×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(ה) וְאַף֙ כִּֽי⁠־הַיַּ֣יִן בֹּגֵ֔ד גֶּ֥בֶר יָהִ֖יר וְלֹ֣א יִנְוֶ֑ה אֲשֶׁר֩ הִרְחִ֨יב כִּשְׁא֜וֹל נַפְשׁ֗וֹ וְה֤וּא כַמָּ֙וֶת֙ וְלֹ֣א יִשְׂבָּ֔ע וַיֶּאֱסֹ֤ף אֵלָיו֙ כׇּל⁠־הַגּוֹיִ֔ם וַיִּקְבֹּ֥ץ אֵלָ֖יו כׇּל⁠־הָעַמִּֽים׃
Yes, moreover, wine is treacherous. A haughty man who doesn't stay at home, who enlarges his desire as Sheol, and he is like death, and can't be satisfied, but gathers to himself all nations, and heaps to himself all peoples.
תרגום יונתןילקוט שמעונירש״יר״י קראאבן עזרא א׳ר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלר״ע ספורנומצודת ציוןמצודת דודאדרת אליהו לגר״אמלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןהואיל משהעודהכל
וְאַף הָא כְּטָעֵי בַּחֲמַר גְבַר יָהִיר בִּרְשַׁע וְלָא יִתְקַיֵם דְאַפְתֵּי כִּשְׁאוֹל נַפְשֵׁיהּ וְהוּא כְּמוֹתָא וְלָא שְׂבַע וּכְנַשׁ לְוָתֵיהּ כָּל עַמְמַיָא וְקָרֵיב לְוָתֵיהּ כָּל מַלְכְּוָתָא.
ואף כי היין בוגד – אמר רבי יוסף חמרא מזליה דמריה גרים שנאמר ואף כי היין בוגד גבר יהיר ולא ינוה, אמר רבי יוסף שמע מינה האי מאן דיהיר אפילו אאינשי ביתיה לא מתקבל שנאמר גבר יהיר ולא ינוה בנוה שלו. אמר רב יהודה אמר רב כל המתגאה בטלית של תלמיד חכם ואינו תלמיד חכם אין מכניסין אותו במחיצתו של הקב״ה, כתיב הכא גבר יהיר ולא ינוה וכתיב התם אל נוה קדשך.
ואף כי היין בוגד – ואף כשיבא בלשצר בן בנו של זה שיבגוד בו יינו, דלקביל אלפא חמרא שתי (דניאל ה׳:א׳).
גבר יהיר – הוא.
ולא ינוה – לא יתקיים מדורו ונוהו שנתגאה ואמר בטעם חמרא להביא כלי בית המקדש ושתה בהם והיא תגרם לו שיהרג ויכלה זרעו כי גבר יהיר לץ לא ינוה לא יתקיים הוא ונוהו.
אשר הרחיב – נבוכדנצר כשאול נפשו – להשיג כל תאותו ברחב לב.
והוא כמות – כמלאך המות שאינו שבע מלהמית כך זה אינו שבע בכל קניינו.
And surely he, whom wine betrays And surely, when Belshazzar, this one's grandson, comes; the one whose wine shall betray him for he drank as much wine as a thousand (Dan. 5:1).
a haughty man whose dwelling shall not remain [Belshazzar's] dwelling and his residence shall not remain in existence, for he was haughty and said, with the counsel of the wine, to bring the vessels of the Temple; and he drank with them. That shall cause him to be slain, and the seed of Nebuchadnezzar to be destroyed, for a haughty man is a scorner; he shall not have a dwelling. Neither he nor his dwelling shall remain in existence.
who widened Nebuchadnezzar.
his desire like the nether-world to attain all his desire with a full heart.
and he is like death Like the angel of death, who is not sated with slaying. So is this one not sated with all his possessions.
{ו}⁠אף כי היין בוגד גבר יהיר ולא ינוה – בלשצר מנה וטעה שהוא מנה לפי מלאת לבבל שבעים שנה (ירמיהו כ״ט:י׳), וטעה שעדיין היו לעבור שמונה עשרה שנה למלאות לחורבות ירושלים שבעים שנה (דניאל ט׳:ב׳). ואמר השתא דהכי לא איפרוק תו לא מיפרקי. באותו ליל ששלמו שבעים שנה לבבל והביא כלי בית המקדש ושתה יין בהם, ובכך בגד בהקב״ה. וכן הוא אומר באדין התיו מאני דהבאא די הנפיקו מן היכלא די ביתב אלהא די בירושלם ואשתיוג בהוןד מלכא ורברבנוהי שיגלתיה ולחינתיה (דניאל ה׳:ג׳).
