×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(ב) וְיָצְאָ֖ה מִבֵּית֑וֹ וְהָלְכָ֖ה וְהָיְתָ֥ה לְאִישׁ⁠־אַחֵֽר׃
When she has departed out of his house, she may go and be another man's wife.
ספרי דבריםמדרש תנאיםתרגום אונקלוסתרגום ירושלמי (ניאופיטי)תרגום ירושלמי (יונתן)רס״ג תפסיר ערביתרס״ג תפסיר תרגום לעבריתרש״ילקח טובאבן עזראחזקוניטור הפירוש הקצרמזרחישפתי חכמיםר׳ י״ש ריגייוהכתב והקבלהרש״ר הירשנתווסף למלבי״םנצי״באם למקראמשך חכמהתורה תמימהעודהכל
[פיסקא רע]
ויצאה מביתו – מלמד שהאשה יוצאה מלפני האיש.
והלכה והיתה לאיש אחר – שלא תינשא עמו בשכונה.
אחר – כבר קראתו התורה אחר.
[Piska 270]
"And she shall go out of his house": We are hereby taught that the woman leaves the presence of the man (i.e., she leaves the house, not he.)
"and she shall go and she may be to another man": She should not marry in his (the first's) neighborhood.
"another man": Scripture calls him "another,⁠" (demonstrating that he is not on a par [morally] with the first, the first having banished "a thing of nakedness" from his home; the second, having admitted her.)
והלכה והיתה לאיש אחר שלא תינשא לקרוביו:
ד״א אחר כבר קראתו תורה אחר שאינו בן זוגו של ראשון:
וְתִפּוֹק מִבֵּיתֵיהּ וּתְהָךְ וּתְהֵי לִגְבַר אָחֳרָן.
And when she has departed from his house, she may go and become (the wife) of another man.
ותפוקא מבייתיה ותזיל ותתנסב לגברב אחרןג.
א. בגיליון כ״י ניאופיטי 1 מובא (במקום ״ותפוק״) גם נוסח חילופי: ״ותפק״.
ב. בגיליון כ״י ניאופיטי 1 מובא (במקום ״לגבר״) גם נוסח חילופי: ״{לגב}⁠רה״.
ג. בגיליון כ״י ניאופיטי 1 מובא (במקום ״ותזיל ותתנסב לגבר אחרן״) גם נוסח חילופי: ״ותיזל ותסב לגבר אחרן״.
ונפקת מבייתיה ותהך ותהי לגבר חורן.
And departing from his house she may go and marry another man.
פאן כ׳רג׳ת מן מנזלה ומצ׳ת פצארת לרג׳ל אכ׳ר
ואם יצאה מביתו והלכה והייתה לאיש אחר,
לאיש אחר – אין זו בן זוגו של ראשון. הוא הוציא רשעה מתוך ביתו, וזו הכניסה.
לאיש אחר [AND WHEN SHE IS GONE OUT OF HIS HOUSE, AND HAS GONE AND BECOME] "ANOTHER" MAN'S WIFE – He is "another" (a different) man, not one of a pair with the first: he turned the wicked woman out of his house, while this man has taken her into his house (Gittin 90b).
פס׳: ויצאה מביתו – מלמד שהאשה נדחת מפני האיש כדכתוב לעיל.
והלכה והיתה לאיש אחר – שלא תנשא בשכונתו.
אחר – הכתוב קראו אחר שאינו בן זוגו של ראשון שזה הוציא רשעה מביתו וזה הכניסה:
ויצאה – שלא תשוב שמה, ונודע הדבר שיצאה מהיותה בביתו.
והיתה – בעולה לאיש אחר.
אחר – גם אחרון, שם התואר.
AND SHE DEPARTETH. She will not return there.⁠1 It is public knowledge that she left his house permanently.
AND BECOMETH. She becomes another man's wife.
[ANOTHER.] The words acher (another) and acharon (latter) (v. 3) are adjectives.
1. To his house.
והלכה והיתה לאיש אחר – אפילו לא היה לו לאחרון בה אלא הויה בעלמא שנתארסה לו לא יוכל בעלה הראשון לשוב ולקחתה שהרי כתיב והיתה – אבל אם לאחר שגרשה זנתה מותר לבעלה לשוב לקחתה כדמוכח בסוטה פרק היה מביא ומה אני מקיים אשר הטמאה לרבות אשה המזנה תחת בעלה שאסורה לו.
והלכה והיתה לאיש אחר, "and she goes and has become someone else's wife;⁠" the wording implies that even if she had only become betrothed to another man and had not yet consummated this bond, her former husband must on no account take her back as his wife. The sages derive this from the passive: והיתה, "she has become some other man's.⁠" If, after having been divorced, this woman had engaged in sexual relationships with another man without having made any kind of commitment to her partner, even if she had been paid as a harlot for such a relationship, her former husband is allowed to remarry her. If that woman had been divorced because she had been guilty of adultery, her husband cannot remarry her even if she had not remarried or had not been intimate with any other man. The critical word is the word הוטמאה in verse 4, "she had been defiled.⁠" This means that she had absorbed semen from her partner in sin. The letter מ in that word has the vowel kametz.
ויצאה מביתו – לומר היא יוצאת משכונתו כשהיא גרושה ולא הוא.
לאיש אחר אין זה בן זוגו של ראשון. פי׳ אין זה השני הנושא אותה עתה בן זוגו של ראשון שגרשה פירו׳ דומה לו שהרי הראשון גרש אותה מפני מעשיה המקולקלים וזה הכניסה וכן שנינו בשלהי גיטין והיתה לאיש אחר הכתוב קראו אחר לומר שאין זה בן זוגו של ראשון שזה הוציא רשע׳ מביתו וזה הכניס רשע׳ לתוך ביתו דאל״כ אחר למה לי:
שאין זה בן זוגו של ראשון כו׳. פי׳ אין זה השני הנושא אותה, בן זוגו של ראשון שגרשה. בן זוגו פי׳ דומה לו. דאל״כ אחר למה לי:
This one is not like the first one, etc. Meaning, this second one who marries her is not like the first one who divorced her; בן זוגו means "like him.⁠" Otherwise, why does the verse write "another"?
