×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(א) וַיֹּ֙סֶף֙ אַף⁠־יְהֹוָ֔היְ⁠־⁠הֹוָ֔ה לַחֲר֖וֹת בְּיִשְׂרָאֵ֑ל וַיָּ֨סֶת אֶת⁠־דָּוִ֤ד בָּהֶם֙ לֵאמֹ֔ר לֵ֛ךְ מְנֵ֥ה אֶת⁠־יִשְׂרָאֵ֖ל וְאֶת⁠־יְהוּדָֽה׃
And the anger of Hashem was kindled again against Israel, and He incited David against them, saying, "Go, count Israel and Judah.⁠"
תרגום יונתןמדרש שמואלילקוט שמעונירש״יר״י קראמיוחס לר״י קרארד״קר״י אבן כספירלב״גרלב״ג תועלותאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודמלבי״םהואיל משהמקראות שלובותעודהכל
וְאוֹסִיף רוּגְזָא דַייָ לְמִתְקַף בְּיִשְׂרָאֵל וְגָרֵי יַת דָוִד בְּהוֹן לְמֵימַר אֱזִיל מְנֵי יַת יִשְׂרָאֵל וְיַת דְבֵית יְהוּדָה.
[פרשה ל]
הצילני מדמים אלהים אלהי תשועתי תרנן לשוני צדקתך (תהלים נ״א:ט״ז) – הצילני מדמו של אוריה וגו׳. מתוך כך ויוסף אף ה׳ לחרות בישראל ויסת את דוד כו׳. ויאמר למלאך המשחית רב וגו׳ (שמואל ב כ״ד:ט״ז) – אמר ר׳ שמואל בר נחמן רמזו שהמות שולט בו. כמה דאת אמר רב לך (דברים ג׳:כ״ו).
ויוסף אף י״י לחרות בישראל – מה כתיב למעלה כשבא דוד למנות את גבוריו היה מונה והולך כיון שהגיע לאוריה החתי נאמר כל שלשים ושבעה, ואתה מוצא שלא מנה עוד שבעה עשר גבורים ובדברי הימים תמצא עוד שבעה עשר. אלא כיון שהגיע לאוריה מיד ויוסף אף י״י – משל למלך שהיה יושב וקורא בדפתרא כל גבוריו היה קורא פלוני ופלוני כיון שהגיע עד פלוני אמרו לו מת מיד השליך הדפתרא והעלה חמה, כך כיון שהזכיר את אוריה מיד ויוסף אף.
ויסת את דוד וגו׳ לך מנה את ישראל וגו׳ ויאמר המלך אל יואב וגו׳ מדן ועד באר שבע. אמר לו יוסף י״י אלהיך על העם כהם וכהם מאה פעמים, ולמה לא אמר כברכת משה רבינו יוסף י״י עליכם ככם אלף פעמים, אלא ברכתו של יואב גדולה משל משה שא״ל ועיני אדוני המלך רואות, אמר לו בימיך יהי כן, אמר יואב מנין שהוא לצורך אין בו חסרון מנין שאין בו צורך יש בו חסרון, ויואב היה ראש סנהדרין יושב בשבת תחכמוני.
ויסף אף י״י לחרות בישראל – לא ידעתי על מה.
ויסת – גירה.
Adonoy's anger was again kindled against Yisroel. I do not know what it was [they did].
He enticed. Stirred him up.
ויוסף אף י״י לחרות בישראל – מדרש חכמינו כיוון שהזכיר מעשה אוריה שנהרג על ידי דוד הוסיף לחרות בישראל. ופשוטו של מקרא ויישובו לפי שחרה אפו בהם בימי דוד כששלח רעב לעולם שלש שנים שנה אחר שנה (שמואל ב כ״א:א׳) בעון שהמית שאול את הגבעונים הוסיף לחרות בהם פעם שנייה כשציוה דוד למנותם.
ויסת את דוד בהם לאמר – מקרא קצר הוא זה וחסר תיבה אחת, ופתרון: ויסת שטן את דוד בהם לאמר לך מנה את ישראל וכן מצינו בדברי הימים: ויעמד שטן על ישראל ויסת את דוד למנות את ישראל (דברי הימים א כ״א:א׳).
