but with him who is standing here with us this day before the Lord our God, and with him also who is not here with us this day.
ארום כל דרייה אדקמו קדמינן מן עלמא ועד כדון עמן אנון קיימין הכה יומא הדיןב קדם י״י אלהן וית כל דרייה דעתידין למקום מן בתרן עמן קיימיןג הכה יומא הדין.
א. בגיליון כ״י ניאופיטי 1 מובא (במקום: ״דקמו ... הדין״) נוסח אחר: ״דקיימין הכא עמנא קיימין יומא הדין קדם י״י אלהנא וית כל דריה דהוו מן יומי עלמא ודלא אתבריו עד כדון כולהון קיימין עמנא יומא דין״.
ב. בגיליון כ״י ניאופיטי 1 מובא (במקום ״דקמו קדמינן מן עלמא ועד כדון עמן אנון קיימין הכה יומא הדין״) גם נוסח חילופי: ״דקמו מן יומת עלמא״.
ג. בגיליון כ״י ניאופיטי 1 מובא (במקום ״קיימין״) גם נוסח חילופי: ״קיימה״.
ארום ית כל דרייא דקמון מן יומת עלמא כולהון הינון דקיימין הכא עימנא יומנא קדם י״י אלקנא וית כל דרייא דעתידין למיקום עד סוף כל עלמא כולהון הינון קיימין הכא עימן יומנא.
but all the generations which have arisen from the days of old stand with us today before the Lord our God, and all the generations which are to arise unto the end of the world, all of them stand with us here this day.
ארום כל דריא די קמו מן ימות עלמא ועד כדון עמך קיימין הכא יומא דין קדם יי אלהכון וית כל דריא דעתידין למיקום מן בתרן (י״ג כולהון) כאילו קיימין הכא עמן יומא דין.
All the generations which have arisen from the days of old until now stand with thee today before the Lord your God, and all the generations which are to arise after us stand also here with us today.
ואת אשר איננו פה [NOT WITH YOU ALONE DO I MAKE THIS COVENANT … BUT WITH HIM THAT STANDS HERE …] AND ALSO WITH HIM THAT IS NOT HERE – i.e. with the generations that will be in future (i.e. Moshe is not referring to persons who happened to be absent from the assembly, for it states, v. 10, that all were present: "You are standing this day all of you before Hashem") (Tanchuma Nitzavim 3).
נו״ן ישנו – נוסף [לדבר צחות.]א
ואת אשר איננו – עם אשר איננו, רק יבוא אחרינו.
ואיננו כטעם האומרים (תנחומא נצבים ג׳): כי רוחות הבאות היו שם.
[BUT WITH HIM THAT STANDETH HERE WITH US THIS DAY.] The nun of yeshno (that standth here) is superfluous.1
AND ALSO WITH HIM THAT IS NOT HERE WITH US. Ve'et asher ennnu (and also with him that is not) means with him that is not here with us2 but will come after us. It is not to be interpreted as those who say that the spirits of the coming generations were there.3
1. Yeshno is the word yesh plus the third person pronominal suffix. That suffix is a vav. Thus we would expect yesho rather than yeshno. Hence Ibn Ezra's comment (Krinsky).
2. Here with us today. In other words, ve'et means and with. This is not the usual meaning of et. Hence Ibn Ezra's comment. See Ibn Ezra on Gen. 1:1 (Vol. 1, p. 27): "Et means the very thing…However, sometimes…et is used in place of with."
3. This is the opinion of some midrashim. See Tanchuma, Nitzavim: The souls were there, but the bodies [these souls were to enter] had not yet been created.
ואת אשראאיננו פה עמנו – אף עם הדורות העתידים להיות.
AND ALSO WITH HIM THAT IS NOT WITH US THIS DAY — "that is, also with the future generations.
ואת אשר איננו פה – מלמד שאפילו אותם שעדיין לא נבראו הגופים מ״מ הנפשות היו שם ולפי׳ לא נאמר עמידה.
