לא יוכל וגו׳ – תנא ר׳ חייא, אשתו של חרש שגרשה חרש והלכה ונשאת לחרש או לפקח קורא אני בה לא יוכל בעלה הראשון אשר שלחה לשוב לקחתה
1 (ירושלמי יבמות פי״ד ה״א).
לא יוכל וגו׳ – תנא רבי חייא, אשתו של פקח שגרשה והלכה ונשאת לחרש אין אני קורא בה לא יוכל בעלה הראשון אשר שלחה לשוב לקחתה.2 (שם שם)
לא יוכל וגו׳ – ולבית שמאי דאמרי לא יגרש אדם את אשתו אא״כ מצא בה ערות דבר מה ת״ל לא יוכל בעלה הראשון לשוב לקחתה אחרי אשר הטמאה, תיפק ליה דסוטה היא, אלא לעבור עליה בלאו.
3 (ירושלמי גיטין פ״ט הי״א)
אשר שלחה – תניא, רבי עקיבא אומר, מניין לנותן גט ליבמתו שנאסרה עליו עולמית, שנאמר לא יוכל בעלה הראשון אשר שלחה – אחר שלוח.
4 (יבמות נ״ב:)
לשוב לקחתה – המחזיר גרושתו בעל ולא קידש אינו לוקה, מאי טעמא, לשוב לקחתה כתיב, דרך לקוחין אסרה תורה.
5 (קדושין ע״ח.)
להיות לו לאשה – המחזיר גרושתו קידש ולא בעל אינו לוקה, מאי טעמא, להיות לו לאשה אמר רחמנא והא ליכא.6 (שם שם)
אחרי אשר הטמאה – המחזיר גרושתו בין מן האירוסין בין מן הנשואין אסורה, ומה אני מקיים אחרי אשר הטמאה – לרבות סוטה שנסתרה.
7 (יבמות י״א:)
אחרי אשר הטמאה – אבל אם זנתה מותר להחזירה, מאי טעמא, הויה ואישות כתיב בה.
8 (יבמות י״א:)
אחרי אשר הטמאה – אמר רבה, אשת כהן שנאנסה בעלה לוקה עליה משום טומאה, שנאמר אחרי אשר הטמאה, הכל היו בכלל,9 וכשפרט לך הכתוב גבי אשת ישראל (פ׳ נשא) והיא לא נתפשה, הא נתפשה מותרת, מכלל דאשת כהן כדקיימא קיימא.10 (שם נ״ו:)
תועבה היא – המחזיר גרושתו משניסת הולד כשר, מאי טעמא, תועבה היא כתיב, היא תועבה ואין בניה תועבים.11 (שם י״א:)
תועבה היא – שאלו אנשי אלכסנדריא את רבי יהושע בן חנניא, בת משולחת מהו לכהן גדול, אמר להו, תועבה היא כתיב, היא תועבה ואין בניה תועבים.
12 (נדה ע׳.)
ולא תחטיא את הארץ – להזהיר ב״ד על כך13 (ספרי).
1. הרבותא בזה אע״פ דנשואי חרש הם מדרבנן וכנשואיה כן גירושיה ג״כ מדרבנן בכ״ז קוראין בה אשר שלחה, וטעם הדבר משום דכיון דחז״ל תקנו נשואין לחרש לא יפה כחו מכח הפקח שגירש ונשאת לכיוצא בו דאסור להחזירה.
2. אלא מותרת לחזור לבעלה הפקח, וטעם הדבר דכיון דנשואי חרש מדרבנן לא תקנו לו נשואין להורעת כחו של פקח, ויש גירסא אחרת בזה בירושלמי, ומבואר בהה״מ פי״א הט״ו מגירושין.
3. ר״ל דכיון דסוטה היא בלא״ה אסורה דכתיב בסוטה ונסתרה והיא נטמאה הא נטמאה אסורה, ומשני לעבור עליה בלאו, דסוטה אסורה רק בעשה, כמבואר. ולפנינו בירושלמי הגירסא לעבור עליה בשני לאוין, וכך העתיקו התוס׳ בסוף גיטין צ׳ א׳ והגיהו בגה״ש בלאו, ועיין בתוס׳ רעק״א ובמפרשים. ותמיהני שלא העירו דסוגיית הירושלמי היא היא סוגיית הבבלי בענין זה ביבמות י״א ב׳ מה אני מקיים אחרי אשר הטמאה לרבות סוטה שנסתרה ופריך והא סוטה בהדיא כתיב בה ונסתרה והיא נטמאה אלא למיקם עלה בלאו [ויובא בסמוך], והן הן דברי הירושלמי שבאו בקצור לשון.
4. דריש המלות אשר שלחה דמיותרים הם, ודריש דהכי קאמר יש לך משלח שאסור להחזיר אחר שלוח אפילו לא נשאת ואיזו זו, זו יבמה. ובגמרא מסיק דגט יבמה מדרבנן וקרא אסמכתא בעלמא הוא, ועיקר טעם הדבר שמועיל גט ביבמה מבואר בסוגיא נ׳ ב׳ דהוא משום גזירה, דאי אמרת דלא מהני יאמרו דאחרי דגט הוא להוציא וחליצה להוציא מה גט לא מהני חליצה נמי לא מהני ואתו למבעל אחר חליצה.
