין היין בגפנים, נאמר שמחה אחת. ובסוכות שהכל בבית, נאמרו בו ב׳ שמחות״. אך עם כל זה יש מצוה וחיוב לשמוח בפסח, וזה נלמד בהיקש מחג השבועות [כמבואר בתוספות
חגיגה ח. ד״ה ושמחת]. וביראים [סימן רכז וסימן תכז] הצביע על מקורות נוספים לחיוב שמחה בפסח. וכן הרמב״ם בהלכות יום טוב פ״ו הי״ז כתב ״שבעת ימי הפסח, ושמונת ימי החג, עם שאר ימים טובים, כולם אסורים בהספד ותענית, וחייב אדם להיות בהן שמח וטוב לב הוא ובניו ואשתו ובני ביתו וכל הנלוים עליו״.
ואודות ששלשת הרגלים הם זמני שמחה, ראה גו״א במדבר פכ״ב אות מא. ובנצח ישראל פ״ח [רד:] כתב: ״כי הזמן אשר הוא מיוחד לישראל, ובו מתעלים ישראל, הוא הזמן... כמו ניסן ותשרי, כי זה הזמן הוא הזמן השוה, אינו יוצא לשום קצה. כי נקראו קצוות שיש להם קצה וסוף, אבל השוה אינו הולך אל הקצה. לכך בחודש ניסן ותשרי יש בהם לישראל המועדים והחגים, והם זמני ששון ושמחה, ומורה כי לשמחת ישראל ושלימות מעלתם לא יהיה קצה והפסק״. וכן הוא בגבורות ה׳ פמ״ו [קעז:]. וראה להלן הערות 247, 525, 619.
37. שהוא בששה או בשבעה בסיון [
שבת פו:].
38. בתפארת ישראל פכ״ה [שעו.] האריך טובא בביאור קביעת הזמן של מתן תורה [חג השבועות], וביאר שם שלשה טעמים לדבר; (א) התורה צריכה להנתן בחודש השלישי דוקא למעלת התורה, כי מספר שלש אינו נוטה לשום קצה. (ב) יש צורך שיעברו ג׳ חדשים משעבוד מצרים, כמו שלשת חדשי הבחנה [
יבמות לה.]. (ג) יש לספור חמשים יום מיציאת מצרים, כי התורה היא משער החמשים. ואלו הם דבריו כאן. וזה לשונו בתפארת ישראל שם [שפ.] בטעמו השלישי: ״אמנם ממצות הספירה נראה שלא היה אפשר להנתן התורה עד אותו היום. וזה שכאשר יצאו ממצרים, היו ישראל כמו התינוק היוצא ממעי אמו, שנולד בגופו... ואין השכל משתתף ומתחבר עם הגוף, רק הוא נבדל מן הגוף. ולפיכך צריך הספירה עד חמשים, כי אז בא הוא למדרגת התורה, שהיא שכל נבדל. כי התורה היא משער החמשים, שהוא נבדל מן האדם. ולפיכך מספר החמשים ראוי אל המעלה הנבדלת השכלית. כי מספר זה, שהוא חמשים, נבדל מן המספר הקודם, וראוי לקבל אז התורה השכלית, שהוא נבדל מן הגוף. ודבר זה ברור אין ספק למי שמבין דברים אלו. ולפיכך צריך לספור עד החמשים, ואין החמשים בכלל הספירה. כי אם היה גם כן בכלל הספירה, היה משותף עם התשע והארבעים, ודבר זה אינו, כי לא היה בכלל התשע וארבעים, רק הוא נבדל לעצמו, כמו השכל שהוא נבדל״ [הובא למעלה פ״ו הערה 305].
39. הנה יוה״כ אינו בט״ו לחודש, ומכך לכאורה משמע שאין הוא יום שמחה, ולכך אינו בט״ו לחודש. ובמסכת סופרים פי״ט ה״ו אמרו שאין בו שמחה כי אין שמחה בלא אכילה. וכן בשו״ע או״ח סימן תקפב ס״ח נפסק שאין אומרים ביוה״כ בתפילה ״מועדים לשמחה חגים וזמנים לששון״. אך בתפארת ישראל פכ״ז [תטו.] כתב: ״כי השם יתברך נתן למועדים זמן אשר הם שמחת ישראל אשר זכו אל הטוב. כמו שאמר בחג המצות, שבו יצאו ישראל מבית עבדים, וסוכות ׳כי בסוכות הושבתי אתכם׳ [ויקרא כג, מו]. וביום הכפורים [ויקרא טז, ל] ׳כי ביום הזה יכפר עליכם׳ ״. הרי שנקט שיוה״כ הוי ״שמחת ישראל״, ואע״פ שאינו נופל בט״ו לחודש. וצריך לומר שמ״מ אין בו שמחה יתירה, ולכך אין הוא צריך ליפול בט״ו לחודש. וכן הרמב״ם בהלכות חנוכה פ״ג ה״ו כתב ״ראש השנה ויום הכפורים אין בהן הלל, לפי שהן ימי תשובה ויראה ופחד, לא ימי שמחה יתירה״. משמע מיהת שהוי יום של שמחה. וביאר הלבוש [או״ח סימן קכח ס״ק מד] שאע״פ שאין בו שמחה באכילה ושתיה, מ״מ הוא יום שמחה מפני שהוא יום סליחה וכפרה, ומקדשים אותו במלבושים נאים [
שבת קיט.].
40. לשונו בח״א
לחולין צב. [ד, קיב.]: ״כי אין ספק כי ט״ו בניסן היה דוקא ראוי לגאולת ישראל, כי ישראל מונים ללבנה [
סוכה כט.], והרי הירח הוא שעולה גם כן מעלה אחר מעלה באור עד ט״ו ימים, עד שמלאה אור. וישראל מעלתן על כל, וכאשר הוציא אותם ממצרים להיות על כל, יצאו בט״ו לחודש, והיו ישראל על כל״ [הובא למעלה פ״ג הערה 232]. והיוסף לקח [להלן פסוק יט] כתב: ״כי כל ימי שמחת אומה ישראלית הם בט״ו לחודש; פסח, וסוכות, וט״ו בשבט, וט״ו באב. ואם בפסח טעמו עימו שאז נגאלו, הלא בסוכות אין בו טעם זה. וכן ט״ו בשבט לעשותו ר״ה [
ר״ה ב.], וט״ו באב. ואפשר להיות האומה ישראלית נמשלת ללבנה, ראוי לעשות במילואה״. וכאן מדגיש שט״ו בחודש הוא זמן שמחה משום שאז הירח מלא אורה. צרף לכאן מאמרם [
סנהדרין קד:] ״כל הבוכה בלילה, השומע קולו בוכה כנגדו״, ובח״א שם [ג, רמג:] כתב: ״הלילה הוא חורבן ויללה, כי לכך נקרא ׳לילה׳ על שם היללה, הפך היום שהוא כולה אור, והאור הוא שמחה, כדכתיב [למעלה ח, טז] ׳ליהודים היתה אורה ששון ושמחה׳... וזה שאמר שכל הבוכה בלילה השומע קולו בוכה עמו, וכל זה מפני שהלילה בעבור שבו ההעדר האור, שהוא שמחה, עד שהלילה הוא מסוגל לבכיה. וכאשר שומע מי שבוכה, הוא בוכה עמו, שהלילה מסוגל לבכיה. ולא כן היום, שהיום בשביל האור יש בו שמחה, ואין מוכן לבכיה״ [הובא למעלה בהקדמה הערה 462].