והיתה לאיש אחר – על ידי נשואין:
והיתה לאיש אחר – כתב הראב״ע והיתה בעול׳ לאיש, ע״ש. ואין זה אמת, דקיימל״ן דגם בשנתארס׳ לבד לאחר אסור׳ לחזור לבעלה הראשון (ע׳ יבמות י״א), וכ״פ הרמב״ם. וכמדומה אני בכ״מ שלשון והיתה לאיש אחר יורה על הנשואין, מחובר אחריו מלת לאשה, כמו ולו תהי׳ לאשה (לעיל כ״ב, י״ט, כ״ט), לקמן (פ׳ ד׳) להיות לו לאשה, אבל בחסרון מלת לאשה אחריו אין לשון והיתה לאיש רק האירוסין, וכן (במטות ל׳ ז׳) ואם היה תהיה לאיש בארוסה קמיירי כמש״ש, וכן ובת כהן כי תהיה לאיש זר (אמור כ״ב י״ב) מיירי בארוסה, כדאמרי׳ (ביבמות ס״ח) בת כהן הארוסה לישראל פוסל לה מתרומה דהא קני בהוי׳, וכמ״ש רש״י שם, דמשעת הוי׳ אפסלה כדכתיב ובת כהן כי תהיה לאיש זר, וע״ש בתוס׳ ד״ה אי בת כהן. ושם (כ״א ג׳) לא היתה לאיש היינו ארוסה כמש״ש.
ויצאה וגו׳ והיתה וגו׳ – עיין פירוש פסוק א.
והיתה לאיש אחר – ״היה ל⁠־״ מבטא את הקניין האישי על ידי קידושין. ההלכה האוסרת על האישה לחזור ולהינשא לבעלה הראשון נוהגת רק אם הגרושה נישאה לאיש אחר, אך לא אם זנתה עם אחר מחוץ לנישואין; איסור מחזיר גרושתו הוא ״משנשאת״, אך לא ״משזנתה״. ואותה הלכה נוהגת אפילו אם רק נתקדשה לאחר והייתה עדיין ארוסה. שתי הלכות אלה נלמדות מ״והיתה לאיש אחר״. ההלכה הראשונה מוכחת כבר מפסוק ג, שמשמע ממנו בבירור שהקשר עם האיש האחר הוא קשר אישות, שניתן להתירו רק על ידי גט או על ידי מיתת הבעל (עיין סוטה יח:; יבמות יא:).
[קלה] ויצאה מביתו מיותר ודריש בספרי מלמד שהאשה יוצאת כו׳ פי׳ שאסורה לדור עמו בחצר אחת:
הלכה והיתה הלכה מיותר למדרש שכשנשאת צריכה עוד להלוך ולהתרחק יותר שמקודם שנשאת היתה מותרת לדור עמו במבוי א׳ ועתה מפני חומר א״א צריכה להתרחק מכל המבוי:
לאיש אחר ערש״י ז״ל והוא מ״ש הספרי כבר קראתו התורה כו׳ ומ״ש יכול אף שקלקלה כו׳ ת״ל וכתב כו׳ הוא מוכתב הראשון וכתיב שם ויצאה והיתה דריש דוקא שנתקדשה לשני שצריכה ממנו גט אז אסורה לחזור ומ״ש ומנין לנותן גט ליבמתו כו׳ פי׳ קודם שיבמה אבל אחר שיבמה הרי היא כאשתו שמותר להחזירה, ודריש מאשר שלחה שהוא מיותר דכבר כתיב שהראשון שלחה, אלא לרבות שיש אחת שתיכף אחר שליחותה אף שלא ניסת עדיין אסורה לחזור לזה והיא היבמה שכיון שנתן לה גט קודם שיבמה אסורה עליו משום אשת אחיו (ועי׳ יבמות נב ב׳), ומ״ש ת״ל לא יוכל כו׳ האי דרשה אסמכתא שאינה אלא תקנה וגזרת חכמים אחרי אשר הוטמאה הטומאה הוא הפך הטהרה כי הטהרה יורה על זכות הדבר והטומאה יורה על עכירת הדבר, ולכן יכנה אותה בשם טומאה לבעלה הראשון מפני שאחרי שכבר נשאת לאחר לא תהיה אהבתה אליו צלולה רק עכורה, ויאמר שדבר זה הוא רע ומתועב בעיני ה׳ וגם הוא רע לחברת בני האדם כמ״ש (ירמיהו ג׳ א׳) הלא חנוף תחנף הארץ, וז״ש ולא תחטיא את הארץ כמ״ש הראשונים שמביא לדברים מתועבים להחליף נשותיהם והעשירים יתנו עיניהם בנשי העניים להטעות את העני בדחקו שיגרש את אשתו על זמן ידוע בעד בצע כסף ומבטיחו שתשוב אליו עוד ואח״כ בראותה שטוב לה לישב בבית העשיר לא תשוב אליו וקנאה חמת גבר ויקח נקמתו ויבא לידי ש״ד, וע״פ זה נתפרש מה שסמך לזה הענין שאם איש לקח אשה חדשה לא יצא בצבא מהטעם שקרוב לענין הראשון כי אחרי שהאהבה ביניהם חדשה תשתוקק לבקרו במערכה ופן יראו אותה שרי הצבא ויסבבו מות לבעלה בכדי לקחתה, ואח״ז סמך הצווי שלא יחבול רחים ורכב שלא ליקח בחבלה כלים שעושים בהם אוכל נפש, כי כאשר יראו בני הבית שיתהוה להם רעה מעניני אוכל נפש יקומו נגדו ויבא לידי רציחה, ותפס הכתוב רחים ורכב שקרוב הדבר כשיבא לקחתם שיקחו בני הבית האבן וימיתו אותו וזהו כי נפש הוא חובל ואמר בספרי להגיד מה גרם, ובספרי דריש הוטמאה מלשון טומאה ממש, ור״ל או אחרי אשר הוטמאה והם שני לאוין יזהיר במחזיר גרושתו משנשאת, ויזהיר במחזיר אשתו שנטמאה בזנות:
ויצאה מביתו: הוא מיותר, גם ״והלכה״ מיותר, ומה מקרא חסר ׳ושלחה מביתו והיתה לאיש אחר׳. אלא ד׳הליכה׳ זו היינו – השתדלות לבא לאיש אחר, ובא ללמדנו דרך ארץ שכל זמן שלא נתגרשה ׳ויצאה מבית׳ אישה ממש, לא תלך לראות איש אחר, אע״ג שיודעת שעומדת להפטר מבעלה, מ״מ היא פריצות. וכדאיתא בשוחר טוב על ספר שמואל (כג,כב) שנתגנתה אביגיל במה שנתנה עיניה על דוד בעוד נבל אישה חי, אע״ג שידעה שימות, מ״מ הוא פגם1.
והיתה לאיש אחר: משמעו אירוסין. והכי דעת חכמים דר׳ יוסי בן כיפר ביבמות (יא,ב)2.
1. זה לשונו: לפי שנתנה עיניה בו כשהיתה אשת איש, לפיכך פגמה הכתוב, אביגיל תניינא ״לאביגל״ כתיב.