ויסף אף י״י לחרות – מלבד חרון הראשון אשר חרה בהם כשהביא עליהם רעב שלש שנים.
ויסת את דוד בהם לאמר לך מנה את ישראל ואת יהודה – כאן סתם הכתוב את דבריו שלא לימדך הכתוב מי הסיתו ומפרש בדברי הימים ויעמוד שטן על ישראל ויסת את דוד למנות את ישראל (דברי הימים א כ״א:א׳).
ויוסף אף י״י – לא ידענו זה החרון למה היה, אם היה רע בישראל דוד היה מבער אותו. אולי היה בישראל עוברי עבירה בסתר.
ומה שאמר: ויוסף – כי דבר אבשלום חרון אף היה מי״י על ישראל, אף על פי שהיה הדבר ההוא לעונש דוד, שברח מפני בנו וששכב עם נשיו וג״כ נענשו ישראל שנגפו בעת ההוא עשרים אלף ביום אחד, א״כ הדבר ההוא היתה סבה מאת י״י לחרות בישראל על מעשים רעים שהיה בסתר בהם, וכן עתה הוסיף אף י״י לחרות בישראל על נסתרות שהיו ביניהם, כי אילו היו גלויות לא הניחם דוד, ולפי שלא היו גלויות הענישם האל על ידי סבה, כי כל משפטיו צדק ואמת, והסית את דוד ונתן בלבו שימנה אותם.
או אמר: ויוסף – על הרעב שהיה שלש שנים, ואעפ״י שנגלה אותו העון חרון אף היה על כל ישראל, ועתה הוסיף לחרות בהם והסית את דוד שימנה אותם.
וכבר היה דבר זה נודע בישראל מן התורה כי אם ימנו את ישראל שלא יתנו איש כופר נפשו שיהיה בהם נגף (שמות ל׳:י״ב), ואפילו ימנה אותם לצורך. וצוה דוד את יואב שימנה אותם, והיה קשה בעיני יואב לעשות זה הדבר לפי שידע שיחסרו, וכן אמר בדברי הימים: למה יהיה לאשמה לישראל (דברי הימים א כ״א:ג׳), ואף על פי שיקח מהם כסף או שום דבר, כיון שימנה אותם שלא לצורך יחסרו, כמו שפירשתי למעלה בפסוק: ויפקדם בטלאים (שמואל א ט״ו:ד׳). ואמרו רבותינו ז״ל: כל זמן שנמנו ישראל לצורך לא חסרו, שלא לצורך חסרו כמו בימי דוד. לפיכך היה קשה בעיני יואב לעשות זה הדבר עד שחזק דבר המלך אל יואב ועל שרי החיל (שמואל ב כ״ד:ד׳).
ומה שאמר: ויסת את דוד בהם – כלומר ששם בלבו למנותם.
ומה שאמר: לאמר לך מנה את ישראל – היה בלב דוד שיאמר לאחד משריו לך מנה את ישראל, לא שהאל אמר לו בנבואה לך מנה, שאם כן איך אמר דוד חטאתי מאד, ואם האל אמר לו מה חטא, אלא ששם בלבו למנותם בעבור עון ישראל, ודוד לא ידע כי מי״י הוא.⁠1 ותרגם יונתן: וגרי ית דוד בהון. והיצר שהיה בלבו למנותם הוא השטן שנאמר בדברי הימים (דברי הימים א כ״א:א׳).
1. השוו לשון הפסוק בשופטים י״ד:ד׳.
ויוסף אף י״י לחרות בישראל – אעפ״י שזה נכון בעברי ובהגיון ואם מעולם לא חרה אף י״י בם, הנה מבואר כי כמה פעמים חרה אף השם בם עד היום בעונותם, אולם השאלה שעשינו ע״ז ועל זולת זה, איך יזכור הכתוב חרון אף להשם ועונש, ואם לא יקדים לספר שהשם פקד מעשיהם כמו שלמדנו משה על ענין המבול וענין סדום ובארו המורה. הנה תשובת זה ימצא בגביע.