והטעם לזה הוא שהשמחה היא על מציאות שלימה, וכמו שכתב בהקדמה לתפארת ישראל [כ.], וז״ל: ״ואחר כך אמר שעוד מביאה התורה את האדם אל המדרגה שהיא ׳משמחי לב׳ [תהלים יט, ט]. פירוש, שנחשב האדם שהוא מציאות שלם על ידי התורה, ולכך היא משמחת לב האדם. שכאשר האדם הוא בשלימות, הוא בשמחה. והפך זה כאשר הוא בחסרון, הוא באבילות. ולכך כאשר קרה לו המיתה מן שאר בשרו, הוא באבילות״. ושם פ״ל [תנד.] כתב: ״כי האדם, עם שהוא השלם בנבראים התחתונים, לא יהיה מציאות שלם עד שישא אשה אליו... וכאשר יש להם זיווג ביחד הרי הוא שלם על ידי זיווג שלהם. והאדם הוא השלמת העולם, ולפיכך ראוי השמחה בזיווג שלהם, המורה על המציאות, הפך האבל המורה על ההפסד. וכאשר אין כאן שמחה, כאילו אין כאן מציאות, שהוא בשלמות בעת הזיווג״. ובגו״א במדבר פכ״ב אות מא כתב: ״כי השמחה מורה על שלימות ועל המציאות. והאבל הוא להיפך, דהוא הפסד דבר״ [הובא למעלה בהקדמה הערה 88, וראה להלן הערה 245].
וכן האור מורה על המציאות, וכמו שכתב בתפארת ישראל פמ״ז [תשכט.], וז״ל: ״כי האור מתייחס בכל מקום אל המציאות, והחושך אל ההעדר. כמו שאמר במדרש [תנחומא וישב ד] ׳חושך׳ [בראשית א, ב] זה מלאך המות. פירוש כי מלאך המות הוא ההעדר, ראוי שיקרא ׳חושך׳, מפני שהוא מבטל המציאות, אשר נקרא בשם ׳אור׳. שאין לך דבר יותר נמצא מן האור, כי הוא נותן מציאות לכל שאר דבר״. ובדר״ח פ״ג מי״ד [שלח:] כתב: ״כי כמה פעמים בארנו לך כי האור והזיו יש לו המציאות ביותר... כי ה׳חושך׳ נקרא כך, מפני שהחושך הפך האור, כי האור נותן המציאות לאחר, והחושך הפך זה. שכל אשר הוא בחושך לא נמצא ולא נראה. והחושך שהוא הפך האור, נקרא ׳חושך׳ שהוא לשון העדר, שהוא הפך המציאות, מלשון [בראשית כב, יב] ׳ולא חשכת את בנך׳, מלשון [בראשית כ, ו] ׳ואחשוך גם אנכי׳, כמו שביארנו זה פעמים הרבה״. ובדר״ח פ״ג מט״ז [תטז:] כתב: ״וכבר התבאר לך כי המציאות הוא מתיחס אל האור... והאור הוא שמוציא את העין מן הכח אל הפעל לגמרי, עד שהוא רואה, ואז מציאותו בפעל. וזה מה שאמר [
ברכות יז.] שיהיו נהנין מזיו שכינתו, שמן האור של השם יתברך, הוא מציאותו יתברך, יושלם מציאות הצדיקים, שיהיו בשלימות בפעל״. ובנתיב התורה פ״ג [קלה.] כתב: ״כל אור מורה על המציאות, כמו שהשחור, שהוא הפך האור, מורה על ההעדר... כי הכל נמצא באור, ובלתי נמצא בחושך״. ושם פ״י [ת:] כתב: ״כי האור יש לו המציאות ביותר, עד שכל דבר נמצא באור, כמו שהתבאר כמה פעמים״ [ראה למעלה בהקדמה הערה 347, פ״א הערה 884, פ״ג הערה 158, ולהלן הערות 141, 147]. לכך אורה שמחה ומציאות בני בקתא חדא אינון, וכשנמצא האחד נמצאים האחרים עמו.
41. לשון זה [שמוקפין עושים פורים ביום י״ד ויום ט״ו] אינו מובן, שאמנם כך היתה הוה אמינא בגמרא [
מגילה ב:], אך הו״א זו נדחתה, שכך אמרו שם ״אמר קרא [להלן פסוק יט] ׳על כן היהודים הפרזים היושבים בערי הפרזות וגו׳ ׳, מדפרזים בארבעה עשר, מוקפין בחמשה עשר... ואימא פרזים בארביסר, מוקפין בארביסר ובחמיסר, כדכתיב [להלן פסוק כא] ׳להיות עושים את יום ארבעה עשר לחדש אדר ואת יום חמשה עשר בו בכל שנה׳. אי הוה כתב ׳את יום ארבעה עשר וחמשה עשר׳ כדקאמרת, השתא דכתיב ׳את יום ארבעה עשר ואת יום חמשה עשר׳, אתא ׳את׳ ופסיק; הני בארבעה עשר, והני בחמשה עשר״. ואולי צריך להגיה דבריו כאן באופן שיתאים למסקנת הגמרא.
42. פירוש - הואיל ויש טעם בעצם לקבוע את פורים ליום ט״ו [כפי שפסח וסוכות נופלים ביום זה], לכך יום ט״ו לא נשאר רק לשושן, אלא התרחב למקומות נוספים הדומים לשושן. כי המגמה בתקנה זו היא לא רק זכרון לנס שהיה בשושן, אלא כדי שפורים יגיע ליום ט״ו, ובשביל ״להזיז״ את פורים ליום ט״ו לא מהני לכך עיר אחת בעולם, אלא בעי לכך מקומות נוספים בעולם.
43. בא לענות תשובה נוספת על שאלתו למעלה [לאחר ציון 99] ״ויש לשאול, למה לא הספיקה אסתר במה שהיה לה יום י״ג בשושן. ואין סברא לומר כי האויבים עדיין רבים, ורצו לעמוד על נפשם, אם כן בשאר מדינות המלך שלא נעשה ביום י״ד, אם כן לא סלקו עדיין האויבים, שהם אויבי ישראל״. ולמעלה [לאחר ציון 103] תירץ שבשושן הבירה היו יותר צוררים מאשר בשאר מדינות המלך. אך עתה יתרץ עוד שזה נעשה כדי שפורים יפול על ט״ו בחודש.
44. בא לבאר טעם שני כיצד כרכים המוקפין חומה מצטרפים לשושן. ועד כה ביאר שמעיקר הדין היתה רק שושן צריכה להיות בט״ו, אך ״מה נחשב עיר אחד בכל העולם, ולכך קבעו שכל הכרכים שהם דומים לשושן יהיו כמו שושן״ [לשונו לפני ציון 132]. אך מעתה יבאר שיש דמיון בעצם בין כרכים המוקפים חומה לירח ביום ט״ו, וכמו כן יש דמיון בעצם בין ערים שאין להן חומה לירח ביום י״ד .
45. כמבואר בהערה 123. ולמעלה פ״ג [לאחר ציון 227] כתב: ״יום י״ד אינו מלא אורה, שהרי ביום ט״ו הוא מלא אורה״.
