×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(א) וַיְהִ֣י רָעָב֩ בִּימֵ֨י דָוִ֜ד שָׁלֹ֣שׁ שָׁנִ֗ים שָׁנָה֙ אַחֲרֵ֣י שָׁנָ֔ה וַיְבַקֵּ֥שׁ דָּוִ֖ד אֶת⁠־פְּנֵ֣י יְהֹוָ֑היְ⁠־⁠הֹוָ֑ה וַיֹּ֣אמֶר יְהֹוָ֗היְ⁠־⁠הֹוָ֗ה אֶל⁠־שָׁאוּל֙ וְאֶל⁠־בֵּ֣ית הַדָּמִ֔ים עַ֥ל אֲשֶׁר⁠־הֵמִ֖ית אֶת⁠־הַגִּבְעֹנִֽים׃
And there was a famine in the days of David three years, year after year; and David sought the face of Hashem. And Hashem said, "It is because of Saul and his bloody house, because he put to death the Gibeonites.⁠"
מקבילות במקראתרגום יונתןמדרש שמואלילקוט שמעונירש״יר״י קראמיוחס לר״י קרארד״קרי״דר״י אבן כספירלב״גאברבנאלמצודת דודהואיל משהמקראות שלובותעודהכל
וַהֲוָה כַפְנָא בְיוֹמֵי דָוִד תְּלַת שְׁנִין שַׁתָּא בָּתַר שַׁתָּא וּבְעָא דָוִד רַחֲמִין קֳדָם יְיָ וַאֲמַר יְיָ עַל שָׁאוּל וְעַל בֵּית חַיָבֵי קְטוֹל עַל דִקְטַל יַת גִבְעוֹנָאֵי.
[פרשה כח]
לא יגרע מצדיק עיניו ואת מלכים לכסא ויושיבם לנצח ויגבהו (איוב ל״ו:ז׳). עינו דוגמא דידהון. אמר רבי לוי עייניהון קפידהון. לאה תפסה פלח של הודייה ועמדו כל בניה בני הודייה יהודה אתה יודוך אחיך (בראשית מ״ט:ח׳). דוד הודו לה׳ כי טוב (תהלים קי״ח:כ״ט). ומצלא ומודא (דניאל ו׳:י״א). רחל תפסה פלך השתיקה ועמדו כל בניה בעלי מיסתורין. בנימין אבנו ישפה. מהו ישפה יש פה יודע במכירתו של יוסף ושותק. שאול ואת דבר המלוכה לא הגיד לו (שמואל א י׳:ט״ז). לא הגידה אסתר וגו׳ (אסתר ב׳:י׳).
מפני מה נצרפו האבות ברעבון כדי שיזכו בניהם לתורה. אברהם נצרף ברעבון ויהי רעב בארץ וירד אברם מצרימה וגו׳ (בראשית י״ב:י׳). יצחק נצרף ברעבון ויהי רעב בארץ מלבד הרעב הראשון וגו׳ (בראשית כ״ו:א׳). יעקב נצרף ברעבון וירא יעקב כי יש שבר במצרים וגו׳ ונחיה ולא נמות וגו׳ וירדו אחי יוסף וגו׳ (בראשית מ״ב:א׳-ג׳). דוד נצרף ברעבון ויהי רעב בימי דוד שלש שנים וגו׳ – עשרה רעבון באו לעולם (שמואל ב כ״א:א׳). אחד בימי אדם ארורה האדמה בעבורך (בראשית ג׳:י״ז). אחד בימי למך מן האדמה אשר אררה ה׳ (בראשית ה׳:כ״ט). אחד בימי אברהם וירד אברם מצרימה (בראשית י״ב:י׳). אחד בימי יצחק ויהי רעב בארץ מלבד הרעב הראשון (בראשית כ״ו:א׳). אחד בימי יעקב כי זה שנתים הרעב (בראשית מ״ה:ו׳). אחד בימי שפוט השופטים ויהי בימי שפוט השופטים ויהי רעב בארץ (רות א׳:א׳). אחד בימי דוד ויהי רעב בימי דוד. אחד בימי אליהו חי ה׳ אלהי ישראל אשר עמדתי לפניו אם יהיה השנים האלה טל ומטר וגו׳ (מלכים א י״ז:א׳). אחד בימי אלישע ויהי רעב גדול בשמרון (מלכים ב ו׳:כ״ה). אחד שהוא מתגלגל ובא לעולם לעתיד לבא לא רעב ללחם ולא צמא למים וכו׳ (עמוס ח׳:י״א). רעב שבא בימי אליהו רעב של בצורת היה שנה עבדה שנה לא עבדה. רעב שבא בימי אלישע רעב של מהומה היה. עד היות ראש חמור בשמונים כסף וכו׳ (מלכים ב ו׳:כ״ה). רב הונא ורב ירמיה בשם ר׳ שמואל בר רב יצחק עיקר אוונתיאה שלו לא היה ראוי להיות אלא בימי שאול אלא על ידי שהיה שאול גרופית של שקמה גלגלו הקב״ה והביאו בימי דוד. מתלא אמר שילא חטא ויוחנא משתלמא. כך כולן לא באו בימי בני אדם שפופים אלא בימי בני אדם גבורים. רבי דרוסתי ורבי ירמיה בשם ר׳ שמואל בר רב יצחק לזגג שהיה בידו קופה מליאה כוסות דיטריטון וכשהיה מבקש לתלות את קופתו היה מביא יתד ותוקעה ונתלה בה ואחר כך תולה קופתו. כך כולן לא באו בימי בני אדם שפופים אלא בימי בני אדם גבורים שהן יכולין לעמוד בו רבי ברכיה שם ר׳ אבא בר כהנא: האזכה במאזני רשע (מיכה ו׳:י״א). (בחסד כיוצא). וכי אפשר דור שמדותיו של שקר זוכה ובכיס אבני מרה. אמר ר׳ שאול לר׳ בצלאל מה דכתיב כי זנתה אמם וגו׳ (הושע ב׳:ז׳). אפשר ששרה אמנו זונה היתה. אמר לו חס ושלום אלא אימתי דברי תורה מתבזין בפני עמי הארץ בשעה שבעליהן מבזין אותן. אתא רבי יעקב בר אבדימי ועבדה שמועה אימתי דברי תורה נעשין כזונות בפני עמי הארץ בשעה שבעליהן מבזין אותן. ר׳ יוחנן מייתי לה מהכא וחכמת המסכן בזויה (קהלת ט׳:ט״ז). וכי חכמתו של רבי עקיבא שהיה מסכן בזויה היתה. אלא מהו מסכן מי שהוא בזוי בדבריו. כגון זקן יושב ודורש לא תטה משפט (דברים ט״ז:י״ט) והוא מטה משפט. לא תכיר פנים (דברים ט״ז:י״ט) והוא מכיר פנים. לא תקח שוחד (דברים ט״ז:י״ט) והוא לוקח שוחד. כל אלמנה ויתום לא תענון (שמות כ״ב:כ״א) הוא מענה אותם. שמשון הלך אחר עיניו, שנאמר אותה קח לי כי היא ישרה בעיני (שופטים י״ד:ג׳). והוא שפט את ישראל עשרים שנה (שופטים ט״ז:ל״א). גדעון עבד עבודה זרה, שנאמר: ויעש אותו גדעון לאפוד וגו׳ ויזנו כל ישראל אחריו (שופטים ח׳:כ״ז) והוא שפט את ישראל ארבעים שנה (שופטים ח׳:כ״ח). הוי שאין לך מסכן גדול מזה אוי לדיין שמכיר פנים במשפט.