ואת אשר איננו פה עמנו היום – שכולם הביא בברית:
ואת אשר איננו פה עמנו היום, "as well as those who are not here with us this day." All these as yet unborn generations of the Jews participating in this assembly are included in this oath/covenant to be undertaken at this time.
ואת אשר איננו פה אף עם דורות העתידים להיות. פירש אין לפרש שאותם שאינם פה הם שהלכו להם בשום הכרח ואינם נמצאים פה כעת שזה א״א במקום הזה שהרי כבר כתיב אתם נצבים היום כלכם כל איש ישראל אי נמי מפני שאת אשר איננו פה הוא נעדר ואין לכרות ברית עם ההעדר הוצרך לומר שהוא מכיון פה בעבור נפשות אותן העתידין להיות בדורות הבאות שאע״פ שגופיהן אינן נמצאים עתה נפשותיהן נמצאים:
ואת אשר איננו פה עמנו היום – והם הדורות הבאים, ולפיכך צריך שתודיעם שמתנת הארץ וזולתה היתה לכם על תנאי קיום הברית, ובאותו התנאי בעצמו יירשו מכם.
ואת אשר עמנו פה עמנו היום, a reference to future, as yet unborn generations. You will therefore have to explain to these unborn generations in due course that you yourselves only received this land on the understanding that subsequent generations of Jews would remain loyal to the terms of your acceptance. They will continue to inherit the land from you only on that basis.
ואף עם דורות העתידים. דאין לפרש כמשמעו, שאינם בפנינו אלא במקום אחר, דהא ״אתם נצבים היום כלכם״ כתיב (פסוק ט), שהיו כולם כאן (כ״ה ברא״ם). ואם תאמר, אחר שלא היו בעולם, איך אפשר לכרות ברית עמהם, והלא אינם בעולם. ויש לתרץ, דודאי שפיר הוא, דהא אין בית דין יכול לבטל דברי בית דין חבירו אלא אם כן גדולים בחכמה ובמנין (מגילה ב.), ואין בית דין כמו בית דין של משה. וכיון שכך הוא, הרי שפיר יכולים לקבל עליהם ברית ״את אשר ישנו פה ואת אשר איננו פה״. וראיה לזה, דכתיב (יהושע ט, יח) ״ולא הכום בני ישראל כי נשבעו להם נשיאי העדה״, אף על גב שלא היו ישראל אצל השבועה, אחר שנשבעו נשיאי העדה – יכולים הם לגזור. ובודאי הנשיאים הביאו באלה ובשבועה כל הדורות, ולא קשיא מידי:
ואף עם דורות העתודים להיות. ולא יתכן לפרשו כמשמעו אף שאיננו פה שהלכו להם, דהרי כתיב אתם נצבים היום כולכם. ועוד יש לומר איך שייך לכרות ברית עם מי שאינו פה, דלמא אם היה בא מן הדרך והיה פה לא היה מקבל הברית, אבל אי קאי על העתידים להיות, אתי שפיר, דאף אם הגופים לא היו שם, אבל הנשמות היו שם וקבלו הברית. ועוד יש לומר כי ברא כרעיה דאבוה הוא, וכיון שהאבות קבלו, הבנים הבאים אחריהם ג״כ בכלל הברית:
Even with the generations destined for the future. You cannot explain the verse according to its straightforward connotation, that those who are not here had left, because it is written, "You stand, this day all of you. Also, you could [refute this explanation and] say: How can one contract a covenant with someone who is not present? Perhaps if he came back from where he went and was here, he would not accept the covenant! But if it refers to those who will be in the future, there is no difficulty as even if their bodies were not there, their souls were there and accepted the covenant. Another explanation is that "a son is the extension [lit., leg] of his father," and being that the fathers accepted [the covenant], the sons who come after them are also included in the covenant.
כי את אשר ישנו פה עמנו עמד היום ואת אשר איננו פה עמנו היום – ולא נאמר תיבת עמד אצל אשר איננו פה מפני שהי׳ שם כל הנשמות אבל לא נראו עומדים.