46. אין כוונתו לכפרים עצמם, אלא ליושבי הכפרים, וכמו שמיד יכתוב ״אבל יושבי כרכים״ [וראה הערה הבאה]. ולהלן [לאחר ציון 150] יבאר את דמיון יושבי הכפרים ליום י״ד בצורה דומה, אך לא זהה [שהואיל ואין לכפרים גדר וגבול, לכך השוואתם לאור הירח היא לא לפי גדר וגבול שיש לירח (שהוא ביום ט״ו), אלא לפי היום שאור הירח הוא במילואו ללא שום התמעטות, וזה נמצא ביום י״ד, וכמבואר להלן הערה 152]. ויש להבין, הואיל ויושבי הכפרים דומים לירח ביום י״ד משום ששניהם נטולי גבולות וגדרים, מדוע לא נאמר שיושבי הכפרים דומים לירח בכל ארבעה עשר הימים הראשונים של החודש [מיום א׳ לחודש עד יום י״ד לחודש], שבכל ארבעה עשר ימים אלו הירח מוסיף והולך, ומדוע נאמר שהדמיון הוא רק ליום האחרון שהירח נטול גבולות וגדרים. ולהלן [ציון 143] הקשה שאלה זו על דבריו שם, ותשובתו שם אינה נוגעת לדבריו כאן. ויל״ע בזה.
47. על מנת לבאר קמעא דברי קודש אלו, ראה דבריו בנתיב העבודה פי״ג [א, קיט.], שכתב: ״הירח הוא בפרט קרוב אל האדם, כאשר ידוע כי הירח בגלגל התחתון, ומפני כך ימצא בירח מה שלא ימצא בשאר הכוכבים, שהוא מתמעט וחוזר ומתחדש, כמו בני אדם שמתמעטים ומתחדשים. וכמו שאמר אח״כ [
סנהדרין מב.] ׳עטרת תפארת לעמוסי בטן, שהם עתידים להתחדש כמותה׳... כי יש לירח חבור אל התחתונים כמו שאמרנו כאשר הוא בגלגל התחתון... אבל החמה אין לה חבור אל התחתונים... הירח יש לו חבור לאדם שהוא בתחתונים, מה שאין לכל צבא השמים, שאין להם חבור אל התחתונים כמו שיש לירח״. ובגו״א במדבר פכ״ח אות יא [תסח.] כתב: ״אחר שהוקטן הירח נעשה ראש ומלך לשועלים, שמתחלה היה חבר לארי, והוא החמה. וכאשר הוקטן, אז בא לה מקרה העולם הזה מבני אדם, שהם כלים ונפסדים וחוזרים להתחדש... שהיא ביחוד נקרא מלך עולם השפל... ואילו היתה עם החמה בשוה, לא היו מונין לה״. מבואר מדברים אלו שהילוך הירח מחבר את הירח לתחתונים, ומחמת כן יש לירח ״מקרה העולם הזה מבני אדם״. לכך יש זיקה בין מהלך הירח לבני אדם שהם בעולם. והירח ביום י״ד דומה לבני אדם הנמצאים בכפרים, והירח ביום ט״ו דומה לבני אדם הנמצאים בכרכים מוקפים חומה.
48. הנה בעוד שכאן מבאר שיום ט״ו הוא יותר מלא אורה מיום י״ד, הרי למעלה פ״ג [לאחר ציון 223] כתב לכאורה את ההיפך, וז״ל: ״ביום י״ד... אז הוא כולה אור... וט״ו בחדש כבר עבר רובו, ואין זה עיקר החודש... אף על גב דיום י״ד אינו מלא אורה, שהרי ביום ט״ו הוא מלא אורה, כיון שיום ט״ו מתחיל האור גם כן להיות חסר, אין נחשב ט״ו מלא אורה, רק יום י״ד שהוא נקרא מלא אורה, מפני שכל י״ד הוא מלא ואינו חסר״. וכן יבאר בסמוך בקטע הבא [ראה הערה 149]. וראה למעלה פ״ג הערה 232 ששאלה מעין זו נשאלה שם. אמנם להלן [לאחר ציון 149] יבאר שאף על פי שביום ט״ו האור מתחיל להחסר, מ״מ ביום זה יש את הגבול והגדר לאור הירח, באופן שהירח מגיע לשיאו ואינו מוסיף והולך. ולכך יש ללכת אחר הגבול והגדר הנמצאים ביום ט״ו, ולא ללכת אחר יום י״ד, שנהי שאין בו התחלת החסרון של האור, אך גם אין בו גדר וגבול, אלא מוסיף והולך.
49. מעין הדברים האלו כתב בספר מגיד מישרים לבית יוסף פרשת ויקהל [ד״ה וסוד] וז״ל: ״וסוד קריאת המגילה בי״ד ובט״ו, הם סוד ימים שהלבנה מאירה בחדש... וסוד בני עיירות שקורין בי״ד הוא רמז על מילוי הלבנה, כי בי״ד היא במילואה, והוא מעולה מיום ט״ו, כי אעפ״י שביום ט״ו היא יותר מלאה, מ״מ כיון שאז מגעת לתכלית המילוי, ומאז והלאה גורע אורה, על כרחן יותר חשוב הוא יום ארבעה עשר שהיא בתוקף אורה ויותר מאירה, וזוהר מאורה עולה והולכת ואינה יורדת. ועל כן הוקבע יום זה לאותם שאין להם חומה, לרמוז שביום י״ד ללבנה אין להם חומה וגבול, אלא הולך ואור עמוק באין חומה. והוקבע יום ט״ו למוקפת חומה לרמוז כי ביום ט״ו אור הלבנה יש לה חומה וגבול עד פה תבא ולא תוסיף״. וראה להלן הערה 149.
50. לשונו מורה שהמן בחר ביום זה, ולא שהגורל נפל על יום זה. וראה הערה 142.
51. פירוש - עמלק וישראל הם צוררים זה לזה, וכמו שכתב למעלה בפתיחה [לאחר ציון 206], וז״ל: ״המן נקרא [למעלה ג, י] ׳צורר היהודים׳, ודבר זה מפני שהיה המן לישראל כמו שני דברים שהם מצירים זה לזה, שכל אחד דוחה את השני לגמרי, עד כי אי אפשר שיהיה להם מציאות יחד. ולכך נקרא המן ׳צורר׳, כמו ב׳ דברים שעומדים במקום אחד, שהוא צר לגמרי, וכל אשר יש לאחד הרווחה, דבר זה בטול כח השני כאשר הם במקום אחד צר, שכל אשר נדחה האחד הוא הרווחה לשני״. ולמעלה פ״ד [לאחר ציון 326] כתב: ״מה שאמר [למעלה ד, יד] ׳רוח והצלה׳, והוי ליה לומר ׳הצלה יעמוד לנו ממקום אחר׳, רק כי רצה לומר כי הצרה הזאת מן המן שהוא צורר ישראל, ולכך רוצה הוא לאבד אותנו. כי נקרא ׳צורר היהודים׳, כי הם כמו שני דברים שהם עומדים ביחד במקום צר, ואין המקום הוא ריוח לשניהם, כך הם זרע עשיו. ולכך היו מתרוצצים יעקב ועשיו בבטן אחד, שלא היה המקום ראוי לשניהם. ובשביל כך המן שהוא מזרע עשו מציר אותם, וזה שקראו הכתוב ׳צורר היהודים׳, מלשון צר, שאם יש ריוח לאחד, צר לשני, כמו שאמרו [
מגילה ו.] שאם זה קם זה נופל, ועל זה אמר ׳ריוח והצלה יעמוד ליהודים ממקום אחר׳ ״. לכך מציאות ישראל בעולם ממעטת ממציאות עמלק בעולם. וכבר נתבאר למעלה [הערה 130] שהאור מורה על המציאות. לכך מציאות ישראל בעולם ממעטת מהאורה של המן. וראה להלן הערות 147, 156, 271.