2. תניא רבי יוסי בן כיפר אומר... המחזיר גרושתו מן הנשואין אסורה, מן האירוסין מותרת, משום שנאמר ״אחרי אשר הוטמאה״. וחכמים אומרים אחת זו (נשואה) ואחת זו (ארוסה) אסורה. רש״י: דכתיב ״והיתה לאיש אחר״, והויה היינו קידושין...
והלכה והיתה לאיש אחר. אמרתי להעלות על ספר קצת פסוקים שהובאו בספרי הנבואה וחזותן מוכיח עליהם כי מצור התורה חוצבו והכניסו אותם בתוך דבריהם לרוב רגילותם בהם כאשר יקרה לנו פה היום — וזה לעד כי ס׳ התורה היה כתוב לפני קדמונינו כאשר כתוב לפנינו היום לא בלבד בחלק השיר והברכות שיצאו מפי יעקב ומשה כאשר יודו בזה גם המכחישים, אבל גם בחלק התורות וסיפורי הקורות כנראה מהמליצות שנעתקו מתוך תורת משה והובאו אל תוך דברי הנביאים, וגם אמנה כי מלאכה זו רבה וגדולה וצריכה מדור לפי כבודה לבוא עד תכליתה, ואולי יש תקוה, בכל זאת לא אמנע עצמי מלהעלות על ספר מן הבא בידי ואולי קדמני אדם מישנים גם חדשים ואנכי לא ידעתי.
א הנה לפנינו משפט התורה שבהיות האשה לאיש אחר ושנאה האיש האחרון וכתב לה ספר כריתות ונתן בידה לא יוכל בעלה הראשון אשר שלחה לשוב לקחתה וגו׳ — ומה אתה קורא בספר ירמיה? (ג) לאמר הן ישלח איש את אשתו והלכה מאתו והיתה לאיש אחר הישוב אליה עוד? ועין רואה פסוקים שקדמו כי ידבר על דרך משל לאשה המזנה תחת בעלה ורצה בזה לומר כי ממשפטי התורה שלא יתכן לשוב אליה עוד אחר שנשאת לאיש אחר, ובזה גלה לנו כי משפט התורה היה באותו זמן כאשר הוא לפנינו — ולא זו בלבד אלא שכל חיך שטועמו אומר שכתוב זה הוא טווי וארוג ממליצות משה אדונינו כאשר ירגיש הקורא באומרו הן ישלח איש את אשתו ומשה אמר ושלחה מביתו) והלכה מאתו והיתה לאיש אחר (ומשה אמר והלכה והיתה לאיש אחר) הישוב אליה עוד לא יוכל וגו׳ לשוב לקחתה הלא חנוף תחנף הארץ (ומשה אמר כי תועבה היא לפני ה׳ ולא תחטיא את הארץ, ורק בזה נתבאר ביאור נכון מלת לאמר שבראש הכתוב ואין לה קשר ויחס בכל הקידם (ועיין המפרשים ודוחק פירושם) ומה נעמה מליצה זו ע״פי האמור. והוא שכוונת ירמיה להזכיר משפט התורה בענין חזרת האשה אל בעלה הראשון כאשר כתוב בספר התורה כאשר יזכיר איש ואיש דין אחד בשעה שיצטרך לו, וע״כ הקדים למאמרו מלת לאמר הרומזת בדקדוק אל דבר אשר יעתק ויזכר משם אחרים כענין לאמר בכל המקומות.
ב׳ בסי׳ ה׳ הנני מביא עליכם גוי ממרחק בית ישראל נאם ה׳ גוי איתן הוא, גוי מעולם הוא גוי, לא תדע לשונו, ולא תשמע מה ידבר.... ואכל קצירך ולחמך יאכלו בניך ובנותיך יאכל צאנך ובקרך יאכל גפנך ותאנתך ירושש ערי מבצריך אשר אתה בוטח בהנה בחרב — ומי לא ירגיש הדמיון הנפלא בין דברי ירמיה לדברי משה (דברים כ״ח) ישא ה׳ עליך גוי מרחוק מקצה הארץ כאשר ידאה הנשר גוי אשר לא תשמע לשונו... ואכל פרי בהמתך ופרי אדמתך עד השמדך אשר לא ישאיר לך דגן תרוש ויצהר שגר אלפיך ועשתרות צאנך.... והצר לך בכל שעריך עד רדת חומותיך הגבוהות והבצורות אשר אתה בוטח בהן.... (סי׳ כ״ב) ועברו גוים רבים על העיר הזאת ואמרו איש אל רעהו על מה עשה ה׳ ככה לעיר הגדולה הזאת ואמרו על אשר עזבו את ברית ה׳ אלהיהם וישתחוו לאלהים אחרים ויעבדום, ומה זה אם לא מליצות משה בשנוי מועט ״ואמרו כל הגוים על מה עשה ה׳ ככה לארץ הזאת מה חרי האף הגדול הזה? ואמרו על אשר עזבו את ברית ה׳ אלהיהם אשר כרת.... וילכו ויעבדו אלהים אחרים וישתחוו להם״ וגם הכתובים מורים על זה שכן כתוב גלעד אתה לי ראש הלבנון אם לא אשיתך מדבר ערים לא נושבו וקדמתי עליך משחיתים איש וכליו וכרתו מבחר ארזיך והפילו על האש וזאת אשר דבר משה ״גפרית ומלח שרפה כל ארצה לא תזרע ולא תצמיח ולא יעלה בה כל עשב כמהפכת וגו׳ ואם הדמיון הזה נופל מהראשון נכבד הוא גם כן.
ג׳ בס׳ יחזקאל סי׳ ך׳ פ׳ י״א אשר יעשה אותם האדם וחי בהם, פסוק כצורתו לקוח מספר תורת משה מהס׳ ראשונים, ולא מס׳ דברים כאשר יוכל הטעון לטעון בדוגמאות שהבאנו למעלה.
בפ׳ י״ב אמר על השנית וגם את שבתותי נתתי להם להיות לאות ביני וביניהם לדעת כי אני ה׳ מקדשם, ואלה דברי משה בפ׳ כי תשא אך את שבתותי תשמרו כי אות היא ביני וביניכם לדורותיכם לדעת כי אני ה׳ מקדשכם, ומה שיוקיר הדמיון הלז לעיני החוקר הוא שכוונת יחזקאל הנגלית היא לספר מה שצוה ה׳ את ישראל במדבר ונשתמש במליצות עצמן שנשתמש בהן משה במדבר.