גברה יהיר – שוטהו בעצמו לעשות כך.
{ו}⁠לא ינוה – לא ידור בנויהו ובמלכותו שניטלה ממנו וניתנה לדריוש. וכן הוא אומר פרס פריסת מלכותך ויהיבת למדי ופרס (דניאל ה׳:כ״ח).
אשר הרחיב כשאול נפשו – כשאול שפוערת פיה לקבל המלכיות לבלי חוק, כמו כן הוא אוסף אומות אליו בלי מספר.
ומליצה חידות לו – הם הגוים שאסף אליו, הם ילעיגו עליו וימשלו משלים וחידות בשבילו ויאמרו הוי המרבה לאלו.
הוי המרבה – קניין שאינו שלו כזה נבוכדנצר ששלל נכסי כל האומות ולקח כלי בית המקדש ומכביד עליו עושר כבד שימות היום או למחר ויהיה עב טיט.
א. כן בפסוק ובכ״י פרמא 2994. בכ״י ברסלאו 104: ״דידהבא״.
ב. כן בפסוק ובכ״י פריס 162, פרמא 2994. בכ״י ברסלאו 104, לוצקי 777: ״דבית״.
ג. כן בפסוק ובכ״י לוצקי 777, פריס 162, פרמא 2994. בכ״י ברסלאו 104: ״ואשתיאו״.
ד. בכ״י ברסלאו 104 נוסף כאן: ״חמרא״.
ה. כן בפסוק ובכ״י לוצקי 777, פריס 162. בכ״י ברסלאו 104: ״גבה״.
ו. כן בכ״י פריס 162, פרמא 2994. בכ״י ברסלאו 104, לוצקי 777: ״שואה״.
ואף – יחסר איש, כמו: ואני תפלה (תהלים ק״ט:ד׳), אל תהי מרי (יחזקאל ב׳:ח׳). איש היין שהוא בוגד יהיר עושה זדון.
לא ינוה – ולא ינוח בנוה כי כל חפצו ללכת להשחית.
ויאסף אליו – כאשר יעשה המות, שלא ימלט איש מידו.
ואף כי הייןא בוגד – בוגד על נבוכדנצר מוסב שאמר שיצאו ישראל מידו ואף כי היין שאדם שותה בממשלתו הוא הגזל, בוגד בו לבסוף ואחריתו כנחש ישכנו, כמו שהוא לו עכשיו מתוק ומבוסם ומתהלך לו במישרים, שיכניס הגבר לחשוב מחשבות על מבצרם ודברים חזקים וגדולים.
[יהיר – לשון הרהורין על משכביב (דניאל ד׳:ב׳).]⁠ג
וסוף אף בביתו ובנוהו לא ינוה ומגורש.
הנה זה משל על אשר הרחיב – נבוכדנצר לבלוע חיל זרים מכל הגוים
כשאול – שבולעת את המתים,
והוא כמות ולא ישבע – כעניין שאול ועוצר רחם (משלי ל׳:ט״ז).
ויאסף אליו כל הגוים – היא מליצת המשל. ושני ענייני משל כאן. היין, שמתקו לו הגוים לבולעם כיין, וסוף ישכוהו כנחשד ויבגדו בו. והשאול, שאינו שבע מהם.
א. בכ״י: הקץ.
ב. בכ״י: משכבך.
ג. המלים בסוגריים המרובעים נתווספו בגיליון כתב היד.
ד. בכ״י: כיין.
ואף כי היין בוגד – שותה היין וכן לץ היין (משלי כ׳:א׳) ר״ל שותה היין ישמח לבם כמו אם שתו יין כלומר כל רשע ישיב לו האל גמולו אם בקרוב אם ברחוק כל שכן זה הרשע שותה היין והוא נבוכדנצר שהיה שותה יין מאד ומשתכר לפיכך היה מהיר במעשיו ולא יתבונן מה יעשה והוא היה הורג בלי חמלה והוא היה בוגד באותם שהיו עמו בשלום והיה גבר יהיר כלומר גס רוח.