52. יש להבין, שכתב כאן [לאחר ציון 139] ״כי בשביל זה היה בוחר המן הרשע יום י״ג בחודש אדר״, וזה מורה שהמן בחר ביום זה, ולא שכך נפל הגורל. זאת ועוד, למעלה פ״ג [לאחר ציון 214] ביאר שהגורל לא נפל על יום החודש, אלא רק על החודש בלבד, וכלשונו: ״ומה שאמר [למעלה ג, ז] ׳מיום ליום ומחודש לחודש׳, רצה לומר יום א׳ יום ב׳, והם ימי השבוע, ועל זה היה הגורל, לא ימי החודש. וכך נראה במדרש [אסת״ר ז, יא], שאין מפרש שם רק ימי השבוע והחדשים, אבל ימי החדש לא... וכך משמע הכתוב דכתיב ׳מיום ליום ומחדש לחדש׳, והוה ליה למימר ׳מחדש לחדש מיום ליום׳ אם היה פירושו מיום ליום על כמה בחדש. אלא ׳מיום ליום׳ פירושו באיזה יום בשבוע. ויש להקשות, כיון שלא היה הגורל על כמה בחודש, אם כן למה כתב בכתבים שתהיה הגזירה בי״ג לחודש דוקא, ומאי שנא בי״ג בחדש, ולא יום אחר בחדש״. ושם מבאר בשני טעמים מדוע המן בחר ביום י״ג. וכיצד כתב כאן ש״נפל הגורל בי״ג״. ואולי יש לומר, כי למעלה בהמשך פ״ג [לאחר ציון 247] כתב: ״ומכל מקום יש לפרש גם כן כי הגורל היה גם כן על כמה ימים בחודש, ומה שהוא קשה כי למה לא כתוב ׳מחודש לחודש מיום ליום׳, מפני שבא לומר כי הגורל היה על איזה יום בשבוע גם כן, ולכך כתיב ׳מיום ליום ומחודש לחודש׳ ״. הרי שאינו שולל לגמרי את האפשרות שהיה גורל גם על איזה יום בחודש. ולכך גם בדבריו כאן כלל את שתי האפשרויות הללו.
53. למעלה פ״ג [לאחר ציון 221] ביאר באופן דומה [אך לא זהה] מדוע המן בחר ביום י״ג, וכלשונו: ״ויראה, כיון שהגורל נפל על חודש י״ב, ראוי שיהיה זה בעיקר החודש י״ב, וכאשר הוא מיעוט החודש אין זה עיקר החודש. ולכך כל שאפשר שיהיה בעיקר החודש, יותר נכון. ולכך עשרה בחודש וי״א וי״ב בחודש, אין זה עיקר החודש. ומה שלא בחר ביום י״ד, שהוא יותר עיקר, מפני שהוא חצי החודש, והחודש אז הוא כולה אור, אין ראוי שיהיה בו האבוד והכליון, והכליון נחשב חשיכה, ולא אור. וט״ו בחדש כבר עבר רובו, ואין זה עיקר החודש. ומכל שכן יותר מן ט״ו כבר עבר עיקר החודש. אף על גב דיום י״ד אינו מלא אורה, שהרי ביום ט״ו הוא מלא אורה, כיון שיום ט״ו מתחיל האור גם כן להיות חסר, אין נחשב ט״ו מלא אורה, רק יום י״ד שהוא נקרא מלא אורה, מפני שכל י״ד הוא מלא ואינו חסר. ולכך יום המוכן לאבוד לא היה רק יום י״ג, ולכך בחר המן יום זה״.
54. פירוש - מקשה על עצמו, שאם המן בחר ביום שאין בו האור במילואו [יום י״ג], היה יכול לבחור בכל הימים עד יום י״ג, שהרי האור שבימים שבין א-י״ב לחודש הוא אף פחות מיום י״ג, ומדוע בחר ביום י״ג כיום שבו יש מיעוט האור. וראה למעלה הערה 136 ששם הובאה קושיא זו על דבריו שם.
55. פירוש - ישראל ממעטים מהאור של עמלק, אך אינם מבטלים את אורו לגמרי. והביאור הוא, שמפלת עמלק היא רק כשיהיה ה׳ אחד ושמו אחד [רש״י
שמות יז, טז], וכמבואר למעלה הערות 44, 45. לכך כל עוד ימי העוה״ז נמשכים, יש לעמלק מציאות חזקה. וכן כתב למעלה פ״ה [לפני ציון 286], וז״ל: ״כי עמלק וזרעו אינו כמו שאר עמים, כי עמלק מחולק מן הכל, ובפרט שהוא מחולק מן ישראל... כלל הדבר; עמלק מחולק מן המציאות, עד שהוא נחשב בפני עצמו. ולכך כל זמן שעמלק בעולם לא נאמר שהוא יתברך אחד ושמו אחד, עד שיכלה זרעו של עמלק, כדכתיב [עובדיה א, כא] ׳ועלו מושיעים וגו׳ ׳. מפני כך ראוי להם הכליון לעתיד, כאשר יהיה השם יתברך אחד, כאשר עמלק וזרעו יוצא מן האחדות של השם יתברך, ודבר זה הוא הפלת עמלק... עמלק הוא השניות אשר הוא בעולם, והשניות הזה הוא מפלתו״. והואיל והעולם הזה הוא עולם שיש בו השניות [כמבואר למעלה הערה 45], לכך יש לעמלק אחיזה בעולם הזה.
56. פירוש - האמת היא להפך; במקום שישראל ממעטים מאורו של המן, המן הוא זה הממעט מאורם של ישראל, וכמו שמבאר.
57. ניתן לבאר זאת בשני אופנים; (א) הקב״ה הוא אורם של ישראל, שנאמר [תהלים כז, א] ״לדוד ה׳ אורי וישעי וגו׳.״ ובגבורות ה׳ פי״ז [עח:] כתב: ״האור מורה על דבר נבדל מן הגשם, וזה ידוע, כי אין באור דבר גשמי מורגש. לפיכך נקרא השם יתברך בשם ׳אור׳, כדכתיב ׳ה׳ אורי וישעי׳ ״. והואיל ועמלק בולם את גלויו המלא של הקב״ה בעולם [כמבואר למעלה הערות 44, 45], לכך עמלק ממעט את אור ישראל. (ב) הואיל ועמלק מתנגד בתמידיות לישראל, התנגדות זו ממעטת ממציאותם של ישראל, וכמו שכתב למעלה פ״ג [לאחר ציון 558], וז״ל: ״וכמו שיסיר השם יתברך לעתיד כח עמלק, כדכתיב [עובדיה א, כא] ׳ועלו מושיעים וגו׳ ׳, ואז לא יהיה לישראל מתנגד מבטל שלימותן. כי כל זמן שזרע עשיו קיים, יש חציצה בין השם יתברך ובין ישראל״. ובדר״ח פ״ד מ״ט [קפו.] כתב: ״אין דבר אחד הוא בטול לאחר רק אם הוא כנגדו והפך שלו״. ושם פ״ה מט״ז [שצב:] כתב: ״במציאות האש לא נמצא כלל דבר שהוא הפך לו, הם המים. וכן במציאות המים אין מציאות לדבר שהוא הפך לו, הוא האש״. ושם במי״ז [תיג:] כתב: ״כי בטול הדבר מגיע מצד המתנגד, אשר מתנגד אל הדבר. וכאשר... אין כאן מתנגד כלל, הוא קיום הדבר״. ובנצח ישראל פנ״ה [תתנב:] כתב: ״כי סבת ההפסד הוא ההפך אשר יש לדבר, אשר הוא נפסד אליו, וכאשר אין הפך, אין כאן הפסד״ [הובא למעלה בהקדמה הערה 156, פ״ז הערה 108, ופ״ח הערה 23]. והואיל והאור מורה על המציאות [כמבואר למעלה הערות 130, 141], לכך עמלק ממעט מאורם של ישראל.