ובסי׳ כ״ג וגם אני נשאתי ידי להם במדבר להפיץ אותם בגוים ולזרותם בארצות והיכן? פירש״י והוא הנכון, בפ׳ כי תוליד בנים ובני בנים וגו׳ והפיץ ה׳ אתכם בגוים וגו׳ הרי שלפני יחזקאל היו דבריו של משה.
בסי׳ ל״ו פ׳ כ״ו והורדתי הגשם בעתו (משה אמר ונתתי גשמיכם בעתם) ונתן עץ השדה את פריו (ועץ השדה יתן פריו) והארץ תתן יבולה (ונתנה הארץ יבולה).... בשברי את מוטות עולם (ושברתי מוטות עולכם) וחית הארץ לא תאכלם (והשבתי חיה רעה מן הארץ) וישבו לבטח ואין מחריד (ושכבתם ואין מחריד.)
סי׳ ל״ו פ׳ י״ג יען אומרים לכם אוכלת אדם את ומשכלת גוייך היית — ולמי אומר כך? להרי ישראל כמ״ש (פ׳ ח׳) ואתם הרי ישראל ענפכם תתנו ופרייכם תשאו לעמי ישראל.... ״כה אמר אדני אלהים יען אומרים לכם וגו׳ — ומה היא הכוונה בזה ומי הוא זה שאמר כך ואיפה אמר כך? באמת לא נוכל להתעלם מב׳ מקומות שבדברי משה הנראים כנבלעים בתוך דברי יחזקאל ולא נודע כי באו אל קרבם, הא׳ דברי המרגלים אל ישראל ארץ אוכלת יושביה היא וזה מקביל לראש הפסוק, והשני כיוצא בו מקביל לסופו, ולא תקיא הארץ אתכם כאשר קאה את הגוי אשר לפניכם וז״א ומשכלת גוייך היית, והסתכל בפעל היית לשון עבר המורה בעצם על דבר אשר היה בימי קדם, ואיזה? זה גירוש ז׳ עממים.
ד׳ בהושע סי׳ י״ב והוא קדמון מיחזקאל וירמיה בבטן עקב את אחיו ובאונו שרה את אלהים, הביטה וראה
א יזכיר מעשה המסופר בפ׳ תולדות שאחר עשו יצא אחיו יעקב וידו אוחזת בעקב עשו, ואמר שבעודם בבטן אמם עקב אותו טרם צאתו ובא בפ׳ זה, המעשה והלשון כאחד.
ב׳ אמר ובאונו שרה את אלהים, ר״ל כשגדל והיה לאיש, רב כחו והגיע לשור את אלהים והוא המעשה הנזכר בתורה והלשון עצמו כי שרית עם אלהים ועם אנשים ותוכל.
ג׳ ומה יקרה פגיעת שני המעשים האלה והתחברם בפסוק זה, אם נוסיף להביט כי רק על פי דעת חז״ל יתבארו על נכון, הם שאמרו כי המלאך שנתאבק עם יעקב שרו של עשו היה, ופסוק זה מורה באצבע שכך הוא וכלומר בעודו בבטן השיג לעקוב את אחיו ילד כמוהו, וכשגדל נתחזק גם על שרו ומלאכו ואלהיו, וכן דרך הקדמונים כשירצו להורות על עוצם התגבורת על הזולת ותכלית נפילת האויב יאמרו שהצליח שכנגדו גם עליו גם על אלהיו — וזה טעם ובאלהיהם עשה ה׳ שפטים, וכנגד זה אשר פדית ממצרים גוי ואלהיו, ונאמר ורוזנים נוסדו יחד על ה׳ ועל משיחו וזה טעם יציאת הארון עם ישראל למלחמה, ודרשת רבותינו כי חזק הוא ממנו כבי- יכול אפילו בעל הבית אינו יכול להוציא כליו משם, וטעם אומרם כל מקום שגלו ישראל שכינה עמהם גלו למצרים שכינה עמהם, ואמרו והוא אסור בזקים כב יכול והוא אסור בזקים — וכן אמר על יעקב שהצליח נגד עשו ונגד שרו בבטן עקב את אחיו ובאונו שרה את אלהים ואל יליז מנגד עיניך כי הושע נבא בימי עזיהו יותם אהז יחזקיהו והוא דור ישעיה ע״ה.
ה׳ בס׳ עובדיה והיה בית יעקב אש ובית יוסף להבה וגו׳ ולא יהיה שריד לבית עשו כי פי ה׳ דבר — ומי לא יודה שהכוונה בכל זה הפסוק לדברי בלעם מפי ה׳, והיה אדום ירשה והיה ירשה שעיר אויביו וישראל עושה חיל וירד מיעקב והאביד שריד מעיר, ומה טובו דברי רש״י ז״ל שכתב והיכן דבר (כלומר היכן מצינו שיאמר ה׳ ולא יהיה שריד לבית עשו עד שיאמר כי פי ה׳ דבר) וירד מיעקב והאביד שריד מעיר, ומזה בס׳ עזרא ויקשו ויתנו ראש לשוב לעבדותם — ואין מי שיכחיש שהכותב נשתמש במליצות התורה בספור המעשה כשאמרו ישראל נתנה ראש ונשובה מצרימה.
ו׳ בס׳ מלאכי על הכהן המשרת לפני ה׳ בריתי היתה אתו החיים והשלום ואתנם לו מורא וגו׳. — ומי עיני בשר לו ולא יראה כי הכוונה אל מליצת התורה לכן אמור הנני נותן לו את בריתי שלום והיתה לו ולזרעו אחריו (כלומר ברית שלום זה שאמרתי) ברית כהונת עולם וגו׳.
ז׳ בס׳ תהלים (מזמור ט״ל) כי גר אנכי עמך תושב ככל אבותי — מליצה לקוחה כצורתה מפרשת בהר סיני ״כי גרים ותושבים אתם עמדי״ והבט וראה אומרן ככל אבותי כלומר כמו שצדקת בדברך ליוצאי מצרים שהם אבותינו כי גרים ותושבים אתם עמדי, כן יאות גם לנו בניהם אחריהם לקרא מלא אחריהם כי גר אנכי עמך תושב ככל אבותי.
ח׳ ודומה לזה כל מה שמצינו בספרי הנביאים ממעשים יורו כי היו שומרי מצות התורה כהלכתן והגידו לנו המעשה ההוא במליצות לקוחות מהמצוה עצמה, הרי הוא אומר וכי יהיה בך איש אשר לא יהיה טהור מקרה לילה ויצא אל מחוץ למחנה, ומי לא יפלא בראותו כי בימי שאול היו נזהרים בזה תכלית הזהירות, הלא זה הדבר אשר חשב שאול בפעם ראשונה כשנפקד מקום דוד על שלחן המלך ולא דבר כלום ביום. ההוא כי אמר מקרה הוא בלתי טהור הוא כי לא טהור, וראה כמה האריך הכתוב לבעבור השתמש במליצות התורה כי היה די שיאמר כי בלתי טהור ותו לא.