ויהי רעב בימי דוד שלש שנים שנה אחרי שנה – מהו אחרי שנה – מלמד שהיו שלש שנים רצופות. ויבקש דוד את פני ה׳ – אמר דוד צאו וראו שמא יש בכם בני אדם שהן עובדין עבודה זרה שאין השמים נעצרים אלא בעון ישראל שהן עובדין עבודה זרה. הדא הוא דכתיב השמרו לכם פן יפתה לבבכם וגו׳ וחרה אף ה׳ בכם ועצר את השמים וגו׳ (דברים י״א:ט״ז-י״ז) – יצאו ובקשו ולא מצאו. אמר שמא גלוי עריות ביניכם, דכתיב ותחניפי ארץ בתזנותך וכו׳, ואומר וימנעו רביבים ומלקוש לא היה ומצח אשה זונה היה לך וכו׳ (ירמיהו ג׳:ג׳) – יצאו ובקשו ולא מצאו. אמר להם שמא שפיכות דמים ביניכם. דכתיב ולא תחניפו את הארץ וגו׳ (במדבר ל״ה:ל״ג) – יצאו ובקשו ולא מצאו. אמר להן שמא אין מעשרין מעשרותיהן כתקונן שבעון מעשרות הגשמים נעצרין. דכתיב הביאו את כל המעשר וגו׳ (מלאכי ג׳:י׳) – יצאו ובקשו ולא מצאו. מכאן ואילך אמר דוד אין הדבר תלוי אלא בי. התחיל שואל באורים ותומים. הדא הוא דכתיב ויבקש דוד את פני ה׳ – אמר רבי שמעון בן לקיש ששאל באורים ותומים. אמר ר׳ אלעזר טעמיה דרבי שמעון בן לקיש אתיא פני פני. כתיב הכא ויבקש דוד את פני ה׳ – וכתיב התם ולפני אלעזר הכהן יעמוד ושאל לו במשפט האורים לפני ה׳ (במדבר כ״ז:כ״א). אמר לו הקב״ה דוד מוצל אתה אלא אל שאול שלא עשיתם חסד עמו ואל בית הדמים על אשר המית את הגבעונים – באותה שעה אמר דוד וכי בשביל הגרים עשה הקב״ה לעמו כך. אמר לו הקב״ה אם מרחיק אתה את הרחוקים סופך לרחק את הקרובים. צא ולמד מיהושע רבך שבשעה שאמרו הגבעונים עלה אלינו מהרה והושיעה לנו ועזרנו וכו׳ (יהושע י׳:ו׳). באותה שעה אמר יהושע וכי בשביל הגרים הללו אנו מטריחין על הציבור. אמר לו הקב״ה אם מרחיק אתה הרחוקים סופך לרחק את הקרובים. צא ולמד מטעתך מהיכן הוא. הדא הוא דכתיב ויולד ליוסף בארץ מצרים אשר ילדה לו אסנת בת פוטיפרע וכו׳ (בראשית מ״ו:כ׳). וכתיב למטה אפרים הושע בן נון (במדבר י״ג:ח׳).

רמז קנג

ויהי רעב בימי דוד – עשרה רעבון באו לעולם. אחד בימי אדם הראשון שנאמר ארורה האדמה בעבורך. ואחד בימי למך מן האדמה אשר אררה י״י. ואחד בימי אברהם שנאמר ויהי רעב בארץ וירד אברם מצרימה. ואחד בימי יצחק שנאמר ויהי רעב בארץ מלבד הרעב הראשון. ואחד בימי יעקב שנאמר כי שנתים הרעב, וא׳ בימי שפוט השופטים. וא׳ בימי דוד ויהי רעב בימי דוד. ואחד בימי אליהו שנאמר אם יהיה טל ומטר. ואחד בימי אלישע ויהי רעב גדול בשומרון. ואחד שהוא מתגלגל ובא לעולם. ואחד לעתיד לבא שנאמר לא רעב ללחם ולא צמא למים. ר׳ הונא ור׳ ירמיה בשם ר׳ שמואל בר ר׳ יצחק עקר אוותנטיא שלו לא היה אלא בימי דוד ולא היה ראוי לבא אלא בימי שאול אלא שהיה שאול גרופית של שקמה גלגל הקב״ה והביאו בימי דוד. שילא חטא ויוחנא משתלמא. משל לזווג שהיה ידו מלאה כוסות ודייטרוטין בשעה שהיה מבקש לתלות קופתו היה מביא יתד ותוקעה ונתלה בה ואחר כך תולה את קופתו. לפיכך לא באו כלם בימי בני אדם שפופים אלא בימי בני אדם גבורים שהם יכולין לעמוד בהן, ר׳ ברכיה צווח עליהון נותן ליעף כח. רעב שהיה בימי אליהו רעב של בצורת היתה שנה עבדא שנה לא עבדא, רעב שבא בימי אלישע רעב של מהומה היתה עד היות ראש חמור בשלשים כסף, רעב שהיה בימי שפוט השופטים רב הונא בשם ר׳ דוסא אמר מ״ב סאה היה ונעשו מ״א. והתנן לא יצא אדם חוצה לארץ אלא אם כן היו סאתים של חטים הולכות בסלע, א״ר שמעון אימתי בזמן שאינו מוצא ליקח אבל בזמן שמוצא ליקח אפילו סאה בסלע לא יצא חוצה לארץ.
ויהי רעב בימי דוד שלש שנים – שנה ראשונה אמר להם שמא עובדי ע״א יש בכם שנאמר ועבדתם אלהים אחרים וגו׳ בדקו ולא מצאו. שניה אמר להם שמא עוברי עבירה יש בכם שנאמר וימנעו רביבים ומלקוש לא היה וגו׳ בדקו ולא מצאו. שלישית אמר להם שמא פוסקי צדקה ברבים ואין נותנים יש בכם שנאמר נשיאים ורוח וגשם אין איש מתהלל במתת שקר בדקו ולא מצאו, מיד אמר אין הדבר תלוי אלא בי מיד ויבקש דוד את פני י״י – מאי היא, אמר ריש לקיש ששאל באורים ותומים. מאי משמע א״ר אלעזר אתיא פני פני כתיב התם ולפני אלעזר הכהן יעמוד וכתיב הכא ויבקש דוד את פני י״י.
ויאמר י״י אל שאול ואל בית הדמים על אשר המית את הגבעונים – היכן מצינו בשאול שהמית את הגבעונים אלא מתוך שהרג נוב עיר הכהנים שהיו מספיקין להם מים ומזון מעלה עליו הכתוב כאלו הרגן, קא תבע לשאול שלא נספד כהלכה וקא תבע על אשר המית את הגבעונים – אין דאמר ריש לקיש באשר משפטו פעלו.