58. כמבואר למעלה הערות 123, 135.
59. כמו שאמרו בשמו״ר טו, כו ״הלבנה בראשון של ניסן מתחלת להאיר, וכל שהיא הולכת מאירה עד ט״ו ימים... ומט״ו עד שלשים אור שלה חסר״. הרי אמרו ש״הולכת ומאירה עד ט״ו ימים״, וכן אמרו ״ומט״ו עד שלשים אור שלה חסר״. נמצא שביום ט״ו האור מגיע לפסגתו, ובאותו יום גופא האור מתחיל להחסיר. ולמעלה פ״ג [לאחר ציון 223] כתב: ״ביום י״ד... אז הוא כולה אור... וט״ו בחדש כבר עבר רובו, ואין זה עיקר החודש... אף על גב דיום י״ד אינו מלא אורה, שהרי ביום ט״ו הוא מלא אורה, כיון שיום ט״ו מתחיל האור גם כן להיות חסר, אין נחשב ט״ו מלא אורה, רק יום י״ד שהוא נקרא מלא אורה, מפני שכל י״ד הוא מלא ואינו חסר״. וראה למעלה פ״ג הערה 229, ופרק זה הערות 138, 139.
60. כמבואר למעלה [לאחר ציון 136].
61. כמבואר למעלה [לאחר ציון 134].
62. יש כאן נקודה חדשה שלא אמרהּ למעלה [לאחר ציון 134]; למעלה ביאר את דמיון הכפרים ליום י״ד מצד שאין לכפרים גבול וגדר, וכן לאור הירח ביום י״ד אין גבול וגדר, כי הירח עדיין מוסיף והולך עד יום ט״ו. אך כאן מבאר שהואיל ואין לכפרים גדר וגבול, לכך דמיונם לאור הירח הוא לא לפי גדר וגבול שיש לירח [שהוא ביום ט״ו], אלא לפי היום שאור הירח הוא במילואו ללא שום התמעטות [שהוא ביום י״ד]. נמצא שמעלת יום י״ד היא שהאור במילואו, ומעלת יום ט״ו היא שיש לאור גדר וגבול [והאור הגיע לפסגתו], לכך הכרכים דומים ליום שהאור הוא בעל גדר וגבול, והכפרים דומים ליום שהאור מלא ללא שום חסרון. והטעם לשינוי זה בין דבריו כאן לדבריו למעלה הוא כי כאן בא לבאר כיצד מחשבת המן נהפכה עליו, שהוא בא למעט מן אורם של ישראל, אך נתהפך הדבר ואורם של ישראל התגבר. לכך כאן מבאר שבשני ימי פורים [יום י״ד וט״ו] יש התגברות של אור; ביום י״ד משום שאין בו שום מיעוט, וביום ט״ו משום שלאור יש גבול ותכלית, ובזה האור מגיע לפסגתו. מה שאין כן למעלה, שלא עסק שם בהיפוך מחשבת המן, אלא בדמיון הקיים בין כפרים וכרכים לאור הירח, לכך שם ביאר דמיון זה מצד אור הירח גופא, ולא מצד התגברות האור.
63. בא לבאר הסבר רביעי לחילוק בין יושבי כרכים ליושבי כפרים. ועד כה ביאר שלשה הסברים; (א) אסתר ביקשה עוד יום בשושן כי בה היו יותר צוררי היהודים, וכדי לשמר את הנס של שושן צירפו אליה כל הכרכים הדומים לה [למעלה לאחר ציון 103]. (ב) אסתר ביקשה עוד יום בשושן כדי שפורים יפול על יום ט״ו [כמו פסח וסוכות], וצירפו אליה הערים הדומות לה, כי מה נחשבת עיר אחת בכל העולם [למעלה לאחר ציון 119]. (ג) אסתר ביקשה עוד יום בשושן כדי שעיר מוקפת חומה תהיה דומה לאור הירח של יום ט״ו [למעלה לאחר ציון 134]. ומעתה יבאר הסבר רביעי; נצחון על עמלק הוא כיבוש הארץ, וחוזק הכיבוש של כרכים הוא יותר מכפרים, וכמו שיבאר. ולהלן [לאחר ציון 168] יעמוד על כך מדוע
אסתר לא ביקשה על כל הכרכים המוקפין חומה, ורק ביקשה על שושן. ושאלה זו לא תהיה קשה על הסברו הראשון [שבשושן היו יותר צוררי יהודים], אך תהיה קשה על שלשת הסבריו האחרונים.
64. פירוש - נצחו והתגברו על האויב. ונקט בלשון כבישה כי זו היא נקודתו העיקרית בהסבר זה, וכמו מבאר והולך.
65. כמבואר למעלה בתרגום [פסוקים ו, ט, טז] שהאויבים האלו היו כולם מבית עמלק. וכן צויין למעלה פ״ח הערות 102, 153, 197, 208, 211.
66. רש״י
במדבר כא, א ״עמלק מעולם רצועת מרדות לישראל מזומן בכל עת לפורענות״, והובא למעלה בהקדמה הערה 576, פ״ד הערה 9, פ״ה הערה 598, ופ״ח הערה 201. וראה למעלה הערה 141. ולמעלה בתחילת פ״ד כתב: ״ ׳ומרדכי ידע את כל אשר נעשה״ [למעלה ד, א]. ויש לשאול, וכי מרדכי בלבד ידע, והרי כתיב [למעלה ג, טו] ׳והעיר שושן נבוכה׳, אם כן הכל ידעו. ויראה לומר כי כך פירושו, כי הכתבים לא היו מפרשים בהם כי המן שאל דבר זה מן המלך, ואין שייך לכתוב זה בכתבים, רק כתבו שהדת נתנה להרוג אותם ולהשמיד אותם [למעלה ג, יג-טו]. ׳ומרדכי ידע את כל אשר נעשה׳, ואיך הגיעו הדברים על ידי המן, ולכך ׳ויזעק זעקה גדולה ומרה׳ כאשר ידע כי על ידי המן היה זה... שהוא ׳המן בן המדתא האגגי צורר היהודים׳ [למעלה ג, י], אשר היה [מרדכי] מכיר במשפחתו ובאבותיו [של המן], שהם קוץ מכאיב וסילון ממאיר מעולם אל ישראל״. וראה להלן הערה 271.
67. לשונו למעלה פ״ה [לאחר ציון 424]: ״כי כאשר יש לאדם בנים... נחשב כי ממנו ישוב העולם, כדכתיב ׳פרו ורבו ומלאו את הארץ וכבשוה׳ ״. ובגו״א בראשית פמ״א אות טז [רפג.] כתב: ״כי הבנים ישוב הארץ כמו כבוש הארץ, כדילפינן מקרא ׳פרו ורבו וכבשוה׳, ׳מי שדרכו לכבוש הארץ מצווה על פריה ורביה׳ [רש״י
בראשית א, כח]... ישוב הארץ דומה למי שיכבוש הארץ״. וקודם לכן שם פל״א אות ח [קיג.] כתב: ״כי האשה היא ישוב העולם, גם הבנים הם ישוב העולם״ [ראה למעלה פ״ה הערה 427]. ובח״א
לסנהדרין צה: [ג, קצז:] כתב: ״דע כי העולם כאשר היה נברא היה מלא מים במים, עד שאמר השם יתברך [בראשית א, ט] ׳יקוו המים׳ לצורך ישוב האדם. ובזה היה האדם כובש הארץ, וכדכתיב ׳וכבשוה׳. והיה לסנחרב רבוי בני אדם, עד שמכח רבוי הגדול אשר היה לו, היה מכבש המים גם כן ועושה אותה ישוב לרבוי מבני אדם שהיו עמו, אשר מכבשים את הארץ״.