ומזה המין אומרו בספר משלי מה ברי ומה בר בטני ומה בר נדרי ומה הלשון אומרת בר נדרי? אין ספק כי הכוונה שאמו היתה נודרת גם קודם לידתו גם אחר לידתו כדרך שאמרו רבותינו על מרתא בת ביתוס שהיתה שוקלת את בנה ונותנת משקלו זהב לב״המק — וכל זה יביאנו אל הקדש פנימה הוא הדבר אשר דברו ה׳ איש כי יפליא נדר בערכך נפשות לה׳ והיה ערכך הזכר מבן כ׳ שנה ועד בן ששים שנה ואם מבן חמש.... ואם מבן חדש.... ואם מבן שנה... וז״ל ר״י בן קריש באגרתו (רסל״ה י״ב) (אם באתי עד תכלית כוונתו) פ׳ כאן לכל חן מן קימתו יודיאה כל מן אנדר על כ׳ לאץ ולדוה ורכובה וחמימה על כל חול וצ׳יק. — ובכל זאת חובה עלינו להודות כי הרבה מצות התורה לא נמצא זכר למו בספרי הנביאים כדבר הנהוג בזמנם ותחת כי נחתור להכחיש האמת והדברים האלה, עליהם ראוי לסמוך, וכמו הנחש הם יהיו למטה בכפינו להכות על הלחי כל איש אשר יבוא לטעון נגדנו נגד המצות המקובלות או הביאורים אשר נמסרו לנו מאבותינו על מצות התורה באומרו, כי לא מצאנו האומה נוהגת כן בזמן הנביאים כאשר טען בעל קול סכל, אף אתה אמור לו עד שאתה מגבב עלינו דברים על תושבע״פ, תמה על עצמך איך נהיה כדבר הגדול הזה שמצות מבוארות באר היטב בתורת משה כציצית וכיוצא בו לרוב מאד לא נזכרו ולא נפקדו בכל משך הספורים הנזכרים אצל הנביאים, הא אין לך לומר אלא או שלא קרה מקרה ראוי להזכירו, או שלא היו נזהרים במצוה ההיא כדרך שלא נזהרו בהרבה מצות כשלא היו עושים רצונו של מקום כן הדבר הזה בתורה שבע״פ.
ט׳ ומעין דוגמא של מעלה, כתובים בספרי הנבואה יורו כי הכותב היו לפניו מליצות התורה והכניסם בספרו, ויש בהם מעטים חסרים איזו מלה הנחוצה מאד מאד להבנת הענין ולהרכבת המאמר, וישנה בתורה רק נשמטה בספר שהעתיק ממנה, והרי זה עד ממהר יותר מהשווי הגמור בכל החלקים כאשר יבין המשכיל, כי נראה שסמך הכותב על זכרון השומעים השגור לפניהם לשון התורה, דוגמא לזה בפ׳ (פ׳ עקב) בעלותי ההרה לקחת לוחות האבנים לוחות הברית אשר כרת ה׳ עמכם ואין ספר שזה מאמר שלם כי אשר כרת חוזר לברית, רק מצאנו בספרי הנבואה פסוק תמוה יורה כי נלקח לסרוגין מן התורה, נעתק חציו ונשמט חציו בחסרון הנכר והוא מ״ש אין בארון רק שני לוחות האבנים אשר כרת ה׳ עם בני ישראל, והקורא עומד משתומם ומשתאה, מה הלשון אומרת לוחות האבנים אשר כרת? ומה ענין כריתה אצל האבנים? — אין זה כי אם היה לפני הכותב מליצת התורה לוחות האבנים לוחות הברית אשר כרת, ונשמטה בשגגה או לקצור לשון מליצת לוחות הברית המקנה הבנה נאותה לכתוב, וסמכו על השומעים או על הקוראים, ולדעתי גלוי יקר הוא לא יערכהו שהם יקר וספיר.
י׳ וכל אלה העתקות פרטיות ממליצות התורה בספרי הנבואה — ויש כיוצא באלה רמיזות גם מליצות מה׳ חומשי תורה הוזכרו בספרי הנביאים עם תוספת נכבד שיעיד על מקורם ומחצבם, והוא כי פי ה׳ דבר זכרנום בפ׳ בלק ע״פ והאביד שריד מעיר משם המכילתא, וזה דרך יפה אף נעים פתחו לנו רבותינו לשלשל ולהצמיד התורה עם הנביאים ויש מהגלויים והרמיזות הללו חסרי הביאור, ויש מהם בריאות ובהירות ישרות ונחמדות בחון בהם וחקור בהם — וזכרתי זה בעבור תהיה לי לעדה כי רבותינו ברוח מבינתם הביטו מרחוק טענות המתפקרים והקדימו רפואה למכה- ויורו אבן פנת הקריטיקא האמתית אשר נאמנה את אל רוחה כמו שלא נסוגו אחור מלהפוך הסדר הנראה בהמשך פרשיות הנביאים, והקדימו מה שהוא לפנינו מאוחר כאשר הקבלה אלצתם או שקול הדעת האמתי, באומרם במכילתא פ״ז ״אמר אויב זה היה תחלת הפרשה וכו׳ בשנת מות המלך עזיהו זה היה תחלת הפרשה, בן אדם עמוד על רגליך וי״א בן אדם חוד חידה וגו׳ זה היה תחלת הפרשה, הלוך וקראת באזני ירושלים זה היה תחלת הפרשה, כיוצא בו גפן בוקק וגו׳ זה היה תחלת הפרשה, אני קהלת הייתי מלך זה היה תחלת הפרשה.
ולא בלבד התורה והנביאים קוראים זה אל זה ואומרים קדוש, נגד הפוקרים המעלים עשן פסל הספק והכפירה עד גבהי שמים, אבל גם ספרי התורה בעצמם קוראים זה אל זה ומקדישים ומעריצים זה את זה, לדוגמא כתוב בפ׳ כי תבוא ולהיותך עם קדוש לה׳ אלהיך כאשר דבר, ואלה המלות כאשר דבר הם חומה גדולה ומגדל עז בו ירוץ צדיק אל הד׳ ספרים הראשונים שכתוב בהם משם ה׳ ב״ה ואתם תהיו לי ממלכת כהנים וגוי קדוש, ובס׳ ויקרא קדושים תהיו כי קדוש אני ה׳ אלהיכם, וזולת אלה הספרים לא מצינו בספר דברים שיאמר ה׳ קדושים תהיו עד שיוכל האומר שיאמר ולהיותך עם קדוש וגו׳ כאשר דבר, והיכן דבר? הא למה זה דומה למה שהוסיף משה בדברות שניות מליצות כאשר צוך ה׳ אלהיך המורים באצבע כי כבר יצא הדבר מפי המלך ב״ה, כן הדבר הזה, ולהיותך עם קדוש וגו׳ כאשר דבר הכוונה למ״ש קדושים תהיו וגו׳ או שאר מליצות ואזהרות של קדושה הנמצאות לרוב מאד בד׳ ספרים ראשונים, והאומרים שדוקא ס׳ משנה תורה כתב משה, ישימו יד לפה ויודו בטעותם.
