ודברו השוטרים – יכול דברים של עצמן, כשהוא אומר (פ׳ ח׳) ויספו השוטרים הרי דברים של עצמן אמור, הא מה אני מקיים ודברו השוטרים – בדברי משוח מלחמה, הא כיצד, כהן מדבר ושוטר משמיע.1 (שם מ״ג.)
ודברו השטרים – תני חדא, כהן מדבר ושוטר משמיע, ותניא אידך כהן מדבר וכהן משמיע, ועוד תניא, שוטר מדבר ושוטר משמיע, הא כיצד, מן ונגש הכהן עד ודברו השטרים כהן מדבר וכהן משמיע,2 מן ודברו עד ויספו (פ׳ ח׳) כהן מדבר ושוטר משמיע, ומן ויספו ואילך שוטר מדבר ושוטר משמיע.3 (שם שם)
אשר בנה בית – ת״ר, אשר בנה, אין לי אלא אשר בנה, לקח וירש וניתן לו במתנה מניין, ת״ל מי האיש אשר בנה בית – מכל מקום.4 (שם שם)
אשר בנה בית – אין לי אלא בית, מניין לרבות בית התבן ובית הבקר ובית העצים ובית האוצרות, ת״ל אשר בנה – מכל מקום, יכול שאני מרבה אף הבונה בית שער אכסדרה ומרפסת, ת״ל בית, מה בית הראוי לדירה אף כל הראוי לדירה.5 (שם שם)
בית – בנה בית שאין בו ד׳ אמות על ד׳ אמות אינו חוזר עליה ממערכי המלחמה, מאי טעמא, בית כתיב.
6 (סוכה ג׳:)
ולא חנכו – לא חנך לא כתיב אלא ולא חנכו, פרט לגזלן.
8 (סוטה מ״ג.)
ולא חנכו – פרט לבונה בית בחוץ לארץ שאינו חוזר, דכתיב ולא חנכו, את שמצוה לחנכו, יצא זה שאין מצוה לחנכו.
9 (ירושלמי סוטה פ״ח ה״ד)
ואיש אחר יחנכנו – יכול אחר בנו או בן דודו, נאמר כאן אחר ונאמר להלן ואיש אחר יקחנה, מה אחר דלהלן נכרי אף אחר שבכאן נכרי10 (ספרי).
1. ר״ל הלשון ויספו משמע שדבר זה הם מוסיפים משלהם, והרי דברים של עצמן אמור, שהדבר הזה לבדו הם מוסיפים על של כהן, מדעד השתא גבי נטע וגבי ארש אשה לא כתיב ויספו והכא כתיב ויספו ש״מ שעד הנה דברי כהן ואת זו הם מוסיפין. ונראה דצ״ל ושוטרים משמיעים בלשון רבים דהלא לתכלית זה שישמעו כל המחנות דברו הרבה השוטרים כדכתיב ודברו השוטרים. וע״ע בדרשה הבאה.
2. ר״ל מן שמע ישראל עד להושיע אתכם מדבר כהן משוח מלחמה וכהן אחד משמיעם לכל המחנה בקול רם.
3. ולדעת הרמב״ם בפ״ז ה״ג ממלכים הי׳ שוטר אחד מדבר ושוטר אחד משמיע. ונראה הטעם בזה כדי שתצא ההכרזה יותר מבוררה, שכן מטבע הדברים כשהאחד שונה דברי חבירו יוצאים הדברים יותר מבוררים מאשר יצאו בדברי המדבר הראשון.
4. דהא על כרחך אשר בנה לאו דוקא הוא, דלא כל אדם יכול לבנות בידיו, אלא הכונה שהמציא לו בית חדש, ותפס הלשון אשר בנה ע״ד ההוה, שכן דרך השגת בנין חדש ע״י בנין בהוצאת כספו, אבל אין ה״נ אם באה לו בדרך אחרת כגון בקנין ובירושה ובמתנה, וכן צ״ל בטעם הדרשה בסמוך גבי נטיעת כרם, יעו״ש. והגרש״ש כתב דדייק מלשון אשר דרבויא הוא, ולפי מש״כ א״צ לזה. וע׳ מש״כ בפ׳ הסמוך אות כ״ח לענין בית השותפין.
5. טעם הרבוי בית התבן ובית הבקר וכו׳ נראה משום דכל אלה הם בנינים חשובים שאדם שוקע עצמו בבנינם, משא״כ בית שער אכסדרה ומרפסת נעשים רק להלך דרך בם ואינם חשובים.
6. ובשיעור כזה אינו חשוב בית, ועיין מש״כ בדרשה כיוצא בזו לעיל בפ׳ ואתחנן בפ׳ וכתבתם על מזוזות ביתך.
7. ואתיא כר׳ יהודה במשנה סוטה מ״ג א׳ דהסותר ביתו ובנאה לא היה חוזר, ואף כי הרמב״ם בפי׳ המשנה שם כתב דאין הלכה כר״י, אכן כבר תמה עליו המל״מ בפ״ז ה״ת ממלכים דהא אינו מבואר כלל דרבנן פליגי עלי׳, ועוד יש כמה ראיות דהלכה כותי׳, יעו״ש.
ומה שכתב שם המל״מ וז״ל, נראה דהוא הדין גבי בית שאם מכרו וחזר ולקחו אינו חוזר כמו במחזיר גרושתו, ומיהו אפשר לומר דשאני אשה דכתיב בה חדשה [כי יקח איש אשה חדשה לא יצא בצבא, פ׳ תצא] וממעטינן מחזיר גרושתו, אבל גבי בית דליכא מיעוטא דחדש אפשר דאפילו מכר וחזר ולקח חוזר, עכ״ל. וכמה נפלאו הדברים, שהרי גם בבית כתיב בפסוק זה חדש, ושגיאות מי יבין.
8. וכגון דעבד תשובה ויהב דמי ובכ״ז כיון דמעיקרא בגזלה באה לידו אינו חוזר, ועי׳ בסוגיא.
9. ע׳ במג״א סי׳ תקס״ח ס״ק ה׳ דהסעודה שעושין בחנוכת הבית בא״י הוי סעודת מצוה ולא בחו״ל, והאחרונים הביאו כמקור לזה מירושלמי זה, ולדעתי אין כל ראי׳ מכאן, כיון דפרשה זו וענין זה איירי בא״י ובודאי שאסור לצאת מא״י לחו״ל, משא״כ כשאנו בגלות, וע״מ הסברא נוטה לדינו של המג״א דהא עכ״פ אין מצוה בהתישבות בחו״ל.
10. ר״ל איש זר, וכן נדרש בסמוך בנטיעת כרם. ואמנם בכלל לא נתבאר לי כל ענין דרשה זו, כי לפי״ז יתחייב שאם יודעין אנו בודאי שבנו יחנך הבית ויחלל הכרם אז לא ישוב זה ממערכות המלחמה והוא חדוש נפלא שלא שמענו מעולם, וצ״ע רב אף כי עפ״י הסברא יש להטעים דבר זה דאין לבו של אדם כואב רק אם איש זר יורש אותו.