ואת אשר איננו פה – הם הדורות הבאים, ולכך צריך שתודיעם שמתנת הארץ ויתר הטובות אשר הועתקו על ידכם אליהם, לא היו כי אם על תנאי קיום הברית, ובאותו התנאי בעצמו תנחילו אותם לבניכם אחריכם:
איננו פה – דורות העתידים להיות (רש״י מתנחומא) וכ״ת יב״ע, וכ״פ ראב״ע. כי אין לפרש שאיננו פה שלא בא הנה מחמת סבה המונעת אותו מלבוא הנה, שהרי כתיב אתם נצבים היום כלכם כל איש ישראל, וע״כ שהוא על דורות הבאים מעדות הכתוב עצמו (לקמן פסוק כ״א וכ״ד) ואמר הדור האחרון בניכם אשר יקומו מאחריכם וגו׳ על אשר עזבו את ברית וגו׳ אשר כרת. ובחנם גמגם בזה חד ממפרשי הפשט.
ואת אשר איננו פה – אין הכוונה כלל על הדורות הבאים, כי לא נזכרו ולא נרמזו בפרשה הזאת הדורות הבאים; אבל אמר אתם נצבים כאן כלכם, ואם אולי יש אדם שלא בא לכאן, להיותו חולה או לסבה אחרת,א דעו כי גם את אשר איננו פה אני כורת הברית הזאת. {ולפיכך סמך ואמר פן יש בכם איש או אשה וגו׳.}ב
א. כן בדפוס ראשון, אך שם בטעות: ״אחרות״. בכ״י שוקן, לוצקי 673(א), 673(ב) (במקום ״להיותו... אחרת״): ״להיותו ממאן לקבל הברית הזאת״.
ב. ההוספה היא מכ״י שוקן, לוצקי 673(א), 673(ב).
כי את אשר ישנו פה וגו׳ – ידוע מדברי האר״י ז״ל בספר הגלגולים כי כל נשמות ישראל קשורים זה בזה מטע ה׳ להתפאר מעץ החיים תפארת ישראל אשר בתוך הגן ויש להם שרשים וענפים ויש נשמה הכוללת כמה אלפים נשמות אשר הם ענפים או עלים לנשמה זו. ודור המדבר היה שרש כל הנשמות ההיו והעתידים להיות ומשם רועה אבן ישראל דור ודור וחכמיו סופריו ודורשיו כלם תלמידי מרע״ה וכלם עמדו בהר סיני אשר שרשם כ״א אצל שרשו של דור המדבר וכל דור המדבר היו ענפים אל שרש נשמת משה ע״ה שהוא העץ החיים בעצמו ובעלה דמטרוניתא איש האלהים ועז״א את אשר ישנו פה ר״ל הנשמות של דור המדבר הנצבים פה עמנו עומד היום לפני ה׳ אלהינו על ידנו עומד לפני ה׳ וזהו כלם לשלשלת חבל הקדושה והנבואה ע״י נשמת משה שהיתה כוללת את כלם, ואת אשר איננו פה הנשמות העתידים להיות עמנו היום הם עמנו בשרש נשמתנו. וזה בעצמו כוונת ענין הקבוץ שקבצם כאן שהיה כדי שכל ישראל יהיו ערבים זה בזה איש באחיו וברעהו והוא מצד שיש להם קשר ודבוק עצמי ע״י הנשמות הסבוכים בסבך עץ החיים איש את רעהו יעזורו להשלים קומה שלמה וא״א שיתוקן האחד זולת השני כי האהל אחד לז״א אח״כ כי אתם ידעתם ע״פ מ״ש ששאל מין א׳ לר׳ פלוני הלא כתיב בתורה אחרי רבים להטות ורוב העולם עובדים ע״ז מדוע אינכם עובדים והשיב לו בישראל כתיב שבעים נפש ובעכו״ם כתיב שש נפשות והכוונה כי ישראל כולם נפש אחד אחד מעץ החיים אשר בתוך הגן ונפשות א״ה המה ממקום הפרוד לרשות הרבים לזה קרוים נפשות לזה אין קבוצם קבוץ ואין חבורם חבור כלל וכלם בטלים מפני הקדושה כקוף בפני אדם ואין שייך אחרי רבים להטות וזמ״ש בזה שהראם היחוד והחבור נשמת ישראל זה בזה וכלם ברועה אחד יוצר כל בא כמתרץ מה שידעתם שכל האומות בכתף ובשכם אחד עובדים עכו״ם אל תחוסוא לקבוצם:
עוד יבואר עפמ״ש שבאותו מעמד היו כל הנשמות שעתידים להבראות עד סוף העולם אך ידוע כי יש הרבה נשמות העשוקים ביד הקליפות ועדיין לא נתבררו השלמות וזה כל עיקר הגלות להוציא יקר מזולל ולא היה באפשר שיהיו בשעת הברית והנה כל גלות מצרים היה להוציא הנצוצות הקדושות אשר היו מובלעים בקליפת מצרים עד שבליל מכת בכורות האירה הלילה כבתקופת תמוז מאור השכינה כי החשך נתבטל ונגה כאור תהיה וע״י נתבטלו כל אלילי מצרים ועשאוה כמצולה שאין בה דגים כי עיקר חיותם הוא ע״י הניצוץ הקדוש המעושק ביניהם וע״י החיות ששולחים לו יחיו גם הם יטרפו טרף אדם אכלו וז״ש את אשר ישנו פה עמנו שכבר הוציאוה והציגוה לצד הקדושה ואת אשר איננו עמנו כלל רק ביד הס״א ומספר איך ימצאו נשמות קדושות שלא יהיו ביד הקדושה לז״א כי אתם ידעתם (בסוד הדעת שהוא היה הגלות מצרים להוציא הנשמות העשוקות באחורי הערף כידוע) אשר ישבנו בארץ מצרים מפני טעם זה (ואומר ישבנו ששם כוננו עיר מושב כי בטלו את הקליפה מקום מדבר וצמאון) אבל עדיין נשארו הרבה נשמות עשוקות בקרב יתר הגוים ואם היו ישראל זוכים במדבר היו מוציאין את הכל והיה שעת התקון אבל את אשר עברנו בקרב הגוים בהעברה בעלמא מפני אשר עברתם את פי ה׳ ולא גמרתם הברור הראוי והראיה כי ותראו את שקוציהם ולא נתבטלו כמו במצרים. והבן היטב:
א. יש דפוסים הגורסים כאן: ״תחושו״.
כי את אשר ישנו פה עמנו עומד היום לפני ה׳ אלהינו ואת אשר איננו פה עמנו היום – עפ״י הפשט קאי על פסוק דלעיל והוה כאלו אמר בסוף פסוק הזה אנכי כורת את הברית וגו׳, ומובן שלא יתכן כריתת ברית עם אשר איננו פה. לכן בהכרח שאשר איננו פה המה שיבואו מיוצאי חלציהם של אלו אשר ישנו פה ועמהם כרת הברית. והמה קבלו גם על זרעם ועל כל הנלוים, עד״ה (אסתר ט כז) קימו וקבלו היהודים עליהם ועל זרעם ועל כל הנלוים עליהם. ומה שאמר ולא אתכם לבדכם וגו׳ דמשמע שגם עם אחרים הוא כורת את הברית, פי׳ לא אתכם לבדכם בשביל עצמכם, רק אתכם גם בעד אשר איננו פה שהם דורות הבאים. והמפרשים האריכו בהבנת הדבר איככה יוכלו האבות לקבל חוב על זרעם, הלא עיקר האדם הוא הנפש ואין שום התקשרות בין נפש האב עם נפשות יוצאי חלציו, לכן הוכרחנו להאריך מעט להסביר קבלת התורה שקבלו האבות גם בעד דורות הבאים עפ״י כמה טעמים א) מעקרי אמונתנו שהנפשות המה הנשמות חיים וקימים