[השמטה: ומכלל הכתובים הקוראים זה אל זה (תלים קי״ט) דבקה לעפר נפשי חייני בדבריך — וקרוב מאד שתהיה הכוונה אל מאמר ה״ית בפרשת האזינו אני אמית ואחיה, או לדברי חנה ה׳ ממית ומחיה מוריד שאול ויעל, והבט שמליצת דבקה לעפר נפשי היא בלשון אחר מליצת חנה מוריד שאול וגו׳ וזה ע״ד ואל עפר תשוב.]
ויצאה מביתו כו׳ והלכה כו׳ – כתובות כ״ח ע״א מבואר היטב אחר כבר קראתו וכו׳, נתבאר לעיל פ׳ צו סימן י״ד עיי״ש. ושנאה האיש האחרון כו׳, פירוש מדבבעל ראשון כתיב והיה אם לא תמצא חן בתנאי, וכאן כתיב ושנאה ולא אם ישנאנה כו׳, ע״כ שהכתוב מבשר שיהיה כן.
ויצאה מביתו – מלמד שהאשה יוצאת מלפני האיש.⁠1 (שם)
ויצאה והיתה – האב זכאי בבתו לקבל את גיטה, דכתיב ויצאה והיתה, מקיש יציאה להויה.⁠2 (כתובות מ״ז.)
ויצאה והיתה – האשה נקנית בשטר, דכתיב ויצאה והיתה מקיש הויה ליציאה, מה יציאה בשטר אף הויה בשטר.⁠3 (קדושין ה׳.)
ויצאה והיתה – שטר אירוסין שכתבו שלא לשמה פסול, דאמר קרא ויצאה והיתה מקיש הויה ליציאה.⁠4 (שם ט׳:)
ויצאה והיתה – שטר אירוסין שכתבו שלא מדעתה אינה מקודשת, דאמר קרא ויצאה והיתה מקיש הויה ליציאה, מה יציאה בעינן דעת מקנה אף הויה בעינן דעת מקנה.⁠5 (שם שם)
ויצאה והיתה – האיש מקדש בו ובשלוחו והאשה מתקדשת בה ובשלוחה, דאמר קרא ויצאה והיתה מקיש הויה ליציאה, מה יציאה משוי שליח אף הויה משוי שליח.⁠6 (שם מ״א.)
ויצאה והיתה – שטר אירוסין שכתבו במחובר פסול, דאמר קרא ויצאה והיתה, מקיש הויה ליציאה.⁠7 (גיטין י׳ א׳ ברש״י)
ויצאה והיתה – היתה עומדת ברה״ר וזרקו לה, קרוב לה מגורשת, קרוב לו אינה מגורשת, וכן לענין קדושין דכתיב ויצאה והיתה מקיש הווה ליציאה.⁠8 (שם ע״ח.)
ויצאה והיתה – האומר לאשה הרי את מקודשת לי ותאסר לכל העולם חוץ מפלוני אינה מקודשת, דכתיב ויצאה והיתה, מקיש הויה ליציאה.⁠9 (שם פ״ב:)
ויצאה והיתה – הקטנה מתגרשת בקדושי אביה, ואע״פ דכתיב ויצאה והיתה, אפ״ה אתיא לכלל הויה.⁠10 (שם פ״ה.)
ייצאה והיתה – האומר לאשתו הרי את מותרת לכל אדם חוץ מקדושיך בשטר, מהו, מי אמרינן אפשר דמקדש בכסף ובביאה, או דילמא ויצאה והיתה אתקוש הויות להדדי, תיקו.⁠11 (שם שם)
ויצאה והיתה – תניא, מניין שאין קדושין תופסין באשת איש, א״ר אמי בשם ר׳ ינאי, כתיב ויצאה והיתה לאיש אחר, כשתצא מביתו תהא לה הויה אצל אחר12 (ירושלמי יבמות פ״י ה״ה).
והלכה והיתה מלמד שלא תנשא בשכונתו13 (ספרי).
והיתה – האב זכאי בבתו בקדושיה בשטר ובביאה, דאמר קרא והיתה אתקשי הויות להדדי, כשם שזוכה בקדושי כסף כך זוכה בקדושי שטר וביאה.⁠14 (כתובות מ״ו:)
והיתה – האומר לאשה הריני בועלך על מנת שירצה אבא, לא רצה האב אינה מקודשת, ואע״פ דהוי תנאי שאי אפשר לקיימו ע״י שליח, שאני הכא דאמר קרא והיתה אתקשי הויות להדדי, כשם שמתנה בקדושי כסף ושטר כך מתנה בקדושי ביאה.⁠15 (שם ע״ד.)
לאיש אחר – חייבי כריתות אין קדושין תופסין בהן, דאמר קרא והיתה לאיש אחר, לאחרים ולא לקרובים.⁠16 (קדושין ס״ז:)
לאיש אחר – המגרש את אשתו ואמר לה הרי את מותרת לכל אדם חוץ מפלוני אינה מגורשת, מאי טעמא, דכתיב והיתה לאיש אחר – לכל איש ואיש.⁠17 (גיטין פ״ב:)
לאיש אחר – קראו הכתוב אחר, לומר שאין זה בן זוגו של ראשון. שזה הוציא רשעה מביתו וזה הכניס רשעה לביתו.⁠18 (שם צ׳:)
לאיש אחר – המקנא לאשתו ונכנסה עם הנחשד לבית הסתר ושהתה עמו כדי טומאה ומת בעלה, חולצת ולא מתייבמת, דאמר קרא והיתה לאיש אחר, לאיש אחר – ולא ליבם.⁠19 (סוטה ה׳:)
1. ר״ל שאסורים לדור בבית אחד והיא יוצאת ממנו ולא הוא נדחה מפניה, וע״ע מש״כ השייך לענין זה בסמוך אות ס״ד.