ונראה להביא ראיה מוכחת ליסוד זה, שבגמרא [
זבחים קיח:] דנו מנין ששבע שנים חלקו ושבע שנים כבשו את הארץ [בימי יהושע]. ולאחר שהגמרא הוכיחה מפסוקים ששבע שנים כבשו, שאלה הגמרא ״ושבע שחלקו מנלן״, ועל כך השיבה הגמרא ״מדשבע כבשו, שבע חילקו״. ומהי הסברה להשוות שבע שכבשו לשבע שחלקו. אלא הם הם הדברים; שבע שחלקו גם כן עוסקות במעשה כיבוש, כי ישוב ישראל במקומותיהם הוא מעשה כיבוש גם כן. לכך ניחא להשוות שבע שחילקו לשבע שכבשו, כי אידי ואידי מעשה כיבוש הם, ואין חילוק הארץ אלא כיבוש הארץ במהדורא תנינא. ודו״ק.
68.
עירובין נג: ״פעם אחת הייתי מהלך בדרך, והיתה דרך עוברת בשדה, והייתי מהלך בה. אמרה לי תינוקת אחת, רבי, לא שדה היא זו. אמרתי לה, לא, דרך כבושה היא. אמרה לי, ליסטים כמותך כבשוה״. ורש״י [
ב״מ לא.] כתב ״אסרטיא - דרך כבושה לרבים״. והחפץ חיים בחומת הדת פרק שני כתב: ״כי אנחנו המתנהגים על פי התורה, היא דרך כבושה ובטוחה, שהלכו בה כמה אלפים תנאים ואמוראים וכמה מאות נביאים, ובראשם הדור הראשון שהיו בהם יותר משש מאות רבוא, שהפחותה שבנשיהם היתה גדולה מיחזקאל הנביא״. הרי שישוב הארץ נקרא כבוש הארץ.
69. פירוש - הואיל והארץ ניתנה לבני אדם, לכך כאשר בני אדם מתיישבים בארץ הם זוכים בה, כי הארץ נבראה בכדי שהיא תינתן לבני אדם היושבים עליה. וכן נאמר [ישעיה מה, יח] ״לא תוהו בראה לשבת יצרה״, ואמרו על כך חכמים [
חגיגה ב:] ״לא נברא העולם אלא לפריה ורביה, שנאמר ׳לא תוהו בראה לשבת יצרה׳ ״. ובמקום אחר ביאר המהר״ל שפסוק זה [״והארץ נתן לבני אדם״] לא רק מורה שבני אדם זוכים בארץ [כי להם היא ניתנה], אלא שמוטל על האדם לשמור שהארץ לא תצא מתחת ידו, כי הואיל והארץ ניתנה לו, חובתו לוודא שלא יאבד דבר הניתן לו. שאמרו חכמים [
סנהדרין נח:] ״לא ניתנה קרקע אלא לבעלי זרועות״, ובח״א שם [ג, קסג.] כתב: ״לא ניתנה קרקע אלא לבעלי זרוע. אצל הארץ כתיב [בראשית א, כח] ׳וכבשוה׳, לשון כבוש, וכל כבוש הוא בכח ובזרוע. והטעם שצריכה כבוש, כי הארץ נתן לבני אדם יותר, והוא תחת רשות האדם, וצריך שיהיה כובש אותו תחת רשותו שלא תצא מן רשותו. ולכך לא ניתנה הארץ אלא לבעלי זרוע, שכובשים הארץ תחת רשותם״. הרי שהפסוק ״והארץ נתן לבני אדם״ מורה על זכות האדם בארץ, וכן על חובת האדם כלפי הארץ.
70.
במדבר יג, כח ״אפס כי עז העם היושב בארץ והערים בצורות גדולות מאוד וגו׳ ״, ופירש רש״י שם ״בצורות - לשון חוזק, ותרגומו ׳כריכן׳ ״.
71. דברים אלו מקבלים תוספת ביאור על פי מה שביאר מאמר חכמים [
סנהדרין נח:] ש״לא ניתנה קרקע אלא לבעלי זרועות״. ובח״א שם [ג, קסג.] כתב: ״לא ניתנה קרקע אלא לבעלי זרוע. אצל הארץ כתיב [בראשית א, כח] ׳וכבשוה׳, לשון כבוש, וכל כבוש הוא בכח ובזרוע. והטעם שצריכה כבוש, כי הארץ נתן לבני אדם יותר, והוא תחת רשות האדם, וצריך שיהיה כובש אותו תחת רשותו שלא תצא מן רשותו. ולכך לא ניתנה הארץ אלא לבעלי זרוע, שכובשים הארץ תחת רשותם״. הרי שהפסוק ״והארץ נתן לבני אדם״ [תהלים קטו, טז] מורה על זכות האדם בארץ [כמבואר בהערה הקודמת], וכן על חובת האדם לשמור ולהחזיק בארץ שלא תצא מתחת ידו, כי הואיל והארץ ניתנה לו, חובתו לוודא שהיא לא תאבד ממנו.
72. כי כפי שיושבי הכרכים כובשים את מקומם בחזקה [על ידי שמתיישבים במקום שיש לו חומה], כך הם יכבשו את המתנגדים להם בחזקה.
73. שמעתי מהרב הגאון רבי שמעון בא גד שליט״א לבאר, שכיון שישיבת כרכים היא כיבוש גמור [כי יש בכרך חומה], לכך גם ההיפך הוא הנכון, שכל עוד שנשארו אויבים בכרכים אלו, אף שכבר חלפה הסכנה מהם, מכל מקום הרי החומה מהני גם לאויבים, לכך ישיבת האויבים בכרכים האלו מעכבת את הכבישה הגמורה של היהודים היושבים שם. מה שאין כן בישיבת כפרים, שאינה ישיבה בחוזק, וממילא אין היא כיבוש גמור, לכך אף אם עדיין נשארו האויבים בכפרים האלו, מ״מ כל עוד שהסכנה חלפה והלכה, סגי, כי זו כבישה המספיקה ליושבי כפרים.
74. כיום.
75.
מגילה ג: ״כרך שחרב... נדון ככרך... ׳אשר לוא חומה׳ [ויקרא כה, ל], אף על פי שאין לו עכשיו, והיה לו קודם לכן״.
76. אע״פ שכיום יש לה חומה. והרמב״ם בהלכות
מגילה פ״א ה״ד כתב: ״כל מדינה שהיתה מוקפת חומה בימי יהושע בן נון, בין בארץ בין בחוצה לארץ, אע״פ שאין לה עכשיו חומה, קורין בחמשה עשר באדר, ומדינה זו היא הנקראת ׳כרך׳. וכל מדינה שלא היתה מוקפת חומה בימות יהושע, ואע״פ שהיא מוקפת עתה, קוראין בארבעה עשר, ומדינה זו היא הנקראת ׳עיר׳ ״.