בגנזי מרומים קודם שיבואו לגוף האדם, וגם אחרי מות האדם ישארו לנצח אם לא עשו בהיותם בגוף דבר שע״י תכרת מארץ החיים, וכל הנשמות העתידות להיות בגופי בנ״י היו במעמד ברית הר חורב ובברית ערבות מואב, וקבלו להיות שומרים התורה, ואף שאין הנשמה יכולה לקיים התורה מבלעדי הגוף אבל הלא אבות הגופים שהיו אז קבלו והתחייבו עליהם, וידוע שאף גם בעץ השדה ובזרע האדמה יש בכחו כל מה שיצמח ויתגדל מהם עד סוף כל העולם. ומכ״ש שיש בכח האדם כל תולדותיו העתידים לצאת ממנו, והאבות יכלו לקבל חיוב על הכח הזה העצור בהם, מפני שכל טענת האומרים שלא יוכל לקבל על דורות הבאים הוא מפני שאין התקשרות לנפש האב עם נפשות יוצאי חלציו, ואין לו שייכות רק בהגופים, ואחרי שהנפשות קבלו עליהם לקיים, לזה יצורף גם קבלת האבות על הגופים, שיש לו שייכות בהם ע״י כחות הנעצרים בהם עד סוף כל הדורות. ב) החקירה אם יכולים לקבל גם לבניהם אחריהם הוא רק על דבר שהוא חוב להם, אבל על דבר שהוא לו לזכות וטובה בודאי יכולים לקבל עליהם ולזכותם, ולכן יכלו לקבל על הדורות הבאים לקיים כל התורה מפני שהתורה היא רק ליישר את המדות ולהדריך בדרך ישרה שלא ישתקע בתאות הגשמיות, ושיבא להשלים תכלית כונת מה שברא ה׳ את האדם כמ״ש (סימן ל טו) ראה נתתי לפניך את החיים ואת הטוב (כ) ובחרת בחיים למען תחיה אתה וזרעך, ונאמר (סימן ו כד) ויצונו ה׳ לעשות את כל החקים האלה לטוב לנו כל הימים וכמ״ש (שם כה) וצדקה תהיה לנו כי נשמור לעשות את כל החקים האלה והרבה מקראות כאלה, האם יש לספק שהאבות עליהם לחוש לטובת הבנים להביאם לחיי הנפש והגוף. ג) כי השי״ת בורא כל המציאות וממציא כל הנפשות ובידו נפש כל חי ואם יסלק השגחתו רגע אחד תהיה כל הבריאה אפס ואין, אם הוא יצוה דבר, היתכן שיוצרך לזה הסכמת המצווה? כמ״ש (יחזקאל כ לג) חי אני נאם ה׳ אם לא ביד חזקה גו׳ אמלוך עליכם, ואולם ענין הברית וקבלת ישראל התורה לא מפני שהיו יכולים לעכב אלא מפני שחפץ ה׳ לזכותם שיהיה דברו חזק וקיים להם, לכן השתדל שהם בעצמם יתחייבו וישתעבדו לעשותם, ויקבעו הדברים בלבם בקבלה חזקה ואמתית. ממילא עי״ז יהיו הדברים נשרשים גם בנפשות דורות הבאים, כי ציור החזק אשר בנפשם פועל גם על יו״ח, כמו שטבע האם וכח המדמה שבה יפעול על העובר אף שהוא נפש חי בפ״ע וכ״ש מה שנשרש בציור אמתי בכח הנפש שיהיה שמור לדורותיו, גם בנפשות יו״ח. תועלת הב׳ כי בכל עת שיתעורר האדם לקבל עליו עול עבדותו ככה יעורר ה׳ לנגדו מדת טובו, להיות לו לאל ולהעלותו לגרם המעלות ויבטיח להשפיע לו כל טוב על לעתיד אף כי יודע ה׳ שיעשה אח״כ שלא כמצוה, ולכן הברית שכרת ה׳ עמהם הוא לתועלת לענין החטא, בד׳ דברים. א) כי לולא הברית היה נכון שעוברי רצונו יענישם מהר. ב) להענישם כפי שראוי להעניש ממרה רצונו, ואז לא היה ספק ביד החוטא להגיע אל התשובה מפני שהעונש החמור והבא עליו במהרה לא היה נותן להשיב אל לבו ולעשות תשובה ובלא תשובה א״א להנפש להטהר, וא״כ גם נפשו תאבד בענין רע באופן שלא ישאר ממנו אף שם ושארית ולא יהיה לו גם הזכות הזה אשר יוכלו ע״י לקחת מוסר כי תיכף ישכח שמו מעשיו וגמולו עד״ה (איוב ז י) ולא יכירנו עוד מקומו, אבל ע״י זכות שקבלו עליהם ובאו בברית וה׳ הבטיחם בכל הטובות המבוארים. ואף שאם יעברו על רצונו לא יוותר להם, אבל יאריך לו אפו ויסלח לו, שלא להענישו מהר ויוכל להתעורר מעצמו לידי תשובה, וגם אם לא עשה תשובה ויגיע אליו העונשין לא יעשה בו ה׳ כליה להענישו בפעם אחת רק שיענישהו מעט מעט כדי שיוכל לסבול גם יהיה לו פנאי להתבונן בינתים ולתת אל לבו לשוב ממילא ישאר בקיומו ולא יכרת גם נפשו, וגם מתוך שמגיע עליו העונש בהמשכת זמן לא יתכן שלא יצדיק הדין וגם אחרים יקחו ממנו מוסר ויהיה מופת לרבים. הוא שנאמר בפ׳ פינחס הוא דתן ואבירם קריאי העדה וגו׳ ותבלע אותם וגו׳ ויהיו לנס, שמפני שהיו קריאי העדה וגדולי המעלה, לכן אף שבהגיע עליהם העונש נתקדש שם שמים ע״י, וע״ד שאמרו חז״ל על הפר השני שהקריבו נביאי הבעל בימי אליהו, כשם שנתקדש ש״ש ע״י פר של אליהו כן נתקדש ש״ש על ידי פר השני, ולכן אם יבא אחד מדורות הבאים ויאמר איך יכלו אבותינו לקבל עלינו את הברית בעל כרחנו כה יהיה משפטו, שאם יעבור על מצות ה׳ אין זה אמתלא לפטור מן העונשין באשר ממאן בקבלת הברית, כי אין הקב״ה צריך לקבלתו ולהסכמתו, ומי יבא אחרי המלך אשר כבר עשהו, וע״י שאינו מסכים אל קבלת הברית הפסיד רק לעצמו כל התועלת הנ״ל שבא ע״י הברית כיון שאינו נכנס עם כ״י בגדר הברית ויהיה עונשו במהרה ובחרון אף ותכרת נפשו, וימחה שמו כנ״ל שגם אחרים לא ילמדו ממנו לקחת מוסר:
כי את אשר ישנו פה וגו׳ ואת אשר איננו וגו׳: לדור דור המה בברית, וא״כ העונשים החמורים המה לעד, כי לא הפסיקה הברית לעולמי עד, עד סוף כל הדורות.
כי את אשר ישנו פה – שד״ל פירש שאין הכונה על הדורות הבאים, רק על יחיד מישראל אם לאיזו סבה נמנע מלבוא; אבל מדוע לא ידבר על הדורות הבאים? והלא ענין פרשה זו וגם פרשת וילך הבאה אחריה מדבר בהם, שכן כתוב (ל׳:ה׳) ״אל הארץ אשר ירשו אבותיך״, והאבות הם הדור שהוא יושב בו, א״כ בבנים מדבר; ובפרשת וילך (ל״א:כ״ט) ״וקראת אתכם הרעה באחרית הימים״; וגם לדורי דורות הוא מדבר, שכן כתוב ״ושב ה׳ אלהיך את שבותך ורחמך ושב וקבצך מכל העמים וגו׳ ״, וזה לא היה עתיד להיות כי אם אחר דורות הרבה.