רמז קנד

באשר משפטו פעלו – אמר דוד שאול נפקי ליה תריסר ירחי שתא ולאו דרכא למספדיה נתינים נקרינהו ונפייסינהו. (ויקרא המלך לגבעונים ויאמר להם) [ויאמר דוד אל הגבעונים] מה אעשה לכם וגו׳ וברכו את נחלת י״י. ויאמרו לו הגבעונים אין לננו כסף וזהב עם שאול ועם ביתו – אמרו שלשה סימנים יש באומה זו רחמנים וביישנים וגומלי חסדים. רחמנים ונתן לך רחמים. ביישנים בעבור תהיה יראתו על פניכם. גומלי חסדים כי ידעתיו למען אשר יצוה וגו׳ כל מי שיש בו שלשה סימנין הללו ראוי לידבק באומה זו אין בו ג׳ סימנים הללו אין ראוי לידבק באומה זו הה״ד והגבעונים לא מבני ישראל המה.
אל שאול – על עון שאול שנקבר פתאום בהחבא, שגנבוהו אנשי יבש גלעד וקברוהו, ולא נספד לפי כבודו.
ואל בית הדמים – שהרג נוב עיר הכהנים (שמואל א כ״ב:י״ט).
על אשר המית את הגבעונים – כשהרג נוב עיר הכהנים (שמואל א כ״ב:י״ט), המית מהם שבעה: שני חוטבי עצים, ושני שואבי מים, ושמש וחזן וסופר. כך מפורש בתלמוד ירושלמי בסנהדרין.
ורבותינו אמרו: מתוך שהרג את הכהנים שהיו מספיקין להם מזון, העלה עליו הכתוב כאלו המיתם. ואל תתמה שהרי היה הקב״ה תובע כבודו ותובע סרחונו, שכך כתוב: אשר משפטו פעלו (צפניה ב׳:ג׳) – באשר משפטו, שם פעלו. כך שנינו ביבמות (בבלי יבמות ע״ח:).
On account of Shaul. On account of the sin regarding Shaul who was buried immediately and secretly as the men of Yovish Gilod stole his body and buried him. [Consequently] he was not eulogized with the respect due him.
And his bloody House. Because he killed out Nov, the city of Kohanim.
And because he killed the Givonim. When he killed out Nov, the city of Kohanim, he killed seven people from among them [the Givonim]. Two wood cutters, two water drawers, the sexton, the announcer and the scribe. This is what is explained in Yerushalmi Talmud, in Maseches Sanhedrin.⁠1 [But] our Rabbis said,⁠2 On account that he [Shaul] killed the Kohanim [of Nov] that provided food for them [the Givonim], consequently Scripture considers it as if he killed them [as well]. Do not wonder that God demanded retribution for the lack of respect given to him3 and simultaneously demanded retribution for his sin,⁠4 because this what is what it is written, "Who has done His work,⁠"5 when the person is being judged his good works [are remembered] this what we are taught in Maseches Yevomos.⁠6
1. Yerushalmi Sanhedrin 29a.
2. Yevomos 78b.
3. i.e., the proper eulogy due him.
4. of killing out Nov.
5. Tsafanyoh 2:3.
6. Yevomos ibid, See Rashi there.
ויהי רעב בימי דוד ויבקש דוד את פני י״י – בעון מה הדבר תלוי.
אל שאול ואל בית הדמים על אשר המית את הגבעונים – וזהו בית הדמים, והולך ומפרש לך בסמוך היכן מצינו בשאול שהמית את הגבעונים.
ויהי רעב בימי דוד שלש שניםשנה אחר שנה.
ויבקש דוד את פני י״י – שיודיענו על מה זה הרעב.
ויאמר י״י אל שאול ואל בית הדמים – פתרונו בעבור שאול שהיה איש דמים ובעון בית הדמים הם ובניו בניו שנשארו שלא פקדתי עליו עד עכשיו דמים אשר שפך שאול אני מביא רעב לעולם. ואי זה דמים שפך שהמית הגבעונים כמו שמפרש על אשר המית את הגבעונים – ובסמוך מפרש היכן המית את הגבעונים.
ויבקש דוד את פני י״י – יש לשאול מפני מה לא בקש עד השנה השלישית. פירש רבינו סעדיה גאון ז״ל: שנה ראשונה חשב מקרה הוא כדרך העולם, שניה חשב כי בעון פסל מיכה היה ובער כל מה שמצא, כשהיה רעב בשנה השלישית ידע כי עון אחר היה ובקש את פני י״י לדעת מה זה.
ויש לשאול אנה הרג שאול את הגבעונים, ונשיב כי בהכותו נוב עיר הכהנים היו שם הגבעונים עמהם, חוטבי עצים ושואבי מים, והרגום הכהנים. ומ״ש: והגבעונים לא מבני ישראל המה כי מיתר האמורי (שמואל ב כ״א:ב׳) – לפי שהכהנים מחלו על דם אחיהם, והם לא רצו למחול.
ומ״ש: יותן לנו שבעה אנשים מבניו (שמואל ב כ״א:ו׳) – לפי שלא נשארו מן ההורגים אלא אלו השבעה, ועליהם אמר: ואל בית הדמים, ואמרו: אין לנו כסף וזהב עם שאול (שמואל ב כ״א:ד׳) – אין אנו רוצים לקחת ממון אלא נפשות בעבור הנפשות שהרגו, ונשיאי העדה נשבעו להם.
ומ״ש: ויחמל המלך על מפיבושת (שמואל ב כ״א:ז׳) – פירש רב סעדיה גאון: וישמח כי מפיבשת לא היה מן ההורגים כי קטן היה, כמ״ש הכתוב: כי בן חמש שנים היה בבוא שמועת שאול ויהונתן (שמואל ב ד׳:ד׳), לפיכך פירש: ויחמול – וישמח, כמו: וחמלתי עליכם כאשר יחמול איש על בנו העובד אותו (מלאכי ג׳:י״ז), כי הבן העובד אין צריך חמלה אלא אדם שמח בבנו העובד אותו. וכן פירוש: ויחמל – וישמח, ושמח עליו שלא נכשל בדבר על הברית והשבועה שהיה בינו ובין יהונתן, וכי היה אוהבו מאד, לפיכך שמח על בנו שלא נכשל בזה הדבר ונצל ממיתה זו.
ומה שלא הורידו אותם מהעצים כמצות התורה: לא תלין נבלתו על העץ (דברים כ״א:כ״ג) – פירש כי המלך צוה לתלותם, וחשב המלך כי הורידום בערב מהעצים, ולא עשו כן, כי אמרו: המלך צוה לתלותם, והוא יצוה להורידם. אך כאשר עברו ימי הקציר ובאו ימי הגשמים בקשו מהמלך שיצוה להורידם בעבור צדקת רצפה שהיתה שומרת עליהם ולא נתנה עוף השמים לנוח עליהם (שמואל ב כ״א:י׳).