77. כי הקובע בשם ״כרך״ ו״כפר״ הוא חוזק הכיבוש [עם חומה או בלי חומה], ולכך אזלינן בתר הכיבוש שהיה בימי יהושע בן נון, כי הוא הכובש הראשון בארץ ישראל. ויש לשאול, הרי דין זה שהכרך צריך להיות מוקף חומה מימות יהושע נאמר גם על כרכים שהם בחוצה לארץ [״כל מדינה שהיתה מוקפת חומה בימי יהושע בן נון, בין בארץ בין בחוצה לארץ... קורין בחמשה עשר באדר״ (לשון הרמב״ם בהלכות
מגילה פ״א ה״ד)], ויהושע לא כבש כרכים אלו כלל. וכיצד מעשה הכיבוש שעשה יהושע בא״י מהני לכרכים שהיו מוקפים חומה בימיו, כאשר יהושע לא פגע ולא נגע בהם כלל. ויל״ע בזה.
והעולה מדבריו שכאשר אמרו במשנה [
מגילה ב.] ״כרכין המוקפין חומה מימות יהושע בן נון קורין בט״ו״ איירי בכרכין שהיו מוקפין בשעה שיהושע כבש את הארץ. אך לו יצוייר שהכרך הוקף חומה בימי יהושע לאחר שבע שנים שיהושע כבש את הארץ [
זבחים קיח:], לא היה אז נחשב לכרך, כי הקובע הוא השעה שיהושע כבש את הארץ. אך לשון הרמב״ם אינו משמע כן, שבהלכות
מגילה פ״א ה״ד כתב: ״כל מדינה שהיתה מוקפת חומה בימי יהושע בן נון... קורין בחמשה עשר באדר״. ולא ציין שאיירי בשעה שיהושע כבש את הארץ. ואילו בהלכות שמיטה ויובל פי״ב הט״ו [לגבי בתי ערי חומה] כתב הרמב״ם ״אין סומכין אלא על חומה המוקפת בשעת כיבוש הארץ. כיצד, עיר שלא היתה מוקפת חומה
בשעה שכבש יהושע את הארץ, אע״פ שמוקפת עתה, הרי היא כבתי החצרים״. ושוני לשוני זה של הרמב״ם מורה שבהלכות מגילה סגי שתהיה מוקפת בימי יהושע אף שלא היתה מוקפת בשעה שכבש יהושע את הארץ, לעומת הלכות בתי ערי חומה, שבעי שהחומה תהיה מוקפת משעה שכבש יהושע את הארץ. והסברה לומר כן היא שהלכות בתי ערי חומה תלויות בקדושת הארץ [כמבואר בראב״ד שם], והארץ נתקדשה על ידי כיבוש הארץ שעשה יהושע. אך הלכות מגילה אינן תלויות בקדושת הארץ, אלא בישוב הארץ, וכמו שכתב הרמב״ם עצמו בהלכות קריאת
מגילה פ״א ה״ה, וז״ל: ״ולמה תלו הדבר בימי יהושע, כדי לחלוק כבוד לארץ ישראל, שהיתה חרבה באותו הזמן. כדי שיהיו קוראין כבני שושן, ויחשבו כאילו הן כרכין המוקפין חומה, אף על פי שהן עתה חרבין, הואיל והיו מוקפין בימי יהושע, ויהיה זכרון לארץ ישראל בנס זה״. הרי שתלה הדבר בישוב הארץ, וסברה זו כוחה יפה לגבי כל ימי יהושע, ולאו דוקא בשעת כיבוש הארץ. אך כאמור מהמהר״ל עולה שאף הלכות מגילה תלויות בכיבוש הארץ, ודו״ק.
78. חוזר לדבריו למעלה [לאחר ציון 159] שביאר את החילוק בין יושבי כרכים ליושבי כפרים, והוא שיושבי כרכים יושבים בחוזק במקומם [מחמת החומה שיש להם], לכך ניתן להם עוד יום לכבוש את האויב לגמרי, לעומת יושבי כפרים שאינם יושבים בחוזק במקומם. ומעתה יבאר מדוע בקשת אסתר היתה רק על שושן, ולא על שאר כרכים המוקפים חומה. ולכאורה שאלה זו שייכת גם על הסברו השני והשלישי למעלה [המלוקטים בהערה 153], שהואיל וראוי לכרכים המוקפין חומה לנוח בט״ו, מדוע אסתר בקשה כן רק על שושן. [אמנם לפי הסברו הראשון למעלה שבשושן היו יותר מוררי היהודים משאר מקומות, ניחא].
79. כי הכרכים המרוחקים משושן לא יוכלו לדעת שניתנה להם אורכה נוספת.
80. פירוש - כיון שהאורכה שניתנה לשושן היא מחמת היותה מוקפת חומה, וכמו שנתבאר לפי הסברו השלישי [דמיון לאור הלבנה] והרביעי [כיבוש גמור]. אך לפי הסברו השני [שפורים יפול על יום ט״ו, כפסח וסוכות], שושן לא נבחרה מפאת היותה מוקפת חומה [אלא שאסתר רצתה שחלק מפורים יפול על ט״ו], אמנם לאחר שנבחרה שושן, נצטרפו אליה כרכים מוקפים חומה, כי הם דומים בזה לשושן [ראה למעלה הערה 153].
81. בפשטות כוונתו לפירושו האחרון [שיש לכרכים ישוב גמור מחמת החומה הנמצאת בתוכו].
82. ״כי אחר שנהרגו מה היתה חוששת אסתר עוד עליהם, ומה טעם לשאלה זו״ [לשון ר״מ חלאיו]. והמהר״ל מבאר שעשרה אלו שנתלו הם העשרה שנהרגו למעלה [פסוקים ז-י]. ולשון רש״י כאן הוא ״ואת עשרת בני המן יתלו על העץ - אותן שנהרגו״. וראה על כך במנות הלוי [רה:]. אמנם בגמרא [
מגילה טו:] איתא ״עשרה מתו, עשרה נתלו, ועשרה שמחזירים על הפתחים״, והביא מאמר זה למעלה פ״ה [לאחר ציון 408], וביארו בכמה אנפי. וקצת תימה שכאן נוקט כדבר פשוט שלא כגמרא שם. וכן הרי״ד כאן כתב ״יש לומר עשרה בנים אחרים היו לו, לבד מאותם שנהרגו״.
83. פירוש - מה שאסתר ביקשה שיתלו אינו משום שחששה מהם [כי כבר היו מתים], או נקמה גרידא, אלא משום שיקבלו את הראוי להם, וראויה להם התליה, וכמו שמבאר.
84. לשונו למעלה פ״ה [לאחר ציון 601]: ״כי התליה על העץ שהוא בזוי לצלם האדם... לפיכך המן שעשה עצמו אלקות, ובשביל זה צלם האדם שהוא צלם אלקים ראוי שיהיה נתלה, שהרי עושה עצמו עבודה זרה שהוא אלקות... ולפיכך ראוי להמן התליה מששת ימי בראשית, שאין דבר שהוא בזיון ובטול לצלם אלקים כמו התליה. מפני כי שאר מיתה אין הצלם בגלוי ובבזוי, אבל זה נתלה, וצלם שלו הוא נתלה על העץ בגלוי. ולכך אמרה תורה [דברים כא, כג] ׳לא תלין נבלתו על העץ׳, מפני שהוא קללת ובזיון אלקים, כמו שהתבאר. ולפיכך מששת ימי בראשית, שהיה מוכן לעשות עצמו עבודה זרה, ראוי לו התליה. וכן כל עובדי עבודה זרה הם בסקילה [
סנהדרין נג.], וכל הנסקלין נתלין [
סנהדרין מה:], וזה מפני שיש לבזות צלם אלקים כאשר עובד אלקות זר. רק כי להמן יותר מוכן התליה, מפני שעשה עצמו עבודה זרה״.
