עתה באה פרשת המועדים. לעיל
(א, ג) ביארנו את מקומה באוסף המצוות המקוצר של משנה תורה. חסרים כאן כל אותם המועדים שניתן היה לקיימם בשלמות כבר בתקופת המסעות במדבר: שבת, ראש השנה, יום הכיפורים ושמיני עצרת. באוסף מצוות מקוצר זה, שנכתב עבור הדור העומד להיכנס לארץ, חזרו ונשנו רק פסח, שבועות וסוכות. שבועות וסוכות – משום שמשמעותם המלאה תתקיים רק בארץ; ופסח – כדי להדגיש במיוחד את החובה לקיים אותו בעיר ה׳, במקום המרכז הלאומי, חובה האמורה גם בנוגע לשבועות וסוכות. כל שלושת המועדים האלה הם ״רגלים״, חגי עלייה למקדש, ומשמעותם זו מתחילה רק לאחר שהעם יתפזר בארץ, ולפיכך הם גם מקובצים יחד בפסוק טז. פרשה זו כוללת גם כמה השלמות להלכות המועד האמורות כבר בספרים הקודמים. היא פותחת בהלכות פסח:
שמור את חדש האביב גו׳ – בדברי הפתיחה לפרשת המועדים בספר ויקרא
(כג, ב), נאמרו ההלכות בנוגע לקביעת זמני המועדים: אף על פי שהמועדים קשורים לימים מסוימים בחודש, הרי שזמני המועדים טעונים הסדרה על ידי נציגי האומה, שעליהם לקבוע זמנים אלה מדי שנה.
כבר ביארנו
(שם) את הטעם לדרישה זו. המועדים חלים בימים מסוימים בחודשי הלבנה; ובנוסף, הם צריכים ליפול בעונות מסוימות של השנה, התלויות במהלך שנת החמה. אולם שנת הלבנה המורכבת משנים עשר חודשי ירח, קצרה באחד עשר יום בערך משנת החמה. לפיכך אם לא תיעשה התאמה, יחולו זמני המועדים אחד עשר יום מוקדם יותר בכל שנה, וכך – במהלכם התמידי לאחור – הם יחולו במשך השנים בכל עונות השנה. מכאן שנוצר צורך להכניס מעת לעת חודש נוסף לתוך שנת הלבנה, כדי לשמור על זמני המועדים שלנו בהתאמה עם העונות המסוימות של השנה, כך שחג המצות יחול בתחילת תקופת האביב, שתקופת הסתיו תיפול במהלך חג הסוכות (״תקופה״ היא תחילת רביע שנת החמה, שיש בו תשעים ואחד יום וקצת יותר משבע שעות ומחצה
[עיין עירובין נו.]; ובשנה יש ארבע תקופות – תשרי, טבת, ניסן ותמוז), ושחג השבועות, שבו מביאים ביכורים, יחול עם תחילת הבשלת פירות האילן.
הסדרה זו של זמני המועדים נצטוותה כאן לפרטיה: ״שמור את חדש האביב ועשית פסח״. עצם השם ״חדש האביב״ מצרף כבר שני יסודות, שהאחד קשור למחזור הלבנה, והשני לשנת החמה. ״חודש״ אמיתי נוצר רק על ידי מחזור הלבנה; ואילו ה״אביב״, הבשלת התבואה, הסימן לתחילת עונת האביב, קשור למהלך החמה.