ויסת את דוד בהם – כטעם אם י״י הסיתך בי (שמואל א כ״ו:י״ט), פתיתני י״י ואפת (ירמיהו כ׳:ז׳) מי יפתה את אחאב (מלכים א כ״ב:כ׳), ואין זה יותר קשה מאמרו התעו אותי אלהים (בראשית כ׳:י״ג), למה תתענו י״י מדרכיך (ישעיהו ס״ג:י״ז), וכבר האיר עינינו בזה ובזולת זה המאיר לארץ.
וזכר אחר זה שכבר הוסיף אף י״י לחרות בישראל מלבד מה שחרה אפו על דבר הגבעונים שהיה רעב שנה אחר שנה ויסת את דוד בהם לאמר לך מנה את ישראל ואת יהודה. ראוי שתדע שראוי שיובן מזה שאין הש״י הוא המסית את דוד למנות אותם שאם היה זה כן לא היה אשם לדוד על זה ואיך ענשהו א״כ הש״י בזה העונש הנפלא האלהי אלא שנ׳ שזאת ההסתה מיוחסת לש״י באופן כולל לפי שהוא הסבה בכל מה שיתחדש על הצד שאמר ותהי אשה לבן אדניך כאשר דבר י״י לא אתם שלחתם אותי הנה כי האלהים ואפשר שנאמר עוד כי היה גם כן הש״י סבה מה בזאת ההסתה וזה כי להשגחתו על דוד היה הש״י מסיר מדוד זאת התשוקה לולי כעסו על ישראל, והנראה בעיני שהיה אמרו ויסת את דוד חסר והרצון בו ויסת לבו את דוד כאמרו ותכל דוד שהוא חסר וענינו ותכל נפש דוד והנה החטא היה בזה המספר לפי מה שאחשוב כי זה יורה על שדוד היה שם בשר זרועו בבטחו על רוב העם ולא היה ראוי שיבטח כי אם בשם יתברך לבדו ועוד כי התורה צותה שבפקוד אותם יתנו איש כפר נפשו למנות מה שיתנו לו ולא יהיה בהם נגף בפקוד אותם כמו שבארנו בפרשת כי תשא.
הששה עשר הוא להודיע כי ממוקשי עם יקרה שיעשה המלך דבר בלתי ראוי להיות כלי להדיח הרעה עליהם וזהו אמרו ויוסף אף י״י לחרות בישראל ויסת את דוד בהם לאמר לך מנה את ישראל ואת יהודה הנה כמו שימלך אדם חנף ממוקשי עם כן יקרה ממוקשי עם למנהיג הטוב שגגה מה שהיה נשמר ממנה מהש״י לולא חטא העם הלא תראה כי דוד לא עשה זה במרד ובמעל כי תכף שהרגיש שחטא השיגתהו החרטה ובקש מהש״י המחילה.
ויוסף אף ה׳ וגומר. זכר הכתו׳ שמלבד מה שזכר שנענשו ישראל על מה שנטו אחרי אבשלום ומרדו בדוד ועל מה שנטו אחרי שאול להכות את הגבעונים, הנה עוד חרה אפו יתברך בישראל על מה שנטו אחרי שבע בן בכרי למרוד בדוד ולעלות מאחריו כמו שזכרתי, ולהיות כל משפטיו צדק ואמת, לא רצה להענישם כי אם על ידי דוד אחרי שחטאו נגדו. ולפי שדוד לא היה מוכן לחטוא בזה, הסיתו האל יתברך והניע לבבו לצוות לשריו שימנו את ישראל לגלגלותם. ועם היות שפשע הזה באיש ישראל יותר מביהודה, הנה היתה ההסתה שימנה את כלם ישראל ויהודה, כי המסית לא יאמר הדברים כפי אמיתתם, כי אם בדרך היותר ראוי להניע את לב המוסת. והיתה ההסתה לדוד שימנה את עמו כלו לדעת כמה הם, להיותם מוכנים לעת הצורך להלחם באויביהם, ובמסכים בזה נאמר בדברי הימים (דברי הימים א כ״א) ויעמוד שטן על ישראל ויסת את דוד למנות את ישראל, ירצה שעמד על ישראל השטן והוא שלוחו של מקום, והמלאך המשחית הזה נאמר על החרון אף