ומ״ש חמשת בני מיכל (שמואל ב כ״א:ח׳) – בני מירב היו, אלא שגדלה אותם מיכל ונקראו על שמה, ומוכיח זה: אשר ילדה לעדריאל (שמואל ב כ״א:ח׳), ומיכל לא היתה אשת עדריאל אלא מירב היתה אשתו, כמו שנאמר: אשר נתנה לעדריאל המחולתי (שמואל א י״ח:י״ט). אלה השאלות והתשובות כך סידרם רבינו סעדיה גאון ז״ל.
ומה שפירשו רבותינו ז״ל בענין זה זהו: שנה ראשונה אמר להם דוד לישראל שמא עובדי עבודת גילולים יש בכם, דכתיב: ועבדתם אלהים אחרים והשתחויתם וגו׳ ועצר את השמים (דברים י״א:י״ז), בדקו ולא מצאו. שנייה אמר להם שמא עוברי עבירה יש בכם, דכתיב: וימנעו רביבים ומלקוש לא היה ומצח אשה זונה היה לך (ירמיהו ג׳:ג׳), בדקו ולא מצאו. שלישית היה רעב. אמר אין הדבר תלוי אלא בי, מיד: ויבקש דוד את פני י״י – מאי היא? ששאל באורים ותומים.
ויאמר י״י אל שאול ואל בית הדמים – אל שאול שלא נספד כהלכה, ואל בית הדמים שהמית את הגבעונים. והיכן מצינו שהמית שאול את הגבעונים? אלא מתוך שהרג נוב עיר הכהנים שהיו מספיקים להם מים ומזון, מעלה עליו הכתוב כאילו הרגם. אמר דוד: שאול נפקו ליה תריסר ירחי שתא ולא אורח ארעא למספדיה גבעונים נקרינהו ונפייסינהו, מיד: ויקרא המלך לגבעונים (שמואל ב כ״א:ב׳).
יותן לנו שבעה אנשים מבניו (שמואל ב כ״א:ו׳) – אמר דוד: שלשה סימנין יש באומה זו ישראל, רחמנים וביישנים וגומלי חסדים. רחמנים – דכתיב: ונתן לך רחמים וגו׳ (דברים י״ג:י״ח), ביישנים – דכתיב: למען תהיה יראתו על פניכם לבלתי תחטאו (שמות כ׳:ט״ז), גומלי חסדים – דכתיב: כי ידעתיו למען אשר יצוה וגו׳ (בראשית י״ח:י״ט). כל שיש בו שלשה סימנים הללו ראוי לקרבו, וכל שאין בו שלשה סימנים אלו אין ראוי לידבק באומה זו. מיד גזר עליהם שלא יבואו בקהל, שנאמר: והגבעונים לא מבני ישראל המה (שמואל ב כ״א:ב׳). ואע״פ שיהושע גזר עליהם שלא לבא בקהל, יהושע לא גזר עליהם אלא כל זמן שבית המקדש קיים, כמו שאומר: לבית אלהי (יהושע ט׳:כ״ג), בא דוד וגזר עליהם לעולם, כמו שכתוב בספר עזרא. כי הנתינים היו מתאחדים, וקראם נתינים לפי שנתנו לעבודה ולא לבא בקהל, וכן כתוב: ומן הנתינים אשר נתן דוד והשרים לעבודת הלוים (עזרא ח׳:כ׳).
ויקח שני בני רצפה בת איה (שמואל ב כ״א:ח׳) – מאי שנא הני? אמר רב הונא: שהעבירום לפני הארון, כל שהארון קולטו למיתה. והא כתיב: ויחמול המלך על מפיבשת (שמואל ב כ״א:ז׳), שלא העבירו לפני הארון. וכי משוא פנים יש בדבר? אלא שבקש רחמים שלא יקלטנו הארון. והא כתיב: לא יומתו אבות על בנים ובנים לא יומתו על אבות (דברים כ״ד:ט״ז), ולמה המיתו הבנים בעון שאול? אמר רבי יוחנן: מוטב שתעקר פרשה אחת מן התורה ולא יתחלל שם שמים בפרהסיא, כלומר שנשבעו להם נשיאי העדה בימי יהושע.
עד נתך מים עליהם (שמואל ב כ״א:י׳) – והא כתיב: לא תלין נבלתו על העץ (דברים כ״א:כ״ג). אמר רבי יוחנן: מוטב שתעקר פרשה אחת מן התורה ויתקדש שם שמים בפרהסיא, שהיו עוברין ושבין אומרים: מה טיבן של אלו בני מלכים מה עשו? פשטו ידיהם בגרים גרורים. מה היו אומרים: אין לך אומה ראויה להדבק בה אלא זו. מיד נתוספו על ישראל מאה וחמשים אלף, דכתיב: ויהי לשלמה שבעים אלף נושא סבל ושמנים אלף חוצב בהר (מלכים א ה׳:כ״ט), וכתיב: וימצאו מאה וחמשים אלף (דברי הימים ב ב׳:ט״ז) גרים. ואמרו: גדול קדוש השם מחלול השם. בחלול השם כתיב: לא תלין נבלתו (דברים כ״א:כ״ג), ובקדוש השם כתיב: ויהיו תלויים מתחלת קציר עד נתך מים עליהם (שמואל ב כ״א:י׳), מלמד שהיו תלויים מי״ו בניסן עד י״ז במרחשון.
ועוד אמרו: למה בקשו ממנו שבעה אנשים? כי שבעה אנשים הרגו מהגבעונים עם הכהנים, שני חוטבי עצים, ושני שואבי מים, ושמש, וחזן, וסופר.
ולפי פשט הפסוקים נראה כי לא נאמר דבר הגבעונים על נוב עיר הכהנים, שהרגם שאול בכלל הכהנים, שהרי אמרו: האיש אשר כלנו ואשר דמה לנו (שמואל ב כ״א:ה׳), נראה כי להם לבדם כלה ודמה. ועוד שאמר: בקנאותו לבית ישראל ויהודה, שגזר שלא יהיו הגבעונים חוטבי עצים ושואבי מים לבית י״י, כי אמר מוטב שיהיו מישראל שמשים לפני י״י. ועוד מפני שרמו את ישראל וגנבו את דעתם ובטעות נשבעו להם נשיאי העדה וקנא שאול בדבר זה והרג מהם וגירש מהם הנשארים שלא ישבו בארץ ישראל, וזהו שאמר: נשמדנו מהתיצב בכל גבול ישראל (שמואל ב כ״א:ה׳). ואף על פי שנראה כי לכוונה טובה עשה זה שאול, נענש על המעשה הזה, כי יהושע נביא י״י נתנם להיות חוטבי עצים ושואבי מים (יהושע ט׳:כ״א) לבית י״י וכדי לקיים השבועה שנשבעו להם לא רצה להרגם, אף על פי שבטעות נשבעו להם, כדי שלא יהיה בדבר חלול השם, כי יאמרו השומעים: הנה נשבעו להחיותם ואחר כך הרגום אין שבועת י״י חשובה בעיניהם, ויהיה בדבר חלול השם, וכל שכן בימי שאול שהרי כמה דורות היה להם שנשתקעו בישראל שהיה בהריגתם חלול השם גדול, ושאול לא חשש לחלול השם על השבועה לפיכך נענש זרעו בדבר זה.