החודש שבו עלינו להביא את קרבן הפסח יהיה תמיד ״חדש האביב״: בו יחול ה״אביב״, היום של תקופת ניסן, הפותח את עונת האביב. ליתר דיוק, תקופת ניסן תיפול תמיד במחציתו הראשונה של החודש, שכן אופי ה״חודש״ בולט באופן מובהק רק במחציתו הראשונה, כאשר אור הלבנה עדיין הולך ומתגבר – ״מתחדש״; ואילו במחצית השנייה האור הולך ופוחת. אולם מחציתו הראשונה של החודש מגיעה עד היום הארבעה עשר, שהוא יום הבאת קרבן הפסח; ורק אם תקופת ניסן, תקופת האביב, נופלת ביום הארבעה העשר או קודם לכן, ראוי החודש להיקרא ״חדש האביב״ וניתן לעשות בו את חג הפסח. לעומת זאת, אם כל היום הארבעה עשר שייך עדיין לתקופת החורף, שהחלה בתקופת טבת, ותקופת ניסן מתחילה רק ביום החמישה עשר או לאחריו, הרי שיש להוסיף יום או חודש כדי לשמור לניסן את אופי ״חדש האביב״. אם תקופת ניסן נופלת ביום החמישה עשר, די לעשות את חודש אדר הקודם לחודש מלא
(עיין פירוש, שמות יב, ב), ובכך לאחר את תחילת ניסן ביום אחד. אך אם תקופת ניסן נופלת ביום השישה עשר או לאחריו, יש להוסיף חודש שלם כאדר שני, ורק כך יישמר אופי ״חדש האביב״ הנדרש לחודש הפסח. לפיכך אומרים חז״ל: ״כד חזית דמשכה תקופת טבת עד שיתסר בניסן, עברה לההיא שתא ולא תחוש לה, דכתיב ׳שמור את חדש האביב׳, שמור אביב של תקופה שיהא בחדש ניסן״
(ראש השנה כא.; עיין רש״י שם).
(לדעת התוספות שם, גם יום החמישה עשר שייך עדיין ל״חודש״ שבו האור הולך ומתחדש, ודי אם תקופת ניסן מתחילה ביום החמישה עשר. לשון פסוקנו – ״שמור את חדש האביב ועשית פסח״ – מסייעת לדעת רש״י שעשיית הפסח חייבת לחול בתקופת האביב. לדעת התוספות צריכים להניח שכל החודש קרוי ״חדש האביב״ אם תקופת האביב מתחילה לא יאוחר מהיום החמישה עשר, ופירוש ההלכה יהיה כך: דאג לכך שהחודש שבו קרב הפסח יהיה ״חדש האביב״.)
על ידי הדאגה לכך שחודש ניסן יהיה ״חדש האביב״, מקיימים את מצוות ״שמור את חדש האביב ועשית פסח״, והוספת אדר שני קרויה ״עיבור שנה״. בספר ויקרא
(כג, ב) כבר ביארנו הלכות שונות הקשורות לכך, ואנו מפנים את המעיין לשם.
קיום מצווה זו מוטל על הנציגות הלאומית העליונה של התורה. נציגות זו היא שתקבע את אופי השנה – אם פשוטה או מעוברת – על יסוד חישובים אסטרונומיים ותנאים אחרים שצריכים להילקח בחשבון בעניין זה.
הנציגות הלאומית של התורה נתכנסה בפעם האחרונה בימי הלל הנשיא, וקבעה את לוח השנה לכל תקופת הגלות. לפי לוח זה, כל מחזור של תשע עשרה שנה כולל שבע שנים מעוברות, ולעולם השנים השלישית, השישית, השמינית, האחת עשרה, הארבע עשרה, השבע עשרה והתשע עשרה שבמחזור הן השנים המעוברות, שבכל אחת מהן שלושה עשר חודשים, ואילו כל השנים האחרות הן שנים פשוטות.
בפירושנו לשמות
(יב, ב) ולויקרא
(כג, ב), ביארנו: מצוות קידוש החודש ועיבור השנה מביאה לידי כך שזמני המועדים שלנו תלויים גם בתאריכים היסטוריים וגם בעונות השנה. בכך מביעה התורה את התנגדותה לכל כת של פולחן הטבע, הן עתיקה והן חדישה. התורה קוראת לנו להימנע מעשיית הטבע לאליל, ובמקום זה להביע הכנעה לאל האחד, שהימצאותו בקרבנו מוכרזת על ידי כל ברייה, כל חילוף עונות וכל נשמת חיים, ואשר חוקיו שולטים בכל התפתחות של הוויה טבעית. אולם ה׳ קרוב במיוחד לחייו המוסריים בני החורין של האדם, והוא התגלה לנו כאשר תיכן וכיוון את גורלנו והדריך את מעשינו על ידי תורתו.