5. הרבותא בזה אע״פ דבכהן גדול באלמנה קי״ל דאפי׳ אם בעל בלא קדושין לוקה, כמבואר לפנינו במקומו בפ׳ אמור, בכ״ז שאני התם דעיקר איסור קדושין הוא משום חילול זרעו כדכתיב גביה לא יקח ולא יחלל זרעו (שם) ולכן מכיון שבעל יש חילול, אבל הכא עיקר הקפידא בקדושין הוא כמבואר מענין הפרשה, ומסמיך זה על לשון לקחתה דרך לקוחין.
6. עיין בדרשה הקודמת, ור״ל דכיון דפירש הכתוב לקחתה להיות לו לאשה הרי תלה הכתוב הלקוחין בהויה של אישות, והיינו קדושין וביאה.
7. כלומר שנסתרה ונבעלה, דהרי נטמאה היא, ויוצא מכלל זה רק אשת ישראל שנאנסה שמותרת לבעלה כפי שיתבאר לפנינו בדרשה הסמוכה, ואע״פ דסוטה שנבעלה בהדיא כתיב בה (פ׳ נשא) ונסתרה והיא נטמאה, אך איצטריך לשון זה למיקם עליה בלאו, כי סוטה איסור עשה היא, וכבר זכרנו מענין דרשה זו לעיל בדרשה לא יוכל וגו׳ אות ע״ה ויעו״ש.
8. הויה דכתיב והיתה לאיש אחר דהיינו קדושין, אישות דכתיב או כי ימות האיש האחרון וגו׳ לא יוכל בעלה הראשון וגו׳ משמע דבכהאי גונא היכי דהאחר איש ובעל בתורת קדושין אבל מזנה לא, כך פירש״י והר״ן, ולא ידעתי למה כל האריכות והדיוקים, והלא מפורש כתיב או כי ימות האיש האחרון אשר לקחה לו לאשה, הרי דבקדושין איירי.
9. ר״ל כל הנבעלות תחת בעליהן בין באונס בין ברצון הן בכלל זונה לא יקחו, שהרי כולן נבעלות בעילת זנות.
10. בכלל אחרי אשר הוטמאה, ועי׳ ברמב״ם פ״א הכ״ב מאס״ב מבואר מדבריו דעיקר המלקות כאן הוא משום לאו דזונה, וסברתו היא משום דלאו דטומאה הוא לאו שבכללות שכולל מניעת חזרת הגרושה ומניעת לבא אל האשה אחרי אשר הוטמאה, דהיינו זנתה, ואין לוקין על לאו שבכללות, ומ״ש בגמ׳ כאן משום טומאה לבד לוקה ס״ל דאתיא אליבא דמ״ד לוקין על לאו שבכללות. אבל הראב״ד ס״ל כפשטות לשון הגמרא דלוקה רק משום טומאה, וכפי הנראה ס״ל כרמב״ן דלאו כזה לא נקרא לאו שבכללות, כמבואר בדבריו בשורש התשיעי מסה״מ, ועי׳ בהה״מ שם, וע״ע מש״כ בענין דרשה זו בפ׳ נשא בפסוק הנזכר.
11. הנה באמת א״צ לדרשה זו, אחרי דקי״ל דאין ממזר אלא מחייבי כריתות כמבואר לפנינו לעיל ריש פרשה כ״ג, וזו הגרושה החוזרת אינה אלא באיסור לאו, אלא משום דכתיב כאן תועבה אשר לשון זה כתיב גם בפרשת עריות, לכן אצטריך לאשמעינן דהולד כשר וכדמפרש ממיעוט הלשון הוא.
12. ישראל שהחזיר גרושתו משנשאת לאחר והוליד בת ותארו אותה בשם משולחת ע״ש הכתוב ושלחה מביתו, אשר שלחה, והוא דרך בזיון, כמש״כ כי תועבה היא, ולכן יש להסתפק אם אין זה גנאי לכהן גדול ליקח בתה. ובזה יתבאר מה דלא פשעו ספיקותם זה מדרשה הקודמת במחזיר גרושתו משניסת דהולד כשר, יען דשם איירי לענין כשרות ופסול, משא״כ הכא שאלו דאע״פ דכשרה היא מ״מ אפשר דמגונה היא ואינה ראויה לכה״ג מפני גודל קדושתו ומעלתו, והשיבם, היא תועבה ואין בניה תועבים, והכונה בזה דבלשון תועבה כלול גם המכוון ממיאוס ופגם, כמו כי תועבה היא למצרים, כל אוכל תתעב נפשם וכדומה, ומכיון דכתיב כי תועבה היא ודרשינן ואין בניה תועבים, מבואר שגם אינם מאוסים ופגומים ולכן כשרה בתה לכה״ג.
13. יתכן דדריש כן משום דכל פרשה זו כתיב בלשון נסתר, כי יקח, כי מצא בה, וכתב, ונתן, לא יוכל, אשר שלחה, וא״כ הול״ל גם כאן לא יחטיא ולא בנוכח ולא תחטיא, לכן דריש דמדבר פסוק זה עם ב״ד שישגיחו על טהרת המשפחות בישראל. וכתב בס׳ רה״ז דמכאן יש רמז למ״ש חז״ל כל דמקדש אדעתא דרבנן מקדש, כיון דהתורה צותה לב״ד להשגיח על ענין זה בכלל.