ולא ינוה – לפיכך לא יעמוד בנוה מלכותו לאורך ימים אלא עד שבעים שנה תכלה מלכותו או אמר ולא ינוה על נבוכדנצר עצמו שיצא מנויהו ומהיכלו כשנטרד מבני אדם והיה עם חיות השדה.
אשר הרחיב כשאול נפשו – כמו שאמר הרחיבה שאול נפשה (ישעיהו ה׳:י״ד) והוא כמו השאול והמות שיקבלו המתים לרוב ואינם שבעים כמו שאמר שלש הנה לא תשבענה (משלי ל׳:ט״ו).
וזכר כי היה להם גאות הנפש, כמו שביאר עוד: גבר יהיר – ולא יושר, והיה משתכר, והיה נבהל להון ועושה חמסים, שכל אלו חסרונות בנפש, כמו שקדם לא ישרה נפשו בו (חבקוק ב׳:ד׳), וכן יאמר עוד: וחוטא נפשך (חבקוק ב׳:י׳), שאלה מנפש ממש. ובכלל נתן סבות רבות לנפילתו, וכן קדם לישעיה וירמיה, והכל לקיים השרש אין מיתה בלא חטא וכו׳ (בבלי שבת נ״ה.).
ובכלל מכל מה שקדם, נעשה ההיתר על הספק והתמה שהיה לחבקוק, למה היה תגבורת נבוכדנצר וזרעו על ישראל. והשיב השם יותר רחב ממה ששאל חבקוק, וזה כי הרחיב לבאר סבות נפילתו. אבל אף על פי שנעשה הבאור למה היה תגבורת החיה הראשונה שהוא היתר רשע וטוב לו, וגם נפילתה שהוא קיום אין מיתה בלא חטא, עדיין אנו צריכין לדעת מה שנוגע לפעול, רוצה לומר לנשחת מצד עצמו שהיה ישראל, שזהו שאלת צדיק ורע לו. אבל בזה קצר מאד, והוא אמרו וצדיק באמונתו יחיה (חבקוק ב׳:ד׳), וזה סוד מופלג אין כמוהו, ובאורו אוצר י״י יבוא.
ואף כי היין בוגד – אין בכל מה שיאמר מעתה רק הרחבת באור למה שקדם ואמר בקצור גדול הנה עפלה וגו׳ (חבקוק ב׳:ד׳), כי צריך להמון שירבה בפרטי עונות במעשיות, כי אינם יודעים מהו הנפש.
וטעם היין בוגד – כמו לץ היין (משלי כ׳:א׳), כלומר בעל היין, כי כן דרך העברי ונכון בהגיון.
ולא ינוה – כטעם המיה היא וסררת בביתה לא ישכנו רגליה (משלי ז׳:י״א).
כשאול נפשו – זה נפשו אינו נפש גמור, רק הוא כמו: עצמו.
ובעבור שעיקר תלונת חבקוק היה בהצלחת נבוכדנצר לא על חורבן ירושלם וגלות יהודה כמו שזכרתי לכן לא הודיעו הש״י מתי תהיה פקידת בבל כמו שעשה לירמיהו לפי שלא שאל על זה, האמנם הודיעו מפלת בבל והשחתת בית נבוכדנצר וזרעו כי על זה היתה תלונתו כולה, ומפני שהיה נבוכדנצר רודף אחרי היין ומשתכר פעמים הרבה והיה עם זה בוגד ובלתי עומד בדבורו לכן קראו יין ובוגד ואמר ואף כי היין בוגד ר״ל כי איש היין הבוגד הזה הוא עתה גבר יהיר ולא ינוה שלא יתישב בדבר ולא יתבונן במה שיעשה גם כי לא ינוח בנוה כי כל חפצו ללכת להשחית, והאיש הזה הרחיב כשאול נפשו לכבוש ממלכות והוא כמות ולא ישבע להשמיד ולהרוג גוים כאשר תעשה המות שלא ימלט ממנה איש ותראה שהכל נכנעים לפניו ויאסוף אליו כל הגוים ויקבוץ אליו כל העמים והממלכות להיות תחת ממשלתו.