ואם תאמר מפני מה נענש זרעו במה שחטא הוא. יתכן כי אלו הבנים היו מההורגים הגבעונים. גם יתכן כי לא היו אלה השבעה מההורגים שהרי קטנים היו אז, כי שאול לא מלך אלא שתי שנים, ומירב נתנה לעדריאל לאשה מעת שחשב לתתה לדוד. ואם נאמר כי קודם מלכות שאול נתנה לעדריאל וחשב שאול להכריחו לגרשה לתתה לדוד זה רחוק. אבל זה העונש לא היה מידי אדם, כי כשאמר הכתוב: לא יומתו אבות על בנים ובנים לא יומתו על אבות (דברים כ״ד:ט״ז) לא אמר אלא במיתה בידי אדם, שאין לב״ד לענוש האב על הבן ולא הבן על האב, אבל בידי שמים כתיב: פוקד עון אבות על בנים וגו׳, והוא כשהבנים אינם צדיקים, כמו שאמרו: כשאוחזין מעשה אבותיהם בידיהם, וזו המיתה אף על פי שהיתה בידי אדם במצות האל היתה והרי היא כמיתה בידי שמים.
ומה שאמר ויחמול המלך על מפיבשת (שמואל ב כ״א:ז׳) – כיון שלא בקשו הגבעונים אלא שבעה מבני שאול והיו בהם שבעה זולתי מפיבשת, חמל עליו על השבועה אשר היתה בינו ובין יהונתן ולא נתנו בידם. ועוד כי נראה לו שהיה טוב מהאחרים ואין ראוי ליפול עליו עונש שאול. זה הוא הנראה בעיני בענין הזה.
אל שאול ואל בית הדמים – פירוש: על שאול ועל בית הדמים, שהמית הגבעונים, כדכתיב ואת נוב עיר הכהנים הכה לפי חרב, ושם היו דרים הגבעונים שהיו חוטבי עצים ושואבי מים למזבח, ואם הכהנים מצא להם תואנה שמרדו בו, הגבעונים מה חטאו לו, ועל זה קראו בית הדמים.⁠א
א. כן בכ״י לונדון 24896, פריס 218, וכן בפסוק. בכ״י לייפציג 41, פריס 217: ״דמים״.
ויהי רעב בארץ – ויש עיון בזה הספור ואין כאן מקום באורו.
על אשר המית את הגבענים – אין ספק שזה היה אמת אחר שהוא כתוב בכאן, ואין חובה שיזכיר לפנים זה, ורבים כן בתורה ובנביאים.
על אשר המית את הגבעונים – ידמה שכבר המית מהם בקנאתו לבני ישראל ויהודה כמו שזכר אחר זה ובקש להכותם כלם והשמיד׳ מהתיצב בכל גבול ישראל כי הוצרכו לברוח ואחשוב שעשה זה בעבור התחבולה אשר הביאו בה נשיאי ישראל להשבע להם כמו שנזכר בספר יהושע.
ויהי רעב בימי דוד וגו׳. בפרקי ר׳ אליעזר (פרק י״ז) אמר ר׳ פנחס לאחר שלשים שנה שנהרג שאול ובניו בא רעב בימי דוד שלש שנים שנה אחר שנה, ולמה שנה אחר שנה? בשנה הראשונה עלו ישראל לרגלים אמר להם דוד צאו וראו אם יש בכם עובדי ע״ז? שבעבור עון ע״ז גשמים נעצרים, שנאמר (דברים י״ח י״ז) השמרו לכם פן יפתה לבבכם וסרתם ועבדתם אלהים אחרים וגו׳, מה כתיב בתריה? ועצר את השמים ולא יהיה מטר, בדקו ולא מצאו. בשנה השנית עלו ישראל לרגלים, אמר להם דוד צאו וראו אם יש בכם מגלה עריות? שבעון זה גשמים נעצרים, שנאמר (ירמיה ג׳ ב׳) ותחניפי ארץ בזנותיך, מה כתיב אחריו? וימנעו רביבים, בדקו ולא מצאו. בשנה השלישית עלו ישראל לרגלים, אמר להם דוד צאו וראו שמא יש בכם שפיכות דמים? שבעון שפיכת דמים גשמים נעצרין, שנאמר (במדבר ל״ה ל״ג) ולא תחניפו את הארץ, יצאו ובדקו ולא מצאו. אמר דוד מכאן ואילך אין הדבר תלוי אלא בי, עמד והתפלל לפני הקדוש ברוך הוא אמר ליה על שאול הוא, אמר דוד רבונו של עולם איני שאול שבימי לא נעשתה ע״א בישראל וכו׳, אמר ליה הקדוש ברוך הוא אתה בארץ והוא חוצה לארץ, מיד עמד דוד וכינס כל זקני ישראל וגדוליהם ועברו את הירדן ובאו ליבש גלעד, ומצאו את עצמות שאול ויהונתן שלא שלטה בהם רמה שנאמר (תהלים ל״ד כ״א) שומר כל עצמותיו וגו׳. ובמסכת יבמות (פרק ח׳ ע״ה ע״ב) דרשו זה באופן קרוב לזה, ודרשו אל שאול שלא נספד כראוי, ואל בית הדמים שהמית את הגבעונים. ואם תאמר איך תבע בכבודו ואיך תבע בסרחונו? הרי הכתוב אומר (צפניה ב׳ ג׳) בקשו את השם כל ענוי ארץ אשר משפטו פעלו, באשר משפטו שם פעלו. ובבבא קמא (פרק י׳ קי״ט ע״א) דרשו, וכי היכן מצינו שהמית שאול את הגבעונים? אלא מתוך שהרג נוב עיר הכהנים שהיו מספיקין להם מים ומזון, מעלה עליהם הכתוב כאלו הרגם. הנה אלה הם דרכי חכמינו ז״ל ודבריהם בדרוש הזה. ואמנם המפרשים נטו על שהיו בני עלי חייבי מיתה, ושלכן לא נענש שאול על הריגת הכהנים אשר בנוב. וחשבו גם כן ששאול בתחלת מלכותו המית רבים מן הגבעונים, ובקש לדחותם מארץ ישראל בעבור הערמה שעשו ליהושע בזמן כיבוש הארץ ולא לתכלית אחר. ועם שתי ההקדמות האלה חשבו להנצל מרוב הספקות אשר העירותי, ושניהם אצלי דעות נפסדות, כי האל יתברך לא צוה ולא הרשה את בני ישראל להרוג את הכהנים בני עלי, ואם חטאו כבר נענשו על חטאם, והיה חטאם מוגבל כפי מה שנתפרש בקללה שקללם יתברך על ידי נביאו, ולא שיהרגם מלך ישראל, וגם שאול לא צוה להרוג את הכהנים מאותו צד להיותם מבני עלי, כי אם באמרו שהיו עם דוד בקשרו עליו, גם הוא רחוק מאד שהתעורר שאול להרוג את הגבעונים בסבת מה שהערימו לעשות בימי יהושע, לפי שלא היה זה מוטל עליו, וכבר עברו דורות הרבה שלא עשו אותה נקמה, וכפי הדין לא היו כבר ראויים לעונש, אחרי שנשבע להם יהושע וכל העדה וקיימו וקבלו עליהם הדבר, גם אחרי שנתגלה הענין אצלם. ולכן