האלהי שהוא יצא לשטן לפושעים, כאמרו (תהלים ע״ח מ״ט) ישלח בם חרון אפו עברה וזעם וצרה משלחת מלאכי רעים, הנה קרא החרון אף העברה והזעם מלאכי רעים, והוא השטן שזכר שם בדברי הימים במקום החרון אף אשר זכר כאן. וגם נוכל לפרשו על שבע בן בכרי שעמד על ישראל לשטן והסיתם, והיה זה סבה שבאו לידי מנין וינגפו. ואמרו ויסת את דוד, פירש רלב״ג שהוא חסר הלב, כאלו אמר ויסת לבו את דוד, ושהוא (בסי׳ י״ג ל״ט) ותכל דוד לצאת את אבשלום, שהוא כמו ותכל נפש דוד. ואני אחשוב שההסתה תחזור לאף שזכר, יאמר ויוסף אף השם לחרות בישראל, ואותו חרון אף הסית את דוד לאמר לך מנה את ישראל, וענין זה ואמתתו שאותו החטא והפשע שהיה בישראל אשר סבב החרון אף, הוא אשר סבב והניע להיות דוד ניסתי (ר״ל מנוסה) בענין הזה כדי שיבא עליהם העונש. או יהיה החרון אף משלוחי ההשגחה המענישים את הרשעים, ועל זה אמר בדברי הימים ויעמוד שטן, והותרה עם זה השאלה הראשונה:
לחרות – מלשון חרון אף.
ויסת – מלשון הסתה.
ויסף אף ה׳ לחרות בישראל – מלבד מה שחרה אפו בדבר הגבעונים שהיה בעבור זה רעב שלש שנים, הוסיף עוד לחרות (ויתכן שהחרון היה על מה שמרדו בדוד, בדבר אבשלום ושבע בן בכרי. או היה בידם עון נסתר, ונעלם מעיני דוד).
ויסת את דוד בהם – רוצה לומר: מי שדרכו להסית, הסיתו, וכן נאמר בדברי הימים (דברי הימים א כ״א:א׳) שהשטן הסיתו, והקב״ה מסרו בידו, והסתתו היה בדבר הרע להם לאמר: לך מנה וגו׳, ובעבור זה באה התקלה עליהם, כמפורש בענין.
לשון הסתה שאחריו ב׳ מורה שמגרה אותו על חברו ע״י שנאה ומשטמה כמו אם ה׳ הסיתך בי, ותסיתני בו לבלעו, והמינוי הזה לא בא מדוד מפני שנאה או כדי להרע להעם, מה היה הקצף הגדול הזה, והלא גם משה ושאול מנו את ישראל, וכפי דברי מהרי״א לא נתנו שקלים במדבר סיני ובערבות מואב, ולמה בכל מקום תפס לשון פקידה ופה השתמש בפעל מנה, ובפעל ספר, ומה ההבדל ביניהם, ומה היה כונת דוד בזה לאיזה תכלית היה דבר המלך נחוץ למנותם עתה דוקא לעת זקנתו מה שלא התעורר על זה כל ימי מלכותו, בדה״י כתוב שיואב השיב לו הלא אדוני המלך כולם לאדוני לעבדים ולמה יבקש הדבר הזה, משמע שבקש זה מפני שחשב שאינם עבדיו ושמורדים בו, ואיך יהיה זה, ולישב הסתירה במנין העם בין החשבון שבספר שמואל להחשבון שבדה״י, וכן בשקלים שנתן בעד הגורן יש חלופים בין שני הספרים:
ויוסף אף ה׳ – אביר המפרשים השר מהרי״א העתיר בזה המקום דברים הנה לא יאבה לשמוע אל דעת רש״י והרמב״ן בפירשו התורה,
שחטא דוד היה מה שמנה אותם לגלגלותם ולא ע״י שקלים, כי הוא מוכיח בראיות לפי דעתו שישראל במדבר סיני ובערבות מואב וכן הלוים שם נמנו לגלגלותם לא ע״י שקלים, וכן שאול מנאם שתי פעמים, ולדעתו לא צותה התורה ע״ז שלא למנאם שלא על ידי שקלים, ודעתו כדעת הרלב״ג שהיה החטא על ששם בשר זרועו בבטחו על רוב עמו עי״ש.