ואת אשר איננו פה. החכם שד״ל, הכחיש במשתדל, שתהיה הכוונה לדורות הבאים, ופירש אשר איננו פה כגון חולה או בדרך שלא היה באותו מעמד, ולדעתי אין זה נכון, כי באומרו אשר ישנו פה ואת אשר איננו פה לא נתכוון לשום מעמד פרטי כי לא מצינו בכתוב שהקהיל משה את העם לשום מקום מיוחד לדבר להם כדברים האלה אלא כוונתו בפה על כל מחנה ישראל, ובמחנה ישראל לא נפקד איש שלא יהיה שם באותה שעה ואם אחד או שנים נמצאו חוצה לו במקרה, היתכן שישגיח מרע״ה על מיעוט כזה? ועוד איך יאריך כ״כ בדברים כי לא אתכם לבדכם אנכי כורת את הברית הזאת ואת האלה הזאת כי את אשר ישנו פה עמנו עומד היום לפני ה׳ אלהינו, (ומליצת עומד לפני ה׳ אלהינו לא תורה אלא על מי שהוא חי על פני האדמה) וסוף הענין מוכיח שכתוב ואמר הדור האחרון בניכם אשר יקומו וגו׳ על אשר עזבו את ברית ה׳ אלהי אבותם אשר כרת עמם הרי שעל ברית האבות נענשים הבנים כי הם הנכללים באת אשר איננו פה וסיים באומרו והנגלות לנו ולבנינו הרי שקבלו על עצמם שמירת התורה עליהם ועל בניהם, והרי זו כעין תשובה על מ״ש משה כי את אשר ישנו וגו׳ ואת אשר איננו — ואחר שנתבאר זה הענין יפה יפה נראה שמכאן רמז להשארות הנפש מן התורה כי לא יאמר את אשר איננו פה עמנו עומד היום, על מי שאינו בנמצא כלל בשום מקום אבל יאמר על מי שאיננו פה רק הוא במקום או מצב אחר — ואיזהו? זה העתיד להוולד שנשמתו נמצאת אך לא בעו״הז — ואחר שראינו שהאמת כדברי רבותינו וראה כמה נאים הדברים, וכמה נשגבים הרעיונות ולהפך איך יהיו דברי משה נבזים ושפלים ע״פי הפירוש המחודש, ומאשר יקר בעיני Klopstok הרעיון הלז להביא הנשמות העתידות באותו מעמד, הכניסו בספרו Messiade שיר. X וכתב שכל נשמות החכמים והקדושים שבדת הנצרות היו עומדים שם ביום תלייתו של ישוע.
ישנו – השוה אייוולד 262 וגזניוס-קאוטש 5, 100.
אשר ישנו פה – אין לי אלא אותם העומדים על הר סיני, דורות הבאים מניין, ת״ל ואת אשר איננו פה.1 (שם שם)
אשר ישנו פה – תני, יש תנאי בנדרים ואין תנאי בשבועות, דכתיב כי את אשר ישנו פה ואת אשר איננו פה עמנו היום, מה דורות הבאים אחריכם אין בלבם תנאי אף אתם אין בלבכם תנאי2. (ירושלמי נדרים פ״ג ה״א)
אשר איננו פה – בשעה שבא נחש על חוה הטיל בה זוהמא3 וכשעמדו ישראל על הר סיני פסקה זוהמתן, וכן הגרים, דאע״פ דאינהו לא הוו מזלייהו הוי, דכתיב את אשר ישנו פה ואת אשר איננו פה.4(שבת קמ״ו.)
1. לכאורה היה צ״ל אין לי אלא אותן העומדים שם, שהרי זה המאמר לא היה במעמד הר סיני, וצ״ל דכל הענינים הנוגעים בקיום התורה והמצוה שנזכרו בתורה נסמכו כולם על הצווי בהר סיני, וכהאי גווגא מבואר לפנינו לקמן בפ׳ וילך בפסוק ואנכי הסתר אסתיר – מירושלמי סנהדרין פ״י ה״ב יעו״ש.