מציאות האל האחד והיחיד בטבע ובהיסטוריה היא הבסיס של הכרת ה׳ שלנו ושל ידיעת עצמנו, והיא האמת המוכרזת על ידי לוח השנה שלנו באמצעות מצוות ״שמור את חדש האביב ועשית פסח לה׳ אלקיך״. חג התחדשותנו ההיסטורית חייב להיות גם חג התחדשות הטבע. האל שנשימת האביב שלו מעוררת את הטבע מתרדמת המוות של החורף, הוא אותו האל שגאל אותנו ממוות ועבדות והעניק לנו חיים וחירות. האל שקרא אלינו ״בדמיך חיי״
(יחזקאל טז, ו) וניפץ לרסיסים את מה שהיה אמור להיות הקבר של מותנו ההיסטורי, הוא אותו האל אשר ממשלתו המשחררת והמחיה בטבע, מוכרזת על ידי כל נבט הבוקע מן האדמה, כל ניצן הנפתח לפרח, כל יצור שמתעורר בכל אביב מתרדמת המוות.
בקרבן הפסח אנו חוזרים כל שנה אל הרגע ההיסטורי שבו מוות גופני ומוות מדיני ריחפו מעל ראשנו, ושבו ה׳, לאחר שיקול דעת מדוקדק
(השווה פירוש, שמות יב, יא), הסיר את שניהם מעלינו. שכן הוא ראה את הקרבן שבו ״נדרנו״ להקדיש עצמנו אליו בנאמנות נצחית ובחדוות עשייה, וגמל לנו בחיים ובחירות.
יום זה של גאולתנו ההיסטורית חוזר אלינו כל שנה בארבעה עשר בניסן, וצריך לציין אותו תמיד בתחילת האביב, כאשר הטבע מתעורר מחדש. ואם האביב עדיין לא הגיע, חייבים לדאוג שיום זה יהיה באביב על ידי עיבור של יום נוסף או של חודש נוסף.
על פי האמור לעיל יבואר מדוע ״אין מעברין אלא אדר״
(סנהדרין יב.), היינו שההתאמה הנצרכת ללוח השנה יכולה להיעשות רק על ידי הוספת החודש השני של אדר ולא על ידי הוספת שום חודש אחר. רק הוספת חודש מיד לפני ניסן יכולה למשוך תשומת לב כראוי לתכליתו של עיבור זה: שחודש הפסח יחול בחודש האביב.
מאידך גיסא, התגלות ה׳ בדברי ימי עמנו היא בעלת חשיבות מכרעת כל כך עד שמשנכנס חודש ניסן נאסר כבר להוסיף עוד חודש, והוא הדין אפילו אם הגיע רק יום שלושים באדר, שהיה יכול להיות אחד בניסן: ״אין מעברין ניסן בניסן״; ולא עוד אלא ש״אין מעברין השנה ביום שלשים של אדר הואיל וראוי לקובעו ניסן״ (שם יב:).
אולם חשיבותה המכרעת של מצוות עיבור השנה התגלתה במלואה רק משנתיישב העם בארץ. זוהי הסיבה שאפשר היה להשאיר את נתינתה של מצווה זו לאוסף מקוצר זה של המצוות.
רק בארץ שדות וכרמים, בהתעוררות האביב, קיימת הסכנה שחיי הטבע, עם הגירוי העז והמחזוריות הקבועה שלהם, ימלאו את מחשבות האדם וישפיעו כל כך על לבו עד שיתלה את כל תקוותיו באותם חיים. רק בארץ שדות וכרמים קיימת הסכנה שעַם ה׳ ישקע לעבודת כוחות הטבע האלה, ישמור בלבו מקום לבעל, ויכתיר אותו בכתר מלכות לצד אלוקי קיומו ויצירתו ההיסטוריים.