היותר נראה בענין הוא, שבהכות שאול נוב עיר הכהנים היו שם עמהם גבעונים חוטבי עצים ושואבי מים לבית השם ונהרגו עמהם, וכבר כתב זה הרב סעדיה ז״ל, והותרה בזה השאלה הראשונה. ואני כבר כתבתי במה שעבר (דף קל״ד ע״ב) ששאול נענש בשלשה עונשים. הראשון על אשר לא שמר את דבר השם בגלגל, ועליו נענש שלא תמשך מלכותו לבניו אחריו, וכמו שאמר שם (שמואל א י״ג י״ג) נסכלת לא שמרת את מצות השם אלהיך כאשר צוך כי עתה הכין השם את ממלכתך על ישראל עד עולם ועתה ממלכתך לא תקום וגו׳. השני על אשר חמל על אגג ועל מיטב הצאן במלחמת עמלק, ונענש בעבור זה החטא שבימיו נקרע מלכותו ונקצרו ימיו, והיה זה במשיחת דוד שנמשח בימי שאול ונקצרו ימיו כדי שימלוך דוד, וכמו שאמר (שמואל א ט״ו כ״ז כ״ט) מאסת את דבר השם וימאסך השם מהיות מלך על ישראל, ואמר קרע השם את ממלכות ישראל מעליך היום ונתנה לרעך הטוב ממך וגו׳, וזה כלו יורה שגם בימיו ובחייו נקרעה מלכותו כשנמשח דוד למלך, ולא די שלא נמשך מלכותו לבניו אבל גם בחייו נמאס לפניו יתברך, השלישי הוא על אשר הרג בחרב, את כהני השם אשר בנוב, ונענש בעבור זה החטא שמת שאול עצמו גם כן בחרב, כי לולא זה היה מת בחליו ומספד המלכים יספדו לו, ונהרגו גם כן על זה החטא שלשת בניו בחרב לעיניו, ולא היה הרע הגדול הזה כי אם על אותו עון, ואולי גם באותו עון מת אחריו אישבשת בנו גם כן על ידי חרב, כי כלם מתו בחרב מדה כנגד מדה, ולכן באותה מלחמה לא ענהו השם באורים ובתומים בעונש שהרג הכהנים נושאי אפוד וכמו שאמרו חכמינו ז״ל (ברכות פרק א׳ י״ב ע״ב). והנה מתו גם כן רבים מישראל עם שאול במלחמה, לפי שהמה גם כן היו בני מות אחרי אשר לא מיחו בידי שאול מהרוג את הכהנים כמו שמיחו בידו מהרוג את יהונתן כאשר חשב שאול להרגו על אשר אכל ביום המלחמה ועבר שבועתו, אבל הגבעונים אשר הרג בעיר הכהנים לא נפק עונם בשאול ובניו, לפי שלא היתה הריגתם כל כך חמורה כהריגת כהני ה׳, גם מאותה סבה לא נפקד עונם בחייו ונפקד אחרי מותו ובבניו הקטנים ובני פלגשו, וכל זה להיות יחס העונש אל העונש ויחס זמנו אל זמנו ויחס החטא אל החטא. הנה התבאר מזה שגם נענש שאול על מות הכהנים בגופו ובבניו הגדולים והיקרים לעיניו ובחייו כמו שנענש עתה על הגבעונים בשאר הבנים, וכמו שעל הריגת הכהנים מלבד מה שנענש שאול ובניו הנה גם כן נענשו עמו במלחמה ישראל לפי שלא מיחו בידו, ככה לפי שלא מיחו בענין הגבעונים ולא דרשו מעם שאול שלא ימיתם אחרי שזקני העדה נשבעו להם היה ראוי גם כן שיענשו על זה, ולכן באה הרעב עליהם שלש שנים, ובזה נענש העם על חטאם, ולפי שהיו הגבעונים שואבי מים לעדה ולמזבח ה׳, היה ענשם בהעצר המים ולא ירד גשם על הארץ להמיתם ברעב, דומה למה שנזכר שלא נענה שאול באורים ותומים לפי שהרג את הכהנים השואלים בהם, ככה היה ענין הגבעונים עם המים, ונהרגו עם זה שבעת בניו והיה העונש אם כן כללי לכלם. וכבר אמרו חז״ל (במ״ר פר׳ ה׳ דף רכ״ה ע״ד) שאמר דוד לפני הקב״ה על גרים הללו אתה עושה כך לעמך? והיתה תשובתו יתרך שלהיותם מאומות העולם היה ראוי עוד לתבוע עלבונם למה שהיה בו מחלול השם. ואין לתמוה מאיחור העונש הזה כל כך מהשנים, כי משפטי ה׳ אמת צדקו יחדו ומחשבותיו עמקו, והוא היודע למה יענשו החוטאים בזמן זולת זמן ומי הוא ראוי מהבנים לקבל עונש האב. וכפי דעת חז״ל היה ענין הגבעונים קודם לענין אבשלום, ואני אחשוב שהפרשיות הם כסדרם ושקרה זה אחר ענין אבשלום. ואפשר לי לומר שהיה דוד מתרעם לפניו ית׳ על גודל ענשו, למה על דמי אוריה מתו שלשת בניו הילד ואמנון ואבשלום? ולמה על אשר שכב עם בת שבע לקה מדי השם כפלים ככל חטאתיו ונענש בגלוי עריות בתו תמר ועשרת נשיו ופלגשיו? וכמו שפרשתי (דף קס״ח ע״א) על מי יתן מותי תחתיך בני, שאמר דוד על מות אבשלום על זה העון, כדי לנחמו האל ית׳ ולדבר על לבו בא ענין הרעב להודיעו שהיה בחטא שאול על אשר המית את הגבעונים, כדי שדוד יצדיק את הדין בראותו שאחרי קרוב לארבעים שנה נענשו בניו של שאול על אותו חטא שחטא בגבעונים אשר לא מבני ישראל המה, ובזה יתן אל לבו שאינו מהעול שיענשו בניו על דם אוריה החתי שהיה משלומי אמוני ישראל. זהו קשור הפרשיות לדעתי, ועם מה שאמרתי בזה יותרו השאלות שנית ושלישית:
ואמנם למה נענשו הבנים בעון אביהם המרצח, כבר התעוררו חז״ל לזה (יבמות ע״ט ע״א), וא״ר יוחנן מוטב שתעקר אות אחת בתורה ואל יתחלל שם שמים בפרהסיא. וכפי הפשט והסברא הישרה נשיב לזה שמה שאמרה תורה (דברים כ״ד ט״ז) לא יומתו אבות על בנים ובנים לא יומתו על אבות, היא אזהרה לבית דין במשפט האנושי שלא יעשו כן ולא יובן זה על המשפט האלהי, כי הוא פוקד עון אבות על בנים ועל בני בנים על שלשים ועל רבעים, ואם כן דינא זוטרא ודינא רבא איכא בינייהו. ואם תשאל למה לא היו בענין הזה שוים הדין האלהי עם המשפט האנושי אשר צוה לעשותו? אני אשיבך מלין שהאלוה ית׳ גזר שיענשו בדינו הבנים על האבות להיותם חלק מהאב עצם מעצמיו ובשר מבשרו, וכיון שהיה העונש למוד ומוסר לבני האדם ששישמעו וייראו ולא יזידון לעשות עוד, היה מהראוי שגם אחרי מות החוטא (איוב ה׳ ד׳) ירחקו בניו מישע יענשו בחטאו וידכאו בשער ואין מציל, כי הוא עונש גדול יגיע אצל אבות המתים ונפשיהם עליהם תאבל, כי בלי ספק עונג הבנים הצלחתם וצערם מגיע לאבות גם אחרי מותם, וכמו שבאו על זה פסוקים רבים בתורה מורים עליו, והראוי שנאמין שהבן הצדיק לא יענש בעון האב חלילה לאל מרשע, ואין הקב״ה מקפח שכר כל בריה ובריה, אבל להיותו ית׳ בוחן לבות חוקר כליות בראותו בני הרשעים שהם גם כן דור סורר ומורה דור לא טהור בעיניו, וכשאוחזין מעשה אבותיהם בידיהם יענישם בחטא אבותיהם, כי בזה נתחברו שני הענינים, ר״ל הענישם על חטאת אבותיהם ולכלות הקוצים מן הכרם ויתמו רשעים מן הארץ, ולהיות הבחינה הזאת מסורה לאל ית׳ כי הוא יודע תעלומות לב, לכן היה זה מיוחד בדינא רבה לפני כסא כבודו שהוא יעניש הבנים על עון אבותם כשהיו לפניו גם הם רעים וחטאים, או יהיו בטבעם מוכנים וראויים לחטא, ולזה יהיה זה בזמן זולת זמן כפי הכנת אנשי הדור, כי הוא ית׳ לא יעניש כי אם הבנים החטאים האלה בנפשותם, אבל נמנע זה ממשפט בני האדם לפי שהוא יראה לעינים ולא יבחין בין טוב לרע, ואולי יענש בעון האב הבן הצדיק, ובעבור זה צוה אותם שלא ימיתו הבנים על חטא אבותם, כי היה זה לבד מסור למשפט האלהים אשר יראה ללבב, והנה דוד עשה זה (ר״ל לתת שבעת בני שאול ביד הגבעונים) על פי ה׳, במאמר נביא או במשפט האורים והתומים, ויורה עליו אמרו בסוף הפרשה ויעתר אלהים לארץ אחרי כן, כי נתרצה האלהים למה שעשה דוד במצותו, ואם כן לא היה הדבר הזה להעניש בני שאול בחטאו כי אם במצות השם. והנה היו בני שאול המוקעים שבעה לבד כפי דעת חז״ל, (יבמות פ״ח) לפי שהיו אלה עצמם אשר הרגו את הגבעונים ורחוק הוא מאד. גם אמרו בדרש אחר (בירושלמי דקדושין ד׳ ס״ה ע״ב) שהגבעונים אשר הרג שאול היו שבעה לא עוד, שנים מהם חוטבי עצים, ושנים מהם שואבי מים, וחזן וסופר ושמש, ולכן בקשו שבעה, נפש תחת נפש. ויותר נכון שנאמר ששאלו שבעה, לפי שידעו שלא נשארו מזרעו ובניו של שאול כי אם שבעה, זולתי מפיבושת שהיו יודעים שהיה לב דוד עליו לאהבת אביו, ולכן לא שאלו שמונה כדי שימלט בן יהונתן לכבוד דוד, ובזה הותרה השאלה הרביעית והיתר שתי השאלות האחרונות יהיה עם ביאור הפרשה אחרי זה. ואחרי הקדמי אמתת הדרוש והבנתו אפרש הפסוקים, אמר שאחרי ענין אבשלום היה רעב בארץ שלש שנים זה אחר זה, והיתה הסבה בהיותם רצופים כדי שיכירו וידעו בני אדם גם בני איש שהוא ענין השגחיי לא בטבע ולא במקרה. והגיד הכתוב שנתחלחל דוד מאד, כי חשב שהיה זה גם כן בעונו הקודם, ויחל את פני ה׳ אלהיו, ולכן הודיעו בשלמי הצער הגדול הזה, שהיה על שאול ועל עיר הדמים, רוצה לומר על שאול עצמו ועל ביתו שהוא עיר הדמים. ואפשר אצלי לפרשו בענין אחר, שעל שאול אמר על הפועל והמסבב הרעה שהיה שאול שהוא אשר חטא, ואמרו ועל בית הדמים שהיה רומז על הנעלבים שהם אנשי נוב אשר הרג אותם מנער ועד זקן טף ונשים, כאלו אמר ועל מה שנעשה בנוב שהוא הבית והעיר שנעשה כלו דמים והריגה. ולפי שבנוב נהרגו הכהנים ונהרגו גם כן הגבעונים, הודיעו שלא היה הרעב על אשר המית את הכהנים, כי כבר קבל על זה ענשו בחייו כמו שאמרתי, כי אם על אשר המית את הגבעונים, כי לכן בא הרעב להעצר השמים ולכן לא היה מטר בעונש שהמית לשואבי מים לכל העדה ולמזבח ה׳ כמו שאמרתי:
ויבקש דוד וגו׳ – שאל באורים.
אל שאול – אמרו רבותינו ז״ל (יבמות ע״ח:) על העון הנעשה בשאול שלא נספד לפי כבודו, שמהרו לקוברו בהחבא.
ואל בית הדמים – ועל מה שהיו בית שאול בית הדמים, כי דם שפך, ולא מיחו בו ישראל, וחוזר ומפרש מהו הדם ששפך, ואמר על אשר המית את הגבעונים כי כשהרג כהני נוב הרג אז גם הגבעונים, שהיו בה חוטבי עצים ושואבי מים לבית ה׳ (ירושלמי סנהדרין ו׳:ז׳), אבל מה שהמית כהני נוב לא יכלו למחות בו, באמרו שמרדו בו והיו בקושרים עם דוד.
בימי דוד – כל סיפור זה מאוחר הוא, אולי נמצא בין מכתבים עתיקים וספחוהו אל הספר, ורעב זה לא בסוף ימי דוד היה רק בראשית מלכותו, וזהו שאומר בימי דוד, שלא יתכן שדוד אֵחַר כ״כ מלכת לקחת עצמות שאול ויונתן אהובו ולתת להם קבורה נאותה לגדולתם, וישראל היה להם למחות בשאול שלא יתאכזר כ״כ ובפרט שלא ישפוך חמתו על הגבעונים היושבים כבר ת׳ שנה בין בני ישראל והיו להם לעבדים נאמנים, והוא חשדם שמא גם ידם עם דוד, כמו שחשד את כהני נב, ושמא הבטיחם דוד לשחררם אם יהיו אתו; ואין האשמה על שאול כי רוח אלהים רעה מבעתו רק על ישראל שלא מחו בו, ואף אם לא רצו למרוד בו בחייו תכף אחר מותו היה להם לפייס הגבעונים ולא פייסום, א״כ אשמים הם וראוים לעונש, ובזה סרה הקושיא (יבמות ע״ט.) והא כתיב לא יומתו אבות על בנים, שהחוטאים עצמם נענשו ולא בניהם.