2. נראה בטעם החילוק בין שבועות לנדרים בענין זה, משום דכיון דבשבועות יש איסור שבועת שוא, א״כ אם לא נתקיים התנאי הרי נשבע לשוא אבל בנדרים לא שייך נדרי שוא, ולכן בשבועות אם נשבע על תנאי בטל התנאי והשבועה קיימת. והנה בבבלי לא מצינו מענין פרט תנאי בשבועה, וכפי הנראה מטעם זה לא הכריעו הפוסקים כירושלמי, ולכן כתב הרמב״ם בפ״ב ה״ו מנדרים בענין תנאים בנדרים וז״ל, יש מהגאונים שאומרים אין כל אלו הדברים [דיני התנאי] אמורים אלא בנדרים ולא בשבועות, ויש מי שמורה שדין השבועות והנדרים בענינים אלו אחד הן, וכן יש לו להקדים תנאי לשבועתו כדרך שאמרו בנדרים, עכ״ל. והסמ״ג כתב וז״ל, אני ראיתי בירושלמי יש תנאי בנדרים ואין תנאי בשבועות ורבינו [הרמב״ם] תופס עיקר דברי האומרים דנדרים ושבועות שוים הם בכל דברים אלו, עכ״ל. והנה עם כ״ז לא נתבאר במה דחו פשיטות הירושלמי אחרי דבבבלי לא מצינו מפורש סתירה לזה, וכבר הסכימו הפוסקים דבמקום שאין סתירה בבבלי נגד הירושלמי תפסינן כהירושלמי, והרמב״ם גופי׳ פוסק פעמים אין מספר כירושלמי.
וי״ל דסמכו על מ״ש בבבלי נדרים י״ג ב׳, חומר בשבועות מנדרים שהשבועות חלות על דבר שיש בו ממש משא״כ בנדרים, ועוד אמרו שם ט״ז א׳ זה חומר בשבועות מנדרים וכו׳ וחשיב שם מה שחשיב, ודבר זה לא חשיב. הרי זה כמפורש שהבבלי לא ס״ל חומר זה שאין תנאי בשבועות, דאל״ה לא הוי משתמיט לזכור זה בין שאר החילוקים בין נדרים לשבועות. ואעפ״י שכתבנו בהסבר דברי הירושלמי סברא רצויה דבשבועות יש איסור שבועת שוא, צ״ל דהבבלי ס״ל דשוא נקרא שוא ממש, היינו שלא לשום תכלית ומטרה, משא״כ בנשבע על תנאי הרי צריך לתנאי ואין זה נחשב לשוא.
3. כלומר לכלוך ומאוס המצויין בבע״ח שאין יודעין להטהר, ועל הפסוק ביחזקאל כ״ד חלאתה בה מתרגמינן זהמותיה בה, ודבק כזה בא מגוף לגוף ע״י התתברות הזיווג ומורישין לבניהם אחריהם. ובעיקר ענין הזדוגות הנחש עם חוה סמך על דרשה אחרת באגדה דכשנתן לה הנחש עצה לאכול מן העץ בא עליה, ודרשו הנחש השיאני מענין נשואין.
4. כלומר כל הדורות העתידים להסתפח על קהל ישראל הוו בכלל אשר איננו פה וכדרשה דלעיל משבועות.
תרגום אונקלוסתרגום ירושלמי (ניאופיטי)תרגום ירושלמי (יונתן)תרגום ירושלמי (קטעים)ילקוט שמעוניאגן הסהר - מלוקט מספר הזהררס״ג תפסיר ערביתרס״ג תפסיר תרגום לעבריתרש״יאבן עזרארמב״ןמיוחס לרא״שטור הפירוש הארוךמזרחיר״ע ספורנוגור אריהשפתי חכמיםאדרת אליהו לגר״אר׳ י״ש ריגייוהכתב והקבלהשד״למלבי״ם תורה אורנתווסף למלבי״םנצי״בהואיל משהאם למקרארד״צ הופמןתורה תמימההכל
May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.