וכה דברי עקדת יצחק פרשת תשא ומבלי אכניס את עצמו פה בעקר הדרוש הזה שאין פה מקומו אצלי, אומר יהיה איך שיהיה התורה העידה שהמנין הוא סבה אל ביאת הנגף, כמו שאמר ולא יהיה בהם נגף בפקוד אותם, וזה יהיה מג׳ פנים:
אם מצד עין הרע כמו שאמר הפילוסוף שמבעל הנפש הקנאי יצאו מן העין קצת אדים מהמותרות אשר ידחם הטבע ויפעלו בארסיותם על המוכן להתפעל מהם עד שימיתו אנשים העלולים לכך, כאשר ימית האפעה בהבטתו.
אם מצד שאין הברכה שורה אלא בדבר הסמוי מן העין. והוא כי כל קיום והעמדת זרע בית יעקב והופרתם והרבותם הוא נגד המערכה שהיא מתנגדת אל העם הזה שהוציאם ה׳ והפלם מממשלת הוראת הככבים והמזלות אל ההשגחה האלהית, ודרכי ההשגחה כולם הם נסים נסתרים לא גלוים, שה׳ לא ישדד סדר המערכה בפרסום, רק בהסתר, ולכן כל עוד שאינם נמנים יפרו וירבו בדרך נסיי, אבל כשימנו ויודע מספרם, שאז בהכרח לגלות הנס לעין כל וזאת לא יעשה.
ועוד בה שלישיה, כי כל עוד שהעם מתאחדים והם כולם כאיש אחד זכות הרבים גדול מאד, אבל כשמונים אותם שאז יתחשב איש איש לבדו, יחופשו עונותיו ואז יהיה בהם נגף.
ועתה גם אם נאמר כדעת הרבנים האלה שישראל נמנו במדבר ובימי שאול שלא ע״י שקלים, לא יפלא לנו מאומה על שבמנין זה של דוד היה הנגף בעדת ה׳, והוא בשנבדיל תחלה בין ארבע לשונות נרדפים שבאו על המנין, בשלש השתמש פה, לך מנה את ישראל, ופקדו את העם, וידעתי את מספר העם, שהם, מנה פקד ספר.
ועוד ישמש בפעל נשא – נשא את ראש בני גרשון. ואומר כי פעל ספר בא על הספירה בעצמה, שסופר אחד שנים שלשה, כמו וספרה לה שבעת ימים, וספרתם לכם ממחרת השבת, שעל זה לא יצדק רק לשון ספירה שסופר הימים.
ופעל פקד בא על סכום המנין, אחר שספר הפרטים ויאמר סך הכל כך וכך ישמש בלשון פקד, וירמוז ג״כ אל תכלית הספירה, למשל מלך הסופר חיילותיו לדעת סכומם, הוא פוקד על ענינם, מי ילך למלחמה וכמה ילכו, ובזה משתתף עם הוראה השנית שיש לפעל פקד, ה׳ צבאות מפקד צבא מלחמה (ישעיהו יג) וכן אמר במד׳ שה״ש (פ׳ אחת היא יונתי).
מספר – זה המנין מפקד זה הסכום, וכן תמצא שבכל מקום שידבר על פעולת הספירה הסדוריית זה את זה לא יוכל להזכיר לשון פקד, אספרם מחול ירביון, כי עתה צעדי תספור (איוב יד), תספור ירחים תמלאנה (שם לט), והכהו כדי רשעתו במספר (דברים כה).
אולם פעל מנה בא גם על דבר שכבר יודע מספרו ומונה לדעת אם לא חסר ממה שהיה, כמו שאמר עוד תעבורנה הצאן ע״י מונה (ירמיהו לג), לדעת אם חסר מהם, למנות ימינו כן הודע, וחסרון לא יוכל להמנות, מונה מספר לככבים, רצה לומר שמונה שלא יחסר מספרם לעולם, ואמר אשר אם יוכל איש למנות את עפר הארץ גם זרעך ימנה, כי העפר לא יצוייר בו המינוי שאם יוקח אבק דק מן העפר ישאר בשלימותו כמו שהיה, וכן ישראל כשיחסר מהם יתמלא תיכף, ועל זה אמר מי מנה עפר יעקב ומספר את רובע ישראל, תפס מינוי אצל עפר.