ואל בית הדמים – כנה בית שאול בשם זה להודיענו שחטאתו תפול גם על ביתו כלו׳ על קרוביו (אבנר היה בן דודו, שמואל א י״ד:נ׳) שחזקו ידיו להרוג כהני נב והגבעונים, וכן מצאנוהו קורא לאנשי עצתו (שם כ״ב) שמעו נא בני ימיני, א״כ כולם מבני שבטו היו.
ויבקש וגו׳ – שאל באורים לפני הארון.
וַיְהִי רָעָב1 בִּימֵי דָוִד שָׁלֹשׁ שָׁנִים רצופות שָׁנָה אַחֲרֵי שָׁנָה, בשנה ראשונה חשב דוד כי מקרה הוא כדרך העולם, בשנה שניה חשב כי בעוון פסל מיכה היה הרעב וביער את כל מה שמצא, וכשהמשיך הרעב בשנה השלישית הבין כי בגין עוון אחר נהיה הרעב2 אך לא ידע בגין איזה עוון, וַיְבַקֵּשׁ – וישאל3 דָּוִד באורים4 אֶת פְּנֵי יְהוָה שיודיעו בגין איזה עוון הגיע הרעב5, וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל על עוון6 שָׁאוּל שנקבר פתאום בהחבא, שגנבוהו אנשי יבש גלעד וקברוהו ולא נספד לפי כבודו7, וְאֶל – ועל בית שאול שנהיה8 בֵּית הַדָּמִים עַל אֲשֶׁר בעת שהרג את נוב עיר הכהנים9 הֵמִית גם אֶת הַגִּבְעֹנִים שהיו שם10 ולא מיחו בו ישראל11, ודוד המלך תיקן את שני החטאים (חטא הספד שאול וחטא הגבעונים) כפי שיבואר להלן12:
1. עשרה רעבון באו לעולם, אחד בימי אדם הראשון שנאמר ״אֲרוּרָה הָאֲדָמָה בַּעֲבוּרֶךָ״, ואחד בימי למך שנאמר ״מִן הָאֲדָמָה אֲשֶׁר אֵרֲרָהּ יְהֹוָה״, ואחד בימי אברהם שנאמר ״וַיְהִי רָעָב בָּאָרֶץ וַיֵּרֶד אַבְרָם מִצְרַיְמָה״, ואחד בימי יצחק שנאמר ״וַיְהִי רָעָב בָּאָרֶץ מִלְּבַד הָרָעָב הָרִאשׁוֹן״, ואחד בימי יעקב שנאמר ״כִּי זֶה שְׁנָתַיִם הָרָעָב״, ואחד בימי שפוט השופטים שנאמר ״וַיְהִי רָעָב בָּאָרֶץ״, ואחד בימי דוד שנאמר ״וַיְהִי רָעָב בִּימֵי דָוִד״, ואחד בימי אליהו שנאמר ״אִם יִהְיֶה הַשָּׁנִים הָאֵלֶּה טַל וּמָטָר״, ואחד בימי אלישע שנאמר ״וַיְהִי רָעָב גָּדוֹל בְּשֹׁמְרוֹן״, ואחד שהוא מתגלגל ובא לעולם, ואחד לעתיד לבוא שנאמר ״לֹא רָעָב לַלֶּחֶם וְלֹא צָמָא לַמַּיִם״, ילקוט שמעוני.
2. רד״ק בשם רס״ג. ובפרקי ר׳ אליעזר (פרק י״ז) אמר ר׳ פנחס לאחר שלשים שנה שנהרג שאול ובניו בא רעב בימי דוד, שלש שנים שנה אחר שנה, ולמה שנה אחר שנה? בשנה הראשונה עלו ישראל לרגלים אמר להם דוד צאו וראו אם יש בכם עובדי ע״ז? שבעבור עון ע״ז גשמים נעצרים, שנאמר (דברים י״ח י״ז) ״הִשָּׁמְרוּ לָכֶם פֶּן יִפְתֶּה לְבַבְכֶם וְסַרְתֶּם וַעֲבַדְתֶּם אֱלֹהִים אֲחֵרִים״ וגו׳, מה כתיב בתריה? ״וְעָצַר אֶת הַשָּׁמַיִם וְלֹא יִהְיֶה מָטָר״, בדקו ולא מצאו. בשנה השנית עלו ישראל לרגלים, אמר להם דוד צאו וראו אם יש בכם מגלה עריות? שבעון זה גשמים נעצרים, שנאמר (ירמיה ג׳ ב׳) ״וַתַּחֲנִיפִי אֶרֶץ בִּזְנוּתַיִךְ״, מה כתיב אחריו? ״וַיִּמָּנְעוּ רְבִבִים״, בדקו ולא מצאו. בשנה השלישית עלו ישראל לרגלים, אמר להם דוד צאו וראו שמא יש בכם שפיכות דמים? שבעון שפיכת דמים גשמים נעצרין, שנאמר (במדבר ל״ה ל״ג) ״וְלֹא תַחֲנִיפוּ אֶת הָאָרֶץ״, יצאו ובדקו ולא מצאו. אמר דוד מכאן ואילך אין הדבר תלוי אלא בי, עמד והתפלל לפני הקדוש ברוך הוא אמר ליה על שאול הוא, מובא ע״י אברבנאל.
3. מצודת דוד.
4. מצודת דוד.
5. ר״י קרא.
6. רש״י.
7. יבמות עח:, רש״י, מצודת דוד.
8. מצודת דוד.
9. מצודת דוד.
10. והמית מהם שבעה, שני חוטבי עצים ושני שואבי מים ושמש וחזן וסופר, ירושלמי סנהדרין פ״ו ה״ז. ורבותינו אמרו, מתוך שהרג את הכהנים שהיו מספיקין להם מזון, העלה עליו הכתוב כאלו המיתם, רש״י. ויש מרבותינו שביארו כי שלוש עוונות היו, הראשון עניין אי קבורת שאול לפי כבודו, השני הריגת נוב עיר הכהנים, והשלישית הריגת הגבעונים שהיו שם, ראה ביאור נרחב בכלי יקר ובמלבי״ם.
11. מצודת דוד מבאר כי על כי המית את כהני נוב לא יכלו למחות בו, כי אמר שאול שמרדו בו והיו בקושרים עם דוד.
12. מלבי״ם.
מקבילות במקראתרגום יונתןמדרש שמואלילקוט שמעונירש״יר״י קראמיוחס לר״י קרארד״קרי״דר״י אבן כספירלב״גאברבנאלמצודת דודהואיל משהמקראות שלובותהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144