בשלב זה מתערבת התורה ודורשת שנתאים את יום הקרבת קרבן הפסח לתחילת האביב; היא תובעת מאתנו שכאשר אנו מתבוננים באביב של הטבע, נחגוג גם את בואו של האביב שלנו כאומה. התורה קוראת לנו להתרחק מהשדות המוריקים ומהאילנות הפורחים, ולעלות אל המקום בו שוכנת תורת ה׳. שכן התורה היא מעיין ההתחדשות שלנו, מקור פריחתנו המוסרית והמדינית, והיא גם התנאי לפריחת שדותינו וכרמינו. נמצא שלנוכח ״התחייבות״ זו שקיבלנו מהאל האחד והיחיד [היינו, שאם ניכנע לפני ה׳ נזכה לתחיה ולהתחדשות רוחנית], עלינו לחדש את הכנעתנו אליו, אל זה שבאותו ליל אביב הציל אותנו ממיתה גופנית ומדינית והעניק לנו חיים וחירות.
במעשה אחד זה, שאין כדוגמתו בהיסטוריה העולמית, רשם ה׳ עצמו בספרי דברי הימים של אנשים ואומות – אך בעיקר ברוחנו ובלבנו לנצח – כמי
שבאותה יד עצמה מכוון את מהלכי הטבע וההיסטוריה גם יחד. הוא מחוקק את החוק ומקיים את החוק, שלפיו השמש והארץ נעים במסלולם, עונות השנה מתחלפות, וכל היצורים החיים מתחילים בשמחה ובתקווה את מחזור חייהם ולבסוף מסיימים אותו; וכמו כן הוא גם נתן לנו את התורה שלפיה עלינו לפתח את אופיינו ואת כל הטוב והאמת הטמונים בו. באופן זה נזכה לשלמות נעלה עוד יותר של אביב אנשים ואומות, ונחדש עצמנו תמיד בשמחה ובלב מלא תקווה. ״שמור את חודש האביב״, ועשה בהתמסרות גמורה את קרבן התחייה
שלך – הן זהו כל עצמו של הפסח
(עיין שמות יב, יא,כז) – ״לה׳ אלקיך, כי בחדש האביב הוציאך ה׳ אלקיך ממצרים״.
לילה – אתה לא היית פעיל בצאתך לחירות. כדרך שתינוק הנולד מרחם אמו יוצא מחושך לאור החיים, כך היית בלתי פעיל לחלוטין בעת שנולדת לחירות.
וליל הולדת הווייתך ההיסטורית היה ״ליל אביב״. בלילה אביבי האדם איננו רואה את השמש, אך כל עלה מרשרש, כל גבעול מתנועע, כל פרח ריחני מספרים על פועלה, ובשמים בוהק הירח מזיו אורהּ.
גם אתה נשלחת במסלול דומה לירח בשמי ההיסטוריה העולמית. נשלחת באותו לילה על ידי האל הרואה ואינו נראה, כדי להאיר את העולם באורו, כדי לפתור את חידת העולם עבור האומות כעולמו של ה׳, ולשאת את הבשורה שכל הוויה, כל התהוות, כל פריחה וכל חיים, הם מלאכת האל הרואה ואינו נראה. אף שאינו נתפס על ידי החושים, יודע אותו שכל האדם, והלב האנושי מוּדע לקיומו, כדרך שליל האביב מספר על מעשי השמש, והכל יודעים אותה ומכירים בה, אף על פי שעין האדם איננה יכולה לראותה.
ועשית פסח – ״שיהו כל עשיותיו לשם פסח״. הפסח הוא הקרבן היחיד – מלבד החטאת – שהוא פסול לגמרי אם הוקרב שלא לשמו
(זבחים ז:; עיין פירוש, פסוק ב בסוף).