ופעל נשא בא על הפקידה שיש בו נשיאות וחשיבות. כמו ראש אנשי המלחמה שישא ראשו שהוא איש גבור ומצביא המלחמה, וכן במדרש במדבר פ״ד, אינו אומר פוקד אלא נשא לשון נשיאות וחשיבות.
עפ״י הקדמה זו נבוא אל הביאור, הנה תראה שבמנין של חומש הפקודים וערבות מואב לא השתמש לא בפעל מנה, (כי לא היה הכונה לדעת אם חסר מהם) ולא בפעל ספר, כי לא היה כונתו הספירה מצד עצמה רק בפעל פקד ובפעל נשא, שמצד שהיה במנין זה התנשאות וחשיבות אמר פעל נשא, ומצד שתכליתו היה לדעת הסכום הכולל אמר פקד.
וכן אצל שאול אמר: ויפקדם בטלאים.
אמנם אמר שם במספר שמות, רצה לומר שהספירה לא היה שספר הגלגולת שבזה יש עין הרע, רק שספר השמות, כל אחד כתב שמו ושם משפחתו וע״י שספר השמות ידע סכומם, אבל לא אמר ספור את בני ישראל או ויספור כי זה אינו ראוי רק הפקידה לדעת הסכום הכולל, שבזה לא שיך עין הרע, ולא הטעם הג׳ שהפריד היחידים לבדם, כי הלא מקבץ הסכום הכולל, וגם לא הטעם השני שאין הברכה שורה רק בדבר הסמוי מן העין, כי לא פקד רק צבא המלחמה, והפחותים מבן עשרים נשארו בלא מנין, והברכה עדיין מסותרת בנסי ה׳ הנסתרים.
אמנם במספר הזה שספר יואב השתמש בג׳ לשונות אלה לגלות מה היה כונת דוד בזה, ואופן חטאו בדבר זה. ואומר בעז״ה, הנה מצאנו כי עד העת ההיא לא התיחדו אנשי החיל מי יצא בצבא, רק בכל עת בא מלחמה בארצם, יצא כרוז מן המלך שיצאו העם למלחמה, והלכו כל החרדים למצותו, הלא תראה כשפקדם שאול בבזק היו ישראל שלש מאות אלף ואיש יהודה שלשים אלף (שמואל א יא) וכשפקדם בטלאים היו איש ישראל מאתים אלף ואיש יהודה עשרת אלף, מבואר שמאה אלף מישראל ועשרים אלף מיהודה נשארו בביתם בפעם הזאת, והנה קודם שהיה המרד של אבשלום שהיו כולם נאמנים למלכם, ידע כי עת ישמיע את העם יצאו כולם למלחמה באהבתם אותו, אבל אחר שנתהוה המרד של אבשלום ואחריו של שבע בן בכרי שראה דוד שלב ישראל נוטה מעליו, וירא כי עת תקראנה מלחמה ישארו רובם בביתם, לכן כמו שהנהיג בעת ההיא לקחת מאתם מס מה שלא היה קודם לכן שנתנו הכל ברצון (כנ״ל פ׳ כד) כן רצה להנהיג שכל יוצאי צבא יהיו מופקדים במספרם ויהיו כתובים בפנקס המלך עד שבעת מלחמה ידע מי החסר מהם אשר לא בא לעזרת ה׳ בגבורים וענוש יענש, כמו שהוא היום אצל מלכי ארץ, שבני החיל נזכרים ומנוים ומוכרחים לצאת לקראת נשק בעת הצורך.
והנה הכתוב אומר: ויוסף אף ה׳ לחרות בישראל ויסת את דוד בהם לאמר לך מנה את ישראל ואת יהודה.