2. ובזכות קדושין ילפינן מפסוק דפ׳ מטות בנעוריה בית אביה ודרשינן כל שבח נעורים לאביה עיי״ש לפנינו, ואיירי בקטנה או בנערה שנתגרשה דאלו בוגרת אין לאביה רשות בה. וכמה דרשות באו בגמרא עפ״י היקש זה, וכן להיפך מקיש הויה ליציאה, וכפי שיבא עוד לפנינו. ונראה דעיקר הדיוק והכונה לדרוש היקש כזה משום דהלשון ויצאה מביתו בכלל הוא מיותר, דדי היה לכתוב והלכה והיתה לאיש אחר.
3. עיין מש״כ באות הקודם. וכיצד הם קדושי שטר נתבאר בפסוק הקודם בדרשה כי יקח.
4. וביציאה מבואר בפסוק הקודם דבעינן לשמה דכתיב וכתב לה ודרשינן לה לשמה. ובטעם ההיקש ויצאה והיתה עיין מש״כ לעיל אות נ״ג. ולפי מש״כ לעיל דבגט בעינן גם כתיבה לשמו א״כ גם בקדושין כן, אך י״ל דעפ״י היקש ויצאה והיתה מקשינן רק לדברים השייכים בה ולא בו, וצ״ע.
5. הבאור שלא לדעתה הוא שקודם הכתיבה לא נמלך בה ואח״כ הודיעה וקבלה, ובגדולה איירי, והוא הדין בקטנה לדעת אביה, ומפרש דבעינן דעת מקנה דהיינו דעתה שהיא מקנית עצמה אליו. ודעת חד מ״ד דבכהאי גונא מקודשת משום דמקשינן הויה ליציאה מה יציאה שלא מדעתה אף הויה שלא מדעתה ולא קיי״ל כן, וי״ל בטעם הדבר משום דבשלמא בגירושין יש סברא דמגרשה שלא מדעתה, כיון דבשעת קדושין נשתעבדה אליו לדעתו ולרצונו כמש״כ והוא ימשל בך, שמעי בת וגו׳ כי הוא אדוניך וגו׳ (תהלים מ״ה), לכן הרשות בידו לסלק אדנותו מעליה גם מבלי שאול את דעתה, משא״כ בקדושין שעדיין הם אנשים זרים ומה לו ולה כי יכתוב שטר קדושין שלא לדעתה, ולכן אין בו ממש אפילו כשנתרצית אח״כ אלא שהכתיבה עצמה צריכה להיות לדעתה.
6. ביציאה מבואר סוף פסוק הקודם דילפינן מן ושלחה מביתו, ועיין מפרטי דין זה באה״ע ריש סי׳ ל״ה ול״ו.
7. וביציאה ילפינן מלשון ספר כריתות מה ספר שהוא בתלוש יעו״ש. ולכאורה לפי דרשה זו ביציאה לא הו״ל ללמוד מזה להויה אחרי דבהויה גופא אפשר לדון כן מהשטר שהוא בתלוש, וי״ל משום דעיקר קדושי שטר ילפינן ג״כ מיציאה מה יציאה בשטר אף הויה בשטר כמבואר לעיל, וא״כ יליף לכולא מילתא מיציאה. ועיין בס׳ מראה הפנים לירושלמי גיטין פ״ג ה״א ד״ה כתב שכתב מפורש דלענין מחובר לא ילפינן ויצאה והיתה, ותימא רבה בעיני איך העלים עיניו מסוגיא שלפנינו, ובפרט לפי הסברא שכתבנו דעיקר קדושי שטר ילפינן מיציאה. וגם מה שכתב שם דרק לענין פסולי הגוף מקשינן הויה ליציאה לא נראה כן בכמה סוגיות בש״ס, כמו בקדושין מ״א א׳ שמתקדשת ע״י שליח כמו שמתגרשת וכן בגיטין ע״ח א׳ אם זרק הקדושין קרוב לה מקודשת ג״כ עפ״י היקש זה, ועוד ענינים שונים, וכל דבריו צע״ג.
8. עיין מש״כ לעיל באות נ״ג בטעם היקש זה בכלל, וע״ע השייך לענין זה באה״ע סי׳ ל״ה ס״ה.
9. וביציאה לא מהני כהאי גונא כפי שיתבאר לקמן בדרשה לאיש אחר. ועיין בהה״מ בפ״ז הי״ג מאישות דלענין פסק הלכה הוי ספק קדושין, יעו״ש מילתא בטעמא.
10. כלומר הקטנה שקבלה גיטה לאחר מיתת אביה הרי זו מגורשת אעפ״י שקדשה אביה לאיש הזה דהו״ל קדושין גמורים, ואעפ״י דבעינן ויצאה והיתה שלא תתגרש אלא א״כ ראויה לקדש עצמה לאיש אחר, אך מפני דאתיא לכלל הויה לאחר זמן קחשיב ליה מעכשיו. והנה לפי מה דקיי״ל בפסוק הקודם בדרשה ספר כריתות באומר לאשתו הרי את מותרת לכל אדם חוץ מפלוני דאינה מגורשת משום דהוי שיור, לפי״ז הוא הדין באומר חוץ מקדושי פלוני הקטן ג״כ הוי שיור דאעפ״י דהשתא אינו בר הויה אך אתי לכלל הויה.
11. באור הענין, כי מדין תורה כשפוטר הבעל את אשתו בגט צריך לפטרה שלא ישאר לו עמה כל יחס וקשר כל שהוא, ומבעי בזה באומר לאשתו הרי את מותרת לכל אדם חוץ מקדושיך בשטר מהו, כלומר שאת מותרת להתקדש לכל מי שתרצה בכסף ובביאה רק לא בשטר, מי אמרינן דכיון דעכ״פ אפשר שתתקדש לכל אדם בכסף ובביאה אין זה נקרא שיור מה שהוציא קדושי שטר, או דילמא אתקיש הויות להדדי והיכי דשייר חדא מינייהו לא קרינן בי׳ ויצאה דבעינן שתהיה חפשית להתקדש בכל ההויות, ומסיק בתיקו, ולכן קיי״ל דהוי ספק מגורשת שלכתחלה לא תנשא ואם נשאת תצא ואין לה תקנה רק בגט אחר.
12. ובסמוך ילפינן לכל חייבי כריתות מקרובים שאין קדושין תופסין בהן ומהן ילפינן לכל עריות שבתורה, ואשת איש בכלל כל העריות, ולפי״ז לכאורה א״צ לדרשה זו. וי״ל דהדורש הזה ס״ל דהדרשה דכל חייבי כריתות דיליף מכאן אינה אלא אסמכתא כיון דענין הפרשה איירי באשת איש, ולכן יליף לאשת איש. וגם י״ל דס״ל שאני א״א דיש לה היתר בחיי אוסרה ולכן צריך למוד מיוחד בה.