[טעם הצלחת בבל, ומפלתה העתידה, ובניין בית שני]:
ואף כי היין בוגד. כענין בלשצר1: גבר יהיר ולא ינוה. ולא תספיק לו ממלכתו2, באופן שהרחיב נפשו להגדיל מלכותו לאין תכלית עד שאסף כל העמים, ונראה שהיה בזה עוול3:
1. יתכן שמפרש כאבע״ז, שחסרה תיבת ׳איש׳, וכאילו כתוב ׳כי איש היין בוגד׳, והוא בלשצר שנאמר עליו (דניאל ה א) ׳ולקבל אלפא חמרא׳ - כנגד אלף איש היה שותה יין. או שהכוונה לפירושו של רש״י ׳ואף כשיבא בלשצר בן בנו של זה שיבגוד בו יינו׳, ואברבנאל פירש כוונתו שישתה יינו בכלי המקדש ובאותו לילה נענש ונהרג.
2. שמרוב יהירותו, ממלכתו שהיא ׳נוה׳ שלו, ששם ביתו, אינה מספיקה לו, וזהו ׳לא ינוה׳.
3. שה׳ נותן לו כח לעשות זאת, על אף רשעותו.
ואף כי – עניינו כמו כ״ש וק״ו וכן ואף כי אש אכלתהו (יחזקאל ט״ו:ה׳).
היין – איש היין וכן לץ היין (משלי כ׳:א׳).
בוגד – ענין רשע.
גבר – איש.
יהיר – גס רוח כמו זד יהיר (משלי כ״א:כ״ד).
ינוה – מלשון נוה ומדור וכן נוה משולח (ישעיהו כ״ז:י׳).
ואף כי היין בוגד – ומכל שכן איש היין הבוגד בשכרותו והוא גבר יהיר וגס רוח ואינו יושב במדורו להחזיק בשלו כי ילך לרשת עוד משכנות לא לו.
אשר הרחיב וגו׳ – ר״ל מתאוה לכבוש כל העולם תחתיו כמו שאול הקבר הבולע כל הבריות ודומה הוא אל המות הבא על בעלי חי ולא ישבע כמוהו.
ויאסוף וגו׳ – להיות כולם נכנעים לו ותחת ממשלתו וכאומר הלא כל המתחזק ומתגאה עם שהוא צדיק עכ״ז אין ישרות בנפשו ומכ״ש אשר כל אלה יעשה איך ינקה מן הגמול הראוי.
ואף כי היין בוגד – רצה לומר כל שכן אש היין שנעשה.
ולא ינוה – רצה לומר לא יתקיים יחד בחברת אנשים כמ״ש אעלה על במתי עב וגו׳.
אשר הרחיב כשאול נפשו – השאול הוא הקבר שמכסה את כל, והמות הוא מכלה את כל. כן הוא רוב התאוה כסוי עינים על כל ורוב החמדה מכלה את כל.
ויאסף אליו כל הגוים ויקבץ אליו כל העמים – ההפרש בין אסיפה לקיבוץ מבואר בביאור לישעיה. היינו שהאסיפה היא מן החוץ אל תוך הבית והקיבוץ הוא בתוך הבית אל מקום אחד כמ״ש האספו וגו׳ הקבצו ושמעו. וההפרש בין עם וגוי הוא שעם נאמר על אנשים חכמים, וגוי (איתא נמי הכי בישעיה ג׳ ד׳) היינו ההמונים, ואותם אסף לתוך מדינתו. ויקבץ אליו כל העמים היינו החכמים קבצם אל עירו ואל ביתו כמ״ש דניאל א׳ להביא וגו׳ ומשכילים בכל חכמה.
היין בגד – פעל יוצא, כמו הנה דור בניך בגדתי, היין עושה את הגבר יהיר לבוגד, או בוגד בגבר יהיר, והוא עומד.
ולא ינוה – לא ישכון בנוהו ומשכנו.
ויאסף כל הגוים ויקבץ כל העמים – יש הבדל בין גוים ובין עמים, שגוים הם הקבוצים הפחותים שא״ל מלך והעמים י״ל מלך (כמ״ש ישעיה א׳ ג׳ ובכ״מ), (ולפעמים יציין בשם גוי גוי גדול יותר משם עם. ויש הבדל בין אסף ובין קבץ שהמקבץ מקבץ נפזרות והאוסף יאסף את המקובץ אל רשותו, כמ״ש ישעיה י״א, מיכה ב׳ י״ב), עפ״ז יאמר שגוים הפחותים הם עצמם נתקבצו אליו והוא אספם אל רשותו, ועמים החשובים קבץ אותם בחזקה.