ופירשו מהרי״א:
שהיה החרון אף על שמרדו במלכות בית דוד והלכו אחרי שבע בן בכרי, שבזה רצו לפרוק עול מלכות בית דוד ועול מלכות שמים, ומענין זה בא עליהם העונש בזה הדבר עצמו, שעלה על לב דוד שלבם רחק ממנו, ולא יעזרוהו בעת מלחמה, וזה שאמר ויסת את דוד בהם, כאילו הטיל קצת שנאה ביניהם, שלא האמין להם כמקודם, ומזה גזר לאמר לך מנה את ישראל ויהודה, שלא הי׳ תכלית כוונתו לפקוד את העם לדעת סכומם, רק למנותם לדעת אם יחסרו מהם בשעת מלחמה, שזה גדר המנין, ובדה״י פירשו יותר במה שאמר: ויעמד שטן על ישראל ויסת את דוד בהם למנות את ישראל שעמד בזה שטן ויעורר מדנים שהטה לב דוד לזה, כי ה׳ לא הסית אותו רק אנשים משטינים, רק ה׳ לא הטה לבבו אל שלא יאמין לשוא נתעה. והנה הגם שאמר למנות את יהודה ג״כ, עקר כונתו היה על ישראל שעזבוהו והלכו אחרי שבע בן בכרי, מה שאין כן בני יהודה דבקו במלכם, ועל זה בדה״י אמר רק למנות את ישראל.
ויסף וגו׳ – ידענו בו יתברך שמו כי לא ענה מלבו ויגה בני איש, ושמענוהו מצוה איש בחטאו יומת, א״כ בודאי נתנו בני ישראל מקום לו לחרות בהם מאחר שנגפם במגפה.
ויסת וגו׳ – כדעת רמב״ם ואחריו רלב״ג – ייוחסו בספרי הקודש דברים רבים לאל ית׳ להיותו הסבה הראשונה בכל הדברים עם היות שנמשכים אותם הדברים המתיחסים אליו אם בטבע ואם במקרה ואם בבחירת האנשים (מורה פ׳ מ״ח, ח״ב), וזו היא ג״כ דעת שד״ל על מליצת ויחזק ה׳ את לב פרעה (משתדל, וארא), וכן פירשתי גם אני פסוק אשר חלק אותם (ואתחנן ד׳:י״ט), כי חפץ ה׳ להמיתם (שמואל א ב׳:כ״ה).
מנה את ישראל – חטאת דוד לא היתה באשר מנה את העם ולא לקח מהם כופר מחצית השקל, שמצוה זו לפ״ד לא לדורות נאמרה רק הוראת שעה היתה, שהיתה דעת משה לספור את העם אחר מעשה העגל לדעת מספרם בבירור, כי ביציאתם ממצרים נודע שהם כשש מאות אלף רגלי, רק לא נודע מספרם בצמצום, וה׳ אמר למשה עכשו שאתה רוצה למנות בני ישראל הנשארים אחר המגפה על דבר העגל (תשא ל״ב:ל״ה) קח מהם כופר לכפרת עונם ועשה בו אדני המשכן שהם יסודתו ובזה תודיעם שלולי חטאו לא היו צריכים למשכן ולכל האזהרות הנמשכות אליו כי כולם קדושים הם ובכל מקום שהיו מקריבים לי קרבנות הייתי מקבל מהם (בכל המקום אשר אזכיר את שמי, יתרו), עכשו שאני רואה שהם נוטים אחר ע״א איני מובטח בהם עוד שלא יסורו מחוקותי בעבודתם וצריכים הם להביא קרבנותיהם לפני בבית קדשי, והוצרכתי אף אני לבחור בשבט ומשפחה מקודשת לי לכהנים ולמשרתים, אותם שלא נתפתו אחר אחיהם בעון העגל; רק לא מצאנו שבא הצווי לדורות שבכל פעם שימנם יקח מהם כופר לבלתי ישלוט בהם נגף, ולא בפרשת במדבר ולא בפרשת פינחס הוזכר שלקח מהם כופר כשמנאם פעם שניה ושלישית בהיותם מוכנים ליכנס לארץ (בפעם ראשונה מנה כולם אפילו חלשים ובעלי מומין ולקח מהם כופר נפשם, ובפעם שניה ושלישית לא מנה כי אם יוצאי הצבא), ואם גם בשתי הפעמים היה לוקח מהם כופר