85. למעלה פ״ה [לאחר ציון 415] ביאר שני טעמים מדוע עשרה בני המן מתו, ועשרה נתלו, ועשרה חזרו על הפתחים [
מגילה טו:]. טעם ראשון הוא, כי הגיע להמן כל סוגי ההעדר האפשריים [טבע (מיתה), לא טבע (תליה), וממוצע ביניהם (מחזירים על הפתחים)]. טעם שני הוא שזה כנגד שלשת הדברים שיש לאדם מבניו [כבוד (תליה), ישוב העולם (מיתה), ועושר (מחזירים על הפתחים)].
86. כן ביארו חכמי צרפת כאן, וז״ל: ״יתלו על העץ לאחר מיתתן, להפחיד את האויבים אשר לא ירימו ידם עוד כנגד ישראל״. והרי״ד כתב: ״אותם שנהרגו ציוה לתלותם, כדי לפרסם הדבר״. והרלב״ג כתב: ״כוונתה היה לתלות עשרת בני המן כדי שייראו האנשים הנשארים מעשות כן״. והיוסף לקח כתב: ״והנה שאלה תליית עשרת בני המן לפרסם מיתתם, כדי שבני עולה לא יזידון עוד לעשות כן, לאבד עם אחד על לא חמס״. וראה להלן הערה 181 שהתליה היא בגלוי.
87. מבאר מהו האובדן המיוחד שיש בתליה על פני מיתה רגילה. ואע״פ שכבר ביאר לפי פשוטו שהתליה נעשתה כדי שיהיה הדבר נראה ונגלה לכל, מ״מ אם לא היה בתליה אובדן מיוחד, לא יהיה מספיק ברור מדוע התליה דוקא מייראת את האומות יותר משאר מיתות. ועל כך מבאר שיש בתליה מחיית הצלם. ואע״פ שבני המן כבר נהרגו לפני שנתלו, ובודאי אין בתליה כזו ביטול הצלם [כמבואר למעלה הערה 49], מ״מ הרואים מרחוק אינם יודעים שבני המן כבר נהרגו לפני שנתלו, ומבחינתם נשמתם יצאה בשעת התליה, ובזה יש מחוי לצלם.
88. כן ביאר בגו״א דברים פכ״א אות כ [הובא למעלה פ״ה הערה 583]. ובנתיב אהבת ריע פ״א [ב, נג:] ביאר כיצד המלבין פני חבירו מבטל לגמרי צלם האדם. וראה למעלה פ״א הערה 966, ופ״ח הערה 8.
89. לשונו למעלה פ״ה [לאחר ציון 580]: ״כי הצליבה מיוחד מן שאר מיתות, כי הצליבה הוא מגיע כביכול אל השם יתברך בעצמו ובכבודו, שנאמר [דברים כא, כג] ׳קללת אלקים תלוי׳. ופירשנו זה מאחר שנברא האדם בצלם אלקים [בראשית א, כז], ומשותף בזה האדם אל מי שברא האדם בצלמו. ומאחר שהוא פוגם בכבודו, כי שאר מיתות אין נוגע בצלם אלקים שהרי אינם בגלוי, כמו שהוא התלוי, כי לכך נתלה שיהיו רואין אותו הבריות, ולכך אמר הכתוב כי זה ׳קללת אלקים׳, מאחר שהאדם הוא משתתף אל אלקים בצלם, שהרי יש לו צלם אלקים, והוא פוגע בכבוד הצלם״. ובהמשך שם [פ״ה לאחר ציון 611] כתב: ״כי התליה הוא בטול האדם לגמרי, כי הוא בטול אף לצלם האדם, שהוא צלם אלקים, והוא המעלה היותר עליונה... כי התליה הוא בטול לצלם האדם, שהוא בטול האדם לגמרי, לא כמו כבשן האש, אף שהוא מיתה שהוא בטול האדם, אינו בטול לצלם, לכך אין זה בטול גמור״. ולמעלה פ״ו [לאחר ציון 397] כתב: ״כי לכך נתלה על עץ חמישים להורות על האבוד הגמור והאסיפה המוחלטת שהיה לו, כדי לקיים [דברים כה, יט] ׳תמחה את זכר עמלק׳. ולא בחנם כתב לשון ׳תמחה׳, רק שהוא מורה על האפיסה המוחלטת והאבוד הגמור, ולמחות את הצלם שלו, כי בצלם שייך לשון מחוי״. ולמעלה פ״ח [לאחר ציון 4] כתב: ״כי עיקר הכתוב בא לומר כי המן נמחה זכרו מן העולם. לכך נתלה דוקא, ולא שאר מיתה, כי התליה הוא בזיון אל צלמו, עד שנמחה ובטל צלמו אשר הוא הכרתו״.
90. בא לענות על שאלה מתבקשת; אם עשרת בני המן כבר נהרגו לפני שנתלו, מדוע אסתר ראתה צורך לבקש מאחשורוש רשות מיוחדת לתלותם, וכי מאי אכפת לו לתלותם, הרי הם כבר היו מומתים, ומדוע שיסרב.
91. אודות שהתליה היא בגלוי גדול, כן כתב למעלה פ״ה [לאחר ציון 583]: ״כי שאר מיתות אין נוגע בצלם אלקים שהרי אינם בגלוי, כמו שהוא התלוי, כי לכך נתלה שיהיו רואין אותו הבריות״. ולמעלה פ״ח [לאחר ציון 85] כתב: ״לכך נתלה המן, כי התליה על עץ דבר נגלה אל הכל, כדי שישמעו ויראו ולא יזידון עוד... התליה על העץ הוא בשביל היהודים שהם צריכים חזוק יותר ושמירה, ולכך בשבילם נתלה על העץ, כדי שיהיה נודע אל הכל, ולא יוסיפו לעשות כמו זה״. וראה למעלה פ״ה הערות 584, 592, 593, פ״ו הערה 396, פ״ז הערות 186, 187, ופ״ח הערה 86.
92. למעלה פ״ז [לאחר ציון 182] ביאר שאי נטילת רשות מן המלך היא גנאי למלך, וכלשונו: ״ ׳ויאמר חרבונה הנה העץ אשר עשה המן גבוה חמשים אמה וגו׳ ׳ [למעלה ז, ט]. מה שהוצרך לומר חרבונה ׳הנה העץ חמשים אמה׳, מה בכך, יהיה חמשים או ארבעים אמה. רק אמר אל המלך; ראה כמה מחשבותיו של המן, כי כבר עשה העץ חמשים אמה, כדי שיהיה נגלה לעין כל שעושה עץ זה למרדכי לתלותו עליו, ואף כי לא נתן עדיין המלך רשות. ואילו עשה עץ קטן, לא היה זה נחשב דבר, כאשר לא היה נגלה דבר זה. אבל שהיה העץ הזה נגלה לכל, ועשה זה בלא רשות המלך. ולכל הפחות היה לו לשאול את המלך קודם, וליטול רשות מן מלך, ואחר כך לעשות העץ, רק כי עשה גנאי למלך״. לכך אסתר נזהרה מאוד ליטול רשות מן המלך, כי גם כאן מדובר באותו העץ הגבוה חמשים אמה [ראב״ע כאן נוסח ב, ור״מ חלאיו], ואע״פ שמדובר בתליית מתים, ולא בתליית חיים.