ואף – עתה התחיל להודיע לו החזון של מפלת בבל, שהגם שלא הודיע לו המועד, הודיע לו באיזה אופן יהיה, שידוע שבשנת שלש לבלשאצר עשה לחם רב ולקבל אלפא חמרא שתה, ובמשתה היין צוה להביא לפניו כלי המקדש ושתה בהם יין הוא ושריו ונשיו, והודו לאליליהם שהם גברה ידם על אלהי ישראל כי אין לו יכולת להוציא כלי קדשו מידו (כי מנה אז את הזמן המיועד מפי ירמיהו וחשב שעבר הזמן), ואז שלח ה׳ מלאכו וכתב על הכותל מנה מנה תקל ופרסין, שפתר לו דניאל שעל שחלל קדש ה׳ ועל שיחס הכח והעצמה לאלילי כסף וזהב, נפרס מלכותו ונתנה למדי ופרס, ובו בלילה הומת בלשאצר והיה קץ למלכות בבל, ואחר שרמז זה למעלה במ״ש אז חלף רוח ויעבור ואשם זו כחו לאלהו, שספר הצלחת מלך בבל, ורשעתו אז שנכנסה בו רוח בבלשצר ליחס הכח לאלהיו של זהב וכסף, והפסיק בתפלתו וויכוחו עד הנה, בא החזון ופירש לו הדבר בפרטות, אומר אף כי שחוץ ממה שחלף עליו רוח התנשאות, בגד היין בגבר יהיר – שהיין שתה הוציאו מדעתו עד שהזיד לחלל כלי המקדש ולשתות בהם, ועל כן ולא ינוה – לא ישאר עוד בנוהו והיכלו, כי תיכף נהרג והושלך מהיכלו, עתה יבאר הדבר בפרט, כי הרחיב כשאול נפשו – שהרחיב נפש תאותו כשאול שאינו שבע לעולם לקבל מתים כמ״ש שאול ואבדון לא תשבענה, והוא עצמו דומה כמות ולא ישבע ג״כ, ר״ל כי המליצה תדמה את המות שהוא שליח השאול, שהשאול ואבדון הצועק הב הב ישלח את המות להמית נפשות ולהביאם אל השאול, (כמו שתמצא במליצת ישעיה כ״ח ט״ו עיי״ש), עפ״ז ימליץ שנפש תאותו לאכול ולשתות ולאסוף הון ותענוגים שהיא כשאול, תשלח אותו שהוא כמות, להמית נפשות רבות ולהכרית גוים ועמים כבירים, ותאותו לא תשבע לעולם, וכן הוא לא ישבע מהמית נפשות, ועי״כ ואסף אליו כל הגוים אשר כבשם במלחמותיו.
ואף כי – וכל שכן, כמו ואף כי אחרי מותי (סוף פרשת וילך).
היין – האיש הזה האוהב יין, וכן לץ היין (משלי כ׳:א׳).
בוגד – נראה כאוהב לעמים בשעת הנאתו ואין עומד להם בשעת דחקם.
יהיר – מגזרת אור, וגם ההרים נקראו כן כי מראשם יזרח אור; אדם החפץ להתראות.
ולא ינוה – לא ישבע לעולם בנוהו גם כי יפה ונאוה הוא.
נפשו – תאותו כמו אם יש את נפשכם (פרשת חיי שרה); א״כ כל מדות רעות אלה בו, סובא יין, בוגד, גס רוח, ובלתי שבע.
ויאסף – בבת אחת, מה שיכול.
ויקבוץ – מעט מעט העמים החפשים עדין; ועל גדר שני פעלים אלה עיין באוצר נרדפי.
תרגום יונתןילקוט שמעונירש״יר״י קראאבן עזרא א׳ר״א מבלגנצירד״קר״י אבן כספיאברבנאלר״ע ספורנומצודת ציוןמצודת דודאדרת אליהו לגר״אמלבי״ם ביאור המילותמלבי״ם ביאור העניןהואיל משההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144