בודאי היה מגיד לנו מה עשה בו כדרך שנתן לנו בו חשבון מצומצם בפרשת פקודי, ולומר ששתי הפעמים לא הוצרכו לכופר לפי שכתב משה שמותם ואח״כ מנה השמות ולא הגופים נ״ל כחוכא ואיטלולא כלפי שמיא כדרך שמונים בפסוק ויתן לך לראות אם יש מנין לכל דבר שבקדושה, כי הלא הדבר שוה אם תאמר אחד שנים או מלות במספר, ומלחמה לה׳ אלחם בניחושים המקעקעים תורת קדשנו מיסודותיה והיא חכמתנו ובינתנו לעיני העמים, ומה נאמר במנין פרשת פינחס ששם לא בא הצווי למנותם במספר שמות? וגם כאן שרצה דוד לספור את העם לא הוכיחו יואב על שהיה רוצה למנותם בלי קחת מהם כופר, שאז בודאי היה דוד מקבל דבריו, רק על המנייה עצמה שכן כתוב (ג׳) ויוסף ה׳ אלהיך אל העם כהם וכהם וגו׳, ומניית העם היתה לדעת כמה הם שולפי חרב בישראל (שמואל ב כ״ד:ט׳) לידע מספר חיילותיו לחשוב מחשבות בלבו נגד איזו ממלכה יוכל להלחם ואיזה גוי יוכל לכבוש, ובזה חטא ודאי חטא גדול שהיה רוצה להשליך מנגד נפש ישראל ללא צורך מאחר ששלום לו מכל עבר, וכבר ידע ע״י נתן שמחמת היותו איש דמים ואוהב מלחמה נמנע ממנו מלבנות בית לה׳ (דברי הימים א כ״ב:ח׳).
מלבד מה שחרה אפו של הקב״ה בדבר הגבעונים עליו נענשו ברעב שלש שנים1, וַיֹּסֶף – הוסיף אַף יְהוָה לַחֲרוֹת בְּיִשְׂרָאֵל2, וברשות הקב״ה3 וַיָּסֶת – הסית4 וגירה5 השטן6 אֶת דָּוִד בָּהֶם בישראל, כאשר הסתה זו היתה בדבר הרע להם7, ושם בלב דוד8 לֵאמֹר – שיאמר לאחד משריו9 לֵךְ מְנֵה אֶת יִשְׂרָאֵל וְאֶת יְהוּדָה בניגוד לציווי התורה שלא למנות את ישראל שלא לצורך10, ואף כשמונים לצורך, ציוותה התורה שבפקוד אותם יתנו איש כופר נפשו על ידי הבאת מחצית השקל, ולא יהיה בהם נגף בפקוד אותם11, ולא שמר ה׳ את דוד מטעות זו12, שסבר דוד כי ציווי זה היה לדור המדבר ולא ציווי לדורות13:
1. מצודת דוד.
2. ויתכן שהחרון היה על מה שמרדו בדוד בדבר אבשלום ושבע בן בכרי, או שהיה בידם עון נסתר ונעלם מעיני דוד, מצודת דוד. וכפי שרש״י ביאר כי לא ידע על מה היה החרון אף הזה.
3. כך משמע ממצודת דוד.
4. מצודת ציון.
5. רש״י.
6. דברי הימים א׳ כ״א:א׳, ר״י קרא, מצודת דוד.
7. מצודת דוד.
8. רד״ק.
9. רד״ק.
10. רד״ק.
11. שמות ל׳:י״ב, רלב״ג.
12. ובאשר לאיסור ספירת העם שלא לצורך, רלב״ג מבאר כי החטא היה על כי דוד ברמת מעלתו לא היה אמור לשים בטחונו על רוב העם, ולא היה ראוי שיבטח כי אם בהשם יתברך לבדו.
13. ובמסכת ברכות (סב:) מובא המדרש ולפיו כשאמר דוד לשאול, ״אִם יְהוָה הֱסִיתְךָ בִי...⁠״ (שמואל א׳ כ״ו י״ט) אמר לו הקב״ה לדוד, מסית קראת לי! בחייך שאני מסיתך בדבר שאפילו תינוקות של בית רבן יודעין אותו, מעם לועז.
תרגום יונתןמדרש שמואלילקוט שמעונירש״יר״י קראמיוחס לר״י קרארד״קר״י אבן כספירלב״גרלב״ג תועלותאברבנאלמצודת ציוןמצודת דודמלבי״םהואיל משהמקראות שלובותהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144