13. כלומר שכשנשאת צריכה עוד להתרחק משכונתו יותר מקודם דמקודם היתה מותר לדור בשכונתו, ועתה מפני חומר א״א צריכה להתרחק מכולה, ומדייק זה מיתור המלה והלכה, דדי היה לכתוב ויצאה מביתו והיתה לאיש אחר, אלא מרמז שבהויתה לאחר צריכה להלך ולהתרחק ממנו כמש״כ, ופרטי דין זה באה״ע סי׳ קי״ט.

ועיין בכתובות כ״ז סוף ע״ב, המגרש את אשתו לא תנשא בשכונתו, ומבואר שם ברש״י דדוקא כשנשאת לאחר אסור, אבל בפנויה שרי. אך הרמב״ם בפ׳ כ״א הלכה כ״ז מאס״ב העתיק דין זה בלשון לא תדור בשכונתו, במקום הלשון שלפנינו לא תנשא, וכתב הה״מ דכך היתה גירסתו בגמרא, ותימא הוא, שלא הביאו המפרשים מדרשה שלפנינו דמפורש בה שלא תנשא בשכונתו, וכמה קשה לומר שגם כאן ט״ס וצ״ל שלא תדור, ובפרט, כי לפי שבארנו דמדייק מלשון והלכה והיתה דמשמע דבהויתה לאחר אז תלך ממנו [משכונתו] כמש״כ, מבואר הכרח הגירסא שלא תנשא, וכ״ה גירסת הרי״ף בגמרא, וידוע דהרמב״ם גריר אחר שיטות הרי״ף וגרסותיו, לכן קשה מאוד לומר כמש״כ הה״מ שהיתה לו גירסא אחרת בגמרא.

ואמת כי בירושלמי גיטין פ״ח ה״ט איתא הלשון בענין זה כגירסת הרמב״ם, המגרש את אשתו לא תדור עמו לא באותו מקום ולא באותה שכונה, אך גירסא זו תברה בצדה, שכן מפורש מסיים הירושלמי, במה דברים אמורים בזמן שנשאת, אבל בזמן שלא נשאת לא, והרי זה מפורש כגירסתנו בבבלי, וכ״ה הגירסא בברייתא דאבל רבתי פ״ב.

וזולת כל זה, אין טעם נכון ומקור נאמן לאיסור דירת גרושה פנויה בשכונה אחת עם הגרוש, דמה שכתב הח״מ באה״ע סי׳ קי״ט ס״ז דמשום איסור יחוד גזרו בזה – הוא טעם קלוש מאוד, יען דבחצר ומכש״כ בשכונה לא שייך כלל איסור יחוד. ועוד יש לפקפק בטעם זה.

לכן אני אומר, דמש״כ הרמב״ם לא תדור – אשיגרא דלישנא הוא מתכלית הדין, וחסר לפרש פרט זה דדוקא אם נשאת, והתנצלות זאת בעד הרמב״ם נוחה ורצויה הרבה יותר מאשר נמציא לו גירסות חדשות שאין לנו כל יסוד לזה, ואדרבה, גירסת הרי״ף שעל הרוב היא היא גם גירסת הרמב״ם סותרת למציאה זו.

וממוצא דבר תראה כמה קשים דברי השו״ע באה״ע סי׳ קי״ט ס״ז שהעתיק דין זה בלשון הרמב״ם בעוד שסוגיות הגמרא הבבלית והירושלמית וספרי וברייתא ורי״ף ויתר הראשונים כולם כנגדו הם, וצע״ג.
14. ר״ל שיכול לקדשה בקדושי שטר וביאה, וזכותו בכסף ילפינן בפ׳ מטות מפסוק בנעוריה בית אביה, יעו״ש.
15. ובעלמא קיי״ל כל תנאי שא״א לקיימו ע״י שליח אינו תנאי דילפינן מתנאי ב״ג וב״ר, ע״ל ס״פ מטות.
16. והכי פירושו דקרא קדושין הן כשנתקדשה לאיש שהוא אחר אצלה ולא שקרובה אליו, ובא למעט כל הקרובים האמורים בפרשת עריות. ובירושלמי יבמות פ״י סוף ה״ה איתא הלשון בזה מניין שאין קדושין תופסין בכל העריות שנאמר והיתה לאיש אחר מה ת״ל אחר פרט לפרשת עריות, ע״כ. והבאור כמו שכתבנו, וע״ע לעיל אות ס״ג.
17. הנה עיקר טעם מפסול גט כזה מבואר לפנינו לעיל בדרשה ספר כריתות דבאופן כזה אינו כריתות דעדיין אגידה ביה להתירה לאותו פלוני, יעו״ש. ודרשה זו באה רק כלפי דעת ר׳ אליעזר דס״ל דבכהאי גונא מגורשת ויליף זה מיתור לשון איש דדי היה לכתוב והיתה לאחר, ועוד יליף זה מפסוק דפ׳ אמור ואשה גרושה מאישה לא יקחו אפילו לא נתגרשה אלא מאישה יעו״ש, ועל זה השיבוהו חכמים דאדרבה מלשון זה אפשר לדייק שצריכה להיות נתרת לכל איש ואיש, ורק לענין כהונה שאני דמשום מעלת הכהונה החמירו גם באופן כזה.
18. איירי בזו שמתגרשת משום ערות דבר כפשטות הכתוב כי מצא בה ערות דבר וכתב וגו׳, ור״ל שאין זה השני דומה במדותיו וזכיותיו של הראשון, ומדייק זה מדהו״ל לכתוב לאיש שני אחרי דקורא להקודם ראשון כמש״כ לא יוכל בעלה הראשון.
19. ר״ל אם מת הבעל קודם שהשקה אותה, ולהכי אינה מתייבמת משום דגזה״כ הוא והיתה לאיש אחר ולא ליבם, דכך משמע לא ליבם שאינו אחר אצל נשואין של זו שמכח נשואי ראשון היא נזקקת לו, ואע״פ כן אינה מותרת לו בלא חליצה, שכשם שאם היה בעלה חי לא היתה ניתרת בלא גט כך אינה ניתרת מהיבם בלא חליצה.
ספרי דבריםמדרש תנאיםתרגום אונקלוסתרגום ירושלמי (ניאופיטי)תרגום ירושלמי (יונתן)רס״ג תפסיר ערביתרס״ג תפסיר תרגום לעבריתרש״ילקח טובאבן עזראחזקוניטור הפירוש הקצרמזרחישפתי חכמיםר׳ י״ש ריגייוהכתב והקבלהרש״ר הירשנתווסף למלבי״םנצי״באם למקראמשך חכמהתורה תמימההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144